Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια Τι ισχύει για τις αποδείξεις από την αρχή του 2014


Τι ισχύει για τις αποδείξεις από την αρχή του 2014
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με τα σενάρια για το τι θα ισχύσει φέτος για τη συλλογή αποδείξεων να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2014 έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου στο 10% του συνολικού εισοδήματος, από 25% που ίσχυε το 2013.

Πατώντας στο δεδομενο αυτό κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι το απαιτούμενο ποσό μειώνεται σημαντικά, ακόμη και αν τελικά ισχύσει το μέτρο που προβλέπει ότι θα υπολογίζεται το 50% της αξίας των αγορών από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

Το εν λόγω μέτρο φέρεται να απορρίφθηκε με εντολη του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου φαίνεται ότι το υποστηρίζουν, προσπαθώντας μέσα από παραδείγματα να αποδείξουν ότι δεν θα έχει αρνητική επίπτωση για τους φορολογούμενους.

Όπως λοιπόν υποστηρίζουν, ακριβώς επειδή μειώθηκε το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων δραστικά από το 25% του εισοδήματος στο 10%, σε περίπτωση που οι δαπάνες σούπερ-μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50% δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση όπως φαίνεται και από μια σειρά παραδείγματα:

Φορολογητέο εισόδημα
Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση
Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων κατά τη νέα ρύθμιση
Αναγνωριζόμενο ποσό με μηνιαία κατανάλωση 400 Ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων
Αναγνωριζόμενο ποσό με μηνιαία κατανάλωση 200 Ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων
10.000 Ευρώ
2.500 Ευρώ
1.000 Ευρώ
2.400 Ευρώ
1.200 Ευρώ
15.000 Ευρώ
3.750 Ευρώ
1.500 Ευρώ
2.400 Ευρώ
1.200 Ευρώ
20.000 Ευρώ
5.000 Ευρώ
2.000 Ευρώ
2.400 Ευρώ
1.200 Ευρώ
Κατά συνέπεια:

* Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων: το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων υπερκαλύπτεται και στα τρία παραδείγματα (φορολογητέο εισόδημα 10.000, 15.000 και 20.000), χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.

* Για μηνιαία κατανάλωση 200 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων πρέπει να γίνει διάκριση αναλόγως του φορολογητέου εισοδήματος:

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 10.000 ευρώ δεν απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων (έναντι υποχρέωσης επιπλέον συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας 100 ευρώ κατά το 2013).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 15.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 300 ευρώ (έναντι 1350 ευρώ κατά το 2013).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 20.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 800 ευρώ (έναντι 2600 ευρώ κατά το 2013).

Όπως αποδεικνύεται, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, παρέχοντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλη ελάφρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το 2013, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο, εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και τη μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων.

Τι ισχύει για τις φετινές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2014 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 ισχύουν τα ακόλουθα:

Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης των φόρων μισθωτών και συνταξιούχων (που ανέρχεται σε ποσό 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ και περιορίζεται κατά εκατό ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ) απαιτείται να προσκομισθεί ποσό αποδείξεων που ορίζεται σε ποσοστό 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος.

Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται δεν απαιτείται να υπερβαίνει το ποσό των 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ, και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αποφάσεις στη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου Προτάσεις για όλα τα «αγκάθια» αποστέλλονται το Σάββατο στην τρόικα


Προτάσεις για όλα τα «αγκάθια» αποστέλλονται το Σάββατο στην τρόικα
Ο κ. Βενιζέλος εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Όλα τα ανοιχτά θέματα εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συζητήθηκαν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με τη συμμετοχή -στο μεγαλύτερο μέρος της- του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς και τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Οι προτάσεις που αποφασίστηκαν για τα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, θα αποσταλούν το Σάββατο στους εκπροσώπους των δανειστών.

«Ενημέρωσα για το πού βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες και θα αποστείλουμε αύριο, όσες υπολείπονται να αποσταλούν» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Λίγη ώρα αργότερα, μετά το πέρας της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα» και διαβεβαίωσε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι η συζήτηση για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλα είναι υπό απόλυτο έλεγχο και ότι εμείς θεωρούμε ότι μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat μπορεί να ανοίξει η συζήτηση αυτή.

«Αυτό είναι θέμα που θα το κανονίσουν οι κυβερνήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ο χρόνος της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν.

Η αναβολή στην επιστροφή της τρόικας (σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα επέστρεφε στις αρχές Ιανουαρίου ώστε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας) έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό.

