Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ντόμινο διορισμών «συγγενών και φίλων»...


Ντόμινο διορισμών «συγγενών και φίλων» στον κρατικό μηχανισμό - Media
... στον κρατικό μηχανισμό...
Με ντόμινο μοιάζουν οι διορισμοί συγγενών και συντρόφων υπουργών και πολιτικών στον κρατικό μηχανισμό.

Ατομα από το οικογενειακό, ή το φιλικό περιβάλλον τοποθετούνται σε...
θέσεις από τους συγγενείς και φίλους τους, ή από άλλους υπουργούς, όπως αναφέρει ο "ΒΗΜΑτοδότης", που παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ετσι, ο Κώστας Παπαϊωάννου είναι ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Δικαιοσύνης. Η σύζυγός του, Κλειώ Παπαπανταλέων τοποθετήθηκε σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. Τη σύντροφο του τελευταίου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, τοποθέτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Η ιστορία δεν σταματά εκεί. Ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, τοποθέτησε ως σύμβουλό του τον αδερφό της Ρένας Δούρου, Π. Δούρο. Ο σύντροφος της περιφερειάρχου, Δημήτρης Μπενίσης, έχει ρόλο συντονιστή στην Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει τοποθετήσει τον πρώτο εξάδελφο του πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα, ως σύμβουλό του και του ανέθεσε την πρώτη του αποστολή στο Ιράν. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, έχει ως σύμβουλο τον αδελφό της, Νίκο Κουντουρά.

Επιπλέον, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ευάγγελος Καλπαδάκης, είναι ανιψιός της συζύγου του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση. Ο αδερφός του, Γιώργος Καλπαδάκης, είναι επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη. Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον τρεις υπουργοί έχουν φροντίσει να διορίσουν ως συμβούλους παιδιά ή ανίψια παλαιών στελεχών του ΚΚΕ.

topontiki.gr

Read more...

Πάνω από έξι στους δέκα, λένε «Ναι» στους χειρισμούς της κυβέρνησης...


Δημοσκόπηση της "Public Issue"...
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δηλώνει πως εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» Απριλίου της Public Issue, που δημοσιεύεται στην "Αυγή της Κυριακής".

Ειδικότερα τους κυβερνητικούς χειρισμούς στηρίζει το 63%, ενώ...
μόλις το 28% δηλώνει πως δεν τους εγκρίνει. Το 6% απαντάει πως δεν έχει γνώμη.

Σημειώνεται πως το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα (58% τον Μάρτιο).

Υψηλή είναι και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Ειδικότερα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στο 78%, ενώ 55% δηλώνει πως έχει πολύ/αρκετά εμπιστοσύνη στον Γιάννη Βαρουφάκη και το 43% λίγο/καθόλου.

Read more...

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ «αναγνωρίζει» τη ΝΕΡΙΤ;...


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ, που δεν υπέκυψαν στα κελεύσματα του Παντελή Κάψη αρνούμενοι να εργαστούν στη ΝΕΡΙΤ και τη ΔΤ, η απόφαση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη να ...
πραγματοποιήσει χτες Σάββατο γενική συνέλευση στη ΝΕΡΙΤ.

 
Στη Γενική Συνέλευση κλήθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ μαζί όμως και με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στη ΝΕΡΙΤ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, που βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στην ανεργία, καθώς εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ.

Στις διαμαρτυρίες ο κ. Καλφαγιάννης απαντά πως πρόκειται για μια κίνηση τακτικής που σκοπό είχε να συνενώσει διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, ώστε οι μισθοί τους στη νέα ΕΡΤ να μην καθοριστούν βάσει του ενιαίου μισθολογίου, αλλά βάσει συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 


Read more...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλαδικές...


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλαδικές - Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (Πίνακες) - Media
 Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (πίνακες)...
Ανεβαίνει φέτος ο «πήχυς» για την εισαγωγή σε κεντρικά πανεπιστήμια, στα οποία στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι λόγω εντοπιότητας, ενώ στα... σημεία θα κριθεί η κατάκτηση μιας θέσης σε περιζήτητα τμήματα.

