Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι νέοι συντελεστές Το νέο σχέδιο Τσίπρα για τον ΦΠΑ


Νέο σχέδιο για το ΦΠΑ απεστάλη χθες το βράδυ από την κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας μετά την απόρριψη του σχεδίου Βαρουφάκη που προέβλεπε ΦΠΑ δύο ταχυτήτων.
FPA
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο σχέδιο ΦΠΑ το οποίο προβλέπει:
Συντελεστλή ΦΠΑ 7,5% για τρόφιμα, φάρμακα και εφημερίδες
15% για ξενοδοχεία, ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα τις ΔΕΚΟ και την εστίαση και
21 ή 22% καύσιμα και διάφορες άλλες υπηρεσίες.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Και δεύτερος νεκρός από το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ


dii
Δύο είναι οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους μετά τον τραυματισμό τους στο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΠΕ, νεκροί είναι ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, εργαζόμενος στην εταιρεία και ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία.
Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τις οικογένειες των θανόντων, διασφαλίζοντας το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Τονίζεται ακόμη ότι προωθείται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες το Πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του συμβάντος ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.
Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων εξέφρασαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, δηλώνοντας ότι βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να στηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων με τα μέσα που διαθέτουν.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι η άμεση και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ και η πλέον παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων, καθίσταται τώρα ακόμη πιο επιτακτική και συνιστά υπέρτατο χρέος απέναντι στα θύματα της τραγωδίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που είχαν τραυματιστεί ήταν συνολικά έξι. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ατύχημα έγινε λόγω ανάφλεξης που σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης από ελληνική εργολαβική εταιρεία.
Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στοιχεία-σοκ: Ασύλληπτη η περιουσία του Ισλαμικού Κράτους (πίνακας)


xrima
Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους τα έσοδα και περιουσιακά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία μάλιστα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά του, παρά τις προσδοκίες ότι οι αεροπορικές επιδρομές και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσαν να πλήξουν τα οικονομικά της τρομοκρατικής ομάδας.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση της RAND Corporation, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, την οποία δημοσιεύουν οι New York Times. Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα, από εκβιασμούς και φόρους. Οι μισθοί των Ιρακινών κυβερνητικών υπαλλήλων φορολογούνται με έως και 50%, φτάνοντας σε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Επιπλέον, τα έσοδα εταιρειών φορολογούνται με έως 20%. Με άλλες πηγές εσόδων να έχουν «κολλήσει», όπως οι τράπεζες και το πετρέλαιο, το Ισλαμικό Κράτος προσάρμοσε αυτά τα ποσοστά προκειμένου να εξασφαλίζει από τη φορολογία το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περιουσιακά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους την εποχή της «πτώσης» της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014 έφταναν τα 875 εκατομμύρια δολάρια.
pinakas
Οι σημαντικότερες πηγές των εσόδων του ISIS για την περσινή χρονιά ήταν:
600 εκατ. από εκβιασμούς και φόρους στο Ιράκ
500 εκατ. κλεμμένα από κρατικές τράπεζες στο Ιράκ
100 εκατ. από πετρέλαιο
20 εκατ. από λύτρα απαγωγών
Στις αεροπορικές επιδρομές που γίνονται με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι πετρελαϊκές υποδομές και ιδιαίτερα τα διυλιστήρια έχουν μπει στο στόχαστρο. Τα έσοδα από το πετρέλαιο έπεσαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος δεν βασίζεται σε αυτά τα χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για τα καύσιμα που χρειάζεται η ίδια η οργάνωση.
Η μεγαλύτερη δαπάνη για το Ισλαμικό Κράτος είναι οι μισθοί, που εκτιμώνται ότι κυμαίνονται από 3 έως 10 εκατομμύρια το μήνα. Επίσης, η οργάνωση επενδύει σε αστυνομικοκρατούμενους θεσμούς όπως επιτροπές, ΜΜΕ και δικαστήρια, αλλά παρέχει λίγες υπηρεσίες. Παράλληλα, αποφεύγει τις επενδύσεις σε υποδομές, γιατί αυτές μπορούν να γίνουν εύκολος στόχος σε επιθέσεις και επίσης το έδαφος που κατέχει μπορεί γρήγορα να αλλάξει.
Επιπλέον, το Ισλαμικό Κράτος ελαχιστοποιεί το κόστος λεηλατώντας στρατιωτικό εξοπλισμό, με ιδιοποίηση γης και υποδομών όπως και πληρώνοντας σχετικά χαμηλούς μισθούς. Την ίδια ώρα, περιορίζει το ευάλωτο της οργάνωσης, εναλλάσσοντας το στόχο από την επέκταση των εδαφών στην τροφοδότηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Ετσι, για παράδειγμα η απώλεια εδαφών στο Τικρίτ τον προηγούμενο μήνα δεν εμπόδισε το Ισλαμικό Κράτος να κάνει επιθέσεις σε άλλα σημεία του Ιράκ και τη Συρία, αλλά και να καταλάβει την πόλη Ραμάντι τα τελευταία 24ωρα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ...


Μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑΠερισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του...
Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις. Μια η τρέχουσα φάση που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος. Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%). Επιμένει ωστόσο στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από τη συνεδρίαση προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.

Στη συνεδρίαση μετείχε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης. Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης...
enikos.gr

Read more...

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Δύσκολη κατάσταση,αλλά...


Λαγκάρντ για Ελλάδα: Πλησιάζουμε σε συμφωνία"Μήνυμα" ότι, παρά την ελληνική αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ με σημερινές της δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα...
η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε: "Είναι ξεκάθαρο πως η θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη".

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει "κάποια πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, για να πει στη συνέχεια ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν («closing in») σε συμφωνία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Αθήνα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει, ασχέτως του ποιος έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας...
protothema.gr

Read more...

Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από την ΑΔΕΔΥ...


Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι
Την 24ωρη αυριανή απεργία γιατρών κι εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στηρίζει η ΑΔΕΔΥ με πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Θυμίζουμε ότι...
στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12:30 το μεσημέρι.

«Διεκδικούμε δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια για όλους, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ, κατάργηση μνημονιακών πολιτικών για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εξόφληση δεδουλευμένων νυχτερινών – αργιών και ανάκτηση μισθολογικών απωλειών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή της.

Read more...

Σκάει βόμβα μεγατόνων στο ΚΕΕΛΠΝΟ! “Τέρατα” βγάζει ο διαχειριστικός έλεγχος


keelpno-den-deixnei-empola-o-puretos-sto-ploio.w_l
Στοιχεία – φωτιά έχει στα χέρια της η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το πρωτοφανές πάρτι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και πλειάδα Μέσων Ενημέρωσης.
Εδικά σε ότι έχει να κάνει με τα Μέσα Ενημέρωσης,  ακούγεται, πως υπάρχουν δεκάδες διάτρητες συμβάσεις, στις οποίες ιδιοκτήτες ΜΜΕ εμφανίζονται να έχουν ενθυλακώσει αδικαιολόγητα ποσά, που εάν δημοσιοποιηθούν θα προκληθεί πολιτικός και δημοσιογραφικός πάταγος.
Δείτε τι γράφει σήμερα και ο “Βηματοδότης”
” Σκάει βόμβα μεγατόνων με τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ.  Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος, όπως με πληροφόρησαν, βρίσκεται στο τέλος του και τα ευρήματα είναι όντως εντυπωσιακά: «Δέχομαι πιέσεις να μην ολοκληρώσω τον έλεγχο» δηλώνει ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής ο οποίος κάνει λόγο για ένα δάνειο που πήρε το ΚΕΕΛΠΝΟ με εγγύηση Δημοσίου, το 2008, και ακόμα δεν έχει πληρωθεί. «Πήραν δάνειο περίπου 200 εκατ. ευρώ και τα περισσότερα τα έδωσαν για προβολή και δημόσιες σχέσεις, τότε με τα εμβόλια, και ακόμα χρωστάμε. Να σκεφτείτε ότι είμαι αναγκασμένος να πληρώνω κάθε χρόνο 17 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση αυτού του δανείου και για τόκους»είπε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπάρχουν καταστάσεις και αποδεικτικά στοιχεία για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Να σημειώσω ότι έλεγχο στις συμβάσεις γίνεται και από την κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρ. ΣαρτζετάκηΠετρούλα Σαρτζετάκη, η οποία ξεσκονίζει όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία 20 χρόνια. Τι απομένει; Να δοθούν όλα στη δημοσιότητα.
Ο κ. Κουρουμπλής μπορεί να λέει ότι είναι αγχωμένος και ότι πιέζεται από διάφορα συμφέροντα για να μην ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ..”
http://lykavitos.gr/

Read more...

Επιβεβαίωση Ντάισελμπλουμ...


...πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Ρίγα...
Δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Λίγα της Λετονίας αυτή τη βδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup...
Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTL.