Η κυβέρνηση επεδίωκε να ολοκληρώσει ταχύτατα τη συμφωνία με την τρόικα, ώστε στη συνέχεια να δώσει την εκλογική μάχη του Μαΐου, έχοντας αφήσει πίσω της τα αντιδημοφιλή μέτρα και έχοντας ως βασικό ατού το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, βάσει των νέων εξελίξεων το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προχωρά.

Στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα που αναμένετο να τεθούν στη συνεδρίαση είναι τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η γκρίνια των βουλευτών της συγκυβέρνησης για τα μέτρα, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, το ζήτημα του Χριστόδουλου Ξηρού -το οποίο έχει και διεθνή αντίκτυπο, εν μέσω ελληνικής προεδρίας της ΕΕ- όπως και η τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ωρα μηδέν στην Ουκρανία...




-Υπό κατάληψη το υπουργείο Γεωργίας . 
-Πέντε οι νεκροί στις διαδηλώσεις.
-ΦΩΤΟ από τη χθεσινή νύχτα...
Στην επίθεση πέρασαν σήμερα οι φιλοευρωπαίοι ουκρανοί διαδηλωτές καταλαμβάνοντας ένα υπουργείο και υψώνοντας νέο οδόφραγμα στο κέντρο του Κιέβου, μετά τα...
απογοητευτικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση.

Ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava επέδραμαν τη νύχτα κατά του υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Χρετσάτικ, 100 μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών.

Μετά από τις διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ολοκληρώθηκαν με μικρές υποχωρήσεις, «έγινε σαφές ότι πρέπει να ετοιμασθούμε για την προαναγγελθείσα (από την ηγεσία της αντιπολίτευσης) επίθεση. Έχουμε ξεκινήσει. Οι ακτιβιστές της Spilna Sprava έρχονται να καταλάβουν το υπουργείο Γεωργίας», έγραψε τη νύχτα στο Facebook ο Αλεξάντρ Ντανιλιούκ, εκ των ηγετών της κινήματος διαμαρτυρίας.

Το κέντρο του Κιέβου έχει καταληφθεί από το τέλος του Νοεμβρίου από τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής και είναι θέατρο συγκρούσεων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από την Κυριακή. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε τη νύχτα του διαδηλωτές να διευρύνουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στο Μαϊντάν «όσο δεν εισακουγόμαστε από την κυβέρνηση». Διευκρίνισε ότι η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι «η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση».

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε χθες και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Στο Λβιβ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί έστησαν οδοφράγματα και μία σκηνή στο κέντρο της πόλης. Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.















newsbeast.gr

Read more...

Λόγω αύξησης τουρισμού Πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο


Πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο

Αθήνα
Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1,46 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,136 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012, καταγράφεται στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).
Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση 15% στα τουριστικά έσοδα στο 11μηνο, τα οποία ανήλθαν στα 11,83 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή ξεπερνά ήδη τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το πλήρες έτος η τουριστική βιομηχανία.
Επιπλέον, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 3,3%.
Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα πρόκειται πιθανότατα να διατηρηθεί και στο σύνολο του έτους, παρά το ότι ο Δεκέμβριος είναι συνήθως ελλειμματικός μήνας.
Εφόσον, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στον χώρο της υγείας Προσλήψεις για 331 τρίτεκνους σχολικούς φύλακες


Προσλήψεις για 331 τρίτεκνους σχολικούς φύλακες
Από κινητοποίηση σχολικών φυλάκων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού θα καλύψουν 331 τρίτεκνοι σχολικοί φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Μια ημέρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα των σχολικών φυλάκων και λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για τις 16:00 συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν θέσεις για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών στο χώρο της υγείας, στις οποίες θα τοποθετηθούν τρίτεκνοι πρώην σχολικοί φύλακες.

Όπως επισημαίνεται από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε την επανατοποθέτησή τους, ύστερα από τη γνωμοδότηση του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη χθες με βάση τα αιτήματα που υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για τη κάλυψη επειγουσών αναγκών στις δομές του.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του υπουργείου για την υποβολή αιτήσεων. «Με τον τρόπο αυτό 331 πρώην σχολικοί φύλακες θα απασχολούνται στο εξής ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές Οι κτηνοτρόφοι κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο


Οι κτηνοτρόφοι κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λάρισα
Στις ευρωεκλογές κατέρχονται οι κτηνοτρόφοι με δικό τους ψηφοδέλτιο, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο.

