Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Μαρτυρία του ναυάρχου Νίκου Παππά ...



... για το Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού...
Τη δική του μαρτυρία για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού στον αντιδικτατορικό αγώνα έδωσε τον Μάιο του 2003 ο ίδιος ο Νίκος Παππάς. Με ένα κείμενό του, που δημοσιεύτηκε στο ... ένθετο «Ιστορικά» της «Ελευθεροτυπίας» στις 22 Μαΐου 2003, υπό τον τίτλο «Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και Δικτατορία», ο πρώην κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος» εξιστορεί τα ιστορικά γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε.
"Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και Δικτατορία"


Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΠΑ ναυάρχου, επιτίμου αρχηγού ΓΕΝ και πρώην κυβερνήτη Α/Τ «Βέλος»

Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει με απόλυτη ακρίβεια τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς των αξιωματικών του Ναυτικού ενάντια στη δικτατορία.

Η απαράδεκτη μυωπική και ανερμάτιστη πολιτική της χούντας στο εσωτερικό και το εξωτερικό οδηγούσε τη χώρα σε διεθνή απομόνωση, σε επικίνδυνα αδιέξοδα, στον ευτελισμό του λαού και την απαξία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι νομιμόφρονες αξιωματικοί του Ναυτικού, γαλουχημένοι με τις αρχές της δημοκρατίας, με την ένδοξη ιστορία των ναυτικών αγώνων για την προάσπιση και την ανεξαρτησία του έθνους, ενός Ναυτικού που ποτέ δεν υπέστειλε τη σημαία του, διακατεχόμενοι από πνεύμα ανεξαρτησίας, αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και ελευθερίας σύμφωνα με τις παραδόσεις του όπλου, ήταν φυσικό επακόλουθο να αντιδράσουν.

Παρακολουθώντας με έντονη ανησυχία και ενοχή τις εθνικά επιζήμιες ενέργειες και πράξεις των δικτατόρων, όπως την κατάλυση της δημοκρατίας, τη φυλάκιση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, την ασυγχώρητη και σαδιστική βαρβαρότητα που επεδείκνυαν σε Ελληνες πολίτες και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στα ατιμασμένα στρατόπεδα κακοποίησης του ΕΑΤ/ΕΣΑ, επίσης την προσπάθεια ποδηγέτησης του Ναυτικού και της Αεροπορίας και τέλος την απαράδεκτη απόφαση του δικτάτορα να δεχθεί την απόσυρση της μεραρχίας από την Κύπρο, δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν τα στελέχη του Ναυτικού αδιάφορα να δεχθούν το στίγμα συμπόρευσής τους με τους βιαστές του ελληνικού λαού.

Από την πρώτη μέρα της 21ης Απριλίου 1967, που επεβλήθη στη χώρα μας η στρατιωτική δικτατορία, από μία ομάδα επίορκων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, με την ευλογία και ξένων παραγόντων, όλα τα στελέχη του Ναυτικού έδειξαν ότι ήσαν αντίθετα.

Οσο περνούσε ο χρόνος, η πίστη τους για μια ουσιαστική αντίδραση άρχισε να εμπεδώνεται. Γνώριζαν ότι οι δικτατορίες με τρεις τρόπους μόνο ανατρέπονται.

Ο πρώτος τρόπος είναι η άμεση και καθολική εξέγερση του λαού, η οποία όμως για τις επικρατούσες συνθήκες της εποχής ήταν πολύ δύσκολο να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί.

Ο δεύτερος τρόπος και πιο αποτελεσματικός είναι μια εξέγερση των Ενόπλων Δυνάμεων ή ακόμη ενός ικανού τμήματος αυτών εναντίον των πραξικοπηματιών, που με την απειλή της ισχύος των όπλων αυτοί να αναγκαστούν να παραδώσουν την εξουσία.

Ο τρίτος τρόπος και πιο οδυνηρός είναι έπειτα από μια εθνική συμφορά. Για εμάς, δυστυχώς, αυτή ήλθε από τη σχιζοφρενική και προδοτική απόφαση του Ιωαννίδη να οργανώσει και να εκτελέσει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, με αποτέλεσμα το διαμελισμό της Κύπρου.

Η πεποίθηση και η πίστη που επικράτησε στους αξιωματικούς του Ναυτικού ήταν ότι μόνον ο δεύτερος τρόπος ήταν ο πλέον πρόσφορος και αποτελεσματικός, δηλαδή με την εξέγερση του Στόλου.

Γεγονός, όμως, είναι ότι η οργάνωση μιας συνωμοσίας εναντίον μιας στρατιωτικής δικτατορίας από εν ενεργεία αξιωματικούς είναι μια δύσκολη και άκρως επικίνδυνη υπόθεση, δεδομένου ότι ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας, που πάντα επικρέμαται, προβλέπει γι' αυτούς έκτακτο στρατοδικείο, συνοπτική διαδικασία, παραπομπή για εσχάτη προδοσία και εκτέλεση.

Γι' αυτό τα προς μύηση στελέχη πρέπει να διαθέτουν ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως τόλμη, αποφασιστικότητα, ψυχική αντοχή, για αντιμετώπιση κάθε δύσκολης περίπτωσης, και ιδιαίτερα η πίστη τους για επιτυχία του αντικειμενικού σκοπού να είναι αταλάντευτη. Συναισθηματικοί, κοινωνικοί και οικογενειακοί προβληματισμοί τουλάχιστον για τους επικεφαλής πρέπει παντελώς να αγνοούνται.

Η πρώτη ενέργεια του Ναυτικού ήταν η συμμετοχή στο αντικίνημα του βασιλιά, στις 13 Δεκεμβρίου 1967, που το στήριξε ακολουθώντας τη φυσική του ηγεσία και με προσήλωση στη νομιμότητα, που ήταν τότε η επαναφορά της χώρας στη συνταγματική τάξη.

Υστερα από αυτή την προσπάθεια και μέσα στο 1968 συνωμοτικές ομάδες αξιωματικών σχεδίασαν δύο αντιδικτατορικές ενέργειες, την απαγωγή του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της ασκήσεως «Θρίαμβος» τον Αύγουστο του 1969 και την κατάληψη της Κρήτης το 1970, που ματαιώθηκαν για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως των μυημένων αξιωματικών.

Παρά τις παραπάνω ματαιώσεις, που δεν ήσαν ευρύτερα γνωστές, οι μύχιες σκέψεις και οι συζητήσεις μεταξύ μεμονωμένων ομάδων, φίλων ή συμμαθητών, κατέληξαν στην οριστική απόφαση οργανώσεως ενός κινήματος από το σύνολο και με πίστη ότι ο Στόλος μπορούσε να ανατρέψει τη δικτατορία.

Ενας βασικός πυρήνας ήταν οι συμμαθητές και φίλοι της τάξεως του 1948 που συγκρότησαν τη διοικούσα επιτροπή του κινήματος του Ναυτικού. Αυτοί, με την προϋπόθεση ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα ήσαν κυβερνήτες των αντιτορπιλικών το 1972 και 1973, έβαλαν στόχο να εκδηλωθεί το κίνημα μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα.

Ετσι ξεκίνησε μια πιο συστηματική οργάνωση. Προχώρησαν σταδιακά σε μυήσεις αξιωματικών, οι οποίοι ανταποκρίνονταν αμέσως και με ενθουσιασμό. Μεθοδεύτηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε διάφορες νευραλγικές θέσεις.

