Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Αυτό…τους πόνεσε...


gapΌτι ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει "παρών" στα πολιτικά πράγματα μέσα από την...
περιοδεία της έκθεσης ιστορικού υλικού "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή" του ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν το σχολιάζουν.

Ότι δεν πήγε στην συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το κατάπιανε. Αυτό που τους συνέβη χθες όμως, τους …πόνεσε.

Διότι, ξέρεις τι είναι να διοργανώνεις ολόκληρη διήμερη φιέστα για να πείσεις για τον τρίτο πόλο που ευαγγελίζεσαι, μέσα από την συμπόρευση υποτίθεται των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και να έρχεται μία δημοσκόπηση να σου λέει, πως αν έκανε κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου και κατέβαινε στις εκλογές, θα λάμβανε μεγαλύτερο ποσοστό από ‘σένα; Δεν χωνεύεται.

Διότι μπορεί στην Χαριλάου Τρικούπη να τον έχουν τρόπον τινά …αποκηρύξει, αλλά οι συμμετέχοντες στην έρευνα της RASS απάντησαν πως αν δημιουργούσε κόμμα και ζητούσε την ψήφο των Ελλήνων, θα το εμπιστεύονταν το 4,6% των πολιτών, ενώ στην ίδια δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ λάμβανε 4,1%...
matrix24.gr

Read more...

Με «καλωδίωση» η ακτινογραφία στην Αμφίπολη...



ΒΙΝΤΕΟ...
Καλωδίωση του εδάφους προβλέπει η μέθοδος της ηλεκτρονικής τομογραφίας που θα δώσει εικόνες από το εσωτερικό του λόφου Καστά.
 Η...
Λίνα Μενδώνη επικοινώνησε με τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και τον ρώτησε αν μπορεί να αναλάβει το έργο. 
Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος»....

Read more...

Το Β' μέρος της έρευνας της RASS...




Kαι ενα μικρό σχόλιο για τις ερωταπαντήσεις των γκάλοπ...
Παρακάτω θα δείτε τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης της εταιρείας RASS για την...
ιστοσελίδα iefimerida.gr. Η δική μας επισήμανση αφορά το προφανές: οι δημοσκοπήσεις δεν είναι άχρηστες, αλλά δεν μπορούν και ποτέ να δώσουν την πλήρη εικόνα, για τα πολυδιάστατατα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες. Ακόμα..


..οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ουδέτερα εργαλεία, δεν θα μπορούσαν καν να είναι. Παραθέτουμε τα αποτελέσματα με τον μικρότερο δυνατό σχολιασμό, θυμίζοντας πως η επιλογή συγκεκριμένων ερωτήσεων και απαντήσεων, η επιλογή για το ποιες ερωτήσεις θα γίνουν (και ποιες δεν θα τεθούν ποτέ) στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και η διαχείριση των δημοσκοπήσεων από τα ΜΜΕ μετά τη διεξαγωγή τους είναι μερικές φορές πιο αποκαλυπτική από τα ίδια τα ευρήματα. 
Με τούτα κατά νου:
Το πρώτο ερώτημα που διαλέγει να διατυπώσει η RASS είναι αν «μετά την κρίση» (μια εξαιρετικά ασαφή διατύπωση) μία νέα πολιτική και επιχειρηματική ολιγαρχία θα κυβερνάει τη χώρα ή αν η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη δυτική χώρα. Επισημαίνουμε το ασαφές και της ερώτησης και των προτεινόμενων απαντήσεων, ιδού το αποτέλεσμα:
Το 44,7% πιστεύει πως μία νέα πολιτική και επιχειρηματική ολιγαρχία θα κυβερνάει τη χώρα, ενώ το 39,5% πιστεύει πως η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη δυτική χώρα.



Οι πλούσιοι Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση προς ίδιον όφελος
Παράλληλα οι πολίτες, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά που είχαν οι πλούσιοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, πιστεύουν με συντριπτικό ποσοστό 72,5% πως οι πλούσιοι Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση προς ίδιον όφελος και μόλις το 3% πιστεύει πως συνέβαλαν στην επίλυσή της.



