Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

«Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η δόση» Μοσκοβισί: Προθεσμία ώς τις 9 Νοεμβρίου για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα


Μοσκοβισί: Προθεσμία ώς τις 9 Νοεμβρίου για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα
Ο πρωθυπουργός με τον επίτροπο Μοσκοβισί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου, υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις» είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος φρόντισε παράλληλα να υπογραμμίσει πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, έστειλε το μήνυμα πως η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μόνον μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο επίτροπος δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, και δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη πως η ατζένα είναι δεδομένη και περιέγραψε τα βήματα:
«Αρχικά πρέπει να υιοθετηθεί η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε ακολούθως το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της δόσης. Μετά να δούμε τη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουμε με επιτυχία, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει αυτή η επιτυχία. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, με μια αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση» δήλωσε.
Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα, έκανε λόγο για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, η οποία -όπως είπε- είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, «γιατί ο κοινός μας στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Τόνισε, επίσης, πως η Κομισιόν είναι ισχυρός εταίρος της Ελλάδας, παραμένει στο πλευρό της και είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και στην εφαρμογή του προγράμματος προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.
Υποδεχόμενος νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πολύ χαρούμενος» που τον συναντά ξανά, «σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες».
«Ήταν μια μακρά μέρα και μακρά νύχτα» αποκρίθηκε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρωθυπουργού δήλωσε πως ταξίδεψε στην Αθήνα από το Παρίσι, καθώς η χθεσινή δεν ήταν ημέρα εργασίας στις Βρυξέλλες.
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον επίτροπο και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας του, ο θάνατος της οποίας είχε συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, η οποία είχε τότε αναβληθεί.
Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί μετείχαν οι κ. Δραγασάκης και Παππάς. Στη συνέχεια, ο επίτροπος συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ αύριο θα έχει επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις συζητήσεις με τον γάλλο επίτροπο, με αιχμή τα θέματα «αγκάθια» που παραμένουν ανοιχτά και κυρίως αυτά του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των κόκκινων δανείων.

Very constructive meeting with @tsipras_eu on growth & reforms in @EU_Commission @EEAthina https://twitter.com/EC_AVService/status/661590332300255232 

Read more...

Σε ένα μήνα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους...


Πριν από τα χριστούγεννα θα αρχίσουν οι συζήτησεις για το χρέος σύμφωνα με τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι ...
υπάρχουν τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπισή του, αρκεί να υπάρξει καλή πίστη και από την άλλη πλευρά.

Σε αυτό συμφώνησε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα θα πρέπει να δώσει μικρές καθημερινές μάχες μέχρι φτάσει στην ελάφρυνση του χρέους». 

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του συμπλήρωσε ότι ήδη σήμερα η αρμόδια επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για το ζήτημα αυτό, θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα στο ΚΥΣΟΙΠ ένα πρώτο σχέδιο προτάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο - εφόσον λάβει έγκριση από το συμβούλιο - στη συνέχεια θα τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν οι συζητήσεις για το χρέος ολοκληρωθούν εντός του 2015 ή θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τους πιστωτές και η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των θεσμών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου μετά το Eurogroup, και θα διαρκέσει περίπου 10 μέρες. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει επιλύσει και όλα τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, με κορυφαία τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας...

Read more...

Μήνυμα Μοσκοβισί: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος...


Είδε Τσίπρα - Συναντά Τσακαλώτο-Χουλιαράκη...

Διάθεση συμβιβασμού των Ευρωπαίων εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση διακρίνει ο κοινοτικός επίτροπος για την Οικονομία, ζητά ωστόσο να τηρηθούν...
όλα τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης

Τη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να βρουν ένα σημείο συμβιβασμού με την Ελλάδα εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 


«Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό της Αθήνας» δήλωσε ο Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι στο «τραπέζι» με τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλα τα ζητήματα ανάμεσα στα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να ολοκληρωθεί και το «καυτό» θέμα των κόκκινων δανείων, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα. 

Τόνισε πάντως ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους». Το χαρακτήρισε πάντως «εφικτό και ρεαλιστικό». 

Ο αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική επίτροπος συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Ο κοινοτικός επίτροπος θα δει αύριο και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η κυβέρνηση θα έχει να παρουσιάσει στον κ. Μοσκοβισί όλο το πλάνο των ενεργειών της μέχρι τώρα και την πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων, ειδικά που την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία και η συζήτηση διαμόρφωσης του νέου ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες από αυτές τις συζητήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι στο πλαίσιο της στενής ελληνογαλλικής συνεργασίας για όλα τα κρίσιμα θέματα στις σχέσεις με τους δανειστές, αλλά και του ευνοϊκού κλίματος που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ελληνική προσπάθεια, ο κ. Μοσκοβισί θα διαδραματίσει καθοριστικό θετικό ρόλο στην υπερπήδηση των εμποδίων που υπάρχουν με την τρόικα...
protothema.gr

Read more...

