Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μήνυμα Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη

Μήνυμα προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία το μήνυμα της Ανάστασης αποκτά χαρακτήρα αγώνα για την αλλαγή, την ανατροπή και την ελπίδα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης και συλλογικότητας με τους πολίτες και μπαίνει μπροστά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση. Για την Ανάσταση και ανάταση της χώρας.


Read more...

Μηνύματα για έξοδο από την κρίση στις ευχές των πολιτικών αρχηγών

Ο συμβολισμός του Πάσχα


Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Μηνύματα ελπίδας για έξοδο από την κρίση στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Μηνύματα ελπίδας για έξοδο από την κρίση στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το μήνυμα ελπίδας και προσδοκίας πίσω από την Ιστορία των Παθών που καταλήγουν στην Ανάσταση υπογράμμισαν στα μηνύματά τους για το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τόνισε στο μήνυμά του πως «αυτό το Πάσχα μπορεί να είναι αυτό που σημαίνει η λέξη Πάσχα: έξοδος, ευκαιρία εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει: «Η Ιστορία των Παθών που καταλήγουν στην Ανάσταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για να μας δείξει ότι υπάρχει ελπίδα και προσδοκία. Εμείς, όλοι μαζί, έχουμε τώρα τη δυνατότητα να δώσουμε ελπίδα και προσδοκία στην Πατρίδα μας λέγοντας την αλήθεια, αρνούμενοι να επαναλάβουμε τη γνωστή ιστορία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού».

«Αυτό το Πάσχα μπορεί να είναι αυτό που σημαίνει η λέξη Πάσχα: έξοδος, ευκαιρία εξόδου από την κρίση.»Ας πιστέψουμε στις δυνατότητες που έχουμε. Ας προστατεύσουμε τις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Ας κάνουμε με ασφαλή και δίκαιο τρόπο τα επόμενα βήματα» συνέχισε, κλείνοντας: «Καλή Ανάσταση! Χρόνια πολλά!»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, οι Έλληνες αντλούμε, σήμερα, το μέγα μήνυμα: Ότι, μετά το Γολγοθά και τα Πάθη, έρχεται η Ανάσταση».

«Μονιασμένοι και αποφασιστικοί, με πίστη, σχέδιο και αγώνα, όπως κάναμε πολλές φορές στην Ιστορία μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές αντιξοότητες. Να ξεπεράσουμε την κρίση και να αναστήσουμε τη χαμένη ελπίδα για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Μαζί θα παλέψουμε και μαζί θα τα καταφέρουμε» συνέχισε ο Αντ.Σαμαράς, καταλήγοντας με την ευχή «Καλή Ανάσταση!».

«Το μήνυμα της Ανάστασης είναι πάντοτε μήνυμα ελπίδας. Για τους Έλληνες εφέτος, όμως, το μήνυμα αυτό δεν είναι δυστυχώς ακόμα η λύτρωσή τους από τους κινδύνους της καταστροφής που απειλούν την Ελλάδα. Είναι όμως μήνυμα προσπάθειας και αγώνα. Του αγώνα που, με ορθή κρίση και φρόνηση, θα οδηγήσει και στην αναγέννηση της πατρίδας» τονίζει στο μήνυμά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εισπρακτικές «συμμορίες» θα μαζεύουν τα χαράτσια…


Στα χέρια των εισπρακτικών εταιριών περνούν τα χρέη των πολιτών προς το ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην ανεξέλεγκτη δράση των σύγχρονων κυνηγών κεφαλών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Με κράχτη το ζεστό χρήμα, οι εισπρακτικές αγοράζουν πλέον τοις μετρητοίς πάσης φύσεως ανεξόφλητες οφειλές των Ελλήνων, ξεκινώντας πραγματικό σαφάρι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την αναζήτηση του κέρδους.
Όπως γράφει σήμερα το Πρώτο Θέμα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους παραδίνεται άνευ όρων σε αυτή τη μικρή ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση του συνολικού πακέτου των χρεών του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα νέα ήθη που εισάγονται στον ευαίσθητο χώρο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις δεδομένες ασφυκτικές συνθήκες βάζουν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
Οι 22 εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών που βρίσκονται στο σχετικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή διευρύνουν τον κύκλο των υπηρεσιών που παρέχουν σε τομείς που επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Προχωρώντας στην αγορά των χρεών, το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών των εταιριών αυτών αναβαθμίζεται δημιουργώντας νέα δεδομένα. Ως κίνητρο για την αγορά ιδιωτικών οφειλών παρουσιάζεται η άμεση καταβολή μετρητών προς τους φορείς στους οποίους χρωστάμε.
Οι εισπρακτικές εταιρίες, έχοντας στην κατοχή τους τα χρέη μας μπορούν να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους την οφειλή, κερδίζοντας τη διαφορά μεταξύ του οφειλόμενου ποσού και της τιμής αγοράς του χρέους.

Read more...

Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «βλέπει» η Goldman Sachs!


