Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η Γερουσία είπε «ναι» στην αύξηση του χρέους των ΗΠΑ

Με 74 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά


http://img.protothema.gr/2C3657224AD51117CE784BC2C9946786.jpg

Ενέκρινε και η αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά, ώστε να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών στο αμερικανικό χρέος.

Προηγήθηκε η έγκριση του νομοσχεδίου με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Πφάιφερ, ο Ομπάμα πρόκειται να υπογράψει -κυρώνοντάς τον- το νόμο με τον οποίο αποφασίστηκε η περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών και η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού αμέσως μόλις φθάσει στο γραφείο του.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter ο Πφάιφερ ανέφερε πως ο Ομπάμα θα κυρώσει το νομοθέτημα αμέσως μόλις φθάσει στο Λευκό Οίκο. Δεν θα υπάρξει δημόσια τελετή υπογραφής.
Read more...

Big Brother σε περιπολικά και μηχανές

Νέα μέτρα και «εκσυγχρονισμός» του πλαισίου του συνέρχεσθαι


http://img.protothema.gr/860BFD41EBAB3EEFA4644D930C06348E.jpg
Νέα μέτρα για να μπει τέλος στο φαινόμενο των εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων και στη "νέκρωση" της πρωτεύουσας και «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου του συνέρχεσθαι, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Τοποθέτηση κάμερών στα περιπολικά, εξέταση του θέματος της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων και η λειτουργία μηχανισμού ψυχολογικής στήριξης των ένστολων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλαν οι δύο υπουργοί.

Αναλυτικά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει στην εγκατάσταση, μέσων βιντεοσκόπησης πάνω στα περιπολικά οχήματα και τις μηχανές των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Χρήστος Παπουτσής εξήγησε ότι στόχος του μέτρου αυτού είναι αφενός να προστατευθεί η Ελληνική Αστυνομία από κακοπροαίρετες καταγγελίες και αφετέρου για την προστασία από φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι:

-"σύντομα θα λειτουργήσει το Γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

-" Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας.

-" Επανεξετάζεται ο Κανονισμός Αστυνόμευσης και αν το Αρχηγείο της Αστυνομίας αποφανθεί ότι χρήζει αναθεώρησης, αυτό θα προχωρήσει ενδοϋπηρεσιακά. Επανεξετάζονται επίσης οι τακτικές ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και τα επιχειρησιακά σχέδια.

-" Προωθείται η διαφοροποίηση των κανόνων εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι έκνομων ενεργειών. Στους κανόνες αυτούς θα περιληφθεί και η διάκριση της πρωτογενούς βίας και της παραγώγου βίας.

-" Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων.

-" Μελετάται επίσης μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας.

-" Αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.

-" Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κριτήρια διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου ενώ θα αναβαθμιστεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθήματα και σεμινάρια για τη μετανάστευση και το ρατσισμό.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μολονότι θεωρεί απαραίτητη την περιφρούρηση των διαδηλώσεων από τους διοργανωτές, δεν συμφωνεί με την καθιέρωση αστικής ευθύνης για τους διοργανωτές.

Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν οι βουλευτές που ζήτησαν κανόνες στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του δικαιώματος των διαδηλώσεων που προστατεύεται από το Σύνταγμα αλλά για την αποτροπή της βίας και της καταχρηστικής άσκησής του.
Read more...

Διαλύεται το χρηματιστήριο, βλέπει κάτι να έρχεται η αγορά;

