Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Την Τρίτη ο Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη


Συναντήσεις και συμβολικές επισκέψεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη. Βασική...
προτεραιότητά του θα είναι να αναδείξει ότι, με τις ενέργειές της, η κυβέρνηση, μεγάλωσε το πρόβλημα της ανεργίας.
Έτσι, θα επισκεφθεί το εργοστάσιο "Μινέρβα", που είναι από τα μεγαλύτερα στον χώρο των εσωρούχων, απασχολεί 350 εργαζομένους -εκ των οποίων περίπου το 80% γυναίκες- και έχει εφαρμόσει εκ περιτροπής απασχόληση. Ενδεικτικό παράδειγμα του αξιώματος ότι η ανεργία είναι… γένους θηλυκού. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου –Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Άλλες δύο εκδηλώσεις, που έχουν σχέση με τη Μέρα της Γυναίκας, προσελκύουν τον κ. Σαμαρά: Στον πεζόδρομο της Ικτίνου η βουλευτής Έλενα Ράπτη, οργανώνει, ως γραμματέας Εθελοντισμού της ΝΔ, ενημερωτική εκδήλωση και και η ΟΝΝΕΔ οργανώνει ημερίδα για τον ρόλο της γυναίκας στην εποχή μας.

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τη δυτική Θεσσαλονίκη. Θα παραστεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ευόσμου-Κορδελιού Στάθη Λαφαζανίδη. Σκοπός του να μιλήσει για το έλλειμμα υποδομών στη δυτική πλευρά της πόλης, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα των καλλικρατικών δήμων.

Φυσικά, ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με πρώην βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και με τοπικά κομματικά στελέχη

salonicanews.com

Read more...

Τι θα έλεγε ο Ανδρουλάκης αν ήταν στη θέση του Παπανδρέου


Πως πρέπει να τοποθετηθεί η Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου κ. Ανδρουλάκη;
Έχω υποστηρίξει με αναλυτική δημόσια πρόταση εδώ και μήνες ότι έπρεπε έγκαιρα να επανατοποθετηθεί το Ελληνικό Ζήτημα στο πλαίσιο μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης στην ευρωζώνη. Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τον συνολικό αναπρογραμματισμό του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, καθώς και για την de facto αναμόρφωση του μνημονίου με αναπτυξιακά κριτήρια. Η αναμονή για το 2013 θα αποδειχτεί ολέθρια.

Είχατε μάλιστα προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό στη Βουλή με μια ιστορική φράση του Λένιν «στις 24 είναι πολύ νωρίς, στις 26 είναι πολύ αργά». Πέσατε μέσα κατά σύμπτωση και στην κρίσιμη ημερομηνία. Το ερώτημα είναι γιατί επιμένετε στο «εδώ και τώρα»;
Πρώτον, οι αγορές και οι σοβαροί επενδυτές προτιμούν το υπολογισμένο ρίσκο μιας συντεταγμένης «αναδιάρθρωσης» του χρέους από την ασάφεια στις προοπτικές. Η αβεβαιότητα παραλύει την ανάπτυξη μας. Δεύτερον, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων το 2012 και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στη διεθνή οικονομία θα κάνουν δυσκολότερο τον διακανονισμό του χρέους. Τρίτον, θα βυθιστούμε οριστικά στην «Παγίδα Χρέους» (Debt Trap) όπου όσο αγωνίζεσαι να το μειώσεις, αυτό θα αυξάνει και θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε σε ρύθμιση του αφού θα έχει εξαντληθεί η οικονομία και η κοινωνία από τη «χημειοθεραπεία». Τέταρτον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στα επόμενα δυο χρόνια να διαχωριστεί η μοίρα μας από τις άλλες περιφερειακές χώρες, να απομονωθούμε σε μια «υγειονομική ζώνη ασφαλείας» και να σπρωχτούμε ακόμα και προς την έξοδο. Τώρα μας κρατούν και τους κρατάμε γερά και ακριβώς τώρα πρέπει να «βιάσουμε» τις εξελίξεις.

Ακόμα και προκαλώντας μια «δημιουργική κρίση» στην ευρωζώνη είχατε συστήσει στον Πρωθυπουργό;
Είναι προτιμότερη τώρα μια ενδεχόμενη κρίση, όχι με δική μας υπαιτιότητα, παρά μια κακή ή ανούσια απόφαση που προοιωνίζει μια πολύ χειρότερη κρίση υπό πολύ χειρότερους όρους για μας σε ενάμισι χρόνο, αν υπάρχει τόσος χρόνος. Αμφιβάλλω. Τώρα, στις 25 του Μάρτη, μια κρίση θα έχει βαρύ τίμημα και για άλλους και η απειλή της πρέπει να αιωρείται πάνω από τη Σύνοδο. Οι Ιρλανδοί ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Οι Πορτογάλοι θέτουν ζήτημα για το μέγεθος και τις αρμοδιότητες του «Ταμείου Διάσωσης». Συνεπώς ας μη μας διακατέχει το ενοχικό σύνδρομο της «βρεγμένης γάτας».

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνυπογράψουμε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αν δεν ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις;
Είχα πει «προσκύνα και το διάολο ώσπου να περάσεις το γιοφύρι», αλλά εδώ μέχρι στιγμής δεν προσφέρεται γεφύρι. Μας ζητούν να συζητήσουμε για τα «μετά την κρίση», για τα μετά του 2014, ενώ εμείς βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της καταιγίδας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Χρειάζεται ασφαλώς ευλυγισία, κάθε μας κίνηση έχει ρίσκο και στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί τα πάντα έχουν και μια τιμή.

Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι ήσασταν ο Παπανδρέου, τι θα λέγατε στη Μέρκελ;
Σας λέω μεταφορικά αλλά ωμά ότι στη χαρτοπετσέτα του καφέ της θα έγραφα την εξίσωση: «5» επί €18 δις + €30 δις = «6». Το κάθε σημείο από τα πέντε του «Συμφώνου» τιμολογείται με €18 δις ενώ το έκτο το ανόητο, το παράλογο από οικονομική και πολιτική άποψη, το «συνταγματικό φρένο», κοστίζει €30 δις. Δηλαδή ζητάμε τη μείωση, άμεση και έμμεση, του συνολικού χρέους μας κατά €120 δις μέσω αναπρογραμματισμού του, με την εγγύηση του «Ταμείου Διάσωσης». Στην περίπτωση αυτή και μόνο θα βάζαμε στο προοίμιο του Συντάγματος μια γενική αρχή περί χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης για να σώσει η Μέρκελ τα προσχήματα στην κοινή της γνώμη.