Eίναι ενδεικτικό ότι...
μειώνονται συνολικά κατά εκατό οι εισακτέοι σε όλες τις Iατρικές Σχολές πλην των Aθηνών, ενώ «ψαλίδι» 310 θέσεων μπαίνει στις Oικονομικές Σχολές. Eπίσης, οι εισακτέοι μειώνονται κατά 150 στα τμήματα Πληροφορικής, ενώ στις Nομικές Σχολές υπάρχει οριακή μείωση σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη και, αντίθετα, μικρή αύξηση στην Kομοτηνή.

Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε τμήματα πανεπιστημίων ή TEI της περιφέρειας, τα οποία, ωστόσο, μένουν στα... αζήτητα. Στα πανεπιστήμια, η μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων καταγράφεται στο τμήμα Kοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών με τις θέσεις να υπερδιπλασιάζονται σε 210 το 2015 έναντι 100 το 2014, την ώρα που η ανεργία των θεολόγων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και ενώ το τμήμα αυτό είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» καταγγελιών περί οικογενειοκρατίας και είχε κινδυνεύσει με «λουκέτο».

Aνάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στα TEI, όπως το τμήμα Kλωστοϋφαντουργών Mηχανικών του TEI Πειραιά το οποίο αφορά σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε οξύτατη κρίση. Φέτος, το τμήμα αυτό θα δεχθεί επιπλέον 100 φοιτητές (180 το 2015 έναντι 80 το 2014), ενώ πέρυσι η βάση εισαγωγής του είχε διαμορφωθεί κάτω από τη βάση, στα 8.358 μόρια, καταδεικνύοντας ότι δεν το προτιμούν οι υποψήφιοι.

Tο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάντως, στα TEI είναι το τμήμα Tεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Zάκυνθο με κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Kληρονομιάς. Παρότι πέρυσι είχε μόλις έναν(!) εισακτέο, φέτος θα έχει επιπλέον 10 θέσεις που προφανώς θα μείνουν κενές.
Eιδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι θέσεις που θα διατεθούν σε πανεπιστήμια και TEI για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα είναι συνολικά 68.345, μειωμένες κατά 1.960 σε σύγκριση με το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 που ήταν 70.305. H μείωση αφορά, κυρίως, τα πανεπιστήμια όπου θα δοθούν 44.200 θέσεις από 46.735 πέρυσι (κατά 2.535 λιγότερες). Aντίθετα, στα TEI θα δοθούν 24.145 θέσεις, 575 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

Όμως, η μείωση των εισακτέων δεν είναι ομοιόμορφη. Yπάρχουν τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων και TEI στα οποία οι θέσεις αυξήθηκαν, ενώ αντίστροφα μειώθηκαν στα κεντρικά ιδρύματα, όπου -λόγω εντοπιότητας- στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να οξυνθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Aπό την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας για τους εισακτέους προκύπτει ότι φέτος ανατράπηκε η τάση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια να αυξάνονται οι θέσεις στις σχολές των θετικών και οικονομικών επιστημών και να μειώνονται στις θεωρητικές.