Μετονομασία πρόκληση από τους Σκοπιανούς...


«Βάπτισαν» το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων σε Παλάτι «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας»...

Στο κτίριο του μουσείου τοποθετήθηκαν πλακέτες στη γλώσσα της ΠΓΔΜ και στα αγγλικά, στις οποίες αναγράφεται, ...
μεταξύ άλλων, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι «Σκόπια 2014» (ή «σχέδιο εξαρχαϊσμού» κατά τους επικριτές του) και το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και την τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) ο οποίος διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα. Στο νέο μουσείο εκτίθενται και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ...

newsbeast.gr

Read more...

Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα - Πιερ Μοσκοβισί...


Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο πριν τις 18.00 ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί και του εξέφρασε...
τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της μητέρας του, ενώ στάθηκε στις διαφορετικές συνθήκες της συνάντησης, σε σύγκριση με τις πολύωρες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες.

Για τις 18:30 σήμερα, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Π. Μοσκοβισί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί θα έχουν αύριο από τις 10:30-11:15 συνάντηση εργασίας. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν θα γίνουν δηλώσεις καθώς ο κ. Μοσκοβισί θα παραχωρήσει -αμέσως μετά- συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της. «Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί...

left.gr

Read more...

Νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ...


Ναυτικοί
Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ, στη συνεδρίαση της, το μεσημέρι της Τρίτης (3/11), γεγονός που σημαίνει πως τα πλοία όλων των κατηγοριών θα παραμείνουν δεμένα μέχρι τις 6.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια και τα...
τρία πλοία που προορίζονταν για τη μεταφορά προσφύγων. 

Την Πέμπτη (5/11) η διοίκηση της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.  

Να σημειώσουμε πως στις 12 Νοεμβρίου τα πλοία θα δέσουν και πάλι κάβους, καθώς η ΠΝΟ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Προβληματίζει το θέμα των προσφύγων

«Αγκάθι» αποτελεί η μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά, στη 48ωρη απεργία που πραγματοποιεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας η ΠΝΟ, καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Ο Γ. Μουζάλας παρευρέθη χθες σε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας ανάμεσα στα προεδρεία της ΠΝΟ, όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στην απεργία και τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και τους ζήτησε να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας να επιτρέψουν κατ’ εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια.

Ο Θ. Δρίτσας από την πλευρά του διευκρίνισε ότι συνομολογεί τα αιτήματα του Γ. Μουζάλα, καθώς δεν ενέχουν «ούτε καθ’ υπόνοια απόπειρα εκβιασμού ή ενθάρρυνσης συμπεριφορών κοινωνικού αυτοματισμού».

Το προεδρείο της ΠΝΟ άκουσε τα δύο αιτήματα του Γ. Μουζάλα, χωρίς ωστόσο να τα αποδεχθεί, καθώς -όπως υποστηρίζουν οι ναυτεργάτες- η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και πολύ καιρό για την απεργία τους και είχε ενημερωθεί αναλυτικά για τα αιτήματά τους.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας με ανακοίνωσή της μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να κάνουν ό,τι μπορούν για τη μεταφορά των προσφύγων μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Διαπληκτισμοί

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Εφ.Συν» στη Χίο, Γιώργο Παγούδη, το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης ένταση και διαπληκτισμοί, όταν προσέγγισε το πλοίο «Νήσος Μύκονος». Εκεί το «υποδέχθηκαν» με άγριες διαθέσεις οι ναυτικοί της Χίου, εμποδίζοντάς το να αποπλεύσει. Οι απεργοί και συνταξιούχοι Χιώτες ναυτικοί, σε μια προσπάθεια περιφρούρησης της απεργίας, κατέλαβαν τον καταπέλτη, αρνούμενοι να φύγουν. Σημειώθηκαν διαπληκτισμοί με μέλη του πληρώματος, αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν, επισημαίνοντας ότι η ζημιά έγινε από το λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου δεν έπρεπε να αποπλεύσει.

Τα ναυτεργατικά σωματεία όμως τονίζουν ότι το πλοίο δεν έκανε κάτι παράνομο, καθώς το δρομολόγιό του είχε ξεκινήσει πριν από την έναρξη της απεργίας, που ήταν 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με λιμάνι αφετηρίας αυτό της Καβάλας, άρα έπρεπε να εκτελέσει όλο το δρομολόγιο και να δέσει πλέον στο λιμάνι του Πειραιά.