Δηλαδή δεν αρκεί η επιμήκυνση των €110 δις ακόμα και η επαναγορά μέρους του χρέους; Μήπως πρέπει, έστω στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους;
Μα η λεγόμενη «επαναγορά χρέους», που φαίνεται ότι ζητάμε απέξω – απέξω, είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους και μάλιστα περιλαμβάνει και σχετικό «κούρεμα» το οποίο κατά τα άλλα το δαιμονοποιούμε. Υπάρχουν πιο πρόσφορες μορφές από αυτήν αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσφέρουμε δύο τουλάχιστον επιλογές στους δανειστές μας, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα τους. Κάποιοι θα βιάζονται να απεμπλακούν και να πάρουν τα λεφτά τους με ένα εύλογο κούρεμα κι άλλοι θα προτιμούν να πάρουν ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας αλλά με μεγαλύτερα διάρκεια όπως φαντάζομαι ότι θα επιλέξουν οι τράπεζες μας για να μην έχουν πρόβλημα. Στην περίπτωση μας ο διακανονισμός του χρέους είναι έντονα πολιτικός αφού θα συντελείται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ επίσημων θεσμών της ευρωζώνης και θα ικανοποιεί ισορροπημένα τα συμφέροντα των «επίσημων» και των ιδιωτών δανειστών.

Μα η κυβέρνηση καταδικάζει την αναδιάρθρωση;
Το 1909 ρωτήθηκε στα Χανιά ο Ελευθέριος Βενιζέλος αν θα ανταποκριθεί σε κάλεσμα της Ελλάδας. «Ούτε το εσκέφθην ποτέ, ούτε θα το επιχειρήσω ποτέ», δήλωσε. Την επομένη οι αθηναϊκές εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο ένα γιγάντιο «Έρχεται!».

Αναπόφευκτα;
Αναπόφευκτο είναι ότι το χρέος μας κλιμακώνεται σαν φούσκα και είναι αδύνατο να πληρωθεί στο σύνολο του με τους σημερινούς όρους και τον προβλεπόμενο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχει εδώ κάτι που μας ξεπερνά και έχει σχέση με τη συστημική κρίση της ευρωζώνης και τις εγγενείς ανισορροπίες της.

Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου τι θα περιλαμβάνει;
Πρέπει να διορθωθούν οι εξωπραγματικές προβλέψεις του και οι ανελαστικότητες και να εξαιρεθούν από τη δημοσιονομική προσαρμογή οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή για το νέο μας αναπτυξιακό πρότυπο. Η αποδέσμευση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων δίχως εθνική συμμετοχή για μια περίοδο και η γρήγορη ενεργοποίηση του ευρωομολόγου ειδικού αναπτυξιακού σκοπού για δίκτυα και υποδομές μπορεί να βάλουν ένα πάτο στην ελεύθερη πτώση της οικονομίας. Η νέα συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να δώσει ένα τέλος στην εκ του σύνεγγυς υψηλού προφίλ εποπτεία της τρόικας.

Η κυβέρνηση πάντως, δείχνει να φοβάται να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσει ξεκάθαρα;
Συμφωνώ. Η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να συνοδευτεί από μια νέα αφήγηση της κυβέρνησης που θα λέει όλη την αλήθεια πέρα από το σημερινό «επίσημο σενάριο». Επίσης από την ανασύνταξη της με νέα πυξίδα και ισχυρό κέντρο διεύθυνσης. Από εμπνευσμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που καλύπτουν το έλλειμμα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης, προκαλούν στην κοινωνία την τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας ενώπιον των μεγάλων κινδύνων και υπερβαίνουν τη ψυχολογία της ερήμου στο λαό.

Είχατε προτείνει με το Ε, Πρόεδρε! σε συνθήκες που το μέγεθος της κρίσης δεν είχε καν καταστεί αντιληπτό, κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Τώρα;
Οι δυνάμεις της αμεριμνησίας, της αδράνειας και της ανεπάρκειας αποδείχθηκαν ισχυρότερες στο πολιτικό σύστημα. Δεν έχει γίνει αντιληπτό στην πράξη, ακόμα και σήμερα, ότι η τύχη της χώρας για μια ολόκληρη γενιά κρέμεται από μια κλωστή. Τίποτα δεν είναι εύκολο πια, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο, η αντιπολίτευση διεκδικεί μερικά από τα τελευταία ιμάτια μιας υπό πτώχευσης χώρας και οι λοιπές ελίτ της χώρας, σε όλους τους τομείς, αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Κι όμως κάτι δυνατό πρέπει να συμβεί για να ανακόψουμε την πτώση. Όποιος φιλοδοξεί να έχει δημόσιο λόγο αντί να χτυπά τα στήθη του, πρέπει να απαντά στο κλασσικό «τι να κάνουμε;».

Μήπως λύση για οποιοδήποτε νέο ξεκίνημα είναι οι εκλογές; Ώστε να εκφράσουν και οι πολίτες το τι θέλουν;
Δεν είναι θέμα ταμπού, αλλά υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Ίσως ναι αν δημιουργούσαν ισχυρή νομιμοποίηση πάνω σε μια ξεκάθαρη ατζέντα για την επαναδιαπραγμάτευση – επανατοποθέτηση του Ελληνικού Ζητήματος. Ίσως όχι αν ενισχύσουν το αίσθημα εγκατάλειψης, παράλυσης και κοινωνικής αποδιάρθρωσης και οδηγήσουν σε αναλώσιμες μεσοβασιλείες που θα επιταχύνουν τη χρεοκοπία. Ο λαός ψήφισε τον Παπανδρέου για να κυβερνήσει αποτελεσματικά ώστε να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη και σε αυτό το ζήτημα δε δίνουν αυτόματα απάντηση οι εκλογές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως με τον Σαμαρά δείχνει να έχει τη λύση.
«Όταν αποκαεί το σπίτι, όλοι φέρνουν νερό» λέμε στην Κρήτη. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να δώσουν λύση αλλά ωστόσο θα ήταν «έμπρακτη μετάνοια» να βάλουν πλάτη υπό προϋποθέσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα. Η εναλλαγή των δύο κομμάτων όπως την ξέραμε έχει φάει τα ψωμιά της μέσα σε αυτή την κρίση.

Όπου εισέρχεται το ΔΝΤ το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται ή αντικαθίσταται. Στη χώρα μας τι προβλέπεις ότι θα συμβεί;
Όχι αυτό δε συμβαίνει πάντα, ούτε αυτόματα. Υπάρχει η δύναμη της ανατροπής και γι’ αυτό είχα ευχηθεί ένα νέο 1909, αλλά υπάρχει και η δύναμη της εξέλιξης υπό πίεση, της προσαρμογής, του μετασχηματισμού. Μακάρι να εμφανιστούν νέες φωνές και να αναδυθούν νέες ζωντανές δυνάμεις που θα ανασχηματίσουν το πολιτικό σύστημα. Αλλά το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ξεπερνά κατά πολύ το πολιτικό οικοδόμημα.

Ξεπερνά και το ζήτημα της «αυτοκάθαρσης»;
Πέστε ότι μας χαρίζουν τα χρέη, πέστε ότι δημεύεται η περιουσία πολιτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων, πρωταίτιων τουλάχιστον των μεσαίων υποθέσεων διαφθοράς όπως πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Και πάλι όμως καταλήγουμε στο θεμελιώδες ζήτημα της κακοδαιμονίας μας που είναι η στενή παραγωγική βάση πάνω στην οποία έχει χτιστεί μια αντεστραμμένη κρατική πυραμίδα με δανεικά. Και οι καλύτεροι και πιο ηθικοί πολιτικοί έχουν ένα ελάττωμα: δεν παράγουν κοινωνικό πλούτο.