Ποια σχέδια, ποια Σύνοδος, ποιος Γκούρια…


http://img.protothema.gr/A705C0CBA20C7D751A1775C99EFC47AC.jpg

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο οι αγορές μετοχών και ομολόγων – οι οποίες συνήθως λειτουργούν προεξοφλητικά των εξελίξεων – ξεχνούν τις μεγαλόσχημες δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής περί της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας η οποία θα θωράκιζε συνολικά τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ειδικά δε η ελληνική αγορά όχι μόνο δεν θυμάται εκείνες τις ημέρες, αλλά δεν ακούει καν εξελίξεις όπως λ.χ. τα εύσημα που αποδίδει στην προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα ο Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, βλέπει ότι ο οικονομολόγος εκτιμά πως για να φτάσουμε στο ανεκτό όριο του 60% του ΑΕΠ, θα χρειαστούν μόλις …δύο δεκαετίες!
Αυτά βλέπει – ή, μήπως, κι άλλα να έρχονται που δεν θέλουμε ούτε να τα σκεφτόμαστε; - η ελληνική αγορά και καταρρέει χωρίς τέλος. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών τερμάτισε με πτώση 3,25% (!) στις 1.144 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, πέφτοντας δηλαδή πιο κάτω και από εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα (ξανα)βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά θεωρείτο ως δεδομένη.

Οι τραπεζικές – και όχι μόνο αυτές – μετοχές διαλύθηκαν, με τον τίτλο της Εθνικής να χάνει 3,7%, πέφτοντας κάτω και από τα 4,50 ευρώ, αφού ο κλάδος αντιμετωπίζει την προοπτική για “χασούρα” έως και 9 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, η εφαρμογή της οποίας, επιπρόσθετα, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Ανάλογη ήταν η εικόνα συνολικά στο ταμπλό – εξαιρέσεις μετοχές όπως ο Τιτάνας, λόγω αποτελεσμάτων 6μήνου, ο ΟΛΠ και μερικές άλλες – ενώ πτωτικά κινούνται και οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με την πτώση να ξεπερνά το 1% στις περισσότερες, παρά και τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση συμφωνίας για το χρέος στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, πιέστηκαν τα ομόλογα των χωρών του Νότου – το ελληνικό στις 1.245 μονάδες βάσης – με το spread στο ισπανικό και στο ιταλικό να καταγράφει στη διάρκεια της ημέρας νέα ρεκόρ…
Read more...

Αναδρομικό «μαχαίρι» σε υπερωρίες και ωριμάνσεις στο Δημόσιο

Εγκύκλιος του υπ.Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος με τον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος με τον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Μαχαίρι» στις απογευματινές υπερωρίες και πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, με αναστολή από την 1η Ιουλίου της χορήγησης των ωριμάνσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, θέτει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην εγκύκλιο του κ. Σαχινίδη γίνεται επίκληση των διατάξεων που ενσωματώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο και προβλέπουν ότι από την 1η Ιουλίου 2011:

  • Η απογευματινή υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες τον μήνα ανά υπάλληλο
  • Αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική ωρίμαση ή μισθολογική προαγωγή για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνταν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και εάν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο.

Επιπλέον, αναστέλλεται η χορήγηση ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας για δικαστικούς, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, αρχιερείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για όσους συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο μετά την 1η Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποποινικοποιούνται τα ναρκωτικά για τους χρήστες

Νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης στη Βουλή


http://img.protothema.gr/A0FBE59F06B329A23E92C6376BBAA8AA.jpg
Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών έκανε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, ανέφερε ότι «αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι διατηρείται για τους χρήστες πάντα, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών ως και η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.

Ωστόσο, τα αδικήματα αυτά θα θεωρούνται πταίσματα, εφόσον δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του χρήστη. Ο υπ. Δικαιοσύνης δικαιολόγησε την αλλαγή αυτή λόγω της «μικρής επικινδυνότητας που ενέχει για τρίτους» μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της διάγνωσης της εξάρτησης ώστε ο χρήστης να αντιμετωπιστεί ποινικά με επιεικέστερο τρόπο, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι «καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης».

Όπως είπε το δικαστήριο το Δικαστήριο θα συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης – που συχνότατα είναι ατελής, λόγω ελλείψεων δημόσιων υποδομών - και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό η «αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση, με τη συναίνεσή του». Παράλληλα, το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με την εξαίρεση ορισμένων ρητά αναφερόμενων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).

