Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για τους ημιυπαίθριους

Περισσότερες αιτήσεις, περισσότερα έσοδα...

http://img.protothema.gr/8391C432A89FEF2A36CD9C77C468737E.jpg

Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου πήρε η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων από 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Η παράταση χρονικά συμπίπτει με τον μήνα που οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα, οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ετσι το ΥΠΕΚΑ έχει, μέσω της παράτασης, το περιθώριο μέχρι την αρχή του καλοκαιριού να συγκεντρώσει περισσότερες αιτήσεις-έσοδα…


Read more...

«Να σκεφτούν τις συνέπειες όσοι ενθαρρύνουν τους μετανάστες»

Εκκληση Ραγκούση για υπόθεση «Υπατία»...

http://img.protothema.gr/86BCB80E8290DC489343BD685301EF77.jpg
Εκκληση προς τους μετανάστες της Υπατίας να σταματήσουν την απεργία πείνας απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διακριτική μεταχείριση προς τους συγκεκριμένους ανθρώπους και κάλεσε όσους «τους ενθαρρύνουν» να σταματήσουν και να σκεφτούν τις συνέπειες. Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο μαζικής νομιμοποίησης, καθώς τόνισε ότι οι μετανάστες της Υπατίας θα εξεταστούν ένας προς έναν από την αστυνομία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και όσον αφορά το ενδεχόμενο να καταφτάσουν κύματα λαθρομεταναστών από τις χώρες της Β. Αφρικής που σπαράσσονται από συγκρούσεις και βίαια επεισόδια. Τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πως αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα και από το νότο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας καλεί την Ευρώπη για να υπάρξει διαχείριση ενός προβλήματος που δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλουμε η Ευρώπη να μας δίνει λεφτά, αλλά να μοιραστούμε μετανάστες. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ευρώπη μας έχει αφήσει αβοήθητους, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτίμηση που θέλει τα επόμενα χρόνια να προσεγγίζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο 50 εκατ. μετανάστες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Read more...

Έπνιξε στο αίμα μία ολόκληρη πόλη ο Καντάφι!

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για «σφαγή»


http://img.protothema.gr/8D7030760CC9F8C8F682B484FD3D6EFF.jpg

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει η Γαλλία την καταφυγή στη βία κατά των Λίβυων διαδηλωτών από τον Μουαμάρ Καντάφι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή Δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Γενεύη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, «κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας και πολλών εταίρων απ' όλες τις ηπείρους».

Σύμφωνα με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο «ζητά την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». «Καλούμε όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ψηφίσουν την απόφαση αυτή» προσθέτει.

Παράλληλα, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της από τη χώρα αυτή.

Οι ξένοι που ζουν στη Λιβύη, οι περισσότεροι από χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής, υπολογίζονται μεταξύ των 500.000-1.500.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται να απευθυνθεί εντός της ημέρας στους κατοίκους της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης. Ισχυρές δυνάμεις του λιβυκού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.

Στρατεύματα πιστά στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν την Πέμπτη εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η πόλη έχει μετατραπεί σε "σφαγείο" και πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.


Νωρίτερα, ανακοίνωση της επιτροπής του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια, με την οποία ζητείται από τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Όπως αναφέρθηκε, «όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια, θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις». Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τους προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργαστεί, θα λάβει αμοιβή.

Κατά τα φαινόμενα πάντως, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Διεθνείς αντιδράσεις

Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε δημοσίως, καταγγέλλοντας ως "σκανδαλώδες" το λουτρό αίματος στη Λιβύη και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε "τη βαθιά του ανησυχία" και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης. "Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητας να διατηρήσει την ενότητά της και να αντιδράσει συντονισμένα για τη διασφάλιση μία ταχείας και ειρηνικής μετάβασης", είπε.

Από την πλευρά της, η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει" τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους "είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλάχ και τον προφήτη του", αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

Ανησυχία για το πετρέλαιο

Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.

Από τις 15 φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ, που μόλιες εγκατέλειψε τη Βεγγάζη, έκανε λόγο για "περισσότερους από 2.000 νεκρούς" μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.

Στην Τρίπολη, παρά τις εκκλήσεις του Καντάφι, μόνο μερικές δεκάδες υποστηρικτές του καθεστώτος του παρήλασαν υπό το βλέμμα λίγων αστυνομικών και ανδρών οπλισμένων με καλάσνικοφ. Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά μεγάλες ουρές σχηματίσθηκαν μπροστά από φούρνους και πρατήρια καυσίμων, ενώ όλες οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.

Στο αεροδρόμιο, η κατάσταση είναι χαώδης, καθώς επιβάτες δίνουν μάχη για μία θέση στα αεροπλάνα, σύμφωνα με τον πιλότο ενός αεροπλάνου της Μάλτας που επέστρεψε από την Τρίπολη.

