Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

«Υποστέλλουν τη σημαία της κοινωνικής αντοχής»

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Οικονομικών για την επιτάχυνση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αριστεράς, καλώντας τους πολίτες σε μαζικούς αγώνες για να τα αποκρούσει.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλλει την ταχύτατη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας και να καμώνεται ότι αμαρτάνει για το καλό τους.

» Ο λαός πρέπει να τους το ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού. Κυβέρνηση και τρόικα ήταν και είναι μαζί στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας και τη συναίνεση της ΝΔ. Ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί και να οργανωθεί για να τους αποκρούσει και να ανατρέψει την πολιτική τους. Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφερης δήλωσε: «Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο φάνηκε ποιος έχει το 'πάνω χέρι'. Ο κ. Βενιζέλος ποδηγετεί πλέον το ΠΑΣΟΚ και ό,τι ήθελε προκύψει...

» Μετά από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα από την εσωτερική πολιτική σκηνή. Ό,τι πρόκειται να γίνει, αν περιβάλλεται από φως, ο ΛΑΟΣ θα το στηρίξει.

» Μην διανοηθούν όμως να προχωρήσουν στο σκοτάδι. Θα μας βρουν απέναντι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκο κυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

» Η μόνη απάντηση είναι οι μαζικοί ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή τους πριν τα διαλύσουν όλα».

Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι 'σηκώνουν πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών'. Με τα μέτρα όμως, που επαναλαμβάνουν ότι θα προωθήσουν, υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις εγκληματικές της καθυστερήσεις, προχώρησε επιτέλους στην ανακοίνωση ενός μέρους των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα.

» Λυπάμαι που αυτό κατέστη αναγκαίο υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας. Αμφισβητώ όμως ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τις εφαρμόσει».

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι, εκτός από τους Έλληνες, η κυβέρνηση κορόιδευε και τους εταίρους της. Επειδή τα ψέματα τελειώνουν γρήγορα, έφτασε η ώρα να μάθουμε στην πράξη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.

» Οι λεονταρισμοί του κυρίου Βενιζέλου δεν κρύβουν πια ότι οι δεσμεύσεις σε ανεφάρμοστες απαιτήσεις είναι μονόδρομος προς την χρεοκοπία. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, εάν τα φορολογικά βάρη δεν πέφτουν στους λίγους, εάν παταχθεί η διαφθορά, και εάν δεν κατασπαταλούνται οι φυσικοί πόροι. Στους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαντάμε με προτάσεις για μια βιώσιμη οικονομία, που σέβεται τον άνθρωπο και την φύση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αυστηρούς όρους για βοήθεια στην Ελλάδα ζητά η Σλοβακία και επιμένει για εγγυήσεις

«Λόγος ανησυχίας το αντίθετο»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Μπρατισλάβα, Σλοβακία
Τα τρέχοντα και τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να συνοδεύονται από εξαιρετικά αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις, που η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει, υπογραμμίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ίβαν Μίκλος, επανερχόμενος και στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο Μίκλος επανέλαβε τη θέση της χώρας του, που είναι και θέση της Φινλανδίας, για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα, ώστε να εγκρίνει η Σλοβακία τη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης.

Πέρα από τις εγγυήσεις, υποστηρίζει ο 'Ι.Μίκλος, η Ελλάδα «πρέπει να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την μεταρρύθμιση της χώρας.

«Η Σλοβακία έχει εκφράσει σε διάφορες περιστάσεις την επιθυμία της για την ύπαρξη εγγυήσεων στην περίπτωση που συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, καθώς και για μια ξεκάθαρη δέσμευση από το δανειολήπτη ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών και την μεταρρύθμιση της οικονομίας» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μίκλος.

Μάλιστα καταλήγει με τη σημείωση ότι «κάθε ένδειξη για το αντίθετο είναι πηγή ανησυχίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά των ταξί - Προβλέπεται ίδρυση εταιρειών

Στο Υπουργικό Συμβούλιο

Aναμένεται και υπουργική απόφαση για τη μείωση των κομίστρων κατά 10 έως 20%
Aναμένεται και υπουργική απόφαση για τη μείωση των κομίστρων κατά 10 έως 20% (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την πλήρη απελευθέρωση της αγορά του ταξί προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε sτο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη από τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η πρόσβαση στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών δημοσίας χρήσης θα γίνεται από Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και Ανώνυμες Εταιρείες που θα συσταθούν γι' αυτό τον σκοπό.

Ακόμη, καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια και ανοίγει το «κλειδωμένο» μεταφορικό έργο, που θα εκτελείται από οχήματα Ειδικής Μίσθωσης.

Οι αυτοκινητιστές θα έχουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προθεσμία έξι μηνών για να ανταλλάξουν δωρεάν τις παλαιές άδειες με νέες και προθεσμία τριών ετών για να στήσουν ΕΠΕ και ΑΕ.

Το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών επιβατηγών αυτοκινήτων έως εννέα θέσεων και μοτοσικλετών θα παρέχεται μόνο από το κράτος.

Η σημερινή άδεια χωρίζεται σε άδεια παροχής υπηρεσιών, που θα δίνεται ελεύθερα από το κράτος έναντι 15.000 έως 40.000 ευρώ και άδεια κυκλοφορίας που θα κοστολογείται έναντι 5.000 ευρώ.

Επίσης, ανοίγει η αγορά των οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης, τα οποία θα λειτουργούν σε πανελλαδική βάση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου με ελεύθερο, προσυμφωνημένο κόμιστρο, αλλά δεν θα μπορούν να παίρνουν πελάτες από τον δρόμο ή τις πιάτσες.

Τα νέα ταξί θα έχουν έδρα τον καλλικρατικό δήμο, την περιφέρεια Αττικής για την πρωτεύουσα και τη νομαρχιακή ενότητα Θεσσαλονίκης για την συμπρωτεύουσα. Τα ειδικής μίσθωσης οχήματα θα έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας σε όλη την χώρα.

Τέλος, αναμένεται υπουργική απόφαση, με την οποία θα μειωθούν τα κόμιστρα των ταξί μεταξύ 10% και 20%.

