Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Το σχέδιο εξόδου τραπεζικών για το 2013: Πόσοι και από ποιες τράπεζες φεύγουν



Σε εθελούσια έξοδο αναμένεται να τεθούν 4.570 υπάλληλοι για το 2013 από όλες τις τράπεζες της χώρας. Διαβάστε πόσοι "κουρεύονται" και από πού. Ανάγκη για μείωση λειτουργικού κόστους έως 40% μέχρι το 2015
Περίπου10.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες εκτιμάται πώς θα βρεθούν εκτός κλάδου μέχρι το τέλος του 2014.
Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ΟΤΟΕ στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα της εθελούσιας εξόδου, που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, διασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον χρήματα, μέχρι πρόσθετες κοινωνικές πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
Ωστόσο, οι ίδιοι παραδέχονται πως πρόκειται για την μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων που θα έχει σημειωθεί ιστορικά για τον κλάδο, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάλογη συνέχεια το 2015.
Υπολογίζεται πως συνολικά στην τριετία 2013-2015 θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και συνταξιόδοτηση περί τους 18.000 με 20.000 εργαζομένους.
Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται υπάλληλοι κάποιων τραπεζών που απορροφούνται από τους συστημικούς ομίλους με αλλαγή σύμβασης και οι οποίοι, κινδυνεύουν πιθανότατα να βρεθούν εκτός εργασίας με τη λήξη των νέων 6μηνων συμβάσεών τους.
Ενδεικτική θεωρείται από παράγοντες του κλάδου η περίπτωση πολλών εργαζομένων της ProBank που μετά την απορρόφησή της από την Εθνική παραμένουν μεν στο καθεστώς της πρότερης μισθοδοσίας τους, αλλά μόνο για έξι μήνες.
Προς στιγμήν, δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας, ούτε της Ομοσπονδίας ή των Συλλόγων Εργαζομένων για το εάν υπάρχει όντως κίνδυνος να βρεθούν εκτός εργασίας, εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι σημειώνουν πως στην περίπτωση της μη ανανέωσης της σύμβασης ενός εργαζομένου, δεν λογίζεται ως απόλυση και δεν προσμετράται στο συνολικό αριθμό, αλλά ως μη ανανεούμενη σύμβαση ή λύση της.
Σύμφωνα με προσταγές της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν έως και 40% το λειτουργικό τους κόστος μέχρι το 2015.
Από το μέχρι τώρα ρυθμό κλεισίματος καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα, η αναλογία μπορεί να φτάσει το 4:1. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μάλιστα σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται ότι σε κάθε 4 καταστήματα, τα 2 θα κλείσουν.
Αναλυτικά η λίστα εξόδου των υπαλλήλων σε τράπεζες:
* Εθνική τράπεζα (FBB, PROBANK):  Σε εθελούσια έξοδο θα μπουν 1.200 με 1.300 εργαζομένους
* Alpha Bank (& ΕΜΠΟΡΙΚΗ): 300 - 500
* Πειραιώς (ΑΤΕbank, Millenium, CPB, ΓΕΝΙΚΗ, ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ): 2.000
* Eurobank (TT, PROTON BANK): 3.000

Read more...

ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



Ξεκίνησε το «κύμα» προσφυγών που αναμένεται να υποβληθούν στη Δικαιοσύνη από ιδιοκτήτες ακινήτων που διαμαρτύρονται για υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους και που επιδιώκουν να ακυρωθεί ως...
αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς συνθήκες η υπουργική απόφαση που καθόρισε τιμές (ανά τ.μ.) για την περίοδο 2011 - 2013 σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σύστημα αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να επιβληθεί ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας).
Χθες κατέθεσαν την πρώτη σχετική αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτοικοι της Νέας Μάκρης που διαμαρτύρονται ότι η υπουργική απόφαση οδηγεί σε εκμηδένιση των περιουσιακών τους στοιχείων και αδικαιολόγητα υψηλή φορολόγηση, αφού προσδιορίζει την τιμή ανά τ.μ. σε 620 ευρώ στη δική τους πολεοδομική ενότητα (ενώ η εφορία εισηγήθηκε ποσό 250 ευρώ) χωρίς να ληφθεί υπόψη η ραγδαία πτώση στην αγορά ακινήτων που προκάλεσε η μεγάλη οικονομική κρίση.
Σύντομα θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σωρεία σχετικών προσφυγών που θα προσβάλλουν τον προϋπολογισμό αντικειμενικών αξιών, που είναι αναντίστοιχες προς την καθίζηση που επήλθε στην κτηματαγορά στη μνημονιακή περίοδο.
Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), καθώς η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση εκμηδενίζει την αξία των οικοπέδων, προσβάλλοντας τον πυρήνα των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών. Προσβάλλεται ως αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση (για το 2011 - 2012) που επιτρέπει η υπουργική απόφαση, ενώ επισημαίνεται παραβίαση της αρχής της ισότητας, αφού η επιβάρυνση αφορά μόνο τους πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και όχι τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες.
Πηγή : imerisia.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3732.html

Read more...

