Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο

Κατάργηση των ειδκών επιδομάτων


Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας
Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε νέες περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ίσως μεγαλύτερες ακόμα και απ' αυτές στις ΔΕΚΟ, θα οδηγήσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιτόματα και μόνο μερικά από τα γενικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου μισθολογίου η κυβέρνηση θα θέσει «οροφή» στις αποδοχές, η οποία θα είναι κάτω από τα 4.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις των αποδοχών των λεγόμενων ρετιρέ του Δημοσίου κατά 30%.

Από το ενιαίο μισθολογίο εξαιρούνται οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικά μισθολόγια.

Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομαστεί σε πριμ παραγωγικότητας, το οποίο ίσως χορηγείται εφεξής με αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κως και Ρόδος λόγω της κακοκαιρίας

Παγωμένο Σαββατοκύριακο


Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Κω και Ρόδο (φωτ.αρχείου)
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Κω και Ρόδο (φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν η Ρόδος και η Κως, που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων πλημμύρισαν σπίτια, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημοτικών κοινοτήτων σε Ρόδο και Κω, αποφάσισε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Θ.Μπούφης, μετά από αιτήματα των αντίστοιχων Δήμων και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη Ρόδο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκανι οι δημοτικές κοινότητες Λίνδου, Αρχαγγέλου, Αφάντου και Καλλιθέας, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν το νησί την Παρασκευή.

Στην Κω, η απόφαση αφορά στη δημοτική ενότητα Κω και τις δημοτικές κοινότητες Ασφενδιού, Πυλίου, Καρδάμαινας, Αντιμάχειας και Κεφάλου, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, ύστερα από την πρωτοφανή βροχόπτωση της 28ης Ιανουαρίου, που συνοδευόταν από έντονη χαλαζόπτωση και προκάλεσε πλημμύρες σε ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα τις σοβαρές καταστροφές σε υποδομές, οικοσκευές, εμπορεύματα και γεωργική παραγωγή.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 200 κλήσεις για άντληση υδάτων από την Κω και 100 κλήσεις από τη Ρόδο.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στο ορεινό δίκτυο των νομών Γρεβενών και Καστοριάς, καθώς και στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας - Βλάστης του νομού Κοζάνης.

Στον «πάγο» η χώρα

Στην «κατάψυξη» έχει μπει η χώρα με τσουχτερό κρύο, βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους.

Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπονται βροχές και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως και 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πτώση.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές. Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα για Θάσο. Με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια από Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου.

Από τον Αργοσαρωνικό δεν γίνονται τα δρομολόγια των ταχύπλοων για Πόρο-Ύδρα-Σπέτσες. Στο μεταξύ το «Νήσος Χίος» που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τσουχτερό θα είναι το κρύο και την ερχόμενη εβδομάδα με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια. Οι άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκαίνια της νέας μονάδας της «Καπνικής Μιχαηλίδης» στη Βουλγαρία από τον Θ.Πάγκαλο

Επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ


Η επένδυση αυτή τοποθετείται στα πλαίσια της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Η επένδυση αυτή τοποθετείται στα πλαίσια της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Σόφια, Βουλγαρία
Τη νέα μονάδα του ομίλου «Καπνική Α.Μιχαηλίδη» (LTAM) στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, εγκαινίασαν το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.

Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η επένδυση αυτή, μια δημιουργική -όπως είπε- επέκταση μιας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας, τοποθετείται στα πλαίσια της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων που σχολίαζαν το γεγονός ότι εγκαινιάζει μια μονάδα ελληνικής εταιρίας στη βολγαργία, είπε ότι «η επένδυση δεν ξεκινάει σήμερα, προϋπάρχει, το αρχικό εργοστάσιο λειτουργεί από το 1996».

Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι «η τελική επεξεργασία των προϊόντων του ομίλου γίνεται στο Πολύκαστρο και οι εξαγωγές του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και καλωσόρισε την επένδυση του ομίλου στο Σαντάνσκι.

Ο επικεφαλής του ομίλου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι το εργοστάσιο δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία, αλλά αποτελεί και το λόγο σημαντικής αύξησης των θέσεων εργασίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς, καθώς το νέο εργοστάσιο στο Σαντάνσκι είναι απόλυτα συνδεδεμένο και συμπληρωματικό της κεντρικής παραγωγικής μονάδας του ομίλου στο Πολύκαστρο.

Στα εγκαίνια της νέας μονάδας παρέστη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Σόφια, Δανάη Μαγδαληνή Κουμανάκου, Έλληνες βουλευτές , ο δήμαρχος του Σαντάνσκι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο χώρες.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται με παραγωγικές μονάδες σε 7 χώρες, κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την τέταρτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των εταιριών επεξεργασίας και εμπορίας καπνού. Στον όμιλο απασχολούνται 702 μόνιμοι και 2.650 εποχιακοί εργαζόμενοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κακώς έφυγε η Ντόρα...


Συνέντευξη στο nonews-NEWS, Β' μέρος...
Στη λέξη "Παπανδρέου" , έκανε μια παύση. Κατέβασε το αριστερό χέρι στο πρώτο συρτάρι του γραφείου κι έβγαλε ένα...

πακέτο Muratti.
-Καπνίζετε;
-Το 'χουμε κόψει, κύριε πρόεδρε.
-Μαζί (γέλια) ;
-Σχεδόν. Μ' ένα μήνα διαφορά.
Πήρε στο χέρι ένα μικρό αρκούδο-αναπτήρα και άναψε το τσιγάρο, χαμογελώντας.
-Ο Παπανδρέου, λοιπόν, ξεκίνησε πρώτος αυτό το καλαμπούρι. Μετά το πήραν οι συνάδελφοί σας και το 'καναν καραμέλα. "Κρύβεται ο Καραμανλής" . Πού κρύβομαι; Τι αστείο είναι αυτό;
-Δηλαδή, κύριε πρόεδρε, δεν υπάρχει θέμα; Καλώς δε μιλάτε;
Φούντωσε, πάλι. Τα-πεσμένα από τη δίαιτα, είναι μείον κάπου 7 κιλά-μάγουλά του πήραν ένα ζωηρό ροζ χρώμα.
-Η Ν.Δ. έχει αρχηγό. Εξελέγη με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες. Έχει συνέχεια. Δεν είμαι ξεχωριστό κομμάτι εγώ. Δεν πρόκειται να μιλήσω για να ανοίξω την Κερκόπορτα της καταστροφικής εσωστρέφειας.
-Ο Σαμαράς νιώθετε πως σας καλύπτει στις όποιες επιθέσεις δέχεστε;
Φύσηξε τον καπνό στο πλάι. Έσβησε το τσιγάρο-αριστοκρατική γόπα-σ' ένα τασάκι από κρύσταλλο Βοημίας και τράβηξε ξανά, μαζί με το σώμα του, τη μαύρη δερμάτινη καρέκλα προς τα πίσω.
-Νομίζω πως κάνει το σωστό.
-Υπάρχουν "Καραμανλικοί" στο κόμμα, που προσπαθούν να επιβληθούν στην ομάδα του Αντώνη Σαμαρά;
-Τι πάει να πει "Καραμανλικοί" ; Κι εγώ "Καραμανλικός" είμαι (έβαλε τα γέλια) .
-Εμείς, θα επιμείνουμε, κύριε πρόεδρε, γιατί μη μας πείτε πως δεν υπάρχουν ομάδες και ομαδάρχες στη Ν.Δ. . Ήδη η Ντόρα έφυγε.
Τράβηξε απότομα την καρέκλα μπροστά και χτύπησε με τα δυο του χέρια το γραφείο. Ο αρκούδος αναπήδησε μαζί με έναν χαρτοκόπτη, που 'ταν πάνω σε μια μικρή στοίβα χαρτιά.
-Κακώς έφυγε η Ντόρα.
-Κύριε πρόεδρε, δεν έφυγε, διεγράφη.
-Εγώ επαναλαμβάνω ότι κακώς έφυγε.
-Εννοείτε ότι κακώς προκάλεσε τη διαγραφή της, ψηφίζοντας υπέρ του μνημονίου, ή κακώς τη διέγραψε ο Σαμαράς;
Για τέταρτη ή πέμπτη φορά, ξανάλλαξε ύφος. Απ' το σοβαρό, πέρασε στο αστείο.
-Για τον Παναθηναϊκό, δε θα με ρωτήσετε (γέλια) ;
-Κύριε πρόεδρε, αλήθεια, νιώθετε κουρασμένος;
Το γαϊτανάκι των μεταπτώσεων συνεχίστηκε. Ξαναπήρε το σκυθρωπό του ύφος και απάντησε πως "αυτό ήταν εφεύρημα του Χατζηνικολάου" .
Συνεχίσαμε την κουβέντα για περίπου μισή ώρα ακόμη. Ο Καραμανλής άναψε δυο ακόμη τσιγάρα και στο πολύ χαλαρό, μας μίλησε (μόνος του πια) για τον Παναθηναϊκό, τον Πρετεντέρη (τον θεωρεί, μαζί με το Χατζηνικολάου, ως τους πιο δυνατούς σχολιαστές της τηλεόρασης) και τη Στάη, για την οποία πιστεύει ότι θα ανεβάσει και θα αναβαθμίσει την τηλεθέαση στη Δημόσια τηλεόραση.
Δε δέχτηκε να απαντήσει για Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη. Για το δε, Σπηλιωτόπουλο, όταν τον ρωτήσαμε "πως πήγε το φανταρικό του μαζί σας" , απλώς χαμογέλασε.
Φεύγοντας, μας χαιρέτισε εγκάρδια και ο Αγγέλου, που δεν παρενέβη ούτε για μια στιγμή στη συνέντευξη, μας συνόδευσε ως την έξοδο.
Από το παράθυρο της κουζίνας μας ερχόταν η μυρωδιά τηγανητού ψαριού (προς το μπαρμπουνάκι μας καθόταν) .
-Νίκο, πάμε για ψάρι;
-Λυσίμαχε, είναι ό,τι πρέπει. Ξέρω ένα καταπληκτικό μαγαζί μέσα στο λιμάνι...



Read more...

Δεν διατηρούμε πλέον επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, λέει ο επικεφαλής της Eurostat Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία

Δεν υπάρχει λόγος για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να διατηρεί επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τονίζει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.

Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει πως «όπως για κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, η Εurostat παραμένει σε εγρήγορση».

Αναφέρει ακόμη ότι ορθώς έγινε τώρα ο επαναπροσδιορισμός των ΔΕΚΟ με την ένταξή τους στη γενική κυβέρνηση που αύξησε το έλλειμμα.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φορείς που οι πωλήσεις τους δεν καλύπτουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής τους», δηλώνει χαρακτηριστικά।
tanea.gr
Read more...

Επιμένουν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο, με έμπιστους του Μουμπάρακ η νέα κυβέρνηση Δεκάδες οι νεκροί σε όλη τη χώρα

Νέο πρωθυπουργό και, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, αντιπρόεδρο όρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ενώ η χώρα κλονίζεται για πέμπτη ημέρα από τις διαδηλώσεις που ζητούν ανατροπή του καθεστώτος. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, στους δρόμους παραμένουν οι Αιγύπτιοι αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.

