Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

S&P: Πώς μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στη δραχμή

Ο επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου "μελετά" τα πιθανά σενάρια:



 
 




Την άποψη πως μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης "από ατύχημα" εκφράζει, σε άρθρο του στους Financial Times, o επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Standard & Poor's.

Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου, Μόριτζ Κρέιμερ, με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, για το αποτέλεσμα της οποίας και την προσπάθεια να εκλεγεί "βιώσιμη κυβέρνηση" εκτιμά πως παραμένει πολύ αβέβαιο, υποστηρίζει ότι παρά την ευρεία υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και την κοινή γνώμη, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις για έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του γράφει πως η έξοδος της χώρας μπορεί να γίνει από ... ατύχημα. Κάτι που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που σχηματιστεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - η οποία βασικά θα απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - με πιθανό επακόλουθο τη διακοπή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης.

Ο κ, Κρέιμερ γράφει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς δηλαδή "την τελευταία πηγή πίστωσης" για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να βρει άμεσα τρόπους χρηματοδότησης. Δεδομένων των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαδικασία συλλογής εσόδων, πολύ περισσότερο της αδυναμίας της να αυξήσει τα έσοδα απο τη φορολογία, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει ακόμη πιο σκληρά τις δαπάνες και να τρέξει για να καλύψει τα κενά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συνεχιζει ο επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της S&P, η οικονομική ύφεση της Ελλάδας πιθανότατα θα επιταχυνθεί με επιπλέον αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Και καταλήγει λέγοντας πως "όπου, επικρατεί η απόγνωση και η απελπισία, ενδέχεται να περάσουν λαϊκίστικα μέτρα όπως η έξοδος από την ευρωζώνη"!

Νωρίτερα δε η Standard & Poor’s έκρουε και τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά. Με έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και επισημαίνει πως «οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων -όπως οι ελληνικές εκλογές, η ευρωπαϊκή σύνοδος και η σύνοδος της G20- θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες». (δείτε εδώ). Ιδιαίτερη μνεία δε πρέπει να γίνει στο ότι η S&P επισημαίνει πως «η ίδια η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση» και πως οι εξελίξεις κατά τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να κρίνουν πολλά!.protothema.gr

Read more...

Θεωνάς: Αν είσαι αριστερή κυβέρνηση, φεύγεις από το ευρώ

Άλλη μία συνιστώσα



 



Μετά τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θεωρεί ότι καταγγελία του μνημονίου ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ, και ο επικεφαλής της ΚΕΔΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Θεωνάς, ανάβει το πράσινο φως για αποχώρηση της χώρας μας όχι μόνο από την Ευρωζώνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών προς τους δανειστές μας.

Το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσοντας το πρόγραμμα μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση των αριστερών συλλογικοτήτων στις 26 Ιανουαρίου 2012, συντάσσεται με την στάση πληρωμών «ανεξάρτητα αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Σημειώνει δε, ότι «αν είσαι αριστερή κυβέρνηση φεύγεις κιόλας». Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας επισημαίνει ότι μία χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ μόνο αν το θελήσει η ίδια προσθέτοντας με νόημα: «Και μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να το αποφασίσει και αυτό»!



Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο έχει ως εξής:
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
«Θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα πρώτα πρώτα την εθνικοποίηση των τραπεζών. Σήμερα δεν μπορεί να γίνει καμιά πολιτική στη χώρα μας με αυτό το χάλι, με αυτή την κατάσταση που υπάρχει. Πρέπει να έχουμε εθνικοποίηση τραπεζών. Δεύτερο, επιστροφή όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών στο δημόσιο. Τρίτο, προστασία του ορυκτού πλούτου της χώρας, των υποδομών της χώρας που έχουν ξεπουληθεί όλες και θα ξεπουληθούν και τα υπόλοιπα. Είπαμε παύση πληρωμών, μονομερής διαγραφή του χρέους ανεξάρτητα αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αν είσαι αριστερή κυβέρνηση φεύγεις κιόλας. Αν θα μείνουμε ή αν θα φύγουμε από το ευρώ. Να σας πω όμως επειδή όλες αυτές οι φιλολογίες που ακούω χρόνια και καιρούς «θα μας βγάλουν από το ευρώ, θα φύγουμε από την ευρωζώνη» για να φοβίζουν τον κόσμο, δεν υπάρχει διαδικασία αποβολής μιας χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη. Μπορεί να φύγει μόνο αν το θέλει η ίδια. Και μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να το αποφασίσει και αυτό»!protothema.gr

Read more...

Οδηγός Εκλογών




Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ: «Μην βάζουμε στην ίδια μοίρα τον χιτλερισμό με τον Κουφοντίνα»



Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ: «Μην βάζουμε στην ίδια μοίρα τον χιτλερισμό με τον Κουφοντίνα»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να διατηρήσει τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα με κάθε τίμημα» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Πάνος Λάμπρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο skai.gr.

«Η χώρα δε θα μείνει πάση θυσία στο ευρώ. Δεν θα θέσουμε το πρόγραμμά μας προς έγκριση από την τρόικα. Η δημοκρατία ακόμη υπάρχει. Δεν θα πάμε στη Μέρκελ στη Γερμανία ή τη Γαλλία για να εγκρίνει το επίδομα ανεργίας. Άλλοι τα κάνουν αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

Ο κ. Λάμπρου
υποστήριξε, επίσης,
 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τα 2/3 της κοινωνίας, δηλαδή αυτούς που υποφέρουν από το μνημόνιο. 

«Έχουμε δημοσιευμένες θέσεις για το πρόγραμμά μας» τόνισε ο κ. Λάμπρου. Η ΝΔ κάνει προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα. Η αστυνομία είναι απούσα σε γειτονιές όπως το Πέραμα και παρούσα για να καταστείλει διαδηλώσεις του ελληνικού λαού», πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. 


«Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Πόσο κοστίζουν τα τέσσερα υποβρύχια από τη Γερμανία που πήραμε; τρία δισ. ευρώ. Θα βρούμε χρήματα από τους μη έχοντες λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν έχω πληρώσει χαράτσια και ηλεκτρικό» πρόσθεσε. 


Ο κ. Λάμπρου σημείωσε ότι η σημερινή εικόνα της Ελλάδας αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


«Μην βάζουμε στην ίδια μοίρα τον χιτλερισμό με τον Κουφοντίνα» ανέφερε, όσον αφορά την χρησιμοποίηση βίας από φερόμενα μέλη της Χρυσής Αυγής.


Ο κ. Λάμπρου τόνισε δε, ότι δεν είναι σωστός ο όρος λαθρομετανάστευση. «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι,  υπάρχουν κυκλώματα» είπε. 


Εκτίμησε, τέλος, ότι τη Δευτέρα στις 18 Ιουνίου η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε κυβ
έρνηση της Αριστεράς για να μην έρθει στην εξουσία η ΝΔ και τα μνημονιακά κόμματα. http://newpost.gr

Read more...

''Εκλογές για τα παιδιά μας''


''Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν είναι για την παράταξη, για τη ΝΔ, για τον Σαμαρά. Είναι για την πατρίδα, θα καθορίσουν για πολλά χρόνια το μέλλον των παιδιών μας και είναι μεγάλα τα διλήμματα που διακυβεύονται, ευρώ ή δραχμή, ασφάλεια ή φόβος, κυβέρνηση ή ακυβερνησία'', είπε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤenikos.gr

Read more...

