Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και Αν. Λοβέρδος πιο κοντά;

20131128-100857.jpg
Στη πολιτική η σταθερότητα είναι ο μεγάλος αντίπαλος και γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει ο πολιτικός να λέει ποτέ. Η τελευταία πράξη όπως έδειξε η τακτική που ακολούθησαν τα τρία αυτά κόμματα, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος ανοικτός για κοινή στάση ωστόσο όμως ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με αγκάθια ακόμη. Θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες αν και πότε θα μπορούσε να καθαρίσει.
Μετά την ταύτιση στο θέμα της τροπολογίας του φαρμάκου που κατέθεσε ο υπουργός υγείας και που οι τρεις αυτοί αρχηγοί τάχθηκαν κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε, τη μείωση των φαρμάκων, υπάρχουν άλλα τρία επίπεδα που θα μπορούσαν το πείραμα της σύγκλισης τακτικής, οι κύριοι Βενιζέλος, Κουβέλης και Λοβέρδος υπό προϋποθέσεις να τι επαναλάβουν.
Έχουν τρία ανοικτά μέτωπα που θα μπορούσαν να δείξουν κοινή διάθεση: προϋπολογισμός, φόρος για τα ακίνητα , σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια για την οποία κατηγορείται η κυβέρνηση.
Και στους τρεις αρχηγούς έχει περάσει η σκέψη πως θα μπορούσαν να έχουν κοινό βηματισμό σε κάποιες από στις ψηφοφορίες της βουλής. Από τα τρία αυτά μέτωπα , ΠΑΣΟΚ και Ανδρέας Λοβέρδος θα συνευρεθούν με το ίδιο ψηφοδέλτιο στο θέμα της εξεταστικής. Δηλαδή η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, καταψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για σκάνδαλο στην υπόθεση των ναυπηγείων κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στα άλλα δυο θύματα ο κ. Λοβέρδος θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ενώ αρνητικά θα ψηφίσει και στο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων όταν έρθει προς ψήφιση στη βουλή. Αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ που και στις δυο αυτές περιπτώσεις θα υπερψηφίσει.
Πιθανόν ο κ. Κουβέλης το ίδιο να πράξη και εκείνος, καθώς ΔΗΜΑΡ και Λοβέρδος είναι πιο κοντά εδώ και πολύ καιρό. Διάφοροι ωστόσο συνομιλητές των τριών κομμάτων, πιστεύουν πως αν και οι τρεις δείξουν θετική θέληση, τότε μπορεί το επόμενο διάστημα να είναι καλύτερα τα πράγματα. Να μπορούν έστω να συνεννοούνται μεταξύ τους, ήταν το σχόλιο τους. Σε ό,τι αφορά το κόμμα του κ. Λοβέρδου, εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα: το κλειδί των εξελίξεων το έχει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όχι εμείς έλεγαν με νόημα…

Read more...

Αγρίεψε ο Αδωνις με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

20131128-085545.jpg
Αυστηρό μήνυμα προς τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έστειλε το πρωί της Πέμπτης, μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν θα αφήσω κανέναν να νομίζει πως μπορεί να εκβιάζει το κράτος» τόνισε, προσθέτοντας πως το υπουργείο διαθέτει plan B που «δεν θα αρέσει» στους γιατρούς.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να κρατήσω στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζομαι [...] γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημείωσε ωστόσο πως είναι έτοιμος για διάλογο και πρόθυμος να έχει «ανοιχτό» το γραφείο του για τη συζήτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις έως και τις 3 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την τροπολογία που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων στην αγορά, ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως με τα ναι που ήθελε να πει σε τέσσερα από τα άρθρα ήθελε απλώς να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να φανεί ότι δεν είναι αρνητικός σε όλα».
Πηγή: Fosphotos.com

Read more...