Tο Σάββατο, ο Χ.Μουμπάρακ επέλεξε τον στενό του συνεργάτη Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, για τη θέση του αντιπροέδρου -για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, κίνηση που κάποιοι ελπίζουν ότι σηματοδοτεί την πρόθεση του Μουμπάρακ για «ομαλή μετάβαση». Ο Ο.Σουλεϊμάν ορκίστηκε αυθημερόν.

Παράλληλα, επιλέχθηκε ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Αχμέντ Σακίφ για τη θέση του πρωθυπουργού. Οι δύο προσωπικότητες, σημειώνουν οι αναλυτές, προέρχονται από τις τάξεις του Στρατού και χαίρουν εκτίμησης στην Αίγυπτο, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η επιλογή τους θα καταφέρει να εκτονώσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι Αιγύπτιοι αγνοούν την απαγόρευση κυκλοφορίας -που έχει επιβληθεί για δεύτερη ημέρα- και παραμένουν στους δρόμους με βασικό σύνθημα το «Κάτω ο Μουμπάρακ».

Τα τανκ παραμένουν επίσης στους δρόμους αλλά ο στρατός σε πολλές περιπτώσεις δεν επεμβαίνει και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών. Το σύνθημα «Λαός και στρατός χέρι με χέρι» ακούγεται συχνά από διαδηλωτές που σκαρφαλώνουν πάνω στα τανκ.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Αστυνομία, που δεν διστάζει να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, όταν δεν χρησιμοποιεί δακρυγόνα ή πλαστικές σφαίρες.

Δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες


Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια.

Άλλες πηγές δίνουν περισσότερους νεκρούς, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται τουλάχιστον σε 1.500. Σε τέτοια επίπεδα εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο αριθμός των συλληφθέντων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου.

Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ σύννεφα καπνού εξακολουθούν να καλύπτουν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος που πυρπολήθηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές επιτέθηκαν και στο κτίριο του υπουργείου Πληροφόρησης ενώ προσπάθησαν να επιτεθούν και σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Aιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διαδηλωτές εισήλθαν και στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, το κτίριο του οποίου βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τον Ζαχί Αουάς, προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, oι διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο μούμιες.

Κάτοικοι σε «πλούσια» προάστια του Καΐρου ανέφεραν πως στους δρόμους των περιοχών τους αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από λεηλασίες।
tanea.gr
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

Αίγυπτος Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της χώρας και μέσα στην ημέρα ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Χθες το βράδυ ο κ. Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, έκανε έκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν ενώ μιλούσε, με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει από τη χώρα. Εντωμεταξύ, το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις πηγές του, ανεβάζει τους νεκρούς σε 74 κι όχι 35, όπως επικαλούνται οι επίσημες κυβερνητικές πηγές της χώρας.

Τριανταπέντε νεκροί και πάνω από 2250 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ταραχών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, αφού ακόμη δεν έχουν ακριβή πληροφόρηση από άλλες, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προσθέτοντας πως από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, τραυματίστηκαν επίσης 750 αστυνομικοί και πάνω από 1500 πολίτες.


Τα πυρά της αστυνομίας της Αιγύπτου δέχονται διαδηλωτές στη διάρκεια διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Καΐρου. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση. «Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν ρυθμικά από το πρωί, καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ απέναντι στα τανκ και τον στρατό που βγήκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο ανταποκριτής του στην Αλεξάνδρεια ισχυρίζεται είδε πάνω από 20 πτώματα σε κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πόλης. Η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές ταραχές, διέταξε να αποκατασταθούν μερικώς οι τηλεπικοινωνίες και κάποια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επαναλειτούργησαν. Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί από την έναρξη των ταραχών έχουν φτάσει στους 26. Μόνο την Παρασκευή 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σουέζ και πέντε στο Κάιρο.

Ισως και σήμερα αναμένεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου θα υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του σε μία σύνοδο που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 12:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και πολύ γρήγορα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Μάχντι Ράντι. "Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Όμως ό,τι καταλαβαίνω από τον πρόεδρο (στην ομιλία του) είναι πως η κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα σήμερα", είπε ο κ. Ράντι. Εντωμεταξύ, πριν λίγη ώρα, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές ταραχές, διέταξε να αποκατασταθούν μερικώς οι τηλεπικοινωνίες και κάποια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επαναλειτούργησαν.




Το διάγγελμα Μουμπάρακ

Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος, μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων,ο Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε σε ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» είπε και, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος».

Υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχει μια «λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος» και δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της χώρας του. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες «είναι σε θέση» να διαδηλώνουν.

Ακόμα, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν «τι βρίσκεται γύρω μας... τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας».

Παρέμβαση Ομπάμα και απειλές

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας. Επίσης, ζήτησε από τον Χ.Μουμπάρακ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές «ευκαιρίες» για το λαό του.

«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού και να αποφευχθεί η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι υποχρέωση των πολιτών είναι να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του. Αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας:

«Σίγουρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και να συνεργάζονται με την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ελπιδοφόρο».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κάιρο πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια, κυρίως στρατιωτική.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού» είπε ο Γκιμπς. «Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τη βοήθεια που παρέχουμε και αυτό εξετάζουμε» πρόσθεσε.

«Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν» κατέληξε.

.tovima.gr

Read more...

Επαναγορά ελληνικού χρέους

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για επαναγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές.

Επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές των ομολόγων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις ονομαστικές, συζητά η ελληνική κυβέρνηση. Το αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε να υπάρξει θετική έκπληξη όσον αφορά την ύφεση που για το 2011 προβλέπεται στο -3%
Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε να υπάρξει θετική έκπληξη όσον αφορά την ύφεση που για το 2011 προβλέπεται στο -3%

Οπως είπε ο υπουργός, αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές.

«Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα στις επαφές του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας ανακτά την αξιοπιστία της
Ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα στις επαφές του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας ανακτά την αξιοπιστία της

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο μέτρων που θα αντιμετωπίζει συνολικά την κρίση χρέους στην Ευρώπη και το οποίο πιθανότατα θα γνωστοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Γι΄ αυτό και ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το Ταμείο «πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ευελιξία».

Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται είναι το Ταμείο να παρεμβαίνει απευθείας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Στη δευτερογενή αγορά οι τιμές των δεκαετών ομολόγων κυμαίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ 68 και 71 μονάδων, όταν η ονομαστική τιμή, στην οποία εκδόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ήταν 100.

Αγοράζοντας λοιπόν ομόλογα σε τιμές αγοράς προκύπτει ελάφρυνση τουλάχιστον 30% στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Με συμφωνία
Η παρέμβαση του Ταμείου μπορεί να γίνει και κατόπιν συμφωνίας με κατόχους ελληνικών ομολόγων που αναζητούν διέξοδο «απεγκλωβισμού», όπως για παράδειγμα συνταξιοδοτικά ταμεία βορειοευρωπαϊκών κρατών που έχουν ομόλογα, αλλά το καταστατικό τους δεν επιτρέπει να διακρατούν τίτλους χαμηλής βαθμολόγησης από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε περίπτωση που από τις συζητήσεις προκύψει συμφωνία και εκδηλωθεί παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφενός θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και αφετέρου θα υποχωρήσουν τα spreads.

«Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως προς το τέλος, να επιστρέψουμε στις αγορές με ομολογιακή έκδοση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Θα πρέπει να τονιστεί πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύουν πως επαναγορά ομολόγων δεν αποτελεί «αναδιάρθρωση» χρέους.

Οσον αφορά το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η Ελλάδα αναμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής και να μειώσουν το επιτόκιο για να είναι το χρέος διατηρήσιμο.

Τέλος, αναφερόμενος στην ύφεση του 2011 (πρόβλεψη για -3%), δεν απέκλεισε θετική έκπληξη.

Τα δάνεια
Θηλιά τα επιτόκια και ο χρόνος αποπληρωμής

Ασφυκτικό είναι το πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Από τη μία αυξάνεται σταθερά το μέσο επιτόκιο και από την άλλη μειώνεται η χρονική διάρκεια των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό πως το μέσο επιτόκιο βρίσκεται στο 4,6%, όταν το 2004 ήταν 3,4%.

Την ίδια ώρα, η διάρκεια των δανείων έπεσε το 2010 στα 4,1 χρόνια από τα 14 χρόνια (ιστορικό υψηλό) το 2007.

Γι' αυτό και θεωρείται βέβαιη η επιμήκυνση σε συνδυασμό με αποκλιμάκωση του επιτοκίου, ενώ εξετάζεται και η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Κώστας Τσαχάκης

Για την αγορά ομολόγων
Επιβεβαίωσαν τις συζητήσεις Λαγκάρντ και Ολι Ρεν

Την ύπαρξη συζητήσεων σχετικά με την ενδεχόμενη επαναγορά κρατικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιβεβαίωσαν χθες με δηλώσεις τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

«Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην Ευρωζώνη. Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση» δήλωσε ο κ. Αλταφάζ.

Η κ. Λαγκάρντ είπε, από την πλευρά της, ότι «η αγορά κρατικών ομολόγων μέσω του Ταμείου στήριξης είναι μια πρόταση που χρήζει εξέτασης». Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια τέτοια επιλογή επαναγοράς ομολόγων σε discount (τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές), απάντησε:

«Δεν έχω εξετάσει τα υπέρ και τα κατά αυτής της συγκεκριμένης επιλογής, αλλά νομίζω ότι προς το παρόν ο συνάδελφος και φίλος μου Γιώργος (Παπακωνσταντίνου) επικεντρώνεται στο να αποφέρει τις προϋποθέσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί από το πακέτο στήριξης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

Γ. Παπανδρέου στο Φόρουμ:
Στο τραπέζι η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Τα ευρωπαϊκά όργανα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο στήριξης των τραπεζών με κεφαλαιακά προβλήματα, αποκάλυψε χθες στο Νταβός ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μιμηθούν το αμερικανικό πρόγραμμα TARP.

«Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο τραπέζι», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό αν το βάρος της σωτηρίας των τραπεζών με προβλήματα ρευστότητας θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ) ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα στις επαφές του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας ανακτά την αξιοπιστία της.

Αποφασιστικό μήνυμα στήριξης του ευρώ έστειλε χθες και η Ανγκελα Μέρκελ μετά τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο «δεν θα επιτρέψουν ποτέ την κατάρρευση του κοινού νομίσματος». Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, προς τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις «φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης» αντί να ποντάρουν υπερβολικά στον «αυταρχικό καπιταλισμό» της Κίνας, της Ρωσίας και των αναδυόμενων οικονομιών. Ο Κάμερον υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας της κυβέρνησής του. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ισχυρίστηκε πως η περικοπή των δημοσίων δαπανών (κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο) δεν θα ήταν προς όφελος της οικονομίας των ΗΠΑ, ομολογώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά στεγαστικών.

