Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΕΤΑΣΗ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ Κ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS


Διέψευσε ότι έδωσε μίζες για να πάρει δουλειές, αλλά αρνήθηκε με έντονο ύφος να απαντήσει, αν έδωσε χορηγίες σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ο Σωκράτης Κόκκαλης που εξετάστηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens...
Ο επιχειρηματίας απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα, είπε ότι είναι πράγματι η δωροδοκία μία από τις μεθόδους που ακολουθούνται από εταιρείες που θέλουν να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα.


Αρνήθηκε όμως ότι ο ίδιος δωροδόκησε, λέγοντας ότι τα βασικά στοιχεία που διέθετε και έπαιρνε τις δουλειές ήταν η καλή ποιότητα προϊόντων, οι καλές τιμές και η υψηλή προστιθέμενη αξία που προσέφερε δημιουργώντας πολλές θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Σε επόμενη ερώτηση του κ. Ρήγα, αν έχει δώσει χορηγίες σε κόμματα και πολιτικούς ο μάρτυρας απάντησε επιθετικά -όπως το μετέφερε ο βουλευτής- λέγοντας: «Εδώ με καλέσατε να σας πω για τη Siemens και όχι τι έκανα εγώ. Αυτά που με ρωτάτε δεν έχουν σχέση με τη Siemens και δεν είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω»


-Είστε μάρτυρας και θα σας υποβάλλουμε όποια ερώτηση κρίνεται απαραίτητη, ανταπάντησε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι όταν ένας τόσο σημαντικός επιχειρηματίας αρνείται να δώσει στοιχεία για την πάταξη της σήψης και της διαφθοράς, τι να αναμένει κανείς για τον τόπο.


Πάντως ο μάρτυρας διέψευσε όσα κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας της Debevoise & Plimpton οι κ.κ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ ότι η Ιντρακόμ και η Siemens λειτουργούσαν ως καρτέλ, λέγοντας ότι αντιθέτως οι δύο εταιρείες ήσαν ανταγωνιστικές.


Διέψευσε επίσης τα όσα υποστήριξαν οι δύο γερμανοί- στελέχη της Siemens ότι ο ίδιος συνηθέστατα δωροδοκούσε ως άνθρωπος του Χριστοφοράκου, ενώ για όσα είχε πει ο ίδιος ο φυγόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς, ζητώντας περισσότερα κονδύλια «γιατί ο Κόκκαλης πλήρωνε μεγαλύτερες μίζες», ο μάρτυρας περιορίστηκε να πει ότι ο Χριστοφοράκος ήταν καλός μάνατζερ, ενώ πρόσθεσε ότι για όσα τον κατηγόρησαν ο ίδιος έχει τέσσερα απαλλακτικά βουλεύματα.


Διέψευσε τα όσα είχε καταθέσει και ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην υπουργός Μεταφορών της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα Γιάννης Κεφαλογιάννης, για το πώς δόθηκαν με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων οι 475.000 ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ στις εταιρείες Siemens/Intrakom υπονοώντας ότι «ο Κόκκαλης πλήρωσε όλα τα κόμματα»:


«Όλα αυτά είναι αναλήθειες και δεν συνέβησαν. Κι αν ήθελα εγώ να ρίξω την κυβέρνηση Μητσοτάκη πληρώνοντας δήθεν το Συμπιλίδη, θα μπορούσα να το κάνω με τον κουμπάρο μου, τον Κατσίκη», είπε ο Σωκράτης Κόκκαλη εννοώντας τον Θεόδωρο Κατσίκη τον 151ο βουλευτή της ΔΗΑΝΑ που στήριξε τη δημιουργία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Ο κ. Κόκκαλής ρωτήθηκε και για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και είπε αναφορικά με το γεγονός ότι ένα από τα κέντρα από όπου γίνονταν οι υποκλοπές ήταν της Ιντρακομ στην Παιανία, ότι η εταιρεία του δεν είχε το λογισμικό του απομακρυσμένου κέντρου πρόσβασης, δηλαδή τα λογισμικό παρακολουθήσεων, που, όπως είπε, είχε η Siemens και πιθανόν και η Vodafone.


Από την επιτροπή της Βουλής εξετάσθηκε ακόμη ο πρώην υπουργός Αμύνης της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την επαναδιαπραγμάτευση για τα προβλήματα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, θεωρώντας ως επιβεβλημένη την καταγγελία της σύμβασης.


Καταθέτοντας ενώπιον της εξεταστικής ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε ουσιαστική αρμοδιότητα για το C4I, γιατί τις αποφάσεις τις έπαιρνε, είτε το ΚΥΣΕΑ, είτε η Διυπουργική Επιτροπή Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων υπό την προεδρία του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη.


Πρόσθεσε ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΕΑ τον Ιούλιο του 2004 να γίνει μερική παραλαβή του συστήματος μόνο και μόνο για τις ανάγκες τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους με επιστολή του προ του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, στην οποία συνιστούσε λόγω της υψηλής επικινδυνότητας στην εφαρμογή των όρων της συμβάσεως του C4I «τη συνολική επανεξέταση της σύμβασης και τη γενική αναθεώρηση της ισχύουσας απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ανάλογη τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους δεν υλοποιείτο»


. Ζητούσε δηλαδή να γίνει γενική δοκιμή του συστήματος, κι αν εξακολουθούσε να έχει προβλήματα να προχωρούσε η κυβέρνηση στην καταγγελία της σύμβασης. Ωστόσο δεν έγινε αυτό και αποφασίστηκε επαναδιαπραγμάτευση με την ανάδοχο SAIC, τροποποίηση της σύμβασης και τμηματική παραλαβή του συστήματος.


Δήλωσε πλήρη άγνοια για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ενώ σε ερώτηση γιατί κανείς δεν έλεγξε τις καταγγελίες που έκανε στην επιστολή που έστειλε τον τότε πρωθυπουργό για μη υλοποίηση της κάθαρσης που ήταν προεκλογική δέσμευση απάντησε: Όταν η πολιτική χειραγωγείται από την οικονομική εξουσία, δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά, αλλά ποιος εξουσιάζει. Καλέστε όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη των ΔΕΚΟ να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Read more...

«Αδιανόητη η αύξηση στο πετρέλαιο» λέει ο Χρ.Παπουτσής

Σφοδρή επίθεση κατά του Γ.Παπακωνσταντίνου

protothema.gr
Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Χρήστος Παπουτσής, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υπερφορολόγηση στα καύσιμα.