Από το 1969-'70 μέχρι το 1971 οι μυημένοι αξιωματικοί ακολουθούσαν μια στάση αναμονής μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες και ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση του εγχειρήματος.

Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα η χούντα είχε προσαρτήσει στις τάξεις της μικρό αριθμό αξιωματικών του Ναυτικού, οι οποίοι ήσαν δακτυλοδεικτούμενοι, απολύτως γνωστοί και περιφρονημένοι από το σύνολο. Ησαν κυρίως αξιωματικοί χαμηλής επαγγελματικής κατάρτισης και αρκετοί προσπαθούσαν με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουν τη σταδιοδρομική τους πορεία. Βέβαια, υπήρχαν και ελάχιστοι, που το ιδεολογικό τους πιστεύω ήταν ταυτισμένο με τη χούντα και συμπεριφέρονταν με «κομπασμό».

Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν δημοκρατικοί αξιωματικοί που παραιτήθηκαν οικειοθελώς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, πράξη που δεν ήταν ουσιαστική, αντίθετα διευκόλυνε τη χούντα στο να απαλλαγεί απ' αυτούς. Η ενέργειά τους αυτή κατεκρίθη δριμύτατα από τους αποφασισμένους να δώσουν τη μάχη από μέσα.

Υπήρξαν και λίγες περιπτώσεις μυημένων αξιωματικών που για προσωπικούς τους λόγους αποσύρθηκαν προ της ορισθείσας ημερομηνίας εκδηλώσεως του κινήματος, αλλά παρέμειναν εχέμυθοι μέχρι τέλους.

Στο Ναυτικό μεταξύ των στελεχών υπήρχε ανέκαθεν ελευθερία του λόγου όσον αφορά τις πολιτικές πεποιθήσεις. Κατά τη διάρκεια όμως της χούντας αυτό περιορίστηκε σε στενότερους κύκλους.

Εχοντας πάντα στόχο εκτέλεσης του κινήματος τη χρονική περίοδο 1972-'73, από τις αρχές του 1971 ανεπτύχθη μεγάλη δραστηριότητα και ο αριθμός των μυημένων αξιωματικών αυξήθηκε κατά πολύ.

Μία από τις πιο νευραλγικές θέσεις στο ΓΕΝ ήταν και του τμηματάρχη τοποθετήσεων των αξιωματικών, την οποία κατείχε ένας από τους πρώτους μυηθέντες.

Η «μαεστρία» του ήταν ότι έπεισε όλα τα ανώτερα κλιμάκια για τις «σωστές» εισηγήσεις του.

Ετσι, το 1972 τοποθετήθηκαν αξιωματικοί ως κυβερνήτες, ύπαρχοι, πρώτοι μηχανικοί στα πλοία του Στόλου και σε άλλες νευραλγικές υπηρεσίες των επιτελείων, των υπηρεσιών και στους ναυστάθμους.

Πέραν της συμμετοχής των παραπάνω αναφερομένων στελεχών και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, υπήρχαν και από το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία μυημένοι ολιγάριθμοι αξιωματικοί με ενεργό συμμετοχή. Ως παράδειγμα αναφέρεται μόνο από το Στρατό ο τότε ταγματάρχης αείμνηστος Σπύρος Μουστακλής, που βασανίστηκε βάναυσα στο κολαστήριο ΕΑΤ/ΕΣΑ και που θα αναλάμβανε φρούραρχος στη Σύρο, όπου προεβλέπετο η κατάληψη του νησιού, προκειμένου να σχηματισθεί εκεί Εθνική Κυβέρνηση. Από πλευράς Αεροπορίας, οι μυημένοι αξιωματικοί θα αποτελούσαν τους πυρήνες στα αεροδρόμια και τις υπηρεσίες, ώστε να μην κινηθούν αεροσκάφη εναντίον του επαναστατημένου Στόλου. Ηταν δεδομένο ότι και στην Αεροπορία το επικρατούν πνεύμα ήταν αντιδικτατορικό.

Οι πιστοί στον όρκο τους αξιωματικοί είχαν υποχρέωση να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν για την επαναφορά της χώρας στη συνταγματική τάξη.

Το χρόνο αυτό κάθε μυημένος προϊστάμενος προετοίμαζε τον τομέα του. Οι αξιωματικοί των Επιτελείων προσάρμοζαν τις ασκήσεις-κινήσεις των πλοίων του Στόλου ώστε στη δεδομένη στιγμή να αντιδράσουν. Ηταν και αυτό μια πολύ λεπτή υπόθεση.

Τα συνεργεία του ναυστάθμου αποκαθιστούσαν αμέσως τις τυχόν βλάβες των μηχανημάτων και των συσκευών των πλοίων και αυτά εφοδιάζονταν με καύσιμα και τα απαραίτητα υλικά με ταχύτατο ρυθμό.

Την άνοιξη του 1973 όλοι και όλα ήταν έτοιμα. Η διαταγή επιχειρήσεων είχε υποστεί τις τελικές προσαρμογές. Το κίνημα θα εκδηλωνόταν στις πρώτες ώρες της 23ης Μαΐου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης-σχεδιασμένης άσκησης.

Ολες οι τελευταίες οδηγίες και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες απόπλου είχαν αρχίσει, «είχε ανάψει το πράσινο φως» για έναρξη του κινήματος την 22α Μαΐου και ώρα 02.00.

Τις βραδινές ώρες της 21ης Μαΐου υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις ότι το κίνημα είχε προδοθεί. Οι αρχές ασφαλείας της χούντας δεν είχαν όμως σαφή και συγκεκριμένη εικόνα.

Το ίδιο βράδυ, αργά, ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ως πολιτικός σύμβουλος, εξέφρασε τη γνώμη ότι το κίνημα έπρεπε στη φάση που ήταν να εκδηλωθεί το ταχύτερο.

Το πρωί της επόμενης μέρας και μέχρι το μεσημέρι της 22ας Μαΐου υπήρχε ακόμη χρόνος και τρόπος απόπλου ορισμένων πλοίων. Δυστυχώς, επικράτησε η συντηρητική άποψη και παρά τις πιέσεις ορισμένων υπάρχων να αποπλεύσουν πλοία, κανένα δεν απέπλευσε, ενώ αργά το βράδυ ελήφθη η μοιραία απόφαση αναβολής του κινήματος με τη συνθηματική λέξη «Σοφοκλής».

Η διασταύρωση των πληροφοριών από τη χούντα έγινε αρκετές ώρες αργότερα, στις απογευματινές ώρες της 22ας Μαΐου, οπότε οι κυβερνήτες των πλοίων κλήθηκαν να παρουσιασθούν στο Αρχηγείο του Στόλου, ενώ συγχρόνως συνελήφθησαν οι δύο πρώτοι αξιωματικοί στα σπίτια τους.

Οι κυβερνήτες τέθηκαν υπό περιορισμό. Το σύνθημα ακύρωσης «Σοφοκλής» μεταδόθηκε προς όλα τα επαναστατημένα κλιμάκια.

Την επόμενη μέρα, 23 Μαΐου, άρχισαν σταδιακά οι συλλήψεις που συνεχίστηκαν μέχρι και τη 16η Ιουνίου. Εφθασαν τις 70 και σταμάτησαν.

