Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Έτοιμες βόμβες βρήκαν στη γιάφκα της Κυψέλης




ΗΤΑΝ ΤΟ 10 ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΈΛΕΓΞΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεγάλος χτύπημα ετοίμαζε ο "Ε.Α" αφού στη γιάφκα της Κυψέλης, βρέθηκαν βόμβες έτοιμες για χρήση. Η αστυνομία έλεγχε σπίτια για να βρει τη γιάφκα και το σπίτι της Κυψέλης ήταν το 10ο που έλεγξε. Η αστυνομία είναι πολύ προσεκτική στις έρευνες και...



...έχει αποκλειστεί η περιοχή, έτσι όταν κάποιος πολίτης που μένει στην περιοχή χρειαστεί να πάει σπίτι του, πρέπει να δείξει αστυνομική ταυτότητα.






Read more...

Συγκροτήθηκε το Δ.Σ. της ΕΛΒΟ

Με πρόεδρο τον μηχανολόγο μηχανικό, Δημήτρη Παπακώστα και διευθύνοντα σύμβουλο τον εκπροσωπούντα τον όμιλο Μυτιληναίου, Φώτη Σπυράκο, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Τον κ. Παπακώστα είχε προτείνει για πρόεδρο το ελληνικό δημόσιο που κατέχει το 51% των μετοχών της εταιρίας, στη γενική συνέλευση της 16ης Απριλίου.

Καθήκοντα α’ αντιπρόεδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος και β’ αντιπρόεδρου ο Δημήτρης Γάγαλης.

Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι: Νίκος Ζαχαριάδης, Αστέριος Ζαφειράκης, Νικόλαος Σαμαράς, Σταμάτης Πράσσας και Κική Μαυροπούλου.
nooz.gr

Read more...

Αντιπαράθεση για τη στάση Καστανίδη στο θέμα "Ζαγοριανού"

Στην σκιά της αντιπαράθεσης του υπουργού Δικαιοσύνης με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, για την επί της αρχής επεξεργασία του νομοσχεδίου ενάντια στη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και τον επανακαθορισμό των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, καταφέρθηκε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενάντια στη δίωξη Ζαγοριανού, ενώ εξέφρασε και τις έντονες επιφυλάξεις της σχετικά με τα μέτρα επιείκειας που θεσμοθετούνται, για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η πράξις του υπουργού να παρεμβαίνει και να κρίνει μιαν απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου ήταν απαράδεκτη» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης. «Βεβαίως και οι κρίνοντες κρίνονται, αλλά ο τελευταίος που θα έπρεπε, θα μπορούσε να κάνει τέτοια παρατήρηση, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί έχουμε σύγχυση των δύο λειτουργιών και νόθευση στο πολίτευμα. Επιχειρείται μία ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης, ένας τρόπος ελέγχου της ουσίας των αποφάσεων που καλώς ή κακώς, εκδίδει ένα δικαστήριο. Και είδατε πόσο καυστικοί και απόλυτα κάθετοι υπήρξαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων» συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Τόσο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όσο και η Ολομέλεια, είναι διοικητικοί σχηματισμοί και όχι όργανα που σχηματίζουν δικανική κρίση και αποφαίνονται» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. «Αν είναι να κρίνουν επί της ουσίας, τι χρεία να δικάσει ο δικαστής και ο ανακριτής; Ερωτά ο οποιοσδήποτε πολίτης: Ένας δικαστής που κατηγορείται για βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα και ποινική κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, θα είναι πάνω στην έδρα και θα δικάζει κάποιον για κλοπή; Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε ούτε μία εξαίρεση, δικαστικός λειτουργός που κατηγορείτο για ποινική κατηγορία και πειθαρχική κατηγορία ταυτόχρονα, να μένει στη θέση του», συμπλήρωσε.

Επί του νομοσχεδίου

Επί του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Γιαννακοπούλου, αναγνώρισε πως «η διαφθορά έχει πνίξει το κοινωνικό σύνολο» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να την πατάξει. «Η υλοποίηση του νόμου θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, θα απαλλάξει τους κρατικούς λειτουργούς από το άγος των συκοφαντικών επιθέσεων, θα αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης» ανέφερε.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής της, Τάσος Νεράντζης, συναίνεσε στην αυστηροποίηση και επέκταση των διατάξεων του πόθεν έσχες και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του «περιβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών» τον οποίον «δεν μπορούμε να αλλάξουμε για συνταγματικούς λόγους, αλλά σε κάθε ευκαιρία πρέπει να λέμε ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να συνεχιστεί στη μορφή που είναι σήμερα». Από την άλλη, διέκρινε ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου, «διέπεται από προχειρότητα» μαρτυρώντας «λήψη μέτρων για το θεαθήναι».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος, εξέφρασε την δυσπιστία του όσον αφορά την αποδοτικότητα των μέτρων, αντιπροτείνοντας «κατάργηση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου - «να είναι στο Ίντερνετ όλα» ζήτησε - κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, παρότι παραμένει η δυνατότητα επιστράτευσης αχυρανθρώπων, αλλά με κινδύνους. Έλεγχος έως και παρεμπόδιση εξαγωγής κεφαλαίων. Παρότι η διαφθορά δεν πρόκειται να εξαληφθεί, αν πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα, θα περιοριστεί το κακό» εκτίμησε ο βουλευτής.

«Δεν είναι ελλειμματικό το νομικό μας πλαίσιο, αλλά η πραγματική πρόθεση αποκάλυψης του τι γίνεται στη Διοίκηση» υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), εμφανιζόμενος επιφυλακτικός απέναντι στο νομοσχέδιο. «Ο κόσμος αυτό που θέλει, είναι, όταν μπαίνει στην επιχείρησή του ένας διεφθαρμένος υπάλληλος, να μπορεί κάπου να το πει και να είναι προστατευμένος από τους φίλους του υπαλλήλου που θα μπουν την επομένη μέρα στο μαγαζί του να του το διαλύσουν». Αντίστοιχα, για το πόθεν έσχες, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ παρατήρησε πως «αντί η κυβέρνηση να προβλέψει επάνδρωση των υπηρεσιών για ουσιαστικό έλεγχό του, θεσπίζει νέες κακουργηματικές διατάξεις».

Αντίστοιχα, ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), παρατήρησε πως το νομοσχέδιο εστιάζεται στην καταστολή της διαφθοράς και όχι στην πρόληψή της και πως, «αν δεν υπάρξουν οι δομές υποστήριξής του, μπορεί μέσω των καταγγελιών, να οδηγήσει σε τερατογεννέσεις».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως στη χώρα μας παρατηρείται «έλλειψη πολιτικής βούλησης εφαρμογής του πλαισίου και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και μηχανισμών ταχύτατης διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Ακόμα και η Νιγηρία, διεκπεραίωσε την υπόθεση Ζήμενς πιο γρήγορα απ’ ό,τι εμείς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Τσούκαλης, πρότεινε να καταστεί η Εθνική Επιτροπή ενάντια στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εκ νέου ανεξάρτητη Αρχή, η οποία και να μπορεί να απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, προτείνοντάς του τις υποθέσεις που θα πρέπει να διευκρινιστούν κατά προτεραιότητα.
nooz.gr

Read more...

