Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ενισχύθηκε η ρευστότητα Reuters: Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει αύξηση του ELA


Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ζητήσει αύξηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού ELA, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση της ελληνικής κατάστασης.
ekt
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί κατά περίπου πέντε δισ.ευρώ από το 1 δισ.ευρώ που υπήρχε πριν από μερικές εβδομάδες στο αποκορύφωμα της κρίσης. Στην ενίσχυση της ρευστότητας συνέβαλαν ο έκτακτος μηχανισμός ELA, όπως και η ενίσχυση των φορολογικών και τουριστικών εσόδων. Εξάλλου η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων έβαλε φρένο στις εκροές.
«Υπάρχει επαρκής ρευστότητα, επομένως δε συντρέχει λόγος αύξησης του ELA» είπε αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας εν όψει της συνεδρίασης την προσεχή Τετάρτη, του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» Γ. Παπανδρέου: Όταν προσπάθησα με «έριξαν»


Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θεωρεί πως σήμερα υπάρχουν βάσιμες και ουσιαστικές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού, λόγω του πνεύματος εμπιστοσύνης που φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνέντευξη του στον «Πολίτη» ο κ. Παπανδρέου καθιστά σαφές ότι το ενδιαφέρον του για τη Κύπρο ήταν πάντοτε γνήσιο, τόσο την περίοδο που υπήρξε υπουργός εξωτερικών αλλά και πρωθυπουργός. Σε σχέση με τη στάση του έναντι του σχεδίου Ανάν το 2004 επισημαίνει πως όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν υποψίες και σκιές οδηγούν στη συσκότιση των πραγμάτων.
papandreou-kinima1
Στηρίζω «Κυπριακή» λύση
Προσφάτως, στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης, είχατε την ευκαιρία να ακούσετε από πρώτο χέρι τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, να μιλούν για το όραμα του κοινού μέλλοντος της Κύπρου, αλλά και τον ρόλο του νησιού στον γεωστρατηγικό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου. Η εκτίμηση σας είναι ότι η παρούσα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έχει ελπίδες να επιτύχει;
Όντως στο φετινό «Συμπόσιο της Σύμης» που έγινε στην Κέρκυρα , δώσαμε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες , πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες από όλο το κόσμο , να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για το κυπριακό αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά εκτός Κύπρου. Συζητήθηκε η προσέγγιση μιας «κυπριακής» λύσης , ίσως στις καλύτερες συνθήκες των τελευταίων χρόνων. Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρχει πνεύμα εμπιστοσύνης και πραγματική διάθεση για επίλυση ενός δύσκολου και χρόνιου προβλήματος, όπως είναι το κυπριακό, στοιχεία που πολλές φορές στο παρελθόν δεν υπήρχαν, με τα γνωστά αποτελέσματα . Φαίνεται λοιπόν σήμερα ότι οι ελπίδες προς επίλυση είναι πολύ πιο βάσιμες και ουσιαστικές από το παρελθόν. Αυτές θέλαμε εξάλλου να αναδείξουμε με την πρόσκληση στους δυο διαπραγματευτές και την μεγάλη προβολή που εξασφαλίσαμε, ώστε και η διεθνής κοινή γνώμη και οι παράγοντες διαμόρφωσης συσχετισμών να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση . Γι’ αυτό και η παρουσία τους και η συζήτηση στο πάνελ στο οποίο συμμετείχα και εγώ κρίθηκε απ’ όλους πολύ θετική και ενθαρρυντική.
Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θεωρείτε ότι μπορείτε να έχετε παρεμβατικό λόγο σε τέτοιου είδους διεθνή προβλήματα όπως είναι το Κυπριακό;
Έχω την πάγια θέση ότι όσοι μπορούμε να έχουμε ένα δημόσιο λόγο, σε οποιοδήποτε επίπεδο, οφείλουμε να μιλάμε, να συζητάμε, να ακουγόμαστε σε θέματα που αφορούν στην χώρα μας. Ιδιαίτερα οι θέσεις μας στα εθνικά ζητήματα, όπως είναι το κυπριακό, απαιτούν να δημιουργούμε πάντα ευκαιρίες προβολής και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, λόγω της πολυπλοκότητάς τους και των συσχετισμών που απαιτούνται.
Η δική μου θέση ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά και ως πρώην Πρωθυπουργού, μου δίνει την ευκαιρία να συμβάλλω με πρωτοβουλίες στην προβολή δικαίων αιτημάτων και να συμβάλλω στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεννόησης και μάλιστα εκεί που πολλές φορές οι προσβάσεις δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε και εύκολες. Υπό την έννοια αυτή, θεωρώ ότι διεθνείς υπερεθνικοί σχηματισμοί, όπως είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ακόμη κι όταν αυτός δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε.
Το γεγονός ότι το 2004 είχατε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν, μήπως σας καθιστά εκ των πραγμάτων «ύποπτο» για αξιολόγηση της νέας προσπάθειας;
Ήμουν πάντοτε σαφής και ξεκάθαρος στη θέση μου για την επίλυση του κυπριακού. Συνέβαλα προσωπικά για την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και ο αγώνας μου για την Κύπρο είναι και θα είναι διαρκής, ειλικρινής και πάντοτε με σεβασμό στη βούληση του κυπριακού λαού. Με αυτά τα κριτήρια, προσπαθώ να συμβάλω σε κάθε προσπάθεια που κάνει η ίδια η Κύπρος και πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε διαρκώς από τα αποτελέσματα του θάρρους, της τόλμης μας και της βούλησής μας για μια δίκαιη επίλυση. Οι «υποψίες» και οι «συνωμοσιολογίες» ουδέποτε βοήθησαν, αντίθετα συσκότισαν και εγκλώβισαν .
