Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, καταψηφίστηκε σε πρόταση μομφής

Δεν διαλύεται το Κοινοβούλιο

Ο Μπόρουτ Πάχορ ήταν πρωθυπουργός από το 2008
Ο Μπόρουτ Πάχορ ήταν πρωθυπουργός από το 2008


Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβενίας έχασε την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου όταν υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον της. Aρκετά πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές, εκτιμά ο Τύπος της χώρας.

Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε με 51 ψήφους έναντι 36 κατά.

Σύμφωνα με το σλοβενικό Σύνταγμα, εντός επτά ημερών ο πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ ή το Κοινοβούλιο μπορούν να προτείνουν στους βουλευτές ένα νέο πρωθυπουργό που θα πρέπει να έχει και αυτός την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

Αν δεν εκλεγεί κανένας, θα διεξαχτούν εκλογές σε 30 ημέρες.

Ο Τύπος της χώρας εκτιμά ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές (που κανονικά θα διεξάγονταν τον Σεπτέμβριο του 2012) να διεξάγονται το νωρίτερο στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι η πρώτη πρόωρη αναμέτρηση στην 20ετή ιστορία της χώρας.

Παρά την εξέλιξη, το σλοβενικό Κοινοβούλιο δεν διαλύεται και μάλιστα για τις 27 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία με αντικείμενο την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

Τι λένε τα υπομνήματα προς τη Βουλή Ζητούν εξηγήσεις από Παπακωνσταντίνου για ΕΛΣΤΑΤ

http://img.protothema.gr/EEEA1098EF1E9ACBA303F25C1D869D0A.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές (πλην ΠΑΣΟΚ) μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, επικαλούμενοι το άρθρο 41 του Κανονισμού της Βουλής αναμένεται να καταθέσουν αίτημα προκειμένου να κληθεί για κατάθεση ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με το άρθρο, στο τέλος της μίνι-έρευνας που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή θα εκδοθεί σχετικό πόρισμα.

Τι λένε τα υπομνήματα προς τη Βουλή

Την ίδια ώρα για «αυθαιρεσίες» που εκτίναξαν το έλλειμμα, «καθοδήγηση» και «υπόγειες συνομιλίες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με την Eurostat» κάνει λόγο στο υπόμνημά του προς την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκος Λογοθέτης.

Στο εξασέλιδο κείμενο που παρουσιάζει το protothema.gr κ. Λογοθέτης παρουσιάζει το ιστορικό της διένεξης αλλά και ορισμένες επιστολές που προκαλούν αμείλικτα ερωτηματικά για τον τρόπο που υπολογίστηκε το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης αναφέρει ότι «δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης (χωρίς αναλογιστική μελέτη) ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (τα κριτήρια ένταξης των οποίων δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ) ούτε ο λόγος διόγκωσης του ελλείμματος από το αναμενόμενο 12% στο 15,4% που εξαγγέλθηκε τελικά από την Eurostat. Μάλιστα δεν έχει ούτε καν αιτιολογηθεί με ποια κριτήρια μπήκαν στο έλλειμμα τα συγκεκριμένα swaps («συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου»)».

Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο για επιστολή του προέδρου της Eurostat k. Radermacher προς τον κ. Ανδρέα Γεωργίου στις 8/10/2010 σχετική με τα “Goldman Sachs Swaps” και συμπληρώνει « Σε αυτή την επιστολή περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι «προτάσεις» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση (προς τα επάνω) του Ελληνικού χρέους (και συνεπώς και του ελλείμματος) για κάθε έτος από το 2001 και μετά, λαμβάνοντας υπ όψιν τα swaps. .. Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής ο κ. Radermacher ζητά να έχει μέχρι τις 10/10/2010 (δηλ. 2 ημέρες μετα την λήψη της επιστολής) την έγκριση του κ. Γεωργίου για πλήρη συμπερίληψη όλων των στοιχείων στον υπολογισμό του ελλείμματος. Η επιστολή τελειώνει υπενθυμίζοντας στον κ. Γεωργίου «την επιθυμίας του (δηλ. του κ. Γεωργίου) να λάβει γραπτώς την καθοδήγηση τους (δηλ. της Eurostat) πριν την ολοκλήρωση των προσαρμογών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Λογοθέτης μιλά και για «εμπλοκή» των ανθρώπων της Eurostat στην διαδικασία αλλαγής του ιδρυτικού νόμου για την ΕΛΣΤΑΤ «προς όφελος του κ. Γεωργίου». Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης μνημονεύει συμβουλευτικές επιστολές του «liaison expert κ. Snorrasson (πρόσωπο επικοινωνίας μεταξύ Eurostat kai ΕΛΣΤΑΤ επι τεχνικών θεμάτων) προς τον κ. Γεωργίου με κοινοποίηση προς τους δικηγόρους Αθ. Τσεβά και Per Samuelson (δικηγόρος της eurostat) και οι οποιοι αναφέρονται ως “Legal Advisors” του κ. Γεωργίου και αποτελεί απάντηση εννέα συγκεκριμένων ερωτήσεων του κ. Γεωργίου προς τον κ. Snorrason. Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα του κ. Λογοθέτη «η συμβουλευτική επιστολή» είναι σχετική «με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ» και διερωτάται αν «θεωρείται παρέμβαση στα εσωτερικά μιας Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής και στην Ελληνική Νομοθεσία…».

Να σημειωθεί ότι υπομνήματα έχουν στείλει και η κυρία Στέλλα Σάββα Μπαλαφούσια, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ έως την στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους και ο κ. κ. Γιώργος Συμιγιάννης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων θα κληθούν να καταθέσουν όλα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ.

Yπόμνημα κ.Λογοθέτη σχετικά με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Yπομνήματα κ.Μπαλφούσια και κ.Συμιγιάννη σχετικά με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ : «Goldman Sachs και ΔΕΚΟ αύξησαν το έλλειμμα»

Το «Goldman Sachs swap» και 17 ΔΕΚΟ, εκτίναξαν στο 15,4% το έλλειμμα σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
Αναλυτικά ο κ. Γεωργίου υπεραμύνθηκε της μεθοδολογίας και πρακτικής που ακολούθησε ή οποία είναι βασισμένη στον ευρωπαϊκό κώδικα ορθής πρακτικής στατιστικών στοιχείων. Σημείωσε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος κώδικας δημιουργήθηκε «το 2005 για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της πρώτης ελληνικής στατιστικής κρίσης. Εγω ανέλαβε μετά την 2 ελληνική στατιστική κρίση. Αρα πρώτος κανόνας για εμενα ήταν να εφαρμόσω αυτό που φτιάχτηκε για εμάς».

