Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Σόιμπλε: Η συμφωνία για την Ελλάδα δεν χρειάζεται έγκριση της γερμανικής Βουλής...


 Σόιμπλε: Η συμφωνία για την Ελλάδα δεν χρειάζεται έγκριση της γερμανικής Βουλής
Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 

«Δεν έγιναν...
μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα, οπότε δεν υπάρχει η ανάγκη για ψήφο στην Bundestag» ανέφερε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Σόιμπλε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ακόμα ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ήταν καλό και μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης...

Read more...

Έως τέλη Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται το 50% των προγραμμάτων ΕΣΠΑ...


Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50 των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, και ήδη όλοι οι φορείς βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής προτάσεων...
για την υλοποίηση νέων έργων, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Θέμα της συνάντησης, ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. «Βάσει του σχεδιασμού που έχουμε πραγματοποιήσει, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50%, το μισό δηλαδή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και ήδη όλοι οι φορείς βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση νέων έργων», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για προσκλήσεις τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων «σε μια σειρά από δραστηριότητες που είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία». «Αναφέρομαι, τόσο στην ενίσχυση του τομέα επιχειρηματικότητας και στην υποστήριξη παρεμβάσεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, όσο και σε δράσεις που σχετίζονται με έργα υποδομών και περιβάλλοντος», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης και επεσήμανε ότι «η κινδυνολογία διαψεύδεται παταγωδώς από τα ίδια τα νούμερα».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε από την πλευρά του ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες, ώστε να μην μείνουν ημιτελή έργα και δημιουργούν στρεβλώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές...

Read more...

Δυναμική παρουσία Παπανδρέου στην Πάτρα (Φωτο)


Στην εκδήλωση παρευρίσκεται ο Περιφεριεάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Βαϊνάς και πολλοί ακόμα πρώην βουλευτές και στελέχη .

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιεί αυτή την στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα..npress.gr

Read more...

Είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος Κομισιόν: Η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει συμπληρωματικό μνημόνιο!


Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει, πως η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει  «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας».
komision
Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν το  πρόσθετο μνημόνιο αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.
Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείο θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει η Κομισιόν.
Η σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει πως, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.
Το παρασκήνιο
Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει.
«Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.
Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.
Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018.
Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.
Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Να «μαζέψουν» τις δηλώσεις Καμμένου...



...προσπαθούν στους ΑΝΕΛ...

Η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι τα όσα είπε ο Π. Καμμένος περί «αντισυνταγματικών αποφάσεων» σχετικά με...
την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, που φέρνει η κυβέρνηση.

«Είναι γεγονός ότι για τον κ. Καμμένο είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο. Βεβαίως το ψήφισε, διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι, το υπόλοιπο της δηλώσης του λέει ότι, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στην πορεία και αυτά τα μέτρα τα οποία είναι δύσκολα, όπως είναι εν προκειμένου ο ΦΠΑ στα νησιά, να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε ή σε κάθε περίπτωση αυτά τα μέτρα, σταδιακά, να αρχίσουνε να απαλύνονται», δήλωσε η Μ. Χρυσοβελώνη στο Mega

Όπως ανέφερε, «η δήλωση είναι αυτή που είναι» και για να την καταλάβει κάποιος «θα πρέπει να διαβάσει το σύνολο της».

Αποστάσεις από Βαρεμένο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, προσπάθησε να πάρει απόσταση από τις δηλώσεις του Π. Καμμένου. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΑΝΕΛ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο κ. Καμμένος και για αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω».

Read more...

ΥΠΟΙΚ: Οι 4 σημαντικές αποφάσεις της συμφωνίας...




Για τέσσερις σημαντικές αποφάσεις που υπήρξαν στο Eurogroup των Βρυξελλών κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σε άτυπη ενημέρωσή του.
Αναλυτικά...

σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.


real.gr

Read more...

Παπανδρέου: Συμβιβασμός στο Eurogroup...


Παπανδρέου: Συμβιβασμός στο Eurogroup με απούσα την Ελλάδα
...με απούσα την Ελλάδα...

«Οι αποφάσεις του Eurogroup θα μπορούσα να πω ότι είναι καλύτερες του αναμενόμενου, αλλά πολύ κατώτερες για τις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού», δήλωσε σήμερα στην Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός...
και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, «οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των θεσμών, ειδικά μεταξύ της Ευρώπης, της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά δυστυχώς με απούσα την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στην Πάτρα ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ενώ στις 19:30 το απόγευμα θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο «Πολιτεία». Επίσης, αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, κομματικά στελέχη και νεολαίους.

Read more...

Γενικός Γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ν. Αντώνογλου...


 
Καθήκοντα ΓΓ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε σήμερα ο γεωπόνος Νίκος Αντώνογλου.

Ο κ. Αντώνογλου, μεταξύ άλλων, έχει...

διατελέσει αντιπρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ).

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε τον κ. Αντώνογλου «έμπειρο και μάχιμο στέλεχος του αγροτικού χώρου», που θα ενισχύσει την προσπάθεια για ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και στήριξη του Έλληνα αγρότη.

«Υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην προσπάθεια και στην πολιτική μας», ανέφερ ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας: «Ο νέος γγ, όπως και ο προηγούμενος, είναι από χρόνια συνοδοιπόρος στους αγώνες και ανήκει στον κύκλο των στενών συνεργατών μου στο υπουργείο»...

Read more...

Παπανδρέου: Πολύ κατώτερες των αναγκών της χώρας οι αποφάσεις του Eurogroup...


 
Καλύτερες του αναμενομένου, αλλά πολύ κατώτερες των αναγκών της χώρας και του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου τις...
αποφάσεις του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αυτές «είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των θεσμών, ειδικά μεταξύ Ευρώπης - της Γερμανίας και του ΔΝΤ, αλλά δυστυχώς με απούσα την Ελλάδα»...


Read more...