Όταν προσπάθησα με «έριξαν»
Το γεγονός ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές του Ιανουαρίου, το θεωρείτε προσωπική αποτυχία;
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε είκοσι μόλις ημέρες πριν τις εκλογές το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα, μέσα από μια σειρά μεγάλων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μια άποψη και λογική, την οποία παρουσιάσαμε από το 2010, τότε δηλαδή που αποκαλύφθηκε η κρίση, όταν η πενταετία Καραμανλή δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία διογκώνοντας υπερβολικά έλλειμμα και χρέος. Από τότε λοιπόν ως πρωθυπουργός είχα δηλώσει επανειλημμένως ότι η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από ένα πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων της χώρας. Στην οικονομία, το κράτος, τη διοίκηση, το πολιτικό σύστημα. Είχαμε αρχίσει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να το εφαρμόζουμε, μέχρι το 2012 που έπεσε η κυβέρνησή μας. Μετά από παλινωδίες δυόμισι ετών και οπισθοχωρήσεις στη χώρα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Κίνημα, με νέα αυτοοργανωτική μορφή, συμμετοχική και με εξαιρετικά στελέχη όλων των γενιών. Δυστυχώς το σύντομο προεκλογικό διάστημα κυρίως, δεν μας επέτρεψε να είμαστε στη Βουλή και παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε και να παράγουμε πολιτική με κύριο μέλημα τη χώρα μας, που δυστυχώς βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω και της κυβερνητικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ . Η συνέχεια θα μας κρίνει όλους. Εμείς καθημερινά δίνουμε τον αγώνα μας, δεν εφησυχάζουμε, δεν βολευόμαστε όπως εξάλλου πάντοτε κάναμε . Και αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για όσους συμμετέχουμε .
Σαμαράς – Τσίπρας εξαπάτησαν
Εκτιμάται ότι υπάρχει χώρος για δραστηριοποίηση ενός σοσιαλιστικού κόμματος όταν ο χώρος αυτός έχει καταληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που απορρόφησε και τον μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ;
Η έκφραση μεγάλου μέρους των πολιτών που ανήκαν μέχρι πριν λίγα χρόνια στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα και των εύκολων ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για σκίσιμο των μνημονίων κλπ.
Από το 2010, η τότε αντιπολίτευση, σύσσωμα, αρνούμενη να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, δημιούργησε τον «αντιμνημονιακό» πόλο, εκμεταλλευόμενη την ανέχεια, τη δυσκολία και την αγωνία των πολιτών. Γι’ αυτό και έγιναν ιδιαίτερα ελκυστικοί εκλογικά, μέχρι να έλθουν στην αρχή ο κ. Σαμαράς και κατόπιν ο κ. Τσίπρας στην εξουσία και να φέρουν βαρύτερα μνημόνια και μέτρα για τον πολίτη, αφού δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έξαλλου δεν πιστεύουν .
Είναι λοιπόν η ώρα των αποκαλύψεων, η ώρα της αλήθειας για όλους και φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα από τις αλλοπρόσαλλες τακτικές και στρατηγικές του, αποδεικνύει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ικανός να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών της χώρας μας. Αντίθετα βουλιάζει στις αντιφάσεις του και δυστυχώς παρασέρνει και την πατρίδα μας. Υπό την έννοια αυτή, όχι απλώς υπάρχει χώρος αλλά και επιβάλλεται να δώσουμε μέσα από την ωρίμανση των συνθηκών αλλά και των συμπεριφορών μας, την ευκαιρία στους πολίτες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, να εκφραστούν γνήσια και αυθεντικά μέσα από όρους πολιτικής αλήθειας, μέσα από πραγματικά προοδευτικά και όχι ψευδεπίγραφα σχήματα .
Οι συνθήκες πιστεύετε ότι ευνοούν την πολυδιάσπαση του κεντροαριστερού χώρου, ή επιβάλλουν την συνένωση αυτού που το παλαιό ΠΑΣΟΚ ονόμαζε «Δημοκρατική παράταξη»;
Ήδη έχω εκφράσει προ πολλού την αναγκαιότητα να υπάρξει σύγκλιση στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό όμως επ’ ουδενί σημαίνει συγκολλήσεις «πεφωτισμένων» προσώπων και τεχνητές ενώσεις. Υπάρχουν βασικές αξίες και αρχές, ιδεολογία, συγκεκριμένες προτάσεις για θεμελιακά ζητήματα της χώρας και πάνω σε αυτά μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και βούληση για συνεύρεση και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και τη δημιουργία του βασικότερου πολιτικού δημοκρατικού πόλου που θα εκφράζει την κοινωνία.
Έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με τη καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ από το 44% του 2009 στη σημερινή απαξίωση του, όχι μόνο ως κόμμα αλλά ως ευρύτερος σοσιαλιστικός χώρος;