Τόνισε ότι η απόκλιση του ελλείμματος από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς και η αόκλιση του χρέους οφείλεται σε «Είχαμε 17 αναταξινομήσεις επιχειρήσεων γιατί εκπληρώσαν τα κριτήρια για ταξινόμηση στην γενική κυβέρνηση. Δεν ήταν διαδικασία που έγινε επι τροχάδην. Άρχισε με αξιολογικές επισκέψεις της Γιούροστατ. Πανω από 5 μηνες γινόταν διεξοδική δουλειά. Είχαμε 7 μεθοδολογικές επισκέψεις. Δεν υπήρχε τάξη στα στατιστικά στοιχεία, δεν εφαρμόζονταν οι κανόνες … βρεθήκαν 17 επιχειρήσεις ότι πρέπει να ενταχθούν στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.

Ως αποτέλεσμα ήταν να ανεβεί το έλλειμμα κατά 0,74 μονάδες σε ποσοστό του ΑΕΠ…» ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι λόγοι που συνέβαλλαν στην αύξηση του ελλείμματος είναι η αναθεώρηση των στατιστικών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξόφλητες υποχρεώσεις, διορθώσεις ισολογισμού «Λόγω αυτών το χρεος αυξηθηκε κατά 0,23%, και τελος ηταν τα off market swaps, που αύξησαν το χρεος κατά 5,3 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο swap είναι της Goldman Such. Αυτό το swap, που στην πορεία μεταλλάχθηκε, υπεύθυνο για αυξηση χρέους».

Τέλος, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία θεωρούνται αξιόπιστα από τους εταίρους και τις ξένες αγορές.


Read more...

«Κλείδωσαν» τα μέτρα, επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας




Συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Επήλθε συμφωνία ώστε στις αρχές της άλλης εβδομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της 6ης δόσης.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουν το έργο τους οι τεχνικές ομάδες, ενώ το Σαββατοκύριακο ο κ. Βενιζέλος θα έχει σχετικές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι στις συνομιλίες «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος».

«Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

»Το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή της τρόικας έκαναν επίσης λόγο στο Reuters για «καλή πρόοδο» στη διάρκεια των συνομιλιών και πρόσθεταν ότι η τεχνικές συζητήσεις θα συζητηθούν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες.

Ανακοίνωση αναμένεται από στιγμή σε στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά την κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου.

Ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε στην τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα. Μαζί του βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων κ. Γ.Ζανιάς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΝΤ: Να ετοιμαστεί η Ευρώπη για διάσωση της Ιταλίας

Δηλώσεις Μπλανσάρ στο κανάλι France 24


http://img.protothema.gr/3C7B8743A627E13992B87E905BFA2501.jpg
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αγορές να βάλουν στο στόχαστρό τους την Ιταλία και κάλεσε την Ευρώπη να είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τη χώρα αυτή μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή ακόμη και μέσω άλλων μηχανισμών, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ιταλία πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις για την ικανότητά της να εξισσοροπήσει μακροπρόθεσμα τα δημοσιονομικά της.

"Εάν η Ιταλία λάβει μέτρα και είναι σε θέση να δανειστεί με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, τότε πιστεύουμε ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Όμως αν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, οι αγορές αρχίσουν να σκέφτονται ότι το χρέος της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμο και αρχίσουν να ζητούν επιτόκια της τάξης του 8, 9 ή 10%, τότε είναι σαφές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο", υποστήριξε.
"Είναι απολύτως απαραίτητο κάποιος να φροντίσει ώστε το επιτόκιο θα είναι χαμηλό και το ιταλικό χρέος βιώσιμο.
Επί του παρόντος το ρόλο αυτό, που είναι πολύ σημαντικός, τον έχει αναλάβει εν μέρει η ΕΚΤ", είπε.

Μιλώντας στο κανάλι France 24, ο Μπλανσάρ κάλεσε την Ευρώπη να είναι έτοιμη "να χρηματοδοτήσει την Ιταλία".
Στην ερώτηση για μια πιθανή προσφυγή στο EFSF, απάντησε ότι το ταμείο αυτό "φαίνεται ότι είναι ένα από τα διαθέσιμα μέσα".

Read more...

Έτοιμες οι εφεδρείες στα νοσοκομεία ...



Την πόρτα εξόδου αναμένεται να δείξει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας σε εκατοντάδες εργαζόμενους του ΕΣΥ μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να... υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο της εφεδρείας στο δημόσιο τομέα, για την εξοικονόμηση πόρων που θα μας εξασφαλίσει την 6η δόση του δανείου.

Ήδη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχουν ετοιμασθεί τα νέα οργανογράμματα που περιλαμβάνουν λιγότερα κρεβάτια και κλινικές –στο πλαίσιο και της συγχώνευσης των τμημάτων- αλλά φυσικά και λιγότερους εργαζόμενους.
πηγή: iatropedia.gr



Read more...

Δυσμενέστερο οικονομικό κλίμα βλέπει το ΔΝΤ σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πρόβλεψη για μικρότερη ανάπτυξη



Ουάσινγκτον
Σε μεγάλη προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και της αργής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά το ΔΝΤ το 2011 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 1,6% και στο 1,1% το 2012, έναντι 2% και 1,7% που προέβλεπε μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Το Ταμείο βασίζει την πρόβλεψη του για την Ευρώπη στις ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χρειαστεί να μειώσει το βασικό της επιτόκιο το οποίο είναι σήμερα 1,5%, αναφέρει το ΔΝΤ.

Ειδικά για την Ελλάδα, προβλέπει ύφεση 5% το 2011 και 2% για το 2012, έλλειμμα 8,4% το 2011 και 6,7% το 2012 και ανεργία 16,5% και 18,5% το 2012.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φτάσει το 1,5% το 2011 και το 1,8% το 2012, αντί για 2,5% και 2,7% αντίστοιχα που πρόβλεπε προηγουμένως.

Καλεί ακόμα τις αμερικανικές Αρχές να λάβουν μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την υποστήριξη της ανάκαμψης.

Για την Ουάσινγκτον, «απόλυτη προτεραιότητα» είναι να εγκαθιδρύσει «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα επιτρέψει να ξαναμπεί το δημόσιο χρέος σε μια βιώσιμη τροχιά μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως την ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα».

Το 2010 το αμερικανικό ΑΕΠ ήταν 3,0%, όμως «η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε» και η επιβράδυνση αυτή «ήταν πιο ισχυρή απ'ό,τι προβλεπόταν».

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ανάπτυξη θα είναι 4% το 2011 και την επόμενη χρονιά.

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υπογραμμίζει ότι «ο φόβος για το άγνωστο είναι μεγάλος» και ότι «απαιτούνται επειγόντως ισχυρές πολιτικές για να βελτιώσουν την εικόνα και να μειώσουν τους κινδύνους».

Η αναταραχή στις αγορές και η αργή ανάπτυξη τροφοδοτούν η μία την άλλη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που επισημαίνει ότι οι αργοί ρυθμοί δυσκολεύουν τις προσπάθειες των χωρών που είναι υπό πίεση να θέσουν το χρέος τους υπό έλεγχο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέα αύξηση κατά 2% για το οικογενειακό καλάθι τον Αύγουστο

Στα 2.243 ευρώ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Στα 2.243,484 ευρώ ανήλθε το κόστος του οικογενειακού καλαθιού ενός μεσαίου Ελληνικού νοικοκυριού τον Αύγουστο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, που κόστιζε 2.206,62 ευρώ, καταγράφοντας για άλλη μία φορά αύξηση.

