Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Διαδοχικές συναντήσεις με Βρούτση - Στουρνάρα Πιέζει η Τρόικα για νέες «θυσίες» εργαζομένων και συνταξιούχων

Νέες συναντήσεις και «γεμάτο» Σαββατοκύριακο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που για πολλοστή φορά διαβουλεύεται με την Τρόικα για να κλείσουν, ει δυνατόν μέσα στα επόμενα 24ωρα, όλα τα ανοικτά μέτωπα που απομένουν ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στην έκθεση των εκπροσώπων των δανειστών μας και στην πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που εκκρεμεί.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας και στο τραπέζι θα πέσουν για ακόμη μια φορά όλα τα εργασιακά ζητήματα: το θέμα της αποζημίωσης, η κατάργηση των τριετιών, η εξαήμερη απασχόληση και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού.

Ακολούθως οι Τροικανοί θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κυρίους Στουρνάρα και Σταϊκούρα, σε μια σύσκεψη που και πάλι δεν θα είναι η καταληκτική, καθώς έχει ήδη προγραμματισθεί νέα συνάντησή τους την Κυριακή το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση Στουρνάρας και Τρόικα θα προσπαθήσουν να καλύψουν και άλλο κομμάτι της διαφοράς που πληροφορίες λένε πως έχει γεφυρωθεί κάτω και από το ένα (1) δισ. ευρώ, κυρίως για τα μέτρα του 2014.

Χθες πάντως, με πρωτοβουλία  των επικεφαλής των ελεγκτών, αναβλήθηκε ξαφνικά στο «παρά ένα» (μία  ώρα πριν μόλις) η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, παρατείνοντας το θρίλερ των αποφάσεων που θα χρειαστεί να ληφθούν εντός και εκτός Ελλάδος, για την τύχη του ελληνικού χρέους.

Η ουσία είναι πάντως ότι  η Τρόικα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να είναι τα μέτρα "εμπροσθοβαρή". Ήδη κλείδωσαν μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα 4,5 για το 2014, ενώ παραμένει διαφορά 1 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας πάντως ο λογαριασμός των 9 δισ. (αντί 7,8 δισ. που  έγραφε το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για τα μέτρα του 2013, θα κλείσει με επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.  

Αναλυτικότερα μέσω:

-         κατάργησης των δώρων ΟΓΑ: 550-600 εκατ. ευρώ

-         μεγαλύτερης μείωσης στις συντάξεις άνω των 1.000: 200 εκατ. ευρώ

-         από περικοπή φοροαπαλλαγών για γονείς κλπ: 400-500 εκατ. ευρώ

-         μέσω περικοπής σε επιδόματα και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων: 100-200 εκατ. ευρώ


Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και οι όποιες αλλαγές τελικώς συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από του χρόνου.

Read more...

Τι απαντά ο Καιάδας για το "Corpus Christi''

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, με τηλεφωνική του παρέμβαση στον Real Fm, απάντησε στην ανάρτηση του enikos.gr με τίτλο ''Ποιος βουλευτής της ΧΑ φωτογραφίζεται με Corpus Christi?''(http://www.enikos.gr/index.php?option=content&task=preview&id=87718&c=4078129b28a10b1778cff9a8bb6485ee)
Ο βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι η σκηνική του παρουσία στο συγκρότημα με το οποίο εμφανίζεται παραπέμπει σε αντιχριστιανικά ήθη, όμως αμύνθηκε λέγοντας ότι το συγκρότημά του δεν επιχείρησε να προσβάλει την εικόνα του Ιησού Χριστού.
''Είναι ένα σήμα που το κάνει όλη η νεολαία, δεν είναι κάτι καινούργιο''. Ήταν η απάντησή του στην ερώτηση της Μαίρης Πολλάλη, για την χειρονομία που κάνει στην επίμαχη φωτογραφία.
''Προσπαθείτε να βάλετε στον αντίποδα το συγκρότημα στο οποίο συμμετέχω με το θεατρικό έργο. Η κίνηση απλά συμβολίζει τη μουσική ροκ και μέταλ. Εγώ δε σατίρισα τον Χριστό'', δήλωσε ο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον Real FM, στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Μαίρης Πολλάλη.

