Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αντίθετοι ΝΔ και ΛΑΟΣ στις αλλαγές σε ιατρικές ειδικότητες και διοίκηση ΕΣΥ

Σύσκεψη στη Βουλή


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τις αλλαγές στη λήψη ιατρικής ειδικότητας και το νέο πρότυπο λειτουργίας του ΕΣΥ απέρριψαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ στη σύσκεψη στη Βουλή για τον προγραμματισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων απέρριψαν δύο θέματα που έθεσε η ηγεσία του υπουργείου: Τις αλλαγές στη λήψη ιατρικής ειδικότητας, με εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας, τις προβλέψεις για αλλαγή στο πρότυπο διοίκησης του ΕΣΥ με συνεργασία δημοσίου ιδιωτικού τομέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και οι υφυπουργοί Μ.Τιμοσίδης, Μ.Μπόλαρης, Δ.Βαρτζόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αρμόδιος για θέμα Υγείας Εμ.Μπεντενιώτης και ο Γραμματέας του ΚΤΕ, Δ.Αντωνακόπουλος, ο υπεύθυνος τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αθ.Γιαννόπουλος και η υπεύθυνη του Τομέα Υγείας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, κυρία Αρτεμις Τσικνιά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πάγκαλος: «Πλήρωσα 420.000 σε φόρους το 2009!»

Διευκρινίσεις και αιχμές από τον αντιπρόεδρο


http://img.protothema.gr/3A164E4B2D1AE8446650A705B3228D87.jpg

«Ακατανόμαστες ακριτομυθίες ανεθυνοϋπεύθυνων» χαρακτηρίζει ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος τα περί «ύποπτων» μειώσεων εισοδημάτων 11 βουλευτών, επικρίνοντας ουσιαστικά τα «καρφιά» που άφησε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες», Βαγγέλης Αργύρης.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφέρεται ότι «στο πόθεν έσχες του 2009 δεν καταγράφονται ως τραπεζικές καταθέσεις, ποσά ύψους 449.000 ευρώ, που προέρχονταν από την εκποίηση δύο ακινήτων που του είχαν περιέλθει από κληρονομία. Στην πραγματικότητα και στην ίδια περίοδο, από το ποσό αυτό είχαν καταβληθεί σε μετρητά: για φόρους κληρονομιάς προς την Α ΔΥΟ Αθηνών (226.638 ευρώ, για επιμεριστικό φόρο πώλησης ακινήτων 34.188,16 ευρώ, για εξόφληση οφειλών προς το Ταμείο Νομικών 71.241,73 ευρώ, για φόρο εισοδήματος 20.349 ευρώ, καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα 68.000 ευρώ, Δηλαδή συνολικά κατεβλήθησαν αμέσως σε μετρητά 420.417,32 ευρώ».

Στο κείμενο σημειώνεται ότι «υποχρέωση παροχής τέτοιων πληροφοριών δεν υπάρχει στο νόμο περι πόθεν έσχες. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες διατάξεις που υποχρεώνουν να σεβόμαστε την αλήθεια και προστατεύουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Ας το έχουν όλοι υπόψη τους».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Παπαδημούλης και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή με δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα στις «περίεργες» μειώσεις καταθέσεων των βουλευτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν «κρυφά» εμβάσματα προς Ελβετία.

Read more...

Απάντηση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια










Απάντηση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια
«Παντελώς αυθαίρετες και απόλυτα συκοφαντικές» χαρακτηρίζει τις αναφορές σε βάρος του όσον αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις έκνομες ενέργειες για τις οποίες καταδικάστηκε η Ferrostaal.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην επίσημη ανακοίνωση του δικαστηρίου του Μονάχου για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της εταιρείας, δεν υπάρχει αναφορά σε κανένα άλλο πρόσωπο πέραν των καταδικασθέντων.

«Μια και ανεξάρτητα της δικαστικής απόφασης υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Γερμανία που με φέρουν να συγκαταλέγομαι δήθεν μεταξύ των αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω και πάλι ως παντελώς αυθαίρετες, αστήρικτες και απόλυτα συκοφαντικές τις σχετικές αναφορές σε βάρος μου και επισημαίνω ότι στο πόρισμα της Γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υπάρχει ούτε μαρτυρία, ούτε ένδειξη και πολύ περισσότερο απόδειξη περί δικής μου εμπλοκής», ξεκαθαρίζει.

Αναφερόμενος μάλιστα στις αναφορές που υπήρχαν σε βάρος του στην εισαγγελική πρόταση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, τονίζει ότι «δεν προκύπτουν από πουθενά, δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε καν στις καταθέσεις των δύο καταδικασθέντων πρώην διευθυντικών στελεχών της Φέροσταλ. Σημειώνει μάλιστα ότι το αβάσιμο των σχετικών αναφορών για το πρόσωπό του «αποδεικνύεται επιπλέον, από το γεγονός ότι η γερμανική Δικαιοσύνη με δικαίωσε στην προσφυγή του με ασφαλιστικά μέτρα κατά του περιοδικού Σπίγκελ».

