Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς βιβλία πολλά σχολεία Αρχή της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα με πολλά προβλήματα

http://static.doldigital.net/webstatic/DDFB70B89ABBFF4765ECD3CC421ED533.jpgΤο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπά το πρωί της Δευτέρας για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς. Πολλά τα προβλήματα αυτή τη χρονιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία που δεν έχουν παραδοθεί στους μαθητές.

Η χρονιά ξεκινάει με πρώτο και κύριο πρόβλημα τις ελλείψεις σε βιβλία σε αρκετά σχολεία, όμως ο κύριος όγκος των βιβλίων στη νησιωτική χώρα, στις παραμεθόριες αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας θα βρίσκεται στα σχολεία εγκαίρως, ενώ οι ελλείψεις που υπάρχουν στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουν καλυφθεί μέσα σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο.Ενώ το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσε εντολή και ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δηλαδή δύο ανά κάθε μαθητή της γ΄τάξης γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες, πέντε μαθημάτων το καθένα.

Ο υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία των υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου να εργαστούν το Σαββατοκύριακο γι’αυτό το σκοπό. Άλλωστε η προσπάθεια θα συνεχισθεί για περίπου μία εβδομάδα και για όλες τις τάξεις του γυμνασίου.

Ακόμη το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δρομολογήσει την αποστολή των dvd που περιέχουν την ύλη των σχολικών βιβλίων ενώ τις πρώτες ημέρες θα δοθούν και φωτοτυπίες.

Εξηγήσεις από το υπουργείο

Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στην δημοσιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο επισημαίνει ότι «φέτος η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου - κατά 49 μέρες πέραν του προβλεπόμενου από το νόμο χρόνου - σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας χάρτου, οδήγησε ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί μόλις στο τέλος Αυγούστου, και αυτό με τιτάνιες προσπάθειες».

Ιδιαίτερα στις σχετικές οδηγίες τονίζει το υπουργείο ότι το «ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία. Βέβαια, το πρωταρχικό για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά θετικό τρόπο, παρά την αποχώρηση χιλιάδων εκπαιδευτικών».

Ειδικότερα για τις αποστολές των βιβλίων το υπουργείο σημειώνει: «Οι πρώτες αποστολές από τα αποθέματα που υπήρχαν έγιναν προς την νησιωτική Ελλάδα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου και η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήμερα μέχρι και το 85%. Ήδη άρχισαν και οι νέες παραλαβές και η προώθηση τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

» Όμως, είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα σε κάθε τάξη τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Οι δυσκολίες αυτές είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη, έγκαιρη δράση των διευθυντών εκπαίδευσης, των διευθυντών των σχολείων και βέβαια χάρη στην εμπειρία και την υπευθυνότητα του δασκάλου της κάθε τάξης, του καθηγητή κάθε τμήματος».

Στις οδηγίες αντιμετώπισης των προβλημάτων το υπουργείο περιλαμβάνει, εκτός από το dvd που θα δοθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου σε όλους τους μαθητές και τις φωτοτυπίες, την αξιοποίηση των περισσευμάτων των βιβλίων και του διδακτικού υλικού των προηγουμένων ετών, την επιστροφή των παλαιότερων βιβλίων, από τους μαθητές . Συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται «μέσα από μία σχολική καμπάνια να προσκομίσουν τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς για να υποστηρίξουν τους συμμαθητές των άλλων τάξεων. Το σύνθημα «δεν πάω με άδεια χέρια στο σχολείο, φέρνω τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς» είναι μια πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς για κάθε μαθητή. Είναι μια αξία που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία».

«Ανεξαρτήτως του εάν και τι γνώριζε ποιος, η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης -και ανεξαρτήτως του εάν αυτή ήτο θετική ή αρνητική- οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο που περιήλθε ο ΟΕΔΒ για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Ο σεβασμός στη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί προφανές χρέος όλων μας. Όπως και ο σεβασμός στην δικαστική κρίση αποτελεί για μένα πάγια αρχή και πεποίθηση» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνέντευξη Τύπου Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη Πατριωτικό καθήκον όλων η συστράτευση για τη διάσωση της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Γ. Παπανδρέου: «Να βάλουμε όλοι πλάτη να βγει η χώρα από την κρίση»
Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που αποφάσισε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την πίεση των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης των 110 δισ. ευρώ. Διαβάστε τις απαντήσεις που δίνει ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 76η ΔΕΘ16:20

Εν αναμονή της έναρξης της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
16:24

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβουλιο.
16:25

Σύμφωνα με αυτά:

θα επιβληθεί διετές τέλος στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια) ύψους 4 ευρώ/ τετραγωνικό (μεσοσταθμικά) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

θα περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων)
θα επιταχυνθει η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 έως τα τέλη του Οκτωβρίου
θα κληθεί ο εφοπλιστικός κόσμος για να εξεταστεί πως θα συμβάλλει στην δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται

16:37

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα.
16:40

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ξεκίνησε
16:41

Αδιαπραγμάτευτη η απόφαση να συνεχίσουμε στο δρόμο της ασφάλειας και των μεγάλων αλλαγών. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει.
16:43



Η απόφαση της 21ης Ιουλίου αλλάζει το τοπίο για την εξυπηρέτηση του χρέους μας
16:45



Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα ανακουφίσουν τον λαό και γιαυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Και γιαυτό θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί. Προτιμώ να χάσουμε όλοι κάτι, παρά όλοι τα πάντα.
16:47



Τίποτα δεν μας χαρίστηκε σε αυτήν την πορεία. Τώρα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και γιαυτό τίποτα δεν μας συγχωρείται. Μπορεί να κάνουμε λάθη υπό την πίεση του χρόνου και η διοίκηση να μην προχωρά το ίδιο γοργά, να μην βοηθά το διεθνές περιβάλλον, να αντιστέκονται οι συντεχνίες, αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι παρά τις δυσκολίες έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα.
16:49



Τώρα βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο και δεν μας συγχωρείται απόκλιση ούτε ενός ευρώ. Επισφαλής δρόμος για την χώρα και τους πολίτες εάν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα και οι πολίτες της εξιλαστήρια θύματα. Όχι στις φωνές λαϊκισμού.
16:50



Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας βάλει σε κίνδυνο κατάρρευσης. Κανείς να μην αμφισβητήσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε την προσπάθεια αυτή στη μέση. Είμαστε τόσο κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα.
16:52



Ο στόχος μας είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2012 και αυτό θα δώσει μεγάλη σιγουριά. Κανείς δεν θα μας στερήσει αυτήν την προοπτική.
16:53



Ερώτηση για τα αλλεπάλληλα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση
16:54



Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Δεν φυγομαχούμε. Δεν πετάμε καυτή πατάτα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει προοπτική. Θέλει μια κυβέρνηση που μάχεται. Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο.
16:55



Με μια μικρή προσπάθεια είμαστε στο δρόμο πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι η πρώτη προϋπόθεση και μας θωρακίζει. Βεβαίως υπάρχουν αστοχίες και ελλείψεις. Όπως ο φορολογικός μηχανισμός, που παρά τους νόμους που ψηφίζουμε, δεν λειτουργεί σωστά.. Τι να κάνει η κυβέρνηση; Να πατήσει ένα κουμπί;
16:58



Δεν είναι ευχάριστο να παίρνουμε νέα μέτρα, αλλά στόχος μας είναι να είναι δίκαια τα μέτρα και τα διορθωτικά μέτρα έχουν πατριωτική σημασία για τη σταθεροποίηση της χώρας. Αν είχαμε πόλεμο και λέγαμε χρειαζόμαστε χρήματα για όπλα, ε, παρόμοια είναι η κατάσταση. Με αυτά τα μέτρα πιστεύω θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
16:59



Είναι αυτά τα μέτρα τα τελευταία;
17:00



Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο αγώνα. Έχουμε εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στον πλανήτη. Εάν οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται γιατί ο δημόσιος τομέας έχει πρόβλημα, το ξαναλέω θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπής. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε για το καλό όλων βεβαίως και η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα.
17:01



Τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή και για το 2011 και για το 2012. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι είναι πατριωτικό κάλεσμα να είμαστε συνεπείς.
17:02



Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα για να βγει από την Ευρωζώνη; Ποιες χώρες παίζουν παιχνίδι κατά της χώρας μας;
17:04



Έχουμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να τηρήσουμε. Εάν δεν τους τηρήσουμε όλη αυτή η φημολογία θα φουντώσει. Αλλού υπάρχει βάση, αλλού όχι. Υπάρχουν βεβαίως και συμφέροντα. Αλλά δίνουμε μάχες και τις έχουμε κερδίσει, γιατί δείχνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους στόχους μας. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, αλλά θα κλειδώσουμε αυτήν τη συμφωνία και τότε αυτά τα σενάρια θα σβήσουν.
17:04



Μαχαίρι στο στενό δημόσιο τομέα και απολύσεις;
17:06



Ούτε μαζικές απολύσεις, ούτε στο μισό πάει ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Πάμε στο ενιαίο μισθολόγιο. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Δεν έχει το φόβο της απόλυσης -τουλάχιστον σήμερα- ο στενός δημόσιος τομέας. Αλλά έχει ήδη μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Στα δύο χρόνια αυτά, υπάρχει μείωση κατά 100.000 στο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
17:09



Δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε για την αλλαγή του Συντάγματος. Αλλά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι. Να υπάρχει ένα δημόσιο που θα δουλεύει πατριωτικά, εθνικά, χωρίς πελατειακές λογικές και χωρίς πολιτικές διώξεις, γιατί αυτό είχε οδηγήσει στην πλατεία Κλαυθμώνος. Υπάρχουν άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Σουηδία, που δεν έχει μόνιμους δημόσιους υπάλληλους.
17:09



Θα καλέσετε τον κ. Σαμαρά για να συγκυβερνήσετε;
17:12



Εγώ δοκίμασα και συνεχίζω να δοκιμάζω για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδα ανταπόκριση. Μια παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες δεν βάζει πλάτη. Η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης δικής της κυβέρνησης. Μακάρι και τώρα να αλλάξει. Δοκιμάσαμε αλλά δεν ήταν ώριμοι για συγκυβέρνηση. Αλλά δεν μιλάμε για εκλογές.
17:13



Ορισμένοι υπουργοί έχουν δισταγμούς. Τι θα κάνετε για ενιαία φωνή στην κυβέρνηση;
17:15



Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πρωτοφανή κατάσταση. Αναλάβαμε στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας και υπό δυσμενές διεθνείς συνθήκες. Εγώ, αυτήν την κυβέρνηση την χαίρομαι. Γιατί είχαμε πρωθυπουργούς που δεν εμφανίζονταν και υπουργικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν. Και τώρα μας κατηγορούν γιατί αγωνιούμε για την πορεία της χώρας. Όμως παίρνουμε αποφάσεις και προχωρούμε. Βεβαίως, υπάρχουν πράγματα που συνειδητοποιούμε στην πορεία, όπως τις αντιστάσεις για διάφορες μεταρρυθμίσεις.
17:16



Σε αυτές τις αντιστάσεις θα είμαστε αμείλικτοι, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη του κόσμου. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αλλάξει η χώρα, αλλά δεν πρέπει να δειλιάσουμε .
17:16



Για τις καταθέσεις που έχουν βγει στο εξωτερικό
17:18



Σχετικά με το τέλος στα ακίνητα. Θα είναι κλιμακωτό. Τα βάρη θα πάνε εκεί που μπορούν να τα αντέξουν και εκεί που φοροδιαφεύγουν. Υπάρχει πρόβλημα με το ακίνητο. Ορισμένοι αλλιώς δηλώνουν, κι άλλη είναι η πραγματικότητα.
17:19



Όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό ελέγχονται. Δεν είναι παράνομο να βγάλεις χρήματα έξω, είναι παράνομο να μην τα έχει δηλώσει.
17:19



Πάμε προς μια συμφωνία, να φορολογούνται τα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, κι ας μην αποκαλύπτονται τα ονόματα των δικαιούχων.
17:21



Οι ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου σημαίνουν νέα βάρη στην μέση ελληνική οικογένεια. Γιατί δεν προχωράτε σε περιστολή δαπανών του δημοσίου; Γιατί δεν κλείνετε μια ΔΕΚΟ;
17:27



Είναι η αφαίμαξη αυτή το πρόβλημα της ύφεσης; Αν μια επιχείρηση παράγει ένα προϊόν που δεν πουλάει, αλλά έχει τα έξοδα λειτουργίας. Θα πει ο δανειστής: «Κόψε έξοδα». Τι θα απαντήσει ο επιχειρηματίας; «Θα δημιουργηθεί ύφεση;» Τότε θα πει ο δανειστής: «Ε, φτιάξε κανένα προϊόν που να πουλάει». Τόσα χρόνια στηριζόμασταν σε πήλινα πόδια. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Και ήδη έχει ξεκινήσει η αύξηση στις εξαγωγές. Αλλά είμαστε σε φάση μετάβασης. Σε μια δύσκολη φάση. Και οι δανειστές λένε: «Δεν μπορούμε να σας πληρώνουμε τα ελλείμματα». Μπορεί όλοι –κι εγώ- να εξαγριωνόμαστε με αυτά που λένε για την Ελλάδα. Λένε όμως κι αυτοί; «Για πόσο θα πληρώνουμε;» Ξέρουμε ότι συμπιέζεται η μεσαία τάξη. Μόνο όμως αν φτιάξουμε μια εξαγωγική αναπτυξιακή οικονομία, θα στηριχθεί η μεσαία τάξη. Κι αν πληρώνουμε τους φόρους μας.
17:29



Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου για τα νέα μέτρα: Δεν πρόκειται για νέα επιβάρυνση. Δεν αυξάνεται ο στόχος. Είναι ό,τι έχουμε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο. Αλλά η ύφεση, η δυσπραγία, έχει δημιουργήσει μια μικρή τρύπα. Αρα πρόκειται για μέτρο – υποκατάστατο.
17:32



Είναι ζωτική η ανάγκη της εκπλήρωσης των στόχων. Θέλουμε να προχωρήσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Πόσο κοστίζει η διακινδύνευση της ύπαρξής μας μέσα στην Ευρωζώνης; Η διακινδύνευση όλων των κατακτήσεων της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είναι η σωστή επιλογή ιστορικά.
17:32



Ως πότε θα πληρώνουν μόνο οι συνεπείς; Έχετε το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσετε αυτές τις αλλαγές;
17:35



Έχουμε πολιτικό και εθνικό χρέος να προχωρήσουμε. Η φοροδιαφυγή είναι η μεγαλύτερη αδικία. Είναι εύκολο να πει κάποιος: «Αφού δεν πληρώνει ο διπλανός, να μην πληρώσω κι εγώ». Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράγματα μέχρι ενός σημείου. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των ελλειμμάτων άμεσα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα αν όλοι πουν: «Εγώ δεν πληρώνω». Το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά όλοι πρέπει να αλλάξουμε. Κάνουμε προσπάθεια για ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
17:37



Έχουμε αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις για το νέο φορολογικό σύστημα. Και να πούμε όλοι στον ελληνικό λαό ότι θα το τηρήσουμε όλοι. Μια τέτοια συναίνεση θα βοηθούσε πάρα πολύ. Ένα σύστημα που θα το υπηρετήσουμε όλοι για να σπάσουμε αυτήν την αδικία και να ξεφύγουμε από τα ελλείμματα.
17:38



Αν οι δανειστές δεν εγκρίνουν ολόκληρη την 6η δόση, θα πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι σε όλες αυτές τις πιέσεις;
17:43



Σκεφθείτε αν πράγματι υπήρχε παύση δανειοδότησης της χώρας μας και υπάρχουν και τα ελλείμματα. Τότε δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τίποτα. Αν φθάσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τουλάχιστον τους μισθούς και συντάξεις. Για να μπορούμε να στηριχθούμε στα πόδια μας. Η τρόικα είναι το πρόβλημα; Να την διώξουμε. Αύριο κι όλας. Αυτό είναι το πρόβλημα; Νομίζετε ότι η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Η τρόικα έχει δημιουργήσει όλα τα προβλήματα στην χώρα; Την αδιαφάνεια; Δεν έχει προβλήματα η Ελλάδα; Οι Γερμανοί έχουν τα προβλήματά τους. Είναι μια πραγματικότητα. Αλλά μην μεταφέρουμε εκεί τα προβλήματά μας. Όσο έχουμε ελλείμματα, τόσο αυξάνεται το χρέος. Τελικά, εμείς έχουμε την ευθύνη. Δική μας πατριωτική ευθύνη είναι να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε ένα άδικο σύστημα κι αυτό το φτιάχνουμε.
17:44



Υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι ανεύθυνοι όσοι ζητούν εκλογές;
17:47



