Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Επιασαν 2.000 χοντρές καταθέσεις στην Ελβετία

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ μαύρο χρήμα άνω των €5 δισ.


protothema.gr

ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, οι οποίοι, εξαιτίας της κρίσης και του φόβου περί πτώχευσης της χώρας, έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά έως και 15 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, αποκάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» , έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έγιναν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε 5.000 Ελληνες φορολογούμενους σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος -οι οποίοι διήρκεσαν περίπου 4 μήνες- διαπιστώθηκε ότι: σε 2.000 περιπτώσεις γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών έβγαλαν από την Ελλάδα μεγάλα ποσά, τα οποία φυγάδευσαν σε ξένες τράπεζες, όπως στην Κύπρο, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στη Σιγκαπούρη και αλλού.

Τα ποσά κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Στο σύνολο δηλαδή το μαύρο χρήμα υπολογίζεται κατά μέσον όρο σε 5 δισ. ευρώ και άνω. Η διακίνηση των ποσών αυτών, εφόσον δικαιολογείται, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα με δεδομένη την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Δηλαδή ο Ευρωπαίος πολίτης είναι ελεύθερος να μεταφέρει τα χρήματά του σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου το επιθυμεί, χωρίς κανέναν έλεγχο, εφόσον βεβαίως η συναλλαγή αυτή γίνεται μέσω τραπέζης και τα χρήματα έχουν κατατεθεί νομίμως. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που εξέτασε το ΣΔΟΕ υπό τον επικεφαλής του κ. Γιάννη Καπελέρη, διαπιστώθηκε, ύστερα από ενδελεχή έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των προσώπων αυτών, ότι δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους είτε από τα δηλούμενα στην Εφορία εισοδήματα είτε από εκποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές.

Επί της ουσίας οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν εισοδήματα έως και 10 φορές κάτω των ποσών που είχαν βγάλει στο εξωτερικό.

«Πληρώστε 5% και φέρτε τα λεφτά πίσω στην Ελλάδα»

Εκτός από γιατρούς, επιχειρηματίες, χρηματιστές και δικηγόρους, στο ΣΔΟΕ αναφέρουν και άλλες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι με εισοδήματα
από 40.000 έως 100.000 ευρώ τον χρόνο φέρονται να έχουν αποσύρει από την Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο και να έχουν καταθέσει σε τράπεζες στο Λονδίνο και στην Ελβετία ποσά που κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως και 3 εκατομμύρια ευρώ. Στο ΣΔΟΕ τώρα μετά την ολοκλήρωση των ερευνών εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους. Κατ' αρχάς το βέβαιο είναι ότι θα καλέσουν όλους αυτούς τους φορολογούμενους να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό. Επί της ουσίας, θα ζητήσουν το «πόθεν έσχες» των χρημάτων αυτών.

Ωστόσο δεν αποκλείεται (αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο) να αναμένουν να ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος χάριτος που έχει δώσει η κυβέρνηση (έως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2010) προκειμένου όσοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό χρήματα τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν να τα επανεισάγουν πληρώνοντας ως πρόστιμο το 5% του ποσού. Οσοι το πράξουν θα έχουν φορολογική αμνηστία διά παντός (την ίδια πρακτική ακολούθησε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα να επαναπατριστούν στις τράπεζες της γείτονος περίπου 10 δισ. ευρώ).

Δηλαδή, σε ένα ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει στην Εφορία 50.000 ευρώ για να νομιμοποιήσει τα χρήματά του. Σημειώνεται όμως ότι όσοι έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού και η προέλευσή τους είναι απόλυτα δικαιολογημένη (εισοδήματα, εκποίηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, δωρεές), μπορούν να τα επανεισάγουν στη χώρα μόνο εάν το επιθυμούν και χωρίς καμία ποινή. Στο ΣΔΟΕ αναμένουν ακόμα να διαπιστώσουν ποιοι θα πέσουν στην παγίδα της μη καταβολής του φόρου 10% που υποχρεούνται να πληρώσουν στην Εφορία όλοι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, εφόσον φυσικά παρόμοιος φόρος δεν προβλέπεται στη χώρα όπου είναι «παρκαρισμένα» τα χρήματα.

Η ελληνική νομοθεσία με τον Ν.3697/2008 προβλέπει ότι όποιο φυσικό πρόσωπο αποκτά μερίσματα από αλλοδαπή εταιρεία ή τόκους από καταθέσεις που έχει στην αλλοδαπή και το προϊόν της είσπραξης παραμένει στο εξωτερικό, τότε ο δικαιούχος των μερισμάτων ή των τόκων θα πρέπει να αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο 10% εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία υπάγεται. Αυτό πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με τον νόμο, μέσα στον επόμενο μήνα από την καταβολή ή την πίστωση των τόκων, προσκομίζοντας και το πρωτότυπο αποδεικτικό της αλλοδαπής τράπεζας από το οποίο προκύπτουν το ποσό
των τόκων που καταβλήθηκε σε αυτόν ή με το οποίο πιστώθηκε ο λογαριασμός του στην αλλοδαπή, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί και ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης.
«Σήκωσαν» €29,5 δισ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, από τις ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο χρό- νο έχουν αποσυρθεί κοντά στα 29,5 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από 275 δισ. ευρώ που ήταν οι συνολικές καταθέσεις των τραπεζών, ήδη το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 245 δισ. ευρώ. Μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο τον Ιούλιο η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός βέβαια που δεν οφείλεται μόνο στον πανικό που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους σχετικά με τη φημολογία περί πτώχευσης της Ελλάδας (τότε περί τα 10 δισ. ευρώ είχαν αποσυρθεί από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών της Κύπρου, της Μ. Βρετανίας, της Ελβετίας κ.ά.). Η μεγάλη πτώση των καταθέσεων οφείλεται ακόμα στο γεγονός ότι με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων (περικοπές των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αύξηση της φορολογίας, έκτακτες εισφορές), οι Ελληνες πλέον δαπανούν από τα έτοιμα προ-
κειμένου να συντηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν πριν, ή, εναλλακτικά, για να αποπληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι σε πολλές περιπτώσεις πολίτες οι οποίοι έμειναν άνεργοι δαπανούν από τα έτοιμα έως ότου βρουν μια άλλη δουλειά. Τα ίδια στελέχη εξηγούν επίσης ότι κάποιοι επιχειρηματίες εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιχείρησή τους.


Read more...

«Κακόγουστο παιχνίδι σε βάρος μου» ...


Συνέντευξη στους ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ
Δεν θέλει ν' αλλάξει υπουργείο, γιατί «τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος», δεν θέλει να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, γιατί «υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης», πιστεύει ότι η...

πολιτική της «θίγει οργανωμένα συμφέροντα» και γι' αυτό είναι «θύμα διαρροών, δυσφημιστικών σχολίων και συντροφικών μαχαιρωμάτων».

* Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, παραδέχεται ότι έχει διαφορετικές απόψεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε ορισμένα θέματα, αλλά «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και επιτυγχάνεται σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο». Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα θα εισηγηθεί στην Ε.Ε. τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών».

* Σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί ή φεύγετε από την κυβέρνηση, ή αλλάζετε υπουργείο.

- Από το 2007 που μπήκα στην πολιτική, κάθε δύο μήνες κυκλοφορούν «φήμες» ότι είτε μετακινούμαι, είτε ανασχηματίζομαι, είτε... καταργούμαι. Εχω αρχίσει να συνηθίζω αυτό το κακόγουστο παιχνίδι.

* Βρίσκεστε μονίμως στο στόχαστρο. Υπάρχει κάποιο κέντρο που λειτουργεί εναντίον σας;

- Ενας πολιτικός που παράγει έργο και θίγει τα κακώς κείμενα έχει απέναντί του οργανωμένα συμφέροντα ή κάποιους οι οποίοι προσπαθούν με μικροπολιτικά τερτίπια, δυσφημιστικά σχόλια, διαρροές και επινοημένα σενάρια να απαξιώσουν το έργο του.

* Υπάρχουν, πιστεύετε, και άλλες αιτίες δυσαρέσκειας;

- Αυτό το υπουργείο μοιράζει λεφτά, εποπτεύει την αγορά, επιβάλλει πρόστιμα και καθορίζει τιμές σε ευαίσθητους τομείς, όπως στα φάρμακα. Οταν αυτό γίνεται με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δυσαρεστεί ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε άλλες πρακτικές. Δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά σε αεριτζήδες.

* Υπάρχουν και συντροφικά μαχαιρώματα;

- Ισως... Στην πολιτική υπάρχουν και αυτά. Προσωπικά έχω εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους μου.

* Αν σας πει ο κ. Παπανδρέου να είστε υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, τι θα πείτε;

- Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

* Θέλετε να μετακινηθείτε; Μήπως έχει κλείσει ένας κύκλος για σας;

- Μόλις τώρα ανοίγει ένας κύκλος σ' αυτό το υπουργείο. Εχει παραχθεί πολύ έργο, κυρίως θεσμικό και νομοθετικό, και τώρα είναι η στιγμή της υλοποίησης. Και, επειδή με ενδιαφέρει να κριθώ από τα αποτελέσματα, θέλω να ολοκληρώσω αυτό το έργο.

* Κυκλοφορεί ότι με τον Γ. Παπακωνσταντίνου έχετε πρόβλημα συνεννόησης.

- Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου συνεργαζόμαστε από το 2007 άψογα. Σε ορισμένα θέματα έχουμε διαφορετικές απόψεις, τις συζητάμε, υπάρχει διάλογος και τελικώς γίνεται η σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο.

* Είστε κυβέρνηση εννιά μήνες. Σε ποια σημεία θα εντοπίζατε αδυναμίες;

- Σε δύο τομείς: Απαιτείται βελτίωση στο πεδίο των διοικητικών μηχανισμών, και εδώ η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι το κλειδί. Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την ευρύτερη επικοινωνία. Δεν δίνουμε όση σημασία χρειάζεται στην ενημέρωση του κόσμου και στην ανάδειξη των πολιτικών μας επιλογών.

* 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα απειλούνται;

- Οχι.

* Το 2011 θα βγούμε ξανά στις αγορές;

- Πιστεύω πως ναι.

* Το 2012 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης;

- Πιστεύω ναι.

* Από πότε οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να κερδίζουν μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί;

- Με το τέλος του μνημονίου.

* Αναδιαπραγμάτευση χρέους θα γίνει;

- Με την εφαρμογή του προγράμματος δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα.

* Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε από ένα κομμάτι της αριστεράς ότι είστε κυβέρνηση δωσιλόγων;

- Επαναστατώ. Σπάνια βλέπει κανείς μια κυβέρνηση που διαθέτει τόσα ικανά στελέχη να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί αγαπούν τον τόπο τους.

* Δικαιωθήκατε όταν είπατε ότι οδεύουμε προς το ΔΝΤ. Τώρα τι πρόταση κάνετε;

- Τότε, τον Δεκέμβριο του 2009, έβλεπα ότι μπαίναμε σε ένα τσουνάμι της διεθνούς κερδοσκοπίας από το οποίο πολύ δύσκολα θα βγαίναμε μόνοι μας. Ο μηχανισμός στήριξης ήταν ένα κατόρθωμα. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός υπήρξαν πρωτεργάτες στη δημιουργία ευρωπαϊκών θεσμών. Τώρα οι θεσμοί πρέπει να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και να προχωρήσει πιο τολμηρά η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.

* Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει διεύρυνση;

- Πιστεύω ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα κριθούν από τη ρευστότητα στην αγορά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών. Πρόκειται για δική μας πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Ηδη συζητάμε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ξένες τράπεζες.

* Υπάρχει κόντρα με τις τράπεζες;

- Η αλήθεια είναι σύνθετη. Από τη μία μεριά οι τράπεζες έχουν ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας. Από την άλλη όμως οφείλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που έχουν και να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά με λογικούς όρους. Διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε ανάπτυξη.

* Πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο.

- Εχουμε ανακοινώσει ένα τριετές Συμβόλαιο Στήριξης των Μικρομεσαίων ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Μια μεγάλη ανάσα αυτή την περίοδο. Η αποτελεσματικότητα όμως του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις με μικροπιστώσεις ή δάνεια.

* Πώς βλέπετε τις αλλαγές που έρχονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα;

- Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική. Χρειαζόμαστε επομένως έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, παροχή επαρκούς ρευστότητας στην αγορά και οι όποιες συγχωνεύσεις να μην αντιστρατεύονται τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο.

* Θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2010;

- Ολα τα μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στο μνημόνιο. Η υλοποίηση του προγράμματος πηγαίνει καλά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις αποκλίσεις, που πιστεύω ότι δεν θα είναι σημαντικές.

* Πώς θα αντιμετωπίσετε τον φονικό συνδυασμό υψηλής ανεργίας, πληθωρισμού, ύφεσης και υψηλού χρέους;

- Η οικονομία είναι σαν το ανθρώπινο σώμα. Οταν δίνεις ένα φάρμακο, γνωρίζεις και τις επιπτώσεις του σε άλλα όργανα. Η δραστική περικοπή 20 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ, βάθυνε την ύφεση που είχε ήδη αρχίσει το 2009. Το ίδιο ισχύει με την αύξηση των ειδικών φόρων που μερικώς αντανακλάται στις τιμές. Το στοίχημα είναι να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές μεταβολές και να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις ώστε από το μέσο του 2011 να δούμε μια πραγματική αλλαγή.

