Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

"ECONOMIST : "ΔΙΧΤΥ" 75 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ"!


Κεφάλαια 75 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα ως «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Economist, ποσό το οποίο απέχει πολύ από τα 25 δισ. ευρώ που φημολογείται ότι είναι το ύψος του «πακέτου στήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον... Economist, το πακέτο στήριξης είναι μία «προσωρινή λύση» για την ελληνική οικονομία, καθώς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά, «κάτι που σημαίνει ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ταμείο διάσωσης θα χρειαστεί για να αποφευχθεί η παύση πληρωμών».
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του περιοδικού, με την παρέμβαση του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: Η μείωση των κρατικών δαπανών που απαιτεί το Ταμείο οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία και καθιστά δυσκολότερη την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Έτσι, θα χρειαστούν και νέες περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού (δηλαδή αυτό που δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων) κατά 13,5% του ΑΕΠ για να καλύψει το χρέος της, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Η μείωση του ελλείματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ (στο 2,6% συγκεκριμένα), εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2014 (έναντι του 2013 που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας).
Το κόστος της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (τόκοι) θα αυξηθεί από το 5% του ΑΕΠ στο 8,4% μέχρι το 2014, λόγω του υψηλότερου κόστους έκδοσης νέων ομολόγων και της αναχρηματοδότησης των παλαιότερων ομολόγων, ενώ μέχρι τότε το -ονομαστικό- ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 5%.
Το κρατικό χρέος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως το 2014 στο 152,5% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα μεγέθη σε 344,2 δισ. ευρώ από 269,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.
fimotro


Read more...

OI ΝΕΕΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙMΩΝ


Τις νέες ανώτατες τιμές των καυσίμων που θα ισχύουν από μεθαύριο, Μ.Δευτέρα,μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής...

Οι νέες ανώτατες τιμές είναι 0,1 - 0,2 λεπτά υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ισχύουν τώρα, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών στο μεσοδιάστημα.

Όπως είναι γνωστό, το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων επιβλήθηκε σε οκτώ νομούς (Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Χανιά) και θα ισχύσει μέχρι τις 11 Απριλίου.

Το υπουργείο καλεί τις νομαρχίες να κάνουν ελέγχους για την εφαρμογή του πλαφόν και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης.

Ο νόμος προβλέπει ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ.

Νομός/Αμόλυβδη 95 RON/Super Αμόλυβδη 100RON/Super (LRP)/ Diesel Κίνησης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: 1,519/1,710/1,552/1,240

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:1,522/1,736/ 1,579/1,281

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 1,494/-/-/1,271

ΛΑΣΙΘΙΟΥ: 1,545/1,733/1,602/1,275

ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 1,479/1,679/-/-

ΡΕΘΥΜΝΗΣ: 1,563/1,783/1,600/1,294

ΦΩΚΙΔΑΣ: 1,492/-/-/-

ΧΑΝΙΩΝ: 1,539/1,745/1,596/1,289
fimotro
Read more...

Βρέθηκαν τα σχέδια φρούρησης που είχαν χαθεί


Τις έρευνες για τον εντοπισμό τους ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Βρέθηκαν το πρωϊ του Σαββάτου τα έγγραφα με τα σχέδια φρούρησης των περιοχών γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή, που είχαν χαθεί από γραφείο της Αμεσης Δράσης.

Τα έγγραφα βρέθηκαν σε κάποιο συρτάρι και όπως ανακοινώθηκε, τα είχε πάρει ένας αστυνομικός προκειμένου να τα μελετήσει.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό τους ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, πριν από την εύρεσή τους, η αστυνομία εξέταζε την περίπτωση κλοπής τους ενώ ανώτατοι αξιωματικοί είχαν εκτιμήσει ότι πιθανόν η κλοπή να σχετιζόταν με τις διαμάχες μεταξύ μεσαίων στελεχών της υπηρεσίας.
protothema.gr
Read more...

Ο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ...



fimotro

Read more...

Στις αγορές για δάνειο 5 δις. ευρώ η Ελλάδα

Δημοσίευμα των Financial Times

Η Ελλάδα θα απευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα στις αγορές για να εξασφαλίσει δάνειο περίπου 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times», έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα στις 16 χώρες της ευρωζώνης, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στους «Financial Times» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δανειστεί το συγκεκριμένο ποσό. «Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην αγορά στο τέλος Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της, η Ελλάδα έχει ανάγκη από περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει πιθανότατα ομόλογο τριών ή επτά ετών μέχρι το τέλος του μήνα και ένα αντίστοιχο τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία αξιοπιστίας, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι «Financial Times».