Νομίζετε ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν παραιτηθεί ή φύγει αυτή η κυβέρνηση; Μειωμένους φόρους, όπως μας λένε, είχαμε και το 2009. Υπήρχε ανάπτυξη; Εγώ καταλαβαίνω τον πόνο και τις δυσκολίες του πολίτη. Και συμμερίζομαι ότι δίνει ο καθένας λίγο ή πολύ. Υπηρετούμε όμως το κοινό συμφέρον όλων. Όχι το συμφέρον του ταξιτζή ή του γιατρού ή του επιχειρηματία ξεχωριστά. Αλλά το κοινό συμφέρον. Ας φύγουμε από τον μικρόκοσμό μας και των μικρών συμφερόντων μας. Μπορεί να χάσουμε λίγο σήμερα, αλλά θα κερδίσουμε πολλά αργότερα. Δεν υπάρχουν απλές συνταγές. Όμως είμαστε στον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρουμε.
17:48



Προσπαθείτε να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη των εταίρων. Μήπως χάσετε όμως την εμπιστοσύνη των πολιτών;
17:50



Αν δεν υπηρετούσαμε το κοινό, το πατριωτικό συμφέρον, θα είχε σμπαραλιαστεί η χώρα. Σήμερα είναι το πρόβλημα; Το 2008 έγιναν πολύ χειρότερες διαδηλώσεις κι όχι μόνο διαδηλώσεις. Γιατί είχε χάσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη στην πολιτεία. Θα την δώσουμε όμως τη μάχη. Το θέμα δεν είναι η δική μου επανεκλογή, αλλά η μάχη για την πατρίδα.
17:51



Λέτε την αλήθεια στον πολίτη για το βάθος του προβλήματος;
17:52



Αυτά που ψηφίζουμε, αυτά που αποφασίσουμε και αυτά που εφαρμόζουμε υπάρχουν. Και είμαστε πολύ κοντά στο στόχο. Υπάρχουν και πολλοί κακοπροαίρετοι. Που δεν θα ήθελαν να επωμιστούν το βάρος για να επιβιώσει η δική μας χώρα. Ας μην ρίχνουμε το βάρος των προβλημάτων σε άλλους.
17:53



Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο «ό,τι χρειαστεί» για την επιτυχία των στόχων;
17:55



Έλεγαν να αφαιρεθεί το δικαίωμα της ψήφου στις υπερχρεωμένες χώρες για οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο για τα οικονομικά. Και τότε είπαμε: «Όχι, κόκκινη γραμμή». Άρα ναι, υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
17:55



Υπάρχουν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει;
17:57



Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην λαμβάναμε αποφάσεις. Όταν λαμβάνεις αποφάσεις υπό τέτοια πίεση υπάρχουν και λάθη. Κανείς δεν φανταζόταν το αποτέλεσμα που θα είχε το μέτρο των αποδείξεων. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και ξαναβάζουμε το καράβι στο σωστό δρόμο. Γιαυτό κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.
17:58



Έχουμε αποφύγει την χρεοκοπία;
18:00



Αυτό που αποφύγαμε είναι μια καταστροφική χρεοκοπία. Αυτό που γίνεται με το PSI για τα ομόλογα είναι μια οργανωμένη, συμφωνημένη, μείωση του χρέους. Το κάναμε για να μειωθούν τα βάρη και να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα.
18:01



Αντιδρά η Κοινοβουλευτική Ομάδα σας σε πολλά από τα μέτρα γιατί υπάρχει η εκλογική πελατεία. Το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος να παρακάμψετε αυτόν τον σκόπελο;
18:04



Οι βουλευτές εκφράζουν και έχουν χρέος να εκφράσουν την αγωνία των πολιτών. Αφού είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του. Είμαι περήφανος για αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα. Γιατί έβαλε το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από τις προσωπικές πελατειακές ψηφοθηρικές πιέσεις.
18:05



Είμαι περήφανος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, γιατί στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις, στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσει για να βγει η Ελλάδα καθαρή, που να στηρίζεται στα δικά της πλεονεκτήματα και δυνάμεις.
18:08

Ερώτηση για ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
18:11



Ο κ. Σόιμπλε είπε πως θέλει να επενδύσει η Γερμανία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε πως θέλει ήλιο και αέρα. Έχουμε συζητήσει με τους Γερμανούς για ένα εκτεταμένο δίκτυο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που θα έχει έσοδα και θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει δυνατότητες, αλλά δεν είχε έως τώρα το σχέδιο. Βάζουμε βάσεις και προσελκύουμε επενδυτές. Αλλά χρειαζόμαστε τη σταθερή βάση για να έρθει ο επενδυτής. Όπως είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου. Πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία. Και δημιουργούμε ένα συμβούλιο για επενδύσεις από τη Διασπορά, που θα συμβάλλει στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πάω στην Γερμανία, όπου θα έχω επαφές με βιομήχανους για προοπτικές επενδύσεων.
18:12



Πόση βαρβαρότητα θα υποστούν τα λαϊκά στρώματα για να μην πληρώσουν οι έχοντες;
18:14



Παλεύουμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για ένα κράτος δικαίου. Δεν ζούμε σε ένα αγγελικά και σοσιαλιστικά φτιαγμένο σύστημα, αλλά σε ένα καπιταλιστικό σκληρό σύστημα. Δίνουμε μάχη, όμως. Και θα λύσουμε τα προβλήματα. Με θυσίες, αλλά γίνονται οι αλλαγές για ένα κράτος δικαίου. Η επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η έλλειψη σύμβασης. Να οργανώσουμε τον εργαζόμενο. Ας υπάρξει έστω η επιχειρησιακή σύμβαση.
18:19



Παρέμβαση Γ.Κουτρουμάνη για την ανεργία: Αξιοποιούμε πόρους από το ΕΣΠΑ και κάθε άλλο διαθέσιμο πόρο για 200.000 άτομα, για πεντάμηνο ή τρίμηνο, για διατήρηση θέσεων εργασίας και επαγγελματική κατάρτιση. Έχουμε 3,5 δισ. ευρώ που θα αξιοποιήσουμε έως το τέλος του 2012 για την καταπολέμηση της ανεργίας. Προς όφελος έως και 900.000 εργαζομένων. Για τις συμβάσεις να δούμε κατάματα την αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ χειρότερο από το νομοθετικό πλαίσιο που έχει η χώρα. Θα στηρίξουμε τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε αντιστάθμισμα των ατομικών συμβάσεων.
18:22



Παρέμβαση Δ.Ρέππα για το Δημόσιο: Στόχος μας ένα παραγωγικότερο κράτος, καθώς το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής. Θέλουμε να υπάρχει εξέλιξη των καλύτερων κι όχι αυτόματη. Και στις θέσεις ευθύνης να βρίσκονται οι καλύτεροι. Όσοι κριθούν ότι ανήκουν στο πλεονάζων προσωπικό μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας για 12 μήνες και λαμβάνουν 60% του μισθού τους. Και διεκδικούν μια άλλη θέση, μέσω ΑΣΕΠ.
18:23



Ποια είναι η αντίδραση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα με αφορμή την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ;
18:26



Έχουμε κάνει σαφή διαχωρισμό απέναντι στα οικονομικά προβλήματα και τις εθνικές υποθέσεις. Η επιρροή της χώρας μας δεν είναι η ίδια όπως παλιότερα που ήμασταν πιο εύρωστοι οικονομικά. Είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να βγούμε σύντομα από την κρίση. Όμως αυτή η αδυναμία, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε κι αλλού εκπτώσεις. Το έχουμε διαμηνύσει αυτό. Και έχουμε πει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους που έχει. Και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Έχουμε κάθε συμφέρον να αναπτύξουμε σχέσεις με Τουρκία, αλλά η βάση σε αυτό είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
18:27



Θα σώσετε και τους Έλληνες μαζί με την Ελλάδα; Είναι αρκετός ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια, όπως είπατε χθες;
18:30



Αν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά, θα είχαμε μείωση 70% στις συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους στους δρόμους, οι τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει. Δείτε τι έγινε όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή. Επειδή κατηγορούμαστε επειδή ήρθε το ΔΝΤ. Αυτό γλιτώσαμε, την χρεοκοπία. Αλλά εμείς γυρίσαμε τη χώρα στην δεκαετία του ’50; Οι προηγούμενοι που έφθασαν τη χώρα εδώ δεν έχουν ευθύνες; Εμείς αλλάζουμε τη χώρα και πάμε μπροστά.
18:33

Υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο;
18:33



Αυτόν τον αγώνα δίνουμε. Να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.
18:35



Παρέμβαση Βενιζέλου: Προσπάθειά μας είναι να καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, να υπάρχουν χρήματα για παιδεία και υγεία. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου μας βοηθάει σε αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε συνεπείς.
18:36



Ερώτηση για το κάλεσμα του πρωθυπουργού να μην φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό
18:38



Υπάρχει πρωτοφανές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπάρχουν προγράμματα για την νεανική επιχειρηματικότητα
18:43



Παρέμβαση Μ.Χρυσοχοΐδη για ναυτιλία και νεανική επιχειρηματικότητα: Ετοιμάζουμε πλαίσιο για να έρθουν έσοδα από ναυτιλία. Είμαστε χώρα με μεγάλο ελληνόκτητο στόλο και θα το εκμεταλλευτούμε. Όσον αφορά για την ανεργία των νέων: Πιστεύετε ότι το μοντέλο που είχε η χώρα μπορούσε να απασχολήσει όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες καλά μορφωμένους νέους; Η προσπάθεια είναι να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, να παράγουμε νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Ήδη, η αύξηση εξαγωγών μας είναι ένα μικρό θαύμα, είναι στο 10% του ΑΕΠ της χώρας. Όσον αφορά στους νέους, τους καλώ να μελετήσουν τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και να συμμετάσχουν.
18:45



Επιχειρούμε να προσελκύσουμε νέες ξένες επενδύσεις. Έχουμε συνομιλίες με ξένες κυβερνήσεις, που ενδιαφέρονται σοβαρά να επενδύσουν στη χώρα, σε βιομηχανία τροφίμων, μεγάλες υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προσπαθούμε ένα πρόγραμμα κολλημένο που δεν είχε καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας, να τροποποιηθεί για να να ενταχθούν νέα έργα και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης.
18:47

Στο τέλος της μάχης θα ηγηθείτε εσείς του ΠΑΣΟΚ;
18:47



Προτρέχετε για τις εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και όπως έχω ξαναπεί με ενδιαφέρει μόνο το καλό της χώρας.
18:49

Για την υπόθεση με τα CDS
18:50

Αμεσα η δικαιοσύνη να δώσει απάντηση για συνομοσιολογικά σενάρια, όπως αυτό που αναφέρατε με τα CDS. Εγώ δεν ήξερα τι είναι αυτά. Μην αναπαράγετε αυτές τις φημολογίες.
18:50

Για τα σενάρια περί εξόδου από την Ευρωζώνη
18:51



Δεν έχουν καμιά σοβαρότητα αυτά τα σενάρια. Το να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη, θα δημιουργήσει ντόμινο και ίσως αποτελέσει την αρχή της καταστροφής της Ευρωζώνης. Η χώρα σηκώνει το βάρος και για την Ευρωζώνη.
18:52



Για τις εφορίες που δεν συγκεντρώνουν έσοδα
18:54



Μακάρι να είχαμε μια καλή δημόσια διοίκηση γιατί θα ήταν μοχλός ανάπτυξης. Κάνω έκκληση στη δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην εφαρμογή πολλών πραγμάτων κι όχι μόνο στις εφορίες. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε. Έως ότου γίνουν αυτές οι αλλαγές, ναι, θα κάνουμε by pass . Όπως με ορκωτούς λογιστές, όπως θα γίνει για το κυνήγι των μεγαλοφειλετών.
18:57



Παρέμβαση Βενιζέλου: Κάθε μέρα γίνονται έλεγχοι, με στόχο την είσπραξη των εσόδων κι όχι μόνο οι βεβαίωση. Αυτό φάνηκε και από τη λίστα των 6.000 μεγαλοφειλετών. Πολλά είναι βεβαιωμένα, αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν. Κινητοποιούμε δικηγόρους και λογιστές για τους μεγάλους οφειλέτες από παρελθόντα έτη.
18:58



Στο εθνικό φορολογικό σύστημα θα δούμε και τα βασικά θέματα της φορολογικής διοίκησης για την ανόρθωση της οικονομίας και του κράτους.
18:59



Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την απειλή βίας απέναντι στην Κύπρο και την ελληνική ΑΟΖ
19:02



Θεωρώ ότι η Αραβική Ανοιξη είναι μεγάλη ευκαιρία για Δημοκρατία και για πρωτοβουλία για ειρήνη και μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων. Πρέπει να προχωρήσουν για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Είναι και προς το συμφέρον μας. Διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας, όπως με την υφαλοκρηπίδα και το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να υπάρξει απειλή βίας, καθώς η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.
19:03

Ερώτηση για δηλώσεις Γερμανών
19:10

Θέλουμε να εκπέμψουμε θετικά μηνύματα προς της αγορές. Θέλουμε να προστατεύσουμε την αξιοπιστία μας. Πρώτα από όλα εμείς δεν θέλουμε να στηριζόμαστε σε ξένη βοήθεια. Χρειαζόμαστε χρόνο. Θα ξεπεράσουμε προκαταλήψεις.
19:12

Το μήνυμα προς τους Γερμανούς και όλους είναι ότι θα τα ξεπληρώσουμε όλα.
19:12

Να πάμε σε παραγωγική Ελλάδα, όχι σε ανάπτυξη με δανεικά. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και τις δυνατότητές μας. Ενέργεια, γη, ακίνητα, επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανθρώπινο δυναμικό.
19:15



Όλα αυτά έχουν την προϋπόθεση να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που θα μεταφέρει ένα βάρος, που θα δώσει μήνυμα αξιοπιστίας στον επενδυτή και αίσθημα σιγουριάς στους Έλληνες.
19:16



Να φτιάξουμε την Ελλάδα όλοι μαζί. Να βοηθήσουμε να αλλάξουμε δομές, πρακτικές στη χώρα.
19:16



Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε.

Read more...

O πιο κακός Γιώργος...



Της απεσταλμένης μας Κλέλιας Λαχματζούν

Βέβαια, υπήρξαν πολλά απρόοπτα. Και σοβαρές ανατροπές. Για άλλα πήγαν. Άλλα τους προέκυψαν και άλλα τελικά είπαν.
Αυτό όμως δεν αλλάζει την εικόνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο "χειρότερος Γιώργος" που πήγε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.
Υποτονικός. Με χαμένη την... αισιοδοξία του απαντούσε - δεν απαντούσε, στις ερωτήσεις.
Ο από μηχανής προπομπός, Βενιζέλος, του έδωσε μεν χρόνο αλλά, επί της ουσίας δεν τον ωφέλησε σε τίποτα στις εντυπώσεις, τις οποίες ο κύριος Παπανδρέου έχασε.
Βεβαίως για πρώτη φορά σε μια κρίσιμη για το τόπο συγκυρία ένας πρωθυπουργός κάθεται για τόσες ώρες απέναντι στο "εκτελεστικό απόσπασμα" των δημοσιογράφων. Αλλά κι αυτό δεν ήταν ικανό, από μόνο του, να ανατρέψει την εικόνα.
Δίπλα μου, στο βάθος της αίθουσας, ένας ακροατής που έδειχνε να είναι από τις φασκιές του πασόκος, κάποια στιγμή δεν συγκρατήθηκε και τον άκουσα να λέει "Γιώργο σήκω και φύγε. Ακόμη και αν έχεις δίκιο ".
Αλλά όπως είμαστε σήμερα , τόσο μπερδεμένοι, πιεσμένοι, ανασφαλείς και ίσως με άγνοια των πραγματικών κινδύνων, ποιος μπορεί, σε αυτή τη χώρα, τη χώρα μας που τόσο αγαπάμε, να έχει δίκιο ή άδικο?...
Κλέλια Λαχματζούν



Read more...

Από 25 ευρώ μέχρι ...κάποια χιλιάρικα το τέλος στα ακίνητα

Χαράτσι σε όλους


http://img.protothema.gr/676BBD2336A347FAC47AE6A59704D750.jpg

Μέχρι και αρχικά χιλιάρικα θα πληρώσουν οι κάτοικοι «καλών περιοχών» με το νέο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλει η κυβέρνης, και όλοι οι υπόλοιποι από 25 ευρώ το λιγότερο μέχρι και 100 ευρώ, για ένα σπίτι των 50-100 τμ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το νέο, ειδικό τέλος δομημένης ακίνητης περιουσίας, θα κλιμακώνεται από 0,5 ευρώ, για ακίνητο σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία ενώ σε ακριβές περιοχές, θα φθάνει έως και τα 10 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά της κατοικίας, ή της επαγγελματικής στέγης.

