Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΙ 6.500 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Επιβεβαιώθηκε, όπως όλα δείχνουν, η λίστα με τους 6.500 υπαλλήλους που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014 καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην Τρόικα έγινε...
αποδεκτό.

Οι απολύσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου και αυτή τη φορά θα προκύψουν μέσω μείωσης των δομών του κράτους, αλλά και μέσω λήξης του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας, αλλά και απομακρύνσεις όσων οι συμβάσεις έχουν λήξει και εξακολουθούν να υπηρετούν με αποφάσεις δικαστηρίων.

Από πού θα γίνουν οι απολύσεις


Μέσα στους επόμενους μήνες υπάλληλοι από τις συγκοινωνίες, συμβασιούχοι και διαθέσιμοι μπαίνουν στο στόχαστρο, σύμφωνα με το «Έθνος».

Η μεγαλύτερη δεξαμενή αναμένεται να είναι αυτή της διαθεσιμότητας καθώς προβλέπεται να απολυθούν μετά τη λήξη του οκταμήνου 3.600 υπάλληλοι.

Βασική δεξαμενή από όπου θα αντληθούν περισσότερες από 1.000 απολύσεις θα είναι ο τομέας των συγκοινωνιών, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1.050 θα απομακρυνθούν από τις συγκοινωνίες με μειώσεις δρομολογίων. Στη σχετική λίστα βρίσκονται τόσο το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η λίστα με τις απολύσεις

-3.600 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα

-1.050 απολύσεις από τις συγκοινωνίες

-1.850 υπάλληλοι με αποφάσεις δικαστηρίων

-Απολύσεις στο υπουργείο πολιτισμού

-Απολύσεις στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δε θα γίνουν άλλες απολύσεις μέσα στη διετία 2015-2016.
 http://fimotro.blogspot.gr/2014/07/6500_14.html

Read more...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αλλαγές αναμένονται, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία δυσπρόσιτων και ακριτικών περιοχών, με στόχο την άμεση κάλυψη των κενών που προκαλούνται κάθε χρόνο. Ήδη, ο...
υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την επαναφορά της εντοπιότητας για τους δασκάλους και καθηγητές, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εξετάζεται και το «ξεκλείδωμα», έπειτα από τέσσερα χρόνια, του πίνακα αναπληρωτών.

Ο πίνακας αυτός έχει «παγώσει» από τις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε δεν προσμετράται η προϋπηρεσία τους.

Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι, ώστε η επικείμενη επαναφορά της μοριοδότησης να μην καταλήξει ξανά σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών-«φαντασμάτων», όπως του Αϊ-Στράτη, δηλαδή σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι δήλωναν ακριτικές περιοχές για να πάρουν τα πρόσθετα μόρια και μετά, μέσω διαφόρων μεθόδων (αποσπάσεις, επαπειλούμενες κυήσεις, άδειες κ.λπ.) δεν εμφανίζονταν στα σχολεία αυτά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα κενά.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6222.html

Read more...

Ένοχοι, oι Παπαγεωργόπουλος, Λεμούσιας και Σαξώνης...



Το δικαστήριο εκρινε πριν από λίγο ένοχο τον Σαξώνη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης, ένοχους για απλή συνέργεια τον Παπαγεωργόπουλο και τον Λεμούσια, ενώ...
ένοχους για συνέργεια σε βαθμό πλημμελήματος έκρινε τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, Γκόλα και Γκαϊτατζή, οι οποίοι το πιο πιθανό είναι πως θα αφεθούν ελεύθεροι.
Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε: "Είναι λάθος κ. πρόεδρε!". Ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, Α. Κούγιας στην αγόρευσή του ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με τον Λεμούσια να αντιδρά και να λέει: " Δεν θέλω το ελαφρυντικό, δεν θέλω τον οίκτο κανενός, την αθωότητά μου θέλω" με τον πρόεδρο της έδρας να απαντά: "Αυτό έχει κριθεί" και το Λεμούσια να λέει: "Αυτό δεν είναι απόφαση, είναι δολοφονία εν ψυχρώ".
Αναμένεται η απόφαση για τις ποινές των κατηγορούμενων.


πηγη seleo.gr

Read more...

Εκτοξεύτηκε ο ελληνικός δορυφόρος Λ-Sat...

