Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Η πρόταση της αντιπεριφέρειας Προς συμφωνία για άνοιγμα των καταστημάτων 42 Κυριακές στη Θεσσαλονίκη


Προς συμφωνία για άνοιγμα των καταστημάτων 42 Κυριακές στη Θεσσαλονίκη
Η απόφαση για το ωράριο από την Περιφέρεια Θεσσαλονικης θα ληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Θεσσαλονίκη
Τη λειτουργία των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης για 42 συνολικά Κυριακές το χρόνο (35+7 που ορίζει ο σχετικός νόμος), θα προτείνει στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους η Αντιπεριφέρεια, αντί για 52 (45+7) που επιθυμούσε αρχικά.

Η απόφαση για το ωράριο θα ληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τη σχετική πρόταση δέχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καββαθάς από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γ.Τσαμασλή, όπως δήλωσε στη «Ναυτεμπορική».

Οι δέκα Κυριακές για τις οποίες ενδέχεται να υπάρξει εξαίρεση είναι οι Κυριακές μετά από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Πάσχα, πριν την Καθαρά Δευτέρα και του Αγίου Πνεύματος, καθώς και οι Κυριακές του Αυγούστου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άκαρπη η συνάντηση Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ - Τα σχολεία θα ανοίξουν, λέει το υπουργείο


Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ - Τα σχολεία θα ανοίξουν, λέει το υπουργείο
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις των καθηγητών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης δήλωσε ότι δεν πείσθηκε από τη συνάντηση και θα προτείνει την κήρυξη απεργίας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, διεμήνυσε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Επειδή σήμερα η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και περνάει δυσκολίες, το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, ιδίως όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μέριμνα όλων και ιδιαίτερα ημών, πρέπει να είναι -και είναι- η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας θα είναι ανοιχτά, οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους, τα βιβλία στη θέση τους και η ελληνική οικογένεια δεν θα έχει κανένα άγχος και καμία αγωνία» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντηση.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει» και πως «η διαδικασία των μετατάξεων, με την οποία θα καλυφθούν κενά από πλεονάζοντες, εξελίσσεται ομαλά και θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών».
Για την διαθεσιμότητα, υποστήριξε πως έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε αυτοί που έχουν να κάνουν με επαγγέλματα υγείας, και αυτό είναι περίπου το 60% του αριθμού, να απορροφηθούν από Οργανισμούς του υπουργείου Υγείας.
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ούτως ώστε και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που σχετίζονται με την κατάρτιση» επισήμανε.
Eπιμένει η ΟΛΜΕ
Oι καθηγητές αντιδρούν στη μείωση των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 16.000 περίπου μέσω της διαθεσιμότητας, των μετατάξεων, των συνταξιοδοτήσεων και της μείωσης των αναπληρωτών, ενώ αντιτίθενται και με τις αλλαγές στο Λύκειο.
Όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των εκπαιδευτικών που θα μεταταχθούν λήγει σε δύο μέρες, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί διευκρινίσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Η μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να καθοριστεί σε συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ), προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η εισήγηση της Ομοσπονδίας.
Αν οι ΕΛΜΕ ανάψουν το πράσινο φως για κινητοποίηση θεωρείται βέβαιο ότι ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί σε απεργιακό κλίμα.
Η ηγεσία της Ομοσπονδίας αναμένεται να επιδιώξει τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζόμενους στην υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θετικός απέναντι σε μια τέτοια προοπτική εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος δήλωσε ότι «θα επιδιωχθεί συντονισμός με την ΟΛΜΕ».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανένδοτο αγώνα για ανατροπή του μνημονίου κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας



Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται από το πρωί στην Κέρκυρα , περιόδευσε στα χωριά της Λευκίμης, όπου συναντήθηκε με κατοίκους και άκουσε τα προβλήματα τους, ενώ επισκέφθηκε στην συνέχεια την προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ περιοχή του Ισσού.
Κάλεσμα για έναν «αποφασιστικό, ανυποχώρητο, ανένδοτο αγώνα, για να ανατραπούν τα μνημόνια, για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Κέρκυρα.
«Τα διλλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρα όσο και αμείλικτα:
Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτά τα μνημόνια ή θα σερνόμαστε για χρόνια στη μιζέρια και στην αναξιοπρέπεια.
Η θα πάρουμε τώρα τολμηρές αποφάσεις ή θα ζούμε σε μια χώρα αποικία χρέους, σε μια χώρα που θα στέλνει τα παιδιά της μετανάστες στο εξωτερικό και θα τη διοικούν οι επιθεωρητές της τρόικα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ας επιλέξουμε λοιπόν : Μνημόνια ή δημοκρατία. Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη. Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία. Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ!»
Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε για ακόμη μία φορά στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας λέγοντας: « Ας μην τολμήσουν ούτε να το σκεφτούν ο κ. Σαμαράς και η συνιστώσα του, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, ας μην τολμήσουν να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας . Αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα.
Δεν θα βγάλουν στο σφυρί και την πρώτη κατοικία άνεργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια.
Και να έχουν υπόψη τους. Διότι αυτές τις μέρες ορισμένοι παριστάνουν τα κοκόρια, αλλά αποδεδειγμένα πια γνωρίζουν όλοι ότι είναι όρνιθες την κρίσιμη στιγμή και όχι κοκόρια. Δεν θα τους ρίξουν οι βουλευτές τους. Ο λαός θα τους ρίξει με τους αγώνες του και την αντίσταση του στους δρόμους. Ας το γνωρίζουν καλά αυτά τα κοράκια της τρόικας και τα πολιτικά τους τσιράκια στην Ελλάδα. Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε πως η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο.
Με αφορμή την επίσκεψή του, πρωί στη Νότια Κέρκυρα και ειδικά στην περιοχή του Ισσού , η οποία έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο για πώληση, οι αποφάσεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα είναι εσαεί πέρα και πάνω από τη κρίση του λαού και της δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Αργά η γρήγορα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, για τη ζημία στο δημόσιο συμφέρον. Όχι δεν απειλούμε επενδυτές, όπως μας κατηγορεί η κυβέρνηση.Τους επενδυτές απλά τους ενημερώνουμε ότι θα χάσουν αν τζογάρουν στο ξεπούλημα της Ελλάδας.Δεν απειλούμε τους επενδυτές».
Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται από το πρωί στην Κέρκυρα , περιόδευσε στα χωριά της Λευκίμης, όπου συναντήθηκε με κατοίκους και άκουσε τα προβλήματα τους, ενώ επισκέφθηκε στην συνέχεια την προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ περιοχή του Ισσού.

Read more...

Π. Καψής: "Οι 450.000 ευρώ είναι για δαπάνες του γραφείου και όχι ο μισθός μου"



