Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ζωή γεμάτη χλιδή για τους κήρυκες της λιτότητας...




 Eχει σημασία αν ευχήθηκαν στην "υγειά του μ..."?...
 Ας πούμε ότι έχει δίκιο ο Φρίντμαν: κάποιος πληρώνει για το μεγάλο φαγοπότι για τις Μαρίες Αντουανέτες του ΔΝΤ. Ποιος; Την απάντηση έδωσε έμμεσα η Washington Post: οι τόκοι που... θα εισπράξει το 2013 το Ταμείο από την Ελλάδα για τα δάνεια που της χορήγησε είναι 899 εκατομμύρια δολάρια. Εχει σημασία αν ευχήθηκαν «στην υγειά του μ...»;

Στην Washington Post δημοσιεύτηκε τα περασμένα Χριστούγεννα ένα αποκαλυπτικό και αιχμηρό ρεπορτάζ «κοσμικού» τύπου για το πάρτι Χριστουγέννων του ΔΝΤ, που δείχνει την απόσταση που χωρίζει τον μικρόκοσμο του Ταμείου με τον πραγματικό κόσμο της κρίσης. Είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Προσκεκλημένα ήταν 13.000 άτομα, οι εργαζόμενοι στο Ταμείο. Οι 7.000 που παρευρέθησαν τελικά είχαν την ευκαιρία να φάνε και να πιούνε μέχρι σκασμού χωρίς να δώσουν δεκάρα, διαψεύδοντας έτσι τον Μίλτον Φρίντμαν, τον θεμελιωτή του νεοφιλελευθερισμού στον οποίο ομνύει το ΔΝΤ, που έλεγε πως «δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα».

Τρελό γλέντι

Για μια μέρα, το προηγούμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, τα γραφεία του Ταμείου μετατράπηκαν, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες περίπου, σε χώρο ψυχαγωγίας υψηλών προδιαγραφών για το πιο χλιδάτο πάρτι από δημόσιο οργανισμό στον κόσμο. Αρκετοί όροφοι σε δυο κτίρια του Ταμείου μετατράπηκαν σε καφέ και εστιατόρια, μπαρ και συναυλιακούς χώρους, όπου λάτιν συγκροτήματα δίνουν τον ρυθμό και τα ζευγάρια χορεύουν. Ακόμα και ο διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ των δυο κτιρίων μετατράπηκε σε μπαρ με ένα «ειδικό» κοκτέιλ, το «Mr. Grinch». Διαφορετικοί συνδυασμοί αλκοόλ και γεύσεων σε κάθε αίθουσα, ορεκτικά με στρείδια, χαβιάρι, πολλές διαφορετικές έθνικ κουζίνες - ινδική, βιετναμέζικη, μεσογειακή ή λιβανέζικη... Ο Μπρεχτ έχει περιγράψει με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει. «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος: έχουν κιόλας φάει».

Ο ποιητής είχε επισημάνει πως αυτοί που «κηρύσσουν τη λιτότητα» την επιβάλλουν σε άλλους, όχι στους εαυτούς τους. «Κάνε αυτό που λέω, όχι ό,τι κάνω». Οι πολιτικές του ΔΝΤ καλλιεργούν τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά οι θυσίες είναι για άλλους. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Ταμείου, ως πολύτιμα γρανάζια, προστατεύονται. Εχουν αφορολόγητες, πολύ υψηλές αμοιβές - για έναν οικονομολόγο είναι από 100 χιλιάδες δολάρια και πάνω. Εργάζονται σε άψογες συνθήκες και καλύπτονται από εξαιρετικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ το συνταξιοδοτικό πλάνο τούς εξασφαλίζει χρυσά γεράματα. Σε πείσμα του «θείου Μίλτον, έχουν και πολλά «δωρεάν γεύματα», σαν το πάρτι των Χριστουγέννων.

Το glassdoor.com είναι μια ιστοσελίδα στην οποία οι επιχειρήσεις κρίνονται από τους εργαζόμενους σε αυτές. Για το ΔΝΤ υπάρχουν 26 απόψεις δημοσιευμένες από στελέχη του. Σχεδόν όλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι από τους μισθούς που λαμβάνουν. Κάποιος εξηγεί τι σημαίνει το γεγονός ότι είναι «καθαροί από φόρους»: είναι 27% υψηλότεροι απ' τον ίδιο ονομαστικό μισθό οποιουδήποτε άλλου υπαλλήλου στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, αρκετοί επισημαίνουν και προβλήματα. Την άκαμπτη, γραφειοκρατική και ιεραρχική δομή, την πολιτική μονολιθικότητα, τις «κλίκες» που είναι απαραίτητες για μια καλή καριέρα...

