Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Λόγω καθυστερήσεων από τις τράπεζες Παράταση για κατάθεση δικαιολογητικών υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη


Παράταση για κατάθεση δικαιολογητικών υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους 45+2 ημέρες μετά την κατάθεση στα Ειρηνοδικεία της σχετικής αίτησης υπαγωγής τους στο Νόμο Κατσέλη, με την προθεσμία για υποβολή αίτησης να εκπνέει στις 31/12/2015, δίνει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας.

Στην κίνηση αυτή προέβη το υπουργείο μετά από καταγγελίες καταναλωτών για καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έκανε προ ημερών και ειδική σύσταση για το θέμα στις τράπεζες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για την ερμηνευτική εγκύκλιο για το Νόμο Κατσέλη του υπουργείου Οικονομικών, «μετά από καταγγελίες των καταναλωτών για δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών για προσκόμιση στα Ειρηνοδικεία, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ερμηνευτική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία:

Α. Η υποβολή της αίτησης στα Ειρηνοδικεία θα γίνεται κανονικά μέχρι τις 31/12/2015.

Β. Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 45 ημέρες συν 2 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στα Ειρηνοδικεία.

Γ. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι διατάξεις του νόμου 4346/2015».

Η ερμηνευτική εγκύκλιος
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, διευκρινίζεται ότι επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31.12.2015 με ελλιπή δικαιολογητικά, ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της -εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης- των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός δεκαημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής.

Η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών, (σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/2010), εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει με βεβαιότητα από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος στα τελευταία.

Η εγκύκλιος καταλήγει αναφέροντας ότι «σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 14 του Ν. 4346/2015, 'Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31-12-2015'. Συνεπώς, ο νομοθέτης κάνει λόγο για κατάθεση, και όχι ολοκλήρωση κατάθεσης, όπου η τελευταία δύναται να ολοκληρωθεί έως συνολικής προθεσμίας σαράντα επτά (47) ημερών, όπως προκύπτει από τα παραπάνω».


A.T

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» Τσίπρας: Οι 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α' εξάμηνο του 2016


Τσίπρας: Οι 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α' εξάμηνο του 2016
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Τις 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α' εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάλεσε τους υπουργούς να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα, ενώ ως προς το Ασφαλιστικό χαρακτήρισε απαραβίαστη η κόκκινη γραμμή το «όχι» σε περικοπή κύριων συντάξεων.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Σημείωσε ότι όλους αυτούς τους μήνες διαψεύστηκαν καθημερινά οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για ύφεση, για αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης, για κατάρρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «λέμε όχι» σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης.
Με την τοποθέτηση του έβαλε το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, παρουσιάζοντας τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού προγράμματος που έρχονται άμεσα. Ανέφερε ότι οι δύσκολοι αγώνες είναι ενόψει και πως δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση: «Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε».
Ένα, ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Είπε ότι αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις: Η πρώτη αντανακλά τις υποχρεώσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει το αποτύπωμα και της προσπάθειας της κυβέρνησης, που εκφράζεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα, περιέχει και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος.
Η άλλη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, είναι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το ταξικό και κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η όψη της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης, «εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλουμε».
Επισήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές, η προστασία των εργαζόμενων τάξεων, η ανακατανομή βαρών, η εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης. «Το πρόγραμμά μας είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά πεδία» είπε και ανέφερε τις 11 δράσεις, στις οποίες εξειδικεύεται αυτό, για το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Οι 11 νομοθετικές δράσεις του α' εξαμήνου 2016
1) Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε». «Θα προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων ώστε υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη βούληση του λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση» υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον ώστε να μπει μια τάξη και να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο ταμείο.
2) Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Ιανουάριο. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Ιανουαρίου θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
3) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
4) Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο.
6) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησής της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
7) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων.
8) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.
9) Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
10) Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων», όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας.
11) Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω» είπε ο κ. Τσίπρας.
Νέα λίστα παρέδωσε ο Φαλτσιανί
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον Ερβέ Φαλτσιανί, την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ.
«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια», τόνισε, για να ανακοινώσει ότι ο κ. Καλογήρου παρέλαβε ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε την Τρίτη στον αρμόδιο εισαγγελέα. «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση» είπε ο πρωθυπουργός.
«Όχι» σε περικοπή κύριων συντάξεων»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης και καταθέτει στη Βουλή την πρόταση της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων» είπε.

«Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και πως γι' αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, να βελτιώσει το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κάτι που, όπως είπε, αφορά όλους τους υπουργούς. Είπε ότι κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο σύντομο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

«Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα» πρόσθεσε.

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Προχωρώντας σε έναν σύντομο πολιτικό απολογισμό της κυβέρνησης από το 2015, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρονιά που πέρασε θα μείνει στην ιστορία για τις γενναίες αποφάσεις του λαού, γιατί έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις με την τριπλή αποφασιστικότητα του στις κάλπες, ακυρώνοντας με πείσμα τα σχέδια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και αναθέτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη σαφή εντολή να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την οδηγήσει σε μονοπάτια ανασυγκρότησης με ασφάλεια.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε πρώτη και μόνη έναν αγώνα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει σχέση σήμερα με την Ευρώπη του προηγούμενου Ιανουαρίου, και πως η νέα μέρα που ξεκινά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει μπολιαστεί από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε την 22α Δεκεμβρίου ιστορική ημέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας για την αλληλεγγύη και την ισότητα, με το ψήφισμα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, αλλά και με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, με τα οποία δικαιώνονται αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.

«Δίνουμε δείγμα του τι σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική» τόνισε και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σημείωσε ότι «πυξίδα» της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε ήδη η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση: νόμος για τις 100 δόσεις, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, εξαίρεση της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης προς τον ΟΛΠ, δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία -αρχικά σε 64 δημοτικά και νηπιαγωγεία-, αύξηση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε συνολικά 6,75 εκατ. και ενίσχυση για την Υγεία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πότε και πόσο θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες...



Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 5% έως 20% εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών η αρμόδια Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, προτείνει οι...
μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν έως το 20% στις ακριβότερες περιοχές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων, λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.

Η εισήγηση της επιτροπής

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρόνου, η επιτροπή χώρισε σε οκτώ ζώνες, τις περιοχές της Αθήνας ανάλογα με τις ισχύουσες τιμές.

Οι οκτώ ζώνες είναι:

•600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
•1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
•1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
•2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
•2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
•3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
•3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
•4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω

Στη συνέχεια, μελετώντας τα δεδομένα και έπειτα από πολλές ζυμώσεις, οι συντάκτες του πορίσματος κατέληξαν σε εισηγήσεις για μειώσεις 5% σε όλες τις περιοχές της πρώτης ζώνης στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα έως 1.000 ευρώ, με εξαίρεση όμως τις πολύ φθηνές κάτω των 600 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Read more...

Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στην παραμεθόριο...



Νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή («Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις») περιλαμβάνει...
σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών, διατάξεις για την ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εκπαίδευσης.

Πιο αναλυτικά:

♦ Οι οπλίτες που κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

♦ Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται καταρχήν σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.

♦ Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

♦ Οι αποσπάσεις οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας, που επεκτείνεται κατά άλλες 15 ημέρες κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

♦ Η διάθεση οπλίτη σε διαφορετική μονάδα από την τοποθέτηση έχει διάρκεια έως 15 ημερών καθ' όλη τη θητεία του συνολικά ή τμηματικά, σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

efsyn.gr

Read more...

«Κόκκινη γραμμή» οι μειώσεις για τις κύριες συντάξεις...


-Tο Aσφαλιστικό είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της αξιολόγησης.
-Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου.
-Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2016.
BINTEO...
 Με απολογισμό του έτους που πέρασε ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικος λαος αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα στις...
εξελίξεις με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα».

Σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη». 

«Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιστορική ημέρα την Τρίτη για το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μετά το ψήφισμα για την Παλαιστίνη και την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Γιατί σε αντίθετη περίπτωση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της  συμφωνίας με τους δανειστές. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την χώρα σε κρίση αλλά και να αποκαταστήσει την πίστη στην οικονομία» πρόσθεσε.



Συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα, στην σχετικά μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση της ανεργιας, στο δεκατιανό στα σχολεία κ.α.

Περνώντας στο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε: «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτο έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».

«Αυτή η όψη θα είναι και η λιδύα λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.

Ως πρωτο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης. Επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων. Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεοσσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.


Ακόμη και μέσα στις γιορτές τα νομοσχέδια


Τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να φθάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στις γιορτές, προκειμένου το νομοθετικό έργο να αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου που θα ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο. 


Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, εκσυγχρονισμός Δημόσιας Διοίκησης, Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι οι προταιρεότητες της κυβέρνησης, στις οποίες αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναφερθεί ο πρωθυπουργός. 

Το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι βαρύ μετά την απόρριψη από τους δανειστές του παράλληλου προγράμματος και την απόσυρσή του από την κυβέρνηση υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χθες από τον ESM. Το πλήγμα ήταν διπλό αφού στο παράλληλο πρόγραμμα είχε επενδύσει την κοινωνική της ρητορική η κυβέρνηση και αφετέρου έγινε σαφές ότι δίχως την έγκριση των θεσμών ακόμη και οι ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις δεν περνούν, όπως γινόταν και παλαιότερα με την τρόικα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε μεταξύ τους ότι «έτσι κι αλλιώς το παράλληλο πρόγραμμα περιορισμένες θετικές προβλέψεις είχε και μειωμένο κόστος, γιατί μας ξεφτιλίζουν έτσι;». 

Το ασφαλιστικό μεταφέρεται για τις 15 Ιανουαρίου ή και αργότερα ενώ η νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και που μαζί με το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση πηγαίνει για τον Φεβρουάριο. 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων και κατά τα λοιπά γενικόλογα, ότι το σύστημα θα γίνει βιώσιμο και θα κινείται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον βασικό της στόχο και να αποφύγει τις περιπέτειες. Σε περίπτωση που υποχρεωθεί από τους θεσμούς να κάνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήδη διαμορφώνει κλίμα για όσους διαφωνήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλαδή να παραιτηθούν και να αφήσουν την έδρα σε πιο πρόθυμους να ψηφίσουν τα πάντα. Ωστόσο είναι ερώτημα αν θα παραμείνει σε αυτή την περίπτωση συμπαγής και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. 

Εξίσου ή και μεγαλύτερες δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσει και με τις ρυθμίσεις για τους αγρότες καθώς μάλιστα το μέτωπο θα είναι διπλό: Μέσα στην Βουλή θα βρει αντιμέτωπους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Παράλληλα στην περιφέρεια θα είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Το ΚΚΕ μάλιστα έχει ήδη κάνει την προεργασία ξεκινώντας από την Λάρισα και αναμένεται να κάνει την πρώτη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. 

Σήμερα πάντως ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κάνει και έναν απολογισμό ώστε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την τελευταία δέσμη προαπαιτούμενων και από την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος. Θα αναφερθεί στην αναγνώριση της Παλαιστίνης αλλά και στην ψήφιση χθες του συμφώνου συμβίωσης. Περιφερειακές πολιτικές που θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο ότι ενδυναμώνουν τον πολιτικό και εναλλακτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν υπάρχει το βέτο των δανειστών. 

Από την κυβέρνηση πάντως δίνουν έμφαση και στην χθεσινή τροπολογία του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που δίνει την δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να κάνουν χρήση στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με μη νόμιμο τρόπο. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έτσι θα μπορέσει να διερευνήσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που μέχρι τώρα σκοντάφτουν και ότι θα ξεμπλοκάρουν οι έρευνες μεγάλων υποθέσεων όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ

Read more...

