Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Mαχαίρι στην Άμυνα- Καταργούνται 1230 οργανικές θέσεις...


Mε κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη καταργούνται 1.230 "καλυπτόμενες και κενές προσωποπαγείς οργανικές θέσεις".

Που σημαίνει ότι...
οι υπάλληλοι που θα μείνουν χωρίς δουλειά θα είναι πολύ περισσότεροι από τους 403 για τους οποίους ήδη έχουν συνταχθεί οι λίστες.

Η κοινή απόφαση Αβραμόπουλου - Μητσοτάκη αναφέρει ποιες οργανικές θέσεις καταργούνται...

Read more...

ΦΩΤΟ - Ντοκουμέντο του χρυσαυγίτη δολοφόνου...


Ο Ρουπακιάς "φαλαγγάρχης" Νίκαιας στην παρέλαση της Χ.Α. για τα Ίμια... 
«…Στο γραφείο της (Τ.Ο. Νίκαιας) είμαι μόνο τρεις μήνες... Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω μέρος σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής (…) Δεν είμαι μέλος (…) είμαι απλός υποστηρικτής». Ταδε έφη Ρουπακιάς Γ., από την απολογία του, που ...
διέρρευσε στους δικαστικούς συντάκτες.
Σήμερα, η efimeridadrasi.blogspot.gr δημοσιεύει μια φωτό (ερασιτεχνική φωτογραφία, βράδυ 3 Φλεβάρη 2013, Θαν. Γ. Κάππος για την εργατική εφημερίδα Δράση) , που δειχνει τον Ρουπακιά, να είναι  "φαλαγγάρχης" Νίκαιας στην παρέλαση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια ...

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Δεν μας φοβίζουν οι απειλές τους...




Η Χ.Α., με την ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της, επιχειρεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις αποκαλύψεις, για τον εγκληματικό της χαρακτήρα...
«Η ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα συνιστά...
απεγνωσμένη προσπάθειά της για αποπροσανατολισμό από τις διαρκείς αποκαλύψεις στοιχείων για τον εγκληματικό της χαρακτήρα» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.

«Ας κάνουν ότι νομίζουν. Δεν μας φοβίζουν οι απειλές τους. Έτσι και αλλιώς η παρουσία τους στη Βουλή συνιστά ύβρη για τη δημοκρατία.

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει παράγοντας επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και να ορίσει τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Read more...

Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων...


Είχε ψηφιστεί με το πρώτο μνημόνιο - Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ...

Αντισυνταγματική κρίθηκε, με την υπ’ αριθμ. 3354/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα που...
προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011) και την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, έκριναν ότι η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή τής ισότητας, ενώ μια δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.

Αναλυτικότερα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η πρόβλεψη στον νόμο της υποχρεωτικής, και χωρίς προηγούμενη κρίση του υπαλλήλου από υπηρεσιακό συμβούλιο, αποχωρήσεώς του» με μόνο κριτήριο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας, έστω και αν αυτός είναι μεγάλος, όπως είναι η 35ετής υπηρεσία.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης, αναφέρεται ότι «δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο θεμιτός σκοπός της αναδιοργανώσεως των δημοσίων υπηρεσιών και της ορθολογικής διαχειρίσεως της αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης, να καθορίζονται όροι υποχρεωτικής απομακρύνσεως υπαλλήλων από την υπηρεσία με βάση κριτήρια μη συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση και η κατάργηση των οργανικών θέσεων, τις οποίες κατείχαν οι αποκρινόμενοι, να επέρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της απομακρύνσεως».

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου από την υπηρεσία χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλαδή χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι επιτρεπτή μόνο σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη είναι η παύση έπειτα από δικαστική απόφαση και η δεύτερη είναι η αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική την εφεδρεία του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, καθώς «η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει ως συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, αφενός δεν βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό των λειτουργιών του κράτους και τη διοικητική αναδιοργάνωσή του κατ’ εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, η δε κατάργηση των νομοθετημένων οργανικών θέσεων δεν επέρχεται ως συνέπεια της αναδιαρθώσεως και αφετέρου δεν ανάγεται σε πάγια αλλαγή του γενικού καθεστώτος που διέπει τους όρους λύσεως της υπαλληλικής σχέσεως με απόλυση λόγω ορίου ηλικίας και 35ετίας».

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).

Σημειώνεται, ότι ακολούθησε και δεύτερο σχέδιο εφεδρείας με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4038/2012)...
newsbeast.gr

Read more...

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ 300 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ


Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για έως 300 εργαζομένους ή σχεδόν το 8% του συνολικού προσωπικού προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, για να μειώσουν τα κόστη τους, δήλωσαν δύο πηγές από την εταιρία στο...
Reuters σήμερα Παρασκευή.
Το πρόγραμμα αφορά κυρίως διοικητικό προσωπικό, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στα τέλη του επόμενου μήνα, είπαν τα στελέχη που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Τα ΕΛΠΕ απασχολούν σχεδόν 4.000 άτομα, το 80% περίπου εκ των οποίων εργάζεται στην Ελλάδα. Πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρίες προσφέρουν ανάλογα προγράμματα για να περικόψουν το κόστος τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, όπως ο ΟΤΕ.
Η εταιρία δεν σχολίασε για την εθελουσία αλλά τόνισε ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.
"Όπως όλοι οι οργανισμοί, ο όμιλος βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία βελτίωσης των υπηρεσιών της προς τους καταναλωτές και όλες του οι κινήσεις στοχεύουν στη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του", δήλωσαν άλλα στελέχη των ΕΛΠΕ.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/300.html

Read more...

Σύντομη ήταν η διαδικασία στο ΣτΕ για το λουκέτο στην ΕΡΤ...


View image on Twitter

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με το αίτημα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για την ακύρωση της ΠνΠ με την οποία καταργήθηκε η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Η διαδικασία ήταν...
σύντομη και ο πρόεδρος Σ.Ρίζος δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της επιχειρηματολογίας των δικηγόρων της ΕΡΤ. Αντ' αυτού θα δεχτεί υπομνήματα για το κάθε θέμα ξεχωριστά που έθεσε ο εισηγητής Κ.Κουσούλης μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Η επιχειρηματολογία των εργαζομένων της ΕΡΤ είχε να κάνει με την καταπάτηση της νομοθεσίας περί απολύσεως χωρίς προειδοποίηση, την συνταγματική επιταγή για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και την μη ουσιαστική ύπαρξη του διάδοχου φορέα.