Ανακοίνωση-απάντηση του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στα όσα κυκλοφόρησαν περί ετήσιας αμοιβής ύψους 450.000 ευρώ
Απάντηση στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και τα οποία έκαναν λόγο για μισθό ύψους 450.000 ευρώ το χρόνο, έδωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι το προαναφερόμενο ποσό δεν είναι η αμοιβή του αλλά ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του πολιτικού του γραφείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
"Η «αποκάλυψη» ότι οι ετήσιες απολαβές μου ως Υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανέρχονται σε 450 χιλιάδες ευρώ ξεκίνησε από ανυπόστατα blogs ακροδεξιού και όχι μόνο περιεχομένου. Θεώρησα αχρείαστο να αντιπαρατεθώ με τον οχετό του διαδικτύου. Με έκπληξη είδα την «πληροφορία» αυτή να συνεχίζει να αναπαράγεται μέχρι που έφτασε σε ιστοσελίδα συνδικαλιστών και πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ. Αναγκάζομαι λοιπόν να διευκρινίσω τα αυτονόητα:
Το ποσό αυτό δεν αφορά τις απολαβές μου. Προβλέπεται στην απόφαση για τη σύσταση της θέσης Υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και πρόκειται για τον προϋπολογισμό λειτουργίας του πολιτικού γραφείου με πρόβλεψη πρόσληψης 20 ειδικών συνεργατών. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πολιτικά γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών.
Οι προσλήψεις αυτές ΟΥΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ. Στο γραφείο μου εκτός από τη γραμματεία (4 άτομα) απασχολούνται 5 ειδικοί συνεργάτες.
Ειλικρινά λυπάμαι που δημοσιογράφοι που εργάστηκαν στην ΕΡΤ αναπαρήγαγαν με τόση ευκολία μια τέτοιου είδους πληροφορία. Όχι τόσο για την κακοήθεια και συκοφάντηση, όσο για την πρωτοφανή άγνοια (;) εκ μέρους τους του ύψους του μισθού ενός Υφυπουργού – που φυσικά είναι ο ίδιος για όλους τους Υφυπουργούς".
Τι αναφέρει το ΦΕΚ
Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν αναφερθεί στο θέμα μέσω διαδικτύου, δημοσιοποιώντας και το ΦΕΚ, με ημερομηνία 14 Αυγούστου. 
"Στη χώρα που οι χαμηλοσυνταξιούχοι παίρνουν γύρω στα 300-500 ευρώ,στη χώρα με το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, στη χώρα των κομμένων μισθών και δώρων, στη χώρα των 250.000 «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, στη χώρα όπου...
...τα μαγαζιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σ' αυτά που έχουν ήδη βάλει λουκέτο και σ' αυτά που θα βάλουν προσεχώς, στη χώρα που ένα μεγάλο μέρος του λαού τρώει σε συσσίτια της Εκκλησίας,στη χώρα που νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα γιατί δεν έχουν να το πληρώσουν, στη χώρα που ο λαός παγώνει το χειμώνα γιατί είναι ακριβό το πετρέλαιο, στη χώρα που αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα γιατί είναι ακριβή η βενζίνη και υψηλά τα τέλη κυκλοφορίας, στη χώρα που τέλος πάντων συμβαίνουν αυτά και άλλα πολλά και χειρότερα, πόσα λέτε πως παίρνει ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τη Νέα Κρατική Τηλεόραση;
Κρατηθείτε: 451.250 ευρώ το χρόνο!!! Πρόκειται βεβαίως για τον «πολύ» Παντελή Καψή, πρώην του ΚΚΕ εσωτερικού (στα νιάτα του), πρώην παπανδρεϊκό στις εποχές της δόξας του και νυν υπουργό της... δέξιας συγκυβέρνησης.
Κι όποιος αμφιβάλλει, ας διαβάσει το ΦΕΚ με ημερομηνία 14 Αυγούστου 2013 και με την υπογραφή του Σαμαρά (της «περικοπής δαπανών») φαρδιά-πλατιά από κάτω!
 


Read more...

Το καθεστώς Πινοσέτ διατηρούσε κρυμμένες αμπούλες φονικού δηλητηρίου



Το καθεστώς του Πινοσέτ διέθετε μια μεγάλη ποσότητα αλλαντικής τοξίνης, ένα δηλητήριο αρκετό για να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, σε κουτιά χωρίς επιγραφή, στο υπόγειο του ινστιτούτου υγείας της χώρας.
Η Ίνγκριτ Χέιτμαν μικροβιολόγος διευθύντρια του Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Χιλής (ISP) το διάστημα 2007- 2010, ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δύο κουτιά γεμάτα αμπούλες που περιείχαν την συγκεκριμένη τοξίνη ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο του ινστιτούτου και ανακαλύφθηκαν το 2008, όταν η ίδια διέταξε να καθαριστούν τα ψυγεία. Τα κουτιά με το δηλητήριο καταστράφηκαν μαζί με άλλες χημικές ουσίες.
Η ανακάλυψη αυτή δεν αναφέρθηκε ποτέ στις δικαστικές ή στις πολιτικές αρχές και την τότε πρόεδρο, Μισέλ Μπασελέ, παραδέχτηκε η Χέιτμαν.
Το καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν ύποπτο για τους θανάτους πολιτικών αντιπάλων του, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα ερευνώνται δικαστικά.
Ο Φρέι ο οποίος ήταν πρόεδρος της Χιλής από το 1964 έως το 1970, πέθανε από σηπτικό σοκ μετά από χειρουργική επέμβαση το 1982, στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο. Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ίχνη του δηλητηρίου σαρίν όπως και θάλλιο, μετά από νέα νεκροψία και πιθανολογείται ότι ο θάνατος του προήλθε από εσκεμμένη ενέργεια γιατρών που εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες
Ο περίφημος συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα πέθανε στον ίδιο όροφο του ίδιου νοσοκομείου λίγο μετά το πραξικόπημα του 1973 που έφερε τον Πινοσέτ στην εξουσία. Πριν από λίγους μήνες έγινε εκταφή του πτώματός του για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για δηλητηρίαση, παρόλο που ο Νερούδα εκείνη τη χρονική στιγμή έπασχε από καρκίνο.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Λουκέτο από την Τρίτη σε όσα πρατήρια δεν έχουν σύστημα εισροών - εκροών...