Όπως είπε, η απόφαση για το χρέος και τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα ληφθεί κατά τις συνομιλίες με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το ελληνικό ζήτημα «δεν είναι στην ατζέντα για την Παρασκευή, νομίζω δεν είναι πιθανό» είπε, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο RTL...
left.gr

Read more...

Η πρόταση του Κόκκαλη στον Βαρουφάκη ...

Πρόταση Κόκκαλη σε Βαρουφάκη για εθνική λοταρία
...για δημιουργία εθνικής λοταρίας...
Πρόταση για δημιουργία εθνικής λοταρίας έκανε ο Σωκράτης Κόκκαλης  στον Γιάνη Βαρουφάκη και μάλιστα «η διαχείριση να δοθεί σε...
έμπειρο ιδιώτη του χώρου μετά από διεθνή διαγωνισμό».
Αυτό «αποκάλυψε» σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης στη γενική συνέλευση της Intralot, ενώ όπως είπε, πρότεινε επίσης μέτοχοι να είναι ολοκληρωτικά το Δημόσιο και Ταμεία.

Το τίμημα για 10ετή παραχώρηση μπορεί να ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα για το κράτος εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη «τυχόν αντιδικίες με τον ΟΠΑΠ για θέματα μονοπωλίου, τα κόστη θα τα αναλάβει ο ιδιώτης που θα έχει το μάνατζμεντ. Πρόσθεσε δε ότι «είναι μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο ιδιώτης να έχει το μονοπώλιο στο τζόγο γιατί τώρα τον ΟΠΑΠ τον έχουν οι Τσέχοι».

Πρόκειται για πρόταση «βόμβα» και ο Σ. Κόκκαλης επικαλέστηκε τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση για αντιδράσεις του ΟΠΑΠ, ο Σωκράτης Κόκκαλης είπε ότι «δεν απαγορεύεται να στηθεί εθνική λοταρία αλλά σίγουρα οι μέτοχοί του θα προβάλουν διεκδικήσεις από το κράτος».
«Τις έχουμε μελετήσεις τυχόν τέτοιες διεκδικήσεις και δεν τρομάζουν», πρόσθεσε.

Read more...

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ...


Έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας από τους τραυματίες στην έκρηξη στα ΕΛΠΕ - Media...ένας από τους τραυματίες στην έκρηξη στα ΕΛΠΕ.
Συλλυπητήρια από Λαφαζάνη...
Έχασε τη μάχη με τον θάνατο ένας εκ των εργαζομένων που τραυματίστηκαν στην έκρηξη στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, στις 8 Μάη.

Ο 41 ετών εργάτης, ήταν...
πατέρας δύο παιδιών και νοσηλευόταν μέχρι σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Αττικόν». Από την έκρηξη είχαν τραυματιστεί συνολικά 6 εργαζόμενοι.

Συλλυπητήρια Λαφαζάνη

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του εργαζόμενου των Ελληνικών Πετρελαίων Μπάμπη Δευτεραίου που έχασε τη ζωή του μετά το πρόσφατο ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου.

Ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δηλώνουν την αποφασιστική βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν την οικογένεια του Μπάμπη Δευτεραίου, πράγμα που θα κάνει, κατά δήλωσή της, και η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Απ. Αλεξόπουλος υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την κατεπείγουσα ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας στα ΕΛΠΕ και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων, αναμένοντας γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση το πόρισμα της σχετικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

Την ίδια ώρα, τονίζουν την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα ΕΛΠΕ και εάν κριθεί αναγκαίο τον επανασχεδιασμό τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου τραγικού ατυχήματος στο μέλλον.

topontiki.gr

Read more...

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου...


Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Πορείες διαμαρτυρίες, προς το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, με αφορμή τον εορτασμό της 19ης Μαΐου, που...
ανακηρύχθηκε επίσημα το 1994 από την ελληνική Βουλή ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Συγκεκριμένα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) θα πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη δέηση στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της γενοκτονίας. Μετά την κεντρική εκδήλωση μνήμης θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο τουρικό προξενείο.
Ανάλογες δράσεις αναμένονται την ίδια ώρα και στην Αθήνα, όπου διοργανώνεται εκδήλωση στο Σύνταγμα με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο της αρμενικής βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.
Η ΠΟΕ καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι η εκστρατεία του εκτουρκισμού της περιοχής του Πόντου που ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων το 1911, με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ, άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων Έλληνες του Πόντου, αλλά και Αρμένιοι.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1914-1923 οι Τούρκοι θανάτωσαν πάνω από 200.000 Έλληνες του Πόντου, αριθμός που σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς αγγίζει τις 350.000.
Χαρακτηριστικό της τραγωδίας που συντελέστηκε ήταν το τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο η Επιτροπεία Ποντίων τον Ιούλιο του 1920, το οποίο ανέφερε: "Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί.. εις Κερασούντα.. εις Τραπεζούντα και αλλού. Εάν κατάστασις συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου εξαφανισθήσεται, πριν η διπλωματία προλάβει ασχοληθεί περί αυτού".
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί:
-Από το δημοτικό συμβούλιο της αυστραλιανής πόλης Γουίλομπι, στις 11 Μαΐου 2015
-Από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στις 24 Μαρτίου 2015
-Από την Γερουσία της αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στις 1 και 12 Μαΐου 2013
-Από το σουηδικό Κοινοβούλιο, στις 11 Μαρτίου 2010
-Από την τοπική βουλή της νότιας Αυστραλίας, στις 30 Απριλίου 2009
-Από τη Διεθνή Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2007
-Από τις δέκα Πολιτείας των ΗΠΑ, κατά την περίοδο 2002 -2014
Επίσης, η 19 Μαΐου καθιερώθηκε από την κυπριακή Βουλή ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στις 2 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε νόμος, με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της Γενοκτονίας.

Read more...

Με Νεοελληνική Γλώσσα ξεκινούν οι εξετάσεις στα ΕΠΑΛ - Ομάδα Α΄...


Πρεμιέρα σήμερα, Τρίτη 19 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2015 των μαθητών των ΕΠΑΛ της χώρας.  
Οι...
μαθητές των ΕΠΑΛ- Ομάδα Α διαγωνίζονται σε 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ενώ διεκδικούν θέσεις εισαγωγής στα τμήματα των ΤΕΙ, στις σχολές υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων  και τις ΑΕΝ.

Στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ – Ομάδα Α δίνεται το 20% των θέσεων στα ΤΕΙ δηλαδή 4.829 περίπου σε σύνολο 24.145 θέσεων. Οι μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν το 1% των θέσεων δηλαδή 241 θέσεις.

Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Οι εξετάσεις των υποψηφίων των Ημερήσιων ΕΠΑΛ – Α ομάδα ολοκληρώνονται στις 9 Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ - Ομάδα Α΄ έχει ως εξής:

Tην Τρίτη 19 Μαΐου οι υποψήφιοι μαθητές θα διαγωνιστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Την Πέμπτη 21 Μαΐου, στα Μαθηματικά Ι.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, στοιχεία μηχανών, δίκτυα υπολογιστών ΙΙ, στοιχεία ανατομίας φυσιολογίας ΙΙ, βοηθητικά μηχανήματα ΙΙ.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ, στις γραμματικές εφαρμογές, στις εγκαταστάσεις κλιματισμού, στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στις ανθοκηπευτικές καλλιέργειες και τις ηλεκτρικές μηχανές.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στα στοιχεία σχεδιασμού κεντρικών θερμάσεων, στο δομημένο προγραμματισμό, στην αγωγή προσχολικής ηλικίας, στοιχεία παθολογίας και οικοδομική.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στη Ναυσιπολοϊα ΙΙ, στις μηχανές εσωτερικής καύσης ΙΙ, στη φυτική παραγωγή, στις αρχές επεξεργασίας τροφίφων και στα στοιχεία αιματολογίας, αιμοδοσίας. Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, στα συστήματα ψηφιακών ηλεκτρονικών, στην τεχνολογία εκτυπώσεων, μηχανές πλοίου Ι, αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και διαμόρφωση τοπίου.

Τέλος, στις 9 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, στις εγκαταστάσεις ψύξης, ηλεκτροτεχνία ΙΙ και στη μεταφορά φορτίων.

Read more...

Brussels Group: Δίνουμε ΦΠΑ, γλιτώνουμε ομαδικές απολύσεις...


Brussels Group: Δίνουμε ΦΠΑ, γλιτώνουμε ομαδικές απολύσεις

"Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην κλείσει συμφωνία μέσα στο Μάιο" λέει πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά και τις...
νέες παραχωρήσεις (ενιαίος  ΦΠΑ, κατάργηση έκπτωσης στα νησιά, περιορισμών χρήσης μετρητών κλπ) που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.

Οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels group συνεχίζονται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και αύριο η διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων και την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού κενού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί με τα μέτρα  Βαρουφάκη.