Την έως τώρα στάση των επιχειρηματικών δυνάμεων πως την κρίνετε;
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην εφημερίδα σας την προηγούμενη Κυριακή μιλούσε σαν ο τελευταίος οργισμένος μικροαστός, που σκίζει τα ρούχα του με κραυγές « δε γίνεται τίποτα», δίχως να αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Δεν υπάρχει συγκροτημένη εθνική αστική τάξη, ούτε βέβαια εργατική τάξη σαν τάξη.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, δείχνει υπονομευμένο. Μήπως θα ήταν καλύτερα και για τον Παπακωνσταντίνου να μετατεθεί σε άλλο πόστο;
Είναι αντικειμενικά λίγο πελαγωμένο αλλά ας μη μετατρέπουμε τον Παπακωνσταντίνου σε αποδιοπομπαίο τράγο κι άλλοι να βγάζουν απέξω την ουρά τους. Η κυβέρνηση έχει γενικότερα προβλήματα στρατηγικής, λειτουργίας, σύνθεσης και διεύθυνσης και ενώ κάνει πάρα πολλά σωστά επί της αρχής, υστερεί στο crisis management, δηλαδή στα τελικά αποτελέσματα και στις προτεραιότητες για να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό. «Λιγότερα και καλύτερα» φώναζα αλλά υπάρχει ροπή να φτιάχνονται εγκεφαλικά κουστούμια για να τα φορέσουν απέξω και από πάνω σε περίπλοκες δομές.

Τι εννοείτε;
Δεν πας κατευθείαν στο Ωμέγα. Δεν το ξέρεις προκαταβολικά. Ξεκινάς με μια αφετηριακή κίνηση Άλφα. Τραβάς έναν ευαίσθητο κρίκο. Με υποστηρικτικές ενέργειες προκύπτει το Βήτα και ύστερα το Γάμα. Αφήνεις να δουλέψει η εξέλιξη, η προσαρμογή, η μορφογενετική ικανότητα των συστημάτων, η διαφοροποίηση. Όχι όλα τα πόδια στο ίδιο παπούτσι.

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή για τη RealNews


.i-reportergr

Read more...

Όταν ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι η χώρα του δεν ανήκει στο λαό της…


Το ότι ο Παπανδρέου αντιλαμβάνεται τη χώρα ως μαγαζάκι που είναι χρεωμένο στο τραπεζικό υποκατάστημα της γειτονιάς του δεν είναι δα κάτι άγνωστο. Όταν όμως, στα πλαίσια της εθνικοπατριωτικής του “ιστορικής πρωτοπορίας”, όπως του τη χαράζουν αυτοί οι ανεκδιήγητοι επικοινωνιολόγοι που του γράφουν τους δεκάρικους της οκάς, ομολογεί ότι η χώρα-μαγαζάκι δεν ανήκει στο λαό-πελάτη, αλλά στους διεθνείς πιστωτές-τραπεζικό υποκατάστημα, Όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι η χώρα δεν ανήκει στο λαό της, αλλά στους δανειστές της, πώς χαρακτηρίζεται;

Απόσπασμα από την εναρκτήριο ομιλία του Γ. Παπανδρέου την 11η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ:

Η πορεία που ξεκινήσαμε, είναι μια πορεία εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας. Και αυτό, είναι το δεύτερο μεγάλο διακύβευμα που διαχειριζόμαστε. Κάθε ευρώ που δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση από την αγορά, προσέθετε και ένα δανειστή πάνω στο λαιμό των παιδιών μας. Ένα δανειστή, που θα του καθόριζε το μέλλον.

Όταν ο Σουηδός Πρωθυπουργός, ο Γκόραν Πέρσον, πριν από χρόνια, σε μια παρόμοια κρίση με τη δική μας – όχι τόσο μεγάλη, αλλά πάντως παρόμοια – πήγε στην Ουάσινγκτον για να δει τους πιστωτές της χώρας του, τον ρώτησε ένας από τους πιστωτές: «ξέρω ότι πάει καλύτερα η οικονομία σου, αλλά γιατί επένδυσες χρήματα στα νηπιαγωγεία;».

Και απάντησε ο Πέρσον: «για εμάς, είναι προτεραιότητα. Είναι διαπιστωμένο ότι η προσχολική ηλικία είναι καθοριστική για την πορεία του παιδιού στο σχολείο, αλλά και για την ψυχολογία του». Και του είπε ο Πέρσον, «γιατί σε ενδιαφέρει τι κάνω εγώ, ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Σουηδίας;». Και του απάντησε ο πιστωτής, «γιατί τα λεφτά είναι δικά μου».

Επειδή σιχαίνομαι τη εθνικοπατριωτική γραμμή, δεν θα τον αποκαλέσω προδότη (ομολογουμένως κατανοητός και αυταπόδεικτος χαρακτηρισμός), αλλά δικτάτορα.

Του υπενθυμίζω το Άρθρο 1/Παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδας, που ορίζει το πολίτευμα της χώρας:

«Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία»

http://papaioannou.wordpress.com/2011/03/06/
Read more...

ΓΑΠ: “από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια”...


Από το "Προβοκάτορας"

Το ανέκδοτο της ημέρας!!!
ΓΑΠ: “από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια”!!!
Ολοκληρώνονται οι εορτασμοί των Αποκρεών αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι εορταστικές δηλώσεις του τριημέρου ξεκίνησαν από τη Βουλή και ειδικότερα από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο αγαπημένος πρωθυπουργός όλων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο αγώνας για να αφήσουμε πίσω μας τον παλιό κόσμο θα είναι μακρύς και δύσκολος και θα αντιμετωπίσουμε πολλά, αλλά από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια»
Βρε τον...
μπαγάσα! Είναι και... χιουμορίστας!


Read more...

Η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τη κυβερνητική πολιτική, του Θ. Τζήμα, μέλους ΕΣ


Παρότι τα περισσότερα ΜΜΕ σε σχέση με το τελευταίο ΕΣ του ΠΑΣΟΚ ασχολούνται κατά βάση με την ομιλία του πρωθυπουργού, μεγαλύτερη προσοχή θα έπρεπε να δοθεί στις άλλες πτυχές της διαδικασίας. Πρώτον, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συνεδρίαση, ο οποίος ελάχιστα βοήθησε στη διεξαγωγή ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας. Η «πρωτοτυπία» της ταυτόχρονης διεξαγωγής της συζήτησης και της ψηφοφορίας επέβαλε τον οργανωτισμό επί της πολιτικής. Δυστυχώς εδώ και χρόνια στο ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές διαδικασίες αντιμετωπίζονται με παράλογη καχυποψία, που εν τέλει αφυδατώνει το κόμμα.
Δεύτερον, η διάθεση όσων λίγων τοποθετηθήκαμε αλλά και πολλών εξ εκείνων που δεν έλαβαν το λόγο. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία κυμαίνεται των μελών κυμαίνεται μεταξύ των σοβαρών ενστάσεων για την κυβερνητική πολιτική, σε σχέση κατά βάση με τα διαδοχικά μνημόνια, έως την καθαρή απόρριψή της. Οι διαφορετικές αφετηρίες και αγκυλώσεις, που παλαιότερα προκαλούσαν αγκυλώσεις μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου έχουν πια ξεπεραστεί.
Η ανησυχία και η αγωνία τροφοδοτούν τη βούληση για αλλαγή πολιτικής.

