Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ικανοποίηση Παπανδρέου για τη στάση της Γαλλίας


Στο περιθώριο των συναντήσεών του στο Παρίσι και σε συνομιλία του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την ικανοποίησή του για την στάση που έχει επιδείξει έως τώρα η Γαλλία, «μια στάση που δεν την βρίσκεις σε άλλες ηγεσίες» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι θετικός στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας, γεγονός που αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Σχετικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορούν να επηρεάσουν θετικά το θέμα της αποπληρωμής. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία 2009, αφορούν μια κατάσταση που άφησε πίσω της η ΝΔ και υποστήριξε ότι το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 6%.

Η σχετική συζήτηση για την αποπληρωμή, θα μπορούσε να γίνει σύντομα, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Πιθανή ένταξη και της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό αυτό, θα μπορούσε να δώσει μια νέα διάσταση που για την ώρα δεν ξέρουμε για το εάν θα επηρεάσει ή όχι την Ελλάδα.

Σχετικά με τα Ευρω-ομόλογα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Γαλλία συμφωνεί, διαφωνεί όμως η Γερμανία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία δεν επιμένει ιδιαίτερα.

Σχετικά με την θέση που υποστηρίζει για τη θεσμοθέτηση φορολογίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος συμφωνεί με το μέτρο. «Μέσω μιας τέτοιας φορολογίας της τάξεως του 0,05% θα εξοικονομήσουμε παγκοσμίως γύρω στα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας πως άνθρωποι σαν τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη, είναι κοινωνικές δυνάμεις έξω από τα κομματικά τείχη, προοδευτικές δυνάμεις ικανές να προσελκύσουν τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν περιθωριοποιηθεί. Υποστηρίζονται από ένα κοινωνικό μείγμα και είναι ικανοί να εκφράσουν μια άλλη Ελλάδα.

Στο ερώτημα εάν μια τέτοια κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να μεταφρασθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ είμαι πάντα θετικός σε αυτά».





Read more...

Κίνημα Ανεξάρτητων πολιτών απο τον Μίκη Θεοδωράκη και δυο συναυλίες


Την ίδρυση κινήματος ανεξάρτητων πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά θέματα θα ανακοινώσει ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι(12:00) της Τετάρτης, 1 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206).

Η πρωτοβουλία του συνθέτη, ανακοινώθηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου με θέμα τις συναυλίες με έργα Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κορυφαία έργα του Έλληνα συνθέτη που συνδέθηκαν με τους αγώνες για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο, το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Κάντο Χενεράλ », και σε πρώτη εκτέλεση το έργο για πιάνο και ορχήστρα «Ένας Όμηρος» θα παρουσιαστούν στις 27 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους Φίλους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Εντατικής Θεραπείας και της Πρόληψης των Νοσημάτων που οδηγούν σ' αυτήν και κυρίως των νοσημάτων του θώρακος.

Απόλυτος και χειμαρρώδης, ο διεθνής μας συνθέτης καταπιάστηκε με όλους και όλα. Κυρίως με την έργα του, την φήμη τους, και την υστεροφημία του. Εξοικειωμένος με το περιβάλλον στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς όπως είπε «βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά και τη νέα του οικογένεια», μίλησε με θαυμασμό και αγάπη για την Φαραντούρη, τον Καρυτινό και τους άλλους συντελεστές της συναυλίας.

Μάλιστα, δεν δίστασε να αυτοχαρακτηριστεί «Κρητικός παππούς» που δίνει το πρόσταγμα και την ευχή « να κάνουν οι νεώτεροι αυτά που δεν τους επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες». « Αυτή-είπε- είναι η δική μου πολιτική» και απέφυγε να επεκταθεί σε πολιτικά ζητήματα, καθώς την 1η του Δεκέμβρη, θα αναφερθεί στο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.

Η διεθνούς φήμης σολίστ Μαρία Φαραντούρη και ερμηνεύτρια των δύο μεγάλων έργων (Πνευματικό Εμβατήριο και Canto General) τόνισε πως «ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα παρών με δημιουργίες κλασσικές, αθάνατες, διαχρονικές. Δυστυχώς, τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη παίζονται πλέον σπάνια στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Δημήτρης .Παπαδημητρίου έκανε λόγο «για έναν συνθέτη που στέκεται σαν αξία ίση με τα έργα που μελοποίησε».

Η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού συμμετέχει στις δυο συναυλίες με την σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. «Το Κάντο Χενεράλ έχει απόλυτη μουσική αξία και είναι τόσο δύσκολο στην ερμηνεία για τους μαέστρους που στέκει στα δυσκολότερα και ωραιότερα έργα της απολύτου μουσικής» επεσήμανε ο Λουκάς Καρυτινός.

Ο παγκοσμίου φήμης βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος αναφέρθηκε με θαυμασμό στην μουσική του Μίκη, αφού « τα πρώτα του ακούσματα από την μουσική αυτή έγιναν η αιτία και η αφορμή για την αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας.

Το «Κάντο Χενεράλ» γραμμένο για τους αγώνες του λαού της Χιλής, σε ποίηση Πάμπλο Nερούδα, το «Πνευματικό Εμβατήριο», είναι γραμμένο για την ελευθερία της Ελλάδας, από την περίοδο της κατοχής (ποίηση Άγγελου Σικελιανού) και της δικτατορίας του 1967 και «Ένας Όμηρος» θεατρικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπέχαν εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, το οποίο εξυμνεί την ελευθερία και καταγγέλλει τον παραλογισμό της ανθρώπινης αιχμαλωσίας και τα τραγικά αδιέξοδα του πολέμου.

Το «Πνευματικό Εμβατήριο» ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη, και ο Δημήτρης Καβράκος, το Κάντο Χενεράλ η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής και το έργο «Ένας Όμηρος» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, ερμηνεύει στο πιάνο η σολίστ η Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Εκ μέρους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ μίλησε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη προσωπικά και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε πως «στις δυο συναυλίες όλοι θα βιώσουμε αυτό που νιώσαμε στο γήπεδο Καραϊσκάκη, τον Αύγουστο του 1975, ειδικά, σήμερα που το έχουμε ανάγκη όλοι.»

Η συναυλία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Νοεμβρίου, αλλά λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων προγραμματίστηκε και δεύτερη την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.





Read more...

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ


Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης:
«Τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέδειξαν για μία ακόμη φορά την ωριμότητα του λαού. Οι πολίτες, με την ψήφο τους, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη μεγάλη επανάσταση του «Καλλικράτη».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέκτησε μεγάλους και ισχυρούς Δήμους και αιρετή Περιφέρεια, με εξουσία που θα ασκείται δίπλα στους πολίτες με την άμεση συμμετοχή τους.
Οι αιρετοί Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι μαζί με τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία αλλά και την υλοποίηση της μεγάλης αυτής θεσμικής αλλαγής του «Καλλικράτη». Ταυτόχρονα η πορεία ευθύνης προς τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται.
Συγχαίρω τον νέο αιρετό Περιφερειάρχη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, τους εκλεγέντες Δημάρχους, καθώς και όσους συμμετείχαν στους περιφερειακούς και τους δημοτικούς συνδυασμούς, εκλεγέντες ή μη, οι οποίοι ήταν αυτοί που στήριξαν, πίστεψαν και πιστεύουν στον «Καλλικράτη».
Οι πολίτες της Περιφέρειάς μας απέδειξαν ότι κάνουν επιλογές σοβαρότητας, πολιτικής θέσης, εμπιστοσύνης και ότι στηρίζουν την πρόοδο έναντι του πισωγυρίσματος.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε κοντά τους».