Καμία παράταση δεν πρόκεται να δοθεί για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ξεκαθάριζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η προθεσμία λήγει στις 27 Αυγούστου. Από...
εκείνη την ημέρα, θα αναστέλλεται η λειτουργία όσων πρατηρίων δεν το έχουν εγκαταστήσει, μέχρις ότου το τοποθετήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έχει παρέλθει ήδη ένα ικανό χρονικό διάστημα από την ψήφιση του σχετικού νόμου καθώς και από την έκδοση όλων των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, ώστε το σύνολο των πρατηρίων υγρών καυσίμων να έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων...

Read more...

Associated Press: Οι Ελληνες ίσως βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου...



Ο μεγαλοπρεπής αρχαίος τάφος ο οποίος έχει βρεθεί στην Αμφίπολη Σερρών και εικάζεται ότι ίσως είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν άφησε αδιάφορο το Associated Press, το οποίο συμμερίζεται την άποψη του ...
υπουργείου Πολιτισμού ότι το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα είναι «αξιόλογο», αν και προειδοποιεί και αυτό με τη σειρά του, ότι ενδεχομένως να μην είναι ο τάφος του μεγάλου Μακεδόνα βασιλιά.

Σε άρθρο του με τίτλο «Αρχαίος Τάφος στην Ελλάδα τροφοδοτεί πολλές συζητήσεις», το Associated Press αναφέρεται στον αρχαίο τάφο μήκους 498 μέτρων ο οποίος βρέθηκε στην Αμφίπολη Σερρών και είναι υπό ανασκαφή, ενώ παράλληλα αναφέρονται στο ενδεχόμενο να είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και της γυναίκας του Ρωξάνης και του νεαρού διαδόχου του. «Οι ελληνικές ιστοσελίδες, είναι ενθουσιώδεις από το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά- πολεμιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου του 4ου αιώνα π.Χ, τον οποίον ψάχνουν για αρκετά χρόνια και θεωρούταν ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Παρακινδυνευμένη η όποια θεωρία ώσπου να ολοκληρωθεί η ανασκαφή

Το Associated Press, αναφέρεται και στην δήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επεσήμανε πως το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο είναι «παρακινδυνευμένη» η θεωρία πως είναι ο τάφρος του μεγάλου βασιλιά, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Οι αρχαιολόγοι οι οποίοι κάνουν έρευνες στην Αμφίπολη Σερρών, έχουν ανακαλύψει έναν τάφο 498 μέτρων ο οποίος είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φίλιππου στη Βεργίνα. Ο τάφος, ο οποίος παραπέμπει σε ένα δημιούργημα το οποίο θα κατασκευαζόταν μόνο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, με ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης

Ο τάφος έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου, πυροδοτώντας έτσι την θεωρία πως ανακαλύφθηκε η τελευταία κατοικία του Μακεδόνα βασιλιά.

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη.