Η πλευρά των υπουργών επιχειρηματολόγησε περί της νομιμότητας ισχυριζόμενη ότι α) οι εκτελεστικές πράξεις δεν απαιτούν αιτιολογική έκθεση, β) ότι δεν θα μπορούσε να τηρηθεί ο νόμος περί συζήτησης και ειδοποίησης των προς απόλυση εργαζομένων γιατί κανείς από τους μετόχους δεν γνώριζε ότι θα γίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ, γ) ότι το σύνταγμα και οι νόμοι δεν προβλέπουν πουθενά σαφώς ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι κρατική, και ότι αντ' αυτού μπορεί απλά να ελέγχεται από το κράτος (κάτι που δημιούργησε ερωτηματικά) και δ) ότι το πρόγραμμα που καλύπτει η ΔΤ σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο είναι άρτιο, πλούσιος και αντικειμενικό.

Εντύπωση προκάλεσε η εμφανής διάθεση του προέδρου να συντομεύσει η διαδικασία και οι συχνές παρατηρήσεις του προς τους δικηγόρους της ΕΡΤ.

πηγη thepressproject.gr

Read more...

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ...


Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση ...
των υπεραστικών συγκοινωνιών. Χθες είχε ψηφιστεί επί της αρχής με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και σειρά τροπολογιών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», την καταβολή αποζημιώσεων και υπερωριών στο προσωπικό των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, την παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην ΕΛΒΟ, την εθελούσια κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, την αποπληρωμή χρεωστουμένων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ εκ μέρους του Δημοσίου.
Επίσης υπερψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει ότι για να συγχωνευθεί μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, με άλλη εταιρεία εισηγμένη σε αγορά εκτός Ελλάδας (με αντάλλαγμα μετοχές στη νέα αγορά), θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί το 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου.
Τέλος ο υπουργός Μεταφορών έκανε δεκτή τροπολογία του συνόλου των βουλευτών του νομού Ηρακλείου για τα ραδιοταξί του νομού ενώ ανάμεσα στις προτάσεις που απέρριψε, συμπεριλαμβάνεται τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση ενιαίου ανώτατου ορίου ηλικίας τα 65 έτη για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού λεωφορείου και ΕΔΧ αυτοκινήτου (το νομοσχέδιο καθιερώνει ως ανώτατο όριο τα 69 έτη).
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

"Έφυγε" η Πόλυ Πάνου...

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολύ Πάνου, «σώπασε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, σήμερα, ενώ, το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η... Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, μεγάλωσε, όμως, στην Πάτρα. Ο «νονός» του καλλιτεχνικού της ονόματος ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε στην Πάτρα και έμελλε να της αλλάξει τη ζωή. Η ιστορία της ξεκινά, όταν μαθήτρια ακόμα του δημοτικού, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής. Στην ηλικία των 10 ετών, εντυπωσιάζει με τις φωνητικές ικανότητες, όταν στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Σταύρος Τζουανάκος, ανέβηκε στο πάλκο και τραγουδά το «Συλβάνα, Συλβάνα μου τρελή πεθαίνω για ένα σου φιλί». Αργότερα, κρυφά από τους γονείς της, συμμετέχει σ' έναν διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, στον οποίο τραγουδά το τραγούδι "Μητέρα" του Φώτη Πολυμέρη και διακρίνεται ανάμεσα σε 260 παιδιά, παίρνοντας το πρώτο βραβείο . Οι εφημερίδες τότε, γράφουν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο». Έναν χρόνο μετά από το διαγωνισμό, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο νεαρός τότε και ταλαντούχος Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του, τους είχε εγκαταλείψει και ο Γρηγόρης έψαχνε εναγωνίως τραγουδίστρια να την αντικαταστήσει. Τότε, τυχαία σε ένα κουρείο της γειτονιάς της, έμαθε για τη μικρή Πολυτίμη με το «χρυσό λαρύγγι», όπως την αποκαλούσε και ο ίδιος. Έτσι, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τη βρήκε, την άκουσε να τραγουδά τα "βαριά" του Τζουανάκου, τραγούδια ανατολίτικα, αλλά και Πολυμέρη και, αμέσως, τότε της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ταξίδεψαν μαζί στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα, στα δισκογραφικά στούντιο της Columbia, ενώ η Πόλυ Πάνου ήταν πάντα με τη συνοδεία της μητέρας της, παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα της. Ο τότε παραγωγός της Columbia, έχοντας μεσολαβήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για την ακρόαση και εντυπωσιασμένος από τη σπάνια φωνή της, του είπε: «Γρηγόρη μου, μού ‘φερες μία Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού!». «Εγώ, πριν απ' όλα, για τον εαυτό μου τραγούδησα, τραγουδούσα, τραγουδάω. Σ' εμένα έδινα και δίνω πάντα λογαριασμό. Χωρίς τρακ, χωρίς τίποτα. Είχα κι έχω πάντα μεγάλο, πολύ μεγάλο πάθος. Το αγάπησα πολύ το λαϊκό τραγούδι. Και μπήκα μέσα κι έδωσα όλον μου τον εαυτό. Του Γρηγόρη Μπιθικώτση, το χαρτί που μου 'δωσε, εγώ δεν το 'καψα. Δεν υπήρχε περίπτωση να το κάψω!», είχε δηλώσει, πριν χρόνια σε συνέντευξή της, η σπουδαία τραγουδίστρια. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952). Ακολούθησε το «Να πας να πεις της μάνας μου» (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα. Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά», που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία και ήταν ο ίδιος ο Χατζιδάκις που την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε: «Έχω, Πόλυ, γραμμένο ένα τραγούδι για σένα». Η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια τραγούδησε πολλά από τα καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του '50. Ήταν η εποχή άλλωστε ανάδειξης μίας νέας γενιάς. Η Πόλυ Πάνου θα αναδειχτεί παράλληλα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ και τη Γιώτα Λύδια. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν τα καινούργια τραγούδια με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και στο πάλκο. Πολλά απ' αυτά θ' αντέξουν να τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα. Το "Μες στην πολλή σκοτούρα μου" και το "Παίξε Χρήστο το μπουζούκι" του Βασίλη Τσιτσάνη, "Φέρτε μια κούπα με κρασί", "Οτι βρέξει ας κατεβάσει" του Απ.Καλδάρα, "Σβήσε το φως να κοιμηθούμε" του Γιάννη Παπαϊωάννου, "Πάρε το δαχτυλίδι μου", "Καυγαδάκι" του Μητσάκη, "'Αλλα μου λεν τα μάτια σου", "Ένα σφάλμα έκανα" του Δερβενιώτη, "Εσένα δε σου άξιζε αγάπη", "Τα αδέλφια δε χωρίζουνε", "'Ασε πρώτα να ξεχάσω" του Καλδάρα, "Τα λιμάνια" του Τσιτσάνη και πολλά άλλα, υπήρξαν σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία. Δισκογραφία: 1968: "Πάμε σε κέντρα κοσμικά" 1971: "Σήμερον σ' αυτόν τον δίσκο" 1974: "Τελεία και παύλα", "Λαϊκές αναμνήσεις" 1976: "Ο έρωτας δεν είναι αμαρτία" 1977: "14 χρυσές επιτυχίες", "Και τώρα μόνη" 1979: "Επικίνδυνη αγάπη" 1982: "Αξέχαστες επιτυχίες" 1985: " Τι να μας κάνει μια ζωή" 1987: "Δυο δυο" 1990: "Παράνομη αγάπη" 1992: "Επιτυχίες 1957-1967" 1994: "Δισκογραφία Τσιτσάνη Νο8 Cd 1" 1996: "Μέσα από τις 45" 1997: "Μεγάλες επιτυχίες" 2000: "Αυτά που ήθελα να πω" 2007: "Από τις 78 στροφές 2 cd" 2009: "Τα πορτραίτα της MINOS- EMI No2" 2011: "Οι αυθεντικές φωνές του λαϊκού τραγουδιού Cd10", "32 μεγάλες επιτυχίες Cd1" Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Δεν χρειάζεται η άρση ασυλίας από την βουλή...



