Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

«Μόνο ένα τζαμί και αυτό στην Αθήνα»

Τέλος στα σενάρια...


http://img.protothema.gr/C10BD11F9C0927EEAC60912E2536DB7E.jpg
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία τεμένους στη Θεσσαλονίκη ή για άλλο στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή, δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το τέμενος που θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα θα είναι μικρότερο απ' ό,τι είχε υπολογιστεί στην αρχή, θα βρίσκεται σε χώρο πρασίνου, θα ανεγερθεί με τρόπο που σέβεται και το εθνικό πλαίσιο και την εθνική κουλτούρα και θα ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.

«Αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική απόφαση, γιατί δεν θα θέλαμε ένας τέτοιος χώρος λατρείας να ανήκει στην αρμοδιότητα ή ευθύνη οποιουδήποτε άλλου κέντρου ή χώρας εκτός Ελλάδας» τόνισε η υπουργός. Και προσέθεσε: «Η φιλανθρωπία είναι το σημαντικότερο, αλλά δεν πρέπει να την φτιασιδώνουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ο μουσουλμανισμός έχει 117 σέχτες. Δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τζαμί, δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

«Μπορείτε -στο πλαίσιο των όσων αναφέρετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα- να ανέχεστε την μπούργκα, το λιθοβολισμό για μοιχεία, τις σφαγές ζώων έξω από τα τζαμιά» είπε ο κ. Βελόπουλος.

«Αναφερθήκατε με ένα τρόπο που ουσιαστικά έβγαλε στην επιφάνεια πολλά δύσκολα και δυσάρεστα και αποκρουστικά θέματα πράξεων. Δεν μπορούμε όμως να απορρίπτουμε μια από τις μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο... Σε όλες υπάρχουν θετικά στοιχεία και αυτά που μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά, για να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλής συμβίωσης» απάντησε η υπουργός.

Read more...

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ : "ΔΩΣΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ"


Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών των 24 δισ. ευρώ ανείσπρακτων χρεών και τα αποτελέσματα της έρευνας με την οποία θα αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους δεν διαθέτουν μετοχές σε υπεράκτιες εταιρείες ζητούν πέντε...
βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το αίτημα διατυπώθηκε από τους πέντε βουλευτές -Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου και Παύλος Στασινός- στο πλαίσιο της κατάθεσης ερώτησης με αντικείμενο την απόσυρση της πρότασης διαγραφής των 24 δισ. ευρώ ως «ανείσπρακτων χρεών», από το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Παράλληλα ζήτησαν να ενημερωθεί η Βουλή αν διερευνήθηκε επαρκώς η περίπτωση εκποίησης από το Ελληνικό Κράτος των δικαιωμάτων είσπραξης των οφειλών προς εξειδικευμένες διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
Καταλήγοντας ρωτούν αν μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου εξασφαλίζονται επαρκείς δικαστικές εγγυήσεις αναφορικά με τα δικαιώματα είσπραξης των οφειλών από το ελληνικό δημόσιο και αν μπορεί να διαβεβαιωθεί ότι η προτεινόμενη διαγραφή δεν θα αποτελέσει στο μέλλον μέρος του δημοσίου ελλείμματος.
Read more...

Αντιδρούν οι Γερμανοί για Χάγη


Ακατανόητη χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή στη Χάγη, ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Αμεσα τού απάντησαν οι ομογενείς της Γερμανίας με δηκτική («δεν κατανοούμε τη μη κατανόησή σας») ανακοίνωση.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων για τις σφαγές του Διστόμου.

Ο Βεστερβέλε, σε γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη. «Γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» αναφέρει.


Αντιδρούν οι Γερμανοί για Χάγη

«Αναφορικά με τις προσφυγές κατά της Γερμανίας», προσθέτει ο κ. Βεστερβέλε «αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους. Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Βεστερβέλε επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης από τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα, για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στην εκκρεμοδικία Ιταλίας - Γερμανίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αρνείστε στην Ελλάδα το δικαίωμα άμυνας;

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, στην ανακοίνωση της οποίας μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία δεν μπορεί να επιδείξει κατανόηση για το γεγονός ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελε «δεν κατανοεί» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου (...)Αρνείται η Γερμανία, η χώρα με τον προηγμένο νομικό πολιτισμό, στην Ελλάδα ως και το δικαίωμα της άμυνας»;

Δρούτσας: Δεν εξέφρασαν χαρά

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σημειώνοντας πως η γερμανική πλευρά έχει ενημερωθεί σχετικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη αντίδραση της Γερμανίας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο κ. Δρούτσας είπε: «Δεν θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι η γερμανική πλευρά το βλέπει με θετικό μάτι. Ενημέρωσα και εξήγησα στη γερμανική πλευρά την απόφαση της Ελλάδας. Δεν εξέφρασαν χαρά, βεβαίως, αλλά είναι κάτι ενταγμένο στο παιχνίδι σχέσεων των δύο χωρών (...) Και πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», συμπλήρωσε.

ethnos.gr
Read more...

Σύντομη έκρηξη στην Αίτνα αναστατώνει τη Σικελία

Σύννεφα τέφρας

Οι κατοικημένες περιοχές στους πρόποδες του ηφαιστείου ευτυχώς δεν απειλήθηκαν
Οι κατοικημένες περιοχές στους πρόποδες του ηφαιστείου ευτυχώς δεν απειλήθηκαν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ρώμη, Ιταλία
Το μεγαλύτερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης ξύπνησε την Πέμπτη για μια σύντομη έκρηξη, η οποία οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο των τοπικών αεροδρομίων στη Σικελία.

Η νυχτερινή έκρηξη της Αίτνας, διάρκειας δύο ωρών, έστειλε ένα ποτάμι λάβας στην ανατολική πλαγιά του ηφαιστείου. Τα δύο αεροδρόμια της Κατάνια έκλεισαν τη νύχτα αλλά άνοιξαν ξανά αργότερα την Πέμπτη.

Τη δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχίζει να παρακολουθεί το ινστιτούτο ηφαιστειολογίας της Κατάνια INVG.

H τελευταία ισχυρή έκρηξη της Αίτνας σημειώθηκε το 1992।
news.in.gr
Read more...

Πρόσκληση διαλόγου από Δ.Ρέππα προς τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Στα αμαξοστάσια όλο το 24ωρο τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς με εξαίρεση τον Προαστιακό
Στα αμαξοστάσια όλο το 24ωρο τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς με εξαίρεση τον Προαστιακό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πρόσκληση στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στους συγκοινωνιακούς φορείς, να προσέλθουν σε διάλογο και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, απηύθυνε και την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την ανακοίνωση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σε δήλωσή του ο κ. Ρέππας τονίζει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την αναγκαία και χρήσιμη πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση των αστικών συγκοινωνιών, η οποία θα οδηγήσει σε σύγχρονες και ποιοτικές συγκοινωνίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συνεργασία όλων.

Ο κ. Ρέππας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιακών φορέων και περιφρουρεί το δικαίωμα στην εργασία του συνόλου των εργαζομένων. Ο σκοπός είναι κοινός, κοινή είναι και η ευθύνη, καταλήγει η δήλωση του υπουργού.

Πήγες από το υπουργείο διαβεβαίωναν ότι ο διάλογος θα είναι πολύπλευρος και ουσιαστικός και θα διαρκέσει όχι μόνο κατά τη διάρκεια που νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αλλά θα συνεχιστεί ακόμη και κατά τη συζήτηση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Άλλωστε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των εργαζομένων και φορέων.

Θετικοί στην πρόταση του υπουργού εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ και στην ΕΘΕΛ.

Γ.Πεταλωτής: Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πέρα από τα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι τα οποία και υπερασπιζόμαστε, υπάρχει και ο νόμος και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση που κρίνει ως παράνομη και καταχρηστική μια απεργία θα πρέπει να την εφαρμόζουμε» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι θέμα όλων να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συγκοινωνίες προς όφελος του Έλληνα πολίτη και να περιοριστούν τα ελλείμματα μέσα από μια τελείως διαφορετική, εκσυγχρονισμένη και ορθολογιστική προοπτική και λογική των συγκοινωνιών.

Σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εργαζόμενοι, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει επίταξη και φτάνει μέχρι και την απόλυση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι νόμοι υπάρχουν και είναι για να εφαρμόζονται προς όλους μας. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα να μην εφαρμοστεί ο νόμος».

«Από εκεί και πέρα, επειδή αυτό είναι τρομερά ακραίο μέτρο και δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, υπάρχει πολύς ενδιάμεσος χρόνος ώστε και τα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και να βελτιωθεί ο νόμος εάν θεωρούν ότι υπάρχουν ελλείψεις» υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ τονίζει ότι σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στόχος της δεν είναι να βελτιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να απαλλάξει εντελώς το κράτος από μια υποχρέωση που ποτέ δεν υλοποίησε επαρκώς, την εξασφάλιση με κρατική χρηματοδότηση δημόσιων, σύγχρονων συγκοινωνιών.

«Το μεγαλύτερο θύμα θα είναι τα λαϊκά στρώματα, που ενώ θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά εισιτήρια, η κατάσταση στις συγκοινωνίες θα χειροτερεύει συνεχώς και δραματικά. Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στους «Πυρήνες»

Επιχείρηση σε εξέλιξη

Εικόνα από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών
Εικόνα από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )Αθήνα
Σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η αστυνομία, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι κατ’ οίκον έρευνες συνεχίζονται αυτήν την ώρα στον Βύρωνα και τον Ταύρο.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα εν όψει της δίκης που ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου για τα προφυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων», αλλά και των απειλών που διατυπώνονται στην τελευταία προκήρυξη, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, στις 29 Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στη δίκη αναμένεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 24ωρη επιτήρηση των οικιών των δικαστών και συνοδεία από αστυνομικούς από και προς το δικαστήριο.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο χώρο όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Εκτιμάται πως θα γίνει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού –όπως έχει γίνει με παλαιότερες ανάλογες υποθέσεις– καθώς μπορεί να γίνει καλύτερα ο έλεγχος των ατόμων που θα βρίσκονται στην αίθουσα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ Τρισέ: «Χρειάζεται άμεση αναβάθμιση ο μηχανισμός στήριξης»

Για επείγουσα ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τις προσδοκίες ακόμη και για πιθανή αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Αυτό προκάλεσε ράλι 1,3% στο ευρώ, που έφτασε τα 1,33 δολάρια.