«Είναι δεδομένο ότι την ίδια οδό δικαίωσης, -που είναι και η μοναδική-, θα ακολουθήσω και κατά κάθε ΜΜΕ στη Γερμανία που θα προβάλλει παρόμοιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς», καταλήγει।
http://newpost.gr
Read more...

Επιστολή Γιαννίτση για το ακανθώδες θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων

Ζητά τις προτάσεις τους

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνέχεια στο ακανθώδες θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τ.Γιαννίτσης, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Θ.Τσούρα, ζητώντας να καλέσει τα (υπερχρεωμένα τα περισσότερα) κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το εν λόγω ζήτημα.

«Εν όψει των σημαντικών θεμάτων που έχουν προκύψει, σε παρακαλώ να προσκληθούν τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα» αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «το πλαίσιο της θεματολογίας περιλαμβάνει -όχι κατ’ αποκλειστικότητα- τα εξής»:

  • Χρηματοδότηση (τακτική – εκλογική) των κομμάτων
  • Δυνατότητα προεξόφλησης κρατικής χρηματοδότησης
  • Αντιμετώπιση χρεών των κομμάτων προς τράπεζες
  • Θέματα διαφάνειας και ελέγχου οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων.
Ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος ζήτησε να παραστεί στην εν λόγω συνεδρίαση, κινεί την συγκεκριμένη διαδικασία, με την ελπίδα να επιτύχει την συναινετική δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Oι μειώσεις συντάξεων ανά ταμείο που εισηγείται ο Γ. Κουτρουμάνης

Μέχρι 15 Ιανουαρίου η τελική πρόταση για τις επικουρικές


http://img.protothema.gr/8C7838F925AB46972D3ED0B71FB5C2FB.jpg

H κατάθεση του νομοσχεδίου για τις επικουρικές θα μετατεθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αν και, όπως τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, το κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ήταν καλύτερο απ' ότι περίμενε, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Νικολόπουλου.

Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 10% έως 25%, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις θα έιναι και περισσότερο. Στο ενοποιημένο ταμείο, η αναπλήρωση θα κυμαίνεται από 20% εως 45% του συντάξιμου μισθού. Τα ταμεία που θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις θα είναι το ΝΑΤ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών, το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων και το επικουρικό ταμείο δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Το ΕΤΑΤ, ένα από ταμεία που θα ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο ( τα υπόλοιπα είναι τα: ΕΤΑΤ ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ) ήδη ζήτησε να εξαιρεθεί, υποστηρίζοντας ότι η σύνταξη που χορηγείται στους τραπεζοϋπαλλήλους είναι η μοναδική που παίρνουν -ένας συνδυασμός κύριας και επικουρικής καταδικαστική για τους συνταξιούχους και δεν αποτελεί λύση για την επιβίωση των ταμείων, που πάσχουν κύρια από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την εισφοροαποφυγή και την καλπάζουσα ανεργία."

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις που περιλαμβάνονται στην αρχική πρόταση του κυρίου Κουτρουμάνη κυμαίνονται από 10% έως 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έως 30% για το ΤΑΥΤΕΚΩ έως και 25% σε μια 5ετία για το ΤΕΑΔΥ , έως 25% για το ΤΑΔΚΥ και ως 25% επίσης για το ΤΕΑΥΦΕ.

Σε περίπτωση που δεν συγχωνευτούν τα ταμεία για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους, τότε οι μειώσεις θα είναι δραματικότερες... Θα πρέπει να μειωθεί κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών , κατά 34% το ΕΤΕΑΜ, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ, κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιρειών και των ναυτικών πρακτόρων και κατα 65% το ταμείο της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι οι μειώσεις των επικουρικών είναι μονόδρομος, ώστε να διασωθούν οι κύριες συντάξεις στη διάρκεια του εφιαλτικού 2012 που κινδυνεύουν εξαιτίας της ύφεσης και της υστέρησης εσόδων .

Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με την εισήγηση Κουτρουμάνη στο υπουργικό συμβούλιο, τα επικουρικά ταμεία βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαιτίας των υπέρογκων ελλειμμάτων, που ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ και της ανατροπής της ασφαλιστικής σχέσης μεταξύ εργαζομένων, που καλούνται να συντηρήσουν τριπλάσιους συνταξιούχους.

Το πακέτο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις έως και 35% και συγχώνευση των μεγάλων ταμείων προκαλεί την αντίδραση των διοικητικών συμβουλίων των ταμείων που υποστηρίζουν ότι θα χαθεί η αυτοτέλεια και η περιουσία των εύρωστων ταμείων .

