Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Δ. Κουσελάς: Θα πάμε σε δίκαιη διευθέτηση

.nooz.gr/
Την ερχόμενη εβδομάδα και αφού γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από το 2000 έως το 2009.

«Θέλουμε να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν, μια διαχωριστική γραμμή, να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο παρελθόν. Εχουμε 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, έχουμε 1.300.000 πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχουν ακόμη 150.000 υποθέσεις που βρίσκονται στα φορολογικά δικαστήρια. Σε σχέση με τα ζητήματα είναι φανερό ότι θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, όπως και διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρξει για τις επιμέρους περιπτώσεις. Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας στην ΕΤ3.

Την Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Κουσελάς είπε ότι συζητήθηκε το πλαίσιο της ρύθμισης, ενώ δεν θέλησε να γνωστοποιήσει το ποσό των εσόδων που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσε, το ποσό που θα πληρώσουν όσοι ενταχθούν στην περαίωση, θα προκύψει από συγκεκριμένο αλγόριθμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Αντιδράσεις

«Η περαίωση που προωθεί η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς βιοτέχνες και τους εμπόρους αποτελεί ένα νέο χαράτσι που τους οδηγεί στην απόγνωση. Για τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απολαμβάνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και προνόμια, είναι επιβράβευση», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Σαφέστατα η περαίωση εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Όμως, παράλληλα πρέπει και οι συνεπείς φορολογούμενοι επιχειρηματίες να επιβραβευθούν για τη συνέπειά τους με μια μείωση στη φορολογία τους για τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά, δημιουργούμε φορολογούμενους δύο ταχυτήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία εγκατέλειψε την διακηρυγμένη θέση της για συστηματικούς ελέγχους και υιοθέτησε την πρακτική των χαριστικών περαιώσεων, ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της».

«Η περαίωση αποτελεί σκάνδαλο, όχι για τα μικρομάγαζα των λίγων εκατοντάδων ευρώ αλλά για τους συστηματικούς φοροφυγάδες, που τώρα μπορούν να πίνουν στην υγειά των κορόιδων και να χλευάζουν την κοινωνία που δοκιμάζεται», πρόσθεσε.
Read more...

O τελευταίος των Τροϊκανών



Αν είναι δυνατόν! Ο επικεφαλής των επιτηρητών του ΔΝΤ -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας- τώρα λέει ότι έδωσαν λάθος συνταγή για την Ελλάδα. Αυτό κι αν είναι καταστροφή.

Τόσα κυβερνητικά στελέχη έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνταγής. Τόσοι βουλευτές... έχουν ξευτελιστεί ψηφίζωντας την. Τόσοι υποψήφιοι για τις εκλογές έχουν δηλώσει ότι δεν θέτουν θέμα μνημονίου. Τόσοι τηλε-δημοσιογράφοι και μη έχουν κάνει αναλύσεις επί αναλύσεων υπέρ του μνημονίου. Τόσους τόνους μελάνι έχουν χύσει για τις θυσίες υπέρ πατρίδος και πίστεως. Τόσα κατηγορώ σε όσους έλεγαν ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια. Τόση ειρωνεία σε όσους έλεγαν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Και τώρα; Θα κάνουν undo; E όχι βέβαια… Ο Γιώργος θα συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε για τον οποίο στην πραγματικότητα κάνεις δεν τον υποχρέωσε, όσο και αν τον βολεύει να το λέει. Έκανε τις επιλογές του και τώρα θα επιμείνει έστω και αν μείνει ο τελευταίος των Τροϊκανών.
http://staratalogia.blogspot.com/2010/09/o.html


Read more...

O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

Όσα πιο κρυφά, τόσα πιο πολλά στην περαίωση

Θα “τσούξει” το μέτρο όσους έχουν …προηγούμενα


http://img.protothema.gr
Με διαδικασίες "εξπρές" θα προχωρήσει η σαρωτική ρύθμιση που θα προσφέρει με ευνοϊκούς όρους η κυβέρνηση, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επιθυμούν να κλείσουν τους "λογαριασμούς" τους με την εφορία.

Σε ευρεία σύσκεψη με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποφασίστηκαν οι βασικοί άξονες εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περαίωση θα μπορούν να ενταχθούν σχεδόν οι πάντες –και οι ελεύθεροι επαγγελματίες- αλλά όχι οι τράπεζες, ενώ ενδεχομένως να εξαιρεθούν τελικά και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (ασφαλιστικές, ναυτιλιακές, κατασκευαστικές κλπ).

Αυτό θα ξεκαθαρίσει σε νέα σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο, στην οποία πιθανότητα θα κληθούν να μετάσχουν και εκπρόσωποι φορέων της αγοράς, ώστε να καθοριστεί το ύψος του τζίρου, πέραν του οποίου δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση κάποια επιχείρηση.

Επιπλέον εκφράστηκε η βούληση να μην μπορούν να κάνουν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων όσοι πιάστηκαν πρόσφατα από το ΣΔΟΕ, για να μη γλιτώσουν τελικά τα τεράστια πρόστιμα και πέσουν "στα μαλακά" οι παραβάτες.

Στις προσεχείς συσκέψεις την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν επί τάπητος και τα ελάχιστα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν ανάλογα με την κατηγορία τους οι επιχειρήσεις.

Όπως όλα δείχνουν, το κόστος υπαγωγής στις ρυθμίσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα και με το "ποινικό μητρώο" των φορολογουμένων, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα πραγματικά δεδομένα (περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα κλπ) στον υπολογισμό των δόσεων για ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

Παράλληλα από Δευτέρα, θα δοθεί εντολή στις ΔΟΥ να ανασύρουν από τα συρτάρια τους και τα παλαιά εκκαθαριστικά περαίωσης και ρύθμισης οφειλών, της διετίας 2008-2009, τα οποία θα αποσταλούν από τα πρώτα τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για όσους σκοπεύουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισπράξει το ταχύτερο δυνατόν το δημόσιο τα επιπλέον έσοδα που έχει ανάγκη.

Read more...

Το πρόγραμμά του Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

Με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μου, ξεκινά τις συναντήσεις του αύριο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων.

Τη Δευτέρα, θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων".

Μετά, θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Την Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΑΠΕ




Read more...

Στα άκρα οι μεταφορείς, αμετακίνητη η κυβέρνηση...



Αδιάλλακτη στάση επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων δημοσίας χρήσεως, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, και παρατάσσοντας τα φορτηγά τους στις εθνικές οδούς. Αναφορές για ελλείψεις στην αγορά, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων.

Όπως ...
αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε αναστολή μέρους ή και του συνόλου της παραγωγικής τους λειτουργίας το τελευταίο 48ωρο λόγω ελλείψεων σε καύσιμα και πρώτες ύλες.