 ...σε περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα σύλληψης...
Με βάση την προχθεσινή εγκύκλιο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Τέντε, η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές έγκλημα, δηλαδή ακολουθείται η...
αυτόφωρη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η άρση ασυλίας από την Βουλή.
Δηλαδή εφόσον εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, δεν χρειάζεται η άρση ασυλίας σύμφωνα με πληροφορίες του "Real Fm"...

Read more...

Συγκλονιστική μαρτυρία για το φονικό στην Αμφιάλη...




Η 40χρονη Μαρία είναι νοσηλεύτρια του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Λέει ότι από τότε δέχεται αρκετά ανώνυμα τηλεφωνήματα. Είναι η γυναίκα που βρισκόταν στην καφετέρια στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, με...
γυρισμένη την πλάτη, τη στιγμή του μαχαιρώματος. Ετρεξε δίπλα στον Παύλο Φύσσα και παρέμεινε μαζί τους τις στιγμές που ξεψυχούσε, στο πεζοδρόμιο.

Τι κατέθεσε η 24χρονη αστυνομικός που συνέλαβε τον Ρουπακιά

«Μας είχε απορροφήσει η συζήτηση και η μουσική. Ακουσα τα περιπολικά που έκλεισαν το δρόμο. Λόγω επαγγέλματος έτρεξα να δω τι συμβαίνει με σκοπό να βοηθήσω. Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος. Κάποιοι αποχωρούσαν φοβισμένοι. Οι ηλικιωμένες που είδαν το έγκλημα απ’ το μπαλκόνι κατέβαιναν από τις πολυκατοικίες με τις ρόμπες. Εβδομηντάρηδες πλησίαζαν συγκλονισμένοι. Κοίταξα την κοπελιά που καθόταν στο πεζοδρόμιο. Το κεφάλι του Παύλου ακουμπούσε στο στήθος της. Πλησίασα το νεαρό αστυνομικό. Μου έκανε εντύπωση ότι έτρεμε. Του είπα ότι είμαι νοσηλεύτρια. «Τότε σε παρακαλώ πήγαινε να δώσεις τις πρώτες βοήθειες», απάντησε.

«Επικρατούσε σύγχυση. Βρισκόμασταν όλοι σε καταστάσεις πανικού. Ο αστυνομικοί τους φώναζαν να απομακρυνθούν. Μία γυναίκα πλησίασε λέγοντας: “είναι ο ανιψιός μου. Μένει στο διπλανό στενό. Μην το μάθουν οι γονείς του...”. Άλλοι έλεγαν στην κοπέλα να κάνει υπομονή. Ολοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Καλούσαν το ασθενοφόρο και έβριζαν».

Περιγράφει ότι «είχαν σηκώσει τη μπλούζα του, στο σημείο που τον χτύπησε η μαχαιριά. Μόλις μου επέτρεψαν να πλησιάσω, κοίταξα το τραύμα. Κατάλαβα ότι δεν θα ζούσε. Δεν μπορούσα να δώσω τις πρώτες βοήθειες. Εκείνη τη στιγμή ήταν κάτωχρος. Ανοιγόκλεινε τα μάτια. Το βλέμμα του ήταν απλανές. Δεν αντιδρούσε. Έφευγε... Τον παρακολουθούσα να φεύγει, αλλά δεν μπορούσα να τον βοηθήσω. Μετά από περίπου τέσσερα λεπτά η κοπέλα φώναξε “πάει, έφυγε”. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε το ασθενοφόρο».

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ...