Ποιο Μέσο θεωρείται πιο διαπλεκόμενο
Στην ερώτηση ποιο μέσο ενημέρωσης θεωρούν οι πολίτες ως το πιο διαπλεκόμενο, στην πρώτη θέση έρχεται η τηλεόραση με ποσοστό 68,5%. Στη δεύτερη θέση είναι οι εφημερίδες με 9,2% και στην τρίτη το ίντερνετ με 7,1%.
Από τους 7 στους 10 που θεωρούν πως η τηλεόραση είναι το πιο διαπλεκόμενο Μέσο, το 77,9% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 50,3% της ΝΔ, το 59% της Ελιάς και το 74,5% των άλλων κομμάτων.



34% λέει «ναι» σε γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου, 80% υπέρ της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες πολίτες διαφωνούν σε ποσοστό 61,3% στο ενδεχόμενο η πολιτεία να επιτρέψει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου. Αντίθετα, το 80,4% συμφωνεί να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Σε αυτούς που συμφωνούν, το 88,7% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 75,9% της ΝΔ, το 87,1% της Ελιάς και το 76,9% των άλλων κομμάτων.

Δειτε ολες τις κάρτες, ΕΔΩ...

Read more...

«Ανάπτυξη» 2,9% και ανεργία 25% «βλέπει» στην Ελλάδα η ΕΕ το 2015...


 
Στο… 0,6% αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014, ενώ θα «φθάσει» το 2,9% το 2015 και το 3,7% το 2016, σύμφωνα  με τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας ...
ουσιαστικά τις προβλέψεις της του Μαΐου.

Η ανεργία θα… «μειωθεί» (από το 27,5%) το 2013 στο 26,8% το 2014 ( 26% εκτιμούσε η Κομισιόν τον Μάιο), στο 25% το 2015 (24,6% ήταν η εκτίμηση τον Μάιο) και στο 22% το 2016…

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από -12,2% του ΑΕΠ το 2013, σε -1,6% το 2014 (1,6% ήταν επίσης η εκτίμηση τον Μάιο), στο -0,1% το 2015 και στο +1,3 το 2016…

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο φέτος στο 175,5% του ΑΕΠ, ενώ θα… «κατρακυλήσει» στο 168,8% το 2015 (171,1% ήταν η πρόβλεψη του Μαΐου) και στο 157,8% το 2016...

Ο αποπληθωρισμός -1% το 2013 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό +0,3% το 2015 και σε 1,1% το 2016. Τέλος, η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των επενδύσεων οι οποίες σε ετήσια μεταβολή από -4,6% το 2013 θα αυξηθούν στην Ελλάδα κατά 4,5% το 2014, κατά 11,7% το 2015 και κατά 15% το 2016.


Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το +0,8% το 2014, θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2015 και στο 1,7% το 2016.
Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι ανάπτυξη +1,3% το 2014, 1,5% το 2015 και 2% το 2016.
Στην ευρωζώνη θα σημειωθεί πληθωρισμός 0,5% το 2014, 0,8% το 2015 και 1,5% το 2016. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2016 είναι 0,6%, 1% και 1,6%.
 

Read more...

«Δεν υπήρξε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ» Δένδιας: Παρουσίασα πρόταση, όχι τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά


Δένδιας: Παρουσίασα πρόταση, όχι τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα

«Δεν είπα ότι οι προτάσεις θα προωθηθούν στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για προεργασία η οποία δεν είχε συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ και για την οποία ούτε η τρόικα έχει ενημερωθεί. «Αλίμονό μου αν για κάθε θέμα στο οποίο εκφράζω άποψη πρέπει να προσυνεννοούμαι με το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχουν γίνει επαφές με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πως η προεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Τα στεγαστικά δάνεια είναι κοντά στα 27 δισ. ευρώ. Εκεί, είχε αρχίσει μια εργασία και είχαν γίνει κάποιες άτυπες επαφές με τις συστημικές τράπεζες. Με δύο από αυτές. Δεν είχε γίνει ακόμη επαφή με τις άλλες και κατά την άποψή μου στο τέλος θα συμφωνήσουν όλες, όπως έγινε και με τα επιχειρηματικά δάνεια» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός υποστήριξε πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση, λέγοντας πως αποτελεί «βαθύτατα ηθική» λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν» τόνισε.