«Η απεργία δημιουργεί ζημιές ανυπολόγιστης αξίας σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων», αναφέρει ο ΣΒΒΕ, η διοίκηση του οποίου υποστηρίζει ότι «παρά τις πρόσφατες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, η επίταξη των οχημάτων, δηλαδή η εφαρμογή του νόμου, δεν λειτούργησε, ούτε και σήμερα λειτουργεί».

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΒΒΕ ζητά την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των απεργών, ώστε να λήξουν οι κινητοποιήσεις, που δημιουργούν κινδύνους για απώλεια πελατών και θέσεων εργασίας.

Έκκληση προς τα όλα Σωματεία του κλάδου των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης για την άμεση επιστροφή των αυτοκινητιστών στην εργασία τους μετά την απόφαση για επίταξη των ΦΔΧ απευθύνει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ&L).

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «κατανοεί τα αιτήματα των αυτοκινητιστών αλλά και το γεγονός ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια», υποστηρίζοντας ότι η αγορά ασφυκτιά, διαπιστώνοντας διακοπή της προμήθειας πρώτων υλών στη βιομηχανία και αδυναμία αποστολής όλων των εξαγωγικών μας φορτίων.

Την ίδια ώρα οι, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των logistics επιβαρύνονται με ζημίες της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως λόγω αδυναμίας εκτελέσεως των υποχρεώσεων τους προς την πελατεία τους για ημερήσιες παραδόσεις σε αλυσίδες καταστημάτων και σε άλλα σημεία πώλησης των αγαθών.

Τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για τις μεταφορές θα ψηφιστεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής ανέφερε την Παρασκευή στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι η επίταξη είναι σε ισχύ και
«θα πρέπει να τηρείται ο νόμος όπου υπάρχει καταστρατήγησή της»

«Εφοδιασμένα επαρκώς τα πρατήρια»

Εν όψει των κινητοποιήσεων, οι βενζινοπώλες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό των πρατήριων με καύσιμα συνιστώντας ψυχραιμία στους καταναλωτές. Από την πλευρά τους όμως οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών υποστηρίζουν το αντίθετο, αναφέροντας πως τα ιδιωτικά βυτιοφόρα δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθεί η τροφοδοσία.

Η τροφοδοσία της αγοράς, αναφέρει την Παρασκευή η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, «συνεχίζεται ομαλά, μετά την άρση του πλαφόν και οι καταναλωτές κανένα πρόβλημα εφοδιασμού δεν έχουν».

Η Ομοσπονδία συνιστά ψυχραιμία ενώ καλεί τους καταναλωτές να μη πανικοβάλλονται από φήμες περί ελλείψεων καυσίμων και τους βενζινοπώλες να λειτουργούν επαγγελματικά και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης και προστασίας των καταναλωτών από φαινόμενα ανασφάλειας και πανικού.

Ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών όμως προειδοποιεί για «σοβαρές ελλείψεις στην αγορά» , αναφέροντας πως από την έναρξη των κινητοποιήσεων στην Αττική η πλειοψηφία των Μεταφορέων Δ.Χ. βυτιοφόρων απείχαν από τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Στη βόρεια Ελλάδα ενώ φόρτωναν κανονικά οι Μεταφορείς Δ.Χ. βυτιοφόρων, από το πρωί της Παρασκευής απέχουν και αυτοί από την εργασία τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον, τεράστιο πρόβλημα στον εφοδιασμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Ο ΣΕΕΠΕ δηλώνει ακόμη ότι οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών δεν έχουν τα απαραίτητα ΙΧ βυτιοφόρα που απαιτούνται για να εξυπηρετήσουν την αγορά και καλεί την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να αποκτήσουν τις αναγκαίες άδειες κυκλοφορίας Ιδιωτικής Χρήσης βυτιοφόρων αυτοκινήτων για την κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων τους.
ΝΕΑ.


Read more...

Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι γεγονός!...



Πάντα "πρωτοπόρα" η Ξάνθη. To παραδέχομαι. Δίνουμε το παράδειγμα. Οδηγούμε τις εξελίξεις, ρε παιδί μου. Πως να το κάνουμε; Το έχουμε αυτό το... κακό.

Μείωση των μισθών κατά 20% στη Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε. (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - Μην σας μπερδεύει το "συνεταιριστική", καμία σχέση) και μάλιστα με τις "ευλογίες" και του Σωματείου Εργαζομένων της Επιχείρησης, στο οποίο ανήκει και ο ...

πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο "γαλάζιος" κ. Σπύρος Παπαχρήστου, που στο παρακάτω βίντεο, εμφανίζεται σχεδόν ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" κι ας παρουσιάζει κέρδη η επιχείρηση... και συνεχίζει "προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει η επιχείρηση και να μην κλείσει έπρεπε να το κάνουμε".

Το "κλου" της υπόθεσης; Ποιος είναι Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ Α.Ε.; Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέκος Κοντός!

Να βλέπω τον Σαμαρά να αριστερολαϊκίζει κατά του Μνημονίου και του παγώματος των μισθών στον δημόσιο τομέα και από την άλλη, τους Βουλευτές του να εφαρμόζουν ένα δικό τους ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα, ομολογώ πως δεν το περίμενα!

Να δω κάποιον δημοσιογράφο να τον ρωτάει στη ΔΕΘ για το θέμα, το περιμένω. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντησή του.
antikrogias.blogspot..


Read more...

AΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΘ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Μία πρώτη γεύση των όσων αναμένεται να τονίσει στην αποψινή ομιλία του στο Βελλίδειο έδωσε το πρωί του Σαββάτου ο Αντώνης Σαμαράς, στην καθιερωμένη περιήγηση στα περίπτερα της ΔΕΘ...


«Την περίοδο αυτή ασφυκτιά και πνίγεται ο κόσμος από την οικονομική πολιτική η οποία δεν συμπλέει με τα όνειρα και το αύριο που αναζητούμε» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι η οιικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες και συνεχάρη τους Έλληνες επιχειρηματίες που με τη δουλειά και τις ιδέες τους διαφημίζουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισκέφθηκε αρκετά περίπτερα, όπως του Πυροσβεστικού Σώματος και τοπικών εφημερίδων.

Στους χώρους της ΔΕΘ βρέθηκαν ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης και υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, βουλευτές της ΝΔ και πλήθος κόσμου.

Η αποψινή ομιλία

Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσους ψήφισαν και όσους καταψήφισαν το μνημόνιο αναμένεται να χαράξει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (8:00 μ.μ.) ενώπιον των παραγωγικών φορέων στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας παράλληλα την εναλλακτική λύση που προτείνει το κόμμα του.

Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να παρακολουθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την ομιλία του κ. Σαμαρά από την πρώτη σειρά στο Βελλίδειο, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την κρίση χρέους, για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική της, να πει ότι δεν ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε στο μνημόνιο, και να περιγράψει το «άλλο μίγμα πολιτικής» που προτείνει η ΝΔ.

Read more...

ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ...


Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης κατά μήκος των εθνικών οδών με την κίνηση να παρατηρείται αυξημένη. Η κίνηση σε ορισμένα σημεία γίνεται σε μια λωρίδα ενώ κατά διαστήματα οι οδηγοί βυτιοφόρων ανοίγουν...
τις μπάρες των διοδίων και τα οχήματα περνούν χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο.
Σε δηλώσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων στο enet.gr αναφέρουν πως στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν 500 οχήματα τους την ώρα που το αθηναϊκό πρακτορείο επικαλούμενο τους ιδιοκτήτες φορτηγών κάνει λόγο για 750 οχήματα.
Όπως τονίζουν οι οδηγοί βυτιοφόρων θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι η κυβέρνηση να αποδεχθεί να συζητήσει μαζί τους για τα δύο βασικά αιτήματα τους. Την πενταετή περίοδο προσαρμογής και την αξία της άδειας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου. Από χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών από τη Β. Ελλάδα ανέφεραν πως ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα.

Τα παρατεταγμένα φορτηγά βρίσκονται σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου όπως:

♦Στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου,

♦στο ύψος της Ελευσίνας αλλά και στα διόδια της Κορίνθου,

♦στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας,

♦στην Παραλιακή στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας,

♦στον κόμβο Μαρκοπούλου στη λεωφόρο Αθήνας-Σουνίου και

♦στη συμβολή των λεωφόρων Αλίμου και Βουλιαγμένης.

Στα διόδια της Ελευσίνας το πρωί σημειώθηκε ένταση καθώς ιδιοκτήτες φορτηγών που βρίσκονταν παρατεταγμένα δεν επέτρεπαν σε άλλα φορτηγά να περάσουν προς την Αθήνα.
Read more...

YΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Εντολή από τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί στενά και να εποπτεύει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο και να συντάσσει «ποινολόγιο» για όσους βρίσκονται πίσω από τους στόχους, φέρεται να έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος...


Σύμφωνα με τα Νέα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκρινε απαραίτητο να αναθέσει στον κ. Πάγκαλο την εποπτεία της υλοποίησης του Μνημονίου, μετά τις συνεχείς επισημάνσεις της τρόικας ότι υπάρχουν πεδία της συμφωνίας τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ορισμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά καθυστερούν σημαντικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πάγκαλος θα «βαθμολογεί» υπουργούς και δράσεις και θα συντάσσει έκθεση ανάλογη εκείνης που συντάσσει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η αξιολόγηση θα γίνεται ανά 15ήμερο, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο από ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα.

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΑΝ-ΓΚΙ-ΜΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ



Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν συναντάται την Κυριακή (17:30 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα Σάββατο στις ΗΠΑ. Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ.Χριστόφια. Η ομιλία του στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη...


Η συνάντηση με τον κ. Μπαν θα γίνει στο γραφείο του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων.

Τη Δευτέρα, θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων».

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Την Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Το πρωί της Πέμπτης θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Read more...

ME MNHMONIO MEXΡΙ ΤΟ 2020


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
(απο TA NEA )
Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2020 μελετά η Κομισιόν: Ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του Μνημονίου εντός του ορισμένου χρονοδιαγράμματος και δεύτερον, ότι ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι αγορές θα ανταποκριθούν και θα δανείσουν με λογικά επιτόκια στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2013...

Oι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει παράταση στο «ελληνικό πρόγραμμα»- κάτι που πρακτικά σημαίνει και συνέχιση του δανεισμού από μέρους της Ενωσης και του ΔΝΤ, αλλά και συνέχιση της υπαγόρευσης της οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.

Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή έλεγε στα «ΝΕΑ» ότι είναι πλέον σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινοτικών, η υστέρηση των εσόδων έχει φτάσει σε σημεία μη αντιστρέψιμα- η βελγική εφημερίδα «Der Standard», που έχει άριστη πληροφόρηση από τις πηγές της Κομισιόν, τοποθετεί αυτήν την υστέρηση στα 3,8 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να δανειστεί από τις αγορές την εβδομάδα αυτή 1,17 δισ.- κάτι που επιτεύχθηκε με άνεση ως προς το ποσό, αλλά με επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Οι Κοινοτικοί κρίνουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως «ουσιαστικά απαγορευτικό».

Αργούν οι αλλαγές. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι πρέπει να αντληθούν από τις αγορές άλλα 4,7 δισ.- και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως το επιτόκιο που θα βρει η Αθήνα θα είναι ευνοϊκότερο. Επιπλέον, οι αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, προχωρούν αργά και συναντούν έντονες αντιδράσεις.

Φέρνουν δε ως παράδειγμα την προσπάθεια απελευθέρωσης του κλάδου των μεταφορών και τον συνεχιζόμενο «κλεφτοπόλεμο» με τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Ολα αυτά- έλεγε υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή- «μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Και άρα κάτι πρέπει να γίνει, διότι μια αποτυχία της Ελλάδας θα έχει ολέθριες συνέπειες και στο σύνολο της ευρωζώνης, αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Η αδυναμία της Ε.Ε. Αλλες κοινοτικές πηγές- που γνωρίζουν τις διεργασίες για παράταση του ελληνικού προγράμματος- σημείωναν πάντως πως υπάρχει κι ένας άλλος βασικός λόγος που η Κομισιόν σκέπτεται την παράταση (αντί να απειλεί, λόγου χάρη, με περικοπή δόσεων του δανείου). Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αδυναμία χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Οπως εξηγούσαν, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που έχει αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησαν τα χρέη και τα ελλείμματα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξηςστην Ελλάδα ιδιαίτερα οδηγεί ευθέως σε ύφεση, αφού παραδοσιακά το Δημόσιο ήταν από τους βασικούς πυλώνες επένδυσης.

Στο μέλλον... Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να «απλώσει» τις διαρθρωτικές αλλαγές σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας και να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Αυτό θα βελτιώσει τη δυνατότητά της να βγει στις αγορές «κάποια στιγμή στο μέλλον».