Read more...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...


4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
H πρώτη μετά τις εκλογές της Κυριακής δημοσκόπηση της MRB δημοσιοποιείται τώρα από την ιστοσελίδα Real.gr. Η δημοσκόπηση είναι τηλεφωνική και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί καταγράφει...
τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά τα αποτελέσματα και την πολύ υψηλή αποχή. Για να μην κλέβουμε τη δουλειά των άλλων (που την έχουν πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ) πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε ολόκληρη...

Read more...

17 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Τέτοιες μέρες εδώ και τριάντα επτά χρόνια , ο νους και η καρδιά όλων μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας. Στον Νοέμβρη του 1973.
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες, τους σημερινούς και τους αυριανούς, για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στη σκληρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.
Τριάντα επτά χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο συγκινεί, εμπνέει, θυμίζει πως τα οράματα τού τότε είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Κόντρα σε όσους επιδιώκουν, τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης, εμείς διδασκόμαστε απ' αυτήν και ξέρουμε ότι: η καλύτερη τιμή στο Νοέμβρη είναι σήμερα η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου ,για μια φορά ακόμη έδειξε πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να παραμερίσει την λογική του συμβιβασμού και της υποταγής. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του.
Τριάντα επτά χρόνια μετά, η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τροφοδοτείται από τους κοινωνικούς αγώνες με το σύγχρονο νόημα του συνθήματος «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία ».

Αγώνες για το εισόδημα, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ,την παιδεία , ένα κράτος πρόνοιας. Ειδικά σήμερα, που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο τα κοινωνικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές κατακτήσεις δεκαετιών και επιδιώκεται η υποταγή της ίδιας της κοινωνίας στους νόμους της νεοφιλελεύθερης αγοράς.

Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης και συμβολίζει, όχι μόνο έναν ηρωικό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών.

Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται κανείς.

Το Νοέμβρη του '73, η εξέγερση κατεστάλη βίαια, όμως, καταγράφηκε ως δυνατότητα αντίστασης και ανατροπής.

Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ :
μόνιμη και σταθερή εργασία , χωρίς ελαστικότητες και επισφάλειες ,
ισχυρή κοινωνική προστασία ,
ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ,
ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους,
να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας,
μια πιο ΔΙΚΑΙΗ ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΗ κοινωνία ,
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Όλοι στις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη
«Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία.
Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημήτριος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ Κων/νος
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ

Read more...

Πεταλωτής: Θα προσπαθήσουμε να μη θιγεί άλλο το εισόδημα του πολίτη


«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε φορολογία πέρα από αυτή που έχουμε εξαγγείλει, ούτε επίσης απολύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή τις συζητήσεις που ξεκίνησαν σήμερα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, εν όψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού την Πέμπτη.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο να περικοπεί η σπατάλη από το δημόσιο και ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημοσίου.

«Θα προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε να μη θιγεί άλλο το εισόδημα του πολίτη», σημείωσε.

«Έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε, ότι βάζουμε σωστούς στόχους που τους τηρούμε», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «με βάση αυτή την απαρέγκλιτη συνέχιση των προσπαθειών μας είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πείσουμε και τους εταίρους μας ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, κάνοντας και τα σωστά βήματα».

Αναφορικά με το εάν σκέφτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι παράμετροι που υπάρχουν είναι ανοιχτές και ότι από εκεί και πέρα σε βασικά ζητήματα δεν πρόκειται αν αλλάξουν.

«Όπου, όμως, πιστεύουμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε και την αύξηση των εσόδων και την ισορροπία, ώστε τα εισοδήματα να αναπληρώνονται, σαφώς και είμαστε ανοιχτοί», πρόσθεσε.

«Μέσα από αυτές τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και την εμπειρία της χώρας μας για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η ΕΕ, τι σημαίνει εταιρική αρχή και κοινοτική αλληλεγγύη που εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει την «επίθεση» - σύμφωνα με την ερώτηση - του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Α. Μέρκελ.

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Ελλάδα δυστυχώς ήταν η πρωτοπόρος στο να προσπαθήσει μια χώρα της ΕΕ να τύχει της υποστήριξης από τους εταίρους της», είπε ο κ.Πεταλωτής και εξήγησε ότι «μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα αναγκαστικά έγινε μια δεξαμενή εμπειρία και γνώσης σχετικά με την κρίση και πώς μπορεί αυτή να ξεπεραστεί».

Για το εάν έχει ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση «επαχθών» όρων του Μνημονίου και εάν υπάρχει θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, υπάρχει μια γενική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση με την τρόικα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης».

«Είναι ειδικό θέμα», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα ευρωομολόγου στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα με ξένους ηγέτες.

«Ο κ. Παπαδήμος είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και είναι λογικό να συμμετέχει και με την τεράστια εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτει, σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όταν είναι δυνατόν και όπου χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του κ. Πααπδήμου στις κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο,υπό τον πρωθυπουργό.





Read more...

Η τρόικα ζητάει νέα μέτρα


ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου. Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν άλλα "κρίσιμα" υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.

Με δεδομένη την αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος (στο 15,4% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 9,4% του ΑΕΠ για το 2010) και την υστέρηση στα έσοδα (2 δισ. ευρώ), οι ελεγκτές της τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι, η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, οι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αντιτίθεται στο σύνολο αυτών των μέτρων και επισημαίνει ότι "η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους". Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).

Στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους, με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

" Από τα 3,8 δισ. της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)

" Από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).

Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχονται αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.




Read more...

Παπανδρέου κατά Γερμανίας...



Η στάση της Γερμανίας μπορεί να οδηγήσει ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρεοκοπία, δήλωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε σαφή αναφορά στις πιέσεις που δέχονται χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο...
πρωθυπουργός επέκρινε τη Γερμανία σημειώνοντας ότι η ανυποχώρητη στάση της για το χρέος θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.

«Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να τσακίσει (χώρες) και να σπρώξει τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία», τόνισε ο πρωθυπουργός. NEA


Read more...

«Κληρώνει» για νέα μέτρα...



Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και με απώτερο στόχο την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και...
τα μεγέθη του νέου, αλλά και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ζητήσει.

Με δεδομένο πλέον ότι η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, και οι κινήσεις στη φορολογία θα περιορισθούν στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχομαι την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτόρ Κονστάνσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010 και το 2011 και επεσήμανε ότι η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Η μείωση των μισθών και των τιμών είναι η μοναδική διέξοδος από το φαύλο κύκλο του χρέους για την Ελλάδα, επισημαίνει σε μελέτη του ο ελβετικός οίκος Credit Suisse. Ο οίκος υπολογίζει ότι οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 8% τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε η χώρα να κερδίσει εκ νέου την ανταγωνιστικότητά της. Αντίστοιχα συστήνει μείωση μισθών κατά 9,1% στην Ιρλανδία και 7,7% στην Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ερευνών Ifo Χανς -Βέρνερ Ζιν, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της σύντομα, γιατί το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο μακροπρόθεσμα. Ο Ζιν πρόσθεσε πως θεωρεί απίθανο να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αποφεύγει, ωστόσο, να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
skai.gr


Read more...