Όπως φαίνεται το μέτρο δεν θα εξαιρεί ιδιοκτήτες από ενοικιαστές, αφού θα συνεισπράττεται ενοικιαστών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που έχει και τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης).

Το τέλος μεσοσταθμικά (ανάλογα δηλαδή με την περιοχή και τα τετραγωνικά) θα κυμαίνεται στα 4€/ τ.μ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η επιβολή του τέλους θα γίνεται με βάση κλίμακα που θα ξεκινά από:
- 0,5€ έως και 1€ το τ.μ., για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές
- 4 εως 7 € ανά τμ για μεσαίες περιοχές και
- από 7 μέχρι και τα 10€/ τ.μ., για τις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.

Για παράδειγμα, βάσει των ανακοινώσεων, για ένα ακίνητο 100τ.μ. στο Πέραμα το τέλος, λογικά, θα φτάσει στα 50€, στην Νέα Σμυρνη 400€ και στο Ψυχικό τα 1000€.

Ως προς τον χρόνο καταβολής ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι φέτος το ειδικό τέλος θα επιβληθεί εφάπαξ, σε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, και η είσπραξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο προκείμενου το δημοσιονομικό όφελος να καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. Για το 2012 μελετάται όμως η δυνατότητα τηςκαταβολής του ειδικού τέλους με πολλές-πολλές δόσεις.

Read more...

Πώς φτάσαμε στα νέα μέτρα τόσο σύντομα...

Πόλεμος νεύρων για το ευρώ - Επικοινωνία Ρεν με Βενιζέλο


http://img.protothema.gr/D59B0C0FA4DD18635F6D57AB295DFEEE.jpg
Ένα δραματικό παρασκήνιο, αλλά και πρωτοφανείς προς την χώρα πιέσεις στο προσκήνιο, εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποχώρηση των ελεγκτών τα ξημερώματα της προπερασμένης Παρασκευής από την Αθήνα και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Παρά τις άμεσες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, οι δανειστές δεν πείστηκαν. Και αυτό γιατί το μέγεθος της μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό της χρονιάς είναι τέτοιο - 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ - που δεν είναι δυνατό να κλείσει με παρεμβάσεις μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

"Η τρύπα του 2011 πρέπει να κλείσει άμεσα, το αργότερο με τον προϋπολογισμό του 2012", ήταν το μήνυμα που έστειλαν αρμόδιοι αξιωματούχοι προς την Αθήνα και άμεσα και ...έμμεσα, μέσω ανωνύμων εκτιμήσεων στο πρακτορείο Reuters τις προηγούμενες μέρες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι η διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν έλαβε επίσημο χαρακτήρα, περνώντας από τις εκτιμήσεις αναλυτών ακι διχειριστών κεφαλαίων στους πολιτικούς.

Η αρχή έγινε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε, ο οποίος γνωστοποίησε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται σχέδιο που θα προταθεί προς την ΕΕ γαι έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, ενώ η πίεση κατέστη ασφυκτική με τις γνωστές δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, με τις οποίες η χώρα μας καλείτο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όχι μόνο για να λάβει την 6η δόση αλλά και για να παραμείνει στο ευρώ.

Καταλυτικές, ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές ήταν δύο εξελίξεις: καταρχήν, η πρόταση σοκ των Χριστιανοδημοκρατών, βασικών συμμάχων της καγκελαρίου Μέρκελ, για έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη - πρόταση που έγινε γνωστή το Σάββατο από το πρακτορείο Reuters και έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο για τη "σιδηρά κυρία" της Ευρώπης - και κατά δεύτερον το μήνυμα της Τρόικας προς την Αθήνα ότι "δεν έχουμε λόγο να επιστρέψουμε για συζητήσεις, εάν δεν έχει λυθεί και το θέμα της μαύρης τρύπας".

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, βεβαίως, επιμένει ότι τα νέα μέτρα δεν συνδέονται με τη στάση της Τρόικας, τονίζοντα ςότι η διακοπή των συομιλιών ήταν προγραμματισμένη. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα καλής και συνεχούς επικοινωνίας και δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν το πρωί της Κυριακής, ωστόσο είναι προφανές πως η ανακοίνωση ενός μέτρου όπως η έκτακτη και επί διετία φορολόγηση των ακινήτων εκ των πραγμάτων εντάσσει και αυτό το τηλεφώνημα στο "κλίμα" των ημερών.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, θα συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ - έχοντας αντιληφθεί πως δεν υφίσταται περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης για την έκτη δόση, εξέπεμψε χθες το μήνυμα για παραμονή της χώρας στο ευρώ "πάση θυσία". Και, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της μαύρης τρύπας.

Και, κάπως έτσι, φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις, οι οποίες είναι δεδομένο ότι, στερώντας κι άλλο εισόδημα από τους Έλληνες, θα οδηγήσουν την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση...

Read more...

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το νέο φόρο στα ακίνητα

«Χαρατσώνεται η ιδιοκτησία»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αυστηρή κριτική στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ακινήτων ασκούν το κόμματα ελάσσονος αντιπολίτευσης μιλώντας για χαράτσια και δυσβάστακτη φορολογία.

Σε άρνηση πληρωμών καλεί το ΚΚΕ αναφορικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Στο νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας η απάντηση του λαού πρέπει να είναι: Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πλατιά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις. Λαϊκή αντεπίθεση για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής επικίνδυνης κυβέρνησης και της οποιαδήποτε συγκυβέρνησης. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

» Ή ο λαός θα σωθεί ή η κερδοφορία της πλουτοκρατίας», αναφέρει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις αναφέρει:

«Το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθιά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών.

» Καιρός να απελευθερώσουμε την χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

«Αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών» με τα νέα μέτρα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του όπου επισημαίνει ότι:

«Ενώ ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, μέσω του ισοπεδωτικού φόρου για τα ακίνητα, ανέθεσε στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το περιτύλιγμα της αντικοινωνικής και χρεοκοπημένης πολιτικής του».

«Η κυνική ομολογία του πρωθυπουργού πως η ανεργία θα είναι ο μόνιμος σύντροφος κάθε σπιτικού της χώρας μας τα επόμενα χρόνια αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε ο ίδιος και η πολιτική του μνημονίου», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή της ίδιας και της πολιτικής της. Η απάντηση και η ελπίδα βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός πλατιού αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας προς όφελος της κοινωνίας».

Αρνητικά κρίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις εξαγγελίες για τα νέα μέτρα επισημαίνοντας ότι «αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες, εφορμά για μια ακόμα φορά επί δικαίων και αδίκων, χωρίς κανένα κριτήριο. Χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ακινήτου ανεξάρτητα από τον πλούτο του κάθε ιδιοκτήτη και τον τρόπο που αποκτήθηκε, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση».

«Η κυβέρνηση μετά από ανικανότητα και φαυλότητα μηνών, πανικόβλητη πλέον, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο κάνοντας τα ίδια λάθη. Αντί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, για πολλοστή φορά επιλέγει την υπερφορολόγηση των συνηθισμένων και εξαντλημένων ιδιωτών» επισημαίνει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΝΔ: «Δεν ανακόπτεται η κρίση με νέα μέτρα»

Ο Γ.Μιχελάκης για τα όσα εξήγγειλε πριν από λίγο ο Ευάγγ. Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/A201EACEEB281C19197E3301B77E5A3B.jpg
«Δεν ανακόπτεται η ύφεση με νέα μέτρα ύφεσης, όπως αυτά που εξήγγειλε, προ ολίγου, ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα νέα εισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

« Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της, κατέληξαν σε νέα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει χθες, αφήνοντας σήμερα το έργο αυτό στον αντ΄ αυτού. Νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη».

Read more...

ΣΟΚ: Έως και 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το νέο χαράτσι στα ακίνητα


newpost.gr
ΣΟΚ: Έως και 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το νέο χαράτσι στα ακίνητα
Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το υπουργικό κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωζώνη. «Η έλλειψη οικονομικής διακυβέρνησης λειτουργεί ως καταλύτης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» υποστήριξε. Επιχείρησε ακόμη να πείσει ότι το έκτακτο υπουργικό:


- Δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη της τρόικας.
- Άλλα άλλαξαν το τοπίο. Είναι η στάση συγκεκριμένων κρατών μελών που πιέζουν με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες είπε και φωτογράφισε Γερμανία και Φιλανδία.
-Στηλίτευσε τις φήμες περί χρεοκοπίας και αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
- Οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες.