Επικαλούμενοι τα στοιχεία του Μνημονίου, οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν πως ακριβώς τη στιγμή που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (το 2013), το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του: στο 150% του ΑΕΠ. «Ποιος θα δανείσει μια χώρα με τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις και με την ανάπτυξή της σε ισχνά επίπεδα, ύστερα από τριετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας;», έλεγαν. Εάν, λοιπόν, μετά την πάροδο της τριετίας η Ελλάδα βρεθεί και πάλι σε αδυναμία δανεισμού, μια νέα κρίση στην ευρωζώνη- και φυσικά στο τραπεζικό της σύστημα- είναι προδιαγεγραμμένη.

«Ελεγχόμενη χρεοκοπία». Βέβαια, οι αρμόδιοι των Βρυξελλών υπενθύμιζαν ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης- που περιλαμβάνει 440 δισ.- παύει να ισχύει τον Ιούνιο του 2013. Κι ότι το Βερολίνο επιμένει πως πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, που να μην απαιτεί χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Κατά την κ. Μέρκελ, αυτός θα ήταν η «ελεγχόμενη χρεοκοπία»- κάτι όμως που όχι απλώς δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν διασφαλίζει και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που ούτως ή άλλως, κατά τις αναλύσεις των ειδικών, «παραπαίει».

Read more...

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Εκλογικό επίδομα τέλος με τη μορφή που το ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι, λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν περίπου... 148.789.910 ευρώ...
για την καταβολή εκλογικού επιδόματος.Το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης, ακόμα και διακοπής καταβολής του εκλογικού επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τους τελευταίους μήνες κάθε πιθανό σενάριο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταβολή του εκλογικού επιδόματος, έστω και ψαλιδισμένου, σε λιγότερους υπαλλήλους από αυτούς που το ελάμβαναν μέχρι σήμερα.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος δήλωσε στο «Εθνος» ότι το εκλογικό επίδομα θα καταβληθεί σε όσους υπαλλήλους έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των 97.724 δημοσίων υπαλλήλων που το έλαβαν στις τελευταίες εκλογές. Οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι περιμένουν το εκλογικό επίδομα που φτάνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ -καθαρές αποδοχές-, για να εξισορροπήσουν τις οικονομικές απώλειες των περικοπών που επήλθαν από την εφαρμογή του μνημονίου, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.
Η καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της «επιδοματικής» πολιτικής που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις με τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι εκάστοτε υπουργοί αύξαναν το επίδομα κατά 20%, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ποσό των 2.600 ευρώ (μεικτά).
Επιπλέον, προσέθεσαν στους δικαιούχους και εργαζομένους του υπουργείου οι οποίοι δεν εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, όπως οι υπάλληλοι στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ή στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το επίδομα λαμβάνουν και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του υπουργείου σε όποια υπηρεσία και αν απασχολούνται.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Αίτημα των εργαζομένων είναι να επιμεριστεί η αποζημίωση των εκλογών και να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, κάτι που παρά τις υποσχέσεις αρκετών πρώην υπουργών ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υπάλληλοι του υπουργείου, δεν υπήρχε υπουργός που να μην έδινε μια αύξηση στο εκλογικό επίδομα για να «καλοπιάσει» τους εργαζομένους στις υπηρεσίες και να είναι πιο αποδοτικοί.
Ετσι σιγά σιγά εντάχθηκαν στους δικαιούχους με... απίθανες αιτιολογήσεις όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν και έχουν οργανική σχέση με το υπ. Εσωτερικών καθώς και οι υπάλληλοι άλλων υπουργείων, όπως οι υπάλληλοι των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι των ιατροδικαστικών υπηρεσιών κ.τ.λ.
Ενσωμάτωση στο επίδομα κίνησης
Η συμφωνία Παυλόπουλου με τους δημοτικούς υπαλλήλους
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κατάφεραν, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο, να λαμβάνουν το εκλογικό επίδομα ως τμήμα του επιδόματος κίνησης σε μηνιαία βάση, ύψους 64 ευρώ. Συμφώνησε τότε με τους εργαζομένους να μην υπάρχει άλλη διεκδίκηση για αύξηση στην καταβολή του εκλογικού επιδόματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλο, η δραστική περικοπή των εξόδων κίνησης που επέβαλε το Μνημόνιο -περίπου 70 ευρώ μηνιαίως- ουσιαστικά μηδενίζει τις αποδοχές που ελάμβαναν από το εκλογικό επίδομα. «Δεν ισχύει η συμφωνία που είχαμε κάνει με τον κ. Παυλόπουλο, αφού μας αφαίρεσαν το ποσό του εκλογικού επιδόματος με τη μείωση των αποδοχών μας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για το εκλογικό επίδομα στις 14 Οκτωβρίου και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι αν δεν λάβουν εκλογική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί με διαπραγματεύσεις, θα απεργήσουν και κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Επίδομα - λάστιχο και με... παράδοση
Δικαιούχοι και όσοι δεν έχουν ανάμειξη με τις εκλογές
Οι εργαζόμενοι στους δήμους εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία των εκλογών. Υπάλληλοι της καθαριότητας του δήμου καθαρίζουν τα σχολεία, άλλοι υπάλληλοι μεταφέρουν τις κάλπες, ενώ το βράδυ αρκετοί εργαζόμενοι στους δήμους εργάζονται ως «αγγελιοφόροι», μεταφέροντας τους σάκους με τα ψηφοδέλτια και τα πρακτικά των αποτελεσμάτων στο Πρωτοδικείο.
Αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όμως, που λαμβάνουν το εκλογικό επίδομα δεν έχουν καμία ανάμειξη με τις εκλογές, όπως οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (όταν ανήκε στο υπουργείο Εσωτερικών), της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο Φύλων μέχρι και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τιμώντας την παράδοση που θέλει να αμείβονται καλά οι υπάλληλοι του πρώτου τη τάξει υπουργείου, έστω και με επιδόματα.
Επίσης, έλαβαν το εκλογικό επίδομα οι υπάλληλοι των τέως Νομαρχιακών Ταμείων λόγω της σχέσης που έχουν οργανικά με το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίστοιχα, η καταβολή του εκλογικού επιδόματος στους δικαστικούς λειτουργούς συμπαρέσυρε τους φύλακες στα σωφρονιστικά ιδρύματα και τους υπαλλήλους στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
Το εκλογικό επίδομα έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 περίπου 157.000 υπάλληλοι, συμπεριλαμβανόμενων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η αποζημίωση ξεκινά από 200 ευρώ για τους 55 εργαζομένους στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και φτάνει τα 2.600 ευρώ για τους εργαζομένους στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, λαμβάνουν αποζημίωση για τις εκλογές οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικαστικές και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 39.000.000 ευρώ αφορά τις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων.
Η απόφαση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τελική επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να περικόψει «γενναία» και τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και το ύψος της αποζημίωσης. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν ότι η απόφαση για το εκλογικό επίδομα θα αποτελέσει «πρόβα» για το Ενιαίο Μισθολόγιο. Η καταβολή, όμως, του επιδόματος για τις επερχόμενες εκλογές θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών υπήρξαν και απόψεις που υποστήριζαν αρχικά τη μη καταβολή του επιδόματος λόγω εκτάκτου ανάγκης, με εξαίρεση τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους εφόρους, στους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενδεχόμενο που απέκλεισαν στελέχη του υπ. Εσωτερικών.
Διορισμοί
Αφετηρία για δικαστικούς αντιπροσώπους
Αρχισαν από χθες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων, εν όψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί όσους δικηγόρους επιθυμούν να διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι ή να εξαιρεθούν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να υποβάλουν ειδικό έντυπο αίτησης στα γραφεία του μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στον διαδικτυακό τόπο «Ισοκράτης» του ΔΣΑ, με καταχώριση του κωδικού κάθε δικηγόρου ή ασκούμενου ώστε να διαφυλάσσεται το απόρρητο της αίτησής του.
Τους διορισμούς θα κάνει το Πρωτοδικείο Αθηνών και οι Αθηναίοι δικηγόροι θα διοριστούν στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών (Νομαρχίες Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής), αφού δεν υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας.