Ο χρήστης θα εισάγεται σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, θα υποβάλλεται σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και θα παρακολουθεί συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης μέσα στη φυλακή.

Επίσης ο χρήστης θα μπορεί:
- Να αποφυλακίζεται υπό όρους για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης.
- Να έχει δικαίωμα αναβολής άσκησης δίωξης εναντίον του ή να αναστέλλεται η ισχύς εντάλματος για τη σύλληψή του.
- Να αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής του.
- Να έχει αναβολή στράτευσης και αναβολή της δίκης.
Σε περίπτωση δε που ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα θα αναστέλλεται οριστικά η δίωξη εναντίον του όπως και η ποινή ενώ θα του αναγνωρίζονται και ελαφρυντικά.

Εξορθολογισμός ποινών για διακίνηση ναρκωτικών
Βασικό έγκλημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος θεωρείται η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Καθορίζονται όμως κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων, και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:
α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.
β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.
γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης.

Read more...

Την Πέμπτη κατατίθεται η έκθεση για την υπόθεση των υποβρυχίων

Μικρή αναβολή

Από συνεδρίαση της Επιτροπής για τα υποβρύχια
Από συνεδρίαση της Επιτροπής για τα υποβρύχια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την Πέμπτη παραδίδεται τελικά στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων για το θέμα των υποβρυχίων την περίοδο 2002-2009.

Η επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη, στο πλαίσιο σύνταξης της έκθεσής της, και έπειτα από αίτημα μικρής παράτασης από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ιωάννη Κοραντή, αποφασίστηκε η έκθεση να κατατεθεί την Πέμπτη και όχι την Τετάρτη, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το επάγγελμα του ταξί θα ανοίξει με κανόνες, ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Ραγκούσης

«Δεν θα κάνουμε πίσω»

Ο Γιάννης Ραγκούσης με την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου
Ο Γιάννης Ραγκούσης με την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το υπουργείο θα δώσει επαρκή χρόνο στον κλάδο να μελετήσει τις θέσεις του, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απεργία.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ομιλίας του:

«Ψηφίσαμε ήδη έναν νόμο, τον οποίο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην εφαρμόσουμε. Μόνο αυτή η στάση είναι συμβατή με ένα κράτος ευνομίας, με ένα κράτος κανόνων και όχι ένα κράτος εξαιρέσεων.

» Και το λέω ξεκάθαρα σε όσους νομίζουν ότι θα υποκύψουμε σε πιέσεις και σε εκβιασμούς: δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει. Αυτό άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

» Όταν μιλάμε για απελευθέρωση επαγγέλματος, εννοούμε απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επιτέλους, η αξιοπιστία μας ως πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μείζον αγαθό. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ποιον νομίζουμε ότι κοροϊδεύουμε όταν άλλα ψηφίζουμε και άλλα εφαρμόζουμε. Τους πολίτες; Τους εταίρους μας στο εξωτερικό; Κανέναν δεν κοροϊδεύουμε. Απαξιώνουμε το πολιτικό σύστημα, καταρρακώνουμε την εμπιστοσύνη όλων, υπονομεύουμε τις ίδιες μας τις αξίες.»

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης σημαίνει αγοραπωλησίες αδειών με «μαύρα» χρήματα, προώθηση της παραοικονομίας, αποτυχία βελτίωσης των υπηρεσιών και αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι καρτέλ δεν φτιάχνει η απελευθέρωση, καρτέλ είναι σήμερα οι λεγόμενοι «μαντράδες» εκμεταλλευτές με τις δεκάδες άδειες.

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ, αλλά και τον Αντ.Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε εκπρόσωπο Τύπου του ΣΑΤΑ.

Κάλεσε μάλιστα τόσο τη ΝΔ όσο και τα κόμματα της Αριστεράς να πάρουν θέση στις πρόσφατες πράξεις βίας, όπως τα λάδια στους δρόμους, τους αποκλεισμούς εθνικών οδών κλπ.

«Κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς, θα καταγγείλετε τις απολύσεις των συνδικαλιστών οδηγών από τους ιδιοκτήτες επειδή ζητάνε το άνοιγμα του επαγγέλματος; Θα καταγγείλετε εκείνους που έστειλαν στο νοσοκομείο τους συνδικαλιστές οδηγούς;» τόνισε.

Σχετικά με το πληθυσμιακό κριτήριο, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενιαία πληθυσμιακά κριτήρια.

«Και για να τελειώνουν οι μισές αλήθειες, ας πούμε επιτέλους ότι όταν οι ιδιοκτήτες ταξί μιλούν για πληθυσμιακά κριτήρια εννοούν τέτοια πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε το επάγγελμα να παραμείνει κλειστό, ώστε να μην προκύπτει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών.

» Υπεκφυγή και πρόσχημα είναι, λοιπόν, έτσι γενικά και αόριστα το πληθυσμιακό κριτήριο. Δεν σημαίνει τίποτα παρά μόνο ένα βολικό άλλοθι σε όσους, όπως ο κ. Σαμαράς, θέλουν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό και με αυτό τον τρόπο κλείνουν το μάτι στους ιδιοκτήτες ταξί.»

Πυρά από βουλευτές

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν έχει ακόμα θέση για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την οικονομία, λόγω της απεργίας.

Η Λούκα Κατσέλη κάλεσε το υπουργείο να επισπεύσει την παρουσίαση των θέσεών του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος από τη ΝΔ, ο οποίος μάλιστα προέτρεψε τον υπουργό να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Από πλευράς ΣΥΝ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι επιμένει να «ρίχνει λάδι στη φωτιά», καλώντας πλέον τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία εκτόνωσης και διάλογου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα κατακαίνε την Κέρκυρα

Στις φλόγες το νησί

Οι πολλαπλές εστίες δημιουργούn υποψίες εμπρησμού
Οι πολλαπλές εστίες δημιουργούν υποψίες εμπρησμού (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το νησί της Κέρκυρας, λόγω των αλλεπάλληλων εστιών φωτιάς, που ξέσπασαν με διαφορά λίγων λεπτών σε ολόκληρο το νησί.

Πρόκειται για τουλάχιστον 25 διαφορετικές πυρκαγιές στα βόρεια και στα δυτικά του νησιού, ενώ πριν από λίγο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στη νότια Κέρκυρα.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Οι κυριότερες εστίες είναι στις περιοχές Τρουμπέτα, Λάκωνες, Αλλειματάδες, Μακράδες και στο Κομπίτσι, δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.

Κατοικημένες περιοχές απειλούν οι φλόγες σε Λάκωνες, Αλλειματάδες και Κομπίτσι.

O δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα, είπε ότι κινδυνεύουν χωριά και έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στο σύνολο του νησιού.

Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ανδρών της Πυροσβεστικής, πρόκειται για εμπρησμό.

Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους ανέμους των 5 μποφόρ να βοηθούν το καταστροφικό της έργο.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και αναμένονται ενισχύσεις.

Ειδικότερα, στην Κέρκυρα κατευθύνονται τέσσερα οχήματα από την Ήπειρο, τέσσερα από τη δυτική Μακεδονία, δύο από τη δυτική Ελλάδα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εκ των οποίων το ένα έρχεται από την Αθήνα με C-130 μαζί με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν ήδη τουλάχιστον 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά και στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη και στα Λαγκαδάκια της Ζακύνθου, όπου επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Είναι η δεύτερη δασική πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, μετά την φωτιά στην περιοχή Βολίμες που τέθηκε υπό έλεγχο τη νύχτα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέα μέτρα για τους ανέργους αποφασίζει η κυβέρνηση









Νέα μέτρα για τους ανέργους αποφασίζει η κυβέρνηση
Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων θα συζητηθεί την Τετάρτη το απόγευμα στην Κυβερνητική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Κουτρουμάνης, το πρόγραμμα αφορά 55.000 ανέργους και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 70.000.