«Προ των πυλών» βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,...
έχουν συμφωνήσει για την αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει το νομοσχέδιο. Φιλοσοφία που, βάσει εκτιμήσεων του ΥΝΑ, αλλά και όλων των φορέων του κλάδου, θα εκτινάξει τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο κλάδο. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, 17.000 σκάφη αναψυχής, τα οποία δημιουργούν 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας και πραγματοποιούν έξοδα ύψους 610 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μελέτη που πραγματοποίησε το ΝΕΕ με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς εκτιμά ότι, με την κατάλληλη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο αριθμός των σκαφών μπορεί να αυξηθεί στις 67.000, οι άμεσες θέσεις εργασίας στις 78.390 και τα έξοδα των σκαφών στα 3,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας καυτηρίασε με δηλώσεις του τη φιλοσοφία που κυριαρχούσε στο υπουργείο Οικονομικών την τελευταία πενταετία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του οι μαρίνες της χώρας μας να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια. FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS «Θέλω οι ελληνικές μαρίνες να είναι γεμάτες, να μη φεύγουν τα σκάφη προς την Τουρκία», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (φωτογραφία αρχείου). «Θέλω οι μαρίνες αυτές να είναι γεμάτες σκάφη, να μη φεύγουν τα σκάφη προς την Τουρκία. Οχι να έρχονται οι Τούρκοι να αγοράζουν τις μαρίνες μας εδώ, αλλά να είναι γεμάτες οι ελληνικές μαρίνες», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτό προσπαθώ να πείσω πλέον τις Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επιδρομή με τον τίτλο «το υπουργείο Οικονομικών ενάντια στους σκαφάτους», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, σαφές περιβάλλον και ο Βέλγος, ο Ολλανδός, ο Τούρκος, ο Ιταλός, ο Γάλλος, οποιοσδήποτε έχει λεφτά και έχει ένα σκάφος, να το έχει στην Ελλάδα. Να μην το έχει στην Τουρκία». Τι εξέταζε το υπουργείο Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών εξέταζε το σχέδιο νόμου που εκπόνησε το ΥΝΑ και με το οποίο ουσιαστικά εξισώνονται τα ιδιωτικά με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής. Τα επαγγελματικά, ωστόσο, θα έχουν το πλεονέκτημα των αφορολόγητων ναυτιλιακών καυσίμων transit, ενώ απαλλάσσονται και από το ΦΠΑ στον εκτελωνισμό. Ωστόσο, εκεί ήταν που στόχευσαν οι υπηρεσίες του Οικονομικών, θέλοντας να αυξήσουν τα άμεσα έσοδα από τον κλάδο. Η τακτική αυτή, όμως, έχει αποτύχει παταγωδώς τα προηγούμενα χρόνια, αφού, εν τέλει, αντί να υπάρχουν έσοδα, έφευγαν τα σκάφη αναψυχής. Με το σκεπτικό αυτό, μπήκε στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών το Οικονομικών το θέμα της απαλλαγής του ΦΠΑ στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και η απαλλαγή των καυσίμων για όσο διάστημα υπάρχει ναυλοσύμφωνο. Ωστόσο, η θέση του ΥΝΑ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε τελικά αποδεκτή, ήταν βασισμένη στην αναπτυξιακή λογική. «Στην αγορά του Αιγαίου, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία η οποία δίνει καύσιμα αφορολόγητα, έχει ένα πάρα πολύ ευνοϊκό καθεστώς για τα σκάφη αναψυχής. Στα σκάφη υπό τούρκικη σημαία ουσιαστικά τα ‘’λιμανιάτικα’’ είναι απειροελάχιστα», τονίζει ο υπουργός.
Πηγή : naftemporiki.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1855.html

Read more...

H ΕΛ.ΑΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ



Την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για αύριο, Σάββατο, συγκέντρωση τον εφέδρων ΛΟΚατζήδων στην πλατεία Συντάγματος απαγόρευσε «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας»  η ΕΛ.ΑΣ. Όπως αναφέρεται σε...
ανακοίνωση της αστυνομίας, με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, από 6 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση της υπαίθριας συνάθροισης της «Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων», στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις οδούς Σταδίου (από τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας) – Φιλελλήνων – δεξιά Λ. Β. Αμαλίας – αριστερά Λ. Β. Όλγας – αριστερά Λ. Β. Κωνσταντίνου – αριστερά Λ. Β. Σοφίας – δεξιά Πλουτάρχου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – Κανάρη – δεξιά Σόλωνος – αριστερά Καποδιστρίου – αριστερά Γ’ Σεπτεμβρίου –δεξιά Σατωβριάνδου – Σωκράτους – αριστερά Λυκούργου – αριστερά Αθηνάς (μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Κλειστός σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής, επειδή δεκάδες ψάχνουν στα σκουπίδια...




Κλειστός θα παραμείνει σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαιτίας της εισόδου στον εργοστασιακό χώρο δεκάδων ατόμων που ψάχνουν στα σκουπίδια.

Ο...
πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός, με επιστολή του χθες προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση, ενημέρωσε για την κλιμάκωση του φαινομένου εισόδου δεκάδων ανθρώπων που ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός, σε ανακοίνωση του, «οι εργασίες της υγειονομικής ταφής δεν μπορούν να γίνουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε κορώνα γράμματα ούτε την ασφάλεια των εργαζομένων μας, ούτε την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων αυτών που ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια και δίπλα σε βαρέως τύπου μηχανήματα και απορριμματοφόρα. Θα θρηνήσουμε θύματα».



Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Εισαγγελική παρέμβαση για τα κλειστά πανεπιστήμια...


Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν...
αναστείλει τη λειτουργία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων .
Αφορμή για την εισαγγελική εντολή αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Κων. Αρβανιτόπουλος, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθεί, εάν από την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημίων προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Read more...

Αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ Αποφασίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ


Αποφασίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Εικόνα από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητά να ανασταλεί η από την 11η Ιουνίου απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, αφού ο σύμβουλος Επικρατείας Κ.Κουσούλης διάβασε την εισήγησή του, οι νομικοί παραστάτες της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου ανέπτυξαν τις θέσεις τους.

Οι δύο δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει γίνει γνωστή η ζημιά που έχει προκληθεί λόγω των συμβολαίων που «έσπασαν» με παραγωγούς κλπ, εντός και εκτός Ελλάδος, και από το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους εργαζόμενους, στους οποίους τη μια στιγμή τους δίδεται τμήμα της αποζημίωσής τους και από την άλλη προσλαμβάνονται με δίμηνες συμβάσεις.