* Σας κατηγορούν ότι καθυστερείτε αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

- Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Εχουμε προχωρήσει πάνω από 15 παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, την αποκέντρωση, αναθεώρηση και επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την άρση του καμποτάζ, την προώθηση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιφέρεια, την ανατιμολόγηση 5.000 φαρμάκων, τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, την υπερχρέωση νοικοκυριών, την αναστολή πλειστηριασμών, και έπονται άλλες τομές, όπως το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

* Γιατί όμως καθυστέρησε ο αναπτυξιακός νόμος;

- Αυτή είναι μια άλλη «καραμέλα» που κάποιοι άσπονδοι φίλοι πιπιλίζουν. Ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2011, καθώς όλη τη διάρκεια του 2010 χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες πολύ πριν από τον Ιανουάριο του 2011.

* Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και με 40% φορολογικό συντελεστή;

- Μέσα στο 2010 χρηματοδοτούμε επενδύσεις με 1,2 δισ. ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Εχουν παγώσει επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την αρχή του χρόνου έχουμε ήδη ξεμπλοκάρει δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 2 δισ. και έπονται άλλες δώδεκα.

* Θα υπάρξει κοινωνικό πακέτο στη ΔΕΘ;

- Βεβαίως.

* Πώς θα γίνει αυτό εφικτό με μόνο 100 εκατ. ευρώ;

- Κοινωνικό πακέτο δεν σημαίνει, αναγκαστικά, επιδόματα. Σημαίνει χαμηλή τιμή φαρμάκων, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόνοια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπηρεσίες υγείας, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το Δημόσιο, ολοήμερα σχολεία και στοχευμένα προγράμματα εργασίας και κατάρτισης για τα οποία υπάρχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
enet.gr


Read more...

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ολυμπία Λιάτσου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Από τις δυσκολότερες σχολικές χρονιές της τελευταίας δεκαετίας για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς αλλά κυρίως για το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να είναι η φετινή, που ξεκινάει στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός ρεκόρ των συνταξιοδοτούμενων, οι μειωμένοι...
κατά 50% από πέρσι διορισμοί των μόνιμων εκπαιδευτικών, οι λιγότερες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών, η κατάργηση των ωρομισθίων, είναι τα θέματα στα οποία καλείται να δώσει λύση το υπουργείο. Ο τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που θα βγουν φέτος στη σύνταξη (11.466 συνταξιοδοτήσεις σε σχέση με 4.355 πέρσι), αναμένεται να δημουργήσει εικόνα ερήμωσης σε πολλά σχολεία της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν φυσικά απρόβλεπτη, αφού το νέο ασφαλιστικό έχει οδηγήσει σε φυγή πολλούς εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ωστόσο, στο χώρο της παιδείας οι συνέπειες μιας τόσο μεγάλης φυγής πρέπει πάση θυσία να είναι αναστρέψιμες. Με ποιον τρόπο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα το υπουργείο; 1 Με περικοπές αποσπάσεων. Οι δραστικές περικοπές των αποσπάσεων είναι το μέτρο στο οποίο στηρίζεται το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη μεγάλου μέρους των κενών. Σε 5.136 προσδιορίστηκε ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που ήταν αποσπασμένοι σε γραφεία εκπαίδευσης, οργανισμούς, βιβλιοθήκες και φυσικά την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, οι οποίοι φέτος επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις. Μαζί με 900 ακόμη εκπαιδευτικούς των οποίων οι αιτήσεις για εκπαιδευτικές άδειες δεν έγιναν δεκτές φτάνουμε σε έναν αριθμό 6.000 διδασκόντων που θα μπουν φέτος στις τάξεις. 2 Με αναπληρωτές. Οπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, έχει δεσμεύσει πιστώσεις για προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου. Το κρας τεστ πάντως της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται ότι θα γίνει στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, όπου θα υπάρχει πλήρη εικόνα σε όλα τα σχολεία της χώρας. Οι εκτιμήσεις τώρα από τις δύο ομοσπονδίες των διδασκόντων, τόσο της ΔΟΕ όσο και της ΟΛΜΕ, λένε ότι οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν φέτος στα σχολεία θα είναι εκρηκτικές. Με το δεδομένο ότι κατά την περσινή χρονιά είχαμε 7.000 κενά ενώ οι διορισμοί ήταν διπλάσιοι και οι συνταξιοδοτήσεις λιγότερες από 4.500, αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι φέτος ο αριθμός των κενών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Η ΟΛΜΕ μιλάει για 23.000 κενά, τα 11.000 στην πρωτοβάθμια και τα 12.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και οι δύο ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς (η ΟΛΜΕ ζητεί τον διορισμό ακόμη 6.000 καθηγητών) για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο και θα υπάρξουν και αντιδράσεις από τους γονείς των μαθητών, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων προκειμένου να εξοικονομηθεί αριθμός εκπαιδευτικών. Ετσι αναμένεται ότι θα συγκροτηθούν τμήματα με πάνω από 25 μαθητές, ενώ μέχρι σήμερα τα περισσότερα σχολεία λειτουργούσαν με 22 έως 25 μαθητές στην τάξη. Το υπουργείο Παιδείας είναι ακόμη αποφασισμένο να ενεργοποιήσει διατάξεις του Νόμου 1566/85 περί υπερωριακής διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων σε ένα σχολείο δεν αρκεί για να καλύψει τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αναθέσει την κάλυψη των ωρών αυτών σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου με προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία μέχρι 5 ώρες την εβδομάδα. Η ίδια απόφαση μπορεί να ληφθεί και από το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο εάν η υπερωριακή απασχόληση αφορά σε εκπαιδευτικούς άλλου γειτονικού, κατά προτίμηση, σχολείου. Να σημειωθεί εδώ ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν έχουν ακόμη οριστεί, ενώ θα έχουμε και μείωση έμπειρου προσωπικού στα σχολεία αφού ανάμεσα στους συνταξιοδοτούμενους είναι και πολλοί διευθυντές σχολείων. Επίσης από φέτος δίνεται η δυνατότητα σε περιφερειακούς διευθυντές να προχωρούν σε μετακινήσεις εκπαιδευτικών ανάμεσα σε σχολεία της περιφέρειας ή σε γειτονικούς νομούς. Αυτό θα γίνει σε περιπτώσεις όπου σε κάποιο σχολείο υπάρχει πλεονάζων αριθμός μιας ειδικότητας καθηγητή, ενώ σε κάποιο άλλο γειτονικό υπάρχει έλλειμμα. Εχει αποφασιστεί, επίσης, να αξιοποιηθούν οι καθηγητές που έχουν δεύτερο πτυχίο σε δεύτερη ειδικότητα αλλά είναι διορισμένοι με την πρώτη τους ειδικότητα. Δηλαδή, κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο φιλόλογου θα μπορεί να αναλάβει διδασκαλία, εάν υπάρχει κενό, και σε φιλολογικά μαθήματα.
Read more...

ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ...