Χθες τα μεσάνυχτα πάντως ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα -όπως φάνηκε από τα χαμόγελα όσων συμμετείχαν- η τηλεδιάσκεψη της ομάδας Χουλιαράκη από την Αθήνα, χωρίς τον κ.Χουλιαράκη όμως που αναχώρησε εσπευσμένα από το σαββατοκύριακο για τις Βρυξέλλες. Όπως έλεγαν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, δεν συζητήθηκε το προσχέδιο Γιούνκερ , αλλά και έτσι ακόμη η διαπραγμάτευση φαίνεται να μπορεί να κλείσει σύντομα. Δύσκολα όμως αυτό, όπως εκτιμάται, μπορεί να συμβεί μέσα στην εβδομάδα και ο νέος στόχος είναι πλέον το τέλος Μαΐου. 

Όπως ανέφερε ο κύριος Βαρουφάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες στο STAR,  η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και κατάργηση εργασιακών συμβάσεων που ζητούν οι δανειστές.

Αντιθέτως η κυβέρνηση προτείνει συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 15% για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα και 9,5% και 18% για τους υπόλοιπους, με κατάργηση των εκπτώσεων 30% στα νησιά και ένα σύστημα επιστροφής της διαφοράς  στους νησιώτες.

Ωστόσο δεν έχουν κλείσει άλλα φορολογικά μέτρα, όπως η επιβολή έκτακτου φόρου στους 500 πιο πλούσιους Έλληνες, θέμα στο οποίο ο κύριος Βαρουφάκης είναι αντίθετος. Ο κύριος Βαρουφάκης θυμάται άλλωστε πώς ναυάγησε αντίστοιχο σχέδιο του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Ολάντ, που σχεδίαζε να επιβάλει φόρο στους 900 πιο πλούσιους της Γαλλίας για έσοδα μόλις 160 εκατ. ευρώ αλλά τελικώς έκανε πίσω, αφού πρώτα άλλαξε χώρα ο Ζεράρ Ντε Παρτιέ –και πριν το ακολουθήσουν και άλλοι όπως απειλούσαν...
protothema.gr

Read more...

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο ΦΠΑ...

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο ΦΠΑΑναλυτικά το νέο σχέδιο...
Αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών και αγαθών, αλλά και μειώσεις φέρνουν οι...
νέοι συντελεστές ΦΠΑ, όπως τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ η οποία μάλιστα τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους προβλέπει να υπάρχουν 2+2 συντελεστές.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

-6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτοί οι δύο συντελεστές, θα ισχύουν μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Για όσους συναλλάσσονται με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι.

Συγκεκριμένα οι συντελεστές για μετρητά θα είναι:

-9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικά για τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13% θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.

Μιλώντας για το ειδικό καθεστώς των νησιών (σ.σ οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%) ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (σ.σ η έκπτωση του 30% θα ισχύει επί των νέων συντελεστών) θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.

Τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με 15% αν η πληρωμή γίνει με πλαστικό χρήμα και με 18% αν γίνει με μετρητά. Σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές θα είναι κερδισμένοι. Για παράδειγμα ένα νεόδμητο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ με ΦΠΑ 23% πλήρωνε φόρο 46.000 ευρώ. Με το ΦΠΑ στο 18% θα πληρώνει 36.000 ευρώ.

Τα αγαθά που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς κ.α. θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 18% για πληρωμή με μετρητά και 15% για πληρωμή με κάρτα. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα έχει επιβάρυνση καθώς ο λογαριασμός θα αυξηθεί, αφού θα επιβάλλεται ΦΠΑ 15% αντί για 13% σήμερα. Ωστόσο το 15% θα ισχύει και για πληρωμή με μετρητά. Έτσι μια κατανάλωση των 50 ευρώ με ΦΠΑ 13% είχε φόρο 6,5 ευρώ. Με ΦΠΑ 15% θα έχει φόρο 7,5 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιβάρυνση για τους καταναλωτές - εκτός από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα ένας λογαριασμός σε εστιατόριο 113 ευρώ σήμερα θα διαμορφωθεί σε 115 ευρώ με πληρωμή κάρτας και 118 ευρώ για πληρωμή με μετρητά.

3. Φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία, που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στο 9,5% για πληρωμή με μετρητά ή θα μείνουν στην ίδια τιμή για πληρωμή με κάρτα...
newsbeast.gr

Read more...