Βενιζέλος:"Σιγά τα αίματα…"


Στον απόηχο χθεσινών αναφορών που έκανε σε συνεντεύξεις του για τα εσωκομματικά ζητήματα και τις επ΄ αυτών ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε, σήμερα, συνέχεια στο θέμα, με ένα δηκτικό σχόλιο.
Συγκεκριμένα, σε σύντομη άτυπη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην Ιπποκράτους, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΤΑ), ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εξελίξεις, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: «Ποια εσωκομματικά; Σιγά τα αίματα. Κρατήστε μικρό φιαλίδιο. Όταν σφάζεις κάποιον, για να βγάλει αίμα, πρέπει να έχει».
Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση της συνάντησης με την ΠΟΤΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων:  «Είναι δικοί μας άνθρωποι. Αξιοποιώ την ευκαιρία αυτή για να ανανεώσουμε τη σχέση μας, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες».enikos.gr

Read more...

Ο Καρατζαφέρης στο Μεταξά



''Εαν κάναμε μείωση των εξόδων κατά 10% από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών, τότε θα εξασφαλίζαμε υπερεπάρκεια φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς'', δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Μεταξά.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤenikos.gr

Read more...

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό

Υπό τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή 15 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου και ώρα 13:00, το Υπουργικό Συμβούλιο με τα εξής θέματα:
- Ενημέρωση ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου
- Ενημέρωση για την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τέως Πρωθυπουργό Λούκα Παπαδήμο..enikos.gr

Read more...

Πιθανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών

Η προσοχή στραμμένη στην Ελλάδα


Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης φέρονται να σχεδιάζουν τηλεφωνική διάσκεψη αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται να θα διεξαχθεί, αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί», είπε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ρωτήθηκε σχετικά την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Την Πέμπτη, μια δεύτερη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο» είπε η πηγή αυτή.

Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής «δεν είναι αποφασισμένη», επισήμανε και η δεύτερη πηγή. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε.

Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, εξήγησε η πηγή αυτή, με στόχο να αποφευχθούν δηλώσεις που δεν πρέπει, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Πάνος Καμμένος: Εντός ή εκτός ευρώ το δίλημμα των εκλογών

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ



Πάνος Καμμένος: Εντός ή εκτός ευρώ το δίλημμα των εκλογών
«Το ερώτημα αυτών των εκλογών δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Το δίλημμα είναι εντός ή εκτός μνημονίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ανεξάρτητοι Ελληνες, Πάνος Καμμένος, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχωώρησε ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «εκείνος που εκβιάστηκε, που άλλαξε θέση ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ που τώρα με τα ίδια μέσα απειλεί το λαό» και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν απειλείται».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Τόλμησε ο κ. Βενιζέλος να ρωτήσει που βάλαμε την υπογραφή μας και την ίδια στιγμή ήταν εκείνος που στην εξεταστική υπέγραψε την αθώωση του κρατούμενου σήμερα Ακη Τσοχατζόπουλου», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε ότι θα ανοίξουν όλες οι υποθέσεις σκανδάλων και θα πάνε φυλακή όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Άσκησε δριμύτατη κριτική στον διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι εξακολουθεί να αρνείται να δώσει στα κόμματα την έκθεση της Black Rock.

Περιγράφοντας τις πρώτες κινήσεις μιας κυβέρνησης που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα στηρίξουν, ο κ. Καμμένος πρότεινε ως πρώτο πυλώνα τη συγκρότηση Επιτροπών με στόχο:
Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ
Λογιστικός έλεγχος για το δημόσιο χρέος με πόρισμα εντός 30 ημερών
Λογιστικός έλεγχος για τις γερμανικές αποζημιώσεις με πόρισμα εντός 30 ημερών
Λογιστικός έλεγχος των ασφαλιστικών ταμείων με πόρισμα εντός 6 μηνών
Λογιστικός έλεγχος για τα οικονομικά κομμάτων και ΜΜΕ με πόρισμα εντός 6 μηνών

Ο δεύτερος πυλώνας
αφορά την κρατικοποίηση του καταστατικού ελέγχου της ΤτΕ

Ο τρίτος πυλώνας
αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου με χρήση των ανενεργών τραπεζικών λογαριασμών, τα υπολογίζονται σε 10-15 δισ. ευρώ, επίσης επαναπατρισμό καταθέσεων, αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, είσπραξη ΦΠΑ από εταιρείες όπως η Hochtief, αποζημιώσεις από τη Siemens, τιτλοποίηση γερμανικών αποζημιώσεων, έμφαση στην εμπορική ναυτιλία, μίσθωση λιμένων και ναυπηγείων.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις του κράτους εντός του πρώτου έτους.

Ο πέμπτος πυλώνας είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας με έμφαση στην ίδρυση της νέας Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα αξιολογείται με ΑΑΑ, λόγω του χαρακτήρα του. Πρότεινε ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών, της Atebank.

Ο έκτος πυλώνας αφορά στην ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών με αναστολή πλειστηριασμών, κούρεμα δανείων, κατάργηση εισπρακτικών εταιρειών  και «Τειρεσία», πέντε κλίμακες φορολογίας εισοδήματος από 5-25%, αύξηση του αφορολογήτου στο ευρωπαϊκό όριο φτώχειας, κατάργηση των χαρατσιών, «πάγωμα» αντικειμενικών αξιών, μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, μείωση ΦΠΑ με μειωμένο στο 5% για τρόφιμα, αλλά και στα νησιά, ελάχιστη σύνταξη στα 800 ευρώ μεικτά, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και επιδότηση της απασχόλησης, σταδιακή αποκατάσταση εισοδημάτων έως 20.000 στα επίπεδα του 2010. 

Ο έβδομος πυλώνας αφορά στα φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις. Και όλα αυτά με ένα φορολογικό νομοσχέδιο 10 ετών με 180 ψήφους στη Βουλή, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει.

Ο όγδοος πυλώνας αφορά στην οικοδομή και τα ακίνητα με κατάργηση της φορολογικής επιδρομής στα ακίνητα, κατάργηση εργοδοτικών εισφορών στην οικοδομή, «πάγωμα» αντικειμενικών αξιών, κίνητρα ώστε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο ένατος πυλώνας αφορά στα κίνητρα για ανάπτυξη. Μάλιστα ο κ. Καμμένος πρότεινε την κατάργηση του «Ήλιος», δίωξη του παραεμπορίου, προσέλκυση της ποντοπόρου ναυτιλίας, θέσπιση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, ενίσχυση γεωργίας, βιοτεχνίας, αμυντικής βιομηχανίας.

Ο δέκατος πυλώνας είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, του κορμού της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο οικογένειας όσο και σε επίπεδο μικρομεσαίας επιχείρησης.
Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική - Βήμα και in.gr 
 http://newpost.gr

Read more...

Συνεχίζει να προκαλεί ο Κασιδιάρης...(βίντεο)




Ψηλά τον έχει πάρει τον... αμανέ η Χρυσή Αυγή και ειδικότερα ο απίστευτος... Ηλίας Κασιδιάρης. Δείτε στο βίντεο τι είπε κατά την επίσκεψη του στον Άγιο Παντελεήμονα...







Read more...

Γιατί ο ΓΑΠ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής...




Από μια κλωστή κρέμεται η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στο νομό Αχαΐας καθώς εκτιμάται πως αν το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει ποσοστό...κάτω από 11% δεν θα στείλει κανέναν εκπρόσωπό του στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, φουντώνουν οι φήμες ότι τοπικά στελέχη και παράγοντες δεν επιθυμούν την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού και κινούνται ενεργά για να χαθεί η έδρα.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Αχαΐα είχε προκαλέσει εξαρχής συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφονται στο real.gr ο πρώην υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 6ης Μαΐου αλλά δεν εξελέγη, είχε τονίσει και σε παλαιότερη συνέντευξή του «την ανάγκη εκπροσώπησης της Αχαΐας στη Βουλή», λέγοντας έμμεσα ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με τον Νομό.