«Η σκέψη αυτή είναι αδιανόητη. Τέτοιες διαρροές δυναμιτίζουν τ6ην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση και θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεως εάν οριστικοποιηθεί μια τέτοια απόφαση που θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» δήλωσε ο κ.Παπουτσής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER την Πέμπτη.

Η πρόθεση του κ.Παπακωνσταντίνου, να υπερφορολογήσει τα καύσιμα προκαλεί ενδοκυβερνητική σύρραξη, δίνοντας ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών με μία απόφαση η οποία «χτυπάει» τον πυρήνα της μέσης ελληνικής οικογένειας, υπερφορολογεί το πετρέλαιο θέρμανσης και προκαλεί τις ραγδαίες αντιδράσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Για την ακρίβεια το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει αποφασίσει την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης φέτος το χειμώνα. Την είδηση-βόμβα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, λέγοντας ότι είναι μία από τις σκέψεις που υπάρχουν... Και ο Γ. Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξεταζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να «παγώσει» τον ΦΠΑ.
Read more...

Τιμοσίδης από το ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας...


Τον βουλευτή Καβάλας Μιχάλη Τιμοσίδη θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το έλεγε σήμερα σε συναδέλφους του στη Βουλή ο ίδιος ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στην Ιπποκράτους.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Δέχτηκε ο Π. Κουκουλόπουλος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας...


Ο βουλευτής Κοζάνης -και πρώην δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ- Πάρης Κουκουλόπουλος μέχρι τώρα αρνείτο.
Όμως τον κάλεσε πριν από λίγο και αυτόν ο Γ. Παπανδρέου και του ζήτησε να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να...
την κερδίσει.
Μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, ο κ. Κουκουλόπουλος δέχτηκε.
Από την πλευρά της ΝΔ υποψήφιος είναι ο νυν νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Επίθεση ΣΕΒ κατά των κατηγόρων του Μνημονίου

nooz.gr
Βολές κατά των κατηγόρων του Μνημονίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος.

"Σήμερα, από ορισμένα κέντρα και ποικιλόμορφα συμφέροντα, επιχειρείται η δαιμονοποίηση του Μνημονίου, ως φορέα δεινών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία", ανέφερε ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Και πρόσθεσε: "Πράγματι, τα στενά δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου ήταν σκληρά και ορισμένα εξ αυτών αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά. Οι δημόσιοι κατήγοροι του όμως, παραβλέπουν ότι το Μνημόνιο απαριθμεί, ιεραρχεί και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που η χώρα μας όφειλε εδώ και χρόνια να είχε κάνει και τις οποίες το πολιτικό σύστημα κατονόμαζε ή και εξήγγειλε, αλλά δεν τολμούσε να προωθήσει. Η ατολμία αυτή έφερε τη χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η αλλαγή είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και όχι ξένης επιβουλής ή επιβολής. Μεταξύ αλλαγής και πτώχευσης, η αλλαγή είναι μονόδρομος".

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία σταδιακά συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της αλλαγής και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος της. "Εκείνο που δίκαια ζητούν οι πολίτες είναι να αισθανθούν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και θεμελιώνουν μια νέα προοπτική προκοπής και αναβάθμισης για το σύνολο της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, η οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή αναστολή στο εγχείρημα της αλλαγής θα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό μας", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων, ενώ αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων είπε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών.

Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά τον ΣΕΒ είναι η μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και ο περιορισμός του μεγέθους του κράτους, η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.
Read more...

Υπόμνημα ΓΣΕΕ στον Πρωθυπουργό


nooz.gr
Η Συνομοσπονδία επισημαίνει πως διαφωνεί με την εφαρμοζόμενη «άδικη, μονομερή και σκληρή οικονομική πολιτική» και «προτείνει και διεκδικεί ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό και αναδιανεμητικό προσανατολισμό εξόδου από την κρίση, την ύφεση και τις δυσμενείς προβλέψεις του Μνημονίου».

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά της η Συνομοσπονδία διεκδικεί:

Α. Προστασία από καταχρηστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών, όλων των δανειοληπτών, με πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα.

Β. Σταθεροποίηση του τραπεζικο-πιστωτικού συστήματος με κοινωνικό έλεγχο, όχι με τη «διάσωση» των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών από τους φορολογούμενους.

Γ. Στοχευόμενες δημόσιες ενισχύσεις για τη στήριξη των ΜΜΕ, τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας που απειλούνται από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Δ. Συνεπής και συστηματική χρηματοδότηση του κράτους προς τα Ταμεία Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και αποτροπή της εφαρμογής (N. 3863/10) των πολιτικών εξοικονόμησης πόρων που αποβλέπουν να καλύψουν την υποχρηματοδότηση του κράτους με επιδείνωση των όρων, των προϋποθέσεων και του επιπέδου των υγειονομικών και κοινωνικο-ασφαλιστικών παροχών. Ανεύρεση νέων πόρων από το κράτος και από την αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοδιαφυγής για την χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την δημιουργία ασφαλιστικού αποθεματικού για την μακροχρόνια βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ε. Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων (επιδοτούμενων και μη).

- Καμιά περικοπή στη συνολική δαπάνη για καταβολή επιδομάτων ανεργίας (πρόβλεψη μνημονίου για περικοπή 500 εκ.)

- Κατάργηση της διάταξης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου σύμφωνα με την οποία εντός 3ετίας μεταφέρονται πόροι του ΟΑΕΔ της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας στο ΙΚΑ

ΣΤ. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία και για την ουσιαστική ανασύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υλοποίηση προγράμματος επέκτασης των δικτύων δημοσίων μεταφορών στις πόλεις ώστε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες μετακίνησης των εργαζομένων και να ενισχυθεί η εξοικονόμηση ενέργειας. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και στο 3% για την Έρευνα. Ενίσχυση των κονδυλίων για τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.

Ζ. Έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και τ’ αντίστοιχα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια φτώχειας. Μέτρα έντασης και έκτασης που θα επαναφέρουν τα εισοδήματά τους τουλάχιστον στην πριν την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου κατάσταση.

Η. Απαγόρευση των απολύσεων - διαθεσιμότητων για το διάστημα που θα διαρκεί η οικονομική κρίση. Ποινές για τους εργοδότες που επιβάλλουν υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών υπό την απειλή της απόλυσης. Στελέχωση και ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών επιθεωρήσεων εργασίας για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυστηρός έλεγχος των στελεχών της επιθεώρησης εργασίας ώστε να υπηρετούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους.