Πως θα πέσουν οι τιμές στα προϊόντα πως θα ανοίξει η αγορά

20131128-090007.jpg
Να γκρεμίσει τις νομοθετικές διατάξεις που βάζουν περιορισμούς στη διακίνηση των προϊόντων σε τέσσερις μεγάλους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα κρατούν ψηλά την ακρίβεια σε καιρό ύφεσης συστήνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προτείνει 329 αλλαγές στον τρόπο διοχέτευσης προϊόντων και υπηρεσιών.
Η μελέτη του Ανχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ κόστισε 900.000 ευρώ, ωστόσο τα οφέλη από την άρση μόλις 66 αναχρονιστικών διατάξεων από τις 329, θα έχουν ως αποτέλεσμα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως από το κράτος, αναφέρει το Εθνος.
Οι αλλαγές που προτείνονται, είναι κυρίως σε 10 κλάδους και προϊόντα της οικονομίας, με τον ΟΟΣΑ να στοχέυει στην πτώση των τιμών και το άνοιγμα του ανταγωνισμού και είναι οι ακόλουθες:
Αρση περιορισμών στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του, τονίζει ότι η Ελλάδα πουλά ακριβότερο γάλα σε σχέση με την ΕΕ κατά 34%, ενώ παράλληλα έχει την δεύτερη υψηλότερη τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα με τιμή στα 0,38 ευρώ ανά λίτρο, όταν στην ΕΕ είναι 0,2 7 ευρώ. Παράλληλα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ορίσει ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα με υποχρεωτική διάρκεια ζωής τις 5 ημέρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας να μην πωλούν το προϊόν τους στη Νότια Ελλάδα.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την άρση του περιορισμού των 5 ημερών, δίνοντας στις επιχειρήσεις την δυνατότητα προσδιορισμού του προϊόντος τους (π.χ γάλα 2 ημερών, γάλα 3 ημερών κτλ.) Το ετήσιο όφελος θα είναι 33 εκατ. ευρώ με αποκλιμάκωση τιμών.
Το ψωμί θα πωλείται με τη ζυγαριά
Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, απευθύνονται και στην αγορά του ψωμιού και αφορούν την απελευθέρωση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα και προβλέπουν συγκεκριμένα βάρη για τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα από 250, 350, 500, 750, 1.000, 1.500 έως και 2.000 γρ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρτοσκευασμάτων παρασκευάζεται σε βάρος 350 γρ. και πωλείται σε τιμές από 0,60 έως και 0,80 ευρώ. Μάλιστα οι καταναλωτές στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν εάν στην τιμή των 0,80 ευρώ. Με την κατάργηση των υποχρεωτικών βαρών ο κάθε αρτοποιός θα μπορεί να παράγει και να διαθέτει προϊόντα σε όποιο βάρος θέλει. Ετσι θα μπορεί και ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές, ενώ το εύρος των τιμών θα είναι μεγαλύτερο και θα καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του προϊόντος.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των απορρυπαντικών αναμένεται να καταργήσει την υποχρεωτική ενημέρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό, με τις επιχειρήσεις να πληρώνουν 125 ευρώ για κάθε φάκελο, ποσό που εν τέλει επιβαρύνει τον καταναλωτή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάργηση των δεσμεύσεων που σήμερα υπάρχουν με παράλληλη αυτοδέσμευση για τις επιχειρήσεις να πληρούν τους όρους που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των προϊόντων τους θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.
Θα πωλούνται φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με το Εθνος, ο ΟΟΣΑ πρότεινε την απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα και την πώληση τους στα σούπερ μάρκετ, κάτι που εκτιμάται πως θα φέρει αύξηση του ανταγωνισμού. Η απελευθέρωση της πώλησης και εκτός φαρμακείων εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα περιθώρια κέρδους.
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους είναι αντίθετοι στην πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ. Από την άλλη οι φαρμακοβιομήχανοι είναι θετική σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει σε είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή.
Ρούχα- παπούτσια: Ελεύθερες εκπτώσεις και προσφορές
Την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών στα είδη ένδυσης και υπόδησης πρότεινε ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του, επικαλούμενος παραδείγματα άλλων χωρών όπου δεν καθορίζονται ημερομηνίες, αλλά συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ παράλληλα εντοπίζει στην ελληνική αγορά ως βασικό εμπόδιο την απαγόρευση των εκπτώσεων από τα καταστήματα stock και outlet αλλά και την απαγόρευση που υπάρχει στις διαφημίσεις προσφορών σε συγκεκριμένες περιόδους. Με τις αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα, εκτιμάται ότι θα αποκομισθούν οφέλη ύψους 640 εκατ. ευρώ ετησίως.
Βιβλία: Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης
Αλλη μια στρέβλωση που εντόπισε ο ΟΟΣΑ, είναι στον τρόπο τιμολόγησης και ιδίως σε αυτόν της παροχής εκπτώσεων στα βιβλία, καθώς ο Οργανισμός προτείνει να καταργηθεί ο καθορισμός των τιμών λιανικής πώλησης από τους εκδότες, αλλά και η απαγόρευση των εκπτώσεων πάνω από 10% για δύο χρόνια που ισχύει στους λιανοπωλητές
Ξενοδοχεία: Ανοίγει ο δρόμος για νέες μονάδες
Περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να γίνει και στον τουρισμό, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ ο οποίος προτείνει να καταργηθούν νομοθετικές διατάξεις που εν επιτρέπουν να κατασκευαστούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, λόγω των χωροταξικών περιορισμών που ισχύουν στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα ξενοδοχεία, χαμηλότερο ανταγωνισμό και υψηλότερες χρεώσεις, με τον ΟΟΣΑ να τονίζει ότι μπορεί να αποκομισθούν κέρδη τουλάχιστον 2,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τσιμέντο: Η αδειοδότηση υπό νέο πρίσμα
Οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των τσιμεντοβιομηχανιών, ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Χαρακτηριστικά, η μελέτη του ΟΟΣΑ τονίζει πως υπάρχει υποχρέωση για τις τσιμεντοβιομηχανίες να διαθέτουν σιλό για την αποθήκευση του τσιμέντου, με χωρητικότητα τουλάχιστον 500 κιλών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της επένδυσης και άρα των τιμών πώλησης του προϊόντος.
Κρουαζιερόπλοια: Εμπόδιο η επιστροφή στο λιμάνι
65 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο ΟΟΣΑ ότι μπορεί να είναι το όφελος από την άρση των εμποδίων στις κρουαζιέρες, με τον Γκουρία να τονίζει ότι η υποχρέωση επιστροφή του κρουαζιερόπλοιου στο ίδιο λιμάνι, έχεις ως αποτέλεσμα μεγάλο κόστος και αποτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τέλη υπέρ τρίτων: Οφελος 1,8 δισ. ευρώ από την κατάργηση
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ και στην κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν πολλούς από τους προαναφερόμενους κλάδους και συγκεκριμένα των καταναλωτικών προϊόντων, με τον Οργανισμό να υπολογίζει οφέλη 1,8 δισ. ευρώ.

Read more...

Αύξηση 1,1 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο...


Αύξηση 1,1 δισ. σημείωσαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Ετσι το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους ανήλθε σε...
7,284 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο - αν υπολογιστούν και τα χρέη πριν την 31.12.2012, ανήλθε σε 60,65 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ηλεκτρονικά μηνύματα, προειδοποιήσεις και κατασχέσεις.

Από τις αρχές του έτους έχει αποστείλει 447.615 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε οφειλέτες, ενώ σε 81.582 περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στο διάστημα αυτό έχουν εισπραχθεί στα ταμεία της εφορίας 2,447 δισ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, υστέρηση παρουσιάζεται στην επίτευξη στόχων που αφορούν τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ως το τέλος του έτους.

Ετσι στους τακτικούς ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τους στόχους, θα πρέπει να γίνουν 596 τέτοιοι έλεγχοι ως το τέλος του έτους και να εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων. Ωστόσο, ως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 τέτοιοι έλεγχοι με το ποσοστό των εισπραχθέντων έναντι των βεβαιωθέντων φόρων να περιορίζεται σε 46,1%.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις ΦΠΑ τον Οκτώβριο σε σύνολο 109.039 υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση οι 25.918, δηλαδή περίπου το 25%...
in.gr

Read more...