Μάχη με τις φλόγες, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κάρυστο, ενώ τα εναέρια μέσα παραμένουν καθηλωμένα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Τρεις κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο χωριό Αετός, όπου μαίνεται το...
κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Μύλοι Καρύστου. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε ότι είναι άθλος ότι μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να εμποδίσουν τη φωτιά από το να κάψει σπίτια. Στην περιοχή επιχειρούν 27 πυροσβεστικά οχήματα με 61 πυροσβέστες, 32 πεζοπόροι, 10 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών. Άλλη μια φωτιά με σοβαρή έκταση βρίσκεται σε εξέλιξη την περιοχή Λευκόρροια Ιεράπετρας Κρήτης. Η φωτιά εκεί δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της. Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή την ώρα στην Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες τρεις φωτιές μικρής όμως έκτασης, οι οποίες δεν απειλούν σπίτια. Οι δύο φωτιές είναι στην περιοχή του Ρεθύμνου και η μία επίσης στην Ιεράπετρα.
Read more...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΡΑΒΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2 ΔΙΣ. ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!


Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Δύο ξένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν πάνω από δύο δισ. ευρώ, αξιοποιώντας ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης (30 - 50 χρόνια). Πρόκειται για την Orascom, που ανήκει κατά 55% στην οικογένεια του Αιγύπτιου επιχειρηματία Σαουίρις, και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, που διεθνώς κυρίως δραστηριοποιείται στον...
ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Orascom ενδιαφέρεται για εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως τουριστικά στη Ρόδο και την Κρήτη. H Qatar Holding εστιάζει το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά σε επενδύσεις που έχει ήδη στην Ελλάδα (π. χ. Λιμάνι Αστακού) και σε εκτάσεις όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην πράσινη ενέργεια. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στον τουρισμό, όπως στη Σάμο. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι Orascom και Qatar Holding ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία. Οι εταιρείες είχαν ήδη προεπιλέξει τις περιοχές του ενδιαφέροντος και τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να αναπτύξουν. Η ΚΕΔ έδωσε στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιοχές και εναλλακτικές προτάσεις. Στη συνέχεια οι Orascom και Qatar ζήτησαν χάρτες, δορυφορικές απεικονίσεις, τοπογραφικά, χρήσεις γης, αντικειμενικές αξίες και τη νομική κατάσταση συγκεκριμένων εκτάσεων. Η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν κάτω από 500 εκατ. ευρώ για κάθε project, διότι δεν τους συμφέρει αφού δεν προκύπτουν οι οικονομίες κλίμακος που επιθυμούν. Με άλλα λόγια, ή θα επενδύσουν μεγάλα ποσά ή τίποτα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους συνήθως επιλέγουν πάνω από μία τοποθεσία (project) σε μία αγορά. Ετσι, λοιπόν, εκτιμάται ότι αν τελικά καταλήξουν οι εταιρείες αυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, τότε αναμένονται έσοδα από τις συμβάσεις άνω των δύο δισ. ευρώ τουλάχιστον δύο project των 500 εκατ. ευρώ για την κάθε μία. Orascom Στη Ρόδο το ενδιαφέρον της Orascom επικεντρώνεται στον Δήμο Αφάντου, όπου υπάρχει μία έκταση του Δημοσίου 175 στρεμμάτων. Στην Κρήτη ενδιαφέρεται για τις Γούρνες του Νομού Ηρακλείου. Εκεί υπάρχει μία έκταση 738 στρεμμάτων (πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών) που προορίζεται επίσης για τουριστική αξιοποίηση. Επίσης, στην ίδια περιοχή υπάρχει μία άλλη έκταση 450 στρεμμάτων για αξιοποίηση μέσω εξεύρεσης επενδυτή μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά με συμμετοχή των τοπικών φορέων στα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της Orascom περιηγήθηκε τον Ιούλιο στη Ρόδο και την Κρήτη. Ο όμιλος της Orascom, με ενεργητικό άνω των 12 δισ. δολαρίων, έχει τέσσερις κλάδους: τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, ξενοδοχεία - τουρισμός και πληροφορική. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μία πόλη στο Andermatt της Ελβετίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.440 μέτρων. Επίσης, έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ομάν, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Qatar Holding Από την πλευρά της, η Qatar Holding ενδιαφέρεται για εκτάσεις στο Ρίο και στο Μεσολόγγι που βρίσκονται κοντά στην επένδυσή της στο λιμάνι του Αστακού. Επίσης, ενδιαφέρεται για τις Αλυκές Ζακύνθου και το Βαθύ Σάμου. Στην περιοχή του Ρίου υπάρχει δημόσια έκταση 270 στρεμμάτων (πρώην εργοταξιακός χώρος της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου). Η έκταση αυτή προορίζεται για αξιοποίηση μέσω εξεύρεσης επενδυτή μακροχρόνιας μίσθωσης με συμμετοχή των φορέων στα έσοδα. Η έκταση ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση, αν και η τελική πρόταση αναμένεται από τον ανάδοχο που θα προκύψει από νέο διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔ για 30 συνολικά ακίνητα. Η άλλη περιοχή που τράβηξε το ενδιαφέρον του Κατάρ αφορά 278 στρέμματα στο Μεσολόγγι που προορίζεται για βιομηχανική αξιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatar εξετάζει διάφορες χρήσεις για τις περιοχές αυτές, όπως μαρίνες στην περίπτωση της τουριστική αξιοποίησης και εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου ή άλλες ενεργειακές δραστηριότητες (περίπτωση βιομηχανικής αξιοποίησης). Το Βαθύ Σάμου προορίζεται μόνο για τουριστικές επενδύσεις. Εκεί υπάρχουν δύο δημόσιες εκτάσεις, 939 στρεμμάτων και 221,6 στρεμάτων, αντίστοιχα. Στην περιχή Αλυκές στη Ζάκυνθο (170 στρέμματα) η Qatar ενδιαφέρεται να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, αναμένεται η τελική πρόταση των αναδόχων (επικεφαλής η Εθνική Τράπεζα) για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης. Συντονισμός από το Μαξίμου Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (ελληνικών και ξένων) συντονίζεται από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στόχος είναι να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Σε αυτό συμμετέχουν η (ΚΕΔ) και ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Επίσης, προχώρησε η αλλαγή της διοίκησης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), επιλέγοντας δύο πρόσωπα κύρους. Πρόεδρος από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει ο καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, με πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο μηχανικός Δημήτρης Μαρζάβας, με εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα στις επενδύσεις κτηματαγοράς και με μεταπτυχιακά στο ΕΜΠ και στο LSE.