Το σχέδιο νόμου

Οι κανόνες

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σιωπητήριο και… εκλογική πειθαρχία στα στελέχη…


newpost.gr
Σιωπητήριο και… εκλογική πειθαρχία στα στελέχη…
eurokinissi
Μπορεί να έχει χάσει όλους τους στόχους της τρόικας, αλλά για τον Γ. Παπανδρέου η κυβέρνησή του κάνει μια τιτάνια προσπάθεια και χάνει τις εντυπώσεις στις… λεπτομέρειες!

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε ότι «αδικείται ορισμένες φορές η προσπάθειά μας από φαινόμενα παραπολιτικής, τα οποία εκ των πραγμάτων ερμηνεύονται από τους πολίτες ως αντιπαραγωγική συμπεριφορά». «Τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε, πολλές φορές, μπορεί να χάνονται, να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, να έρχονται στο προσκήνιο δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα» προσέθεσε, αναφερόμενος εμμέσως στις συγκρούσεις μεταξύ υπουργών. Ακολούθως έγινε πιο σαφής λέγοντας «ας μην δίνουμε κι εμείς τροφή, γιατί είναι πάρα πολύ άδικο για το τεράστιο έργο το οποίο γίνεται».

Για μία ακόμη φορά είπε ναι στη συναίνεση και όχι στη συγκυβέρνηση και τις εκλογές. «Ας μην ασχολούμαστε λοιπόν με όλα τα σενάρια που έρχονται και επανέρχονται, περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε δουλειά, τόλμη και αποφασιστικότητα. «Και βεβαίως, να στηρίζουμε συλλογικά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε» σημείωσε με νόημα.

«Πάμε φουλ στις μεγάλες αλλαγές» ήταν το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου. «Και τα κεφάλια μέσα» συμπλήρωσε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ερμηνεύοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες το νόημα ήταν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε πειθαρχία προεκλογικής περιόδου, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Read more...

Σαρωτικές αλλαγές με απολύσεις στο Δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο και αποκρατικοποιήσεις

Πανικό έφερε η αποχώρηση της τρόικας


http://img.protothema.gr/AE95AD531B3C44F99DE1DC5DC7B4F927.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δραματικές αποφάσεις ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε ένα από τα κρισιμότερα υπουργικά συμβούλια στην Ιστορία της χώρας.

Απολύσεις και μερική απασχόληση στο Δημόσιο τομέα, αποκρατικοποιήσεις εξπρές, ενιαίο μισθολόγιο και μπόνους για τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερες αμοιβές και επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που (ξανά) βγαίνουν στο προσκήνιο, έπειτα από δύο χρόνια ουσιαστικής αδράνειας.

Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. φέτος ανακοινώθηκαν η επέκταση αδείας του ΟΠΑΠ και οι νέες άδεις στον τζόγο, η ανανέωση της σύμβασης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ καθώς και το sale and lease back ακινήτων του Δημοσίου.

- Αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα: Προχωρούν άμεσα οι καταργήσεις, συνενώσεις, συρρικνώσεις φορέων.

- Άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και για τους κρατικούς υπαλλήλους, Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτησης. Για το στενό δημόσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στον κρατικό υπάλληλο και όχι σε αυτόν συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

- Θα γίνουν άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος.

- Κλείνουν όλα τα κενά που έχουν μείνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

- Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες και συγκρούσεις που υπάρχουν με τη κοινή λογική

- Μισθολόγιο: Tο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο και διαφανές. Θα καθιερωθεί σύμβαση παραγωγικότητας για μπόνους και πριν παραγωγικότητας.

- Στον ιδιωτικό τομέα θα προωθηθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κάτω από τις κλαδικές.

Αν δεν προχωρήσουμε, δεν θα βγάλουμε ποτέ το κεφάλι μας από το νερό, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Iδιωτικοποιησεις αμεσα μέσα στο 2011: ΟΠΑΠ νέες άδειες και επέκταση της υφιστάμενης. ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Ελ. Βενιζέλος, Ακίνητα του Δημοσίου.

-Πραγματικό μισθολόγιο με ενιαίο μισθό σε όλα τα υπουργεία και πριμ παραγωγικότητας. Δεν θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά.

-Κρατικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

-Εργασιακή εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων μέσα στο φετινό χρόνο.

-Επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων για άμεσο άνοιγμα.

-Ασφαλιστικές εισφορές δύο ταχυτήτων. Θα ευνοούνται οι εταιρίες που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας

-Νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Θα παρουσιαστεί σε 3 εβδομάδες και θα προβλέπει νέους συντελεστές και αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και της σύνταξης νέου καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών


Όλες οι ανακοινώσεις Βενιζέλου

Read more...

Βενιζέλος: «Ό,τι ψηφίσαμε θα εφαρμοστεί»

Μήνυμα Βενιζέλου προς τρόικα


http://img.protothema.gr/745DDF73D3440C8DA6AAA2C21771E844.jpg

Το μήνυμα προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκπέμψουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αναλυτικά, ο υπουργός είπε ότι «σηκώνουμε ψηλά την σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών… πρέπει να στείλουμε μήνυμα στους έλληνες πολίτες και την διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα αυτά που έχει υπογράψει και ψηφίσει τα τιμά, τα σέβεται και τα εφαρμόζει όλα χωρίς παρέκκλιση. Όλα τα ψηφισμένα μέτρα για αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών θα εκτελεστούν χωρίς παρέκκλιση, Αυτό αφορά πρωτίστως τις διαρθρωτικές αλλαγές όπου παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας μας» συμπληρώνοντας ότι «οι αριθμητικοί στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων για το 2011 θα καλυφθούν. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα πάνε στο ταμείο αξιοποίησης. Θα υπάρχουν αποτελέσματα μέσα στην χρονιά».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η αποδοχή της Φιλανδικής θέσης ήταν στοιχείο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 προσθέτοντας ότι «σε εκτέλεση της εντολής της ευρωζώνης συζητήσαμε με Φινλανδία διμερώς και η συζήτηση συνεχίζεται στο euro-group για να δοθεί εγγύηση, μη συμφέρουσα, που δεν θα προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα».
Read more...

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ PAY ROLL"!