Το Α/Τ «Βέλος» εγκατέλειψε την άσκηση του ΝΑΤΟ και κατέπλευσε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, για να συνεχίσει τον αντιδικτατορικό του αγώνα, με τον κυβερνήτη, έξι σημαιοφόρους και είκοσι πέντε υπαξιωματικούς όπου εκεί τους εδόθη πολιτικό άσυλο.

Αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε θέσεις του ΝΑΤΟ και σε άλλες αποστολές του εξωτερικού παραιτήθηκαν, ενώ άλλοι που δεν είχαν συλληφθεί παραδόθηκαν οικειοθελώς, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες. Οι συλληφθέντες αξιωματικοί φυλακίστηκαν και παρέμειναν σε άθλιες συνθήκες απομόνωσης επί τρίμηνο, ενώ υπέστησαν βασανιστήρια από τα ανδρείκελα της στρατιωτικής αστυνομίας.

Περήφανοι παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο αντιδικτατορικό κίνημα και όρθωσαν τη στρατιωτική τους τιμή στα ανθρωποειδή της χούντας, που δεν ανέχονταν να πιστέψουν ότι ήταν δυνατό να είχαν εξαπατηθεί. Σύμπλεγμα που τους έκανε «έξω φρενών».

Στο τρίμηνο που μεσολάβησε, μέχρι τον Αύγουστο που δόθηκε γενική αμνηστία, πλην των 32 ανδρών του Α/Τ «Βέλος» και προτού οι συλληφθέντες αξιωματικοί τεθούν σε απόταξη, στις 3 Σεπτεμβρίου 1973, είχε ήδη προηγηθεί η παραπομπή τους στο έκτακτο στρατοδικείο από 27 Ιουλίου.

Ελεύθεροι και περήφανοι, με το κεφάλι ψηλά, αντίκριζαν τους πολίτες με καθαρό βλέμμα γιατί αισθάνονταν ότι είχαν επιτελέσει το καθήκον τους. Οι πολίτες με θαυμασμό το αναγνώριζαν και με καμάρι έλεγαν: «Είναι αξιωματικός του Ναυτικού».

Υπήρχε και ένα παράπονο, δικαιολογημένο, από συναδέλφους που δεν είχαν μυηθεί. Δεν ήξεραν όμως ότι αυτό είχε τη σκοπιμότητα της προστασίας τους, μέχρι να εκραγεί το κίνημα. Ηταν απόλυτα βέβαιο ότι αυτοί θα ακολουθούσαν αυθόρμητα και με ενθουσιασμό.

Μετά τη Μεταπολίτευση όλοι οι απότακτοι, πάντα σεμνοί και αθόρυβοι, ανακλήθηκαν από την Εθνική Κυβέρνηση και τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις βοηθώντας στην εδραίωση της δημοκρατίας και συνέχισαν την καριέρα τους υπηρετώντας την πατρίδα.

Κατά καιρούς πολλά λέγονται περί δήθεν καθοδηγήσεως του κινήματος από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες. Τίποτα αναληθέστερο.

Το κίνημα του Ναυτικού του Μαΐου του 1973 είχε χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από άλλα στρατιωτικά κινήματα και το καθιστούν μοναδικό.

Η αλήθεια είναι ότι:

-Οργανώθηκε με απόλυτη και μόνον πρωτοβουλία των εν ενεργεία αξιωματικών, οι οποίοι ήταν διαφορετικών πεποιθήσεων.

-Δεν απέβλεπε στην κατάληψη της εξουσίας ή με σκοπό την αντικατάσταση των δικτατόρων.

-Δεν συνδέθηκε με επιδιώξεις οποιασδήποτε πολιτικής και πολύ περισσότερο κομματικής παράταξης.

-Κανένα πολιτικό πρόσωπο ή οργάνωση δεν παρεκκίνησε τους συμμετασχόντες.

Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που ένα καλά σχεδιασμένο αντιδικτατορικό κίνημα, από τα σπλάχνα του στρατεύματος, καίτοι δεν εκδηλώθηκε ως στρατιωτικό εγχείρημα, είχε άμεσες και καταλυτικές επιπτώσεις.

Για να ακριβολογήσουμε, ήταν μια επανάσταση του Στόλου, υπό την έννοια ότι εξέφραζε τη θέληση, τους πόθους και την ψυχή του ελληνικού λαού για επαναφορά στη δημοκρατική νομιμότητα και πολιτογραφείται δικαιωματικά ως η αξιολογότερη δυναμική ενέργεια για την πτώση της χούντας.

Το μήνυμα που παραμένει είναι ότι πολιτική ηγεσία, Ενοπλες Δυνάμεις και λαός ενωμένοι και με ομοψυχία μπορούν πάντα να προστατεύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα και την ασφάλεια της πατρίδας μας από κάθε κίνδυνο.


enet.gr


Read more...

Πέθανε ο Νίκος Παππάς, το «Βέλος» στην καρδιά της δικτατορίας…



  «Έφυγε» ο Νίκος Παππάς… Ο κυβερνήτης του θρυλικού «Βέλους», του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού, άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από τη «μάχη» που έδινε με τον καρκίνο.
Ο ναύαρχος Παππάς νοσηλευόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, πρόσφατα όμως ....
είχε επιστρέψει στο σπίτι του, επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Ο Κώστας Γκορτζής που ήταν μαζί με τον Νίκο Παππά στην όμορφη περιπέτεια του αντιτορπιλικού «Βέλους» τον αποχαιρέτησε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook με αυτό το μήνυμα.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/04/fetcher_1.png
Ο Νίκος Παππάς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της χούντας ως τότε. Το Κίνημα οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και συμμετείχαν εκτός από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον Στρατό.
Ο Νίκος Παππάς ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και ενώ το Κίνημα είχε ήδη προδοθεί, αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε, και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στη χούντα, ανανεώνοντας την αντίσταση και δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό, κάνοντας την ανταρσία του ΒΕΛΟΣ πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία.
Ο Νίκος Παππάς είχε κατ επανάληψη αρνηθεί να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς και είχε αρνηθεί κυβερνητικά αξιώματα γιατί,όπως έλεγε δεν ήθελε «να λάβει κομματικά χαρακτηριστικά μια προσπάθεια που αποσκοπούσε μόνο στην επαναφορά της Δημοκρατίας για όλους τους Έλληνες»...

http://www.trelokouneli.gr


Read more...

Συνομιλία με Μαρκογιαννάκη Με υπόμνημα θα καταθέσει στην προανακριτική ο Γ.Παπανδρέου


Ο Γ.Παπανδρέου στο Καστελόριζο, την ημέρα που ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης
Ο Γ.Παπανδρέου στο Καστελόριζο, την ημέρα που ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, o οποίος βρίσκεται στην Αμερική, είχε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προκειμένου να τον καλέσει, για την ερχόμενη Τρίτη, να καταθέσει στην Επιτροπή.

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε θετικά, σημείωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταθέσει, αλλά διευκρίνισε ότι αν οι υποχρεώσεις του στην Αμερική δεν του επιτρέψουν να παρουσιαστεί ο ίδιος, τότε θα καταθέσει υπόμνημα προς τα μέλη της Προανακριτικής.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επιβεβαίωσαν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στο περιεχόμενο της συνομιλίας.
Δεν επιβεβαίωναν, όμως, όσα φέρεται να είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης σχετικά με τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αποστείλει υπόμνημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο Α. ΖΕΡΒΟΣ...


... ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ...
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ αφέθηκαν από τον ανακριτή ο Αρθούρος Ζερβός και ο Τάκης Αθανασόπουλος,...
πρώην και νυν πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΗ για την υπόθεση με τα “ταξιδάκια” των στελεχών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των χρημάτων που έλαβε το συνδικαλιστικό όργανο από τη διοίκηση της εταιρείας.

Οι δύο πρώην πρόεδροι της Επιχείρησης, όπως και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με τα ποσά που φέρεται να χορήγησε η ΔΕΗ και έλαβε η συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ, για σκοπούς οι οποίοι ουδέποτε εκπληρώθηκαν, ενώ διετέθησαν για ταξίδια συνδικαλιστών και άλλες αδιαφανείς δαπάνες.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με βάση το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο διαπίστωσε μεταβιβάσεις ύψους περίπου δέκα εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, άλλοτε με τη μορφή δανείων και άλλοτε με τη μορφή έκτακτων επιχορηγήσεων για την επιτέλεση συγκεκριμένων σκοπών (μελέτες κλπ).

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, κλήθηκε σε απολογία για το ίδιο θέμα και πήρε προθεσμία, οπότε θα απολογηθεί στις 26 Απριλίου.

Read more...

Η κινητικότητα παραμένει αγκάθι Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου, με την τρόικα συναντάται ο Στουρνάρας



Αθήνα
Η τετράωρη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο είναι άλλη μια ένδειξη της περιπλοκότητας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με την κινητικότητα στο Δημόσιο να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, καθώς η τρόικα φέρεται να απορρίπτει και το νέο σχέδιο του Α.Μανιτάκη.

Αντίθετα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank και στο ζήτημα της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση οι διαθέσεις της τρόικας θα φανούν στη νέα συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ την Κυριακή στις 11:00 πμ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η δόση του Μαρτίου.

Ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει τις εξελίξεις στο θέμα της ανεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ούτε αν άλλαξε κάτι στη στάση της τρόικας σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

«Όχι. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Αισιόδοξος δε εμφανίστηκε στο εάν θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο. «Προς αυτό δουλεύουμε. Συζητήσαμε όλα τα ανοικτά θέματα και τις εκκρεμότητες που είχαμε με την τρόικα».

«Ανοικτά τα τρία βασικά ζητήματα»

Στη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών που ξεκίνησε στις 7:00 περίπου το απόγευμα, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Ανακεφαλαιοποίηση: Η τρόικα έχει από χθες (Πέμπτη) καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, κάτι που πέραν των άλλων δημιουργεί μέγα ζήτημα στο γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Βεβαίως από το πρωί καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες να μεταπειστεί η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών από το πρωί της Παρασκευής είχαν επαφές με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλο.

Η διοίκηση της Επ.Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συνολική νομική και τεχνική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως για χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Επίσης τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έκαναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Σε ό,τι αφορά την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για την οποία τώρα η τρόικα -που σημειωτέον αρχικά είχε χαιρετίσει την απόφαση- διατυπώνει ενστάσεις ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η τρόικα θεσμικά «δεν μπορεί να θέσει βέτο στη σχετική διαδικασία», όπως άλλωστε καθιστά σαφές και η προσεκτική ανακοίνωσητης Κομισιόν για το θέμα.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα, «είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα [...] θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η τρόικα που πλέον εκφράζει φόβους για το μέγεθος του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί  θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, επισήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank πρέπει να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν θα ήταν καλό να ανατραπεί.

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέουενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βομβάρδισαν και χθες (Πέμπτη) με ερωτήσεις το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες από το νέο φόρο και η κάλυψη τους από τα προτεινόμενα μέτρα.

«Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως το μέτρο είναι κοστολογημένο και το χρηματοδοτικό κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση, θα καλυφθεί από την ένταξη στον νέο φόρο, ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο, αλλά και όσων είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Ανησυχητική εμπλοκή στο θέμα της κινητικότητας

Έντονη ανησυχία δημιουργεί στην κυβέρνηση το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αφού η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτει και το νέο σχέδιο του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά «όχι, εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται δε ότι το σχέδιο για διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενη δράση, για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μειωμένο κατά 10-15% το ΕΕΤΗΔΕ «Χαράτσι» και ΦΑΠ γίνονται «Ενιαίος Φόρος» για όλα τα ακίνητα

Μόνον στο όνομα θα είναι "ενιαίος" τελικά -εάν και εφόσον συμφωνήσει και η Τρόικα- ο νέος φόρος στα ακίνητα, αφού ουσιαστικά θα γίνει φόρος-λάστιχο («όλα σε ένα») για να χωρέσει μια παραλλαγμένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και τον ΦΑΠ του 2013 που … υποτίθεται πως δε θα εισπράττονταν φέτος επειδή θα καταργούνταν. 

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προσβλέπει και σε «υπερ-έσοδα» που θα καλύψουν «μαύρες τρύπες» όχι μόνο από φοροελαφρύνσεις έναντι του γνωστού ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και διάφορες άλλες πηγές εσόδων που δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα ως τώρα στο δημόσιο.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο πάντως, για τα ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα,  οι λογαριασμοί ρεύματος θα γράφουν πλέον «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί για «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» αλλά ουσιαστικά θα πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς  κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν (όσους έχουν εξοχικά εκτός σχεδίου, ιδιώτες που μισθώνουν ακίνητα στο δημόσιο κλπ)..

Για τα υπόλοιπα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι φορολογηθούν όπως με τον ΦΑΠ του 2012. Για το 2013 όμως το εκκαθαριστικό δεν θα αναγράφει «ΦΑΠ» αλλά «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» για το άθροισμα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Παραμένει αμφίβολο αν θα ισχύσει για αυτά τα «μη ρευματοδοτούμενα» ακίνητα και άλλος επιπλέον «ενιαίος» φόρος. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ήδη από χθες το βράδυ ότι «θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια», υπονοώντας εμμέσως ότι αυτό μπορεί να μην καταστεί εφικτό από φέτος, για τους ίδιους λόγους που δεν μπορούσε επί δύο και πλέον μήνες να συμφωνηθεί από τα κόμματα πώς θα προσδιοριστεί ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα αυτά (πχ ανά τετραγωνικό, χαμηλή εφάπαξ εισφορά κλπ). Αν όμως βρεθεί λύση, είτε για τα αγροτεμάχια, είτε για τα κενά διαμερίσματα και τις οικοδομές, αυτή θα ισχύσει είτε εναλλακτικά με το μετονομαζόμενο σε «Ενιαίο Φόρο» ΦΑΠ, είτε και αθροιστικά!

Αν συμβεί αυτό πάντως, ο Ενιαίος Φόρος θα φορολογεί με δύο ή και τρεις τρόπους τα ίδια ακίνητα, δηλαδή και ως άθροισμα περιουσίας σαν τον ΦΑΠ, αλλά και τα καθένα ξεχωριστά όπως το ΕΕΤΗΔΕ.

Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως:
-          Θα επιβληθεί μια παραλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ σε όσα ακίνητα ρευματοδοτούνται.
-          Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος για ό,τι ηλεκτροδοτείται, όπως το ΕΕΤΗΔΕ.
-          Για άλλες κατηγορίες ακινήτων όπως πχ «κλειστά» διαμερίσματα, οικοδομές ή αγροτεμάχια κλπ ο φόρος θα υπολογίζεται διαφορετικά (όπως ο ΦΑΠ) και θα εισπράττεται μέσω των εφοριών και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Από το 2014 πάντως θα πρέπει είναι ενιαίος και ο μηχανισμός, ώστε να εισπράττεται ο φόρος για όλα τα ακίνητα μέσω των ΔΟΥ.
-          Η κλίμακα του ΕΕΤΗΔΕ αλλάζει ώστε, ως νέος «Ενιαίος Φόρος», να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες και περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ή 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θα μπει ένας πιο χαμηλός κατώτατος ή ενδιάμεσος συντελεστής υπολογισμού του φόρου, που για το ΕΕΤΗΔΕ ξεκινούσε από 3 και έφτανε στο 5 για χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές.
-          Ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι θα μείνουν πιθανότατα εντελώς αφορολόγητοι, αν κατέχουν ένα απλό διαμέρισμα πχ 80-120 τμ.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών:
-          Η Τρόικα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο για έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος, σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ, θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.
-          η απώλεια αυτή στα έσοδα εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.
-          Από αυτά υπολογίζεται να καλυφθούν περίπου τα 140 εκατ. με τρεις τρόπους:
ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εκτός σχεδίου (εξοχικά κλπ), τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή (3), θα φορολογούνται στο εξής με βάση το μέσο όρο των τιμών ζώνης των δήμων στην περιφέρεια όπου ανήκουν, δηλαδή με 4-5 και αυτό θα σημάνει μια επιβάρυνση της τάξεως των 50-150 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.
θα πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν στο δημόσιο, χωρίς ως τώρα να εισπράττει το Ειδικό Τέλος. Αυτοί είναι όμως λιγοστοί, καθώς τα περισσότερα μεγάλα ακίνητα όπου στεγάζεται το δημόσιο ανήκουν συνήθως σε Ασφαλιστικά Ταμεία που εξαιρούνται από το φόρο.
θα καταργηθούν όποιες εξαιρέσεις ή απαλλαγές από ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ υπάρχουν σήμερα για διάφορα ακίνητα και τις οποίες παρείχαν οι δήμοι.
 
Συνολικά έτσι, με το «μεταλλαγμένο» ΕΕΤΗΔΕ το δημόσιο μπορεί να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ, και από το αντίστοιχο ΦΑΠ του 2013, άλλα 300-400 εκατ. ευρώ. Έτσι τα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα φτάνουν και στα 2,6-2,7 δισ. ευρώ που, μαζί με άλλα 500-600 εκατ. ευρώ από πληρωμές "παλαιών" ΦΑΠ και άλλα 500 εκατ. από ο ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που εισπράχτηκε φέτος (2010-2012), μπορούν να εκτινάξουν τα κρατικά έσοδα πολύ πάνω και από τα 3,2  δισ. που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο για το 2013 από φόρους ακινήτων.
protothema.gr

Read more...

Αιχμές και για Διώτη - Μπίκα Βενιζέλος «καρφώνει» Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ




Για «πισώπλατα» παιχνίδια που έγιναν «ερήμην» από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα ελάχιστα διαλείμματα της επεισοδιακής συνεδρίασης κατά τα οποία επικράτησε η λογική και όχι οι φαιδρές αψιμαχίες, έδωσε κάποιες απαντήσεις για την ουσία της πολύκροτης υπόθεσης οι οποίες εκθέτουν τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα στην ερώτηση του προέδρου της επιτροπής πως κρίνει το περιεχόμενο των e-mails που εμφανίζουν τον κ. Ιωάννη Διώτη και τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να συνεννοούνται για την διαχείριση της λίστας σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος ήταν υπουργός οικονομικών και ο κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, απάντησε: «Με κατέπληξαν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρεται να έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη στις 7 Ιουλίου του 2011, δηλαδή, αρκετές ημέρες μετά την αλλαγή στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών, διότι από το σύνολο αυτών των μηνυμάτων προκύπτει ότι εγώ απουσιάζω… Από το σύνολο αυτής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της 7ης Ιουλίου προκύπτει ότι εγώ είμαι απολύτως απών από τη συνείδησή τους και από το σκηνικό. Ένας πρώην Υπουργός ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με έναν νυν Ειδικό Γραμματέα, ερήμην του εν ενεργεία Υπουργού, ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί ούτε από τον πρώην Υπουργό ούτε από τον εν ενεργεία Ειδικό Γραμματέα ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον Διοικητή της ΕΥΠ και επεξεργασία –να επεξεργαστούμε, στον πληθυντικό- επίσης χωρίς να εξαρτάται αυτό από την προηγούμενη ενημέρωση ή έγκριση ή συναίνεση του νυν Υπουργού, ο οποίος δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Όλα είναι πίσω από την πλάτη μου και ερήμην μου, τρεις-τέσσερις βδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου».

Εκτός αυτού ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει και το ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρενέβαινε στο ΣΔΟΕ και στην δικαιοσύνη για το «προσωπικό του θέμα», την αντιδικία δηλαδή που είχε με το «Πρώτο Θέμα» και τον κ. Θέμο Αναστασιάδη. Αναλυτικά ο διαλογος έχει ως εξής:

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Όπως φαίνεται από τα e-mails που κατέθεσε ο κ. Διώτης αλλά και από όσα ο ίδιος μας είπε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αγωνία για μια «προσωπική του» υπόθεση, την αντιδικία με τον κ. Αναστασιάδη, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ. Πως το κρίνετε;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν είναι δουλεία του υπουργού να ασχολείται με τέτοια, ιδιαίτερα όταν έχουν προσωπικά ζητήματα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» από τον χειρισμό που επιφύλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να την στείλει αμέσως στο ΣΔΟΕ και να πρωτοκολληθεί».
protothema.gr

Read more...

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ «Μύλος» η Βουλή και στη συζήτηση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας



mulos-i-voyli-kai-sti-syzitisi-gia-ti-forologisi-tis-akinitis-perioysias 
Αντιπαράθεση για την απόφαση αντικατάστασης του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων σημειώθηκε στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούληνα κάνει λόγο για «κυβερνητική φαρσοκωμωδία» με αιχμή τη συνέχιση είσπραξης του φόρου από τη ΔΕΗ.

«Οι τρεις αρχηγοί βάφτισαν το κρέας ψάρι, κουρέλιασαν το νόμο που είχαν ψηφίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει ότι είναι προσωρινό αυτό το μέτρο και οφείλει να λήξει στις 31/12/2012 και η λεζάντα σε αυτή την κυβερνητική φαρσοκωμωδία είναι "το ειδικό τέλος πέθανε, ζήτω ο ενιαίος φόρος"», παρατήρησε σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του επενδυτικού νομοσχεδίου.

«Μη λέτε στον κόσμο ότι θα πληρώσει λιγότερα, γιατί δεν σας πιστεύει. Έχετε ψηφίσει, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Νέα Δημοκρατία χέρι - χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ότι θα μαζέψετε από την φορολογία των ακινήτων 3,2 δισεκατομμύρια. Πείτε μας πώς θα τα μαζέψετε», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης.