Read more...

ΕΞΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενα πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο που θα παράγει πολιτική και θα αξιολογεί την πορεία του κυβερνητικού έργου θα έχει υπό την εποπτεία της η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία το επόμενο διάστημα θα αναλάβει την υπό σύσταση Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού που θα...
εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τη συγκρότηση της νέας γραμματείας, η λειτουργία του Μαξίμου θα υπαχθεί συνολικά στο πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα αποκτήσει και νέα δομή. Οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής θα υπαχθούν σε μονάδες- 6 στον αριθμό- οι οποίες θα στελεχωθούν με 120-130 υπαλλήλους, το 70% των οποίων θα επιλεγείόπως όλα δείχνουν- με τις διαδικασίες της ανοιχτής διακυβέρνησης, ενώ θα αξιοποιηθεί και το υπάρχον δυναμικό, αφού όπως λένε οι πληροφορίες στις πρωθυπουργικές μονάδες θα ενταχθούν και οι σημερινοί προϊστάμενοι (σύμβουλοι) στους διάφορους τομείς που λειτουργούν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη σημερινή δομή του. Οι έξι νέες μονάδες θα είναι: Σχεδιασμού Κυβερνητικού Εργου, Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου, Αξιολόγησης κυβερνητικού έργου, Παραγωγής Πολιτικής, Καινοτομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ποιοι θα στελεχώσουν. Ο Κώστας Θέος που εκτελεί χρέη προϊσταμένου του Γραφείου σχεδιασμού στρατηγικής θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και πιθανότατα θα διατηρήσει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό. Ενδεχομένως να σταματήσει να αποτελεί τον σύνδεσμο του πρωθυπουργικού γραφείου με τους υπουργούς, καθώς τον ρόλο αυτόν λογικά θα αναλάβει η κ. Βάρτζελη. Στον Σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθεί και ο προϊστάμενος του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ ερωτηματικό αποτελεί εάν θα παραμείνει ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Ηρακλής Πολεμαρχάκις ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε δυσμένεια. Κεντρικό ρόλο στο νέο Μαξίμου αναμένεται να διατηρήσει και ο προϊστάμενος του Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης Χρήστος Τζουτζουράκης. Οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν στο Μαξίμου (άγνωστο όμως με ποιον ρόλο) οι νυν επικεφαλής Μονάδων Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ανδρέας Δρυμιώτης, Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Τσακλόγλου και Διά Βίου Μάθησης Αλέξης Κόκκος. Στο νέο Μέγαρο Μαξίμου διατηρείται και ο Νίκος Αθανασάκης ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού.


Και νέο μοντέλο προβολής του κυβερνητικού έργου


Αλλαγές στον τομέα επικοινωνίας δρομολογεί τώρα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια καλύτερης και αποτελεσματικότερης προβολής του έργου της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού που συνεδριάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσε «τρύπες» στον τρόπο προβολής των κυβερνητικών δραστηριοτήτων και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει... ανοίγματα προς τα ΜΜΕ με στόχο τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας.

Ουσιαστικά, η ομάδα που στην κεντρική της σύνθεση αποτελείται από το επιτελείο της Ιπποκράτους που σχεδίασε και οργάνωσε την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου (Ραγκούσης, Γερουλάνος, Δρούτσας, Παπακωνσταντίνου, Βάρτζελη) συμφώνησε ότι από την κυβέρνηση απουσίαζε ώς τώρα η ύπαρξη ενός ενιαίου συντονισμένου κέντρου που θα αναλάμβανε την ενημέρωση για τις δράσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, όπως ειπώθηκε σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της, «είτε δεν υπήρχε ροή πληροφοριών προς τους δημοσιογράφους, είτε αυτή γινόταν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης».

Ηδη η ομάδα σχεδιασμού χθες έδωσε μία πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ανακοινώνοντας με SΜS στους συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι: «Από εδώ και στο εξής, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού, θα λαμβάνετε και ενημερωτικά SΜS αναφορικά με κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αξιοποίηση στη δουλειά σας. Οταν χρειάζεται, θα συνοδεύονται από σχετικά email».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν δύο σκέψεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα άλλαζε το επικοινωνιακό στήσιμο του έργου της. Κάποιοι είπαν ότι αυτό πρέπει να γίνει «επιθετικά», δηλαδή με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ενημέρωσης και πληροφόρησης, και άλλοι επέμεναν ότι καλύτερα να υπάρξει μεταβατικό στάδιο προκειμένου σταδιακά και τα ΜΜΕ να εξοικειωθούν με το νέο στυλ επικοινωνίας. Ετσι, τις επόμενες ημέρες οι συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ θα λαμβάνουν ενημερωτικά αναλυτικά email για τις κυβερνητικές δράσεις, στα οποία θα υπάρχει επεξήγηση και αιτιολόγηση της κάθε πρωτοβουλίας, κάτι που ωστόσο θα διαφέρει από τον γνωστό «βασικό σχολιασμό επικαιρότητας» που διανέμεται ηλεκτρονικώς και σε κομματικά στελέχη και βουλευτές και το οποίο θεωρήθηκε ότι λειτουργεί προπαγανδιστικά.