«Βόμβα» Μέρκελ: «Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη»

«Βολές» κατά των Σρέντερ και Άιχελ


http://img.protothema.gr/
Στα άκρα τράβηξε το σχοινί η Γερμανίδα καγκελάριος, κλιμακώνοντας την επίθεσή της κατά της Ελλάδας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στην Καρλσρούη, η Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του, Χανς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Το SPD, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια» είπε η κα. Μέρκελ.

«Το 2000, ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Ήταν μια πολιτική απόφαση... οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές, αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» προσέθεσε.

Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» υπογράμμισε επίσης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είχε δηλώσει, νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (κράτους - μέλους της ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία... Θα μπορούσε να "σπάσει πλάτες", να οδηγήσει οικονομίες στη χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.


«Διχασμός» στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της ευρωζώνης καθώς και για το, αν θα πρέπει η Ιρλανδία να ζητήσει τώρα βοήθεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πηγή της είδησης αυτής φέρεται να είναι ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κ. Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Ακόμη, η συμπερίληψη και των ιδιωτών, κατά κύριο λόγο τραπεζών και επενδυτικών ταμείων, στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου να φθάσει την περασμένη Πέμπτη στις 680 μονάδες βάσης (6,8 εκατοστιαίες μονάδες) και του αντίστοιχου πορτογαλικού να πλησιάσει τις 450 μονάδες βάσης.

Στις 29 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην που θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δε μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές. Ο μηχανισμός αυτός θα «ενεργοποιηθεί», όταν το Μάιο του 2013 θα παύσουν να ισχύουν οι σημερινοί προσωρινοί μηχανισμοί κατά της οικονομικής κρίσης, και δε θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση αυτή, επίσης, οδήγησε σε σημαντική μείωση των spreads πάνω από 70 μονάδες βάσης για τα επιτόκια των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και σε μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο είχε φθάσει στις 960 μονάδες βάσης, κάτω από τις 900 μονάδες βάσης., όπου κινείται και σήμερα, Δευτέρα.


Read more...

Π.Ψωμιάδης σε Άνθιμο: "Δώσε συγχωροχάρτι στον Μπουτάρη"

Πολιτική


http://img.protothema.gr
Τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και τον νέο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη επισκέφθηκε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι στάθηκε όρθιος και δεν γονάτισε, ενώ παρότρυνε το μητροπολίτη για την… υπόθεση Μπουτάρη «να του δώσει συγχωροχάρτι».

Ο μητροπολίτης απάντησε πως η απόφασή του είναι να μην μιλήσει για τον κ. Μπουτάρη, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν οι δυο τους όταν θα τον επισκεφθεί ο νέος δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε αυτή την επιθυμία.

Εξέφρασε τη χαρά του για την εκλογή του κ. Ψωμιάδη επειδή, όπως είπε, έχει εμπειρία και αγαπάει την Εκκλησία και την πατρίδα.

Ο κ. Ψωμιάδης είπε στους δημοσιογράφους ότι ως μικρότερος επισκέφθηκε αυτός τον κ. Μπουτάρη, διότι προεκλογικά είχε δώσει την υπόσχεση ότι πρέπει να προχωρήσουν όλοι ενωμένοι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα προβλήματα δεν περιμένουν και δεν έχουν "χρώμα". Διευκρίνισε ότι ο ίδιος ψήφισε τον Κώστα Γκιουλέκα για δήμαρχο, όμως δήμαρχος είναι ο κ. Μπουτάρης και σήμερα είναι μια άλλη μέρα.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι με τον κ. Ψωμιάδη έχουν ένα κοινό στοιχείο. Εχουν και οι δύο στην καρδιά τους τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Μπορεί να τους χωρίζουν ιδεολογικές και άλλες διαφορές, όμως δουλεύουν και οι δύο για τον ίδιο στόχο. Είπε ότι θα επισκεφθεί τον μητροπολίτη, διότι οι θεσμοί του περιφερειάρχη, του δημάρχου και του μητροπολίτη πρέπει να συνεργαστούν για το καλό της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Read more...

“Κόψτε 8% τους μισθούς, δεν γίνεται αλλιώς!”

Έκθεση- βόμβα της Credit Suisse για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr
Ο αποπληθωρισμός –ουσιαστικά μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών που θα συμπιέσει τις τιμές σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας- είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse η μοναδική λύση για την Ελλάδα.

Ο οίκος υπολογίζει ότι οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 8% τα επόμενα πέντε χρόνια για να γίνει η ελληνική οικονομία κατά 5% ανταγωνιστικότερη έναντι της γερμανικής από ό, τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Πιο επώδυνη θα πρέπει να είναι η διαδικασία προσαρμογής μόνο στην Ιρλανδία, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 9,1% στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Ισπανία, απαιτείται μείωση μισθών κατά 7,7%.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου, η διαδικασία αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με μοναδική εξαίρεση την Ιρλανδία.

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι δεν μπορούν παρά να εκφράσουν την αβεβαιότητά τους ως προς το πόσο εφαρμόσιμη πολιτικά είναι μια τέτοια επώδυνη συνταγή για τις οικονομίες, με δεδομένο ότι η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 10% σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και κινείται προς το 15%.

Παρόλα αυτά, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι η σημερινή κατάσταση σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι μη διατηρήσιμη. Εάν το ελληνικό χρέος έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, τότε, το κόστος των τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ήταν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα!

Στην ίδια έκθεση, πάντως, επισημαίνεται ότι τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες χώρες, δεν συνιστούν και συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Νέα μέτρα βλέπει και η ΕΚΤ

Την ώρα που συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις της Ιρλανδίας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την εξεύρεση ενός «οδικού χάρτη» για την διάσωση της χώρας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτόριο Κονστάνσιο, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι «η Ιρλανδία μπορεί να προσφύγει στα κεφάλαια του μηχανισμού βοήθειας που έχει ήδη στηθεί στην Ευρώπη».

Αυξάνονται έτσι οι πιέσεις προς το Δουβλίνο, που ήδη δέχεται στενό «πρέσινγκ» κυρίως από τη Γερμανία, να δεχθεί την καταφυγή του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Κονστάντσιο αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι η χώρα θα χρειαστεί οπωσδήποτε να λάβει νέα μέτρα προκειμένου αφενός μεν να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των ετών 2009 και 2010, όπως αυτή προκύπτει από την σημερινή αναθεώρηση του ελλείμματος και του συνολικού της χρέους και αφετέρου για να καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2011.

Διαβάστε την έκθεση εδώ
Read more...

Έλλειμμα – τραγωδία στο 15,4% η κληρονομιά Καραμανλή

Οι "αστερίσκοι" φεύγουνε, η Τρόικα και τα μέτρα ήρθαν



http://img.protothema.gr
Με "εξορθολογισμό" κρατικών δαπανών και όχι με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές όσες προβλέπει το Μνημόνιο, δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα καλύψει την "μαύρη τρύπα" που ανοίγει από την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η οποία σήμερα αναθεώρησε το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, στο 15,4% του ΑΕΠ (έναντι εκτίμησης 13,6% τον Απρίλιο).