Ο κ. Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» βελτίωσης του μηχανισμού, στην οποία αναφέρθηκε ήδη, ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι «βεβαίως και υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού, όσον αφορά στις αρμοδιότητες και στην οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Την ίδια ώρα, αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επίσης διατηρήσει σταθερό στο επίπεδο του 0,5% το επιτόκιο της στερλίνας, σε μια απόφαση επίσης αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τρισέ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατέληξε στην απόφαση αυτή δεδομένου ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των τιμών στην ευρωζώνη, αν και εμφανίζονται αυξημένες, παραμένουν εντός των ορίων που έχει θέσει η Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών.

Όπως τόνισε ο κ.Τρισέ επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, το μήνα Δεκέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση του δείκτη τιμών λιανικής (consumer price index) στο επίπεδο του 2,2% έναντι 1,9% το Νοέμβριο ως αποτέλεσμα ανατιμητικών τάσεων στο πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. Τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ήταν εντονότερες απ΄ότι αναμενόταν, τροφοδότησαν και οι αυξήσεις έμμεσης φορολογίας που εφαρμόζουν κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθούν.

Σύμφωνα με τον κ.Τρισέ, οι πιέσεις αυτές ενδέχεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου και άλλων ενεργειακών εμπορευμάτων, αλλά θα αποκλιμακωθούν περί το τέλος του έτους.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Τρισέ, μολονότι η διαδικασία ανάκαμψης της ευρωζώνης παραμένει «θετική» έχουν «διευρυνθεί οι αβεβαιότητες» σχετική με την οικονομική πορεία των επομένων μηνών.

Τέλος, αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης και ενίσχυσής της।
tanea.gr
Read more...

Πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση για τα κλειστά επαγγέλματα

Διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Υποδομών Δ.Ρέππας συζητούν για τους μηχανικούς
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Υποδομών Δ.Ρέππας συζητούν για τους μηχανικούς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πυρετός διαβουλεύσεων σήμερα, Πέμπτη, για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει αυτή την ώρα στο υπουργείο συνεργασία με τους υπουργός Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη και Υποδομών Δ. Ρέππα για τους όρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος των μηχανικών. Στην σύσκεψη μετέχει και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης.

Το ΤΕΕ υποστηρίζει πως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών, ενώ σε 9 από τις 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μηχανισμός καθορισμού τους. Οι μηχανικοί θεωρούν πως η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών θα οδηγήσει σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό που θα επηρεάσει την ποιότητα των έργων και θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων, φόρων και εισφορών, αλλά και επιστημονικού προσωπικού.

Εντός της ημέρας, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τους εκπρόσωπους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδη. Οι δικηγόροι αντιτάσσονται στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντιπροτείνουν δε να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές

Σύμφωνα με τους ίδιους εάν η κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και ειδικά για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι και το καλοκαίρι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ μεγάλα ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών για παράνομο πλουτισμό

«Πράσινο φως» από το Μαξίμου

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ηχηρά ονόματα πολιτικών -τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ- καθώς και γνωστών επιχειρηματιών φαίνεται πως βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή. Για τα ονόματα αυτά ενήμερος είναι και ο πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως», για να προχωρήσουν οι διώξεις.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Το Ποντίκι, ενήμερος είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ακόμη και για μεγάλα ονόματα της παράταξής του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη λίστα όσων ελέγχονται βρίσκονται ονόματα πολιτικών που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την κοινή γνώμη. Ωστόσο, από τις έρευνες προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία και για άλλους πολιτικούς, οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν απασχολήσει για σκάνδαλα και παράνομους πλουτισμούς.

Τουλάχιστον δέκα άτομα ελέγχονται εξονυχιστικά, άλλοι για αθέμιτο πλουτισμό και άλλοι για φοροδιαφυγή και απόκρυψη περιουσίας. Οι έρευνες αφορούν επτά εν ενεργεία βουλευτές και γνωστούς πολιτικούς, καθώς και τρεις επιχειρηματίες.

Οι έρευνες κινούνται βάσει των ελέγχων των ορκωτών λογιστών στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, αλλά και των πληροφοριών που συγκεντρώνονται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατάληψη της πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου από φοιτητές

Αντιδρούν στις αλλαγές στην τριτοβάθμια

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Θεσσαλονίκη
Την πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν καταλάβει φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για την αυτόνομη ομάδα «Πρωτοβουλία φοιτητών» από το ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ, η οποία κατέλαβε το κτίριο διοίκησης από το πρωί της Πέμπτης και έχει αναρτήσει πανό.

Η κατάληψη θα διαρκέσει δύο μέρες, ενώ το απόγευμα προγραμματίζεται ανοιχτή συνέλευση στο χώρο της πρυτανείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άγραφος κανόνας οι ατομικές συμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μπορεί να “μάζεψαν” τη ΝΕΟΓΑΛ, αλλά…


http://img.protothema.gr/
Εφιαλτικές διστάσεις έχει πάρει η κρίση και η ανεργία στη Βόρειο Ελλάδα. Δεκάδες είναι πλέον οι προτάσεις για συμβάσεις ειδικών συνθηκών με μισθούς κάτω και από την εθνική συλλογική σύμβαση. Όπως καταγγέλλουν στελέχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εταιρεία ένδυσης πρότεινε μειώσεις μισθών 15% ενώ εταιρεία κουφωμάτων πρότεινε στους εργαζόμενους μειώσεις μισθών 12,5% και 2 μήνες άδεια άνευ αποδοχών για την σύμβαση του 2011!

Την ίδια ώρα, το εργατικό κέντρο Σερρών καταγγέλλει ότι στο νομό εδώ και 6 μήνες οι ατομικές συμβάσεις είναι πλέον καθεστώς ενώ ο έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας είναι ανύπαρκτος. Οι εργαζόμενοι, υπό την απειλή της απόλυσης δέχονται να υπογράψουν συμβάσεις με αποδοχές 450, 500 και 600 ευρώ.

Χτες, το συμβούλιο κοινωνικού Eλέγχου Επιθεώρησης Εργασίας απέρριψε την αιτιολογική έκθεση της εταιρίας ΝΕΟΓΑΛ, η οποία προέβλεπε συμφωνία για ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με μισθούς μειωμένους κατά 9% .

Στη γνωμοδοτική έκθεση το συμβούλιο αναφέρει τους λόγους επισημαίνοντας :

• Η Εταιρία διαθέτει πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα διαθέσιμά της που αγγίζουν τα € 11 εκατ. Το ποσό αυτό, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών της και είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερο από τις υποχρεώσεις της, την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή σε ενδεχόμενη συγκυριακή συρρίκνωση των αποτελεσμάτων της.

• Διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθώς τα ίδια κεφάλαιά της υπερκαλύπτουν τα δανειακά της κατά 6,35 φορές και τις συνολικές της υποχρεώσεις κατά 2,35 φορές.

• Το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA) διαμορφώνεται στο 19,33%, 21,57% και 17,64% για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Το περιθώριο καθαρού κέρδους μετά από φόρους διαμορφώνεται στο 8,90%, 8,78% και 8,26% αντίστοιχα.

• Ο Δείκτης κάλυψης τόκων ανήλθε για το 2009 στο 11,76 (φορές), μέγεθος ιδιαίτερα υψηλό και πολύ μακριά από τη ζώνη κινδύνου.

• Δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που δεν χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα και συνεπώς δεν αναμένονται ακραίες μεταβολές στον κύκλο εργασιών από τη μία χρονιά στην άλλη, παρά μόνο αν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι (όπως διατροφική κρίση, ή κρίση αξιοπιστίας για την ποιότητα των προϊόντων της εταιρίας κ.λπ). Ωστόσο, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από τη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μιας χώρας.

“Με την επιφύλαξη σχετικά με την πορεία που έχει καταγράψει η Εταιρία κατά το οικονομικό έτος που μόλις παρήλθε (2010), για το οποίο δεν διαθέτουμε στοιχεία, θεωρούμε ότι δεν πληροί κανέναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επισφαλή για τους μετόχους ή τους πιστωτές της. Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τους όρους της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας της”.

Επιστολή Μονκ προς Ρεν

Με επιστολή που έστειλε στο επίτροπο Ολι Ρεν , ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Τζον Μονκ παρεμβαίνει και καυτηριάζει την αποικιοκρατική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία που βρίσκονται σε επιτήρηση εκφράζοντας το φόβο ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην επιστολή σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αγνοούν τις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων και παρεμβαίνουν άμεσα στην αγορά εργασίας των χωρών αυτών. Εκδίδονται «φιρμάνια» με στόχο την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Συνεπώς, οι προτάσεις που διατυπώνονται από την Επιτροπή με στόχο την περικοπή των ελάχιστων μισθών, τη μείωση της μισθολογικής «δυσκαμψίας» και την περικοπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθιστούν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας

Είναι προφανές πλέον πως η επίθεση αυτή αποτελεί βασικά μια περίπτωση άσκησης πίεσης για υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη και προωθείται από την Επιτροπή. Οι προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση πιθανόν να γενικεύσουν αυτές τις πιέσεις εντός και εκτός Ευρω-ζώνης και δεν θα εφαρμοστούν απλά σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, εκτιμά ο κ. Μονκ.

