Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αποθέωση σε Παπανδρέου από Κλίντον! Τον παρομοιάζει με μαχητή!

Στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον – Clinton Global Initiative βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» Γιώργος Παπανδρέου, όπου φυσικά συναντήθηκε με τον πρώην πλανητάρχη, ο οποίος τον εξύψωσε στα μάτια όλων των παρευρισκομένων!

Οι δυο άνδρες συνομίλησαν για  τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα για την πολιτικό-οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο πρώην πλανητάρχης ανακοίνωσε  ότι, το Clinton Global Initiative πρόκειται να διοργανώσει τον  προσεχή Ιούνιο, στην Ελλάδα, συνάντηση για τη Μεσόγειο.
Ειδικότερα, μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία, ο πρώην πλανητάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «η χώρα μας κάνει μεγάλη πρόοδο στα δημοσιονομικά της δεδομένα και οι προϋπολογισμοί της, μετά από την μεγάλη προσπάθεια που κατεβλήθη, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, λόγω του κοινού νομίσματος, δεν είναι εύκολο να χρηματοδοτήσει τις αναπτυξιακές της ανάγκες και τις υποδομές μέσω ομολόγων οπότε απαιτούνται καινοτόμες λύσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Μεσογείου».
«Θα αναφέρω μια αλήθεια: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από άλλους  λαούς – για παράδειγμα, δουλεύουν 25% περισσότερο από τους Γερμανούς. Επομένως, μην θεωρείτε ότι γνωρίζετε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση,  είπε ο κ. Κλίντον, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται μαζί μας, φέρει πάνω του τα σημάδια του δύσκολου αγώνα που έδωσε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κλίντον, αναγνωρίζοντας το έργο του πρώην πρωθυπουργού.
http://thecaller.gr/

Read more...

Ανακοινώσεις της NASA Ιστορική ανακάλυψη:Βρέθηκε νερό στον Άρη! (Photos-Video)


Μια ιστορική ανακάλυψη για τον λεγόμενο «Κόκκινο Πλανήτη» αποκάλυψε τη Δευτέρα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας, η NASA.
aris d
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών επισημάνθηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού. Η ακριβής χημική σύσταση του νερού δεν είναι ακόμη γνωστή με ακρίβεια.
aris  b
H NASA έχει πλέον σαφείς ενδείξεις πως νερό σε υγρή μορφή κυλάει τα καλοκαίρια από λόφους, χαράδρες και πλευρές κρατήρων του Άρη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης κάποιας μορφής ζωής.
nero
Σύμφωνα με εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο τα ίχνη με πλάτος πέντε μέτρων και μήκος 100 μέτρων αλλάζουν κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, ενώ «σβήνουν» όταν οι συνθήκες είναι πιο ψυχρές.
Τα μικρά ρυάκια αφήνουν σκούρα σημάδια στο έδαφος του Άρη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό. Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας.
«Υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη σήμερα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγερ, επικεφαλής επιστήμονας της NASA για την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».
aris d
Η ροή των υδάτων θα μπορούσε να δείξει στη NASA και άλλους διαστημικούς οργανισμούς τις πλέον  υποσχόμενες περιοχές για να βρουν ζωή στον Άρη και τα σημεία προσγείωσης για τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές όπου μπορούν να συλλέγονται από το νερό φυσικό εφοδιασμού.
aris e
Μερικές από τις πρώτες αποστολές στον Άρη αποκάλυψαν έναν πλανήτη με ένα υδατώδες παρελθόν.  Το 1970 φάνηκε μια επιφάνεια που διασχίζεται από ξεραμένα ποτάμια και πεδιάδες φορά βυθίζεται κάτω από τεράστια αρχαία λίμνες.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η NASA παρουσίασε αποδείξεις ενός ωκεανού, που θα μπορούσαν να έχουν καλύψει το μισό του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη στο μακρινό παρελθόν.
aris f
Τι λένε οι αστροφυσικοί
Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές αυτές, που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη «θερμή» εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.
Τον περασμένο Απρίλιο, άλλοι επιστήμονες είχαν αναφέρει στο Nature Geoscience ότι στην επιφάνεια του πλανήτη υπήρχαν υπερχλωρικά άλατα ασβεστίου.
«Η ανακάλυψη αυτή είναι λοιπόν μια απόδειξη, πέραν πάσης αμφιβολίας, για την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στον Άρη; Θα έλεγα, σχεδόν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλφρεντ Μακιούιν, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό —μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντήρηση ζωής— στον Άρη. Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο.
Στη νέα τους μελέτη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική για να αναλύσουν τους χημικούς χάρτες της επιφάνειας του Άρη, χάρη στα στοιχεία που συνέλεξε η αποστολή Mars Reconnaissance Orbiter της NASA. Πίστευα ότι δεν υπήρχε ελπίδα για την ανάλυση των χαρτών, είπε ο Λουτζέντρα Ότζα, ένας απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια και βασικός συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, σε συνεργασία με την ομάδα του, ο Ότζα έφτιαξε ένα λογισμικό που θα μπορούσε να αναλύσει ξεχωριστά κάθε πίξελ των εικόνων που έστελνε στη Γη το Mars Reconnaissance Orbiter.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι βρήκαμε (...) αποδείξεις για νερό σε υγρή μορφή. Βρήκαμε ένυδρα άλατα», υπογράμμισε.
Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος, που έχει προκληθεί παγκοσμίως για τις ανακοινώσεις της NASA πέφτει συνεχώς το site του διαστημικού αυτού οργανισμού. Είναι τόσοι πολλοί οι χρήστες, που δεν είναι δυνατό να παρακολουθήσουν όλοι τη συνέντευξη Τύπου με τις ανακοινώσεις.
history
Το μυστικό του Άρη λύθηκε
Παρά την επιφυλακτικότητα του Ότζα, η NASA έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Το μυστήριο του Άρη λύθηκε» και να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Πρόκειται για μια σημαντική αποκάλυψη που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ότι νερό ρέει σήμερα στην επιφάνεια του Άρη, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Τζον Γκράνσφελντ.
Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το νερό παίζει κάποιο ρόλο στον σχηματισμό των γραμμών, τόνισε ο Μακιούιν. Δεν ξέρουμε αν (το νερό) έρχεται από το υπέδαφος. Μπορεί να προέρχεται από την ατμόσφαιρα, είπε.
Όποια και αν είναι η πηγή του νερού, ακόμη και αν εμφανίζεται μόνο εποχιακά, αυξάνει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα να μπορεί ο Άρης να υποστηρίξει ζωή. Ο Μακιούιν επισήμανε όμως ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν πολλές περισσότερες πληροφορίες για τη χημική σύσταση αυτού του νερού πριν μπορέσουν να απαντήσουν καταφατικά. Ο πλανήτης «δεν είναι απαραιτήτως κατοικήσιμος απλώς και μόνο επειδή υπάρχει νερό — τουλάχιστον όχι για τους γήινους οργανισμούς», σημείωσε.
water
Στη λήψη αυτή απεικονίζεται ένας κρατήρας 35 χιλιομέτρων πλάτους και έχει μέγιστο βάθος περίπου 2 χιλιόμετρα. Στο κέντρο του κρατήρα στο βόρειο πόλο του πλανήτη εικάζεται, πως βρίσκεται παγωμένο νερό .
w
Οι μελλοντικές αποστολές 
Η δεύτερη σημασία της ροής νερού στον Άρη, είναι ότι αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές αστροναυτών που θα επιχειρούσαν να ζήσουν στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του 'Αρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.
Ο 'Αρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.
Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή αυτό περιέχει πολλά άλατα, δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πώς υποδέχτηκε ο ισπανικός Τύπος το «Nαι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας...