Το έκτακτο του ΜΕGA για την φιάφκα στην Κυψέλη


ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΓΙΑΦΚΑ

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας της οδού Αιγίνης που βρέθηκε η Γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα θα μείνουν προς το παρόν στο ξενοδοχείο Park. Άγνωστό ειναι βέβαια πόσο...
καιρό θα πρέπει να λείψουν απο τα σπίτια τους αφού στο διαμέρισμα βρέθηκε πολύς και επικίνδυνος οπλισμός









Read more...

Φωτογραφίες απο το σημείο της γιάφκας



ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Αυτό ειναι το σημείο που βρέθηκε η γιάφκα με τον οπλισμό του Επαναστατικού Αγώνα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και η πολυκατοικία έχει εκκενωθεί καθως η γιάφκα ειναι γεμάτη εκρηκτικά και ειναι επικίνδυνα







Read more...

Ρέππας: "Κλειδί" για τη καταπολέμηση της διαφθοράς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Βασικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς, ανάδειξης της διαφάνειας και ευαισθητοποίησης των πολιτών αποτελεί η Γνώση και η Κοινωνικοποίηση της Πληροφορίας, τόνισε στην ομιλία του στην ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς με θέμα "Κράτος και Διαφθορά: Δημιουργώντας Συνθήκες Διαφάνειας" ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας.

"Η λέξη κλειδί είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Η εν γένει λειτουργία της πολιτείας πρέπει να περιλαμβάνει τρεις διακριτές διαδικασίες. α) τη δημόσια γνωστοποίηση των στοιχείων, β) την ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, γ) τη σε βάθος αποκέντρωση και την κοινωνική λογοδοσία", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα κυριότερα μέτρα που παίρνει το υπουργείο και ειδικότερα

1. στην καθιέρωση Συστήματος Επιτελικής Παρακολούθησης Έργων και Προμηθειών

2. στην ενεργοποίηση υφιστάμενων-διαθέσιμων θεσμών που αφορούν τον περιορισμό των υπερβάσεων κόστους, την παρακολούθηση της δράσης των εργοληπτών Δημοσίων Έργων και την επιβολή ποινών, διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής του "Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού" - εφ' όσον το δυναμικό σύστημα αγορών συνάδει κυρίως με συμβάσεις προμηθειών - στην ανάθεση κάποιων κατηγοριών συμβάσεων Έργων ή Υπηρεσιών στο Υπουργείο μας και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της χρήσης του.

3. στη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και υπηρεσιών (μια διαδικασία που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού).

4. στη δημιουργία Κεντρική Αρχής Ανάθεσης Έργων - Υπηρεσιών στο ρόλο της οποίας ενσωματώνουμε όλη την φιλοσοφία του Συμφώνου Ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.

"Η Ελλάδα μπορεί να περάσει από το -Α (μείον Άλφα) της αδιαφάνειας και της ασυδοσίας στο +Α (συν Άλφα) της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της αισιοδοξίας, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι γι' αυτό επείγει η εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής με αλλαγές:

- στον εκλογικό νόμο που προάγει την αυτονομία της πολιτικής και τον περιορισμό του αριθμού των Βουλευτών στους διακόσους,

- στο πόθεν έσχες για όσους έχουν λόγο και ρόλο στη δημόσια ζωή,

- στον έλεγχο και την αξιολόγηση στελεχών και εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες,

- στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πιστοποίηση κανόνων και την τήρησή τους από επιχειρηματικές δυνάμεις και οργανισμούς".
nooz.gr

Read more...

"Αντισυνταγματική η απόφαση για Ζαγοριανό" κατά τον αντιπρόεδρο του Α.Π.

Έγιναν γνωστές οι θέσεις του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 14ης Απριλίου 2010, που αποφασίστηκε να μην τεθεί σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε σε πρώτο στάδιο την υπόθεση της Siemens Νικ. Ζαγοριανός.

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και παράνομη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που προηγήθηκε της απόφασης της Ολομέλειας του ΑΠ και έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Ν. Ζαγοριανός. Την απόφαση αυτή του ΑΔΣ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης ζήτησε από την Ολομέλεια του ΑΠ να επανεξεταστεί. Η τελευταία συντάχθηκε με την προγενέστερη απόφαση του ΑΔΣ.

Ειδικότερα, η απόφαση του ΑΔΣ με την οποία απηλλάγη ο κ. Ζαγοριανός, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης σε αντίθεση και με την νομολογία (παλαιότερης απόφασης) του ΑΔΣ.

Όπως αποφάσισε το ΑΔΣ, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, μεταλλάχθηκε σε «πρώιμο έννομο ποινικό ή πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο καθ’ υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί της ποινικής ή πειθαρχικής κατηγορίας, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αρμόδια να αποφανθούν ποινικά ή πειθαρχικά όργανα, ενώ συγχρόνως δεσμεύει και τα μέλη του ηθικά, ώστε αν στο μέλλον κληθούν να αποφανθούν επί της εν λόγω κατηγορίας, ως μέλη αρμοδίων οργάνων, να μην μπορούν να αποστούν της εκφρασθείσας ήδη μετά βεβαιότητας κρίσης τους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για ανακολουθία».

Ακόμη, ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή» από την πλευρά του ΑΔΣ και υπέρβαση της εξουσίας του. Επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΑΠ επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη του ΑΔΣ, ενώ κάνει ειδική αναφορά στον πρόεδρό του και πρόεδρο του ΑΠ, Γ. Καλαμίδα και τον εισαγγελέα ΑΠ Ι. Τέντε.

Το ΑΔΣ, υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου, αγνοούσε το αποδεικτικό υλικό, αλλά παρ’ όλα αυτά στο «εκτεταμένο ένθερμο υπέρ του απαλλακτικό σκεπτικό, με παράθεση και υιοθέτηση όλων των υπερασπιστικών του ισχυρισμών, παραπέμπει στην εύλογη σκέψη ότι επιχειρείται εκ μέρους του ΑΔΣ όχι η άμεση (ευθεία) απόφανση για τη θέση ή μη σε αργία του εν λόγω δικαστή, αλλά με ευκαιρία το ζήτημα τούτο, κατ’ ουσίαν να προκαταληφθεί η κρίση του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ώστε να οδηγηθεί και τούτο σε όμοια απαλλακτική κρίση και μάλιστα άκοπα, με αντιγραφή του απαλλακτικού σκεπτικού της καθής η προσφυγή απόφασης».
.nooz.gr

Read more...