Ο πρόεδρος των ευρωπαϊκών συνδικάτων ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον επίτροπο Ρεν, προειδοποιώντας πως η ΣΕΣ δεν θα στηρίξει τις δράσεις της ΕΕ που θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Read more...

Σφήνα στη Μέρκελ για τις αποζημιώσεις ...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Το πολιτικό σκεπτικό της παρέμβασης της κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης για το σφαγή του Διστόμου...
Ενα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό έχει η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την αποζημίωση των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.
Η κίνηση- πρώτη επίσημη τοποθέτηση ελληνικής κυβέρνησης στην... υπόθεση- θεωρήθηκε πολιτικά ως μονόδρομος και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ότι στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται να δηλωθεί το «παρών» ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Είναι προφανές ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα» είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ενδεχόμενο να εκδοθεί απόφαση, η οποία είτε θα ανοίγει τον δρόμο για εκτέλεση της απόφασης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου είτε θα αναγνωρίζει τις ελληνικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας, θεωρείται τεράστιας σημασίας εξέλιξη, η οποία θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σκεπτικό της Ελλάδας στην παρέμβασή της συνοψίζεται στο ότι το Δικαστήριο, προτού αποφασίσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις θέσεις των κατοίκων του Διστόμου, καθώς η απόφαση θα επηρεάζει το συμφέρον ελλήνων πολιτών. Στην κυβέρνηση μιλούν για μια δύσκολη πολιτική και νομική μάχη, με δεδομένη την ευρωπαϊκή συγκυρία και την ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης του Βερολίνου και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι, παράλληλα με τη δικαστική διαμάχη για τη σφαγή του Διστόμου, κυβερνητικά στελέχη σε παρασκηνιακές συζητήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι από νομικής απόψεως δεν έχει κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εν γένει.

Η χθεσινή δημόσια ανακοίνωση της απόφασης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έγινε έπειτα από δίμηνη παρασκηνιακή προετοιμασία. Εντός της κυβέρνησης είχαν εκφραστεί δύο απόψεις. Υπέρ του να υπάρξει παρέμβαση της Ελλάδας είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος . Επιφυλάξεις (για πολιτικούς λόγους) είχαν εκφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Στο διάστημα που προηγήθηκε υπήρξε στενή συνεργασία όλων των συναρμοδίων (των κκ. Καστανίδη, Βενιζέλου, Δ. Δρούτσα και Χ. Παμπούκη ), λεπτομερής έκθεση των θέσεων στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσει η διαδικασία και να καταθέσει η Ελλάδα ως τις 14 Ιανουαρίου το αίτημα για την παρέμβασή της στη δίκη.

Από τη Λιβαδειά... στη Χάγη
Η καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς κατά της Γερμανίας για τη σφαγή του Διστόμου (είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις ύψους 9,5 δισ. δρχ.) κρίθηκε μη εκτελεστή, αρχικά με απόφαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλου και εν συνεχεία με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ακολούθησε προσφυγή στο Πρωτοδικείο της Φλωρεντίας, με αίτημα την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην περιοχή. Η απόφαση ήταν θετική για την ελληνική πλευρά, όπως και οι αποφάσεις που ακολούθησαν έπειτα από γερμανικές προσφυγές στο Εφετείο της Φλωρεντίας και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας. Κατόπιν αυτών η Γερμανία προσέφυγε με το αίτημα της ετεροδικίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έθεσε προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων παρέμβασης ως τις 14 Ιανουαρίου 2011. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί ως το καλοκαίρι και η απόφαση να εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Η παράμετρος Μπερλουσκόνι
Η διαδικασία έφθασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έπειτα από προσφυγή του γερμανικού Δημοσίου, με την επίκληση του δικαιώματος της ετεροδικίας. Περιπλοκή της υπόθεσης παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εξέδωσε νομοθετικό διάταγμα, αγνοώντας τις αποφάσεις της ιταλικής Δικαιοσύνης και δείχνοντας ότι στη διαμάχη με τη Γερμανία έχει διάθεση «συμφιλιωτικής διευθέτησης». Η παράμετρος αυτή περιπλέκει την κατάσταση, σύμφωνα με νομικούς, καθώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα αγνοηθεί από τους δικαστές.
BHMA.



Read more...

ΕΥΡΩ-ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενα βήµα µπροστά φαίνεται ότι κάνει η Ευρώπη στην προσπάθειανα αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους, αφού για πρώτη φορά κορυφαίοι πολιτικοί και οικονοµικοί παράγοντες της ευρωζώνης φαίνεται να συµφωνούν σε ένα πράγµα: θα πρέπει να αναλάβουν...
συντονισµένη δράση υιοθετώντας δραστικά µέτρα
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι πείστηκαν πως πρέπει να σταµατήσουν το ντόµινο που µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία τώρα απειλεί την Πορτογαλία και την Ισπανία θέτοντας σε κίνδυνο ακόµη και το ίδιο το ευρώ. Ακόµη και η σιδηρά καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που µέχρι σήµερα έχει τηρήσει σκληρή στάση υποσχέθηκε χθες από το Βερολίνο ότι «η Γερµανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραµείνει σταθερό το ευρώ», ενώ ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Β. Σόιµπλε αποκάλυψε πως οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε µια «συνολική λύση» για να αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ε.Ε., λύση η οποία µπορεί να έχει συµφωνηθεί από όλους έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Ανάµεσα στους άσους που έχουν οι Ευρωπαίοι στο µανίκι είναι η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) µε τη χορήγηση ακόµη µεγαλύτερου ποσού – κάτι που πάντως εξακολουθεί να µη συζητά επίσηµα τουλάχιστον η Γερµανία, η οποία όµως εµφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική –, η έκδοση ευρωοµολόγου, η αγορά κρατικού χρέους χωρών όπως η Ελλάδα από το EFSF και η µείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούνται σε χώρες οι οποίες έχουν ανάγκη.

Σύµφωνα µε τον Σόιµπλε το «συνολικό πακέτο» που επεξεργάζεται η ευρωζώνη δεν αναµένεται να συµφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης την ερχόµενη ∆ευτέρα. Αυτό µπορεί να γίνει στις επόµενες Συνόδους Κορυφής τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγµατοποιηθούν και στο Eurogroup.

Τις παραπάνω προτάσεις ήδη φέρεται να εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύµφωνα µε πηγές του Βloomberg.

Οι πληροφορίες αυτέςτις οποίες επικαλείται τοπρακτορείο καιαποδίδονται σε κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες δηµοσιοποιήθηκαν λίγες µόνον ώρες µετά την έκκληση του επιτρόπου περί Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» να δοθεί «συνολική λύση» στην Ε.Ε.

και να υπάρξει αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας. Αµέσως µετά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. να αποφασίσουν την αύξηση των κεφαλαίων του Ταµείου το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγµατοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου.

Σύµφωνα µε το Bloomberg, η Ε.Ε. εξετάζει πακέτο µέτρων για την αντιµετώπιση της κρίσης που µπορεί να περιλαµβάνει βοήθεια προς την Πορτογαλία µε δάνειο έως 60 δισ. ευρώ, αγορά χρέους (οµολόγων) της Ελλάδας, χαµηλότερα επιτόκια για δάνεια σωτηρίας και την παροχή εγγυήσεων σε χώρες µε µεγάλο χρέος. Το Eurogroup, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, θα συζητήσει την άλλη εβδοµάδα στοιχεία του πακέτου αυτού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένονται εξάλλου σήµερα και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Τρισέ έχει ζητήσει να µπορεί το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αγοράζει κρατικά οµόλογα χωρών της ευρωζώνης µε προβλήµατα, κάτι που σήµερα κάνει µόνο η ΕΚΤ. Το διοικητικό συµβούλιο της ΕΚΤ που συνεδριάζει σήµερα αναµένεται να διατηρήσει αµετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισµού του ευρώ σε 1%.

Η Μέρκελπου στοπαρελθόν είχε πει όχι στην αύξηση των κεφαλαίων του Ταµείου, αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Ρεν. Υπενθύµισε όµως µε νόηµα ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ∆εκεµβρίου η Γερµανία υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε µέτρα κριθούν απαραίτητα για να στηριχτεί το ευρώ. Θα πρέπει να σηµειωθεί ακόµη ότι χθες στο Βερολίνο πραγµατοποιήθηκε συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ µε τον επικεφαλής του ∆ΝΤ, Ντοµινίκ Στρος - Καν, µε αντικείµενο τον Μηχανισµό Στήριξης.

Υπενθυµίζεται πως ο κ. Στρος - Καν έχει επικρίνει τους ευρωπαίους ηγέτες για την αδυναµία τους να αντιµετωπίσουν την κρίση µε αποφασιστικότητα.
Read more...

Χωρίς φρένο οι ανατροπές στις συγκοινωνίες

Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν -από μηδενική βάση- επιχειρησιακές συμβάσεις με τους δύο νέους φορείς που δημιουργούνται, ενώ οι διοικήσεις θα αποφασίζουν μονομερώς για τις τοποθετήσεις χωρίς να δεσμεύονται από ειδικότητες

Πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αλλά και περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές κυρίως όσων εξ αυτών εργάζονται στις παλαιότερες συγκοινωνιακές εταιρίες, όπως είναι ο ΗΣΑΠ ή ο ΗΛΠΑΠ, φέρνει το σχέδιο νόμου του υπ. Υποδομών για την εξυγίανση και την ανάπτυξη των συγκοινωνιών της Αττικής, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Δ. Ρέππα και τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Χωρίς φρένο οι ανατροπές στις συγκοινωνίες

Παράλληλα προβλέπει την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων μέσω της μετάταξης 1.500 και της συνταξιοδότησης 400 ατόμων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, έως το τέλος του 2011 προβλέπεται η μετάταξη περίπου 1.500 εργαζομένων που απασχολούνται ως διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό ή είναι τεχνίτες και οδηγοί, αλλά δεν απασχολούνται στο αντικείμενό τους. Οι πρώτες 750 μετατάξεις αναμένεται να γίνουν άμεσα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 400 άτομα.