Η ανακοίνωση της κληρονομιάς Καραμανλή έρχεται την ίδια μέρα της έλευσης των ελεγκτών της Τρόικας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να περάσει σταδιακά τα νέα μέτρα για τα οποία υπάρχει πίεση προκειμένου να συγκεντρωθούν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης η Eurostat αναθεώρησε και το δημόσιο χρέος σε 126,8%.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στα εξής:

• Ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ)
• Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ)
• Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%)

Η αναθεώρηση του χρέους οφείλεται κυρίως στα εξής:

• Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκ. ευρώ)
• Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκ. ευρώ)

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει κυρίως ότι:
- η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας
- το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται σε 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ
- το 2010 επιτυγχάνεται μείωση ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ ή περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί).
- η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται ως το 2014, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010.

Ειδικότερα αναφέρει ότι με την ανακοίνωση η Eurostat επικυρώνει οριστικά τα δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, αποσύροντας κάθε επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών "με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας".

"Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα", τονίζεται στην ανακοίνωση όπου αποκλείονται ρητά και κατηγορηματικά οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση κατηγορεί και την ΝΔ για την οικονομική διαχείριση της χώρας αφού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, "τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων… Αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Μια προσπάθεια που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα και οδήγησε στην πιο μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της".

Απαντά όμως και στους επικριτές της αφού τονίζει πως "παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. Από ένα έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ το 2009 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων το έλλειμμα το 2010 μειώνεται σε 9,4%. Σε απόλυτους αριθμούς από άνω των 36 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010. Μία μείωση που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για «υστερήσεις», «αποτυχία» και «ελάχιστη μείωση του ελλείμματος» στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών.
Έχοντας επιτύχει αυτό το μέγεθος προσαρμογής, η Ελλάδα αποδεικνύει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Εάν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%".
Read more...

ΑΛΛΟΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΡΟΛΟ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΑΡΧΗ"...


Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος, η καρδούλα του όμως ξέρει πόσο άσχημα αισθάνεται που πλέον δεν θα μπορεί να το παίζει "Θεσσαλονικάρχης" στην κεντροαριστερά. Δεν ήθελε τον Μπουτάρη για δήμαρχο ο Βενιζέλος. Άσχετα...
τι ισχυρίζεται προς τα έξω, ο Βενιζέλος πάντοτε αισθανόταν πιο σίγουρος όταν η πόλη του εξέλεγε δήμαρχο από τη Ν.Δ. Τώρα τα φώτα της κεντροαριστεράς φεύγουν από πάνω του πάνε στον Μπουτάρη. Και μάλλον δεν θα αρέσει αυτό στον Μπένι...
http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_9250.html
Read more...

ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 14 ΜΟΝΑΔΩΝ!


ΑΠΟ ΤΟ 21% ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 53%!!!
H μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών. Επί χρόνια προσπαθούσε να πάρει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Δεν απογοητεύτηκε όμως. Φέτος αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος. Ο Γιάννης Δημαράς, ανεξάρτητος υποψηφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την Παπανδρεϊκή Πάτρα με 53,63%. Ο Κατσικόπουλος...
μακράν δεύτερος με 46,36%. Από τις μεγαλύτερες εκλπλήξεις στον πρώτο γύρο βρισκόταν πίσω με 14 μονάδες (Κατσικόπουλος 35,07%-Δημαράς 21,12%)!
Read more...

ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ


ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
Εκεί που διαφαινόταν ότι θα πέσει όλο το ΠΑΣΟΚ να τον κατασπαράξει, τελικά από χθες το βράδυ, γύρισε το κλίμα υπέρ του Ραγκούση! Εάν έχανε ο Καμίνης θα ήταν μικρό το κακό. Το βάρος της ήττας θα έπεφτε στην παρέα του, μερικούς παλαιοκομματικούς πρώην...
"Ρηγάδες" και νυν συνεργάτες του Κουβέλη. Τώρα όμως που ο Καμίνης ανέτρεψε τα προγνωστικά και κέρδισε τη νίκη χρεώνεται ο Ραγκούσης! Γι αυτό πήγε για να τον συγχαρεί. Μανούλα σε αυτά ο υπουργός Εσωτερικών...
Read more...

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ : "ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"...


Αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τη οριακή νίκη του στην αναμέτρηση ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τις πρώτες δηλώσεις του. «Η πόλη νίκησε. Σήμερα αποδείξαμε ότι η...
ανεξαρτησία και η δύναμη των πολιτών είναι ισχυρότερες από ποτέ», τόνισε ο κ.Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γύρισε την πλάτη στην παρακμή, πήρε ανάσα ζωής». Η νίκη ανήκει σε όλη την πόλη, συνέχισε, και είπε ότι ο αγώνας γεννήθηκε μακριά από κομματικά γραφεία, αλλά στις γειτονιές, από όλους «βήμα βήμα, ιδέα ιδέα». Είναι η πρώτη από μία σειρά νίκες, πρόσθεσε. «Δεσμεύουομαι να είναι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια, ο δήμαρχος όλων», υπογράμμισε στις δηλώσεις του. «Ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος από σήμερα» για το μέλλον της πολης και τη βελτίωση της ζωής μας, υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων εν μέσω επευφημιών. Δήλωσε τέλος έτοιμος να συνεργαστεί με όλους τους συνυποψήφιους του.
Read more...

ΤΟΝ ΕΚΑΨΕ Η ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ.


ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΗΓΙΛΛΗΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται δίπλα στον Σαμαρά απέτυχαν παταγωδώς. Επειδή ο Σαμαράς κέρδισε εσωκομματικά τη Ντόρα νόμιζαν ότι το ίδιο θα γινόταν και στις Δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς για τον πρόεδρο της Ν.Δ. με εξαίρεση τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον...
Κων/νο Αρβανιτόπουλο οι υπόλοιποι είναι καλοί για πρόεδρο κόμματος που δεν ξεπερνά το 3%. Είναι η ομάδα που βρισκόταν δίπλα του και στην ΠΟΛΑΝ και τον κατέστρεψαν ολικά. Οι γνωστοί που έκαναν κατάληψη στην Ρηγίλλης μόλις ο Σαμαράς κέρδισε τη Ντόρα. Λαζαρίδης, Μουρούτης, Μπούρας, Κρανιδιώτης, Ζήσης και μερικοί ακόμα. Όλοι τους αντιπαθείς, ξένο σώμα για τη Ν.Δ. και αποκομμένοι από την κοινωνία. Εάν δεν τους αλλάξει ο Σαμαράς δεν έχει καμία τύχη. Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας τόσο μεγάλης παράταξης με τέτοια στελέχη δίπλα του. Αυτή είναι η αλήθεια...
Read more...

Το µήνυµα...



του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
Οι Έλληνες δεν ψήφισαν ναι στα μέτρα...
Είναι όντως µεγάλη η νίκη που πέτυχε χθες το ΠΑΣΟΚ, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Οχι µόνο γιατί κέρδισε 8 στις 13 περιφέρειες, και όσες έχασε, µε εξαίρεση την Ηπειρο, τις έχασε στον πόντο. Ούτε γιατί κατάφερε να κάνει τις µεγάλες ανατροπές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά...
γιατί ουσιαστικά απέσπασε από την κάλπη τη λαϊκή εντολή για σταθερότητα. Εντολή που ουσιαστικά απέτρεψε µια περιπέτεια µε απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα και τον λαό.