«Αυτή είναι η πρόταση που θα κατέθετα στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στη Βουλή, εάν είχα μείνει (σ.σ. στο υπουργείο Ανάπτυξης)» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός ΑνάπτυξηςΟδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τα όσα αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας «προσωπικές απόψεις».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και πως δεν υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση για το ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με μείωση της μηνιαίας δόσης Σε δύο τμήματα η αποπληρωμή των «κόκκινων» στεγαστικών


Σε δύο τμήματα η αποπληρωμή των «κόκκινων» στεγαστικών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, που υπολογίζονται περίπου σε 27 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στους οφειλέτες, όπως είπε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, την οποία κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως είπε ο Ν.Δένδιας, το βασικό σκεπτικό της μελετώμενης ρύθμισης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα.

Ουσιαστικά δηλαδή το υπουργείο επιδιώκει τον διαχωρισμό των δανείων στο τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας και στο τμήμα της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας, αφού όπως επισήμανε ο υπουργός είναι γεγονός ότι στο διάστημα της κρίσης η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί. Η πτώση, υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, περίπου στο 30%. Με τη λογική αυτή, το ποσόν του κεφαλαίου του δανείου που βρίσκεται σε καθυστέρηση θα διασπασθεί.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό το 30% του οφειλόμενου ποσού θα αφαιρεθεί από τη συνολική οφειλή, θα παγώσει και θα μεταφερθεί η αποπληρωμή του ή η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον 10 χρόνια μετά. Και αυτό γιατί, τότε εκτιμάται ότι οι αξίες των ακινήτων θα έχουν ανέβει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μάλιστα, όταν θα φθάσει η ώρα να αποπληρωθεί, 10 ή 15 χρόνια μετά θα επαναξιολογείται κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Εν τω μεταξύ το 70% του οφειλόμενου ποσού, το κυρίως τμήμα του δανείου, θα εξυπηρετείται κανονικά εντόκως στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό η μηνιαία δόση μειώνεται κατά 30% περίπου.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά 
Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Δένδιας είπε ότι αφορά 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις. Όλες όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων, αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.

Η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας προσήλθε στην επιτροπή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ρύθμιση «αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.

Δένδιας: Αναγκαία μια ευρύτερη συναίνεση
Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η τροπολογία με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε όμως ότι την καταθέτει σήμερα προκειμένου να έχουν χρόνο τα κόμματα και οι βουλευτές να τη μελετήσουν μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Ευελπιστώ και παρακαλώ γι΄ αυτό, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων διατάξεων, να έχουμε μια κατά πολύ ευρύτερη συναίνεση, της κυβερνητικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «σε ότι τον αφορά τουλάχιστον, κάθε διάταξη η οποία έρχεται δεν διεκδικεί τα εχέγγυα της πανσοφίας και συνεπώς η συνεισφορά της εθνικής αντιπροσωπείας είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.

    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    ANOIΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ...


    Τέλος στις ποινικές διώξεις για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους από το 2015, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης...
    Μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο κύριος Μαυραγάνης χαρακτήρισε «ελληνική ιδιαιτερότητα» την ποινικοποίηση της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Όπως τόνισε, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις.


    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα  ασκούνται διώξεις για οφειλές στην εφορία, αλλά αυτό δεν θα ισχύσει για τους παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ κλπ) τους οποίους θα πρέπει  να καταβάλλουν κανονικά οι υπόχρεοι.

    Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύριος Γιώργος Μαυραγάνης δρομολογούνται:

    -   κατάργηση των τεκμηρίων και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου, από τα εισοδήματα του 2015 κατά πάσα πιθανότητα και εφόσον, προφανώς, συναινέσει  η Τρόικα. Η κατάργησή τους συνδέεται με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου και θα ανατρέψει μια σειρά φόρους, όπως και τον υπολογισμό του Φόρου Πολυτελείας στα ΙΧ άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, όπου υπολογίζεται ως ποσοστό επί του τεκμηρίου. Ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει όμως και την καταβολή μιας σειράς επιδομάτων για τα οποία λαμβάνεται υπόψιν το τεκμαρτό αντί το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

    -   Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός

    -   Εξέταση της δυνατότητάς μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να τον εισπράττουν οι δήμοι και να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

    -   Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.

    -   Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.

    Παράλληλα σχεδιάζεται επέκταση και για το 2015 του μέτρου για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, για όσους προβούν σε άρση ακινησίας και πάρουν πίσω τις πινακίδες που έχουν καταθέσει.

    Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και η Γενική Γραμματέας Εσόδων κυρίας Αικατερίνη Σαββαΐδου προανήγγειλε ότι στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τις 100 δόσεις, ενώ από το τέλος της εβδομάδος αυτής θα τεθεί σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης των ασφαλιστικών εισφορών, για να επιταχυνθεί ο συμψηφισμός και η εκκαθάριση των επιστροφών φόρου.

    Όσον αφορά πάντως στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ καθ. Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς εκεί είναι πολύ χαμηλός. Επίσης πρότεινε την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται επιπρόσθετα σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και στα έτη πριν το 2010.

    Υπενθυμίζεται ότι τις ρυθμίσεις αυτές προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του ΕΝΦΙΑ που είχε ετοιμάσει επί Στουρνάρα το υπουργείο Οικονομικών, πριν γίνουν παρεμβάσεις και ανατροπές της τελευταίας στιγμής από βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση –και ειδικά της περιφέρειας.  
    http://fimotro.blogspot.gr/2014/11/anoi-15-100.html

    Read more...

    «Οι πολιτικοί αλεξιπτωτιστές αυτοαναγορεύτηκαν σε σωτήρες του ΠΑΣΟΚ»...