Η ΓΣΕΕ εκφράζει ακόμα μια φορά την αντίθεση της στις περικοπές τονίζοντας: "Αυτή η εύκολη λύση των περικοπών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα των ταμείων, γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι παροχές αλλά οι εισφορές και τα έσοδα τα οποία λόγο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, της ανεργίας και της εισφοροκλοπής έχουν μειωθεί δραματικά".

Ο υπουργός Εργασίας εισηγείται επίσης στο υπουργικό συμβούλιο την επαναφορά της αυτόφωρης διαδικασίας για τους οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ,την αναγκαιότητα μείωσης των αναπηρικών συντάξεων και την αναζήτηση νέων πόρων επί των συναλλαγών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού.
Read more...

Αργύρης: Ζούμε πολιτικά καλλιστεία, μέχρι χτες έτρωγαν και έπιναν με τον Παπανδρέου και τώρα τον βρίζουν









Αργύρης: Ζούμε πολιτικά καλλιστεία, μέχρι χτες έτρωγαν και έπιναν με τον Παπανδρέου και τώρα τον βρίζουν
«Συντροφικά μαχαιρώματα» με φόντο τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκαν στη Βουλή. Ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Αργύρης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Χρ. Πρωτόπαπα κατηγορώντας τον ότι «έτρωγε κι έπινε με τον Γ. Παπανδρέου και τώρα τον βρίζει».

Αφορμή στάθηκαν οι επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Αργύρης αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα με τους 11 βουλευτές οι οποίοι ελέγχονται -στο πλαίσιο του «πόθεν έσχες»- για τυχόν εκροή καταθέσεών τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία διαπιστώθηκε να έχουν μειωμένες καταθέσεις, κάτι που κοινοποιήθηκε από τον κ. Αργύρη, ως αρμοδίου για τον έλεγχο των οικονομικών των βουλευτών, δίχως ωστόσο να κοινοποιηθούν τα ονόματά τους. Κάτι το οποίο προκάλεσε έντονες γκρίνιες μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι εμφανίζονταν ενοχλημένοι, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό σπιλώνονται συλλήβδην και οι «300».

Ο κ. Πρωτόπαπας μάλιστα σε δήλωσή του ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών δεν δίστασε να στηλιτεύσει τους χειρισμούς που έγιναν, αν και απέφυγε να καταφερθεί ευθέως κατά του κ. Αργύρη. Όπως είπε συγκεκριμένα «δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας», επισημαίνοντας ότι «οι ορκωτοί λογιστές πρέπει να καλέσουν αυτούς τους 11, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα να επιληφθεί άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου των ''πόθεν έσχες''».

Λίγη ώρα αργότερα σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Αργύρης περνούσε στην αντεπίθεση δίνοντας μια ευρύτερη εσωκομματική διάσταση στο θέμα, ένδειξη των διαθέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος της πλειοψηφίας. «Για το εάν είναι δίκαιη ή άδικη η κριτική που δέχτηκα θα φανεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας:

« Ήρθαν πολλοί και με βρήκαν και γκρίνιαζαν ότι στοχοποιούνται. Άκουσα και τις δηλώσεις του Πρωτόπαπα. Τι να κάνουμε; Έχουμε και πολιτικά καλλιστεία. Μέχρι χθες τρώγανε και πίνανε μαζί με τον Γ. Παπανδρέου και σήμερα τον βρίζουν. Σε μένα θα σταματήσουν;». Οι βολές κατά του κοινοβουλευτικό εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν αίσθηση, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Αργύρης «εγώ μετράω πόντο-πόντο κάθε μου δήλωση και κάθε μου πράξη. Το ηπειρώτικο κεφάλι γυρνά πρώτα προς τα πίσω και μετά προς τα μπροστά».

Πηγή: tovima।gr
http://newpost.gr

Read more...

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για διόρθωση στο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ

Πρώτα καταβολή, μετά συμψηφισμός


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έως τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να προσέλθουν στους αρμόδιους Δήμους όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το τέλος που υπολογίστηκε για φέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων, η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012, όπως σημειώνει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους, για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξόφληση του τέλους του 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, και την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία υπολογισμού του τέλους ακινήτων για το 2012.

Τα βήματα για τη διόρθωση


Βάσει της εγκυκλίου, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση των λαθών έχει ως εξής;

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε Δήμου, με τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το τέλος ακινήτων για το 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, θα πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο Δήμο έως την 20ή Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να ελέγξουν εάν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και σε περίπτωση λάθους να προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν έως την 27η Ιανουαρίου τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος έπειτα θα πρέπει να τις αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα τις ελέγξει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση, ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο. Στη συνέχεια, έως τη 10η Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ διαβιβάζει τις καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το τέλος ακινήτων που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και, εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από αυτό που αρχικά υπολογίσθηκε, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό του τέλους ακινήτων για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται στον καταναλωτή από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά συνέπεια, το τέλος ακινήτων για το έτος 2011 καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και εάν το ποσό τέλους που επανυπολογίζεται βάσει των διορθωμένων στοιχείων είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίσθηκε αρχικά, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012.