Ο Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ ...





Επί αμερικανικού εδάφους βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί μέχρι την Παρασκευή και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνάντηση με το...
Μπαράκ Ομπάμα, τον υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει για πρώτη φορά συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο πληροφορίες ήθελαν την Ουάσιγκτον να απορρίπτει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για συνάντηση τον Ιούνιο κάτι που ενόχλησε το Μαξίμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ούτε και για την επερχόμενη συνάντηση καλλιεργούνται ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός περιμένει αμερικανική στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων αλλά και αναφορικά με τη συνταγή λιτότητας στην οποία επιμένει το Βερολίνο και για την οποία οι ΗΠΑ έχουν δείξει την δυσαρέσκειά τους καθώς λειτουργεί αρνητικά για την αμερικανική οικονομία.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από την Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας και προσγειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 08.00 το πρωί της Τρίτης.

Την Τετάρτη, θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται θέματα ενέργειας, η οικονομία αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και με τα δημοσιογραφικά επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times.

tvxs.gr

Read more...

Έκτακτα μέτρα Περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας για την πρόληψη των πυρκαγιών


Περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας για την πρόληψη των πυρκαγιών
Εθελοντής δασοπυροσβέστης στη μάχη της κατάσβεσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

«Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες λόγω της ώρας ή της περιοχής συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη χθες το βράδυ στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του πυροσβεστικού σώματος» είπε, σημειώνοντας:

«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, οι μισές περίπου πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί τα αίτιά τους οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση».

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την πλήρη ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς περιπολίες στα δάση, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση, από τη δύση ώς την ανατολή του ηλίου, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Θα απαγορευτεί απολύτως η κυκλοφορία και των πεζών και των οχημάτων στα περιαστικά δάση και από την δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου αλλά και σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας» είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διευκρινίσεις για τη διαθεσιμότητα...




Διευκρινίσεις, ως προς τις οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς τις υπηρεσίες, όπου...
μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις εξαιρέσεις υπαλλήλων, καθώς και σε περίπτωση συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, υπάλληλος που κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

Όσον αφορά την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνονται τα εξής:

Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας, εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Επίσης, από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Η παρούσα διαπιστωτική πράξη κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (dipid@ydmed/gov.gr).

Επιπλέον, εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

real.gr

Read more...

Βρούτσης: Στα 921 ευρώ, η μέση σύνταξη...





Την τρίτη μηνιαία έκθεση Αυγούστου 2013, του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με ...
τα στοιχεία που προκύπτουν:

- Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.707.727.

- Ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.454.943.

- Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.466.298,98 €.

- Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 921,19 €.

Read more...

ΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ



Λάθη, παραλείψεις και παρατυπίες που κοστίζουν ακριβά στους φορολογουμένους διαπιστώνουν οι εφοριακοί στους ελέγχους των δηλώσεων για τις οποίες «ανάβει κόκκινο» το Τaxisnet. Το Τaxisnet έχει μπλοκάρει την υποβολή...
100.000 δηλώσεων, που κρίθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν πριν από την εκκαθάριση του φόρου και εκτιμάται πως μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν άλλοι 100.000 φορολογούμενοι να περάσουν από τις κατά τόπους εφορίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων στους 600 εντοπίστηκαν, πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ και έτσι, αντί επιστροφής φόρου που περίμεναν, οι περισσότεροι καλούνται πλέον να πληρώσουν φόρο αλλά και τα αναλογούντα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν κατά περίπτωση και τα 1.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 υπόχρεων.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για ελέγχο καλούνται:
1. Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Τις πρώτες ημέρες υποβολής των δηλώσεων σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην εφορία.
2. Οσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.
3. Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
4. Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6494.html

Read more...

Επιχείρηση κεραυνός από το ΣΔΟΕ...



Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους αρχίζει επιτέλους να κινητοποιείται. Το ΣΔΟΕ, θεωρώντας κορωνίδα της παρανομίας τη φοροδιαφυγή, με επιχείρηση τύπου «Κεραυνός» βάζει τάξη στην ασυδοσία των κυκλωμάτων της νύχτας.

Σε ...
πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «κεραυνός» του ΣΔΟΕ. Πάνω από 600 άνδρες του Σώματος πραγματοποιούν ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις σε όλους τους νομούς της Ελλάδας που «βρέχονται από θάλασσα» όπως χαρακτηριστικά λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Το «Εθνος» παρουσιάζει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ για τον προγραμματισμό δράσης των υπηρεσιών για την τρέχουσα τουριστική σεζόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο οποίο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν, τον τρόπο επιλογής τους αλλά και τους συνηθέστερους τρόπους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούνται.
• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»

Read more...

Σύλληψη Αντιδημάρχου για χρέη προς το Δημόσιο...



Συνελήφθη χθες στην Ξάνθη πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης ΕΑΠΑΞ και νυν αντιδήμαρχος Ξάνθης για οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 471.563,25 ευρώ και αφορούν οικονομικές παρατυπίες, που διαπιστώθηκαν στην...
ΕΑΠΑΞ μετά και το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών.
Ο Αντιδήμαρχος οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης, όπου μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος ενώ ορίστηκε δικάσιμος για την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με το Thrakitoday.

Η υπόθεση της Δημοτικής Επιχείρησης ΕΑΠΑΞ αγγίζει και προγενέστερες Διοικήσεις από αυτή του Αντιδημάρχου, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Σε επικοινωνία του epoli.gr με μέλος της Δημοτικής Αρχής, τονίστηκε πως πρόκειται για μία "αμαρτωλή" υπόθεση, που "έρχεται" από το παρελθόν, αφού η συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση και παλαιότερα έχει ακουσθεί για οικονομικές ατασθαλίες των Διοικήσεων της, αναφέροντάς μας, χαρακτηριστικά, για πρώην πρόεδρο της, που ενώ έπαιρνε αντιμισθία ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης, παράλληλα, έπαιρνε αμοιβή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στην Δημοτική Επιχείρηση ΕΑΠΑΞ...
http://www.epoli.gr

Read more...

Ζημιές σε σπίτια Οριοθετήθηκε το πύρινο μέτωπο που απείλησε τη Βαρυμπόμπη


Οριοθετήθηκε το πύρινο μέτωπο που απείλησε τη Βαρυμπόμπη
Eικόνα από την Βαρυμπόμπη με το πρώτο φως της ημέρας   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Οι ενισχύσεις που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών από το βράδυ είχε σαν αποτέλεσμα να οριοθετηθεί το πρωί η πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.
Στην περιοχή όμως, πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να ξεφύγει.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Στα μέτωπα βρίσκονται 130 πυροσβέστες με 66 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 6 υδροφόρες των ΟΤΑ, εθελοντές από γύρω Δήμους, δυνάμεις του Στρατού, ενώ ενισχύσεις έφτασαν από διάφορα σημεία της χώρας.

Παράλληλα ιδιώτες με βυτιοφόρα συνδράμουν στην κατάσβεση. Από τις 6 το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης και περίπου 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Σωτ.Γεωργακόπουλος είπε ότι μετά την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις και τη συνδρομή των εναέριων μέσων από νωρίς το πρωί, η κατάσταση βελτιώνεται και η φωτιά βαίνει προς ύφεση.
9 φωτογραφίες


Σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι αρκετά τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά στον οικισμό Αγία Κυριακή, μεταξύ Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αφού πρώτα σβήσει η φωτιά, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές τα συνεργεία καταγραφής της Περιφέρειας.

Στο σημείο του μετώπου έχουν σπεύσει και ο περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, το πρωί.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπά περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ η προηγούμενη είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία προτού το μέτωπο επεκταθεί στο βουνό.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές και προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη


Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη
Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βαρυμπόμπη, σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, στην Πάρνηθα, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται κατοικίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η πυρκαγιά ξεκίνησε σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα και αυτή την ώρα καίει πεύκα.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το βουνό και καταβάλλεται προσπάθεια από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να τεθεί υπό έλεγχο, πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Επί τόπου έχουν σπεύσει 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου είχε σε δασική περιοχή στην Πέτρα Βαρυμπόμπης, στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...