Έχουμε συζητήσει και αναλύσει πολλές φορές το θέμα αυτό. Είναι όμως αντικειμενικά παραδεκτό ότι αναλάβαμε ως χώρος το δύσκολο έργο να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, όταν την παραλάβαμε διαλυμένη και ένα βήμα πριν το γκρεμό. Έπρεπε να μην χρεοκοπήσει και να κερδίσουμε χρόνο για τις απαραίτητες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ο οποίος δυστυχώς δεν μας δόθηκε. Καταφέραμε όμως με πολιτικό κόστος το οποίο αναλάβαμε αποκλειστικά εμείς, να μην καταρρεύσει η Ελλάδα , κάτι που ήταν σαφής επιλογή μας. Το πληρώσαμε και το πληρώνουμε αυτό, γιατί δυστυχώς, μέσα από μια τεράστια παραπληροφόρηση, ταυτιστήκαμε με την ασθένεια κι όχι με τη συνταγή. Πιστεύουμε όμως ότι τα πράγματα στη συνείδηση του πολίτη αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν και τότε θα γίνει και ο δίκαιος επιμερισμός ευθυνών, ο οποίος θα δημιουργήσει και εμπιστοσύνη για το μέλλον.
Γιατί θεωρήθηκε, εκ των αποτελεσμάτων, ότι το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το φέρετε εσείς;
Λειτούργησαν και λειτουργούν καλλιεργημένα στερεότυπα που εξαφανίζουν την αλήθεια. Κι αυτό δεν αποτελεί απλώς για μένα μια συκοφαντία, αλλά διαστρεβλώνει την αλήθεια και αποπροσανατολίζει το δρόμο για τις λύσεις. Γι’ αυτό όσοι τα καλλιέργησαν με πλήρη ιδιοτέλεια και μάλιστα πολύ μεθοδικά, δεν βλάπτουν απλώς ένα κόμμα, μια παράταξη αλλά την ίδια τη χώρα.
Πιστεύετε ότι πληρώνετε την έκφραση: «Λεφτά υπάρχουν»;
Το μεγαλύτερο ίσως στερεότυπο από αυτά που ανέφερα. Δεν έταξα λεφτά και δεν υποσχέθηκα πλούτη. Όρισα, όπως είχα υποχρέωση, τον τρόπο για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του δανεισμού μας. Και διπλά στο «λεφτά υπάρχουν», ανέφερα τι πρέπει να γίνει για να διεκδικήσουμε τον πλούτο και το επίπεδο που μας αξίζει ως χώρα. Από ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, απομονώθηκε και διαστρεβλώθηκε πλήρως το νόημα της πολιτικής μου πρότασης και περιφέρεται ως τρόπαιο από αυτούς κυρίως που κατέστρεψαν τη χώρα .
Τι λάθος κάνατε και η δική σας πρόθεση για δημοψήφισμα οδήγησε στην παραίτηση σας ενώ η διενέργεια δημοψηφίσματος από τον Α. Τσίπρα, ενίσχυσε τη δημοφιλία του;
Εμείς είμασταν τόσο ξεκάθαροι και στοχευμένοι για το τι θέλουμε να κάνουμε, προφανώς όμως, κάποιοι εταίροι μας δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να μας ανοίξουν τρόπους και διόδους εξόδου από την κρίση. Μάλιστα εμείς μιλούσαμε για δημοψήφισμα, μετά από συμφωνία για ελάφρυνση χρέους ώστε ο ελληνικός λαός να επικυρώσει συγκεκριμένη λύση για την πορεία της χώρας, κάτι που αν γινόταν σίγουρα δεν θα φθάναμε ως εδώ. Δυστυχώς υπήρχαν «πρόθυμοι» και στην κοινοβουλευτική ομάδα τότε του ΠΑΣΟΚ, που επέλεξαν να ρίξουν την κυβέρνηση για τους δικούς τους γνωστούς λόγους, συντασσόμενοι πλήρως με τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και τις μεθοδεύσεις τους.
Κατά την εκτίμηση σας αποτελεί μονόδρομο ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας βάσης, με δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ;
Ένα είναι σίγουρο. Απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις για να ξεπεραστεί η κρίση. Από κει και πέρα η εκφρασμένη λαϊκή βούληση δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Οι αυξημένες ανάγκες της περιόδου απαιτούν να επιλέγεται η κυβέρνηση εκείνη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με τάχιστους ρυθμούς προς την ανάπτυξη και την αλλαγή, με εκφρασμένη όμως λαϊκή νομιμοποίηση, γιατί απαιτούνται γενναίες και σχεδιασμένες αποφάσεις τις οποίες θα πρέπει να στηρίξει πρώτα απ’ όλα η κοινωνία .
Πολλοί υποστηρίζουν ότι στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα βλέπουν έναν νέο Ανδρέα Παπανδρέου. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Η απλή μίμηση δεν φέρνει και ταύτιση ουσιαστική. Αναφερόμαστε στην πολύ μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήξερε να μάχεται με σχέδιο για την Ελλάδα και δεν πορεύονταν με πλαστά διλήμματα και τακτισμούς όπως ο κ. Τσίπρας, που οδηγεί τη χώρα σε συνεχή αδιέξοδα.
Ποιες είναι οι κινήσεις που σχεδιάζετε ως Κίνημα, μια και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχετε επιτύχει την απήχηση που θα σας καθιστούσε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη;
Επιχειρούμε με τον καλύτερο τρόπο να εξηγήσουμε τα μέχρι τώρα γεγονότα, αλλά και σχεδιάζοντας το μέλλον της χώρας, κάτι που λείπει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δουλεύουμε, επεξεργαζόμαστε, αναδεικνύουμε θέματα μεγάλα και μικρά. Οι αντικειμενικές συνθήκες όμως είναι δύσκολες και γι’ αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά για να ανακτήσει η χώρα ότι της ανήκει μέσα από ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα αναδεικνύει συγχρόνως και τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν. Εκεί βλέπουμε το μέλλον του δημοκρατισμού σοσιαλισμού, της παράταξης μας ευρύτερα, αλλά και της χώρας. Από εκεί ξεκινάμε και τους στόχους μας ως πολιτική δύναμη , γνωρίζοντας ότι το πολιτικό γίγνεσθαι μπορεί να υποστεί τόσο μεγάλες ανατροπές που κάνεις δεν τις φανταζόταν λίγο χρόνο πριν. Άρα δουλεύουμε για την ουσία της πολιτικής στηρίζοντας και την οργανωτική μας υπόσταση και αυτονομία .
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Σαββατοκύριακο… του αγίου Βαρθολομαίου για τους εργαζόμενους σε Μέσα ενημέρωσης»...