Με σαμπάνια, χαβιάρι και τσα-τσα, αλλά και με πιο χαλαρές εκδηλώσεις που διοργανώνει, το Ταμείο επιθυμεί να εμφυσήσει τον «πατριωτισμό» των στελεχών του, πράγμα που περνάει απ' το να συσφίγξει τις σχέσεις μεταξύ τους, όπως και με στελέχη άλλων «συγγενικών» οργανισμών. Περισσότερες είναι οι κοινές εκδηλώσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα δύο (παραστρατημένα) τέκνα του Μπρέτον Γουντς έχουν μια κοινή χορωδία. Κάνουν πρόβες μία ώρα την εβδομάδα και δίνουν δύο κοντσέρτα ετησίως.

80.000 επίδομα πολυτέλειας για την Κριστίν

Κάτι άλλο που τους ενώνει είναι ότι οι εργαζόμενοι στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ έχουν αποκλειστική σχεδόν χρήση στις υπηρεσίες (χαμηλότοκα στεγαστικά και φοιτητικά δάνεια μεταξύ άλλων) της Bank-Fund Staff Federal Credit Union.

Μια τράπεζα ή μάλλον ένα Ταμείο, που διαχειρίζεται τους 70.000 λογαριασμούς μελών-υπαλλήλων των δύο οργανισμών ή συγγενών τους - συνολικά 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Ταμείο αποδίδει, εδώ και 17 συνεχόμενα χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως ετήσιο μέρισμα στα μέλη.

Αν όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, φαντάζει σχεδόν λογικό να εισπράττει το κορυφαίο στέλεχός του, η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, 80.000 δολάρια ως επίδομα πολυτελούς διαβίωσης τον χρόνο. Η πολυτέλεια βέβαια θα ήταν εξασφαλισμένη και με τα 470.000 δολάρια που είναι η «κανονική» ετήσια αποζημίωσή της. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι 550.000 δολάρια είναι καλύτερα από 470.000.

ΕΘΝΟΣ


Read more...

Σε απολογία καλούνται δέκα κατηγορούμενοι για τις παράνομες προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ...



Σε απολογία καλεί ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής δέκα κατηγορούμενους για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στην εταιρεία
. τρία μέλη της Επιτροπής Επιτυχόντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απιστία.
ΑΓΡΟΓΗ . Πρόκειται για επτά μέλη του ΔΣ της εταιρείας που διώκονται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και..

Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη 269 ατόμων στην εταιρεία επί Υπουργίας του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και τότε είχε καταγγελθεί ότι οι επίμαχες προσλήψεις ήταν είτε παράνομες ,είτε άνευ αντικειμένου για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την κατηγορία η ζημία του δημοσίου ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη δικαιοσύνη με αφορμή καταγγελίες του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και σχετικά με δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για παράνομες προσλήψεις...


Read more...

ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ


...ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...
Τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για εγγύηση των καταθέσεων στην Ελλάδα «σε αντίθεση με τα όσα λέει ο επικεφαλής του Eurogroup και ο κ. Γιούνκερ» έλαβε, σύμφωνα με δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη...
συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Καμμένο για την απόφαση της Ευρωομάδας για την Κύπρο, ο δε πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών «αποφάσισε να κάνει μια εκ των υστέρων ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, γιατί μέχρι σήμερα, καμία πληροφορία από αυτές που έχουμε ζητήσει ως κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει». Άσκησε κριτική για τις συγχωνεύσεις τραπεζών «χωρίς να έχουμε τις εκθέσεις της Black Rock» κι έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για τις αποφάσεις «για άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής στο Eurogroup». Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η Κύπρος σπρώχνεται «στην αλλαγή δήθεν του οικονομικού της μοντέλου, με καταστροφή ουσιαστικά της κυπριακής οικονομίας και με συνδρομή της Ελλάδος και η πρώτη βασική διαφορά είναι η πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να προχωρήσει στην ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατάργηση δηλαδή, της έθνους-κράτους και αυτή είναι η κύρια πολιτική διαφορά». Επίσης, έκανε λόγο για δήμευση καταθέσεων και κατάργηση της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, που, όπως είπε, οδηγούν στην αλλαγή του μοντέλου τραπεζικής πίστης και υποστήριξε ότι «υπάρχει σοβαρό θέμα με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών ότι θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως προβλέπεται από το νόμο μέχρι το τέλος Απριλίου. Και μάλιστα, είπε ότι θα χρειαστούν ίσως καμιά δεκαπενταριά μέρες από το Μάιο». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο αυτό σημαίνει αλλαγή του νόμου, αλλαγή της πολιτικής και αποτυχία της συγκεκριμένης πολιτικής. «Μια αποτυχία που επιβεβαιώνει όλους εμάς που μιλάμε για την λάθος πολιτική που ασκεί το Eurogroup, υπό την επικυριαρχία της κας Μέρκελ και της Γερμανίας», όπως είπε.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_681.html