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗ


fimotro
Σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη προχώρησε σήμερα ο
Γιώργος Πεταλωτής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκαλύπτει ότι "υπάρχουν δημοσιογράφοι σε μεγάλες εφημερίδες σε pay roll που τα... έπαιρναν"!
Για να το λέει προφανώς το ξέρει. Ρωτάμε λοιπόν :
1. Ποιοι δημοσιογράφοι ήταν στα pay roll;
2. Ποιές είναι οι μεγάλες εφημερίδες που έχουν δημοσιογράφους στα pay roll;
3. Ποια pay roll εννοεί;
Εάν δεν μας απαντήσει σημαίνει ότι συγκαλύπτει παράνομα γεγονότα και θα πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας।


Read more...

Σαχινίδης σε ταμεία και δήμους: “Λεφτά; Πουλήστε!”…

Ουκ αν λάβοις...


http://img.protothema.gr/91F271593DBEAB478794FAC199A89CD9.jpg
Διορία μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν τι κονδύλια χρειάζονται για το 2012 δίνει σε υπουργεία και φορείς το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, που απέστειλε ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «μη ζητάτε άλλα λεφτά, μόνο πουλήστε ό,τι έχετε». Αν και τηρεί «γραμμή μεσοπρόθεσμου», λέει στους φορείς να συντάξουν προϋπολογισμούς με βάση το ισχύον μισθολόγιο, αν και προφανώς αυτά θα ανατραπούν όταν ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Με την εγκύκλιο ο κ.Σαχινίδης ουσιαστικά διαμηνύει σε ασφαλιστικά ταμεία νοσοκομεία, δήμους, περιφέρειες και λοιπά νομικά πρόσωπα: «πουλήστε μετοχές, ομόλογα και … έπιπλα ή βγάλτε τα ταμειακά διαθέσιμα που έχετε στις τράπεζες, αν δεν σας φτάνει η κρατική επιχορήγηση».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού:
1. Τα υπουργεία πρέπει να κατανείμουν τα ποσά των επιχορηγήσεων βάσει των ανωτάτων ορίων των δαπανών που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο και να τα κοινοποιήσουν στους φορείς, ώστε οι τελευταίοι να συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους.

2. Κατά την κατανομή θα ληφθούν υπόψη και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία των υπηρεσιών «ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ανεξόφλητων υποχρεώσεων» ειδάλλως θα υπάρξουν διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη λειτουργία των υπηρεσιών εντός των περιορισμών αυτών.

3. Για την εξασφάλιση των εξοικονομήσεων στους εποπτευόμενους φορείς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις κατανομές των επιχορηγήσεων και «τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα και άλλα περιουσιακά στοιχεία (κρατικά χρεόγραφα, μετοχές κ.λπ.)». Το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους φορείς να κάνουν χρήση και των δικών τους χρημάτων είτε αυτά αφορούν καταθέσεις σε τράπεζες είτε ομόλογα ή έντοκα ή μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τόσο για την κάλυψη των αναγκών τους όσο και για την εξόφληση των χρεών τους, τα οποία ανέρχονται στα 5,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Η εντολή απευθύνεται σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Δήμους, Περιφέρειες, Δημοτικές Επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα.
Read more...

Γη και Ηλιος στους Γερμανούς...


Toυ Βασίλη Γεωργα
Δημόσιες εκτάσεις 200.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, μαζί με έτοιμες άδειες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προτίθεται να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε Γερμανούς επενδυτές, προκειμένου να ... υλοποιηθεί το φαραωνικό σχέδιο «Ηλιος» που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα χώρα παραγωγής «φασόν» ηλιακής ενέργειας, την οποία θα εξάγει εικονικά στη Δυτική Ευρώπη.
Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια στο Αμβούργο, το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε επενδυτές έναντι μισθώματος και για διάστημα τουλάχιστον 25 ετών. Οι περιοχές αυτές θα λειτουργούν λίγο πολύ με χαρακτηριστικά «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών», καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα είναι «πλήρως απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια», ενώ οι επενδύσεις θα συνοδευτούν από πρόσθετα κίνητρα.

Επιπλέον, στις περιοχές αυτές θα απλοποιηθούν και θα συντομευτούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, θα υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης κ.ά.

Στην ουσία δηλαδή το Δημόσιο θα «πουλήσει» ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια μαζί με όλες τους τις άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων «με το κλειδί στο χέρι».

Οι προς παραχώρηση δημόσιες εκτάσεις αναζητούνται ήδη στην περιουσία της ΔΕΗ (κλειστά ορυχεία), του υπουργείου Γεωργίας, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κ.α.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 2,2 GW ώς το 2020 και έως 10 GW ηλιακής ενέργειας (όση δηλαδή είναι περίπου η ενέργεια που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα) μέχρι το 2050. Για να υλοποιηθεί δε εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις 20 δισ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη των πάρκων, χωρίς να συνυπολογίζεται η απαραίτητητη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς (μόνο εντός Ελλάδας απαιτούνται τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ).

Εξαγωγικό φρένο

Ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε ότι από τα 10 GW της επιδιωκόμενης συνολικής παραγωγής, με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό να «εξαχθούν» πάνω από 2.000-2.500 MW ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη, καθώς απαιτείται ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., και κυρίως με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Πρακτικά, η παραγωγή των 2.000-2.500 MW θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο φυσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες, ενώ η υπόλοιπη ισχύς θα μπορεί να παράγεται και να καταναλώνεται στην Ελλάδα, για λογαριασμό όμως τρίτων χωρών, οι οποίες θα την εντάσσουν στατιστικά στην εθνική τους παραγωγή.

«Εικονικές πωλήσεις»

Το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο «Ηλιος» βασίζεται στη δυνατότητα που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία 28/2009 για «εικονικές πωλήσεις» ισχύος από ένα κράτος-μέλος με πλεόνασμα παραγωγής σε άλλα που έχουν έλλειμμα, για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2020, ώστε το 20% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυτή δηλαδή τη δυνατότητα των βόρειων κρατών της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν τον ελληνικό ήλιο ώστε να πετύχουν τους εθνικούς τους στόχους στην ηλεκτροπαραγωγή χωρίς να δαπανήσουν τεράστια κεφάλαια, τάζει το ελληνικό σχέδιο.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη μέθοδο της «στατιστικής μεταβίβασης», είτε μέσω των «κοινών προγραμμάτων». Στην πρώτη περίπτωση η ενέργεια θα παράγεται λ.χ στην Ελλάδα αλλά θα τη «χρεώνεται» η Γερμανία ως δική της παραγωγή, ενώ στη δεύτερη, μέσω κοινών διακρατικών συμφωνιών, η παραγωγή θα μοιράζεται ανάμεσα στις δύο χώρες. *
enet.gr



Read more...