Σήμα Παπανδρέου για προσφυγή στο μηχανισμό

"Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις διαδοχικές συσκέψεις που είχει με κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες. Πρόσθεσε επίσης ότι αν για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να έχει η χώρα μια πορεία σιγουριάς χρειάζεται η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για διπλή επιτυχία, πρώτον γιατί υπάρχει και δεύτερον γιατί η χώρα απέκτησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε, ο μηχανισμός αυτός είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερο είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής βούλησης, δηλαδή κατά βάση ευρωπαϊκός και τρίτο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα μικρό μέρος. Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για την παρουσία "στο κάδρο" του ΔΝΤ στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγκληματικές επιλογες Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο και έχει να αντιμετωπίσει μια "διπλή αναγκαστική πρόκληση". Είναι, όπως είπε, οι παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 ετών και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Η οποία Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, "αν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση θα είχε οδηγήσει την οικονομία και την χώρα στην καταστροφή".

Αποτέλεσμα, όπως είπε, της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που σημαίνει ότι είναι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, χωρίς το μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας.

Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία όπως ανέφερε "παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο". Και φτάνουν, όπως τόνισε, στο σημείο "να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη βρισκόμαστε" για να προσθέσει ότι "αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο".

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για όσους αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα τους κάλεσε "να κάνουν στην άκρη", καθώς όπως διαπιστώνει όλοι αυτοί κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον. Το ίδιο ζήτησε και από όσους δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα και να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες που την ταλανίζουν, διότι οι ίδιοι δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.

Κριτική στην "άλλη αριστερά"
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη στάση και την αντίληψη των ηγεσιών της "άλλης αριστεράς", την οποία χαρακτήρισε απολύτως ανεδαφική. Εκφράζουν, όπως είπε, θέσεις που ηχούν ωραία αλλά πρακτικά δεν συνιστούν καμία αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις και συμβάλλουν στη στασιμότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα, εάν οδηγούταν σε χρεοκοπία ή θα χρειαζόταν να υποστεί τα βάρη ενός επώδυνου δανεισμού, οι πρώτοι που θα τα πλήρωναν αυτά θα ήταν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα και όχι οι έχοντες. Όπως, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά, κάποιοι θα ήθελαν να μην πληρώσουν για την κρίση όσοι ευθύνονται για αυτήν και θα ήθελαν να φορτωθούν τα βάρη της μετάβασης σε εκείνους που ελάχιστα ευθύνονται στη δημιουργία της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
nooz.gr

Read more...

Σύγκρουση μέσα στο ΠαΣοΚ προανήγγειλε ο Πεταλωτής;


"ΟΡΕΞΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε ερώτηση άν θα υπάρξει ανασχηματισμός, απάντησε πως δεν υπάρχει ούτε ένα συγκεκριμένο στοιχείο, που να κατευθύνει σε ανασχηματισμό, αλλά κάποιοι αρέσκονται να μιλούν για ανασχηματισμό, γιατί μεταφέρουν...



...και ορέξεις κάποιων να συμμετέχουν στην εξουσία.

Ωχ! Τι έγινε τώρα; Κόντρα παλιού με νέο ΠαΣοΚ μας μυρίζεται...






Read more...

Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικό σχέδιο...


Tου Νίκου Κοτζιά


Ο νεοφιλελευθερισμός πιστεύει τυφλά στη δύναμη των αγορών. Πιστεύει όχι μόνο στην υπεροχή της αγοράς έναντι του κράτους και της οικονομίας έναντι της πολιτικής, αλλά, επιπλέον, ότι και το ίδιο το κράτος, η δημόσια εκπαίδευση και η δημόσια υγεία, πρέπει να λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγοράς. Στην ουσία ο νεοφιλελευθερισμός πιστεύει ότι η ίδια η πολιτική είναι μια άχρηστη άσκηση. Για αυτό, είτε δεν έχει κάποια αντίληψη για τον ρόλο της πολιτικής, είτε την αντιμετωπίζει ως έναν υπηρέτη των αγορών, εν γένει της οικονομίας.
Ο νεοφιλελευθερισμός γνώρισε μια συντριπτική ήττα μέσα στην μεγάλη κρίση του 2008-2009. Αποδείχτηκε ότι οι αγορές κάθε άλλο παρά μπορεί να είναι αυτορρυθμιζόμενες. Η ανεξέλεγκτη δράση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου οδήγησε στις γνωστές φούσκες και στην υπονόμευση της ίδιας της παραγωγής και του υπάρχοντος πλούτου.
Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, λοιπόν, πρέπει να τελειώνουμε με την νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την πολιτική. Η Πολιτική με σχέδιο και αφήγηση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Τόσο για να μην λεηλατηθεί το μέλλον της χώρας, όσο και προκειμένου να συνδυαστούν όλες οι δυνάμεις της χώρας με τρόπο δημιουργικό σε μια κοινή κατεύθυνση.
1. Κοινωνία συνενοχής ελλείψει μακρόχρονης πολιτικής και διήγησης
Η Ελλάδα, λόγο των συσσωρευμένων κοινωνικών (κοινωνία της συνενοχής ονομάζω την μορφοποίηση του ελληνικού καπιταλισμού εδώ και είκοσι χρόνια) και οικονομικών της προβλημάτων, την μεγάλη παραοικονομία και λαμογιά, καθώς και τις πολλαπλές εξαρτήσεις αισθάνθηκε την κρίση βαθύτερα από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, για τις ίδιες αιτίες, της επιβλήθηκε από τα απ΄ έξω, με τη...