Αλλες πληροφορίες επιμένουν ότι και ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος είχε απειλήσει την Ιπποκράτους ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αν το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπηθεί εκ νέου με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής.

Ας σημειωθεί ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριβή στην Αχαΐα που θεωρείται κάστρο της παράταξης και του παπανδρεϊσμού και εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή. Δεν έλειψαν και οι φωνές που απέδωσαν αυτή την εκλογική καθίζηση στην παρουσία του κ. Παπανδρέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου αφού, όπως έλεγαν, «εξέφρασε στην Αχαΐα το μαύρο πανί του Μνημονίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα αχαϊκά ΜΜΕ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκλογική Επιτροπή Αχαΐας, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση όσον αφορά στην υποψηφιότητα Παπανδρέου. Ενας εκ των ομιλητών δήλωσε ότι και τα μέλη του κόμματος δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αν στο ψηφοδέλτιο είναι ο Παπανδρέου, για να λάβει απάντηση από άλλο μέλος του ΠΑΣΟΚ: «Ελεος πια. Τον ανατρέψατε και δεν σταματάτε ούτε τώρα. Με αυτά και αυτά δεν θα βρείτε ούτε την ψήφο σας στο τέλος»!

«Αυτά που ακούστηκαν μέσα ήταν λίγα, καθώς ήταν παρών ο Πέτρος Ευθυμίου. Εξω λέγονται πολύ χειρότερα. Πολλά στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ επειδή στο ψηφοδέλτιο εξακολουθεί να είναι ο πρώην πρόεδρος» δήλωσε στέλεχος του νομού, πρώην βουλευτής, επισημαίνοντας ότι «είναι προτιμότερο να χάσει το ΠΑΣΟΚ την έδρα αρκεί να μην εκλεγεί ο Παπανδρέου».

Τοπικά Μέσα της Αχαΐας, αναφέρουν ότι ανοιχτή παραμένει η κόντρα με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς βενιζελικά στελέχη εξακολουθούν να προσπαθούν στην Αχαΐα να μην εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να παρέμβει στις προεκλογικές εξελίξεις, προκειμένου να μην του χρεώσουν και τη νέα ήττα (αφού τυχόν παρέμβασή του μπορεί να την εκμεταλλευτούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), γνωρίζοντας όμως πως από αυτή του τη στάση θα κατηγορηθεί ότι δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία ούτε για την επανεκλογή του, αναφέρει το Patranews.

Η ένταση στην Αχαΐα προϊδεάζει για τη σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου την επομένη των εκλογών, παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές που ο νέος πρόεδρος ετοιμάζει στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει το αχαϊκό Μέσο.


iefimerida.gr


Read more...

Σβόμποντα: "Ο Μπαρόζο έπρεπε να πάει στην Ελλάδα για να μιλήσει με τον Τσίπρα"...



Σοκαρισμένος δήλωσε πως είναι ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν έχει... μεταβεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Θεωρώ ότι αποτελεί σκάνδαλο το ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο δεν μετέβη ούτε μία μόνο φορά στην Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», είπε ο Χάνες Σβόμποντα, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

«Αυτός, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, έπρεπε να πάνε στην Αθήνα και να διαπραγματευθούν», σημείωσε ο Σβόμποντα, καθώς οι Βρυξέλλες επέβαλαν στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Μπαρόζο στην Ελλάδα είχε γίνει τον Ιούνιο του 2009. Έκτοτε έχει συναντηθεί με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά κυρίως στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανόδου στην Ευρώπη της αριστεράς η οποία τάσσεται εναντίον της ΕΕ. «Αυτός είναι ο κίνδυνος», υποστήριξε ο Σβόμποντα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να καταργήσει το μνημόνιο των μέτρων λιτότητας.

«Πρέπει να μιλήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό έχει μία θέση στην κυβέρνηση», δήλωσε ακόμα ο Σβόμποντα, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τάσσονται εναντίον της ΕΕ.

Τα κόμματα της αριστεράς «τα οποία στρέφονται εναντίον της Ευρώπης δεν έχουν καμιά σχέση με την ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε ακόμη ο Σβόμποντα. «Θέλουμε να καταστήσουμε εφικτή μια πορεία προς μια προοδευτική, εναλλακτική Ευρώπη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζει μια αριστερά που ξεκινά από τους "καθολικούς και φθάνει μέχρι τους ριζοσπάστες".


Read more...

Έρχονται οι νέες ταυτότητες ...



Θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας και θα αναγνωρίζονται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά τις διαδικασίες για... α την έκδοση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών σε εσωτερικό & εξωτερικό, που θα αναγνωρίζεται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο.

Στο πλαίσιο υιοθέτησης και εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 2252/2004του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά στην καθιέρωση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, είτε διαμένουν στο εσωτερικό της χώρας, είτε στο εξωτερικό μέσω των εκεί Προξενικών αρχών.

Το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, με χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας.

Η διαδικασία αντικατάστασης του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας με το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) και κατά αλφαβητική σειρά.

Σημειώνεται, ότι όλα τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα ισχύουν μέχρι και την αντικατάστασή τους από τα νέου τύπου.

newsbomb.gr


Read more...

Ζούμε την Πομπηία του ΠΑΣΟΚ... πρώτα ο γΑΠ & τώρα ο αρχηγός του ΚΟΔΗΣΟ

Γράφει ο Γιώργος Κρόγιας

Βενιζέλος κατά Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου (και άλλων)...
Την ζούμε λίγο πιο νωρίς από όσο προβλέπουν οι περισσότεροι.
Ο Βενιζέλος, αν και προγραμμάτιζε την ρήξη για αμέσως μετά τις εκλογές, του βγήκε πιο μπροστά... λέγοντας την αλήθεια. Την δική του βέβαια.
Όπως πάντα βιαστικός. Ακόμη πιο...
 βιαστικός και από το Ζάππειο του '07, ακόμη πιο βιαστικός και από τις αποφάσεις του ως Υπουργός Οικονομικών...
Ζούμε την Πομπηία του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου.
 

Read more...

Κάποιοι προσπαθούν να διαφυλάξουν την πολιτική τους «παρθενία», είπε ο Ευ.Βενιζέλος

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Τόνισε ότι δεν μπορούν πάλι κάποιοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και«κάποιοι ωραίοι και αλώβητοι στην πολιτική παρθενία τους να κάνουν κριτική», είπε, σημειώνοντας ότι δεν γίνονται μαγικά.

«Την απάντηση στον φόβο για ακυβερνησία και στην ελπίδα του αύριο μπορεί και οφείλει να τη δώσει ο ελληνικός λαός που κρατά το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια του την Κυριακή», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στις 18 Ιουνίου μπορεί να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο, αν δεν κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, και, παράλληλα, αφενός, άσκησε δριμεία κριτική προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή σημερινές δηλώσεις τους και, αφετέρου, έβαλε κατά του «τεχνητού διπολισμού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι άλλες δυνάμεις δεν έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο, σημειώνοντας ότι «δεν σχηματίζεται κυβέρνηση από τους δύο μονομάχους που τροφοδοτούν ενσυνείδητα την τεχνητή πόλωση».

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις αν η χώρα κυβερνηθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά, «με μεγάλες δυνάμεις να μένουν εκτός κυβέρνησης, περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης για να ανδρωθούν οι ίδιες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με πυρήνα τη ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ «που φαντάζονται μερικοί». Όπως εξήγησε, σε αυτή την περίπτωση, θα υπήρχε κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά όχι στην κοινωνία, ένα τέτοιο σχήμα θα είχε απέναντί του οξύτατη «κοινωνική αντιπολίτευση» και αναξιοπιστία στο εξωτερικό, «γιατί, ό,τι και αν κάναμε, θα ήταν πολύ μικρό και άχαρο μπροστά στον "απαγορευμένο καρπό" της "ακύρωσης του Μνημονίου" που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι ακυρώθηκε ακόμα και αν απλώς αλλάξει όνομα και λέγεται "Πρωτόκολλο"».