Αυτό είναι και το κρισιμότερο συμπέρασμα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει μέλλον μόνο εφόσον παίξει κομβικό ρόλο στην ανατροπή της ασκουμένης μνημονιακής πολιτικής. Ωριμάζει η συνειδητοποίηση αυτή, όχι με όρους δελφινομαχιών ή εσωκομματικών φραξιονισμών αλλά με επί της ουσίας διάλογο και δράση. Διάλογο με δυνάμεις και της εκτός ΠΑΣΟΚ αριστεράς και δράση με τα κοινωνικά κινήματα που ευτυχώς ενεργοποιούνται και πάλι, πέραν των όποιων διαφωνιών μπορεί να έχει κανείς μαζί τους.
Η πορεία των πραγμάτων θα δείξει τι από τα δύο θα συμβεί: αν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα παραδοθεί στην απολιτική νοοτροπία και στις δεξιές λογικές ή αν θα επαναπολιτικοποιηθεί μέσα από την κοινωνική δράση και θα στρίψει το τιμόνι αριστερά κόντρα στη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική. Ο ρόλος όλων μας είναι πιο κρίσιμος από ό,τι φανταζόμαστε.
tvxs

Read more...

Γιώργο, αλλάζεις ή βουλιάζεις

Γκάλοπ-γδάρτης


http://img.protothema.gr/EB20627F5116F68C6B55DF5E1558FBB8.jpg
Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποσύνθεση που επέρχεται μέρα με την ημέρα, πλήττουν καίρια τον πρωθυπουργό και βασικούς υπουργούς του. Δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ», δείχνει ότι, για πρώτη φορά από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση εξαντλεί τις αντοχές της και χρειάζεται επειγόντως να διορθώσει την πορεία της.


Iδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα για την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει βασικές πολιτικές επιλογές, θεωρεί δεδομένη την αποτυχία και αμφισβητεί την ικανότητα υπουργών να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα. Αποτέλεσμα του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και, κυρίως, η ανάδειξη της αποχής και του «λευκού» σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Η πορεία της οικονομίας, η επιμονή των πιστωτών για όλο και πιο σκληρά μέτρα, η έλλειψη συντονισμού, η αυξημένη εγκληματικότητα (με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών), η ενθάρρυνση της λαθρομετανάστευσης, η αντιμετώπιση του κινήματος «Δεν πληρώνω» και οι αμετροεπείς αντιδράσεις ορισμένων στελεχών, όπως ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης του λαού στο σχέδιο για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Το 71% θεωρεί λάθος τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, καθώς οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο, η ύφεση οδηγεί στην κοινωνική διάλυση, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλά και η ανεργία καλπάζει όλο και σε υψηλότερα νούμερα. Από τα σενάρια που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα κανένα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι πολίτες προτιμούν τις πρόωρες εκλογές (45%) από το να αποφασιστούν τώρα μέτρα που ξεπερνούν τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το θεωρούν λύση.




Στο 2,3 η διαφορά, πρώτο κόμμα λευκό και αποχή

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ακόμη την πρωτιά, η ψαλίδα όμως με τη Ν.Δ. κλείνει γρήγορα

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 η ALCO καταγράφει τόσο μικρή διαφορά (2,3%) ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ χάνει δυνάμεις με μεγάλη ταχύτητα και η Ν.Δ. ανεβαίνει με βραδύτερους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό πως η συσπείρωση της κυβερνητικής παράταξης κατρακύλησε στο 52,1%, ενώ εκείνη της Ν.Δ. έχει βελτιωθεί και βρίσκεται στο 61,4% (από 56,5% που ήταν πριν από έναν μήνα). Επίσης η σχέση μετακίνησης μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων έχει διαμορφωθεί πλέον στο 1:2, δηλαδή μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. οι διπλάσιοι από εκείνους που κατευθύνονται από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΠΑΣΟΚ είναι προς το ΚΚΕ. Πρώτο κόμμα είναι πάντα η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος. Η αποχή έφτασε στο εντυπωσιακό 17% και το λευκό στο 7,6%. Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης (υπολογίζεται σε 30% έως 35%) γυρίζει οριστικά την πλάτη του στο πολιτικό σύστημα. Η τάση αυτή αποκτά όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, το βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές το πολιτικό τοπίο. Σταθερά βελτιώνουν τις θέσεις τους το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Η Ντόρα Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) και ο Φώτης Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά) θα δώσουν μέχρι τέλος μάχη για να μπουν στη Βουλή.




77% Υπακούει μόνο στην τρόικα

69% Ομολογεί την αποτυχία του

Η δημοσκόπηση της ALCO αποτελεί αληθινό κόλαφο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μια και αναδεικνύεται σε μοιραίο άνθρωπο για την κυβέρνηση. Στην αρχή η κοινή γνώμη τον στήριξε, παρά τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα. Οι πολίτες πιστεύουν πως ο υπουργός Οικονομικών οργάνωσε την εύκολη ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ Ε.Ε. ΕΚΤ χωρίς να διαπραγματευθεί σκληρά το περιεχόμενο της συμφωνίας (ποσοστό 77% θεωρεί ότι ακολουθεί απλώς τις εντολές της τρόικας) ως όφειλε, υποθηκεύοντας την προοπτική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Αντιμετώπισε κάθε αποτυχία του μνημονίου με στρατηγική λήψης σκληρών μέτρων σε βάθος τετραετίας, όπως δείχνουν και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του. Θεωρούν μάλιστα ότι οι δηλώσεις του ισοδυναμούν με ομολογία αποτυχίας (ποσοστό 69%) και για πρώτη φορά οι μισοί Ελληνες (50%) θεωρούν ότι πρέπει να αντικατασταθεί.




79% Ορθώς τον αποδοκιμάζουν

«Να φύγει τώρα», λέει το 67%

Σε πολιτικό βαρίδι εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος με τις επιλογές του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η φράση του «μαζί τα φάγαμε» σε συνδυασμό με τους «κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους» έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης, που δεν ανέχεται τις ύβρεις και τον εμπαιγμό τη στιγμή που το βιοτικό της επίπεδο υποβαθμίζεται δραματικά. Είναι ενδεικτικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 79%) θεωρεί απολύτως δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως έγινε προχθές στο Παρίσι ή παλαιότερα στην εκλογική του περιφέρεια. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι ο κ. Πάγκαλος αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση και το 67% πιστεύει ότι πρέπει να απομακρυνθεί στον ανασχηματισμό.




76% Λάθος η πολιτική για τους μετανάστες

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 3 Μαρτίου, τις ημέρες δηλαδή της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των δύο νεαρών αστυνομικών, αλλά και με την υπόθεση των λαθρομεταναστών στο μέγαρο «Υπατία» να είναι «στο κόκκινο». Και στα δύο αυτά θέματα, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την έξαρση της λαθρομετανάστευσης, η κυβέρνηση παίρνει επίσης πολύ κακό βαθμό. Η έξαρση της εγκληματικότητας και η χαλάρωση της πολιτικής περιορισμού των μεταναστών απειλούν την κοινωνική συνοχή.