.protothema.gr

Read more...

Στην Κύπρο στις 12 Απριλίου ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Δ. Χριστόφια

Την Κύπρο θα επισκεφτεί τη Δευτέρα 12 Απριλίου ο πρωθυπουργός.

Κατα την επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συναντήσεις με τους Αρχηγούς των εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων κομμάτων.

protothema.gr


Read more...

Η δικαίωση του Γιώργου

«Ανάγκα και θεοί πείθονται». Με αυτή τη φράση του θυμόσοφου ελληνικού λαού κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας κατέγραφε το κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου τόσο για τα οικονομικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί όσο και για τα μέτρα που, ενδεχομένως, θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Οι υπουργοί -έστω και με βαριά καρδιά- συμφωνούν με τη λήψη σκληρών μέτρων γιατί αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Ολοι δικαιώνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη σκληρή, αλλά επιβεβλημένη -όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- απόφαση.

Από την πρώτη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και αφού η κυβέρνηση κατάλαβε την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας μέχρι τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου («Τα μέτρα δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ») έχει κυλήσει πολύ νερό στον μύλο των αποφάσεων για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού πέτυχε να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις κοινωνίας και υπουργών. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπουργοί που συνεχίζουν να έχουν τις ανησυχίες τους, κυρίως, για τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην κοινωνία - ειδικά αν υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπουργοί πιστεύουν ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού θα επιτύχουν.

Ειδικότερα, οι θέσεις των κορυφαίων υπουργών για τα μέτρα καταγράφονται ως εξής:

Λούκα Κατσέλη: Παρά το γεγονός ότι στην υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας έχουν χρεωθεί οι περισσότερες διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εντούτοις εκείνη στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μοναδικό στόχο να μην αποκοπεί το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες της κυρίας Κατσέλη.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν έχει αντιληφθεί πλήρως ότι πίσω από το ελληνικό ζήτημα υπάρχει το ευρωπαϊκό ζήτημα και το θέμα του ευρώ, ενώ ζητάει περισσότερα μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής εξισορρόπησης της μείωσης του εισοδήματος. Κάτι, άλλωστε, που είναι και στις σκέψεις του κ. Παπανδρέου.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο υπουργός Απασχόλησης (που έχει και την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στα χέρια του) είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της αναγκαιότητας των μέτρων, ενώ στις συνεντεύξεις του και στις επαφές του με τους πολίτες στηρίζει τον πρωθυπουργό και τις αποφάσεις του.

Aννα Διαμαντοπούλου: Η υπουργός Παιδείας ήταν και παραμένει υπέρμαχος των οικονομικών μέτρων. Μάλιστα, είχε ζητήσει την άμεση λήψη τους από τον περασμένο Δεκέμβριο, στηλιτεύοντας την ίδια στιγμή τις όποιες καθυστερήσεις.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα μέτρα είναι «εκτάκτου ανάγκης» και «για τη σωτηρία», στηρίζοντάς τα από την πρώτη στιγμή.

Δημήτρης Ρέππας: Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να συζητάει δημόσια για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, εντούτοις τα στηρίζει και με περιοδείες του προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητά τους.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η υπουργός Υγείας έχει διαφορετικές προσεγγίσεις επί των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται όμως την κρισιμότητα των στιγμών και στηρίζει.

Χάρης Καστανίδης: Ο υπουργός Δικαιοσύνης κινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις και τις απόψεις της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, στηρίζοντας όμως πλήρως τις προσπάθειες του πρωθυπουργού.


ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ / ESPRESSO

.i-reportergr


Read more...

Γερμανία: Φορολόγηση τραπεζών για Ταμείο

Το Βερολίνο επιδιώκει την επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχεδίου για τη φορολόγηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι εξετάζει την εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο του γερμανικού σχεδίου για την επιβολή τραπεζικού φόρου, με στόχο τη σταθεροποίηση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση νέας κρίσης.

«Η Γαλλίδα συνάδελφός μου Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε την προσαρμογή μιας τέτοιας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Die Welt.

Την προσεχή Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί σχέδιο φορολόγησης των γερμανικών τραπεζών, που προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη των τραπεζών σε περίπτωση νέας κρίσης.