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ- Νέα επίθεση του Παπά στο MEGA

ΒΙΝΤΕΟ-Νέα επίθεση του Παπά στο MEGA

«Εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι. Δεν πάω πουθενά», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παπάς στην επιτροπή δεοντολογία της βουλής που τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για την επίθεση στο Mega. Μάλιστα ο βουλευτής φέρεται να ούρησε έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό.
«Τέρμα ως εδώ. Να πάψει η βουλή να κάνει τα χατίρια στους καναλάρχες. Εμείς λογαριασμό δίνουμε μόνο στην ελληνική δικαιοσύνη και στον λαό. Έναν λαό που αντιστέκεται. Εμείς δεν προσκυνάμε»,  είπε ο Χρήστος Παπάς.

Δείτε το βίντεο:


enikos.gr

Read more...

Για τα χρέη του Alter Προφυλακιστέοι οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη φυλακή οδηγούνται ο εκδότης Γιώργος Κουρής και ο γιος του, Ανδρέας, μετά τις απολογίες τους στην 11η τακτική ανακρίτρια για υπόθεση χρεών τού τηλεοπτικού σταθμού «Alter».

Πατέρας και γιος, καθώς και άλλα δύο μέλη του ΔΣ, που επίσης έχουν κριθεί προφυλακιστέοι (εις εξ αυτών είναι ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, Κώστας Γιαννίκος, που ήδη κρατείται προσωρινά), κατηγορούνται για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για το διάστημα 1/2011 έως 30/9/2011.

Στην υπόθεση οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά επτά άτομα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τη Μονή Βατοπεδίου



eftase-i-ora-tis-alitheias-gia-ti-moni-vatopedioy 
Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι αναμφισβήτητα μια πολύ σύνθετη και περίεργη υπόθεση.

Οι συναλλαγές με την εξουσία, οι υπόγειες συμφωνίες, οι σκιές πάνω από τα πολιτικά πρόσωπα, ο αμερικάνος πρόξενος της Θεσσαλονίκης, η επιστολή στο αμερικάνο πρέσβη, η συνάντηση παραγόντων στο Άγιον Όρος, οι «δουλειές» με τους Άραβες, το «μαύρο» χρήμα, ο Τραπεζίτης, η συμφωνία για το χτύπημα της Κυβέρνησης, η μέθοδος, οι επιλογές των προσώπων, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Χάρης Μπαμπούκης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο ρόλος του Δ. Σιούφα στο mea culpa του Καραμανλή, οι σχέσεις του Εφραίμ με τους Ρώσους και τον Πούτιν είναι μερικά από τα στοιχεία τα οποία λίαν συντόμως θα παρουσιάσουμε.  
 
Η εκτίμηση μου είναι ότι έφτασε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση αυτή σε όσους ενεπλάκησαν, στους πραγματικούς ενόχους που έβλαψαν το κράτος.
 
Τ.Χ
http://newpost.gr/post/202358/eftase-i-ora-tis-alitheias-gia-ti-moni-vatopedioy/

Read more...

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η MICHELIN!


ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 34 ΧΡΟΝΙΑ
Μετά από 34 χρόνια, η Michelin Ελλάδαςπαύει να υφίσταται και θα υπάγεται πια σε άλλη εταιρεία της μητρικής στο Βουκουρέστι,. Η γαλλική κορυφαία επιχείρηση στον χώρο των ελαστικών είχε παρουσία αρχικά...
στη χώρα μας με υποκατάστημα εξαγωγών από το 1950. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, ουσιαστικά η Michelin αποχωρεί από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 καθώς η μητρική επιχείρηση προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της. Τη σχετική προαναγγελία έκανε ο γενικός διευθυντής των ελαστικών Michelin, David Jean, με επιστολή που απέστειλε στους εξουσιοδοτημένους εμπόρους. Ο κ. Jean γνωστοποιεί στους εμπόρους: «Αγαπητοί συνεργάτες θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να σας ενημερώσω για την επικείμενη εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα. Αυτή η οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχουμε φιλοδοξίες ανάπτυξης. Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα εδρεύει στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία». Η Michelin έχει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι και το 1969 ως εταιρεία εξαγωγών ελαστικών λειτουργώντας ως υποκατάστημα Αθηνών. Το 1969 ιδρύεται επίσημα η εταιρεία Michelin Ελλάδος και στη συνέχεια το 1978 έλαβε τη σημερινή της νομική μορφή ως ανώνυμη.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/michelin_27.html