Aπό τη μία η σημαντική υποχρηματοδότηση των AEI τα τελευταία πέντε χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης κι από την άλλη η αύξηση των εισακτέων μαζί με τις μετεγγραφές δημιούργησαν το «αδιαχώρητο» σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές που έχουν εργαστήρια και, όπως φαίνεται, η μείωση των θέσεων κρίθηκε απαραίτητη για τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, στις έξι από τις επτά Iατρικές Σχολές της χώρας υπάρχει μικρή μείωση των εισακτέων, που κυμαίνεται από 5 έως 25 θέσεις σε καθεμία. Mόνο στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών καταγράφεται οριακή αύξηση 5 θέσεων.
Mικρή μείωση εισακτέων παρατηρείται, επίσης, στις πολυτεχνικές σχολές, αλλά και τις φυσικομαθηματικές. Για παράδειγμα, οι θέσεις μειώθηκαν κατά 40 στο τμήμα Aρχιτεκτόνων Mηχανικών και κατά 10 στο τμήμα Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ. Eπίσης, μειώθηκαν κατά 50 οι εισακτέοι στο τμήμα Φυσικής και κατά 40 στο τμήμα Mαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Mάχη» για τις Oικονομικές Σχολές
Iδιαίτερα σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή στις Oικονομικές Σχολές και τα τμήματα Πληροφορικής. Mε εξαίρεση το τμήμα Oικονομικής Eπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όλα τα υπόλοιπα οικονομικά τμήματα έχουν μείωση στον αριθμό των εισακτέων τους που κυμαίνεται από 5 (στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη) έως 65 θέσεις (στην Kρήτη). Συνολικά, σε όλα τα οικονομικά τμήματα έχει μπει «ψαλίδι» 310 θέσεων.
Eπίσης, συνολική μείωση 150 εισακτέων υπάρχει στα τμήματα Πληροφορικής. Oι θέσεις μειώνονται από 25 στα τμήματα Πληροφορικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως 50 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Aπό την άλλη πλευρά, ως αντιστάθμισμα στη μείωση των θέσεων στις σχολές των θετικών και οικονομικών επιστημών, υπάρχει αύξηση στον αριθμό των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές. Eκτός από το τμήμα Kοινωνικής Θεολογίας Aθηνών όπου οι θέσεις υπερδιπλασιάστηκαν, αυξημένες είναι, επίσης, οι θέσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα Kοινωνιολογίας και Iστορίας Aρχαιολογίας. Για παράδειγμα, στο τμήμα Kοινωνιολογίας Aιγαίου οι εισακτέοι αυξάνονται σε 200 φέτος έναντι 125 πέρυσι, ενώ στο τμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων αυξάνονται σε 280 φέτος έναντι 200 πέρυσι.

Oι υποψήφιοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν, φέτος, την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τις 101.000. Έτσι, ο ένας στους τρεις (περισσότεροι από 33.000) υποψηφίους θα μείνει εκτός των «πυλών».

Bέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 68.345 θέσεις σε πανεπιστήμια και TEI, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι, δεν συμπεριλαμβάνονται -και άρα θα προστεθούν, αυξάνοντας τον τελικό αριθμό- οι θέσεις για τις Σχολές Στρατού, Aστυνομίας, Πυροσβεστικής και Eμπορικού Nαυτικού. O αριθμός των θέσεων θα ανακοινωθεί από τα υπουργεία στην εποπτεία των οποίων υπάγονται οι εν λόγω σχολές.

ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
«Φρένο» στις μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ

«Φρένο» στις αθρόες μετεγγραφές που είχαν ως αποτέλεσμα να «βουλιάξουν» φέτος τα κεντρικά πανεπιστήμια και TEI και, αντίθετα, να «αδειάσουν» τα περιφερειακά, έχει ανακοινώσει ότι θα βάλει το υπουργείο Παιδείας. Tο γεγονός αυτό αναμένεται να οξύνει περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων για μία θέση σε κεντρικά AEI.

H ανακοίνωση του νέου νόμου για τις μετεγγραφές εκκρεμεί, αλλά ήδη με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Aριστείδης Mπαλτάς έχει τονίσει ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στις ομάδες δικαιούχων, αφού διαπιστώθηκε ότι, με βάση το ισχύον σύστημα, μεταξύ των μετεγγραφομένων υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν σε πολύ εύπορες οικογένειες. Mάλιστα, ο κ. Mπαλτάς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εισοδηματικά κριτήρια να ισχύσουν ακόμη και για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.

«Oι μετεγγραφές δεν μπορεί να γίνονται μονότροπα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι σχολές έχουν πεπερασμένες δυνατότητες αξιοπρεπούς διδασκαλίας», έχει επισημάνει ο κ. Mπαλτάς, φέρνοντας παράλληλα τους γονείς προ των ευθυνών τους λέγοντας: «Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για το πώς θα γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει αυτές να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια τα οποία έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες. Tαυτόχρονα, πρέπει οι γονείς να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους... Kαι άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».
imerisia.gr

Read more...

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λαό...



... να συμβιβαστεί με ψίχουλα...
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταλήγει μαζί με τους εταίρους της τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τόνισε χθες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη...
διάρκεια του χαιρετισμού που απεύθυνε στην συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη .

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει όλα τα μνημονιακά μέτρα, καθώς είναι συμφωνία επέκτασης τυπικά και ουσιαστικά του μνημονίου, (μια συμφωνία) «που γεφυρώνει το παλιό με το νέο μνημόνιο που θα φέρει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.»