Εκτός από το εθνικής εμβέλειας σχέδιο, «οι γαλλο-γερμανικές προτάσεις για το θέμα» θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων του συμβουλίου των υπουργών και «οι πιθανότητες δημιουργίας μια ευρωπαϊκής δομής είναι αρκετά μεγάλες», τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δύο κυβερνήσεις προέβλεψαν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα συμμετοχής των υπουργών τους σε ατομική βάση στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου αλλήλων και η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη που θα κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

Η Γερμανία, η οποία δαπάνησε μεγάλα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη των τραπεζών το 2008 και το 2009, επιδιώκει να αποφύγει νέα προσφυγή στα χρήματα των φορολογουμένων σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιδιώκει να ωθήσει τις τράπεζες να πληρώσουν οι ίδιες.

Και άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσανατολίζονται προς αυτό το μοντέλο.
nooz.gr


Read more...

«Τέλος Μαρτίου στις αγορές για δάνειο 5 δισ. ευρώ»

Η Ελλάδα θα απευθυνθεί αυτήν την εβδομάδα στις αγορές για να εξασφαλίσει δάνειο περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα στις 16 χώρες της ευρωζώνης, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου ανακοίνωσε στους Financial Times ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δανεισθεί περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην αγορά στο τέλος Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της, η Ελλάδα έχει ανάγκη από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει πιθανότατα ομόλογο τριών ή επτά ετών αυτόν τον μήνα και ένα αντίστοιχο τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία αξιοπιστίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

Αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δήλωσή του στα Νέα Σαββατοκύριακου.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης ισχυρό και σαφές πολιτικό μήνυμα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα». «Ο στόχος μας είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτός «αποτελεί την αξιόπιστη "απειλή" να βρει η Ελλάδα την ηρεμία της».
nooz.gr

Read more...

Ωρα της Γης 2010

Χιλιάδες νοικοκυριά, δήμοι-κοινότητες, φορείς και επιχειρήσεις, μνημεία, κλείνουν το φως απόψε στις 20.30 για μία ώρα, στο πλαίσιο της δράσης της WWF κατά της κλιματικής αλλαγής «Ωρα της Γης».

248 δήμοι, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, 282 εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1016 φορείς και επιχειρήσεις θα λάβουν μέρος στο μήνυμα για την αναγκαιότητα καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επίσης, κατά την Ώρα της Γης 2010 μνημεία, όπως η Ακρόπολη, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος αλλά και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου θα παραμείνουν στο σκοτάδι.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτήν την κορυφαία συλλογική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής ενισχύει σημαντικά την παγκόσμια συμμαχία για αλλαγή πορείας προς ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα σβήσει τα φώτα στα 24 κτίρια των υπηρεσιών του, τους εποπτευόμενους φορείς και τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παγκόσμια αυτή δράση κατά της αλλαγής του κλίματος. Πέρυσι, η χώρα μας πήρε τη δεύτερη θέση στις συμμετοχές, χάνοντας την πρωτιά από τις Φιλλιπίνες την τελευταία στιγμή.

H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Στην πρώτη εκδήλωση συμμετείχαν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ενέργεια αυτή μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.
nooz.gr

Read more...

Κλοπή σχεδίων αστυνόμευσης Μαξίμου, Προεδρικού και Βουλής

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας διεξάγει έρευνες για υπόθεση κλοπής σχεδίων αστυνόμευσης γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή, τα οποία εξαφανίστηκαν «περιέργως» πριν από μία εβδομάδα από το γραφείο αστυνομικού υποδιευθυντή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

Από τη ΓΑΔΑ διευκρινίστηκε ότι τα σχέδια αφορούν τα μέτρα και τις περιπολίες της Άμεσης Δράσης στην αστική περιοχή πέριξ των κτιρίων αυτών και δεν είναι τα σχέδια εσωτερικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, εκτιμάται ότι πιθανόν η κλοπή να σχετίζεται με τις διαμάχες μεταξύ μεσαίων στελεχών της υπηρεσίας, γι' αυτό και την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων
.nooz.gr

Read more...