    panagiotakopoulos



     Aιχμές κατά Βενιζέλου...
    Ως την τελευταία προσπάθεια να επιβιώσουν πολιτικά οι υπεύθυνοι για την πλήρη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει η Αριστερή Πρωτοβουλία τη  συνεδρίαση της Εθνική Οργανωτικής Επιτροπής για τη Δημοκρατική Παράταξη.Όπως επισημαίνει λίγοι συμβιβασμένοι και υποταγμένοι στις απόψεις του Σαμαρά συγκεντρώθηκαν και ...
    βάφτισαν «δημοκρατική παράταξη» τα υπολείμματα του άλλοτε κραταιού κινήματος.
    Η Αριστερή Πρωτοβουλία προαναγγέλλει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού και δημοκρατικού χώρου που έχει ανάγκη ο τόπος.
    Η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας:
    «Η τελευταία προσπάθεια να επιβιώσουν πολιτικά οι υπεύθυνοι για την πλήρη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ έγινε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
    Λίγοι, συμβιβασμένοι και υποταγμένοι στις πολιτικές απόψεις της συντήρησης και του Σαμαρά, συγκεντρώθηκαν και βάφτισαν «δημοκρατική παράταξη», τα υπολείμματα του άλλοτε κραταιού κινήματος.
    Οι πρωταγωνιστές του σημερινού κυβερνητισμού, οι χθεσινοί υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου, πολιτικοί αλεξιπτωτιστές και μεταφερόμενοι από πολιτικό χώρο σε πολιτικό χώρο, αυτοαναγορεύτηκαν για μια ακόμη φορά σε «σωτήρες» της χώρας, του λαού και τώρα και του ΠΑΣΟΚ.
    Αποφάσισαν να ευτελίσουν και την Δημοκρατική Παράταξη αφού κατάφεραν με τις πολιτικές τους επιλογές να διχάσουν, να υπονομεύσουν και τελικά να διαλύσουν προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ.
    Αναζητώντας απλά σανίδα για την προσωπική τους σωτηρία, όπως έκαναν όταν μιλούσαν για τη συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ, στη συνέχεια με τον εναγκαλισμό με τη κίνηση των 58 και την ΕΛΙΑ!
    Είναι οι ίδιοι και απαράλλακτοι κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ που βιάζονται να τελειώσουν οριστικά με το ΠΑΣΟΚ για να μη νοιώθουν το βάρος του ιστορικού του ονόματος εμπόδιο στα πολιτικά τους σχέδια.
    Ξεχνούν, ή κάνουν πως ξεχνούν, όσοι τουλάχιστον είχαν σχέση και τότε με το ΠΑΣΟΚ (οι περισσότεροι που μιλούν στο όνομά του ήταν απέναντί του), πως η Δημοκρατική Παράταξη για την οποία μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πρώτα απ’ όλα μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που ξεπερνούσε τα όρια των κομμάτων της εποχής και στόχευε στην αλλαγή της κοινωνίας. Μια κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση και τον δογματισμό, με προοδευτικό πρόσημο που θα πάλευε με το λαό σύμμαχο για μια διαφορετική Ελλάδα.
    Τί σχέση έχει η Δημοκρατική Παράταξη, για την οποία αγωνιστήκαμε, με το δημιούργημα των Βενιζέλου, Λοβέρδου, Μπίστη και των λοιπών συγγενών;
    Τί σχέση έχει με τον λαό, ένα πολιτικό κατασκεύασμα που βρίσκεται πολιτικά απέναντί του;
    Τί σχέση έχουν με τα οράματά μας οι πρωταγωνιστές της κοινωνικής διάλυσης, της φτώχειας, της ανεργίας, του αυταρχικού δεξιού κράτους, των αντεργατικών διατάξεων, της υπερφορολόγησης και τελικά της απόλυτης εξάρτησης στις επιλογές των δανειστών;
    Τί σχέση μπορεί να έχουν με την κοινωνία οι μόνιμα τα τελευταία χρόνια επιτιθέμενοί της;
    Αυτό το Σαββατοκύριακο, με την ανοχή και συμμετοχή ενός μικρού αριθμού στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που αναλαμβάνουν τεράστιες πολιτικές και ιστορικές ευθύνες, ενταφιάστηκε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σαν φορέας Αλλαγής.
    Κατασκευάστηκε ένα ακόμα πολιτικό σχήμα συναλλαγής και δημιουργήθηκε το κόμμα – υποστύλωμα της Σαμαρικής ΝΔ.
    Αυτό καμία σχέση δεν έχει με εμάς, με την Δημοκρατική Παράταξη, με τον Πολιτικό Φορέα της Αλλαγής, που όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου:
    '' σε σχέση με τη μορφή του αγώνα που διεξάγει και ταυτίζεται με αυτόν του λαού για ανεξαρτησία και κοινωνική αλλαγή, έχει χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό και σοσιαλιστικό.
    Σε σχέση με το μαζικό κίνημα , είναι φορέας πάλης και καθοδήγησης, ενότητας και πολιτικού προσανατολισμού και κατοχύρωσης των αρχών της δημοκρατικής διάρθρωσης, της αυτονομίας των θεσμών και των μορφών πάλης, της ταξικής και πολιτικής ενότητας στόχων, τακτικών και προγραμμάτων.
    Σε σχέση με την εσωτερική του οργάνωση και λειτουργία, συσχετίζεται στο αναπτυξιακό μοντέλο οργάνωσης της νέας κοινωνίας, κατοχυρώνοντας δημοκρατική διαδικασία στην εκτίμηση, το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων και ενιαία αντίληψη στην πολιτική πράξη.