Read more...

Καλείται πάλι αύριο ο Κώστας Μπίκας...





crimenet.gr 

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την κατάθεση του Ιωάννη Διώτη που συνεχίζεται και σήμερα, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ αποφάσισε να ... καλέσει και πάλι τον Κώστα Μπίκα.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ είχε πει ότι απλά τότε είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του που του είπε ότι το θέμα της λίστας που κυκλοφορεί με Έλληνες φορολογούμενους το χειρίζονται οι δύο κυβερνήσεις.

Στα mails του Διώτη που περιέχουν συνομιλίες με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι ο κ. Μπίκας είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τώρα επιβάλλεται η κατάθεση του Γιώργου Παπανδρέου.


Read more...

Έρχεται η σειρά του Λουξεμβούργου;...



Γνωστό για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του και το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου, το Λουξεμβούργο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας του οποίου αντιστοιχεί στο... ενα τρίτο του ΑΕΠ του και των φορολογικών του εσόδων, βρίσκεται στο στόχαστρο, τη στιγμή που η υπερτροφία του χρηματοπιστωτικού τομέα κηλίδωσε την οικονομία της Κύπρου, που σώθηκε την τελευταία στιγμή από την χρεοκοπία.

Το οικονομικό μοντέλο του Μεγάλου Δουκάτου γίνεται συστηματικά στόχος επικρίσεων εξαιτίας του δυσανάλογου μεγέθους των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, η αναλογία των οποίων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%, πολύ μεγαλύτερη από της Κύπρου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι υπερβολικά διογκωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία", παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λουξεμβούργου που δεν κατονομάζεται.

Ο Γερμανός βουλευτής, Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, αναφέρθηκε πρόσφατα "στα ρίσκα και τους κινδύνους που ισχύουν για χώρες της ευρωζώνης το οικονομικό μοντέλο των οποίων βασίζεται σε ένα υπερτροφικό χρηματοπιστωτικό τομέα". Κατά την άποψή του, η κυπριακή κρίση "πρέπει να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι δεν φουσκώνουμε τεχνητά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω, μεταξύ άλλων, και ενός φορολογικού ντάμπινγκ".

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, η υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας του Λουξεμβούργου από τη χρηματοπιστωτική του βιομηχανία είναι το μόνο κοινό σημείο που αντέχει μία σύγκριση με την Κύπρο.

"Το πρόβλημα δεν εμφανίσθηκε στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ιρλανδία, με ορισμένες τράπεζες, στην Ισπανία, την Πορτογαλία", δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.

Το Μεγάλο Δουκάτο, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με τον υψηλότερο βαθμό για το αξιόχρεό του, το τριπλό Α. Το δημόσιο χρέος του ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ και είναι με απόσταση το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το δημοσιονομικό του έλλειμμα βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο του 3%.

Το Λουξεμβούργο και η Κύπρος παρουσιάζουν, σίγουρα, "ομοιότητες, ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ", παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν. Αλλά παράλληλα έσπευσε να επισημάνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, τόσο ως προς τη γεωγραφική θέση, όσο και ως προς το είδος της πελατείας με την παροχή υπηρεσιών αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσίας.

Ωστόσο, η εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λουξεμβούργου παραμένει "αμφισβητήσιμη", σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Γκαστόν Ράινες, ο οποίος θεωρεί ότι η υποχώρηση κατά 5% του Καθαρού Τραπεζικού Αποτελέσματος ανάμεσα στο 2011 και το 2012 είναι "ανησυχητική".

Το οικονομικό μοντέλο του Λουξεμβούργου είναι ακόμη πιο εύθραυστο εξαιτίας του γεγονότος ότι η υπεραξία του στηρίχθηκε σε ένα αδιαπέραστο καθεστώς τραπεζικού απορρήτου και της χαλαρής μεταχείρισης της φορολογικής απάτης, η οποία τιμωρείται στην χώρα αυτή μόνο όταν αφορά πολύ μεγάλα ποσά και γίνεται κατ' εξακολούθησιν.

