Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Όταν οι Γερμανοί λεηλατούσαν την ελληνική οικονομία

Η κατοχή της Ελλάδας από τις στρατιές του Χίτλερ, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Το NEWS 247 εξασφάλισε και προδημοσιεύει μέρος του αφιερώματος της εφημερίδας "Δημοκρατία", που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή (Pics)

Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται υπό οικονομική "κατοχή" και απειλείται με διεθνή εποπτεία και με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την ερχόμενη Παρασκευή, η εφημερίδα "Δημοκρατία" , θα δημοσιεύσει την Παρασκευή συγκλονιστικά στοιχεία των ολέθριων συνεπειών της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια έρευνα, που παρουσιάστηκε το 1945, στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο και απαριθμεί αναλυτικά τις απώλειες της Ελλάδας, σε πληθυσμό, περιουσία και υποδομές.

Οι ανθρώπινες απώλειες, οι σφαγές, η οικονομική καταστροφή και η καταστροφή των υποδομών, θα παρουσιαστούν με φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα, όπως καταγράφηκαν στο λεύκωμα "Αι Θυσίαι της Ελλάδος εις τον Β' Παγκόσμιον Πόλεμον"*, που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Το NEWS 247 από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή εξασφάλισε και θα προδημοσιεύσει αποσπάσματα του μεγάλου αφιερώματος της "Δημοκρατίας".

Η οικονομική αντίσταση και η απάντηση των Γερμανών

Η γερμανική κατοχή της Ελλάδας, επέφερε μια ολοκληρωτική καταστροφή στην οικονομία της χώρας και κυρίως στη γεωργική παραγωγή.

Η παρουσία των δυνάμεων του Χίτλερ στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από ένα οικονομικό "ολοκαύτωμα". Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν στη χώρα, ενώ ανεφοδίαζε με τρόφιμα και το μέτωπο της Λιβύης. Παράλληλα οι Γερμανοί λεηλατούσαν την παραγωγή με αποτέλεσμα την εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων από πείνα και ασθένειες.

Ωστόσο, με την έναρξη της κατοχής ο ελληνικός λαός σταμάτησε όσο ήταν δυνατόν την παραγωγή με στόχο να μη βοηθηθεί ο Άξονας. Έτσι, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και η απόδοσή τους κατά στρέμμα ελαττώθηκαν σημαντικά.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα, την περίοδο της κατοχής (1941-1944), είχαμε μείωση της παραγωγής κατά 40% στα δημητριακά, κατά 36% στα όσπρια, κατά 89% στον καπνό και κατά 75% στο βαμβάκι.

Κυρίως μειώθηκε η παραγωγή προϊόντων που είχαν περισσότερο ανάγκη οι Γερμανοί, όπως το βαμβάκι και ο καπνός, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις ελιές, το λάδι τα σταφύλια και τους ξηρούς καρπούς.

Μείωση παρατηρήθηκε και στην παραγωγή μεταλλευμάτων (αντιδράσεις εργατών, σαμποτάζ, επιθέσεις αντιστασιακών), με την Ελλάδα να διακόπτει ουσιαστικά τις εξαγωγές , με στόχο να μην μπορούν οι κατοχικές δυνάμεις να επωφεληθούν.

Όπως ήταν φυσικό οι Γερμανοί αντέδρασαν στο σαμποτάζ, διακόπτοντας τις εισαγωγές στην Ελλάδα με ό,τι αυτό σήμαινε για τον λαό της.

Οι Γερμανοί εκμηδένισαν τις εισαγωγές ζώων και μείωσαν δραστικά τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνταν σε εργασίες, με αποτέλεσμα τα χωράφια να μείνουν ακαλλιέργητα και οι μεταφορές σε δύσβατες περιοχές να σταματήσουν.

Με ανάλογο τρόπο μειώθηκε και ο κτηνοτροφικός πλούτος της χώρας, με αποτέλεσμα το κρέας, το τυρί και άλλα κτηνονοτροφικά προϊόντα να εξαφανισθούν από την ελληνική αγορά.

Με τη ραγδαία μείωση και των εισαγωγών και των εξαγωγών κλιμακώθηκε ο οικονομικός πόλεμος κατά της χώρας μας ως συνέπεια της εισβολής και κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα.

Ολόκληρο το αφιέρωμα για τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, μπορείτε να το διαβάσετε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" την Παρασκευή.

*Τα στοιχεία που περιέχει το λεύκωμα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής από το Γραφείο Χωροταξικών και Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες της εποχής. Το κείμενο του λευκώματος γράφτηκε από τον Αρχιτέκτονα κ. Κ.Α. Δοξιάδη.

Η εργασία άρχισε τον Μάιο του 1941 και δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1944 όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα। Το 1945, παρουσιάσθηκε στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο.

http://news247.gr/
Read more...

Εξαίρεσαν από την εφεδρεία τους υπαλλήλους Πρεσβειών μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου









Εξαίρεσαν από την εφεδρεία τους υπαλλήλους Πρεσβειών μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου

Σε νέες αλλαγές επί του πολυνομοσχεδίου προχώρησε η κυβέρνηση. Παρά την ψήφιση ήδη από την περασμένη Πέμπτη του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, η ηγεσία του Υπουργείου δια του αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου, προχώρησε σήμερα στη Βουλή σε νέες αλλαγές.

Παρότι μάλιστα ο Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε τις αλλαγές «καθαρά νομοτεχνικές», με μία εξ αυτών εξαιρεί από το καθεστώς της εφεδρείας τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

Οι αλλαγές πάντων σε ψηφισμένο νομοσχέδιο, προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, αλλά και τα καυστικά σχόλια του αναπληρωτή Υπουργού προς τον κ. Ροντούλη κάνοντας λόγω για εξυπνάδες και για στάση που προκαλεί γέλιο.

http://newpost.gr

Πηγή: Skai.gr


Read more...

Επαφές στην Αθήνα «Είμαι εδώ για να συντονίσω και όχι να βαθμολογώ» λέει ο Χ.Ράιχενμπαχ

«Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πράγματι πρόκειται για παροχή βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής», είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης
«Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πράγματι πρόκειται για παροχή βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής», είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης
Αθήνα
Ο συντονισμός της βοήθειας της τρόικας προς την Ελλάδα, είναι το βασικό αντικείμενο του έργου του, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, που είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Μιχ.Χρυσοχοΐδη, ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.«Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω και να βαθμολογώ. Είχα απλά μια συζήτηση με έναν υπουργό και σκοπός μου είναι όχι να επιβλέπω, αλλά να ρωτάω τι είδους βοήθεια θα ήταν χρήσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Παπουτσή.

«Είμαι εδώ για να συντονίσω τη βοήθεια που η τρόικα μπορεί να προσφέρει. Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πράγματι πρόκειται για παροχή βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής, ο οποίος γνωρίζει τον κ. Ράιχενμπαχ από τα χρόνια που ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση προγραμμάτων με τη συνδρομή της ΕΕ, που αφορούν στην ασφάλεια, στη μεταναστευτική πολιτική και στις πολιτικές ασύλου.

«Λειτουργούμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Frontex , με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑ SO). Και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχουμε την ευκαιρία τόσο με τον κ. Ράιχενμπαχ , όσο και τις υπηρεσίες της Task Force να δεχθούμε τη βοήθεια και την τεχνογνωσία σε ορισμένους κρίσιμους τομείς που η Ελλάδα δεν διαθέτει την αντίστοιχη τεχνογνωσία και χρειαζόμαστε την υποστήριξη για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων» είπε ο κ. Παπουτσής.

«Ο στόχος μας είναι η αποφασιστική υλοποίηση των προγραμμάτων, η ταχύτητα και κυρίως η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, και του συμφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κι αυτός καινούργιος τομέας. Αφορά την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος. Είναι ένας τομέας όπου νέες δομές δημιουργούνται, νέα πλαίσια διαμορφώνονται στον τομέα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου» πρόσθεσε.

Συνάντηση με τον Γ.Παπακωνσταντίνου

Το πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στη χώρα μας και την εξαγωγή της στη Δυτ.Ευρώπη συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος, τα βήματα που έχουν γίνει και εκείνα που αναμένονται.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης ζήτησε από τους Δήμους όλης της χώρας να δηλώσουν αν διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν και γενικότερα ζητήματα χρηματοδότησης επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, όπως επίσης:

το Κτηματολόγιο, και ειδικότερα η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας για την ολοκλήρωσή του.