Πριν τα Χριστούγεννα η τελευταία δόση Δεν συμψηφίζεται το επίδομα τέκνων με τις φορολογικές οφειλές


Δεν συμψηφίζεται το επίδομα τέκνων με τις φορολογικές οφειλές
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Στη διαβεβαίωση ότι το επίδομα τέκνων δεν συμψηφίζεται αυτόματα με πιθανές φορολογικές οφειλές των δικαιούχων και ως εκ τούτου καταβάλλεται κανονικά προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
 
Απαντώντας μέσω twitter σε πολίτη που είχε οφειλές προς την εφορία ύψους 500 ευρώ και ο οποίος έλαβε στον τραπεζικό του λογαριασμό επίδομα τέκνων 240 ευρώ ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων με επιδόματα. «Τα επιδόματα δεν συμψηφίζονται», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης.
Σημειώνεται πως προ ημερών ο ΟΓΑ προχώρησε στην καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (Ν. 4093/2012) και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (Ν. 4141/2013) σε 104.431 δικαιούχους, καταβάλλοντας 48,41 εκατ. ευρώ.
Εντός του Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης των οικογενειακών επιδομάτων που αφορά σε όλους τους δικαιούχους, καθώς και αυτών που θα πληρωθούν για πρώτη φορά και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει προσπάθεια η πληρωμή να πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Περιγραφές που σοκάρουν Στο φως άγνωστες καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της ΧΑ