Χωρίς φρένο οι ανατροπές στις συγκοινωνίες

Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Με «όχημα» τη συγχώνευση των σημερινών πέντε εταιρειών σε δύο νέους φορείς, και επικαλούμενο «εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και οποιουδήποτε άλλου κανονισμού προσωπικού ή ρύθμισης εργασίας. Σε αντικατάστασή τους εισηγείται -στο πρότυπο του ΟΣΕ- την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων από μηδενική βάση μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, το μισθολόγιο των υπαλλήλων των μεταφορικών ΔΕΚΟ θα αποφασιστεί με νόμο. Μέχρι να καταρτιστεί επιχειρησιακή σύμβαση δεν θα επιτρέπεται η προσφυγή στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.

Πηγές του υπ. Υποδομών, πάντως, τόνιζαν χθες πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές». Πληροφορίες αναφέρουν πως για όσους ήδη υπηρετούν εξετάζεται το ενδεχόμενο «διάσωσης» ως διαφορών των αμοιβών που θα έχουν σε μία ημερομηνία-ορόσημο, η οποία θα μπορούσε να είναι η 31η Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε ?«μπαλάκι» από τον ένα φορέα στον άλλον, καθώς το σχέδιο προβλέπει ότι:

  • Οι διοικήσεις των νέων φορέων θα αποφασίζουν μονομερώς την τοποθέτηση κάθε εργαζομένου, χωρίς να δεσμεύονται από την ειδικότητα που είχε στον παλαιό φορέα.
  • Με απόφαση του υπ.Υποδομών θα εγκρίνεται η μετάταξη άπαξ ή περισσότερες φορές εργαζομένων από την επιχείρηση που απασχολούνται σε νέο φορέα ανάλογα με τις ανάγκες. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επανέλθουν εφόσον λήξει η συγκεκριμένη σύμβαση.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να αλλάξει την ειδικότητά των μεταφερόμενων υπαλλήλων κατόπιν εκπαίδευσης.

ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ
Νέες απώλειες εισοδήματος

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι οι εκ του μηδενός διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε νέες απώλειες εισοδήματος, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων στα διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες, για παράδειγμα, στα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν διαμορφώσει τρία διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια. Οι νέοι μισθοί των εργαζομένων στις συγκοινωνίες θα περιλαμβάνουν τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης και το επίδομα πτυχίου.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Σε δύο φορείς όλες οι εταιρείες συγκοινωνιών της Αττικής

Τέλος στα παραγόμενα ελλείμματα του ΟΑΣΑ φιλοδοξεί να βάλει το υπ. Υποδομών με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού φορέα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, με τη συγχώνευση των επί μέρους οργανισμών σε δύο εταιρείες, μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) και μία για τις οδικές μεταφορές (ΟΣΥ).

Παράλληλα προωθείται ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ, από τον οποίο θα καθορίζονται το συγκοινωνιακό έργο και η τιμολογιακή πολιτική κάθε εταιρείας - συμπεριλαμβανομένων και των ΚΤΕΛ Αττικής, στα οποία αναμένεται να εκχωρηθεί μέρος των γραμμών της ΕΘΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το παραγόμενο έλλειμμα του Οργανισμού ανέρχεται σε περίπου 583,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που σκαρφαλώνει στα 712 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν και τα τοκοχρεολύσια, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη όλων των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 3,76 δισ. ευρώ.

Οπως ορίζει το νομοσχέδιο, το σύνολο των ζημιών και των δανειακών υποχρεώσεων των σημερινών εταιρειών αναλαμβάνει το Δημόσιο, ενώ μειώνεται η επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών από το 70% στο 40%.

Από την ανασυγκρότηση του ΟΑΣΑ και τις μισθολογικές περικοπές εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 120-150 εκατ. Παράλληλα καθιερώνονται τα «Σύμφωνα Ευθύνης», βάσει των οποίων θα επιβάλλεται τριμηνιαίος οικονομικός έλεγχος στις νέες εταιρείες από ορκωτούς ελεγκτές.

Σε περίπτωση απόκλισης άνω του 10% από τον αρχικό προϋπολογισμό θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Δύο τύποι εισιτηρίων από την 1η Φεβρουαρίου

Αυξήσεις έως 40% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών έρχονται από την 1η Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά καταργείται το σημερινό ενιαίο εισιτήριο αξίας 1 ευρώ και αντικαθίσταται από δύο τύπους εισιτηρίων.

Το ένα εισιτήριο θα χρησιμοποιείται για μία διαδρομή και μόνο στα αστικά λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ και θα κοστίζει 1,20 ευρώ, ενώ το δεύτερο θα στοιχίζει 1,40 ευρώ, θα έχει διάρκεια 90 λεπτών και θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μέσα και μετεπιβιβάσεις. Αυξήσεις αναμένονται και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, με την τιμή της μηνιαίας κάρτας να ανεβαίνει στα 45 ευρώ.

Παράλληλα, και με στόχο την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, προβλέπεται η συγκρότηση ενιαίου Σώματος Ελεγκτών. Το υπουργείο εκτιμά ότι από τις αυξήσεις στα εισιτήρια και την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής θα εξοικονομηθούν πόροι άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η εισιτηριοδιαφυγή κοστίζει ετησίως περί τα 33,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς στα λεωφορεία φτάνει στο 40%, στα τρόλεϊ στο 17,5%, στον ΗΣΑΠ στο 10%, στο μετρό και το τραμ το 7%. Για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής το υπουργείο σχεδιάζει την είσοδο ιδιωτών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο σύστημα ελέγχου των εισιτηρίων. Η ενίσχυση των εσόδων από τη μείωση της λαθρεπιβίβασης υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια φέτος, 10 εκατομμύρια το 2012 και 15 εκατομμύρια το 2013. Επιπλέον θα προχωρήσει και η εγκατάσταση τηλεματικής και του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (έξυπνο εισιτήριο) μέσω ΣΔΙΤ.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ethnos.gr
Read more...

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Αλεξάνδρα Κασσίμη
(από την Καθημερινή)
Στη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών που προσεγγίζουν ετησίως τα 600 εκατ. ευρώ, στοχεύει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, το οποίο έλαβε χθες το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παραπέμποντας σε...
μεγάλο βαθμό στο αντίστοιχο σχέδιο του ΟΣΕ, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού φορέα, τη συγχώνευση των πέντε συγκοινωνιακών εταιρειών σε δύο, αύξηση στα εισιτήρια, μετάταξη 1.500 εργαζομένων από τις εταιρείες του ΟΑΣΑ σε άλλους φορείς του Δημοσίου και τη σύναψη νέων επιχειρησιακών συμβάσεων όσων εργαζομένων παραμείνουν στις εταιρείες. Η αναδιάρθρωση του Ομίλου περιλαμβάνει τη συγχώνευση των πέντε συγκοινωνιακών εταιρειών σε δύο και τη δημιουργία μιας εταιρείας για τα επίγεια μέσα «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΟΣΥ), η οποία θα προκύψει ύστερα από απορρόφηση της ΗΛΠΑΠ από την ΕΘΕΛ. Η δεύτερη εταιρεία, «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ), θα είναι αποτέλεσμα της απορρόφησης των ΗΣΑΠ και του Τραμ από την ΑΜΕΛ (εταιρεία λειτουργίας του μετρό). Την ανάπτυξη και επέκταση του αστικού σιδηροδρόμου και των έργων του τραμ στην περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Αττικό Μετρό Α.Ε.
Διαγράφονται επίσης τα χρέη όλων των εταιρειών, τα οποία όπως ισχύει για όλες τις ΔΕΚΟ -κατόπιν προβλέψεων του Μνημονίου-θα μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.
Ο ΟΑΣΑ μετατρέπεται σε μητροπολιτικό φορέα και θα έχει υπό την επίβλεψή του, εκτός από τη ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ, τον Προαστιακό, τα ΚΤΕΛ αλλά και τα ταξί. Ειδική Μονάδα Παρακολούθησης αναλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών της κάθε εταιρείες του ΟΑΣΑ σε τριμηνιαία βάση. Σε περίπτωση που οι τριμηνιαίοι απολογισμοί των εταιρειών παρουσιάζουν υπέρβαση των ελλειμμάτων μεγαλύτερη του 10% από την προκαθορισμένη σε ετήσια βάση, συντάσσεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο.
Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ να αποφασίσει τον περιορισμό ή ακόμη και την περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων. Την ίδια στιγμή η κρατική επιδότηση δεν θα ξεπερνά το 40% του ετήσιου λειτουργικού ελλείμματος του ΟΑΣΑ. Σε περίπτωση ωστόσο που μία από τις εταιρείες του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ ή ΣΤΑΣΥ) εμφανίσει πλεόνασμα, τότε θα το διανείμει με τη μορφή μερίσματος στον ΟΑΣΑ για να συμψηφιστεί με το τυχόν έλλειμμα άλλου φορέα. Η διανομή αυτή επίσης απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος για όσο διάστημα ο όμιλος αθροιστικά εμφανίζει λειτουργικό έλλειμμα. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη παρακολούθησης της εξέλιξης των οικονομικών και για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε εργασιακό επίπεδο ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο του ΟΣΕ, καθώς προβλέπονται μετατάξεις 1.500 ατόμων σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξουν 400 συνταξιοδοτήσεις το 2011, 300 το 2012 και 200 το 2013. Υπό μετάταξη θα τεθούν κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι και προσωπικό υποστήριξης (κίνηση, τεχνικοί, διοικητικοί, βοηθητικοί) ενώ από το παραγωγικό προσωπικό κίνησης και συντήρησης θα αποχωρήσουν όσοι οδηγοί και τεχνικοί δεν απασχολούνται στο αντικείμενό τους. Από αυτές, 820 μετατάξεις αφορούν σε προσωπικό που σήμερα απασχολείται στην κίνηση των οχημάτων.
Επιχειρησιακές συμβάσεις
Προγραμματίζεται επίσης η κατάρτιση νέων επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εάν δεν φέρουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις, τα εργασιακά ζητήματα θα ρυθμίζονται με νόμο. Το προσωπικό του συνόλου των συγκοινωνιακών εταιρειών θα υπόκειται σε ενιαία διαχείριση από τον ΟΑΣΑ, γεγονός το οποίο επιτρέπει τη μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Η ρύθμιση αυτή αφήνει επίσης ανοιχτό παράθυρο για μισθολογική εξίσωση όλων των εργαζομένων, παρά τις σημερινές αποκλίσεις που εμφανίζουν σήμερα εργαζόμενοι ίδιων ειδικοτήτων σε διαφορετικές εταιρείες.
Ενίσχυση των εσόδων κατά 30% προγραμματίζει η κυβέρνηση από την αύξηση του κομίστρου και τη δημιουργία δύο τύπων εισιτηρίων που θα ισχύσουν από 1ης Φεβρουαρίου, ενώ από το 2013 πρόκειται να εφαρμοστεί νέα τιμολογιακή πολιτική. Την ίδια στιγμή η καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης με εντατικοποίηση των ελέγχων και η εγκατάσταση τηλεματικής και Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (έξυπνο εισιτήριο) θα ενισχύσουν τα έσοδα κατά 5 εκατ. ευρώ φέτος.
Read more...

