Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Με αφορμή δημοσίευμα Θέμα Στουρνάρα θέτει το Μέγαρο Μαξίμου


Θέμα Στουρνάρα θέτει το Μέγαρο Μαξίμου
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Με αφορμή δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «στοχευμένες διαρροές της Τράπεζας της Ελλάδος» οι οποίες αποτελούν «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» και ζήτησαν εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών έκανε λόγο για επιστολή που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών».

«Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση» όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα «σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης» σημείωναν ότι «αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ».
«Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» πρόσθεταν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον κ. Στουρνάρα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και έως την έξοδό του από την ΤτΕ, διαφάνηκε και κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά την οποία είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει «να τηρεί την εθνική γραμμή».
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από διάθεση «ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης» και δεν έρχεται να κρίνει «ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο», βάσει του αν έχει με τους ανθρώπους αυτούς τις ίδιες απόψεις ή όχι ή αν συγκρουστεί στο παρελθόν μαζί τους ή όχι.
Τόνισε, όμως, πως η κυβέρνηση απαιτεί «από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή» και πρόσθεσε:
«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αιφνιδιαστικό ψήφισμα ΚΕΔΕ ...


Αιφνιδιαστικό ψήφισμα ΚΕΔΕ κατά της κυβέρνησης και της ΠΝΠ
...κατά της κυβέρνησης και της ΠΝΠ...
Με αιφνιδιαστικό χειρισμό χωρίς να έχουν ενημερωθεί όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ και στη μέση της τοποθέτησης των συνέδρων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε από το σώμα να προχωρήσει σε ψηφοφορία για...
να ανασταλεί η άμεση εκτέλεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα από τους 400 εγγεγραμμένους συνέδρους (όπως υποστηρίζει η πλειοψηφούσα γαλάζια παράταξη Πατούλη ενώ το σώμα των συνέδρων σε σύνολο είναι 500) στην ψηφοφορία συμμετείχαν 242 για να τοποθετηθούν 185 κατά της άμεσης εφαρμογής της ΠΝΠ, ενώ 57 υπέρ.

avgi.gr

Read more...

Ποιες πρόωρες συντάξεις θα «κοπούν»...



Να μην καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ζητούν οι θεσμοί, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και πρόταση για αντίστοιχη πρόβλεψη ρήτρας βιωσιμότητας και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Η κυβέρνηση, όμως...
δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένοντας στη... βαθιά κόκκινη γραμμή του ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη.

Το βάρος των διαπραγματεύσεων πέφτει στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους δανειστές να επιμένουν ότι άμεσα πρέπει να κλείσει οποιαδήποτε πόρτα πρόωρης εξόδου πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία παρέμβαση που να θίγει όχι μόνο τα θεμελιωμένα, αλλά και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Βέβαια, πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο να αφορούν τη σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2020 έως και το 2025. Δεν αποκλείεται βέβαια η χρυσή τομή να βρεθεί στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2017 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις κάποιων ειδικών ομάδων ασφαλισμένων, όπως είναι αυτοί με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, τα ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι κ.ά.

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας στις Βρυξέλλες παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες είναι αντισυνταγματική η κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση τα στοιχεία 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης, όσο και το όριο ηλικίας (θεμελιωμένα δικαιώματα), ενώ περίπου 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας.

Ειδικοί στο ασφαλιστικό εκτιμούν πως από αυτούς περίπου 80.000 έχουν ώριμα δικαιώματα, δηλαδή μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επαναφέρουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το αίτημα για αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000 ή έστω σε 5.500 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης όμως αποκλείει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι κύριες συντάξεις

Ανοικτό μένει και το θέμα των κύριων συντάξεων, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τρόπο υπολογισμού τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στο πάγωμα της εφαρμογής του νόμου 3863/2010, γνωστού και ως νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που προέβλεπε σταδιακά την εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και μάλιστα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2015 (ακόμα και αν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα νωρίτερα και επέλεξαν να παραμείνουν στην εργασία τους).