Ανακοίνωση ΓΣΕΕ για το SBC...

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή της στους εργαζόμενους του οικονομικού τηλεοπτικού σταθμού SBC, το σήμα του οποίου διεκόπη βιαίως από τον πάροχο DIGEA (εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων), οδηγώντας στην...
ανεργία, μέσα σε ένα 24ωρο, δεκάδες οικογένειες εργαζόμενων.

Μετά τη βίαιη διακοπή του σήματος του SBC, τις απολύσεις στον ΑΝΤ1 και τις περικοπές μισθών εργαζομένων σε άλλους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ασύνδετα με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, τα ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον για τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνουν για να έχουν μια ελεύθερη, πλουραλιστική και αντικειμενική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

Οι εργαζόμενοι στο SBC διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, στην αμοιβή και στην ασφάλιση. Ο αγώνας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων τους και η Συνομοσπονδία θα είναι στο πλευρό τους τους σ” αυτόν τον αγώνα...
 enimerosi24.gr

Read more...

IKA: Αύξηση του ποσοστού παρακράτησης από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις...



Εγκύκλιο για την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης από 4% σε 6% στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,εξέδωσε σήμερα το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα η...
εγκύκλιος αναφέρει ότι από τη 1η Ιουλίου του 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται από 4% σε 6%, με το ως άνω ποσό να υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμη ότι σχετικά με τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, τα ποσά τις εισφοράς που προκύπτουν ως διαφορά θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου...

Read more...

Λουτρό αίματος για το Χρηματιστήριο - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1987!...




Απώλειες της τάξης του 16% σημείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο πρώτο του άνοιγμα μετά από 25 ημέρες και την επιβολή των capital controls. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με...
πτώση 16,23% στις 668,06 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Στο άνοιγμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώθηκε στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να μένουν κλειδωμένες στο limit Down. 

Δραματική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών και κυρίως του τραπεζικού κλάδου, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε στα 67,66 εκατ. ευρώ. 

Για λουτρό αίματος στις ελληνικές αγορές έκανε σήμερα λόγο ο διεθνής Τύπος.

Read more...

Ποια συμφέροντα υπηρέτησε η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου;...


Επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ή άλλως στην «κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου», όπως την ονομάζει, εξαπολύει ο πρώην υπουργός και νυν κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Μιχάλης Καρχιμάκης.
 Με αφορμή την...
ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα φέρει νόμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, θυμίζει ότι είναι ήδη νομοθετημένο από την κυβέρνηση Παπανδρέου το σύστημα ιχνηλασιμότητας ακριβώς με αυτό τον σκοπό. «Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία αυτής της πρωτοβουλίας είχε ξεκινήσει από το 2010. Μετά όμως την ψήφιση του νόμου το 2011 και την ανατροπή Παπανδρέου, η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου υπονόμευσε τον νόμο Παπανδρέου για το λαθρεμπόριο, αδρανοποιώντας τον, αποστέλλοντάς τον στα αζήτητα», καταγγέλλει, αναρωτώμενος ποια συμφέροντα υπηρετούσε, πόσα λεφτά χάθηκαν και διοχετεύθηκαν σε τσέπες διαφόρων…

Απευθυνόμενος δε, στην σημερινή κυβέρνηση, την καλεί μαζί με τις πρωτοβουλίες της, να πει την αλήθεια για το ποιος νομοθέτησε, αλλά δεν πρόλαβε την εφαρμογή του νόμου λόγω της ανατροπής του, και για το ποιος δεν υλοποίησε τον νόμο. «Μην έχετε πρόβλημα να αναφέρετε το όνομα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μην έχετε πρόβλημα να πείτε την αλήθεια. Σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι», λέει…

matrix24.gr

Read more...

Τρεις βραβευμένες παραλίες ...