Αντίθετα, προσέθεσαν οι συνήγοροι των εργαζομένων, εάν γινόταν η εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΡΤ, τότε θα μπορούσε όχι μόνο να προσδιοριστεί η ζημιά, αλλά και να είχε αποφευχθεί. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι παραβιάστηκε ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις και η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πάνω στο θέμα αυτό.

Ακόμη, υποστηρίχθηκε, από την πλευρά των εργαζομένων, ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απαίτηση της τρόικας ή του ΔΝΤ και ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας που έχει δημιουργηθεί δεν έχει έδρα και εκπρόσωπό της.

Ένας εκ των δικηγόρων της ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε συχνές αναφορές στο περιεχόμενο της απόφασης του Τμήματος Αναστολών που έχει εκδοθεί από το ΣτΕ για την ΕΡΤ και ο κ. Ρίζος του επισήμανε ότι σήμερα εξετάζεται η αίτηση ακύρωσης και πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές στην απόφαση του Τμήματος Αναστολών.

Με την πάροδο του χρόνου ο δικηγόρος επανήλθε στο περιεχόμενο της αναστολής και ο πρόεδρος του ΣτΕ τον διέκοψε λέγοντας ότι «αρκετοί λόγοι έχουν εκφωνηθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα, θέλω εγώ και οι δικαστές να καταλάβουμε τα γεγονότα.

Πείτε μας τι συμβαίνει στο μέγαρο της Αγίας Παρασκευής». Κι ενώ ο δικηγόρος προσπάθησε να απαντήσει, ο κ. Ρίζος παρενέβη λέγοντας: «Δεν υφίσταται σήμερα η ΕΡΤ. Θα κριθεί από εμάς εάν σωστά έκλεισε ή όχι».

Έπειτα από λίγο ο δικηγόρος επανήλθε και πάλι στο θέμα της αναστολής και ο κ. Ρίζος, αφού ρώτησε το όνομα του δικηγόρου, του είπε: «Λοιπόν, τέλος με την αναστολή, εξάλλου ο χρόνος που σας είχε δοθεί για αγόρευση τελείωσε».

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου παραδέχθηκαν μεν ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων, αλλά είπαν ότι αυτό έγινε επειδή η εφαρμογή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις προϋποθέτει την ύπαρξη εργοδότη, κάτι που στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συντρέχει. Και προσέθεσαν ότι «λύθηκε η ΕΡΤ, άρα δεν υπάρχει εργοδότης».

Παράλληλα, τόνισαν ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν δημιουργείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκαν διαχρονικά στις ενέργειες που έχουν γίνει για τη λειτουργία του νέου κρατικού τηλεοπτικού φορέα.

Τέλος, οι δικηγόροι του Δημοσίου, τόνισαν ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας «έχει πλουσιότατο και πλήρες πρόγραμμα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αδιευκρίνιστοι οι λόγοι Αποπέμφθηκε από την ΕΥΠ ο υπεύθυνος της έρευνας για την Χρυσή Αυγή


Αποπέμφθηκε από την ΕΥΠ ο υπεύθυνος της έρευνας για την Χρυσή Αυγή
Το κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αποπέμφθηκε το πρωί της Παρασκευής από την ΕΥΠ ο υπεύθυνος αξιωματικός για τη διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής με την υποβοήθηση και του συστήματος παρακολούθησης τηλεφώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπό αντικατάσταση είναι και άμεσος συνεργάτης του.

Παραμένει μέχρι τώρα αδιευκρίνιστο αν η αποχώρηση του συγκεκριμένου έμπειρου αξιωματούχου συνδέεται με κάποια «μαύρη τρύπα» στην έρευνα της ΕΥΠ για την Χρυσή Αυγή ή θεωρείται συνέχεια των πρόσφατων αλλαγών στην ΕΛΑΣ.

Ο αποχωρείσας προϊστάμενος της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας, που είχε και την γενική ευθύνη των ερευνών για την δράση της Χρυσής Αυγής τους τελευταίους μήνες, κατηύθυνε τις παρακολουθήσεις μελών και βουλευτών του κόμματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες.

Στοιχεία από αυτές τις έρευνες είχαν τεθεί υπόψιν του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Η ίδια υπηρεσία της ΕΥΠ ασχολείται με θέματα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας και άλλες.

Ο παραιτηθείς αξιωματικός προερχόταν από την ΕΛΑΣ και είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών και στα αρμόδια τμήματα για οικονομικά εγκλήματα και την αρχαιοκαπηλία.

Το 2005 είχε υπηρετήσει πάλι, από χαμηλότερη θέση στην Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, όταν προϊστάμενος εκεί ήταν ο Ιωάννης Δικόπουλος που προσφάτως παραιτήθηκε από την ΕΛΑΣ. Ο αποχωρείσας αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε αυτήν την θέση προ ενός περίπου έτους, ύστερα από σειρά διεργασιών στο εσωτερικό της ΕΥΠ.

Το πρωί της Παρασκευής παρευρέθη κανονικά στην σύσκεψη των στελεχών της ΕΥΠ και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η αποπομπή του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέσσερις βουλευτές στον ΑΠ Μήνυση κατά του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε η Χρυσή Αυγή



Μήνυση κατά του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε η Χρυσή Αυγή
Oι βουλευτές προσέρχονται στον Αρειο Πάγο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μετέβησαν τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η Ελένη Ζαρούλια, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Οι βουλευτές της ΧΑ κατέθεσαν μήνυση κατά του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε προαναγγείλει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο ο Χρήστος Παππάς δήλωσε: «Καταθέσαμε φάκελο που αφορά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που έχει καταληστέψει τον κόσμο. Τα στοιχεία αυτά αφορούν υπόθεση που είναι ήδη στη Δικαιοσύνη και είναι καταχωνιασμένη στα συρτάρια με άνωθεν εντολές. Ο κ. Σαμαράς έχει ευθύνη γιατί τους καλύπτει».