Τα Golden Boys του Δήμου Θεσσαλονίκης ...



Συνολικές αποδοχές που ξεπερνούν τις 323.000 € εισπράττουν μόνο πέντε από τα στελέχη της Δημοτικής Τηλεόρασης και του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης για τις υπηρεσίες που προσφέρουν

Πρόκειται για... ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα δημόσιας σπατάλης, αλλά και το μισθολογικό όργιο που αποκαλύφθηκε στις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι υπερχρεωμένοι Δήμοι της χώρας μάλιστα φαίνεται ότι είναι εκείνοι που διατηρούν τους πιο υψηλούς μισθούς στους υπαλλήλους τους.

Στην ίδια κατάσταση φυσικά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μόνο πέντε από τα δεκάδες στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων να λαμβάνουν ετησίως πάνω από 323.000 συνολικά.

Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα δόθηκαν στοιχεία από τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, από τα οποία προκύπτει ότι οι αποδοχές των συγκεκριμένων ατόμων το 2010 ανήλθαν σε:

ΔΕ Δημοσιογράφος με ετήσιες αποδοχές (2010) 67.209,81 €
ΔΕ Τεχνικός με ετήσιες αποδοχές (2010) 51.899,76 €
ΔΕ Διοικητικός με ετήσιες αποδοχές (2010) 77.466,49 €
ΠΕ Τεχνικός με ετήσιες αποδοχές (2010) 52.243,54 €
ΠΕ Δημοσιογράφος με ετήσιες αποδοχές (2010) 74.215,82 €

Η νέα διοίκηση Μπουτάρη, αφότου ανέλαβε και στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης, προχώρησε στην απόλυσή τους, όμως και οι πέντε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις που ανέρχονται στο ποσό του 1.444.622,16 €.

Η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ τούς καλεί να αναλογιστούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να σταματήσουν να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, διεκδικώντας το βάρος τους σε... χρυσό.

Πάντως αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως πέρα από τις πρωτοβουλίες του Γιάννη Μπουτάρη για εξυγίανση, υπάρχει ακόμη στο Δήμο Αντιδήμαρχος, ο οποίος αμείβεται με 85.372 ετησίως για τις υπηρεσίες που προσφέρει!

Το «μαχαίρι» στους χρυσούς μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων που υποσχέθηκε ο κ. Μόσιαλος μάλλον θα πρέπει να μπει βαθιά, γιατί δεν αφορά μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η μείωση των αποδοχών θα δρομολογηθεί με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα ισχύει και για δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.
metrogreece.gr



Read more...

«Βαγγέλη, δεν κάναμε τίποτα και τους δύο μήνες που είσαι υπουργός»


newpost.gr
«Βαγγέλη, δεν κάναμε τίποτα και τους δύο μήνες που είσαι υπουργός»
Μπορεί η ΕΜΥ να προβλέπει βροχές, αλλά στο πολιτικό πεδίο αναμένονται υψηλότατες θερμοκρασίες. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ(στο ΚΤΕ Οικονομικών) άκουσαν τον Ευ. Βενιζέλο να τους λέει πως:


- Η τρόικα μας εγκαλεί γιατί τους πρώτους έξι μήνες του 2011 δεν κάναμε τίποτα.
- Ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν περάσει νέο μισθολόγιο και αποκρατικοποιήσεις.
- Ότι αν δεν ψηφίσουν όλοι η κυβέρνηση θα πέσει και η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών.
- Ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τον Οκτώβριο θα επηρεάσει επενδύσεις 200 δις ευρώ, γεγονός που αρκεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

«Το πρόβλημα Βαγγέλη είναι ότι δεν κάναμε τίποτα και τους τελευταίους δυο μήνες που είσαι εσύ υπουργός» αντέταξε βουλευτής, εκτός όμως μικροφώνου. Ο λόγος; Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ακόμη λίγες ημέρες ανοχής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Όλοι περιμένουν το φορολογικό και το μισθολόγιο. Μετά για τα στελέχη και τους πολίτες θα είναι ένα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά το αυξημένο πολιτικό κεφάλαιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Read more...

Στη Βουλή το σ/ν για την «εκδίκαση πράξεων διαφθοράς» πολιτικών προσώπων

Κατατέθηκε προς συζήτηση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος».

Στόχος του σ/ν, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση, είναι επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εκδικάζονται οι υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, κατά απόλυτη προτεραιότητα και μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κάντε επιτέλους αυτά που συμφωνήσαμε!

Τρισέ καλεί Ελλάδα


http://img.protothema.gr/149C702A918D563D04150C077809880D.jpg
«Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ προσθέτοντας: «Ξόδευαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) περισσότερο από τα έσοδά τους και αυτό δεν ήταν δυνατό να συνεχισθεί… Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα».

Ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ και σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται και πάλι στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, έδωσαν στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. «Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε χθες στην τηλεόραση LCI.

Τέλος, ο κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση (σ.σ.: σε προσχέδιο έκθεσης) από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ. "Υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφωνία για τις μεθόδους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών…Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Mισόλογα Βενιζέλου στο ΚΤΕ Οικονομικών για τρόικα και κλίμα στην Ευρώπη


newpost.gr
Mισόλογα Βενιζέλου στο ΚΤΕ Οικονομικών για τρόικα και κλίμα στην Ευρώπη
Το μήνυμα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αναμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εκπέμψει το υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως άφησε να φανεί στην συζήτηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών, υπενθυμίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 80% αυτών έχουν ήδη ψηφισθεί και προχωρά η εφαρμογή τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών απέφυγε να μπει σε διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ε.Ε., όταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του ζήτησαν ενημέρωση.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι διαπιστώνει από ευρωπαίους παράγοντες, προβληματισμό και δυσθυμία για τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Φέρεται, επιπλέον, να είπε στους βουλευτές ότι η τρόικα δείχνει να αποδέχεται την καθυστέρηση αύξησης των εσόδων, λόγω της ύφεσης της οικονομίας, αλλά και να διατηρεί επιφυλάξεις για την πλήρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα είναι κοινές και όχι προνομιούχες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, οι μετοχές που θα πρέπει να καταθέτουν οι τράπεζες στην περίπτωση που καταφεύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για χρηματοδότηση. Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Read more...