Το καλάθι παρουσίασε άνοδο της τάξης του 2%, που μεταφράζεται σε 36,82 ευρώ επιπλέον, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν: η στέγαση (8%), οι μεταφορές (4%) και τα τρόφιμα (3%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η ένδυση και υπόδηση (-11%). Η υγεία, η εκπαίδευση και η αναψυχή έμειναν πρακτικά αμετάβλητες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αλεξανδρούπολη: Προχωρά ο κάθετος άξονας Κομοτηνής - Κίρτζαλι


newpost.gr
Αλεξανδρούπολη: Προχωρά ο κάθετος άξονας Κομοτηνής - Κίρτζαλι
Τα εκτελούμενα έργα ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Κίρτζαλι, επισκέφθηκε ο νέος πρόξενος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλ Βάλτσεβ και ενημερώθηκε για την πορεία τους.

Ο κ. Βάλτσεβ συναντήθηκε με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Κατσιμίγα καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ τις δύο αντιπροσωπείες υποδέχθηκε στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και η περιφερειάρχης Κίρτζαλι, Ιβάνκα Ταουσάνοβα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα δυο εργοτάξια, επί ελληνικού και βουλγαρικού εδάφους, όπου διαπιστώθηκε η πρόοδος των εργασιών. Η επίσκεψη συνεχίστηκε μέχρι τη βουλγαρική κωμόπολη Ποντκόβα σε βάθος 17 χιλιομέτρων όπου η νέα οδός συνδέεται με το οδικό επαρχιακό δίκτυο της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται πως στην ελληνική πλευρά πραγματοποιούνται εργασίες στα τελευταία δυο χιλιόμετρα πριν τη μεθόριο, ενώ στη βουλγαρική, οι εργασίες γίνονται στο σημείο του μεθοριακού σταθμού, με παράλληλες παρεμβάσεις αντιμετώπισης ενδεχόμενων κατολισθήσεων.
Read more...

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς

Χωρίς συγκοινωνία η Αθήνα

Κατεβαίνουν τα ρολά στους σταθμούς του Μετρό την ερχόμενη Πέμπτη
Κατεβαίνουν τα ρολά στους σταθμούς του Μετρό την ερχόμενη Πέμπτη (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Χωρίς μετρό, τραμ, προαστιακό, ΟΣΕ, λεωφορεία, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ η Αθήνα την Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, προαστιακός και τραμ) στην πολύωρη συνεδρίαση τόνισαν ότι ήδη το προσωπικό των εταιρειών έχει ήδη μειωθεί δραστικά, με τις μετατάξεις που έγιναν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Η απεργία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αρχή, καθώς την Πέμπτη θα γίνει και νέα συνεδρίαση και η τάση που επικρατεί είναι να ληφθεί απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πυροσβέστες διαδηλώνουν στην Κατεχάκη

newpost.gr
Πυροσβέστες διαδηλώνουν στην Κατεχάκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων της κυβέρνησης πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή περίπου εκατό πυροσβέστες έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι διαμαρτυρόμενοι ένστολοι έχουν κλείσει ένα μικρό κομμάτι της Κατεχάκη προς το Καρέα και φωνάζουν συνθήματα κατά του παγώματος συντάξεων πρίν τα 55 έτη και τις περικοπές μισθών.

Read more...

Ποσό 1,625 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ από τα 3μηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 4,56%

Στα ύψη το κόστος δανεισμού

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να σημειώνει οριακή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, σε 4,56% από 4,50%.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,84 φορές, έναντι 2,95 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Συνολικά εντός του Σεπτεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχου ύψους είναι και οι λήξεις τον Οκτώβριο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O Ρέππας «χάρισε» 500.000 ευρώ σε μία ημέρα!


newpost.gr
O Ρέππας «χάρισε» 500.000 ευρώ σε μία ημέρα!
Tην ώρα που περίπου 100.000 υπάλληλοι οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να πετσοκόβονται και οι κάτω των 55 ετών θα περιμένουν σε... εφεδρεία τη σύνταξη, ο Δημήτρης Ρέππας φρόντισε να χαρίσει σχεδόν 500.000 ευρώ(!) επιχορηγώντας δύο αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Και ενώ οι πολίτες κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αναμένοντας τα νέα επαχθή μέτρα της κυβέρνησης που θα τους στεγνώσουν οικονομικά και θα εξαφανίσουν και την αξιοπρέπειά τους, ο κ. Ρέππας με επιστολή του σήμερα στους υπουργούς ζήτησε να προχωρήσουν σε κατάργηση τμημάτων και σε μείωση 30% των οργανικών μονάδων.

Ο ίδιος υπουργός, ωστόσο, αποφάσισε πριν λίγες ημέρες να... ελαφρύνει τα κρατικά ταμεία, με την επιχορήγηση δύο εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση στις 8 Σεπτεμβρίου- που αναρτήθηκε την επόμενη ημέρα και στον ιστότοπο της «Διαύγειας»- επιχορηγείται το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με το ποσό των 364.029,74 ευρώ.

Όπως φαίνεται, όμως, περίσσευαν κάποιες χιλιάδες ευρώ στον υπουργό και σκέφτηκε να τα αξιοποιήσει, επιχορηγώντας, την ίδια ημέρα, και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ για έργα του ΠΔΕ με το ποσό των 133.969,72 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο ιδρύματα λειτουργούν με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση της ΑΔΕΔΥ...

Μάλλον η είδηση ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σκόρπισε 500.000 ευρώ, δεν θα χαροποιήσει και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που έχουν καιρό να δουν «άσπρη μέρα».



Σχετικές φωτογραφίες:



eggrafo1.jpgeggrafo2.jpgeggrafo3.jpg

Read more...

Ύφεση και ανεργία-σοκ προβλέπει το ΔΝΤ

Ποια έξοδος το 2012!


http://img.protothema.gr/EA343A9F4ED58C6DDC3C6967D9B091DF.jpg
Καμία έξοδο από το τούνελ δεν βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2012. Αντίθετα στη φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, έχει τη χώρα μας στις μαύρες σελίδες, προβλέποντας ύφεση και την επόμενη χρονιά και ανεργία σε επίπεδα σοκ.

Ειδικότερα η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας θα παραμείνει στο τούνελ της ύφεσης και το 2012 με το ποσοστό της συρρίκνωσης να αγγίζει το 2,2%.

Όσο για τη σύγχρονη μάστιγα, την ανεργία, αυτή εκτιμάται ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 18,5%, ενώ στους αριθμούς μας ξεπερνάει μόνο η Ισπανία όπου προβλέπεται ανεργία 19,7% για τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία όμως αναμένεται να αυξηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης το 2012.

Read more...

Η «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε

Μόνη λύση το «κούρεμα» έως 60%

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Βερολίνο, Γερμανία
Η διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ.

Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ.