φωτογραφία αρχείου
...μόλις έχασαν τη Γαλάζια Σημαία τους...
Τρεις βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2015 και έχασαν το...
βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα επιθεωρήσεις. Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι επιθεωρητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.  
 Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ελλείψεις αυτές δεν διορθώθηκαν κατά την περίοδο επανελέγχου. Κατά συνέπεια τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού. 
Οι τρεις ακτές, οι οποίες αποσύρθηκαν είναι οι εξής:   Ακτή Κακιά Λαγκάδα – Δήμος Κυθήρων - Αττική Ακτή Καλό Νερό – Δήμος Τριφυλίας - Μεσσηνία Ακτή Νέα Χώρα – Δήμος Χανίων - Χανιά Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.

Read more...

Είχε χαρακτήρα γνωριμίας Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους των θεσμών


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους των θεσμών
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος   (Φωτογραφία:  ICON )

Aθήνα
Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας η άτυπη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Οι δανειστές ζητούν αλλαγές στο ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας.

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον 'οδικό χάρτη' της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. «Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των 'βέλτιστων πρακτικών' που προσδιορίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος» συμπλήρωσε.
Επισήμανε, επίσης, πως «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις έρευνες πετρελαίου...


Γρηγορότερη διαδικασία παραχώρησης των τριών χερσαίων περιοχών για έρευνες πετρελαίου αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, υπό τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ενώ ο...
προηγούμενος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είχε υπογράψει απόφαση που παρέτεινε έως την 31η Οκτωβρίου την αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν τα ΕΛΠΕ και η Energean, την περασμένη εβδομάδα οι δύο εταιρίες κλήθηκαν για έναρξη διαπραγματεύσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, δηλαδή το επόμενο στάδιο μετά την αξιολόγηση των προσφορών.

Έτσι, η διαδικασία επανέρχεται κοντά στο αρχικό της χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών στις αρχές Ιουλίου και έναρξη στη συνέχεια διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές για βελτίωση των προσφορών τους.

Οι περιοχές που διατέθηκαν για έρευνα είναι της Άρτας - Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Πελοποννήσου. Η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +0,21% και Energean Oil and Gas (Πρίνος).

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν φακέλους για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Shell).

Ενδιαφέρον για έρευνες στις τρεις περιοχές εκδήλωσε στις αρχές του 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕNEL, η οποία και προκάλεσε την έναρξη της προβλεπόμενης από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία διαδικασίας. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από το υπουργείο και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της «σύμβασης μίσθωσης» ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο και στις 31 Ιουλίου η απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Ωστόσο, τελικά η ΕNEL ανέκρουσε πρύμναν. Ως βασική αιτία της υπαναχώρησης της ιταλικής εταιρίας θεωρήθηκε η γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλούσε η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, όπως και οι τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, λίγες μέρες προ των εκλογών του Ιανουαρίου, για πλήρη διαφωνία ως προς τον τύπο της σύμβασης με τον οποίο θα παραχωρούνται για έρευνες οι περιοχές και ανατροπή του ισχύοντος πλαισίου.

Read more...

Από αδιευκρίνιστη αιτία Φωτιά σε έκταση πίσω από το γήπεδο Κερατσινίου


Φωτιά σε έκταση πίσω από το γήπεδο Κερατσινίου
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, σε δασική έκταση πίσω από το γήπεδο Κερατσινίου Αττικής.

Οι φλόγες απείλησαν κατοικίες, αλλά οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ νωρίτερα ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο ελικόπτερα.

Πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) είναι για σήμερα, Δευτέρα, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική και τη Νότια Εύβοια, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η Γενική Γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Επιχείρηση Δεκαοκταύγουστος» Ψηφοφορία-«πακέτο» στις 18 Αυγούστου επιθυμεί η κυβέρνηση


Ψηφοφορία-«πακέτο» στις 18 Αυγούστου επιθυμεί η κυβέρνηση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Επιχείρηση Δεκαοκταύγουστος» τρέχει για την κυβέρνηση που επιταχύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ζητούμενο την ψήφιση της συμφωνίας την τρίτη εβδομάδα του μήνα από τη Βουλή και την άμεση εκταμίευση δόσης 25 δισ. από τον ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, τo Σαββατοκύριακο ήταν πυρετώδες για το οικονομικό επιτελείο, καθώς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε δύο φορές στο γραφείο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης με στόχο να ακολουθηθεί με ευλάβεια ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την επικύρωση του νέου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, αφού προηγουμένως το νομοσχέδιο θα έχει σταλεί ως πιλότος σε ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για να αποκτήσουν γνώση των όσων πρόκειται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο.

Η κυβερνητική κατεύθυνση είναι να αποφευχθεί πάση θυσία ψήφιση νέας δέσμης μέτρων πριν από την επικύρωση της συμφωνίας και εξ αυτού του λόγου προσανατολίζεται σε μια παράλληλη ψηφοφορία πακέτο που θα περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση με τον ESM, τα MOU και πρόσθετα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει κάποια στιγμή να περάσουν από το Κοινοβούλιο.

Για το Μαξίμου ο πήχης διατηρείται στους 120 βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξει μετακίνηση προς τα κάτω, πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα υπάρξει πτώση της κυβέρνησης και θα δρομολογηθούν αμέσως πολιτικές εξελίξεις.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι τον Οκτώβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα έρθουν «δύσκολα μέτρα», επομένως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μην επηρεαστεί η υπόθεση του χρέους για την οποία το Μαξίμου έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση ότι η συζήτηση θα ανοίξει αμέσως μετά.