Προσγείωση στη... λεωφόρο Μέτρων...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Επιστροφή στα εσωτερικά προβλήματα μετά τη μάχη στις Βρυξέλλες...
Στη σκληρή πραγματικότητα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιστρέφουν τη Μεγάλη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μετά την ανάσα που πήρε η χώρα στο Συμβούλιο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει κρίσιμες εξετάσεις για να ανακτήσει την αξιοπιστία και το χαμένο κύρος της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις της που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. «Τώρα πια δεν...
έχουμε ούτε καν το πρόσχημα της μη παροχής βοήθειας από τις χώρες της Ε.Ε.» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας τις δυσκολίες που θα συναντήσει η κυβέρνηση. Οι οδηγίες που έχει δώσει το Μαξίμου προς τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου είναι σαφείς: «Να μην πάει ούτε μία ημέρα χαμένη». Όπως εξηγεί μάλιστα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, για να επιτύχει η Ελλάδα την πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά από τη μία πλευρά η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης και η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις τράπεζες και από την άλλη η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Πρέπει να δείξουμε συνέπεια και να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος το οικονομικού επιτελείου.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο των Οικονομικών- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίεςέχει αποφασίσει να μην κάνει ούτε μία υποχώρηση στο φορολογικό νομοσχέδιο και να προχωρήσει στη συζήτησή του στις Επιτροπές της Βουλής από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη προκειμένου την Πέμπτη μετά το Πάσχα να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Λόγω μάλιστα των εκτάκτων συνθηκών και της τρέχουσας συγκυρίας, η Βουλή για πρώτη φορά φέτος δεν θα διακόψει τις εργασίες της για ένα 15νθήμερο- «δεν είμαστε σχολείο ανέφερε κορυφαίος θεσμικός παράγοντας»- αλλά μόνο τις απαραίτητες αργίες του Πάσχα.

Το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να «τρέξει» το Ασφαλιστικό το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο ή τον Ιούνιο γνωρίζοντας παράλληλα ότι μετά το Πάσχα ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των συνδικάτων και πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, οι διαδικασίες για την κατάθεση του οποίου θα πρέπει κατά κοινή παραδοχή να επιταχυνθούν ώστε τα αναπτυξιακά μέτρα να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία λειτουργώντας παράλληλα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η ίδια η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη έχει προαναγγείλει ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) ενδεχομένως να κατατεθεί στη Βουλή και τον Μάιο. Πάντως σε εκκρεμότητα παραμένει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα έδινε ανάσα σε πολλές οικογένειες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση για ορισμένες πτυχές του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα κάθε υπουργείο χωριστά θα πρέπει να τηρεί πιστά τους μηνιαίους στόχους για περιορισμό των δαπανών πάνω στις κατευθύνσεις που δίνει το πρόγραμμα σταθερότητας.

Ικανοποίηση. Τους σκοπέλους που θα συναντήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα περιέγραψε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, παρατήρησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να εκτιμήσουμε πως οι συνθήκες στην αγορά, όχι μόνο οι σημερινές, δεν είναι αυτοματοποιημένες. Δηλαδή, κανείς με ένα κουμπί δεν ανεβοκατεβάζει τα spreads, κανείς δεν καθορίζει τόσο εύκολα τα επιτόκια δανεισμού. Από τη στιγμή όμως που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες βάσει των οποίων εκτινάσσονται ή μειώνονται τα επιτόκια, τότε γνωρίζουμε ότι μια τέτοια εγγύηση, όπως ο μηχανισμός σταθερότητας που αποφασίστηκε, είναι μια πολύ σημαντική εγγύηση».


Αναζητώντας 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στις αγορές στρέφεται από την ερχόμενη βδομάδα κιόλας η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει δάνεια περίπου 16 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου, με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Θέλει να αξιοποιήσει τη δυναμική της προχθεσινής διπλής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τραπεζικές αλλά και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αλλά θεωρούν ότι αυτή θα εκδηλωθεί κυρίως μετά το τέλος Μαΐου, αφού οι αγορές γνωρίζουν και θα εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι το επόμενο δίμηνο οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να δοκιμάσει σύντομα την τύχη της στις αγορές, έστω και με υψηλό κόστος, το οποίο πάντως- όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών- δεν θα είναι το 6% του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές, για δανεισμό είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε με τίτλους μικρότερης διάρκειας- 5ετία, 3ετία ή και 12μηνο- που μπορούν να περιορίσουν το επιτόκιο δανεισμού ακόμη και σε 3,5% έως 4%. Συνολικά, η κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, οπότε το στοίχημα της πτώσης των επιτοκίων εκτείνεται πολύ πέραν του προσεχούς διμήνου. Πάντως, από τα 40 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο Παπακωνσταντίνου στα «ΝΕΑ»

Αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η απόφαση Τρισέ», λέει στα «ΝΕΑ», «εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και αυτό αφαιρεί τον κίνδυνο αδυναμίας χρηματοδότησης. Άρα, ο συνδυασμός των δύο αποφάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η πτώση των spreads εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά την εξασφάλιση του δανεισμού του προσεχούς δύσκολου διμήνου.