Μετά την Κύπρο, "οφείλουμε να θέσουμε το ίδιο ερώτημα και για άλλους στην Ευρώπη", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του PlanNet Finance Ζακ Αταλί, αναφερόμενος συγκεκριμένα "στο Λουξεμβούργο που αποτελεί φορολογικό παράδεισο".

Απέναντι στην πίεση των ευρωπαίων εταίρων του, το Λουξεμβούργο αναγκάσθηκε να άρει το τραπεζικό απόρρητο από το 2011. Ομως η ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές υπηρεσίες άλλων χωρών γίνεται κατά περίπτωση, και όχι με τον αυτόματο τρόπο που ήθελαν οι ευρωπαίοι εταίροι.

"Επιθυμώ οι πελάτες που έρχονται στο Λουξεμβούργο να το κάνουν όχι για να γλιτώσουν τη φορολογία...αλλά διότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι περισσότερο παγκόσμιου χαρακτήρα", είπε ο Λικ Φρίντεν.



  ΑΜΠΕ


Read more...

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕ; ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;


Γράφει ο Π.Π.
Το Καθολικό Πάσχα αλλάζει την ημερομηνία καταβολής συντάξεων! Είπε ο νεοεκλεγείς Πάπας να περιμένουν οι Ορθόδοξοι περισσότερες μέρες για να πάρουν τη σύνταξη; Τι συμβαίνει υπουργέ; 
Γιατί πάνε πίσω οι συντάξεις; Μήπως... 
δεν υπάρχει ρευστό στα ταμεία και περιμένουμε την Τρόικα να μας δώσει; Αυτό ισχύει κ. Στουρνάρα;
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4686.html

Read more...

ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ...


Aλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων αποφάσισαν οι διοικήσεις των ταμείων λόγω του Πάσχα των καθολικών κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστές οι ξένες τράπεζες και οι αγορές από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα...
Ετσι, το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις του Απριλίου αύριο 28 του μηνός αντί για τις 29, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ  θα πιστώσουν τους Τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 αντί της 1ης Απριλίου.
Τα ταμεία διαβεβαιώνουν τους συνταξιούχους που έχουν επιλέξει Υποκαταστήματα Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, για να πιστώνεται η σύνταξή τους ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και η σύνταξή τους  θα καταβληθεί κανονικά.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7292.html

Read more...

Στους δρόμους οι φοιτητές για το σχέδιο "Αθηνά"...




Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο στο κέντρο της Αθήνας, σπουδαστές που διαμαρτύρονται για το «σχέδιο» Αθηνά αλλά και τη γενικότερη απαξίωση των ΤΕΙ.

Το ... συλλαλητήριο του Μ.Α.Σ. ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ θα ξεκινήσει στις 13.00 στην Ομόνοια.

Απόφαση συμμετοχής στη διαμαρτυρία έχουν λάβει πλήθος σπουδαστικών συλλόγων μεταξύ των οποίων και αυτοί της ΑΣΠΑΙΤΕ, του ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά.

Κινητοποίηση διοργανώνεται την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, με το «ραντεβού» να δίνεται στις 11.00, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν οι σπουδαστές και φοιτητές από Θεσσαλονίκη και Σέρρες.


Read more...

ANTIΠΟΙΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...


... ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΙ ΛΟΓΩ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ...
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI λόγω της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο...
«Λάβαμε την απόφαση να μην συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.
Η εταιρεία ENI ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.
Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/anti_27.html

Read more...

Πρωτοφανείς περιορισμοί στις συναλλαγές Δρακόντεια μέτρα για την κίνηση των κεφαλαίων στην Κύπρο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδώσει εντός της Τετάρτης το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και αποκάλυψε η Καθημερινή Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΠΔ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι, ή 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα έως 5.000 ευρώ (ανά πρόσωπο για κάθε τράπεζα).

Υποχρεωτικός γίνεται (για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με έδρα την Κύπρο) ο επαναπατρισμός εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλων των χρημάτων που αποκτώνται (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της χώρας.

Επίσης, απαγορεύεται η εξαργύρωση των επιταγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό, ενώ απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός της χώρας.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, καθώς και για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Φιλελεύθερος»: Στοιχεία - φωτιά για το πλιάτσικο της Λαϊκής...



Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν, το πλιάτσικο που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο...
πρόεδρος Ανδρέας Φιλίππου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Όπως γράφει η εφημερίδα, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, οι τρεις σύμβουλοι έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα.

Κατάγγειλαν ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της Λαϊκής. Όταν κλήθηκαν, ωστόσο, από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.

Στη συνεδρίαση, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κλήθηκε εσπευσμένα ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου όπως και ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος υπέδειξε στα μέλη του Δ.Σ. της Λαϊκής ότι, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή. Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν από κοινού, τα στοιχεία που κατατέθηκαν να χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και να φυλαχθούν σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»


Read more...

KATA 32% ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε.


Κατά 32% υψηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι οι μισθοί των Γερμανών εργαζόμενων σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis, καθώς αυξήθηκαν συγκρατημένα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι μισθοί... 

σε πολλές χώρες έπεσαν κατακόρυφα. Οι Γερμανοί αμείβονταν με 31 ευρώ την ώρα (έναντι μέσου όρου 23,50 ευρώ) το 2012, παραμένοντας πάντως φθηνότεροι από τους Γάλλους συναδέλφους τους. Στην Ελλάδα, το ωριαίο κόστος εργασίας διαμορφώθηκε στα 15,50 ευρώ, μειωμένο κατά 7% σε ετήσια βάση.
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

ΣΑΡΡΗΣ : ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ!!!


...ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΥ!
Ανατρέπονται πλήρως όλα τα σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων στιςΚυπριακές τράπεζες μέχρι 40%. Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών στηνΚύπρο έκανε λόγο ακόμη και για κούρεμα 80% στις καταθέσεις...
της Λαϊκής Τράπεζας! Μιλώντας στο ΡΙΚ επισήμανε ότι το κούρεμα στην Κύπρου θα ξεπεράσει τελικά το 40%! Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σαρρή, μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση αποδίδεται και στην έκθεση που είχαν τα κυπριακά ιδρύματα σε ελληνικές τράπεζες-εκτιμάται ότι μετά το 2011, οι κυπριακές τράπεζες έχασαν συνολικά 10 δισ.ευρώ. Μύλος με το κούρεμα...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/80.html

Read more...

Ποιες εκκρεμότητες παραμένουν Σε ρυθμούς τρόικας ξαναμπαίνει η ελληνική κυβέρνηση


Η τρόικα είχε φύγει από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Η τρόικα είχε φύγει από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την επανάληψη των συνομιλιών με την τρόικα μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εξελίξεις με την Κύπρο. H ελληνική πλευρά αναμένει την τρόικα στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και ο στόχος είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα, ώστε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έφυγε από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αιτίες της εμπλοκής ήταν το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, το αίτημα της τριμερούς για την επιβολή του φόρου στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013 και οι διαφαινόμενες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. 

Ειδικά, η απόκλιση στα έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελεί κίνδυνο για επαναφορά στο τραπέζι της συζήτησης του ενδεχόμενου λήψης νέων μέτρων, βάσει της ρήτρας για αυτόματες διορθώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων.
Αν όλα πάνε καλά, ο πρώτος σταθμός είναι η έγκριση της δόσης του Μαρτίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Δεκέμβριο) κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group (Ομάδα Εργασίας του Eurogroup) στις 4 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι στο Εurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του α' τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Δεν γυρίζουμε από την Ιρλανδία χωρίς τη δόση» αναφέρει στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου.

Οι εκκρεμότητες

Υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Για να εγκριθούν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου η τρόικα θα πρέπει να εγκρίνει το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) των νέων οργανογραμμάτων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, την αξιολόγηση του προσωπικού και το πρόγραμμα εφεδρείας - κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» ως το τέλος του 2014 όπως ορίζει το μνημόνιο.

Χαράτσι «λάιτ». Στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη βρίσκεται η «καυτή πατάτα» του καθορισμού του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013 μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα ότι θα εφαρμόσει νέο σχέδιο για έναν ενιαίο φόρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «χαράτσι» θα είναι μικρότερο ως 20% από το ισχύον.

Κίνδυνος νέων μέτρων

Ωστόσο, το βασικό θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι η απόκλιση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών η οποία απειλεί να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο - «εφιάλτη» των νέων μέτρων σε έναν μήνα από σήμερα.