Θ. Αποτροπή εφαρμογής νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την λειτουργία του ΟΜΕΔ, την σταθερή απασχόληση και την ρυθμισμένη λειτουργία της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Καμιά αλλαγή στο πλαίσιο των ΣΣΕ (εθνικής, κλαδικών και επιχειρησιακών).

Ι. Εξεύρεση πόρων με αντίστροφη αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των οικονομικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών:

• Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα βάσει και της ολοκληρωμένης πρότασης της ΓΣΕΕ

• Δυνητικό αυξημένο αφορολόγητο όριο με την προσκόμιση στοχευμένων αποδείξεων.

• Βελτίωση της φορολόγησης των off-shore εταιριών με έμφαση στις «τριγωνικές» συναλλαγές που οδηγούν πέραν της απώλειας φορολογικών εσόδων σε έκρηξη της ακρίβειας (π.χ. φάρμακα).

• Καμιά μετάταξη των ειδών λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ

• 3ετές πάγωμα των τιμολογίων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

• Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ καθώς αποδεδειγμένα, όχι μόνο δεν απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις αλλά έχει οδηγήσει σε τέλμα την κατανάλωση.

• Να μη νομοθετηθεί ενοποίηση των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ – Εργ.Εστία – Εργ.Κατοικία) εφόσον δεν υπάρξει εξαντλητικός διάλογος και συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση στους φορείς αυτούς απαιτείται μοντέλο διοίκησης σύμφωνα με τις προγραμματικές σας δεσμεύσεις.

Read more...

"Πανεθνική προσπάθεια για τις αλλαγες"


nooz.gr
"Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί", ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε για αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

"Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα", τόνισε ότι "δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών".

Ανέφερε ότι "ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί" και τόνισε "από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν".

Υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

Πρόσθεσε ότι είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία μια ψυχολογία παθητικότητας ή ένα κλίμα που να ρίχνει τις ευθύνες "στις Βρυξέλλες ή και την Ουάσιγκτον" και ανέφερε ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας έγκαιρα δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση.

"Αν πετύχουμε θα είναι κάτι το πολύ θετικό, αν σκοντάψουμε ως χώρα- όχι ως κυβέρνηση- το αρνητικό μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί στο δεκαπλάσιο από ό,τι απηχεί στη σημερινή πραγματικότητα", είπε ο και ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ανέδειξαν αρνητικές εικόνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη δολοφονία των εργαζομένων στη Marfin " έστω και από αμέλεια, από μολότοφ στις διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα.

"Παραγωγικότητα αντί παρασιτισμού"


"Πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα", είπε, ενώ σε ό,τι αφορά στις τράπεζες επισήμανε ότι "σώζουμε τις τράπεζες τώρα", αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη φορολογία ως χαράτσι , αλλά ως κοινωνική αλληλεγγύη, τόνισε ότι "πρέπει να εξεταστεί η φορολογική πολιτική, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα κίνητρο μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία".

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο, είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει κριτική.
Read more...

Άτακτη φυγή και από τα Ομόλογα...



Μετά το Βατοπέδι, ο Σαμαράς το βάζει στα πόδια και από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Ομόλογα. Εκεί που θα τα άλλαζε όλα, εξελίσσεται σε ένα φοβικό ηγέτη, με όλα τα βαρίδια που ήθελε να απαλλαγεί πάνω του, έτοιμος για το βυθό.
Η ανακοίνωση της Ρηγίλλης για την αποχώρηση, μιλάει για...
προειλημμένες αποφάσεις, για ανθρωποφαγία, και άλλες αστειότητες...


Read more...

Yποψήφιους δημάρχους ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ...



Τα ονόματα υποψηφίων δημάρχων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τμήμα της πρότασής της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ μέχρι την Κυριακή, οπότε έχει ορισθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα αποφασιστεί η στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή θα προχωρήσει και σε άλλη ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:...

ΑΓΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αντώνης Γκουνταράς

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΚΡΗΤΗΣ Νίκος Καστρινάκης

ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΤΤΙΚΗΣ Χρήστος Καρδαράς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Μιχάλης Κογιομτζής

ΑΛΜΩΠΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Πασόης

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιώργος Παναγιωτόπουλος

ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Γιώργος Αναγνώστου

ΑΡΤΑΙΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Γιάννης Παπαλέξης

ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Θύμιος Κοτζιάς

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Κωνσταντινίδης

ΑΧΑΡΝΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ Παναγιώτης Φωτιάδης

ΒΟΛΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πάνος Σκοτεινιώτης

ΒΥΡΩΝΟΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Παναγιώτης Κόνσουλας

ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Ζήσης

ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Λάππας

ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ευαγγελία Γρανιτσιώτη

ΔΩΔΩΝΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Κώστας Κατσανάκης

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γιώργος Πασχόπουλος

ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Κλέαρχος Τζαφέρης

ΕΟΡΔΑΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Λάζαρος Λωτίδης

ΕΥΡΩΤΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δημήτρης Νταλιάνης

ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Στέλιος Μποζίκης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Γιώργος Κάτσινος

ΘΗΒΑΙΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Σβίγγος

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΚΡΗΤΗΣ Σήφης Αναστασάκης

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Ψαράκης

ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ηλίας Πετσής

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Φίλιππος Φίλιος

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δημήτρης Σακελλαρίου

ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μιχάλης Χανιώτης

ΚΑΡΥΣΤΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ελευθέριος Ραβιόλος

ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Σταυρούλα Καραβασίλη

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Μάρκος Κοτσιλίνης

ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Αγγελική Συνοδινού

ΚΙΛΕΛΕΡ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ρίζος Κομίτσας

ΚΙΛΚΙΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Τερζίδης

ΚΟΖΑΝΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Λάζαρος Μαλούτας

ΚΟΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Παναγιώτης Γαργάλας

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Σταύρος Κασιμάτης

ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιωάννης Σιαγάννης

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γιάννης Σάπκας

ΛΕΒΑΔΕΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Παπαγγελής

ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δημήτρης Τσιαντής

ΛΟΚΡΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Λιόλιος

ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ιωάννα Κριεκούκη

ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Γιώργος Πιλιλίτσης

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σπύρος Τσιριγώτης

ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

ΜΕΓΙΣΤΗΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μιχάλης Καρδαράς

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Μιλτιάδης Καρπέτας

ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ Λεωνίδας Ευθυμίου

ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ανδρέας Ευθυμίου

ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σίμος Δανιηλίδης

ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κωνσταντίνος Σγουρής

ΝΕΜΕΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Βαγγέλης Ανδριανάκης

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Λευτέρης Χαμαλίδης

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Νίκος Δέτσης

ΠΑΛΑΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ιωάννης Βαϊόπουλος

ΠΕΛΛΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Παπανικολάου

ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κώστας Μπογδάνος

ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Χρήστος Μπαϊλης

ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Άγγελος Λύσελης

ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Νιφούδης

ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αναστάσιος Τσορώνης

ΠΥΡΓΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μάκης Παρασκευόπουλος

ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Βασίλης Κωνσταντόπουλος

ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αναστάσιος Χωρέμης

ΣΟΥΛΙΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ Σταυρούλα Μπραϊμη - Μπότση

ΣΥΜΗΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Λευτέρης Παπακαλοδούκας

ΤΕΜΠΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Κολλάτος

ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Χρήστος Λάππας

ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νίκος Μαλάκος

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Οικονόμου

ΦΑΡΣΑΛΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άρης Καραχάλιος

ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Όλγα Μούσιου

ΦΥΛΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Μπουραϊμης


Read more...

ΠΑΣΟΚ: "Το διακύβευμα των εκλογών"

nooz.gr
Το "ναι" ή το "όχι" στις αλλαγές και όχι το "ναι" ή "όχι" στο Μνημόνιο, θα είναι το πολιτικό διακύβευμα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, θα προχωρήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ΝΔ υπαναχώρησε από την πρόθεση, που είχε εκδηλώσει, να λάβουν οι εκλογές αυτές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, σε σχέση με το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτή η υπαναχώρηση βρίσκεται σε αντίθεση με τη στάση του κόμματος που, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, σε σχέση με την τότε κυβερνητική πολιτική, στις ευρωεκλογές του 2009.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι "κράμα πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών".

Θα επιλεγούν οι ικανοί για να "σηκώσουν" τις ευθύνες μιας μεταρρύθμισης, όπως ο "Καλλικράτης", τους οποίους, όμως, ταυτόχρονα, θα θέλει και η κοινωνία, λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τον αριθμό των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ανακοινωθούν 60-65 πρόσωπα την Πέμπτη, άλλοι 20 ως το Σάββατο, το δε Κίνημα δεν θα δώσει "επίσημο χρίσμα" σε άλλους 140.
Read more...

Αντιλαϊκή φρενίτιδα από τον υπουργό Οικονομικών!

Ανάλγητη πρόταση για το πετρέλαιο θέρμανσης

protothema.gr
Ενδοκυβερνητική σύρραξη προκαλεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να υπερφορολογήσει τα καύσιμα, δίνοντας ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών με μία απόφαση η οποία «χτυπάει» τον πυρήνα της μέσης ελληνικής οικογένειας, υπερφορολογεί το πετρέλαιο θέρμανσης και προκαλεί τις ραγδαίες αντιδράσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Για την ακρίβεια το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει αποφασίσει την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης φέτος το χειμώνα. Την είδηση-βόμβα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, λέγοντας ότι είναι μία από τις σκέψεις που υπάρχουν... Και ο Γ. Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερ ότι η κυβέρνηση εξεταζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να «παγώσει» τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή έρχεται ως αντιστάθμισμα στην αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τον ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τον «παγώσει» στο 11% σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (και να μην πάει στο 23%, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο). Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Πέρσι, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν προς 0,65 ευρώ το λίτρο. Με τα νέα ρύθμιση, φέτος θα πωλείται σχεδόν στη διπλή τιμή, καθώς το πετρέλαιο κίνησης είναι περίπου στο 1,2 ευρώ το λίτρο). Αυτό θα επιβαρύνει μία οικογένεια με επιπλεόν 1.500 ευρώ το χρόνο, θα αυξήσει ωστόσο σημαντικά τα έσοδα του κράτους.

Σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ

Σημαντική αύξηση 10,8% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο γεγονός που αποδίδεται στο σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες Τα στοιχεία αυτά έχει στη διαθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων απο ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στη Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί πέντε ομάδες εργασίας. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων. Την έκτακτη δομή συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.


Read more...

«Σφίγγα» ο Βενιζέλος για τον ανασχηματισμό

Σε συνέντευξη Τύπου...

protothema.gr
«Σφίγγα» αποδείχθηκε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα του ανασχηματισμού.


Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών, δημοσιογράφοι προσπάθησαν να εκμαιεύσουν από τον κ. Βενιζέλο μία δήλωση για τον ανασχηματισμό.

«Αν μετακινηθείτε ποιος θα υλοποιήσει τις αλλαγές;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε «Ο υπουργός» διευκρινίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν είναι πρόσωπο αλλά είναι θεσμός.

Και ενώ με την τοποθέτησή του αυτή άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησής του, σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες προγραμματίζει να συναντηθεί με τον υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας.


Read more...

Οι υποψηφιότητες κλείνουν, ο ανασχηματισμός έρχεται...

Στην τελική ευθεία...

.protothema.gr
Συνεχίζεται η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητούνται οι υποψηφιότητες για τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, εκλήθησαν οι Απόστολος Κατσιφάρας, η Κατερίνα Μπατζελή και ο Γιάννης Μαγκριώτης που προορίζονται για υποψηφιότητες στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να «κλείσει» η μετακόμισή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ουσιαστικά σήμερα θα γίνουν οι περισσότερες επιλογές προσώπων και όσες εκκρεμότητες μείνουν – εάν μείνουν – και αφορούν μεγάλες πόλεις και περιφέρειες, θα τις χειριστεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Οι τελικές ανακοινώσεις για τον πλήρη κατάλογο των υποψηφιοτήτων θα γίνουν την Κυριακή στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει αύριο τις εργασίες του στο στάδιο του τάε κβο ντο, με αφορμή την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και την Κυριακή το απόγευμα, αλλά πιθανότατα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα κάνει και τον δομικό ανασχηματισμό, που έχει προαναγγείλει. Οι αλλαγές θα γίνουν στις αρχές της εβδομάδας, καθώς πρόθεση του κ. Παπανδρέου είναι να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα των εγκαινίων της ΔΕΘ, την ερχόμενη Τετάρτη. Στα σχέδια είναι η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου την άλλη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αγροτικές δραστηριότητες

i-reportergr

Με ψήφους 52 υπέρ (ΠΑΣΟΚ) έναντι 47 κατά (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος Κ. Κιλτίδης) σε σύνολο 99 ψηφισάντων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία από το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής. Επί της αρχής του νομοσχεδίου διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΛΑΟΣ, το οποίο συνυπέγραψε και ο Κ. Κιλτίδης.