Στο φως άγνωστες καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της ΧΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αγνωστες καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Περιγραφές που αφορούν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και σειρά επιθέσεων κατά μεταναστών ή ακόμα και απειλές κατά αιρετών που σοκάρουν.
Για τη δολοφονία Φύσσα
Πριν μαχαιρωθεί ο άτυχος Παύλος Φύσσας από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά είχε ξυλοκοπηθεί από τρία άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες. Οι τρεις τους υποχώρησαν όταν εμφανίστηκε ένας αστυνομικός που αρκέστηκε να τους πει: «Θα το διαλύσετε τώρα ή θα αρχίσω τις προσαγωγές;». Εκείνη την ώρα έφθασε το ασημί Νισάν στο οποίο επέβαινε ο Γ. Ρουπακιάς που φέρεται να κατευθύνθηκε «με κανονικό βήμα και ήρεμη έκφραση προς τον Παύλο Φύσσα» ενώ από την άλλη πλευρά του αυτοκινήτου άρχισε να τρέχει ένα ψηλό άτομο με λευκή φόρμα και κοντό μαλλί.
Αυτά τα νέα δεδομένα και η αναλυτική περιγραφή του θανάτου του 35χρονου μουσικού το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στην Αμφιάλη προκύπτουν από την κατάθεση που έδωσε 37χρονος αυτόπτης μάρτυρας. Από το μπαλκόνι του σπιτιού του είδε ολόκληρη τη σκηνή της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και περιγράφει ό,τι προηγήθηκε και επακολούθησε.
Η κατάθεση αυτή ανήκει στο άγνωστο τμήμα της δικογραφίας για τον θάνατο του 35χρονου και τη δράση της Χρυσής Αυγής, την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Ανάμεσα στις καταθέσεις εντυπωσιάζει και η «έκφραση λύπης» του δημάρχου της Αθήνας κ. Γιώργου Καμίνη γιατί, όπως είπε, «από δημοτικούς συμβούλους ειδικότερα κατοίκων περιοχών στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα είχα κατά καιρούς καταγγελίες για επιχειρήσεις πογκρόμ από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ότι δηλαδή επιτίθενται κυρίως σε μετανάστες, και λυπάμαι γιατί τότε δεν είχα δώσει τη σημασία που έπρεπε…»
Στοιχεία που σοκάρουν
Η πιο χαρακτηριστική και σημαντική κατάθεση φέρεται να είναι αυτή που έδωσε στις 6 Νοεμβρίου 2013 ενώπιον της ειδικής εφέτη-ανακρίτριας κυρίας Ιωάννας Κλάπα ο κοινωνικός λειτουργός και μέλος των Γιατρών του Κόσμου κ. Αναστάσιος Υφαντής. Αναφέρθηκε στην αύξηση επιθέσεων με σοβαρά θλαστικά τραύματα κατά αλλοδαπών. Και μάλιστα, σύμφωνα με όσα μνημόνευσε, σε ορισμένες από τις ρατσιστικές επιθέσεις μέλη της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούσαν και σκύλους.
Όπως σημείωσε ο μάρτυρας, «συνήθως φωνάζουν τον άνθρωπο που διασχίζει τον δρόμο, κάνουν έλεγχο των εγγράφων του, κατόπιν τον ρωτάνε σε περίπτωση που δεν έχει έγγραφα από πού είναι και στη συνέχεια πραγματοποιείται επίθεση με γροθιές, κλωτσιές και λεκτικές εξυβρίσεις. Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός έχει έγγραφα τα καταστρέφουν. Κάποια από τα θύματα καταλαβαίνουν ελληνικά και αναγνωρίζουν τις ύβρεις όπως π.χ. "μαύρε να πας στη χώρα σου", "λαθρομετανάστη μη σε ξαναδούμε εδώ, θα πεθάνεις". Η βία αρχίζει με κλωτσιές, μπουνιές και εφόσον δεν αποτραπούν από κάποιο τυχαίο εμπόδιο, π.χ. κάποιος περαστικός, εντείνεται η βία με χρήση όπλων όπως από μπουκάλια μπίρας τα οποία πολλές φορές σπάνε στα πρόσωπα των θυμάτων, ξύλινα ρόπαλα του μπέιζμπολ, σιδερογροθιές, αλυσίδες και αιχμηρά αντικείμενα αλλά και taser (σ.σ. όπλα που παραλύουν με τη διάδοση ηλεκτρικού φορτίου) με το οποίο τους κτυπάνε στο λαιμό και κοντάρια σημαίας. Επίσης σε τέσσερις-πέντε επιθέσεις έχουμε επιθέσεις από σκύλο τον οποίο έχουν οι ομάδες και δεν είναι αδέσποτος…»
Κορινθιακά επεισόδια
Κατάθεση στην ερευνήτρια της υπόθεσης των υποκλοπών έδωσε στις 6 Νοεμβρίου 2013 και ο δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Αρκετές φορές υπήρξαν "παρελάσεις" με 20 και παραπάνω άτομα της Χρυσής Αυγής μέσα στην πόλη της Κορίνθου σε κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα και σε μία από τις περιπτώσεις υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών και μάλιστα σε κάποια από αυτές κυνηγώντας μετανάστες αυτοί έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, απ' ό,τι μου είπαν οι συμπολίτες μου».
Ο δήμαρχος Κορίνθου αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάθεσή του σε διάφορα επεισόδια που είχε προκαλέσει ο τοπικός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας. Ως ενδεικτικό περιστατικό μνημονεύεται αυτό της 27ης Ιουλίου 2012 στα Εξαμίλια Κορίνθου στην προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς.
Όπως είχε καταθέσει τότε ο δήμαρχος Κορίνθου, «ο βουλευτής Μπούκουρας με πλησιάζει, ενώ εγώ κοιτάζω προς το δάσος, στέκεται ακριβώς πίσω μου και χωρίς να έχω μιλήσει καθόλου αρχίζει τις προκλήσεις λέγοντάς μου χαμηλόφωνα στο αυτί: "Θα σε γ... ρε σκουλήκι, θα σε λιώσω, θα σε σφάξω γιατί μυαλό δεν έχεις βάλει". Ήταν τόσο απειλητικός αυτός και η συνοδεία του που όλοι ήσαν γύρω μου τρομοκρατήθηκαν όπως εγώ, άρχισαν να εγκαταλείπουν τον χώρο, φοβούμενοι ότι θα με κτυπήσει».
Στην συνέχεια ο κ. Πνευματικός σημείωσε: «Με ακολουθεί όταν προσπαθούσα να ξεφύγω και στα πρώτα τέσσερα βήματα με πιάνει από το πίσω μέρος της ζώνης του παντελονιού μου για μερικά δευτερόλεπτα, συνεχίζοντας να λέει: "Θα σε γ..., θα σε λιώσω". Στη συνέχεια με μία στρατιωτικού τύπου κίνηση με πέταξε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να κτυπήσω την πλάτη μου και να σπάσουν τα γυαλιά μου».
Ακόμη ο βουλευτής αναφέρεται σε ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί σε βάρος του πάλι από τον ίδιο βουλευτή στις 6 Ιουλίου 2012, δηλαδή μία μέρα νωρίτερα από το συμβάν στα Εξαμίλια, κατά τον εορτασμό της μάχης των Δερβενακίων. Όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Κορίνθου, «αποκορύφωμα ήταν η κίνηση ότι θα μου κόψει το λαρύγγι που κάνει απευθυνόμενος σε μένα».
Σε σχετική κατάθεση προχώρησε στις 12 Νοεμβρίου 2013 και ο δήμαρχος Νεμέας κ.Ευάγγελος Ανδριανάκος, ο οποίος αρχικά μνημόνευσε περιστατικό μεταμεσονύκτιας τηλεφωνικής κλήσης που δέχθηκε από τον Ευστ. Μπούκουρα το βράδυ της εκλογής του -το καλοκαίρι του 2012- ως βουλευτή Κορίνθου της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με την κατάθεση του δημάρχου Νεμέας, ο βουλευτής της ΧΑ του είχε πει: «Από εδώ και στο εξής θα γίνω η σκιά σου και θα σε κάνω να πετάγεσαι από τον ύπνο σου».
Ο δήμαρχος Νεμέας αναφέρθηκε επιπλέον σε περιστατικό ξυλοδαρμού Ρουμάνων από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, όταν οι άτυχοι αλλοδαποί είχαν ζητήσει να πληρωθούν για τη δουλειά που είχαν προσφέρει στους έλληνες εργοδότες τους.
Το ντοκυμαντέρ και η... απόβαση στην Κρήτη
Στην κυρία Κλάπα κλήθηκε να καταθέσει και ο 33χρονος κινηματογραφιστής κ. Κώστας Γεωργούσης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τις επαφές του με μέλη της Χρυσής Αυγής και όσα κατεγράφησαν σε σχετικό ντοκυμαντέρ του. Μάλιστα ο κ. Γεωργούσης υπογράμμισε ότι στο ντοκυμαντέρ του -τμήμα φράσεων από το οποίο επισυνάπτεται στη δικογραφία- υπήρχε η πλήρης συγκατάθεση όλων των μελών της Χρυσής Αυγής που εμφανίστηκαν. Σε πλάνα από το κινηματογραφικό υλικό εμφανίζονται μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης να προπηλακίζουν αλλοδαπούς.
Στον δικαστικό φάκελο υπάρχει κατάθεση ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας στις 25 Νοεμβρίου 2012 στη Χερσόνησο όπου υπήρχε κινητοποίηση μελών της Χρυσής Αυγής και αντιπάλων τους.
Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάθεσή του στις 14 Νοεμβρίου μίλησε για ύβρεις που του απηύθυνε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Όπως ανέφερε, «η απαίτησή του ήταν να φύγουν οι διαδηλωτές και μάλιστα είπε: "θα τους γ... όλους. Έχεις το λόγο μου, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ"».
Και συμπληρώνει ο αξιωματικός αμέσως μετά: «Εγώ τη στάση και τα λόγια του συγκεκριμένου βουλευτή τα εξέλαβα ως σοβαρά επειδή προέρχονται από έναν βουλευτή και με δεδομένο ότι οι διαδηλωτές είχαν φοβερή αντιπαλότητα με τη Χρυσή Αυγή. Είχα την αίσθηση πως ό,τι έλεγε ο βουλευτής τα ασπαζόντουσαν τα μέλη της ΧΑ και ότι τους καθοδηγούσε. Έχω λάβει σε πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις και δεν μου έχει συμβεί άλλη φορά επικεφαλής ομάδας, κόμματος ή συνδικαλιστικής ένωσης να συμπεριφερθεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο».
Τέλος, στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης περιλαμβάνεται και κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρου Τατσόπουλου στις 11 Νοεμβρίου 2013. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή είναι μία μεταμφιεσμένη οργάνωση, το πιο επιτυχημένο πείραμα μεταμφίεσης στη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι μία ναζιστική οργάνωση, που εκμεταλλεύεται το κατά τη γνώμη μου λάθος του Αρείου Πάγου να τους επιτρέψει να κατέβουν στον κοινοβουλευτικό στίβο…»
Ο κ. Τατσόπουλος επίσης σημειώνει ενδεικτικά: «Όταν κατεβαίνουν στον Μελιγαλά σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, οι ναζιστικές τελετές στις Θερμοπύλες με πυρσούς παρατεταγμένοι στο σχήμα του μαιάνδρου κ.λπ. είναι καθαρά στρατιωτική προετοιμασία. Δεν ετοιμάζονται ούτε για γυμναστικές επιδείξεις, ούτε για τα καλλιστεία του Mister Υφήλιος».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ 100 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ


Οι 100 μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις (βάσει κύκλου εργασιών 2012) στην Ελλάδα παρουσίασαν επιδείνωση στα περισσότερα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη τους, εμφανίζοντας μάλιστα...
ζημιές αντί για κέρδη, σύμφωνα με σχετική πανελλαδική έρευνα της Direction Business Reports.

Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τα συνολικά βασικά οικονομικά μεγέθη των 100 μεγαλύτερων εταιρειών της κατάταξης του 2012 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των 100 μεγαλύτερων εταιρειών το 2011, προκύπτουν τα παρακάτω:

- Συνολικές ζημίες προ φόρων για το 2012 έναντι κερδών προ φόρων το 2011.

- Πτώση 16,74% στο συνολικό μικτό κέρδος.

- Μείωση 10,54% στα συνολικά ίδια κεφάλαια.

- Αρνητικό περιθώριο καθαρού κέρδους (-0,53%).

- Πτώση 18,50% στο μικτό περιθώριο κέρδους.

- Αρνητική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) (-1,71%).

- Πτώση 11,41% στο γενικό σύνολο ενεργητικού.

- Μείωση 10,15% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο

Ειδικότερα, καταγράφηκαν συνολικές ζημίες προ φόρων για τις υπό εξέταση εταιρείες το 2012 που ανήλθαν στα 180,81 εκατ. ευρώ όταν οι υπό εξέταση εταιρείες το 2011 είχαν σημειώσει κέρδη προ φόρων ύψους 216,56 εκατ. ευρώ. Πτώση υπέστη το μικτό κέρδος των επιχειρήσεων που ανήλθε για το 2012 στα 3,53 δισ. ευρώ έναντι 4,24 δισ. ευρώ το 2011 (-16,74%). Να σημειώσουμε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των 100 μεγαλύτερων εταιρειών το 2012 παρουσίασε αύξηση 2,16% κυρίως λόγω των μεγάλων αυξήσεων που πέτυχαν στις πωλήσεις τους οι εταιρείες που προέρχονται από τον κλάδο των διυλιστηρίων ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑE (+15,22% σε σχέση με το 2011) και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ AE (+15,31% σε σχέση με το 2011). Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών υποχώρησαν κατά 10,54% το 2012 σε σχέση με το 2011 και ανήλθαν στα 10,57 δισ. ευρώ. Πτώση 11,41% σημειώθηκε και στο συνολικό γενικό σύνολο ενεργητικού που ανήλθε για το 2012 στα 29,15 δισ. ευρώ έναντι 32,91 δισ. ευρώ το 2011. Οι επιχειρήσεις εργάστηκαν το 2012 με αρνητικό περιθώριο κέρδους -0,53% και παρουσίασαν πτώση 18,50% στο μικτό περιθώριο κέρδους (10,41% το 2012 έναντι 12,78% το 2011). Λόγω της διόγκωσης των ζημιών επιδεινώθηκε, όπως είναι φυσικό και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) και διαμορφώθηκε για το 2012 στο -1,71% έναντι 1,83% το 2011.

Κλαδική κατανομή των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών το 2012

Ο κλάδος των βιομηχανιών τροφίμων ήταν πρώτος στη γενική κατάταξη των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών το 2012, αφού εκπροσωπήθηκε από 37 επιχειρήσεις. Ακολούθησε ο κλάδος των φαρμάκων-καλλυντικών-απορρυπαντικών που είχε 11 εταιρείες, τα μεταλλικά προϊόντα & κατασκευές (9 εταιρείες), τα μεταλλουργικά προϊόντα (7 εταιρείες), ο κλάδος ηλεκτρολογικό-ηλεκτρονικό υλικό με 6 εταιρείες, τα ποτά με 5 εταιρείες. Με τρεις επιχειρήσεις εκπροσωπήθηκαν οι κλάδοι ελαστικά-πλαστικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, προϊόντα μη μεταλλικών ορυκτών, προϊόντα πετρελαίου (διυλιστήρια). Από δύο εκπροσώπους είχαν οι κλάδοι εμφιάλωση υγραερίων, προϊόντων καπνού και τα χημικά-αέρια-χρώματα. Τέλος, από μία εταιρεία είχαν και οι κλάδοι διάφορα προϊόντα, εκδόσεις εκτυπώσεις-γραφικές τέχνες, ηλεκτρικές συσκευές-φωτιστικά, καπνός, μεταφορικά μέσα-ναυπηγεία, μηχανήματα, χαρτί & προϊόντα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων το 2012

Στην κορυφή των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών με βάση τον κύκλο εργασιών το 2012 βρέθηκε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑE (προϊόντα πετρελαίου-διυλιστήρια) με πωλήσεις 9,90 δισ. ευρώ (+15,22% σε σχέση με το 2011), κέρδη προ φόρων 133,46 εκατ. ευρώ, σύνολο ιδίων κεφαλαίων 1,91 δισ. ευρώ και γενικό σύνολο ενεργητικού 5,86 δισ. ευρώ (4,91% σε σχέση με το 2011).

Στη 2η θέση η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ AE (προϊόντα πετρελαίου-διυλιστήρια) με κύκλο εργασιών 2012 που ανήλθε στα 8,24 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 114,07 εκατ. ευρώ, σύνολο ιδίων κεφαλαίων 480,11 εκατ. ευρώ και γενικό σύνολο ενεργητικού 2,08 δισ. ευρώ (2,26% σε σχέση με το 2011).