    Μια τέτοια πολιτική οργάνωση έχει τη μορφή ενός ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού κινήματος.''
    Τελειώνοντας οριστικά με το σημερινό ΠΑΣΟΚ του συμβιβασμού και της νεοσυντήρησης, εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού και δημοκρατικού χώρου, που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός μας.
    Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

    Read more...

    Λύση "Πόντιου Πιλάτου" από το ΣτΕ για τα θύματα της "Ασπίς Πρόνοια"...


    Λύση «Πόντιου Πιλάτου» από το ΣτΕ για τα θύματα της «Ασπίς Πρόνοια»Μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων θα λάβουν το 70% των χρημάτων που διεκδικούν...


    Μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων θα αποζημιωθούν τα «θύματα» της ασφαλιστικής εταιρίας «Ασπίς Πρόνοια» λαμβάνοντας το...
    70% των χρημάτων που διεκδικούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Πότε θα γίνει αυτό; Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε «δίκη πιλότο» γεγονός που σημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση (3783/2014) δεσμεύει όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας όπου εκκρεμούν ανάλογες υποθέσεις. Την ίδια ώρα οι σύμβουλοι Επικρατείας παραπέμπουν την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή τεσσάρων πελατών της ασφαλιστικής «Ασπίς –Πρόνοια Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων» οι οποίοι έχασαν τα χρήματα τους μετά το «κανόνι» της εταιρίας και διεκδικούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για την ζημιά που υπέστησαν από παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι «τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας».

    ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 

    Οι προσφυγές απορρίφθηκαν καθώς το Α Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές ο οποίος προέρχεται από εισφορές των ασφαλτικών εταιριών.

    Ο μηχανισμός αυτός, όπως αναφέρει η απόφαση, καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.

    Και αυτό, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών ή παραλείψεων της κρατικής μηχανής ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας ή «απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων».

    Έτσι, τα θύματα της «Ασπίς», θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο.

    Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι μηχανισμός αυτός είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι «ευθύνη προς αποζημίωση από τυχόν πλημμελή άσκηση κρατικής εποπτείας επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», εφόσον υπάρχει το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 το οποίο επικυρώνει ουσιαστικά Ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα η δικαστική διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς μάλιστα πρέπει να αποδειχθεί το «πρόδηλο και σοβαρό σφάλμα των εποπτικών οργάνων» των κρατικών οργάνων. Θα πρέπει, δηλαδή, να αποδειχθεί η ύπαρξη «προφανής και σοβαρής παρανομίας των εποπτικών οργάνων» του κράτους. Και μετά από όλα αυτά να επιδικαστεί τελικά στα θύματα της «Ασπίς», μια εύλογη αποζημίωση, χωρίς να μπορεί να είναι πλήρης...
    newsbeast.gr

    Read more...

    Τα Άπαντα του Μπένυ...





    Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο στομφώδης πολιτικός που αντιστρέφει νοήματα, θέσεις, αρχές, ερμηνείες νόμων. Τόμους ολόκληρους μπορεί να συγγράψει με ...
    όσες σοφιστείες έχει ξεφουρνίσει η πονηρή του γκλάβα.
     Στα «Άπαντα του Μπένι» περιλαμβάνεται και η χθεσινή του αποστροφή: «Οι εκλογές αντιβαίνουν στα συμφέροντα της οικονομίας και στη βούληση της κοινωνίας». 
    Πάλι καλά που δεν είπε ότι αντιβαίνουν στην έννοια της Δημοκρατίας. Είναι ικανός ο Βενιζέλος να το πει. Δεν το έχει σε τίποτα. Αρκεί να τον συμφέρει. Όσο οι εκλογές θα αντιβαίνουν στα συμφέροντα τα δικά του (γιατί μπορεί και να τον στείλουν για πάντα σπίτι του) και στα κομματικά (γιατί μπορεί να κάνουν το ΠΑΣΟΚ, ΚΟΔΗΣΟ) ο Βενιζέλος είναι ικανός να πει και να αντιστρέψει τα πάντα. 

    harddog

    Read more...