Αδυναμία πληρωμής

Όσοι φορολογούμενοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στη ΓΓΠΣ.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μόνοι την ηλεκτρονική αίτηση, θα μπορούν να την υποβάλουν χειρόγραφα στην αρμόδια Εφορία, η οποία θα προωθεί στη συνέχεια την καταχώρισή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία των φορολογουμένων, θα αποστέλλει σχετικό αρχείο στην αρμόδια ΔΟΥ για την οριστική εξέταση των αιτήσεων. Ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις- που είναι δύο για το 2011 και πέντε για το 2012- είτε τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων, που αφορά σε φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου στο οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος, ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους, δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ, ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.

Ρυθμίσεις για το 2012 και μειωμένους συντελεστές

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για το έτος 2012 το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε ισόποσες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Για το έτος 2012, το τέλος βαρύνει τον κατά την 31η Μαρτίου 2012 κύριο ή επικαρπωτή του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε μη οικιακά ακίνητα ( βιομηχανίες, πάρκινγκ, ξενοδοχεία) μεγαλύτερα από 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους, που προκύπτει βάσει της τιμής ζώνης, μειώνεται κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αποτυπώνονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31η Μαρτίου 2012.

Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 35% της συνολικής επιφάνειας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το τέλος, των κύριων αποκλειστικά τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ.

Ο μειωμένος συντελεστής ( 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό) του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εφαρμόζεται σε πρόσωπα που τα ίδια ή πρόσωπα που τα βαρύνουν φορολογικά, παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, καθώς και σε πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει για τους ανάπηρους ή τα πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για τους πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει στον ή στη δικαιούχο, και όταν η ως άνω κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Τα παραπάνω ισχύουν με τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δυο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα κύριος ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, ομοίως, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανησυχεί για τη δόση των 89 δισ. ευρώ ο Παπαδήμος

Μετά το... πισωγύρισμα για τις συντάξεις...


http://img.protothema.gr/B95AF0A65F042AE9353FE30D3121705B.jpg

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος το επόμενο διάστημα.

Όπως ο ίδιος ενημέρωσε τους υπουργούς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, το αντικείμενο των συναντήσεων αυτών θα είναι η θητεία της κυβέρνησης.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν και το "πισωγύρισμα" του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη ως προς τον χρόνο εφαρμογής της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, σε μία εξέλιξη που φαίνεται να είναι συμφωνημένη με την Τρόικα.

Διαβάστε εδώ τις εξελίξεις σχετικά με την αναβολή της ρύθμισης και εδώ σχετικά με τις περικοπές που προτείνει ανά ταμείο το υπουργείο Εργασίας.

Στο θέμα της θητείας της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Μεταφορών κύριος Μάκης Βορίδης όταν έλαβε το λόγο στο υπουργικό συμβούλιο.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ο κύριος Βορίδης ανέφερε πως ο ΛΑΟΣ, έχει πάρει θέση υπέρ της παράτασης και της εξάντληση του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης ακόμα και της αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος και για αυτό ο ΛΑΟΣ, δεν μπορεί να συναινέσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να είναι συγκεκριμένου σκοπού και χρόνου. Ο κύριος Παπαδήμος απάντησε στον κύριο Βορίδη πως ο εξορθολογισμός των επικουρικών ταμείων είναι στο πλαίσιο του σκοπού της κυβέρνησης.

Ο κύριος Παπαδήμος, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για ευρεία συμφωνία ώστε να υπάρξει αναγκαία αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων. Μίλησε επίσης για αναγκαία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για αναγκαία προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου είπε ο κύριος Παπαδήμος, τότε αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση για την δόση - μαμούθ των 80 δισ. ευρώ αλλά και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων εν γένει.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι προτάσεις του κύριου Κουτρουμάνη αποτελούν μια βάση για περαιτέρω διερεύνηση, αξιοποίηση τους και διαβούλευση με τα κόμματα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κύριος Βενιζέλος σημείωσε, ότι η πίεση που θα δεχτεί η Ελλάδα από την Τρόικα θα εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις.
Read more...

«Ραντεβού» Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θητεία της κυβέρνησης

Την Παρασκευή συνάντηση με Σαμαρά


Η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, θα γίνει την Παρασκευή
Η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, θα γίνει την Παρασκευή (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, την ερχόμενη Παρασκευή, ανοίγει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τον χρονικό ορίζοντα και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, αλλά και να βρεθεί λύση στα φαινόμενα δυσλειτουργίας που παρατηρούνται.

Όπως ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, η συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον πρωθυπουργό προγραμματίστηκε -μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση- την Παρασκευή στις 18:30.