Σε αυτή την περίπτωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κρυμμένος στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης να περιμένει η χώρα να προσκρούσει στο αδιέξοδο», είπε, ενώ απέρριψε ως αναποτελεσματική και την άλλη λύση, της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, οι θέσεις της οποίας, όπως είπε, δεν διαφέρουν από του ΠΑΣΟΚ.

«Άρα η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, το έχει ανάγκη η χώρα και η συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της» είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από τους πολίτες: «Τη δύναμη αυτή την έχει ο πολίτης, αν κάνει άλλες επιλογές και πεισθεί από τη λογική της τεχνητής πόλωσης, είναι μια επιλογή σεβαστή, είναι μια δημοκρατική επιλογή του αδιεξόδου». Εξηγώντας δε την αναφορά του αυτή, είπε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα διαδικαστικά, αλλά επί της ουσίας όταν οι επιλογές δεν οδηγούν σε λύση, παράγουν αδιέξοδα.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα, με αφορμή πρωινές δηλώσεις του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βασικό στόχο να εμπλέξει «σώνει και καλά» τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία λύσης με την οποία δεν συμφωνεί, αδιαφορώντας (σ.σ.: ο κ.Βενιζέλος) για τον εθνικό κίνδυνο να πάμε σε ένα εννιαήμερο διερευνητικών εντολών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, εκ νέου, από τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της πρότασης που τους απέστειλε εγγράφως, για να μην υπάρχει περίοδος διερευνητικών εντολών και, στη συνέχεια, διερωτήθηκε: «Ποιος την απόλαυσε, ποιος την έκανε θέμα και θέαμα; Ποιος τη μεγαλοποίησε; Ποιος καθυστέρησε την εντολή στα χέρια του για να νιώθει ότι έχει εκείνη τη στιγμή μικρομέγαλα και αλαζονικά τον έλεγχο της κατάστασης;». Και απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας».

Αντίθετα, τόνισε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε για να βρεθεί λύση και κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν τώρα στη λύση της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, ώστε τη Δευτέρα το πρωί, χωρίς άλλες διαδικασίες, να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη λύση που έχει διαμορφωθεί.

«Πάλι θα βρεθούν κάποιοι που θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και κάποιοι ωραίοι και αλώβητοι στην πολιτική παρθενία τους, θα κάνουν κριτική», είπε. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε αυτή την κατάσταση «δεν γίνονται μαγικά» εδώ, ότι «δεν είναι μαγικό το να είσαι υπεύθυνος και πατριώτης», συνέχισε και κατέληξε: «Δεν ξέρω ποιες είναι οι μεταφυσικές ανησυχίες του κ. Τσίπρα και η αντίληψή του περί μαγικών», αλλά «δεν είναι παιχνίδι μεταξύ κομμάτων».

Προλογίζοντας τον κ. Βενιζέλο, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μαθιός μετέφερε τις ανησυχίες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με προεξάρχουσα εκείνη να μην υπάρξει κυβέρνηση τις 18 Ιουνίου. «Πρέπει όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους για να σχηματιστεί κυβέρνηση σταθερή και μακράς διαρκείας», σημείωσε.

Μετά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλαν πρόεδροι των Επιμελητηρίων Πειραιά και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επέλθει με τη ρευστότητα που θα επιφέρει η εφαρμογή των θετικών όρων της δανειακής σύμβασης, Ανέφερε δε ότι κατά τη θητεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, καθώς και των υποβρυχίων, για τη διαχείριση του οποίου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τελευταία ομιλία στις Αχαρνές


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα μιλήσει αύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., σε πολιτική εκδήλωση, στην πλατεία στο Δημαρχείο Αχαρνών.


Read more...

Σαμαράς: "Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει εκτός Ευρώπης στην δραχμή"

"Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο σε ευρώ"



 
 



Την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκείνος πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει παράταση της ακυβερνησίας.

Ο κ. Σαμαράς έβαλε στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ και για το οικονομικό του πρόγραμμα και για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Επανέλαβε δε με έμφαση ότι θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ενώ υποστήριξε ότι η “καταγγελία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο και θα τους επιτρέψει να μας βγάλουν από την ΕΕ”.

Στην ερώτηση με ποιούς θα συνεργαστεί ο κ. Σαμαράς απάντησε: “υπάρχουν δύο όροι για την συνεργασία: την παραμονή στο ευρώ και την επαναδιαπραγματευση.

Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να βάλλουμε όρους απαγορευτικούς εκ των προτέρων. Λέει πχ ο κ. Βενιζέλος οικουμενική κυβέρνηση. Τί θα γίνει αν τα άλλα κόμματα δεν δεχθούν; Ο κ. Τσίπρας λέει για αριστερή κυβέρνηση, αλλά οι άλλοι δεν δέχονται. Εγώ λέω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση που την αποκαλώ κυβέρνηση σωτηρίας. Πέραν αυτού έχουμε βάλει 18 στόχους για την οικονομία και καταθέσαμε και 12 βήματα για την εγκληματικότητα και την μετανάστευση. Δεν πιστεύω ότι τα πάντα είναι αγεφύρωτα. Είμαι εκείνος που λέει ότι πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει με βάση τα σημεία σύγκλησης ο κόσμος να αποφασίσει και να αναδείξει τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν”.  Στο ερώτημα για το αν θα συνεργαστεί ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Θα πούμε ναι και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν πουν ναι στο ευρώ. Αυτοί διχάζουν όταν λένε έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ . Οι επιπτώσεις των προτάσεών τους είναι που διχάζουν”.


Για τις εξελίξεις στην ΕΕ ανέφερε ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία είναι πέντε φορές το πρόβλημα της Ελλάδας. "Πιστεύω ότι μέσα από συμμαχίες με χώρες που έχουν προβλήματα, μέσα από φιλίες με άτομα που παίζουν ρόλο μπορούμε να κερδίσουμε από το ότι η Ευρώπη αλλάζει και ακολουθεί μία νέα πολιτική. Δίνεται μία ευκαιρία στην Ελλάδα να πετύχει το ίδιο. Αν πάμε σε καταγγελία η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο, και κάποιοι θέλουν να γίνει αυτό, να βγει το μαύρο πρόβατο να το φάει ο λύκος για παραδειγματισμό".

“Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο σε ευρώ όταν άλλα προγράμματα δεν υπάρχουν και ουσιαστικά χωρίς να το λένε είναι κοστολογημένα σε δραχμές” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς:  “Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να παραμείνουμε στο ευρώ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μονομερή καταγγελία που δημιουργεί ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξοδο από το ευρώ. Όταν το κάνεις αυτό -μονομερή καταγγελία- θα αναγκαστείς να συνθηκολογήσεις και στο τέλος θα αποδεχθείς όχι ένα αλλά δέκα μνημόνια. Εμείς έχουμε πει από που θα προέλθουν τα ποσά που απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Εξηγήσαμε από  που θα προκύψει η απαραίτητη ρευστότητα από το ΕΣΠΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ. Ταχθήκαμε υπέρ της πρότασης Μόντι για ευρωπαική εγγύηση των καταθέσεων. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση εντός του ευρωπαικού πλαισίου. Για εμάς το μεγάλο θέμα είναι μέσα στο ευρώ με σταθερή κυβέρνηση για πολιτική ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η ψυχολογία στην αγορά και το μισό στην οικονομία είναι η ψυχολογία”.
Σε ερώτηση για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας και αν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι σε μία δημοκρατία είναι αυτονόητο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός. “Νομίζετε ότι η θέση του πρωθυπουργού θα είναι αξιοζήλευτη; νομίζετε ότι πολλοί θα θελήσουν να την διεκδικήσουν και μάλιστα χωρίς να την έχουν ζητήσει από τον ελληνικό λάο; και γιατί ψηφίζει ο ελληνικός λαός για να έχει πρωθυπουργό που δεν προέκυψε από τις εκλογές;” απάντησε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για την επαναδιαπραγμάτευση εν αντιθέσει με την καταγγελία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς απάντησε: ‘Όταν έστειλα την επιστολή μου στην ΕΕ μίλησα για τροποποίηση και έγινε δεκτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με την καταγγελία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση, θα μας βγάλουν έξω. Για να εκβιάσεις κάποιον πρέπει αυτός να φοβηθεί ώστε να βρεθείς εσύ μετά σε καλύτερη θέση. Εγώ δεν βλέπω κανέναν να φοβάται, αντίθετα κάποιοι το θέλουν για να μας κάνουν το μαύρο πρόβατο της ΕΕ. Θα ήταν συνταγή καταστροφής η καταγγελία”.

Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τον Κον Μπετίτ και τον Μοσκοβισί για να υποστηρίξει ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί εκτός ευρώ. “Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, το θέμα είναι ποιοί είναι εκείνοι που τρομάζουν τον κόσμο; Είναι εκείνοι που δεν έχουν πρόγραμμα, εκείνοι που έχουν συνιστώσες που αλληλοαναιρούνται, εκείνοι που λένε ότι θα φορολογήσουν τις καταθέσεις, εκείνοι που λένε ότι θα βάλλουν φόρρο 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων” ανεφερε χαρακτηριστικα. Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “δεν εκφράζει το νέο ο κ. Τσίπρας εκφράζει παλιές νοοτροπίες, εκφράζει τον παρωχημένο λαικισμό που είναι η χειρότερη μορφή λαικισμού”.


Στο ερώτημα για την δεξιά ατζέντα “νόμος και τάξη” ο κ. Σαμαράς απάντησε: “λένε ότι έχουμε δεξιά ατζέντα, τα έχω ακούσει. Ας έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Αγ. Παντελεήμονα και στην Πάτρα, ας μας πει για τα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτά τι ατζέντα είναι; Αν δώσει έγγραφα τότε οι άλλες χώρες θα αποκλείσουν ακόμη και τους Έλληνες. Επίσης ξέρω ότι υπάρχει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσε τον Κουφοντίνα, εγώ δεν το κάνω, αυτό σημαίνει ότι είμαι νόμος και τάξη; Και ο αφοπλισμός της αστυνομίας και μόνο που ελέχθη είναι απαράδεκτο και τα επιδόματα ανεργίας στους μετανάστες είναι απαράδεκτα. Σε ποιές χώρες συμβαίνουν αυτά που θα τα βρει αυτά τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δούμε ποιές είναι οι αρχές και οι αξίες μία κοινωνίας και ποιός είναι ο προσανατολισμός της”.

Για την Δικαιοσύνη είπε ότι σημαντικό θέμα για τη ΝΔ:  “Ειναι άδικο το να μην έχεις το δικαίωμα του συμψηφισμού. Ειναι αφύσικο να σου λέει το κράτος ότι σε πάω φυλακή και σου κόβω το ρεύμα την ώρα που το κράτος σου χρωστα. Για να είναι αυστηρό το κράτος πρέπει να είναι δίκαιο. η δικαιοσύνη πρέπει να είναι διάχυτη παντού και πρώτα στους πολιτικούς. Με το πόθεν έσχες ξεκάθαρα θα πουμε ποσα είχες όταν μπήκες τί είχες όταν βγήκες. Αν υπάρχει διαφορά, θα δημευθεί αυτη η διαφορά . Αυτά θα γίνουν αμέσως. Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Διαχωρισμός εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Κατάργηση προνομίων βουλευτών, καμία διαφορά στον τρόπο που διώκεται ένας πολίτης από έναν βουλευτή. αρμοδιότητες και ρόλος προέδρου της Δημοκρατίας.  Μικρότερη κυβέρνηση , ιδιωτικά πανεπιστήμια... μικρότερο ευέλικτο κράτος δίνει και σταθερότητα και εμπιστοσύνη και μπορείς να το αλλάξεις αμέσως.

Προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς ." Το ελλειμα στο χώρο της υγείας είναι 6 δις που πρέπει να βρεθούν άμεσα και να τα δώσουμε σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη" δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως είναι διατεθημένος να ανοίξει άμεσα το φάκελο δικαιοσύνη έτσι ώστε να εξεταστούν οι πιθανές περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως θα προχωρήσει στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας, και θα λάβει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Επισημαίνοντας πως προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας είναι η ανάπτυξη , κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θα πατάξει τη γραφειοκρατία.  " Ο μόνος τρόπος να δώσεις ελπίδα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δοθούν με κάποια αίσθηση μακροπρόθεσμη. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσεις την ελπίδα είναι να πεις πως υπάρχουν χρήματα και να δημαγωγήσεις την ώρα που σπρώχνεις τη χώρα εκτός Ευρώπης. Το σκάφος ήδη υπάρχει, δεν ξεκινάμε από τον ταρσανα, είναι το κράτος που ζητά τόσα πράγματα για κάποιον που θέλει να κάνει μια επένδυση.  Η ελπίδα για το νέο το παιδί είναι να του πεις ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σε χωρέσει" τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη: "Πρέπει να διώξουμε το φόβο και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας.  Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις από εκείνους που τις έχουν καταλάβει  με το χειρότερο τρόπο" τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως "  θα πάνε οι λαθρομετανάστες σε ειδικά κέντρα φυλαξης, θα φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα" ενώ δεσμεύτηκε και για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για τραγικές καταστάσεις επισημαίνοντας την αύξηση της πορνείας και των ναρκωτικών ενώ επεσήμανε και το γεγονός ότι υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας. " Θα αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο" είπε ο κ. Σαμαρας επαναλαμβάνοντας πως θα βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. " Δημοκρατία με φόβο δεν υπάρχει, αλλά και οικονομία με φόβο δεν υπάρχει" είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως από τη μια η ασυδοσία και από την άλλη η έλειψη εμπιστοσύνης έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν πάει άλλο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του επισημαίνοντας πως οι παράνομοι εισβολείς θα φύγουν.


Ο κ. Σαμαράς είπε και που θα επικενρώσει την επαναδιαπραγμάτευση:
 Μέτρα για χαμηλοσυνταξιόύχους, πολύτεκνους, περικοπές  11 δις θα πρέπει να γίνουν αργότερα. Το χαράτσι πρεπει να καταργηθεί, νεο ΕΤΑΚ πιο δίκαιο μικρότερο και εξυπνότερο κράτος. Οχι απολύσεις. Τα όποια χρηματα θα πρεπει να βγουν από το σπάταλο κράτος. Οχι σε μείωση μισθού και σύνταξης. Ότι μείωση έγινε βγήκε από την αγορά. Σε καμια περίπτωση δεν θα πρέπει να συζητάμε για το μοντέλο της Βουλγαρίας και της πορτογαλίας. Παρά το γεγονός ότι είχαν χαμηλούς μισθούς δεν έγινε ανάπτυξη. Ειναι το μη μισθολογικό κόστος, είναι οι αυξήσεις στη ΔΕΗ... Την επαναδιαπραγμάτευση θα την αναλάβει μια ισχυρή ομάδα...