«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων», επισημαίνει.

Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς πιστεύει ότι γίνεται στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα.

«Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φουστ, η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι και μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει.

Η χώρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής. Το ζητούμενο είναι, αυτή η διαδικασία και οι συνέπειές της να είναι «κάπως ανεκτές» στους Έλληνες όπως επίσης και στους πιστωτές, που θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει.

Η ελεγχόμενη πτώχευση, εκτιμά ο κ. Φουστ, θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς αν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, ο Κλέμενς Φουστ απαντά:

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια».
Ο μεγαλύτερος ίσος πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ.

«Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης», σημειώνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωζώνη

«Δεν συζητείται το θέμα»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατηγορηματική ήταν η διάψευση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Άγγελου Τόλκα για τα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Δεν έχουμε συζητήσει τέτοιο θέμα» δήλωσε στο Reuters, σχολιάζοντας δημοσίευμα βάσει του οποίου η κυβέρνηση προωθεί δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εκτονώσει την πολιτική πίεση που της ασκείται από κάθε πλευρά τις τελευταίες ημέρες.

Όπως γράφει η εφημερίδα, αν και το ερώτημα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, περιγράφεται πως βασικά θα ζητείται από τους πολίτες να εγκρίνουν ή όχι τον δρόμο που, βάσει του Μεσοπρόθεσμου και της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει χαραχθεί από τους δανειστές μας. Πρακτικά, σημειώνει η Καθημερινή, θα πρόκειται για ένα ερώτημα υπέρ ή κατά της λύσης μέσα στο ευρώ ή εναντίον αυτής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρίσιμη η κατάσταση υγείας του Αρχιεπισκόπου- Μεταφέρεται στη Γερμανία

newpost.gr
Κρίσιμη η κατάσταση υγείας του Αρχιεπισκόπου- Μεταφέρεται στη Γερμανία
Στη Γερμανία μεταβαίνει, εκτάκτως, ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως, ο αρχιεπίσκοπος εδώ και καιρό ταλαιπωρείται από ουρολοίμωξη και πυρετό, που δεν υποχωρεί. Γι αυτό κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί και πάλι σε εξετάσεις.

«O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μεταβαίνει σήμερα στο Γκίσεν της Γερμανίας για ιατρικές εξετάσεις» ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε σε εγχείρηση προστάτη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όμως παρ' όλα αυτά ταλαιπωρείται από πυρετούς.

Γι' αυτό και μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στην Αθήνα κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε διαγνωστικό κέντρο της Γερμανίας.


Πηγή: Το Βήμα/ΑΠΕ

Read more...

«Με απόφαση του προέδρου η αναθεώρηση του ελλείμματος»...



ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Κ. ΣΚΟΡΔΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΤΑΣΤ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ...
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με κάθε συγκλονιστική λεπτομέρεια, που ξεπερνά τα όρια των προσωπικών διαφορών μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του προέδρου της και αγγίζει αυτά του μείζονος πολιτικού σκανδάλου, περιγράφει... μέλος του Δ.Σ. την «πραξικοπηματική» ένταξη των ΔΕΚΟ στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματός τους με φανερή μόνο την πρωτοβουλία του Ανδρέα Γεωργίου.

Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Ε», βρίσκεται από χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και το υπογράφει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Κώστας Σκορδάς.

Σήμερα αναμένεται η επιτροπή της Βουλής να εξετάσει τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής και φυσικά λόγω της ανακοινωμένης πρόθεσης του Ευάγγ. Βενιζέλου. Τα υπόλοιπα έξι μέλη της επιτροπής δεν είχαν κληθεί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης ζήτησαν χθες την παρουσία και των συνολικώς επτά μελών του Δ.Σ. της ΕΛΤΑΣΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής Βάσω Παπανδρέου αναμένεται σήμερα να ζητήσει να παραστούν τα υπόλοιπα έξι μέλη αύριο Τετάρτη, μετά την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσία του προέδρου της Στατιστικής Αρχής. Μέχρι χθες είχε ζητηθεί από τα έξι μέλη γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις τους για τη λειτουργία της Αρχής και τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου.

Το έλλειμμα 2009

Σ' αυτό το αίτημα είχαν ανταποκριθεί τρία από τα έξι μέλη, μεταξύ αυτών ο Κώστας Σκορδάς και η Ζωή Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει τις αρχικές καταγγελίες για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος («Ε», 16.9.2011). Η ίδια ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση της επιτροπής ώστε να παραστεί και να εκθέσει τις απόψεις της. Ο Κώστας Σκορδάς, ο οποίος υπέβαλε το υπόμνημά του στην επιτροπή της Βουλής χθες το μεσημέρι, περιγράφει σαφέστατα τον τρόπο με τον οποίον ο πρόεδρος της Αρχής αγνοούσε συστηματικά τα μέλη του Δ.Σ. και χωρίς να λάβει υπ' όψιν του τη γνώμη τους ενέταξε στο συνολικό συνυπολογισμό του ελλείμματος στοιχεία από τις ΔΕΚΟ, εννοώντας τους 151 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναφέρει ότι οι δυσχέρειες στη λειτουργία και στην επικοινωνία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ διαφάνηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 με την αναβολή της δεύτερης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. Το αποκαλυπτικότερο απόσπασμα του υπομνήματος του Κώστα Σκορδά με τη σημαντικότερη πολιτική ερμηνεία είναι αυτό που αναφέρεται στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής, στις 8 Οκτωβρίου 2010. Λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης, παραθέτουμε αυτολεξεί το επίμαχο απόσπαμα:

«Κατά την εν λόγω συνεδρίαση το θέμα που κυριάρχησε ήταν το αναθεωρημένο έλλειμμα του έτους 2009.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε τότε τα Μέλη της Αρχής ότι στον υπολογισμό του προς αναθεώρηση ελλείμματος του έτους 2009 θα εντάσσονταν στοιχεία από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ) και από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση ως προς την αιτιολογία αυτής της μεταβολής και ως προς την συνεπαγόμενη μεταβολή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ελλείμματος, δεδομένου ότι μέχρι τότε ουδέποτε υπολογίζονταν τέτοια στοιχεία στη διαμόρφωση του ελλείμματος.

Σημειωτέον ότι σε καμία χώρα της Ευρωζώνης (πλην Νορβηγίας) δεν χρησιμοποιείται τέτοια μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος, παρ' ότι ο σχετικός Κανονισμός ESA -95 δεν την αποκλείει. Εξάλλου, ακόμη και εάν προέκρινε η Αρχή τη χρησιμοποίηση αυτής της ιδιαίτερα αυστηρής μεθοδολογίας, θα απαιτείτο οπωσδήποτε και πάλι να έχουν προηγηθεί στατιστικές μελέτες επί των εν λόγω επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι χρονοβόρες και οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε διεξαχθεί. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος της Αρχής ανακοίνωσε την ένταξη και αυτών των επιχειρήσεων και φορέων στον υπολογισμό του αναθεωρημένου ελλείμματος έτους 2009, μη ζητώντας καν την έκδοση απόφασης της Αρχής επ' αυτού, λόγω της έντονης διαφωνίας των Μελών της για αυτήν του την πρωτοβουλία.