Ευχάριστα νέα κόμισε στους Δυτικούς ο σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Λι Νταοκούι, προβλέποντας ότι τα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας του θα μειωθούν φέτος στα 150 δισ. $, έναντι 300 δισ. $ το 2008 και 183 δισ. $ το 2010. Εξάλλου μία μέρα μετά τις εκκλήσεις του Ινδονήσιου προέδρου, Σ. Γιουντογιόνο, για έγκαιρη αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης από τη διεθνή κοινότητα, η άνοδος των τιμών του ρυζιού στην Ασία έστειλε ανησυχητικά μηνύματα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Παρατηρητές φοβούνται ότι η απότομη άνοδος της ζήτησης σε Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μπανγκλαντές μπορεί να προκαλέσει πανικό στις αγορές.

Οι παρεμβάσεις

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Επανέλαβε μετά τον Σαρκοζί την αποφασιστικότητα του γαλλογερμανικού άξονα να μην επιτρέψει την κατάρρευση του ευρώ

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ
Κάλεσε τους επενδυτές να προτιμήσουν τις «φιλελεύθερες δημοκρατίες» της Ευρώπης από τον «αυταρχικό καπιταλισμό» Ρωσίας-Κίνας

ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ
Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών υποστήριξε πως η περικοπή δημοσίων δαπανών αλά ευρωπαϊκά δεν είναι λύση για την οικονομία των ΗΠΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ethnos.gr
Read more...

«Χτίζοντας το Μέλλον», το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων

Εκπτώσεις σε υλικά και εργασίες

Το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων
Το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ένα ακόμα πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων θα εγκαινιάσει από τον ερχόμενο Απρίλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, έρχεται το «Χτίζοντας το μέλλον» με εκπτώσεις 25%-30% στις τιμές υλικών και εργασιών.

Την αναγγελία έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά.

Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.

Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για τις μισθώσεις αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υπολογίζονται σε 178.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς ζήτησε εξάλλου να θεσπιστεί δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων, για τον πρόσθετο λόγο ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οφειλές προς το Δημόσιο ποινικοποιούνται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Λουκέτο» 48 ωρών από το ΣΔΟΕ σε έξι νυχτερινά κέντρα της Περιφέρειας Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο

tanea.grΤη 48ωρη αναστολή λειτουργίας έξι νυχτερινών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο προχώρησε το ΣΔΟΕ, έχοντας διαπιστώσει σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενήργησαν έλεγχο σε 16 επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας τη διασκέδαση, προκειμένου να διακριβωθεί η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νόμου.

Σε 11 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή του και καταλογίσθηκαν συνολικά 353 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε έξι από τις 11 επιχειρήσεις επισύρουν και τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 του Ν.2523/97, όπως έχει συμπληρωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 6 του Ν. 3888/2010, δηλαδή αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασής τους για 48 ώρες.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι οι εξής:

  • «Ρεμπέτ Ασκέρ» Θεσσαλονίκη
  • «Μαμούνια LIVE» Θεσσαλονίκη
  • «Αρίων» Πάτρα
  • «Μουσική Σκηνή Πυξίδα» Ηράκλειο
  • «Plastelina Bar» Ηράκλειο
  • «Cafe Arsenali» Ηράκλειο

Read more...

Τι δηµοκρατία έχουµε; Καθηγητές πανεπιστηµίου, συγγραφείς και δηµοσιογράφοι δίνουν απαντήσεις

Μετανάστης στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου στη συµβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου
Μετά την «κρίση της Νοµικής», τον ρόλο που έπαιξαν οι πρυτανικές αρχές και οι καθηγητές, τα κόµµατα, οι µηχανισµοί διαφύλαξης της τάξης, η σιωπηρή πλειοψηφία, οι πολιτικές µειονότητες και τα ΜΜΕ, το ερώτηµα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο:

Κάθε προσπάθεια ένταξης, διαλόγου περί ρατσισµού, ανθρωπισµού, νοµοθεσίας και πρακτικής αντιµετώπισης έχει ακυρωθεί από τις ακρότητες.

∆ικαίωµα να καίµε ανθρώπους
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

Πριν από πολλά χρόνια οΧάρρυ Κλυνν είχε πει πως η δηµοκρατία σε αυτή τη χώρα είναι κάτι τελείως διαφορετικό και µοναδικό. Ενα είδος φολκλόρ. Γι’ αυτό και την ξεχωρίζουµε από τις υπόλοιπες αποκαλώντας την Ελληνική ∆ηµοκρατία. Πράγµατι, η έννοια δηµοκρατία στην Ελλάδα µεταφράζεται στη φράση «κάνουµε ό,τι γουστάρουµε, δεν δίνουµε λογαριασµό σε κανέναν και όποιος µας εµποδίσει είναι φασίστας».

Κατ’ αρχάς έχουµε δικαίωµα να λέµε ό,τι θέλουµε. Να αποκαλούµε δηµοσίως κάποιον προδότη, κλέφτη, παιδεραστή. Επίσης, µπορούµε, αν γουστάρουµε, και να τον στοχοποιούµε. Να γράφουµε το όνοµά του σε αφίσες στο κέντρο της πρωτεύουσας ή να αναρτούµε τη µάπα του στο Ιντερνετ ή σε εφηµερίδες λέγοντας: «Αυτός είναι. Βρείτε τον». Εχουµε δικαίωµα να ψηφίζουµε και να βάζουµε σε δηµοτικά συµβούλια (και αύριο και στη Βουλή) άτοµα που χαιρετούν ναζιστικά. Εχουµε δικαίωµα να δέρνουµε ή ακόµη και να καίµε ανθρώπους ζωντανούς. Γιατί είµαστε ο λαός. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός… Συγγραφέας
Συµβιβασµός
ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ

Ισως µπορούµε να γίνουµε λίγο πιο αισιόδοξοι. Η µίνι κρίση της Νοµικής φαίνεται ότι διευθετείται χωρίς ανεπανόρθωτα δράµατα, µε µεθόδους παράλληλες µε αυτές που ελπίζουµε ότι θα οδηγήσουν στο ξεπέρασµα και της µείζονος οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης.Η συνταγή είναι απλή: ψυχραιµία, όχι βιασύνη, µεθοδικές κινήσεις, ήπια επιµονή στις αρχές. Τα πάθη, οι κορόνες, οι συναισθηµατικές φορτίσεις, ο γρήγορος ενθουσιασµός και η εύκολη απογοήτευση διογκώνουν τη δηµαγωγία, τρέφουν τα άκρα, οδηγούν σε πολλαπλή κοινωνική υποβάθµιση. Η µετριοπάθεια αποτελεί βάση της δηµοκρατίας. ∆ηµιουργεί το απαραίτητο γόνιµο κλίµα για την πεµπτουσία των δηµοκρατικών λειτουργιών, τον συµβιβασµό µεταξύ αντίθετων τάσεων.

Καθηγητής ΕΜΠ
Οργάνωση και κανόνες
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το µεταναστευτικό είναι ένα µεγάλο πρόβληµα που δυστυχώςδεν επιδέχεται εύκολες λύσεις. Η Πολιτεία κρυβόταν γιαχρόνια πίσω από το δάκτυλό της περιµένονταςίσως να λυθεί από µόνο του. Καθυστέρησε πολύ να αντιδράσει µε τρόπο συνεκτικό. Η αδυναµία του κράτους είναι τεράστια και οι πολιτικοί µας αρχίζουν συνήθως να αντιµετωπίζουν τα προβλήµατα όταν είναι ήδη πολύ αργά. Τώρα ήρθαν και οι άλλοι που προσπαθούν να εκβιάσουν λύσεις (;) δηµαγωγώντας, παραβιάζοντας για µια ακόµη φορά το χιλιοταλαιπωρηµένο και κακώς νοούµενο πανεπιστηµιακό άσυλο. Η δηµοκρατία για να λειτουργήσει χρειάζεται οργανωµένο κράτος, κανόνες και υπεύθυνους πολίτες. Τα έχουµε όλα αυτά; ∆ιερωτώµαι.

Καθηγητής στη Νοµική, πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
∆ιεκδικώντας τα αυτονόητα
ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εχουµε µια δηµοκρατία µε υψηλό τυπικό επίπεδο ενασχόλησης µε τα δικαιώµατα (συνταγµατικές και νοµοθετικές προβλέψεις πλήρεις και συχνά «προχωρηµένες) αλλά χαµηλή πραγµατική προστασία (οι διατάξεις µένουν ανεφάρµοστες από τις δηµόσιες Αρχές ή/και δεν αξιοποιούνται µε αντίστοιχα «προχωρηµέ νο»τρόπο απότη ∆ικαιοσύνη). Τρανότερη απόδειξη οι πολύ συχνές καταδίκες της χώρας µας από τα διεθνή δικαστήρια.

Εχουµε µια δηµοκρατία που, πάλι στα χαρτιά, προνοεί γιατις µειονότητες και τους παρέχει ασφαλιστικές δικλίδες, ευνοϊκές εξαιρέσεις και δικαιώµατα, µόνο που όλα αυτά, στηνπράξη, υπόκεινται στην ασφυκτική καχυποψία του κράτους, του πολιτικού συστήµατος και της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα η κυριαρχία µιας εντελώς πλειοψηφικής εκδοχής του κοινοβουλευτισµού και η πολύ περιορισµένη κοινωνική ένταξη των µεταναστών.

Εχουµεµια δηµοκρατία στην οποία κυριαρχεί ησύγχυση µεταξύ «δηµόσιου» και «ιδιωτικού», «νόµιµου» και «ηθικού», µε αποτέλεσµα η ηθικολογία να παίρνει τη θέση του κράτουςδικαίου και να το αποδυναµώνει. Κρίσιµα πεδία εδώ η διαιώνιση της διαφθοράς, η αποτυχία κάθε είδους «αυτο-κάθαρσης», η ανυπαρξία πολιτικής διαλεύκανσης σκανδαλωδών υποθέσεων.

Εχουµεµια δηµοκρατία στην οποία τα κόµµατα και οι οµάδες συµφερόντων έχουν αντιστρόφως ανάλογη δύναµη από την πραγµατική επιρροή τους, ενώ η «κοινωνία των πολιτών» παραµένει ασθενής, γιατί είναι υποταγµένη στη λογική της εξουσίας. ∆εν χρειάζεται να ψάξουµε µακρύτερα από τη διαρκή αναβολή των «αυτονόητων» µεταρρυθµίσεων και την «ανακούφιση» της πολιτικής και κοινωνικής ελίτ όταν αυτές επιβλήθηκανβίαια και έξωθεν.