    Κόντρα με φόντο την προεδρική εκλογή Πυροδοτεί το πολιτικό σκηνικό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών


    Πυροδοτεί το πολιτικό σκηνικό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
    Ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Paleologos Nick / SOOC)  
    Αθήνα

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση ενδεχόμενης συμφωνίας των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου, ώστε να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εξέφρασε την πεποίθησή του «ότι οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας». «Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ζητήσει ένα «μίνιμουμ συναίνεσης» των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα.

    «Ίσως να έχω επηρεαστεί και από τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα. Να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Τα άλλα θα τα βρούμε. Εάν υπάρχει αυτή η συναίνεση, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    «Είναι ενδιαφέροντα όσα έρχονται και όσα έγιναν. Έχουν αφήσει ίχνη. Η κατάσταση επιβάλλει την ελάχιστη συνεννόηση» επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, μόλις μπήκε στο γραφείο του. «Σας άκουσα και πριν που το επαναλάβατε και συμφωνώ απολύτως» απάντησε ο κ. Σαμαράς.

    Νέος κύκλος αντιπαράθεσης 

    Οι δηλώσεις των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα έγιναν αφορμή για νέα αντιπαράθεση.

    «Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απάντησε ότι «το πρωί ζητούν θεσμική εκτροπή, το βράδυ την ονομάζουν σταθερότητα, την ώρα που σπέρνουν το φόβο της πολιτικής αστάθειας».

    Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος των προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι να βρεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση, θέτοντας το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης με δικούς του όρους, αλλά και το θέμα των εκλογών και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οι ίδιες κομματικές πηγές σημείωσαν ότι τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δεσμευθεί με ένα νέο μνημόνιο, ούτε είναι σε θέση ο κ. Σαμαράς να διαπραγματευθεί το πρόβλημα του χρέους, τις έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των ευρωεκλογών και κατά συνέπεια δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν τηρεί στάση ευθύνης.

    Στις θέσεις αυτές απάντησε σε υψηλούς τόνους το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν διστάζει να απαξιώσει και να υποτιμήσει τη συνταγματική νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

    «Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι μέχρι το Φεβρουάριο το κλίμα θα είναι διαφορετικό. Γι’ αυτό αγωνίζεται -μάταια- για την επίσπευση των εξελίξεων. Ας επανεξετάσει, έστω και τώρα, τη θέση του, αποδεχόμενος το διάλογο και τη συνεννόηση εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τα μνημόνια και την τρόικα. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή» ανάφερε το ΠΑΣΟΚ.

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, για την απόρριψη του αιτήματος για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τα ο οποίο είχαν ζητήσει και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να συζητηθούν τα εθνικά θέματα.

    «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ανατινάξεις, υπάρχει διάλογος και ψήφος του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος «δεν μπορούν πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να αρνούνται τη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι' αυτά που πρότεινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Νωρίτερα, μιλώντας στον RealFM ο κ. Καμμένος είχε ξεκαθαρίσει, αναφερόμενος στ αδιάφορα σενάρια περί προεδρικής εκλογής ότι «εμείς δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο ακόμα και αν είναι ο Κώστας Καραμανλής, όχι γιατί δεν σεβόμαστε τον θεσμό, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι καταστροφική», ήταν η βασική του τοποθέτηση.

    Το Ποτάμι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά και Τσίπρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Είμαστε σύμφωνοι ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αιφνιδιάζουν την κοινωνία και πολύ περισσότερο την οικονομία. Οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού θα πρέπει να είναι σταθεροί. Από την πολιτική αβεβαιότητα οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί που τζογάρουν στην αποτυχία της χώρας».

    «Η έναρξη της διαδικασίας Aναθεώρησης του Συντάγματος, ένας δικαιότερος εκλογικός νόμος, μια πατριωτική πρόταση για το χρέος και βέβαια η εκλογή ενός ισχυρού Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες αυτής της Βουλής πριν διαλυθεί για να πάμε συντεταγμένα σε εκλογές» κατέληξε το Ποτάμι.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...