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 Ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Mπράβο σας κύριε Γερουλάνε… πάντα άξιος

Στην Τουρκία οι Μεσογειακοί του…Βόλου

Στην τουρκική πόλη Μερσίνη θα διεξαχθούν τελικά οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013. Η Μερσίνη είχε χάσει το 2007 στην τελευταία φάση του διαγωνισμού από τον Βόλο, αλλά ξαναμπήκε ως υποψήφια, μετά την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να αφαιρέσει τους αγώνες από τη θεσσαλική πόλη.

Οι άλλες δύο διεκδικήτριες ήταν η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης και η ισπανική Ταραγόνα.

Newpost

Σχόλιο: Η στοιχειώδη ευθιξία επιβάλει να κάνεται κάτι αλλά δεν νομίζω ότι θα μας εκπλήξεται σε αυτό το θέμα…

papaioannou

Read more...

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΚΗ


Aπό το newpost.gr
Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου οργανώνει σήμερα ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος σε μία πρωτότυπη και ειρηνική εκδήλωση διαμαρτρίας. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν στις 4 και θα περπατήσουν από το Μουσείο της Ακρόπολης ως την οικία του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε μια ειρηνική και ήρεμη διαδήλωση.
Την πρόσκληση απηύθυνε στον κόσμο o Δημήτρης Κολλάτος από το δελτίο του EXTRA 3,όπου ήταν καλεσμένος το βράδυ της Τρίτης 22/2 κι ο Γιάννης Παπαγιάννης συμφώνησε και παρότρυνε κι αυτός τον κόσμο να πάει στη συγκέντρωση με συνθήματα όπως "ΛΑΟΣ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία", "Η Ελλάδα στους Έλληνες" αλλά και το "Ακη γερά,φέρε τα λεφτά"!

Read more...

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ


Την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες, σε βάρος του πρύτανη και οκτώ μελών οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών ζητά με το πόρισμά του ο Εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα...


Με την ολοκλήρωση της έρευνάς του ο κ. Μουζακίτης παρέδωσε πόρισμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννη Σακελάκο στο οποίο ζητά να διωχθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ζητά επίσης την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των οκτώ μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση οικιακής ειρήνης και ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένες φθορές. Η πρώτη κατηγορία αφορά την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής, ενώ η δεύτερη ζημιές που διαπιστώθηκαν κατά την αποχώρηση των μεταναστών.

Ζητά τη δίωξη και των 300 μεταναστών

Παράλληλα, αποδίδει ποινικές ευθύνες και στους περίπου 300 μετανάστες, που κατέλαβαν τους χώρους της Νομικής Σχολής και προτείνει να διωχθούν και οι μετανάστες για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Αντίθετα, στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας, του πλοιάρχου και του πράκτορα που εξέδωσε τα εισιτήρια για τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά.

Ο κ. Μουζακίτης είχε κάλεσε σε ανωμοτί κατάθεση τους υπεύθυνους για το ταξίδι των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά.

Το πόρισμα του κ. Μουζακίτη θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Read more...

Δυσαρεστημένοι και απαισιόδοξοι οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Μεγάλη δυσπιστία για τα κόμματα


Οι Έλληνες αισθάνονται πως τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθουν καλά
Οι Έλληνες αισθάνονται πως τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθουν καλά (Φωτογραφία: Associated Press )Βρυξέλλες, Βέλγιο
Υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, αρνητικής προδιάθεσης και χαμηλής αξιοπιστίας σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς καταγράφουν οι Έλληνες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, στις τέσσερις υποψήφιες και στα κατεχόμενα.

Χαμηλή εμπιστοσύνη αποδίδουμε στην ΕΕ (ακολουθώντας τους Βρετανούς), μολονότι γενικά θεωρούμε ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός που προσφέρει ασφάλεια. Επ' αυτού ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π.Καρβούνης, που παρουσίασε την έρευνα, υποστήριξε πως «δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η ΕΕ έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση» και απέδωσε ευθύνες στην ελλιπή ενημέρωση που προσέφερε ευρύτερα η ελληνική πολιτεία και οι φορείς της.

Αναλυτικότερα, οι Έλληνες κατέχουμε την πρώτη θέση σε όσους δηλώνουν δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους», αλλά επίσης από «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση», σε όσους προβλέπουν «επιδείνωση» τόσο της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, σε όσους πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται», σε όσους δηλώνουν πως «δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα» της χώρας τους, σε όσους εκφράζουν «καχυποψία» για τον θεσμό των Ηνωμένων Εθνών, σε όσους θεωρούν πως «η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι Έλληνες εμφανιζόμαστε να έχουμε αφοριστική άποψη για τον προσανατολισμό της ΕΕ, μολονότι δηλώνουμε ότι «δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα» σε ποσοστό 70%, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο 66%.