Κλείνοντας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών.  “Πρωτη φορά τίθεται τόσο καθαρά το δίλλημα κυβέρνηση ή ακυβερνησία, ευρώ ή δραχμή, δουλειές ή φόροι.  Είναι διακυβεύματα που σπάνε κόκαλα, υπάρχει κάτι ακόμα το αλήθεια ή παραμύθι... αληθεια ειναι αυτά έχω κοστολογημένα, το παραμύθι είναι πως δεν λέω το πρόγραμμά μου  υπάρχει το θέμα ασφάλεια ή φόβος, το δίλλημα ισχυρή συμμαχία ή απομόνωση. Σοβαρότητα ή ιδεοληψία. Δεν θέλουμε να πολώσουμε , υπάρχει δρόμος υπευθυνότητας. Δεν μπορώ να πω ψέμα, δεν μπορω να πως πως λεφτά υπάρχουν...ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει εποχή Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μετρήσει τότε, είχε βρει χρήματα , λεφτά υπήρχαν τότε και έδωσε... αλλα υπήρχε ταμείο. Σημερα από το μείον θα δώσεις τί σε ποιον;  αυτό είναι φασροκωμωδία”..protothema.gr

Read more...

Αναγκαία η στήριξη της ΕΛ.ΑΣ., τόνισε ο Φώτης Κουβέλης

Επίσκεψη στη ΓΑΔΑ


Ο Φώτης Κουβέλης
Ο Φώτης Κουβέλης   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μία ώρα μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να στηριχθεί γιατί «είναι ο θεματοφύλακας της ασφάλειας του πολίτη, μάλιστα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου η εγκληματικότητα καλπάζει».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουβέλης υπάρχουν ζητήματα εξασφάλισης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και γενικότερης αναδόμησης και αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτά πρέπει να γίνουν «βεβαίως με αναζήτηση που πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένη ενέργεια» παρατήρησε.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι απαιτείται «να υπάρξει ο πυρήνας της Αστυνομίας που είναι το αστυνομικό τμήμα», ενώ δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα προβλήματα, τα οποία αφορούν στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Προβλήματα θεσμικά, προβλήματα οικονομικά», όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε: «Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να συνεχίσει. Η προστασία της ζωής και της ασφάλειας του πολίτη είναι και ατομικό αγαθό αλλά και συλλογικό και πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλιστεί».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κύπρος:«Όχι» σε ευρωπακέτο,«ναι» σε Ρωσία


Κύπρος:«Όχι» σε ευρωπακέτο,«ναι» σε Ρωσία
Τις υποψίες όλων ότι η Κύπρος αναζητά στήριξη σε μια εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της, τη Ρωσία, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στέφανου.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί είχε συνάψει και το 2011 δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έξοδα του 2012, έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης.

Ο Στέφανος Στέφανου, όπως γράφει το stockwatch, δεν έχει αποκαλύψει το ποσό που διαπραγματεύεται με τους Ρώσους, όμως επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Πάντως τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό από πηγές ότι η Κύπρος θα ζητούσε δάνειο 5 δισ. ευρώ, κατά 1 δισ. περισσότερα από ότι θα μπορούσε να συνάψει με την ΕΕ σε περίπτωση προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για την οικονομία, Αμαντέου Αλταφάζ, είχε δηλώσει ότι η Κύπρος δεν είχε συζητήσει τίποτα για αίτηση της στο μηχανισμό στήριξης.

Πάντως ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά.

«Είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε το μηχανισμό, κάτι όμως που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε και στο μηχανισμό».

Άγγελος Ανδρέου
 http://moneypost.gr

Read more...

Στην πλατεία για …σουβλάκι


Στην πλατεία Αμερικής βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της περιοδείας του σε γειτονιές της Αττικής. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδέχθηκε μάλιστα και το κέρασμα των κατοίκων της περιοχής, τρώγοντας μαζί τους ένα...σουβλάκι στην πλατεία.
Αφού συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον κόσμο, ο Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε με τον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Read more...

Σλοβακία: Να φύγουν οι Έλληνες, αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις

"Είμαστε υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ" αλλά...



 
 




Ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη, λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, έστειλε ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο.

Ο Φίκο  δήλωσε ότι η χώρα του, είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο, θα ζητήσει την έξοδό της αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ωστόσο, «αν οι Έλληνες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αν δεν αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει, η Σλοβακία θα απαιτήσει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Read more...

"Τζογάρει για το λόμπι της δραχμής"

Δριμύτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Γιάννης Μιχελάκης με αφορμή την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «για εμάς το ευρώ δεν είναι ένα φετίχ».
«Την ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι κάποιοι ψάχνουν την ευκαιρία για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι για εμάς το ευρώ δεν είναι ένα “φετίχ”», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
«Επιβεβαιώνει τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι τζογάρει για το λόμπι της δραχμής.
Και αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος και επικίνδυνος είναι.
Την απάντηση στον κ. Τσίπρα θα δώσουν, την Κυριακή, με την ψήφο τους, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Θα του πουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ και στην Ευρώπη, με αξιοπρέπεια, αλλαγή πολιτικής, ανάπτυξη και κοινωνική Δικαιοσύνη».enikos.gr

Read more...

Αυτές οι εκλογές δεν είναι για τα κόμματα, αλλά για την πατρίδα, είπε ο Αντ.Σαμαράς

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Θεσσαλονίκη
Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται τους δήμους Σίνδου, Λαγκαδά, Επανομής, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων.

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Λαγκαδά ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι σε αυτές τις εκλογές «παίζονται ορισμένα διλήμματα, τα οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των παιδιών μας. Είναι διλήμματα, ευρώ, σταθερότητα. Δηλαδή, παραμονή μέσα στο ευρώ, μέσα στην ομάδα της Ευρώπης ή δραχμή και απομόνωση.

»Είναι διλήμματα, όπως ασφάλεια για τον κόσμο που σήμερα βασανίζεται με το πρόβλημα της μετανάστευσης των παράνομων ή φόβος. Και, ταυτόχρονα, είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά και πρέπει να αφοπλιστεί η Αστυνομία και πρέπει να φέρουν οι μετανάστες και τους συγγενείς τους και πρέπει να τους δώσουμε και επίδομα ανεργίας. Λες και περισσέψανε για τους υπόλοιπους» είπε.

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές για την παράταξη, δεν είναι εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι εκλογές για τον Σαμαρά, δεν είναι εκλογές για κανέναν από εμάς. Είναι εκλογές για την Πατρίδα. Είναι εκλογές για την Ελλάδα» τόνισε και σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση σταθερή ή ακυβερνησία.
«Θα έχουμε τη δυνατότητα να σηκώσουμε τον τόπο, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να πετύχουμε την έξοδο από το πρόβλημα της ανεργίας, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας συντονισμένα, ιδιαίτερα στα νέα τα παιδιά, που το έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους μας ή θα μείνουμε και πάλι σε μια διαδικασία, όπου το εγώ του κάθε κόμματος θα είναι μεγαλύτερο από το εμείς της Ελλάδας;». αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά σε νέους στις 7:40 μμ, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης της ΔΕΘ και το βράδυ θα έχει συνάντηση με κομματικά στελέχη.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θέμα ευρώ βάζει ξαφνικά ο Τσίπρας

«Όχι» στην παραμονή στην ευρωζώνη, «εάν το τίμημα είναι μεγάλο»



 


Ζήτημα ευρώ θέτει εκ νέου στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την τοποθέτησή του στη ΝΕΤ, το βράδυ της Τετάρτης, ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «όχι» στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, εάν το τίμημα για τον ελληνικό λαό είναι μεγάλο.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο αν συμφωνεί με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ανέφερε ότι το ευρω δεν μπορεί να αποτελεί «φετίχ», είπε: «Συμφωνώ απόλυτα! Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Από πότε είναι φετίχ; Έχει σημασία το αν είναι δραχμή ή ευρώ; Είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της σταθερής Ευρώπης. Να μείνουμε στην Ευρώπη, το μέλλον μας είναι εκεί. Αν συνεχιστούν όμως τα μνημόνια, μας οδηγούν εκτός ευρώ και μας κάνουν Αφρική».