Χαράς ευαγγέλια για τους δανειολήπτες

Παρέμβαση της SNB «οδηγεί» σε κατάρρευση το φράγκο


http://img.protothema.gr/94C4C7CBD0CAA8CFF731FD472AC04800.jpg
Μεγάλη ανάσα παίρνουν οι δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και λόγω της ισοτιμίας έφτασαν όχι μόνο να χρωστούν μεγαλύτερη δόση, αλλά και περισσότερο κεφάλαιο.

Από σήμερα το ελβετικό νόμισμα καταγράφει συντριπτική πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος και θέτει ανώτατο όριο για το φράγκο τα 1,20 φράγκα ανά ευρώ με σκοπό την αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος.

Η Swiss National Bank ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αγορά απεριόριστων ποσοτήτων ξένου συναλλάγματος για να "συγκρατήσει" το ελβετικό φράγκο, καθώς οι αναταράξεις στις αγορές έχουν αυξήσει την αποστροφή κινδύνου και έχουν οδηγήσει σημαντικές ροές κεφαλαίων προς το ελβετικό ασφαλές καταφύγιο, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές, και όχι μόνο, της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αναφέρει τα εξής:

«Η τρέχουσα υπερβολική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου θέτει ξεκάθαρη απειλή για την ελβετική οικονομία και φέρει τον κίνδυνο αποπληθωριστικής εξέλιξης. Η Swiss National Bank συνεπώς στοχεύει στη σημαντική και διαρκή αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου. Με άμεση ισχύ, η τράπεζα δεν θα ανεχτεί πια την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/φράγκου χαμηλότερα από το τα 1,20 φράγκα. Η SNB θα επιβάλει το όριο ελάχιστης ισοτιμίας με ύψιστη αποφασιστικότητα και είναι έτοιμη να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες».

«Ακόμη και στο επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, το ελβετικό φράγκο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να συνεχίσει να αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν το οικονομικό outlook και οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι το απαιτήσουν, η SNB θα λάβει περαιτέρω μέτρα».

«Η σημερινή κίνηση της SNB είναι κάπως ξαφνική και επιθετική», σχολιάζουν αναλυτές της HSBC στο Dow Jones Newswires.

«Ωστόσο, χρειάζεται να είναι επιθετική για να αλλάξει… πλεύση το ελβετικό φράγκο και να του πάρει τη λάμψη του ασφαλούς καταφυγίου. Επομένως, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου όπου η SNB χρειάζεται να προσπαθήσει σκληρά να αντιμετωπίσει μία αγορά που θα μπορούσε σύντομα να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της» προσθέτουν.

Το ευρώ εκτινάχθηκε έναντι του ελβετικού φράγκου καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί άλλο να «ανεχτεί» το ευρώ να διαπραγματεύεται χαμηλότερα των 1,20 ελβετικών φράγκων. Το ευρώ πρόσφατα διαπραγματευόταν στα 1,2010 φράγκα, σημειώνοντας άνοδο της τάξης σχεδόν του 8%.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο www.capital.gr

Read more...

Δεν θα πληρώσουν οι γονείς τις φωτοτυπίες, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας

Αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Οι σχολικές επιτροπές και όχι οι γονείς θα πληρώσουν τις φωτοτυπίες και τα DVD που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, ελλείψει βιβλίων, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας.

Σε δήλωση που έκανε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας «έχει οργανώσει, όλες εκείνες τις υποστηρικτικές ενέργειες και το υλικό που χρειάζεται, έτσι ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες».

Ερωτηθείσα εάν οι σχολικές επιτροπές έχουν χρήματα, η κ. Χριστοφιλοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας: «Έχουν προβλεφθεί όλα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών».

Παράλληλα, μιλώντας στη ΝΕΤ ο γγ του υπουργείου Παιδείας Β.Κουλαΐδης τόνισε ότι τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και κατόπιν βδομάδα με τη βδομάδα θα σταλούν και τα υπόλοιπα.


Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας την Δευτέρα στον Βήμα 99,5, ζήτησε συγγνώμη από γονείς, μαθητές και καθηγητές για το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία, επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτυπώσεις και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες» τόνισε.

Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι μιλούν για πρωτόγνωρη και απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, υπάρχουν κέντρα διανομής βιβλίων που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ν. Παπανδρέου: “Δεν λύνει το πρόβλημα η πολιτική που ακολουθείται!”

Άρθρο βόμβα του Νίκου Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/707A51531BCC26AFCD53701BFF15EE3A.jpg
Τον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας αναλύει ο αδερφός του πρωθυπουργού, κ. Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του, που πρόκειται να συζητηθεί, στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση».

Ο κ. Παπανδρέου ξεκινά την προσέγγιση του στο φλέγον θέμα της κρίσης με την παραδοχή ότι «η λιτότητα-δεν φέρνει την άνοιξη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά για να το καταλάβει». Παρόλα αυτά η ακολουθούμενη «αντι-λαϊκή πολιτική» δεν είναι «επιλογή ΠΑΣΟΚ αλλά επιβάλλεται από το διεθνές σύστημα».

Ο αρθογράφος αφού επισημαίνει ότι ανάλογα σκληρά πακέτα μέτρων υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαντά στο ερώτημα αν η πολιτική αυτή αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας: «Θα λύσει το πρόβλημα; Ούτε»!

Κατά την οπτική του κ. Παπανδρέου τα προγράμματα περικοπών επιβάλλονται από τις αγορές αλλά και από μία «μονόπλευρη τύφλωση με προσήλωση στη συντηρητική οικονομική σκέψη». Προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΔΝΤ αφού «εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, είναι γνωστό το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όσες χώρες αναγκάζονται να πάνε σε αυτό για να μην χρεωκοπήσουν» ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ σχολιάζει:

«Για αυτό μου φαίνεται ακατανόητο όλες αυτές οι ομάδες διανοουμένων αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν διαβάσει έστω ένα βιβλίο για αυτά τα θέματα». Για το λόγο αυτό τα βέλη της αντιπολίτευσης πρέπει να έχουν αποδέκτη όχι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά τους δανειστές μας τους οποίους τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προσπαθήσουν «με σοβαρά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένες προτάσεις» να πείσουν να υιοθετήσουν άλλες πολιτικές εκτός των επώδυνων μέτρων.