Ακούστε το ηχητικό

enikos.gr

Read more...

Το ΙΚΑ ζητεί 30 εκατ. ευρώ για... μπογιάτισμα...





Δεν πίστευε στα μάτια του ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης όταν διάβασε το έγγραφο-αίτημα του ΙΚΑ που του ζητούσε 30 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση και φρεσκομπογιάτισμα του κτιρίου του: «Είναι απαράδεκτο σε ... καιρούς κρίσης, την ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και την ώρα που το κράτος χρωστά στους πάντες, ορισμένοι να θέλουν χρήματα και μάλιστα εκατομμύρια ευρώ για... φρεσκάρισμα των τοίχων των κτιρίων τους» είπε ο υπουργός, ο οποίος βεβαίως «έκοψε» το σχετικό αίτημα.

"BHMAτοδότης"


Read more...

Επιδημία η κατάθλιψη στους έφηβους

Η κατάθλιψη έχει πάρει μορφή επιδημίας μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία έναρξής της, καθώς πλήττει πλέον ακόμη και παιδιά 12 χρόνων ή και μικρότερα, δηλώνουν κλινικοί ψυχολόγοι κατά την διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους», που ξεκίνησε στην Αθήνα την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011) το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Read more...

Τι είπαν Βρούτσης-τρόικα

Συνάντηση είχαν νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με το κλιμάκιο της τρόικας. Τι είπαν για τον κατώτατο μισθό και την επιθεώρηση εργασίας.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:
 .enikos.gr

Read more...

Πρόταση Άσμουσεν για το χρέος

Μια νέα πρόταση κατέθεσε, μέσω συνέντευξής του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιεργκ Ασμουσεν, για το χρέος της Ελλάδας. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η χώρα μας, ώστε να μπορεί να προβεί σε επαναγορά των δικών της ομολόγων από τις αγορές.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:



Read more...

Ποιος βουλευτής της ΧΑ φωτογραφίζεται με Corpus Christi?

Ένταση και προσαγωγές είναι τα κεντρικά στοιχεία της παράστασης Corpus Christi στο θέατρο Χυτήριο. Την ίδια στιγμή βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πρωταγωνίστησαν στην ένταση των τελευταίων ημερών κάθονται στα ίδια έδρανα με συνάδελφό τους που φωτογραφίζεται με φόντο την επιγραφή  Corpus Christi που είναι το όνομα ενός μουσικού συγκροτήματος. Όμως και το συγκρότημα στο οποίο μετέχει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, εξυμνεί τον σατανά σε κάποια από τα τραγούδια του, αλλά δεν έσπευσαν βουλευτές και μέλη του κόμματος να διακόψουν συναυλίες και ηχογραφήσεις.
enikos.gr
  

Read more...

Ποιες αποδείξεις θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα...




Το υπουργείο Οικονομικών θα ρίξει και πάλι τους φορολογούμενος στο κυνήγι των αποδείξεων με στόχο να βάλει επιτέλους φρένο στην φοροδιαφυγή και να μπορέσει να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ. Ηδη στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου έχει...
πέσει η πρόταση από το εισόδημα των φορολογουμένων να εκπίπτουν οι δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το Εθνος υπάρχουν σκέψεις ώστε να αφαιρείται σε ποσοστό 100% από το φορολογητέο εισόδημα οι αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Μάλιστα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συλλέγουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αποδείξεις, ωστόσο η Εφορία θα ανακοινώσει λίγο πριν την υποβολή των δηλώσεων ποιες θα είναι αυτές που θα μετράνε στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

iefimerida.gr


Read more...