«Η είσπραξη του τέλους θα είχε αναχθεί δικαίως σε μείζον ζήτημα, αν συνδεόταν με τη διακοπή του ρεύματος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. «Μένει ένας ικανός μηχανισμός εισπράξεως, χωρίς διακοπή ηλεκτροδότησης. Γιατί αυτό είναι κακό;», διερωτήθηκε.

«Μείωση εσόδων και αύξηση των ελλειμμάτων, κανένας από μας δεν θέλει. Το τέλος έχει προσδιοριστεί πως θα είναι μειωμένο σε σχέση με εκείνο που ήταν. Θέλετε να είναι ακόμα πιο μειωμένο; Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι», συνέχισε ο κ. Βορίδης.

Παρατήρησε ακόμη τα ακόλουθα: «Υπάρχει μείωση των τελών της ΕΥΔΑΠκαι σας ενοχλεί. Υπάρχει μείωση του τέλους, άμεση συνταξιοδότηση των συνταξιούχων, υπάρχουν ρυθμίσεις ανακουφιστικές που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, γιατί καταρρέει η ρητορεία σας».

«Αφού αναφερθήκατε στο χαράτσι και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, δεν μας εξηγείτε καλύτερα ποιον στόχο φορολόγησης και ποιο όριο έχει το περιουσιολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ;», παρενέβη αργότερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Γιατί άλλος λέει 300.000 ευρώ, άλλος 500.000 ευρώ. Να μας πείτε τι φόρο θα βάλετε- και όχι να αφήνετε να εννοηθεί πως θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει το χαράτσι», συμπλήρωσε.

«Εξαγγελία για ολοκλήρωση του περιουσιολογίου έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Περιμένουμε την υλοποίηση και τις προτάσεις σας», απάντησε ο κ. Παπαδημούλης. «Πού είναι το πρόβλημα με την είσπραξη του τέλους, αφού δεν κόβεται το ρεύμα;» αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Δυστυχώς ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να γίνει κυβέρνηση, εκφράζει την αντίδραση εδώ μέσα, με απαισιοδοξία και κινδυνολογία. 

Απορώ τι είδους πολιτική προσέγγιση είναι αυτή, όταν διαψεύδονται συνεχώς, όταν η Ελλάδα λαμβάνει επαίνους απ' τις κυβερνήσεις και τις αγορές και εδώ ακούμε μόνον την αντίδραση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος είναι εικονική». «Δικά τους στελέχη», συνέχισε, «έλεγαν πως θα το καταργήσουν μονάχα για ορισμένες κατηγορίες αδυνάμων συμπολιτών μας. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν σε τι συνίσταται αυτή η κριτική».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά. Όπως είπε, «ο λαός πρέπει να είναι ευχαριστημένος, διότι πλέον έχει βρεθεί ένας τρόπος να μην ταλαιπωρείται για να πληρώνει τους φόρους του. Ευεργητική λοιπόν η πολιτική».

Ο κ. Μαριάς σημείωσε ακόμη ότι «το χαράτσι μειώνεται κατά 15%, αλλά μονιμοποιείται και όλο το πακέτο πληρωμής των φόρων ακίνητης περιουσίας είναι αυξημένο». «Δεν χρειάζονται όλα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια», συμπλήρωσε.

«Το ερώτημα που βάζετε στο λαό -το πώς θα πληρώσει τα μέτρα- είναι ψεύτικο: Για μας, το ερώτημα είναι πώς θα απαλλαγεί από τα μέτρα αυτά», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Υποστήριξε ακόμη ότι «κάθε φορά που έρχεται η τρόικα ή πρόκειται να εκταμιευθεί μια δόση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί παίζουν το θέατρο της διαπραγμάτευσης». «Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως έχουν δεσμευθεί για συνεχή αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε.
http://newpost.gr

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ- Τσίπρας:Τέλος στις περικοπές των ενστόλων

ΒΙΝΤΕΟ- Τσίπρας:Τέλος στις περικοπές των ενστόλων
Το στρατηγείο στη Λάρισα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξήρε την προσφορά των Αεροπόρων και υποστήριξε ότι πρέπει να μπει «τέλος» στις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων.
«Ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος σ' αυτόν τον κατήφορο των τυφλών περικοπών στο εισόδημα των ανδρών και των γυναικών που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο από το MEGA


enikos.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.
Το κλίμα της αποψινής συνεδρίασης ήταν ήρεμο, αντίθετα από τις εντάσεις, τους λεκτικούς διαξιφισμούς και τις απαξιωτικές εκφράσεις που χαρακτήρισαν την πρωινή συνεδρίαση.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της απόψε, έκανε λόγο για «τεχνητή ένταση και μεθόδευση προκειμένου να μην εξεταστεί ο κ. Βενιζέλος και να μην απαντήσει επί της ουσίας στις ερωτήσεις», προσθέτοντας ότι η «υπόθαλψη έχει και ποινικό ενδιαφέρον».
Στην κατάθεση του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε το αντίγραφο του cd της λίστας Λαγκάρντ από τον Ιωάννη Διώτη στις αρχές Αυγούστου και όχι στις 8 Ιουλίου όπως ισχυρίστηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Παράλληλα επέμεινε πως δεν γνώριζε ότι δεν υπήρχε αντίγραφο, τονίζοντας ότι θεωρούσε ότι η έρευνα προχωρούσε κανονικά.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Όλες οι αλλαγές που "πέρασαν" στο νομοσχέδιο για τις Fast Track επενδύσεις



Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις. Νέες τροπολογίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και φέρνουν αλλαγές στις Fast Track

Επιμέλεια: Στέλιος Μπαμιατζής
Αλλαγές, σε σχέση με τις επενδύσεις Fast Track, ενσωματώθηκαν με τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων:
"Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις".