Η διαχείριση απορριμμάτων.

το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Συνάντηση με τον Μιχ.Χρυσοχοϊδή

H χρηματοδότηση επενδυτικών δράσεων στη χώρα μας μέσω της δημιουργίας πιστωτικών γραμμών κατά τα πρότυπα της πιστωτικής γραμμής με το όνομα «Griechenland», που υλοποιεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW (είναι υπό διερεύνηση παρόμοια πρωτοβουλία για τις δανέζικες και αυστριακές επιχειρήσεις), συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται από τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ ο υπουργός παρουσίασε τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

«Δεν τίθεται θέμα Επιτροπείας»

Ο κ. Παπουτσής ρωτήθηκε για το θέμα της επιτροπείας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

«Πρόκειται για φιλοσοφικές και θεωρητικές προσεγγίσεις ανθρώπων που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου ή έχουν συμφέροντα» υπογράμμισε.

Ειδικότερα, ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος στα όσα γράφονται, ακούγονται ή καταγγέλλονται πρόσθεσε: «επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση και μια διαρκή συζήτηση σχετικά με την 'επιτροπεία' στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα Κράτη - Μέλη, ακούω διάφορα σενάρια, ''οι Γερμανοί ξανάρχονται'', θέλω να διευκρινίσω το εξής και να υπενθυμίσω σε όλους ότι ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.»

»Ούτε της επιτροπείας, ούτε της επικυριαρχίας του ενός και του άλλου. Τότε δεν θα ήταν Ευρώπη. Εμείς όμως αγωνιστήκαμε και ο ελληνικός λαός αγωνίζεται για την Ευρώπη. Σε αυτή την Ευρώπη τα θεσμικά όργανα λειτουργούν και η Ελλάδα δέχεται την αλληλεγγύη των Κρατών- Μελών, την αλληλεγγύη των θεσμικών οργάνων. Γιατί και εμείς συνεισφέρουμε εκεί όπου χρειάζεται, στις άλλες χώρες.»

» Αυτό μας δίδαξαν εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ και για αυτό αγωνιστήκαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστέψαμε στην ΕΕ και σε αυτό παραμένουμε σταθεροί. Όλα τα υπόλοιπα είναι ''φιλολογία''. Είναι φιλοσοφικές προσεγγίσεις είτε κάποιων οι οποίοι αγνοούν τη σημερινή πραγματικότητα, είτε κάποιων που έχουν σκοπιμότητες τη σημερινή εποχή.»

» Ας μην αδικήσουμε όμως ούτε την Ευρώπη, ούτε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις, ούτε την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, ούτε τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αύριο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής».

Η ομάδα δράσης θα υποβάλλει στις αρχές Νοεμβρίου έκθεση για την κατάσταση που διαπίστωσε στην Αθήνα και θα αναλύει τα επόμενα βήματά της.

«Ο στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ οι εργασίες της θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.

Πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η επίσκεψη του Γερμανού πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει οποιαδήποτε σχέση με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας υπό τον κ. Ράιχενμπαχ με απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ετοιμη για το "όχι" στην έγκριση της νέας συμφωνίας από 180 βουλευτές η ΝΔ

“Δεν θα πούμε ναι στο λάθος”, λέει ο Σαμαράς


http://img.protothema.gr/1B04BB8231540452BCD7068EFDDD82F0.jpg
“Προσπάθεια απόδρασης” χαρακτηρίζει η ΝΔ την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφιση της νέας συμφωνίας (που αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου) για την μείωση του ελληνικού χρέους με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και δηλώνει ότι “θα καθορίσει την στάση της όταν θα έχει ολοκληρωμένη την συμφωνία” αλλά ξεκαθαρίζει ότι “η ΝΔ δεν πρόκειται να πει ναι στο λάθος”.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις των δύο υπουργών κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου ο κ. Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι “ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα για να αποδράσουν” και εξήγησε ότι “ενώ ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη την θέλουν για πολιτικούς λόγους”. Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι το θέμα με την συμφωνία δεν είναι μόνο ποιό θα είναι το ύψος του “κουρέματος” και σημείωσε ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η “ΝΔ δεν συζητά και δεν δέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους”. Πρόσθεσε ότι “άλλο τεχνική βοήθεια και άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους. Αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση οποιουσδήποτε άλλους είναι αντισυνταγματικές και απαράδεκτες, τις απορρίπτουμε”.

Ο κ. Μιχελάκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έπειτα από δύο χρόνια λανθασμένης πολιτικής και απουσίας της κυβέρνησης φθάσαμε στο σημείο αυτό. Προσθέτει ότι με την συμφωνία που διαφαίνεται η Ευρώπη και το ΔΝΤ αναλαμβάνουν το χρέος και εμείς το έλλειμμα που σημαίνει μηδενισμός του ελλείμματος και δέσμευση για πλεονοσματικούς προυπολογισμούς. Για την επίτευξη του στόχου είναι καθοριστικό το μείγμα οικονομικής πολιτικής και απαιτείται ουσιαστική διαπραγμάτευση για την αλλαγή του μείγματος. Κατέληξε λέγοντας ότι “η κυβέρνηση επιμένει στην λάθος συνταγή και η ΝΔ θέλει και μπορεί να διαπραγματευθεί την αλλαγή της συνταγής”.

Read more...

Ευρωπαϊκή πρόθεση για κούρεμα 60% «αποκαλύπτει» Βέλγος ευρωβουλευτής

Φερόμενο σχέδιο απόφασης της Συνόδου

Ο Γκι Φερχόφστατ «ανεμίζοντας» την Τρίτη το επίμαχο δισέλιδο έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Γκι Φερχόφστατ «ανεμίζοντας» την Τρίτη το επίμαχο δισέλιδο έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Φωτογραφία: Reuters )


Στρασβούργο
Ελληνικό κούρεμα που φτάνει το 60% φέρεται να προβλέπει, σύμφωνα με τον Βέλγο ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφστατ, σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τετάρτης που «κυκλοφορεί» στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

O Φερχόφστατ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων ευρωβουλευτών, εξέφρασε επίσης τις σοβαρές αμφιβολίες του για το εάν οι προωθούμενες κινήσεις στο μέτωπο της ενίσχυσης του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF) μπορούν μεσοπρόθεσμα να εξασφαλίσουν ομαλότητα στις αγορές.

Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Φερχόφστατ παρουσίασε αντίγραφο εγγράφο-σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Μπούντεσταγκ.

Σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται «κούρεμα» 60% για τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, ενημερώνοντας την γερμανική αντιπολίτευση για τις διαβουλεύσεις, είχε αναφέρει -σύμφωνα με βουλευτές που παρέστησαν- πως το κούρεμα θα φτάσει μέχρι το 60%.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξελλες -που συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό εν όψει της «διπλής» Συνόδου («27» και Ευρωζώνης) την Τετάρτη- κάνουν επίσης λόγο για απομείωση των ελληνικών ομολόγων που θα κινείται μέχρι το 60%.

Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό. Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.

«Συζήτηση κρίσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Στο Στρασβούργο, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής επικεντρώθηκε την Τρίτη στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εν όψει της Συνόδου της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Λόταρ Μπίνσκυ, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις του Φέρχοφστατ λέγοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Έλληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς εξέφρασε την ελπίδα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπεράσει το 50%, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο.

«Κάναμε ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουνε για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδος κάλεσε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κόριεν Γούρντμαν, που μίλησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας πως στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη.

Σε πρώτη προτεραιότητα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε αναγάγει το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ κατά την εισαγωγική του ομιλία πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ελλάδα στο Μηχανισμό Διάσωσης έως το 2027!

Νέο «πολιτικό παιχνίδι» της Μέρκελ ;


http://img.protothema.gr/80F655257F8DA0C673B55F3291FD8F71.jpg
Νέο «σοκ» επεφύλασσε σε αγορές, επενδυτές, εταίρους, πολιτικούς φίλους και αντιπάλους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ!

Ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει η κρισιμότερη, ως σήμερα, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με μοναδικό αντικείμενο την υιοθέτηση μιας «τελικής λύσης» για το ελληνικό χρέος, η Γερμανική Καγκελαρία μοιράζει στους Γερμανούς βουλευτές, αλλά και «διαρρέει» προς μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και διεθνή μέσα ενημέρωσης, «απόρρητη» έκθεση στην οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «κούρεμα διαρκείας», άμεση απομείωση του χρέους της κατά τουλάχιστον 60% και μια νέα ''γενναιόδωρη'', όπως την ονομάζει, βοήθεια για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.

Στην έκθεση υποστηρίζεται πως η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται συνεχώς και εκφράζεται η βεβαιότητα πως η ανάκαμψη είναι ουτοπική υπό τις παρούσες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι πως αναγράφεται ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027» …

Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον αυτές οι «διαρροές» συνδέονται με την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και των προθέσεων της Γερμανίας να διαχειρισθεί … δυναμικά την υπόθεση, ή είναι μια «τραβηγμένη» αποτίμηση της κατάστασης που θα λειτουργήσει όμως «εκβιαστικά» προς τους Γερμανούς βουλευτές ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιο ενίσχυσης του μηχανισμού διασώσεων στην ευρωζώνη, στην ψηφοφορία που θα γίνει ελάχιστες ώρες πριν την καθοριστική σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.

Η κυρία Μέρκελ είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την υπερψήφιση των θέσεών της από την Bundestag πριν προσέλθει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί την συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. και μέχρι αυτή τη στιγμή πολλοί βουλευτές ακόμα και του κόμματός της δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή πρόταση για την μόχλευση του EFSF που θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη στην Βουλή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, η πρόταση θα «περάσει» καίτοι δεν αποκλείεται τουλάχιστον 7 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (!) να το καταψηφίσουν. Στην τελική πρόταση που θα τεθεί προς έγκριση προβλέπεται ότι το EFSF θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θέτει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2012.

Read more...

Δραματικό κάλεσμα του Πορτογάλου πρωθυπουργού για την εξεύρεση λύσης στη Σύνοδο

«Παίζουμε το πεπρωμένο μας»

Ακόμα και αν εμείς τα κάνουμε όλα σωστά, αυτό δεν είναι αρκετό λέει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός
Ακόμα και αν εμείς τα κάνουμε όλα σωστά, αυτό δεν είναι αρκετό λέει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός (Φωτογραφία: APE )


Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η μη εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο της ευρωζώνης της Τετάρτης θα καθιστούσε «ακόμη πιο δύσκολο» το έργο της Πορτογαλίας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

«Χωρίς αυτή τη λύση δεν θα έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα ενταθεί η ανασφάλεια» είπε, για να συμπληρώσει σε δραματικούς τόνους:

«Παίζουμε το πεπρωμένο μας σε πολλά μέτωπα [...] Μπορεί να τα κάνουμε όλα σωστά στην Πορτογαλία και αυτό να μην αρκεί».

Επιπλέον, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Πορτογαλία πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να αποφύγει ένα νέο σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως κάνει η Ελλάδα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στην πραγματικότητα, όχι να ζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφερόμενος στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων λιτότητας το 2012 σε σχέση με την αρχική συμφωνία.

Η Πορτογαλία, η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης πασχίζει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και το 2012 θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται ύφεση μεγαλύτερη απ' όσο προβλεπόταν έως τώρα.

Προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 4,5% μέχρι τα τέλη του 2012 η κεντροδεξιά κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει νέα, δρακόντεια μέτρα λιτότητας που, όπως παραδέχθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, θα είναι «πολύ βαριά» για τους Πορτογάλους.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, Άλβαρο Σάντους Περέιρα, έχει τονίσει πως μια ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας θα ήταν τραγική για τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν συμφωνούν στο ύψος του «κουρέματος» …

Μύλος στην ΕΕ για τις τελικές αποφάσεις


http://img.protothema.gr/AA476E1417590E949AF20D7F29B657F5.jpg
Το απόλυτο χάος καταγράφεται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν τελικώς να συνεννοηθούν στοιχειωδώς για την διαχείριση της σοβούσας κρίσης χρέους.

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για την σοβαρή πιθανότητα να μην ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται προς τούτο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης του Ecofin, ανάλογη τύχη θα έχει και το Eurogroup και οι φήμες οργιάζουν πως ενδέχεται να αναβληθεί ακόμα και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ.

Τα πρακτορεία αποδίδουν σε ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους την άποψη πως «οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους», που πάντως άπαντες εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο εύρος 50% με 60%. Βασικός λόγος γι’ αυτή τη ζοφερή εξέλιξη είναι η σθεναρή άρνηση πολλών τραπεζών (ιδιωτών ομολογιούχων) να δεχτούν τέτοιο «κούρεμα» με το επιχείρημα πως δεν είναι διαχειρίσιμες οι ζημίες τους από μια τόσο μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους.

Read more...

Καθυστερημένη η αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, τονίζει ο Γ.Παπανδρέου

Σε τηλεδιάσκεψη των ευρωσοσιαλιστών

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για την καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιδρά στην κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στην παρέμβασή του είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τώρα το μεγαλύτερο δυνατό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να έχει καταστεί εφικτό νωρίτερα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «νωρίτερα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος, των οίκων αξιολόγησης, των cds κ.λπ. Και αυτό πολύ περισσότερο γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα των ανισοτήτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις ανισορροπίες παγκοσμίως, όπως και στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ως απάντηση στις προκαταλήψεις που ορθώνονται, καθώς και για την ανάγκη μιας άλλης προοπτικής στην Ευρώπη.

Επανέφερε, επίσης, τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης (φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.), καθώς και την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η αναπτυξιακή διάσταση των πολιτικών στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, για την οποία ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μία ασφαλής λύση, η οποία θα βοηθήσει, ώστε να αρθεί από τις πλάτες του ελληνικού λαού το βάρος από το χρέος του παρελθόντος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φιλίπ Κορντερί, ο υφυπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Ανδρέας Σάιντερ, ο υφυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένωση της Ισπανίας, Ντιέγκο Λόπεζ Γκατίντο, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του PvdA Ολλανδίας, Τζομπ Κοέν, ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ο Πολ Μαγνέτ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου και ο Στέφανο Φασσίνα από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ρουμπινί: "Κούρεμα" 60% δεν συνιστά πιστωτικό γεγονος

Δηλώσεις μέσω Twitter


http://img.protothema.gr/4DFAC7AB0D030DF52B50EB1405A63A0F.jpg
Ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 60% δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα CDS, ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Nouriel Roubini.

Όπως σχολιάζει στο Twitter, τα CDS θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα σε αυτούς που δεν θα δεχθούν το «κούρεμα».

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις.

Κατά τον οικονομολόγο, η Ελλάδα χρειάζεται να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το «κούρεμα», προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν haircut 60%, ακόμα και αν αυτό το «πιστωτικό γεγονός» ενεργοποιήσει τα CDS.

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, ένα «κούρεμα» 60% θα γίνει αποδεκτό εάν:

1) Γίνει χρήση των όρων που θα αναγκάσουν τους μικρούς ομολογιούχους να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση

2) Η ΕΚΤ δεν δεχθεί ομόλογα σαν τα ελληνικά για εγγυήσεις

3) Δεν πληρωθούν όσοι δεν αποδέχονται το «κούρεμα»


Read more...

Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και η πτώχευση αναπόφευκτη, λέει η Fitch

Δεν βλέπει γρήγορη λύση

«Δεν υπάρχει άμεση επίλυση, ό,τι και να προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη», σημειώνει η Fitch
«Δεν υπάρχει άμεση επίλυση, ό,τι και να προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη», σημειώνει η Fitch (Φωτογραφία: Associated Press )


Aθήνα
Αναπόφευκτη εκτιμά ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, Τόνι Στρίνγκερ, ότι είναι η πτώχευση της Ελλάδας, καθώς θεωρεεί ότι η χώρα είναι αφερέγγυα, ενώ παράλληλα, σημειώνει ότι δεν βλέπει μία γρήγορη λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζών.