Στις σκέψεις της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού είναι και η αμεσότητα της σχέσης του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. «Δεν θέλουμε έναν φοβικό αρχηγό απέναντι στους δημοσιογράφους, αλλά έναν πρωθυπουργό που θα μεταφέρει ο ίδιος τις απόψεις του για διάφορα θέματα» αναφέρει μέλος της ομάδας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με εκπροσώπους του Τύπου.
Read more...

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Γ. Φιντικάκης-Γ. Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Είκοσι πέντε μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται να κτυπήσουν την πόρτα του Fast Τrack ώστε να κόψουν δρόμο μέσα από τη ζούγκλα της ελληνικής γραφειοκρατίας, εκμεταλλευόμενα την ταχύτητα που υπόσχεται ο νέος νόμος ο οποίος αναμένεται να...
ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα 12 από αυτά είναι μεγάλα τουριστικά projects, άλλα 8 αφορούν έργα ΑΠΕ, κυρίως αιολικά πάρκα σε νησιά με υποβρύχιες διασυνδέσεις που θα μεταφέρουν την παραγόμενη ενέργεια στα κέντρα κατανάλωσης της ηπειρωτικής χώρας, 4 είναι μεγάλα εμπορικά κέντρα και ένα αφορά την αξιοποίηση ορυκτού πλούτου. Πληροφορίες από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη αναφέρουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα δύοτρία πιο ώριμα από αυτά να υπαχθούν στον νόμο του Fast Τrack το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και φέτος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέτοια έργα θεωρούνται το Ελληνικό (την ένταξή του στο νέο πλαίσιο ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη), για το οποίο ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ, η Qatar Ηoldings, έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τουριστική αξιοποίησή του. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν το σύνθετο ενεργειακό έργο που προωθεί στο λιμάνι του Αστακού η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο το οποίο διεκδικεί η κινεζική Cosco από κοινού με τον ΟΛΠ, η έκταση του Δημοσίου που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κ.ά. Οπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Παμπούκης στη γαλλική «Figaro», με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι, έχει βάλει στοίχημα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου νόμου να τρέξουν 5-6 έργα (κανένα κάτω των 300 εκατ. ευρώ) συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Το πιο φιλόδοξο σενάριο κάνει λόγο ακόμη και για 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ζητείται ανάπτυξη...
Στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση, με τη μικρή έως ανύπαρκτη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς, η μόνη λύση για την αναθέρμανση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα προέλθει από το εξωτερικό. Και ελπίζουν ότι το νέο πλαίσιο θα αποδειχθεί το αποτελεσματικό εκείνο εργαλείο ανάπτυξης, για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων. Ενισχυτικό μέτρο είναι και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για μείωση από 24% σε 20% του φορολογικού συντελεστή των μη διανεμομένων κερδών, εκείνων δηλαδή που προορίζονται για επενδύσεις. Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αναμένεται να συμβάλει και το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 25 δισ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων που θα δοθεί στις τράπεζες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση ρευστότητας.

Από τα 25 έργα που επιδιώκουν να διαβούν την πόρτα της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης ορισμένα έχουν «κλειδώσει» και έχει βρεθεί ο αντίστοιχος επενδυτής, όπως στην περίπτωση του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ για άλλα είναι έτοιμος ο φάκελος από την «Ιnvest in Greece» και πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί. Στην πρώτη κατηγορία, εκτός από τον Αστακό, συγκαταλέγονται και μεγάλα έργα ΑΠΕ, έκαστο ύψους άνω του ορίου των 200 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να υπαχθεί ένα έργο στη διαδικασία, όπως αυτά που ξεμπλόκαρε πρόσφατα η ΡΑΕ.

Τα έργα αυτά πήραν άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ προ δεκαπέντε ημερών και σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο των ΑΠΕ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους στο Fast Τrack θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την τελευταία άδεια που απαιτείται για να λειτουργήσουν- δηλαδή την άδεια εγκατάστασης- πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι αν ακολουθούσαν τις συνήθεις διαδικασίες.

Πρόταση για το Ελληνικό...
Ενα από τα μεγαλύτερα φιλέτα, που ωστόσο δεν είναι ακόμη ώριμο αδειοδοτικά, είναι η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ, η Qatar Ηoldings. Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων παραχώρηση μέρους της παραλίας κάτω από το αεροδρόμιο για την κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού θαλαμηγών, την οποία θα χρησιμοποιούν ως βάση για κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Προβλέπει επίσης την κατασκευή ξενοδοχείου, μιας μεγάλης υπερπολυτελούς θαλαμηγού-πλωτού καζίνου με ποσοστά για το ελληνικό κράτος επί των κερδών και ενός μίνι αεροδρομίου όπου θα προσγειώνονται τα lear jet και τα ιδιωτικά αεροσκάφη των επισκεπτών. Επίσης περιλαμβάνει την υπογειοποίηση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος στο τμήμα μπροστά από το αεροδρόμιο μέχρι και την παραλία, για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου. Το σκεπτικό είναι να αξιοποιηθεί 20%-30% της συνολικής έκτασης για τουριστικές και εμπορικές δραστηριότητες και στο υπόλοιπο να δημιουργηθούν πάρκα, χώροι πρασίνου και περιπάτου για κατοίκους και επισκέπτες. Στο σύνολό της η πρόταση της Qatar Ηoldings είναι προϋπολογισμού άνω των 2 δισ.

ευρώ. Εκείνο που επισημαίνουν ωστόσο οι αρμόδιοι είναι ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως πολλές αντιδράσεις από τους δήμους της περιοχής και τους κατοίκους, καθώς το όλο σχέδιο προϋποθέτει την παραχώρηση για εμπορικές χρήσεις μέρους του σημερινού παραλιακού μετώπου.

Συνωστισμός έργων ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ!