Με την ενσωμάτωση εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, σειράς παρατηρήσεων και τροπολογιών, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με πληθώρα νέων τροποποιήσεων, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής και επί των κυριότερων άρθρων του από την αντιπολίτευση, κυρίως για τις "εκτάκτου ανάγκης" ρυθμίσεις διευκόλυνσης των στρατηγικών επενδύσεων, με κινδύνους (κατά την αντιπολίτευση) καταστρατήγησης της περιβαλλοντικής και εργασιακής νομοθεσίας - ιδίως με την δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, να προχωρά ο ίδιος σε αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων, σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αποφανθούν για το σχετικό αίτημα εντός 45 ημερών. Αντίστοιχα, ιδιαίτερης κριτικής έτυχε η διάταξη που δίνει την δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών στις εγκριτικές διαδικασίες.
Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επιμέρους διατάξεις (ΣΔΙΤ, λογιστές, Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου), ψήφισε "παρών" σε πέντε άρθρα (δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις, σύσταση Τμήματος Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων κ.ά.), ενώ υπερψήφισε και τα περισσότερα από τα άρθρα που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Τις διατάξεις για τα υδατοδρόμια υπερψήφισαν από την αντιπολίτευση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έστω και με επιφυλάξεις, ενώ η Χρυσή Αυγή επέλεξε τελικώς να τις καταψηφίσει (μαζί με εκείνες για τις στρατηγικές επενδύσεις) καθώς "δεν προβλέπεται ρητά η πρόσληψη Ελλήνων εργατών".
Εντούτοις δημιουργήθηκε και έντονη αντιπαράθεση για συγκεκριμένη τροπολογία που συνιστά φορέα (ΑΕΔΙΠΑ) εκτός της δομής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στον οποίον θα ενταχθούν τα αεροδρόμια που, λόγω μη ύπαρξης εμπορικού ενδιαφέροντος, δεν θα παραχωρηθεί η διαχείρισή τους σε ιδιώτες. Με την τροπολογία να προβλέπει χρηματοδότηση της ΑΕΔΙΠΑ από τα ίδια τα αεροδρόμιά της και από έσοδα των αποκρατικοποιημένων αεροδρομίων, η αντιπολίτευση προέβλεψε δυσμενείς συνέπειες:
Από τη μια τα ιδιωτικά αεροδρόμια θα καταστούν ακριβότερα (με αρνητικό παράδειγμα το "Ελευθέριος Βενιζέλος"), και απ' την άλλη, τα περιφερειακά αεροδρόμια θα υποβαθμιστούν και "θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απομόνωση τις νησιωτικές περιοχές και σε πανάκριβο μεταφορικό έργο" (Δ. Παπαδημούλης).
"Ποιος ιδιώτης θα αδιαφορήσει για το κέρδος του και θα ανοίξει το αεροδρόμιό του δωρεάν για αεροδιακομιδή, ή θα μειώσει τις τιμές του χάριν της τουριστικής πολιτικής;", αναρωτήθηκε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.).
"Όταν ιδιωτικοποιείτε τα αεροδρόμια σε μία καθ' όλα τουριστική χώρα, θα έπρεπε να έχουμε συζήτηση επί της ουσίας, πρώτα απ' όλα με όλους τους τουριστικούς φορείς, να ακούσουμε τη θέση των ξενοδόχων, των τοπικών κοινωνιών", παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, ενώ και η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), συμφώνησε πως "θα έπρεπε να είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε με μεγάλη άνεση την τροπολογία".
"Αν φέρναμε σε νομοσχέδιο την τροπολογία, θα άλλαζε η στάση σας απέναντι στις υπόλοιπες ρυθμίσεις", απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, υπενθυμίζοντας πως "στο Λονδίνο λειτουργούν τρία ανταγωνιστικά ιδιωτικά αεροδρόμια".
Παρακάτω υποστήριξε ότι "αν είχαμε κάνει εδώ το 10% από αυτά που εφήρμοσε η κα Θάτσερ στη Μ. Βρετανία, δεν θα ήμασταν σ' αυτήν την κατάσταση. Εδώ και είκοσι χρόνια συζητάμε τη δημιουργία καινούριου αεροδρομίου στην Κρήτη, και ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί, χωροθετηθεί - δεν έχει βρεθεί ακόμα ο επενδυτής..."
Οι αλλαγές, σε σχέση με τις επενδύσεις Fast Track, ενσωματώθηκαν με τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Με την πρώτη τροπολογία οριοθετείται ότι η ρύθμιση περί δυνατότητας υπαγωγής σε καθεστώς fast track επενδύσεων που δεν πληρούν όλους τους όρους αλλά δημιουργούν σημαντικά οφέλη για την οικονομία, αφορά "ιδίως επενδύσεις που συνδέονται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων".
Ακόμη, προβλέπεται ότι θα μπορούν να υπαχθούν στον επενδυτικό νόμο, και επενδύσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, υπό την προϋπόθεση τα επενδυτικά σχέδια να κατατίθενται από δίκτυα συνεργασίας επιχειρήσεων, ενώ κατατέθηκε και τροποποίηση σύμφωνα με την οποία επενδυτικά σχέδια για ΑΠΕ που θα υποβληθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα μπορούν να κάνουν χρήση μόνο των φορολογικών κινήτρων, ανεξαρτήτως του ύψους της επένδυσης.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα εξαιρούνται από τον επενδυτικό νόμο και οι ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη, νομοτεχνική βελτίωση αποσαφηνίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης μπορούν να γίνουν οι ίδιες φορείς στρατηγικών επενδύσεων στα όρια της αρμοδιότητάς τους.
Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση ανέλεγκτων δημοσίων συμβάσεων που αφορούν σε προμήθειες με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει ότι: αποφάσεις για δημόσιες συμβάσεις από την έναρξη ισχύος του νόμου 4013/2011 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2012 που εκδόθηκαν χωρίς γνωμοδότηση της ΕΑΑΔΗΣΥ θα θεωρείται ότι δεν πάσχουν εξ αυτού του λόγου και παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματά τους.
Τέλος, δίνεται παράταση 20 μηνών για την πιστοποίηση των δημόσιων ΚΤΕΟ κατά πρότυπο ISO 9001. Η νέα παράταση δόθηκε με το αιτιολογικό ότι κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των απαιτούμενων για την πιστοποίηση των δημόσιων ΚΤΕΟ προέκυψαν αρκετά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία σχεδόν των δημόσιων ΚΤΕΟ ανά την Ελλάδα να μην διενεργεί τεχνικούς ελέγχους και να μην εκδίδει Δελτία Τεχνικού Ελέγχου.
Τέλος υπάρχει τροπολογία η οποία αναφέρει τα εξής: Δεν συνιστά απιστία , κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν κατά τη χορήγησή τους οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πέντε νέα εντάλματα σύλληψης για Energa και Hellas Power...



Μπαράζ συλλήψεων για την υπόθεση των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power διέταξε ο ειδικός ανακριτής, αρμόδιος σε θέματα διαφθοράς, Σπ. Γεωργουλέας, που εξέδωσε συνολικά πέντε εντάλματα σύλληψης μετά από...
στοιχεία που διαβιβάστηκαν από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην Κύπρο.

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο άντρες και μία γυναίκα, που συνελήφθησαν σήμερα.

Ήδη απολογήθηκε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αφέθηκε ελεύθερη με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα η 63χρονη γυναίκα που είναι σύζυγος και μητέρα δύο εκ των υπευθύνων της μίας εμπλεκόμενης εταιρείας, οι οποίοι είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 38 και 44 ετών, έλαβαν προθεσμία για τις απολογίες τους και παραμένουν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες, με απόφαση της κυπριακής Δικαιοσύνης, «πάγωσε» λογαριασμός με περίπου 22 εκατ. ευρώ που φέρεται να ανήκει στην οικογένεια της 63χρονης γυναίκας, χρήματα που φαίνεται να κατέληξαν στη Λευκωσία, μετά από διαδρομές λογαριασμών διαφόρων εταιρειών σε Ελβετία και Κίνα.

Ο ανακριτής της υπόθεσης έχει εκδώσει, με βάσει αυτά τα νέα στοιχεία, δύο ακόμα εντάλματα, που αφορούν έναν ξένο υπήκοο, εκπρόσωπο αλλοδαπής εταιρείας, καθώς και έναν έλληνα εκπρόσωπο λιβεριανής εταιρίας, που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση χρημάτων.

Για την υπόθεση έχουν κριθεί προφυλακιστέοι έξι κατηγορούμενοι για αδικήματα που αφορούν, ανά περίπτωση, υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αφορά ποσά από την εμπορία ρεύματος που οι δύο εταιρείες, Εnerga και Hellas Power, δεν κατέβαλλαν στις αρμόδιες κρατικές αρχές, όπως τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία εισέπρατταν από τους καταναλωτές.