66% «Δουλεύει» για τους εργολάβους

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» παίρνει συνεχώς νέες διαστάσεις και οι πολίτες θεωρούν λάθος (ποσοστό 62%) τη στάση του αρμόδιου υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα. Οι υπερβολικές αυξήσεις στα διόδια για δρόμους που ακόμη δεν έχουν κατασκευαστεί, ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν ενεργοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν φαίνεται να κινείται με κομματικά κίνητρα. Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι με τις αποφάσεις του στο θέμα των διοδίων, ο κ. Ρέππας ευνοεί τις κατασκευαστικές εταιρείες και όχι τους πολίτες.

Read more...

Με τη σάτιρα κόντρα στην κρίση...



Οι πολιτικοί, η τρόικα και το ΔΝΤ μονοπώλησαν τα καρναβάλια φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλα τα σατυρικά άρματα που σκόρπισαν το γέλιο, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, μέσα στη γενική κατήφεια της οικονομικής κρίσης.
το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας και το πιο φημισμένο διεθνώς, στο Πατρινό Καρναβάλι, οι καρναβαλιστές αψηφώντας τη βροχή ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γλεντήσουν κι έγιναν μια παρέα με τους επισκέπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αγκαλιά με τη... Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ο Πάγκαλος να τρώει με "χρυσά κουτάλια" αλλά "μόνος του" και ο Παπακωνσταντίνου "φακίρης" να προσπαθεί να βγάλει τα χρήματα από το σακούλι. Δεν θα μπορούσε να λείπει το άρμα "τσίρκο η τρόικα" με τα τρία μέλη της Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ να προσπαθούν να δαμάσουν... θηρία. Εντύπωση έκαναν και τα άρματα "Οικονομική Κροίσοι" για όσους επωφελήθηκαν από την κρίση και "σοσια-ληστές" που σατίριζε το κυβερνών κόμμα.

Το καρναβάλι της Ξάνθης ξεχώρισε και φέτος παρά τη λιτή διοργάνωση. Τίτλος του καρναβαλιού "Διεθνής Νομισματική Τρέλα" με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ. Από τα άλλα γκρουπ "οι νοικοκυρές σε απόγνωση" γιατί το ΔΝΤ βάζει χέρι στο καλάθι τους και ο Πάγκαλος με την ταμπέλα "μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε".

Στο Βόλο επέλεξαν ως θέμα "το Μνημόνιο" για να το κάψουν με το τέλος της παρέλασης, όπως συνηθίζεται με τον «βασιλιά καρνάβαλο». Λιτές εκδηλώσεις με θέμα την οικονομική κρίση "για ένα χαμόγελο στους δημότες και τους επισκέπτες που δοκιμάζονται".

Το Μοσχάτο, το «χτύπησε» η οικονομική κρίση στ’ αλήθεια, αφού λόγω λιτότητας το καρναβάλι δεν είχε φέτος άρματα. Είχε όμως μεταμφιεσμένους, που διασκέδασαν σ' ένα μεγάλο πάρτυ - πανηγύρι .

Στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία έγινε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι, μια παρέλαση έγινε με ποδήλατα, ώστε να περάσει και το μήνυμα της επιλογής του ως μέσου μεταφοράς. Το θέμα του ήταν: "Ψηφίστε Αλή Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες".

Οι μουσικές, ο ρυθμός και το γλέντι ήταν τα βασικά στοιχεία της μεγάλης παρέλασης των καρναβαλιστών στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και τον κεντρικό δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Κουντουριώτη. Σαράντα δύο ομάδες, με τα 30 άρματά τους συμμετείχαν σε διαγωνισμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, για το καλύτερο άρμα και την καλύτερη ομάδα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές, κάθε ηλικίας, να δέχονται την προτροπή του Βασιλιά Καρνάβαλου, φέτος να στείλουν όλοι το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
enet.gr


Read more...

30 ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΕ...


Πάνω από 30 «περίεργα» επιδόματα περιλαμβάνονται στους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΤΕ καθώς πριν την ιδιωτικοποίησή του οποιαδήποτε αύξηση δινόταν στους υπαλλήλους είχε την μορφή επιδόματος. Στο πλαίσιο αυτό το επίδομα θέρμανσης για περίπου... 2.000 εργαζόμενους που ζουν σε περιοχές με μεγάλο ύψος (πάνω από 400 μέτρα), αλ
λά και το επίδομα βιβλιοθήκης ή χορωδίας είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και μπορούν να καταργηθούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων ή νομοθετική ρύθμιση. Οι «συμφωνίες» που προέκυπταν μεταξύ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ με τις εκάστοτε διοικήσεις ακόμα και από την εποχή που ο ΟΤΕ είχε το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά και τα κέρδη του ήταν εξασφαλισμένα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο ώστε οι μισθοί των εργαζομένων να αυξάνονται χωρίς ωστόσο οι αυξήσεις αυτές να αφορούν το βασικό μισθό και να προκαλούν αντιδράσεις σε άλλες ΔΕΚΟ ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εδώ και δεκαετίες αποτελούν κεκτημένα των εργαζομένων οι οποίοι είναι αναμενόμενο να αντιδρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή ή περικοπή αφού περισσότερο από 50 χρόνια ισχύουν και λαμβάνονται προσαυξάνοντας το βασικό μισθό. Αναφέροντας ορισμένα από τα πιο εξεζητημένα επιδόματα θα μπορούσε να περιληφθούν:
Η προικοδότηση των κοριτσιών μέσω του επιδόματος θυγατέρων.
Το επίδομα πολεμιστή για κάποιους που υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις και ενεπλάκησαν στην Κύπρο.
Το κατοχυρωμένο δικαίωμα για τους εργαζόμενους οι οποίοι για κάποια χρόνια εκτελούσαν στον ΟΤΕ επικίνδυνες εργασίες και το οποίο το λαμβάνουν ακόμα και αν αλλάξουν πόστο.
Το επίδομα αεροθεραπείας το οποίο δινόταν στους φυματικούς και δεν έχει ακόμα καταργηθεί.
Επίδομα... ετοιμότητας για τους υπαλλήλους του τμήματος πληροφορικής οι οποίοι πρέπει τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες να είναι σε τηλεφωνική ετοιμότητα।
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/30_06.html
Read more...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ!