Τις επικείμενες συναντήσεις προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, όπου συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, όταν ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης άνοιξε τη συζήτηση.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε τη θέση του ΛΑΟΣ υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης και ενός πιο ευέλικτου σχήματος. «Αυτό χρειάζεται τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Αν είναι να μιλάμε για συγκεκριμένο χρόνο και σκοπό, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων» είπε ο υπουργός Υποδομών.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «στη συμφωνία των αρχηγών δεν μπήκε ρητή ημερομηνία». «Υπάρχουν, βέβαια, πολιτικοί αρχηγοί που αναφέρονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτό το μείζον θέμα της θητείας της κυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων της θα το συζητήσω σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Εξάλλου, ο κ. Παπαδήμος, απαντώντας στις αμφιβολίες που εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και το ασφαλιστικό εμπίπτει στις αρμοδιότητες της παρούσας κυβέρνησης, ανέφερε ότι «αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης».

«Εάν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα μέσα του Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, που συνδέονται και με την αξιολόγηση της δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας, αλλά και με την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αντοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε μετά την απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για μείωση των επικουρικών, με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα να ξεκαθαρίζει πως οι βουλευτές του κόμματος δεν θα ψηφίσουν τέτοιες περικοπές.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης προσήλθε τελικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο, αλλά μόνο προτάσεις. Τελικώς, το Υπουργικό έδωσε διορία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για την κατάρτιση νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τους υπουργούς προτάσεις που θα άρουν το αδιέξοδο στο θέμα των περικοπών.

«Ποιον προσπαθεί να πείσει η ΝΔ ότι είναι πραγματικά κατά της νέας σφαγής των επικουρικών συντάξεων, όταν ψήφισε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στηρίζει το 'κούρεμα' των αποθεματικών τους και προτείνει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτάται το ΚΚΕ, σε σχετική του ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός σήμερα επιβαρύνεται βάναυσα και δεν αντέχει άλλο να παρακολουθεί μια πολιτική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων. Ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να απαιτήσει από όλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τσοχατζόπουλο «φωτογραφίζει» ο δικαστής για τις μίζες στα υποβρύχια...



Στην ομιλία του ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρεται στις ευθύνες του υπουργού Άμυνας που υπέγραψε τη σύμβαση, δηλαδή του Άκη Τσοχατζόπουλου, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υποβρύχια αγοράζοτναι από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες».
Όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «η εταιρεία δούλευε με ... διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ενώ τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας».

«Οι δωροδοκούντες φυλακίστηκαν στη χώρα τους. Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή την καταδίκη δύο πρώην στελεχών της Ferrostaal στη Γερμανία για δωροδοκία.

«Επιβεβαιώθηκε η θέση του ΛΑΟΣ ότι η όλη διαδικασία των υποβρυχίων, ήταν στημένη από εκείνους που έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Όπως τονίζει, «είναι καιρός να μάθουμε σε ποιους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήγαν τα 21 εκατ. ευρώ μίζα που περιγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου».

Για το λόγο αυτό ο ΛΑΟΣ καλεί τον Πρωθυπουργό να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ...
skai.gr



Read more...

Το Βlog των απλήρωτων εργαζομένων του... ΠΑΣΟΚ...



Η κρίση χτύπησε και τα κόμματα, που παρά τις επιδοτήσεις - κρατικές και μη - δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους. Για κοροϊδία κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ. "Είμαστε εργαζόμενοι, όχι πολιτικά συνυπεύθυνοι", λένε.
Το δικό τους blog δημιούργησαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ που διαμαρτύρονται για...

τους ούτως ή άλλως χαμηλούς μισθούς τους, ακόμη και μετά από 20 χρόνια εργασίας, ενώ καταγγέλλουν πως έχουν τρεις μήνες να πληρωθούν.

Όπως σημειώνουν, το blog δεν είναι επίσημο μέσο έκφρασής τους, μιας και δεν υπάρχει σωματείο για να τους εκπροσωπεί, αλλά μία πρωτοβουλία ανθρώπων που βλέπουν καθημερινά την κοροϊδία εκ μέρους των υπεύθυνων.

"Για τον πολύ κόσμο είμαστε αυτοί... που μαζί τα φάγανε", γράφουν, σημειώνοντας όμως "Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι, κι όχι πολιτικά συνυπεύθυνοι".

Ακόμη, τονίζουν πως ο μόνος πρόεδρος που αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν ήταν και είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ προειδοποιούν ακόμη και για κατάληψη του κτιρίου, όπου δεν θα επιτρέψουν καμία εσωκομματική διαδικασία.

Όπως γράφουν το πρώτο τους δημοσιευμένο μήνυμα:

"Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι.. και όχι πολιτικά συνυπεύθυνοι!!