«ΜΙΛΗΣΑΝ» ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ


Συμπλοκή αστυνομικών και ενόπλων τα ξημερώματα


http://newpost.gr/post/160677/symploki-astynomikon-kai-enoplon-ta-ksimeromata/ 
Στη σύλληψη Αλβανού δραπέτη, κατέληξε άγρια καταδίωξη και «μάχη» αστυνομικών με τέσσερις ενόπλους, τη νύχτα στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό των συνεργών του, αλλά και βαρέως οπλισμού, που χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή.
Συλληφθείς είναι 34χρονος, κρατούμενος για ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων, ο οποίος απέδρασε με θεαματικό τρόπο και με τη βοήθεια τριών ενόπλων συνεργών του, χθες το απόγευμα από το νοσοκομείο της πόλης.
Επίσης, προσήχθη ένας ακόμα Αλβανός, ο οποίος εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ένας από τους δράστες της ένοπλης συμπλοκής στον Κόκκινο Μύλο και από εκείνους, που βοήθησαν τον 34χρονο να αποδράσει.
Η άγρια καταδίωξη ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν κοντά στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είδαν ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα και έκαναν σήμα να σταματήσει, επειδή το θεώρησαν ύποπτο. Τότε, οι επιβάτες άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς.
Οι κακοποιοί εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και διέφυγαν τρέχοντας, πυροδοτώντας έτσι την καταδίωξη και τις -σε εξέλιξη ακόμη- έρευνες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν στην περιοχή.
Περί τη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα, ο 34χρονος δραπέτης, που είχε καταφύγει σε πολυκατοικία, βγήκε στον δρόμο και παραδόθηκε στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον είχαν κυκλώσει από παντού.
Λίγο αργότερα προσήχθη και ο δεύτερος, ενώ αναζητούνται οι άλλοι δύο, οι οποίοι έχουν μαζί τους και τα όπλα.
Σημειώνεται ότι ο 34χρονος κρατούμενος απέδρασε από το νοσοκομείο Τρικάλων, όπου είχε μεταφερθεί στα επείγοντα περιστατικά, με ισχυρή συνοδεία από τις φυλακές.
Εκεί, όμως, περίμεναν ήδη οι τρεις συνεργοί του, οι οποίοι επιτέθηκαν με καλάσνικοφ στους αστυνομικούς, πυροβόλησαν μέσα στο νοσοκομείο για εκφοβισμό, σκορπίζοντας τον πανικό, χτύπησαν ειδικούς φρορούς και διέφυγαν μαζί με τον κρατούμενο με ΙΧ αυτοκίνητο.

Read more...

Μεροκάματο 1.500 € ζητά η Task Force

Ημερήσια αποζημίωση που φθάνει μέχρι και τα 1.500 ευρώ φαίνεται να ζητά η Τask Force του Horst Reichenbach για τους υπαλλήλους της, τη στιγμή που το ποσό που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ανέρχεται στα 92 ευρώ.
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Παραπολιτικά, οι εκπρόσωποι της κοινοτικής βοήθειας που έρχονται στη χώρα προκειμένου να παράσχουν τεχνική βοήθεια για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης φέρεται να ζήτησαν ημερήσια αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους στις ομάδες εργασίας που έχουν ενταχθεί από 800 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με το βαθμό του κάθε υπαλλήλου.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ακολούθησε, βέβαια, τα όσα προβλέπει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων, αποζημιώνοντάς τους με 92 ευρώ την ημέρα, για όσο καιρό απασχολούνται στην Ελλάδα.

Read more...

ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


Νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τις ισχυρές...
ενστάσεις που προέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μετέχουν στην τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς 800.000 αυτοαπασχολούμενων και τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, συζητείται να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς μειώσεις στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες να εφαρμοστεί κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές από 20% έως και 35%. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα πιέζει ασφυκτικά ώστε οι φορολογικές αλλαγές, οι οποίες θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ, να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (Ανδρ. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ) εξετάσθηκαν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες: 1. Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα προτείνεται η καθιέρωση: Δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος ή εναλλακτικά τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%. Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 16.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων προτείνουν: Να εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα. Να συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες και έχουν έδρα την κατοικία τους. 2. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και η ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, να εξακολουθούν να ισχύουν συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ και να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 35% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Με την κλίμακα αυτή να φορολογούνται και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Read more...