Το κατηγορητήριο σε βάρος τους αναφέρει ότι τα επίμαχα ποσά, που υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, εξήχθησαν εκ μέρους των υπευθύνων των δύο εταιρειών σε αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς...
Πηγή:ΑΠΕ


Read more...

Διευκρινίσεις μετά τις διαρροές Δυσφορία στη ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς μετά τη σύσκεψη των αρχηγών


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δυσαρέσκεια στη Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να προκάλεσαν οι χειρισμοί, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και τη συμφωνία τους επί του θέματος του φόρου στα ακίνητα και ειδικότερα για την αντικατάσταση του λεγόμενου «χαρατσιού» (ΕΕΤΗΔΕ) με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αφορμή αποτέλεσαν διαρροές από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις δηλώσεις των κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελου Βενιζέλου επί του θέματος, σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση που θα γινόταν στην τρόικα για το ΕΕΤΗΔΕ είναι «να ονομάζεται εφεξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή».

Εν μέσω της σύγχυσης που υπήρξε το ίδιο βράδυ για το νέο καθεστώς στο φόρο ακινήτων, η αναφορά αυτή θεωρήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ ότι ενίσχυε την εντύπωση πως επιχειρείται μία μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ και δημιουργούσε λανθασμένες εντυπώσεις για το τι συμφώνησαν οι αρχηγοί να θέσει η ελληνική πλευρά προς διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το επόμενο πρωί (Πέμπτη) ο Φώτης Κουβέλης επανήλθε επί του θέματος («σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών μου») και στη σχετικές διευκρινιστικές δηλώσεις του τόνιζε ότι το ΕΕΤΗΔΕ «αντικαθίσταται» από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αντί του «ονομάζεται εφεξής» του υπουργείου Οικονομικών.

«Από το 2013 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά: προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο, διεύρυνση της φορολογικής βάσης» τόνιζε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουβέλης.
Κατέληγε δε ότι τα τελικά χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου προϋποθέτουν επεξεργασία τους από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρέπει δηλαδή να έχουν τη σύμφωνη γνώμη (και) της ΔΗΜΑΡ και δεν εναπόκεινται μόνο στη διαπραγμάτευση του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα.

Όπως μετέδωσε το Mega, της ανακοίνωσης του Φώτη Κουβέλη προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, στο Μαξίμου η εικόνα ήταν ότι η επικοινωνία αυτή εκτόνωσε την ένταση, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την Αγίου Κωνσταντίνου.
Πάντως, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εκτόνωσε τη μεταξύ τους ένταση των προηγουμένων ημερών που προκάλεσε ο πόλεμος διαρροών και τα σενάρια περί εκλογών. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προσέρχονται με κοινή γραμμή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για όλα τα επίμαχα θέματα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Όλα τα ζητήματα ανοιχτά» Άνοιξε η ατζέντα των θεμάτων στην πρώτη σύσκεψη Στουρνάρα-τρόικας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οριστικοποιήθηκε στη πρώτη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών η ατζέντα όλων των θεμάτων και των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να διευθετηθούν με την τρόικα προκειμένου η τελευταία να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των αναγκαίων δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι, χωρίς να κλείσει κανένα, είπαν πηγές του υπουργείου μετά την ολοκλήρωσης της σχεδόν τρίωρης σύσκεψης.

«Δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο Γ.Στουρνάρας.

Ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση «πήγε καλά», αλλά απομένει ακόμη δουλειά και γι' αυτό οι συναντήσεις θα είναι καθημερινές.

Επιβεβαίωσε δε ότι στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνεται και το ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συγχώνευση θα προχωρήσει κανονικά ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν οι πιέσεις της τρόικας περί του αντιθέτου να οξύνονται.

Επεισοδιακή ήταν δε η αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από το υπουργείο Οικονομικών, αφού έξω από το υπουργείο είχε συγκεντρωθεί ομάδα ατόμων που τους προπηλάκισε και χρειάστηκε να επέμβουν αστυνομικοί.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι «με την τρόικα ανοίξαμε όλη τη "γκάμα" των θεμάτων, δημοσιονομικά, τράπεζες, διαρθρωτικά και προγραμματίσαμε τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά ετέθη και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για εφέτος, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών ετέθησαν ερωτήματα αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση τόσο του «υπολοίπου» της δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου (2,8 δισ. ευρώ), για το οποίο βασικό «διαρθρωτικό ορόσημο» είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, όσο και της δόσης του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ (για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κ.λπ.).

Τα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι έως τις 15 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, τα ανοικτά θέματα είναι αρκετά με την τρύπα στα έσοδα και την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων να προκαλεί έντονη ανησυχία και να πιέζει για λύσεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών) το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Άκρως ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα Ταμεία, τα ελλείμματα των οποίων συνεχώς διογκώνονται λόγω της εκρηκτικής ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.

Πάντως σύμφωνα με τους γνωρίζοντες λόγω των επιπτώσεων της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, μια απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους θα «δικαιολογηθεί» από την τρόικα χωρίς να συνοδευθεί από απαίτηση για νέα μέτρα.

Έτσι λένε οι ίδιοι η απαίτηση για νέα μέτρα, ενδεχόμενο που κυριολεκτικά τρομοκρατεί την κυβέρνηση, φαίνεται να μετατίθεται για το καλοκαίρι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίση της τρόικας για την νέα πρόταση της κυβέρνησης περί του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε ότι ο ενιαίος φόρος θα είναι χαμηλότερος έως 15%.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μέτρο είναι κοστολογημένο και έχει ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση.

Κρίσιμο είναι και το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, και το εάν η τρόικα θα πεισθεί αυτή τη φορά από τα κυβερνητικά σχέδια.

Ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι ακόμη ένα ζήτημα που η τρόικα θα αξιολογήσει, ενώ συμφωνία αναζητείται και στο θέμα της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, καθώς και της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ...


ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Από παλιά είχε το χούι ο Βγενόπουλος με τις μηνύσεις και τις αγωγές, τώρα όμως ξέφυγε το πράγμα. Ενώ αποτελεί το κεντρικότερο πρόσωπο στην τραπεζική κρίση της Κύπρουσυμπεριφέρεται σαν να είναι ο ισχυρός παίκτης την περίοδο που μοίραζε δάνεια και διαφημίσεις...
σε ΜΜΕ στα οποία είχε άμεση παρέμβαση για να κάνει κουμάντο και να χτυπήσει επιχειρηματίες με τους οποίους πλακωνόταν πολύ άγρια. Τι θα προτείναμε εμείς; Να το ξαναδεί πιο ψύχραιμα το θέμα γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρουδεν αστειεύεται με αυτά. Και εν πάση περιπτώση, όταν είναι αποφασισμένος να καταθέσει μηνύσεις και αγωγές να μην το προαναγγέλλει. Να το κάνει χωρίς να το δημοσιοποιεί. Εκεί φαίνεται ο πανικός του Βγενόπουλου...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3013.html

Read more...

Η δίκη των δικαστών...





Το μνημόνιο 3 στο εδώλιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξετάζει το πρωί την... προσφυγή 700 δικαστών, που θέτουν θέμα συνταγματικότητας, στην τρίτη δανειακή σύμβαση, που περικόπτει τις αποδοχές τους.
Η δίκη των δικαστών...


Read more...