Μαζί με τη μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκαν στοιχεία και πόρισμα ιδιωτικών διεθνών ελεγκτικών εταιρειών για την οικονομική διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων και άλλων κονδυλίων από το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2007- 2010.
Σύμφωνα με την αναφορά αυτή προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις διάπραξης κακουργηματικών πράξεων από όργανα του ΠΑΣΟΚ, καθώς «η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνο τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα. Η αντιμετώπισή της επιβάλει την εγρήγορση της πολιτείας εντούτοις παρά τη σχετική δημοσιότητα των επιβαρυντικών στοιχείων ουδείς δικαστικός λειτουργός ενήργησε τα επιβαλλόμενα, το δε σχετικό πόρισμα έως σήμερα αγνοείται».
Σε άλλο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία που κατέθεσαν «αφορούν αξιόποινες πράξεις των συλλογικών οργάνων διοίκησης, υψηλόβαθμων στελεχών και βουλευτών του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φέρεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».
Για τους λόγους αυτούς ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις επίμαχες κακουργηματικές πράξεις.
Σε ερώτηση αν σκοπεύει να παραιτηθεί, ο κ. Παππάς απάντησε: «Θα πράξω το καθήκον μου».

Στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν προβληματίζεται και θα πράξει ό,τι ορίζει το Σύνταγμα.

Προσερχόμενοι οι βουλευτές δήλωσαν ειρωνικά «ήρθαμε για να παραδοθούμε».

* Λίγη ώρα μετά την μετάβαση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στον Άρειο Πάγο, άγνωστοι προκάλεσαν επεισόδια πετώντας πέτρες, μάρμαρα και καπνογόνα. Αρχικώς προκλήθηκε η εντύπωση ότι το περιστατικό είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή, όμως αργότερα διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για συμπλοκή μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων με αφορμή δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Στην Ουάσινγκτον Με την Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα


Με την Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα
Η Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη (1-3 Οκτωβρίου).

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για την αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, στο πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι συνήθως η αποστολή παραμένει δυο εβδομάδες, ενώ δεν είπε για το πότε ακριβώς τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν θα ζητηθούν νέα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να απαντήσει, από τη στιγμή που η αποστολή της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του ΔΝΤ και των εταίρων του είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δείχνουν τον δρόμο της εξόδου σε 5.000 τραπεζικούς υπαλλήλους



Σχέδια εθελουσίας από τις τράπεζες για να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος. Εκτός Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank 5.000 εργαζόμενοι
Πέντε χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι εκτιμάται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε ορίζοντα τριετίας, ο αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από τις τράπεζες θα αυξηθεί κατακόρυφα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 10.000 άτομα.
Οι τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, έχουν καταστρώσει τα σχέδια εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων.
Μόνο από τις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Eurobank θα φύγουν άμεσα με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 5.000 εργαζόμενοι.
Αν υπολογιστούν και οι εργαζόμενοι που έκαναν ήδη χρήση ανάλογων προγραμμάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Εμπορικής και της Τράπεζας Κύπρου, τότε ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 6.500 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, με τη συμμετοχή να φτάνει τους 2.182 υπαλλήλους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του προσωπικού.
Στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά περί τους 1.000 εργαζομένους της.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική, η διοίκησή της αγωνίζεται να ξεμπλοκάρει από τα γρανάζια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού το δικό της πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο "ενδιαφέρει" περισσότερους από 2.000 εργαζομένους.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 2012 το προσωπικό των τραπεζών αριθμούς 54.745 άτομα και το δίκτυο περί τα 3.500 καταστήματα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη τριετία θα κλείσει το 1 στα 4 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός τους θα μειωθεί στα 2.600 καταστήματα.
Πηγή: Έθνος

Read more...

Άλλη μια μαρτυρία Η Αγγελική της ΔΙΑΣ για τον Ρουπακιά: Σηκώθηκε να φύγει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα



Διαβάστε πως περιγράφει την αιματηρή συμπλοκή που κατέληξε στη δολοφονία Φύσσα η γυναίκα της ομάδας ΔΙΑΣ που ήταν παρούσα στη σύλληψη του Ρουπακιά

Τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ της Τρίτης στην Αμφιάλη όταν έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά δίνει με την κατάθεσή της η αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που ήταν παρούσα στη σύλληψη του 45χρονου δράστη.

Περιγράφει λεπτό προς λεπτό πως η ίδια αποτύπωσε τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ μέχρι τη στιγμή που είδε τον Ρουπακιά να έχει αγκαλιάσει τον Φύσσα. Όπως αναφέρει στην κατάθεσή της ο άτυχος Παύλος μόλις τον χώρισαν από την αγκαλιά θανάτου που του είχε κάνει ο Ρουπακιάς, αμέσως φώναξε στους αστυνομικούς: «με μαχαίρωσε».

Εντύπωση κάνει και η περιγραφή της για την αντίδραση του Ρουπακιά όταν επενέβησαν οι δύο αστυνομικοί καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο άλλος σηκώθηκε να φύγει σαν να μην τρέχει τίποτα».

Κάνει λόγο, ακόμα, για έναν, όπως λέει, εξωτερικό φρουρό των φυλακών Κορυδαλλού, που θέλησε να τους καθησυχάσει ότι η ένταση είχε λήξει.

Διαβάστε την κατάθεσή της:

«Λάβαμε σήμα στις 23:59. Όταν φθάσαμε στο σημείο ήταν γύρω στα 50 άτομα, στην συμβολή των οδών Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας, με ρόπαλα στα χέρια και να κατευθύνονταν προς την καφετέρια ‘Κοράλι’. Φθάσαμε σε περίπου 10 λεπτά. Εκεί συναντηθήκαμε με μία ακόμη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Συνολικά είμαστε 8 αστυνομικοί με τέσσερις μοτοσυκλέτες.

Στην οδό Παύλου Μελά που είναι παράλληλη με την Τσαλδάρη είδαμε διασκορπισμένα γύρω στα 30-40 άτομα, κατά κύριο λόγο, μαυροφορεμένα, κάποιοι από αυτούς φορούσαν κράνη, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούσαν στα χέρια τους αντικείμενα, που απ’ όσο μπορούσα να καταλάβω ήταν ρόπαλα. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω, ότι εκεί που βρισκόμασταν δεν υπήρχε πολύ φως γι αυτό δεν μπορούσα να διακρίνω καλά τα άτομα.