Οι αυτονομιστές εξασφάλισαν απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο...


Μοιρασμένος είναι ο Τύπος της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης ως προς την αξιολόγηση του αποτελέσματος...
που έφεραν τα αυτονομιστικά κόμματα στις τοπικές εκλογές στην Καταλονία, όχι όμως και ως προς τις δύσκολες προκλήσεις που σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Το "ναι" επιβάλλεται», είναι ο τίτλος της συντηρητικής καταλανικής La Vanguardia, επάνω από μία φωτογραφία της ηγεσίας του υπό τον Αρτούρ Μας συνασπισμού Junts pel Si (JXS, μαζί για το "ναι").
«Η πλειοψηφία των Καταλανών λέει "όχι" στην ανεξαρτησία», απαντά η συντηρητική εφημερίδα της Μαδρίτης El Mundo, τονίζοντας το γεγονός ότι, παρ΄ό,τι εξασφάλισαν απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο, οι αυτονομιστές δεν έλαβαν παρά το 47,8% των ψήφων.
Για την καταλανική εφημερίδα El Periodico της αριστεράς, πρόκειται για μία «νίκη» αν και «πικρή νίκη», ενώ η κεντρο-αριστερή El Pais θεωρεί ότι «οι αυτονομιστές κερδίζουν τις εκλογές, αλλά χάνουν το δημοψήφισμα».
«Η Καταλονία δεν θέλει να αποσχισθεί», είναι η ερμηνεία που δίνει στο αποτέλεσμα η πολύ συντηρητική ABC της Μαδρίτης.
Πάντως όλοι συμφωνούν σε δύο πράγματα: μία συμμαχία ανάμεσα στον συνασπισμό JXS και την αυτονομιστική λίστα CUP της ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί και ότι για να βγει από το αδιέξοδο, η κυβέρνηση Ραχόι πρέπει να αντιδράσει.
«Οι Μας και (σύμμαχός του στον JXS Οριόλ) Χουνκέρας θέλουν να κηρύξουν ανεξαρτησία με ένα κόμμα της άκρας αριστεράς που θέτει σε αμφισβήτηση την ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής; Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς μάντης για να υποθέσει ότι η εκλογική βάση της Convergencia (του κόμματος του Μας) θα είναι τρομοκρατημένη από την πιθανότητα μίας τέτοιας συμμαχίας», γράφει η El Mundo.
Η CUP «έχει επαναλάβει μέχρι κορεσμού ότι δεν θα υποστηρίξει τον Αρτούρ Μας για πρόεδρο», τονίζει η La Vanguardia, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η αντικαπιταλιστική παράταξη θέλει την άμεση προκήρυξη της ανεξαρτησίας και όχι έπειτα από την ολοκλήρωση μίας 18μηνης διαδικασίας, όπως υποστηρίζει ο JXS.
Παρά ταύτα, με το εκλογικό αποτέλεσμα, «οι Καταλανοί υπενθυμίζουν στον Ραχόι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», γράφει η El Periodico.
«Ακόμη περισσότερο που από σήμερα ο πρωθυπουργός θα καταλάβει ότι το καταλανικό πρόβλημα δεν θα διευθετηθεί με τον χρόνο», γράφει η εφημερίδα.
Η Μαδρίτη «οφείλει να αντιδράσει επειγόντως και να ανοίξει έναν δρόμο για τον διάλογο», γράφει η El Pais. Ή «να επιβλέπει τις κινήσεις του εθνικισμού ώστε να επιβάλει την τήρηση του κράτους δικαίου χωρίς καθυστερήσεις», σύμφωνα με την ABC...