συναίνεση της κυβέρνησης και των κυρίαρχων δυνάμεων στη χώρα, ένα νεοφιλελεύθερο συνταγολόγιο εξόδου από την κρίση, που κάθε άλλο παρά έξοδο θα είναι. Πολύ πιθανότερο είναι να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στην ύφεση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, τα προβλήματα εξακολουθούν να συσσωρεύονται και να επιβάλλονται πάνω στην πολιτική με τρόπο άναρχο. Αυτό οφείλεται αφενός στον υπάρχοντα συσχετισμό ισχύος στο εσωτερικό και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και αφετέρου, και αυτό το θεωρώ θεμελιακό, ότι δεν έχει υπάρξει επεξεργασία ενός ισχυρού πολιτικού σχεδίου και μιας αφήγησης που θα συνοδεύει αυτό το σχέδιο. Η έλλειψη αυτή, είναι σχεδόν κάτι το φυσιολογικό, αφού η πολιτική έχει υποταχθεί στις αγορές και οι αγορές αποτελούν από μόνες τους μια «αυθόρμητη και άναρχη υπόθεση» που δεν έχει ανάγκη εξιστορήσεων. Μόνο που οι αγορές δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ούτε να προσανατολίσουν την κοινωνία σε μια μελλοντική κατεύθυνση. Μπορούν, βέβαια, να βοηθήσουν, αρκεί να ενταχθούν σε ένα πολιτικό σχέδιο και να αξιοποιηθούν.
2. Σχέδιο ανασυγκρότησης – προσδοκιών και ελπίδας
Σε συνθήκες κρίσης χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε η προτεραιότητα της Πολιτικής έναντι της οικονομίας. Αυτό είναι ένα γνωστό ιστορικό δίδαγμα. Προκειμένου, όμως, να εφαρμοστεί, απαιτεί εμπειρίες και γνώσεις. Κάτι που φαίνεται να απουσιάζει όλο και περισσότερο από τη δημόσια σφαίρα στη χώρα μας.
Η Πολιτική, απαιτεί την προτεραιότητα του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος έναντι των απαιτήσεων των κυρίαρχων στις αγορές. Σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, και κατά προέκταση η κυβέρνηση, συγκεντρώνονται σε ορισμένα σημαντικά καθήκοντα με στόχο να υλοποιηθούν. Αυτή η επιλογή σημαίνει, επί παραδείγματι, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν πράττει ως να βρίσκεται ακόμα στη δεκαετία του ενενήντα, αλλά υποτάσσει τον σχεδιασμό του στη στήριξη των επιλογών εξόδου από την κρίση και στη διασφάλιση μιας δημοκρατικής ανάπτυξης. Ότι οι διπλωμάτες καθώς και οι ακόλουθοι τύπου προωθούν την δημόσια διπλωματία. Δηλαδή, αντί να απουσιάζουν όπως σήμερα από την δημόσια εικόνα των χωρών που υπηρετούν, ιδιαίτερα στην ΕΕ, εξηγούν στις κοινωνίες τους, την πολιτική της Ελλάδας. Εκλαϊκεύουν τους λόγους που απαιτείται η υποστήριξη της χώρας. Αναζητούν επαφές με τα ερευνητικά κέντρα που διαμορφώνουν την (οικονομική) πολιτική. «Αγοράζουν» χρόνο στα κανάλια και εκατοστά σε εφημερίδες. Οι εμπορικοί ακόλουθοι τρέχουν να διασφαλίσουν προτάσεις για επενδύσεις. Αξιοποιείται σχεδιασμένα η ελληνική διασπορά. Η ελληνική πολιτεία «νοικιάζει» εταιρεία δημοσίων σχέσεων για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης σε χώρες όπως την Γερμανία. Η παντελής απουσία της ελληνικής άποψης στην τελευταία, είναι συλλογικό λάθος της κυβέρνησης.
Τα οικονομικά υπουργεία έπρεπε ήδη να έχουν διασφαλίζει ανάπτυξη σχέσεων με τις χώρες της BRIC, με όλες τις αναδυόμενες αγορές. Τόσο για την άντληση χρημάτων από τα δημόσια επενδυτικά τους ταμεία, που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο (μαζί με εκείνο της Νορβηγίας), όσο και για την ένταξή τους στις επενδύσεις που προβλέπει ένα σχέδιο ανάπτυξης. Ένα σχέδιο στηριγμένο στις ικανότητες και τα ταλέντα της Ελλάδας, στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και στους τομείς που μπορούμε να εξειδικεύσουμε τον τόπο. Σε έναν τέτοιο στόχο οφείλει να εντάσσεται και η εκπαιδευτική πολιτική καθώς και εκείνη της έρευνας.
Η χώρα έχει ανάγκη τώρα, στη στιγμή της μεγαλύτερης κρίσης της στις τελευταίες δεκαετίες να σκεφτεί ένα θετικό μέλλον. Να εντάξει την γκρίζα πραγματικότητα σε μια αισιόδοξη προοπτική. Να ξαναδώσει προσδοκίες στον δοκιμαζόμενο λαό της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων σε πόλη και χωριό. Η κυβέρνηση πρέπει να δει και λίγο πιο πέρα από τη λογιστική της μύτη και τους τρόπους αυτοδιαχείρισής της. Χωρίς εγωισμούς και ηλίθιους μικροκομματισμούς (διότι τι άλλο είναι από το λιγότερο ηλίθιο για τη χώρα να υπάρχουν δυνάμεις στην κυβέρνηση που ασχολούνται με την ίδια εικόνα τους στα ΜΜΕ και μόνο ή με την παραγωγή μικροπολιτικών σχολίων και «πληροφοριών» ενάντια στον ένα ή άλλο). Να σκεφτεί που θέλει να πάει η Ελλάδα, πώς από τις δυσκολίες θα βρει έναν δρόμο ανανέωσης. Να πάψει να εγκλωβίζει τη χώρα στη μεμψιμέρια του πανικού των λογιστικών αριθμών. Ασφαλώς και πρέπει να ασχοληθεί και να ασχολείται με αυτούς. Αλλά αυτήν η ενασχόληση, οφείλει να ενταχθεί σε ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης του τόπου. Διαφορετικά το μόνο που θα συμβεί είναι α) να φεύγουν κεφάλαια από την Ελλάδα στο εξωτερικό, είτε παράνομα, είτε ως προϊόν της διεθνούς τοκογλυφίας σε βάρος του τόπου και β) μια μεγάλη ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των τραπεζών και ορισμένων επιχειρηματιών καθώς και των αεριτζήδων.
3. Το σχέδιο θεμέλιο της αφήγησης
Όσες κοινωνίες αντέχουν στις θύελλες των καιρών το καταφέρνουν διότι έχουν ελπίδα, μια πρόβλεψη, μια επιδίωξη, μια ένταξη των δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η πολιτική οφείλει να γεννά προσδοκίες και ελπίδες. Αυτές πρέπει να ενταχθούν σε μια πραγματικά θεμελιωμένη, πολιτικά επιδιωκόμενη αισιόδοξη διήγηση. Που να εξηγεί το σχέδιο. Το γιατί από αυτό δεν θα κερδίσουν οι λίγοι. Ότι θα επιστραφούν αυτά που υφαρπάχτηκαν σε συνθήκες κρίσης και με ένα είδος τόκου. Ότι θα διασφαλιστεί και θα υπάρξει ανάπτυξη νέου τύπου με υπέρβαση των συνθηκών και των «δυνάμεων» που οδήγησαν την χώρα εδώ που την οδήγησαν. Ότι δεν θα πληρώνουν πάντα οι «μικροί», έντιμοι, παραγωγικοί και δημιουργικοί.
Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και διήγηση / αφήγηση δεν θα προσανατολιστεί κοινωνικά δίκαια –η χειρότερη απώλεια μέχρι τώρα από την πολιτική της- δεν θα διασφαλίσει τις απαραίτητες για την ίδια συμμαχίες και δεν θα μπορέσει να βρει στηρίγματα στις πρακτικές της. Με άλλα λόγια κινδυνεύει η χώρα να σπαταλά δυνάμεις χωρίς αντίκρισμα. Να βρεθεί στην ύφεση με τον λαό στους δρόμους πράττοντας ακόμα και εκρηκτικά ή με το λαό απελπισμένο και απογοητευμένο. Και στις δύο περιπτώσεις η οικονομία της χώρας θα βρεθεί σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση. Διότι τα κράτη και τις εθνικές οικονομίες δεν τα κινούν οι απρόσωπες αγορές ως μεταφυσικές δομές, αλλά οι άνθρωποι, στην παραγωγή στις υπηρεσίες, στη διοίκηση και στις αγορές.
Η πολιτική δεν είναι για να κάνει εκ των υστέρων διαπιστώσεις. Αυτή είναι τρέχουσα δουλειά της δημοσιογραφίας και επιστημονικό καθήκον των ιστορικών. Η πολιτική πρέπει να επιδείξει νηφαλιότητα. Υπομονή. Διορατικότητα στηριγμένη σε γνώση και εμπειρία. Να ασχολείται με τα δύσκολα και σημαντικά. Να διαθέτει σχέδιο και ένα στόρι αφήγησης αυτού του σχεδίου. Να προλαβαίνει τα αρνητικά και να διαμορφώνει θετικές εξελίξεις.