Μολονότι η λιτότητα δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική ήταν επιβεβλημένη γιατί αν δεν ακολουθηθεί ένα σκληρό πρόγραμμα «η Ελλάδα εγκαταλείπεται στην τύχη της. Δηλαδή πτώχευση!». Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρέπει «να πάρουμε το φάρμακο το πικρό για ένα διάστημα» για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους διεθνείς συνομιλητές μας αφού εάν είχαμε «με το καλημέρα προτείνει μέτρα αναπτυξιακά δεν θα γινόμασταν πιστευτοί».

Βασικός στόχος κατά τον αδερφό του πρωθυπουργού είναι «να αλλάξουμε τις εντολές των εταίρων μας-δύσκολη αποστολή» ώστε να φύγουμε «από τις σκληρές αυτές επιταγές». Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη λύση για την έξοδο από την κρίση βρίσκεται μακριά από «τις τεράστιες περικοπές που επιβάλλει ένα συντηρητικό σύστημα» και συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Ένα μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ, ευρωομόλογο και δημοκρατική ανατροπή των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης.
Read more...

Απολύονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς αποζημίωση!


newpost.gr
Απολύονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς αποζημίωση!
Μετά απο 23 μήνες στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό οτι δεν έχει επιτύχει απολύτως τίποτα στο επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μάλιστα όλες οι ενδείξεις δείχνουν οτι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί και εφέτος στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ.


Όλοι σήμερα έχουν αντιληφθεί οτι ο κύριος υπαίτιος για την επιδείνωση της ύφεσης είναι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και αντί να γίνουν προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά με κίνητρα για ανάπτυξη η Κυβέρνηση είναι πλέον αναγκασμένη να απολύσει περίπου 150 χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα.

Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014 κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων, αλλά όπως και με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και στον συγκεκριμένο τομέα καταγράφονται καθυστερήσεις.

Πέραν όμως αυτού φαίνεται οτι η συμφωνία περιλαμβάνει την σταδιακή μείωση των εργαζομένων με την μέθοδο της “εργασιακής εφεδρείας”.
Ωστόσο δεν έχουν διευκρινισθεί οι λεπτομέρειες αυτού του νέου είδους απολύσεων. Στο μεταξύ καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν οτι κατά την διάρκεια του ενός έτους “εργασιακής εφεδρείας” και αφού λάβουν επίδομα ίσο ή μικρότερο απο αυτό που δίνει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους, θα απολύονται χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως αποζημίωση!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που εκτιμούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα αντίστοιχης έντασης με εκείνες του Ιουλίου.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχων οι οποίοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη εντός της εβδομάδας μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου.
Read more...

Σήμα «προωθούμε μεταρρυθμίσεις παντού» στέλνει η κυβέρνηση

Σειρά νομοσχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει λίστα μεταρρυθμίσεων προς άμεση υλοποίηση
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει λίστα μεταρρυθμίσεων προς άμεση υλοποίηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπό την πίεση των Βρυξελλών και της τρόικας για την εφαρμογή έως τις 16 Σεπτεμβρίου όλων των συμφωνηθέντων, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές παντού.

Σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει στις 16:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί σειρά νομοσχεδίων, με σημαντικότερα αυτά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί και της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ.

Παράλληλα, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων 4 έως 6 εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους υπουργούς να του αναφέρουν σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχει ζητήσει ανά υπουργείο και έχουν κριθεί απαραίτητες για να υλοποιηθεί έγκαιρα και χωρίς προσκόμματα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενόψει και της υπογραφής του δεύτερου Μνημονίου για τον νέο δανεισμό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η σαρωτική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών το επόμενο 15ήμερο ώστε να μπορεί ο κ. Παπανδρέου να αντιτείνει σε αυτή τη συζήτηση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώνει ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αυτό ήταν άλλωστε και το αντικείμενο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή και συνεργατών του από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα μιας κυβέρνησης η οποία προχωρεί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού».

Επιπλέον, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με τη ΔΕΘ, και την ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, το δεύτερο.
Ειδικότερα, για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να έχει χαρακτήρα αισιοδοξίας για το μέλλον, με έμφαση στις προοπτικές της ανάπτυξης που θα σημάνουν και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Θα στείλει μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους μετέχοντες στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «παράλληλα θα δοθεί η εικόνα πως όλα είναι σε κίνηση και τίποτε δεν είναι στάσιμο».

Όπως αναφέρθηκε, το πρώτο σημαντικό βήμα της εικόνας που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση γίνεται με το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα δύο αγκάθια της ημερήσιας διάταξης αφορούν το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και τις αλλαγές στην υγεία με το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου:

1. Ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, Ε. Βενιζέλος
2. Σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, Μ. Παπαϊωάννου
3. Σχέδιο νόμου: Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις, Α. Λοβέρδος
4. Σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, Κ. Σκανδαλίδης
5. Σχέδιο νόμου: Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις, Κ. Σκανδαλίδης
6. Σχέδιο νόμου: Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα – Νέα Οχήματα, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι 9 θέσεων και Μοτοσυκλέτες Δημόσιας Χρήσης (Μ.Δ.Χ.), Γ. Ραγκούσης
7. Ανακοίνωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή: Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης – Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τριπλό ραβασάκι σε 2,3 εκατ. φορολογουμένους...