Read more...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σημαντικές αλλαγές στη «χωροταξία», αλλά και στα πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου προσανατολίζεται να επιφέρει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο του κυοφορούμενου ανασχηματισμού, η πραγματοποίηση του οποίου τοποθετείται το διάστημα μεταξύ 4 και 8 Σεπτεμβρίου. Παρότι ο...
«πολιτικός χρόνος» μέχρι τότε είναι μακρύς και τα υφιστάμενα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις καθημερινές του πολιτικές δραστηριότητες -πλην των επίσημων επαφών του- σε χώρο εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί γραφεία θα διαθέτει και η «ομάδα» που έδωσε με επιτυχία τις αντιπολιτευτικές μάχες της περιόδου 2008 - 2009, που οδήγησαν τελικώς το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Δηλαδή, οι Γ. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Τίνα Μπιρμπίλη -οι τέσσερις τελευταίοι διατηρώντας τα σημερινά τους χαρτοφυλάκια-, Ν. Αθανασάκης και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Τα ανωτέρω στελέχη θα έχουν σε συνεργασία με τους κατά θέμα αρμόδιους υπουργούς την ευθύνη χάραξης του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ενώ διακριτό ρόλο συνδέσμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να έχει ο κ. Γ. Ραγκούσης, πιθανώς ως υπουργός Προεδρίας. Ανοικτό παραμένει εάν στο σχήμα που εξετάζει ο κ. Παπανδρέου θα μετέχει ο κ. Χ. Παμπούκης ή θα του ανατεθεί άλλο χαρτοφυλάκιο. Πάντως, θέμα μετακίνησης του νυν υπουργού Επικρατείας στο υπουργείο Εξωτερικών δεν φαίνεται να υφίσταται, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να παραμείνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με αναπληρωτή τον κ. Δ. Δρούτσα. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη η μετακίνηση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Ανάπτυξης. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης επιθυμεί να αλλάξει χώρο ευθύνης, ενώ η έξοδος από την ύφεση και ο έλεγχος των τιμών είναι δύο από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης όντως μετακινηθεί στο Ανάπτυξης στο «τραπέζι» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε πέσει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, αλλά εσχάτως ως πιθανοί υποψήφιοι για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρονται και οι κ. Κ. Σκανδαλίδης και Γ. Φλωρίδης, στην περίπτωση κατά την οποία ο τελευταίος εμμείνει στην άρνηση να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Μακεδονίας. Επίσης, κάποια σενάρια φέρουν τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο να μετακινείται στο υπουργείο Υγείας, με τον κ. Γ. Κουτρουμάνη να αναβαθμίζεται σε υπουργό Εργασίας. Από τα νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου «αμετακίνητοι» στις θέσεις τους θεωρούνται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεοδ. Πάγκαλος, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευαγγ. Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, παρότι αρχικώς υπήρχαν σκέψεις να μετατεθεί εκείνη στο Ανάπτυξης, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και -μετά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τον πρωθυπουργό- η κ. Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης, αλλαγές δεν πρέπει να αναμένονται στην «ομάδα» του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη θα παραμείνει διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ παρά τα σενάρια περί μετακίνησής του στην κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ο κ. Χρ. Παπουτσής να παραμείνει γραμματέας της «πράσινης» Κ.Ο. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί επαρκής αντικαταστάτης του. Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Π. Ευθυμίου, που μετά την εκλογή του στην προεδρία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ δεν μπορεί την επόμενη διετία να κατέχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, τέλος, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αποχώρηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνας Μπατζελή, προκειμένου να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ενδεχομένως της κ. Φώφης Γεννηματά, στην οποία αναμένεται να προταθεί να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής ως αντίπαλος του κ. Β. Κικίλια. Παράλληλα, επισφαλείς θεωρούνται οι θέσεις, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη, της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, που παραμένει άγνωστο εάν θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις ή θα τους ανατεθούν από τον κ. Γ. Παπανδρέου καθήκοντα εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ολα τα ανωτέρω, βέβαιως, τελούν υπό την αίρεση των τελικών επιλογών του πρωθυπουργού, που επί του παρόντος δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Γιατί, όπως χαρακτηριστκά αναφέρει εξ απορρήτων συνεργάτης του, ο κ. Παπανδρέου τις τελικές του αποφάσεις, ειδικά όταν αφορούν πρόσωπα, τις λαμβάνει «λίγα λεπτά πριν τις ανακοινώσει». Στην ατζέντα του πρωθυπουργού και πολλά νέα ονόματα Εμπειρα στελέχη ή βουλευτές που έχουν διακριθεί στη Βουλή αναμένεται να αξιοποιήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Οπως αναγνωρίζουν στενοί του συνεργάτες, το 2011 θα είναι εξαιρετικά δύσκολος χρόνος για την κυβέρνηση, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει το άλλοθι των ευθυνών της διακυβέρνησης Καραμανλή για τα προβλήματα της χώρας, και ως εκ τούτου τα περιθώρια πειραματισμών είναι «ανύπαρκτα». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού προς αξιοποίηση είναι αυτά των πρώην υπουργών κ. Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Φλωρίδη και Χρ. Πρωτόπαπα Οι δύο πρώτοι είναι πιθανόν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια, ενώ στον τελευταίο, εάν περιληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα δοθούν αρμοδιότητες υφυπουργού. Επίσης, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του κ. Τηλ. Χυτήρη και η επιστροφή στην κυβέρνηση του κ. Ντ. Ρόβλια που είχε υποβάλει παραίτηση τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, πιθανό είναι θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα να βρεθεί για την κ. Ελενα Παναρίτη την οποία συνεχίζει να συμβουλεύεται ο κ. Γ. Παπανδρέου για τα θέματα της οικονομίας.
Read more...