Το blog αυτό δεν αποτελεί επίσημο μέσο έκφρασης των εργαζομένων στο ΠΑΣΟΚ, μιας και δεν υπάρχει σωματείο κλπ (και πώς να υπάρξει άραγε) είναι μια πρωτοβουλία συντρόφων εργαζομένων που βλέπουν καθημερινά την κοροϊδία εκ μέρους των υπεύθυνων, την εξαθλίωση μας ως εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Σεπτέμβριο, καθώς και την καθημερινή διαπόμπευση μας απο τον περίγυρο μας για τα πεπραγμένα του κόμματος.

Του κόμματος το οποίο υπηρετούμε πολλοί απο εμάς πάνω από 20 χρόνια... και ξέραμε ότι αυτό θα υπηρέτη τον λαό και μόνο όπως μας δίδαξε ο ΜΟΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ, Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ .

Για τον πολύ κόσμο ίσως να είμαστε αυτοί ... που μαζι τα φάγανε..

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.. οι περισσότεροι μετά απο 15 και 20 χρόνια δουλειάς δεν παίρνουμε πάνω απο 1.200 ευρώ..

ΈΧΟΥΜΕ υποστεί ΟΛΕΣ τις μειώσεις και τα χαράτσια, που έχει υποστεί όλος ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα.

Σαν εργαζόμενοι έχουμε συμμετάσχει στις απεργίες μέσα από τα εργατικά μας κέντρα, (κυρίως στην περιφέρεια που γνωρίζουμε), αλλά για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσαμε να δηλώσουμε μαζικά τη συμμετοχή μας αφού στα κόμματα δεν υπάρχουν σωματεία υπαλλήλων.

Είναι απαράδεκτο ΝΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ... ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ...

Δεν μπορεί τα στελέχη του κόμματος να κονταροχτυπιούνται για θέσεις καρέκλες και κομματική εξουσία και να μην νοιάζεται κανείς για το ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να κάνουν απλήρωτοι Χριστούγεννα.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ...

Για ότι έχετε πράξει στη χώρα και στην ζωή του απλού πολίτη θα σας κρίνει ο μόνος αρμόδιος που είναι ο κυρίαρχος λαός (που μέρος του είμαστε και εμείς).

Για ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ... και σας λέμε το εξής:

-Η μη καταβολή του Δώρου μέχρι τις 21-12 είναι ποινικό αδίκημα.

- Καμιά κουβέντα και εσωκομματική διαδικασία δεν θα ανοίξει ΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ .

Ιδέες για εκπλήξεις προς εσάς καταφθάνουν πολλές....

Καλά Χριστούγεννα"

http://news247.gr



Read more...

«Ένεση» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ

Φθηνό χρήμα από την ευρωτράπεζα


Μέσα στο 2012 οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 600 δισ. ευρώ και με τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ λύνουν το πρόβλημα της εξεύρεσης χρηματοδότησης και μάλιστα με επιτόκιο 1%
Μέσα στο 2012 οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 600 δισ. ευρώ και με τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ λύνουν το πρόβλημα της εξεύρεσης χρηματοδότησης και μάλιστα με επιτόκιο 1% (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Από 150 έως 600 δισ. ευρώ μπορεί να αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, με τα τριετή δάνεια (LTROs) που πλέον παρέχει η ευρωτράπεζα και με τα οποία αντιμετωπίζονται -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- τα προβλήματα ρευστότητας του ευρωπαίκού τραπεζικού κλάδου.

Σήμερα, Τετάρτη, θα ανακοινωθεί από την ΕΚΤ το συνολικό ποσό που θα δοθεί στις τράπεζες, στην πρώτη δημοπρασία που θα γίνει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που αποφάσισε η ευρωτράπεζα στις 8 Δεκεμβρίου, όταν μείωσε το βασικό επιτόκιο της στο 1%.

Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα δανεισθούν περί τα 200 - 250 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι οι τράπεζες με το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες κατά πόσο αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη.

Χθες, Τρίτη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν σχεδόν στο μισό τα κεφάλαια που άντλησαν στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, εν αναμονή της κίνησης της κεντρικής τράπεζας, οι τράπεζες περιόρισαν το ύψος της εβδομαδιαίας χρηματοδότησής τους στα 169,024 δισ. ευρώ.

Με τα δάνεια της ΕΚΤ (Long Term Refinancing Operation - LTROs) οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν όσα κεφάλαια θέλουν για 1.134 ημέρες, έναντι 13 μηνών που ήταν το ανώτατο χρονικό όριο στα δάνεια που έδινε η ευρωτράπεζα πριν τις 8 Δεκεμβρίου.

Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω αυτά τα κεφάλαια μετά από 12 μήνες αν θέλουν.