Οι κτηνοτρόφοι είχαν και προ καιρού κάνει γνωστή την πρόθεσή τους να κατέλθουν αυτόνομα στις ευρωεκλογές, αλλά πλέον επιβεβαιώθηκε επίσημα με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Όπως επισημαίνουν, η πρωτοβουλία για κάθοδο στις ευρωεκλογές γίνεται με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους καθώς, παρότι, όλες οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας έχουν αποταθεί προς όλους τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν φέρει τον κλάδο σε τραγική κατάσταση, λύσεις δεν δόθηκαν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Έφτασε η ώρα να παλέψουμε και εμείς οι άνθρωποι της παραγωγής πολιτικά, εφόσον δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή για το μέλλον μας. Δεν θα αφήσουμε πια να αποφασίζουν άλλοι για τη μοίρα μας και την πορεία μας».

Καταλήγοντας, καλούν στον πλευρό τους «όλους τους Έλληνες πολίτες που εκτιμούν τον αγώνα μας και μοιράζονται μαζί μας αυτό το άδικο καθεστώς της γραφειοκρατίας, της αβάσταχτης φορολογίας, της ανύπαρκτης υγείας και παιδείας, της μείωσης των εισοδημάτων, της τιμωρίας των ενεργών και παραγωγικών ανθρώπων και του ξεπουλήματος της αξιοπρέπειας της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι διαιτητές της 21ης ημέρας Ο Αρετόπουλος σφυρίζει στο Ξάνθη - Ολυμπιακός


Ο Αρετόπουλος σφυρίζει στο Ξάνθη - Ολυμπιακός
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος του συνδέσμου Τρικάλων θα διευθύνει τον κυριακάτικο αγώνα της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 21ης ημέρας για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

Τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά θα σφυρίξει ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος από τα Δωδεκάνησα, ενώ το Ατρόμητος - ΠΑΣ ο Γιώργος Δασκαλόπουλος του συνδέσμου Κορινθίας.

Οι διαιτητές όλων των αναμετρήσεων:

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου


Καλλονή-Απόλλων Σμύρνης (15:00): Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)

Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα (17:15): Γιώργος Δασκαλόπουλος (Κορινθίας)

Παναθηναϊκός-Πλατανιάς (19:30): Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου


Λεβαδειακός-Άρης (15:00): Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (Αργολίδας)

Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ (17:15): Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)

Εργοτέλης-Παναιτωλικός (17:15): Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας)

ΠΑΟΚ-Βέροια (17:15): Σταύρος Τριτσώνης (Αθηνών)

Ξάνθη-Ολυμπιακός (19:30): Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων)

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου


Πανθρακικός-Πανιώνιος (19:30): Αναστάσιος Κάκος (Κέρκυρας)
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πρόταση – σοκ του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών για την μείωση της ανεργίας: Εργασία χωρίς μισθό για τους νέους έως 24 ετών!


Εργασία χωρίς μισθό για τους νέους έως 24 ετών!


Για έναν χρόνο, υπό την μορφή εξειδίκευσης στο εκάτοστε επάγγελμα – Κατάργηση και των επιδομάτων ανεργίας

Την απασχόληση νέων ανέργων, ηλικίας έως 24 ετών, ακόμα και χωρίς μισθό για διάστημα έως ένα έτος φέρεται να προτείνει – μεταξύ άλλων – το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, δηλαδή το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για θέματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για τον ευαίσθητο τομέα της εργασίας, προκαλούν σοκ, καθώς επί της ουσίας προβλέπουν κατάργηση του βασικού μισθού στους νέους, αλλά κι αυτού ακόμα του επιδόματος ανεργίας! Για το τελευταίο προτείνεται να αντικατασταθεί από τις λεγόμενες “επιταγές πρόσληψης” που παίρνουν οι άνεργοι όταν προσλαμβάνονται σε κάποια εταιρεία.

Προτείνεται τέλος ακόμα και η... εξαγωγή ανέργων σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και με την παροχή κινήτρων σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των τειχών, καθώς όσες κινούνται εντός συνόρων ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα προσλήψεων.
protothema.gr

Read more...

Μέτρο ήταν και πάει: Δεν θα ισχύσει τελικά το 50% για σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα


Νέα ντρίμπλα από ΥΠΟΙΚ, με εμπάργκο στην επιβολή του νέου μοντέλου των αποδείξεων. Αποσύρεται το 50% σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. Πιθανή επιστροφή του συστήματος που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αναμένεται η εγκύκλιος
Αποσύρθηκε με εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα η πρόταση που είχαν καταθέσει οι υπηρεσίες του υπουργείου και προέβλεπε πως η εφορία θα αναγνώριζε μόνον το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων.
Η δημοσιοποίηση της σχετικής πρότασης προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η άμεση απόσυρση της και η κατάθεση εναλλακτικών.
Αν και η απόφαση για το ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η εφορία (οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, πως θα γίνεται ο επιμερισμός των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται, κ.α.) αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα, πλέον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το μέτρο της συλλογής αποδείξεων να διατηρηθεί ως έχει σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Για την αξία των αποδείξεων που του λείπει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.
Οσοι φορολογούμενοι συγκεντρώνουν ανώτερο ποσό των 10.500 ευρώ σε αποδείξεις, τότε θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ, ενώ παράλληλα θα γλιτώσουν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι δεν επιτρέπονται οικονομικά ανοίγματα, προχώρησαν σε ένα μικρό lifting του ισχύοντος συστήματος, αφήνοντας τις καινοτόμες ιδέες τους για το 2015, από όσα μέχρι στιγμής διαφαίνονται στον "αέρα" του ΥΠΟΙΚ.
http://news247.gr/