Πρόκειται για πρόγραμμα απασχόλησης με 5μηνες συμβάσεις σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο μηνιαίος μισθός ανέρχεται στα 625 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Το πρόγραμμα θα αρχίσει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ώς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι η ανεργία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα αυτό διογκώνεται.

Εκτός από το πρόγραμμα για τους ανέργους, η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Read more...

Σε ιστορικό υψηλό τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας

Αγορές


http://img.protothema.gr/6CCB0E7BED33899849923C0D030EC3D9.jpg
Σε ιστορικό υψηλό ανέρχονται την Τρίτη τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ άνοδο σημειώνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας, καθώς ενισχύεται η διάθεση αποστροφής κινδύνου εν μέσω επαναφοράς των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τη μετάδοσή της σε μεγαλύτερες οικονομίες. Τα πρόσφατα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρώπη ενέτειναν το κλίμα ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1252774

Read more...

Με «σκοτεινά» σημεία το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα στη Βουλή









Με «σκοτεινά» σημεία το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα στη Βουλή
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει σήμερα, Τρίτη, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Νωρίτερα το σχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, «κρυφά» παραμένουν ακόμη βασικά σημεία του νομοσχεδίου ενώ «τσουχτερά» φαίνεται πως είναι τελικά τα πρόστιμα για όσους υπαχθούν στις ρυθμίσεις του.

Η πρώτη ανάγνωση έδειχνε μεγάλη μείωση σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα για παρανομίες που έγιναν μετά την 1/1/2004, που προβλέπουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 100% της τιμής ζώνης, στην περιοχή του αυθαιρέτου και πρόστιμο διατήρησης στο 50% για κάθε χρόνο.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν πρόστιμο ίσο με το 15% της τιμής ζώνης, αλλά υπάρχουν προσαυξήσεις κατά 50% για παράνομα τετραγωνικά που υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης ή του ύψους του κτηρίου.

Ειδικά για τα εκτός σχεδίου, που αποτελούν την πλειονότητα των αυθαιρέτων, ο συντελεστής διπλασιάζεται και το πρόστιμο διαμορφώνεται στο 30% της τιμής ζώνης. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλές περιοχές για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και με βάση το νομοσχέδιο λαμβάνεται υπ' όψιν για τον υπολογισμό η κατώτερη τιμή που ισχύει για εντός σχεδίου ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι για πολλές περιοχές της Αττικής, τα οφειλόμενα ποσά είναι σημαντικά για τους ιδιοκτήτες.

Τα αδιευκρίνιστα του νομοσχεδίου

* Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2004 τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με χαμηλότερα πρόστιμα. Από το υπουργείο διευκρίνισαν ότι, με βάση το νομοσχέδιο, τα νέα πρόστιμα είναι ενιαία και δεν εξαρτώνται από τον χρόνο κατασκευής τους. Το μεγάλο κέρδος, πάντως για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, είναι η κατάργηση του ετήσιου προστίμου διατήρησης, που είναι υπολογίσιμο για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων. Πρόστιμο διατήρησης 5% τον χρόνο θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι δεν θα υποβάλουν δήλωση, οι οποίοι θα δουν το πρόστιμο ανέγερσης να ανεβαίνει στο 30% της τιμής ζώνης.

* Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά δηλώσεις ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Με δεδομένο ότι δεν έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες παρά μόνον σε έξι περιοχές, είναι πιθανό να καταθέσουν δηλώσεις, να πληρώσουν και στη συνέχεια να βρεθούν στον... αέρα.

* Μειωτικός συντελεστής προβλέπεται για ιδιοκτήτες που το αυθαίρετο είναι η μοναδική τους κατοικία. Τι θα γίνει όμως μ' αυτούς που διαθέτουν καταστήματα ή μεγάλες καταθέσεις;


Το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έχει προκαλέσει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αντιδράσεις.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Αύγουστο.


Πηγή: Ελευθεροτυπία/Newpost.gr
Read more...