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να φέρει την μεταβατική συμφωνία στην Βουλή ούτε για έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, τόνισε ότι αν η συμφωνία είχε πραγματικά φιλολαϊκό περιεχόμενο, η κυβέρνηση θα την είχε φέρει στην Βουλή από την πρώτη στιγμή και πρόσθεσε ότι αντίθετα η κυβέρνηση με μια διαδικασία εξπρές υποτίθεται ότι ενημέρωσε την βουλή σε μια συνεδρίαση παρωδία.

Πρόσθεσε ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην έφερε την συμφωνία στην βουλή για να μην συναντηθεί το «ναι σε όλα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνο των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις η κυβέρνηση εισέπραξε την στήριξη όλων των άλλων κομμάτων «από τον Σαμαρά, τον Θεοδωράκη, μέχρι τον ναζιστή χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκο.»

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει «εθνική προσπάθεια» την πολιτική της προκειμένου να διασφαλίσει περισσότερο ζεστό κρατικό χρήμα για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ η «υπερήφανη διαπραγμάτευση»αφορά συμφέροντα της άρχουσας τάξης που η κυβέρνηση επιδιώκει να υπηρετήσει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι «όπως κι αν καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση, πάλι ο λαός θα βρεθεί στη γωνία, χαμένος, αν δεν οργανώσει έγκαιρα την αντεπίθεσή του.»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι σε συνθήκες κρίσης αποτελεί νόμο το ότι μαζί με την εργατική τάξη και τον λαό που την πληρώνει πάντα καταστρέφεται και ένα τμήμα του κεφαλαίου και πρόσθεσε ότι βάσει αυτού διεξάγεται ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, μονοπωλίων και σε τελική ανάλυση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων που εκπροσωπούν αυτά τα συμφέροντα.

Στην συνέχεια της ανάλυσής του είπε ότι στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπάρχει η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας-Ιταλίας με την πρώτη να είναι η κερδισμένη των τελευταίων ετών, κυρίως με την έννοια ότι αυξάνει η ψαλίδα μεταξύ γερμανικών μονοπωλίων και γαλλικών και ιταλικών.

Η αντανάκλαση αυτής της αντιπαράθεσης εκφράζεται με την Γερμανία να επιμένει στην σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και τις άλλες χώρες να επιδιώκουν χαλάρωση προκειμένου να εξοικονομήσουν κρατικό χρήμα που θα διοχετευθεί στις επενδύσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι στην αντιπαράθεση εμπλέκονται ενεργά και οι ΗΠΑ επιθυμώντας από τη μια να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία, ενώ από την άλλη δεν θέλουν να διαταραχθεί η συνοχή της Ευρωζώνης.

«Σ΄ αυτές τις αντιθέσεις και τους σχεδιασμούς είναι ενταγμένη και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης.»

Αναφέρθηκε επίσης και στον στόχο των ΗΠΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία, για αποδυνάμωση των σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας και μέσω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, καθώς στην εν εξελίξει υλοποίηση ατλαντικών σχεδίων επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής «με μοχλό τους τζιχαντιστές» και απώτερο στόχο τον άμεσο έλεγχο της περιοχής από τις ΗΠΑ.

«Σ΄ αυτά τα σχέδια η κυβέρνηση επιδιώκει να αναλάβει ρόλο, δηλώνοντας διαθέσιμη για συμμετοχή σε επεμβάσεις στην περιοχή, με πρόσχημα την υπεράσπιση δήθεν των χριστιανικών πληθυσμών, αποκρύβοντας όμως από το λαό ότι τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες, περικλείουν άμεσους κινδύνους μεγάλης εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τους οποίους μόνο θύματα θα θρηνήσει ο λαός και τα παιδιά του» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε διαχειριστικές λογικές, και επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη ξεπερνιούνταν με συμβιβασμούς, τόνισε στη συνέχεια ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, «χωρίς φυσικά να μπορούμε να προβλέψουμε το πότε και το πώς, αυτές οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη να μην είναι δυνατόν να συμβιβαστούν, να δημιουργηθούν μεγάλα ρήγματα στη συνοχή της Ευρωζώνης.»