Σύμφωνα με όσα είπε το στέλεχος της Fitch σε τηλεδιάσκεψη και φιλοξενούνται στην Wall Street Journal, ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει άμεση λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη εν όψει της κρίσιμης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχητικών ενδείξεων ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα αποτελέσει πραγματικότητα αυτό τον χειμώνα.

«Δεν υπάρχει άμεση επίλυση, ό,τι και να προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη», δήλωσε. Εκτίμησε, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται ένα σχέδιο ώστε το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ύψους 440 δισ. ευρώ να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό, μέσω μόχλευσης ώστε να καταπολεμηθεί η κρίση.

Οι επιλογές για το EFSF έχουν τώρα συρρικνωθεί και περιλαμβάνουν ένα ασφαλιστικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την εξοικονόμηση κεφαλαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν μέρος των ζημιών που μπορεί να εγγράψουν οι αγοραστές χρέους από τις αδύναμες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ο Τ. Στρίνγκερ δήλωσε πως θεωρεί την Ελλάδα αφερέγγυα και ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία για τις προοπτικές της ισπανικής και ιταλικής οικονομίας.

Oι τράπεζες στις περιοχές αυτές έχουν αθροιστικά έκθεση τ360 δισ. ευρώ στο προβληματικό κρατικό χρέος της Ευρώπης, ενώ η αγορά ήδη προεξοφλεί σημαντική υποβάθμιση του ιταλικού και του ισπανικού χρέους.

Ωστόσο, καλά λόγια είχε να πει για την Ιρλανδία, η οποία «έχει κάνει μία πολύ καλή δουλειά εφέτος» σε όρους δημοσιονομικής διαχείρισης.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παναγιωτακόπουλος: «Το χρέος προέρχεται από το επίθετο Παπανδρέου και το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ»









Παναγιωτακόπουλος: «Το χρέος προέρχεται από το επίθετο Παπανδρέου και το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ»

Νέα επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «την ύστατη στιγμή για την πατρίδα και το Λαό μας υπενθυμίζω με τα παραπάνω στον Γ. Παπανδρέου το χρέος που προέρχεται όχι μόνον από το επίθετό του, αλλά και από το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ».

«Ανεξάρτητα και πέρα από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της νέας οδυνηρής και καταστροφικής επικείμενης συμφωνίας, υπάρχει μια απαραβίαστη εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το ΠΑΚ δηλώνει επίσημα ότι θα εργασθεί για μια Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική και εθνικά ελεύθερη - και δεν θα δεχθεί κανένα συμβιβασμό σε καμία φάση της πάλης» Διακήρυξη ΠΑΚ, Νοέμβριος 1968

«Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας…..Κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό, εκφράζει τον λαό και υπηρετεί τον λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο» Ιδρυτική διακήρυξη ΠΑΣΟΚ 3.9.1974.

Την ύστατη στιγμή για την πατρίδα και το Λαό μας υπενθυμίζω με τα παραπάνω στον Γ.Παπανδρέου το χρέος που προέρχεται όχι μόνον από το επίθετό του, αλλά και από το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα και πέρα από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της νέας οδυνηρής και καταστροφικής επικείμενης συμφωνίας, υπάρχει μια απαραβίαστη εθνική κόκκινη γραμμή.

Η χώρα, οι πολίτες, η δημοκρατία μας, δεν μπορεί να παραδοθούν στη στυγνή και μόνιμη επιτροπεία της κ. Μέρκελ, να εκχωρηθεί η διακυβέρνηση της χώρας σε Γερμανούς γκαουλάιτερ όπου επικεφαλείς θα είναι ο Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Καλώ τον Πρωθυπουργό της χώρας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «και την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», πριν είναι αργά.

Η εθνική περηφάνια είναι μονόδρομος».

http://newpost.gr


Read more...

«Κοινωνικός σύνδεσμος» το όνομα της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας

«Στην Ευρώπη ή στο χθες;»


Αθήνα
«Κοινωνικός Σύνδεσμος» είναι το όνομα της πολιτικής πρωτοβουλίας προσωπικοτήτων, η ίδρυση της οποίας εξαγγέλθηκε σήμερα.

Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τους πρώτους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδης και ο συγγραφέας Απ.Δοξιάδης είναι να απαντηθεί το δίλημμα:

«Προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του χθες;»
Εκ των ιδρυτών της πρωτοβουλίας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης
Εκ των ιδρυτών της πρωτοβουλίας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης

Read more...

Ενότητα και νηφαλιότητα ζητεί ο πρωθυπουργός εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων

Συνάντηση με τον Κ.Παπούλια

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Χρειάζεται ενότητα και νηφαλιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός μόλις έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας, μετά τις διαβουλεύσεις της Κυριακής στις Βρυξέλλες, αλλά και εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν αύριο, Τετάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής.

«Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας, όλων των παραγόντων, όλων των κομμάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι βούληση της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι «να καταλήξουμε σε αποφάσεις». «Θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, να γυρίσουμε σελίδα, ώστε να μπορούμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα».

«Δίνουμε όλη αυτή την περίοδο μία πολύ μεγάλη, πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό, αυτό του χρέους που παραλάβαμε, και ακόμα περισσότερο να επιμεριστούν αυτά τα βάρη και σε άλλους, ώστε να μπορεί να ανασάνει ο ελληνικός λαός και να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια της αναγέννησης της χώρας μας, που είναι απαραίτητη».

Μετά το τέλος της συνάντησης, και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι όλοι θέλουμε μία Ευρώπη που θα δώσει ελπίδα, που θα δώσει ευημερία, προοπτική».

«Η διαπραγμάτευση αφορά πρώτα απ' όλα την ίδια την Ευρώπη γιατί η κρίση δεν είναι απλά ελληνική, θα έλεγα πια είναι ευρωπαϊκή. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι όχι απλώς αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά εμείς οι ίδιοι θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, να γίνει μία χώρα βιώσιμη, αναπτυξιακή, με διαφάνεια και με κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Τώρα είναι η ώρα η ίδια η Ευρώπη να πάρει εκείνες τις αποφάσεις ώστε να σταματήσει αυτή η προϊούσα κρίση, η οποία δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Για τη χώρα μας, συνέχισε ο Γ.Παπανδρέου, η διαπραγμάτευση έχει δύο στόχους: «Πρώτον, η λύση να είναι ασφαλής, να παρέχει ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη, και -δεύτερον- η λύση να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, απ' αυτό που παραλάβαμε, που σήμερα αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης στην πλάτη του».

«Αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον, αυτός είναι εθνικός στόχος και σε αυτόν τον εθνικό στόχο όλοι πρέπει να συμβάλουν» συνέχισε ο Γ.Παπανδρέου. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες «να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος», ώστε «να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών».

Επίσης, κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σήμερα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και αύριο στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων».

Πολιτικές εξελίξεις

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει υπερψήφιση των αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) και το «όχι» της ΝΔ διά στόματος Γ.Μιχελάκη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει τις ψήφους 180 βουλευτών, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει τις αποφάσεις της Συνόδου και, επιπλέον, δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση συγκυβέρνησης.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άρχισαν τα ...πανηγύρια στο ΠΑΣΟΚ ...



Πλατεία Ταχρίρ θα θυμίζει σε λίγο το εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την πρόταση -βόμβα του Βενιζέλου να καταθέσει με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή τη νέα συμφωνία που θα αποφασιστεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγο «στήθηκε» από το Μαξίμου η Ξενογιαννακοπούλου και δήλωσε ότι... ο Βενιζέλος εκφράζει προσωπικές απόψεις, ενώ μέσα στη μέρα αναμένονται και άλλοι υπουργοί και βουλευτές που θα τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της πρότασης του αντιπροέδρου.

Οι εξελίξεις τρέχουν πραγματικά πολύ γρήγορα αφού γίνεται αντιληπτό ότι ο Παπανδρέου είναι θέμα ημερών να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία .
parapolitika.gr



Read more...