Καταγγελίες για υπονόμευση

Στο μεταξύ, μετά από καταγγελίες σωματείων «για υπονόμευση της 48ωρης απεργίας των ναυτικών σε περιστατικά που συνέβησαν σε κάποια λιμάνια της Ελλάδας» –οι πληροφορίες λένε ότι σε τρία λιμάνια της χώρας οι λιμενάρχες άφησαν να μπουν πλοία στα λιμάνια χωρίς πλοηγούς (απεργούν και οι πλοηγοί)– ο υπουργός Ναυτιλίας σχολίασε ότι «η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και άλλων Ενώσεων εργαζομένων στο λιμάνι, στο ΝΑΤ και σε υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι μια απεργία νόμιμη» και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούν απολύτως υπεύθυνα απέναντι στην άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, έστω και καθ’ υπόνοια, αυτή την κυβερνητική θέση.

■ Τη συμπαράστασή τους στην ΠΝΟ εκφράζουν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ).

Read more...

Κομισιόν: «Ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των stress tests ...


Κομισιόν: «Ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες - Media...για τις ελληνικές τράπεζες...
Την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε...
  ο κ. Μοσκοβισί μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων. Η ίδια προσέθεσε ότι η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ανάψει, εντός της εβδομάδας, το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group-EWG) και στο Eurogroup.

Εξάλλου, η ίδια εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος, υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM). Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της Ελλάδας και των εταίρων της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ούτως ώστε να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί κεφαλαίων και να υπάρξει λελογισμένος δανεισμός προς την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Read more...

ΠΑΣΟΚ για Φίλη: Δήλωση ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας...


Το Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η...
Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.

Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Read more...

Παραίτηση Φίλη, ζητά ο "Τζίτζι"...


 ...μετά τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, για τη Γενοκτονία των Ποντίων...
«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις...
εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του», είπε, μεταξύ άλλων,  ο  Απόστολος Τζιτζικώστας, ενοχλημένος από την δήλωση Φίλη , περί "Γενοκτονίας των Ποντίων".

Συγκεκριμένα, ανεφερε, πως, «περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο".


Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.


Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: 'Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού'.


Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».


Read more...

Σάλος για τον «αρνητή γενοκτονίας των Ποντίων» Φίλη...


Σάλος για τον «αρνητή γενοκτονίας των Ποντίων» Φίλη
Σάλος έχει ξεσπάσει με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν...
γενοκτονία με την επιστημονική έννοια του όρου. Ποντιακές ενώσεις εκφράζουν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού ενώ νομικοί κύκλοι εγείρουν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.



Αυτό γιατί η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου». 

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ). 

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.

protothema.gr

Read more...

Σε ΟΠΑΠ και κρεοπωλεία για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ...


Aλέξης Τσίπρας Στα τυχερά παιχνίδια αλλά και στο κρέας... πολυτελείας προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναζητώντας τα έσοδα που θα έδινε ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της...
«Εφ.Συν.», εξετάζεται η επιβολή φόρου 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη παιχνιδιού στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ καθώς τα έσοδα από το συγκεκριμένο παιχνίδι έφτασαν το 2014 τα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τις εισπράξεις που είχε ο Οργανισμός από το «Πάμε Στοίχημα», οι οποίες ανήλθαν σε 1,52 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η κάθε στήλη, που σήμερα κοστίζει 50 λεπτά, θα αυξηθεί στα 55 λεπτά και, με δεδομένο ότι το 2014 παίχτηκαν 4,5 δισ. στήλες, το ποσό που αναλογεί στα κρατικά ταμεία μετά τη φορολόγηση φτάνει τα 225 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δημιουργεί μια σειρά από νομικά ζητήματα εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, τα οποία εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία ομάδας συμβούλων.

Η... ελίτ του κρέατος

Εκτός από το «ΚΙΝΟ», άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες κρεάτων από το 13% στο 23% ή σε κάποια «ελιτίστικα» επεξεργασμένα προϊόντα.

Τα είδη κρεάτων που τέθηκαν επί τάπητος για την αύξηση του ΦΠΑ είναι αυτά από βουβάλι, ελάφι, αγριογούρουνο, μοσχάρι και φυσικά αυτά που προέρχονται από κυνήγι.

Το βόειο κρέας, πάντως, μπαίνει και βγαίνει από αυτή τη «λίστα» από τη στιγμή που η κυβέρνηση διστάζει και δεν θέλει με τίποτα να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ φοβούμενη τις αντιδράσεις από το μέτρο και το πλήγμα που θα υποστούν στην τσέπη τους όλοι οι καταναλωτές.

efsyn.gr

Read more...