Κατά τα λοιπά, δηλώνουμε ότι «κατανοούμε τη λειτουργία της ΕΕ» (56%), αλλά εκτιμούμε σε πολύ υψηλό βαθμό (δεύτεροι στην κλίμακα) ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ», ενώ τέλος πιστεύουμε ότι το πνεύμα λειτουργίας της ΕΕ είναι κατεξοχήν «τεχνοκρατικό» και (σε μικρότερο βαθμό) ότι η ΕΕ είναι «δημοκρατική», «προστατευτική», «αναποτελεσματική» και «μοντέρνα».

Στο υψηλότερο ποσοστό (74%) οι Έλληνες υποστηρίζουμε την ανάγκη θέσπισης μιας «κοινής εξωτερικής πολιτικής» και δηλώνουμε ότι «αισθανόμαστε πιο ασφαλείς» ως πολίτες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, οι Έλληνες υποστηρίζουμε την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64% με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ τελικά προσβλέπουμε στην ΕΕ, για να σωθούμε από την οικονομική κρίση: προσδοκούμε τη σωτηρία μας από την ΕΕ (37%), από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%).

Οι Έλληνες θέλουμε να αποφασίζει η εθνική κυβέρνηση σε θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουμε να αποφασίζει η κυβέρνησή μας από κοινού με την ΕΕ σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.ά.

Τέλος, οι Έλληνες εκφράζουμε τη δυσπιστία μας κατά σειρά: για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Χρήματα προσφέρει ο Καντάφι σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης


Λιβύη: Έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους

Έκκληση να παραδώσουν τα όπλα τους έκανε προς τους διαδηλωτές της Λιβύης η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια. Ταυτόχρονα προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης.

«Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια» ήταν η ανακοίνωση όπως μεταδόθηκε απο την κρατική τηλεόραση. «Ελκυστική χρηματική αμοιβή θα δοθεί σε οποιονδήποτε συνεισφέρει ή δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτούς».

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει κατά τα φαινόμενα απωλέσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.

Στην ανατολική περιοχή, οι άνθρωποι κάνουν το σήμα της νίκης και κρατούν τις σημαίες της εποχής της μοναρχίας του βασιλιά Ιντρίς που ανατράπηκε από τον Καντάφι το 1969 και η οποία έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης.

Aπό τις 15 Φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.

Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ έκανε λόγο στο BBC για «περισσότερους από 2।000 νεκρούς» μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.

tanea.gr

Read more...

Η πορεία μας εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις Παπακωνσταντίνου: «Θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις»


«Πρόσθετες παρεμβάσεις» στη δημοσιονομική πολιτική θα χρειαστούν από την κυβέρνηση βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που παρουσίασε τις αλλαγές.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παρεμβάσεων ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014, η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου».

«Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».


Τα βασικά σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου

Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

Πληθωρισμος 2,5% σε ετήσια βάση

Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακιμήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015»

Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»

Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ

tanea.gr

Read more...

Κοινωνικές εκρήξεις φοβάται τώρα η κυβέρνηση

«Ζεσταίνεται» ξανά το απεργιακό κύμα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου


http://img.protothema.gr/D22A3AACAC4DB90FADEF723D3BE97ABD.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μικροσκόπιο των πολιτικών αναλυτών του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει η μαζική διαδήλωση της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς στην κυβέρνηση εδραιώνεται η αίσθηση ή και η εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις στην ακολουθούμενη πολιτική εισέρχονται σε μία νέα δυναμική φάση.

Κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι θα υπάρξει μία δύσκολη άνοιξη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ιδίως εφόσον δεν εμφανιστούν στον ορίζοντα χειροπιαστά αποτελέσματα από την επώδυνη προσπάθεια του τελευταίου χρόνου και τις θυσίες του ελληνικού λαού, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αυτή τη φάση δεν βλέπουν κανένα αποτρεπτικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το επόμενο τρίμηνο πιθανόν να μην σημειωθούν σοβαρές θετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. «Όσο καθυστερεί η λύση από την Ευρώπη, τόσο θα ενθαρρύνονται οι αντιδράσεις στην πολιτική μας , με την κυβέρνηση να δίνει την εικόνα ενός σκάφους, που πάει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» έλεγε με σκωπτικό ύφος κυβερνητικός παράγοντας.

Ίσως για το λόγο αυτό, της κατανόησης του προβλήματος με τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε από το Ελσίνκι, όπου συνάντησε τον Φιλανδό ομόλογό του ότι καταλαβαίνει τους διαδηλωτές, γιατί οι αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση είναι επώδυνες.

«Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: «θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;».

Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε από το Ελσίνκι αρκετά προβληματισμένος από το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε πολλές φορές τα όσα έχει κάνει η χώρα μας για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Ωστόσο αυτή τη φορά είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων, που πρέπει να υλοποιήσει, σε αντίθεση με ένα μήνα νωρίτερα, όταν είπε ότι η χώρα μας έχει κάνει το 95% των όσων υποχρεούται και άρα τα επώδυνα μέτρα σταματούν περίπου εδώ.