Οι αποκλίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές εκτιμώνται στα 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ενώ η υστέρηση των εσόδων μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους προσεγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα έχει εικόνα των συνολικών αποκλίσεων του πρώτου τριμήνου και κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο αίτημα για περικοπές πέραν της συμφωνημένης ρήτρας για αυτόματες διορθώσεις σε περιπτώσεις αποκλίσεων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μετά την Βουλγαρία και την Ρουμανία Τρίτη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική έρευνα


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», όπως δείχνει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) και ξεπερνά μόνον τις Βουλγαρία και Ρουμανία.
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας για τη φτώχια στις «27» χώρες της ΕΕ κατατάσσει την Γερμανία στην 7η θέση. Ενώ στις λιγότερο φτωχές χώρες περιλαμβάνονται οι Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Βάσει της έρευνας πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχιας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχιας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ευθύνεται για τα λεφτά που έφυγαν» Στο στόχαστρο της κυπριακής κυβέρνησης ο κεντρικός τραπεζίτης


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Βαριά τα σύννεφα πάνω από τη σχέση της κυπριακής κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση περί ευθυνών για την κρίση.
Την ύπαρξη προβλήματος στις σχέσεις του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο Mega.
Ο κ. Χάσικος απέδωσε ευθύνες στον Π.Δημητριάδη εάν όντως «πέταξαν» καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες από τις 15 Μαρτίου που παραμένουν κλειστές.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου σημειώσε, πάντως, ότι παρά τα προβλήματα πρέπει να συνεργαστεί η κυβέρνηση με τον κεντρικό τραπεζίτη για να ανοίξουν οι τράπεζες.
Ο Πανίκος Δημητριάδης έχει βρεθεί στο στόχαστρο τις τελευταίες ημέρες για τους χειρισμούς του, εν μέσω της κρίσης στην Κύπρο.

Αναφορά στο θέμα του κ. Δημητριάδη έγινε και στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ.Στυλιανίδη χθες, Τρίτη.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες».
Την ίδια ώρα, έξω από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου είχαν συγκεντρωθεί υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου, ζητώντας την παραίτηση του κ. Δημητριάδη και την ανάκληση της διαδικασίας εξυγίανσης της τράπεζας.
Τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους της πρωτοφανούς για την Κύπρο οικονομικής τραγωδίας, επαναβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

Για το θέμα αυτό, ανέφερε, ίσως να ληφθούν αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύλληψη για απάτη στο ΙΚΑ

Σύλληψη για απάτη στο ΙΚΑ
Χειροπέδες σε μια 54χρονη πέρασε η αστυνομία, η όποια για τα έτη 2011-2012 είσπραξε παράνομα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νικαίας 19.000 ευρώ για έκτακτες ιατροφαρμακευτικές περιθάλψεις.
Συγκεκριμένα, η 54χρονη βρέθηκε   στο υποκατάστημα  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νίκαιας, για  να ενημερωθεί  για την πορεία δικαιολογητικών που είχε υποβάλλει προκειμένου να της αποδοθούν σχετικές δαπάνες.
Όπως προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε από υπαλλήλους του υποκαταστήματος η 54χρονη κατά το παρελθόν είχε επιδοτηθεί με μεγάλα ποσά για έκτακτες φαρμακευτικές περιθάλψεις από διάφορα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αττικής.
Μετά από έλεγχο στη τσάντα βρέθηκαν 590 ευρώ  που προέρχονταν από το ΙΚΑ. Οι έρευνες όμως συνεχίστηκαν και στο σπίτι της όπου βρέθηκαν εννέα σφραγίδες γιατρών του ΕΟΠΠΥ, φαρμακείων και νοσοκομείων. Δύο μπλοκ παραπεμπτικών του ΙΚΑ. 155 αυτοκόλλητα διαφόρων ιατρικών σκευασμάτων.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
enikos.gr

Read more...