«Αστυνομικός είμαι, δεν ξέρω, εγώ ό,τι μου λένε κάνω…»...


«Αστυνομικός είμαι, δεν ξέρω, εγώ ό,τι μου λένε κάνω...»

Σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής...
Βήμα - βήμα τις ενέργειες των μελών της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, περιέγραψε ο μάρτυρας-αστυνομικός Δημήτρης Μπάγιος καταθέτοντας στην δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Ο...
νεαρός αστυνομικός, ο οποίος χθες λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, παραδέχτηκε πως εκείνο το βράδυ φοβήθηκε. Στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου αν εκ των υστέρων θεωρεί ότι η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί η δολοφονία ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα έλαβε έπαινο.

Πρόεδρος: Μιλήσατε εκ των υστέρων με κάποιον υψηλόβαθμο; Τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να μην υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα;

Μάρτυρας: Όλοι έλεγαν ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε.

Πρόεδρος: Ποιος είναι αυτός που σας επιβράβευσε;

Μάρτυρας: Ακόμα και ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πρόεδρος: Επίσημα το λέτε αυτό;

Μάρτυρας: Υπάρχει και έπαινος .

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σας έδωσαν τα εύσημα;

Μάρτυρας: Γιατί συλλάβαμε τον δράστη.

Πρόεδρος: Αφού δεν έτρεχε να φύγει, ήταν προς έπαινο ότι τον πιάσατε;

Μάρτυρας : Ναι , κανείς δεν μας είπε βοήθεια. Αστυνομικός είμαι, δεν ξέρω. Εγώ ό,τι μου λένε κάνω... Με αυτά που γνωρίζαμε ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε.

«Δεν ήταν δική μου δουλειά»

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι το μοιραίο βράδυ είχε το ρόλο παρατηρητή και αναφερόμενος στη στιγμή που πλησίασε στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέθεσε πως υπήρχε οχλαγωγία και είδε 4-5 άτομα να φεύγουν. «Είδα τους δυο συναδέλφους να
τραβάνε το Φύσσα και εκείνος να λέει "οχι εμένα ρε παιδιά αυτός ο π... με μαχαίρωσε" . Είδα άτομα να φεύγουν ήταν μαυροντυμένοι, κοντοκουρεμένοι και μυώδεις».

Πρόεδρος: Τις κινήσεις του Ρουπακιά τις είδατε;

Μάρτυρας: Νομίζω τον έβγαζαν οι συνάδελφοι από το αυτοκίνητο.

Πρόεδρος: Μήπως καθυστερήσατε ;

Μάρτυρας: Οχι πήγα όπως οι άλλοι. Πήγα να ειδοποιήσω το ΕΚΑΒ αλλά το είχε κάνει ήδη ο συνάδελφος.

Πρόεδρος: Μάρτυρες βρήκατε;

Μάρτυρας: Ρωτήσαμε και όλοι έλεγαν πως είχαν έρθει εκείνη την ώρα.

Πρόεδρος: Πιάσατε κάποιους , κάνατε συλλήψεις;

Μάρτυρας: Δεν ήταν δική μου δουλειά. Αυτοί που έφτασαν πρώτοι έπρεπε να το κάνουν. Η ομάδα δεν σπάει δεν θα πήγαινα μόνος μου να κυνηγήσω 15 άτομα. Εμείς φύγαμε όταν ήρθε το ΕΚΑΒ.

Διαβάστε ολόκληρη την κατάθεση, ΕΔΩ...

Read more...

Βρέθηκε νέος μακεδονικός τάφος στην Πέλλα...