Ενόψει της συνόδους κορυφής, έστειλε ένα μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που θα λάβουμε, θα είναι αποφασιστικής σημασίας, θα είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και για το ευρωπαϊκό μας νόμισμα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αν κατορθώσουμε να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, παρόλο που είναι δύσκολες και πολύπλοκες, στο δύσκολο κόσμο όπου ζούμε, επειδή τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Παρόλο λοιπόν που οι αποφάσεις είναι δύσκολες, πιστεύω ειλικρινά ότι θα έχουμε την υποστήριξη των λαών μας και θα κάνουμε το ευρώ ισχυρό, θα φροντίσουμε να παραμείνει ισχυρό και σταθερό, σταθεροποιώντας τις οικονομίες της περιοχής μας και βοηθώντας την Ευρώπη να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική σε όλη την υφήλιο».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη χθεσινή μεγάλη πορεία που στιγματίστηκε για ακόμη μία φορά από επεισόδια
Read more...

"Χαρίζουν" στους εργολάβους οικοδομών το ΦΠΑ που έπρεπε να πληρώσουν φέτος

Ισορροπίες τρόμου στην αγορά ακινήτων


http://img.protothema.gr/3BA88BD1966B6089B05FC2595FBBE904.jpg
Το "φιλί της ζωής" σε περίπου 15.000 κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας που κινδυνεύουν να "σκάσουν" επειδή τους έχουν μείνει απούλητα περί τα 100.000 ακίνητα, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. "Στο παρά ένα" κυριολεκτικά, τους σώζει από τη "χαριστική βολή", να πληρώσουν δηλαδή φέτος από την τσέπη τους και τον ΦΠΑ 23%, για όλα αυτά τα κτίρια και διαμερίσματα που … δεν έχουν καν πουλήσει.

Για να μη σκάσει στα χέρια των κατασκευαστών μια "βόμβα" εκατομμυρίων ευρω, τα οποία θα πλήρωναν φέτος για ΦΠΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει το χρόνο πληρωμής του ΦΠΑ για κατοικίες και καταστήματα, εφόσον δεν πωληθούν εντός 5ετίας.

Με το ισχύον από το 2006 καθεστώς, ένα ακίνητο παύει να θεωρείται νεόδμητο και άρα μπορεί να το αγοράσει κάποιος χωρίς ΦΠΑ, πληρώνοντας μόνο το φόρο μεταβίβασης, εφόσον περάσουν πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Μετά δηλαδή από μια 5ετία, όσα ακίνητα δεν έχουν πουληθεί ή χρησιμοποιηθεί και παραμένουν στην κατασκευαστική επιχείρηση προς πώληση, θεωρούνται "μεταχειρισμένα" και τότε προκύπτει υποχρέωση των κατασκευαστών τους να πληρώσουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ, που θα πλήρωνε κανονικά ο πελάτης τους (αυτοπαράδοση).

Αυτό σημαίνει πως για δεκάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, των οποίων η άδεια εκδόθηκε προ πενταετίας, πρέπει πλέον οι εργολάβοι που τα κατασκεύασαν να πληρώσουν από την τσέπη τους το ΦΠΑ στο Κράτος, χωρίς να μπορούν να ελπίζουν πως θα τον εισπράξουν πρώτα από κάποιον αγοραστή -λόγω κρίσης.

Στην περίπτωση αυτή, από φέτος θα έπρεπε οι κατασκευαστές θα αρχίσουν να πωλούν σε τιμές κόστους τα ακίνητα, για να μην χρειαστεί "να φάνε από τα έτοιμα" -αν έχουν- για ένα ...νεόδμητο ακίνητο που μένει απούλητο για χρόνια, παλαιώνει και φθείρεται.

Με τη νέα ρύθμιση, από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται όσα σπίτια παραμένουν ημιτελή. Οι κατασκευαστές θα έχουν πλέον "τράτο" μία τριετία για να πληρώσουν ΦΠΑ, μετά από την ολοκλήρωσή τους -εκτός αν καταφέρουν να τα πουλήσουν νωρίτερα.

Το πρόβλημα είναι κατά πόσον η διάταξη "απεγκλωβίζει" πραγματικά τους κατασκευαστές που πιέζονται -λόγω έλλειψης ρευστότητας- να πουλήσουν φθηνότερα τα ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει άμεσα από το ΙΚΑ τα στοιχεία που θα δείχνουν πόσα ακίνητα αποπερατώθηκαν και μένουν απούλητα από το 2007. Οι κατασκευαστές τους θα πρέπει πλέον έτσι να πληρώσουν τον ΦΠΑ. Παράταση χρόνου παίρνουν δηλαδή μόνο όσοι το τελείωσαν μετά το 2007 ή τα άφησαν "στη μέση".

Με τον τρόπο αυτό, "νεόδμητο" θα χαρακτηρίζεται και θα υπόκειται σε ΦΠΑ ακόμα και ένα σπίτι, για παράδειγμα, που πήρε άδεια το 2006, αποπερατώθηκε το 2012 και πουλήθηκε το 2015.