Read more...

O Πάνoς Καμμένος συμμετέχει στην εκλογή προέδρου της ΝΔ...


...μέσω Twitter...
Την τεράστια γνώση και πείρα του από το κόμμα της ΝΔ χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος και ανήρτησε ένα τουίτ που θα εκπλήξει πολλούς στο...
κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δείτε τι ανέβασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο twitter:

Με το σχόλιό του ο κ. Καμμένος απευθύνεται προφανώς στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποκαλύπτει ένα παρασκήνιο από την προεκλογική περίοδο το οποίο πιθανόν να κάνει πολλούς να ...χάσουν τον ύπνο τους.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιός είναι ο «Παπαμιχαήλ» στη ΝΔ...

Read more...

Αυτά είναι τα έξι πρώτα νησιά ...


Αυτά είναι τα έξι πρώτα νησιά στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ
...στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ...
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται εντός των επομένων ημερών ξεκινά από 1η Οκτωβρίου η εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα σε έξι νησιά, στα οποία περιλαμβάνεται μεν η Ρόδος, αλλά όχι η...
Σύρος, η Τήνος και άλλα ακόμη που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονταν.



Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται πως το μέτρο θα επανεξεταστεί του χρόνου και μπορεί να αλλάξει, εφόσον ως τότε προκύψουν έξτρα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον προαναγγέλλει και στοχευμένες ελαφρύνσεις, στο πλαίσιο των αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος, για να ανακουφίσει τους κατοίκους των νησιών που πλήττονται από την αύξηση του ΦΠΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

 Σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά  30% στον Φ.Π.Α.

 Με την  απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

 2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

   3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

 4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως  ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.

protothema.gr

Read more...

Σκάνδαλο 9 εκατ. ευρώ, καταγγέλλει η Δούρου...


Σκάνδαλο 9 εκατ. ευρώ καταγγέλλει η Δούρου
Τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ζήτησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, για την έρευνα στον...
Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στον οποίο είναι Πρόεδρος, σχετικά με τα αίτια πρόκλησης αδικαιολόγητα υψηλών τόκων υπερημερίας σε βάρος της περιουσίας του και κατά συνέπεια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.



Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται (σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας), όταν κατατέθηκαν στη νέα Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έγγραφα κοινοπραξιών που αφορούσαν σε συμβάσεις που είχε συνάψει ο Σύνδεσμος με αυτές, με τα οποία οι εν λόγω κοινοπραξίες ζητούσαν την άμεση πληρωμή τόκων υπερημερίας, συνολικού ποσού σχεδόν 9 εκατομμυρίων ευρώ (!) προς όφελος των κοινοπραξιών και σε βάρος του ΕΔΣΝΑ. Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ζήτησε άμεσα ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και διαπίστωσε, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου κυρία Δούρου, ότι οι τόκοι υπερημερίας προέκυψαν από την υπερβολική καθυστέρηση πληρωμής πιστοποιήσεων από συμβάσεις με αποτέλεσμα την πρόκληση τοκοφορίας με το δυσθεώρητο επιτόκιο υπερημερίας 7,4 με 8,5%. Μάλιστα περιήλθαν σε γνώση της Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ και αγωγές κοινοπραξιών, με τις οποίες ζητείται η καταβολή τόκων υπερημερίας, ύψους 2.680.702,14 ευρώ.