Στην τρίτη θέση η ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ (μεταλλουργικά προϊόντα) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 697,17 εκατ. ευρώ (+1,45% σε σχέση με το 2011) και κατέγραψε κέρδη προ φόρων 16,15 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 516,05 εκατ. ευρώ.

Στην 4η θέση η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑE (μεταλλουργικά προϊόντα) με πωλήσεις 588,56 εκατ. ευρώ (+13,16% σε σχέση με το 2011) και ζημίες προ φόρων 17,03 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 1,73 εκατ. ευρώ για το 2011.
Στην 5η θέση η ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ (μεταλλουργικά προϊόντα) που πραγματοποίησε πωλήσεις για το 2012 ύψους 545,52 εκατ. ευρώ, μικτή κερδοφορία 18,25 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 10,10 εκατ. ευρώ.

Στην 6η θέση η NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑE (τρόφιμα) με πωλήσεις 434,50 εκατ. ευρώ (+2,24% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 26,71 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 53,24 εκατ. ευρώ.
Στην 7η θέση η NOVARTIS (HELLAS) ΑEBE (φάρμακα) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 410,10 εκατ. ευρώ, μικτό κέρδος 108,66 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,02 εκατ. ευρώ.

Στην 8η θέση η COCA-COLA 3E ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ (αναψυκτικά- χυμοί) που πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 370,40 εκατ. ευρώ και μικτό κέρδος 115 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 91,60 εκατ. ευρώ.

Στην 9η θέση η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ (ηλεκτρολογικό- ηλεκτρονικό υλικό) με πωλήσεις 363,52 εκατ. ευρώ (+11,29% σε σχέση με το 2011) και ζημιές προ φόρων 8,90 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 87,65 εκατ. ευρώ και το γενικό σύνολο ενεργητικού στα 257,47 εκατ. ευρώ (+8,13% σε σχέση με το 2011).

Στη 10η θέση η CYCLON ΕΛΛΑΣ AE (προϊόντα πετρελαίου) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 361,68 εκατ. ευρώ, μικτό κέρδος 16,38 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 525 χιλ. ευρώ.

Στην 11η θέση η ΠΦΑΪΖΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΕ (φάρμακα- καλλυντικά) με πωλήσεις 345,98 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 27,97 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας για το 2012 ανήλθε στα 217,77 εκατ. ευρώ.

Στη 12η θέση η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ (μπίρα) που πραγματοποίησε για το 2012 πωλήσεις ύψους 341,03 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 29,17 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 149,97 εκατ. ευρώ και το γενικό σύνολο ενεργητικού στα 290,92 εκατ. ευρώ.

Στη 13η θέση η ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (μεταλλικά προϊόντα & κατασκευές) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 327,92 εκατ. ευρώ και κατέγραψε κέρδη προ φόρων 46,51 εκατ. ευρώ.
Στη 14η θέση η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΕΕ (τρόφιμα - γαλακτοκομικά) με πωλήσεις 281,57 εκατ. ευρώ (-0,91% σε σχέση με το 2011), μικτό κέρδος 53,56 εκατ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων που ανήλθε στα 197,35 εκατ. ευρώ.

Στη 15η θέση η ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ (μεταλλουργικά προϊόντα) που πραγματοποίησε πωλήσεις για το 2012 ύψους 278,52 εκατ. ευρώ, αρνητική μικτή κερδοφορία -6,83 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 34,09 εκατ. ευρώ.

Στη 16η θέση η ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ (τρόφιμα - λίπη - έλαια) με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 263,70 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 10,11 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 52,86 εκατ. ευρώ (+15,62% σε σχέση με το 2011).

Στη 17η θέση η SOVEL ΑΕ (μεταλλικά προϊόντα & κατασκευές) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 261,57 εκατ. ευρώ και κατέγραψε ζημίες προ φόρων 25,06 εκατ. ευρώ.

Στη 18η θέση η BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑE (φάρμακα) με πωλήσεις 244,80 εκατ. ευρώ (+13,49% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 12,96 εκατ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ανήλθε στα 33,70 εκατ. ευρώ και το γενικό σύνολο ενεργητικού στα 156,45 εκατ. ευρώ (+19,70% σε σχέση με το 2011).

Στη 19η θέση η ΒΙΑΝΕΞ ΑE (φάρμακα) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 240,19 εκατ. ευρώ, μικτό κέρδος 83,39 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 27,62 εκατ. ευρώ.

Στην 20ή θέση η ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ (προϊόντα μη μεταλλικών ορυκτών) με πωλήσεις 221,21 εκατ. ευρώ (+1,83% σε σχέση με το 2011), μικτό κέρδος 57,35 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 16,77 εκατ. ευρώ.