Δίκοπο μαχαίρι η φρενίτιδα του 2004-2005

Το 2004 και 2005, ολόκληρη η χώρα ζούσε την απόλυτη φρενίτιδα να προλάβει να αγοράσει «σπίτι χωρίς ΦΠΑ». Για να γλιτώσουν το 8% της αξίας του και να πληρώσουν μόνο φόρο μεταβίβασης 11% (αντί ΦΠΑ 19% τότε), πολλοί έπαιρναν "δάνεια στα τυφλά", ζευγάρια έκαναν πολιτικούς γάμους για να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο δάνειο, αλλά πλήρωναν και "καπέλο" 20% ή και 30% μέσα σε ένα χρόνο λόγω της υπέρογκης ζήτησης. Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε πάντως, ο πανικός δεν δικαιολογείτο ειδικά για τα νέα ζευγάρια που απαλλάχθηκαν τελικά από ΦΠΑ.

Η ζημιά όμως είχε γίνει: οι τιμές εκτοξεύτηκαν μέσα σε μια τετραετία σε απίστευτα ύψη. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά «εγκλωβίστηκαν» στα χαμηλότοκα –τότε- στεγαστικά. Οι τράπεζες ανοίχτηκαν σε επισφαλή –όπως διαφαίνεται σήμερα- δάνεια. Οι κατασκευαστές και ολόκληρος ο κλάδος της οικοδομής άντλησαν πρωτοφανή στα χρονικά κεφάλαια. Οι παλαιότεροι του χώρου πρόλαβαν και … παντελόνιασαν «μαύρα χρήματα», σε τιμές πολλαπλάσιες από τις αντικειμενικές της εφορίας στα συμβόλαια. Εμφανίστηκαν όμως και οι «νεόκοποι» που "ανοίχτηκαν" με δάνεια.

Ωστόσο το 2007 και πριν ακόμη ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση, οι εργολάβοι φρέναραν απότομα την υπερπαραγωγή κατοικιών, καθώς κατάλαβαν ότι το πλεόνασμα των απούλητων κατοικιών (250.000 διαμερίσματα τότε) δεν θα μπορούσε πλέον να απορροφηθεί. Στόχος τους ήταν να διατηρήσουν και τις τιμές των ακινήτων στα ύψη που είχαν τότε σκαρφαλώσει.

Πολλοί από τότε δεν έκτισαν ούτε ένα καινούργιο διαμέρισμα, ενώ άλλοι έκαναν στοχευμένες μόνο κινήσεις για ακίνητα-φιλέτα και μεγάλα βαλάντια. Οι νέοι κατασκευαστές όμως, που μπήκαν τελευταίοι «στο χορό» δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση και πιέζονταν να πουλάνε, για να συνεχίσουν "να υπάρχουν" στην αγορά ή να καλύψουν το επενδυτικό τους «άνοιγμα». Έκτοτε επικρατεί μια εύθραυστη «ισορροπία τρόμου» στην κτηματαγορά και η αναθέρμανση της οικοδομής δεν έρχεται, τουλάχιστον πριν μειωθεί δραστικά το στοκ των απούλητων κατοικιών, ώστε να αρχίσουν να κτίζουν καινούργια οι εργολάβοι, με χαμηλότερες πάντως τιμές.

Σε περίπτωση πάντως μαζικής ρευστοποίησης και απότομης πτώσης των αξιών των ακινήτων, οι συνέπειες θα ήταν εκρηκτικές όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αναπόφευκτα θα σημειώνονταν επιχειρηματικά και οικογενειακά "κραχ", για όσους "εγκλωβίστηκαν" στις υψηλές τιμές του παρελθόντος, ενώ τράπεζες και το ίδιο το Κράτος θα "έγραφαν" ζημίες από υποαξίες. Ταυτόχρονα θα μειώνονταν οι φόροι που επιβάλλονται επί της αξίας των ακινήτων ενώ θα μειωνόταν και το ΑΕΠ της χώρας, που ενσωματώνει τις ακινητοποιήσεις κεφαλαίων. Τότε όμως θα έπρεπε να γραφτεί σε νέα βάση ξανά το Μνημόνιο, που θέτει στόχους μείωσης ελλειμμάτων και εξοικονόμησης κονδυλίων ως ποσοστά του ΑΕΠ, επειδή ως ποσοστό του υπολογίζονται και το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.. .
Read more...

Απόφαση-κόλαφος για το χρυσό της Χαλκιδικής

Πουλήθηκαν το 2003 έναντι 11 εκατ. ευρώ


http://img.protothema.gr/33030AC665EBE61230BAE6CC280476D3.jpg
Με μια απόφαση-βόμβα για την «Ελληνικός Χρυσός», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την εταιρεία να επιστρέψει επιδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ καθώς η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της E.E. περί κρατικών ενισχύσεων.

Ύστερα από έρευνα, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007. Εκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.
Read more...

Kαρέ καρέ η σύλληψη του ..τοξοβόλου των Αθηνών


taxalia

Όχι, δεν είναι ανέκδοτο, η σύλληψη κάποιου που έριχνε με ..τόξο, εναντίον των αστυνομικών. Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: crimesonair.blogpsot.

papaioannou

Read more...

