Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΓΛΚ Βουλή: Στα 9 δισ. ευρώ οι γερμανικές οφειλές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο


Βουλή: Στα 9 δισ. ευρώ οι γερμανικές οφειλές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
H πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε 9 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι γερμανικές οφειλές έναντι της Ελλάδας, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) που συνέταξε την Έκθεση για τον «Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο».
Όπως ενημέρωσε η Γ.Χαλούλου, που ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οφειλή εκτιμάται σε σχεδόν 486 εκατ., ήτοι σε σημερινές τιμές 9 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνητικά ακόμα 22 δόσεις (εφόσον δηλαδή η γερμανική οικονομία ευημερούσε).
Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπολογίζεται ότι πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης - οπότε υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις.
Για την Ελλάδα όμως, που δεν υπέγραψε τα κείμενα, οι διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές. Σχετικώς με τις οφειλές προς ιδιώτες η κ. Χαλούλου είπε πως δόθηκαν 47 εκατ. μάρκα, από τα 120 εκατ. μάρκα που διεκδικούσαν (σε τιμές του 1952).
Στην συνεδρίαση παρενέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, Μ.Σούσης, ο οποίος ανέφερε ότι για το Ολοκαύτωμα υφίσταται συνολική ευθύνη της Γερμανίας και όχι μόνο των Ναζί. Η αναφορά του αυτή στάθηκε αφορμή για να πει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πως τα εγκλήματα αυτά συντελέστηκαν λόγω της τυφλής πειθαρχίας που επιβλήθηκε. «Να το θυμόμαστε αυτό σε μια περίοδο που η πειθαρχία επιχειρείται να επιβληθεί ως πανευρωπαϊκή αξία», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, κατά την ροή της συζήτησης η πρόεδρος της Βουλής, άφησε αιχμές για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας πως ενώ υπάρχει ανοιχτή δικογραφία, παραμένει στη θέση του και επικαλέστηκε το παράδειγμα του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Π.Αθανασόπουλου, που όπως είπε, όταν του ασκήθηκε δίωξη, παραιτήθηκε. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορεί οι θεσμοί να επιθυμούν την παραμονή του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Πράσινο φως» ΣτΕ: Ναι στην κατεδάφιση για τα αυθαίρετα που βρίσκονται μέσα σε δάσος


Πράσινο φως για την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που είναι μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση, ανεξάρτητα εάν αυτή η δασική έκταση είναι ιδιωτική ή δημόσια άναψε το Ε.Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ste1100778552233
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία έκριναν ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».
Υπογραμμίζουν ακόμη οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ’ εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Το ανακοινωθέν Το τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Ελλάδα: Αποδεχθείτε τις προτάσεις των δανειστών


Να αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών καλεί την ελληνική κυβέρνηση το ανακοινωθέν του Eurogroup, προσθέτοντας πως μία συνεδρίαση του κοινοτικού αυτού οργάνου θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.
eurogroup a
Όπως αναφέρεται το Eurogroup ενημερώθηκε την Πέμπτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι δύο προτάσεις (σ.σ. Αθήνας και δανειστών) διαφέρουν σε μία σειρά από ζητήματα.
Το ανακοινωθέν:
«Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και των ελληνικών αρχών σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Η συμφωνία επί του σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του εν εξελίξει προγράμματος στην Ελλάδα και για την αποδέσμευση του υπόλοιπου της χρηματοδότησης. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το EFSF λήγει στις 30 Ιουνίου 2015.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν τις τελευταίες προτάσεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες υποβλήθηκαν στις 25 Ιουνίου, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι οι προτάσεις αυτές εξακολουθούν να διαφέρουν σε μια σειρά από ζητήματα. Οι υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να αποδεχθούν την πρόταση των θεσμών.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων σχετικά με την πορεία των εργασιών κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής. Το Eurogroup είναι πιθανόν να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο, 27 Ιουνίου».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τσίπρας: Συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία...



Βιώσιμη λύση ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (σας ενημερώσαμε εδώ), από τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο Τσίπρας κατήγγειλε...

ότι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ισορροπημένες. 

«Η Eλλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις», τόνισε, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «μπορούμε να προβούμε σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο».

Read more...