Συνταγµατολόγος, πρώην ευρωβουλευτής
Νοσταλγοί της χούντας
ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ∆ΑΜΙΑΝΙ∆Η

Τι ακριβώς συνέβη αυτές τις τρεις µέρες, πώς επέδρασε στην ψυχοσύνθεση µας; Πέρασα άσχηµα την τελευταία νύχτα, ανοίγονταςκάθε τόσο ραδιόφωνο να µάθωτι έγινε, κατάφεραν τελικά να βγάλουναναίµακτα τους µετανάστες από τη Νοµική ή κάνανε τηΣόλωνος πεδίο µάχης, να ζήσουµε Τύνιδα και Κάιρο; Είχε γίνει πυροσβεστική πολιτική παρέµβαση, αλλά µε τόσους θερµόαιµους, αποφασισµένους, τόσους απελπισµένους επιπλέον και άλλους οπλισµένους, θα κατάφερναν ώς το τέλος να µη σκοτωθούν;

Την αυγή µετις καλές ειδήσεις, σε παραίσθηση αϋπνίας, ένιωσασα να ήµουν η µάνα µου περιµένοντας να µάθω αν βγήκαν από το Πολυτεχνείο επί χούντας. Επιδίωξη όσων είχαν την ιδέα του εγκλεισµού δεν ήταν να ζήσουν Κάιρο και Τύνιδα. Ηθελαν να ζήσουν χούντα. Ασυνείδητα, επειδή τότε ήταν εποχή µεγάλων συγκρούσεων, φάση αγώνων. Ετσι νοµίζουν.

Το άσυλο επί χούντας είχε νόηµα. Η καταπίεση δεν ήταν οµοιόµορφη, υπήρχαν περιοχές πιο χαλαρές.Εξάλλου, οι εξεγέρσεις έγιναν όταν δοκίµαζε η χούντα να δώσει ελευθερίες. Το άσυλο τότε προστάτευε ζωέςκαι σωµατικές ακεραιότητες. Το να καταλυθεί, όπως καταλύθηκε το 1973, είχε κόστος και για τη χούντα όπως αποδείχτηκε. Αυτή τη φορά χούντα θαήµασταν οι έλληνες πολίτες που θα επιτρέπαµε να γίνει ντου στηΝοµική. Κοντέψαµε. Μας γλίτωσε η ψυχραιµία ορισµένων ανθρώπων. ∆εν ξέρω ποιοι είναι. Τους βγάζω το καπέλο.∆εν άφησαν να γίνει η ηρωική έξοδος, ούτε τίποτε άλλο ηρωικό.

Τα «παιδιά» µπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται, έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο. Πώς να διεκδικήσουν τώρα άσυλο οι Αφγανοίµε τα ραµµένα στόµατα, πώς να ξαναβρούµε την καθηµερινότητα της αλληλεγγύης; Πώς να κουβεντιάσουµε για τις νοµιµοποιήσεις, τον Αγιο Παντελεήµονα, την ξενοφοβία, τη µισαλλοδοξία; Κάθε προσπάθεια ένταξης, διαλόγου περί ρατσισµού, ανθρωπισµού, νοµοθεσίας και πρακτικής αντιµετώπισηςέχει ακυρωθεί από τις ακρότητες.

Σχολιογράφος στα «ΝΕΑ»
Καθήκον και ευθύνη
ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΙΝΤΗ

Ηδηµοκρατία συγκροτεί θεσµούς µε συγκεκριµένο χαρακτήρα και αρµοδιότητες που υποβάλλουν συγκεκριµένα καθήκοντα και ευθύνες. Στη χώρα µας, παρότι υποτίθεται αναγνωρίζουµε τις παθογένειες της µεταπολίτευσης, εξακολουθούµε να παραδίδουµε τους θεσµούς στην ασυδοσία προσώπων και οµάδων που τους µεταχειρίζονται µε κυνική αδιαφορία για τον µόχθο που απαιτήθηκε για να δηµιουργηθούν καινα λειτουργήσουν. Ετσι, αυτόκλητοι εκπρόσωποι και διαµεσολαβητές αναλαµβάνουν ρόλους που οι ίδιοι σχεδίασανσ’ ένα έργο καρικατούρα καιπεριφέρονται, ως θίασος µπουλουκιού, από τα άθλια καταλύµατα που επιφυλάσσει η ελληνική κοινωνία στους µετανάστες, στα σαλόνιαπολυτελών ανακαινισµένων νεοκλασικών µπροστά σε ένα κοινό – τους πολίτες και τους µετανάστες όχι µόνο της Νοµικής αλλά όλης της επικράτειας – που παρακολουθεί εµβρόντητο και παραγκωνισµένο στο περιθώριο της δηµόσιας ζωής.

Οι µετανάστες τηςΝοµικής ορθώς διεκδίκησαν την προβολή που φέρνει µια θεαµατική ενέργεια για να φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήµατά τους που πολλαπλασιάζονται από µια στρουθοκαµηλική και άτσαλη πολιτική του ελληνικού κράτους για το µεταναστευτικό. Οµως, οι υπεύθυνοι στην κυβέρνηση, στη δικαιοσύνη, στα κόµµατα, στις πρυτανικές αρχές, γιατί δεν κάνουν εγκαίρως ο καθένας, στον τοµέα του, το καθήκον του; Γιατί αποποιούνται τις ευθύνες που απορρέουν από τον ρόλο τους και κρύβονται πίσω από τις ευθύνες άλλων;

Καθηγήτρια, Πανεπιστήµιο Αθηνών
Ασκηση υποκριτικής
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εκ πρώτης όψεως η σκηνή της δηµοκρατίας µας παραπέµπει σε τραγική σκηνή. Το δράµα που ξεκίνησε το 1974, κορυφώθηκε στις δεκαετίες ογδόντα και ενενήντα, καταρρέει τώρα συµπαρασύροντας τους συντελεστές του.

Υπάρχουν όµως ορισµένες βασικέςδιαφορές. Οι πρωταγωνιστές, οι δυόµισι πολιτικές δυναστείες, δεν δείχνουν να αντιλαµβάνονται ότι η µοίρατους έχει συντελεσθεί. Οι από µηχανής θεοί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και ο χορός, εµείς δηλαδή, παρακολουθούµε άφωνοι – γιατί και οι κραυγές µας την αφωνία µας δηλώνουν – τις πέτρες που γκρεµίζονται στα κεφάλια µας. Το έργο είναι κακοπαιγµένο και ο δραµατουργός ατάλαντος.

Επειδή όµως η τραγωδία ενέχει και κάποιου είδους µεγαλείο αυτό που ζούµε θυµίζει περισσότερο την ιθυφαλλική µικρότητα της κωµωδίας. ∆ιάφοραανθρωπάκια συγκρούονται επί σκηνής προσπαθώντας να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι το µέγεθός τους δεν είναι τόσο µικρό όσο φαίνεται. Γκρεµίζονται στην πρώτηλακκούβα και, δόξα τωΘεώ, από λακκούβες άλλο τίποτε. Κι εµείς γελάµε για να µην κλάψουµε.

Συµπέρασµα: η δηµοκρατία, όπως κάθε ανθρώπινη δραµατουργία, για να σταθεί στα πόδια της απαιτεί κάποια κεντρική ιδέα. Αλλοι τη λένε πολιτικό όραµα, άλλοι απλώς αυτοσυνειδησία. Αλλιώς δεν είναι τίποτε άλλο από άσκηση υποκριτικής που δοκιµάζει τα νεύρα και καταπονεί τη φαιά ουσία.

Συγγραφέας, πρόεδρος ΕΚΕΒΙ
Ξεκάθαρους ρόλους
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΟ∆ΙΝΟΥ

Ουδείς γνωρίζει πια αν µπορεί να ονοµαστεί δηµοκρατία η γενικευµένη οχλαγωγία των καναλιών. Οι ατέρµονες αερολογίες που ενδύονται τον µανδύα των δελτίων ειδήσεων. Η υποκατάσταση της όποιας ∆ικαιοσύνης από εισαγγελείς τηλεοπτικούς αστέρες. Η ενοχοποίηση των πάντων, περιλαµβανοµένων ολόκληρων κοινωνικών οµάδων.

Κυρίως όµως, ουδείς µπορεί να ονοµάσει δηµοκρατία την αιφνίδια ανακάλυψη/ενοχοποίηση του Αλλου. Βασίσαµε την πρόσφατη αναπτυξιακή µας φούσκα στο φθηνό ξένο εργατικό δυναµικό. Αποποιηθήκαµε την όποια χειρωνακτική εργασία υπέρ µιας επίφασηςεσαεί µόρφωσης.Τώρα αποστρέφουµετους οφθαλµούς εγκαθιδρύοντας ως ισότιµο συνοµιλητή το αυγό του φιδιού. Κι όλα τούτα υπό το βλέµµα µιας κυβέρνησης που παρακολουθεί µε ενδιαφέρον τα τεκταινόµενα, πανεπιστηµιακών αρχών που νίπτουν τας χείρας τους, πολιτικών που περί άλλα τυρβάζουν.

Η δηµοκρατία απαιτεί µεταξύ άλλων ξεκάθαρους ρόλους. Φοβάµαι πως κανείς πια δεν παίζει τον ρόλο που προγραµµατικά έχει διεκδικήσει. Ισως το τιµιότερο θα ήταν να πούµε στους µετανάστες ότι κάποιο λάθος έκαναν πιστεύοντας ότι έχουν οριστικά διαφύγει από τον Σαντάµ ή τους Ταλιµπάν. Στις χώρες τους, τουλάχιστον η δηµοκρατία δεν είναι κληρονοµική. Περιβαλλοντολόγος - συγγραφέας
Συµβόλαιο υποκρισίας
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΡΗ

Το πρόβληµα δεν είναι ποια δηµοκρατία έχουµε. Σ’ αυτό το ερώτηµα, η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Εχουµε ένα από τα θεσµικά πιο κατοχυρωµένα δηµοκρατικά καθεστώτα της Ευρώπης. Το πρόβληµα είναι ότι έχουµε µετατρέψει το κοινωνικό συµβόλαιο σ’ αυτή τη χώρα σε ένα συµβόλαιο υποκρισίας.

Υποκριθήκαµε για χρόνια τη – δανεική – ευηµερία. Τώρα που αυτό το παραµύθι µας τελείωσε, υποκρινόµαστε τη ∆ικαιοσύνη µε Εξεταστικές Επιτροπές για εγκλήµατα που παραγράφηκαν. Από τη µεταπολίτευση ώς τώρα υποκρινόµαστε ότι υπερασπιζόµαστε ένα πανεπιστηµιακό άσυλο, που δεν έχει όµοιό του σε καµιά χώρα, και το οποίο χρησιµεύει εν πολλοίς ως πεδίο για παντός είδους ανίερες συναλλαγές. Υποκρινόµαστε ότι κάνουµε αντίσταση µε το να µην τηρούµε τους νόµους, επειδή έτσι µας βολεύει.

Υποκρινόµαστε ότι κοπτόµαστε για τους µετανάστες, όταν η χώρα µετατρέπεται σε ξέφραγο αµπέλι. Και υποκρινόµαστε ότι θα τη θωρακίσουµε µε ένα φύλλο συκής µήκους δωδεκάµισι χιλιοµέτρων.

Ας µην αναρωτιόµαστε, λοιπόν, για το είδος δηµοκρατίας που έχουµε. Ας αναρωτηθούµε καλύτερα, αν µας συµφέρει όλους εµάς, το πολιτικό σύστηµα, τους φορείς και τους απλούς πολίτες, να υποσκάπτουµε τα θεµέλια της θεσµικής δηµοκρατίας, για να τη µετατρέψουµε σε ζούγκλα.