Και άλλο video απο την γιούχα Παπανδρέου στο Βερολίνο


Read more...

Παρουσίαση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από Γ. Παπακωνσταντίνου

Αναμένεται και έκθεση της Κομισιόν

Ο υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Aθήνα
Τις βασικές αλλαγές του επικαιροποιημένου Μνημονίου θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί στον τελικό εισπρακτικό στόχο από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενώ θα παρουσιάσει και τις βασικές στοχεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012 -2014.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται και η δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (The Economic Adjustment Programme for Greece – third review).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έως 100.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας Επεισόδια και κοσμοσυρροή στην πορεία


Βία επεισόδια, με πρωτοφανή διάρκεια σημάδεψαν τη χθεσινή, μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η συμμετοχή έφτασε από τις 30.000 (ΒΒC) έως και τα 100.000 (Reuters) άτομα.

Πολύωρες οδομαχίες

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν γύρω στη μία το μεσημέρι στα Χαυτεία με ομάδες διαδηλωτών και εξελίσσονταν έως τις επτά το απόγευμα. Στο Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι άνοιξαν μετά τις επτά

μικρή ομάδα διαδηλωτών παρέμενε έως και τις οκτώ. Χαρακτηριστικό των χθεσινών επεισοδίων ήταν η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, ενώ μετά τη λήξη τους, το Σύνταγμα, η πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Ξηλώθηκαν ακόμη και τα παγκάκια από την πλατεία Συντάγματος στα οποία οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και έστησαν οδοφράγματα.

Η πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία στο Σύνταγμα χωρίς

Επεισόδια, ενώ γύρω στις 3 είχε ολοκληρωθεί και η πορεία της ΓΣΕΕ. Ωστόσο και ενώ είχαν ξεσπάσει επεισόδια οι διαδηλωτές από την πορεία της ΓΣΕΕ που είχαν κατέβει προς την Πανεπιστημίουεπέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος. Η αστυνομία απαντούσε με δακρυγόνα στην παραμικρή κίνηση διαδηλωτών ενώ επιθέσεις με χήμικά έγιναν και σε μεμονωμένα μπλοκ διαδηλωτών π.χ. εκπαιδευτικών.

Προκλήθηκαν επίσης σημαντικές ζημιές σε τράπεζες, κάηκαν δύο μοτοσυκλέτες της ΕΛΑΣ και έγιναν 9 συλλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των συλληφθέντων κατείχε τόξο και βέλη καθώς και

τσεκούρι। Επίσης έγιναν άλλές 17 προσαγωγές ενώ υπάρχουν τρεις τραυματίες αστυνομικοί.

.tanea.gr

Read more...

Παπανδρέου: Το δάνειο θα αποπληρωθεί και με τόκο Δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τη Φινλανδία

O Γ.Παπανδρέου και η Φινλανδή πρωθυπουργός Μαρί Κιβινιέμι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει εξ' ολοκλήρου και με τόκο το δάνειο των 110 δισ. ευρώ παρείχε από τη Φινλανδία, όπου βρέθηκε χθες, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα στην Ελλάδα, δήλωσε πως κατανοεί τον πόνο του ελληνικού λαού και πως ορισμένες φορές θα ήθελε κι ο ίδιος να κατέβει στο δρόμο.

«Μερικές φορές θέλω και ο ίδιος να κατέβω να διαδηλώσω επειδή δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από αυτά που συμβαίνουν. Ωστόσο, η διαμαρτυρία δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Ελσίνκι.

Ο Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με την Φινλανδή ομόλογό του Μαρί Κιβινιέμι, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου και της 24ης Μαρτίου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. και υπογράμμισε πως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων θα καθησυχάσει τις αγορές.

Απευθυνόμενος στους Φινλανδούς πολίτες τόνισε πως μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο και μάλιστα με τόκο. Επισήμανε πως αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η χώρα και στιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει, λέγοντας πως έχουν ήδη γίνει τα 4/5 από όσα οφείλει η χώρα να κάνει για την οικονομία της.

«Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη διαφάνεια, καλύτερη διοίκηση στον δημόσιο τομέα, ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να μειώσουμε το χρέος και να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Μαρί Κιβινιέμι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην λήψη μέτρων που θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Ελλάδας και ζήτησε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς «υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα»।
.tanea.gr
Read more...

Τρόμος παντού - Αναχωρούν τρία ελληνικά C-130 Λουτρό αίματος στη Λιβύη

Χιλιάδες νεκροί και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του λουτρού αίματος στις μεγάλες πόλεις της Λιβύης, ενώ την ίδια στιγμή κερδίζουν έδαφος οι διαδηλωτές.

Στα ανατολικά της χώρας, στη Βεγγάζη και στο Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση».

Εντούτοις, στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες. Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες εγκαταλείπουν τον Καντάφι, Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- ετοιμάζονται να βρεθούν μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων...