Εν τέλει το αναθεωρημένο έλλειμμα του έτους 2009 περιέλαβε και αυτά τα στοιχεία, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αρχής και χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής, όπως απαιτούσε ο Νόμος. Το αναθεωρημένο κατά τον τρόπο αυτό έλλειμμα του έτους 2009 διαβιβάσθηκε από τον Πρόεδρο της Αρχής στην Eurostat, η οποία και εν συνεχεία προέβη στην υιοθέτηση και ανακοίνωσή του.

Η ενέργεια αυτή, η πλήρης παράκαμψη του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής από τον Πρόεδρό της, η άρνηση παροχής οποιασδήποτε αιτιολογίας και η άρνηση έκδοσης νόμιμης απόφασης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Μελών της Αρχής και επέφερε πλέον διχόνοια, με συνέπεια τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ Προέδρου και λοιπών Μελών της Αρχής. Μετά την 08.10.2010 ο Πρόεδρος της Αρχής ουδέποτε μέχρι και σήμερα συγκάλεσε εκ νέου το συλλογικό όργανο διοίκησής της, για οποιοδήποτε θέμα και παρά τις αντίθετες ρητές διατάξεις του Νόμου».

Το έγγραφο υπόμνημα του Κ. Σκορδά Το έγγραφο υπόμνημα του Κ. Σκορδά...
enet.gr



Read more...

Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις...



Περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου αξιώνει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο. Το ποσό θα εξοικονομηθεί με μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και ψαλίδισμα στις συντάξεις όλων των Ταμείων. Θα χρειαστούν χιλιάδες απολύσεις από...

το Δημόσιο


Στο εικοσιτετράωρο που θα καθορίσει εν πολλοίς το πλαίσιο των αποφάσεων για την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ κινείται η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σε "κλίμα" που δεν αποκλείει τη συμφωνία εντός της ημέρας.

Παρότι η κυβέρνηση απέφυγε χθες κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει "εμπλοκή" στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας υποστήριζαν ότι "είναι κοντά η συμφωνία", χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον χρόνο των ανακοινώσεων.

Εγκυρες πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, επέμεναν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι σαφής, ότι με την τρόικα αναζητείται ο "δρόμος" που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων και που διατηρεί στο τραπέζι προς υλοποίηση το "πακέτο" της 21ης Ιουλίου, δηλαδή του νέου δανείου. Το πολυδαίδαλο παζλ συμπεριέλαβε έντονες διαβουλεύσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με πρόσωπα-κλειδιά της Ευρώπης, που δεν άφησαν πάντως περιθώρια παρερμηνείας του ασφυκτικού πλάνου που ζητούν οι δανειστές μας. Η συζήτηση συνεχίστηκε επί ώρες για μέτρα-φωτιά (2 δισ. ευρώ), για απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, για δραματικές μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για "κούρεμα" στις συντάξεις, ειδικά αυτές άνω των 1000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας, παρακολουθώντας την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, με τους δανειστές να βάζουν θέμα καθυστερήσεων, όπως και σχετικά με τις κινήσεις για τη "σμίκρυνση" του κράτους. Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Βενιζέλου (παρουσία των κ. Ζανιά, Πλασκοβίτη) με τους επικεφαλής της τρόικας θα επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα και αφού οι τεχνικές ομάδες των ελεγκτών στην Αθήνα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία.
Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις

Κοστολόγηση
Οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών ως πρόταση φέρνει μαζί, για παράδειγμα, απολύσεις, δηλαδή κονδύλια για αποζημιώσεις και εφάπαξ, ενώ "φορτώνει" τα ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα λέγεται ότι ζητεί συγκεκριμένη κοστολόγηση και αυτό που έχει σημασία είναι ο κεντρικός στόχος, δηλαδή η τιθάσευση του ελλείμματος και του χρέους.

Εάν και εφόσον ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, τότε θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η ανακοίνωση των νέων μέτρων (και για τον προϋπολογισμό του '12) από τον κ. Βενιζέλο.

Κυβερνητικά στελέχη όμως εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι ο πρωθυπουργός που θα στηρίξει δημοσίως τη νέα φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που τίθενται με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και από υπουργούς του (π.χ. για το ενδεχόμενο μιας νέας κίνησης συναίνεσης προς τη ΝΔ ή εκλογών)...

Τακτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφήνουν -έστω και για λόγους τακτικής- κυβερνητικοί κύκλοι, που όμως ομολογούν πως "ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα". Ετσι δεν αποκλείεται μετά τη δεύτερη επίσημη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας (και εφόσον δεν υπάρξει "εμπλοκή") να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Γ. Παπανδρέου για να εγκρίνει τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα. Την ίδια στιγμή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει, αναμένοντας την ανακοίνωση των αποφάσεων που πιθανόν θα κληθεί να ψηφίσει...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Η Γερμανία επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα...



Ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, που θα συνοδεύεται από κούρεμα του χρέους και πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» το εναλλακτικό γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Το σχέδιο ... προβλέπει επίσης χορήγηση βοηθείας για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει μόνη τα ελλείμματά της και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκποίηση του σχεδίου κρύβεται πίσω από τη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας και των εταίρων έναντι της χώρας.

Όπως εκτιμά η εφημερίδα, μία τέτοια λύση περιλαμβάνει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει τις κοινωνικές αντιδράσεις, τη συμπεριφορά των καταθετών και τις επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης...
skai.gr



Read more...

Η βουλευτής προσλήφθηκε στα...16 της από τον κοινοτάρχη πατέρα της!...



Διορίστηκε στην κοινότητα ,μαθήτρια ακόμη, ενώ παραμένει ακόμη υπάλληλος του αντίστοιχοι δήμου!
Σοβαρή καταγγελία για την πρόσληψη της βουλευτού της ΝΔ Μίκας Ιατρίδη στην πρώην κοινότητα Καλυθιών το 1994 όταν κοινοτάρχης ήταν ο πατέρας της, για την μετατροπή της σύμβασής της σε αορίστου χρόνου το 1998 αλλά και για την μετάταξή της το 2002 στο δήμο...
Ιαλυσού έκανε τέως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Καλλιθέας προς το δήμαρχο Ρόδου, καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα, ζητώντας να πληροφορηθεί αν αυτά είναι πλαστά ή όχι.