Ερχεται ο λογαριασμός για έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ
Καθ' οδόν προς 2,3 εκατ. φορολογούμενους βρίσκονται τα εκκαθαριστικά με το τριπλό χαράτσι της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αντικειμενικών δαπανών για...
όσους συντηρούν στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως θεωρούνται τα Ι.Χ. πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, τα σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα και αεροσκάφη και οι πισίνες.
Το συνολικό χαράτσι από τα πρώτα 2,3 εκατ. ραβασάκια φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και, επομένως, θα ακολουθήσουν και άλλες παρτίδες πολυεκκαθαριστικών. Οι έκτακτες εισφορές βεβαιώνονται ανεξάρτητα από τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν. Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε γενικό συμψηφισμό και όποιος δικαιούται επιστροφή φόρου, ενώ παράλληλα καλείται να πληρώσει και έκτακτες εισφορές, μπορεί να διαπραγματευτεί τον συμψηφισμό μεμονωμένα στην Εφορία στην οποία υπάγεται.
Τα 2,3 εκατ. ραβασάκια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν φτάσει στους αποδέκτες τους το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εγκαινιάσει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι φορολογούμενοι - εφόσον δεν έχουν λάβει το ειδοποιητήριο - θα μπορούν πληκτρολογώντας τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου να δουν αν προκύπτει εις βάρος τους έκτακτη εισφορά, όπως γίνεται και με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Οσοι λάβουν πολυεκκαθαριστικό έκτακτων εισφορών πρέπει να γνωρίζουν:
n Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Κυμαίνεται από 121 έως 200 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, από 408 έως 1.000 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και έως 50.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ είναι από 4.000 ευρώ και πάνω. Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ η έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες. Το ενιαίο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει όλες τις έκτακτες εισφορές που αφορούν τον κάθε φορολογούμενο.
n Η πληρωμή γίνεται σε έως έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες - πλην της τελευταίας - δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ. Οσοι λάβουν εντός των ημερών τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 5%.
n Η ΓΓΠΣ θα στείλει εκκαθαριστικά ακόμα και σε όσους εξαιρούνται από τις έκτακτες εισφορές, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι. Ετσι, όσοι εξαιρούνται πρέπει στη συνέχεια να απευθυνθούν στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα για τους ανέργους, τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του. Στην Εφορία τους πρέπει να απευθυνθούν και όσοι διαπιστώσουν λάθος υπολογισμούς.
n Αν το ποσό της έκτακτης εισφοράς είναι κάτω από 27 ευρώ αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, δεν βεβαιώνεται...
ΝΕΑ



Read more...

«Ακροβασία» Σαμαρά με φόντο την ΔΕΘ


newpost.gr
«Ακροβασία» Σαμαρά με φόντο την ΔΕΘ
Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται στην ΝΔ, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει τελικώς στην ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς, απέναντι στην πολιτική –οικονομική και όχι μόνο- της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, στην Συγγρού παραμένουν ενεργά δύο στρατόπεδα: Εκείνων που θεωρούν ότι η ΝΔ θα πρέπει να ψηλώσει τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση, ακόμη και κλείνοντας το μάτι σε κοινωνικές ομάδες που, είτε έχουν εκφράσει, είτε αναμένεται να εκδηλώσουν αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές Παπανδρέου.

Αλλά και εκείνων που θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, επανερχόμενος κατά περίπτωση με στοχευμένη κριτική, καθώς η πολιτική ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε εκλογές, φέρνοντας την ΝΔ αντιμέτωπη με δεσμεύσεις τις οποίες, η κατάσταση της οικονομίας δε θα της επιτρέψει να υλοποιήσει.

Για την ώρα, η στρατηγική Σαμαρά δείχνει ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ κλίνει προς το δεύτερο ενδεχόμενο, με τους στενούς του συνεργάτες να επιμένουν ότι οι δεσμεύσεις της ΝΔ για κοινωνικές παροχές εξαντλούνται στην αποκατάσταση των συντάξεων των 700 ευρώ και των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Παράλληλα, στην ΝΔ αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν το προφίλ του υπεύθυνου κόμματος που ασκεί αντιπολίτευση μόνο στα πεδία εκείνα που εντοπίζονται ιδεολογικές ή πολιτικές διαφοροποιήσεις ως προς τα όσα προωθούνται από την κυβέρνηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότερο ανησύχησαν την ηγετική ομάδα Σαμαρά καθώς, παρά την παγιωμένη πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στην «πρόθεση ψήφου», τα ποιοτικά στοιχεία συνεχίζουν να καταγράφουν χαμηλή επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη φαινόμενο, όπως αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις. Η συμφωνία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ που επετεύχθη στο θέμα της Παιδείας –και οι πιθανές επόμενες, όπως π.χ. επί του ν/σ για τα αυθαίρετα- προσέθεσαν εμφανως πολιτικούς πόντους στον κ. Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο διατρέχει τον κίνδυνο, αν οι κοινωνικές αντιδράσεις με αφορμή την παιδεία ενταθούν στο επόμενο διάστημα, να μπει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και στην ΝΔ επιχειρούν στο πλαίσιο της παρασκηνιακής πληροφόρησης, να αποσαφηνίσουν ότι η ΝΔ έχει σαφείς προτάσεις και διακριτές διαφοροποιήσεις από την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η επιμέρους συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα δε συνιστά «λευκή επιταγή» σε οποιονδήποτε. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η χθεσινή αντίδραση της ΝΔ απέναντι στις δηλώσεις Διαμαντοπούλου αναφορικά με σενάρια ειστροφής στη δραχμή όπου, στην Συγγρού ξέχασαν την προ ημερών κοινοβουλευτική συμφωνία –που συνοδεύτηκε, υπενθυμίζεται, από πανηγυρισμούς και εναγκαλισμούς στην Βουλή- και ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την κ. Διαμαντοπούλου ως την «κ. Δαμανάκη της 6ης δόσης».
Read more...

Με φάλαγγα ενόπλων φέρεται πως διέφυγε στον Νίγηρα ο Καντάφι...



Έτοιμη να πέσει και η φιλοκανταφική πόλη Μπάνι Ουαλίντ...
Πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τη πορεία του Καντάφι και του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ που αρχικά τον έφεραν να μετακινείται μέσα στη Λιβύη, ακολούθως να περνά με νιγηριανή συνοδεία τα σύνορα της Αλγερίας με προορισμό τη χώρα της Δυτικής Αφρικής Μπουρκίνα Φάσο και...

, τελευταία, να διασχίζει την έρημο με φάλαγγα ενόπλων Λίβυων και να εισέρχεται στον Νίγηρα, διαδέχονται η μία την άλλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, πολλά οχήματα του λιβυκού στρατού διέσχισαν τα σύνορα στην έρημο και μπήκαν στο Νίγηρα εκτιμώντας πως πρόκειται για μια δραματική προσπάθεια του Μουάμαρ Καντάφι να βρει καταφύγιο σ' ένα φιλικό αφρικανικό κράτος έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.