Συγγραφέας
.tanea.gr
Read more...

Απεργία και στάσεις σε μετρό, ΗΣΑΠ και λεωφορεία τη Δευτέρα


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

Την ίδια μέρα, χειρόφρενο σηκώνουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Η γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν θεωρείται κρίσιμη, αφού μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι ορατός ο κίνδυνος για επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι «κατεδαφίζεται κάθε κεκτημένο» τους και μιλούν για «αιφνιδιασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως στο εργασιακό κομμάτι, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δρομολογεί την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες 750 μετατάξεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες σε δεύτερη φάση και αφού έχει προκύψει ο ακριβής αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού από τα οργανογράμματα των νέων φορέων.

Επίσης, υπολογίζεται ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 400 άτομα, στα οποία θα προστεθούν άλλα 300 το 2012 και 200 το 2013।

tanea.gr

Read more...

Παπανδρέου: Δώστε μας τη λίστα με τις καταθέσεις στην Ελβετία

Συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής με την ελβετική κυβέρνηση επιδιώκουν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν ελληνικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες.

Όπως αποκαλύπτει το Bήμα Online, στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς σε περίπτωση που προσδιοριστούν οι ύποπτες καταθέσεις θα ακολουθήσει διαδικασία διασταύρωσης προκειμένου να επαληθευτεί αν για τα ποσά αυτά έχουν καταβληθεί φόροι στην Ελλάδα ή αν οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους καταθέσεις.tanea.gr
Read more...

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.250 τραυματίστηκαν Διάγγελμα Μουμπάρακ και χάος στην Αίγυπτο Επιτρέπονται οι κλήσεις με κινητά τηλέφωνα

Τα πυρά της αστυνομίας της Αιγύπτου δέχονται διαδηλωτές στη διαμαρτυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Καΐρου. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο ανταποκριτής του στην Αλεξάνδρεια ισχυρίζεται ότι είδε πάνω από 20 πτώματα σε κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πόλης.

Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου θα υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του σε μία σύνοδο που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι (και ώρα Ελλάδας) και πολύ γρήγορα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Μάχντι Ράντι.

«Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Όμως ό,τι καταλαβαίνω από τον πρόεδρο (στην ομιλία του) είναι πως η κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα σήμερα», είπε ο κ. Ράντι.

Επιτρέπονται πλέον οι κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα στην Αίγυπτο, όχι όμως τα γραπτά μηνύματα ή η χρήση του Διαδικτύου. Σε εφαρμογή παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί σε όλες τις πόλεις ενώ διάγγελμα προς τον αιγυπιτιακό λαό απήθυνε τα ξημερώματα ο πρόεδρος Μουμπάρακ.

Στο κείμενό του αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Λυπάμαι για τους τραυματισμούς και τις απώλειες των διαδηλώσεων. Αυτές οι διαδηλώσεις δε θα λάμβαναν χώρα αν δεν υπήρχαν οι βασικές ανθρώπινες ελευθερίες. Με επηρεάζει πάντα ο πόνος του αιγυπτιακού λαού όμως η αλλαγή δε μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το χάος αλλά μόνο μέσω διαλόγου. Είμαι στο πλευρό των φτωχών ανθρώπων και θα συνεχίσω να το κάνω. Καλώ άνδρες και γυναίκες να υπερασπιστούν το καλό του αιγυπτιακού λαού.

»Η πορεία προς την αλλαγή δεν έχει επιστροφή και γι αυτό θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσω να δίνω έμφαση σε νέα βήματα και περισσότερη δημοκρατία. Θα ξεπεράσουμε τις λεηλασίες που μπορεί να πρόκειται και σκευωρίες εναντίον της Αιγύπτου. Θα μειώσουμε την ανεργία και θα ενισχύσουμε την περίθαλψη και την εκπαίδευση. Καλώ τους νέους μας και όλους του Αιγυπτίους πολίτες ανεξαιρέτως να εργαστούν για το κοινό καλό του λαού. »Οι τελευταίες ημέρες οδήγησαν την πλειονότητα των ανθρώπων σε φόβο για την Αίγυπτο.Ζήτησα από την κυβέρνηση να παραιτηθεί σήμερα και θα ορίσω νέα κυβέρνηση αύριο, ενώ θα τους δώσω σαφείς εντολές: Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ελευθερία, λιγότερη ανεργία. Θα προστατέψω την Αίγυπτο. Πήρα όρκο να προστατέψω την Αίγυπτο και όλους. Ο Θεός να μας λυπηθεί
».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των διαδηλωτών δεν πείθεται από το λόγο του Μουμπάρακ και κατευθύνεται προς το υπουργείο Πληροφοριών. Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι το διάγγελμα του προέδρου ήταν μαγνητοσκοπημένο

Την ίδια στιγμή πάντως, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να αποκαθίστανται τουλάχιστον στο Κάιρο, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ. Εκτός λειτουργίας εξακολουθεί να είναι το σύστημα αποστολής/λήψης μηνυμάτων κειμένου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές, στη χώρα εξακολουθεί να ισχύει το «μπλόκο» στη χρήση του Διαδικτύου.

Από τις πρώτες μέρες της αναταραχής, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα ήταν τα βασικά μέσα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές για να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις.

Το ίδιο άλλωστε συνέβη πριν από λίγες μέρες και στην Τυνησία, όπου οι πολυήμερες διαδηλώσεις οδήγησαν τελικά στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι.

«Ανησυχούμε ότι οι υπηρεσίες επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, των κοινωνικών μέσων, ακόμα και αυτού του μηνύματος, μπλοκάρονται στην Αίγυπτο» γράφει στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Κρόουλι.

Μέχρι την ηλεκτρονική συσκότιση της Παρασκευής, οι έμπειροι χρήστες του Διαδικτύου στην Αίγυπτο μπορούσαν να παρακάμψουν το μπλόκο μέσω υπολογιστών proxy, οι οποίοι δρομολογούν ανώνυμα τη διαδικτυακή κίνηση μέσω άλλων χωρών.

Όταν όμως δεν υπάρχει καθόλου Διαδίκτυο, αυτό είναι αδύνατο.

Ειδικοί σε θέματα Διαδικτύου επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι πιο δραματική σε σχέση με τις προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να φιμώσουν τους αντιφρονούντες χρήστες.

Το 2007, για παράδειγμα, η χούντα της Μιανμάρ κυριολεκτικά αποσύνδεσε τα καλώδια που συνέδεαν στο Διαδίκτυο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές που διέθεταν κινητά τηλέφωνα, ούτε αφορούσε ολόκληρη τη χώρα.

Ακόμα και η κυβέρνηση του Ιράν δεν έθεσε όλη τη χώρα offline στη διάρκεια των εξεγέρσεων μετά τις εκλογές του 2009.

«Το Ιράν ποτέ δεν διέκοψε μεγάλο τμήμα των διαδικτυακών του συνδέσεων -γνώριζαν ότι η οικονομία και οι αγορές τους εξαρτώνται από τη διαδικτυακή δραστηριότητα» επισημαίνει ο Τζιμ Κάουι της Renesys.


Στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στους δρόμους του κέντρου- κοντά στο κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια- ακούστηκαν πυρά, ενώ μονάδες του στρατού ενίσχυσαν την αστυνομία. Συνολικά τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.250 έχουν τραυματιστεί. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, αναφέρουν πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, αφού ακόμη δεν έχουν ακριβή πληροφόρηση από άλλες, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προσθέτοντας πως από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, τραυματίστηκαν επίσης 750 αστυνομικοί και πάνω από 1500 πολίτες.

Αν και αρχικά η παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων στο κέντρο του Καίρου προκάλεσε την ικανοποίηση των διαδηλωτών που νωρίτερα είχαν καλέσει το στρατό, καταγγέλοντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο στρατός, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, άνοιξε πυρ αφού πρώτα διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε άρματα μάχης.

Παραδίδονται στη βία οι πόλεις

Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Σουέζ, Καφρ ελ Σείχ, Ασουάν, Μανσούρα, Νταμιέτα, Κομ Όμπο... Η μία μετά την άλλη οι πόλεις παραδίδονται στη βία, καθώς η χώρα διανύει την πλέον ταραγμένη περίοδο της τελευταίας 30ετίας. Είναι ταυτόχρονα και η πιο ισχυρή πρόκληση που δέχτηκε ποτέ το καθεστώς Μουμπάρακ.

«Είναι ώρα να αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλω καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου», επισήμανε ο 22χρονος διαδηλωτής Αμάλ Άχμεντ.

Σκότωσαν τον αδερφό μου

«Σκότωσαν τον αδερφό μου», φώναζε στο Σουέζ ο διαδηλωτής. Γύρω του επικρατούσε το αδιαχώρητο: κάποιοι κρατούσαν το νεκρό σώμα ενός αιγυπτίου, που συμμετείχε κι αυτός στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει άλλος ένας νεκρός από τις σημερινές ταραχές στο Κάιρο.
Σε όλες τις πόλεις, η κατάσταση εξελίσσεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν να φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία συναντούν τη βίαιη απάντηση της αστυνομίας που χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, άσφαιρα πυρά, αντλίες νερού και δακρυγόνα. Αναφέρθηκε πάντως και το εξής: στο κέντρο του Καίρου, κάποιοι αστυνομικοί έβγαλαν τις στολές τους και πέρασαν στην...απέναντι πλευρά, αυτή των διαδηλωτών.

Αξιωματούχοι της ασφάλειας επισήμαναν ότι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 11 από τις 28 επαρχίες της χώρας.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων και Ίντερνετ τουλάχιστον στο Κάιρο.

Ο Μπαραντέι

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με το τέλος των προσευχών της Παρασκευής, στις οποίες συμμετείχε και ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη σε κατ΄οίκον περιορισμό. Λίγο νωρίτερα
είχε μείνει εγκλωβισμένος στο τζαμί, όπου προσευχήθηκε. Πολλά αυτοκίνητα κάηκαν έξω από το τέμενος και αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα ή λιποθύμησαν. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσες συλλήψεις έγιναν, ωστόσο ήταν πολλές. Για λίγο κρατήθηκαν και 4 γάλλοι δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τα γεγονότα.

Ο Μπαραντέι, μόλις επέστρεψε από τη Βιέννη, όπου ζει μόνιμα, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας, εφόσον ο Μουμπάρακ αποχωρήσει.

Ο ίδιος ο 82χρονος πρόεδρος της Αιγύπτου δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, ούτε και έχει κάνει κάποια δήλωση από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις। Παρατηρητές επισημαίνουν ότι αν και έχει ακόμη πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση, ωστόσο οι επιλογές του είναι περιορισμένες και όλες μάλλον θα οδηγήσουν στην χαλάρωση της απόλυτης εξουσίας του.
tanea.gr
Read more...

Συλλήψεις λαθρομεταναστών σε Χίο και Πάτρα...