Συνέντευξη στο Ν. Χασαπόπουλο
(από το Βήμα της Κυριακής)
- Κύριε Πάγκαλε, πού μπορούν να οδηγήσουν τέτοια φαινόμενα;
«Τέτοια φαινόμενα στερούν από τους πολίτες και από τον εκπρόσωπό τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν χωρίς ενδιαμέσους. Απομονώνουν τους πολιτικούς...
καταργούν το δικαίωμα των πολιτών να μπορούν να μιλήσουν μαζί τους και να τους ρωτήσουν, να πάρουν απαντήσεις. Σε μια εποχή που η δημοκρατία έχει περισσότερο παρά ποτέ την ανάγκη της άμεσης επαφής μεταξύ πολιτικών και πολιτών, ελάχιστες αλλά δυναμικές και αποφασισμένες μειοψηφίες θέλουν να μας οδηγήσουν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οσα λένε, όσα κάνουν, η ιδεολογία και η πρακτική τους είναι ένας προάγγελος για την εισαγωγή στην τρομοκρατία».
- Δηλαδή,αυτό που συνέβη στο Παρίσι το θεωρείτε «προάγγελο για την εισαγωγή στην τρομοκρατία»;
«Στο Παρίσι δεν πήγα για να μιλήσω. Πήγα απλώς για να τιμήσω τον Κώστα Γαβρά. Αυτή η μικρή ομάδα με χυδαίες κραυγές, ύβρεις και υπό την απειλή βίας δεν στράφηκε εναντίον του δικαιώματός μου να μιλήσω αλλά εναντίον του δικαιώματός μου να παρίσταμαι, δηλαδή να υπάρχω, ως ένδειξη τιμής της ελληνικής πολιτείας προς έναν μεγάλο Ελληνα. Απαίτησαν, δηλαδή, σε μια πολιτιστική εκδήλωση να μην παρίσταται ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης γιατί ήταν γι΄ αυτούς μια “πρόκληση”. Για τον Γαβρά που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο ήταν τιμή, γι΄ αυτούς μια “πρόκληση”. Επέβαλαν τη διάλυση της εκδήλωσης με τη βία».
- Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ.Είναι δυνατόν ένα μικρό κόμμα να μπορεί να οργανώνει επεισόδια σε τέτοια έκταση;
«Πόσοι νομίζετε ότι χρειάζονται για να οργανωθούν τέτοια επεισόδια; Πέντεδέκα άτομα και ένα κινητό τηλέφωνο φθάνουν για να δημιουργήσουν το μιντιακό γεγονός που χρειάζεται. Αυτή άλλωστε ακριβώς είναι και η λογική των ακτιβιστών. Θυμάστε πριν από χρόνια ποιοι και πόσοι είχαν διαδηλώσει υπέρ της “17 Νοέμβρη”; Ζήτημα είναι αν ήταν 25 άτομα. Σήμερα αυτοί παίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας με τους 300 λαθρομετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία παίρνει 3% αλλά σε συγκεκριμένους χώρους αποτελεί πλειοψηφία ή ακόμη και τη μοναδική φωνή».
- Πώς, δηλαδή, μπορεί να συμβεί αυτό;
«Ο Συνασπισμός εξαρχής υπήρξε ως ένα κόμμα της ελίτ της διανόησης, γι΄ αυτό και τρέφει βαθύ ταξικό μίσος τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΠαΣοΚ. Μεταξύ του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυρος. Σε δεκάδες τμήματα αποτελεί την πλειοψηφία, ενώ υπάρχουν άλλα τμήματα, όπως στο Πάντειο, όπου όλοι οι καθηγητές ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τσακώνονται μεταξύ τους οι συνιστώσες και να καταλήγουν να δέρνει ο ένας τον άλλον. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο πως η ιστοσελίδα indymedia, που αποτελεί τον δικτυακό τόπο μέσω του οποίου οργανώνονται και επιτίθενται όλοι αυτοί οι “λεβέντες”, λειτουργεί μέσα από το Πολυτεχνείο; Γιατί ξεκίνησαν από την Κρήτη οι λαθρομετανάστες και όχι από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας; Μα γιατί εκεί υπάρχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ίδρυμα με το απόλυτο ρεκόρ καταλήψεων, εκεί από όπου ξεκίνησε η μόδα να χτίζουν τις πόρτες των γραφείων όσων καθηγητών δεν τους έκαναν τα χατίρια. Ολα αυτά, όταν δεν γίνονται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την πλήρη πολιτική του κάλυψη και βέβαια στο παρασκήνιο υπάρχουν πάντα καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ που τους προστατεύουν, τους καθοδηγούν και τους βοηθούν να περάσουν μαθήματα, να κάνουν μεταπτυχιακά και βέβαια να μπαίνουν σε ερευνητικά προγράμματα για να πληρώνονται. Τζάμπα επαναστάσεις δεν γίνονται. Επίσης όλοι ξέρουν ότι σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχει ένας χώρος τον οποίο έχουν καταλάβει διάφορες τέτοιες ομάδες και έτσι έχουν δωρεάν στέγη, νερό, ρεύμα, τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπώσεις κτλ. Και δεν λέω κάτι καινούργιο. Οσοι έχουν σχέση με πανεπιστήμια τα γνωρίζουν όλα αυτά πολύ καλά».
- Και οι καθηγητές; «Οι καθηγητές τα ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι αλλά φοβούνται ακόμη και να μιλήσουν γιατί ζουν υπό το καθεστώς απειλής αλλά και γιατί θέλουν ψήφους για την εκλογή τους στα διάφορα αξιώματα. Αυτές όλες οι επαναστατικές ομάδες των πέντε-δέκα ατόμων οργανώνονται και λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων που το κράτος δίνει στα πανεπιστήμια. Ετσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είναι ικανός να οργανώνει αποδοκιμασίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού όπου φοιτούν Ελληνες. Επίσης οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζονται ποτέ με το όνομα του πολιτικού τους χώρου. Τη μία είναι πρωτοβουλία αλληλεγγύης, την άλλη ομάδα στήριξης, την άλλη ομάδα πολιτών για την προστασία της τάδε παραλίας, την επόμενη είναι μια συσπείρωση. Εκατό ονόματα για 100 διαφορετικές οργανώσεις που τελικά σε όλες περιφέρονται τα ίδια 20-30 άτομα. Ετσι όμως δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολύ περισσότεροι».
«Οι νέοι δεν έχουν πάντα άδικο» . Μόνο αυτό το σχόλιο θέλησε να κάνει συνομιλώντας με «Το Βήμα» ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του «Ζ» κ.Κώστας Γαβράς.Εμφανίζεται ενοχλημένος για όσα συνέβησαν παρουσία του,δεν θέλει να δώσει συνέχεια ούτε να επιρρίψει ευθύνες και,πολύ περισσότερο,να δικαιολογήσει κανέναν.Παρά ταύτα,εξηγεί ότι είναι«άδικο να επιτίθενται εναντίον των νέων για όσα συμβαίνουν»και σπεύδει να διευκρινίσει ότι«η επίθεση δεν στρεφόταν εναντίον μου». Ο κ.Γαβράς μετά το επεισόδιο,το οποίο,όπως λέει, αποτελεί παρελθόν,συνέχισε τη δουλειά του βυθισμένος στο σενάριο της νέας του ταινίας που ετοιμάζει.Η εκδήλωση άλλωστε ήταν για να τιμηθεί αυτός και η ταινία του.
Ο 26χρονος υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής ΙστορίαςΜιχ. Αν.ήταν από τους πρωταγωνιστές της «παρέμβασης», όπως τη χαρακτηρίζει, στην εκδήλωση για τον κ. Γαβρά που διήρκεσε περί τα 90 λεπτά:«Δεν γνωρίζαμε καν ότι θα ερχόταν ο κ. Πάγκαλος. Απλώς πήγαμε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε για συμπαράσταση στους μετανάστες, να ζητήσουμε και την υπογραφή του κ. Γαβρά. Εκεί μάθαμε ότι ήταν και ο κ. Πάγκαλος. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα από αυτά που ο κ. Πάγκαλος μας κατηγορεί. Οχι, βεβαίως, δεν μετανιώνω για ό,τι έγινε. Ούτε πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Πάγκαλο, γιατί ούτε και ο ίδιος ζητεί για τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύει η κυβέρνησή του απέναντι στον αγώνα των μεταναστών. Οχι, δεν δυσφημείται η χώρα με τέτοιες πράξεις. Η δημοκρατία προϋποθέτει ηθική και λαϊκή κυριαρχία η οποία έχει αφαιρεθεί από μέλη της κυβέρνησης».
Read more...