Μείωση των επιτοκίων δανεισμού για δεύτερη ημέρα

Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται για ακόμη ένα χρόνο ως εγγύηση ομόλογα χωρών ακόμη και με χαμηλή βαθμολογία, στην κλίμακα του Β, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς αφοπλίζει τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι- παρά τις αποτυχίες τους στην πρόβλεψη της διεθνούς κρίσης- εξακολουθούν να καθορίζουν τις τύχες χωρών όπως η Ελλάδα. Ήδη, τα επιτόκια δανεισμού σημείωναν χθες για δεύτερη ημέρα μείωση και το spread των δεκαετών ομολόγων κυμαινόταν το μεσημέρι στις 303- 306 μονάδες βάσης, έναντι 333 μονάδων μία ημέρα πριν και των περίπου 350 μονάδων βάσης που είχε φθάσει τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα ευνοϊκή επίδραση δεχόταν και το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου ανέβηκε ελαφρώς σε 1,337 δολ.

Πόσο χαμηλότερα θα πέσει το spread δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές το βλέπουν να υποχωρεί σταδιακά στις 200 μονάδες βάσης.
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

Στροφή στο εσωτερικό...


«Οι υπουργοί θα χάσουν τον ύπνο τους»! Με αυτήν τη φράση κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου περιέγραψε από τις Βρυξέλλες τη φάση στην οποία εισερχόμαστε μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοοικονομικής στήριξης. Στόχος της κυβέρνησης, βέβαια, είναι να μην κάνει χρήση της δυνατότητας δανεισμού από τις χώρες της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και να πετύχει μόνη της καλύτερα επιτόκια στις αγορές. Για να το ζήσει, όμως, αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Μαύρες τρύπες στη δημοσιονομική σταθερότητα, όμως,...


δεν δημιουργούν μονάχα τα spreads. Εξίσου σημαντικές, γιατί επηρεάζουν το κόστος του δανεισμού, είναι οι μαύρες τρύπες που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και την αξιολόγηση της 15ης Μαΐου, ο Γ. Παπανδρέου θα εγκαταλείψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και θα χρησιμοποιεί καθημερινά το υβριδικό των 1400 κ.ε. που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του εντός Αθηνών. Γιατί, προορισμός του θα είναι το γραφείο του και... τα υπουργεία, όπου θα πηγαίνει αυτοπροσώπως για να παρακολουθεί την εξέλιξη των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί και των εργασιών που έχουν ανατεθεί.

Αντί για Μπαρόζο, Τρισέ, Στρος Καν, Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λπ., οι καθημερινοί του συνομιλητές από εδώ και πέρα θα είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Λ. Κατσέλη, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Δ. Ρέππας, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Α. Λοβέρδος και οι υπόλοιποι υπουργοί με τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, ο χρόνος λίγος και οι δανειακές ανάγκες πιεστικές. Πρόκειται για μια άσκηση ακριβείας, όπου κανένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να υστερήσει. Μια αποτυχία αρκεί για να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το σύστημα. Για τον λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Διαψεύδει τον ανασχηματισμό, αλλά όποιος υπουργός δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, θα αντικατασταθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί «δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες».

Προβλέψεις
Η πρώτη πηγή ανησυχίας έχει να κάνει με το ποσοστό της ύφεσης. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας βασίζεται στην παραδοχή για μείωση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,8%. Ηδη, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος μιλά για μείον 2%, ενώ υπάρχουν και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Το πρόβλημα αυτό θέτει στο επίκεντρο το υπουργείο Οικονομικών και το δίδυμο της πολιτικής του ηγεσίας, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Φ. Σαχινίδη. Μπορεί τα στοιχεία για έσοδα - έξοδα που ανακοινώθηκαν για το πρώτο δίμηνο του 2010 να είναι θετικά, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα έσοδα ανέβηκαν λόγω της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και των τελών κυκλοφορίας. Και τα έξοδα εμφανίζονται μειωμένα εξαιτίας του ότι σε πολλούς τομείς έχει ουσιαστικά γίνει στάση πληρωμών.