Στην 21η θέση η ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ (μεταλλουργικά προϊόντα ) με πωλήσεις 216,99 εκατ. ευρώ, στην 22η η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ AE (μεταλλικά προϊόντα & κατασκευές) με κύκλο εργασιών 211,99 εκατ. ευρώ, στην 23η η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (μεταλλουργικά προϊόντα ) με 208,36 εκατ. ευρώ, στην 24η η ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ AE (τρόφιμα - λίπη- έλαια) με 207,80 εκατ. ευρώ, στην 25η θέση η ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΩΝ. ΓΕΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ (προϊόντα μη μεταλλικών ορυκτών) με 201,77 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν οι εταιρείες: (26η) ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ (προϊόντα καπνού) με 186,82 εκατ. ευρώ, (27η) ΠΙΝΔΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (τρόφιμα - πτηνοτροφία ) με 183,26 εκατ. ευρώ, (28η) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΕ (τρόφιμα- ζαχαρώδη) με 175,30 εκατ. ευρώ, (29η) ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ (προϊόντα καπνού) με 174,53 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 56,95 εκατ. ευρώ, (30η) BSH ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΒΕ (ηλεκτρικές συσκευές-φωτιστικά) με 174,38 εκατ. ευρώ, (31η) ΦΑΓΕ ΑΕ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (τρόφιμα - γαλακτοκομικά) με 173,16 εκατ. ευρώ, (32η) ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ (τρόφιμα - γαλακτοκομικά) με 172,99 εκατ. ευρώ, (33η ) ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑE (τρόφιμα- ιχθυοκαλλιέργειες) με 172 εκατ. ευρώ, (34η ) ΣΥΜΕΤΑΛ ΑΕ (μεταλλικά προϊόντα & κατασκευές) με πωλήσεις 164,71 εκατ. ευρώ, (35η) BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑE (διάφορα προϊόντα) με 151,50 εκατ. ευρώ (+2,86% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 20,21 εκατ. ευρώ, (36η) ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ ΑΕ (τρόφιμα - γαλακτοκομικά) με κύκλο εργασιών 151,21 (+6,75% σε σχέση με 2011), (37η) ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΕ (εμφιάλωση υγραερίων ) με 150,24 εκατ. ευρώ (+22,13% σε σχέση με το 2011), (38η) ΦΑΡΜΑΤΕΝ ΑΒΕΕ (φάρμακα- καλλυντικά) με 149,32 (+37,65% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 10,50 εκατ. ευρώ (+ 46,17% σε σχέση με το 2011), (39η) FULGOR ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΑΕ (ηλεκτρολογικό- ηλεκτρονικό υλικό) με πωλήσεις 141,91 εκατ. ευρώ, (40η) CROWN HELLAS CAN ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΑΕ (μεταλλικά προϊόντα & κατασκευές) με 145,53 εκατ. ευρώ (+3,82% σε σχέση με το 2011).

Αξίζει να σημειωθούν και οι επιδόσεις των επιχειρήσεων για το 2012 (45η θέση) ΠΕΤΤΑΣ Ν. ΠΑΥΛΟΣ ABEE (τρόφιμα - λίπη - έλαια) με πωλήσεις 139,47 εκατ. ευρώ (+6,75% σε σχέση με το 2011), (49η) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε. Ι. ΑΕ (τρόφιμα- μπισκότα) με πωλήσεις 121,01 εκατ. ευρώ (+2,12% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 12,53 εκατ. ευρώ (+1,83% σε σχέση με το 2011), (52η) CORAL GAS AEBEY (εμφιάλωση υγραερίων) με 117,33 εκατ. ευρώ (+24,65% σε σχέση με το 2011), (56η) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ (ελαστικά- πλαστικά) με 113,04 εκατ. ευρώ (+6,60% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 12,27 εκατ. ευρώ, (63η) ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. ΑΒΕΕ (καλλυντικά) με 100,67 εκατ. ευρώ (+12,75% σε σχέση με το 2011), (70η) ΙΜΑΣ ΑΕ (ελαστικά- πλαστικά) με πωλήσεις 89,46 εκατ. ευρώ (+7,41% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 14,53 εκατ. ευρώ (+37,11% σε σχέση με το 2011), (78η θέση) ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΕ (είδη ατομικής υγιεινής) με 83,43 εκατ. ευρώ (+8,68% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 4,20 εκατ. ευρώ (+198,28% σε σχέση με το 2011), (86η) ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) ΑΕ (εμφιάλωση νερού) με πωλήσεις 74,60 εκατ. ευρώ (+1,44% σε σχέση με το 2011) και κέρδη προ φόρων 10,61 εκατ. ευρώ, (88η ) BARILLA HELLAS AΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (τρόφιμα- ζυμαρικά) με κύκλο εργασιών 73,82 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,45 εκατ. ευρώ, (90η) ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΕΒΕ (κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα) με 73,28 εκατ. ευρώ (+39,51% σε σχέση με το 2011), (93η) ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΞΟΧΗΣ ABEE (τρόφιμα- πτηνοτροφία ) με 66,38 εκατ. ευρώ (+24,08% σε σχέση με το 2011) και (100η) ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ (τρόφιμα- προϊόντα αρτοποιίας) με κύκλο εργασιών για το 2012 που ανήλθε στα 64,32 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,30 εκατ. ευρώ.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/11/100.html

Read more...

ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ...


Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Μαθημένος στα εύκολα και στις υποσχέσεις για δουλειές τύπου the mall, ο "Αστέρας" πάει σε Ελληνικά χέρια παρά τις πιέσεις της Τρόικας να περάσει στο fund του Λάτση που από πίσω είναι ξένοι που θέλουν Ελληνική γη. Ευτυχώς που υπήρχε η παλιά...
σχέση του Σαμαρά με τον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Γιατί διαφορετικά πάλι ο Λάτσης θα έπαιρνε τη δουλειά. Και ποιος τον έπιανε μετά...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1807.html

Read more...

Αφορμή πρόταση για «αναλογικότητα» Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα πρόστιμα κατά της εισφοροδιαφυγής


Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα πρόστιμα κατά της εισφοροδιαφυγής
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων. Με τις διατάξεις επιβάλλονται «άμεσα και επιτόπια» πρόστιμα 10.549,44 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο άνω των 25 ετών και 9.197,10 ευρώ για τους νεότερους.

Το Δημόσιο υπολογίζει να εξασφαλίσει από τα παραπάνω τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να αποδοθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου συμφωνία για την ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ωστόσο υπήρξε αντιπαράθεση για την έλλειψη αναλογικότητας στα πρόστιμα και την τελική καταβολή τους στον προϋπολογισμό αντί για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο Δ.Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τα προβλεπόμενα πρόστιμα να είναι ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων κάθε επιχείρησης, αλλιώς «το πρόστιμο μπορεί να κλείσει τον μικρό, ενώ για τη μεγάλη επιχείρηση να είναι χάδι και να την συμφέρει».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως εισηγείται «μείωση του προστίμου» και ζήτησε να περιοριστεί η συζήτηση στα προτεινόμενα μέτρα και όχι γενικότερα στο Ασφαλιστικό.

Ο Π.Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) πρότεινε και αυτός να εξαρτάται το πρόστιμο από τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης και «να μπει τουλάχιστον φωτογραφία στην κάρτα πρόσληψης, ώστε το ΣΕΠΕ να γνωρίζει εάν αντιστοιχεί το αναγραφόμενο πρόσωπο στον δηλούμενο εργαζόμενο».