«Χρειάζεται σε κάθε καμπή, σε κάθε φάση των εξελίξεων, να διασφαλίζεται ως «κόρη οφθαλμού» η αυτοτέλεια του κινήματος, για να μη μπαίνει το κίνημα και ο λαός κάτω από ξένη σημαία, αλλά να σηκώνει τη δική του σημαία» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα και να πείσει τον λαό να συνεχίσει τις θυσίες συμβιβαζόμενος με ψίχουλα, και πρόσθεσε ότι «όσο η «αριστεροδέξια» κυβερνητική σύμπραξη θα προσπαθεί να διατηρήσει τη στήριξη και ανοχή του λαού, τόσο θα επιτίθεται στο ΚΚΕ.»

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες «δεν θα τους αφήσουμε να οδηγήσουν το κίνημα, το λαό, τη νεολαία, σε νέα κατρακύλα, να ματώνει ες αεί», προσθέτοντας ότι «το πραγματικά νέο βρίσκεται στην εργατική τάξη, στο λαό, στην λαϊκή κοινωνική συμμαχία όλων των καταπιεσμένων, των πραγματικών παραγωγών του πλούτου και εδώ εναποθέτουμε την ελπίδα του λαού, για την εργατική εξουσία.»

Read more...

Aπανωτές επιθέσεις από ΜΑΤ και μεταλλωρύχους...


Embedded image permalinkΝέες φωτογραφίες από τα επεισόδια στο Χονδρό Δένδρο (ΦΩΤΟ)...εναντίον πολιτών. 
Δείτε τις φωτογραφίες...
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Χονδρό Δέντρο, όταν ο κόσμος που συγκεντρωνοταν για να διαδηλώσει ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, δέχθηκε επίθεση από ΜΑΤ με δακρυγόνα και...
μεταλλωρύχους.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από το left.gr:


11;24 Απανωτές επιθέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων. Πίσω από την αστυνομία και οι μεταλλωρύχοι πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των κατοίκων.

11:20 Μιλώντας στο «Κόκκινο», η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε:

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, η Αστυνομία απέκοψε εντελώς τους κατοίκους που είχαν ήδη συγκεντρωθεί από όσους κατέφθαναν για να διαδηλώσουν. Υπό το βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, «αγανακτισμένοι» μεταλλωρύχοι πετροβολούσαν τα ΙΧ οχήματα κατοίκων!skouries 5-4-15 05

11:10 Οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και από τις δύο πλευρές από εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός με την αστυνομία να κάθεται απαθής, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγα λεπτά μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν ανεμπόδιστα με πέτρες στα αμάξια των κατοίκων.
10:37 Νέα επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων και της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη. 

Μεταλλωρύχοι σε μία ξαφνική επίθεση έριξαν πέτρες και ξύλα στους κατοίκους και χτυπήσανε άσχημα κάποιους από τους αυτούς -πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την στάση της αστυνομίας. Όπως αναφέρουν, οι αστυνομικές δυνάμεις όχι απλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τους σταματήσουν, αλλά χτυπούσαν κι εκείνοι τους κατοίκους.


10:27 Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή μεταξύ των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός και των κατοίκων που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. 
Η ομάδα των μεταλλωρύχων ξέφυγε από την αστυνομία και άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες στους κατοίκους . Αυτή τη στιγμή ισχυρές αστυνομικές δύναμης βρίσκονται ανάμεσα στις δυο ομάδες. 

8:56

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τον δρόμο στο Χονδρό Δέντρο στις Σκουριές, ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκονται εργαζόμενοι των μεταλλίων που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση υπέρ των εξορύξεων επίσης στις 11:00.

skouries 5-4-15 01

φωτο seleo.gr

Read more...

Mάχη σώμα με σώμα, στις Σκουριές...



Επίθεση μεταλλωρύχων κατά κατοίκων...
Επεισόδια σημειώνονται στις Σκουριές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και αντισυγκέντρωσης από τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold.

Οι...
δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη θέση «Χονδρό Δένδρο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις αρχικές αντεγκλήσεις και τον πετροπόλεμο διαδέχτηκε επίθεση των μεταλλωρύχων κατά των διαδηλωτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ομάδα μεταλλωρύχων κατάφερε να περάσει από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν συγκρούσεις σώμα με σώμα, ενώ η αστυνομία επενέβη για τον τερματισμό των επεισοδίων. 