Συλλήψεις σε Χίο και Πάτρα Χθες στις 18.00, η Λιμενική Αρχή Χίου ενημερώθηκε από το Λιμενικό Σταθμό Μεστών, για μηχανική βλάβη του σκάφους «BORTE» σημαίας Τουρκίας, με δυο αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ηλικίας 33 και 24 ετών. Κατόπιν έρευνας στο σκάφος από στελέχη των Λιμενικών Αρχών, εντοπίσθηκαν

έξι αλλοδαποί (3 άνδρες, 1 γυναίκα και 2 ανήλικα παιδιά) χωρίς νόμιμα έγγραφα, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.
Ωστόσο ένας ακόμα αλλοδαπός 20 ετών συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής πριν την επιβίβασή του σε πλοίο με σκοπό να διαφύγει παράνομα στην Ιταλία. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.
http://eglimatikotita.blogspot.


Read more...

Τι είπε η Φωτεινή για την επιστροφή του Ριρή...



Ρωτήθηκε το πρωί από τους δημοσιογράφους του FLASH Κωστή Παρά και Αγγελική Σπανού, πως βλέπει το ενδεχόμενο της επιστροφής του Ρουσόπουλου στη Ν.Δ.
Και η Φωτεινή πιπιλή απάντησε:..."Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν".
Έλα ντε...



Read more...

Παρασκεύασαν «πράσινη» βενζίνη


ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα επαναστατικό «πράσινο» συνθετικό καύσιμο, ένα είδος βενζίνης εξαιρετικά χαμηλού κόστους και φιλικής προς το περιβάλλον, αναπτύσσουν επιστήμονες στη Βρετανία. Πρόκειται για μια τεχνολογία βασισμένη στο υδρογόνο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα συμβατικά βενζινοκίνητα οχήματα χωρίς να χρειάζεται μετατροπή του κινητήρα τους. Επιπλέον..., επειδή κατά την καύση του δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα, οι ρύποι του είναι μηδενικοί, γεγονός που θα βοηθήσει τα κράτη να περιορίσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα του νέου «μαγικού» καυσίμου δεν σταματούν εδώ: η τιμή του εκτιμάται στο μόλις ένα (1) ευρώ το γαλόνι και υπόσχεται να απαλλάξει εκατομμύρια οδηγούς από το δυσβάστακτο πλέον κόστος του πετρελαίου. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε υπό άκρα μυστικότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο φημισμένο εργαστήριο Ράδερφορντ Απλετον στη Βρετανία, από τη βρετανική εταιρεία Cella Εnergy, σε συνεργασία με επιστήμονες από το University College London και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το καύσιμο βασίζεται στην τεχνολογία των υδριδίων και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα συμβατικά αυτοκίνητα. «Αναπτύξαμε μια τεχνολογία μικρομορίων η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στα υπάρχοντα οχήματα που καίνε πετρέλαιο ή βενζίνη,αντικαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα και χωρίς να χρειάζεται μετατροπή των κινητήρων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cella Εnergy Στέφεν Βόλερ. Και πρόσθεσε: «Τα υλικά βασίζονται στο υδρογόνο και έτσι όταν χρησιμοποιούνται δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα,κάτι που συμβαίνει ήδη με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» .

Οι οδηγοί θα μπορούν να διανύσουν απόσταση 500- 650 χιλιομέτρων προτού χρειαστεί να ανεφοδιάσουν το όχημά τους. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Στέφεν Μπένινγκτον είπε ότι το υδρογόνο προσφέρει την ιδανική λύση στην προσπάθεια αντικατάστασης του αργού πετρελαίου. «Το υδρογόνο είναι το ιδανικό καύσιμο. Εχει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από το πετρέλαιο και όταν καίγεται δεν παράγει τίποτε άλλο παρά νερό. Αλλά ο μόνος τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις σε όχημα είναι οι πολύ υψηλές πιέσεις ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είναι εξαιρετικά ακριβό. Η τεχνολογία μας όμως προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης σε αυτοκίνητα,αεροπλάνα και άλλα οχήματα με χαμηλό κόστος» εξήγησε ο καθηγητής Μπένινγκτον.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσα χρόνια η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη στην αγορά.

BHMA
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Read more...

Τρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ...



Τουλάχιστον 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις ογκώδεις διαδηλώσεις...
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και δήλωσε πως θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας που θα επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα. Αγνωστη παραμένει ακόμη η... στάση που θα κρατήσουν οι ένοπλες δυνάμεις ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του και εξέφρασε την κατανόησή του για τον "πόνο και τα προβλήματα του λαού" τα οποία και θα προσπαθήσει να επιλύσει "καταπολεμώντας τη φτώχεια και τη διαφθορά".

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο.

"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τη χρήση βίας και το χάος αλλά με εθνικό διάλογο και σταθερότητα" είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας. . . τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας".

Αμέσως μετά το τηλεοπτικά διάγγελμα του Μουμπάρακ στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Λίγες ώρες νωρίτερα μέρος του στρατού έδειχνε να ενώνεται με τους πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την Αίγυπτο.

"Μπλακάουτ" στην ενημέρωση

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ έχει επιβάλλει από το πρωί πρωτοφανές μπλακάουτ στην ενημέρωση, θέτοντας κυριολεκτικά εκτός διαδικτύου την Αίγυπτο. Παράλληλα έχουν "μπλοκάρει" και οι τηλεπικοινωνίες.

Δύο και πλέον ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού και τεθωρακισμένα κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.

Ενοπλες Δυνάμεις: Αγνωστη ακόμη η στάση που θα τηρήσουν

"Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό", δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων.

Επίσημα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμιά ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη στάση που θα κρατήσουν οι αξιωματικοί σε σχέση με το καθεστώς. Γεγονός όμως είναι ότι ο στρατός δεν κινείται εναντίον του πλήθους.

Οπως έγινε πριν λίγες ώρες γνωστό ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στη χώρα.

"Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό", πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.

Χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι -όπως αναφέρουν διαδηλωτές- ντυμένοι με πολιτικά, είχαν αναπτυχθεί από το πρωί σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας.

Τουλάχιστον 20 νεκροί και 1.100 τραυματίες
Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ιατρικές πηγές της χώρας, οι νεκροί από τις συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 20, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Για "Παρασκευή της Οργής" κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές.

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πολύς κόσμος φαίνεται να αψηφά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και να βρίσκεται στους δρόμους.

Στο μεταξύ από το πρωί, έχει ακυρωθεί σχεδόν το σύνολο των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Καίρου. Ειδικότερα, η EgyptAir εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί.

Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Κεντρικό πρόσωπο στις διαδηλώσεις είναι ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που φέρεται να δέχθηκε και αυτός επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή των Μουσουλμάνων στα τζαμιά της Αιγύπτου.

Διεθνής αντιδράσεις

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η βία δεν θα εξαφανίσει τα παράπονα και κάλεσε τη κυβέρνηση "να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης". Όπως σχολίασε, οι αρχές οφείλουν να "επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες".

Από το Νταβός της Ελβετίας, η Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο. "Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα", δήλωσε προσθέτωντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορεύεται στον κόσμο η πρόσβαση στις πληροφορίες. "Δεν έχει κανένα νόημα να αποκλείονται οι άνθρωποι ή να μειώνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο. Η σταθερότητα της χώρας είναι βεβαίως εξαιρετικά σημαντική αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της γνώμης" δήλωσε.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει πως δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αίγυπτο.

Συλλήψεις και μπλακάουτ στη διάρκεια της νύχτας

Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".

Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κυριολεκτικά αποσυνδέοντας την Αίγυπτο από το διαδίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σταμάτησε η λειτουργία όλων των συνδέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του υπόλοιπου κόσμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ωστόσο, κάποιοι "θύλακες" επικοινωνίας, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, παρέμειναν online, ενώ με τη χρήση διαφόρων τεχνικών φαίνεται πως κάποιοι πολίτες καταφέρνουν να παρακάμψουν το ψηφιακό φίμωτρο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μουμπάρακ.

Οι πρώτες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς παρακολουθούσαν τις πορείες χωρίς να επεμβαίνουν. Το σκηνικό άλλαξε άρδην αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αστυνομικούς να επιτίθενται κατά ομάδων διαδηλωτών, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης. Στη διάρκεια της εβδομάδας τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για περίπου 800 συλλήψεις, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 1.000 - 2.000 συλλήψεις.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο

Η Διεθνής Αμνηστία συνιστά εκ νέου σήμερα στις αιγυπτιακές αρχές αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τις πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

"Γίναμε μάρτυρες απερίσκεπτων αντιδράσεων των δυνάμεων της τάξης στις 25 Ιανουαρίου, με αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εκ μέρους τους, σε κάθε ευκαιρία", κατήγγειλε η Χασιμπά Χατζ Σαραουί, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι διαδηλώσεις της 25ης Ιανουαρίου άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό.

Οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά το επιχείρημα της "κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης, δικαιολογώντας έτσι ριζοσπαστικά μέτρα κατά της ελευθερίας έκφρασης και κατά των διαδηλώσεων και νομιμοποιώντας συμπεριφορές βίας.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

► Σάββατο 29 Ιανουαρίου 00:10 Διάγγελμα Χόσνι Μουμπάρακ μέσω αιγυπτιακών τηλεοπτικών δικτύων. Για "οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου" κάνει λόγο ο πρόεδρος της Αιγύπτου. "Εχω ζητήσει τη παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας".

► 23:55 Διαδηλωτές που ζητούν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν απόψε στο κτήριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

► 23:45 Εντονη φημολογία για το που βρίσκεται ο Μουμπάρακ. Ισραηλινό κανάλι ανέφερε ότι έχει ήδη φύγει με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία

► 23:35 Nέες πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 νεκρούς στο Σουέζ και για 1.030 τραυματίες στο Κάιρο.

► 23:00 Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, στρατιώτες έχουν περικυκλώσει και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους περίφημους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες.

► 22:20 Στρατιώτες χαιρετούν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

► 21:45 Ο αρχηγός Στρατού της Αιγύπτου διέκοψε το ταξίδι στις ΗΠΑ και γυρίζει στη χώρα

► 20:40 Για 870 τραυματίες κάνει λόγο το Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές

► 20:32 Αναφορές από τα μμε κάνουν λόγο για κονβόι από τανκς με βαρύ οπλισμό να περιπολούν στους δρόμους της πόλης

► 19:49 Το ΑP αναφέρει πως διαδηλωτές κάνουν επίθεση στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και του υπουργείου Εξωτερικών

► 19:00 Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν πάνω στα τανκς, στο Σουέζ. Οι στρατιώτες προσπάθησαν να τους κατεβάσουν. Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξαν πυρ.

► 18:37 Πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο του Καΐρου.

► 18:35 Τανκς βγήκαν στους δρόμους του Σουέζ.

► 18:26 Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

► 18:23 Ένταση και στην Τυνησία. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε καταυλισμό διαδηλωτών έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης.

► 18:00 To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας.

► 17:59 To Al Jazeera μεταδίδει ότι διαδηλωτές στο Κάιρο υποδέχονται με επευφημίες τους στρατιώτες.