Τι φώναζαν, πόσοι και ποιοι στον Πάγκαλο;


Το θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, που αποσιώπησαν όλοι οι “δημοσιογράφοι” και τα ΜΜΕ τους, ήταν ο κ. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τι φώναζαν διαρκώς και αδιάκοπα για τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όταν μάλιστα είναι γνωστές οι επαγγελματικές ιδιότητες της πλειοψηφίας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ;
Θα μπορούσε να...
είναι κουίζ…
«Που ‘σαι Πάγκαλε να μαζέψεις τους κοπρίτες του Εθνικού Συμβουλίου»!
Δεν είναι εύστοχο;
Έχουν χιούμορ αυτοί οι αμετανόητοι παλαιο-ΠΑΣΟΚοι...


Read more...

Η Α.Μ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ


Η Α.Μ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ….ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

Αυτό θα πει διαφάνεια και εντιμότητα κυβερνητικού στελέχους!

Για 6,5 ευρώ το γραφείο Πάγκαλου στο κτίριο της Βουλής έβγαλε απόφαση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με της εξής βαρύγδουπη ανακοίνωση:

«Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους έξι και πενήντα ενός λεπτών (6,51 ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Πολιτικού Γραφείου Αντιπροέδρου της

Κυβέρνησης Ειδικός φορέας 23-600 Κ.Α.Ε 1111 οικ. Έτος 2011 για προμήθεια γραφικής ύλης (χαρτί Α4).

Προσέξτε τι δουλειές έγιναν και πόσοι άνθρωποι απασχολήθηκαν για τα 6,5 ευρώ που χρειάστηκαν για το χαρτί του κ. Πάγκαλου.

Ένας υπάλληλος από την γενική γραμματεία της κυβέρνησης κατέγραψε την απόφαση μελετώντας τα διατάγματα και τους νόμους που την επιτρέπουν, στη συνέχεια ασχολήθηκε η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου για να εγκρίνει την απόφαση του υπουργού, εν συνεχεία άλλος υπάλληλος καταχώρησε στο βιβλίο εγκρίσεων και Εντολών πληρωμής της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου, τη βεβαίωση ότι είναι νόμιμη η απόφαση, εν συνεχεία η προϊσταμένη γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης κ। Αργυρώ Αλεβιζοπούλου μελέτησε την απόφαση και την έλεγξε βάσει των νόμων που υπάρχουν για να την υπογράψει. Και μετά ένας άλλος υπάλληλος την ανάρτησε στο διαδίκτυο.

papaioannou.
Read more...

Σα σήμερα έφυγε η Μελίνα



Read more...

ΟΣΜΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Δυο λογαριασμοί στην ομοσπονδιακή τράπεζα WestDeutschlandes bank στο Έσεν και το Ντύσελντορφ στη Γερμανία φαίνεται ότι οδηγούν στους δρόμους των μυστικών πληρωμών και προς την Ελλάδα στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η Εισαγγελία της...
Αθήνας, που ερευνά την υπόθεση (Π. Παπανδρέου - Κυβέλου) με προτροπή και των ελεγκτών του ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών με αίτημα δικαστικής συνδρομής στις γερμανικές αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο λογαριασμοί οδηγούν και σε άλλους με έλληνες δικαιούχους σε τράπεζες της Ελβετίας. Βρέθηκαν σε τιμολόγια, που γίνονταν ως πρόσφατα πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες off-shore. Οι επίμαχες πληρωμές έγιναν από το 2000 ως πρόσφατα το 2009!
Στο μεταξύ δυο σημαντικοί μάρτυρες κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στον ΣΔΟΕ στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης. Ο ένας από αυτούς είναι ο λογιστής των Ναυπηγείων, ο οποίος προσκόμισε όλες τις εντολές του ΔΣ με βάση τις οποίες έγινα οι «μαύρες» πληρωμές εκατομμυρίων σε εταιρίες-φάντασμα με έδρα είτε το Νέο Δελχί, είτε φορολογικούς παραδείσους στις ολλανδικές Αντίλλες. Με έκπληξη διαπίστωσαν επίσης οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ ότι ως πρόσφατα από τα μισθολόγια των Ελληνικών Ναυπηγείων πληρώνονταν ακόμα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνδικαλιστές, οι οποίοι είναι αδιευκρίνιστο τι έργο παρείχαν.
Η δεύτερη μάρτυρας, η οποία κατέθεσε είναι η γραμματέας του ΔΣ των Ναυπηγείων, η οποία προσκόμισε έγγραφα με όλες τις εταιρίες, που είχαν κληθεί να πραγματοποιήσουν τα αντισταθμιστικά έργα στα Ναυπηγεία. Από τον ΣΔΟΕ ερευνάται βέβαια κατά πόσο στις εταιρίες συμμετείχαν και αξιωματικοί, που συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά νωρίτερα συμμετείχαν σε επιτροπές του υπουργείου Άμυνας και αποφάσισαν, που θα δοθούν –με το αζημίωτο_ τα αντισταθμιστικά έργα.
Από τον ΣΔΟΕ ερευνώνται επίσης οι δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία δυο πρώην υπουργών Άμυνας, αλλά και δυο πρώην γενικών γραμματέων του ιδίου υπουργείου. Έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί και των τεσσάρων αυτών προσώπων (στα πλαίσια και παλιότερης εντολής της ελληνικής Εισαγγελίας), καθώς και των συγγενικών τους προσώπων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση, είτε με εταιρία, είτε με καταβολή το επίμαχο διάστημα από τη Γερμανία.
Από τα 75 πρόσωπα, που ερευνά ο ΣΔΟΕ δεκάδες θα κληθούν το επόμενο 10ήμερο να καταθέσουν ανωμοτί στην εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών και ο εφοπλιστής, Μιχάλης Ματαντός, αλλά και οι συνεργάτες του, Αλεξ. Παπαντωνίου και Αντ. Χάγιας. Η κατάθεση του εφοπλιστή ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης, που ερευνά την υπόθεση δεν μπορεί να ληφθεί επιβαρυντικά σε βάρος άλλων προσώπων, που κατονομάζονται, όπως ο μηχανικός, Γ. Μπέλτσιος, παρά μόνο αν αυτή συνδέεται και με άλλα στοιχεία, όπως καταβολές κ.λ.π.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση και από τους ερευνητές του αμερικανικού γραφείου Debevoise and Plimpton. Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πολιτικός μηχανικός Γ. Μπέλτσιος εκλήθη να καταθέσει ενώπιον δικηγόρου της αμερικανικής εταιρίας και ρωτήθηκε αν αληθεύει το περιεχόμενο κατάθεσης του εφοπλιστή ότι από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal δόθηκαν μίζες σε έλληνες πολιτικούς. Ο κ. Μπέλτσιος, που συνεργάστηκε με τον εφοπλιστή, ο οποίος-ήταν αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας προμηθεύτριας των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία- αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε μίζες και ανέφερε μόνο της σύμβαση, που είχε με την εταιρία από το 2000-2003 για να υλοποιήσει συγκεκριμένο έργο.
Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας είναι κα η αγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, οποίος το 2006 ζήτησε από τη γερμανική εταιρία 65 εκ. ευρώ για στρατηγικό σχεδιασμό, που παρείχε και στη συνέχεια του καταβλήθηκαν τα 11 εκατομμύρια. Στην αγωγή, όμως περιγράφει τις συνθήκες καταβολών από συγκεκριμένα πρόσωπα στην Ελλάδα.
Ως ύποπτοι όμως θα κληθούν να καταθέσουν και αξιωματικοί του Ναυτικού, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά στη συνέχεια συμμετείχαν σε εταιρίες, που πραγματοποίησαν αντισταθμιστικά έργα στα Ναυπηγεία. Θα ελεγχθούν βέβαια και τα μέλη του ΔΣ, που σύμφωνα με παλιότερο πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα Ναυπηγεία δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε εταιρίες –φάντασμα, που προωθούσαν τα συμφέροντα των Ναυπηγείων σε χώρες, που δεν είχαν καν θάλασσα, όπως η Βολιβία!
Και νεώτερα επεισόδια από την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος θα καταγράφονται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ το επόμενο 10ήμερο…
Read more...