«Μια χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, τα παιδιά μας να πεινάνε στους δρόμους και μισθούς 300 ευρώ είναι εικόνες που παραπέμπουν σε χώρα της Αφρικής» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, στην ερώτηση αν θα πει «όχι» στο ευρώ, στην περίπτωση που το τίμημα για τον ελληνικό λαό είναι μεγάλο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν αποδεχθούμε το ευρώ και ξερό ψωμί, τότε ούτε διαπραγμάτευση θα μπορούμε να κάνουμε, ούτε καλύτερες συνθήκες για την Ευρώπη θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε. Λέμε ευρώ, που είναι το εθνικό μας νόμισμα, αλλά θα παλέψουμε να είναι ισότιμη η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, διότι μια χώρα με μισθούς πείνας δεν έχει ισότιμη συμμετοχή, είναι αφρικανική».

Επανερχόμενος στο ζήτημα το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι νομικά, πολιτικά και οικονομικά η έξοδος μας από το ευρώ θα διαλύσει την ευρωζώνη.

«Το Μνημόνιο το καταγγέλλει η ψήφος του λαού, όχι εμείς» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι, αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει μια αριστερή κυβέρνηση, όλοι στην Ευρώπη θα ξέρουν ότι το Μνημόνιο θα είναι νεκρό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με τους Ευρωπαίους θα συζητήσει με ειλικρίνεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η εσωτερική υποτίμηση, ωστόσο πρόκειται να υποστηρίξει ότι στόχος της Ελλάδας είναι οι θεσμικές αλλαγές.

Εμείς δεν θα πάμε στην Ευρώπη σαν τον Κασιδιάρη στην εκπομπή του ΑΝΤ1, παρατήρησε χαρακτηριστικά, αλλά αν μας πουν σε όλα «όχι», σημαίνει ότι έχουν στόχο να εξοντώσουν το λαό και ότι θέλουν το τέλος της ευρωζώνης, υποστήριξε, ερωτηθείς τι θα κάνει αν δεν γίνει τελικά αποδεκτό το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Aν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση, την επόμενη μέρα διαλύεται η ευρωζώνη, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος να βάλει υπογραφή αποδοχής στα αιτήματα των εταίρων, ήταν σαφής: «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;»

Αν πούμε ότι υπάρχει σχέδιο Β, είναι σαν να λέμε ότι στον πόλεμο για να χάσουμε, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε, είναι μέρος της κρίσης, ενώ ανέφερε ότι το μοναδικό σημείο επαφής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι η αντιμετώπισή της.

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σχολιάζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να τα έχει όλα. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους, υποσχόμενος ότι θα δώσει τέλος στη λιτότητα, ενώ την ίδια στιγμή θα ρέει και η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Διαβάστε περισσότερα εδώ
 protothema.gr

Read more...

Χτύπησε 22,6% η ανεργία το α΄τρίμηνο του 2012...



Σε 1.120.097 ανήλθε ο αριθμός των ανέργων κατά το α΄τρίμηνο του 2012, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει το 22,6%, έναντι 20,7% του προηγούμενου τριμήνου και... 15,9% του αντίστοιχου τριμήνου 2011.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το α΄ Τρίμηνο του 2011. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (26,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,7%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 60,4%.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,3%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (33,1%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (25,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,0%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (15,7%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 46,8% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 45,6% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 7,5 αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (5,7%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2012, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (30,0%),
β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (24,6%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (17,0%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 56,5%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,5% έναντι 21,8%). Επίσης, το 71,7% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 28,5% και στη Κεντρική Μακεδονία με 24,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 13,9% και στις Ιόνιους Νήσους με 15,9%.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.837.950 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το α΄ Τρίμηνο του 2011.

Κατά το Α΄ Τρίμηνο του 2012, βρήκαν απασχόληση 81.036 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 33.120 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 222.861 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 93.997 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 123.968 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρούμε ότι σε όλους τους τομείς παρατηρείται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 5,8%, στο δευτερογενή 15,1% και στο τριτογενή 7,2%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 7,2% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 59,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 8,3% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, και το 5,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 26,4% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,2%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων..


Read more...

«Θύμωσε ο αγάς...» Μπουρλότο από δηλητηριώδες σχόλιο για τον Βενιζέλο

ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ



«Θύμωσε ο αγάς...» Μπουρλότο από δηλητηριώδες σχόλιο για τον Βενιζέλο
Φωτιά έχουν πάρει από το πρωί τα τηλέφωνα των στελεχών της Ιπποκράτους, εξ αιτίας ενός δολοφονικού σχολίου εις βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Το σχόλιο αναρτήθηκε στο parapolitiki.com, site το οποίο οι βενιζελικοί θεωρούν ότι (τουλάχιστον) απηχεί τις απόψεις του Γιάννη Ραγκούση.

Αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου που ουσιαστικά προανήγγειλαν τη διαγραφή του πρώην υπουργού και (ενδεχομένως) του Θεόδωρου Πάγκαλου, υπό τον δεικτικό τίτλο «Θύμωσε ο αγάς».

Υπενθυμίζουμε ότι παλιότερη ανάρτηση στο ίδιο site, είχε- σύμφωνα με πληροφορίες- προκαλέσει τον θυμό του Ευ. Βενιζέλου, γιατί τον χαρακτήρισε σαν τον «ατάλαντο πολιτικό που συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ». Εκείνο το σχόλιο, βασιζόταν στις δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά αποτελέσματα, για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου έπεσε περίπου 6% και ταυτοχρόνως βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χαρακτηρισμός «ατάλαντος» επαναλαμβάνεται και στο σημερινό σχόλιο, στο οποίο προστίθενται επίσης τα «αποτυχημένος», «μετριότητα» και «πολιτικό πτώμα». Στην Ιπποκράτους, όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση Βενιζέλου- Ραγκούση είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Σας παραθέτουμε ολόκληρο το σημερινό σχόλιο: «Θύμωσε ο αγάς…

Στην Πολιτική συχνά είναι αναγκαία η εφεύρεση ενός εχθρού, ειδικά μάλιστα όταν κυκλοφορείς με την ταμπέλα «αποτυχημένος» στο κούτελο. Κάπως έτσι, κάποιος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να συγκρουσθεί πριν τις εκλογές με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Γιάννη Ραγκούση, ελπίζοντας ότι θα πείσει τους λιγοστούς οπαδούς-πελάτες του ότι για όλα φταίνε εκείνοι.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο πληθωρικά ατάλαντος αγάς θύμωσε και σχεδιάζει να αυτοκτονήσει, προτείνοντας στην κοινωνία ένα ΠΑΣΟΚ κομμένο και ραμμένο στη μετριότητα του, χωρίς Ραγκούσηδες αλλά με πολλές Τόνιες. Δυστυχώς γι' αυτόν, δεν θα προλάβει καν να μετατρέψει εαυτόν από πολιτικό πτώμα σε πολιτικό ανέκδοτο. Το βράδυ της Κυριακής, όταν και θα έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ΔΗΚΚΙ, θα είναι ήδη αργά για εκείνον...»


ΘεΔα
 http://newpost.gr

Read more...

Kι όμως! Ο Λαλιώτης πήγε ΣΥΡΙΖΑ...



iepiloges.blogspot.gr
Μήπως δεν είναι τελικά και τόσο «ευφάνταστο» σενάριο η στήριξη Λαλιώτη στον Τσίπρα;

Πληροφορίεςθεωρούν δεδομένη τη συνεργασία του Κώστα Λαλιώτη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που... από την σκιά ρύθμιζε τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες περιόδους, φαίνεται πως βρήκε ρόλο στην Κουμουνδούρου.