«Υπάρχει η περρισέουσα ατμόσφαιρα και πρέπει να δώσουμε απάντηση ως έθνος» συνέχισε στο σκεπτικό του και εστίασε στην ύφεση. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα επανέφερε τον στόχο της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα το 2012. Αναγνώρισε υστερήσεις 2,2 δις ευρώ εξαιτίας αδυναμιών στον φορολογικό μηχανισμό. Δεν υπάρχει νέα επιβάρυνση τόνισε και μίλησε για μηχανισμό υποκατάστασης των μειωμένων αποδόσεων. Ανακοίνωσε έτσι ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τα επόμενα δύο χρόνια. Περίπου 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μεσοσταθμικά. Από 0,50 σε υποβαθμισμένες περιοχές μέχρι 10 στα ακριβά προάστια της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί κόντρα με τον Α. Λοβέρδο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός Υγείας εγκάλεσε τον υπουργό Οικονομικών για πολιτική μπλόφας ενώ ο υπουργός ανάπτυξης ζήτησε συμμετοχή στις αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών σήλωσε το γάντι. "Όλοι τα ξέρετε όλα και όλοι μαζί αποδασίζουμε" απάντησε στην κριτική. Δεν απάντησε όμως στην επισήμανση του Κ. Σκανδαλίδη πως "είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κίνδυνο, αλλά απομονωμένοι από την κοινωνία"!

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών είπε πως ο προϋπολογισμός 2011-2012 θα ψηφιστεί έως τις 31 Οκτωβρίου, ότι το δημόσιο θα παρακρατήσει ένα μισθό από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του δημοσίου και ότι θα απευθύνει πρόσκληση συνεισφοράς στους εφοπλιστές.

Για όλα αυτά επικοινώνησαν με τον Α. Σαμαρά ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος, ζητώντας εθνική συστράτευση. Στο τραπέζι έπεσε και η επίσπευση ψήφισης του προϋπολογισμού.
Read more...

Η χώρα πληρώνει ακριβά τον τσαμπουκά του Βενιζέλου απέναντι στους "υπαλλήλους" της Τρόικας...


kourdistoportocali
Η χώρα πληρώνει τον τσαμπουκά του συνταγματολόγου Βενιζέλου προς τους "υπαλλήλους" της Τρόικας.
Ο άσχετος υπουργός Οικονομικών τους έδιωξε ξημερώματα Παρασκευής και ... τώρα εξαθλιώνει τις ζωές μας για να τους εξευμενίσει.
Έλεος ανίκανοι...



Read more...

Φοιτητές «όμηροι» των ΜΑΤ στην πλατεία Αριστοτέλους

Οι προσαγωγές και οι έλεγχοι καλά κρατούν


http://img.protothema.gr/B0AF3700A7543002183AF869DF922789.jpg
Από νωρίς το μεσημέρι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε νεαρούς που περιφέρονται στο κέντρο της πόλης και προχωρούν σε προσαγωγές.

Οι αστυνομικοί μάλιστα στην πλατεία Αριστοτέλους εγκλώβισαν μια ομάδα είκοσι περίπου φοιτητών που έχουν έρθει από την Αθήνα και ανήκουν στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τους αφήνουν να φύγουν.

Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο και πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί εκεί διαμαρτύρεται για τη «σύλληψη» των νεαρών, οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τη διμοιρία των ΜΑΤ.


Read more...

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Χάγη η υπόθεση για την απόφαση υπέρ του Διστόμου

Παρέμβαση και του Ελληνικού Δημοσίου

Από διαμαρτυρία κατοίκων του Διστόμου
Από διαμαρτυρία κατοίκων του Διστόμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μια σημαντική δίκη που αφορά άμεσα τα θύματα της σφαγής των 218 κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, ξεκινά τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πρόκειται για την υπόθεση της ετεροδικίας κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας, εξαιτίας της εκτέλεσης απόφασης υπέρ του Διστόμου, δίκη στην οποία θα παρέμβει και το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όταν πριν από μερικούς μήνες ανακινήθηκε το ζήτημα με την κατάθεση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Την Τετάρτη θα κάνει την νομική παρέμβασή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της ετεροδικίας ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Περράκης, την οποία θα παρακολουθήσουν και οι δήμαρχοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Πατσαντάρας και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

* Με αφορμή την έναρξη της δίκης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) και η Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας (RAV), διοργανώνουν τη Δευτέρα στις 18.30 συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Χάγης με θέμα: «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την Ετεροδικία του Κράτους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σάλος για το "ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια"

Σχολιάζουν την ομιλία του πρωθυπουργού


http://img.protothema.gr/BBC70A61288504F0877869D50552C2D2.jpg

«Είναι ανατριχιαστικό αλλά αποκαλυπτικό για το πού οδηγούν το λαό, το ότι ο πρωθυπουργός υπόσχεται έναν εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια» αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο οποίο τονίζεται ότι «όλα τα άλλα που είπε δεν μπορούν να κρύψουν τα καπιταλιστικά αδιέξοδα, τη βαθιά κρίση και τις αντιθέσεις τους στην ΕΕ, τις βαριές αλυσίδες που επιχειρούν να φορέσουν στο λαό για να τον καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια και στη δυστυχία».

«Ο λαός έχει τη δύναμη να σωθεί από την πτώχευση, την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ για μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία των ριζικών αλλαγών, για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία», αναφέρεται στο σχόλιο του ΚΚΕ.


Προεκλογική χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις παραγωγικές τάξεις στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε δήλωσή του μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ.Καρατζαφέρης είπε ότι ο κ.Παπανδρέου "έκανε μια προεκλογική ομιλία που θα μπορούσε να είχε κάνει το 2009". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι "ζει στον κόσμο του" και ανέφερε ότι θα λάβει απάντηση "την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ στον ίδιο χώρο" .

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΛΑ.Ο.Σ υπογραμμίζεται πως «ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να αλέσει ό,τι απέμεινε από την Ελλάδα σε χαλασμένο μίξερ.

Του θυμίζουμε τι είχε πει ο πατέρας του για το ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένο στην πατρίδα: Η Ελλάδα δεν χαρίζεται, δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται».

«Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για άλλη μια φορά διατύπωσε την απόλυτη προσήλωσή του στην εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ για την ομιλία του πρωθυπουργού.

« Πρόκειται για την πολιτική που διαλύει την οικονομία, χρεοκοπεί την κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς τη χώρα στην περιθωριοποίηση» τονίζεται και πως «η εκτίναξη της ανεργίας, η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας και το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι η εφιαλτική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας».

Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ υπογραμμίζεται πως «για τον πρωθυπουργό κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα αποτελεί αδιακρίτως συντεχνία ενώ στη νεοφιλελεύθερη δογματική του αντίληψη ο δημόσιος τομέας, τα δημόσια αγαθά, το δικαίωμα στην εργασία είναι πλέον έννοιες εξοβελισμένες. Άλλωστε ο δικομματισμός υπονόμευσε τη λειτουργία του δημοσίου, χρησιμοποιώντας το αποκλειστικά για την αναπαραγωγή του. Στην προσπάθεια της βίαιης εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου η κυβέρνηση υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, αγνοώντας τη λαϊκή βούληση και υιοθετώντας τη βία και τον αυταρχισμό» .

Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την κυβέρνηση και τονίζει πως η πολιτική της «πρέπει να ανατραπεί» .


"Δοκιμασμένη μέθοδος η φυγή προς τα μπρος με υποσχέσεις", αναφέρει στο σχόλιο της η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία τονίζει πως "όταν επαναλαμβάνεται σε κάθε κρίσιμη στιγμή, όταν δεν έχει καμιά επαφή με το παρόν που βοά, τότε καμιά ζωντανή δύναμη της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να κινητοποιήσει".

«Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δεν πρόσθεσε τίποτα νεότερο από όσα συνηθίζει μόνο να εξαγγέλλει" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Δημήτρης Ζαφειριάδης.υπογραμμίζοντας πως "τα ελλείμματα όμως δεν περιορίζονται με συμβιβασμούς με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες του δημόσιου τομέα".

"Η κυβέρνηση, υποχρεούται πλέον να ξεπεράσει την αδυναμία της στην εφαρμογή των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και να περάσει από τη φάση των εξαγγελιών στην περίοδο της υλοποίησης των αναγκαίων υπερβάσεων».
Read more...