Με μαύρα περιβραχιόνια οι καθηγητές στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Απόφαση της ΟΛΜΕ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, κατά τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς η ΟΛΜΕ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνταχθεί «κείμενο που θα επικαιροποιεί το περήφανο "όχι" του ελληνικού λαού και τη μεγαλειώδη αντίσταση στη σημερινή συγκυρία» προκειμένου να διαβαστεί στις σχολικές εορτές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο μήνυμα Βενιζέλου στις τράπεζες

Βρυξέλλες

http://img.protothema.gr/62D862B5A2F4FC95444140810931FB4F.jpg
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις επιπτώσεις του κουρέματος στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στις… τράπεζες, δάχτυλο των οποίων είδε πίσω από τα όσα λέγονται και γράφονται.

«Όσοι, όμως, επιχειρούν να κρύψουν πίσω από την δήθεν ανησυχία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μετοχικές σχέσεις στις τράπεζες, μετά την επανακεφαλαιοποίηση και την πλήρη εξυγίανσή τους, ας μη συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτό το επιχείρημα γιατί δεν τους οδηγεί πουθενά» δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

«Είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι» διευκρίνισε, επιλέγοντας ένα επιχείρημα που αποκαλύπτει πως, πρώτον, οι εξελίξεις οδηγούν στην κρατικοποίηση τραπεζών και, δεύτερον, σε… εκλογές τη χώρα. Σε συνδυασμό με τη χθεσινή δήλωση για επικύρωση της συμφωνίας κουρέματος από 180 βουλευτές καθίσταται προφανές ότι η κυβέρνηση αυξάνει τις πιέσεις σε αντιπολίτευση και οικονομικούς πρωταγωνιστές. «Για να έχουμε πολιτική σταθερότητα» υποστηρίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων».
Read more...

Λοβέρδος: Το 2010 η ευκαιρία χάθηκε

Οι εκλογές δεν είναι λύτρωση υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος μιλώντας στους "Νέους Φακέλους". Τι είπε σχετικά με τις δηλώσεις Βενιζέλου για την υπερψήφιση από 180 βουλευτές

Για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις και δισταγμούς έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους Νέους Φακέλους του ΣΚΑΪ.

"Ο Νοέμβριος δεν είναι μήνας για χάσιμο", τόνισε σημειώνοντας πως το Μάιο του 2010 η Ελλάδα πήρε μία ανάσα με το πρώτο πακέτο δανεισμού και ως ένα σημείο πορεύτηκε πολύ καλά, αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές η κατάσταση ανετράπη.

"Το 2010 η ευκαιρία χάθηκε", είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει όσα έχει δεσμευθεί ενώ δήλωσε πως τίθεται προς συζήτηση το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. "Ωστόσο πήραμε τα μέτρα που μας βγάζουν από το αδιέξοδο των ελλειμμάτων του 2011 μας βοηθούν να περπατήσουμε τα επόμενα χρόνια, ως το 2014"εκτίμησε.

Χαρακτήρισε δε κακοτράχαλο και μακρύ τον δρόμο που έχει να βαδίσει η Ελλάδα. Όσον αφορά το κούρεμα, είπε πως ανεξάρτητα από το ύψους αυτού, τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα έχουν ζημία και οι ασφαλισμένοι δε θα χάσουν τα χρήματά τους.

Ωστόσο τόνισε, ότι το κούρεμα δεν είναι χάρισμα και υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη το βράδυ και ως εκ τούτου, οι όποιες συζητήσεις είναι πρόωρες.

Σχετικά με τις δηλώσεις Βενιζέλου για την υπερψήφιση από 180 βουλευτές, της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση για αυτό, αλλά εάν τεθεί ζήτημα ευρείας πλειοψηφίας και η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους 180 βουλευτές, τότε θα γίνει μεν νόμος του κράτους αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τόνισε πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να διεξαχθεί ψηφοφορία ευρείας πλειοψηφίας και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται μερί μεθοδεύσεως.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι σημασία έχει η χώρα και ο δρόμος της συνεννόησης χωρίς κορώνες και άγονες εκλογικές μάχες, είναι πιο ασφαλής. "Οι εκλογές δεν είναι λύτρωση. Οι πολιτικές λύσεις δε εξαντλούνται στις εκλογές" εκτίμησε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο δίνουν μάχη και όλοι τους υποστηρίζουν.

"Η ανατροπή του πρωθυπουργού είναι έξω από τη λογική κάθε μέλους της κυβέρνησης. Δεν τίθεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζήτημα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού" υπογράμμισε λέγοντας πως "δεν υπάρχουν δημοκρατικές ανατροπές, υπάρχουν αντιδημοκρατικές εκτροπές".

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας, είπε ότι στηρίζει την εκδοχή της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και τόνισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ο ΛΑΟΣ και σε ορισμένες περιπτώσεις η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά, είχαν συγκλίσεις απόψεων.

Τέλος, αναφερόμενος στην επιστολή που συνυπέγραψε με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, είπε ότι δεν ήταν εσωτερική κριτική, αλλά πολιτική παρέμβαση στηριγμένη στις αρμοδιότητές τους।

http://news247.gr

Read more...

«Κόκκινη γραμμή» η εποπτεία, κάλπες ίσως δείξουν οι αποφάσεις της Συνόδου

Καθοριστικές οι εξελίξεις

Καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις κρίνονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
Καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις κρίνονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας αποτελεί κατά πληροφορίες «κόκκινη γραμμή» για τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν τεθεί τέτοιο ζήτημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, ο Γ.Παπανδρέου ενδέχεται να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πάντως, σύμφωνα με τα Νέα, πηγές που πρόσκειται στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι επισήμως δεν έχει τεθεί θέμα μόνιμης εποπτείας της χώρας. Επικαλούνται, μάλιστα, τη δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί, ούτε μπορεί, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξελίξεις στην οικονομία θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Κοινή διαπίστωση είναι, πάντως, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Τετάρτη από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο 24ωρο είναι «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» να υπερψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη συμφωνία των Βρυξελλών.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε πρώτον ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει τις αποφάσεις της Συνόδου και, δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση συγκυβέρνησης.

«Όχι» στη συμφωνία των Βρυξελλών λένε επίσης τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης. «Εκχωρούμε της κυριαρχία της χώρας» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης στο Mega.

Ο ίδιος, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον Σκάι ότι για την έγκριση της συμφωνίας από 180 βουλευτές δεν υπάρχει νομική υποχρέωση. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, εάν τεθεί ζήτημα ευρείας πλειοψηφίας και η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους 180 βουλευτές, τότε θα γίνει μεν νόμος του κράτους αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ως προς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στηρίζει την εκδοχή της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ο ΛΑΟΣ, και σε ορισμένες περιπτώσεις η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά, είχαν συγκλίσεις απόψεων.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Βρετανοί και Ιταλοί σε τροχιά ρήξης με το γαλλο-γερμανικό άξονα


http://img.protothema.gr/365DF7D525E286CE67C4F926A0331A39.jpg

Για πολλούς είναι απλώς θέμα χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που γοργά μετατράπηκε σε νομισματική και οικονομική, αλλά ουδέποτε σε πολιτική, πολύ περισσότερο σε κοινωνική ένωση, αργά ή γρήγορα θα δεχόταν πιέσεις και θα μετρούσε τις αντοχές της. Η οικονομική κρίση που τη σαρώνει απλώς επισπεύδει τις εξελίξεις …

Η άτεγκτη στάση που τηρούν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες απέναντι στις ασθενέστερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, με πρώτο «θύμα» ή «πειραματόζωο» την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την απουσία κοινού οράματος των πολιτικών ταγών της Ένωσης, ήδη επιφέρουν τους πρώτους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Κορυφής Μέρκελ και Σαρκοζί έκαναν επίδειξη δύναμης τόσο στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τον κάλεσαν να υλοποιήσει άμεσα τη «γερμανική συνταγή» της πάταξης των χρεών και των δημοσιονομικών αποκλίσεων και της υιοθέτησης επώδυνων μέτρων για να … γίνουν όλοι Γερμανοί, όσο και στον Βρετανό πρωθυπουργό, για τον οποίο υπάρχει έκδηλη δυσαρέσκεια επειδή κριτικάρει την αναποτελεσματικότητα Παρισιού και Βερολίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης χωρίς καν η χώρα του να μετέχει στο ευρώ.