Read more...

Καταθέτουν Κόκκαλης και Σπηλιωτόπουλος


Για προσωπικές επιθέσεις εναντίον του με σκοπό την πολιτική του εξόντωση, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, καταθέτοντας την Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Το απόγευμα, πρόκειται να καταθέσει ο πρώην υπουργός, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, καθώς και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

i-reportergr


Read more...

"Αλληλεγγύη και όχι χαράτσι οι φόροι"

.nooz.gr
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει το στίγμα των προθέσεων του για ανασχηματισμό και αυτοδιοικητικές εκλογές, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Μίλησε για το σχέδιο Καλλικράτη, το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας που- όπως είπε- ανατάσσεται και την οικονομική πολιτική σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο φόρος για αυτή την κυβέρνηση είναι αλληλεγγύη και όχι χαράτσι, διότι θα αποδίδεται και θα αξιοποιείται όπως πρέπει».

Στο Πολιτικό Συμβούλιο μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο «Καλλικράτης» και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Επαφές στην Ιπποκράτους


Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με στελέχη και υπουργούς. Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, το όνομα της οποίας ακούγεται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο βουλευτής Καβάλας Μ. Τιμοσίδης, πιθανός υποψήφιος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας, το όνομα του οποίου ακούγεται για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, το όνομα του οποίου ακούστηκε για την Περιφέρεια Μακεδονίας.

Σενάρια ανασχηματισμού

Στο μεταξύ, επιμένουν τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού- με καταληκτική ημερομηνία μάλιστα, η οποία φαίνεται να είναι η προσεχής Τετάρτη.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε εκ νέου ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε ονόματα και σημείωσε ότι «εμείς θα υποστηρίξουμε και θέλουμε να εκλεγούν εκείνοι που πραγματικά πιστεύουν στην πολύ μεγάλη αλλαγή της Αυτοδιοίκησης». Υπογράμμισε ότι «και ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι μας ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω του ρόλου που θα παίξουν οι αιρετές περιφέρειες στη σύγχρονη Ελλάδα».

Το (πιθανό) χρονοδιάγραμμα

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες ημερομηνία-αφετηρία των εξελίξεων στο θέμα αναμένεται να είναι η προσεχής Κυριακή, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες εκλογές. Υπάρχουν σενάρια που υποστηρίζουν ότι οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό ενδέχεται να γίνουν ακόμα και το βράδυ της Κυριακής.

Πληροφορίες, δε, έφεραν πιθανή την ορκωμοσία των νέων υπουργών / υφυπουργών μέχρι και την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.Εκεί αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, την Πέμπτη, ενδεχομένως με νέα σύνθεση.

Read more...

Την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

nooz.gr
Με την ομιλία του πρωθυπουργού αρχίζει το απόγευμα της Παρασκευής στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο η τριήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Κυριακής με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

Read more...

Eπαφές Παπανδρέου με κοινωνικούς φορείς


nooz.gr
Με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων συναντάται ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Έχει επαφές με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Επίσης με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ).

Στις συναντήσεις συμμετέχουν σειρά υπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις Παπανδρέου στη ΔΕΘ "δεν θα έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες του παρελθόντος".

Read more...

Εν-δυό άνω κάτω οι Εν. Δυνάμεις...



Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Σε μια συγκυρία αυξανόμενης δυσαρέσκειας και χαμηλού ηθικού που εκδηλώνεται με συνεχιζόμενες παραιτήσεις στρατιωτικών στελεχών και σαφώς επιδιώκοντας να «ξεχαστεί» έστω και για λίγες μέρες το θέμα των αναταράξεων στις διαπραγματεύσεις μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προωθεί ένα...

πολυνομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Μεταβολή... Μεταβολή... Στο τελικό κείμενο των 268 σελίδων, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και συζητήθηκε προκαταρκτικά, σε κλειστή συνάντηση, στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, πρόκειται σήμερα να εμβαθύνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου, όπως είχε παρουσιάσει και το προσχέδιο του νομοσχεδίου ένα μήνα πριν.

Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από το αρχικό του κείμενο, το νομοσχέδιο με τίτλο «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, στρατολογίας και συναφείς διατάξεις», προτίθεται να εισαγάγει «καινά δαιμόνια», καταργώντας αρκετές προηγούμενες ρυθμίσεις, όπως αντίστοιχες του 1995 και του 2002: Μεταξύ άλλων, εισάγει κάθετη δομή διοίκησης ενισχύοντας το ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των τριών κλάδων, κόβει πρόωρες αποστρατείες ορίζοντας 35ετία πραγματικής υπηρεσίας (40 συντάξιμα), αλλάζει κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγών των στελεχών, κάνει πιο «πολιτικό» το πειθαρχικό σύστημα και τροποποιεί τις διαδικασίες αμυντικών προμηθειών.

Το πολυνομοσχέδιο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά την ιεραρχία και εξέλιξη των Ε.Δ., το δεύτερο τη νέα δομή στο στράτευμα, συνδυασμένη με τις νέες ρυθμίσεις για τις αμυντικές προμήθειες (γιατί άραγε;) και το τρίτο ρυθμίζει άλλα θέματα όπως στρατολογίας, αναπήρων, υπηρετησάντων και υπηρετούντων στην Κύπρο και αντιρρησιών συνείδησης.*
Χάθηκαν 2,9 δισ. από αντισταθμιστικά!

Στριμωγμένες μέσα στα «διάφορα θέματα» προς ρύθμιση του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου είναι οι μεταβατικές διατάξεις για τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ).