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει πως η εικόνα θα βελτιωθεί με την εφαρμογή των περικοπών που άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Μάρτιο. Αν, όμως, η περιοριστική πολιτική δημιουργήσει «κράτημα» στην αγορά, τότε θα πέσουν έξω οι προβλέψεις εσόδων από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας για τα οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά.

Αδύναμη ανάπτυξη

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και των εμπλεκομένων υπουργείων στον τομέα της Ανάπτυξης. Το ΕΣΠΑ «τρέχει» με αδύναμους ρυθμούς, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος ακόμη αναμένεται. Εκτός, όμως, από τη Λ. Κατσέλη, θέμα υπάρχει και για τον Δ. Ρέππα, που διευθύνει το κρίσιμο υπουργείο Υποδομών. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα τα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία και οι μεγάλες υποδομές αποτελούν ατμομηχανή που εκτός από ρυθμούς ανάπτυξης προσφέρει και πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ

/nonews-news


Read more...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΣΗ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 για όλους τους ασφαλισμένους και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων- που προκαλούν μειώσεις- έρχονται με το νέο ασφαλιστικό πακέτο που θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμοι Ρέππα και Πετραλιά). Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει συνολικά 22 αλλαγές που θα επηρεάσουν όλους τους ασφαλισμένους. Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεδομένης της αναστάτωσης των ασφαλισμένων...
και του κύματος φυγής στη σύνταξη, τονίζει ότι όσοι θεμελιώνουν ή θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν αργότερα. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας
Από το 2013 αυξάνονται σταδιακά για όλους τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο προβλέπει τις ακόλουθες τρεις αλλαγές:
1. Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια από το 2015 (από 61,4 έτη που είναι σήμερα, θα ανέλθει σε 63,5).
2. Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης.
3. Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).
Παράλληλα, αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 επιφέρει ο Νόμος Πετραλιά, τον οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει. Συ γκεκριμένα: n Αυξάνονται, από 1-1-2013, σταδιακά κατά συνολικά 2 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αυτή η αύξηση του ορίου ηλικίας γίνεται σταδιακά με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος και αρχίζει από 1-1-2013 ώστε στην ολοκλήρωσή της το 2016 το όριο ηλικίας γενικώς να είναι το 60ό, ενώ για όσους έχουν πραγματοποιήσει και 7.500 ημέρες στον ΚΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) να είναι το 57ο για πλήρη σύνταξη και το 55ο προκειμένου για μειωμένη.
n Αυξάνεται, από 1-1-2013, σταδιακά το όριο ηλικίας που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας των ασφαλισμένων από 1-1-1983 μέχρι 31-12-1992 καθώς και των ασφαλισμένων στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης). Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα συντελείται σταδιακά, κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της, ο οποίος για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠΜΜΕ φτάνει τη δεκαετία μετά την έναρξη ισχύος εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή το 2022.
n Αυξάνεται, από 1-1-2013, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων στους κλάδους Κύριας Ασφάλισης- Σύνταξης Αυτοαπασχολουμένων, κατά 6 μήνες κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.
n Αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για λήψη πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Η αύξηση γίνεται σταδιακά, από 1-1-2013, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος και μέχρι το όριο ηλικίας να φτάσει το 60ό.
n Καταργείται η δυνατότητα των από 1-1-1993 ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης για λήψη μειωμένης σύνταξης 35ετίας στο 55ο έτος.
Πώς θίγονται οι μητέρες
Οι μητέρες θίγονται με μια πενταετία (κατά μέσο όρο) στα όρια ηλικίας για συντα ξιοδότηση. Έτσι: n Καταργείται από 1-1-2010 (σ.σ. ορίστηκε από την κυβέρνηση για το 2011) σταδιακά η δυνατότητα για λήψη μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο 50ό έτος ηλικίας από μητέρες ανήλικων παιδιών οι οποίες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι 31-12-1992. Η κατάργηση αφενός γίνεται σταδιακά με την προσθήκη ενός έτους, από 1-1-2010, και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους και αφετέρου παρέχει και πάλι τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου κάθε φορά ορίου ηλικίας, εφόσον οι προϋποθέσεις του ανήλικου παιδιού και του συντάξιμου χρόνου συντρέχουν αθροιστικά σε κάποιο από τα έτη ηλικίας μεταξύ του 50ού και του έτους της ηλικίας που ισχύει κάθε φορά, με βάση τη σταδιακή αύξηση.
n Εναρμονίζεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των από 1-1-1983 μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένων μητέρων ανήλικων τέκνων στα πρώην Ειδικά Ταμεία Μισθωτών που εντάσσονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την ίδια κατηγορία ασφαλισμένων στο Ίδρυμα.
Η εναρμόνιση επιτυγχάνεται με τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας που προβλέπεται για τις ασφαλισμένες μητέρες στα εντασσόμενα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ειδικά Ταμεία, κατά ένα χρόνο, κάθε έτος από 1-1-2013, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Η πλήρης εναρμόνιση θα επιτευχθεί το έτος 2017.
n Εναρμονίζονται σταδιακά στα πρώην Ταμεία Τύπου, τα οποία εντάσσονται στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως Τομείς Σύνταξης και Ασφάλισης, τα όρια ηλικίας και ο συντάξιμος χρόνος που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων τους μητέρων ανήλικων τέκνων, από 1-1-1983 μέχρι 31-12-1992.
n Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μητέρων ανήλικων τέκνων στους κλάδους Κύριας Ασφάλισης- Σύνταξης Αυτοαπασχολουμένων εναρμονίζεται με αυτό των λοιπών φορέων και αυξάνεται από 1-1-2013 κατά ένα χρόνο και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου.