Η «απάντηση» των δύο ηγετών, καίτοι εντελώς διαφορετική, δείχνει ανάγλυφα το πρόβλημα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ζοφερές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της αν δεν αλλάξει ριζικά η ίδια η δομή και λειτουργίας της.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει «επιζήσει» πολιτικά πολύ πιο δύσκολων αναμετρήσεων απ΄αυτές που μπορούν να του θέσουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να «περάσει» τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις αποκρατικοποιήσεις. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι με ατζέντα στη συζήτησή τους τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα παρουσίαζε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ μετέβη και στο Προεδρικό Μέγαρο για αναλυτική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Μέγιστο επικριτή του !!!

Γνωρίζοντας όμως πως πολύ δύσκολα θα «περνούσε» από το υπουργικό και από τους κυβερνητικούς εταίρους της Λέγκας του Βορρά τέτοια επώδυνα μέτρα, όπως και εγένετο τελικά, πέρασε στην … αντεπίθεση, δηλώνοντας πως η χώρα του «έχει ήδη κάνει όλα όσα κρίνει πως είναι προς συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης, αλλά και σύμφωνα με το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ υπενθύμισε προς την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σαρκοζί ότι η κρίση ξεκίνησε από τις τράπεζες και πως «οι τραπεζικές αναταράξεις ήταν ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε έντονα σε Γαλλία και Γερμανία» …

Τέλος κάλεσε την Ευρωζώνη να ενισχυθεί με έναν «δανειστή έσχατης ανάγκης όπως άλλες νομισματικές ενώσεις», ενώ προειδοποίησε τους εταίρους του να μην του δίνουν οικονομικά και πολιτικά μαθήματα !

Αυτή ήταν και η απάντησή του στα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα περί της πιθανότητας ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με «λογικούς όρους». Μέρκελ και Σαρκοζί «σπρώχνουν» την Ιταλία στο μηχανισμό στήριξης, λογαριάζουν όμως χωρίς τον Καβαλιέρε … Που κατέληξε στις δηλώσεις του προειδοποιώντας (!) την κυρία Μέρκελ ότι «η Ιταλία συμμετείχε στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και θεωρεί πολύτιμη την διακρατική συνεργασία, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ την υπερήφανη ανεξαρτησία της …»

Την ίδια ώρα και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά ο Ντέιβιντ Κάμερον βρισκόταν αντιμέτωπος με το πιο σοβαρό «τεστ συνοχής» της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καθώς στη Βουλή των Κοινοτήτων διεξήχθη ψηφοφορία αναφορικά με το κατά πόσον πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν οι «ευρωσκεπτικιστές» από τις τάξεις της Αντιπολίτευσης αλλά και των Τόρις, με τουλάχιστον 70 κυβερνητικούς βουλευτές να δηλώνουν υπέρ της διεξαγωγής του σχετικού δημοψηφίσματος.

Το γεγονός ότι η συμμαχία του Κάμερον με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες εκ των προτέρων εκμηδένιζε την πιθανότητα υπερψήφισης της πρότασης δεν έχει τόση σημασία, όσο το γεγονός πως η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που συζητά στο κοινοβούλιό της το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την Ένωση! Κι αυτό δεν συνιστά ήττα για τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά για την ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όλων όσοι σήμερα την υπηρετούν (;) …
Read more...

Σε κρατικά ομόλογα ώς το 2035 ύψους 205 δισ. ευρώ θα επιβληθεί το «κούρεμα»

Ώφελος 100 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση

Το όφελος από αναδιάρθρωση 50% για τους τίτλους ώς το 2035 είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στα 260 δισ. ευρώ
Το όφελος από αναδιάρθρωση 50% για τους τίτλους ώς το 2035 είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στα 260 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες και λήγει ώς το 2035, ύψους 205 δισ. ευρώ, θα επιβληθεί το «κούρεμα», σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου περιελάμβαναν ομόλογα ύψους 148,7 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2020. Με την απομείωση 21% το όφελος ήταν 28 δισ. ενώ με το 50% είναι 75 δισ. ευρώ περίπου.

Συνολικά, μέχρι το 2035 λήγουν ομόλογα 341,5 δισ. ευρώ

«Ψάχνουμε για όλο το ελληνικό χρέος που λήγει μέχρι το 2035 [...] δεν σταματά στο 2020 που σταματούσε το προηγούμενο μοντέλο», είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Υπό τους όρους του PSI, όπως συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, προβλεπόταν να ανταλλαγούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήξεως έως το 2020.

O αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί περίγραμμα λύσης σε «εθελοντική βάση», έως τη Σύνοδο Κορυφής Τετάρτη. «Ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που θα ξαναγίνει η Σύνοδος Κορυφής να έχουμε ένα σχήμα», δήλωσε.

«Είμαστε πάντα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέτουμε ως όρο τη συμφωνία της ΕΚΤ [...] χωρίς την ΕΚΤ δε γίνεται τίποτα».

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τράπεζών (συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) και αργότερα το βράδυ με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσ. Νταλάρα.

Οι τράπεζες, ωστόσο, προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι εάν πιεστούν να υποστούν υπερβολικά μεγάλες ζημίες, επαπειλείται η πρόκληση πιστωτικού γεγονότος. «Υπάρχουν όρια [...] στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό», είπε ο επικεφαλής του IFF Τσαρλς Νταλάρα.

Η πηγή δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά δεν θα κρατικοποιηθούν, και ότι οι όποιες επιπτώσεις από ενδεχόμενη προσφυγή τους στο ταμείο διάσωσης EFSF θα είναι προσωρινές.

«Οι τράπεζες ιδιωτικές θα μείνουν [...] δεν υπάρχει κρατικοποίηση τραπεζών", είπε.

«Υπάρχει μια αναγκαστική φάση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν μπορούν να το κάνουν απευθείας μόνες τους, χωρίς απευθείας συμμετοχή όχι του κράτους, αλλά των θεσμών [...] του EFSF, με γεια τους με χαρά τους» προσέθεσε.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση σκοπεύει πρωτίστως να διασφαλίσει το συμφέρον των μικρομετόχων και των καταθετών και όχι των μεγαλομετόχων των τραπεζών και των διοικήσεών τους, τόνισε

«Μας ενδιαφέρουν οι τράπεζες υπό την έννοια των καταθέσεων και των καταθετών [...] και από την πλευρά των μικρομετόχων τους που είναι πολίτες, αλλά δεν έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τις τράπεζες ως μεγαλομετόχους ή ως διοικήσεις. Άλλο το έθνος και άλλο τα συμφέροντα των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ιστορικός συμβιβασμός» για λύση στο πρόβλημα χρέους

Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται μιαν ανάσα (;) από τη συμφωνία


http://img.protothema.gr/6672A6B7954373F81BB162149ED4A0C3.jpg

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τοποθετεί το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα από 50% έως 60%. Και συμφωνεί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους της Αντιπολίτευσης για ενίσχυση των κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου στήριξης, του EFSF, έως και τα επίπεδα του ενός (1) τρισ. ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποδέχεται την μη μετατροπή του EFSF σε ‘δανειστή της πρώτης και της ύστατης ώρας’, όπως εξαρχής ήθελε, αλλά να κερδίζει μια νίκη στην χρησιμοποίησή του ως εναλλακτικής οδού ανακεφαλαιοποίησης των
τραπεζών.

Ο «ιστορικός συμβιβασμός» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου μένει να αποδειχθεί πως θα φέρει, την Τετάρτη, την πολυπόθητη για τις αγορές «βιώσιμη και τελική λύση» στο ελληνικό και συνεπακόλουθα στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους. Με τη Γερμανία να επιβάλλει τις θέσεις της για μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και σε αντάλλαγμα να αποδέχεται - υπό προϋποθέσεις - να αναλάβει το EFSF το βάρος των 110 δις. περίπου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος. Ένα εξαιρετικά «βαθύ κούρεμα» …

Για να επιτευχθεί αυτός ο «συμβιβασμός» χρειάζεται να βρεθούν οι … τρίτοι επενδυτές, πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην περαιτέρω μόχλευση του EFSF. Με τους Γερμανούς πολιτικούς, ήτοι τον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και τον ομόλογό του των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ, να δηλώνουν πως η Γερμανίδα Καγκελάριος τους ενημέρωσε πως η μόχλευση του EFSF θα καταστεί δυνατή με τη συμμετοχή εξωτερικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τρίτων επενδυτών όπως λόγου χάρη οι Κινέζοι ...

Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία δεδομένα θέλουν στη νέα συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους να περιλαμβάνονται ΟΛΑ τα ομόλογα που αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και λήγουν όχι μέχρι το 2020 αλλά μέχρι το 2035. Αυτό φέρεται να το επιβεβαίωσε και Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Dow Jones Newswires. «Το συνολικό χρέος στα χέρια των ιδιωτών είναι περίπου 200 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές: θα μπορούσε να συντελεστεί μια τέτοια απομείωση, σε τόσο εύρος και χρονικό περιθώριο ΧΩΡΙΣ να χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός;

Αυτό είναι και το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Γνωρίζοντας πολύ καλά πως οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές καραδοκούν …
Read more...

Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Πρόστιμα για τις αποδείξεις

Πρόστιμο στους φορολογούμενους που δεν θα ζητούν αποδείξεις θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών
Πρόστιμο στους φορολογούμενους που δεν θα ζητούν αποδείξεις θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους, αυτοτελή φορολόγηση (έως 20%) των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και την επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις, είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του διαθέσιμου δηλωμένου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού θα γίνεται επί τη βάση, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων, ώστε να τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης.

Από τη νέα χρονιά υποχρεωτική θα είναι η χρήση της φοροκάρτας. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, στο τραπέζι είναι η πρόταση για την επιβολή προστίμου σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών.

Το ύψος του προστίμου δεν θα συναρτάται από το ύψος των αγορών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα έσοδα από ατομικές επιχειρήσεις θα προβλέπεται η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% (ή και 25%) στα κέρδη.

Οι αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, όποως και οι επιτηδευματίες.

Ακόμη, εξετάζειτα να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, προωθείται η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε ορισμένα «ακριβά» νησιά του Αιγαίου όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.ά.

Στα ακίνητα, προωθείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η εξίσωσή τους με τις λεγόμενες αγοραίες τιμές, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά, ενώ «αντισταθμιστικά» μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις δεν εκτιμάται ότι θα προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

Ακόμα, επί τάπητος είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης και στα εισοδήματα από ακίνητα.

Τέλος, για τον ΦΠΑ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του κατά 3 μονάδες (σε 20% από 23% και 10% από 13%), ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το «ΟΚ» της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πλασκοβίτης: «Δεν κινδυνεύει κανένα ασφαλιστικό ταμείο από το κούρεμα»









Πλασκοβίτης: «Δεν κινδυνεύει κανένα ασφαλιστικό ταμείο από το κούρεμα»

Δεν θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο λόγω του «κουρέματος» του χρέους διαβεβαίωσε ο γ.γ του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης μιλώντας στη ΝΕΤ.

Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία από το "κούρεμα", καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε: «Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν τα ομόλογα των ταμείων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν μόνοι τους να βρούν λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει κρατική στήριξη, ενώ υπογράμμισε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να ρευστοποιηθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών Ταμείων.


Ο κύριος Πλασκοβίτης μεταβαίνει σήμερα στην Ελβετία όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ελβετικής κυβέρνησης, με αντικείμενο τη φορολόγηση των καταθέσεων ελλήνων υπηκόων σε τράπεζες της χώρας।

http://newpost.gr
Read more...

Koυκιάδης: «Ανέφικτος ο στόχος των 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις εώς το τέλος του 2011»









Koυκιάδης: «Ανέφικτος ο στόχος των 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις εώς το τέλος του 2011»

Tην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2011 δεν πρόκειται να αντληθούν έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Γ. Κουκιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι με έσοδα 3 δισ. ευρώ» είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ। Κουκιάδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα αναλάβουν οι ξένοι».

http://newpost.gr

Read more...

Με πρωτοβουλία… Βενιζέλου εκλογές τα Χριστούγεννα









Με πρωτοβουλία… Βενιζέλου εκλογές τα Χριστούγεννα
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που σύσσωμη ζητούσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήρθαν. Όχι όμως από τον Πρωθυπουργό, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέρρευσε στον Γιώργο Καρατζαφέρη το σχεδιασμό για ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές, βέβαιος ότι εκείνος δεν θα το κρατούσε για λογαριασμό του. Πόνταρε σωστά, γιατί ο αρχηγός του ΛΑΟΣ το ανακοίνωσε στο πανελλήνιο από τηλεοράσεως.

Όταν στο Μαξίμου έφτασαν τα μαντάτα από αναστατωμένους δημοσιογράφους που ζητούσαν να μάθουν την κυβερνητική θέση στο θέμα, αναστατώθηκαν και διαβεβαίωναν ότι ο αντιπρόεδρος θα βγάλει διόρθωση.

Πράγματι μετά τα δελτία των 8 ο κ. Βενιζέλος έκανε μια σχετική δήλωση στους δημοσιογράφους, όπου έλεγε τα εξής: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο». Επιβεβαίωσε δηλαδή το 180.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας Παπανδρέου και Βενιζέλος συζήτησαν το χειρισμό του θέματος στις Βρυξέλλες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός είχε δώσει πράσινο φως για 180 που σημαίνει εκλογές, αν καταψηφίσει η ΝΔ. Είναι επίσης αμφίβολο, ότι ήταν ενήμερος – το Μαξίμου σίγουρα δεν ήταν- πως ο Βενιζέλος θα το «μπουμπουνίσει».

Ο αντιπρόεδρος όμως προχώρησε.

Και από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση, με την κίνηση του αυτή δεσμεύει την κυβέρνηση σε πλειοψηφία 180 και μια κοινοβουλευτική διάρκεια άλλων δύο μηνών. Όπως είπε στον κ. Τσίπρα, η δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα από τη βουλή. Αν η ΝΔ μείνει σταθερή στο «όχι» της, τότε θα στηθούν κάλπες τέσσερεις εβδομάδες το πολύ από την ψηφοφορία, δηλαδή τα Χριστούγεννα.



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Νέο σύστημα Πανελλαδικών από το 2014 καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας

Θα παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέο σύστηµα Πανελλαδικών µε «διπλές» εξετάσεις την ίδια ηµέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο παρουσιάζει στις αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Παιδείας. Το νέο εξεταστικό σύστηµα, το οποίο θα εφαρµοστεί από το 2014, εντάσσει στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών τα ίδια τα πανεπιστήµια, διατηρώντας ωστόσο ρόλο και για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναµορφωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα, τα τµήµατα των πανεπιστηµίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία µε τον «αναβαθµισµένο» κοσµήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούµενα µαθήµατα, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθµολόγηση των εισακτέων τους.

Με το νέο εξεταστικό σύστηµα όποιος θέλει να σπουδάσει, π.χ., Μαθηµατικά θα έχει να κάνει µε τη διοίκηση του Μαθηµατικού Τµήµατος και µόνο. Στο σηµείο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει ο σχεδιασµός του υπουργείου Παιδείας, καθώς ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές, τελικά και µε δεδοµένες τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγµή στην ψήφιση του νέου νόµου-πλαισίου για τα ΑΕΙ αποφασίστηκε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε τµήµατα.

Αναλυτικά, οι αλλαγές περιλαµβάνουν τα εξής:

Οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, το πιθανότερο την ίδια ηµέρα. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα καθορίζονται ανά µάθηµα. Ετσι, για παράδειγµα, ένας µαθητής θα εξετάζεται το πρωί στα Μαθηµατικά σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα κάνει ένα διάλειµµα λίγων ωρών και στη συνέχεια θα εξετάζεται ξανά στο ίδιο µάθηµα (αν φυσικά ανήκει στο επιστηµονικό αντικείµενο που τον ενδιαφέρει) σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή του στο πανεπιστήµιο.

Τα θέµατα τόσο στις απολυτήριες όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο, ενώ εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων θα διορθώνονται κεντρικά στο υπουργείο Παιδείας από τις επιτροπές των εξετάσεών του.