Το επιτόκιο είναι το το ίδιο με το επιτόκιο παρέμβασης (1%) και οι τράπεζες μπορούν να ζητήσουν όσα χρήματα επθυμούν, εφόσον βεβαίως μπορούν να διαθέσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Συνεπώς, το ποσό που θα δανεισθούν εξαρτάται από τις εγγυήσεις που θα παρέχουν στην ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει «χαλαρώσει» τα κριτήρια για τις αποδεκτές εγγυήσεις, ώστε οι τράπεζες να έχουν περισσότερα μέσα στη διάθεση τους για να δανεισθούν.

Η ΕΚΤ στοχεύει με αυτή την κίνηση να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μέσα στο 2012 πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 600 δισ. ευρώ (35% υψηλότερα από εφέτος), εκ του οποίου το 75% είναι μη εξασφαλισμένο, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο λήγουν τραπεζικά ομόλογα 230 δισ. ευρώ, είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα «μπαζούκα από την πίσω πόρτα», εννοώντας ότι η ΕΚΤ αντί να δανείζει απευθείας τα κράτη (κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της) ή να αγοράζει «απεριόριστες» ποσότητες κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, δανείζει τις τράπεζες (με 1%) ώστε αυτές με τη σειρά τους να αγοράζουν κρατικά ομόλογα (με αποδόσεις άνω του 4%).

Θεωρητικά, οι τράπεζες εξασφαλίζουν ένα «σίγουρο» κέρδος (carry trade), ωστόσο αυτό ισχύει μόνο εάν τελικώς με αυτά τα χρήματα αγοράσουν ομόλογα.

Στην πράξη, οι τράπεζες θα καλύψουν τις υφιστάμενες θέσεις τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, όπου καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Εκτιμάται ότι θα στραφούν κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- στα ομόλογα με διάρκεια έως 3 έτη, ώστε να μην έχουν ρίσκο, καθώς με τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν θα αποπληρώνουν τα δάνεια που πήραν από την ΕΚΤ.

Αυτό άλλωστε έχει φανεί και στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς για παράδειγμα στα 2ετή ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει πάνω από 1% από τις 8 Δεκεμβρίου.

Έτσι, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του νέου εργαλείου που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ θα είναι βραχυπρόθεσμα, καθώς οι τράπεζες μειώνουν την έκθεση τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο απ΄αυτό που ήδη έχουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το Δημόσιο θα κρατήσει το 51% σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, λέει ο Γ. Ανωμερίτης

Ενστάσεις για τις διωτικοποιήσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατά της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) τάχθηκε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Ανωμερίτης.

«Περίπου το 96% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι δημόσια και μόνο το 4% ιδιωτικά», είπε ο κ. Ανωμερίτης, ο οποίος πρότεινε τα ελληνικά λιμάνια όχι μόνο να παραμείνουν στο δημόσιο αλλά να ενσωματώσουν και άλλες υπηρεσίες όπως τα τελωνεία και το λιμενικό.

Ο κ. Ανωμερίτης δεν διαφώνησε πάντως με την προοπτική να δοθεί η διαχείριση σε ιδιώτες, αναφερόμενος σε μικτά σχήματα με τη συμμετοχή και του δημοσίου.

Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι το δημόσιο θα κρατήσει το 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς, όπως επισήμανε, αυτό αποτελεί και ρητή αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ συνολικά υπογράμμισε ότι σε όλα τα λιμάνια, θα πρέπει την πλειοψηφία να έχει το Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν «παγώνουν» οι επιστροφές φόρου για μικρά ποσά, λέει το υπουργείο Οικονομικών

Θα πληρωθούν κανονικά

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Δεν πρόκειται να "παγώσουν" μικρά ποσά επιστροφής και συμψηφισμοί», δήλωσε την Τετάρτη στην πρωινή εκπορμπή της τηλεόρασης του Σκάι ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Ο κ. Θεοχάρης δεν διευκρίνισε τι εννούσε όταν έλεγε «μικρά ποσά».

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ακόμα ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχουν σταλεί στους φορολογούμενους όλα τα σημειώματα (φόροι ακινήτων) για το 2009, 2010 και 2011.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα υπάρχει μέριμνα ώστε να μη σταλούν όλα τα ειδοποιητήρια ταυτόχρονα.

Τέλος, ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να αναρτήσουν τις λίστες με τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφού προηγουμένως λυθούν κάποια ζητήματα νομικής φύσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με 30 εκατ. ευρώ και 465 ακίνητα αποφασίζουν να κόψουν τις συντάξεις

Μεγέθη… βιομηχανίας για τα 48 μέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου


http://img.protothema.gr/0CE9F2421102F011335FD9B68D5B751D.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαστάσεις πολυεθνικής επιχείρησης με συνολικό τζίρο 30 εκατ. ευρώ σε αμοιβές, εισοδήματα, μετοχές ή ομόλογα και 465 ακίνητα ή αγροτεμάχια, έχει η 48μελής κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το protothema.gr άθροισε τα εισοδήματα των μελών της κυβέρνησης και ανακάλυψε πως αυτοί που μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποφασίσουν για το αν θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις έως και 40% ή αν θα αυξηθεί εκ νέου το ρεύμα σε ανθρώπους που μπορεί και να είναι άνεργοι, ζουν ζωή χαρισάμενη, ανέγγιχτοι από την κρίση.