«Δούρειοι ίπποι στήνουν σκηνικό βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης»...



Τ. Κουίκ: Κάποιοι δεν διάβασαν καλά το μήνυμα των εκλογών του Ιανουαρίου...
Σκηνικό βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης σε συνεργασία με ξένους παράγοντες, επιχειρούν να στήσουν «δούρειοι ίπποι» του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, τόνισε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του, προειδοποιώντας... 
ωστόσο, πως,οι σχεδιασμοί αυτοί θα αποτύχουν.

Επιστρέφοντας από το Βελιγράδι και απαντώντας σε ερώτηση για τη πορεία των διαπραγματεύσεων, ο  Κουίκ διαπίστωσε, πως, «την περασμένη Δευτέρα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν δεκτές με θερμή ανακοίνωση της Κομισιόν και με δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών, προκαλώντας θετικά πρόσημα σε όλες τις αγορές και εκτόξευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την βεβαιότητα ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα επέρχεται η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών. Έφταναν λιγότερο από 36 ώρες για να πάρει το όλο σκηνικό μια άγρια όψη, με μια απίστευτη παρέμβαση του ΔΝΤ που ισοπέδωσε τα πάντα. Για να μπούνε σήμερα και άλλοι στο χορό. Όλο αυτό το σκηνικό της βίαιης ανατροπής, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι θέμα μελέτης (study case) στην οποιαδήποτε Πανεπιστημιακή έδρα, που ασχολείται με τον Μακιαβέλι».

Ο κ. Κουΐκ αναφέρθηκε στην πρωϊνή ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο Διαδίκτυο με την οποία ζήτησε να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αυτό «τα λέει όλα μπροστά στο σκηνικό τρόμου και εκβιασμού, που προσπαθούν κάποιοι να στήσουν, προφανώς, θεωρώντας «αγκάθι» μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο την κυβέρνηση Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

«Δεν θα τους περάσει. Η πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού, αν χρειαστεί, θα δοθεί ακόμη πιο έντονη και ισχυρή» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουΐκ έκανε λόγο για «Δούρειους Ίππους» του πολιτικού χώρου που «δεν διάβασαν καλά το μήνυμα (των εκλογών) του Ιανουαρίου και εξακολουθούν να παίζουν το παιγνίδι της τρομολαγνείας με τα παπαγαλάκια τους, βάζοντας με τη στάση τους στο εσωτερικό και με τα διεθνή πάρε - δώσε τους, πλάτες στα παράλογα των θεσμών».

«Αλλά και τα πάσης φύσεως συμφέροντα, εξακολουθούν, όπως και με τις πρόσφατες μνημονιακές κυβερνήσεις, να παρεμβαίνουν και να υπαγορεύουν στην διατύπωση των διαφόρων κειμένων που επιδίδονται στην Ελλάδα, για το πως θα ήθελαν να αναπτυχθεί οικονομικά με τη δική τους λογική αυτή η χώρα: Με περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων για να έχουν εργασιακά εργαλεία τύπου Μπαγκλαντές, με λιώσιμο των ελεύθερων επαγγελματιών - τώρα με αφορολόγητο των πολυεθνικών διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιγνίων που πρακτορεύονται και διαχειρίζονται εδώ γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, με περαιτέρω ισοπέδωση του ΕΣΥ, αλλά και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με άρνηση προστασίας και επιδότησης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας κλπ».

«Τώρα πια, ακόμα και ο πιο κακόπιστος Έλληνας, έχει καταλάβει τα παιγνίδια που παίζονται σε βάρος όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως σε βάρος της πατρίδας του και της οικογένειας του» κατέληξε..

Read more...

Bρήκαν... "χαλαρό" το κείμενο των Θεσμών...


O Σόιμπλε και οι «δορυφόροι» του βρήκαν...  «χαλαρό» το κείμενο των Θεσμών...o Σόιμπλε και οι "δορυφόροι" του ...
Κι' όμως, το Eurogroup ολοκληρώθηκε πριν την ώρα του το απόγευμα της Πέμπτης και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεώρησε...
ότι το κείμενο, που κατέθεσαν προς συζήτηση οι Θεσμοί ήταν ... "μαλακό", δεν περιείχε δηλαδή αρκετά σκληρά μέτρα. Την άποψή του συμμερίστηκαν και περίπου άλλοι τέσσερις με πέντε υπουργοί, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους! "Το κείμενο των Θεσμών προδίδει ακόμα και το Μνημόνιο" έλεγαν κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πιο αυστηρή από τα παλιά προγράμματα.