Για ένα «ρευστό πολιτικό σκηνικό που θα προωθήσει ξανά μια νέα συγκυβέρνηση στην Ελλάδα», κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση της η Goldman Sachs και προσθέτει ακόμα μια «φωνή» ευθείας παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Στη νέα έκθεση της η Goldman Sachs θεωρεί «απίθανη μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου», καθώς εκτιμά ότι τόσο ο εκλογικός νόμος, όσο και ο «κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις» δεν θα επιτρέψουν την ανάδυση «ασταθών», όπως τις χαρακτηρίζει. πολιτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την εταιρεία και τους αναλυτές της η ελληνική πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή με κύριο γνώρισμα το ότι ο «παραδοσιακός» διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντροδεξιά (ΝΔ) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Επικαλούμενοι τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως είναι τόσο έντονη η δυσφορία των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, ώστε ενώ μέχρι πρότινος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν μαζί ποσοστά περίπου 70-80%, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Κάτι που ανοίγει το δρόμο για μικρά και νέα κόμματα να εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Αυτό ακριβώς είναι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες στις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα».
Πάντως η Goldman θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί κυρίως γιατί το μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα δίνει τη δυνατότητα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακόμα και με συνολική εκλογική δύναμη 30%-40%, να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους στα τελικά ποσοστά.
Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία προειδοποιεί πως ακόμα και εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το αν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία (πάνω από 160 έδρες) και εάν τα μέλη της θα είναι «έμπειρα, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική νοοτροπία και αξιοπιστία»…
Όπως και να έχει η επιτυχία ενός κυβερνητικού συνασπισμού κρίνεται από τους αναλυτές του οίκου αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή ένας ακόμα κολοσσός του χρηματοοικονομικού κλάδου, η Nomura, δημοσιοποίησε έκθεση για τις πολιτικές εξελίξεις στο Βορά και το Νότο της Ευρωζώνης, για τις οποίες εκτιμά ότι «μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης».
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αναλυτές της Nomura θεωρούν βάσιμο το ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μη μπορέσουν να συγκεντρώσουν μαζί πλειοψηφία 151 εδρών. Μάλιστα η Nomura τονίζει πως χρειάζονται τουλάχιστον 160 έδρες για να σχηματιστεί «μια σταθερή κυβέρνηση».
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, ενώ ακόμα κι αν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αμφιβάλλει για τη δυνατότητα τους να πετύχουν τους στόχους που θέτει το Νέο Μνημόνιο, λαμβάνοντας υπόψη την «εσωτερική αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Κι όλα αυτά ενώ ούτε στις Βρυξέλλες ή στην έδρα του ΔΝΤ κρύβουν πια τον προβληματισμό τους για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά δήλωσε δημοσίως την «προτίμησή» της σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ «φωτογράφισε» ως καταλληλότερο να ηγηθεί αυτής τον κύριο Παπαδήμο, μιλώντας την Μεγάλη Πέμπτη στο ινστιτούτο Brookings. (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Στην Κομισιόν τώρα, καίτοι … συγκρατούνται από το να τοποθετηθούν δημοσίως, είναι ηλίου φαεινότερο πως ανησυχούν για τις … προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και εκ νέου προσφυγής στις κάλπες…

protothema


Read more...

Έρχεται νέα μείωση των συντάξεων μετά τις εκλογές...



Σε περαιτέρω μείωση των υψηλών συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ, περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα καθώς και στις παροχές των επικουρικών ταμείων που ενοποιούνται από την 1η Ιουλίου θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με...
την εφημερίδα Καθημερινή, τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από την απαίτηση της τρόικας να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μόνο για την κάλυψη των πόρων που θα χάσουν τα Ταμεία από τη μείωση των εισφορών θα απαιτηθεί ποσό που αντιστοιχεί με το 10% των συνταξιοδοτικών παροχών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και η διάταξη που προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες αντικαταστάθηκε από άλλη που αναφέρει ότι τη μείωση θα την αποφασίσει ο υπουργός Εργασίας, το ποσοστό αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ωστόσο η τρόικα έχει δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο για την εκπόνηση μέτρων που θα υποκαθιστούν την απώλεια πόρων...



Read more...

Μήνυμα ελπίδας η Ανάσταση του Χριστού

Καλό Πάσχα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου γιορτάζουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το Αγιο Φως φθάνει από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, για να φωτίσει κάθε γωνιά της χώρας τα μεσάνυχτα. Στο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζει ότι «Πάσχα σημαίνει έξοδος· σημαίνει τη διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας».
Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνει: «Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται η χώρα μας έχουν έντονη τη γεύση των θλίψεων, της πικρίας, της κόπωσης και της απόγνωσης που αναδύονται σε κάθε ανάβαση προς τον Γολγοθά».

«Αν ο Χριστός», συνεχίζει ο αρχιεπίσκοπος, «δεν είχε αναστηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος και νόημα να απευθύνουμε πασχάλιους χαιρετισμούς, όταν η ζωή γύρω μας όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται και η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται».

Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει το μεγάλο γεγονός της νίκης της ζωής επι του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού, που όπως λέει «είναι ο θρίαμβος της ζωής και η συντριβή όσων επιβουλεύονται την αλήθεια και προσπαθούν να επιβάλλουν το σκότος».

Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: «Πάσχα σημαίνει έξοδος. Σημαίνει τη διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας. Σημαίνει τη δύναμη της εναντίωσης στην παρακμή και στο αρνητικό ρεύμα της κάθε εποχής. Ορίζει την έξοδο προς την Αλήθεια. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τα δεσμά της ανθρώπινης φιλαυτίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, την έξοδο προς τη συνάντηση με τους άλλους, για να γινόμαστε μέσα στην Εκκλησία, η κοινωνία της αγάπης».

Ο αρχιεπίσκοπος προτρέπει: «Ας μετακυλήσουμε την πλάκα του φόβου από τις καρδιές μας για να φανεί και πάλι κενός ο τάφος και να αναδειχθεί η ζωή ελεύθερη από την θλίψη και την απελπισία».

Παράλληλα τονίζει: «Η καθημερινότητά μας βιώνει συνεχώς την προσπάθεια του κακού να δηλητηριάζει τη ζωή μας και να πληγώνει την ελπίδα μας. Όμως "Χριστός Ανέστη". Και έκθαμβοι αντικρίζουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης "πάσι ζωήν ανατέλλοντα". "Χριστός Ανέστη". Και μας προσφέρει "αλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν"».

Ο Αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος καταλήγει: «Ας μην αφήσουμε τις θλίψεις και τις ωδίνες που γεννά η σημερινή δύσκολη κατάσταση του τόπου μας να σκοτεινιάσει τη ζωή μας. Ας αφήσουμε το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να λαμπρύνει την ύπαρξη μας και να φωτίσει τον δρόμο για έναν καλύτερο αύριο».

Το μήνυμα του Οικομενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στο μήνυμά του για το Πάσχα, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται στη σημασία και την υπόσχεση της Ανάστασης, καθώς και στη ματαιότητα της συσσώρευσης υλικών αγαθών:

«Τὸ μήνυμα εἶναι χαροποιὸν δι' ὅλους, διότι ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ κατήργησε τὴν δύναμιν τοῦ θανάτου. Οἱ πιστεύοντες εἰς Αὐτὸν προσδοκοῦν ἀνάστασιν νεκρῶν καὶ διὰ τοῦτο βαπτίζονται εἰς τὸν θάνατον Αὐτοῦ, συνανίστανται μετ’ Αὐτοῦ, καὶ ζοῦν ζωὴν αἰώνιον.

»Ὁ μακρὰν τοῦ Χριστοῦ κόσμος προσπαθεῖ νὰ συσσωρεύσῃ ὑλικὰ ἀγαθά, διότι στηρίζει ἐπ’ αὐτῶν τὴν ἐλπίδα τῆς ζωῆς του. Ἐλπίζει ἀκρίτως ὅτι διὰ τοῦ πλούτου θὰ ἀποφύγῃ τὸν θάνατον. Καὶ ὁ πλανώμενος ἄνθρωπος διὰ νὰ συσσωρεύσῃ πλοῦτον, ἐπιμηκύνοντα δῆθεν τὴν ζωήν του, σκορπίζει τὸν θάνατον εἰς τοὺς ἄλλους. Ἀφαιρεῖ ἀπὸ αὐτοὺς τὴν οἰκονομικὴν δυνατότητα τῆς ἐπιβιώσεως, καὶ πολλάκις διακόπτει βιαίως τὸ νῆμα τῆς ζωῆς των, ἐλπίζων ὅτι οὕτω θὰ διασώσῃ τὴν ἰδικήν του ζωήν.

»Ἀλλά, ἀλλοίμονον! Ἡ πλάνη του εἶναι μεγάλη. Ἡ ζωὴ κερδίζεται μόνον διὰ τῆς πίστεως εἰς τὸν Χριστόν καὶ διὰ τῆς εἰς Αὐτὸν ἐνσωματώσεως.

»Ἡ ἐμπειρία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας βεβαιοῖ ὅτι οἱ ἑνωθέντες μετὰ τοῦ Χριστοῦ ζοῦν καὶ μετὰ θάνατον, συνυπάρχουν μετὰ τῶν ζώντων, συνδιαλέγονται μετ’ αὐτῶν, ἀκούουν αὐτοὺς καὶ πολλάκις ἱκανοποιοῦν θαυματουργικῶς τὰ αἰτήματά των».

Και καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ἡ ἰδικὴ μας ἀνάστασις τότε μόνον εἶναι δυνατή, ὅταν προσφέρηται διὰ τὴν ἀνάστασιν τῶν ἄλλων ἀδελφῶν μας. Τότε μόνον ἡ νικητήριος διακήρυξις “Χριστὸς Ἀνέστη” θὰ ἐνεργῇ σωστικῶς δι’ ὅλην τὴν ἀνθρωπότητα. Γένοιτο!».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...