Το θέμα του χρέους είναι ενδεχομένως και το «κλειδί» για την ημερομηνία των εκλογών που φέρεται να έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, αρκετοί υπουργοί πιστεύουν ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο θα παγώσει όλο το κυβερνητικό έργο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στάσιμα όλα όσα σχετίζονται με τη συμφωνία και την εφαρμογή του προγράμματος.

Από την άλλη αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν τώρα ένα σαφές προβάδισμα στην κοινωνία, επομένως πιθανές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την αυτοδυναμία που δεν πέτυχε στις 25 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Σχετίζονται δε και με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το βράδυ της ψήφισης του Μνημονίου η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη τότε οι εξελίξεις δρομολογούνται από μόνες τους και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Υπάρχει όμως ακόμη μία πιθανότητα. Που θέλει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μειοψηφικών δυνάμεων να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την καταψήφιση του Μνημονίου για να οργανωθούν καλύτερα ή ακόμη και να συγκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα που θα κατέβει στις εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τιτάν, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αντιδρούν Σε ελεύθερη πτώση άνω του 17% τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο


Σε ελεύθερη πτώση άνω του 17% τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Με πτώση 17,22% συνεχίζει τη συνεδρίαση της «Μαύρης Δευτέρας» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις σε όλες ανεξαρτήτως τις μετοχές και η έλλειψη αγοραστών -ειδικά Ελλήνων- οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές.
Στις 13.50 ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρούσε στις 660,19 μονάδες , έναντι κλεισίματος στις 797,52 μονάδες στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου.
Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 615,08 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%. Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 32,92 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά 9,6 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 17,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 16,50%.
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-29,80%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-22,17%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-21,31%).
Μόλις δύο μετοχές (Κορδέλλου+4,76% και Ευρωσύμβουλοι+3,47%) καταγράφουν κέρδη, ενώ 74 υποχωρούν.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-30,00%, της Πειραιώς (-30,00%), της Attica Bank (-30,00%), της Κέκροψ (-29,93%), της Eurobank(-29,86%) και της Alpha Bank(-29,81%).
Στις μετοχές που έχουν συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον μειώνοντας αισθητά την πτώση που σημειώναν στην έναρξη των συναλλαγών περιλαμβάνονται οι Τιτάν, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το short selling. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η Σλοβενία διαγράφει τα χρέη των πολιτών της...


Από σήμερα ξεκινάει στη Σλοβενία η κατάθεση αιτήσεων όσων πολιτών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας τον προηγούμενο μήνα.

Η κατάθεση πρέπει να έχει...
ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι συμφωνίες για τη διαγραφή των χρεών θα πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016.

Ο νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πριν από 15 ημέρες και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να αιτηθούν τη διαγραφή τους από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και το φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.

Η δυνατότητα διαγραφής του χρέους αφορά χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν πριν από το 2014. Τη νομοθεσία αυτή θα εκμεταλλευτούν περισσότεροι από 70 δήμοι, προκειμένου να απαλλαγούν από χρέη, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Read more...

Οι 100 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου...


kinimaΤις 100 πιο σημαντικές μόνο μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου τη διετία 2009-2011 καταγράφουν σε ένα σημείωμα στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, θυμίζοντας τέσσερα χρόνια μετά ότι...
μεταρρυθμιστικό έργο υπήρξε. Απλά διεκόπη.
 Από το εννεασέλιδο σημείωμα προκύπτει αβίαστα ότι ως πρωθυπουργός τότε, ο νυν πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου προώθησε σειρά αλλαγών από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το κράτος, ως την οικονομία, την εργασία, την παιδεία, την αγροτική πολιτική, το περιβάλλον κ.ο.κ.

Δείτε εδώ, κωδικοποιημένες τις 100 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου:

ΟΙ 100 (ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ) ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2009- 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Άλλαξε ο τρόπος διακυβέρνησης με συνεχείς ουσιαστικές συνεδριάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, διαφάνεια στις αποφάσεις και πάταξη της σπατάλης στο Δημόσιο.
Οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 2 δις € (από 9,3 δις το 2009 σε 7,3 δις € το 2011= μείωση 22 %).
Καταργήθηκαν όλες οι παχυλά αμειβόμενες επιτροπές που είχε δημιουργήσει η Κυβέρνηση Καραμανλή.
Εφαρμόσθηκε η ανοιχτή διαδικασία για την στελέχωση θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο (open gov) για να πάψει η αντιμετώπιση του ως λάφυρο από την Κυβέρνηση .
ΚΡΑΤΟΣ- ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αναμορφώθηκε το σύστημα προσλήψεων και υπήχθησαν όλες οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ, τόσο των μόνιμων όσο και των συμβασιούχων.
Εφαρμόσθηκε το Πρόγραμμα «Διαύγεια» για κάθε απόφαση οποιουδήποτε φορέα του Δημοσίου με την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης στο Διαδίκτυο.
Ψηφίσθηκε ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να έχουν πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, να καταθέτουν αιτήσεις, δικαιολογητικά, να προμηθεύονται πιστοποιητικά, να πληρώνουν φόρους, παράβολα κλπ.
Έγινε για πρώτη φορά απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Δημιουργήθηκε στο ΥΠΟΙΚ η Ενιαία Αρχή Πληρωμών από το Δημόσιο.
Θεσμοθετήθηκε αντικειμενικό σύστημα εκλογής σε Διευθυντικές θέσεις του Δημοσίου (ΑΣΕΠ).
Περιορίσθηκε ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά 30 % περίπου.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