Η Τάνια Ιακωβίδου ορίστηκε πρόεδρος του ΕΚΚΑ

Η Τάνια Ιακωβίδου ορίστηκε πρόεδρος του ΕΚΚΑ
Η δημοσιογράφος και πολιτευτής Τάνια Ιακωβίδου ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας νέα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
"Με  2 ετών θητεία στη Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης  του κυβερνώντος κόμματος ,  με σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Πατρών,  με εξειδίκευση στο τομέα ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,   έχοντας συντάξει το πρόγραμμα Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης της ΝΔ,  έχοντας συμμετάσχει στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συντάσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και με θητεία συμβούλου  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην αρμόδια Γραμματεία  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης   η δημοσιογράφος-πολιτισμιολόγος  και πολιτευτής της ΝΔ στη Β Αθήνας  Τάνια Ιακωβίδου είναι με απόφαση  του υπουργού Εργασίας  Γιάννη Βρούτση και με τη σύμφωνη γνώμη της τριμερούς συγκυβέρνησης   η νέα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης", αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Οργανισμού.
"Με κεντρικό στόχο «κανένας άστεγος στο δρόμο κανένας  άνεργος χωρίς τροφή και στέγη» και δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως το παιδί με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.  η νέα πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α  θα επιδιώξει την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο συντονιστικό έργο του οργανισμού αλλά κυρίως  στην επιχειρησιακή του δράση. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχει ήδη συνταχθεί με τη συμβολή των αρμοδίων υπουργών  επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την άμεση ενεργοποίηση του Ε.Κ.Κ.Α ώστε να καταστεί βασικός μοχλός εφαρμογής  κοινωνικής πολιτικής σε μια κατεύθυνση ουσιαστικής  στήριξης για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας ", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι στόχος του Ε.Κ.Κ.Α. είναι ο συντονισμός του δικτύου των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας της χώρας μας και η παροχή υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης  σε άτομα, οικογένειες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διέρχονται κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις  παρεχόμενες υπηρεσίες του  οργανισμού περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η επείγουσα υποδοχή   και προστατευμένη φιλοξενία  σε ξενώνες κοινωνικής φροντίδας.
enikos.gr

Read more...

Στο 50% της σύνταξης Την Τετάρτη κατατίθεται το νομοσχέδιο για την άμεση προκαταβολή συντάξεων


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην Βουλή κατατίθεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου ο εργαζόμενος που βγαίνει στη σύνταξη θα μπορεί να πάρει αμέσως, από τον πρώτο μήνα, το 50% της σύνταξής του μέχρις ότου εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και για τις επαφές που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη συμφωνία για την απόκτηση από την Πειραιώς των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε σήμερα (Τρίτη) με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη και Αλέκα Παπαρήγα και τους ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ονομαστική ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ Ψηφίστηκε το άρθρο για τις εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ στις αποκρατικοποιήσεις


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με ψήφους 165 έναντι 93 και 4 «παρών», ψηφίστηκε το άρθρο 32 με τις ρυθμίσεις για θέματα αποκρατικοποιήσεων, από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα επενδυτικά εργαλεία.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την απόσυρση της τέταρτης παραγράφου του άρθρου, με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε ανώνυμες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα συνορεύοντα με ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (για τα οποία ισχύουν ειδικά σχέδια δόμησης - ΕΣΧΑΔΑ), να επεκτείνουν και στα δικά τους ακίνητα τα συγκεκριμένα ΕΣΧΑΔΑ, σε περίπτωση που τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ τους παραχωρούνται προς αξιοποίηση.

Η αφαίρεση της συγκεκριμένης παραγράφου, ήρε τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο άρθρο - όχι όμως και τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία εναντιωνόμενος στις «υπερεξουσίες με τις οποίες εφοδιαζόταν το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η ΕΚΤ διέψευσε τον επικεφαλής του Eurogroup αλλά Ευρωπαίος επίτροπος επαναφέρει το θέμα Χτυπούν ξανά τις καταθέσεις

Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ θα προστατεύονται.

«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδων,» δήλωσε η Σαντάλ Χιούζ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος είπε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης «αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς».

«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Η «βόμβα» της εκπροσώπου του Μπαρνιέ ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μοντέλο που αποφασίστηκε για την Κύπρο αποτελεί «πρότυπο» και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

«Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις, που απαιτούσε λύση 'bail-in' (σ.σ. να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες), στην οποία συμφωνήσαμε χθες. Τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους», έγραψε χτες στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Όπως είναι φυσικό η δήλωση του Ντάισελμπλουμ προκάλεσε ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να πλανάται το «φάντασμα» του κουρέματος πάνω από τις αγορές της Ευρώπης.  

Τη θέση του από αυτήν του Ντάισελμπλουμ διαχώρισε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα σημείωσε πως η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι μια ειδική περίπτωση και το πακέτο διάσωσης που εφαρμόστηκε δεν αποτελεί «μοντέλο» για άλλες χώρες. Επίσης πρόσθεσε πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες της Κύπρου πρέπει να αρθούν το συντομότερο. 
protothema.gr

Read more...