Συγκεκριμένα ο τέως δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας Αναστάσιος Αναστασάς κατέθεσε αίτηση προς το δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά καταγγέλλοντας τις διαδικασίες πρόσληψής της. Όπως αναφέρει στην αίτηση ο τέως δημοτικός σύμβουλος, τα έγγραφα που αφορούν το διορισμό της κ. Ιατρίδη στην πρώην κοινότητα Καλυθιών υπογράφονται από τον τότε κοινοτάρχη και πατέρα της Γιάννη Ιατρίδη, ενώ η απόφαση μετάταξής της στο δήμο Ιαλυσού υπογράφεται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Αναστασάς θέτει στην αίτησή του τα εξής ερωτήματα:
-Είναι τα συνημμένα έγγραφα πλαστά ή όχι;
- Η πρόσληψη έγινε ενώ η εργαζόμενη στο δήμο ήταν ακόμα μαθήτρια σε ηλικία μικρότερη των 17 ετών;
-Επειδή η παρουσία της στη κοινότητα Καλυθιών και το δήμο Καλλιθέας ήταν «μηδενική» υπήρχαν στελέχη (αιρετά και μη) που την κάλυπταν;
Σύμφωνα πάντα με την αίτηση που κατατέθηκε στο δήμο και απευθύνεται προς το δήμαρχο ζητώντας απαντήσεις αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Αν τα έγγραφα δεν είναι πλαστά τότε:
Η κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη διορίστηκε στις 31-8-94 στη κοινότητα Καλυθιών Ρόδου πριν κλείσει τα 17 ( ήταν ακόμα μαθήτρια ;) με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών με απόφαση του προέδρου κοινότητας και πατέρα της. Κατόπιν, στις 27-3-1998 έγινε μόνιμη στη κοινότητα Καλυθιών (μετέπειτα δήμο Καλλιθέας) πάντα με απόφαση κοινοτάρχη. Υπηρέτησε στη πρώην κοινότητα Καλυθιών και τον πρώην δήμο Καλλιθέας χωρίς καμία φυσική παρουσία της στους χώρους του δήμου ή της κοινότητας με κοινοτάρχη και δήμαρχο πάντα τον πατέρα της. Τέλος μετατάχτηκε στο δήμο Ιαλυσού με δήμαρχο τον κ. Στάγκα στις 12-9-2002. Ενώ λοιπόν εργαζόταν στη κοινότητα Καλυθιών και στους δήμους Καλλιθέας και Ιαλυσού παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές στη μέση εκπαίδευση, στο οικονομικό πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Αιγαίου και απασχολήθηκε με την εκπαίδευση σε νηπιαγωγείο».
Ο τέως δημοτικός σύμβουλος, όπως αναφέρεται στην αίτηση που κατέθεσε, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλλιθέας τον περασμένο Δεκέμβριο σε δημόσια συνεδρίαση έθεσε ερώτημα στον τότε δήμαρχο και πατέρα της βουλευτού Γιάννη Ιατρίδη σχετικά με την πλαστότητα των τριών εγγράφων αλλά έμεινε αναπάντητο με το «θα σου απαντήσω».
Οσον αφορά το έγγραφο της πρώην περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αριθμό πρωτοκόλλου 16983/12-9-2002 επιβεβαιώνεται ότι έγινε μετάταξη της κ. Ιατρίδη από το δήμο Καλλιθέας στο δήμο Ιαλυσού και όχι πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Σήμερα η «ΠΡΟΟΔΟΣ» δημοσιεύει το έγγραφο με αρ. πρωτοκόλλου 4428/31-3-1994, που αφορά στην πρόσληψή της με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών.


proodos.net

H AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ βουλευτού


Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη σχετικά με τη νομιμότητα του διορισμού της, προέβη στην ακόλουθη δήλωση λέγοντας ότι όλα έγιναν νόμιμα αλλά χωρίς να απαντά πως προσλήφθηκε στα 16 της:

«Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με το διορισμό μου είναι δημοσιευμένες, εδώ και χρόνια, στο ΦΕΚ. Το γεγονός αυτό και μόνο, απαντά στο ζήτημα της νομιμότητας του διορισμού μου.

Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενη τους θεσμούς και το γεγονός ότι η αίτηση του ενδιαφερόμενου απευθύνεται στο Δήμο Ρόδου, επικοινώνησα με το Δήμαρχο Ρόδου, κ. Στάθη Κουσουρνά, και του ζήτησα, εφόσον αυτό είναι εφικτό από τις υπηρεσίες του Δήμου, να απαντηθεί επίσημα, το γρηγορότερο δυνατόν, η εν λόγω αίτηση.»...



Read more...

Η Ελλάς στο σκοτάδι – Γιώργος και Βενιζέλος μελετούν το «ραβασάκι» της τρόικας

newpost.gr
Η Ελλάς στο σκοτάδι – Γιώργος και Βενιζέλος μελετούν το «ραβασάκι» της τρόικας
Ρήτρα εχεμύθειας, δηλαδή να μην πουν τίποτα ζήτησε από τους εκπροσώπους της τρόικας ο Ευ. Βενιζέλος. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επέβαλε μπλακ άουτ στην ενημέρωση, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εσωτερικές της συζητήσεις. Μόλις τελείωσε η τηλεδιάσκεψη υπουργού Οικονομικών- Τρόικας ο Ευ. Βενιζέλος αναζήτησε στο τηλέφωνο τον Γ. Παπανδρέου. Προς στιγμήν είπαν να τα πουν στο Καστρί, αλλά τελικά αποφάσισαν να μιλήσουν σήμερα το πρωί. Στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, όμως, πήγε στον πρωθυπουργό το ραβασάκι με τις απαιτήσεις των δανειστών:

- Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιων στις ΔΕΚΟ.

- Μαχαίρι στο εφάπαξ και τις επικουρικές των δημοσίων υπαλλήλων.

- Νέο μισθολόγιο με αποδοχές κάτω έως και 40%.

- Εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, θα συνεχιστεί σήμερα, στις 8 το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2012.


Η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Εν τω μεταξύ, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε πει αρχικά το ίδιο το υπουργείο ολοκληρώθηκε τελικά η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα η οποία ξεκίνησε στις 19:22 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η αρχική ανακοίνωση ανέφερε, πάντως, ότι η τηλεδιάσκεψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, εύστοχες αποδείχθηκαν τελικά οι προβλέψεις παραγόντων του υπουργείου που ανέφεραν ότι η τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί και την Τρίτη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το 2011, όσο και για το 2012.

Στη διάσκεψη μαζί με τον κ. Βενιζέλο παίρνουν μέρος ο κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο Ηλίας Πλασκοβίτης, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ.
Read more...

Η ΕΚΤ στηρίζει τις τράπεζες επανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ

«Η Ελλάδα να εκπληρώσει του στόχους»

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες με σταθερό επιτόκιο για εβδομαδιαίες, μηνιαίες και τριμηνιαίες περιόδους παρείχε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα Expansion και δημοσιεύεται την Τρίτη, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και να βελτιώσουν τις αντιστάσεις τους έναντι της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αγόρασε την περασμένη εβδομάδα κρατικά ομόλογα Ευρωζώνης συνολικής αξίας 9,79 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω ομόλογα είναι λιγότερα από αυτά που είχε αγοράσει την εβδομάδα μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου (13,96 δισ. ευρώ).