Οι οποίες ουσιαστικά δεν ρυθμίζουν το άκρως «αμαρτωλό» αυτό συνδεδεμένο με τις αμυντικές προμήθειες ζήτημα, αλλά το παραπέμπουν σε μια σειρά μελλοντικών υπουργικών αποφάσεων. Χαρακτηριστική πάντως είναι η αναφορά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου περί «γόρδιου δεσμού» των Α.Ω. της τελευταίας εικοσαετίας. Οπως αναγράφεται, «ογδόντα πέντε από τις συμβάσεις Α.Ω. έχουν ήδη λήξει εν μέρει ή εν όλω ανεκτέλεστες. Αυτές οι ογδόντα πέντε συμβάσεις έχουν συνολική πιστωτική αξία 6.743.720.177 ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο μέρος τους είναι 2.908.248.788 ευρώ. Από την άλλη μεριά βρίσκονται εν ενεργεία τριάντα δύο συμβάσεις Α.Ω., συνολικής πιστωτικής αξίας 16.279.709.431 ευρώ με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 7.723.176.563 ευρώ». Η έκθεση επίσης σημειώνει ότι αθροιστικά είναι πολύ μικρά τα ποσά των ποινικών ρητρών που έχει επιβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στις εκκαθαρισθείσες συμβάσεις Α.Ω. -μόλις 9.709.020,94 ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί 7.306.445,28 ευρώ.
Κάθετη δομή διοίκησης

Διακλαδικότητα: δεν είναι απλώς «αμερικανοΝΑΤΟϊκή καραμέλα», είναι η επιλογή ύπατου συντονισμού της διοίκησης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα από τον στρατηγό (ναύαρχο ή πτέραρχο) που θα εκτελεί, ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χρέη αιχμής στην κορυφή της πυραμίδας της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η έννοια εισήχθη πριν από 15 χρόνια με τον νόμο 2292/1995, τροποποιημένο από τον νόμο 2984/2002. Στο τμήμα για τη νέα δομή διοίκησης, ο υπουργός Αμυνας ενισχύει πρωτίστως τον ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (και κατ' επέκταση και των τριών αρχηγών κλάδων, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ), εισάγοντας πλήρες σχήμα κάθετης δομής διοίκησης στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτή η προσομοιάζουσα σε μάλλον πιο στρατοκρατικά καθεστώτα ενίσχυση της στρατιωτικής πυραμιδικής ιεραρχίας διαγράφεται έτσι στο κείμενο του νομοσχεδίου: «Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος, τη διοίκηση των Ε.Δ. την ασκεί η κυβέρνηση διά του υπουργού Αμυνας και τα σχετικά προβλεπόμενα στη νομοθεσία και στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Αρχιστράτηγος σε καιρό πολέμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε καιρό ειρήνης ασκεί διοικητική και επιχειρησιακή διοίκηση, με το ΓΕΕΘΑ επιτελικό όργανο και διακλαδικό στρατηγείο. Συνεργάζεται με τους τρεις αρχηγούς που ασκούν διοικητική διοίκηση κατά κλάδο».
35 χρόνια για τη σύνταξη

Αξιοκρατία: λέξη-κλειδί και ευσεβής πόθος και για το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, τους χιλιάδες μόνιμους και έφεδρους, άνδρες και γυναίκες.

Με το νομοσχέδιό του ο κ. Βενιζέλος υπόσχεται ότι εκείνος θα την πετύχει:

* Κομμένες οι πρόωρες αποστρατείες. Ορίζονται 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας - 40 συντάξιμα χρόνια, με παρεχόμενη σε όλα τα στελέχη δυνατότητα εξαγοράς 5 επιπλέον ετών. Μπαίνουν ελάχιστα χρόνια παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών, όταν γίνονται συνταγματάρχες, να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

* Νέα κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγής. Εισάγεται η κρίση κατ' απόλυτη εκλογή στον βαθμό του συνταγματάρχη και μετά. Οριστικοποιείται η «παράλληλη επετηρίδα», για όσους αξιωματικούς βγαίνουν κατ' επιλογή τους από οργανικές θέσεις, μέχρι να συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

* Το πειθαρχικό καθεστώς προσαρμόζεται στη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην αλλαγή του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, τουλάχιστον όχι αμέσως)

* Μόνιμοι υπαξιωματικοί, απόφοιτοι ανωτέρων στρατιωτικών σχολών, με πέντε τουλάχιστον έτη υπηρεσίας, και πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών μπορούν να μετατάσσονται στο σώμα των αξιωματικών με τον βαθμό του υπολοχαγού, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

* Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις τυποποιούνται με σαφέστερα διατυπωμένα κριτήρια και διεύρυνση της δυνατότητας προσφυγής του ενδιαφερομένου.

* Αλλάζει η οργανική δομή της στρατολογίας (στρατολογικό σώμα - στρατιωτικοί νομικοί σύμβουλοι).
15ετή και 3ετή εξοπλιστικά προγράμματα

Διαφάνεια: αίτημα δεκαετιών για τις αμυντικές προμήθειες στην Ελλάδα των «πολιτικών» αγορών οπλικών συστημάτων με τους αμφιλεγόμενους χορούς των δισ., των υπερκοστολογήσεων και των μιζών.

Η συνύπαρξη στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου των νέων νομικών ρυθμίσεων για τις προμήθειες αμυντικού υλικού με τα προβλεπόμενα για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνει σαφώς να διαφανεί, ως δεύτερη ανάγνωση, την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας να τύχουν διαχείρισης από μία συγκεκριμένη γενιά αξιωματικών τα υπάρχοντα και τα αναμενόμενα να παραληφθούν οπλικά μέσα. Βεβαίως και οι όποιες συμβάσεις μεσοπρόθεσμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάρτιση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων προμηθειών 15ετούς διάρκειας και τριετών κυλιομένων προγραμμάτων σε εναρμόνιση με τους αντίστοιχους τριετείς προϋπολογισμούς του υπουργείου οικονομικών. Κάθε ολοκληρωμένη πρόταση προμήθειας, εφόσον εντάσσεται στο τριετές, ενεργοποιείται με πρόταση του ανώτατου συμβουλίου του κλάδου από τον οποίο εισάγεται στο ΣΑΓΕ για γνωμάτευση. Μετά περνά από τον υπουργό Αμυνας και τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις και εισάγεται στο ΚΥΣΕΑ, υποχρεωτικά αν το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δυνητικά αν είναι μικρότερο. Σε όλες τις περιπτώσεις παρεμβάλλεται γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.
Οι αντιρρησίες εκτός εφεδρείας

Οι ολικοί αρνητές στράτευσης παραμένουν παράνομοι στην Ελλάδα: Μόνο εναλλακτική υπηρεσία διπλάσιου χρόνου της στρατιωτικής θητείας σε κοινωνικούς φορείς δέχεται και εισηγείται το νέο νομοσχέδιο.