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ


Με αποκλεισμό των συνόρων με την με Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία απειλούν οι βενζινοπώλες, αν μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση δεν αποσύρει την απόφαση για την επαναλειτουργία των πρατηρίων διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων στους...
μεθοριακούς σταθμούς
Οι πρόεδροι των ενώσεων πρατηριούχων από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν ομόφωνα την έναρξη κινητοποιήσεών, από τη Δευτέρα, ώστε "να μην μπαίνει και να μην βγαίνει τίποτα στα τρία συγκεκριμένα σημεία της χώρας μας [σ.σ. τους σταθμούς Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς]", όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Γιάννης Μαγλουσίδης.
Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι η πώληση καυσίμων από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για τους ίδιους, αφού πολλοί Έλληνες στις παραμεθόριες περιοχές θα προμηθεύονται καύσιμα από εκεί. Τα πρατήρια των ΚΑΕ είχαν κλείσει το 2006, έχοντας πέσει θύματα πολέμου συμφερόντων στον κλάδο.
Read more...

Άσκηση ισορροπίας οι παραπομπές πρώην υπουργών για τη Siemens

Πέντε από τη ΝΔ, τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ

(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
«Ισορροπημένο» ως προς τον αριθµό των παραποµπών πολιτικών προσώπων από ΠΑΣΟΚ και Ν∆ σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens θα είναι το πόρισµα που θα συντάξουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος που συµµετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να υποδείξει πέντε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της Νέας ∆ηµοκρατίας και άλλους τέσσερις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στο πόρισµά του, προκειµένου να διερευνηθούν ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, στο διάστηµα που αποµένει έως τη σύνταξη του πορίσµατος θεωρείται δεδοµένο ότι θα επέλθουν αρκετές ανατροπές ως προς τιςπροτάσεις που θα αφορούν τα πρόσωπα, καθώς -όπως επιβεβαιώνουν µέλη της Επιτροπής- θα υπάρξουν συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις µε τη Ν∆.

Σε σύσκεψη που έγινε στη Βουλή ανάµεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συµµετέχουν στην Εξεταστική για τη Siemens, αποφασίστηκε το πόρισµα να είναι συµβατό µε το δηµόσιο αίσθηµα και επιπλέον να µην προκαλεί ανισορροπία στις εντυπώσεις ως προς τις υποδείξεις για παραποµπές πολιτικών από τα δύο µεγάλα κόµµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη σύσκεψη εγκαταλείφθηκε η ιδέα να µην υπάρχει αναφορά σε πρόσωπα, κάτι που είχε συζητηθεί παλαιότερα, ενώ απορρίφθηκε κατηγορηµατικά το σενάριο να παραπεµφθούν συνολικά όσοι διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχικές σκέψεις των µελών της Επιτροπής για το θέµα του ΟΤΕ και τις προγραµµατικές συµβάσεις µε τα ψηφιακά είναι να παραπεµφθούν οι υπουργοί Οικονοµικών της περιόδου που διερευνάται κι αυτό (µολονότι έχουν παραγραφεί τα αδικήµατα) για να εξεταστούν παραλείψεις ή παράβαση καθήκοντος.

Για το C4I οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται ότι δεν πρέπει να παραπεµφθούν όσοι υπέγραψαν τις συµβάσεις, αλλά όσοι παρέλαβαν το σύστηµα (που δεν υπήρχε), µε το σκεπτικό ότι µε κάθε παραλαβή γίνονταν εκταµιεύσεις χρηµάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά αυτές καθαυτές τις περίφηµες µίζες της Siemens, οι βουλευτές έχουν καταλήξει ότι δίνονταν χρήµατα σε πολιτικούς, όµως από την έρευνα δεν έχει πιστοποιηθεί καµιά ροή µαύρου πολιτικού χρήµατος, πλην της παραδοχής του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη. Ο Θ.Τσουκάτος, που είχε πει ότι πήρε ένα εκατοµµύριο µάρκα από τη Siemens, έχει ήδη παραπεµφθεί από τη ∆ικαιοσύνη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με Παπούλια και Παπανδρέου συναντάται ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα

Από τη συνάντηση του Άβιγκορ Λίμπερμαν με τον Δημ.Δρούτσα
Από τη συνάντηση του Άβιγκορ Λίμπερμαν με τον Δημ.Δρούτσα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο κ. Λίμπερμαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όπου και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας και πύκνωση των διµερών επαφών. Ενδεικτική του κλίματος είναι η απόφαση για συνεδρίαση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν ακυρώνει «τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις αραβικές χώρες».

Κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, οι κ. Δρούτσας και Λίμπερμαν επιβεβαίωσαν την απόφαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου, για τη διεξαγωγή συνεδρίασης κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες, στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν Τα Νέα, από το τέλος Ιανουαρίου υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης θα επισκεφθούν το Ισραήλ για συναντήσεις µε τους οµολόγους τους, προκειµένου να συντονίσουν τους τοµείς της συνεργασίας τους.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ θα επισκεφθεί στο τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει µεγάλη δυναµική στη µεταφορά ισραηλινής τεχνογνωσίας στον αγροτικό τοµέα.

Στη συνέχεια θα µεταβούν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Αναφερόµενος στο κοινό Υπουργικό Συµβούλιο, κ. Δρούτσας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα έχει «πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες», ενώ ο Ισραηλινός οµόλογός του αναφέρθηκε στη µεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας.

Επίσης, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, η κυβέρνηση όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή τον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Αντ.Νικολαΐδη.

Τέλος, οι δύο πλευρές συµφώνησαν στη δηµιουργία µιας περιφερειακής µονάδας άµεσης ανάπτυξης που θα παρεµβαίνει σε εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών στην περιοχή, ενώ, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι δύο πρωθυπουργοί, ο Μπ. Νετανιάχου πρότεινε να διοργανωθεί µια ευρεία συνάντηση των εκπροσώπων της Διασποράς των δύο χωρών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κυκλοφοριακό μπλακ - αουτ

Σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έχει προκαλέσει από νωρίς το πρωί η 24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλει και λεωφορεία. Αργότερα οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Κυκλοφοριακό χάος στις περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έχει προκαλέσει από νωρίς το πρωί η 24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλει και λεωφορεία.

Τα περισσότερα προβλήαματα εντοπίζονται από το πρωί στην παραλιακή, τη Συγγρού, τον Κηφισό, τις λεωφόρους Μεσογείων και Κηφισίας καθώς και στο κέντρο της Αθήνας.

Κυκλοφοριακό μπλακ - αουτ

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια σε ΟΣΕ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο, μετά την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχε αρχικά εξαγγελθεί.

Το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές έχουν προγραμματίσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις

Κυκλοφοριακό μπλακ - αουτ

Εμμένουν στη σκληρή γραμμή των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, παρά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης οι οποίες κρίνουν τις απεργίες παράνομες.

Κίνδυνος απόλυσης

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε για άλλη μία φορά «ακραίο» το μέτρο της επίταξης, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου σημείωναν πως, αν οι απεργοί φτάσουν στα άκρα και επιμείνουν σε παράνομες κινητοποιήσεις, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο ακόμα και της απόλυσης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια με αυτό το ερώτημα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το απεργιακό πρόγραμμα τροποποιείται συνεχώς κυρίως εξαιτίας των προσφυγών των εταιρειών στη δικαιοσύνη. Ετσι, χθες, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά το οποίο κήρυξε παράνομη τη χθεσινοβραδινή στάση εργασίας αλλά και τη σημερινή κινητοποίηση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανέστειλαν τη στάση εργασίας που προγραμμάτιζαν και τη μετέτρεψαν σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νέας κινητοποίησης.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι διεμήνυαν χθες ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ανεξάρτητα από την απόφαση της δικαιοσύνης: «Παίζουν με τους μισθούς μας. Ποινικοποίησαν τη ζωή μας και τώρα επιχειρούν να ποινικοποιήσουν και τη σκέψη μας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης, ενώ ο πρόεδρος των ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ, Κώστας Δήμας, σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων».

ethnos.gr
Read more...

Μειώσεις μισθών 1.300 € τον χρόνο


Στην πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά περίπου 1.300 ευρώ τον χρόνο.

Στην πρέσα θα μπουν οι αποδοχές των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα θα προκύψει μείωση του μισθολογικού κόστους ως ποσοστό του ΑΕΠ, η οποία θα μεταφραστεί σε... εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.