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε «μπούμερανγκ» για τα δημόσια έσοδα τείνει να μετατραπεί η αύξηση των έμμεσων φόρων σε σειρά αγαθών, καθώς οι ανατιμήσεις οδήγησαν, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, σε σοβαρή μείωση της κατανάλωσης. Μόνο από τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σε τσιγάρα, ποτά και αυτοκίνητα, οι απώλειες στα κρατικά έσοδα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογισθούν οι...
απώλειες από το ΦΠΑ και τους φόρους στα καύσιμα, τότε ο σχετικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα, στα τσιγάρα -και ενώ το κράτος έχει προϋπολογίσει αύξηση εσόδων κατά 1,13 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ)- το πρώτο εξάμηνο οι επιπλέον εισπράξεις ήταν μόλις 250 εκατ. ευρώ. Με βάση το παραπάνω στοιχείο, η εκτίμηση ότι η φετινή απόκλιση από τα αναμενόμενα επιπλέον έσοδα θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ δείχνει να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία Απώλειες, εξάλλου, υπάρχουν και από το ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 το κράτος εισέπραξε από το ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού 407 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 43,8% του συνολικού ποσού (930 εκατ. ευρώ) που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Με δεδομένα τα έως τώρα στοιχεία για τις πωλήσεις, αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση ροής των εσόδων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, οι πωλήσεις τυποποιημένων και «στριφτών» τσιγάρων μειώθηκαν το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 κατά 11,1%, ενώ τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009 η μείωση ήταν 15,6%. «Διαρροή» εσόδων για το κράτος καταγράφεται και από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά. Ενώ είχε εκτιμηθεί ότι η επίπτωση από τις τρεις αυξήσεις του ΕΦΚΟΠ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών) θα συνεπαγόταν επιπλέον έσοδα 170 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα επιπλέον έσοδα είναι μόλις 43 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλκοολούχων ποτών, η μείωση της κατανάλωσης το πρώτο πεντάμηνο του 2010 ήταν περί το 30%, ενώ όπως οι ίδιοι εκτιμούν, το Δημόσιο δεν θα καταφέρει να εισπράξει «ούτε τα μισά». Για μείωση της εγχώριας ζήτησης στη βενζίνη κατά 30% κάνουν λόγο και οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων. Από τις τρεις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα το 2010, η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει ότι τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά 1,48 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο του 2010 τα έσοδα έχουν αυξηθεί μόλις κατά 480 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανήλθαν σε 3,202 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 56,2% του συνολικού ποσού που προβλέπεται για το 2010. Τέλος, μόλις 198 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου το κράτος από τα τέλη ταξινόμησης, ενώ έχει προϋπολογίσει για όλο το έτος 490 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εισαγωγέων, τα έσοδα του κράτους από τον κλάδο αυτοκινήτου (ΦΠΑ, τέλη ταξινόμησης) αναμένεται να περιοριστούν στα 730 εκατ. ευρώ, αντί 980 εκατ. ευρώ. Οι βαλκανικές αγορές είναι πιο φθηνές Για αγορές στα Σκόπια και τη Σόφια εκδράμουν τα Σαββατοκύριακα κάτοικοι των νομών στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, αλλά και στο σύνολο των προϊόντων λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, είχε αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να περνούν τα σύνορα για να προμηθεύονται τα παραπάνω σε σαφώς χαμηλότερες τιμές. Μόνον κάθε Σαββατοκύριακο, από τις εξορμήσεις των Βορειοελλαδιτών στις γειτονικές χώρες προκειμένου να προμηθευτούν φθηνότερα καύσιμα, υπολογίζεται ότι τα κρατικά ταμεία χάνουν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς το Δημόσιο δεν εισπράττει τους φόρους που αντιστοιχούν εάν τα καύσιμα αυτά πωλούνταν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιας Βενζινοπωλών Ελλάδος, μόνον σε ένα Σαββατοκύριακο από τρία πρατήρια που βρίσκονται στη μεθοριακή διάβαση του Ορμενίου, Ελληνες οδηγοί προμηθεύτηκαν 150.000 λίτρα βενζίνης. Το κέρδος για τον καταναλωτή είναι 40-50 λεπτά το λίτρο, όσο είναι η διαφορά τιμής, αλλά η απώλεια για το Δημόσιο είναι πολλαπλάσια, 1 ευρώ το λίτρο, αφού χάνει το σύνολο των φόρων που θα εισέπραττε αν η πώληση γινόταν στην Ελλάδα, «συν» τον φόρο εισοδήματος εταιρειών και πρατηρίων. Οι οδηγοί δεν «φουλάρουν» μόνο τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, αλλά αγοράζουν και κούτες -πολλές- τσιγάρων. Να γιατί: ένα πακέτο τσιγάρα που στην Ελλάδα κοστίζει 3,80 ευρώ, στην Αλβανία πωλείται προς 1,55 ευρώ, στην ΠΓΔΜ προς 1,94 ευρώ και στη Βουλγαρία προς 2,56 ευρώ.

Read more...