Στην αυτοκινητοπομπή των 200-250 οχημάτων παρασχέθηκε συνοδεία από το στρατό του Νίγηρα, μιας φτωχής και περίκλειστης πρώην γαλλικής αποικίας νοτίως της Λιβύης, και ενδέχεται, σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Καντάφι να ενωθεί μ' αυτή καθ' οδόν προς την Μπουρκίνα Φάσο, η οποία του έχει προσφέρει άσυλο.

Αγνοείται, ωστόσο, η ακριβής θέση του 69χρονου πρώην ηγέτη. Γαλλική πηγή αναφέρει ακόμη πως ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενωθεί με την αυτοκινητοπομπή.

Θεωρείται απίθανο μια τόσο μεγάλη λιβυκή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή να μετακινήθηκε με ασφάλεια χωρίς να το γνωρίζει και να έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Γαλλία να έχει μεσολαβήσει για να υπάρξει μια διευθέτηση ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι.

Εντούτοις, καμία επίσημη γαλλική επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει σχετικά με την πληροφορία για την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Αγκαντέζ του βόρειου Νίγηρα ούτε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε προσφορά στον Καντάφι, ο οποίος καταζητείται μαζί με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχολιάσει αξιωματούχοι άλλων δυτικών κυβερνήσεων και του νέου συμβουλίου που κυβερνά τη Λιβύη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία είχε δεχθεί τη σύζυγο, την κόρη και δύο άλλους γιους του Καντάφι, εξοργίζοντας τους εξεγερμένους που τον ανέτρεψαν. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραήμ είχε δηλώσει προς το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, που έχει έδρα τη Δαμασκό, ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι "θαυμάσια στην υγεία του" και "οργανώνει την άμυνα" της Λιβύης μαζί με τους γιούς του.

"Είμαστε ακόμη ισχυροί", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με τις νέες λιβυκές αρχές, στην όαση Μπάνι Ουάλιντ, που είναι περικυκλωμένη από τις αντικανταφικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τους "πράκτορες του ΝΑΤΟ που ανέτρεψαν το καθεστώς ότι διαπράττουν "εγκλήματα, κυρίως βιασμούς, φόνους και λεηλασίες".

Στο μεταξύ, Λίβυοι αντάρτες σχεδιάζουν να μπουν σήμερα Τρίτη στη φιλική προς τον Καντάφι πόλη Μπάνι Ουαλίντ, στην έρημο, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με αντιπροσώπους από την πόλη για να αποφευχθούν οι μάχες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Το Αλ-Τζαζίρα, το οποίο επικαλέσθηκε πηγές των εξεγερμένων, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς οι εξεγερμένοι σκοπεύουν να εισέλθουν στην πόλη αυτή, που βρίσκεται νότια της Τρίπολης και η οποία μέχρι πρότινος είχε αρνηθεί να παραδοθεί στους εξεγερμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

«Προχωρούμε... κι ας γίνει χαμός στη ΔΕΘ!»

Δεν σκιάζεται από Αγανακτισμένους και ταξιτζήδες η κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/05AE0F0E960117DDAE80321118AD93A8.jpg

Οικονομία και άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί αποτελούν τα βασικά θέματα συζήτησης σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις τέσσερις το απόγευμα στη Βουλή. Στη σκιά της πτώσης των χρηματιστηρίων και την θορυβώδους αποχώρησης της Τρόικας από τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στόχος του, να στείλει ένα μήνυμα στους υπουργούς για επιτάχυνση των διαδικασιών στους τομείς τους μια περίοδο που οι εταίροι μας ανησυχούν και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση επίμονα. Επιγραμματικά το μήνυμα του αντιπροέδρου θα είναι: «Και τώρα γκάζι!». Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε εχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος στην άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους: «Αυτό που χρειάζεται, είναι η άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και αυτό κάνουμε από τη δική μας πλευρά. Δηλαδή, επιτάχυνση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, που έτσι και αλλιώς και αυτό δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί πριν», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα καταθέσει τις προτάσεις του για το θέμα των ταξί. Ο κ. Ραγκούσης παρά τις απειλές Λυμπερόπουλου και την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί στο πρόσωπό του δείχνει αποφασισμένος να μην βάλει πληθυσμιακά κριτήρια. Ο νόμος που έχει ετοιμάσει θα προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών ταξί οι οποίοι θεωρούν ότι πλήγονται. Έτσι εν όψει της ανακοίνωσης των λεπτομερειών του νομοσχεδίου απειλούν να σαμποτάρουν τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης και να προκαλέσουν κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην πόλη, το Σαββατοκύριακο που θα «ανέβει» ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συνδυασμό και με τις κινητοποιήσεις άλλων φορέων που αναμένονται.

Στην ενημέρωση που έκανε εχθές προς τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε πως «είναι σαφές ότι, όταν υπάρχουν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μάλιστα έντονες, θα υπάρχουν και αντιδράσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάει μπροστά. Δεν κοιτάει πίσω. Δηλαδή, θα προχωρήσουμε πολύ έντονα τις μεταρρυθμίσεις».

Πριν από το υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει των Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του νομοσχεδίου που θα αφορά στις τράπεζες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι από πλευράς βουλευτών η συζήτηση θα «ανοίξει» και για άλλα θέματα.

https://twitter.com/andreasbelegris

Read more...

Τελεσίγραφο των Βρυξελλών για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έως τις 16 Σεπτεμβρίου

Δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, για δεύτερη ημέρα οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων προκύπτει πως ασκούνται έντονες πιέσεις για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του επόμενου Eurogroup.

Η συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε κλίμα έντονης δυσπιστίας απέναντι στην βούληση της Ελλάδας για εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάσθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και στους στόχους για το 2012, στις αποκρατικοποιήσεις, στην πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και στα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, με ορισμένες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες να δυσπιστούν απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τη χώρα μας να προχωρήσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου (την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup) σε εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Δηλαδή, ζητούν:

  • εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων και εμμένουν στο στόχο της είσπραξης 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα
  • άμεση μείωση δαπανών (κυρίως μισθολογικού κόστους) στο Δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο)
Αν και αναγνωρίσθηκαν τα εμπόδια που θέτει η βαθύτερη ύφεση στη δημοσιονομική προσπάθεια, ωστόσο τόνισαν πως προέχει η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των εκπρόσωπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα, Τρίτη, θα βρεθεί η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία και το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...