Τα παραπάνω προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, καθώς και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση από την Υπηρεσία των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και εξόφλησής τους με συνέπεια την πρόκληση υπερβολικών ποσών τόκων υπερημερίας. Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση του Συνδέσμου, με εντολή της, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών να προχωρήσει αμέσως σε μια αρχική επισκόπηση των στοιχείων, βάσει των τηρούμενων αρχείων του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για τη βασιμότητα των ισχυρισμών των κοινοπραξιών. 

Read more...

Ενώ είναι γραμματέας της ΚΕΦΕ Δυσαρέσκεια Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη για τη στήριξη Παπαμιμιμίκου σε Τζιτζικώστα


Δυσαρέσκεια Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη για τη στήριξη Παπαμιμιμίκου σε Τζιτζικώστα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Δυσαρέσκεια για τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο διαρρέει το περιβάλλον του πρόεδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη θεωρούν «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έκαναν επ' αυτού συστάσεις στον κ. Παπαμιμίκο από το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς αποτέλεσμα.
Στο θέμα παρενέβη και το περιβάλλον του υποψηφίου για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, έπειτα από ερώτηση σχετικά με όσα αναφέρουν από το περιβάλλον  Μεϊμαράκη για τον γραμματέα της ΝΔ, έλεγαν: «Οι κινήσεις του κ. Παπαμιμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Άνοιγμα» στο Ποτάμι Εμπρός βήμα ταχύ για τον …τρίτο προοδευτικό πόλο


Το πρώτο βήμα θεωρείται ότι πέτυχε και ετοιμάζεται ήδη το επόμενο. Ο λόγος για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που μετά τη συμπαράταξη δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, επιχειρεί τώρα να γίνει «θεσμός» και να πρωταγωνιστήσει στην οικοδόμηση του τρίτου, προοδευτικού πόλου στην πολιτική σκηνή του τόπου.
fofi1
Στην Χαριλάου Τρικούπη βάζουν μπρος για την ταχεία συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως θεσμού, με την Φώφη Γεννηματά να παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτείται το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Το «άνοιγμα» προς το Ποτάμι είναι πασιφανές, με τις κινήσεις που γίνονται πάντως να είναι προσεκτικές, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι ως άλλα όρνεα πάνω από πτώμα, επιχειρούν εισοδισμό σε ένα κόμμα, λίγο μετά την ήττα του στην κάλπη. Για αυτό και η πρόσκληση αφορά στον διάλογο με βάση προγραμματικές συμφωνίες και με αναφορά στις αρχές και τις αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών και γίνεται προς όλους, με στελέχη να μιλούν για παράδειγμα και για την ανάγκη συνεργασίας με το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή, αλλά όχι πιεστική, καθώς θέλουν να δώσουν τον χρόνο στο Ποτάμι να ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διεργασίες.
Στην Χαριλάου Τρικούπη, σκοπεύουν όλο το επόμενο διάστημα, «όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα υλοποιεί το μνημόνιο», όπως λένε, να δουλέψουν για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Στην πραγματικότητα, εκτιμούν ότι η Φώφη Γεννηματά, που πήρε επάνω της και πέτυχε το πείραμα της συμπαράταξης στις κάλπες, μπορεί ενδυναμωμένη να προχωρήσει στη δόμηση του τρίτου πόλου. Σε αυτόν θα ήθελαν να ενταχθεί το Ποτάμι. Αν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό, μετά και από την προσπάθεια περιφρούρησής του από τον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν είπε πως είτε θα συνεχίσει αυτόνομο είτε θα διαλυθεί, θα υπάρξουν επιθέσεις φιλίας σε επιμέρους δυνάμεις του.
Στην πραγματικότητα, η σύμπραξη με το Ποτάμι θα μπορούσε να γίνει είτε με την συμμετοχή του στη Συμπαράταξη ως ξεχωριστή «συνιστώσα» με σεβασμό στην αυτοτέλειά του, όπως ακριβώς το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, είτε μέσω της ΔΗΜΑΡ, καθώς πολλά από τα στελέχη του Ποταμιού έχουν αναφορά στην Κεντροαριστερά και υπήρξαν κάποτε μέλη της. ‘Ηδη, πρώην μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ που είχαν κινηθεί προς το Ποτάμι, επιστρέφουν, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πλέον. Μεταξύ αυτών, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Κώστας Χαϊνάς, η Φιλιώ Πολυμενάκου, ο Γιώργος Πιέρρος κ.ο.κ. Κύριο μέλημά τους, όμως, είναι η προσέγγιση του κόσμου της ΔΗΜΑΡ που ψήφισε Ποτάμι.
Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, απευθύνουν ευθέως πλέον πρόσκληση προς το Ποτάμι και δη προς τα στελέχη του που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ να επανεμπλακούν στην συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνουν λόγο για «ασκήσεις κομματικού πατριωτισμού», όχι τόσο επικρίνοντας, όσο προειδοποιώντας τον, αφού σε μία ιδιότυπη αυτοκριτική, αντιπαραβάλλουν το δικό τους πάθημα…
Αντιστοίχως, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος εκτίμησε σε άρθρο του με τίτλο «Έκκληση στον Σταύρο», ότι το Ποτάμι έχει μία επιλογή, αυτή της ισότιμης συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκινώντας ίσως από την ‘κοινοβουλευτική όσμωση’ και προχωρώντας στην ενοποίηση του χώρου, ώστε «έστω και με καθυστέρηση», ο χώρος να ξαναγίνει «μεγάλος, ελκυστικός και, γιατί όχι, πλειοψηφικός».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τι λέει ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο της VW...