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Το ερώτημα επανέρχεται συνεχώς στο μυαλό ελλήνων πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών από το 2002. Η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας ευνοεί ή όχι την Ελλάδα; Η απάντηση δεν είναι προφανώς εύκολη. «Ο Ερντογάν είναι όπως ο Ιανός» επισημαίνει προς «Το Βήμα» κορυφαίο διπλωματικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών- συμπυκνώνοντας σε μία φράση την ανάλυση για την ψυχογραφία του τούρκου πρωθυπουργού. «Τη μία κοιτάζει προς την Ελλάδα και μας δίνει την...
εντύπωση ότι έχει την πολιτική βούληση να λύσει όλα τα προβλήματα μαζί μας. Την άλληκοιτάζει προς την εσωτερική πολιτική σκηνή του και εμφανίζεται σκληρός». Η αναθεώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, διά της ευρωπαϊκής οδού της «εξημέρωσης του θηρίου», σε συνδυασμό με την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν έξι χρόνια αργότερα γέμισαν ελπίδα την τότε ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχει υπάρξει όλο αυτό το διάστημα, αν και μετά την επάνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία υπό τον κ. Γ.Παπανδρέου τα μηνύματα που εκπέμπει η τουρκική ηγεσία «είναι πολύ ενθαρρυντικά.Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν με πράξεις» σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία του κ. Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα; «Το βασικότερο όλων είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο πρωθυπουργό της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τη Μεταπολίτευση, που επιδιώκει τον εκδημοκρατισμό της χώρας» σημειώνουν διπλωματικές πηγές. «Είναι διαφορετικό για την Αθήνα να συνομιλεί με μία κυβέρνηση που έχει καθαρή δημοκρατική νομιμοποίηση και να μην “καπελώνεται” από τον Στρατό» διευκρινίζουν. Για τον λόγο αυτόν «τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις με τις κρίσεις στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις όσο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ιδιαίτερη σημασία» προσθέτουν. Θα δείξουν κατά πόσον υπάρχει ένα ή περισσότερα κέντρα εξουσίας στην Αγκυρα. Αναλυτές όπως ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ (βλέπε πιο κάτω) αρνούνται την ύπαρξή του. Από την άλλη πλευρά όμως η ύπαρξη μεγάλου αριθμού συμβούλων και η συγκέντρωση κρίσιμων χαρτοφυλακίων στην τουρκική πρωθυπουργία δείχνουν προς την άλλη κατεύθυνση. Ωστόσο η προσωπικότητα του Ερντογάν εμφανίζει στοιχεία τόσο λαϊκισμού όσο και αυταρχισμού ορισμένες φορές. «Ισως να μην μπορεί να κάνει και διαφορετικά» ισχυρίζονται παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Δεν μπορούσε να χτυπήσει αλλιώς το κατεστημένο». Μπορεί η παρουσία Ερντογάν να αποδειχθεί κομβική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας εντός του Ιουλίου, με τις εξόδους των ερευνητικών σκαφών “Τσεσμέ” και “Πίρι Ρέις” στο Βόρειο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελόριζου έδειξαν ότι οι παλαιές πρακτικές συνεχίζονται.Η άδεια όμως για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά ήταν αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές. Ωστόσο «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα η τουρκική πλευρά έχει δείξει θετικά σημάδια που επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο κ. Ερντογάν πάντως έχει το βλέμμα του και στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και ξέρει πολύ καλά πότε να κάνει πίσω όταν δυσκολεύουν τα πράγματα.
Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Η εντολή δόθηκε τηλεφωνικά από παράγοντα του υπουργείου Δικαιοσύνης με απόφαση του υπουργού Χάρη Καστανίδη σε διευθυντές τεσσάρων επαρχιακών φυλακών της χώρας: «Εχουμε πληροφορία ότι σχεδιάζεται και νέα απόδραση με ελικόπτερο»! Και ενώ το περιεχόμενο της πληροφορίας ακούγεται τραγελαφικό για την κοινή γνώμη (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο πετυχημένες αποδράσεις των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό), οι...
παροικούντες εντός των τειχών των φυλακών που βιώνουν το κλίμα αναταραχής που ξέσπασε από τις αρχές Αυγούστου δέχθηκαν την πληροφορία με έντονη ανησυχία και με εντονότερο προβληματισμό και οργή. «Προσοχή στον αέρα» Ηδη στις ταράτσες των φυλακών Δομοκού, Τρικάλων, Λάρισας και Αλικαρνασσού πραγματοποιούνται άτυπες περιπολίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι πάντως δεν οπλοφορούν και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν αν και όταν έρθουν αντιμέτωποι με άνδρες που οπλοφορούν και θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν με ελικόπτερο μία από τις συγκεκριμένες φυλακές. Κανείς άλλωστε δεν είναι σίγουρος ότι και αυτή τη φορά η απόδραση θα είναι αναίμακτη και λίγο ρομαντική, με εκείνους που επιχειρούν την απόδραση να προειδοποιούν τους φύλακες να μην αντιδράσουν, όπως συνέβη στον Κορυδαλλό. Στις συγκεκριμένες φυλακές πάντως κρατούνται άτομα τα οποία σχετίζονται με την απαγωγή Μυλωνά, υπόθεση με λεία εκατομμύρια ευρώ που δεν βρέθηκαν ποτέ και εικάζεται ότι βρίσκονται στην κατοχή εκείνων που πραγματοποίησαν την απαγωγή. Στο συνολικό παζλ αναταραχής στις φυλακές, που για κάποιους θα κορυφωθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου, έρχεται να προστεθεί και επεισόδιο που αποκαλύπτουμε και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την περασμένη εβδομάδα και μετά τις τρεις απόπειρες στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε και μίνι στάση στις φυλακές της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε κρατούμενος με 65 γραμμάρια ηρωίνης (αντιστοιχεί σε περίπου 200 δόσεις) και, όταν απομονώθηκε στο Πειθαρχείο, σημειώθηκε μικρή εξέγερση, με κρατουμένους να σπάνε και να καταστρέφουν εντός των φυλακών και να κυριαρχεί το αίτημά τους να σταλεί ο κρατούμενος στο αναρρωτήριο από το Πειθαρχείο. Επειτα από συνεννοήσεις με το υπουργείο και παρέμβαση της εισαγγελέως της Κέρκυρας ο κρατούμενος εστάλη στο αναρρωτήριο και έληξαν οι ταραχές. Η αλήθεια όμως είναι ότι το επεισόδιο προβλημάτισε ακόμη περισσότερο την ηγεσία του υπουργείου, αφού η όλη εξέγερση φαινόταν καλά οργανωμένη και μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου που δεν συνάδει προς τον αυθόρμητο ξεσηκωμό ομάδας μόνο ποινικών κρατουμένων. Οσοι επιχειρούν να ακτινογραφήσουν τις αιτίες του φαινομένου και το timing της σχεδιαζόμενης, όπως φαίνεται, εξέγερσης συμφωνούν σε μια διαπίστωση. Φαίνεται πράγματι ότι η αναταραχή στις φυλακές και τα απανωτά περιστατικά απόπειρας αποδράσεων (Κορυδαλλός, Μαλανδρίνο, Λάρισα), εκτός από το κίνητρο κάθε κρατουμένου για λίγες ώρες ελευθερίας, που θα είναι πάντα αξεπέραστο, όπως και οι περισσότερες οργανωμένες εξεγέρσεις μέσα στον Αύγουστο, δεν μπορεί να είναι τυχαίες αλλά σίγουρα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο πρόκλησης αποσταθεροποίησης σε έναν ευαίσθητο χώρο που σχετίζεται και με πολιτικές αναταράξεις. Η απόπειρα απόδρασης του Μεξικανού άλλωστε έγινε την ημέρα επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού στη χώρα μας, ημέρα που οι αστυνομικοί ήταν αλλού στραμμένοι, και κάποιοι λένε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Παράλληλα, όπως ομολογούσε παράγοντας των φυλακών, δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει κοινωνικός λειτουργός στις φυλακές του Δομοκού από την πρώτη ημέρα που λειτούργησαν! Θύλακοι συντηρητισμού Ως ένα από τα δεινά που οδήγησαν και στη σημερινή τραγική κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι σίγουρα και η απραξία των τελευταίων πέντε χρόνων. Θύλακοι συντηρητισμού δεν άφησαν υπουργούς της ΝΔ που είχαν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να λάβουν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ετσι τα μέτρα που προωθεί η σημερινή ηγεσία, όπως η ενίσχυση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας όπου κάθε ημέρα θα ισοδυναμεί με δύο ημέρες φυλάκισης και οι μειωμένες ποινές για χρήστες ναρκωτικών, θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει την κατάσταση. Κάθε φορά όμως που τολμηροί υπουργοί εξήγγειλαν παρόμοια μέτρα «έσκαγαν» εξεγέρσεις ή αποδράσεις, με αποτέλεσμα να μην περπατάνε και συγχρόνως να γίνονται εισηγήσεις στον τότε πρωθυπουργό να μην εγκριθούν αυτά τα νομοθετήματα... ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο μεγάλος πονοκέφαλος των αρμοδίων είναι πάντα η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, ο Κορυδαλλός (δικαστικές φυλακές),που, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησής του,φιλοξενεί ακόμη και σήμερα περίπου 2.100 κρατουμένους (συνολικά είναι 11.700), ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως πάντα.Στον Κορυδαλλό «κουμάντο» κάνουν οι Γεωργιανοί,ομάδα σκληρών κρατουμένων,οι οποίοι είναι ενωμένοι,σε αντίθεση με τους αλβανούς κρατουμένους,που μπροστά τους φαντάζουν ως κολέγιο εφήβων πλέον.Σύμφωνα με πληροφορίες,οι απόπειρες απόδρασης από τον Κορυδαλλό ήταν τελικά τρεις.Εκτός από τη γνωστή υπόθεση του Μεξικανού,ο οποίος συνελήφθη έπειτα από επιμονή του υπουργού Δικαιοσύνης να φυλαχθεί η πολυκατοικία στην οποία σταματούσαν ίχνη αίματός του και από όπου επιχείρησε να το σκάσει το πρωί με αποτέλεσμα να συλληφθεί,δύο ακόμη περιστατικά κινητοποίησαν τις αρχές: υπήρξε και απόπειρα απόδρασης Αλβανών που είχαν κόψει τα κάγκελα,ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε και άλλο κάγκελο κομμένο στη Γ΄ πτέρυγα. Σε αυτή τη φυλακή,μας έλεγε άνθρωπος που υπηρέτησε επί χρόνια,δεν ελέγχεται «η κατάσταση με την πρέζα».Τα ναρκωτικά μπαίνουν πλέον ανεξέλεγκτα,ενώ το σύστημα αντιδρά κάθε φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει μέτρα φιλελευθεροποίησης ή διαχωρισμού των εμπόρων από τους χρήστες και τα θύματα...Και από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο μας έγινε η εξής επισήμανση,ενδεικτική για τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει και με τα μέτρα της υπό όρους απόλυσης:«Ορισμένοι θα επιχειρήσουν να περάσουν πλεονέκτημα σε αυτούς που επιθυμούν την καταστολή και όχι τη φιλελευθεροποίηση.Τώρα αυτοί πιστεύουν ότι ξεδοντιάζονται με τα μέτρα που προωθούνται και επιχειρούν να περιορίσουν το φαινόμενο της διακίνησης των ναρκωτικών μέσα στις φυλακές».
Read more...

ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Oι αντάρτες δεν είναι όπως φαίνεται είδος που ευδοκιμεί μόνο στη ΝΔ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Εχουν επεκταθεί και σε άλλα... διαμερίσματα της «δεξιάς πολυκατοικίας»και συγκεκριμένα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ). Ολα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι κκ. Αδ. Γεωργιάδης , Μ. Βορίδης, Αθ. Πλεύρης και Κ. Βελόπουλος, έχουν εκφράσει τις...
τελευταίες εβδομάδες είτε τη διαφωνία τους είτε έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις επιλογές του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρη για τη στήριξη συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων ή την ευρύτερη στρατηγική που ακολουθείται. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα, με την επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη από την Κύπρο στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις για τους υποψηφίους του ΛΑΟΣ αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και αυτή την εβδομάδα. Το τελευταίο διάστημα πάντως, έχουν αυξηθεί οι φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ που αμφισβητούν τις μέχρι στιγμής αποφάσεις του κ. Καρατζαφέρη ως προς τις στηρίξεις που έδωσε. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον κ. Ν. Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων, στον κ. Π. Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον κ. Π. Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι προσανατολίζεται να στηρίξει και τον κ. Κ. Μπακογιάννη , γιο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αν ο τελευταίος αποφασίσει να διεκδικήσει τον Δήμο Καρπενησίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Καρατζαφέρης κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το πρόσωπο που θα στηρίξει στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με δεδομένη την επιλογή του κ. Κ. Γκιουλέκα από τη ΝΔ, πολλοί βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι ο ΛΑΟΣ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, καθώς αναμένεται να υπάρξει κάθοδος και ανεξάρτητου βουλευτή που θα υποστηρίζεται από την κυρία Μπακογιάννη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Επίσης, δεν πρέπει να αποκλείεται και αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ στη συμπρωτεύουσα, αν και προς το παρόν ο κ. Βελόπουλος διαψεύδει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί επιθυμίας του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η στήριξη στην υποψηφιότητα Κακλαμάνη είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει προς το παρόν τα περισσότερα πυρά. Σε αυτήν αντιτάχθηκε κατ΄ αρχήν ο κ. Πλεύρης και ακολούθησαν οι κκ. Γεωργιάδης και Βελόπουλος. Οι «δεύτερες σκέψεις» στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη συνδέονται με την κακή εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας, όπου ολόκληρα τετράγωνα γύρω από την Ομόνοια έχουν μετατραπεί σε «γκέτο» με τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επικαλούνται παράλληλα τη στάση του κ. Κακλαμάνη στο θέμα των μεταναστών, που δεν ταυτίζεται με τις θέσεις του κόμματος όπως ισχυρίζονται. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από τον Δεκαπενταύγουστο σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είπε από την αρχή “στηρίζω Κακλαμάνη”. Αντήλλαξαν επιστολές, όπου ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε και έλαβε συγκεκριμένες υποσχέσεις. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι κόλαση» αποφεύγοντας πάντως να αποδώσει την πλήρη ευθύνη στον δήμαρχο Αθηναίων. Το δίλημμα «μόνοι μας ή μαζί με άλλους;» Το πρόβλημα στους κόλπους του ΛΑΟΣ φαίνεται ότι συμπυκνώνεται στο δίλημμα «Μόνοι μας ή μαζί με άλλους;». Και οι δύο απόψεις έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρώτης άποψης, η αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ σε ορισμένες μεγάλες πόλεις και στις 13 περιφέρειες της χώρας θα επέτρεπε στο κόμμα να καταγράψει την εκλογική του δύναμη. Και προσθέτουν ότι αυτή έχει πολλές πιθανότητες να είναι αυξημένη, για δύο πολύ βασικούς λόγους: «Ο πρώτος» λένε «έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η ψήφος είναι πάντοτε πιο χαλαρή και ο διπολισμός αποδυναμώνεται καθώς οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος λόγος» συμπληρώνουν «σχετίζεται με τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για τη σκληρή οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Παπανδρέου λόγω του μνημονίου με την τρόικα. Και παρά το γεγονός ότι ο ΛΑΟΣ έχει ψηφίσει το μνημόνιο, η κριτική και η ψήφος διαμαρτυρίας» επιμένουν οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης «θα έχουν ως στόχο το ΠαΣοΚ». Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, ο ΛΑΟΣ έχει καταγράψει διψήφια νούμερα σε μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου τόσο στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στην Περιφέρεια Αττικής. Βασικός υποστηρικτής της άποψης αυτής είναι ο κ. Μ. Βορίδης. Οπως υποστηρίζει, μιλώντας στο «Βήμα», «οι μεγάλοι δήμοι και οι περιφέρειες, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τα πρόσωπα που έχουν τόσο σημασία, όσο η στρατηγική και το πλαίσιο. Η άποψή μου είναι» συμπληρώνει «ότι δεν θα μας ωφελήσει να υποστηρίζουμε άλλους υποψηφίους. Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι αστικές περιοχές στις οποίες εντοπίζονται και κοινωνικά στρώματα που πιέζονται πολύ από την οικονομική κρίση και όπου κυριαρχούν θέματα, όπως η μετανάστευση και η εγκληματικότητα, στα οποία ως κόμμα δίνουμε μεγάλη έμφαση». Ερωτηθείς πάντως σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, ένα σενάριο που έχει ακουστεί επίμονα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βορίδης υπογραμμίζει ότι «προσωπικά δεν με ενδιαφέρει». Προσθέτει πάντως ότι αν του ζητηθεί από τον κ. Καρατζαφέρη και εφόσον εξυπηρετούνται.
Read more...