Read more...

Ενιαίο μισθολόγιο στους ένστολους...



Το ενδεχόμενο να επεκταθεί το ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων σε ορισμένες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, αλλά και να ...
ενοποιηθούν πλήρως τα μισθολόγια των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών εξετάζει πλέον η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Τα μέτρα αυτά θα είναι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τις μειώσεις των αποδοχών των ενστόλων στην περίπτωση κατά την οποία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώσει την κυβέρνηση να τις ακυρώσει.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έρχεται πλέον αντιμέτωπη με την ανάγκη να προετοιμάσει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το πρόσθετο δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει, εφόσον αναγκαστεί από το ΣτΕ να αποκαταστήσει στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 τις αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων στρατιωτικών , αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών.

Τα μέρα αυτά θα αναζητηθούν, όπως όλα δείχνουν, από μειώσεις κρατικών δαπανών και μόνον...

Ελεύθερος Τύπος

Read more...

Eκτός ελέγχου η χρυσαυγίτισσα Ζαρούλια ...


Αποκάλεσε "αληταράδες" τους βουλευτές... 
Νέα ένταση προκλήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή με πρωταγωνίστρια τη βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια. Με την...
ολοκλήρωση συζήτησης επίκαιρης ερώτησής της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα των αδειών σε κρατουμένους και με τα μικρόφωνα της Βουλής κλειστά η κα Ζαρούλια μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της X.A κινήθηκαν προς την έξοδο. Η κα Ζαρούλια ωστόσο ούσα ανικανοποίητη από την απάντηση που της είχε δώσει ο κ. Αθανασίου άρχισε να φωνάζει "αληταράδες" αναφερόμενη στην κυβέρνηση. Ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης "άστραψε" και αφού ζήτησε να μην σβηστεί τίποτα από τα πρακτικά, απυθύνθηκε στο Σώμα προτείνοντας πειθαρχική ποινή στην κα Ζαρούλια για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Το Σώμα όπως ήταν φυσικό απεδέχθη την πρόταση με αποτέλεσμα και σύμφωνα με το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής να περικόπτεται άμεσα και αυτοδικαίως το 1/4 της βουλευτικής αποζημίωσης της κ.Ζαρούλια, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1500 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με έπειρους κοινοβουλευτικούς είναι από τις ελάχιστες αν όχι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου που εφαρμόζεται το μέτρο.

Read more...

«Χρειάζεται και η δική μου υπογραφή» Αδ.Γεωργιάδης: Όχι στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων


Αδ.Γεωργιάδης: Όχι στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας προς το -συναρμόδιο για το θέμα- υπουργείο Ανάπτυξης ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση χρειάζεται και τη δική του υπογραφή.

«Το ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακο δεν είναι καραμέλες, μπορεί να έχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα» δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

«Τον κ. Χατζηδάκη τον σέβομαι, τον θεωρώ καλό πολιτικό, ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας δημόσιας υγείας αφορά εμένα. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δυο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε, επίσης, το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γ.Στουρνάρας: Δεν ζητάει νέα μέτρα η τρόικα


Γ.Στουρνάρας: Δεν ζητάει νέα μέτρα η τρόικα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συνεχή και σκληρή χαρακτήρισε σήμερα Παρασκευή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που θα απασχολήσουν την απογευματινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και έκανε λόγο για συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση.
«Είναι αναμενόμενο, γιατί βρισκόμαστε προς το τέλος του προγράμματος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» ανέφερε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς αν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέα μέτρα, απάντησε αρνητικά. «Δεν ζητούν νέα μέτρα. Όχι. Διαπραγματευόμαστε», είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας.
Σημειώνεται πως χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ άφησε ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής του Πόουλ Τόμσεν στην Αθήνα, λέγοντας πως θα επιστρέψει όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα σχετικά με δημοσιονομικά και διαρθρωτικά θέματα, αλλά και ζητήματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, οι ίδιοι κύκλοι πάντως τοποθετούσαν προ ημερών την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνέχεια στην ενδοκυβερνητική κόντρα Χ.Αθανασίου: Η ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να παρακολουθεί τον Ξηρό στην άδειά του