Μόνο να µην κάνει το λάθος να αποκωδικοποιήσει το µήνυµα της κάλπης ως αποδοχή του Μνηµονίου, επειδή αυτή (η ψήφος δηλαδή) δεν είχε αντιµνηµονιακό χαρακτήρα.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγµα αυτό. Οι Ελληνες, το ξαναείπαµε, ψήφισαν σταθερότητα, δεν ψήφισαν «ναι» στα µέτρα. Ούτε «ναι» σε νέα µέτρα. Στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου για την προσπάθεια που κάνει. Αλλά είναι προφανές ότι δεν αποδέχονται τις απαιτήσεις της τρόικας, και ό,τι αυτές συνεπάγονται. Για να είµαστε απολύτως εξηγηµένοι...
ΝΕΑ

Read more...

...ψήφος-ανάσα εν όψει σκληρών μέτρων


Read more...

Καμίνης ο νέος δήμαρχος Αθηνών. Ο Κακλαμάνης πάει σπίτι για ύπνο...


Από το http://antiitroktiko.blogspot.com/

Έπεσε το κάστρο της Αθήνας. Νέος δήμαρχος Αθηνών ο Γιώργος Καμίνης. Γύρω στο 51,5% του δινουν οι στατιστικές εταιρίες. Από τα 7 δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, στα πέντε νίκησε ο Καμίνης. Μόνο στο 4ο και 6ο διαμέρισμα νίκησε ο Κακλαμάνης
Ποιός θα το λεγε ότι επί κυβέρνησης του μνημονίου και επί της μεγαλύτερης όξυνσης του μεταναστευτικού προβλήματος όλων των εποχών, θα έπεφτε το κάστρο της δεξιάς που κρατούσε από το 1986 από κάποιον ... Καμίνη! Ισως τελικά αυτό να ήταν το μυστικό της επιτυχίας.
Μόλις το ΠΑΣΟΚ έβαλε...
μη κομματικό υποψήφιο έληξε το ματς υπέρ του.

Read more...

Μήνυμα του εκλεγμένου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη για τη ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ


Το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί μία μεγάλη και αδιαμφισβήτητη νίκη. Μία νίκη όλων των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Σήμερα η Περιφέρεια γυρίζει σελίδα. Οι πολίτες της γράφουν την δική τους ιστορία. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου.
Θέλω να σφίξω το χέρι όλων εκείνων που πίστεψαν στην ανάγκη διαμόρφωσης μίας ενιαίας περιφερειακής συνείδησης ως μόνου δρόμου για το μέλλον.
Η επόμενη μέρα είναι επιβεβλημένο να μας βρει όλους μαζί συμμέτοχους στην νέα αναπτυξιακή προοπτική στην οποία όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως καταγωγής, τόπου κατοικίας, θρησκευτικής πεποίθησης και κομματικής τοποθέτησης θα έχουν την ίδια θέση.
Πρώταγμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ η σύνθεση και η συμμετοχή όλων. Καλώ όλους τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της νέας πρόκλησης . Η εποχή είναι δύσκολοι και οι καιροί «ου μενετοί».
Ευχαριστώ τέλος τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες και όλους τους υποψηφίους συμβούλους που έδωσαν έναν δύσκολο και πολλές φορές αντίξοο αγώνα. Το ταξίδι είναι δύσκολο και απαιτεί θυσίες. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Είναι το χρέος απέναντι στα παιδιά Μας.


Read more...

ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ Ο κ.ΤΣΙΡΟΣ



Β' Κυριακή
Εγεγραμμένοι35.421
Ψήφισαν 16.820 / 47,5 %
Έγκυρα 14.820 / 93,84 %
Άκυρα-Λευκά 1996 11,8 %

Τσίρος Κυριάκος 8.966 ψήφοι 60,5%
Τούντας Θεόδωρος 5.854 ψήφοι 39,5%

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiO0nc3ugnd0L6Sy8GDgRzKmM16ARfbfSmFpEsCQJRCXf2rfOPJaNAQMVbdnMDnSR5AYVz-8kvZoebmtK54hPLuzc9iBUwYmWKFpK1T5R7Jup36aHcDlP7QB8jhyphenhyphen6dNY943OjjEWOvepXw/s1600/4-16-thumb-medium.jpgΑ' Κυριακή

Εγεγραμμένοι35.421
Ψήφισαν 22.299 / 62,95 %
Έγκυρα20.926 / 93,84 %
Άκυρα-Λευκά 1373 6,16 %

Τσίρος Κυριάκος 36,86% 7.713
Τούντας Θεόδωρος 27,41% 5.736
Χαραλαμπίδης Γρηγόριος 12,65% 2.648
Ζέρβα-Γκιουρτζιάν 8,67% 1.815
Καπέλης Γεώργιος 5,03% 1.052
Αυλωνίτη 4,85% 1015
Παπαδοκωστόπουλος 3,67& 767
Σκευος 0,86% 186

Read more...

ΣΤΟ 4,3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Στο 4,3% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπέρ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Σε ανάλογη δημοσκόπηση της GPO για το...
MEGA, η διαφορά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αγγίζει το 4,9%. Πάντως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ξεπερνά το 30% σε καμία από τις δύο δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για το ALTER, αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, τα αποτελέσματά τους θα είχαν ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 28,9%,
ΝΔ 24,6%,
ΚΚΕ 9%,
ΛΑΟΣ 4,2%,
ΣΥΡΙΖΑ 2,3%,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,2%,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,5%.
Στην ερώτηση της ίδιας δημοσκόπησης «ποιόν πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται για την οικονομία», οι ερωτηθέντες απάντησαν: Παπανδρέου 30%, Σαμαρά 17%, Κανέναν από τους δύο 48%. Η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA Σε ανάλογη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, αν αύριο γίνονταν εκλογές, τα αποτελέσματα θα ήταν ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 29,7%,
ΝΔ 24,8%,
ΚΚΕ 9,6%,
ΛΑΟΣ 6%,
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ 3%,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,3%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,7%.

Read more...

Ρελάνς ΠΑΣΟΚ στον β΄ γύρο...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
«Πράσινες» νίκες σε 8 περιφέρειες και τους µεγάλους δήµους -Νέο ρεκόρ αποχής
Ο Γιώργος Παπανδρέου (αριστερά) µε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση (δεξιά) στο Μέγαρο Μαξίµου, λίγο πριν από το χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελµα
Προσκλητήριο στις πολιτικές δυνάµεις να συστρατευθούν σε µιαπανεθνική προσπάθεια για τη διάσωση τη χώρας ήταν η «απάντηση» του Γιώργου Παπανδρέου στην ευρεία νίκη που κατήγαγε το ΠΑΣΟΚ κατά τον χθεσινό β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η...
επικράτηση αυτή, που συνοδεύτηκε από ιστορικές ανατροπές στον Δήµο Αθηναίων καιτον Δήµο Θεσσαλονίκης (αλλάζουνχέρια ύστερα από 24 χρόνια), αλλά και µια ξεκάθαρη επικράτηση του Κινήµατος στη µάχη των περιφερειών µε «σκορ» 8-5 έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό το πράσινο φως να κλείσει οριστικά το θέµα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο κ. Παπανδρέου µίλησε για µια «καθαρή τριετία» που έχει µπροστά του και προανήγγειλε «καταιγίδα» αλλαγών για τη συνέχεια, σε µια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει στη σωστή κατεύθυνση το µήνυµα που έστειλαν οι πολίτες µέσω της κάλπης τόσο στον α’ όσο και στον β’ γύρο των εκλογών. Και έχει τη σηµασία του το γεγονός ότι δεσµεύθηκε πως θα προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, «χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος».

Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι πολίτες ζήτησαν µε την ψήφο τους«συνέχιση της πορείας που ακολουθεί η κυβέρνηση και απαίτησαν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», ενώ απέρριψαν όπως είπε «τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης». Η αιχµή προφανώς είχε αποδέκτη τον πρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος έδωσε στη χθεσινή ψηφοφορία χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος κατά του Μνηµονίου, αλλά το κόµµα του υπέστη στρατηγική ήττα τόσο στην Περιφέρεια Αττικής µε την καθαρή νίκη του Γ. Σγουρού επί του Βασ.

Κικίλια που ήταν προσωπική επιλογή του όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου ο Π. Τατούλης νίκησε τον Δ. Δράκο, παρά το γεγονός ότι για τη στήριξη του τελευταίου ο κ. Σαµαράς πραγµατοποίησε το τελευταίο διάστηµα σειρά περιοδειών σε νοµούς της περιοχής.

Οι ήττες αυτές συν την απώλεια των Δήµων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης που δεν απαλύνει – ως προς τις εντυπώσεις – η επανάκτηση του Δήµου Πειραιά, ανάγκασαν τη Ρηγίλλης να καταφύγει σε σοφιστείες του είδους ότι η Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 είχε βγει πρώτο κόµµα σε 6 νοµούς, ενώ τώρα – υποστήριζε χθες αργά το βράδυ η Ρηγίλλης – κέρδισε 33 νοµούς στον α’ γύρο των εκλογών!

Η ήττα προφανώς θέτειυπό αµφισβήτηση την επιλογή του αρχηγού της αξιωµατικήςαντιπολίτευσης ναθέσει ως κεντρικό ζήτηµα τηςπροεκλογικής του εκστρατείας τηνκαταδίκη του Μνηµονίου και κατ’ επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε χθες το βράδυ στη Ρηγίλλης είναι το γεγονός ότι παρασκηνιακά χρέωναν την ήττα στον Δήµο Αθηναίων στον απερχόµενο δήµαρχο Νικ. Κακλαµάνη.

Στους δήµους
Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να µιλάει για µεγάλη νίκη και σε επίπεδο δήµων, πρωτευουσών νοµών, αλλά και µεγάλων πόλεων της περιφέρειας, καθώς έχει κερδίσει σηµαντικό αριθµό από αυτούς, σε αντίθεση µε τη Νέα Δηµοκρατία. Ενα άλλο στοιχείο το οποίο συζητήθηκε ευρύτατα χθες ήταν ότι από τις δηµοσκοπήσεις που έγιναν ώς την προηγουµένη των εκλογών, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που στον α’ γύρο των εκλογών φαινόταν να έχει περιοριστεί στις 2 ποσοστιαίες µονάδες, διευρύνθηκε στις 5 ποσοστιαίες µονάδες. Το αποτέλεσµα των χθεσινών εκλογών ασφαλώς αποτελεί αποδοκιµασία και για τα κόµµατα της Αριστεράς,τα οποία είχαν συστήσει στους ψηφοφόρους τους «αντιµνηµονιακή ψήφο» και στον β’ γύρο των εκλογών. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εκλογικής αναµέτρησης είναι ασφαλώς η νέα αύξηση της αποχής, που φαίνεται να ξεπερνάει το 53%, ένδειξη ότι το εκλογικό σώµα επέλεξε να µη µετάσχει σε µια εκλογική αναµέτρηση στην οποία κατά κανόνα αναµετρήθηκαν υποψήφιοι υποστηριζόµενοι από τα δύο µεγάλα κόµµατα.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ

Για ορίζοντα «καθαρής τριετίας» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός στο διάγγελµά του


Ενωτικό µήνυµα ενόψει... τρόικας

Ο ΠΡΩθυΠΟυΡγΟΣ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αργά το βράδυ επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του θριαµβευτή της µάχης της Αθήνας Γιώργου Καµίνη, στη δήλωσή του, που χαρακτηρίστηκε από συναινετικούς τόνους και µετριοπάθεια, κάλεσε τις πολιτικές δυνάµεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και να παραδειγµατιστούν από το τι συµβαίνει στην Ευρώπη, γιατί, όπως είπε, «δεν χωράνε παιχνίδια, ακρότητες και πολιτικές πράξεις που πληγώνουν τη χώρα» και µίλησε για 3 χρόνια που έχουµε µπροστά για να γίνουν όσα δεν έγιναν εδώ και 10ετίες.

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου είναι απολύτως εναρµονισµένη µε τα όσα συζητήθηκαν κατά τις πολύωρες συσκέψεις που είχε µε κυβερνητικά στελέχη το Σάββατο, στη διάρκεια των οποίων τού συστήθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στις µεγάλες µεταρρυθµίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και να τρέξει τις αλλαγές αυτές, προκειµένου να κερδίσει τον χαµένο χρόνο. Υπενθυµίζεται ότι σήµερα φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ελέγξουν και πάλι την ελληνική οικονοµία, ενώ στις Βρυξέλλες η Eurostat αναµένεται να ανακοινώσει το αναθεωρηµένο έλλειµµα για το 2009.
ΝΕΑ.


Read more...

Από την Τρόικα δεν μπορείς να απέχεις…

Έρχονται σήμερα και ζητούν νέα μέτρα


http://img.protothema.gr
Με ανοιχτά όλα τα καυτά ζητήματα στην Οικονομία, και τη μία αρνητική εξέλιξη να διαδέχεται την άλλη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη με τους επικεφαλής της Τρόικας που καταφτάνουν την Δευτέρα στην Αθήνα. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις, για να αποφύγουν να λάβουν "μια και έξω" επιπλέον μέτρα (ύψους 4 και πλέον δισ. ευρώ). Την προσπάθεια δυσχεραίνει η κρίση χρέους στην Ιρλανδία, που απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη.

Πρώτο θέμα για την κυβέρνηση, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, να "μοιράσει" σε δύο χρόνια ή περισσότερα χρόνια, τα πρόσθετα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη για να καλύψει την τρύπα από την υστέρηση στην είσπραξη των φόρων και από την αναθεώρηση του ελλείμματος που ανακοινώνει τη Δευτέρα η EUROSTAT.

Ωστόσο όλο και δυσκολότερη γίνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα αφού την κατάσταση επιδεινώνουν τα στοιχεία -σοκ της ΕΛΣΤΑΤ για τη δραματική ύφεση στην πραγματική Οικονομία … Στο γ΄τρίμηνο του 2010 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης σε ύφεση. Το ΑΕΠ μειώθηκε 4,5% (κυρίως λόγω της πτώσης κατανάλωσης και επενδύσεων). Μικρότερο ΑΕΠ σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα (ως ποσοστό του) και οι δανειστές ζητούν πιο σκληρά μέτρα, που θα βάζουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών.

Μόλις ανακοινωθούν το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και η εκτίμηση για το 2010, θα πρέπει να αποφασιστεί και το ύψος των αναγκαίων μέτρων, ίσως και πάνω από 4 δισ. ευρώ

Σε μπαράζ υπουργικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πέραν αυτών που προβλέπονται από το μνημόνιο.

Η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου επιχειρείται να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, με μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, με αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 2011 και με δραστικές περικοπές στις δευτερεύουσες αποδοχές και μείωση των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ. Επιπλέον θα συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων "ψαλιδίζεται" έτι περαιτέρω.