Εκεί όπου θα υπάρξει πραγματικός συνωστισμός στην πόρτα του Fast Τarck είναι στις πράσινες επενδύσεις. Τους όρους ένταξης στο νέο καθεστώς φέρονται να πληρούν έργα ΑΠΕ περίπου 10 δισ. ευρώ, που αν υλοποιηθούν θα προσθέσουν 5.000 μεγαβάτ στο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας ή μια δεύτερη «λιγνιτική ΔΕΗ». Ποια είναι αυτά; Κατ΄ αρχάς όλα τα σχέδια που έχουν εγκριθεί ή κατατεθεί στη ΡΑΕ για αιολικά πάρκα σε νησιά με παράλληλη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας διά μέσω υποβρυχίων διασυνδέσεων στην ηπειρωτική χώρα. Τέτοια είναι τα σχέδια αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού των νησιών Λέσβου, Χίου, Λήμνου από το σχήμα ΙberdrolaΡόκας (1,5 δισ. ευρώ), των Δωδεκανήσων από την ΕDF (600 εκατ. ευρώ), των Κυκλάδων (1 δισ. ευρώ) και της Κρήτης (2-2,5 δισ. ευρώ) από τον όμιλο Κοπελούζου, της Σκύρου από την ελληνική ΕΝΤΕΚΑ (600 εκατ. ευρώ) και επίσης της Κρήτης από την ΤΕΡΝΑ (2-2,5 δισ. ευρώ). Αθροίζοντας τους προϋπολογισμούς και των έξι μεγάλων projects, έχουμε το αστρονομικό ποσό των 9 δισ. ευρώ! Τα κριτήρια του νόμου πληρούν επίσης μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα όπως αυτό της ΔΕΗ στην Κοζάνη, της τάξεως των 200 ΜW και κόστους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει για όλα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που πρόκειται να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια (300 ΜW) και που με σημερινό κόστος 2,8 εκατ. ευρώ/ ΜW δημιουργούν ένα προϋπολογισμό 840 εκατ. ευρώ. Τέλος, υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα που θα επιδιώξουν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο όπως το υβριδικό της ΕDF στην Κρήτη, 100 ΜW, άνω των 300 εκατ. ευρώ, μεγάλο έργο ΑΠΕ ελβετικών συμφερόντων κ.ά. Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω δημιουργείται ένα πράσινο δυναμικό μεγάλων έργων της τάξεως των 4.500 μεγαβάτ, δηλαδή λίγο κάτω από το συνολικό εγκατεστημένο λιγνιτικό δυναμικό των σταθμών της ΔΕΗ (5.288 ΜW με στοιχεία 2007)!

Ενδιαφέρον για τα φιλέτα της ΚΕΔ
Στο στόχαστρο της Qatar Ηolding αλλά και της αιγυπτιακής Οrascom, συμφερόντων της οικογένειας Σαουίρις, έχουν μπει μερικά από τα ακίνητα-φιλέτα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Πριν από μερικούς μήνες εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΚΕΔ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ζήτησαν πληροφορίες για κάποια από τα συγκεκριμένα ακίνητα: κυρίως της περιοχής του Ρίου- Αντιρρίου, του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, αλλά και για τα ακίνητα στο Βαθύ Σάμου, τις Αλυκές Μεσολογγίου και τις Γούρνες της Κρήτης. Δύο από τα ακίνητα αυτά είναι αρκετά ώριμα για να βγουν σε διεθνείς διαγωνισμούς προκειμένου να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους έως και 50 χρόνια. Τα δύο ακίνητα είναι, πρώτον, το ακίνητο των 270 στρεμμάτων στο τέλος της γέφυρας του Ρίου- Αντιρρίου και, δεύτερον, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν μαζί με τη γύρω έκταση των 18.000

στρεμμάτων. Πηγές της ΚΕΔ εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2010 και παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τα δύο ακίνητα-φιλέτα. Στα σχέδιά της, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αναδόχους, είναι η κατασκευή μιας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, μιας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της περιοχής, καθώς επίσης εμπορικών κέντρων και κέντρων ψυχαγωγίας- εστίασης. Για το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη, μεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ενας από τους κλάδους που θα επιδιώξει την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων του είναι και η τουριστική βιομηχανία. Μία από τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στον κλάδο του τουρισμού είναι και η επένδυση της Dolphin Capital Ιnvestors, που αφορά το τουριστικό συγκρότημα Ρorto Ηeli Collection, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Αργολίδα.

Στόχος να μπουν μπουλντόζες αρχές του 2011 στον Αστακό
Η κυβέρνηση άναψε πριν από περίπου 15 ημέρες το πράσινο φως για την προώθηση της επένδυσης της Qatar Ρetroleum στη Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει ότι ανάμεσα στις επιτρεπόμενες χρήσεις στη ΝΑΒΙΠΕ είναι και η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας. Ανοιξε έτσι ο δρόμος για το σχέδιο της ελληνο-αραβικής κοινοπραξίας «Αstakos Ρower Ρlan Concorctium», δηλαδή την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 ΜW με πρώτη ύλη υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LΡG), ύψους 800 εκατ.

ευρώ. Το καύσιμο θα μεταφέρεται από το Κατάρ στο λιμάνι του Αστακού με πλοία και εν συνεχεία θα αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. Το σχέδιο έχει ήδη πάρει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την έκδοση άδειας παραγωγής. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική Εdison για την αγορά από αυτήν του 70% της παραγόμενης από τη μονάδα ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης του λιμανιού του Αστακού με τη γείτονα, και αναμένονται οι λεπτομέρειες για την υπογραφή της σύμβασης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η αδειοδοτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε από του χρόνου να αρχίσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα. Αλλά δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα τηρηθεί, η κοινοπραξία έχει κάθε λόγο να θέλει να υπαχθεί το έργο στη διαδικασία του Fast Τrack ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Read more...

ΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σε «καυτή» πατάτα αναδεικνύεται πλέον, κυρίως για τα δύο μεγάλα κόμματα, η κλήση Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Η απόφαση έχει προκαλέσει πολλαπλές...
πολιτικές αναταράξεις, αφού η αποχώρηση της ΝΔ από την Επιτροπή αφαιρεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης στην απόφαση αυτή. Παράλληλα το όλο θέμα που έχει δημιουργήσει η κατάθεση της συμβολαιογράφου κυρίας Αικατερίνης Πελέκη συνδέεται πλέον ευθέως και με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αποφασιστεί, αλλά φέρνει τώρα σε δύσκολη θέση τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά , αφού μετατοπίζεται η επικαιρότητα σε σκάνδαλο της προηγούμενης κυβέρνησης. Για το ΠαΣοΚ από την άλλη πλευρά η κλήση Καραμανλή σηματοδοτεί, σύμφωνα και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, και το ενδεχόμενο κλήσης του κ. Κ. Σημίτη για το σκάνδαλο της Siemens!

Ενα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της κλήτευσης του κ. Κ. Καραμανλή ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έγινε χθες, έπειτα από πολλές πολιτικές διεργασίες εντός των κομμάτων, στον απόηχο της κατάθεσης της κυρίας Πελέκη στην ίδια Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Προανακριτικής για το Βατοπαίδι κ. Δ. Τσιρώνης δήλωσε στο «Βήμα» ότι πράγματι «στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της κλήσης του πρώην πρωθυπουργού. Η απόφασηόμως» διευκρίνισε «θα ληφθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Επιτροπής, όπως έχει γίνει ως τώρα με όλους τους μάρτυρες...». Η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή καταγγέλλοντας πολιτικές μεθοδεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Προανακριτικής είναι να ζητηθεί τρόπος να εξετασθεί ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς αυτό να εκληφθεί ως πολιτική εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Υπάρχει και πρόταση κυβερνητικού βουλευτή να κληθεί και η ΝΔ να επιστρέψει στην Επιτροπή και να συναποφασίσουν όλοι μαζί για το θέμα. Κάποιοι μάλιστα προβληματίζονταν μήπως την κλήση, που φαίνεται ότι ίσως αποφασισθεί τελικά, ακολουθήσει και υποβολή γραπτών ερωτήσεων.