Τα εξεταζόµενα µαθήµατα θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό, µε το σύστηµα του Νέου Λυκείου που έχει ήδη ανακοινωθεί τα επιστηµονικά πεδία αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου (Θετική, Θεωρητική) και τρεις κατευθύνσεις στη Γ’ Λυκείου (µε µία επιπλέον κατεύθυνση σε αντικείµενα ∆ικαίου και Οικονοµικά). Κοινό πανελλαδικά εξεταζόµενο µάθηµα σε όλες τις κατευθύνσεις θα είναι η Εκθεση.

Οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται ακόµη σε Φυσικές Επιστήµες, Μαθηµατικά, Βιολογία. Εκείνοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε Αρχαία, Ιστορία, Νέα Ελληνική Γλώσσα. Και εκείνοι της Τρίτης Κατεύθυνσης σε Μαθηµατικά, Αρχές Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής αριθµός των εξεταζόµενων µαθηµάτων και το ποια από αυτά θα επιλεγούν τελικά θα αποφασιστούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόµενες ηµέρες.

Για την εισαγωγή στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθµοί της Β’ και της Γ’ Λυκείου, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Τα τµήµατα πανεπιστηµίων και ΤΕΙ θα βάζουν συγκεκριµένο «πλαφόν» για τα µαθήµατα βαρύτητας στο επιστηµονικό τους αντικείµενο (για παράδειγµα, το Μαθηµατικό Τµήµα θα «ζητάει» βαθµολογία τουλάχιστον 15.000 µορίων για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράµµατά του). Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα ξέρει από νωρίς ποιον βαθµό πρέπει να πετύχει για την εισαγωγή του στο τµήµα που τον ενδιαφέρει.

Η ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα είναι αυστηρά προσδιορισµένη (δηλαδή από συγκεκριµένο κεφάλαιο σε συγκεκριµένο κεφάλαιο ανά βιβλίο), αλλά θα είναι ευρεία. Για παράδειγµα, στην Ιστορία θα προσδιορίζεται µόνο ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεµοι ή στα Αρχαία ότι εξεταστέα ύλη θα αποτελέσουν τα κείµενα του Πλάτωνα.

Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαµβάνεται υπόψη και ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι για να εκτιµηθούν το επίπεδό τους και τα αποτελέσµατα της εκπαιδευτικής δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξύπνησε και πάλι το ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία...



Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται και πάλι στο μεγαλύτερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα. Πίδακες λάβας εκτινάσσονται τις τελευταίες ώρες σε ύψος 100 μέτρων, ενώ...

λόγω του καπνού και της στάχτης που μεταφέρεται στον αέρα το αεροδρόμιο στην Κατάνια έκλεισε για λίγες ώρες...



Read more...

ΝΔ: Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τους «180»...



«Η επιλογή της αυξημένης πλειοψηφίας μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Εκβιασμό ή απόδραση. Ο Σαμαράς έχει πει σε όλους τους τόνους ότι δεν εκβιάζεται. Οπότε, αν οι κυβερνητικοί επιλέξουν ψήφιση από 180, βγάλε μόνος σου το συμπέρασμα». Η θέση ανήκει σε...

ανώτατο κομματικό στέλεχος της Συγγρού που, σε ανύποπτο χρόνο, εξηγούσε στο Newpost.gr τη στάση που θα τηρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ μέσω της κοινοβουλευτικής ψήφου, κατ’ εφαρμογήν του αρθρ. 28 του Συντάγματος.

Ο Α. Σαμαράς βέβαια έχει αφήσει ένα «παράθυρο» ανοιχτό στο ενδεχόμενο υπερψήφισης, σημειώνοντας ότι η αυξημένη πλειοψηφία δεν έχει να κάνει μόνο με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων –κάτι που η κυβέρνηση θα κληθεί ούτως ή άλλως να εξηγήσει- αλλά συνίσταται στους λόγους που επιβάλλεται μια τέτοια επιλογή, κατά πόσον αυτοί εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και αν αυτό γίνεται με διαφοροποίηση του μοντέλου της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.

Η χθεσινή δήλωση Βενιζέλου περί αυξημένης πλειοψηφίας, «ει δυνατόν» και ως «πολιτική απόφαση» όπως είπε, έβαλε καθαρά πλέον το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου, τροφοδοτώντας τα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Λίγη ώρα από τη δήλωση Βενιζέλου άλλωστε, ο Γ. Καρατζαφέρης είχε αποκαλύψει (MEGA) ότι κατά τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Οικονομικών –στον κύκλο ενημερωτικών τηλεφωνημάτων που έκανε ο τελευταίος στους πολιτικούς αρχηγούς- ο κ. Βενιζέλος του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τα δεδομένα αυτά συνεκτιμώνται από τους επιτελείς τους Σαμαρά, οι οποίοι διαβλέπουν πίσω από την πρόθεση Βενιζέλου, την επιδίωξη της κυβέρνησης να εξωθήσει τη χώρα σε εκλογές, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανολογούν μάλιστα ότι αυτό θα είναι και το σημείο αιχμής της πολιτικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης η οποία, συνεπικουρούμενη από τους κ.κ. Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, θα επιδιώξει με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τα προσωπικά πολιτικά «θέλω» του Α. Σαμαρά σε βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Στον αντίποδα, απο την ΝΔ αναμένεται να προτάξουν την αμετακίνητη θέση Σαμαρά, τόσο συνολικά απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της ΝΔ και οι επιτελείς του έκαναν ανοιχτά λόγο για μνημονιακή συνταγή χωρίς αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της κύρωσης με αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή, η κυβέρνηση το έχει χρησιμοποιήσει ως εκβιαστικό κόλπο από την πρώτη ψηφοφορία για το Μνημόνιο αλλά και επαλειλλημμένως έκτοτε, προσκρούωντας πάντα την αντίθεση Σαμαρά.
Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr



Read more...

«Λουκέτο» στη δημόσια καρδιοχειρουργική κλινική του Παίδων «Αγία Σοφία»

Αντιμετώπιση των περιστατικών στο Ωνάσειο

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Υπό κατάργηση τελεί η μοναδική δημόσια καρδιοχειρουργική κλινική για παιδιά που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», την ώρα που 36 βρέφη, νήπια και παιδιά με σοβαρό πρόβλημα υγείας περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση. Στόχος -σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου- είναι η αναβάθμιση της κλινικής κι όχι το «λουκέτο», που προσωρινά έχει μπει πάντως, καθώς διαπιστώθηκε «σοβαρή δυσλειτουργία της κλινικής». Σε συνενόηση, δε, με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο Ωνάσειο.

Για το ζήτημα διετάχθη από τον δοικητή του νοσοκομείου Μανόλη Παπασάββα ένορκη διοικητική εξέταση, με αφορμή τις αντιδράσεις γονιών, των οποίων τα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής και των γιατρών, που καταγγέλλουν ότι δρομολογείται οριστικό κλίσιμο της κλινικής.

Ο διοικητής του νοσοκομείου δηλώνει ότι «στόχος είναι αναβάθμιση του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά στο νοσκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" κι όχι το κλείσμο του».

Η ΕΔΕ διετάχθη από τη διοίκηση του «Αγία Σοφία» ύστερα από διαπίστωση δυσλειτουργίας του συγκεκριμένου Ειδικού Κέντρου, καθώς εκτιμήθηκε ότι παρουσίασε αδυναμία επίτευξης παραγωγής του αναμενόμενου ιατρικού έργου, θέτοντάς το σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Σε συνενόηση, δε, με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τακτικών και επειγόντων, νεογνών και παιδιών του «Αγία Σοφία» στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στα πλαίσια της από 15/07/10 υφιστάμενης λειτουργικής διασύνδεσης και της διεπιστημονικής συνεργασίας των γιατρών των
νοσοκομείων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των ασθενών.

Όπως έγινε γνωστό, προς το παρόν τα κρεβάτια της μονάδας θα χρησιμοποιούνται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Η διοίκηση αναφέρει ότι προχωρά με τάχιστες διαδικασίες στην αναβάθμιση του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά με την πρόσληψη τριών νέων παιδοκαρδιοχειρουργών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του και τη συνεχή αξιολόγηση της λειτουργίας και του παραγόμενου ιατρικού του έργου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...