Δείτε τις φωτογραφίες...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας κατά τη διάρκεια του...
έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας - Ν.Πέλλας», που υλοποιείται από τον Δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, «το ενδιαφέρον στο νέο μακεδονικό τάφο της Πέλλας είναι η αρχιτεκτονική μορφή του, αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου». Ο τάφος, που συλήθηκε στην αρχαιότητα όπως και οι περισσότεροι τέτοιοι τάφοι, ανήκει, σύμφωνα με τα κινητά ευρήματα (λυχνάρια και ειδώλια) που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, στο α' μισό του 3ου αι. π. Χ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, «από το κεντρικό σκέλος (σσ. του τάφου) με ύψος τοίχων 2,50 μ. έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφή. Αντίθετα οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων σώζονται σε άριστη κατάσταση. Στο εσωτερικό του νότιου πλευρικού θαλάμου υπάρχει λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος. Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου, που βρίσκονται στα ανατολικά, δεν στάθηκε δυνατό να ερευνηθούν στην παρούσα φάση. Όμως, όπως συμπεραίνεται από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη η πρόσοψη αναμένεται να έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη. Το θυραίο άνοιγμα του προθαλάμου έκλεινε με ξύλινη θύρα ύψους 2,78 μ και πλάτους 1,30 μ.».
Ο μακεδονικός τάφος, όπως και άλλοι δεκαοκτώ κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι του ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας, πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές, ερευνήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Η δαπάνη εξασφαλίστηκε μέσω υποέργου αυτεπιστασίας που εκτελείτο παράλληλα με το κυρίως τεχνικό έργο.

Read more...

Οι Σοσιαλιστές δεν θα στηρίξουν κυβέρνηση υπό τον Ραχόι...


Tο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος, διεμήνυσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας.
Μια...
τέτοια συμμαχία, σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ, θα επέτρεπε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ισπανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» δήλωσε ο Σάντσεθ.

«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Όπως εξήγησε, οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει το συντηρητικό κόμμα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε ζητήματα που αφορούν την ενότητα της Ισπανίας και υπογράμμισε ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της χώρας λόγω της Καταλονίας.

Read more...

Προσπαθεί η Πράγα να εκτονώσει την ένταση...


Ανασκευάζει η Πράγα τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας - Επιμένει ο Ζέμαν
...ωστόσο επιμένει ο Ζέμαν...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο...
επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας οι οποίες διαταράχθηκαν όταν η Αθήνα ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα διαμαρτυρόμενη για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Ωστόσο ενώ ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι απόψεις του προέδρου της Τσεχίας δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Πράγας, ο Μίλος Ζέμαν -διά του εκπροσώπου του- διαμηνύει ότι επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίσει να τις εκφράζει δημόσια.

Το τηλεφώνημα Κοτζιά-Ζαοράλεκ έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του κ.Ζέμαν δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης. 

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν. 

Έπειτα από τις εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κρίνονται επαρκείς, η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρεσβευτή Παναγιώτη Σαρρή στην Τσεχία. Ο χρόνος που ο κ. Σαρρής θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην Πράγα δεν έχει επί του παρόντος προσδιοριστεί, ωστόσο η επιστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Τσεχία θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές, δηλαδή στις αρχές του 2016. «Τα μηνύματα πρέπει να δίνονται» εξηγεί αρμόδια διπλωματική πηγή στο www.protothema.gr. 

Στο ερώτημα αν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, δύο χωρών της ΕΕ θα ομαλοποιηθούν σύντομα η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη. Κι αυτό διότι όπως έδειξαν οι επιθετικές, σχεδόν προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας για την Ελλάδα, ένα διπλωματικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή εάν έτσι αποφασίσει ο αστάθμητος παράγοντας Μίλος Ζέμαν. 
Ο Τσέχος πρόεδρος επιμένει στις θέσεις του

Σε διαφορετική γραμμή από αυτή της τσεχικής κυβέρνησης φαίνεται ότι εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος της Τσείας Μίλος Ζέμαν. 

Αν και ο εκπροσωπός του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Read more...