Με τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα απειλούν να τινάξουν στον αέρα την "αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση", το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων (ίσως και σε βάθος τριετίας) μαζί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. προκειμένου να αποφύγει απολύσεις υπαλλήλων, πέραν όσων αποχωρήσουν φέτος και το 2011 με εθελουσία έξοδο ή μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

Οι ελεγκτές της Τρόικα, εκτός από την γκρίνια για το έλλειμμα και τα έσοδα, θα ζητήσουν και εξηγήσεις… γιατί καθυστέρησαν –λόγω και των εκλογών- τα διαρθρωτικά μέτρα: αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό έπρεπε να είναι έτοιμα από το Σεπτέμβριο, αλλά έμειναν πίσω, χωρίς να είναι "ταμειακό" το αίτιο του προβλήματος.

«Θαμμένες» στα συρτάρια της κυβέρνησης παραμένουν και αρκετές από τις υποδείξεις της τρόικας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για συστάσεις οι οποίες εμπεριέχουν μεν πολιτικό κόστος, αφού απαιτούν ρίξεις με κατεστημένα συμφέροντα, αλλά θεωρείται ότι αποτελούν μονόδρομο, εάν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει ένα υγιές και ελκυστικό προφίλ, πριν βγει από την μηχανική υποστήριξη που της παρέχουν τα δάνεια.

Το δημόσιο θα προσπαθήσει όμως (την επαύριο μόλις των εκλογών, των ανακοινώσεων από τη Eurostat και της έλευσης της Τρόικα) να δανειστεί και άλλα 300 εκ ευρώ, με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια.

Read more...

Επιμένει στην ολική επαναφορά η ηγεσία της ΝΔ

Η αποτίμηση της Ρηγίλλης


http://img.protothema.gr/
Επιμένει στο σύνθημα «για ολική επαναφορά» η Ρηγίλλης κάνοντας τη δική της ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών.

Η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να εμφανίσει εικόνα ικανοποίησης παρά το εμφανές μούδιασμα που επικρατεί στην Ρηγίλλης από την ώρα που άρχισαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν αρκέστηκε στο θετικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, αντίθετα ανέβασε κι άλλον τον πήχη και μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεινε καλώντας τους πολίτες να στείλουν ενισχυμένο το αντιμνημονιακό μήνυμα στην κυβέρνηση έτσι ώστε να μην κάνει ότι δεν το κατάλαβε. Η αίσθηση όμως που επικρατεί μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν και το αντιμνημονιακό μήνυμα αποδυναμώθηκε ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη Κυριακή.

Ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα της κάλπης υποστήριξε ότι «η ΝΔ βγαίνει από τις εκλογές ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη» και ότι το κόμμα του κατάφερε να ρίξει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ κάτω από δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ρηγίλλης πάντως κάνει την δική της αποτίμηση και υποστηρίζει ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς πέτυχε τον πολιτικό του στόχο καθώς έβαλε την ατζέντα των εκλογών ζητώντας από την αρχή να σταλεί το μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην κυβέρνηση». Το μήνυμα εστάλει είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι αντίθετα η κυβέρνηση άλλαξε πολλές φορές την τακτική της. Ξεκίνησε προτάσσοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ο «Καλλικράτης» στην συνέχεια «ο πρωθυπουργός έθεσε τον πολιτικό του εκβιασμό ζητώντας καθαρή εντολή από τον λάό. Ο πολιτικός του εκβιασμός ή η πολιτική του μπλόφα έπεσε στο κενό» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η Ρηγίλλης επέλεξε ως βάση σύγκρισης για τα συμπεράσματά της το ποσοστό που είχε αποσπάσει το 2009 που όπως επισήμανε και ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν το χαμηλότερο στην ιστορία της. Με βάση το ποσοστό του 2009 λοιπόν λέει η ηγεσία του κόμματος η ΝΔ βγαίνει κερδισμένη. «Τότε είχε πλειοψηφία μόνο σε έξι νομούς ενώ σήμερα με το ποσοστό του πρώτου γύρου ανεβάζει την δυναμική της σε πλειοψηφία στους 33 νομούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι θα κερδίσει τέσσερις έως πέντε περιφέρειες αν τελικά πάρει και τα Ιόνια Νησιά ενώ με το ποσοστό του 2009 δεν θα κέρδιζε καμία περιφέρεια. Επίσης λένε ότι και στις περιφέρειες που δεν κερδίζει ανεβάζει τα ποσοστά της. Για την Αττική η Ρηγίλλης λέει ότι στο πρόσωπο του κ. Βασίλη Κικίλια έγινε επιλογή ανανέωσης και το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με οριακούς συσχετισμούς. Η ΝΔ θεωρεί ότι ο κ. Κικίλιας αλλά και ο κ. Παπαναστασίου στην Δυτική Ελλάδα είναι επιλογές πολιτικής επένδυσης για το μέλλον. Στον Πειραιά η ΝΔ θεωρεί ότι συντελέστηκε μεγάλη ανατροπή. Η Ρηγίλλης επιφυλάσσεται να εκφράσει την θέση της αργότερα για την «απώλεια του Δήμου της Αθήνας από τον κ. Κακλαμάνη που στηρίχθηκε και από άλλες δυνάμεις εκτός από τη ΝΔ». Κομματικοί παρατηρητές λένε ότι η απώλεια της Αθήνας μάλλον δεν στεναχωρεί και πολύ την Ρηγίλλης αφού άλλωστε ο απερχόμενος δήμαρχος είχε προσπαθήσει να εμφανισθεί ως ανεξάρτητος ενώ είναι πάντα κοντά στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ήττα του κ. Δημήτρη Δράκου στην Πελοπόννησο όπου η ηγεσία του κόμματος έπαιξε τα ρέστα της μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε μία προσπάθεια να εξωραίσει το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι η ΝΔ πάλεψε μόνη απέναντι σε μία συμμαχία δυνάμεων και κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά της με εξαίρεση το νομό Αρκαδίας όπου σημειώθηκε πτώση.

Read more...

Εκλεισε το κεφάλαιο «εκλογές» ο Παπανδρέου

Κάλεσε σε συστράτευση


http://img.protothema.gr
Για δεύτερη φορά μέσα μία εβδομάδα, ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μάλιστα αυτή την φορά ήταν πιο ξεκάθαρος από ποτέ καθώς δήλωσε: «Εχουμε μπροστά μας μία καθαρή τριετία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι Ελληνες με την ψήφο τους έδειξαν ότι επιθυμούν τη σταθερότητα. Τόνισε ότι πλέον δεν χωρούν παιχνίδια και ακρότητες και κάλεσε κάθε πολιτική δύναμη του τόπου να αναλάβει τις ευθύνες της. «Απευθύνω σε όλους κάλεσμα συμμετοχής για να κάνουμε την αλλαγή» είπε, σημειώνοντας για τον εαυτό του: «Εχω δώσει το είναι μου και την ψυχή μου χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος».

Είπε ότι τη χρονιά που έρχεται «θα ρίξουμε όλο μας το βάρος στις μεγάλες αλλαγές» και χαρακτήρισε τις θυσίες «αναγκαίες για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Read more...