Επαναπατρισμός Ελλήνων
Παράλληλα, σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβούν στη Λιβύη τρία ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 προκειμένου να επαναπατρίσουν περίπου 200 Έλληνες. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Δόλης. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους με αεροπλάνα και πλοία. Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης δεν λειτουργεί και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικρατούν χαοτικές συνθήκες. Αρκετές πτήσεις έχουν αναχωρήσει και περισσότερα αεροσκάφη και πλοία κατευθύνονται στη Λιβύη για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους. Διεθνείς εταιρείες απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για τεράστιο κύμα μεταναστών. Η ιταλική εφημερίδα Repubblica γράφει ότι η Frontex εκτιμά πως η κρίση στη βόρεια Αφρική πιθανώς θα φέρει στην Ευρώπη 500.000 με 1,5 εκατ. μετανάστες που θα κατευθυνθούν κυρίως σε Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα.

Ο Καντάφι προσπαθεί να «κρατήσει» την Τρίπολη

Ο Μουαμάρ Καντάφι βύθισε τη Λιβύη σε εμφύλιο πόλεμο με ένα παραληρηματικό διάγγελμα, στο οποίο διακήρυξε ότι θα πεθάνει ως μάρτυρας και θα συνθλίψει την εξέγερση. Η ανατολική Λιβύη έχει φύγει από τα χέρια του και πλέον προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο στην Τρίπολη, καθώς και σε δυτικές πόλεις, όπου οι πολίτες έχουν αρχίσει επίσης να ξεσηκώνονται κατά του καθεστώτος.

Το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης είναι έρημο. Στους δρόμους βρίσκονται μόνο αστυνομικοί και στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς, καθώς και μισθοφόροι, πού σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγουν πυρ, λεηλατούν και σπέρνουν τον τρόμο. Μαρτυρίες γιατρών από τη Λιβύη αναφέρουν ότι ένοπλοι πυροβολούν ανθρώπους σε νοσοκομεία.

Οι Λίβυοι φαίνεται πως έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και ελπίζουν πως διαδηλωτές από τα ανατολικά μαζί με στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει θα έλθουν αν τους βοηθήσουν. Κάτοικος της Τρίπολης δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε επαφή με τις ελεύθερες πόλεις στα ανατολικά και για την Πέμπτη προετοιμάζεται πορεία στην Τρίπολη.

Το καθεστώς φέρεται κατ¨ άλλες πληροφορίες να έχει στρέψει δύο πολεμικά πλοία να «κοιτούν» την πρωτεύουσα...

«Ελεύθερη» Βεγγάζη

Στη Βεγγάζη και το Τουμπρούκ οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν κρατώντας τις προ Καντάφι σημαίες και πανό που γράφουν «Ελεύθερη Λιβύη», σύμφωνα με εικόνες που έδειξε το Αλ Τζαζίρα. Ανταποκριτής του Guardian που έφθασε στη Βεγγάζη μετέδωσε ότι στρατιώτες μαζεύουν στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος τόνους όπλων και πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια δυνάμεων πιστών στον Λίβυο ηγέτη.

Πιλότος φέρεται, εν τω μεταξύ, να αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη και να έριξε το αεροπλάνο του, έχοντας χρησιμοποιήσει πρώτα το σύστημα εκτόξευσης.

Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες «εγκαταλείπουν» τον Καντάφι

Στρατιώτες, Λίβυοι διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί εγκαταλείπουν τον Καντάφι και τάσσονται με το μέρος των διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές. Ο ίδιος δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι δεν ευθύνεται για τη σφαγή των τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσε ότι η Βεγγάζη βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών και τόνισε ότι τώρα όλοι έχουν στα χέρια τους όπλα.

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει» δήλωσε ο πρώην υπουργός. Ο Καντάφι δεν θα φύγει από τη χώρα, πιθανότατα θα αυτοκτονήσει, ανέφερε. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντετζαλίλι, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε τον Καντάφι, έδωσε την ίδια ώρα συνέντευξη στη σουηδική Expressen, λέγοντας ότι ο Καντάφι είχε δώσει προσωπικά την εντολή για το βομβαρδισμό του αεροσκάφους της Pan Am στο Λόκερμπι το 1998.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε σε πρεσβευτές της ΕΕ στην Τρίπολή ότι η Αλ Κάιντα έχει εγκαθιδρύσει «ισλαμικό εμιράτο» στη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη και επικεφαλής είναι ένας πρώην κρατούμενος στη βάση του Γκουαντάναμο. Ωστόσο, κάτοικοι της πόλης δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι αυτοί είναι ισχυρισμοί με τους οποίους η λιβυκή κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διεθνής κοινότητα ζητά να μπει τέλος στη βία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - Μουν τονίζει ότι «οι υπαίτιοι για αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να τιμωρηθούν».