Προτάσεις Μανιτάκη για την αποφυγή οριζόντιων απολύσεων στο Δημόσιο

Μετρήσιμα αποτελέσματα ζητεί η τρόικα


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πακέτο εναλλακτικών μέτρων για την αποφυγή άμεσων και οριζόντιων απολύσεων κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους εκπροσώπους της τρόικας κατά τη
συνάντησή τους την Παρασκευή.

Από το πακέτο μέτρων ξεχωρίζουν η πρόταση για απομάκρυνση περίπου 11.000 υπαλλήλων, που είναι επίορκοι, απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις υπηρεσίες τους ή κριθούν ακατάλληλοι βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και η πρόταση για υπαγωγή σε διαθεσιμότητα μέρους του προσωπικού το οποίο απασχολείται στο δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων περισσότερων από 200 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, αλλά δεν έδειξαν να επιμένουν στο θέμα των άμεσων απολύσεων. Μάλιστα, φέρονται να ζήτησαν από τον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη και τον υφυπουργό Μανούσο Βολουδάκη να υπάρξουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε και την πορεία της αξιολόγησης των δομών, στην οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία καθώς, όπως ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας, θα οδηγήσει σε μείωση των οργανικών μονάδων τουλάχιστον κατά 50% με αποτέλεσμα εξοικονόμηση δαπανών από τον περιορισμό λειτουργικών εξόδων και την κατάργηση θέσεων ευθύνης.

Ωστόσο, στο αίτημα της τρόικας για το ακριβές μέγεθος των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την αξιολόγηση, από πλευράς υπουργείου παρέπεμψαν σε επόμενη συνάντηση να δώσουν στοιχεία, καθώς -όπως υποστήριξαν- πρόκειται για μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών και όλων των ευνοϊκών καθεστώτων που ισχύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναδρομικά από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο...
της κυβέρνησης, ενώ εξετάζονται νέα σενάρια για την κλίμακα φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και η δημιουργία μιας διαφορετικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αναδρομικά αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους και γενικότερα σε όλα τα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν φόρους (για τα εισοδήματα του 2011) άνω των 8 δισ. ευρώ. Με τις προωθούμενες αλλαγές οι φόροι θα εκτιναχθούν σε επίπεδα υψηλότερα και πιθανόν να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που αποφασίζονται νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αναδρομική περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την εξάλειψη των ευνοϊκών καθεστώτων που ισχύουν για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο: 1. Καταργούνται αναδρομικά οι εκπτώσεις δαπανών. Σήμερα από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου εκπίπτει το 10% των δαπανών από τον τελικό φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφής. Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων που έχουν διατυπωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης εξετάζεται να διατηρηθούν οι εκπτώσεις των δαπανών για ασφάλιστρα ζωής, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο σύνολό τους όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσών για τον προϋπολογισμό, ενώ η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους θα φθάσει περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα εισπραχθεί εντός του 2013 και θα τονώσει τον προϋπολογισμό του ίδιου έτους. 2. Καταργούνται τα ευνοϊκά καθεστώτα που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές. Σήμερα σε 82 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους το φορολογικό καθεστώς είναι ευνοϊκό προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν. Συγκεκριμένα καταργείται αναδρομικά το προσαυξημένο κατά 50% αφορολόγητο όριο (7.500 ευρώ), ενώ καταργούνται οι μειωμένοι κατά 40% συντελεστές φορολόγησης μειωμένων για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται στις περιοχές αυτές από επιχειρήσεις. 3. Καταργούνται οι μειώσεις φόρου για τους εργαζόμενους σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές. 4. Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όλα τα επιδόματα. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα όταν όλα τα παιδιά της υπερβούν το 23ο έτος της ηλικίας τους, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, καθώς και το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. 5. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Σήμερα από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων η εφορία αναγνώριζε κάποιο ποσοστό δαπανών χωρίς δικαιολογητικά. Οι αλλαγές για το 2013 Νέα σενάρια στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών εξετάζει η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να διατηρηθεί η ισχύουσα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2013. Δηλαδή να διατηρηθούν τα 8 φορολογικά κλιμάκια. Τα στελέχη των κομμάτων ανέφεραν ότι «δεν είναι δυνατόν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ να έχουν ελαφρύνσεις και να μην υπάρχει μέριμνα για τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις». Εξετάζονται ωστόσο μικρές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα, ενώ μελετάται ο ανώτατος συντελεστής 45% να εφαρμόζεται σε εισοδήματα πολύ πάνω από τα 100.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με παιδιά καταργούνται τα αφορολόγητα όρια, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Για τις οικογένειες με ένα παιδί και με ετήσια εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ προκύπτει αύξηση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης κατά 200 ευρώ λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου των 2.000 ευρώ (που ισχύει μέχρι σήμερα για το ένα παιδί). Για τις οικογένειες με δύο παιδιά και με ετήσια εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ προκύπτει αύξηση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης κατά 400 ευρώ λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου (4.000 ευρώ για τα δύο παιδιά). Ελεύθεροι επαγγελματίες Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε να δημιουργηθεί μία προοδευτική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι ένας μοναδικός συντελεστής (35%) ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται να θεσπιστούν δύο συντελεστές 20% και 35% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων (δεν αποκλείεται και 3 συντελεστές). Για εισοδήματα μέχρι 20.000 συντελεστής 20% και πάνω από το ποσό αυτό συντελεστής 35%. Σημειώνεται πάντως ότι με τον μοναδικό συντελεστή 35% το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι θα εισπράξει περί τα 1,58 δισ. ευρώ. Πλέον με τις νέες αλλαγές, το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Για τους αγρότες εξετάζεται η φορολόγησή τους με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών με μειωμένους συντελεστές κατά 50%. Για τα «μπλοκάκια» αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σε δύο εργοδότες ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Με στόχο να μην υπάρξουν αποκλίσεις στα μέτρα που ζητεί η τρόικα από τη φορολογία, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αυξήσει τη φορολογία στους τόκους των καταθέσεων από 10 σε 15%. Το νομοσχέδιο πιθανόν να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό θα παρουσιαστούν στους πολιτικούς αρχηγούς.