Οι περισσότεροι ζητούν την επιδότηση σίτισης Πάνω από 200.000 οι αιτήσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


Ξεπέρασαν τις 200.000 αιτήσεις πολιτών για ένταξή του στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
ak
Κατά την τέταρτη και τελευταία εβδομάδα υποβολής τους, οι αιτήσεις έφτασαν τις 212.897.
Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 91.851 υποβλήθηκαν ιδιωτικά και σε ΚΕΠ οι 121.046. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (84.442) ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (2.610) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρική ενέργειας (1.569).
Επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (59.918), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (20.529) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (936).
Αρκετά υψηλός είναι επίσης αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (42.893). Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα τελειώνει την Τετάρτη
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Μακεδονία» λέει τα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ


nato
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των «28», κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν ώστε να αποφευχθεί η βία στην ΠΓΔΜ και να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στο έπακρο.
Ωστόσο, έντονο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός πως αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη «Μακεδονία» (σ.σ. όπως την αποκάλεσε στην απάντησή του) καθώς πρόκειται για ένα επίδοξο μέλος του Οργανισμού.
«Πιστεύω πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης στη «Μακεδονία». Μάλιστα ο γγ του ΝΑΤΟ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» τέσσερις φορές.
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωσή της με τίτλο: «Ο λαός της ΠΓΔΜ αξίζει περισσότερη δημοκρατία», χαιρέτισε τις χτεσινές, ειρηνικές διαδηλώσεις στα Σκόπια, αναφέροντας πως το γεγονός ότι τουλάχιστον 50.000 συμμετείχαν σε αυτές «δείχνει ότι οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στη χώρα και θέλουν περισσότερη δημοκρατία».
Μιλώντας στο συλλαλητήριο, o Κνουτ Φλεκενστάιν, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα εξής: «Η “Μακεδονία” πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση περισσότερης δημοκρατίας, ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος, ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και προς έναν επιτυχή αγώνα κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος, είτε από μεμονωμένους πολίτες ή από αιρετούς αξιωματούχους».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Απώλειες για κυβέρνηση και Τσίπρα από τις πρώτες 100 ημέρες. Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση (Γραφήματα)


tsipras2_199229259
dim3
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 15 Μαΐου
dim2
Ιδιαίτερα αρνητική γνώμη για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχει, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη φθορά που υφίσταται ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.
dim1


Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των πολιτών – σε ποσοστό 61% – θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες.
Οι ψηφοφόροι μοιάζουν πάντως διχασμένοι, χωρίς πλειοψηφικό ρεύμα, αναφορικά με το ποια είναι η σωστή επιλογή σε περίπτωση που η συμφωνία δεν συμφωνεί με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Το 30% πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% προκρίνει τη λύση δημοψηφίσματος και το 27% προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Φθορά Τσίπρα αλλά μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Οι εξελίξεις βρίσκουν αντανάκλαση και στο ποσοστό αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα, με τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού να συνεχίζει τη πτωτική της πορεία μετεκλογικά και να πέφτει στο 50%, από 70% που ήταν τον Μάρτιο.
Στην πρόθεση ψήφου πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου απολαμβάνει τη στήριξη του 36,5% των πολιτών – βρίσκεται δηλαδή στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών – με τη ΝΔ να ακολουθεί με 15,5%.
Στην τρίτη θέση συνυπάρχουν ΧΑ και Ποτάμι (6%), ακολουθεί το ΚΚΕ (4%), ενώ ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα όρια της εισόδου στη Βουλή με 3%.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Οι άδειες θα φέρουν συγχωνεύσεις...



Eξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο...
Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι στο μιντιακό τοπίο μιας και οι πληροφορίες για τις κυβερνητικές προθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις στα τηλεοπτικά κανάλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μελετά να δώσει...
το πολύ τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, που σημαίνει ότι για τα ιδιωτικά κανάλια θα «περισσέψουν» τρεις άδειες.

Εάν αυτό συμβεί αυτόματα θα πρέπει να προχωρήσουν τα πλάνα συγχωνεύσεων κάποιων καναλιών (δύο φορές έχει ναυαγήσει η συγχώνευση Mega-Star, τα σχέδια όμως υπάρχουν), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλυσιδωτές επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε ομίλους ΜΜΕ.

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άλλωστε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λόγο για άναρχο τοπίο ενώ τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια. Είχε μάλιστα προαναγγείλει πως μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει το νομοσχέδιο που θα ρυθμιζει τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για τη νόμιμη λειτουργία τους.

newpost.gr

Read more...