Read more...

ΝΔ: Ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί και σήμερα τις εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού της χώρας.

«Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Αντώνη Σαμαρά, πως η χώρα μας με το σωστό μείγμα πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση δανεισμού ώστε να αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ», δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.

Επανέλαβε επίσης ότι «όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ», και έκανε λόγο για προσφυγή που θα έχει συνέπειες. «Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση», τόνισε.

nooz.gr

Read more...

Πυρετός συσκέψεων πριν τη διαβούλευση

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επικείμενη συζήτηση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό- τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eco/Fin - , καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η συζήτηση αυτή επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές. Ανέφερε, δε, ότι "ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη" και συμπλήρωσε ότι "η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή".

"Οι συζητήσεις γίνονται προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός στην περίπτωση που ζητήσουμε την ενεργοποίηση του", δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "οι προσπάθειες μας είναι πέραν από προσωπικό και πολιτικό κόστος προκειμένου να υπηρετήσουμε το εθνικό μας καθήκον που είναι η σωτηρία της χώρας". Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια ανασχηματισμού που ακούστηκαν, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. "Αυτά τα σενάρια διακινούνται πολλές φορές από κάποιους που έχουν ορέξεις να συμμετάσχουν στην εξουσία", πρόσθεσε.
Επικρίσεις ΝΔ

"Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Αντώνη Σαμαρά, πως η χώρα μας με το σωστό μείγμα πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση δανεισμού ώστε να αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ". Ο Π. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε: "Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ. Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ μετά τις δηλώσεις Σαμαρά ότι για την κρίση ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του έλληνα πολίτη- η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γνωστό πως απέδρασε και παρέδωσε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση".

Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε αντίθετοςμε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. "Το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος όμως λακούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλαν οι εταίροι βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απέξω", είπε.

"Η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στις εργασιακές σχέσεις με την ταυτόχρονη έκρηξη της ανεργίας, στα εισοδήματα με την γενίκευση της φτώχειας, στο ασφαλιστικό με την ανατροπή του δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του", σημειώνει ο ΣΥΝ
nooz.gr
Read more...

Ήρθε το ΔΝΤ- αναμένονται οι Ευρωπαίοι

Την προσεχή Τετάρτη αρχίζουν- εκτός απροόπτου- οι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ελεγκτές του οποίου βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κατόρθωσαν να φθάσουν στην Αθήνα λόγω των προβλημάτων στις αερομεταφορές.
Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπενθυμίζει ότι "οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού".

Νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων είναι η Τετάρτη 21 Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Από τη Μαδρίτη, μετά το άτυπο Eco/fin, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων: Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και πως όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, "θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα".

Τι σημαίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας "για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια". Παράλληλα, επισήμανε ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν έρχονται νέα μέτρα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Δημοσκόπηση της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής δείχνει ότι η άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ προκαλεί οργή και φόβο στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, το 92% βλέπει νέα μέτρα.
Read more...

Σε διαβούλευση το ΠΔ για την προστασία του Υμηττού

Τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής, βάζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δίνεται, σήμερα και για ένα μήνα, σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέτοντας τον ορεινό όγκο του Υμηττού, και τις ημιορεινές και πεδινές εκτάσεις που τον περιβάλλουν, σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

"Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος" δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα. Πρόσθεσε ότι "ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας".

Ανέφερε ακόμη, ότι το οικοσύστημά του προστατεύεται και στην πράξη ως περιοχή Natura 2000 και ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΥΠΕΚΑ θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά 79/409/ΕΟΚ. Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ΠΔ και το χαρακτήρισε προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο διότι φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά και επειδή προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 προεδρικού διατάγματος. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος. Η Ζώνη Α αυξάνεται - εις βάρος της Ζώνης Β - σε 93.000 στρέμματα, από 76.000 στρέμματα προηγουμένως, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος.

Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%.

Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

Ζώνη Δ - Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών "διείσδυσης" του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.

Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

Ειδικότερες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες. Επίσης, εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το στρατόπεδο Σακέτα, η υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά επεσήμανε ότι δεν δύναται να αλλάξει την υπερκείμενη νομοθεσία.

Τόνισε, παράλληλα, σχετικά με το πάρκο κεραιών στην κορυφή του Υμηττού, ότι "σήμερα δεν τις αγγίζουμε", προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Υποδομών, Δικτύων και Μεταφορών με στόχο να απομακρυνθούν μελλοντικά.

Για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης, υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να γίνει πιο ισχυρό" και απέκλεισε, τέλος, την πιθανότητα επέκτασης των νεκροταφείων.
nooz.gr


Read more...

Οι πρώτες συγχωνεύσεις στο χώρο της Υγείας

Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν ακόμα και νοσοκομεία μικρής δυναμικότητας, άφησε ανοιχτό η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο, με στόχο το νοικοκύρεμα στον χώρο της Υγείας.

Ήδη, έχουν καταγράφει πέντε φορείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο, ή το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλους φορείς υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, οι πρώτοι φορείς, που θα καταργηθούν, ή θα συγχωνευθούν με άλλους αφορούν τον χώρο της Πρόνοιας και είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς από το Υπουργείο ότι υπάρχουν δομές, που μπορούν να καλύψουν την αποστολή του σε άλλα τμήματα του Υπουργείου. Επιπλέον, προτείνονται η συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και η ενσωμάτωση στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης δυο άλλων φορέων, του Εθνικού Παρατηρητηρίου με Αναπηρίες και του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας», δεν αποκλείεται μικρά νοσοκομεία, τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στον νομό Αττικής να ενταχθούν διοικητικά σε μεγαλύτερα ιδρύματα.