Θεσμοθετήθηκε η πρόβλεψη δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.
Καθιερώθηκε υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου και το σύστημα των δύο αναγνώσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Απαγορεύτηκε η κατάθεση τροπολογιών την τελευταία στιγμή.
Συστάθηκε Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην Βουλή.
Καθιερώθηκε ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος των οικονομικών του Κράτους με την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στη Βουλή, (το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους).
Δημιουργήθηκε ειδική Διαρκής Επιτροπή στη Βουλή για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Περιορίσθηκε το εύρος του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας και θεσμοθετήθηκε ρητά ότι ο θεσμός καλύπτει μόνο τη δραστηριότητα του βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων και του λειτουργήματος του ως Βουλευτή.
Αναμορφώθηκε ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και καθιερώθηκε η δημοσίευση και στο διαδίκτυο των δηλώσεων, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος.
Ποινικοποιήθηκε η φοροδιαφυγή.
Καθιερώθηκε ο θεσμός του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.
Δημιουργήθηκε η Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.
Καταργήθηκε, έναντι των ελεγκτικών αρχών, το τραπεζικό απόρρητο.
Καθιερώθηκε ο έλεγχος, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, της νομιμότητας των καταθέσεων που μεταφέρονται στο εξωτερικό.
Θεσμοθετήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή η Στατιστική Υπηρεσία για να διασφαλισθεί η αντικειμενικότητα των στοιχείων.
Έγινε απογραφή των συνταξιούχων και εντοπίσθηκαν οι περιπτώσεις παράνομων συντάξεων.
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αναδιοργανώθηκε πλήρως η τοπική Αυτοδιοίκηση με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Θεμελιώθηκε η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τις 13 αιρετές περιφέρειες.
Μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.
Καθιερώθηκε η δυνατότητα όχι μόνο του εκλέγειν αλλά και του «εκλέγεσθαι» στους νέους από τα 18 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεκδικήθηκε και χτίστηκε από το μηδέν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης που εξασφάλισε τα πρώτα 110 δις €, σώζοντας την χώρα από την χρεωκοπία.
Πετύχαμε τον Μάρτιο του 2011 την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου των 110 δις €.
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τον Ιούλιο του 2011 την συμφωνία με την οποία προβλέφθηκε πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με 109 δις € με παράλληλη εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος ως το
Πετύχαμε την ιστορική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου του 2011 με την διαγραφή 105 δις € από το Δημόσιο Χρέος που ήταν στα χέρια ιδιωτών δανειστών.
Με δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010-2011 μπήκε τέλος στον φαύλο κύκλο των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων του δημοσίου, με μεγάλες θυσίες των πολιτών βέβαια.
Το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε από 36 δις € ( 15,7 % του ΑΕΠ) το 2009, σε 24 δις  € ( 10,6% του ΑΕΠ) το 2010, με εξασφάλιση της περαιτέρω πτωτικής πορείας του ελλείμματος για να επιτευχθεί η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μεταρρυθμίσθηκε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χωρίς να θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1000 €.
Περιορίσθηκε ο Δημόσιος Τομέας, με την κατάργηση/συγχώνευση 77 φορέων του Δημοσίου.
Δημιουργήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.
Ψηφίσθηκε ο Νόμος για ανακεφαλαίωση τραπεζών με κοινές μετοχές.
Ψηφίσθηκε νόμος για το άνοιγμα 150 «κλειστών» επαγγελμάτων.
Ψηφίσθηκε και συγκροτήθηκε (τον Ιούλιο του 2011) με διακομματική συναίνεση, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
Μειώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Δημιουργήθηκε η Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων one stop shop.
Ψηφίσθηκε νόμος (Ιούνιος 2011) για ριζική απλοποίηση των δανειοδοτήσεων των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των βιομηχανικών πάρκων.
Ρυθμίσθηκαν οφειλές επιχειρήσεων και δόθηκε η «δεύτερη ευκαιρία» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ψηφίσθηκε η σύσταση της Ενιαίας Αρχής των Δημοσίων Συμβάσεων.
Καθιερώθηκε το σύστημα της επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων (fast track).
Για την νεανική επιχειρηματικότητα δημιουργήθηκε στον επενδυτικό νόμο ειδική κατηγορία για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Δημιουργήθηκε νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης νέων, το Start Up Greece.
Έγινε άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση του τουρισμού.
ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αναμορφώθηκε το Ασφαλιστικό Σύστημα που οδηγούνταν σε κατάρρευση.
Δημιουργήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών (ΕΟΠΥΥ).
Δημιουργήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Πληρωμής Συντάξεων που μαζί με την απογραφή εντόπισε δεκάδες χιλιάδες παράνομες συντάξεις.
Καθιερώθηκε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που οδήγησε σε μείωση κατά 33 % της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε φθάσει στα 5 δις € το
Θεσμοθετήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των Ταμείων να καταβάλουν προσωρινή σύνταξη εντός 2,5 μηνών.
Εφαρμόσθηκαν σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για στήριξη της απασχόλησης:
Για νέους ανέργους και ανέργους πτυχιούχους
Ανέργους που πλησιάζουν την σύνταξη
Γυναίκες
Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Πρόγραμμα κοινωφελούς Εργασίας
Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης
Προγράμματα ΟΤΑ για απασχόληση των ανέργων σε τεχνικά έργα
Καθιερώθηκε το μέτρο της Κάρτας Εργασίας σε τομείς με υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας
ΥΓΕΙΑ

Εφαρμόσθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Καθιερώθηκε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους.
Έγιναν συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Έγινε αναμόρφωση συστήματος προμηθειών με διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.
Έγινε μείωση φαρμακευτικής δαπάνης με γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων, έκδοση θετικού καταλόγου, ηλεκτρονική δημοπρασία, γενόσημα κ.λ.π.
Έγινε απελευθέρωση επαγγέλματος φαρμακοποιών.
Εξαλείφθηκε η λίστα αναμονής για χορήγηση μεθαδόνης.
ΠΑΙΔΕΙΑ

Παρουσιάσθηκε το σχέδιο για το νέο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).
Έγινε εισαγωγή της Αγγλικής και της Πληροφορικής ως μάθημα από την Α' Δημοτικού στα πολυπληθέστερα σχολεία.
Ψηφίσθηκε ο Νόμος για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού.
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λειτούργησε η νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής παραγγελίας ακαδημαϊκών συγγραμμάτων «Εύδοξος».
Καταργήθηκαν οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ και έγινε η αντικατάσταση τους με αδιάβλητο σύστημα θετικής διάκρισης υποψηφίων από ευπαθείς οικογένειες.
Ψηφίσθηκε ο νέος Νόμος για τα ΑΕΙ (Αύγουστος 2011) με την ψήφο των 4/5 των βουλευτών. Ο Νόμος καθιέρωσε:
Συμβούλιο του Ιδρύματος με συμμετοχή και εξωτερικών προσωπικοτήτων
Ουσιαστική εκπροσώπηση φοιτητών χωρίς συνδιοίκηση
Κατάργηση παραταξιακών ψηφοδελτίων στις εκλογές των ΑΕΙ
Τέλος στο άσυλο της παρανομίας
Καθιέρωση υποχρεωτικής εγγραφής των φοιτητών κάθε εξάμηνο
Όρια στη συνολική διάρκεια των σπουδών
Φοιτητικά δάνεια σε όλους και όχι μόνο στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές
Αξιολόγηση και υποχρεωτική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών από Ανεξάρτητη Αρχή
Υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο του εκπαιδευτικού υλικού (παραδόσεις- σημειώσεις)
Καθιέρωση των «επώνυμων εδρών» από χορηγούς
Αξιολόγηση των καθηγητών κάθε πέντε χρόνια, με βαρύτητα της άποψης των φοιτητών τους.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίσθηκε νόμος για το Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Θεσπίσθηκε ενιαίο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.
Νομοθετήθηκε η αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ.
Ψηφίσθηκε νόμος για την ριζική αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ψηφίσθηκε νόμος για το Πράσινο Ταμείο και την κύρωση Δασικών Χαρτών.
Ψηφίσθηκε νόμος για την προστασία της Βιοποικιλότητας.
Ψηφίσθηκε νόμος για την ανακύκλωση.
Καθιερώθηκε νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, με κατάργηση του ρόλου των πολεοδομιών και η αρμοδιότητα περνά στους μηχανικούς μελετητές.
Με νόμο ρυθμίσθηκε το μεγάλο θέμα των αυθαιρέτων.
Ψηφίσθηκε νόμος για την επιτάχυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ψηφίσθηκε νόμος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων για εξοικονόμηση ενέργειας.
Θεσπίσθηκε για πρώτη φορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με το οποίο οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληρώνουν φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ψηφίσθηκε νόμος για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυο Μεταφοράς Υδρογονανθράκων, με στόχο την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νομοθετήθηκε η αποδέσμευση της διαδικασίας επιλογής των ανώτατων Δικαστικών από την εκτελεστική εξουσία, με εισαγωγή του θεσμού ακρόασης των υποψηφίων από το Κοινοβούλιο (Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής).
Το 2011 ψηφίσθηκε ο νόμος για την «Εκδίκαση πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος για την επιτάχυνση της εκδίκασης.
Δημιουργήθηκε (Νόμος 3932/2011) η «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».
Ψηφίσθηκε ο νόμος, που προβλέπει το Σύνταγμα, για την διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων.
Ιδρύθηκε η νέα Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Με τον νόμο για σύγχρονο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας δόθηκε η δυνατότητα σε νόμιμους, ευρισκόμενους στη χώρα, μετανάστες να αποκτούν με αίτηση τους την ελληνική ιθαγένεια και διευκολύνθηκε η απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών (της Β’ γενιάς) που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα μετά από αίτηση των (νόμιμων) μεταναστών γονέων τους.
Δόθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στους νόμιμους μετανάστες και ομογενείς, στις δημοτικές εκλογές.

matrix24.gr

Read more...