Όταν φθάσαμε εκεί η κατάσταση ήταν πολύ ήρεμη. Κάποια στιγμή μας πλησίασε κάποιος, ο οποίος μας είπε ότι είναι συνάδελφος, και ότι τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Όταν τον ρωτήσαμε τι είχε συμβεί, μας είπε ότι κάποιοι είχαν παρεξηγηθεί σε μια καφετέρια, για το ματς Ολυμπιακού-Παρί Σε Ζερμέν, αλλά τώρα έχουν φύγει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Να διευκρινήσω σε αυτό το σημείο ότι το άτομο που δήλωσε ότι ήταν συνάδελφος, δεν ήταν αστυνομικός αλλά εξωτερικός φρουρός στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ενώ τα πράγματα ήταν ήρεμα βλέπουμε ξαφνικά τα 30-40 άτομα, που σας είπα πριν, κάποια από αυτά, 10-15 άτομα να πηγαίνουν από την Κεφαλληνίας προς την Τσαλδάρη. Τρέξαμε και μεις από πίσω τους και τότε είδαμε ότι στην Τσαλδάρη κάποια άτομα συμπλέκονταν μεταξύ τους. Φωνάξαμε να ηρεμήσουν και πράγματι, σταμάτησαν να χτυπιούνται. Μόνο δύο άνδρες συνέχισαν να χτυπιούνται.

Γι αυτό εγώ μαζί με έναν συνάδελφό μου από άλλη ομάδα πήγαμε να τους χωρίσουμε. Πιάσαμε τον έναν από τους δύο, τον πιο νεαρό και τον τραβήξαμε για να τον χωρίσουμε. Με το που τον τραβήξαμε, αυτός που είχε πιάσει για να τον χωρίσουμε, φώναξε ‘με μαχαίρωσε, με μαχαίρωσε’.

Πράγματι είδαμε στην μπλούζα του στο σημείο στην περιοχή της κοιλιάς είχε αίματα. Ο άλλος σηκώθηκε να φύγει σαν να μην τρέχει τίποτα. Αυτός που είχε μαχαιρωθεί όμως φώναξε: ‘Αυτός με μαχαίρωσε, που πας να φύγει ρε μ....... (βρισιά)’ δείχνοντας αυτόν που μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα τους είχαμε χωρίσει.

Τότε δύο συνάδελφοι (αναφέρει τα ονόματα των συναδέλφων της) πήγαν και ακινητοποίησαν το άτομο που τους έδειξε το θύμα. Τον ακινητοποίησαν σε κοντινή απόσταση, σε 3-4 μέτρα από το σημείο που τους είχαμε δει να χτυπιούνται. Ο δράστης είχε ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου του και ετοιμαζόταν να μπει μέσα. Δεν προέβαλε καμία αντίσταση και μάλιστα όταν τον ρώτησε ο συνάδελφος γιατί τον χτύπησε, αυτός του απάντησε: "Γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου".»
protothema.gr

Read more...

Στις 8 το βράδυ Τρομοκρατική επίθεση στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



Κουκουλοφόροι με βαριοπούλες επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας, έσπασαν την είσοδο και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Δεν θα μας τρομοκρατήσει κανένας - Διαβάστε την ανακοίνωση των εργαζομένων

Φασιστική τρομοκρατική επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων δέχθηκαν τα γραφεία του «Πρώτου Θέματος», τα οποία υπέστησαν ζημιές.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ μια δράκα κρανοφόρων οπλισμένοι με ρόπαλα και βαριοπούλες, σφυριά και ρόπαλα προσέγγισαν τα γραφεία της εφημερίδας, στην οποία βρίσκονταν δεκάδες εργαζόμενοι και άρχισαν να επιδίδονται σε τυφλούς βανδαλισμούς.
 
Οι κουκουλοφόροι, αρχικά στράφηκαν κατά των οχημάτων που ήταν σταθμευμένα στο δρόμο και εν συνέχεια άρχισαν να σπάνε τους υαλοπίνακες της εισόδου του κτιρίου και να πετούν μαύρες, κόκκινες και άσπρες μπογιές.

Οι εργαζόμενοι στην είσοδο, με κίνδυνο της ζωής τους, πρόλαβαν και έκλεισαν την είσοδο, και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι δεν υπήρξε τραυματισμός από το τυφλό χτύπημα των κουκουλοφόρων.  

Η επίθεση διήρκεσε λίγα λεπτά και οι κουκουλοφόροι που ήταν πεζοί τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους φέιγ βολάν στα οποία έγραφαν «ΚΡΑΤΟΣ ΜΜΕ ΝΕΟΝΑΖΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ. ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ»

Την επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που συνιστά επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου καταδικάζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Με αφορμή την φασιστική τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε από τους κουκουλοφόρους, εμείς οι εργαζόμενοι στο «Πρώτο Θέμα» απαντάμε στους βανδάλους που προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία της εφημερίδας και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή συναδέλφων μας ότι τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες δεν μας πτοούν.

Το «Πρώτο Θέμα», από την πρώτη ημέρα της έκδοσης του, έχει κερδίσει από το
πολυπληθές αναγνωστικό κοινό του, πάμπολλα πιστοποιητικά προσήλωσης στη δημοσιογραφική δεοντολογία και γι΄ αυτό δεν τρομοκρατείται από σκοτεινά άτομα που κρύβονται πίσω από κουκούλες και υποκινούνταν από σκοπιμότητες.

Πιστοί στην αποστολή μας, που είναι να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε τα γεγονότα, να αποκαλύπτουμε και να υπηρετούμε την αλήθεια, συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας.
protothema.gr

Read more...