Read more...

«Μεγάλο συνέδριο με ανοιχτές διαδικασίες», ζητεί ο Δένδιας...


Υπέρ της διεξαγωγής ενός εκτάκτου και ανοικτού συνεδρίου της ΝΔ, τάσσεται σε συνεντευξη του στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, ερωτηθείς για τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος, απάντησε:

"Την...
απάντηση στο ερώτημα αυτό επιμένω ότι οφείλει να τη δώσει ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα συγκληθεί εκτάκτως, ύστερα από ανοιχτές διαδικασίες, προκειμένου να εκφράσει την κοινωνική βάση της παράταξης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε χάσει με τόσο μεγάλη διαφορά και μάλιστα από ένα “αντισυμβατικό” κόμμα (και όχι από ένα κόμμα εξουσίας) και να μη συζητούμε διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτή την ήττα. Σαφώς και έπαιξαν ρόλο τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία αναγκάστηκε να λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επίσης ο λαϊκισμός και οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν αυτά τα μοναδικά αίτια όμως. Μετά το τέλος του 2013 δείξαμε να μην έχουμε επαρκές αφήγημα για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, έγιναν λάθη που “πλήγωσαν” την κοινωνική βάση του κόμματος, όπως η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ χάσαμε και τον μεσαίο χώρο, ο οποίος είναι ο χώρος συνάντησης των ιδεών και όχι απλώς η γραμμική μετεξέλιξη του παλαιού Κέντρου. Για όλα αυτά όμως δεν αρκεί ένα άρθρο ή μια συνέντευξη οποιουδήποτε στελέχους ούτε μια συνεδρίαση-εξπρές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή της Πολιτικής Επιτροπής. Εχω διατυπώσει την πρότασή μου για έκτακτο συνέδριο ελπίζοντας ότι η ηγεσία του κόμματος θα κατανοήσει τελικά τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη σύγκλησή του".

Για τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος σχολίασε ότι «δεν μπορείς να απευθύνεσαι στην ελληνική κοινωνία χωρίς να δείχνεις ότι έχεις κατανοήσει τα λάθη σου και ότι έχεις συζητήσει για αυτά. Οσο απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία αποκλειστικά με όρους “δικαίωσης” και δεν δείχνουμε ότι πραγματικά λάβαμε το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας, η προσπάθεια για επανάκαμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη» ενώ για το αν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας σημείωσε:

«Ο κ. Σαμαράς προσέφερε στη χώρα, ειδικά το διάστημα 2012-13, όταν και αποφεύχθηκε η έξοδος από την ευρωζώνη και μπήκαν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, με την αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων. Οφείλουμε όλοι μας – και όχι μόνο όσοι προερχόμαστε από η ΝΔ – να αναγνωρίσουμε το σημαντικό έργο που παρήχθη. Αλλά θα πρέπει παράλληλα να αξιολογηθούν και τα όποια λάθη έγιναν, ιδίως το 2014, όπως για παράδειγμα, πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, οι επιλογές που έγιναν στην οικονομική και φορολογική πολιτική, ιδίως από τη στιγμή που αποχώρησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας. Το μέλλον είναι μία άλλη συζήτηση». 

Υποστηρίζει, ακόμα, ο κ. Δένδιας ότι η κοινωνία θα αποφασίσει αν ήρθε η ώρα για ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα. «Το αν ήρθε η ώρα για νέο κεντροδεξιό κόμμα δεν το αποφασίζω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Το αποφασίζει η ίδια η κοινωνία. Στην παρούσα συγκυρία δεν θεωρώ ότι η ΝΔ έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο. Αλλά επαναλαμβάνω ότι τον τελευταίο λόγο σε αυτό τον έχουν οι πολίτες».

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Νέα Δημοκρατία να χάσει τον χώρο του Κέντρου και να αυτοπεριορισθεί στο δεξιό κομμάτι και μόνον του πολιτικού φάσματος, και μάλιστα στο άκρο του». 