► 17:52 Ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένεται να απευθυνθεί στον αιγυπτιακό λαό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

► 17:40 Μαύρος καπνός υψώνεται στο Κάιρο.

► 17:30 Διευκρινίζεται ότι την απόφαση για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων έλαβε ο Χόσνι Μουμπάρακ, ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

► 17:28 Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί του Σαββάτου

► 17:27 Ανακοινώνονται μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, μέσω της τηλεόρασης. Όπως μεταδίδεται ο στρατός έλαβε μόνος του την απόφαση να συνδράμει στο έργο της αστυνομίας

► 17:09 Ο στρατός βγαίνει στους δρόμους του Καΐρου.

► 16:28 Νεαροί Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στο Σουέζ κρατώντας στα χέρια τους το σώμα ενός νεκρού συντρόφου τους.

► 16.28: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.

► 16.28: Σε εξέλιξη, μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας.

► 16.20: Η πλατεία Ταρίρ και η γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο Κάιρο, βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι απώθησαν τους αστυνομικούς πετώντας τους πέτρες και μολότοφ. Οι βίαιες συμπλοκές συνεχίζονται.

► 16.00: Ο Αιγύπτιος πολιτικός Αϊμάν Νουρ, νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα. Ο Αϊµάν Νουρ ίδρυσε το 2004 το φιλελεύθερο κόμμα «Ελ-Γαντ», ήταν υποψήφιος εναντίον του Μουμπάρακ στις εκλογές του 2005, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, ενώ αφέθηκε ελεύθερος το 2009. Έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές του 2011.

► 15.50: Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν το πρωί στο Κάιρο, αφέθησαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την Figaro, στην οποία εργάζεται ο ένας εξ αυτών.

► 15.15: Στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του Σουέζ.

► 15.10: Πρώτες πληροφορίες για νεκρούς διαδηλωτές. Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα κάνει αναφορά για δύο νεκρές γυναίκες.

► 15.00: Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι αστυνομικοί βγάζουν τις στολές τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές. Επίσης, αξιωματικοί της αστυνομίας αρνούνται να δώσουν διαταγή για χρήση χημικών κατά του πλήθους.

► 14.25: Διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Μπανί Σουέφ, 160 χλμ. νότια του Καϊρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές δεν συνάντησαν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

► 14.20: Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο στη διάρκεια διαδήλωσης.

► 14.00: Ομάδες διαδηλωτών πλησιάζουν στο προεδρικό μέγαρο

► 13.50: Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και νομπελίστα Ελ Μπαραντέι σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Ελ Μπαραντέι δεν έχει συλληφθεί αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τον τόπο προσευχής.

► 13.30: Αναφορές για πυροβολισμούς στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.

► 13.30: Επίθεση με κανόνι νερού δέχτηκαν οι διαδηλωτές των οποίων ηγείται ο Ελ Μπαραντέι, στη Γκίζα

► 13.10: Διαδηλώσεις στη Φαγιούμ και στο Σουέζ, όπου γίνεται λόγος για 4.000 αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα καίρια σημεία της πόλης.

► 13.00: Χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διαδήλωση που ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια. Σε 20.000 υπολογίζονται οι πολίτες που μετέχουν σε διαδήλωση λίγο μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ Αζχάρ, το παλαιότερο της πόλης του Καϊρου, οι οποίοι κατευθύνονται προς το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Γίνεται λόγος για χρήση κανονιών νερού αλλά και ελαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως από ένα κανόνι νερού χτυπήθηκε ο Ελ Μπαραντέι.

► 13.00: Οι πρώτες διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μετά την ολοκλήρωση των προσευχών σε τζαμιά του Καϊρου. Διαδηλώσεις αναφέρονται και στη βιομηχανική πόλη του Καφρ ελ Νταουάρ.

► 12.55: Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι "απολύτως σεβαστή" στην Αίγυπτο, δήλωσε από το Νταβός ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν. "Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου", επισήμανε ο ίδιος, καλώντας τις πολιτικές αρχές της Αιγύπτου να θεωρήσουν την κατάσταση αυτή ως "μια ευκαιρία για να βρουν τους τρόπους που θα ικανοποιήσουν τα νόμιμα αιτήματα των λαών τους".

► 12.45: Αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει κάποια τζαμιά σε πόλεις της Αιγύπτου. Σύμφωνα με μηνύματα που καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το twitter, στην Αλεξάνδρεια ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων, σε μια προσπάθεια να μην ακούγεται η πρόσκληση των ιμάμηδων για την προσέλευση των πιστών στην προσευχή της Παρασκευής.

►12.40: Σύμφωνα με το κανάλι Αλ Τζαζίρα ο Ελ Μπαραντέι προσεύχεται σε ανοικτό χώρο μαζί με 2.000 συμπατριώτες του.

► 12.30: Το wikileaks δίνει στη δημοσιότητα 40 τηλεγραφήματα που προέρχονται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο

►11.40: Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ πνέει τα λοίσθια εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που βρίσκεται από χθες στο Κάιρο.

► 11.30: Προσπάθεια ελέγχου των ξένων δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Κάιρο. Αναφορές για περιορισμό τους στα ξενοδοχεία, ενώ σε άλλους δεν επετράπη η είσοδός τους στη χώρα.

►11.00: Συνεχίζονται οι προσπάθειες παράκαμψης του "φιμώτρου" που επέβαλε η κυβέρνηση Μουμπάρακ, στη μάχη έχουν μπει και οι ραδιοερασιτέχνες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία Ταχίρ, γύρω από την οποία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.

►10.30: Αν και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποκόψει την επικοινωνία των Αιγυπτίων με τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν κάποιοι θύλακες που διατηρούν ακόμα επαφή. Εκτός από τις εγκαταστάσεις μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών στο Κάιρο, πρόσβαση στο διαδίκτυο εξακολουθούν να έχουν ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ το... Χρηματιστήριο του Καϊρου λειτουργεί κανονικά.

► 10.00: Γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων με πάνοπλους αστυνομικούς στους περισσότερους δρόμους του Καϊρου

►Από τις 8 το πρωί υπάρχουν αναφορές για αστυνομικούς και παρακρατικούς που περιλούζουν με εύφλεκτο υλικό σταθμευμένα οχήματα.

►Οι Μουσουλμάνοι ιερείς απευθύνουν έκκληση στους πιστούς να "αποφύγουν την αντιπαράθεση και πράξεις βανδαλισμού". Προσθέτουν πως "η ελευθερία που εγκρίνει η θρησκεία μας είναι η ελευθερία της έκφρασης, με την προϋπόθεση πως δεν οδηγεί στο χάος" και τονίζουν την "ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

► Την ανησυχία της για την "εξαφάνιση" της Αιγύπτου από το διαδίκτυο εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

► Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά και στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και υπογράμμισε ότι θεωρεί "πολύ σημαντική" τη σχέση του με τη γειτονική χώρα στα νότια σύνορά του και εταίρο του στην ειρηνευτική διαδικασία.
enet.gr


Read more...

Συνταγές από τον... τάφο ...



Στη λεηλασία των Ταμείων επιδίδονται κυκλώματα επιτηδείων, στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες που έφτασαν στο σημείο να συστήσουν ακόμα και εταιρείες. Η «προτίμηση» γιατρών σε ακριβά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, η εικονική πώληση φαρμάκων δύο φορές από ορισμένους φαρμακοποιούς αλλά και... η κάλυψη από τα ταμεία «ασφαλισμένων-φαντάσματα» είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται. Και όχι μόνο αυτό.Οπως αποκαλύπτει η έρευνα του «Εθνους», γιατροί «ανασταίνουν» συναδέλφους τους που έχουν αποβιώσει και τους εμφανίζουν να υπογράφουν συνταγές χιλιάδων ευρώ ανά μήνα. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη σπατάλη στους κλάδους Υγείας και να εξοικονομηθούν τη φετινή χρονιά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνταγές από τον... τάφο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων:

* Ο ένας στους πέντε γιατρούς που έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί από τα ταμεία δεν περνάει τις... εξετάσεις. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 γιατροί, που «συνεργάζονται» με τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει υπάρξει πρόβλημα με τους 200. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δείχνουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στα φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, που... συμπτωματικά είναι και τα ακριβότερα. Σημειώνεται πως από τους ελέγχους που έγιναν στα Ταμεία το 2010 προέκυψε πως 20 γιατροί του ΙΚΑ είχαν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.
* Περισσότερα από 30 φαρμακεία διαπιστώθηκε πως πουλάνε δύο φορές τα φάρμακα! Συγκεκριμένα βγάζουν τις ταινίες γνησιότητας από τα φάρμακα και τις χρησιμοποιούν για να πληρωθούν από τα Ταμεία.
* Στη συνέχεια πουλάνε τα φάρμακα αυτά -χωρίς τις ταινίες γνησιότητας- σε ασθενείς που δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα (π.χ. είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν χαρτί από γιατρό). Μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχε αποκαλυφθεί πως σε φαρμακείο (στην Πελοπόννησο) βρέθηκαν πάνω από 3.000 κουτιά φαρμάκων χωρίς τις ταινίες.
* Ορισμένοι γιατροί... καταφέρνουν να γράψουν συνταγές σε ανύπαρκτους ασθενείας. Για παράδειγμα γιατρός του δημοσίου έγραψε μέσα σε ένα μήνα 180, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν «ασθενείς-φαντάσματα».

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παραβάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς θα διακόπτεται η σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς και θα ακολουθείται η δικαστική οδός. Παράλληλα για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της δαπάνης των Ταμείων για φάρμακα το υπουργείο Εργασίας καθιερώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μέχρι τον Απρίλιο το μέτρο θα εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό πως τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων η δαπάνη μειώθηκε κατά 46%. Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3.4 δισ. ευρώ αλλά το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια.

Εν αγνοία των ασφαλισμένων
Χορηγούσαν 3-4 φορές το ίδιο μηχάνημα αξίας 5.000 ευρώ

Ηδη από ένα τυχαίο περιστατικό εντοπίστηκε και ταμίας που είχε... «ξεχάσει» ότι εισέπραξε, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, επιπλέον 6.000 ευρώ και όταν συνάδελφοί του εντόπισαν το έλλειμμα εξαφανίστηκαν τα παραστατικά είσπραξης(!), ενώ ο ταμίας δήλωσε και κλοπή από το γραφείο του, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης απουσίας του, ποσού 6.000 ευρώ! Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στον Εισαγγελέα. Αγνωστο παραμένει αν ήταν το μοναδικό περιστατικό, του «ταμία που ξεχνάει», γι΄ αυτό και ερευνάται περαιτέρω ο τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του.

Ακόμη, εντοπίσθηκαν δεκάδες ασφαλισμένοι, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που από τα παραστατικά προέκυψε ότι τους χορηγούνταν με συνταγή του Ταμείου, από συγκεκριμένους γιατρούς, 3 και 4 φορές μέσα σε μερικά χρόνια, το ίδιο μηχάνημα αξίας περίπου 5.000 ευρώ!