Read more...

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Όλες οι αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο - «Ανάσα» για ελεύθερους επαγγελματίες


http://newpost.gr/post/160659/ules-oi-allages-sto-neo-forologiko-nomosxedio- anasa-gia-eleytheroys-epaggelmaties/ 
«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σεσυμφωνία τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους, όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μάλιστα ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.


Ειδικότερα, στο τελικό κείμενο προβλέπεται η διατήρηση των 8 κλιμακίων για μισθωτούς καισυνταξιούχους, με αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο ισχύει ο ανώτατος συντελεστής του 45%.
 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι σχετικά πιο ελαφρύ σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις, αφού προβλέπει την πιθανότητα να μην επιβληθεί τελικά η δυσβάστακτη φορολογία του 35% από το πρώτο ευρώ, κάτι που υπολογιζόταν να φέρει στα δημόσια ταμεία 1,6 δισ.
 

Μετά τη συνεδρίαση της τρόικας η αποδοτικότητα των νέων φορολογικών παρεμβάσεωνμειώθηκε και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες «έπεσε» στα 900 εκατομμύρια ευρώ το πολύ.
 

Έτσι, σε σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συζητήθηκε η πιθανότητα να υπάρξουν δύο συντελεστές: 20% για τα πρώτα 20.000 ευρώ και 35% από αυτό το ποσό και πάνω ή ακόμη και ένας τρίτος ενδιάμεσος συντελεστής στο 25%.
 

Επιπλέον γίνονται σκέψεις να εκπίπτουν από το εισόδημα το σύνολο των δαπανών και των εισφορών στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το 10% που ισχύει σήμερα.
 

Παράλληλα φαίνεται πως «κλείδωσε» ότι όσοι εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή το πολύ δύο εργοδότες να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.
 


Προωθείται παράλληλα και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία θα πέσει στο19% για τα επιχειρηματικά κέρδη και για τα μερίσματα, καταλήγοντας σε μία μέση φορολογία 35%από το 42,5% που είναι σήμερα, καθώς τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν συντελεστή 20% και τα μερίσματα 25%.
 