Συνολικά από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης αξίας 152,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επαναλαμβάνει τις παραινέσεις προς την Ελλάδα για αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και εκπλήρωση όλων των στόχων που έχουν τεθεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια για απολύσεις στο στενό δημόσιο»

Τι λένε στο «protothema.gr» οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι Κ. Χρυσογόνος και Αν. Μανιτάκης


http://img.protothema.gr/E173FBC23C54F8EFB7E2828916B1DA21.jpg

Κανένα συνταγματικό εμπόδιο δεν υπάρχει για απολύσεις (και) στο στενό δημόσιο τομέα, τονίζουν μιλώντας στο protothema.gr δυο κορυφαίοι συνταγματολόγοι καθηγητές συνταγματικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Κώστας Χρυσογόνος και Αντώνης Μανιτάκης.

Με αφορμή τα όσα είπε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομιών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για πλεονάζον προσωπικό (και) στον στενό δημόσιο τομέα προϊδεάζοντας έτσι για απολύσεις ακόμη και σε υπουργεία, οι δυο συνταγματολόγοι εξηγούν ότι απόλυση δημοσίου υπαλλήλου δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αρκεί – όπως λένε – η θέση την οποία καλύπτει ο υπό απόλυση δημόσιος υπάλληλος να καταργηθεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους έχουν ως εξής:
Κώστας Χρυσογόνος, συνταγματολόγος καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ
«Οι απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα είναι νομικά εφικτές. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν εμποδίζει τις απολύσεις ή την εργασιακή εφεδρεία, αρκεί όμως η θέση την οποία καλύπτουν να καταργηθεί.

Αυτό που απαγορεύεται από το Σύνταγμα είναι να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος και στη θέση του να προσληφθεί κάποιος άλλος. Δεν απαγορεύεται, όμως, να απολυθεί κάποιος προκειμένου να γίνει περικοπή στο κόστος λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίες ή του κράτους.

Όσον αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την πλειοψηφία ή το σύνολο των μετοχών τους να ανήκει στο κράτος, απολύσεις μπορούν να γίνουν χωρίς συνταγματικό εμπόδιο με την υποχρέωση βέβαια να τηρηθεί ένα ίσο μέτρο κρίσεως έναντι των υπάλληλων.

Από εκεί και πέρα όμως το οικονομικό σοκ το οποίο θα επέλθει στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους βραχυπρόθεσμα θα έχει πιο δυσμενείς συνέπειες σε σχέση με το όφελος που υπολογίζει η τρόικα από τις απολύσεις.

Ο δημόσιος υπάλληλος που θα απολυθεί ή θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία διαθέτει ένα μόνο νομικό όπλο. Να αμφισβητήσει εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία την απόλυσή του υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να απολυθεί κάποιος άλλος και όχι ο ίδιος».

Αντώνης Μανιτάκης καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ
«Η αρχή της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ισχύει για την οργανική θέση στην οποία έχουν διοριστεί. Εάν αυτή έχει καταργηθεί και δεν επανασυσταθεί τότε η μονιμότητα δεν ισχύει. Εάν, δηλαδή, καταργηθεί ένας δημόσιος οργανισμός, τότε ο δημόσιος υπάλληλος χάνει την μονιμότητά του. Καμία ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Εκτιμώ ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν φτάσει στην ακραία αυτή θέση».

Read more...

Παράταση αγωνίας, η Τρόικα πιέζει για απολύσεις και μέτρα και...

Παράταση αγωνίας, η Τρόικα πιέζει για απολύσεις και μέτρα και...


http://img.protothema.gr/74CD575839BA250C696F889E4D62A95C.jpg
Παράταση της αγωνίας για τα νέα μέτρα, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα. Όπως έγινε γνωστό, η νέα ώρα που ορίστηκε για την τηλεδιάσκεψη είναι σήμερα στις 8 το βράδυ. Από το πρωί οι τεχνικές ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα, επεξεργάζονται περαιτέρω ορισμένα στοιχεία.

Σε ανακοίνωση που διενεμήθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά την τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών «έγινε μία παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τριβές υπήρξαν στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, καθώς η Τρόικα επιθυμεί δραστικές λύσεις «εδώ και τώρα». Δεν έγινε γνωστό πάντως αν τελικώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής για τα νέα μέτρα.

Το protothema.gr, πάντως, πληροφορείται ότι, ως συνέπεια της πίεσης της Τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Ρέππας θα δώσει εντολή το πρωί της Τρίτης για την αποστολή των πρώτων 10.000 σημειωμάτων προσωπικά σε εργαζόμενους στο Δημόσιο για τη θέση σε καθεστώς εφεδρείας, με την Τρόικα να επιμένει για άμεσες απολύσεις και αυτό να αποτελεί σημείο τριβής.

Το βέβαιο είναι ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ούτε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που κράτησε δυόμιση ώρες, μέχρι τις 21:50 το βράδυ της Δευτέρας.

Από το υπουργείο Οικονομικών πάτως χαρακτηρίζονταν ως «ουσιαστικές και παραγωγικές οι συζητήσεις». «Πήγαμε καλύτερα από όσο περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο protothema.gr κορυφαία πηγή.

Της σημερινής τηλεδιάσκεψης θα προηγηθεί τσεκάρισμα, από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, των στοιχείων για τις δαπάνες που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά για το σκέλος των δαπανών μπορούν να αποδώσουν και να καλύψουν την τρύπα των 2 δισ. ευρώ για φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι πληροφορίες θέλουν σήμερα να προγραμματίστηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο γ.γ. κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και, βεβαίως, οι τρεις επικεφαλής της τρόικας από ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ.

Τα μέτρα που "παίζουν"
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

  • Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φορολογούνται και αποδοχές της τάξης των 350 ευρώ τον μήνα!
  • Η περικοπή των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και, ενδεχομένως, και η αναστολή της καταβολής συντάξεων σε όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών (τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα, συνταξιούχοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δικαιούχοι μειωμένων συντάξεων κ.α.)
  • Η άμεση απόλυση 50.000 εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.
  • Η θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η επίσπευση αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, όπως αυτές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.
  • Η κατάργηση της καταβολής διπλών συντάξεων σε ασφαλισμένους.

Όπως έγραψε, δε, την Κυριακή το "Πρώτο Θέμα", είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής ενός μισθού και μιας σύνταξης για το δημόσιο τομέα εντός του 2011…
Read more...