Επιβολή τέλους στην ακίνητη περιουσία 4 ευρώ/τετραγωνικό μέσω λογιαριασμών ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Ευ.Βενιζέλος

Ανακοινώσεις μετά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο


Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος


Θεσσαλονίκη
Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει αυτήν την ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ομόφωνη γνώμη στο Υπουργικό Σύμβούλιο είναι ότι αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη της τρόικας. Η αναχώρηση της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη. Συνδέεται με την ανάγκη να επεξεργαστούμε προϋπολογισμό 2012 και δεν σταματήσαμε ποτέ να είμαστε σε επαφή με τον κ. Όλι Ρεν. Σήμερα, χθες, προχθές, κάθε μέρα. Δεν υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας με την τρόικα.

»Αλλα είναι αυτά που έχουν μεσολαβήσει. Όπως η στάση ορισμένων κρατών – μελών που έχουν σημαντικό ρόλο στην Ευρωζώνη. Όπως ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα σε τοπικές εκλογές… Όπως το Plan B, που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες.

»Σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Πρέπει να στερήσουμε από όλους τα επιχειρήματα, να μην αποτελέσουμε πρόσχημα για αρνητικές εξελίξεις.

»Έχουμε ύφεση πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει προβλέψει και η τρόικα. Προκειμένου να πάρουμε ανάσα και μετά λόγου γνώσεως πήρε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση για πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας και για το 2011 και για το 2012. Δηλαδή, ο στόχος μας είναι για το 2011 έλλειμμα στο 17,1 δισ. ευρώ και για το 2012 14,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων. Στο ξέφωτο του πρωτογενών πλεονασμάτων θα βγούμε τον Μάρτιο του 2012. Κι αυτή θα είναι μια αποστομωτική απάντηση προς όλους.

»Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: να πάρουμε όλοι μαζί το βάρος για να πετύχουμε το στόχο μας. Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον φτωχό και να αποδώσει άμεσα και να μην εξαρτάται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

» Για το λόγο αυτό θα επιβληθεί (διετές) τέλος στην ακίνητη περιουσία μεσοσταθμικά 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

»Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Εως τις 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

»Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

»Ακομη, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν συμβάλει επαρκώς στη δημοσιονομική προσπάθεια που έχουν κάνει τα χαμηλότερα κυρίως εισοδήματα. Θα καλέσουμε τον εφοπλιστικό κόσμο για να εξετάσουμε πως θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθει.

»Χρειαζόμαστε μια φυγή προς τα εμπρός και η φυγή αυτή είναι στο χέρι μας.

»Για όλα αυτά έχει ενημερωθεί και από τον πρωθυπουργό και από εμένα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί χρειάζεται εθνική συστράτευση. Και ήταν εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο της συνομιλίας με τον κ. Σαμαρά. Συμφωνήσαμε αργότερα μέσα στην ημέρα να μιλήσουμε ξανά για την επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απώλειες έως και 1.500 ευρώ στα «ρετιρέ» του Δημοσίου

Νέο μισθολόγιο και νέο βαθμολόγιο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε διπλή δοκιμασία θα υπόκεινται οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα με βάση τις ρυθμίσεις του νέου βαθμολογίου - μισθολογίου, το οποίο οδηγεί σε σημαντικές απώλειες στις αποδοχές τους, που μπορεί να φθάσουν στα «ρετιρέ» του Δημοσίου ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η διπλή δοκιμασία στην οποία θα υπόκεινται οι δημόσιοι υπάλληλοι αφορά στην αξιολόγηση στην οποία θα υποβάλλονται κάθε τρία χρόνια, όπως προβλέπει το νέο βαθμολόγιο, ώστε να αποκτήσουν το βαθμό, που σήμερα λαμβάνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι που αποτελεί το «διαβατήριο» για να αλλάξουν βαθμολογική κλίμακα.

Η δεύτερη δοκιμασία έχει να κάνει με την απόδοσή τους στην εργασία, που αποτελεί την προϋπόθεση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα υπόκειται σε διαβάθμιση ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων και θα καλύπτει ένα μόνο μέρος των απωλειών από την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έβρος: Προχωρά ο φράχτης, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός


newpost.gr
Έβρος: Προχωρά ο φράχτης, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός
Με καταληκτική ημερομηνία προσφοράς την 4η Οκτωβρίου, δημοσιεύθηκε στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο «σημαδεύτηκε» από τις εξαγγελίες Βενιζέλου για τη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία.

Παρά τις αντιδράσεις των αιρετών (περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρη Γιαννακίδη, δημάρχων Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιού, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων) αλλά και φορέων, ο φράχτης θα είναι γεγονός σε λίγο καιρό στον Έβρο και συγκεκριμένα στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς, ίσως η μοναδική εξαίρεση στον Έβρο, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του φράχτη, με το δεδομένο πως από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην πόλη του μπαίνου κάθε ημέρα εκατοντάδες λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με το Χρήστο Παπουτσή, ο φράχτης θα είναι μήκους περίπου 10,3 χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Το τεχνητό εμπόδιο θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα (κονσερτίνες).

Ακόμη, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται:

- Προμήθεια 5 αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων (VAN), εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 4 αυτοκινούμενων μονάδων Xray, για την απεικόνιση (Scanning) του εσωτερικού των οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες

- Εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης. Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

- Προμήθεια 2 ελικοπτέρων, εξοπλισμένων με κάμερες θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 40 φορητών καμερών θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4.

- Προμήθεια λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i 2, μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

- Προμήθεια 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με 44 ειδικά οχήματα μεταφοράς τους.

- Εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II).

Για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή:

- Προμήθεια 6 σκαφών παράκτιας περιπολίας του Ελληνικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (OPV), μήκους 20 μ., παντός καιρού και με ταχύτητα 30-40 κόμβων/ώρα.

- Προμήθεια ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ), μήκους 50 μ., με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων.

- Προμήθεια 2 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών (φουσκωτά).

- Εξοπλισμός για το Συντονιστικό Κέντρο του Λ.Σ.

- Εγκατάσταση συστήματος RADAR για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στο βόρειο Αιγαίο.

- Προγραμματισμός προμήθειας για 25 φορητές διόπτρες (κιάλια) θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 15 διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης.

- Προμήθεια 30 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4.

- Με διάταξη νόμου που ψηφίσαμε στη Βουλή θα κατάσχεται άμεσα κάθε μέσο, αυτοκίνητο, σκάφος ή ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται σε επιχείρηση διακίνησης παράνομων μεταναστών. Τα μέσα αυτά θα τίθενται στη διάθεση των αρχών της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής.

- Κατασκευή και εξοπλισμός κτηρίων για τη στέγαση των αστυνομικών τμημάτων συνοριοφύλαξης στις περιοχές Κόνιτσας, Δελβινακίου, Φερών και Διδυμοτείχου.

- Εξελίσσεται πρόγραμμα ανακαίνισης και εξοπλισμού περίπου 15 αστυνομικών υπηρεσιών σε Ήπειρο, βόρεια Ελλάδα και νησιά Αιγαίου.

- Συμμετοχή με 4 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση του Συστήματος Θεωρήσεων (Visa Information System ), έργο προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από το υπουργείο Εξωτερικών.


Read more...

Οι 7 που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ...



Πίσω από τις κλειστές πόρτες του συνεδριακού χώρου γνωστού ξενοδοχείου των Βρυξελλών, την περασμένη Δευτέρα, γράφτηκε μια ακόμη καθοριστική σελίδα για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ.

Στο παρασκήνιο, και... σταδιακά στο προσκήνιο, οι κοινοτικοί ιθύνοντες διαμορφώνουν σταδιακά το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, αλλά και τις νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την αποπομπή των αδύναμων κρίκων από το ευρώ, μετατρέποντας την απειλή σε όπλο.

Μεγάλες και ιστορικές μορφές της Ε.Ε. όπως ο Ζακ Ντελόρ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προσπάθησαν να βρουν τον ελάχιστον κοινό παρονομαστή για το μετασχηματισμό της ζώνης του ευρώ σε μία σφιχτή ομοσπονδία, στην οποία όμως, η θέση της Ελλάδας είναι αβέβαιη.

Στο συμμετείχαν γκουρού της οικονομίας όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί πολιτικοί μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο πρώην πρωθπυουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρωθπυουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν και ο ευρωπαϊστής πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. Όπως γράφει σήμερα η «Real News», οι σύνεδροι διαφώνησαν σε πολλά, αλλά συμφώνησαν σε μία νομισματική ένωση, με αυστηρή λιτότητα, απελευθερωμένες εργασιακές σχέσεις, κεντρικό έλεγχο και «έξοδο κινδύνου» για όποιον δεν αντέχει την πίεση.