Επιβαρυντικά στοιχεία για τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής



Για συνολικά τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες από την έρευνα του εισαγγελέα
Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, συντείνουν στο γεγονός πως έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τη δράση της οργάνωσης.
Οι πληροφορίες, από την εισαγγελική ερευνά η οποία είναι σε εξέλιξη, αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκές ανθρώπων του υπόκοσμου και μπράβων της νύχτας οι οποίοι φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε βιαιοπραγίες και επιθέσεις μελών και οπαδών της Χ.Α, κατά διαφόρων στόχων.
Πολύ χειρότερα, προκύπτουν επίσης στοιχεία για εμπλοκή και επιχειρηματιών κυρίως σε δίκτυο εκβιασμών από στελέχη της ΧΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η οποία επικαλείται δικαστικές πηγές, η εισαγγελία διαθέτει σημαντικά στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απόρρητου στελεχών της ΧΑ, αλλά και από εκατοντάδες απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών στελεχών του κόμματος.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί η ΕΥΠ, διότι μέσω αυτής έφτασαν στον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου τα στοιχεία.
Όπως εκτιμάται, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα καλέσει νέους μάρτυρες για εξέταση, ώστε να αποκαλυφθούν ποιοι μετείχαν στο σκληρό πυρήνα της ΧΑ που συντόνιζε σε πανελλαδική κλίμακα τις παραστρατιωτικές δράσεις.

Read more...

Τουρκολιάς: Το 2014 το τραπεζικό σύστημα θα στηρίξει πιο ενεργά την ελληνική οικονομία



Στο επόμενο διάστημα, η Τράπεζα, τόνισε ο κ.Τουρκολιάς, στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση
Τo εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα στηρίξει πιο ενεργά την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ήταν το βασικό μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά ,ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
«Το 2013 ήταν έτος "σταθμός" για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς πραγματοποιήθηκαν συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλά και ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών από το ΤΧΣ, με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις 3 από τις 4 τράπεζες, οι οποίες και κατ' ουσίαν διατηρούν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Έτσι, θωρακίζεται το τραπεζικό σύστημα και προετοιμάζεται να στηρίξει πιο ενεργά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης για πιστώσεις» επισήμανε ο κ.Τουρκολιάς.
Αναφερόμενος ειδικότερα, στο ρόλο της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι η εξομάλυνση των συνθηκών δίνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των εργασιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία εξαμήνου 2013, η Τράπεζα πέτυχε θετική κερδοφορία, βασισμένη στα λειτουργικά αποτελέσματα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου του 2013 υπερκάλυψαν τις προβλέψεις, για πρώτη φορά, μετά από εννέα τρίμηνα, λόγω της βελτίωσης των εσόδων και της συνεχιζόμενης συγκράτησης του κόστους.
Όσον αφορά στον εξορθολογισμό του κόστους, η Εθνική έχει επιτύχει σωρευτική μείωση των εγχώριων λειτουργικών δαπανών κατά 23% την τελευταία τριετία. Οι εγχώριες λειτουργικές δαπάνες θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι το χαρτοφυλάκιό της άρχισε να παράγει λιγότερες νέες επισφάλειες από την υπόλοιπη αγορά, λόγω της συνθέσεώς του (στεγαστικά και εταιρικά), καθώς και λόγω της γεωγραφικής του διασποράς, πρόσθεσε ο Α. Τουρκολιάς, επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα παρακολουθεί επισταμένα τις επισφάλειες της, που σε περιβάλλον απομόχλευσης, όπως η παρούσα συγκυρία, καταγράφουν αυξητική -αλλά σαφώς ηπιότερη - πορεία. Τα πορίσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock πιστεύουμε ότι θα επικυρώσουν τις εκτιμήσεις μας.
Όσον αφορά τη ρευστότητα, μετά τις ασφυκτικές συνθήκες που βίωσε ο τραπεζικός κλάδος, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2013 λόγω:
• της αύξησης των καταθέσεων του Ομίλου κατά 10% από το χαμηλό επίπεδο του Ιουνίου 2012,
• της απομόχλευσης του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, λόγω των υφεσιακών συνθηκών και της συνεχιζόμενης πτώσης της ζήτησης,
• της μείωσης της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, που για τον Όμιλο αντιστοιχεί σε 5,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και 9,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση,
• της παράλληλης μείωσης της έκθεσης στον ELA σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2013, σε σύγκριση με 33 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς μειώνει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης, που επιβαρύνει τη λειτουργική κερδοφορία.
Οι παραπάνω παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 90% στην εγχώρια αγορά, που σημαίνει ότι, μετά από αρκετά χρόνια, οι χορηγήσεις χρηματοδοτούνται πλήρως από τις καταθέσεις της Τράπεζας.
Παράλληλα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, το Core Tier I της Εθνικής Τράπεζας αποκαταστάθηκε στο 9,2%.
Στο επόμενο διάστημα, η Τράπεζα, τόνισε ο κ.Τουρκολιάς, στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο από το κατώτατο όριο του 9%, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Το επόμενο βήμα -και δικός μας στόχος- είναι η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών να περάσει στην πραγματική οικονομία και, ιδιαίτερα, στους πιο παραγωγικούς και εξωστρεφείς της τομείς.
Ο δείκτης μόχλευσης, που ισχύει παγκοσμίως για τις συστημικές τράπεζες και υπολογίζεται ως ο λόγος του Core Tier I κεφαλαίων προς το σύνολο του σταθμισμένου Ενεργητικού, και ορίζεται στο 3%, για την ΕΤΕ ανέρχεται στο 8,3%. Οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης αφορούν κυρίως την πώληση μη στρατηγικών συμμετοχών του Ομίλου.
Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό περιβάλλον ο κ.Τουρκολιάς, είπε μεταξύ άλλων ότι η πλειονότητα των απόψεων συγκλίνει ότι το 2014 είναι ορατή μια νέα πορεία για την ελληνική οικονομία. «Δεν αναφέρομαι μόνο σε δείκτες για πρωτογενές πλεόνασμα ή περιορισμό της ύφεσης. Αναφέρομαι σε εκτιμήσεις ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών, αναφέρομαι σε αυτόν, τον κατά κάποιο τρόπο, δείκτη εμπιστοσύνης που εισπράττω και που συνοδεύεται με την αγωνία, λίγο πριν από το τέλος, λίγο πριν από τη συγκομιδή, μην καταστρέψουμε ό,τι με τόσο κόπο και κυρίως με θυσία πετύχαμε. Αισιοδοξώ ότι θα εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές τον ενάρετο κύκλο και όχι μόνο τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας. Απλώς και μονολεκτικά: Απαντοχή (δηλαδή αντοχή με ελπίδα)» είπε ο κ.Τουρκολιάς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πλήθος επιχειρηματιών και εφοπλιστών.

Read more...