Σχεδιασμός για κάλπες εντός εξαμήνου


newpost.gr
Σχεδιασμός για κάλπες εντός εξαμήνου
Είναι δυνατόν σε μια κυβέρνηση που παραπαίει να γίνεται λόγος για σχεδιασμό; Και όμως είναι. Το Μαξίμου έχει αναπτύξει έναν σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, στο τέλος του οποίου βρίσκονται οι κάλπες. Όχι απαραίτητα για να κερδίσει τις εκλογές.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία. Δεν ήταν εύκολο. Λέγεται ότι για να επιστρέψει ο Γιώργος από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών απείλησε με παραίτηση. Στο τηλέφωνο ειπώθηκαν και βαριές κουβέντες. Το πρωί της Κυριακής όμως, μετά τη συνάντηση του Βενιζέλου με τον Προβόπουλο και πριν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής οι δύο άνδρες τα έβαλαν κάτω και κατέληξαν στα εξής

Παπανδρέου και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι θα αποδεχτούν ότι θα τους ζητήσει η τρόικα για να διασφαλίσουν την έκτη δόση και να αποτρέψουν τη χρεοκοπία. Αυτή η συμφωνία συμπεριλαμβάνει απολύσεις, εκτεταμένη εργασιακή εφεδρεία, περικοπές στις συντάξεις, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Βενιζέλος και Παπανδρέου από κοινού, θα προσπαθήσουν να τα περάσουν χωρίς κλυδωνισμούς και ανατροπές από την Κοινοβουλευτική ομάδα και να διατηρήσουν την κυβέρνηση στην εξουσία ώσπου να ολοκληρωθούν οι διεργασίες της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου δανείου της τρόικας, στις αρχές του χρόνου. Τα 20 δις ευρώ θα δώσουν στην κυβέρνηση αέρα τριών μηνών ως την Άνοιξη. Σε αυτό το διάστημα μάλλον η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές.

Η κεντρική ιδέα στην κυβέρνηση είναι να ζητηθεί εκ των υστέρων νομιμοποίηση για την πολιτική που εφαρμόζεται. Αν αυτή δεν δοθεί από τους πολίτες, Παπανδρέου και Βενιζέλος θα έχουν αποφύγει να σκάσει η χώρα στα χέρια τους. Τις στρατηγικές τους θα τις προσαρμόσουν στη συνέχεια, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Από τις εκλογές και ύστερα θα έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, για τα οποία δεν ισχύει καμία συμφωνία.
Read more...

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όλη την εβδομάδα ενάντια στα νέα μέτρα

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης οργανώνονται από σήμερα, Τρίτη, και για τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Εργαζόμενοι και άνεργοι, μαθητές, αλλά και οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις κατά των νέων μέτρων, ενώ συνδικάτα, εργατικά σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς καλούν τον κόσμο να αντιδράσει στις αποφάσεις κυβέρνησης-τρόικας. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίες με σύνθημα «όχι στα χαράτσια» θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ την Τρίτη αναμένεται να καθορίσει τη στάση της η ΓΣΕΕ.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, την Τρίτη θα συνεδριάσει το προεδρείο της ΓΣΕΕ για να καθορίσει το πλαίσιο των κινητοποιήσεων. «Αυτοί δεν είναι σοσιαλιστές, είναι ληστές» είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκινούν σήμερα, Τρίτη, στις 10:30 με τους μαθητές που θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Σχολείων της Αθήνας. Οι μαθητές θα διαδηλώσουν με σύνθημα: «Θέλουμε βιβλία-καθηγητές-σχολεία, ούτε ευρώ από την τσέπη μας, ξεσηκωμός».

Στις 12:00 η ΑΔΕΔΥ οργανώνει στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των απολύσεων και των «αντιλαϊκών μέτρων». Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, η πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και τρόικα μέρα με την ημέρα «μας καταδικάζει όλους στη φτώχεια, μας οδηγεί στην εξαθλίωση και τη Δημόσια Διοίκηση στη διάλυση». Τονίζει, επίσης, ότι «η ελληνική κοινωνία μπορεί να σταματήσει με τους αγώνες της «τις καταστροφικές επιλογές και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή και μνημονιακή πολιτική και όσους τη στηρίζουν».

Επίσης στις 12:00, στον ίδιο χώρο, θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα κάψουν τα ειδοποιητήρια για τον έκτακτο φόρο.

Την Τετάρτη, στις 13:00, καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.), καταγγέλλοντας την πολιτική κυβέρνησης και τρόικα που οδηγεί σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου, συρρίκνωση της κοινωνικής πρόνοιας, απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία, ενώ παράλληλα γυρίζει, όπως λένε, την πλάτη στις πραγματικές ανάγκες αλλά και στα Συνταγματικά δικαιώματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.

Στις 19:00 την Τετάρτη απευθύνουν κάλεσμα λαϊκής ανυπακοής και μαζικής άρνησης πληρωμής των φορολογικών χαρατσιών απευθύνουν εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, ενώ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής καλεί τον κόσμο να πάει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Αξίζει να επισημανθεί ότι την Τετάρτη συζητείται στη Βουλή η τροπολογία, για το φόρο στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Την Πέμπτη, στις 18:30 το απόγευμα, επιτροπή σωματείων, κινήσεων και συνελεύσεων, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, σχήματα και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συμμετέχουν με την κίνηση «Δεν χρωστάμε- Δεν Πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Θα έχουν μαζί τους ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά τα οποία θα κάψουν.

Επίσης, η συνέλευση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα αποφάσισε να καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή (25.9.2011) στις 7 το απόγευμα.

Τέλος, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προγραμματίζουν για την Κυριακή 24ωρη απεργία, καθώς και 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 16:00.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι καταγγελίες για την ΕΛΣΤΑΤ

Εν αναμονή της κατάθεσης Γεωργίου

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα βρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου προκειμένου να ενημερώσει για τη λειτουργία της Αρχής και να απαντήσει στις καταγγελίες για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο ανεξάρτητος βουλευτής -και μέλος της Επιτροπής- Παν.Κουρουμπλής είπε ότι θα ζητήσει να κληθούν οι καταγγέλλοντες, αλλά και να προσκομιστεί η δικογραφία της διαμάχης του κ. Γεωργίου με τον πρώην αντιπρόεδρο της Αρχής, Ν.Λογοθέτη, στην οποία ως στοιχείο περιλαμβάνεται και ένα CD με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Γεωργίου με εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Eurostat.

«Υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ» υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ αναφερόμενος στους χειρισμούς του Ανδρέα Γεωργίου είπε: «Φοβάμαι ότι οδήγησε τη χώρα σε μεγάλη περιπέτεια».

Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, Δευτέρα, τα υπόλοιπα έξι μέλη του ΔΣ της Αρχής (σ.σ. που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αποπέμπονται) δεν είχαν κληθεί να καταθέσουν, αλλά τους είχε ζητηθεί να αποστείλουν γραπτό υπόμνημα. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η πρόεδρός της Βάσω Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει να παραστούν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Γραπτό υπόμνημα έχουν αποστείλει μέχρι τώρα ο Κώστας Σκορδάς και η Ζωή Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει τις αρχικές καταγγελίες για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο κ. Σκορδάς καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της Αρχής αγνοούσε συστηματικά τα μέλη του ΔΣ και χωρίς να λάβει υπ' όψιν του τη γνώμη τους ενέταξε στο συνολικό συνυπολογισμό του ελλείμματος στοιχεία από τις ΔΕΚΟ, εννοώντας τους 151 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι δυσχέρειες στη λειτουργία και στην επικοινωνία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ διαφάνηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 με την αναβολή της δεύτερης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...