Παραμένουν τα οκτώ κλιμάκια φορολόγησης για τους μισθωτούς

 

Για τους μισθωτούς φαίνεται ότι τελικά η κλίμακα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνουν τα οκτώ κλιμάκια, ενώ ο υψηλός συντελεστής του 45% θα επιβάλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα.
 

Όσον αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων (που αναμένεται να αποδώσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) οι κυβερνητικοί εταίροι την έχουν αποφασίσει και αναζητούν τον τρόπο απόδοσης επιδομάτων, για τα οποία όμως θα πρέπει να υπάρξει υπολογισμός των δικαιούχων από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα δοθούν μεεισοδηματικά κριτήρια.
 

Στο 15% η φορολόγηση τόκων
 

Τέλος, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεωνστο 15% από το 10% που είναι σήμερα, αλλά και η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους (αν όχι του συνόλου) των φοροαπαλλαγών των φυσικών προσώπων από την πρώτη πρώτου του 2013.

Read more...

Αλλάζει «ρότα» το Βερολίνο; Ο Σόιμπλε παραδέχεται πως είναι αναπόφευκτη η μείωση του χρέους!

"Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής".

Με τη δήλωσή του αυτή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει φωτιά στα σενάρια για την περαιτέρω διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, όσο κι αν … προσπάθησε να ξεκαθαρίσει πως η τοποθέτησή του δεν «έκρυβε» κανένα «μήνυμα» και δεν αφορούσε επ’ ουδενί στην ελληνική περίπτωση.

Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά δημοσίως, πως το θέμα ενός «κουρέματος» χρεών είναι υπαρκτό αν όχι αναπόφευκτο!.

«Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κυρία Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο χερ Σόιμπλε. 

Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα: «'Η Ελλάδα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Δεν έχω μιλήσει για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας». Πλην όμως το θέμα ενός «κουρέματος» τέθηκε πια ανοικτά και από το Βερολίνο και οι όποιες … εξαιρέσεις είναι θέμα δεύτερης ανάγνωσης.

Την ίδια ώρα και από το ίδιο βήμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να «επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση».

«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω» τόνισε ο κ. Ρεν για να στείλει άμεσο και ευθύ «μήνυμα» προς το Βερολίνο λέγοντας: «Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη»…

Read more...

Σε εξέλιξη συνάντηση Βρούτση-τρόικας, το μεσημέρι η νέα συνάντηση με Στουρνάρα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις


Μισθωτοί καιι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα βάρη των νέων σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα
Μισθωτοί καιι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα βάρη των νέων σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα εργασιακά ζητήματα: το θέμα της αποζημίωσης, δηλαδή και το ποσό αλλά και ο χρόνος ειδοποίησης του εργαζόμενου, η κατάργηση των τριετιών, η εξαήμερη απασχόληση και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με νόμο.

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρήστο Σταϊκούρα. Η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ θα επαναληφθεί την Κυριακή.

Η σύσκεψη της Παρασκευής, κατά την οποία θα εξεταζόταν το διαρθρωτικό πακέτο που αφορά στην προώθηση μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των επώδυνων μέτρων, φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» τα 9 δισ. ευρώ για το 2013 (σε σύνολο 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014) εκ των οποίων τα μεγαλύτερα βάρη, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το πρόσθετο αυτό ποσό θα προέλθει από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, την περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά εφέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.

«Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στη τηλεόραση του Antenna και αποσαφηνίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το εφετινό δώρο θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα εξέταζε με τους επικεφαλής της τρόικας το διαρθρωτικό πακέτο που αφορά στην προώθηση μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τον Ιούνιο.

Η τρόικα θα παραθέσει στον κ. Στουρνάρα στοιχεία για τις προαπαιτούμενες δράσεις -όπως αυτή τα έχει επεξεργασθεί- προκειμένου να νομοθετηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει προεργασία και το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών και πάντως πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.

Για τις υπόλοιπες θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια και τροπολογίες που θα ρυθμίζουν τις εκκρεμότητες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...