volkswagen2Όταν ο Ντάνιελ Κάρντερ και η ερευνητική ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια ξεκίνησαν τυπικούς ελέγχους σε διάφορα οχήματα ως προς τις εκπομπές καυσαερίων δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι τα πορίσματά τους θα οδηγούσαν στην παραίτηση ενός από τους ισχυρότερους άνδρες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, του Μάρτιν Βίντερκορν.
To...
2014 η αμερικανική ΜΚΟ «Clean Transport System» ανέθεσε στην ερευνητική ομάδα του Κέντρου Έρευνας Καυσίμων, Μηχανών και Εκπομπών Καυσαερίων (CAFEE) με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κάρντερ, να ελέγξει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου σε πετρελαιοκίνητα οχήματα μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ. Το οξείδιο του αζώτου συμβάλει στη δημιουργία της τρύπας του όζοντος και έτσι οι εκπομπές του οφείλουν τα πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ήδη από τη δεκαετία του ´70. H oμάδα του Πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια επέλεξε δειγματοληπτικά τρία ελαφρά ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα: το ΒMWX5, το VW Passat καθώς και το VW Jetta. «Ήταν η πρώτη έρευνα τέτοιου είδους. Δεν ήταν κάτι νέο σε επίπεδο τεχνικό. Ήταν απλώς η πρώτη φορά που ένας τέτοιος έλεγχος θα διεξαγόταν στην αμερικανική αγορά», αναφέρει ο Κάρντερ στη Deutsche Welle.

Παλαιότεροι έλεγχοι των εκπομπών οξειδίου του αζώτου εστίαζαν κυρίως σε ντιζελοκίνητα βαρέα οχήματα, τόσο της BMW όσο και της VW. Σε εκείνους τους ελέγχους το ίδιο ερευνητικό κέντρο είχε καταλήξει ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά, βάσει των προβλεπόμενων στάνταρ.

Περίμεναν εύλογα ότι κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και για τα ελαφρά οχήματα των ίδιων εταιρειών. Κι ενώ οι έλεγχοι που αφορούσαν την BMW πήγαν καλά, δεν συνέβη το ίδιο και με τα μοντέλα Passat και Jetta της VW. «Όταν διενεργήσαμε ελέγχους σε πραγματικές συνθήκες οι εκπομπές καυσαερίων ήταν υψηλότερες από ό,τι είχε καταγραφεί στο τεχνικό κέντρο δοκιμών και ελέγχου των εκπομπών της Καλιφόρνια. Εκεί οι τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων ήταν εμφανώς χαμηλότερες από ό,τι στην έρευνα πεδίου», σημειώνει ο Κάρντερ. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει εάν αυτή η ανωμαλία οφειλόταν σε τεχνικό λάθος ή σε μια οργανωμένη χειραγώγηση των επίμαχων συστημάτων από την πλευρά της εταιρείας. Μετά από ειδικότερη έρευνα φάνηκε ότι δεν είχε μεσολαβήσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά ότι το σύστημα καταγραφής εκπομπών καυσαερίων δεν ήταν ενεργό όταν έπρεπε, μολονότι μπορούσε.

Την υπόθεση έκτοτε ανέλαβε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), η οποία βασίστηκε στα προκαταρκτικά πορίσματα της ομάδας Κάρντερ. Σύμφωνα με την EPA η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε εγκαταστήσει λογισμικό που «έκλεβε» στα τεστ ελέγχου ρύπων. Κατά συνέπεια η Volkswagen είναι αντιμέτωπη με σοβαρές αστικές και ποινικές ευθύνες, ενώ αναμένεται να καταβάλει έως και 18 δισ. σε πρόστιμα. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η VW παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει αντίστοιχο λογισμικό σε 11 εκατομ. αυτοκίνητα παγκοσμίως. Την ίδια ώρα σχετικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Κάρντερ αναφέρει: «Εμείς κάναμε απλώς τη δουλειά μας. Δεν είχαμε ιδέα για το μέγεθος που θα λάμβανε η υπόθεση». Το ερώτημα όμως που γεννάται εύλογα είναι γιατί η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα και όχι κανένας άλλος νωρίτερα δεν κατάφερε να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο της VW; Η απάντηση πάντως είναι μάλλον απλή. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύπλοκη και ο συνολικός εξοπλισμός που παίρνουν στους επιτόπιους ελέγχους είναι εξαιρετικά δυσκίνητος. Απαιτούνται 8 ώρες και δύο άτομα για να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό σε κάθε όχημα. «Είναι εν τέλει θέμα χρηματικών πόρων. Πρόκειται για ένα χρονοβόρο και κοστοβόρο σύστημα ελέγχου. Δεν είναι ευρέως γνωστό και γι αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν περιζήτητο», αναφέρει ο αμερικανός ερευνητής.