Το συνέδριο διατυπώθηκαν 7 βασικές αρχές για το μέλλον του ευρώ:

1. Υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης
2. Ομοσπονδοποίηση της ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε.
3. Εκχώρηση εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας στον κοινό υπουργό Οικονομικών, με κοινό σχεδιασμό
4. Ποινές συμμόρφωσης για τους αδιόρθωτους, με έσχατη την αποπομπή από τη ζώνη
5. Έκδοση ευρωομολόγου
6. Μόνιμο μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους και μόνιμο μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών
7. Άντληση δημοκρατικής νομιμοποίησης της νέας διοίκησης, με αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποβάθμιση των εθνικών.
newsbeast.gr



Read more...

Σκανδαλίδης: Όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν δουλεύει... έξω


newpost.gr
Σκανδαλίδης: Όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν δουλεύει... έξω
«Υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι, ενώ δείχνουν αλληλέγγυοι, στο παρασκήνιο και στους διαδρόμους βγάζουν μαχαίρια και αρχίζουν τα αλληλοκαρφώματα» λέει στο ''Βήμα της Κυριακής'' ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος στις έριδες εντός του υπουργικού Συμβουλίου και προσθέτει πως «αυτή η διγλωσσία δεν μας τιμά».

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δυο τάσεις, οι μεταρρυθμιστές και οι ισορροπιστές ενώ συνιστά ψυχραιμία.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο αναφέρει χαρακτηριστικά «όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν δουλεύει ή υπονομεύει, έξω». Πάντως δηλώνει ότι στο τέλος του χρόνου θα κλείσει ο κύκλος των οριζόντιων και άδικων περικοπών, χαρακτηρίζει υπερβολική την αύξηση των έμμεσων φόρων σημειώνοντας ότι πληρώνουν πάλι οι μισθωτοί, οι έντιμοι και μικρομεσαίοι.

Πάντως υπογραμμίζει ότι για να περισωθεί η Ευρώπη και να σταματήσει το ντόμινο πρέπει να τροποποιηθούν ριζικά οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Read more...

Ζητούν να κοπεί 1 δισ. ευρώ από τους μισθούς για να δώσουν την 6η δόση


newpost.gr
Ζητούν να κοπεί 1 δισ. ευρώ από τους μισθούς για να δώσουν την 6η δόση
«Πιθανή επιλογή» αποτελεί για την τρόικα το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ή να γίνει τμηματικά η καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Απόφαση η οποία σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής θα ληφθεί ανεξάρτητα από το εύρος των περιοριστικών μέτρων που θα παρουσιάσει στους εμπειρογνώμονες ο κ. Ευ.Βενιζέλος, αφού η απόπειρα «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και η αναστολή των συνομιλιών έπληξε καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η τρόικα προσανατολίζεται στο να μην εγκρίνει την έκτη δόση παρά μόνο μετά την εφαρμογή (ή την παροχή διακομματικής πολιτικής δέσμευσης για την εφαρμογή) των μέτρων απολύσεων και δραστικής περικοπής αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο η ψήφιση και εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί εντός του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ενδέχεται να βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στην εφιαλτική απόφαση της προσωρινής αναστολής της καταβολής μισθών και συντάξεων.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η έκτη δόση και η αποτροπή της στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας προϋποθέτουν αιματηρές περικοπές, αθρόες απολύσεις και ακαριαίες ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η τρόικα εκτιμά ότι διαθέτει μια μοναδική ευκαιρία να επιβάλει μέχρι κεραίας την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς η αναστολή της καταβολής της έκτης δόσης δεν θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές, δεν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» και δεν θα καταδικάσει την Ελλάδα σε πτώχευση, αφού ως τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει λήξη παλαιότερου δανείου της χώρας που θα πρέπει να καλυφθεί. Τα 8 δισ. ευρώ, αν δεν δοθούν εγκαίρως ή αν καταβληθούν τμηματικά, θα επηρεάσουν μόνο την εσωτερική οικονομία αναγκάζοντας το κράτος να αναστείλει την καταβολή των υποχρεώσεών του προσφέροντας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αντί για τις αποδοχές τους, έγγραφες βεβαιώσεις ότι αυτές θα καταβληθούν στο... εγγύς μέλλον, ακολουθώντας το πρότυπο της Καλιφόρνιας, όταν προ ετών εξαναγκάστηκε σε στάση πληρωμών.


Πηγή: Το Βημα
Read more...

Ένταση τα ξημερώματα στα Εξάρχεια


newpost.gr
Ένταση τα ξημερώματα στα Εξάρχεια
Επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων, πραγματοποίησαν ομάδες κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, περίπου 20 άτομα επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής και πέταξαν βόμβες μολότοφ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμός ή ζημιές.

Στις 02.40 δημιουργήθηκε ένταση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, όταν περίπου 40 άτομα εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της μόνιμης δύναμης των ΜΑΤ, που βρίσκεται εκεί, και έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμάτων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Το μπαράζ των επιθέσεων ολοκληρώθηκε στις 03.15, όταν περίπου 70 κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβα μολότοφ και πέτρες στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπυρίδωνος Τρικούπη.

Σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου στη λεωφόρο Αμαλίας στο Σύνταγμα, για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μικρής έκτασης.

Read more...

Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη

Ανακοινώνονται νέα μέτρα


O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε στην ομιλία του το Σάββατο στη ΔΕΘ ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, πάση θυσία
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε στην ομιλία του το Σάββατο στη ΔΕΘ ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, πάση θυσία (Φωτογραφία: Motionteam )


Θεσσαλονίκη
Συνεδριάζει το πρωί της Κυριακής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη.

Υπό την πίεση των Βρυξελλών, για την 6η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε η λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μετά την ανένδοτη στάση των δανειστών και τη σοβαρή απειλή της μη καταβολής της δόσης των 8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά στην ταχύτερη επιβολή μέτρων.

Εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αποφασίστηκε η περικοπή επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, πάση θυσία.

«Πήραμε την απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μία καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπίας και να μείνουμε στο ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πρώτη προτεραιότητα μας: Μία σίγουρη πορεία. Να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, λέγοντας ότι «αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε στη μέση, γιατί αν μείνει στη μέση, θα έχουν πάει χαμένες οι θυσίες».

«Πρώτη μας προτεραιότητα λοιπόν, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, δεν απέκλεισε νέα μέτρα, μέσω του νέου φορολογικού, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις, εάν χρειαστεί, αναγνωρίζοντας πως για τις αποκλίσεις, πέραν των επιπτώσεων της ύφεσης, ευθύνη έχουν και οι υστερήσεις που υπήρξαν.

Μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων του Ευ.Βενιζέλου για τα νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O Σόιμπλε προετοιμάζεται για ενδεχόμενη χρεοκοπία επιμένει το Spiegel


newpost.gr
O Σόιμπλε προετοιμάζεται για ενδεχόμενη χρεοκοπία επιμένει το Spiegel
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel» που κυκλοφορεί αύριο, Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας».


Σύμφωνα με το «Spiegel», στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο «επεξεργάζονται ήδη δύο σενάρια, αυτό που η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, αλλά και εκείνο, που επιστρέφει στη δραχμή».

Κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτό το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντοτε με το ίδιο περιοδικό, εξετάζονται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διάφορα άλλα σενάρια, στα οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί ρόλο πρωταγωνιστικό, με παροχή δανείων προς την Ισπανία και την Ιταλία, ενόψει της απροθυμίας δανεισμού αμφοτέρων στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, υπόθεση που συνδυάζεται -από το "Spiegel"- με την αναγκαιότητα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.
Read more...

Ανακοινώνονται έκτακτα μέτρα την Κυριακή...




Έκτακτα μέτρα εξαγγέλλει το πρωί αύριο η κυβέρνηση σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες.

Στις 10 το πρωί συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού προκειμένου να οριστικοποιήσει τα... μέτρα που αποφασίζονται απόψε και αφορούν κυρίως περικοπές κρατικών δαπανών και πιθανότατα αύξησης φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Στην ομιλία του στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει και νέα μέτρα.«Η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος, προχωρώντας στις μεγάλες αλλαγές που η χώρα μας χρειάζεται εδώ και χρόνια. Και θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
real.gr



Read more...