φωτ.αρχείου
Ο δορυφόρος Λ-Sat (Hellenic Satellite), o οποίος δημιουργήθηκε από έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Περικλή Παπαδόπουλο, εκτοξεύτηκε το βράδυ της Κυριακής από τις εγκαταστάσεις της NASA, στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.Σύμφωνα με τη NASA, o ελληνικός δορυφόρος «πετάει» με...
τον πύραυλο Antares, ο οποίος μεταφέρει το σκάφος Cygnus με επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το Cygnus αναμένεται να φθάσει στον ISS στις 16 Ιουλίου.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε χθες το βράδυ στις 19:52 (ώρα Ελλάδας). Αρχικά, η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής, όμως αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη NASA, όλα «βαίνουν ομαλώς» μέχρι τώρα. Όπως σημειώνεται, στόχος του δορυφόρου είναι να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς.

Τον Λ-sat σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνής ελληνική επιστημονική/φοιτητική ομάδα που φέρει την ονομασία «Lambda Team», με έδρα τη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια και η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει το σλόγκαν «Ελληνικά μυαλά με δράση» (Greek Minds at Work). Όπως υπογράμμισε ο δρ. Παπαδόπουλος (καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San José) η ομάδα Lambda προωθεί και αναδεικνύει αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες.

Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε ομογενειακά ΜΜΕ, ο δρ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος του «μικροδορυφόρου» ήταν περίπου 100.000 δολάρια και ότι η αποστολή του θα συνέβαλε επίσης και στην προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατείες.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)


Read more...

Κόβουν τις πρόωρες συντάξεις...

Κόβουν τις πρόωρες συντάξειςΜαχαίρι σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης μελετά το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της νέας αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού. Μελετάται η...
αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλώς η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται δε, ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 ημέρες στις 6.000 ημέρες.

Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης προβλέπεται εμμέσως στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ζητεί «να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση», ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τον στόχο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία, παρά τη μείωση που καταγράφεται «υπό τον φόβο» των υψηλών προστίμων, παραμένει μεγάλη πληγή για τα έσοδα των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι σήμερα σε ηλικίας κάτω από τα 53 έτη συνταξιοδοτούνται:

1. Μητέρες με ανήλικα ασφαλισμένες σε ΔΕΚΟ-τράπεζες (βγαίνουν με 25ετία σε ηλικία 52 ετών)

2. Οικοδόμοι (με 4.500 ημέρες οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55), χορευτές (στα 50), ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου και μουσικών πνευστών οργάνων (στα 52), ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου (στα 57 οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης), ναυτικοί και ένστολοι και ασφαλισμένοι πριν από το ’83 (συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας)...
Τα Νέα

Read more...

Απόφαση του ΣτΕ Αντισυνταγματική η φορολόγηση επιδομάτων των γιατρών στο ΕΣΥ


Αντισυνταγματική η φορολόγηση επιδομάτων των γιατρών στο ΕΣΥ
Το θέμα των επιδομάτων εξετάστηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.
Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε το 2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.
Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε η υπόθεση της διευθύντριας του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου».
το 2012, το Β΄Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.
Η Ολομέλεια συνταυτίστηκε με τις απόψεις του Τμήματος, κρίνοντας ότι τα επιδόματα δίνονται για κάλυψη πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Η φορολόγηση των επιδομάτων κρίθηκε έτσι αντισυνταγματική σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και τη φορολόγηση του ειδικού ερευνητικού επιδόματος που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μετά τη συνάντηση με την τρόικα Στο Μαξίμου o Γκ.Χαρδούβελης για τις αποκρατικοποιήσεις


Στο Μαξίμου o Γκ.Χαρδούβελης για τις αποκρατικοποιήσεις
Ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Στ.Παπασταύρου και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη.

Επί τάπητος το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως διευκρινίσθηκε από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι: «πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Νωρίτερα είχε ολοκλήρωθεί η τριώρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, «έγινε μια εποικοδομητική κουβέντα, πολύ καλύτερη σε σχέση με την πρώτη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τους Τόμσεν, Κοστέλο και Μαζούχ».

Όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, η τρόικα εμφανίστηκε «θετικά διακείμενη» στα θέματα που έθεσε η ελληνική πλευρά κάτι που -κατά την άποψη του ίδιου αξιωματούχου- δείχνει ότι «η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά».

«Εστιάσαμε στο πώς ο φαύλος κύκλος της οικονομίας θα γίνει ενάρετος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι συζητήθηκε πώς θα εξελιχθούν τα νούμερα τα επόμενα χρόνια, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο -όπως εξήγησε- η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν την ίδια άποψη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...