«Ρυθμίσεις με αυτονόητη αποδοχή» διαπίστωσε στο νομοσχέδιο ο Γ.Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ωστόσο παρατήρησε πως «το υπουργείο φαίνεται πως θέλει να εξοικονομήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που είναι πολύ λιγότερα απ' τις ανάγκες του ασφαλιστικού».

«Η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με το νομοσχέδιο. Είναι διατάξεις κλασικές, δίκαιες, λογικές» ανέφερε ο Β.Οικονόμου.

Σκληρή κριτική στην πολιτική του υπουργείου Εργασίας άσκησε ο Χ.Κατσώτης (ΚΚΕ), ο οποίος χαρακτήρισε «υποκριτικό» το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστούν οι εισφορές χωρίς προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων

«Ισχυρό πρόστιμο βάσει τζίρου» πρότεινε ο Χ.Αλεξόπουλος (Χρυσή Αυγή).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πράσινο φως στην κύρωση της Συμφωνίας Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να αγοράσει έως και 5% του TAP


Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να αγοράσει έως και 5% του TAP
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έδωσε θετική ψήφο για την κύρωση της Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελλάδας και της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP.

Υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εκφράζοντας αντιρρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ και η ΧΑ καταψηφίζουν.

Κατά τη συζήτηση  ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθεί κοινός τόπος στα μεγάλα θέματα όπως είναι τα εθνικά και τα ενεργειακά.

Ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε πως «η επιλογή του TAP αποτέλεσε πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε μάλιστα ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει μέριμνα μόλις κατασκευαστεί ο αγωγός να έχει δυνατότητα να αγοράσει ποσοστό έως 5% του ΤΑP.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαμάχη με το καλημέρα Ένταση στην έναρξη της συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Ένταση στην έναρξη της συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίς καμία διαβούλευση έφερε το νομοσχέδιο και ζήτησε έστω και τώρα να την κάνει με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων.
Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν προηγήθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματός της για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έκανε λόγο για «οχλαγωγία νεοδημοκρατών ρατσιστών».
«Με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο εσείς αντιπροσωπεύετε αυτό που προσπαθεί να αντικρούσει το νομοσχέδιο, μαθήματα δημοκρατίας όχι από εσάς», της αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος.
«Ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτή επέβαλε να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Βιρδιβάκης.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση πλαίσιο του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έντονες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της διαδικασίας τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φορέων που θα κληθούν όσο και στο χρόνο ακρόασής τους.
Τελικά προτάθηκαν επτά φορείς από την πλειοψηφία και πέντε από τη μειοψηφία οι οποίοι θα κληθούν την Πέμπτη στην Επιτροπή στις 6:30 το απόγευμα.
Υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατά -με διαφορετικό σκεπτικό- ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν οι ΑΝΕΛ.
Για νομοσχέδιο, αναδιατύπωσης του νόμου 1979 με αντισυνταγματικές, αόριστες, απαράδεκτες, κακότεχνες και πρόχειρες νομοθετικές διατάξεις, μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Στόχος σας είναι να ανοίξει η κερκόπορτα σε ότι ιδεολογικά δεν αρέσει στην κυβέρνηση σας. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μία αναφορά, ένα άρθρο για τα ρατσιστικά εγκλήματα», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι το κόμμα του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο του οποίου οι διατάξεις του εντάσσονται σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο, βάσει των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, που ανοίγουν τον δρόμο ποινικοποίησης των ιδεών.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα κατηγορώντας την ότι «πρόθεση της δεν είναι το χτύπημα των εθνικιστών αλλά κάθε μορφή αντίληψης που αντιστέκεται στην υποδούλωση».
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, επιφυλάχθηκε επί της αρχής να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. «Είναι φανερό ότι χρησιμοποιείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως αντιπερισπασμό για να αποπροσανατολιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Στη παρούσα χρονική περίοδο το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα αλλά πυροδοτεί εντάσεις ασύμβατες με τον ελληνικό πολιτισμό», σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ένοπλη συμπλοκή, συνελήφθη ένας Ανθρωποκυνηγητό στο Γράμμο για δραπέτες από την Αλβανία


Ανθρωποκυνηγητό στο Γράμμο για δραπέτες από την Αλβανία
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και τριών ενόπλων, δραπετών από την Αλβανία, σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ξυλείας στην ορεινή περιοχή μεταξύ Χρυσής και Πεύκου στην Καστοριά.

Δύο από τους ενόπλους κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο τρίτος συνελήφθη και είναι τραυματισμένος. Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκε καλάσνικοφ.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Όπως διαπιστώθηκε, ο κακοποιός που συνελήφθη ο 31χρονος δραπέτης των φυλακών Ντρενόβα της Αλβανίας, Γκεζίμ Τόμα. Εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι τρεις ένοπλοι ήταν οι δραπέτες των αλβανικών φυλακών που διέφυγαν τη σύλληψη στη χώρα τους.

Οι δύο που διαφεύγουν είναι οι Ρεΐς Χατζίραϊ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για απαγωγή, και Εντουάρντ Λούλο που εξέτιε ποινή για ανθρωποκτονία.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά επτά βαρυποινίτες είχαν αποδράσει την περασμένη Κυριακή από τη φυλακή Ντρένοβα. Εξ αυτών συνελήφθησαν τέσσερις από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Γράμμο για τη σύλληψη των δύο κακοποιών που διέφυγαν μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πιθανόν ο ένας από τους δύο κακοποιούς να είναι τραυματισμένος.

Το σημείο της συμπλοκής, βρίσκεται πολύ κοντά στο Νομό Ιωαννίνων, γι' αυτό στην περιοχή έχουν στηθεί μπλόκα και με δυνάμεις της Ηπείρου.

Η απόσταση των συνόρων με την Αλβανία από το Πευκόφυτο, είναι περίπου 35 χιλιόμετρα χωματόδρομου, σε δύσβατη περιοχή του Γράμμου.

Πληροφορίες αναφέρουν οι τρεις είχαν εντοπιστεί με θερμικές κάμερες πριν από 2-3 μέρες και η αστυνομία είχε στήσει μπλόκα για τον εντοπισμό και της σύλληψή τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...