Άλλωστε...
δεν είναι τυχαία η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστών, αλλά και στελεχών που ήλεγχε ο ίδιος ο Λαλιώτης.

Τώρα το παλαιό, βέβαια, ΠΑΣΟΚ δίνει πλέον τα χέρια με τον Τσίπρα και στηρίζει την προσπάθεια του να κερδίσει τις εκλογές, αποκηρυσσοντας την καταρρεουσα Ιπποκράτους του Βενιζέλου.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Κώστας Λαλιώτης στη διάψευση του προς την εφημερίδα «Δημοκρατία», ότι είναι πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έκρυβε την συμπάθεια του, λέγοντας με νόημα:

«Ο Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται «Συμβουλάτορες» και «Καθοδηγητές» στο παρασκήνιο γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά, γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να ιεραρχούν μόνοι τους και με το δικό τους τρόπο τους στόχους στο στρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και εκλογικό σχεδιασμό τους».

Πάντως λίγη βοήθεια και από κάποιον που ξέρει πολύ καλά τα πράγματα του παρασκηνίου, δεν βλάπτει...


Read more...

«Αν οι Ευρωπαίοι πουν σε όλα όχι υπόσχομαι δάκρυα και ιδρώτα»...



«Την επόμενη ημέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου θα έχουμε ή κυβέρνηση συνέχειας του μνημονίου ή κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μιλώντας στο... πρωινό ΑΝΤ1, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόθεση του για κυβέρνηση συνεργασίας με τις δυνάμεις της Αριστεράς, ακόμα και σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει την πρωτιά στις εκλογές με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα προσέλθει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το plan B σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ε.Ε. διαφωνήσουν με το σχέδιο του κόμματός του.

Όπως δήλωσε, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι πουν σε όλα «όχι», «σας υπόσχομαι δάκρυα και ιδρώτα».

«Σε μία διαπραγμάτευση δεν πας για όλα αλλά πρέπει να έχεις κόκκινες γραμμές. Αποκαλύπτοντας το plan B είναι σα να πας στον πόλεμο για να χάσεις», υπογράμμιζε για να προσθέσει πως «μοναδικός στόχος είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση αμέσως διαλύεται η Ευρωζώνη» είπε ο κ. Τσίπρας , τονίζοντας ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Το μνημόνιο το καταγγέλλει η ψήφος του λαού και όχι η κυβέρνηση. Αν βγούμε πρώτο κόμμα, όλοι στην Ευρώπη θα ξέρουν ότι το μνημόνιο θα είναι νεκρό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί κλίμα πανικού με το δίλλημμα ευρώ ή δραχμή και ζήτησε να σταματήσουν οι κινδυνολογίες για να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
newsbeast.gr


Read more...

Αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών θα κληθεί να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, λέει το Βερολίνο

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών


O επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Μάρκους Κέρμπερ λέει ότι η Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ
O επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Μάρκους Κέρμπερ λέει ότι η Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, μία τελευταία ευκαιρία θα δοθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, εκτιμά Γερμανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται εκτεταμένο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που περιγράφει τη σταδιακή αποξένωση της Ελλάδας και της Γερμανίας κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και την απώλεια από το Βερολίνο κάθε εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιγνίδι τελείωσε», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Πρόκειται για μία πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι», είπε.

Άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ του Reuters, υπό τον τίτλο «Γερμανία και Ελλάδα: η ιστορία μίας απομάκρυνσης», θεωρούν ωστόσο ότι τα εμπόδια προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι περισσότερα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί από το ευρώ»


Κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ».

«Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβριο, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», είπε.

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς και υπάρχει η επίγνωση ότι όποιος και να νικήσει, το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να τύχει επαδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές. Το θέμα είναι πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Γερμανία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μόνο η Μέρκελ και οι πολιτικοί μπορούν να το αποφασίσουν αυτό», σημείωσε.

Το ρεπορτάζ αποτελεί ένα χρονικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα μέσα από σειρά παρεξηγήσεων, αθέτησης υποσχέσεων και δημοσίων επιθέσεων. Γερμανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την απογοήτευση του Βερολίνου για την αποτυχία της ελληνικής γραφειοκρατίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην κορυφή, την αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίοι έσωσαν απρόθυμα την Ελλάδα περισσότερο από δύο χρόνια πριν, στη συνέχεια την αγνόησαν μέχρι το τέλος του 2011, οπότε η οικονομική και δημοσιονομική της κατάσταση την έφεραν και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

«Για έναν χρόνο μετά το πρώτο πακέτο στήριξης, ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες έκαναν οποιαδήποτε συμβολική πολιτική κίνηση προς την Ελλάδα. Κανείς δεν ταξίδεψε μέχρι εκεί για να έχει μία εικόνα της κατάστασης», δήλωσε ο Μάρκους Κέρμπερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν κατάλαβαν ότι μία νομισματική ένωση δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο», είπε.

Ο Μάρκους Κέρμπερ θεωρεί ότι η Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, διότι αυτό θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, ακόμη και για τη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων εταίρων της.
ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Στη Θεσσαλονίκη ο Σαμαράς



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη περιοδεία στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, τη Σίνδο, το Λαγκαδά, την Επανομή, την Καλαμαριά και τους Αμπελοκήπους.
Θα επισκεφτεί επίσης, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.
Το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση νέων.

Read more...

«Και ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας

«Δεν υπάρχει πια δίλημμα...»


Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Πάτρα
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Πάτρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Πάτρα
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να εγγυηθούμε μια σταθερή, ασφαλή και δίκαιη πορεία για το λαό και τον τόπο, μέσα στην Ευρωζώνη. Για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της ελληνικής οικογένειας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, στην αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφαλή εργασία και τη δίκαιη αμοιβή, καθώς και για να έχουν όλες και όλοι αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πια δίλημμα ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ, διότι όπως πρόσθεσε «εμείς είμαστε ξεκάθαροι, και ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ», ενώ όπως συμπλήρωσε «ένα είναι το πραγματικό δίλημμα: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα σε αυτό το σημείο στράφηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν θα τη γλιτώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα περάσουν το Μνημόνιο από την πίσω πόρτα την Κυριακή με το κόλπο του ευρώ, για να συγκυβερνήσουν και να το εφαρμόσουν από τη Δευτέρα».
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο ότι λένε ψέματα προσθέτοντας: «Μας φοβίζουν με τους μισθούς και τις συντάξεις, αυτοί που τους έχουν πετσοκόψει δύο και τρεις φορές, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στο Μνημόνιο».

Ακόμη ανέφερε ότι «τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, επανέρχονται και διεκδικούν την ψήφο σας για να ολοκληρώσουν το ναυάγιο».

Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα τονίζοντας ότι στην Πάτρα συμπυκνώνεται το πρόβλημα και η λύση στη μετανάστευση. Αναφερόμενος σε λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες, ώστε να φύγουν. Όπως συμπλήρωσε δεν είναι λύση η μαζική απέλασή τους, αλλά έως ότου φύγουν θα πρέπει οι μετανάστες να ζουν κάτω από στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες. Γι' αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα και με ευρωπαϊκά κονδύλια οι τοπικές αρχές, ώστε να λειτουργήσουν τα ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που ο ΣΥΡΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, τόνισε ότι θα συγκροτηθεί ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεργάζεται απευθείας με τη δημόσια διοίκηση. Αυτό σημαίνει, όπως υπογράμμισε, «ότι μπαίνει τέλος στο στρατό των υψηλά αμειβόμενων βολεμένων συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση και λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτει». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα γίνει με διαφανή, αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ οι αμοιβές διοικητών, προέδρων, διευθυνόντων και εντεταλμένων συμβούλων των ΔΕΚΟ θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...