/fimotro

Read more...

TA METΡΑ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Χάρης Καρανίκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στο χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο βρέθηκε η καθαρή αξία των στοιχημάτων υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας την εβδομάδα 12-19 Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες απομάκρυναν τους κερδοσκόπους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)- τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα...
βασικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κερδοσκόποι για να πλουτίσουν εις βάρος των εθνικών οικονομιών. Σύμφωνα με το Depository Τrust & Clearing Corporation, τον μοναδικό οργανισμό που συγκεντρώνει στοιχεία για τα CDS σε εθνικά ομόλογα και εταιρείες, τα πρώτα σημάδια μείωσης έγιναν αισθητά την εβδομάδα 5-12 Μαρτίου, όταν η καθαρή αξία των τοποθετήσεων σε ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε κατά 259 εκατομμύρια δολάρια - συγκεκριμένα, η «όρεξη» των κερδοσκόπων στην αγορά των CDS υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας κόπηκε από τα 9,025 δισ. στα 8,766 δισ. Κατά τη διάρκεια αυτού του επταημέρου, ο Πρωθυπουργός συνάντησε τους Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ ο Μπαρόζο προχώρησε σε δηλώσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας. Μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (12-19 Μαρτίου) με την καθαρή αξία των CDS να συρρικνώνεται κατά 792 εκατ. δολάρια επιπλέον, ρίχνοντας τις τοποθετήσεις υπέρ της πτώχευσης της χώρας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών.
Στροφή 180 μοιρών. Αντίθετη πορεία από την καθαρή αξία των τοποθετήσεων ακολούθησαν τα spreads των CDS από τις 16-17 Μαρτίου και μετά (για τα 5ετή και τα 10ετή ομόλογα αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Βloomberg. Στις 15 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Ευρώπη το μήνυμα «στηρίξτε στην πράξη ή πάμε ΔΝΤ» και ανέβασε τους τόνους κατά τις επόμενες ημέρες. Σειρά είχαν οι αντιδράσεις της Μέρκελ για τη χρηματική στήριξη της Ελλάδας και οι δηλώσεις της για πιθανή έξοδο χώρας που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της από την ευρωζώνη. Ακολούθησε το άνοιγμα της πόρτας για εμπλοκή του ΔΝΤ από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ενώ στις 19 Μαρτίου τα σενάρια για τον ρόλο του διεθνούς οργανισμού στον δανεισμό της χώρας ενισχύθηκαν. Αποτέλεσμα των παραπάνω αντιδράσεων και η εμμονή στο σενάριο του ΔΝΤ, εκτιμούν έλληνες και ξένοι ειδικοί, ήταν να προβληματιστούν οι αγορές και να εκτιναχθεί το spread του ασφαλίστρου κινδύνου του 5ετούς ομολόγου κατά 55 μονάδες μέσα σε πέντε εργάσιμες και του 10ετούς κατά 47 μονάδες σε τέσσερις.
fimotro


Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...














/fimotro.

Read more...