Σημαντικό ζήτημα πάντως στις διαπραγματεύσεις θεωρείται αυτό της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα, το οποίο χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή και επισημαίνει ότι τα ισοδύναμα για την τρύπα των 326 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα βρεθούν: 136 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, 100 εκατ. από τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας και 100 εκατ. από τη ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, σε περίπου 150 εκατ. ευρώ σε σταθερή μηνιαία βάση εκτιμώνται τα έσοδα των ταμείων από τα ανείσπρακτα χρέη που θα ενταχθούν σε ρύθμιση.

 Euro2day.gr

Read more...

Γκάλοπ: Μην παραβιάζετε τις «κόκκινες γραμμές»...


Kάμψη στη θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Πολιτικής Έρευνας Μαΐου της Marc για την...
"Εφημερίδα των Συντακτών".
 «Θετικά και μάλλον θετικά» απαντά για την κυβέρνηση το 53,2% έναντι 83,6% τον Φεβρουάριο. Η κάμψη αυτή καταγράφεται και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς το 47,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα απ’ ότι προσδοκούσε, ποσοστό που ένα μήνα μετά τις εκλογές βρισκόταν μόλις στο 6,8%.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το 54,2% εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο, ποσοστό που τον Φεβρουάριο ανερχόταν στο 81,5%.

Το ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη» φαίνεται να διχάζει εσωτερικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπέρ του πρώτου τάσσεται το 45,3% και υπέρ της δεύτερης το 47,6%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 15,2 μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη ΝΔ τη στιγμή που η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,2%, η ΝΔ 21%, το Ποτάμι 6,7%, η Χρυσή Αυγή 5,4 %, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3,1%, ενώ στο 12% κυμαίνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Read more...

Μόσχα: Σε εξέλιξη η μεγάλη παρέλαση...



... για τα 70 χρόνια της νίκης επί των Ναζί (LIVE BINTEO)...
Η φετινή θα είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές η μεγαλύτερη παρέλαση που έχει γίνει ποτέ.

Στη Μόσχα βρίσκονται πάνω από...
20 ηγέτες χωρών για να παραστούν στην παρέλαση για τον εορτασμό των 70 ετών από τη νίκη επί των Ναζί, που βρισκεται σε εξελιξη.

Θα παρελάσουν χιλιάδες στρατιώτες, αλλά και θα παρουσιαστούν νέα άρματα. Πολλοί από τους στρατιώτες θα είναι ντυμένοι με στολές ίδιες με αυτές που φορούσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τουλάχιστον 100 αεροσκάφη θα κάνουν σχηματισμούς στον ουρανό την ώρα της παρέλασης.

Παρελάσεις θα γίνουν σε 15 πόλεις της Ρωσίας:


Δείτε LIVE BINTEO, ΕΔΩ...

Read more...

Δρομολόγηση νέων μέτρων παραδέχεται ο Μητρόπουλος...


Δρομολόγηση νέων μέτρων παραδέχεται ο Μητρόπουλος
Τη δρομολόγηση νέων μέτρων παραδέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον "Αθήνα 9,84"

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν...
μειώσεις μισθών ή συντάξεων ή καταβολή ΕΝΦΙΑ από τα αδύναμα οικονομικά στρώματα. 

Ο κ. Μητρόπουλος επέμεινε στην άποψη για διενέργεια δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης έναντι των δανειστών και παραδέχθηκε ότι οι προεκλογικές εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις ήταν υπερεκτιμημένες.

Read more...

24ωρη απεργία στα ΕΛΠΕ...



Τέσσερις εργαζόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση...
Σε 24ωρη γενική απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, μετά τη χθεσινή πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Ασπρόπυργου το πρωί της Παρασκευής.
 Έξι άτομα έχουν τραυματιστεί, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και...
άλλοι δύο φέρουν σοβαρά εγκαύματα από τη φωτιά. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο και στο Αττικό Νοσοκομείο.
Διερεύνηση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων ζήτησε ο Π. Λαφαζάνης

Η ανακοίνωση των εργαζομένων των ΕΛΠΕ:


«Το σημερινό πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε μια ούτως ή άλλως από την φύση της, επικίνδυνη εργασία. Η σκέψη του Δ.Σ. και όλων των συναδέλφων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι αυτή τη στιγμή στους 6 (έξι) συναδέλφους που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που έχουν μεταφερθεί».