Οκτώ περιφέρειες για ΠΑΣΟΚ και πέντε για τη ΝΔ

Περιφερειάρχης Αττικής ο Γιάννης Σγουρός


http://img.protothema.gr
Oχτώ περιφέρειες κερδίζει το ΠΑΣΟΚ έναντι πέντε της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με τον Αρ. Γιαννακίδη, της Αττικής με το Γιάννη Σγουρό, του Βορείου Αιγαίου με το Νάσο Γιακαλή, της Δυτικής Ελλάδας με τον Απ. Κατσιφάρα,της Κρήτης με το Σταύρο Αρναουτάκη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) του Νοτίου Αιγαίου με το Γιαννη Μαχαιρίδη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) της Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Στερεάς Ελλάδος με τον Κλέαρχο Περγαντά.

Η ΝΔ κερδίζει τη Δυτική Μακεδονίαμε το Γ. Δακή, την Ήπειρο με τον Αλ. Καχριμάνη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ), τη Θεσσαλία με τον Κ. Αγοραστό, των Ιονίων Νήσων με το Σπ. Σπύρου (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Κεντρικής Μακεδονίας με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι 6 από τους εκλεγέντες περιφερειάρχες είναι σήμερα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 Νομάρχες, οπότε θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα: Πρόκειται για τους κ. κ. Γιάννη Σγουρό, Γιώργο Δακή, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιάννη Μαχαιρίδη και Κλέαρχο Περγαντά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο link του υπουργείου Εσωτερικών

Τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν τα εξής:

-Στην Περιφέρεια Αττικής, με περίπου το 99,70 % των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) συγκεντρώνει το 52,86% και ο κ. Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) το 47,14%.

-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με περίπου το 99,5 % των τμημάτων ενσωματωμένο, ο κ. Αριστείδης Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) παίρνει το 51,50%.
και ο κ. Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) με 48,50%.

- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με περίπου το 99,92 % των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Ψωμιάδης (ΝΔ) παίρνει το 52,56 % των ψήφων και ο κ. Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) το 47,44 %.

-Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στο 100% των τμημάτων ο κ. Αθανάσιος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) παίρνει περί το 50,77% και ο κ. Παύλος Βογιατζής (ΝΔ) παίρνει το 49,23 % περίπου.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και με ενσωματωμένο το 99.89 % των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ) λαμβάνει το 56,65% ενώ ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου (ΝΔ) παίρνει το 43,35% των ψήφων.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Γιώργος Δακής (ΜΔ) παίρνει το 51,81% των ψήφων και ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης (ΠΑΣΟΚ) το 48,19 % των ψήφων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με περίπου το 99,87 % των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Περγαντάς Κλέαρχος (ΠΑΣΟΚ) παίρνει το 52,92 % των ψήφων ενώ ο κ. Χειμάρας Αθανάσιος (ΝΔ) παίρνει το 47,08 % των ψήφων.

-Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Τατούλης (ΠΑΣΟΚ) παίρνει το 52,53% των ψήφων ενώ ο κ. Δράκος (ΝΔ) το 47,47%.

-Στην Περιφέρεια Ηπείρου με ενσωματωμένο το 100 % των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Καχριμάνης (ΝΔ) παίρνει περίπου το 55,04% των ψήφων και ο κ. Αργύρης (ΠΑΣΟΚ) περίπου το 44,96% των ψήφων.

-Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ενσωματωμένο το 100 % των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Σπυρίδων (ΝΔ) πήρε το 50,8 % των ψήφων ενώ, ο κ. Μπεριάτος (ΠΑΣΟΚ) το 49,2%.

«Η σημερινή νίκη του συνδυασμού "Αττική, με έργο πάμε μπροστά" είναι πάνω από όλα νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νίκη των πολιτών της Αττικής, όλης της Αττικής, αυτών που μας ψήφισαν και αυτών, που ψήφισαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο άλλους συνδυασμούς. Η ευθύνη μας απέναντί τους είναι μεγάλη και μπορώ να πω μεγαλύτερη απέναντι σ΄αυτούς, που δεν μας προτίμησαν», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, από το κτίριο της Νομαρχίας.

«Ο σοφός λαός μας δικαίωσε. Σήμερα η Μακεδονία μίλησε, η Μακεδονία ψήφισε, περιφερειάρχη όλων των Μακεδόνων», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που εκλέγεται περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Να λάβει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες κάλεσε τον Π. Ψωμιάδη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης και σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες για την ανάπτυξη της περιφέρειας».

«Σήμερα νίκησαν οι πολίτες, όλοι οι πολίτες. Σήμερα νίκησε ο Καλλικράτης. Σήμερα νίκησε το καινούργιο, η ελπίδα, το όραμα που η Νέα Πελοπόννησος φέρνει μαζί της. Η υπέρβαση που εδώ και καιρό είχανε κάνει οι πολίτες, αποτυπώθηκε σήμερα στην μεγάλη μας νίκη», ανέφερε Πέτρος Τατούλης, που εκλέγεται Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.


Read more...

Ανατροπή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μεγάλη αποχή

Νέοι δήμαρχοι Καμίνης, Μπουτάρης


http://img.protothema.gr
Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο link του υπουργείου Εσωτερικών

Η κάλπη στις δημοτικές εκλογές «έβγαλε» ανατροπές στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και «πέρασαν» στους κ. κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερα, αλλά και του Πειραιά, που «πέρασε» στον υποστηριχθέντα από τη ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Ο Γ. Καμίνης έφερε ποσοστό 51,94% έναντι 48,06% του κ. Κακλαμάνη, στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης κέρδισε με 419 ψήφους διαφορά, και ο Κ. Γκιουλέκας δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση. Στον Πειραιά ο Β. Μιχαλολιάκος έφερε ποσοστό 51,80% έναντι 48,20% του κ. Μίχα.

Η αποχή παρέμεινε εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 50%, που σημαίνει πως ένας στους δύο πολίτες «γύρισε την πλάτη» στην εκλογική διαδικασία και αυτό, προβληματίζει εντόνως όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς όλοι συνομολογούν ότι δείχνει την κλιμακούμενη αποστροφή της κοινωνίας προς την πολιτική των κομμάτων.

«Φίλες και φίλοι από απόψε οι πολίτες της Αθήνας κρατούν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα». Με αυτά τα λόγια ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που από νωρίς το βράδυ, είχε συρρεύσει στο εκλογικό του κέντρο, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Καλή επιτυχία και δύναμη να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο, που τον περιμένει, ευχήθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στον νέο, Γιώργο Καμίνη.

Ιστορική χαρακτήρισε τη νίκη του συνδυασμού του στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης και είπε ότι ανήκει σε όλη την πόλη γιατί δεν εκκολάφθηκε σε κομματικούς διαδρόμους, αλλά χτίστηκε από όλους. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος» τόνισε. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Γκιουλέκας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης οριακό και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Επιδίωξή πρωταρχική θα είναι να διευρύνουμε την δημοτική πλειοψηφία, δήλωσε ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος, που εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γιάννη Μίχα να τον επισκεφτεί για να τον συγχαρεί και να τον διαβεβαιώσει ότι "μαζί θα πολεμήσουμε". Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας έκανε λόγο για "δήμαρχος μειοψηφία", σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αμφισβητεί ουδόλως τη νίκη του κ. Μιχαλολιάκου». Πρέπει όμως να προβληματίσει όλους μας και κυρίως εμάς τους Πειραιώτες που περισσότερο από κάθε άλλη πόλη έχουμε ανάγκη την ενότητα των δυνάμεών μας» τόνισε ο κ. Μίχας.

Read more...