Στο προσκήνιο βγαίνει, εν τω μεταξύ, και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δηλώνοντας βέβαιος ότι το κύμα αναταραχής στη Μέση Ανατολή θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για να «φέρει το τέλος κυβερνήσεων που καταπιέζουν και ταπεινώνουν τους λαούς τους»।

tanea.gr
Read more...

Συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ενσήμων των μεταναστών

Έπειτα από έναν μήνα απεργίας πείνας

Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ θα έχουν το μεσημέρι ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για το μεταναστευτικό, Άννα Νταλάρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το θέμα της συγκέντρωσης των απαραίτητων ενσήμων για μετανάστες που κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας, καθώς και το θέμα της μαύρης εργασίας.

Λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας, είναι ορατός ο κίνδυνος για πολλούς μετανάστες που βρίσκονται για χρόνια στη χώρα να μην μπορούν να ανανεώσουν τη άδεια παραμονής, καθώς δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.

Το θέμα ανέκυψε επιτακτικά πριν από έναν μήνα περίπου, όταν ξεκίνησαν απεργία πείνας 237 μετανάστες, των οποίων η παραμονή στην χώρα είχε βρεθεί στον αέρα λόγω μη συγκέντρωσης ικανού αριθμού ενσήμων.

Πριν από λίγες ημέρες η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα είχε δηλώσει ότι προωθούνται λύσεις για όσους κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας και είχε προσθέσει ότι «θα φύγουν άνθρωποι, γιατί έχουμε νόμους». Εκτίμησε ότι, με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και των Εργατικών Κέντρων, θα παραμείνουν περί τους 500.000 μετανάστες.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δύο τηλεφωνήματα - φάρσα για βόμβα στον Αρειο Πάγο

Εκκενώθηκαν τα δικαστήρια

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο που στεγάζει τον Αρειο Πάγο και το Εφετείο, στην λεωφ. Αλεξάνδρας, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας το πρωί της Πέμπτης. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για φάρσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 08:48 και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στα δικαστήρια στην λεωφ. Αλεξάνδρας και θα εκραγεί σε μισή ώρα.

Το κτίριο των δικαστηρίων εκκενώθηκε, αποκλείστηκε η ευρύτερη περιοχή και έσπευσαν πυροτεχνουργοί.

Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, στις 9:18, για τοποθέτηση βόμβας στο ίδιο κτίριο, αλλά χωρίς να υπάρξει χρονικός προσδιορισμός για έκρηξη.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για φάρσα.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρία C-130 αναχωρούν για τη Λιβύη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών

Και η φρεγάτα «Ψαρά»

Εικόνα από τον επαναπατρισμό υπηκόων άλλων χωρών
Εικόνα από τον επαναπατρισμό υπηκόων άλλων χωρών (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Τρία C-130 αναχωρούν το πρωί της Πέμπτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Τρίπολη και τη Σάμπχα της Λιβύης προκειμένου να παραλάβουν Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Ήδη, ένα C-130 έχει απογειωθεί και σε λίγη ώρα αναμένεται να φύγουν και τα άλλα δύο.

Επίσης, λίγες ώρες πριν αναχώρησε από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.

Στα αεροσκάφη, τα οποία αναμένονται να φτάσουν στον προορισμό τους στις 12 το μεσημέρι και να επιστρέψουν το βράδυ, θα επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση επαναπατρισμού.

«Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμπχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη, όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ.Δόλλης.

«Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γι' αυτό πάω κι εγώ ο ίδιος» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Το επιβατικό πλοίο Hellenic Spirit που ξεκίνησε από τη Βεγγάζη με 2.000 Κινέζους και 30 Έλληνες βρίσκεται 90 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και αναμένεται να δέσει στο Ηράκλειο στις 2 το μεσημέρι.

«Η επιβίβαση έγινε ομαλά, οι επιβάτες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, ωστόσο είναι φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι», δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πλοίαρχος, Μιχάλης Πετειναράκης.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να έχει φτάσει στο λιμάνι του Ηρακλείου και το επιβατικό πλοίο Olympic Champion.

Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Εκεί έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή των πρώτων που θα φτάσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 2:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13000- 15.000 κινέζων.

Από το βράδυ της Τετάρτης, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαικός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέες συγκρούσεις κατοίκων της Κερατέας με αστυνομικούς για τον ΧΥΤΑ

Μία ακόμη ημέρα έντασης

Στιγμιότυπο από παλαιότερα επεισόδια στην Κερατέα
Στιγμιότυπο από παλαιότερα επεισόδια στην Κερατέα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Λαυρίου στη περιοχή Οβριόκαστρο Κερατέας ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ και αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Οι συγκρούσεις των κατοίκων με τους αστυνομικούς ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Για περίπου δύο ώρες ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι επιτίθονταν στους αστυνομικούς οι οποίοι τους απωθούσαν κάνοντας και χρήση χημικών.

Τα επεισόδια έληξαν όταν κατέφθασαν από το κέντρο της Αθήνα αστυνομικές ενισχύσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...