Χ.Αθανασίου: Η ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να παρακολουθεί τον Ξηρό στην άδειά του
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στη ΔΤ, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Ζάππειο Μέγαρο), επέρριψε ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού για την άδεια που χορήγησε στο Χριστόδουλο Ξηρό. Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου άφησε αιχμές και κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που δεν τον παρακολουθούσε στο διάστημα της άδειας του.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη ΔΤ, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Ζάππειο Μέγαρο, εωτηθείς για τον αν υπάρχουν ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών που έδινε τις άδειες, ο κ. Αθανασίου, απάντησε:

«Το συμβούλιο έπρεπε να κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί η άδεια. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι έγιναν λάθη. Έγιναν λάθη και από το συμβούλιο που έδωσε την άδεια σε έναν κρατούμενο με τόσες βαριές κατηγορίες, με καταδίκες έξι φορές σε ισόβια, ενώ παράλληλα και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη στη φυλακή. Θυμίζω τα επεισόδια που έγιναν μέσα στις φυλακές αλλά και ότι εξωθούσε τους άλλους φυλακισμένους να στασιάσουν. Αλλά βεβαίως και η αντίληψη που είχε για τη ζωή των ανθρώπων έδειχνε ένα άτομο το οποίο στην ουσία δεν είχε μετανοήσει».

Παράλληλα, σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «δεν θα έπρεπε ο Χριστόδουλος Ξηρός να παίρνει τόσο εύκολα άδειες», ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:

«Αυτό πιστεύω. Έγινε ένα λάθος. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου που δίνονται άδειες. Οι άδειες χορηγούνται από μια τριμερή επιτροπή στην οποία προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός, το δεύτερο μέλος είναι ο διευθυντής της εκάστοτε φυλακής και το τρίτο μέλος ο προϊστάμενος των κοινωνικών υπηρεσιών. Νομίζω έγινε κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου. Τώρα από εκεί και πέρα θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή».

«Γιατί πιστεύετε ότι δεν παρακολουθείτο ο Ξηρός» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με νέα ερώτηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:

«Δεν το ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν είναι το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια πραγματική κατάσταση όπου δραπέτευσε και δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια. Μάλιστα έχει το θράσος να απειλεί την κοινωνία και τον ελληνικό λαό με νέες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι που μας κάνει να αναθεωρήσουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο με τις άδειες εξόδου και με τις προφυλακίσεις».

«Δηλαδή, προς ποια κατεύθυνση», ρωτήθηκε ο κ. Αθανασίου και απάντησε:

«Σαφώς προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης. Ειδικά για τέτοιους εγκληματίες και για τέτοιας βαρύτητας εγκλήματα. Δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση για το πώς θα είναι το νέο πλαίσιο. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι αυστηρότερο και θα αφορά όχι μόνο την επικινδυνότητα των δραστών αλλά και τη βαρύτητα των εγκλημάτων» είπε ο κ. Αθανασίου υπογραμμίζοντας πως «θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις επιβολής περιοριστικών όρων σε κάποιον ο οποίος κατηγορείται για ένα κακούργημα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Έρευνα για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι ζητεί η Διεθνής Αμνηστία


Έρευνα για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι ζητεί η Διεθνής Αμνηστία
Οι περισσότεροι επιζώντες έχασαν τις οικογένειές τους στο ναυάγιο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές.

Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.
» Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων» καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σκληρές μαρτυρίες
Οι μαρτυρίες των προσφύγων, που είναι Αφγανοί και Σύριοι, είναι συγκλονιστικές
Για «δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι» κάνει λόγο η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» επικαλούμενοι τις μαρτυρίες των προσφύγων. Όπως σημειώνει: «Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν, μάλιστα ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους που πνίγηκαν, και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους».

Το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους» για τη διάσωση των αλλοδαπών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλήρωμα παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.
Στον Πειραιά οι επιζώντες
Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι 16 επιζώντες από το ναυάγιο του Φαρμακονησίου.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά είναι συγκλονιστικές. Δύο από αυτούς ανέφεραν ότι στο ναυάγιο έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους.
9 φωτογραφίες
Οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Τις προηγούμενες ημέρες φιλοξενούντο στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το ναυάγιο προκάλεσε την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ το Λιμενικό αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία.

Με αφορμή την μεταφορά τους στον Πειραιά, μεταναστευτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι.

Διαβάστε επίσης:
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...