Σε ερώτηση για το μέλλον των εργαζομένων στους φορείς αυτούς, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι εργαζόμενοι δεν θα απολυθούν και, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι γίνεται ήδη προσπάθεια να επιστρέψουν στο ΕΣΥ όλοι οι υπάλληλοι, που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

Η υπουργός, αναφερόμενη στις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή και αναφέρονται στις προμήθειες υγείας, τόνισε ότι έγιναν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον δυσλειτουργικό σύστημα λειτουργιών. Η ίδια διαπίστωσε ότι, παρότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση πολλών διατάξεών του και αντιθέτως, δημιουργήθηκαν πολλά σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στον χώρο των προμηθειών, εντάσσεται η διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον δραστικό περιορισμό της κρατικής δαπάνης.

.nooz.gr

Read more...

Σύσκεψη για τον τουρισμό στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να ανακοινωθούν από το Γιώργο Παπανδρέου στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδια για τον Τουρισμό Άντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο στους ξενοδόχους για συγκράτηση των τιμών και απορρόφηση από την αγορά των όποιων αυξήσεων του ΦΠΑ, πρόσθεσε ότι αναμένεται επίλυση του προβλήματος με τις βίζες από τις διάφορες χώρες και πρόσθεσε ότι αναμένεται, επίσης, τουριστικό κύμα από τη Ρωσία και τις πρώην ανατολικές χώρες, αλλά και τις όμορες βαλκανικές.

Επίσης η κ. Γκερέκου ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να πραγματοποιηθούν fun -trips για ξένους δημοσιογράφους και τόνισε ότι στην πολιτική του υπουργείου είναι να αναδειχθούν στοχευμένα προορισμοί στην Ελλάδα, όπως πχ οι νεότερες αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Τέλος η υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι εκκρεμεί η εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Π. Γερουλάνος, η Α. Γκερέκου, ο Δ. Ρέππας, η Λ. Κατσέλη, ο Φ. Σαχινίδης και ο Δ. Δρούτσας.
nooz.gr


Read more...

Δεν συνιστά τεκμήριο ο ημιυπαίθριος

http://2.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/S8xriRe6caI/AAAAAAAAuY0/OCV41V-bLdM/s1600/imiipaithrioi_450x.jpg

Δεν θα υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ιδιοκτητών ο ημιυπαίθριος του οποίου τη χρήση θα διατηρήσει για τα επόμενα 40 χρόνια ο ιδιοκτήτης, καταβάλλοντας το σχετικό πρόστιμο που προβλέπει το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την ταυτότητα κτιρίων σε αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στη διευκρίνιση αυτή προέβη η υπουργός ΠΕΚΑ απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι το πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης του ημιυπαίθριου θα υπολογίζεται στη βάση της τιμής ζώνης και όχι της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου γιατί η δεύτερη λύση, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, θα δημιουργούσε λειτουργικά προβλήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
nooz.gr
Read more...

Αύξηση 3% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 3,0% το Φεβρουάριο 2010, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2009.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η εξέλιξη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, με βάση το έτος 2005=100,0, για το μήνα Φεβρουάριο 2010, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, παρουσίασε αύξηση κατά 3,0%, έναντι μείωσης 26,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008 (Πίνακας 1).Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2008 - Φεβρουαρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 18,7%, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων

nooz.gr

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ


Ρεπορτάζ: Mαρία Βουργανά (απο ΕΘΝΟΣ)

Μειωμένες κρατήσεις φόρου θα διαπιστώσουν σύντομα χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσιες απολαβές έως 28.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ μηνιαίως λόγω εφαρμογής της νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας...


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται αύριο στο σύνολό του, προβλέπει ότι η νέα φορολογική κλίμακα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2010 αλλά η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα κλίμακα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ.
Ερχονται μειωμένες κρατήσεις φόρου

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ θα αρχίσουν να βλέπουν τα όποια οφέλη προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας κλίμακας από τον Μάιο, ενώ η περικοπή των επιδομάτων και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ισχύει αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Η επιστροφή των ποσών που προκύπτουν από τη μειωμένη παρακράτηση, και θα οφείλει το Δημόσιο στους μισθωτούς για τους πρώτους μήνες του 2010, θα γίνει τον Μάρτιο του 2011 με την υποβολή των οριστικών δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου για τους έγγαμους με ένα παιδί κατά 1.500 ευρώ και για δύο παιδιά κατά 3.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν τρία παιδιά το αφορολόγητο διαμορφώνεται πλέον σε 23.500 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Ετσι, η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010 θα φέρει χαμόγελα σε εκείνους οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 28.000 ευρώ ετησίως και δυσαρέσκεια σε εκείνους που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα από το όριο των 28.000 ευρώ.

Από τη σύγκριση των κρατήσεων φόρου που προκύπτουν από τη νέα κλίμακα με τις κρατήσεις που δίνει η ισχύουσα αυτή τη στιγμή φορολογική κλίμακα διαπιστώνεται ότι:

Για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες από 900 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα προκύψουν μειώσεις έως 16,89 ευρώ στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου. Αυξήσεις μηνιαίων κρατήσεων έως 16,89 ευρώ θα προκύψουν για όσους έχουν φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι κρατήσεις φόρου για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα.

Οι μισθωτοί που έχουν ένα παιδί και μηνιαίες αποδοχές από 1.000 έως 2.000 ευρώ θα έχουν μειωμένες κρατήσεις φόρου έως 19 ευρώ τον μήνα. Αντίθετα, όσοι λαμβάνουν μισθό άνω των 2.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ θα διαπιστώσουν αύξηση του παρακρατούμενου φόρου έως 15 ευρώ τον μήνα.

Για τους μισθωτούς με δύο παιδιά που λαμβάνουν μηνιαίως από 1.100 έως 2.000 ευρώ θα προκύψουν μειώσεις στις κρατήσεις φόρου, οι οποίες θα φθάσουν έως 21,11 ευρώ τον μήνα. Οι φορολογούμενοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές από 2.000 έως 3.000 ευρώ, θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου κατά 1,44 έως 12,66 ευρώ τον μήνα.

Μεγάλες επιβαρύνσεις καταγράφονται για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, δηλαδή εκείνα που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ετησίως, καθώς πλέον πάνω από το ποσό αυτό θα εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 45%.