Υπουργείο Πολιτισμού: Παρακινδυνευμένη η θεωρία πως βρέθηκε ο τάφος ιστορικού προσώπου

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού θέλησε να «ρίξει τους τόνους» όσον αφορά αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, λέγοντα σε ανακοίνωση του πως δεν θα πρέπει να συνδέεται ο εν λόγω τάφος με ιστορικές προσωπικότητες, μέχρι να γίνει η ανασκαφή.

Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού, επεσήμανε στην ανακοίνωσή του πως «ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.
Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη».

Η ιστορία της ανασκαφής

Συγκλονιστική ήταν η παρουσίαση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη υπεύθυνης της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, στην 26η επιστημονική συνάντηση που γίνεται κάθε χρόνο με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη».

Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, ο διάδοχός του Κάσσανδρος είχε στείλει στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη και το μικρό Αλέξανδρο, όπου στη συνέχεια τους θανάτωσε.

Το ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Μέγα Αλέξανδρου, Δεινοκράτη, και όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ όπου απέπλευσε το 334π.χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία.

Το μνημείο είναι καλυμμένο με ποταμίσια άμμο και κοκκινόχωμα σχηματίζοντας ένα μεγάλο τύμβο που μοιάζει με λόφο. Η ανασκαφή προς το παρόν προχωράει με γοργό ρυθμό γιατί γίνεται με σκαπτικά μηχανήματα και δεν απαιτεί τη γνωστή κοπιαστική αρχαιολογική λεπτολόγηση.



Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί 310 μέτρα από τα 497 συνολικά του περιμετρικού τείχους του μνημείου, το οποίο αποτελείται από έναν εσωτερικό τοίχο από πωρόλιθο που είναι επενδυμένος με μεγάλα παραλληλόγραμμα κομμάτια Θασίτικου μαρμάρου και προκαλεί μεγάλη εντύπωση η άριστη κατάσταση στην οποία διατηρείται. Σημαντικό όμως τμήμα της επένδυσης έχει αποδομηθεί και μεταφερθεί. Ακόμα οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν τι βρίσκεται στο εσωτερικό του τύμβου, κάτι που αναμένουμε να μάθουμε με μεγάλο ενδιαφέρον...
iefimerida.gr


Read more...

Ποιες αλλαγές προκρίνει η κυβέρνηση Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών για 7.000 ακίνητα που κατασχέθηκαν ώς το 2008


Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών για 7.000 ακίνητα που κατασχέθηκαν ώς το 2008
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν από τις αρχές του 2014 περί τα 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση, πέραν της κύριας κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί ώς το 2008, σύμφωνα με τη ρυθμίσεις για τη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που προκρίνει η κυβέρνηση.

Στόχος των μέτρων, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια.

Οι αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», είναι οι εξής:

- Από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Έτσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι, αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης. Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

- Ένα άλλο κριτήριο που μελετάται είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος για παράδειγμα χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

- Επίσης εξετάζεται να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα γίνει η αρχή για να βγουν στο «σφυρί» περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς, αλλά «πάγωσαν».

Επίσης, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων τους.

Κυβέρνηση: Θα προστατευθούν οι αδύναμοι

«Δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτημα για την πρώτη κατοικία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας την Παρασκεύη στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Αnt1.

Η ρύθμιση που θα έρθει για τους πλειστηριασμούς θα έχει την υποστήριξη των κυβερνητικών βουλευτών, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η άνεση χρόνου για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του Σκάι.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα κοινωνικά αδύναμο συμπολίτη να χάσει το σπίτι του, διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο που καλύπτει απολύτως την πρώτη κατοικία όλων των κοινωνικά αδύναμων, το οποίο και δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την τρόικα το Νοέμβριο για όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, παρατείνοντας όσο περισσότερο μπορεί τις διατάξεις που έχουν κοινωνική χρησιμότητα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θα δουν τον δρόμο της εξόδου Σαφάρι σε όλο το Δημόσιο για πλαστά δικαιολογητικά και κοπανατζήδες


Σαφάρι σε όλο το Δημόσιο για πλαστά δικαιολογητικά και κοπανατζήδες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε απολύσεις και ποινικές διώξεις οδηγεί το σαφάρι που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο αναμένεται να πάρει το 10% των δημοτικών αστυνομικών, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελέγχου για πλαστά δικαιολογητικά, βάσει της απόφασης του υπουργείου να γίνουν σε πρώτη φάση φύλλο και φτερό οι φάκελοι όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  και για 2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν μηδενικό ωράριο διδασκαλίας τα τελευταία έτη.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται για τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων κοπανατζήδων σε όλο το Δημόσιο.

  • Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν είναι τόσο δραστήριοι τελευταία» Εξαρθρώσαμε τον πυρήνα των Anonymous, ισχυρίζεται αξιωματικός του FBI

Εξαρθρώσαμε τον πυρήνα των Anonymous, ισχυρίζεται αξιωματικός του FBI
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Οι Anonymous δεν είναι τόσο δραστήριοι τον τελευταίο καιρό, και αυτό ίσως οφείλεται στην σύλληψη της ηγετικής τους ομάδας, δήλωσε στο site της Huffington Post αξιωματικός του FBI.
Σύμφωνα με τον ειδικό πράκτορα του FBI στη Νέα Υόρκη, Όστιν Μπέργκλας, η μειωμένη δραστηριότητα των Anonymous την τελευταία χρονιά οφείλεται στην σύλληψη πέντε χάκερ της ομάδας Luzl Security, γεγονός που έφερε δυσπιστία στο εσωτερικό της οργάνωσης.
«Όλοι οι συλληφθένετες ήταν μεγάλοι παίκτες στο κίνημα των Anonymous» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Μπέργκλας, οι συλλήψεις του 2012 πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια του χάκερ Έκτορ Μονσεγκούρ, γνωστού με το ψευδώνυμο Σαμπού, ο οποίος συνελήφθη και στην συνέχεια συνεργάστηκε με το FBI.
Ο φόβος ότι ένας δικός τους θα μπορούσε να τους καταδώσει έφερε τη δυσπιστία στην ομάδα, ισχυρίζεται ο Μπέργκλας.
«Το κίνημα είναι ακόμη εκεί, τους βλέπεις να κάνουν post στο Twitter, αλλά δεν τους ακούς τόσο δραστήριους πια» λέει ο ίδιος. «Απλώς δεν συμβαίνει, και αυτό οφείλεται στο ότι εξαρθρώσαμε τους  μεγαλύτερους παίκτες» υποστηρίζει.
Στο μεταξύ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο Twitter μετά τις δηλώσεις του αξιωματικού του FBI.
Χαρακτηριστικά posts που έχουν ανέβει αναφέρουν:
«Συγνώμη FBI, δεν μας τρομάζεις! Εμείς δεν σπάμε το νόμο, απλώς μεταδίδουμε την αλήθεια. Συλλάβετέ μας όλους».
«Η αστυνομία μπορεί να συνέλαβε μερικούς από τους Anonymous, αλλά οι Anonymous έχουν κάθε χρόνο πάνω από 9.000 συμμετοχές από τότε που ξεκίνησαν. Δεν μπορείτε να μας συλλάβετε όλους».
«Είναι ένα κίνημα, δεν είναι ένα όνομα. Δεν έχει σημασία ποιους συλλάβατε, υπάρχουν εκατομμύρια από εμάς».
Anonymous: Sorry, FBI, you don't scare us! http://www.minnpost.com/global-post/2013/08/anonymous-sorry-fbi-you-dont-scare-us#.UhZjt9640Xg.twitter  Not all of us break the law, we just bring the ! Arrest us for that!
The feds may have arrested some Anons but gained over 9000 new participants each year since it's birth.Can't arrest us all.
It's a movement not a name! It doesn't matter who you arrest, there are millions of us! Those who are sick of all ... http://huff.to/184GAe5 
«Δεν μπορείτε να συλλαμβάνετε μία ιδέα».

You Can't Arrest An Idea ~ ~ We are the people!
Newsroom ΔΟΛ

Read more...