Η περαιτέρω συζήτηση λοιπόν στα τεχνικά κλιμάκια την Παρασκευή αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική πλευρά, η οποία εξέφραζε την απορία της για πολλές υπαναχωρήσεις των δανειστών, ιδίως στο ΦΠΑ. Κυβερνητική πηγή επισήμαινε ότι μόνο συμβιβαστική δεν ήταν η νέα πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ: "Ενώ αρχικά μας είχαν βάλει την εστίαση στο 23% και τα ξενοδοχεία στο 13%, στη συνέχεια μας είπαν και το ένα και το άλλο στο 23%" σημείωνε. 

Η "διόρθωση" αυτή φαίνεται να οφείλεται στο λάθος υπολογισμό που έκαναν οι φωστήρες των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών: Εκτιμούσαν αρχικά την απόδοση από την μεταφορά της εστίασης στο 23% στα 800 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στη συνέχεια ποσδιόρισαν την κέρδος στα 200 εκατ. ευρώ και έτσι προσέθεσαν στον υψηλό ΦΠΑ και τα ξενοδοχεία. Η πρόταση αυτή πάντως απορρίπτεται από την ελληνική κυβέρνηση...
protothema.gr

Read more...

Στρατούλης – Μάρδας: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων...


Στρατούλης – Μάρδας: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων"Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 'αγώνα δρόμου' της Κυβέρνησης, προκειμένου να πληρωθούν οι...
συντάξεις του ΙΚΑ, οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης  Στρατούλης και Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σε κοινή τους δήλωση διαβεβαιώνουν ότι η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...
enikos.gr

Read more...

ΔΝΤ: Ληξιπρόθεσμη η Ελλάδα αν δεν πληρωθεί η δόση της 30ής Ιουνίου


15EB7F6D8ACEA89AC4C078C74D722E47
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, υπογράμμισε πως, κατόπιν αναγνώσεως των προτάσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αλλά και των δανειστών, «έχουμε κοινή θέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν για την Ελλάδα», δυναμώνοντας έτσι το μέτωπο έναντι της Αθήνας. Χαρακτήρισε δε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ανεξόφλητες οφειλές προς το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν στην έκδοση νέων ομολόγων (διάσωσης) για την Ελλάδα, ενώ διεμήνυσε πως το ΔΝΤ αναμένει την πληρωμή της δόσης στις 30 Ιουνίου και πως «καμία περαιτέρω προθεσμία δεν θα δοθεί, παρόλο που η συμφωνία διαφαίνεται να είναι κοντά».
Ωστόσο, σημείωσε πως αν δεν πληρωθεί η δόση που λήγει στις 30 Ιουνίου, η χώρα θα εμφανίζεται «ληξιπρόθεσμη» (arrears) και όχι σε «πτώχευση» (default), εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου, ενώ σημειώνει ότι για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος. «Ολες οι πλευρές πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί. Πρώτα να συμφωνηθούν και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να δούμε την βιωσιμότητα χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπήρξαμε ευέλικτοι, παραμένουμε ευέλικτοι στην διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Θέλουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε ό,τι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη» σημείωσε ο Τζ. Ράις.
«Όλα πρέπει να ισορροπούν», πρόσθεσε ο ίδιος και σε συνέχεια: «Τόσο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όσο και το ασφαλιστικό». Για το τελευταίο σημείωσε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να προστατεύονται οι αδύναμοι και να υπάρχει ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας αλλά οι αλλαγές είναι απαραίτητες.
Τέλος, υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Ανέφερε τέλος ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Οριστική διακοπή του Eurogroup...


ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜΝτάισελμπλουμ: Θα ενημερώσω τους ηγέτες για το που βρισκόμαστε
-Πιθανό έκτακτo Eurogroup το Σαββατοκύριακο...
Οριστική διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup είχαμε λίγο μετά τις...
5:30 το απόγευμα, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα ενημερώσω τους ηγέτες για το που βρισκόμαστε».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα...
newsbeast.gr

Read more...

Καλέστε με μετά τις 6 Ιουλίου...


Αρνείται ξανά να προσέλθει στη Βουλή ο Στουρνάρας
Η απάντηση του Στουρνάρα στη Ζωή...
Αρνήθηκε και πάλι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να καταθέσει στη Βουλή για το σκάνδαλο της Siemens. Απαντώντας στην...
πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να παραστεί αύριο στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρότεινε να πάει μετά τις 6 Ιουλίου.
Ολόκληρη η επιστολή Στουρνάρα έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ για τη νέα σας επιστολή της 24ης Ιουνίου 2015, με την οποία με καλείτε σε ακρόαση την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 12.00, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την υποβολή της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.
\Είναι προφανές ότι βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της Βουλής. Όμως, όπως σας ενημέρωσα με την προηγούμενη επιστολή μου, η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων μου δεν μου επιτρέπει να προσέλθω τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ακρόαση στις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες με καλείτε. Σας θυμίζω ότι με έχετε ήδη καλέσει και στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας.
Πιο συγκεκριμένα,, τις ημέρες αυτές διενεργούνται καθημερινώς τηλεδιασκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, προκειμένου, σε ημερήσια πλέον βάση, να παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απολύτως αναγκαία. Είμαι βέβαιος, ότι παρακολουθείτε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τις αντιμετωπίσουν.
Επιπλέον, αυτό το διάστημα είναι προγραμματισμένα δύο σημαντικά υπηρεσιακά ταξίδια, το πρώτο, την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το δεύτερο, την επόμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, στα οποία, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της κατάστασης, θα ήταν αδιανόητη και εθνικών επιζήμια ενδεχόμενη απουσία μου.
Από Δευτέρα 6 Ιουλίου και για όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, θα είμαι στη διάθεσή σας, υποθέτοντας εύλογα ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη, ότι οι, με φυσική παρουσία, συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες η παρουσία μου είναι απαραίτητη, πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες. Επομένως δεν είμαι διαθέσιμος αυτές τις περιόδους. Θα ήταν χρήσιμο αν οι υπεύθυνοι των γραφείων μας θα μπορούσαν να συνεννοηθούν για τις διαθέσιμες ημερομηνίες, εάν κρίνετε ότι ολόκληρη η εβδομάδα που ξεκινά στις 6 Ιουλίου, και την οποία σας προτείνω, δεν προσφέρεται για τις εργασίες των Επιτροπών σας.
Παρακαλώ πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ενημερώστε ποιες ημερομηνίες θα επιθυμούσατε να προσέλθω στις Επιτροπές που με καλείτε και με ποια σειρά»...
avgi.gr

Read more...

Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό...


BINTEO...
"Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα γεμάτες διαφωνίες και στη συνέχεια συμβιβασμούς", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος...
στη Σύνοδο Κορυφής.

"Μετά από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό προκειμένου και η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση", σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

Δείτε το βίντεο...


enikos.gr

Read more...

Μαραθώνιος στις Βρυξέλλες Διακοπή στο Eurogroup, ζητούν νέα πρόταση από την Ελλάδα


Διακοπή στο Eurogroup, ζητούν νέα πρόταση από την Ελλάδα
O Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
Μικρή διακοπή -μετά από 2,5 ώρες- στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο εξέταζε το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί, αλλά και τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη σύγκλιση μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και εκείνων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.

27 φωτογραφίες

«Δεν τελειώσαμε. Κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα τώρα» δήλωσε στο Reuters υπουργός Οικονομικών που συμμετέχει στις συνομιλίες, απαντώντας σε ερώτηαη αν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

O Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Επανέλαβε ότι ο Γιούνκερ κάνει εξαιρετική δουλειά.
Αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι παρά τις εντατικές συνομιλίες των τελευταίων ωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καγκελάριος Μέρκελ. «Δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη πρόοδο, υπάρχουν θέματα στα οποία φαίνεται ότι πάμε πίσω, αντί μπροστά. Χρειάζεται ακόμα δουλειά».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το το ελληνικό ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς Οικονομικών.

Παρόμοιο κλίμα είχε καλλιεργήσει και ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Θα δούμε» είπε ο Σόιμπλε, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν έχουμε κάνει πρόοδο. 


Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα αμέσως μετά τη Σύνοδο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...