Για παράδειγμα, κάποιος που δηλώνει ετησίως στην Εφορία εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες 105.000 ευρώ ή 7.500 ευρώ τον μήνα θα έχει κρατήσεις φόρου 33.342 ευρώ τον χρόνο, ενώ με την ισχύουσα κλίμακα ο φόρος που του παρακρατείται ανέρχεται σε 31.766 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση 1.576 ευρώ ετησίως.

fimotro

Read more...

Είναι δυνατόν ο πρώην υπάλληλος της goldman Sachs να είναι ο διαχειριστής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας;




Καλά ρε μας κάνετε πλάκα; Βάλατε διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τον Πέτρο Χριστοδούλου; Είναι δυνατόν ο άνθρωπος που δούλευε επί χρόνια για την goldman sachs που κάνει κερδοσκοπικά παιχνίδια να είναι αυτός που θα μας ενημερώνει για...


δημόσιο χρέος και θα το βάλει σε μια τάξη; Δηλαδή ένας άνθρωπος από τα ...σπλάχνα της κερδοσκοπικής εταιρείας που παίζει παιχνίδια εναντίον χωρών ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και τα srpeds έχουν ήδη πάει στα 360!





Read more...

Κινητοποιήσεις από τους υπαλλήλους του πρώην υπ. Ναυτιλίας...


ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ:
-ΜΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ...

ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΣΤΙΣ 13:00 ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ




Read more...

Την ανιούσα τα σπρεντ- 468 μ.β. Μεγάλη πτώση στο Χ.Α.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη στου Μαξίμου, την ανιούσα έχει πάρει και πάλι το σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων - προς τις 470 μονάδες βάσης - ενώ σε ελεύθερη πτώση έχει περιέλθει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
nooz.gr


Read more...

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1,5 δισ. ευρώ την Τρίτη

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ την Τρίτη 20 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Τα έντοκα γραμμάτια λήγουν στις 23 Ιουλίου 2010.

Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Απριλίου. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο οι Βασικοί Διαπραγματευτές της αγοράς (Primary Dealers) και δεν θα δοθούν προμήθειες, αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Την προηγούμενη Τρίτη, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων – την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Μετά τις 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το road show για ομόλογα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , Πέτρο Χριστοδούλου.
.nooz.gr

Read more...

MAXAIΡΙ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ


Ρεπορτάζ: Ελένη Κωσταρέλου (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Παρανόμως εισπραχθέντα επιδόματα και πρόσθετες παροχές των δημοσίων υπαλλήλων βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών. Επονται αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, αλλά και νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία...


Οι των Αθηνών εμφανίζονται έτοιμοι να εφαρμόσουν όποια επιπλέον μέτρα συμφωνηθούν με την τρόικα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, που κατά το νεότερο ραντεβού αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη 21 Απριλίου στην Αθήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα αναχωρήσουν και τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ που είναι επί 15μερου στην πρωτεύουσα. Πάντως, από την περασμένη βδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε από τη Μαδρίτη το περασμένο Σάββατο ότι «κανείς απολύτως δεν έχει πει πως πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα το 2010. Και για έναν απλό λόγο. Εχουμε πάρει πιο πολλά μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, ώστε να εξασφαλίσουμε την επίτευξη του στόχου», αλλά άφηνε ένα μικρό παράθυρο καθώς έλεγε με νόημα: «Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι τριετές, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές των επόμενων ετών θα πρέπει να εξειδικευτούν. Και αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αυτό είναι που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Κι ενώ τα γεγονότα τρέχουν, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν προχωρήσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις με ταχείς ρυθμούς, τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν τις επεμβάσεις, εκτός των πρόσθετων μέτρων που τυχόν θα ζητηθούν:

1 Μπαίνει μαχαίρι σε επιδόματα, όπως οικογενειακά ή παιδιού, και πρόσθετες παροχές, όπως επιδόματα θέσης ευθύνης, που μπορεί να λαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς να τα δικαιούνται, δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη έχει μηχανογραφηθεί το 70% περίπου 13.500 υπηρεσιών του Δημοσίου, ήτοι σχεδόν 9.500, στο πλαίσιο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ενώ άμεσα θα ενταχθούν και τα υπουργεία. Εκτιμάται ότι το μηχανογραφικό σύστημα θα «τρέξει» σε ένα με δύο μήνες και με την ψήφιση στη Βουλή σχετικού νομοσχεδίου θα ξεκινήσει ο ενδελεχής έλεγχος για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι όσα εισπράττει.

2 Τα στοιχεία υπάρχουν και το οικονομικό επιτελείο έχοντας πλήρη εικόνα θα μπορεί να είναι σε θέση να προχωρήσει ακόμα και στην «αποψίλωση» του Δημοσίου, καθώς η τρόικα των δανειστών αναμένεται μεταξύ άλλων να ζητήσει συρρίκνωση του Δημοσίου. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διακοπή της σχέσης εργασίας με τους περίπου 50.000 συμβασιούχους, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση και για τους περίπου 26.000 μόνιμους αορίστου χρόνου. Θέμα το οποίο φαίνεται να διερεύνησαν εκτενώς τα απερχόμενα κλιμάκια του ΔΝΤ. Αλλωστε, έχει ξεκινήσει το έργο κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων.

3 Σειρά θα πάρει κατά πώς φαίνεται ο ιδιωτικός τομέας. Ενα από τα πρώτα ζητήματα που θα ζητήσουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να είναι η μείωση των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Και το γνωρίζουν πολύ καλά οι των Αθηνών πως θα αποτελέσει από τα πρώτα πρόσθετα μέτρα και μάλιστα από φέτος.

4 Τα επιδόματα των εορτών και της θερινής άδειας των εργαζομένων του Δημοσίου και των συνταξιούχων μπαίνουν στο στόχαστρο. Πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως πρέπει να περικοπούν και τα επιδόματα των συνταξιούχων. Εν μέσω αυτών δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το ενιαίο μισθολόγιο. Η σχετική εντολή για τη σύσταση της επιτροπής δόθηκε ήδη.

5 Οι δύο «βόμβες» του προϋπολογισμού, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να βρουν σύντομα τον δρόμο τους. Τις προσεχείς ημέρες έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της πρώτης σύμβασης με πέντε συμβουλευτικούς διεθνείς οίκους (PriceWaterhouse & Coopers, Ernest & Young, McKinsey κ.λπ.) ελέγχου των προμηθειών και των λογιστικών συστημάτων 3 νοσοκομείων (Ευσαγγελισμός, Γεννηματά και Αττικό) και 4 Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΙΚΑ και ΟΓΑ). Ο εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών αναλώσιμων υλικών, που ουσιαστικά εκχωρείται σε ιδιώτες, αποσκοπεί στην εξοικονόμηση τουλάχιστον μισού δισεκατομμυρίου, καθώς στην Ελλάδα οι τιμές είναι φουσκωμένες κατά 25-50% από τις αντίστοιχες στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία όπου καθορίζονται διοικητικά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα αναχωρήσει από την Αθήνα «στάχτης θελούσης», σύστησε στο υπουργείο Οικονομικών να βάλει φρένο στον μεγαλεπήβολο στόχο του προϋπολογισμού προγραμμάτων, τονίζοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να γίνει πατάτα». Ενώ βλέπουν θετικά τους τριετείς προϋπολογισμούς, για την εφαρμογή των οποίων δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και σεμινάρια, καθώς και την αλλαγή του δημόσιου λογιστικού το οποίο θα λειτουργεί σε «δεδουλευμένη ταμειακή βάση» στοχεύοντας σε εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων.
fimotro


Read more...