Το Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ απαιτεί να δοθούν άμεσα διευκρινήσεις για το περιστατικό, να εξεταστεί ενδελεχώς αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις σε οποιονδήποτε που δεν έχει σχέση με τη διερεύνηση του συμβάντος και την ασφάλεια των υπολοίπων συγκροτημάτων.


Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η πορεία της υγείας των συναδέλφων μας. Οι τυχόν παραλείψεις και οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Καλούμε τη Διοίκηση της Εταιρείας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όσους εργάζονται στα Διυλιστήρια. Σημασία έχει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όχι η ευημερία των αριθμών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το πρωί. Η Πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε γύρω στις 8.20 και παρότι έσπευσε επί τόπου με επτά οχήματα, δεν κλήθηκε από τους υπευθύνους των διυλιστηρίων να επέμβει, καθώς το συμβάν αντιμετωπίστηκε από την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις μονάδες των δυιλιστηρίων εκτελούνταν εργασίες συντήρησης και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια από τις δεξαμενές, πιθανώς από σπινθήρα.



  

Read more...

ΕΝΦΙΑ και το 2015 με μείωση 20% στις αντικειμενικές...



Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων.

Το ατομικό αφορολόγητο εκτιμάται ότι θα τεθεί στα...
50.000 ευρώ, για το φόρο ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου που αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ημερησία».Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. 

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:

Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Σε περιοχές με πολύ υψηλές αντικειμενικές σε σχέση με την αγοραία αξία οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

«Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Aύξηση τιμών σε περιοχές όπου οι τιμές πώλησης νεόδμητων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η διαδικασία είσπραξης αναμένεται να καθυστερήσει, προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι προσαρμογές και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Επίσης, εάν ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, αντίστοιχα, η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Aύγουστο.

real.gr

Read more...

Συνελήφθη ο Συμεών Σεϊσίδης...



Στη σύλληψη του 39χρονου Συμεών Σεϊσίδη προχώρησε την Παρασκευή η αστυνομία. Σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για...
το αδίκημα της ληστείας
 Σ. Σεϊσίδης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ληστεία σε τράπεζα της Αττικής το 2000. Παράλληλα, η αστυνομία θεωρεί αυτόν και τον αδερφό του μέλη των «ληστών με τα μαύρα», αλλά  και συμμέτοχο στην αιματηρή απόπειρα ληστείας της Εθνικής Τράπεζας στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους, στις 16 Ιανουαρίου 2006. 

Τον Οκτώριο του 2009 είχε επικηρυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. με το ποσό των 600.000 ευρώ για σειρά ληστειών που διέπραξε -μαζί με άλλους- με συνολική λεία που υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.

Ο Συμεών Σεϊσίδης είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στον Βοτανικό μετά την αιματηρή ληστεία στα Praktiker στον Ταύρο.

Ο Συμεών Σεϊσίδης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών.

left.gr

Read more...

Σενάριο συμφωνίας με «έξοδο» ΔΝΤ και ΕΚΤ…


Ένα νέο σενάριο που θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση και δανειστές να δώσουν τα χέρια παρουσιάζει η… 
εφημερίδα «Αγορά».

Η εφημερίδα που κυκλοφορεί το Σάββατο με τίτλο «Σχέδιο συμφωνίας με “έξοδο” ΔΝΤ-ΕΚΤ», σημειώνει πως αυτή είναι η λύση που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα.

Αποκαλύπτει δηλαδή ότι οι δανειστές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει δάνειο 46 δισ. ευρώ για να “φύγουν” οι δύο Θεσμοί (ΕΚΤ και ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και ένα πακέτο μέτρων.

Με απλά λόγια, οικονομική βοήθεια, μέτρα, αλλά και… απαλλαγή από δύο Θεσμούς, που στην παρούσα φάση μοιάζουν να μην έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την ελληνική πλευρά…

Read more...