Μειώσεις μισθών 1.300 € τον χρόνο

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 1.300 ευρώ περίπου τον χρόνο. Βέβαια οι απώλειες θα είναι μικρότερες για όσους παίρνουν περιορισμένο αριθμό επιδομάτων και πολύ μεγαλύτερες για όσους λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα. Κι αυτό γιατί βάσει των επιταγών του μνημονίου πρέπει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι να περιοριστεί ως ποσοστό του βασικού μισθού, χωρίς επί του παρόντος να τίθεται συγκεκριμένο όριο.

Μειώσεις μισθών 1.300 € τον χρόνο

Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων. Η συσχέτιση των αποδοχών με την παραγωγικότητα προδικάζει πως θα ψαλιδιστούν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία νομοθετήθηκαν κατά το παρελθόν με την αιτιολογία της παροχής κινήτρων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, αλλά πλέον καταβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου ή σε όλους τους υπαλλήλους ενός συγκεκριμένου κλάδου, χωρίς εξαιρέσεις.

Επίσης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού του μισθολογικού κλιμακίου ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας (ωρίμανση). Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεβαίνουν κλιμάκιο κάθε δύο χρόνια, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει το χρονικό διάστημα αυτό να αυξηθεί στα 3 ή τα 4 χρόνια, ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, είναι εξαιρετικά πιθανό να θεσμοθετηθεί και για τον στενό δημόσιο τομέα το «πλαφόν» των 4.000 ευρώ μεικτά που τέθηκε στους δημόσιους οργανισμούς.

Για την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν μέχρι τον Φεβρουάριο «αναλυτικό σχέδιο δράσης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο μνημόνιο, συνοδευόμενο από έκθεση για τη διάρθρωση, το ύψος των αμοιβών και τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Εγκύκλιος
Περικοπές 10% - 25% στις ΔΕΚΟ

Οδηγίες προς τις ΔΕΚΟ για την εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών από 10% έως 25%, που προβλέπονται στον σχετικό νόμο, δίνονται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα:

  • Τίθεται ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών, το οποίο καθορίζεται στο ποσό των 4.000 ευρώ.
  • Επιβάλλεται μείωση κατά 10% στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 1.800 ευρώ. Από τη μείωση αυτή εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα.
  • Η συνολική μείωση αποδοχών, που επέρχεται με την εφαρμογή των δύο παραπάνω μέτρων, δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μήνα το 25% των συνολικών αποδοχών.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.gr
Read more...

∆ΕΚΟ: άρχισε η µείωση µισθών Η εγκύκλιος του υπουργείου για τοπώς θα γίνουν οι περικοπές Ποιους αφορά το «ψαλίδι»

Η «ώρα του λογαριασµού» του Μνηµονίου έφτασε για πάνω από 100.000
υπαλλήλους ∆ΕΚΟ, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές των αµοιβώντους - ορισµένοι για δεύτερη φορά - κατά 10% έως 25%.

Τον ακριβή τρόπο µε τον οποίο θα γίνουν οι µειώσεις, αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου 2011, κατ’ εφαρµογήν του Νόµου 3899 που ψηφίστηκε τον ∆εκέµβριο, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονοµικών που εστάλη χθες στις διοικήσεις τους. Συγκεκριµένα, µε την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

n Τίθεται νέο ανώτατο όριο µεικτών αποδοχών στις 4.000 ευρώ. Ο περιορισµός αυτός δεν ισχύει για τους προέδρους, τους διοικητές και τους διευθύνοντες συµβούλους, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 5.856,08 ευρώ.

n Μειώνονται κατά 10% οι αποδοχές όταν αυτές ξεπερνούν, υπολογιζόµενες σε δωδεκάµηνηβάση, το ποσό των 1.800 ευρώ. Από τη µείωση εξαιρούνται τα επιδόµατα οικογενειακό και ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας καθώς και τα επιδόµατα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Στο σύνολο των αποδοχών
∆ιευκρινίζεται ότι η µείωση θα γίνει στο σύνολο των αποδοχώνόταν αυτές υπερβαίνουντα 1.800 ευρώ, και όχι µόνο στο ποσό κατά το οποίο υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ. Ετσι, για παράδειγµα, υπάλληλος µε µηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα υποστεί µείωση 200 ευρώ τον µήνα (2.000Χ10%) και ο µισθός του θα περιοριστεί στα 1.800 ευρώ, αναφέρει η εγκύκλιος.

Αντίστοιχα, υπάλληλος µεµισθό 1.900 ευρώ θα υποστεί µείωση 190 ευρώ. Ωστόσο, επειδή αν αφαιρεθούν τα 190 ευρώο µισθός τουεν λόγω υπαλλήλου πέφτεικάτω από 1.800

ευρώ (1.900-190=1.710 ευρώ), η µείωση πραγµατοποιείται µόνο µέχρι του ποσού των 1.800 ευρώ. Αρα, ο µισθός του γίνεται 1.800 ευρώ.

Επίσης, λόγω του ότι η µείωση δεν γίνεται στα επιδόµατα οικογενειακό και ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, τα ποσά που αναλογούν στα επιδόµατα αυτάαφαιρούνται προτού γίνει η µείωση 10%. Αν µετά την αφαίρεση το ποσό που προκύπτει είναι µικρότερο από 1.800 ευρώ, η µείωση γίνεται σε ποσοστό ώστε το τελικό ποσό, µαζίµε τα εξαιρούµενα επιδόµατα, να µην είναι χαµηλότερο των 1.800 ευρώ. Π.χ. για µισθό 1.900 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 ευρώ είναι επιδόµατα, αφαιρούνται τα 150 ευρώ και γίνεται η µείωση στα 1.750

ευρώ. Στο ποσόπου προκύπτει, τα 1.575 ευρώ, προσθέτουµε τα 150 ευρώ των επιδοµάτων, αλλά επειδή και πάλι υπολείπεται των 1.800 ευρώ,η µείωση περιορίζεται στα 1.800 ευρώ. n Σε κάθε περίπτωση, η συνολική µείωση (λόγω της µείωσης 10% και του πλαφόν) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε µήνα το 25% των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδοµάτων, αποζηµιώσεων και αµοιβών γενικώς.

n Οι πάσης φύσεως αµοιβές για υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιµες ηµέρες, εκτός έδρας µετακίνηση και οδοιπορικά απαγορεύεται να υπερβαίνουν σε επίπεδο φορέα το 10% των αποδοχών που καταβάλλει σε ετήσια βάση।
tanea.gr
Read more...

Τσιγάρο µόνο µε ποτό και φόρο

Θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση σε µεγάλα καταστήµατα όπου σερβίρεται αλκοόλ

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος


Καπνιστής σε µπαρ της Αθήνας πριν από την απαγόρευση. Με τις ρυθµίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας το κάπνισµα θα επιτρέπεται µόνο σε καταστήµατα όπου σερβίρεται  αλκοόλ, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται µηνιαίο τέλος
Νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσµατος ανακοινώνει την προσεχή εβδοµάδα η κυβέρνηση, προκειµένου να σταµατήσει το νόθο καθεστώς που ισχύει, µε τη σχεδόν ολοκληρωτική ακύρωση του ισχύοντος νόµου.

Οπως έγινε γνωστό,η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσειτον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα.

Ο φόρος θα επιβάλλεται µεβάση τα τετραγωνικά µέτρα πουκαταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης – σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ. –και όχι µε βάση τοντζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούςµηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θαεπιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.

Στις τροποποιήσεις τουνόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεταιστα καταστήµατά τουςτο κάπνισµα, αλλάστη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα.

Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα ταοποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

Σύµφωνα µε τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα απαγορεύεται το κάπνισµα σε:

n Εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήµατα γρήγορου φαγητού.

n Κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών.

n Αίθουσες εκδηλώσεων κάθε µορφής. Πόρος για το ΕΣΥ
Με διάταξη του ίδιου νόµου,όλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσηµου» θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, που θα εφοδιάζει τα κέντραδιασκέδασης στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα µε ειδικό «σήµα καπνίσµατος», υπολογίζεται ότιµπορεί να εισπράττονται ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ηκυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόµενο στο ίδιο σύστηµα για το κάπνισµα να ενταχθούν και οι καφετέριες, οι οποίες σερβίρουν αποκλειστικά και µόνο καφέ και γλυκά. Οι απόψεις διίστανται επί του παρόντος και δεν έχει ληφθεί απόφαση. Πάντως, αν δοθεί άδεια και στις καφετέριες να επιτρέπουν το κάπνισµα και να καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο, εκτιµάται ότι το ∆ηµόσιο θα εισπράττει άλλα 30 - 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
tanea.gr/
Read more...

''Ο ΧΥΤΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ''


Επίθεση στην ΠΟΕ ΟΤΑ και στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της περιοχής της Κερατέας εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κ. Ραγκούσης φανερά εκνευρισμένος για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει προκειμένου να μην προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την καθαριότητα είπε ότι η στάση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ «είναι μηδενιστική»...

Αναφερόμενος στου αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κερατέας, αφού διευκρίνισε ότι εκείνη τη στιγμή μιλούσε ως πρώην δήμαρχος Πάρου, είπε ότι όσοι «ηγούνται τον αγώνα αποτελούν αυτοδιοικητικό παράδειγμα προς αποφυγή» και μίλησε για «δημαγωγία και λαϊκισμό εσχίστου είδους».
Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρώην και νυν δήμαρχο Κερατέας, είχαν δεσμευτεί ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κάτι που, βέβαια, δεν κάνουν.
Read more...

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης: Δελτίο Τύπου – Μειώστε τις τιμές των Διοδίων


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το φαινόμενο της μη πληρωμής των διοδίων από πολίτες που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας αποκτά, ολοένα και περισσότερο, μεγαλύτερες διαστάσεις και τείνει να προσλάβει, πλέον, χαρακτήρα κινηματικό καθώς κινήσεις πολιτών, ανά την Ελλάδα, καλούν τους οδηγούς να σηκώνουν τις μπάρες και οργανώνουν δράσεις για την ελεύθερη διέλευση των τροχοφόρων οχημάτων από τους σταθμούς των διοδίων.

