Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ζητούν να κοπεί 1 δισ. ευρώ από τους μισθούς για να δώσουν την 6η δόση


newpost.gr
Ζητούν να κοπεί 1 δισ. ευρώ από τους μισθούς για να δώσουν την 6η δόση
«Πιθανή επιλογή» αποτελεί για την τρόικα το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ή να γίνει τμηματικά η καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Απόφαση η οποία σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής θα ληφθεί ανεξάρτητα από το εύρος των περιοριστικών μέτρων που θα παρουσιάσει στους εμπειρογνώμονες ο κ. Ευ.Βενιζέλος, αφού η απόπειρα «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και η αναστολή των συνομιλιών έπληξε καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η τρόικα προσανατολίζεται στο να μην εγκρίνει την έκτη δόση παρά μόνο μετά την εφαρμογή (ή την παροχή διακομματικής πολιτικής δέσμευσης για την εφαρμογή) των μέτρων απολύσεων και δραστικής περικοπής αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο η ψήφιση και εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί εντός του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ενδέχεται να βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στην εφιαλτική απόφαση της προσωρινής αναστολής της καταβολής μισθών και συντάξεων.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η έκτη δόση και η αποτροπή της στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας προϋποθέτουν αιματηρές περικοπές, αθρόες απολύσεις και ακαριαίες ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η τρόικα εκτιμά ότι διαθέτει μια μοναδική ευκαιρία να επιβάλει μέχρι κεραίας την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς η αναστολή της καταβολής της έκτης δόσης δεν θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές, δεν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» και δεν θα καταδικάσει την Ελλάδα σε πτώχευση, αφού ως τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει λήξη παλαιότερου δανείου της χώρας που θα πρέπει να καλυφθεί. Τα 8 δισ. ευρώ, αν δεν δοθούν εγκαίρως ή αν καταβληθούν τμηματικά, θα επηρεάσουν μόνο την εσωτερική οικονομία αναγκάζοντας το κράτος να αναστείλει την καταβολή των υποχρεώσεών του προσφέροντας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αντί για τις αποδοχές τους, έγγραφες βεβαιώσεις ότι αυτές θα καταβληθούν στο... εγγύς μέλλον, ακολουθώντας το πρότυπο της Καλιφόρνιας, όταν προ ετών εξαναγκάστηκε σε στάση πληρωμών.


Πηγή: Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: