Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ο Βενιζέλος παραδέχεται ότι διατηρούσε στην κατοχή του την πάρανομη λίστα μέχρι και σήμερα! ...




Aπόσπασμα από τη σημερινή ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών ελβετικής τράπεζας:

(...)Ανέλαβα τα...

καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου. Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.(...)

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αυτή η γκάφα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ίσως η μεγαλύτερη της πολιτικής του καριέρας, παρόλο που τα ΜΜΕ δεν θα του την χρεώσουν.

Να τι προκύπτει από τη δήλωση του:

1. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πράγματι έκανε το καθήκον του παραδίδοντας τα στοιχεία που εξασφάλισε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Οικονομικών, δηλαδή στο ΣΔΟΕ.

2. Η λίστα αυτή είναι προϊόν υποκλοπής κι ως εκ τούτου η επίσημη επίκληση της από τις αρχές θα δημιουργούσε σοβαρά νομικά προβλήματα.

3. Ο Βενιζέλος τονίζει ότι η λίστα "βρίσκεται ήδη" στα χέρια της Κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι της την παρέδωσε.

Διατηρούσε ακόμα στην κατοχή του την παράνομη λίστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά την αποχώρηση του από το Υπ.Οικονομικών; Τι την έκανε όλον αυτόν τον καιρό; Τι έκανε με ένα παράνομο μέσο στα χέρια του; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν έσπευσε να ενημερώσει τους καταθέτες; Πώς ξέρουμε ότι δεν την έδωσε αλλού;

Βαγγέλη καρφώθηκες...


parapolitiki.com


Read more...

Στις επαφές με τον Γιάννη Βρούτση Επιμένει η Τρόικα για νέες ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, στο υπουργείο Εργασίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αλλά και αυτό της μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
Ως προς τις απαιτήσεις των ξένων τεχνοκρατών για μείωση των αποζημιώσεων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. «Δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα» τόνισε.
Όπως είπε ο υπουργός, με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΣΕΠΕ και η αξιολόγησή του από το ILO, αλλά και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9%, κάτι που η Τρόικα επιθυμεί να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται, έπειτα από συνεννόηση εργαζομένου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια, για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Έτσι, εξετάζεται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα, στο 5%.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων.

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά δύο ή και τρεις μήνες για όλους τους εργαζόμενους.

Η συνάντηση πάντως είχε ξεκινήσει επεισοδιακά. Πρώτοι στο υπουργείο Εργασίας μπήκαν οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ωστόσο μετά την είσοδο των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, μερικές δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ και άτομα με αναπηρικά προβλήματα απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου.

Φθάνοντας ο κ. Πολ Τόμσεν και μην μπορώντας να μπει από την κεντρική είσοδο του υπουργείου, οι άνδρες ασφαλείας του τον οδήγησαν στην είσοδο από την πίσω πόρτα. Από λάθος, όμως, μπήκαν σε άλλη στοά και βρέθηκαν σε γυμναστήριο. 

Τελικώς, κατάφεραν να βρουν την πίσω πόρτα του υπουργείου Εργασίας από την οποία ο κ. Τόμσεν ανέβηκε στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα. 








 




protothema.gr

Read more...

Συνελήφθη ο Γιάννης Σμπώκος

Συνελήφθη ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος στο σπίτι του στην Κηφισιά. Άνδρες του οργανωμένου εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του πρώην γενικού γραμματέα στην οδό Καραϊσκάκη και τον συνέλαβαν, μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής.
Ο Γιάννης Σμπώκος είχε πάρει προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό γιατί οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ύποπτος φυγής, καθώς είχαν περιέλθει σε γνώση των αρχών στοιχεία ότι πριν από μερικές είχε επιχειρήσει να φύγει από τη χώρα. Άλλες πηγές, κάνουν λόγο για νέα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν και οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, τρεις ημέρες πριν απολογηθεί για την υπόθεση. 

Το κατηγορητήριο σε βάρος του,  το οποίο κάνει λόγο για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», είναι ιδιαίτερα βαρύ.  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο κ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, είχε αποδώσει τον Γιάννη Σμπώκο πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεταφορές χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, ενώ καταπέλτης ήταν για τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών και στην συμπληρωματική του απολογία πριν από μερικές ημέρες.
"Κατ' επανάληψη, ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι περιμένει ο Σμπώκος να του φέρει τα λεφτά. Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο, ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο ίδιος, ο Σμπώκος, ο Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αl Sayad Fouad. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και τον Σμπώκο. Ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε Τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος", είπε στον ανακριτή ο εξάδελφος του πρώην υπουργού.
Δεκάδες αναφορές στον πρώην "εξ απορρήτων" του έκανε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός στις σημειώσεις του που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές. Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε επιτακτικά από έναν Γιάννη ή Boskos-που οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για τον Γιάννη Σμπώκο- να του επιστρέψει πίσω 1 εκατ. ευρώ. enikos.gr

Read more...

Πίεση Σαμαρά σε υπουργούς

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εντείνει την πίεσή του προς τους υπουργούς να αυξήσουν την αξιοπιστία τους ώστε οι περικοπές των δαπανών που εξετάζουν να γίνουν σ' ένα μεγαλύτερο βαθμό αποδεκτές από την τρόικα.
Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, όπως αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην τρόικα ένα σχέδιο, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία των δαπανών. Παράλληλα ο υπουργός θα υποχρεώνει τους δημάρχους να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή να μη δικαιούνται κρατικές επιχορηγήσεις. Αν ωστόσο οι δήμοι μείνουν χωρίς χρήματα, τότε οι δήμαρχοι θα αναγκάζονται να φορολογούν τους δημότες.
Με αυτόν τον τρόπο και τις συνεχείς συσκέψεις, ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ότι έχει υποσχεθεί.

Read more...

«Αδιανόητο ότι ‘χάθηκε’ υλικό»

«Το φλασάκι αυτό υπήρχε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί  με οποιονδήποτε τρόπο», διατείνονται κύκλοι της Ιπποκράτους. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε την  εύλογη  εντύπωση ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.
«Μόλις ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά  δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις  ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη  και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε», αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ.
«Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι ‘χάθηκε’ υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων», καταλήγουν .

Read more...

Έφοδος στο σπίτι του Σμπώκου

Αυτή τη στιγμή, εξελίσσεται εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι του "δεξιού χεριού" του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου.
Ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών, έχει πάρει προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του και θα περάσει το κατώφλι του ανακριτή την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.


Πηγή:kanavatso.blogspot.gr

Read more...

Αλλάζει το «Βοήθεια στο σπίτι»

Αύριο κυρώνεται από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου του 2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του αλλά και η πληρωμή των εργαζόμενων σε αυτό.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά το Μάρτιο θα «τρέχει» το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα για συνταξιούχους».
Για την υλοποίηση του διάδοχου αυτού προγράμματος θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για τους παρόχους του που μπορεί να είναι δήμοι, οργανισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (στις οποίες μπορεί να οργανωθούν και εργαζόμενοι στο πρόγραμμα) και ιδιωτικές εταιρείες.

 Δείτε το βίντεο



Read more...

Η Ισπανία ένα βήμα πριν το μηχανισμό...



Μία μόλις ημέρα μετά την άρνηση του οικονομικού Επιτρόπου της Ευρωπαικής Ενωσης Ολι Ρεν ότι η Ισπανία έχει προσφύγει στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Διάσωσης, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η προσφυγή ίσως γίνει πριν το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το..
. ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η ισπανική κυβέρνηση εκδήλωσε ήδη τη διάθεσή της για ενεργοποίηση του Ευρωπαικού Μηχανισμού έτσι ώστε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά χρέους της Ισπανίας. Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι όροι δεν θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί για την Ισπανία καθώς μέχρι σήμερα ικανοποίησε πλήρως όλες τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Η προσφυγή είναι το σωστό βήμα δηλώνει μιλώντας στην DW και ο Γιόαχιμ Φελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Λονδίνο:

«Ναι, πιστεύω πως είναι το σωστό βήμα. Η Ισπανία μόλις παρουσίασε έναν νέο προϋπολογισμό. Το πρόβλημα με την Ισπανία είναι ότι οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει στην αγορά είναι πολύ υψηλοί και αυτό είναι εις βάρος των προσπαθειών εξοικονόμησης χρήματος. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως είναι πιθανό αλλά και σωστό ότι η Ισπανία θα προσφύγει στο μηχανισμό».

Γερμανικό βέτο στα σχέδια της Μαδρίτης;

Η Γερμανία όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, εμφανίζεται αντίθετη και συστήνει στην Ισπανία να περιμένει. Κι αυτό γιατί επτά από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, θα πρέπει να ζητήσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια την έγκριση για τέτοιου είδους αιτήματα. Η Ισπανία πάντως φαίνεται να ανησυχεί μήπως μία εσπευσμένη αίτηση για διάσωσή της μπλοκαριστεί τελικά από τα κοινοβούλια κάποιων χωρών.

Με την αίτηση βοήθειας θα ήταν ανοιχτός ο δρόμος και για την αγορά ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Τι γίνεται όμως με τον πληθωρισμό που τόσο φοβάται κυρίως η Γερμανία;

«Αν δει κανείς τι συμβαίνει με την Ιαπωνία, όπου η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει εδώ και χρόνια κρατικά ομόλογα αλλά και στις ΗΠΑ, όπου και πάλι η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε μαζικά κρατικά ομόλογα, δεν υπάρχει ίχνος πληθωρισμού. Νομίζω ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται όταν η Κεντρική Τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατάει τα επιτόκια πολύ χαμηλά και όταν οι τράπεζες δίνουν πολλά δάνεια. Αλλά στην ευρωζώνη τα πράγματα είναι διαφορετικά», επισημαίνει ο Γιόαχιμ Φελς.

«Βοήθεια με αντάλλαγμα σκληρές προσπάθειες»

Είναι γεγονός πάντως και ανεξάρτητα αν αυτό θα γίνει πριν το επόμενο Σαββατοκύριακο ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ότι θα λειτουργήσει πυροσβεστικά και για την Ιταλία που αντιμετωπίζει μία ανάλογη κατάσταση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με πηγές του Λαϊκού Κόμματος, στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τους προέδρους των Αυτόνομων Κοινοτήτων που ανήκουν στο Λαικό Κόμμα, αρνήθηκε ότι θα ζητήσει την υπαγωγή της Ισπανίας στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Διάσωσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Είναι όμως αυτή η ενδεδειγμένη λύση, η μια μετά την άλλη οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, να προσφεύγουν στο μηχανισμό στήριξης;

«Πιστεύω πως το πρόβλημα είναι τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας σε όλες αυτές τις χώρες» απαντά ο Γιόαχιμ Φελς. «Το πρόβλημα είναι επίσης ότι οι αγορές ζητούν πολύ υψηλούς τόκους. Και όπως σας είπα, αυτό παρεμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως προσωρινά είναι σωστό να δοθεί βοήθεια. Φυσικά μόνο με αντάλλαγμα σκληρές προσπάθειες».

Στο μεταξύ και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο ισπανικό spread, που βρίσκεται σήμερα στις 428 μονάδες έναντι 460 την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στην Ισπανία και τα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας το μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, 80.000 ακόμη Ισπανοί προστέθηκαν στις λίστες του ταμείου ανεργίας και ο συνολικός αριθμός ανέργων στη χώρα ανέρχεται στους 4.705.000 πολίτες....
Πηγή: Deutsche Welle skai


Read more...

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε για τη «λίστα Φαλτσιάνι» Πιέσεις να κληθεί στη Δικαιοσύνη ο Παπακωνσταντίνου

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για το ρόλο που διαδραμάτισε αναφορικά με την εξαφάνιση του cd με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες στην Ελβατία.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη «προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας όχι μόνο παράνομης αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες». Ο κ. Ζώης καταλήγει λέγοντας ότι «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ως κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο υπουργό».

Χθες η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ζητά αντίγραφο της  λίστας που είχε δοθεί το 2010 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα, η κυρία Αυγερινοπούλου σε δήλωση της αναφέρει ότι: «Με την ιδιότητα της βουλευτού του ελληνικού Κοινοβουλίου απηύθυνα σήμερα επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να αποστείλει στη νέα ελληνική κυβέρνηση αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι, που περιέχει 1.991 ονόματα Ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Η απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο. Θα κληθούν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ να καταθέσουν για την τύχη του περίφημου cd; Τι παιχνίδια παίχτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου; Την αποτυχία ή την ηθελημένη αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής κινδυνεύουν να πληρώσουν σήμερα χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και μισθωτοί με παιδιά».

Η εξεύρεση του cd αποτελεί πάντως μείζον πολιτικό θέμα και προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, η κυβέρνηση ήδη κινείται για την ανάκτηση της λίστας της κυρίας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε. 

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε».

Εν τω μεταξύ, πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των ερευνών που διενεργεί το ΣΔΟΕ και αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα ζήτησε από τον κ. Στασινόπουλο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής. 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον κ. Στασινόπουλο ακριβή στοιχεία για το πότε ξεκίνησαν οι έρευνες και πως και που βρίσκονται μέχρι σήμερα. 

Από την  πλευρά του ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ τόνισε ότι θα καταρτίσει τη λίστα τις επόμενες ώρες και ότι θα την παραδώσει στον κ. Παντελή.

Ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για την τύχη της «λίστας Φαλτσιάνι» 
Κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα, Σπύρο Μουζακίτη, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω στέλεχος κλήθηκε να καταθέσει, καθώς η επίμαχη «λίστα Φαλτσιάνι» φέρεται να διακινήθηκε εντός του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τον πρώτο μάρτυρα που κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για την εξαφανισμένη «λίστα Φαλτσιάνι» ή «λίστα Λαγκάρντ», που φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος», που αποκάλυπτε πως η λίστα με τα ονόματα των 1991 Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία «χάθηκε» επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Παπακωνσταντίνου, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, η οποία θα κινηθεί σε δυο στάδια. 

Στόχος αρχικά είναι να αναζητηθεί η λίστα -γνωστή και ως λίστα Φαλτσιάνι- και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει να διερευνηθούν οι λόγοι που αυτή έμεινε στο σκοτάδι από το 2010! Με άλλα λόγια το ενδεχόμενο που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές είναι να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.  

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά την παρέμβαση του κ. Πεπόνη, αναμένεται να εξεταστούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΣΔΟΕ οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν είχαν κάποια ενημέρωση για την ύπαρξη της λίστας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και εάν πράγματι ενημερώθηκαν και τη έλαβαν, γιατί δεν προχώρησαν οι σχετικές έρευνες. 

Από τις καταθέσεις τους και από τις απαντήσεις που θα δώσουν θα κριθεί και η πορεία της έρευνας, η οποία αν... σκοντάψει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων τότε θα πρέπει η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωσταντίνου σε δήλωσή του αναφέρει ότι πράγματι παρέλαβε τη λίστα που περιλάμβανε τα ονόματα  1991 Ελλήνων με καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία και ότι από το σύνολο των ονομάτων που περιλαμβάνονταν σε αυτή έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ μόνο τα 20. 

Διαψεύδει η ΕΥΠ δημοσιεύματα περί εμπλοκής της

Δημοσιεύματα σήμερα ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τους μεγαλοκαταθέτες αποκτήθηκαν με τη μεσολάβηση της ΕΥΠ, η ηγεσία της οποίας έχει ενημερώσει πλήρως για τη λίστα. Το σχετικό ρεπορτάζ πάντως διαψεύστηκε από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεόδωρο Δραβίλλα. Οπως ανέφερε: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

ΣΥΡΙΖΑ 

Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζητάει να δοθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ενώ αποδίδει ευθύνες και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσωπικά για τους χειρισμούς του στο ίδιο θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της Επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».

Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. 'Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;» Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ΔΗΜΑΡ

«Με το "μη νόμιμο αρχείο”, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. €, η Ιταλία 570 εκατομμύρια €, ενώ  4.200 Γάλλοι προσήλθαν ‘’αυτοβούλως’’ και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές. Στην Ελλάδα της νομιμότητας όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή  ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Χρυσή Αυγή


«Να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία. Να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και να πάνε στη φυλακή αυτοί, αλλά και όσοι παράγοντες τους καλύπτουν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή. 

ΚΚΕ 

«Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ"» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται ότι «η καπιταλιστική κερδοφορία και η εξαγωγή κεφαλαίων, έστω κι αν έγινε τηρώντας τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, είναι επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους και έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια και κυρίως να βάλουν τέρμα στις θυσίες και στην εκμετάλλευσή τους».protothema.gr

Read more...

«Βλέπουν» κοινωνική αναταραχή

Κίνδυνο να βρεθεί η χώρα μας αντιμέτωπη με κοινωνική αναταραχή «βλέπει» σε άρθρο της η εφημερίδα «New York Times».
«Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται», υποστηρίζει το άρθρο της εφημερίδας τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία ενδέχεται να αυξηθούν.
Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας επικρίνει κυρίως τη γερμανική πολιτική για τις «αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας».
«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Πολιτικές, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Angela Merkel, τονίζεται στο άρθρο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού –και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις.

Read more...

Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα

Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα που θα μπουν στη ζωή μας, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν πλέον κάτω από το όριο  τη φτώχιας, σε αδιέξοδο.
Μικρά παιδιά φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν  φάει πρωινό και λιποθυμούν κατά την διάρκεια του μαθήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ  ΤΟΥ ALPHA
 .enikos.gr

Read more...

NEA AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Χατζηνικολάου για Κεφαλογιάννη: Ας κοπιάσει και θα δει τι θα πάρει!



http://newpost.gr/post/157831/xatzinikolaoy-gia-kefalogianni-as-kopiasei-kai-tha-dei-ti-tha-parei/ 
Ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας χθες στην εκπομπή της Έλλης Στάη, είπε- μεταξύ άλλων- ότι αν δεν αποδειχθούν οι καταγγελίες της Real News, θα πρέπει να… πάρουν τον τίτλο της εφημερίδας!

Σήμερα, ο Νίκος Χατζηνικολάου του απάντησε ως εξής: «Ο κατ' εξοχήν καταγγελτικός πολιτικός που κατονομάζει πολιτικούς και επιχειρηματίες χωρίς κανένα στοιχείο, ο Μανώλης Κεφαλογιάννηςαπειλεί τα ΜΜΕ και εμάς ειδικά ότι θα μας πάρει τον τίτλο της Real News. Ας κοπιάσει και θα δει τι θα πάρει»! 


Ένας νέος… έρωτας γεννιέται. 

ΑρΠα 
http://newpost.gr

Read more...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ Η κυβέρνηση τα «παίζει» όλα για όλα στη Σύνοδο Κορυφής



http://newpost.gr/post/157781/i-kyvernisi-ta-paizei-ola-gia-ola-sti-synodo-koryfis-/ 
Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – ο ακριβής χρόνος της οποίας εκκρεμεί- παραπέμπονται οι αποφάσεις αναφορικά με το πακέτο των 11,5+2 δισ. ευρώ, μετά τη διάσταση που και χθες διαπιστώθηκε ότι παραμένει ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την τρόικα.
Εν τούτοις, φαίνεται ότι η Αθήνα επιχειρεί σταδιακά να αποδυναμώσει το ρόλο της τρόικας με τονπρωθυπουργό να επιδιώκει να μετακινήσει τα όρια της διαπραγμάτευσης στο πολιτικό πεδίο. 

Το κενό των δύο δις που εντοπίζεται από την τρόικα δείχνει αγεφύρωτο με τους επικεφαλής του κλιμακίου να επαναφέρουν στο τραπέζι δέσμη μέτρων και προτάσεις (όπως π.χ. το ζήτημα των απολύσεων από το Δημόσιο ή περικοπή των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ), στα οποία, κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων φαινόταν να υπάρχει συμφωνία ότι δεν είναι απαραίτητα.

Η επιμονή των ελεγκτών δείχνει να συντηρείται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, οι εκτιμήσεις του οποίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το τελικό πρόσημο κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι αρνητικό. 

Καταστατικά, το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει σε πρόγραμμα που δε εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας ενώ είναι και ξεκάθαρη η θέση του αναφορικά με την αναγκαιότητα «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, θέμα που αποτελεί σημείο τριβής του με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Παλινδρομούσα ανάμεσα στην κόντρα ΔΝΤ- Ευρώπης (κατά βάσιν του Βερολίνου) η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αποσπάσει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο, τόσο στο Eurogroup όσο και στη Συνόδο Κορυφής, από την οποία και προσδοκά τα βασικότερα οφέλη.

Με το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου να έχει χαθεί χρονικά ως ευκαιρία της Αθήνας να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς μετατίθεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου. Εκείνο όμως που πρέπει προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί, είναι η θετική αποτίμηση της Τρόικας, ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα παραχωρήσει στην Αθήνα τα εξής πλεονεκτήματα:

- Θα υπάρξει η εγγύηση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί όρθια κοινοβουλευτικά, όταν φέρει το εν λόγω πακέτο προς ψήφιση. 

- Θα διαμορφώσει το αναγκαίο θετικό κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής από την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την απόφαση εκταμίευσης της δόσης αλλά και χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος. 

Καθίσταται βεβαίως προφανές ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα παιχνίδι ισχύος, κυρίως ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους, στο μέσον του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Ο Α. Σαμαράς το έχει αντιληφθεί απολύτως και γι’ αυτό το λόγο, μετά τη χθεσινή σύσκεψη το Μαξίμου έσπευσε να διαρρεύσει ότι οέλληνας πρωθυπουργός έχει επαφές με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους (Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι, Μπαρόζο). 

Η διαπραγμάτευση αποτελεί πλέον για την Αθήνα έναν αγώνα δρόμου προκειμένου οι όποιες αποφάσεις, να ληφθούν στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Εφ’ όσον παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς αποτέλεσμα, τα πράγματα δυσκολεύουν εξαιρετικά καθώς επίκεινται οι αμερικανικές εκλογές (6 Νοεμβρίου), κατόπιν των οποίων δεν αποκλείεται να χαλαρώσει και η πίεση της Ουάσινγκτον σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης ενώ, παράλληλα, στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας οικονομίας μπαίνει πλέον εάν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό της Ελλάδας: Η ισπανική οικονομία. 

Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Φύλλο και φτερό η περιουσία του Όλα τα ακίνητα του Καρούζου

Ακίνητα -φιλέτα στις πιο ακριβοπληρωμένες περιοχές της Αττικής, της Πάτρας, της Αράχωβας ακόμη και της Κεφαλονιάς (σ.σ το σχετικό συμβόλαιο έγινε από την κ. Ρεβέκκα Σκαφτούρα), χρυσά συμβόλαια με την αφρόκρεμα του εμπορίου  αλλά και εικονικές  μεταβιβάσεις ώστε να μην εμφανίζεται ο πραγματικός αγοραστής, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- η μακριά λίστα με τα ακίνητα της Karouzos Real Estate (πρώην Karouzos Constraction). 

Κερασάκι στην τούρτα αποτελούν, οι πολεοδομικές παραβάσεις, που με το παράθυρο των ημιυπαίθριων αυγάτιζαν τα τετραγωνικά των υπό εκμετάλλευση ακινήτων (περιλαμβάνονται ημιυπαίθριοι άνω των 600 τ.μ) και φυσικά η επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων από τις πολεοδομίες που (μάλλον) ουδέποτε πληρώθηκαν.
   
Στις είκοσι σελίδες Α3 των (εμφανών) περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr»  περιλαμβάνονται 210 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1 δις. ευρώ ενώ το 1 εκ. ευρώ προσεγγίζουν τα μηναία μισθώματα του ομίλου. 

Πρόκειται για συμβόλαια με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εστιατόρια και τράπεζες (ΑΒ Βασιλόπουλος, Media Markt, Ιntersport, Fridays, Zara, Saturn, Attika Bank κ.α) που εικάζεται ότι συνάφθηκαν σε εποχές υψηλής ζήτησης! 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μίσθωμα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Saturn στη Λ. Μαραθώνος και στο Σταθμό Λαρίσης αντίστοιχα εμφανίζεται  σε 119.380 ευρώ και 99.388 ευρώ ενώ 70.000 εμφανίζεται να καταβάλλει στην Πάτρα η Media Markt. Άγνωστο προς το παρόν παραμένει ποια από τα ακίνητα του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, λόγω κατασχέσεων και δανείων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Karouzos Real Estate» ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, είχε συνάψει δάνεια με όλες τις ελληνικές τράπεζες που εμφανιζόταν να αποπληρώνει  από τα μισθώματα των ακινήτων της. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση στην αγορά ακινήτων οι πιέσεις προς την εταιρεία έγιναν αφόρητες και η ζήτηση στα μισθώματα έπεσε κατακόρυφα. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι σχετικές οφειλές (δάνεια, οφειλές προς το δημόσιο, το ΙΚΑ και προμηθευτές) ανέρχονται συνολικά σε 476 εκ. ευρώ. 

Με δεδομένο ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων είχε κλονίσει από το 2008 τον όμιλο Καρούζου, η εταιρεία είχε προβεί στην αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων υπολογίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε περίοδο κρίσης και μη. 

Από τις προβλέψεις της πάντως προκύπτει ότι… έβαζε τον πήχη πολύ ψηλά (η διαφορά εν καιρώ κρίσης και χωρίς οικονομική κρίση είναι περίπου 200 εκ. ευρώ),ακόμη και σε συνθήκες κατάρρευσης της κτηματαγοράς!  

Η πλήρης λίστα που έχει στην κατοχή του το protothema.gr συντάχθηκε από την εταιρεία σε ανύποπτο χρόνο για αυτό και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια του συντάκτη της, από τα οποία προκύπτει η μεθοδολογία και οι τακτικές που ακολουθούσε ο όμιλος Καρούζου στις συναλλαγές του. 

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα ακίνητα της Karouzos Real Estate

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αγορά τεσσάρων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 2.764 τ.μ στην Αράχωβα (θέση Καλανάκι). Όπως σημειώνεται στις παρατηρήσεις της λίστας «τα οικόπεδα εικονικά μεταβιβάστηκαν στον κύριο Κ. καθώς τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον όμιλο Καρούζο». Υπενθυμίζεται ότι σε κοντινή περιοχή (θέση Λεγγέρισος ) αγόρασε προ ολίγων ετών πολυτελή κατοικία ο πρόεδρος της Βουλής και κουμπάρος του Γιάννη Καρούζου κύριος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 


Σε άλλη περίπτωση στην περιοχή της Αχαίας (θέση Λιάλιου Μπεγουλάκι) αποκαλύπτεται ότι «με παραπλανητικό τρόπο εικονικά έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προσυμφώνου και διεκδικείται η υπογραφή οριστικού συμβολαίου» για την αγορά οικοπέδου 25.974 τ.μ.  Με εξίσου «παραπλανητικό τρόπο έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία παροχής συμβούλων, διαμέρισα στην περιοχή της Γλυφάδας χωρίς να έχει καταβληθεί το τίμημα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις για οικόπεδο 5.200 τ.μ. στην Κεφαλλονιά που αγοράστηκαν απο την πρώην σύζυγο του κυρίου Καρούζου κυρία Ρεββέκα Σκαφτούρα. Επειδή προφανώς όταν συντάχτηκε η λίστα η διένεξη μεταξύ του ζευγαριού είχε ξεκνήσει για το επίμαχο οικόπεδο η αναφορά είναι ότι διεκδικείται ή ότι θα γίνει επιστροφή χρημάτων καθώς το τίμημα έχει καταβληθεί με χρήματα του ομίλου. 

Αποβλέποντας στις μεγάλες υπεραξίες, ο όμιλος Καρούζου αγόρασε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές εκτάσεις στην περιοχή του Ηρακλείου σε υπό ένταξη περιοχές στο σχέδιο πόλης ενώ συνεργασία εμφανίζεται να έχει συνάψει με την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στα Χανιά για την μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου 47.000 τ.μ στον κόμβο Μουρνιών..protothema.gr  

Read more...

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για ανατροπές σε μισθούς και αποζημιώσεις

Στο στόχαστρο και οι ωριμάνσεις


Για τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης πιέζει η τρόικα, ωστόσο το υπουργείο Εεγασίαςε λέει ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμα «ώριμος» ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα
Για τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης πιέζει η τρόικα, ωστόσο το υπουργείο Εεγασίαςε λέει ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμα «ώριμος» ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Η συνάντηση διήρκεσε 2,5 ώρες περίπου. Στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη του ΠΑΜΕ, που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής της τρόικας.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα που αφορούν στις τριετίες για τον κατώτατο μισθό, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την ευελιξία του χρόνου εργασίας.

Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά, μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων.

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά 2 ή και 3 μήνες για όλους τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η τρόικα πιέζει και για τη μείωση των αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας.
Τέθηκε το θέμα της δημιουργίας του μηχανισμού με τον οποίο θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός, της αξιολόγησης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Εκ μέρους της τρόικας, όπως ανέφερε ο υπουργός, τέθηκε το θέμα της μείωσης του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας κρίνει ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος να «ανοίξει».
ΣΥΡΙΖΑ: Δίνουν γη και ύδωρ στην τρόικα
«Ο υπουργός Εργασίας δίνοντας "γη και ύδωρ" στην τρόικα υπέγραψε νέοσυμβόλαιο οικονομικού και κοινωνικού θανάτου εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων», δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.
«Η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να σφαγιάσει για χάρη των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας ό,τι απέμεινε όρθιο από μισθούς, τριετίες, συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θέσεις εργασίας, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, αποζημιώσεις απολύσεων και κοινωνικές πολιτικές και ο υπουργός Εργασίας συνυπέγραψε πρόθυμα μαζί τους ένα συμβόλαιο οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης του ελληνικού λαού», προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ E-MAIL ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Eπιμένει η τρόικα σε μειώσεις μισθών και περικοπές αποζημιώσεων


http://newpost.gr/post/157784/Epimenei-i-troika-se-meioseis-misthon-kai-perikopes-apozimioseon/ 
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων, έθεσαν εκ νέου, στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την δίωρη συνάντησή τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα θέματα αιχμής, όπως οι αποζημιώσεις, η διευθέτηση χρόνου εργασίας και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού των κατώτατων ορίων, που κρίνονται ως προαπαιτούμενα από την τρόικα. 

Για το ωράριο, αναζητείται φόρμουλα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών, που δεν θα επηρεάζουν το χρόνο απασχόλησης, αλλά θα επιμηκύνουν τη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Ταυτόχρονα, κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά, μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%.

Σύμφωνα με το «Βήμα» στο περιεχόμενο του e-mail προτείνονται οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις: 

- Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

- Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζόμενου από την επιχείρηση. 

- Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας έκανε την έξης δήλωση:

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση για μείζονα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 

Συζητήσαμε το θέμα του κατώτατου μισθού, το ζήτημα της αναβάθμισης και θωράκισης του ΣΕΠΕ καθώς και την αξιολόγησή του από το ILO, το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θέμα το οποίο μας απασχολεί και εμάς ως κυβέρνηση.

Τέλος, τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει».

Read more...

Κόβουν τη νοσηλεία με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ...



Προειδοποίηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ότι θα σταματήσουν από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου να νοσηλεύουν με πίστωση ασφαλισμένους του Οργανισμού, απηύθυναν σήμερα οι...
εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοκοκομείων, Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων, εξηγώντας ότι η προειδοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές του Οργανισμού για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012.
Κόβουν τη νοσηλεία με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Αυτό σημαίνει ότι αν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει πράξη την προειδοποίησή του, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από τη Δευτέρα το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι κινητοποιήσεις θα είναι πενθήμερης διάρκειας. Η πρώτη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

«Η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που ενδεχομένως προκύψουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Ανδρέας Καρταπάνης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρούν σε αγωγές για τη διεκδίκηση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές, ποσού 780 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007- 2011 και όπως εξήγησε ο κ. Καρταπάνης, οι αγωγές θα υποβληθούν μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών.

Σύμφωνα με τον κ. Καρταπάνη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της ιδιωτικής Υγείας έως τον Δεκέμβριο του 2011 αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Οφείλονται, δηλαδή, δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών.

Οι οφειλές του 2012 ανέρχονται στο ποσόν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι κλινικές έχουν πληρωθεί έως και τον Απρίλιο και κάθε μήνα, προστίθενται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών τους από τον Ιανουάριο του 2012.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έκαναν λόγο για δυσβάστακτες οφειλές, που τους οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Όπως είπαν, τα μικρά και μεσαία εργαστήρια βρίσκονται κυριολεκτικά στο «κόκκινο», αφού, όπως εξήγησαν, ο ΕΟΠΥΥ είναι πλέον ο μοναδικός τους πελάτης, ενώ 150 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση, με τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αλλά και τρόφιμα για τους ασθενείς, να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο....


Read more...

Από χέρι σε χέρι η «χαμένη» ελβετική λίστα, κατέληξε στον οικονομικό εισαγγελέα

Βρήκε τον προορισμό της...


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στο ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, η περιβόητη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελο, ο οποίος περιέχει τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Το Μέγαρο Μαξίμου την διαβίβασε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Από χέρι σε χέρι 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, η «λίστα Λαγκάρντ», ή «λίστα Φαλτσιάνι» όπως έχει γίνει αλλιώς γνωστή, παραδόθηκε από τον προσωπάρχη του Μαξίμου, Δημήτρη Κανελλόπουλο, στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο εντός ενός φακέλου, ο οποίος περιείχε μία αποσπώμενη μνήμη «φλας» με τα ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «πάραυτα» στον κ. Πεπόνη.
Το σημερινό «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη.
Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.
Δεύτερο θέμα που τέθηκε κατά τη συνάντηση Παντελή και Στασινόπουλου ήταν η δεύτερη γνωστή λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων (νυν και τέως υπουργών και βουλευτών κ.λπ.) οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.
Δηλώσεις Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα.

«Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη 'λίστας' με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Την αποστολή της επίμαχης λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά.

«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω από αυτό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ.Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας, καθώς αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα».

Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Αντιδράσεις κομμάτων

Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θέτει οΣΥΡΙΖΑ, ζητάει να δοθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ενώ αποδίδει ευθύνες και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσωπικά για τους χειρισμούς του στο ίδιο θέμα.

«Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατηγορώντας τον για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης επιτίθεται, με βαρείς χαρακτηρισμούς, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο», υποστηρίζοντας πως «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία. Να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και να πάνε στη φυλακή αυτοί, αλλά και όσοι παράγοντες τους καλύπτουν.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δις. που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους, στην Ελβετία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από το λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.»
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε: «Αν βγει η λίστα Φαλτσιάνι, θα βγουν πολλά φάλτσα στον πολιτικό κόσμο… Όλοι την έχουν δει και κανείς δεν την έχει δει. Προφανώς είναι τόσο βαριά τα ονόματα που δεν τα σηκώνουν οι ώμοι εισαγγελέων και υπουργών Οικονομικών. Όλα στη φόρα.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...