Read more...

Mεταλλευτική εταιρεία διέρρευσε 1 εκατ. λίτρα τοξικού κυανίου...



Η καναδική Barrick Gold, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού του κόσμου, παραδέχθηκε ότι μόλυνε ποτάμι της Αργεντινής με 1 εκατομμύριο λίτρα τοξικού κυανίου.
Δυο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για...
ποινικές ευθύνες, τόσο των στελεχών της εταιρείας όσο και των τοπικών αξιωματούχων που αδειοδότησαν τη δραστηριότητα. Παράλληλα, ειδικοί του ΟΗΕ έχουν πάρει δείγματα νερού από τα ποτάμια της περιοχής για ανάλυση.

H διαρροή συνέβη όταν μια βαλβίδα δεν λειτούργησε και οι κυλιόμενες πόρτες ασφαλείας έμειναν ανοικτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κυανούχο διάλυμα να περάσει μέσα από όλους τους χώρους ασφαλείας και να καταλήξει στο ποτάμι.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ της Αργεντινής μιλούσαν για την τεράστια περιβαντολογική καταστροφή, την διαρροή κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Veladero της Καναδικής Barrick Gold στην επαρχία Σαν Χουάν.

Η εταιρεία αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, λίγες μέρες μετά όμως επιβεβαίωσε το συμβάν, κάνοντας όμως λόγο για διαρροή ποσότητας μόλις 15.000 λίτρων της τοξικής ουσίας που «δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία», όπως ανέφερε.  Η εκτίμηση της διαρροής ανέβηκε μια εβδομάδα μετά στα  224.000 λίτρα τοξικών αποβλήτων και τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου η Barrick Gold παραδέχθηκε ότι η διαρροή ξεπερνάει το 1 εκατ. λίτρα

Χιλιάδες κάτοικοι της γειτονικής πόλης Jachal διαδηλώνουν ζητώντας το κλείσιμο του μεταλλείου, ενώ στην πλατεία της πόλης γίνονται μέχρι σήμερα καθημερινές συνελεύσεις. Οι τοπικές αρχές κατηγορούνται για μεγάλη καθυστέρηση, αδιαφάνεια στο χειρισμό του θέματος και διαπλοκή με την εταιρεία. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης κι εταιρείας: «Eίναι πολύ δύσκολο να μάθουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση γιατί υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος βαθμός συνενοχής μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και της εταιρείας». τονίζουν.


Ποια είναι η Barrick Gold

Η Καναδική Barrick Gold είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού του κόσμου. Στο Διοικητικό της Συμβούλιο έχει τον John Baird, πρώην Πρωθυπουργό του Καναδά, ενώ πρώην στελέχη της βρίσκονται στο Δ.Σ. του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά (CPP). 

Η εταιρεία έχει μακρύ ιστορικό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και περιβαλλοντικών καταστροφών. Τον Μάιο 2013 της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,4 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Χιλής – το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας – για παραβάσεις περιβαλλοντικών κανονισμών στο μεταλλείο Πάσκουα-Λάμα, στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής.

Περισσότερα για τις δράσεις της Barrick Gold στοprotestbarrick.net.

thepressproject.gr

Read more...

Διπλό δεδικασμένο καίει τη Χρυσή Αυγή...


Διπλό δεδικασμένο

Δημήτρης Ψαρράς

Θορυβημένος από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος περιφέρεται σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς προκειμένου να ανασκευάσει όσα είπε.

Κυρίως θέλει να προλάβει...
μην τυχόν και ληφθεί υπόψη αυτή η δήλωση ως ομολογία ενοχής στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται αύριο το πρωί στον Κορυδαλλό με τις καταθέσεις των γονιών του δολοφονημένου μουσικού.

Είναι όμως πολύ αργά. Είναι δεδομένο ότι η πανομοιότυπη δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος κατηγορήθηκε με βάση το ίδιο άρθρο του Π.Κ. (187,1) το 2002, έπαιξε καίριο ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη».

Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 8.12.2003 αναφέρει βέβαια ότι «στην υπό κρίση υπόθεση δεν αναζητείται ούτε και υπάρχει πολιτική, παρά μόνο ποινική ευθύνη», αλλά το σκεπτικό δεν παραλείπει να σχολιάσει ως εξής τη δήλωση του κατηγορουμένου: «Τηρεί τελείως αρνητική στάση, έναντι της κατηγορίας, ως προς τα συγκροτούντα αυτήν κατ’ ιδίαν συμβάντα του εξωτερικού κόσμου και δηλώνει ότι αποδέχεται μόνο την “πολιτική” ευθύνη, ένα αδιανόητο για τον καθημερινό άνθρωπο μόρφωμα σκέψης».