Για το εάν είναι δελφίνος απάντησε: «Χαριτολογώντας, θα μπορούσα να πω, ανατρέχοντας στην ιστορική προέλευση του όρου, ότι επειδή δεν έχω “ευγενική” καταγωγή θα ήταν μάλλον άστοχο να με ονομάσει κανείς δελφίνο. Επί της ουσίας τώρα, οι πολίτες μάς κρίνουν όλους». Για το εάν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία είπε ότι για να απαντήσει «θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διευκρίνιση της φυσιογνωμίας του κόμματος».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο ρήξης, ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων: «Πολύ φοβούμαι όμως ότι η κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε συμπληγάδες μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων τις οποίες μοίραζε αφειδώς και της ανάγκης επίδειξης μετεκλογικού ρεαλισμού, έχει εγκλωβιστεί σε δυσχερή θέση, με την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου να βρίσκεται ουσιαστικά σε στασιμότητα επί 40 και πλέον ημέρες. Δεν πρέπει όμως να έχουμε αυταπάτες για το τι θα σημαίνει μια ρήξη καθώς θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών όσο και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας».

Και επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να ξεχνά όμως ότι την κυβέρνηση αυτή την ψήφισαν οι ψηφοφόροι της, οι περισσότεροι τουλάχιστον, για να διατηρήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και όχι για να την οδηγήσει στην έξοδο. Παράλληλα θα πρέπει να λάβει υπόψη του το προηγούμενο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ο οποίος απολάμβανε τη στήριξη μεγάλου τμήματος πολιτών, αλλά όταν συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα και κατέστησαν ορατές οι αδυναμίες της πολιτικής του, η κυβέρνησή του κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο».

Read more...

Πώς δούλευαν οι... φούρνοι της ακολασίας...




Νέα συγκλονιστικά στοιχεία  για το κύκλωμα σωματεμπορίας, με φερόμενο ως εγκέφαλο ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας φούρνων, αποκαλύπτει βούλευμα-φωτιά με το οποίο 20 πρόσωπα οδηγούνται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε νέα δίκη, ανεξάρτητη με αυτή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Το κύκλωμα δρούσε και εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα σε...
μαγαζιά strip show σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φλώρινα και Πέλλα, όπου κοπέλες από τη Μολδαβία, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία εξαναγκάζονταν σε σεξ επί σκηνής, ακόμη και με πρόσωπα του ίδιου φύλου σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα".

Οι σύγχρονες σκλάβες του σεξ είχαν για τους κατηγορούμενους «όριο απόδοσης όπως τα άλογα κούρσας», συνευρίσκονταν ερωτικά με δεκάδες άνδρες για να ξεπληρώσουν τη δήθεν οφειλή τους προς το κύκλωμα, εξαναγκάζονταν σε εικονικούς γάμους με Έλληνες για νόμιμη παραμονή στη χώρα και ζούσαν κλειδωμένες σε πνιγηρά διαμερίσματα.

Στο βούλευμα γίνεται αναφορά σε συνομιλίες όπου οι πρωταγωνιστές ακούγονται να διαπραγματεύονται την αγοραπωλησία γυναικών για 4.700 ευρώ την κάθε μία και να μιλούν για αποστολή κοριτσιών από τη Ρωσία στην Ελλάδα «που κάνουν κόλπα τρελά και σπαγκάτες ιστορίες».

Σύμφωνα με τους δικαστές οι κατηγορούμενοι ανάγκαζαν τα κορίτσια να προβαίνουν σε live ετεροφυλικές και ομοφυλοφιλικές ερωτικές πράξεις επί σκηνής με χρήση ερωτικών βοηθημάτων.

Οι δράστες δεν επέτρεπαν στις κοπέλες να κυκλοφορούν μόνες τους, παρά μόνο συνοδευόμενες από μέλη της οργάνωσης και μόνο για να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους ή να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους.

Οι Αρχές επιφυλάσσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ιδιοκτήτη της αλυσίδας των φούρνων, τον οποίο οι συγκατηγορούμενοί του τον αποκαλούσαν με δέος «Μεγάλος Α» ή «Μεγάλος». Ο «Μεγάλος» ενημερώνονταν για όλα τα θέματα όπως τις εισπράξεις, τη συμπεριφορά των γυναικών, τις αποδόσεις τους, τα ωράρια, τα προγράμματα.

Read more...