Θρίλερ με μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας...



Δραματικές εξελίξεις σήμερα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια του κατάπλου του πλοίου, που μετέφερε Ασιάτες υπηκόους από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τροπή των πραγμάτων είναι εξαιρετικά δυσάρεστη αφού τουλάχιστον 2 ξένοι υπήκοοι, πνίγηκαν στα νερά του λιμανιού της Σούδας.

Άγνωστος, μέχρι στιγμής αριθμός επιβατών πήδησε από ... απόγνωση στη θάλασσα με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση, να περισυλλεγούν σε κακή κατάσταση από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που βρίσκονται ήδη σε αυξημένη επιφυλακή

Νωρίς τα ξημερώματα, οι Ασιάτες υπήκοοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος ώστε να επιστρέψουν στο πλοίο οι υπήκοοι του Μπαγκλαντές, που έπεσαν στη θάλασσα , να τους προσφέρουν ζεστά ρούχα και ένα ρόφημα και να παραμείνουν στο "Ionian King" με κάθε ασφάλεια.
protothema.gr



Read more...

Σε σταυροδρόμι η κυβέρνηση Το κρισιμότερο 20ήμερο μετά τις εκλογές του 2009 ξεκινά από την Τρίτη

Σε σταυροδρόμι η κυβέρνηση





Το κρισιμότερο 20ήμερο της περιόδου μετά τις εκλογές του 2009 ξεκινά αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να καταστρώσει μία στρατηγική συμμαχιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με το βλέμμα στραμμένο στις συνόδους κορυφής, κατ' αρχάς της ερχόμενης Παρασκευής και εν συνεχεία της 25ης Μαρτίου, οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις που θα κρίνουν και θα διαμορφώσουν τις πολιτικές οικονομικές εξελίξεις.

Εξελίξεις και στο εσωτερικό
Πέραν όλων των άλλων, οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παράλυσης και διχόνοιας στο εσωτερικό και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τις προηγούμενες ημέρες από δύο βήματα την κρισιμότητα της περιόδου, αποφεύγοντας να εκδηλώσει αισιοδοξία. Σε αυτό το κλίμα συναντάται την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους, όπως είπε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, αναμένει να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Νέα δεδομένα (;) από τις συναντήσεις της Τρίτης
Η διαφαινόμενη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία παράμετρος που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκινώντας από αυτό το σημείο, στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού τονίζουν ότι οι συζητήσεις της ερχόμενης Τρίτης δεν θα είναι προσχηματικές και το περιεχόμενό τους θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που περιγράφουν την κρισιμότητα των ημερών και της περιόδου που θα ακολουθήσει.

Συζητήσεις της τελευταίας στιγμής με Σαρκοζί

Κατόπιν αυτού, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαρκοζί, εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης ημέρας στις Βρυξέλλες.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να παίξει ένα από τα τελευταία του «χαρτιά», προκειμένου να δείξει στον γάλλο πρόεδρο ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τους όρους του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας, εφόσον υπάρξουν κάποια βήματα από τους ισχυρούς της Ευρώπης στο θέμα του μηχανισμού στήριξης, του ερωομολόγου και της επιβολής φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στον πυρήνα της συζήτησης όμως θα βρίσκονται δύο θέματα επείγουσας προτεραιότητας για την Ελλάδα: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και οι όροι που θα την συνοδεύουν, δηλαδή το επιτόκιο.

«Δεν ξέρουμε αν θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις»
Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την Σύνοδο της 25ης Μαρτίου «σταθμό πολύ σημαντικό» και προσέθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα προχωρήσει. Θα σταθεί στις δικές της δυνάμεις. Έχει και την προστασία του χρηματοδοτικού μηχανισμού, και το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Προφανώς, όμως, όχι μόνο εμείς, αλλά όλη η Ευρωζώνη θα επηρεαστεί, θετικότερα ή αρνητικότερα, από τις αποφάσεις αυτές».

Δεν εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνόδου και σημείωσε: «είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εάν θα φτάσουμε σε αποφάσεις και αν θα είναι και οι σωστές αποφάσεις. Όμως, θεωρώ ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, διότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, όλο παίρνουμε αποφάσεις, αλλά δεν είναι αρκετές. Και δεν είναι και αρκετά πειστικές, για να καλμάρουν οι αγορές».

Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοκ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στην ΕΕ και τόνισε μεταξύ των άλλων, εν όψει της περιόδου που καταλήγει στην 25η Μαρτίου: «ο δρόμος είναι μακρύς, πολλά θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το δρόμο, αλλά η μόνη μας ελπίδα να φτάσουμε εκεί όπου συνταχθήκαμε, είναι να πάμε με σταθερό βήμα και να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας».

Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε ως ενδεικτική της πρόθεσης του Πρωθυπουργού να απευθυνθεί τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στους πολίτες, εν όψει των διεργασιών που ακολουθούν και των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν.

«Πολλά θα κριθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, για την καλύτερη έκβαση για τη χώρα μας και, βέβαια, και για την Ευρώπη, διότι είναι συνυφασμένες οι μοίρες μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός λίγες ημέρες προτού υποδεχθεί τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου।
.tovima.gr/
Read more...