Αυτό, όμως, το «αδιανόητο μόρφωμα σκέψης» η απόφαση το επαναλαμβάνει δεκάδες φορές προκειμένου να συνδέσει τον κατηγορούμενο με κάθε ξεχωριστή πράξη της οργάνωσής του.

Μάλιστα σε κάποιο σημείο η πολυσέλιδη απόφαση αναφέρει: «Και στο ακροατήριο [ο κατηγορούμενος] επανειλημμένως δήλωσε επίσης ότι αναλαμβάνει την “πολιτική ευθύνη” για τις πράξεις της οργάνωσης και όποιες ποινικές ευθύνες του αναλογούν και θα του τις καταλογίσει το δικαστήριο, πράγμα που σαφώς υποδηλώνει ότι δεν αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

«Ομολόγησε» και η Audi...


Με σημερινή της ανακοίνωση η Audi παραδέχεται ότι χρησιμοποιούσε το περίφημο λογισμικό του... ομίλου Volkswagen, που επέτρεπε την παραποίηση των μετρήσεων των ρύπων σε 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητά της.
Εκπρόσωπος της εταιρίας, είπε ότι το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 1,42 εκατομμύρια οχήματα της Audi με τους λεγόμενους κινητήρες EU5 στην δυτική Ευρώπη, σε 577.000 στη Γερμανία και σε περίπου 13.000 στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αφορά τις σειρές μοντέλων A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 και Q5, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Read more...

Οι επικεφαλής της VW γνώριζαν για χρόνια την παραποίηση ρύπων...



«Εμπάργκο»  εξετάζει η ΕΚΤ...
Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο γερμανικών εφημερίδων, οι τεχνικοί της VolksWagen αλλά και συνεργάτες της είχαν προειδοποιήσει τους επικεφαλής της εταιρείας εδώ και χρόνια για το λογισμικό παραποίησης ρύπων που οδήγησε στο παγκόσμιο σκάνδαλο.
Η «Frankfurter Allgemeine», αποκαλύπτει...
με πηγή μέσα από το ελεγκτικό συμβούλιο της VW, την ύπαρξη εσωτερικής έκθεσης του τεχνικού προσωπικού από το 2011, που προειδοποιούσε για την παραποίηση των ρύπων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν έχει δοθεί εξήγηση γιατί το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε τότε.

Παράλληλα η «Bild» στο κυριακάτικο φύλλο της αναφέρει την ύπαρξη επιστολής της προμηθεύτριας ανταλλακτικών Bosch προς τη VW, γραμμένης το 2007, που επίσης προειδοποιούσε για πιθανή παράνομη χρήση λογισμικού.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται να καταρρίψουν τη βασική επιχειρηματολογία των κορυφαίων στελεχών της VW, που με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι δεν ήταν ενήμεροι για την παραποίηση των ρύπων. Για παράδειγμα ο πρώην CEO, Martin Winterkorn, είχε δηλώσει «σοκαρισμένος» και είχε αρνηθεί κάθε προσωπική ευθύνη.


«Εμπάργκο» στην VW εξετάζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέστειλε την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού της Volkswagen, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times

Η μετοχή της VW έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της μέσα σε 10 ημέρες και  οδήγησε την κεντρική τράπεζα να εξετάσει, αν θα αποκλείσει τίτλους της VW από το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων.

Πιστωτικοί έλεγχοι τέτοιου είδους αποτελούν ρουτίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να προστατεύσει τους φορολογούμενους κατά την υλοποίηση του προγράμματός της αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στο μικροσκόπιο βρίσκεται η VW, που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων της Ευρώπης, υπογραμμίζει την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο γερμανικός όμιλος και τις πιθανές επιπτώσεις του σκανδάλου στη χρηματοδότησή του.

Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της ΕΚΤ αναμένονται εντός της εβδομάδας και πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι δεν είναι ειλημμένη απόφαση ο αποκλεισμός της VW από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.

Αν και οι κίνδυνοι αναφορικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της VW έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τις εναντίον της κατηγορίες, δημόσιοι φορείς της Γερμανίας παραμένουν μεγάλοι μέτοχοι του ομίλου, μειώνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας του.

thepressproject.gr

Read more...

Δεν προβλέπεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ...



«Ο δημόσιος χαρακτήρας δεν είναι απλώς μια ιδεοληψία» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
«Αυτή τη στιγμή ένα μέρος της ΔΕΗ είναι σε ιδιώτες, αλλά...
δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», πρόσθεσε, μιλώντας στον REAL FM.

Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας ότι: «Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε:

«Ας δούμε και άλλες μορφές σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα (…) Σημασία έχει να έχεις έναν ισχυρό δημόσιο παίκτη ώστε να μπορείς να κάνεις και κοινωνική πολιτική που χρειάζεται. Δηλαδή για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε άμα είχαμε πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι: «Εμείς θέλουμε να συνυπάρχει ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τον δημόσιο με διακριτότητα ρόλων, και διαφορετικούς ρόλους κιόλας. Δηλαδή, το δημόσιο πρέπει να έχει έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την οικονομία έτσι ώστε να μπορεί να δράσει εντός των πλαισίων αυτού του σχεδιασμού ο ιδιωτικός τομέας».

Κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκε ο κ. Σκουρλέτης και σε ό,τι αφορά το νερό επισημαίνοντας μάλιστα ότι «είναι και μία ευρωπαϊκή εμπειρία ότι τα δίκτυα και το νερό θα πρέπει να μείνει δημόσιο».


Read more...

Τι ισχύει σήμερα στα capital controls...


Τι ισχύει σήμερα στα capital controlsΤα κυριότερα σημεία των περιορισμών που αφορούν στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls) παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Oπως... αναφέρει:

·    Κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τα ATM και τα καταστήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Π.Ι.) έως του ποσού των 420 ευρώ εβδομαδιαίως, με μία ή περισσότερες αναλήψεις, από κάθε Π.Ι. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.
·    Επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή Π.Ι.
·    Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς.
·    Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).
·    Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό.
·    Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.
·    Ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Π.Ι. που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.
·    Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό.
·    Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Π.Ι. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.
·    Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις.
·    Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Π.Ι., καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.
·    Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς το Π.Ι., την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοιδρυθεισών επιχειρήσεων κ.α.
·    Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.
·    Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Π.Ι., οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.
·    Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα.
·    Συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα Π.Ι., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Π.Ι. 

Υπενθυμίζουμε ότι για τις δραστηριότητες που δεν ρυθμίζονται ειδικώς, ισχύει η κείμενη νομοθεσία. 

Για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων και συναλλαγών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών έχει συστήσει σε κάθε Π.Ι. Ειδικές Υποεπιτροπές έγκρισης συναλλαγών για την εξέταση αιτημάτων έως 150.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη με εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο τα 70 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 308 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Π.Ι. 

Θεσπίζονται επίσης διαδικασίες άμεσης διεκπεραίωσης για συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ απευθείας από το δίκτυο υποκαταστημάτων των Π.Ι. και διαδικασίες ταχείας έγκρισης για συναλλαγές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται, μεταξύ άλλων, και οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το μήνα Αύγουστο έχουν εγκριθεί μέσω της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και των Υποεπιτροπών των Π.Ι. συναλλαγές, η συνολική αξία των οποίων άγγιξε το 73% της αξίας των αντίστοιχων συναλλαγών του περσινού Αυγούστου, ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 85%.

Read more...

Το 2015 ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας...


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Τι είπε η Λούκα Κατσέλη, στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη...
Χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών από τον τραπεζικό τομέα, με εξαγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό σε μια σειρά από τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, βλέπει η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, όπως...

επισήμανε στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα: «The Greek Crisis and Beyond» μαζί τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ και συντονιστή τον δημοσιογράφο του CNN Fareed Zakaria.

Η κ.Κατσέλη τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες επιμέρους ρυθμίσεων της συμφωνίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας εφόσον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για ευρύτατη συναίνεση στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων οι οποίες επιτρέπουν τον βιώσιμο οικονομικό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας.

Η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την έναρξη, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και η επιτάχυνση της επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, αποτελούν προτεραιότητες για την αύξηση των επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η διαπραγμάτευση, τέλος, που αναμένεται να ξεκινήσει για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, αποτελεί έναν ακόμα θετικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην ίδια θεματική ενότητα μίλησαν, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, η Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελλάδος Γιάννα Αγγελοπούλου και ο επικεφαλής του Soros Fund Management Τζορτζ Σόρος.

Read more...

ΚΚΕ: Μόνοι ωφελημένοι από την αναδιάρθρωση χρέους...


ΚΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΣ
...κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι...
Σφοδρή επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα όσα είπε στο πάνελ του Clinton Global Initiative εξαπολύει το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για...
«κοροϊδία ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θ’ αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία».

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να στείλει στο λαό τον βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου των 86 δις, ο κ. Τσίπρας, απ’ τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνεχίζει την κοροϊδία ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θ’ αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Στην πραγματικότητα το τσάκισμα του λαού είναι το προαπαιτούμενο της όποιας αναδιάρθρωσης χρέους και καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα «τσεπώσουν» τα όποια ποσά εξοικονομηθούν απ’ αυτήν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

«Το γεγονός μάλιστα ότι οι θέσεις του κ. Τσίπρα προβλήθηκαν κάτω απ’ τη στέγη Κλίντον και παραγόντων τύπου Στίγκλιτς και Σόρος, κάνει τον καθένα και την καθεμιά να αντιλαμβάνεται ότι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την αγωνία του ελληνικού λαού να βελτιώσει τη ζωή του» τονίζει το ΚΚΕ.

Read more...