Αλλά παύει η εγγραφή στην εφεδρεία όσων εκπλήρωσαν εναλλακτική υπηρεσία ως αντιρρησίες. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στον υπουργό Αμυνας να εξαιρεί από την εφεδρεία των Ε.Δ. όσους εφέδρους είχαν εκπληρώσει μεν ενόπλως τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά στη συνέχεια ενστερνίστηκαν πεποιθήσεις που τους απομακρύνουν από την ένοπλη εκπλήρωση της εφεδρικής τους υποχρέωσης.
enet.gr


Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Επιστρέφει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν Παπανδρέου. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι οριστικη. Η Βάσω Παπανδρέου θα υπουργοποιηθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό. Άγνωστο...
σε ποιό υπουργείο θα την τοποθετήσει ο πρωθυπουργός. Σημειώστε το και θα μας θυμηθείτε...
Read more...

ΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα
(απο ΕΘΝΟΣ)
Ακόμη και την κατάργηση του φθηνού πετρελαίου για τα νοικοκυριά και τους αγρότες με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως εναλλακτικό μέτρο για να «γλιτώσουν» τη μαζική μετάταξη στον υψηλό ΦΠΑ 23% δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες...


Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι εγκαταλείπει το σχέδιο μαζικής μετάταξης τουλάχιστον του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλό ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% προκειμένου να αποφύγει τις πληθωριστικές επιπτώσεις αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, που έχουν πληγεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Για την είσπραξη εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο από τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο αναζητάει εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των μαραθώνιων συσκέψεων που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές ο υπουργός Οικονομικών με το επιτελείο του, αφορά την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση θα εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η χειμερινή περίοδος, ενώ θα αυξήσει σημαντικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Ο φόρος
Ειδικότερα, αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στα επίπεδα των 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, αντί να μειωθεί στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως θα έπρεπε να γίνει κανονικά τη χειμερινή περίοδο για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης δηλαδή περίπου προς 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο αντί για 0,77-0,82 ευρώ το λίτρο που θα πωλούνταν εάν ίσχυε ο μειωμένος φόρος. Για μην πληγούν τα φτωχά νοικοκυριά, η εισήγηση προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, «αυτή τη στιγμή κοιτάμε μια σειρά από σενάρια γιατί έχουμε αίσθηση της αγοράς, μιλάμε με ανθρώπους της αγοράς, ακούμε τους κοινωνικούς φορείς και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη αγαθών, που θα αύξανε τον ΦΠΑ κατά 12 μονάδες, θα τσακίσει την αγορά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εξασφάλιση του 1 δισ. ευρώ θα προέλθει «είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε από την πλευρά εναλλακτικών εσόδων». Ποια είναι τα σενάρια στο τραπέζι Αύξηση ΦΠΑ από 11% σε 12% και από 23% σε 25% Εκτός από την εισήγηση για κατάργηση του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται κι άλλα σενάρια για την αντικατάσταση της διεύρυνσης της βάσης του ΦΠΑ με άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης τα οποία αφορούν:

* Νέα γενικευμένη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 12% και από το 23% στο 25%, την 1η Ιανουαρίου 2011.
* Νέες πρόσθετες περικοπές δαπανών, με εξοικονόμηση κονδυλίων από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.
* Περαιτέρω περικοπές στο ΠΔΕ.
* Νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Στο υπουργείο συζητούν το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις και δεν έχουν αποδώσει στο δημόσιο ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων να το πράξουν χωρίς την επιβολή προστίμων.

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εξετάζεται η προώθηση νέας διάταξης, με την οποία θα δίνονται γενναίες εκπτώσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν τα χρέη τους εφάπαξ. Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο προώθησης μια νέας ρύθμισης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Πρόταση, την οποία φέρεται να απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 15% για όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.

Read more...

Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ...


Της Ελένης Καλογεροπούλου
(από το Ποντίκι)
Φαντάζομαι ότι όλοι σε αυτή την χώρα τον ίδιο καημό έχουμε. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με το εάν τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε ποιο θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα. Εάν δηλαδή ο κ. Ραγκούσης θα είναι αντ΄ αυτού στην κυβέρνηση, ποιός θα αναλάβει την αγορά...
και τον τουρισμό ή ποιος θα καθίσει στην πολυτελή καρέκλα του υπουργείου Εξωτερικών. Είδα μάλιστα ότι στις δημοσκοπήσεις μπήκε και το κρίσιμο ερώτημα,προς τους απλούς πολίτες, εάν δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται συντονιστή. Και η απάντηση φυσικά ήταν θετική. Μόνο που εάν το ερώτημα γινόταν διαφορετικά και η απάντηση όσων μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν θα ήταν διαφορετική. Γιατί εάν για παράδειγμα το ερώτημα ήταν τι φταίει και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κανείς δεν θα έλεγε οτι χρειάζεται να υπάρξει συντονιστής στην κυβέρνηση. Υποψιάζομαι ότι σχεδόν όλοι θα έλεγαν ότι το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Γιατί όπως είναι γνωστό ούτε τα πρόσωπα,ούτε οι θέσεις αλλάζουν την σκληρή δημοσιονομική πολιτική του όποιου κυβερνητικού σχήματος. Γι αυτό ας μη μάς δουλεύουν άλλο λοιπόν με την δημιουργία και άλλων επίδοξων σωτήρων.
Read more...

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΕΙ...


Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή)
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα δοθεί από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου το έναυσμα του διαλόγου για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Ταυτόχρονα, η...
υπουργός ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση του χώρου των ιδρυμάτων μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, κολέγια κ.λπ.) δεν σχετίζεται με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Θα ήθελα να πω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το σύστημα των πιστωτικών μονάδων και η ρύθμιση του χώρου της μη τυπικής εκπαίδευσης δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ», δήλωσε. «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το παράθυρο. Δεν υπάρχουν συστήματα πρόσβασης δύο ταχυτήτων. Δεν συγχέουμε τον ρόλο της τριτοβάθμιας με τη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ομως θέλουμε να υπάρχει σύνδεση, ώστε να μπορεί κάποιος να ολοκληρώνει έναν κύκλο στην επαγγελματική κατάρτιση και μετά -με ένα σύστημα πρόσβασης- να συνεχίζει στο ΤΕΙ», συμπλήρωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ειδικότερα, στη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους πρυτάνεις, τους προέδρους των ΤΕΙ, την ΠΟΣΔΕΠ και την ηγεσία της ομοσπονδίας των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) το κείμενο του νέο νόμου πλαισίου, που θα τεθεί προς διάλογο για τρεις μήνες. Οι τελικές ρυθμίσεις που θα προκύψουν από τον διάλογο θα κατατεθούν στη Βουλή περί τα τέλη του 2010, αρχές 2011. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας, οι κύριοι άξονες των μεταρρυθμίσεων θα είναι η ενίσχυση της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, η αξιολόγησή τους και η διεθνοποίηση της λειτουργίας τους. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν και νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. «Η ΠΟΣΔΕΠ έχει τονίσει ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στα ΑΕΙ, με νέο θεσμικό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Επί της αρχής είμαστε θετικοί με τα προτεινόμενα από το υπουργείο. Αλλά κυρίως είμαστε θετικοί σε έναν δημιουργικό, ουσιαστικό, νηφάλιο διάλογο», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ν. Σταυρακάκης. Διαμαρτυρία Βέβαια, το θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης χάλασε στο θέμα της αξιολόγησης των προγραμμάτων βασικής έρευνας «ΘΑΛΗΣ» και «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ». Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται (επιστολή έστειλε και στο γραφείο πρωθυπουργού) για την αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων (θα μετέχουν επιστήμονες του εξωτερικού), εστιάζοντας στο αίτημα του υφυπ. Παιδείας κ. Ι. Πανάρετου οι προτάσεις να περιγραφούν σε αγγλόφωνη περίληψη έως 5 σελίδων. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες με το παλιό σύστημα αξιολόγησης, αλλιώς θα καταθέσει ένδικα μέσα κατά του υπουργείου. Εξάλλου, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι τα δύο εκπαιδευτήρια (American University of Athens και Hellenic American University), για τα οποία το υπουργείο αποφάσισε να κλείσουν, μπορούν να υποβάλουν αίτημα να γίνουν Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών. Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρακάκης δήλωσε ότι η ΠΟΣΔΕΠ θα στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο διότι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος χορήγησε 8 υποτροφίες σε σπουδαστές του Hellenic American University. Πιθανόν μείωση των εισακτέων Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Αυτό ανέφερε στο προεδρείο της ομοσπονδίας των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) κατά τη χθεσινή τους συνάντηση η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε η ΟΣΕΠ για εικονικές κενές θέσεις στα ΤΕΙ, καθώς κατά πάγια τακτική (το ίδιο έγινε και φέτος) το υπ. Παιδείας ορίζει πολύ περισσότερες θέσεις εισακτέων στα ΤΕΙ σε σχέση με την πρόταση του κάθε ΤΕΙ για τον αριθμό των σπουδαστών που μπορούν να δεχθούν. Αποτέλεσμα είναι φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε κάποια ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης να έχουν ορισθεί πολύ περισσότεροι εισακτέοι, ακόμη και συγκριτικά με την πρόταση των διδασκόντων στα ΤΕΙ. Για παράδειγμα, στο ΤΕΙ Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς δόθηκαν 310 θέσεις στους υποψηφίους ενιαίου λυκείου και έμειναν κενές οι 197. Βέβαια, η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα αμβλύνει μόνο επικοινωνιακά την κακή εικόνα των «αζήτητων» ΤΕΙ, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν κενές θέσεις. Από την άλλη, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ παρουσιάσθηκε θετική διότι προχωρεί η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται προοπτική κινητοποιήσεων όπως είχε προαναγγείλει η ΟΣΕΠ στις αρχές του καλοκαιριού. «Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική και σε βάθος συνεργασία», δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης η κ. Διαμαντοπούλου.
Read more...

ΔΝΤ : "ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΟΚOΠΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ"


Το ΔΝΤ έστειλε ένα μικτό μήνυμα χθες προειδοποιώντας πως πολλές πλούσιες χώρες συγκεντρώνουν βάρη επικίνδυνων χρεών, υποβαθμίζοντας ωστόσο την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας. "Ο τρέχων κίνδυνος χρεοκοπίας στην Ευρώπη είναι υπερεκτιμημένος" δήλωσε ο οικονομολόγος του...
ΔΝΤ Paolo Mauro. Με τρεις εκθέσεις για δημοσιονομικά θέματα που προετοίμασαν οικονομολόγοι του ΔΝΤ και δημοσιεύτηκαν χθες, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ένας αριθμός χωρών βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο "όριο χρέους" τους, σημείο στο οποίο είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσουν οι αγορές στην απειλή χρεοκοπίας, ωθώντας στα ύψη τα επιτόκια νέου δανεισμού τους. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, από 23 πλούσιες χώρες οι Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιαπωνία είναι πολύ κοντά στο σημείο αυτό, την ίδια ώρα που οι Ιρλανδία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ κινούνται σε επικίνδυνο έδαφος. Η ανάλυση του ΔΝΤ δεν προβλέπει πως η υπέρβαση του οριακού σημείου για το χρέος συνεπάγεται υποχρεωτική αντίδραση των αγορών. Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια παρά το πολύ υψηλό χρέος της. Ο λόγος είναι πως δανείζεται εγχωρίως αντλώντας από τη μεγάλη δεξαμενή των ιαπωνικών αποταμιεύσεων. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν καθώς η δημογραφική γήρανση περιορίζει τη δεξαμενή αυτή. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ διαμηνύουν πως μαζί με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πολύ απίθανο να χρεοκοπήσει, αμφισβητώντας έτσι τις αναλύσεις παραγόντων της αγοράς που προειδοποιούν πως η βοήθεια ΔΝΤ-ΕΕ προς την Ελλάδα το μόνο που καταφέρνει είναι να μεταθέτει τον χρόνο της χρεοκοπίας. Ο κ. Mauro και τρεις άλλοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, αφού ένας αριθμός χωρών τα τελευταία 30 έτη μείωσαν τις δαπάνες τους στην κλίμακα που το επιχειρεί η Ελλάδα χωρίς να χρεοκοπήσουν.
Read more...

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ


Από τις 15 Οκτωβρίου και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δήλωσε η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα. Όπως είπε όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί θα είναι on line και από την εφαρμογή του μέτρου και την επέκτασή του...
θα υπάρξουν –όπως είπε- κέρδη ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Προανήγγειλε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την κατάργηση του παραδοσιακού βιβλιαρίου φαρμάκων. Για τους συνταξιούχους μαϊμού είπε πως μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περισσότεροι από 9.100 συνταξιούχοι άνω των 110 ετών. Επισήμανε πως γίνονται διασταυρώσεις για το αν αυτοί οι άνθρωποι ζουν ή όχι. Επισήμανε ότι έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί η αρχή ελέγχου των συντάξεων.
Read more...