Τα φαινόμενα αυτά καταδεικνύουν, με ανάγλυφο τρόπο, την καταχρηστική και υπερβολική τιμολόγηση, από μέρους των παραχωρησιούχων εταιρειών, που έχουν καταστήσει τις τιμές των διοδίων πανάκριβες και αναντίστοιχες με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Περαιτέρω, είναι άμεση, πια, ανάγκη η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, που κυρώθηκαν από τη Βουλή το 2007, οι οποίες βρίθουν προβλημάτων και λαθών λόγω της προχειρότητας των μελετών, των βιαστικών δημοπρατήσεων τους, των δυσμενών για την Πολιτεία όρων, της πυκνότητας των σταθμών διοδίων και των προβλεπόμενων αυξήσεων στις τιμές τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, στη μείωση των τιμών των διοδίων και στην άμεση επίλυση των προβλημάτων, που εμφανίζονται, κατά τόπους, εξαιτίας της έλλειψης παράπλευρων δρόμων, μεριμνώντας η ίδια για την κατασκευή παραδρόμων και για τη χορήγηση, από τους παραχωρησιούχους, καρτών ελεύθερης διέλευσης για τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι σταθμοί διοδίων.

Το ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης θεωρεί δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίες δε στρέφονται κατά του Κράτους, αλλά κατά των εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων που κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Είναι ακλόνητη, ωστόσο, η θέση μας ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ύπαρξη ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, γεγονός που καθιστά αναγκαία την πληρωμή διοδίων, η τιμολόγηση, όμως, των οποίων θα πρέπει να συνάδει με τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών της।

/papaioannou.wordpress.com
Read more...

Έρχεται πανευρωπαικό μνημόνιο με ισόβια λιτότητα,


και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας Newsit

Αυτά είναι τα βασικότερα συστατικά της συνταγής που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την ευρωπαική οικονομία ενώ ψιθυρίζεται η εξαγορά του ελληνικού χρέους.

Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο όσο και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν ανακοίνωσαν με έμφαση ότι οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ χωρίς παράλληλη προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μπορεί να υπάρξει.
Αμέσως μετά στάθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω αναμόρφωσης των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Παράλληλα τάχθηκαν υπέρ της άρσης των φραγμών που υπάρχουν στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, ξεκινώντας από τον τομέα της ενέργειας, αλλά και υπέρ της μεγαλύτερης ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας στα κράτη μέλη.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη διεύρυνση των πόρων αλλά και των πεδίων δράσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει παραπάνω λεπτομέρειες.
Το ενθαρρυντικό είναι, αν δεν μείνουν σε υποσχέσεις, η πρόθεση τους να έχει και προληπτικό χαρακτήρα ο μηχανισμός αυτός και να μην είναι απλά η έσχατη παρέμβαση για τη διάσωση μιας χώρας.

Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία ύψους 60 δις ευρώ, εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, και αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών των διαμορφωτών πολιτικής στην ευρωζώνη για να καθησυχαστούν οι αγορές।

http://papaioannou.wordpress.com
Read more...

Η πολιτική είναι σε κρίση – χρειάζεται το ξεμπλοκάρισμα της


Του Νίκου Κοτζιά
Α. Περιγραφή της κατάστασης
Η οικονομική κρίση της χώρας συνδυάζεται με την ηθική, πνευματική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Το μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού βρίσκεται σε κρίση, καθώς και οι μηχανισμοί του ανάπτυξης, παραγωγής πολιτικής και δημιουργίας. Κρίση ιδιαίτερη και βαθύτερη εκείνης άλλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Η υπέρβασή της κρίσης απαιτεί ειδικά μέτρα σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τέτοια ειδικά μέτρα τις προβλέψεις και απαιτήσεις του μνημονίου. Το τελευταίο, όμως, αυξάνει τους παράγοντες κρίσης, παρά δίνει απαντήσεις σε αυτήν. Επιπλέον, τα πολλαπλά ψέματα και οι ύβρεις της κυβέρνησης δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης των πάντων. Οι τοκογλύφοι και αεριτζήδες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν κυρίαρχοι και επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες συνταγές που έφεραν την χώρα εδώ που την έφεραν και κατά προέκταση λειτουργούν ως επιταχυντές και όχι ως λύτες της κρίσης. Ο πνευματικός κόσμος κατά πλειοψηφία αποδεικνύει πόσο εξαρτώμενος είναι από θέσεις και χρηματικά προγράμματα. Το δε κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, φοβάται και τη σκιά του. Παραβιάζει πολλαπλώς σειρά από δημοκρατικούς κανόνες. Του λείπει η παρησσία.
Η πατρίδα χρειάζεται συνολική ανασυγκρότηση. Ειδίκευση. Ειδικά προγράμματα ανόρθωσης του υλικού πλούτου της, καθώς και δημοκρατικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Νέες δομές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό που διαθέτει. Νέες ενεργητικές στρατηγικές στην εξωτερική της πολιτική. Το ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς ένας κατάλογος αλλαγών που απλά θα παρατίθεται και θα καταγράφονται σε έναν κατάλογο όπως είναι οι τιμοκατάλογοι των εστιατορίων. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι ο κατάλογος να έχει ιεραρχήσεις και κόκκινες γραμμές. Να διαθέτει σπονδυλική στήλη και συνεκτικότητα. Προκειμένου δε να αποκτήσει προοπτικές υλοποίησης απαιτείται η πολιτική σκηνή να γίνει περισσότερο δημιουργική, αποφασιστική, ενεργητική και δημοκρατική.
Β. Η προτεραιότητα της πολιτικής
Σε κάθε φάση της ιστορίας μιας χώρας, τίθεται το ερώτημα ποιά πλευρά της κοινωνικής δράσης έχει προτεραιότητα. Από που να αρχίσει κανείς προκειμένου να ξεμπλοκάρει ένα σύστημα που βρίσκεται σε κρίση και αδυνατεί να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα. Που αδυνατεί να παράγει καινούργιες στρατηγικές και ακόμα λιγότερο να τις υλοποιήσει. Τόσο διότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις, όσο και γιατί είναι εγκλωβισμένο σε αδιέξοδες μονόπλευρες επιλογές. Διότι έχει υποκύψει στη γοητεία της αυταπάτης του μονόδρομου. Μιας γοητείας που λειτουργεί ως ο Προκρούστης σε κάθε διαφορετική σκέψη. Ως ο «μπάτσος στον εγκέφαλο», όπως σοφά ανέλυε ο Μ.Φουκώ.
Πιστεύω ότι ο μοχλός υπέρβασης της σημερινής κρίσης δεν βρίσκεται στον πανικό της λογιστικής. Με ικανοποίηση διαβάζω όλο και περισσότερα κείμενα που υιοθετούν ως δική τους αυτή την κριτική που έχω διατυπώσει ήδη από το 2009. Πιστεύω, αντίθετα, ότι η λογιστική πρέπει να υποτάσσεται στην πολιτική, όπως το λογιστήριο μιας εταιρείας καταγράφει λογιστικά τις ενέργειες και επιλογές, πωλήσεις και αγορές, μιας εταιρείας. Την βοηθά να έχει ορθή εικόνα, αλλά δεν υποκαθιστά τη διεύθυνσή της. Πράγμα που δυστυχώς συνέβη στη χώρα μας ως προς την κρίση.Όταν λέω ότι μοχλός υπέρβασης της κρίσης είναι η πολιτική, ασφαλώς δεν υπονοώ οποιαδήποτε πολιτική, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές. Ριζοσπαστικές. Δημοκρατικές. Ενεργητικές. Εννοώ, όμως, ταυτόχρονα, ότι οι αποφάσεις για την οικονομία, την κοινωνία, και άλλες σφαίρες ανθρώπινης δράσης θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία την Πολιτική. Στα πλαίσια μιας τέτοιας επιλογής ο καθένας θα κάνει τις προτάσεις του, χωρίς την αυταπάτη ότι τεχνοκρατικές επιλογές είναι μη πολιτικές. Το λέω, διότι πίσω από τον τεχνοκρατισμό επιδιώκεται να κρυφτούν συγκεκριμένες πολιτικές ως δήθεν αναγκαίες και μονοδρομικές. Διότι εκείνοι που επικαλούνται της «απαιτήσεις» των τεχνοκρατικών – οικονομικών λύσεων, συνήθως υπονοούν την προώθηση -ως δήθεν αντικειμενικά αναγκαίων- επιλογών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών. Προκειμένου δε, να τις επιβάλουν, τις εμφανίζουν ως μονόδρομο. Υποστηρίζουν ότι τάχα η σημερινή κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή.
Γ. Οι δύο πλευρές της πολιτικής και της κρίσης
Οι λύσεις στα ζητήματα της κρίσης, πρέπει να έχουν ως αφετηρία την πολιτική με τρόπο διττό. Πρωταρχικά, τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της, πρέπει να αναλυθούν ήρεμα. Νηφάλια. Με καθαρό το κεφάλι και με όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις. Οι εναλλακτικές λύσεις που θα εντοπιστούν θα πρέπει να αξιολογηθούν με πολιτικά και όχι λογιστικά κριτήρια: Ποιός χάνει από ποιό μέτρο. Ποιός ωφελείται από αυτό. Η προσπάθεια να εμφανιστεί η σημερινή πολιτική ως μονόδρομος, έχει να κάνει με την υπόγεια προσπάθεια που καταβάλλεται να μην αξιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται υπό το πρίσμα των πιο πάνω και άλλων ανάλογων κριτηρίων – ερωτημάτων. Όταν μια πολιτική εξυπηρετεί τους περισσότερους, τότε δεν χρειάζεται να κρυφτεί το γεγονός του ποιόν στηρίζει. Ότι είναι μια πολιτική επιλογή, κατά κανόνα μια συνειδητή επιλογή. Αντίθετα, όταν οι πολιτικές χρησιμεύουν τους λίγους, τους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους, την διαπλοκή, τα άνομα συμφέροντα, τότε αυτή δεν μπορεί να εμφανιστεί με το πραγματικό της όνομα. Τότε καταβάλλεται προσπάθεια να αποκρυφτεί τόσο ο πραγματικός της χαρακτήρας, όσο και ότι γεγονός ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές που μπορούν να αξιολογηθούν με διαφορετικά κριτήρια και να υλοποιηθούν με περισσότερο δημοκρατισμό. Τότε εμφανίζεται και η θεωρία του μονόδρομου. Αυτή η μέθοδος και διαδικασία έχει μεγάλη ιστορία. Χιλιάδων ετών. Δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε πρωτότυπο επειδή μερικοί την ανακάλυψαν πρόσφατα.
Η προτεραιότητα της πολιτικής σημαίνει εντοπισμό προβλημάτων, επιλογές, πρακτικές υλοποίησης στη βάση πολιτικών κριτηρίων, πριν από όλα ποιός αποφασίζει τι, προς όφελος τίνος. Γιατί δεν επιθυμεί άλλες, εναλλακτικές λύσεις; Ενάντια σε ποιόν πράττει πολιτικά, ακόμα και αν κρύβει τις πολιτικές επιλογές του και επιθυμεί να τις εμφανίζει ως τεχνοκρατικά αναγκαίες, ως λογιστικούς λογαριασμούς. Η προτεραιότητα της πολιτικής σημαίνει, όμως, και μια δεύτερη θεματική. Σημαίνει ότι η ίδια η πολιτική σε περιόδους κρίσης προκειμένου να μην γίνει τμήμα αυτής της κρίσης και συχνά αιτία παραγωγής της, θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους που να διασφαλίζουν την πιο αποτελεσματική και παραγωγική λειτουργία της. Δεν αρκεί, δηλαδή, να διεκδικείται ο ρόλος της πολιτικής στα πλαίσια της κρίσης, αλλά προαπαιτείτε να βρεθούν τρόποι που η πολιτική θα ξεμπλοκάρει η ίδια, πριν «της ανατεθεί το καθήκον» να ξεμπλοκάρει τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει η ίδια περισσότερο δημοκρατική και αποτελεσματική.
Δ. Αλλαγές στους θεσμούς και μεταξύ τους σχέσεις
Περισσότερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα στην πολιτική σημαίνει περισσότερη δημοκρατία στους θεσμούς που λειτουργούν στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος. Τέτοιοι θεσμοί είναι το ίδιο το κράτος, αλλά, και αυτό είναι θεμελιακό, τα ίδια τα κόμματα. Ακόμα περισσότερο σημαίνει την δημιουργία νέων δυνατοτήτων παρέμβασης στην πολιτική του πολίτη. Τη δημιουργία νέων θεσμών που θα δυναμώνουν και δεν θα μειώνουν την δημοκρατία και την αίσθηση του πολίτη ότι έχει ρόλο και ευθύνες για το αύριο της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Σημαίνει, επίσης, ότι παλιοί και νέοι θεσμοί θα συναρμολογηθούν μεταξύ τους με τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό και δημοκρατικό. Με άλλα λόγια το πολιτικό σύστημα προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό θα πρέπει να κάνει πιο αποτελεσματικούς και δημοκρατικούς τους υπάρχοντες θεσμούς. Να προσθέσει καινούργιους και να μεταβάλει προς το καλύτερο τις σχέσεις ανάμεσα σε όλους αυτούς. Και, δυστυχώς, το κύριο πρόβλημα της περιόδου που διανύουμε είναι το ότι στα πλαίσια της σημερινής κρίσης οι κυρίαρχες δυνάμεις τείνουν όχι μόνο στην λογιστική σε βάρος της πολιτικής, όχι μόνο αποκρύπτουν την πολιτική ουσία των επιλογών τους, αλλά με τη συμπεριφορά τους τείνουν (μπορεί και να το επιδιώκουν) να συμβάλλουν στην απαξίωση του ίδιου του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής. Στην απαξίωση στα μάτια μιας μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών της δημοκρατικής και συλλογικής δράσης και διαδικασίας, ιδιαίτερα ως προς τη λήψη των αποφάσεων. Το αποτέλεσμα γνωστό: στη σημερινή φάση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η κρίση της πολιτικής γίνεται όλο και μεγαλύτερη και βαθύτερη από την κρίση σε άλλες σφαίρες κοινωνικής δράσης. Δηλαδή, ο μοχλός αφετηρία για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, που είναι η πολιτική, βυθίζεται ο ίδιος σε κρίση. Για να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα και υπέρβαση αυτής της αρνητικής κατάστασης, χρειάζονται σειρά μέτρων. Επέκταση της δημοκρατίας. Δημιουργίας νέων θεσμών. Εκδημοκρατισμό υπαρχόντων. Ορισμένες από τις προτάσεις μου ως προς αυτά, θα τις παρουσιάσω την επόμενη εβδομάδα.