Σε μια ελεύθερη μαθηματική πράξη, ο μέσος όρος εισοδήματος των μελών της κυβέρνησης φθάνει στα 323.873 ευρώ και 10 ακίνητα ανά … κεφάλι. Μόνο οι αμοιβές (εκτός μετοχών και ομολογιών) των υπουργών αγγίζουν τα 15,5 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ένα μέγεθος ευθέως αντίστροφο με τις συνθήκες φτώχειας που εκατομμύρια πλέον Ελλήνων βιώνουν.

Πως λοιπόν ένας πολιτικός που ζει μέσα στη δική του γυάλα, στον μικρόκοσμο του πλούτου του, θα αντιληφθεί το πόσο δύσκολα περνά ο κόσμος; Πως μπορεί ένας πολιτικός με αποδοχές που πολλοί Ευρωπαίοι θα ζήλευαν να αποφασίζει για τις δικές μας μοίρες;

Πάντως είναι ξεκάθαρη η προτίμηση των περισσοτέρων υπουργών στις αγορές ακινήτων και γης. Μόνο ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δόλης εμφανίζεται να μην έχει ακίνητα, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης είναι μια εξαίρεση στον γενικό, πλούσιο κανόνα.

Επίσης, με μεγάλη διαφορά οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προηγούνται σε οικονομική δύναμη των συναδέλφων τους στην κυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ με τους τελευταίους να είναι οι οικονομικά πιο ανίσχυροι.

Read more...

Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση η περικοπή στις επικουρικές

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κρίσιμο τεστ αντοχής για τη συνοχή της δίνει σήμερα, Τετάρτη, η κυβέρνηση. Με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη, όλα είναι ανοιχτά, καθώς η ΝΔ τάχθηκε κατά του μέτρου και στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κινούνται με βάση τα εσωκομματικά. Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, από την έλλειψη συνοχής της κυβέρνησης.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα συζητηθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κάτι με το οποίο η ΝΔ δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα, όπως επιβεβαίωσε και το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ANT1 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι ζήτημα μείωσης επικουρικών συντάξεων δεν υπήρχε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς της ΝΔ να αναδείξουν τη διαφωνία του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό η στάση που θα τηρήσουν στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται με ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ενστάσεις έχει προκαλέσει η έντονη κριτική που ασκούν ορισμένοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης, εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών. Οι ίδιοι συζητούν σε αυτό το πλαίσιο και για τον πολιτικό βίο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση και είναι αποφασισμένος να πάρει μέτρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να απομακρύνει και υπουργούς εάν χρειαστεί.

Αν και μέχρι τώρα, ο πρωθυπουργός είχε αποφύγει να δράσει αποφασιστικά, δίνοντας ένα περιθώριο χρόνου για να μην δημιουργήσει κρίση, μετά και τα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν βγήκαν τα μαχαίρια για την εφεδρεία, πλέον εξετάζει πιο δραστικές λύσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν ψηφίζει ρύθμιση για τις επικουρικές και τη μονιμοποίηση των χαρατσιών της ΔΕΗ η ΝΔ

Σε τόνο αντιπολιτευτικό...


O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ολική επαναφορά στην... αντιπολίτευση πραγματοποιεί η ΝΔ, διαμηνύοντας ότι διαφωνεί και δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ούτε τη μονιμοποίηση των χαρατσιών για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε την Τετάρτη ότι η χρονική διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ξεκαθαριστεί κατά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Οι κινήσεις αυτές της ΝΔ εκλαμβάνονται ως επιχείρηση διαφοροποίησης από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με απώτερο στόχο την πρόωρη έξοδο εν όψει κάλπης.

Μιλώντας στον ANT1, το πρωί της Τετάρτης, ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η ΝΔ διαφωνεί με τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή. Σημείωσε, δε, ότι αυτό το μέτρο δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον έρθει στη Βουλή ρύθμιση για μονιμοποίηση του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει.

Ερωτηθείς, δε, για τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι αυτό το θέμα έχει ξεκαθαριστεί στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Το βέτο της ΝΔ από πολλούς εκλαμβάνεται ως προσπάθεια πρόκλησης ρήξης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, εξυπηρετώντας τον στόχο της πρόωρης εξόδου του κόμματος από την κυβέρνηση και επίσπευσης των εκλογών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί της ΝΔ έχουν λάβει οδηγίες από την ηγεσία του κόμματος να διατυπώσουν τις ενστάσεις αυτές, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...