«Πρόθεσή μας», έλεγε στο «Βήμα» βουλευτής της αντιπολίτευσης, «είναι να προσεγγίσουμε την ουσία του θέματος υποβάλλοντας ερωτήσεις για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κυρίως σε ποιον βαθμό εκείνος γνώριζε τις κινήσεις στενών του συνεργατών ή έγγραφα που έφθασαν στο γραφείο του, όπως η επιστολή Ψωμιάδη...».

Σε σχέση τώρα με τη συμβολαιογράφο κυρία Πελέκη, η οποία συνέταξε την πλειοψηφία των «ιερών» συμβολαίων της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, εκκρεμεί και η απολογία της στη Δικαιοσύνη, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει με πολυσέλιδο υπόμνημα για το αν δέχθηκε και εκείνη εντολές ή οδηγίες για τη σύνταξη των συμβολαίων και κυρίως πώς έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι την κεντρική πολιτική απόφαση για την υπόθεση είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Θα απαντήσει με γραπτό υπόμνημα

Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού ως χθες δεν αντιμετωπιζόταν το θέμα της εμφάνισής του, αλλά φαίνεται ότι έχει καταλήξει να υποβάλει γραπτό σημείωμα, όπου προφανώς θα παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του. Από την πλευρά των μελών της Προανακριτικής πάντως τονιζόταν ότι αυτό δεν θα είχε νόημα, ωστόσο αν ο πρώην πρωθυπουργός κατέληγε σε αυτή την τακτική, εκείνοι θα ήταν υποχρεωμένοι να δεχθούν αυτό το σημείωμα. Η όλη υπόθεση πάντως αντιμετωπίζεται με αμηχανία από την πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής, οι οποίοι στρέφονται και προς την πλευρά των κομμάτων τους για να πάρουν την κρίσιμη απόφαση. Ηδη τόσο το ΛΑΟΣ όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί ότι πρέπει να γίνει αυτή η κλήση και ας δοθεί η πρωτοβουλία στον κ. Καραμανλή για τη στάση που θα τηρήσει και τι θα πει τελικά, έστω εγγράφως, για την εξέλιξη του σκανδάλου, όσο εκείνος προήδρευε της κυβέρνησης. Την ευθύνη κυρίως για την κλήση Καραμανλή έχει πάντως το ΠαΣοΚ, που έχει και την πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η σαφής εικόνα για τα «φανερά και κρυφά, γενικά και κλαδικά, ειδικά και έκτακτα» επιδόματα που απέκτησε η κυβέρνηση μετά τη σύσταση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στην οποία από τον προσεχή Οκτώβριο θα περάσει σταδιακά η...
μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, ανοίγει τον δρόμο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011.
Το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει, κατ΄ αρχάς, την κατάργηση ή την περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς· δεύτερον, τη διατήρηση μόνον του κινήτρου απόδοσης το οποίο, όπως και το οικογενειακό επίδομα, έχει ήδη ενσωματωθεί στον βασικό μισθό· τρίτον, την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε ευρείς κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου και, τέταρτον, τη μετατροπή του επιδόματος θέσης σε κίνητρο παραγωγικότητας.

Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι κραυγαλέες ανισότητες στις αποδοχές των υπαλλήλων με την καθιέρωση νέων, ενιαίων και αξιοκρατικών αρχών στις αμοιβές, καθώς και να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ταυτόχρονα περίπου 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο, γεγονότα ωστόσο που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών τουλάχιστον μιας μερίδας εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τεράστιες ανισότητες

Η κυβέρνηση, αν και δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις, παρ΄ ότι το θέμα ετέθη σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που καταρτίζουν τον προϋπολογισμό για το 2011, φέρεται αποφασισμένη να επιφέρει τομή στο υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αμβλύνει- αν όχι να εξαλείψει- τις διαφορές στις αμοιβές λόγω των κρυφών επιδομάτων παρ΄ ότι το σενάριο για την καθιέρωση κλαδικών μισθολογίων έχει εξασθενήσει σημαντικά.

Το σενάριο που προκρίνεται, ως εκ τούτου, είναι η εξομοίωση των μισθών για τις ίδιες θέσεις εργασίας και την επιτέλεση παρόμοιων καθηκόντων. Ετσι, η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, θα προχωρήσει και στην ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων «κλαδικών» ή και «γενικών επιδομάτων», τα οποία λαμβάνουν ήδη ευρείες κατηγορίες εργαζόμενων στο Δημόσιο (νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.). Θα καταργηθούν περίπου 40 ειδικά επιδόματα, σχεδόν 180.000 υπαλλήλων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέρος του ποσού θα είναι το οικονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο, το οποίο ωστόσο θα είναι πολλαπλάσιο αν υλοποιηθεί και η ειλημμένη απόφαση να καταργηθούν και οι πρόσθετες αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το επίδομα θέσης ευθύνης σε πριμ παραγωγικότητας. Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη να συνδεθεί το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, που καθιέρωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, με το ύψος των αποδοχών των στελεχών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ

Το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την καθιέρωση του νέου μισθολογίου έχει οδηγήσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να διαχωρίσει τη θέση της. Ηδη απάντησε αρνητικά στην πρόταση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να συμμετάσχει σε κοινή επιτροπή με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου.

Ερώτημα οι συντάξεις και ο μισθός των νέων

Η εκπόνηση του νέου μισθολογίου δεν είναι ένας δρόμος χωρίς αγκάθια. Εν πρώτοις, θέμα υπάρχει με τη διαμόρφωση του βασικού μισθού των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στο Δημόσιο. Υπάρχουν σενάρια να αποδεσμευτεί από τον βασικό μισθό που θα προκύψει για τους ήδη υπηρετούντες από την ενσωμάτωση των επιδομάτων και να εξομοιωθεί με τον βασικό μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Το δεύτερο αγκάθι έχει σχέση με τον νέο βασικό μισθό που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το ζήτημα είναι αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να επηρεάσει το ύψος των συντάξεων ή θα επιχειρήσει να το αποσυνδέσει. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος του νέου μισθολογίου θα επιβαρυνθεί σημαντικά, γεγονός που οδηγεί συνδικαλιστικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταθέσει το θέμα στο μέλλον, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες που θα κρίνουν τις επικουρικές συντάξεις.
Read more...