Read more...

Κλειστά επαγγέλματα: Ανοίγουν όλα χωρίς μεσοβέζικες λύσεις

Εντολή για καθαρές λύσεις, χωρίς καθυστερήσεις έδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου προεδρεύοντας κυβερνητικής σύσκεψης με έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στόχος, το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Εντολή για καθαρές λύσεις, χωρίς καθυστερήσεις και με πιστή υλοποίηση του προγράμματος έδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου προεδρεύοντας κυβερνητικής σύσκεψης για τον σχεδιασμό του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Κλειστά επαγγέλματα: Ανοίγουν όλα χωρίς μεσοβέζικες λύσεις

«Προχωράμε. Δεν καθυστερούμε. Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και δεν επηρεαζόμαστε από άλλα γεγονότα ή επειδή κάποιοι κλάδοι έχουν τώρα εκλογές!», τόνισε με έμφαση -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε άμεσες μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η κοφτή απάντηση του κ. Παπανδρέου ήρθε έπειτα από εκτενή συζήτηση για τον χειρισμό των αντιδράσεων και ενώ εις εκ των συμμετεχόντων έθεσε το ερώτημα αν πρέπει π.χ. να αναμένουν τις εκλογές στον δικηγορικό κλάδο και μετά να ολοκληρώσουν το πλάνο των «κλειστών επαγγελμάτων». «Αποφασίζουμε τώρα τις κυβερνητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν αποκλίνουμε από το χρονοδιάγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ζητώντας πλήρη συντονισμό κυβέρνησης, κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν ότι αυτό το τρίμηνο αποτελεί τη βάση για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της επενδυτικής «Χάρτας» και ότι μέχρι το τέλος Μάρτη (εαρινή σύνοδος κορυφής και τέταρτη δόση δανείου) πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να ψηφιστούν νόμοι που θα αλλάξουν γενικά το τοπίο και θα αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, τους εκπαιδευτικούς μέχρι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (διά του ενιαίου μισθολογίου).

«Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Και όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε», είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου. Ο μακρός σχεδιασμός που προηγήθηκε και αφορούσε σειρά νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών είχε ορίζοντα και «πυκνότητα» που -κατά κυβερνητικό στέλεχος- δεν άφηνε ούτε... φεγγίτη περί πρόωρων εκλογών. Ηταν διάχυτη η αισιοδοξία για την υλοποίηση του προγράμματος, παρότι όλοι επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για στραβοπατήματα. Τι αποφάσισαν; Μέσα στον Γενάρη θα ψηφιστούν δύο νομοσχέδια: για τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Ο στόχος του Φλεβάρη είναι η ψήφιση τριών νόμων -για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αστικές συγκοινωνίες και το φορολογικό πλάνο- που θα επιτευχθεί ακόμη και με εμβόλιμες συνεδριάσεις της Βουλής.

Ο λόγος; Δεν θέλουν να επανέλθουν στο «ρίσκο» της διαδικασίας του κατεπείγοντος που, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, «εξοργίζει» τους βουλευτές και δεν αποκλείει «απρόοπτες ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν τα εθνικά θέματα, όπου θα συζητηθούν στην προ ημερησίας της Βουλής στις 24 Γενάρη - λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη συνάντηση στο Νταβός. «Θέλουμε μια Ελλάδα με ισχυρή παρουσία και καθαρό λόγο στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου στη διαθεσμική σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί, κ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Πεταλωτής, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο α' κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Ευθυμίου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης (και ο Ρ. Σπυρόπουλος ως διευθυντής του κόμματος), ο γραμματέας της ΚΟ Β. Εξαρχος, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Η. Μόσιαλος και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη (επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου) και ο Νίκος Αθανασάκης.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Περιοδείες Γιώργου και Εθνική Συνδιάσκεψη

Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος Ιούνη και θεματικές διασκέψεις στην περιφέρεια, με αντίστοιχες περιοδείες του πρωθυπουργού, όταν το επιτρέπει η «ατζέντα» του. Αυτό αποφάσισαν χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που άναψε επίσης το «πράσινο φως» για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Τέλος Γενάρη θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με πρόβλεψη χρόνου για παρεμβάσεις.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr
Read more...

Ανγκελα Μέρκελ «Η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό»


Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ

Τη διαβεβαίωση ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου, έδωσε στον Δημήτρη Χριστόφια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανή πολιτικός εξήρε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η «τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

«Στη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» κατέληξε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.

Ο κ। Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ। Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=377393&ct=2&dt=11/01/2011

Αχμέτ Νταβούτογλου
«Οι δηλώσεις της Μέρκελ στην Κύπρο ήταν μια απογοήτευση»

Γερμανία προς Ερντογάν
«Η καγκελάριος δεν έχει ανάγκη από μαθήματα ιστορίας»

Το Βερολίνο θέλει να τελειώνει με το Κυπριακό


Read more...