ME ATZENTA ΣΚΛΗΡΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...


Με ατζέντα σκληρών αλλαγών στην οικονομία έφθασε στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, αν και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον θα ζητήσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από εφέτος ή από το 2011. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε... την Κυριακή ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για μία πιθανή συμφωνία παροχής βοήθειας έχουν φθάσει στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος επισήμανε, ωστόσο, ότι η αποστολή μπορεί να καθυστερήσει, για να φθάσουν και οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ίσως καθυστερήσουν λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καθηλώσει τα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
«Είναι πιθανό να καθυστερήσει η έναρξη των συζητήσεων μέχρι την Τετάρτη, καθώς οι ελληνικές αρχές μπορεί να θέλουν να περιμένουν την άφιξη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που έχει καθυστερήσει», ανέφερε.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, μαζί με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Δευτέρα συνομιλίες για τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα.
Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και στη συνέχεια η όποια συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΔΣ του Ταμείου. Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα χρειαστεί «μια, το πολύ δύο εβδομάδες» για να ενεργοποιήσουν οι χώρες της ευρωζώνης τον μηχανισμό, εάν η Ελλάδα το ζητήσει.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι, πλέον, πολύ πιθανό, καθώς η απόπειρα των ηγετών της ευρωζώνης να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ελλάδα, με το spread στα 10ετή ομόλογα να παραμένει πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.
fimotro


Read more...

3.500 ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε περισσότερα από 3.500 πειστήρια αναζητά η Αντιτρομοκρατική απαντήσεις για τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τον Επαναστατικό Αγώνα. Τόσα είναι τα στοιχεία που η Αστυνομία βρήκε στα σπίτια που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση σε Καλύβια, Νέα Ιωνία, Κυψέλη, Εξάρχεια, Νέα Φιλαδέλφεια, Καρέα, Αμπελοκήπους και στο αυτοκίνητο...
του κατηγορούμενου Κώστα Γουρνά στη Νέα Φιλαδέλφεια και έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι απαντήσεις για τα περισσότερα από αυτά. Πρόκειται για εργαλεία που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν σε διαρρήξεις, τις βόμβες ΑΝFΟ που εντοπίστηκαν στο πάρκινγκ της οδού Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, τα υπολείμματα εκρηκτικής ύλης που ανιχνεύθηκαν στο διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου στην οδό Μήδειας 7 στην Κυψέλη, τις χειρόγραφες προκηρύξεις και τα σχεδιαγράμματα που βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και της Παναγιώτας Ρούπα στα Καλύβια, αλλά και στο διαμέρισμα της οδού Σαραντόγλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίσης στα εργαστήρια έχουν μεταφερθεί περισσότερα από 100 κλειδιά που βρέθηκαν στα σημεία ερευνών, πολλά βιβλία από τα οποία μπορούν να προκύψουν αποτυπώματα και «άγνωστων» μέχρι στιγμής στην Αστυνομία ανθρώπων, τέσσερις κλεμμένες μοτοσυκλέτες, τα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γουρνά, αλλά και όλο το ηλεκτρονικό αρχείο της οργάνωσης. Σήμερα η Αστυνομία περιμένει και την απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την προέλευση των 119.242 ευρώ που επίσης βρέθηκαν στο λευκό Lancia Dedra του Κ. Γουρνά.
Στοιχεία και για άλλους
Η Αντιτρομοκρατική αναζητεί αποτυπώματα και γενετικό υλικό που ανήκει και σε άλλα άτομα πέραν των 6 που ήδη έχουν συλληφθεί και προφυλακισθεί. «Αισιοδοξούμε πως από την εργαστηριακή ανάλυση θα προκύψουν στοιχεία για 4- 6 άτομα που γνωρίζουμε πως επικοινωνούσαν με τους συλληφθέντες και είχαν και συναντήσεις με ορισμένους από αυτούς», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, που προαναγγέλλει την έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη γιάφκα των τρομοκρατών στον Καρέα έχουν βρεθεί αποτυπώματα και γενετικό υλικό δύο ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται οι «βομβιστές» της οργάνωσης. Το πάρκινγκ στην οδό Αντωνιάδου 54 είχε νοικιάσει πριν από δύο χρόνια ο Γουρνάς με το όνομα Δημοσθένης Μανδαλώζης, όπως και τα δύο διαμερίσματα στην οδό Μήδειας 7 στην Κυψέλη.
Βόμβες 165 κιλών
Οι αστυνομικοί βρήκαν 7 βόμβες με ΑΝFΟ, από τις οποίες έλειπε ο πυροκροτητής και το ρολόι. Οι βόμβες που ζυγίζουν 165 κιλά θα μπορούσαν να κατεδαφίσουν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι συσχετίζουν το εύρημα με το χτύπημα που ετοίμαζε η οργάνωση στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο οικονομικό παράγοντα.
Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», σχεδιάγραμμα για την επίθεση βρέθηκε στο σπίτι του Μαζιώτη και στο ηλεκτρονικό αρχείο της οργάνωσης, στο οποίο επιπλέον βρέθηκαν στοιχεία για τις μετακινήσεις του στόχου και το επίπεδο θωράκισης του οχήματός του.
Οπως προέκυψε από την εργαστηριακή έρευνα, η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε είναι παρόμοια με αυτή που είχε βρεθεί στο παγιδευμένο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε το 2009 έξω από το κτίριο της Citibank στη Νέα Κηφισιά, σε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας.
Σε έξι περιοχές
Η αστυνομική έρευνα έχει επεκταθεί σε έξι περιοχές της Αττικής. Στους Αμπελοκήπους, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, το Παγκράτι και την Καισαριανή αστυνομικοί με φωτογραφίες στα χέρια ρωτούν κατοίκους. Η έκτη περιοχή στην οποία πιστεύουν πως βρίσκεται μια ακόμη γιάφκα της οργάνωσης είναι η Νέα Φιλαδέλφεια και συσχετίζουν την παρουσία του Γουρνά, αλλά και το Ι.Χ. με το αρχείο της οργάνωσης στην περιοχή.
fimotro


Read more...