Σε μια περίπτωση, ο ασθενής Α.Γ. ενώ δήλωνε ότι για πρώτη φορά παίρνει συσκευή αναπνοής, επειδή πάσχει από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι εκκαθαριστές της υγειονομικής επιτροπής του Ταμείου, το... έψαξαν και εντόπισαν σχισμένες σελίδες στο βιβλιάριο.

Βρήκαν στο αρχείο ότι έχει αντικαταστήσει λόγω απώλειας 4 βιβλιάρια(!) και έχει πάρει ο συγκεκριμένος ασθενής, μέσα στην τριετία, 5 συσκευές! Ερευνώνται δεκάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις για να προσδιορισθεί το ύψος ζημιάς στο Ταμείο και να καταλογισθούν ευθύνες.

Απίστευτα περιστατικά
Ανάγκη για λογοθεραπεία είχαν όλα τα παιδιά 700 (!) οικογενειών

Εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις, όπου ανάπηροι ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, δικαιολογούσαν στο Ταμείο τους 3 καροτσάκια τη διετία!

Ασθενείς που λόγω πάθησης χρειάζονται ειδική διατροφή για δίαιτα «ελεύθερη γλουτένης», έπαιρναν για κάθε μήνα ποσότητες που αντιστοιχούν σε... 150 ημέρες! Σε μια περίπτωση ασθενούς, συνταγογραφούνται συνέχεια 25 κιλά μακαρόνια(!) τον μήνα!

Επίσης βρέθηκαν περίπου 650 οικογένειες στην Αττική, που κατά σύμπτωση παραπέμπονταν για λογοθεραπεία σε ειδικά κέντρα, όχι μόνο το ένα παιδί από την οικογένεια, αλλά όλα! Δύο, τρία, υπήρξε περίπτωση που χρεώνονταν και τέσσερα! Οι θεραπείες αυτές δεν ολοκληρώνονται ποτέ και δεν έχει αναφερθεί κανένα αποτέλεσμα βελτίωσης...

Μάλιστα οι γιατροί συνταγογραφούσαν για έναν μήνα 76 συνεδρίες(!) που τις κατένειμαν σε 16 συνεδρίες λογοθεραπείας, 12 θεραπείες συμπεριφοράς, 16 ατομικές ψυχοθεραπείες, 16 συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης και 16 συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων.

Εντοπίστηκαν 45 κραυγαλέες περιπτώσεις, που οι χρεώσεις για λογοθεραπεία γεννούν πολλά ερωτηματικά...

Πολλές εκατοντάδες αιτήσεις για λουτροθεραπεία, ακόμα και 40άρηδων(!) εγκρίνονται με το ποσό των 1.600 ευρώ.

Σε διαβητικούς εγκρίνονται, για έναν μήνα, κατ΄άτομο... 700 ταινίες ζαχάρου!

Υπήρξαν και «παρατράγουδα», με δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, όταν οι έλεγχοι διαπίστωσαν τις παράνομες επανειλημένες χρεώσεις πανάκριβων συσκευών και οι υπάλληλοι του ΤΥΔΚΥ αρνούνταν να υπογράψουν.

Ορισμένοι ασφαλισμένοι με φορτικότητα και απειλές, σε μια περίπτωση και με... μαχαίρι(!) απαιτούσαν να πάρουν υπογραφές! Σε αρκετές περιπτώσεις, φυσικά και στο επεισόδιο με το μαχαίρι, κλήθηκε η αστυνομία.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το «φέσι»
Πληρώνονταν από ασθενείς, τα έπαιρναν και από το Ταμείο

Απ΄όσα παραστατικά έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, ο μικροβιολόγος που «ανέστησε» τους... 7 «μακαρίτες» γιατρούς, δεν ήταν ο μόνος που «φέσωνε» το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλοι 12 συνάδελφοί του, που είχαν σύμβαση με το Ταμείο και παράλληλα είχαν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου και εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, βρέθηκαν αναμειγμένοι σε υποθέσεις ατασθαλιών.

Οι έλεγχοι εντόπισαν και πολλές περιπτώσεις που φυσιοθεραπευτές γιατροί απαιτούσαν αμοιβή από τους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη, ενώ πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες τους από το Ταμείο. Από τους πρόσφατους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας), σε μερικές μόνο εντολές προκύπτει συνολική ζημιά, για το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που ξεπερνά τα 12,5 εκ. ευρώ! Εκτιμάται ότι οι πραγματικές διαστάσεις της κλοπής φτάνουν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το «Σώμα ελεγκτών επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης» κατέγραψε σ΄έναν πίνακα τις πληρωμές των γιατρών, για τα έτη 2002 έως 2005, που προέκυπταν από τη συνεργασία τους με το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων.

Απ΄ τα εισοδήματα, όσα μόνο έχουν καταγραφεί, «χρυσή χρονιά» ήταν το 2004, όπου η ακτινολόγος Μ.Π. εμφανίζεται να έχει ετήσια αμοιβή από το ταμείο 256.000 ευρώ, ο μικροβιολόγος Β.Κ. 253.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Α.Π. 252.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Π.Α. 251.000, η ακτινολόγος Σ.Κ. 251.000, ο ακτινολόγος Ν.Κ. 237.000, ο μικροβιολόγος Ν.Π. 211.000 κ.ά.

Απ΄όσα παραστατικά έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, ο μικροβιολόγος που «ανέστησε» τους... 7 «μακαρίτες» γιατρούς, δεν ήταν ο μόνος που «φέσωνε» το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλοι 12 συνάδελφοί του, που είχαν σύμβαση με το Ταμείο και παράλληλα είχαν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου και εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, βρέθηκαν αναμειγμένοι σε υποθέσεις ατασθαλιών.

Οι έλεγχοι εντόπισαν και πολλές περιπτώσεις που φυσιοθεραπευτές γιατροί απαιτούσαν αμοιβή από τους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη, ενώ πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες τους από το Ταμείο. Από τους πρόσφατους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας), σε μερικές μόνο εντολές προκύπτει συνολική ζημιά, για το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που ξεπερνά τα 12,5 εκ. ευρώ! Εκτιμάται ότι οι πραγματικές διαστάσεις της κλοπής φτάνουν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το «Σώμα ελεγκτών επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης» κατέγραψε σ΄έναν πίνακα τις πληρωμές των γιατρών, για τα έτη 2002 έως 2005, που προέκυπταν από τη συνεργασία τους με το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων.

Απ΄ τα εισοδήματα, όσα μόνο έχουν καταγραφεί, «χρυσή χρονιά» ήταν το 2004, όπου η ακτινολόγος Μ.Π. εμφανίζεται να έχει ετήσια αμοιβή από το ταμείο 256.000 ευρώ, ο μικροβιολόγος Β.Κ. 253.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Α.Π. 252.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Π.Α. 251.000, η ακτινολόγος Σ.Κ. 251.000, ο ακτινολόγος Ν.Κ. 237.000, ο μικροβιολόγος Ν.Π. 211.000 κ.ά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Συνταγές από τον... τάφο με πλαστές σφραγίδες

Από τους 58 ασφαλισμένους που κλήθηκαν δειγματοληπτικά, μόνο οι 4 δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που αναγράφονταν πράγματι έγιναν

Τις υπογραφές και τις σφραγίδες 7 γιατρών που είχαν προ πολλού αποβιώσει (!) και 57 ακόμη ανυποψίαστων γιατρών της Αττικής, χρησιμοποιούσε για να πλαστογραφεί συνταγές μικροβιολόγος που κατάκλεβε για χρόνια το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι έλεγχοι στην ΥΠΑΔ (Υπηρεσία Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) είχαν αρχίσει προ 4ετίας, αλλά πρόσφατα προέκυψαν πλήθος νέων στοιχείων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμπλακεί στην υπόθεση και το ΣΔΟΕ, που συσχετίζει δηλωθέντα εισοδήματα γιατρών και εισοδήματα που προκύπτουν από το υλικό ελέγχων.

Οι εκπλήξεις των ελεγκτών Υγείας δεν σταμάτησαν στους «γιατρούς» που εξακολουθούσαν να συνταγογραφούν και... μετά θάνατον(!), αλλά ανακάλυψαν ότι συνταγογραφούσαν και για ανύπαρκτους ασθενείς! Οταν κάλεσαν δειγματοληπτικά 58 από τους ασφαλισμένους, για τους οποίους εκδόθηκαν οι συνταγές, μόνο 4 δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που αναγράφονται πράγματι έγιναν, ενώ 54 ασθενείς δήλωσαν ότι την περίοδο που αναφέρεται στη συνταγή δεν είχαν ασθενήσει και ποτέ δεν είχαν κάνει τις εξετάσεις που αναγράφονται!

Το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), στο οποίο τώρα ενσωματώθηκε και το πρώην ΤΥΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, συναντά δυσκολίες να προσδιορίσει την έκταση των σκανδάλων, καθώς με τη συγχώνευση έχει εξαφανισθεί μεγάλο μέρος από τα αρχεία που πρέπει να ελεγχθούν.

Ειδικά στο πρώην Ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, πλήθος από παραστατικά της τελευταίας 5ετίας έχουν εξαφανισθεί, ενώ από τα βιβλιάρια αφαλισμένων έχουν σχισθεί δεκάδες σελίδες!

Από ένα τυχαίο περιστατικό εντοπίστηκε και ταμίας που είχε... «ξεχάσει» ότι εισέπραξε, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μαζί με το νόμιμο ένταλμα επιπλέον 6.000 ευρώ και όταν συνάδελφοί του εντόπισαν το έλλειμμα, εξαφανίστηκαν τα παραστατικά είσπραξης(!), ενώ ο ταμίας δήλωσε και... κλοπή(!) από το γραφείο του, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης απουσίας του, ποσού 6.000 ευρώ! Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στον Εισαγγελέα, ενώ άγνωστο παραμένει αν ήταν το μοναδικό περιστατικό του «ταμία που ξεχνάει», γι΄ αυτό και ερευνάται περαιτέρω ο τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του.

Ακόμη, εντοπίσθηκαν δεκάδες ασφαλισμένοι, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που από τα παραστατικά προέκυψε ότι τους χορηγούνταν με συνταγή του Ταμείου από συγκεκριμένους γιατρούς 3 και 4 φορές, μέσα σε μερικά χρόνια, το ίδιο μηχάνημα αξίας περίπου 5.000 ευρώ!

Σε μια περίπτωση, ο ασθενής Α.Γ. ενώ δήλωνε ότι για πρώτη φορά παίρνει συσκευή αναπνοής επειδή πάσχει απο χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, ο έλεγχος εντόπισε σχισμένες σελίδες στο βιβλιάριο και βρέθηκε στο αρχείο ότι έχει αντικαταστήσει λόγω απώλειας... 4 βιβλιάρια(!) και έχει πάρει, ο συγκεκριμένος ασθενής, μέσα στην τριετία, 5 συσκευές! Ερευνώνται, ύστερα απ΄αυτό, δεκάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις της «φάμπρικας» που καταλήστευε το Ταμείο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Read more...