Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Επίθεση της κυβέρνησης στον Άρειο Πάγο με διαρροές



Διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης λαμβάνει η κόντρα της κυβέρνησης με τον Άρειο Πάγο, με αφορμή την... απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να μην προσέλθει στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες, κυβερνητικοί κύκλοι, σήμερα το απόγευμα, τόνιζαν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί «κάνουν μοιραίο λάθος» και θα έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα.

Προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρόκειται για «αυτοκαταστροφή συμπεριφορά» των δικαστικών λειτουργών, καθώς οι εισαγγελείς προσβάλλουν το Κοινοβούλιο και κάνουν ολομέτωπη επίθεση στο κοινοβούλιο για μια διάταξη που έχει ψηφιστεί ομοφώνα.

Τόνισαν ακόμη ότι οι δικαστές πάνε σε συνολική αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα με μόνο αίτημα να μη χάσουν τους μισθούς του.

Μάλιστα, σημείωναν, ότι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που την ερχόμενη εβδομάδα θα προσέλθει στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένος.


Read more...

Παναγιωτακοπουλος: Το βάρος της ευθύνης το έχει ο Πρωθυπουργός!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ* ΤΟΥ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Πηγή: ISKRA via You Pay Your Crisis
ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!
http://papaioannou.files.wordpress.com/2011/03/image-196964-panov9free-ipeo.jpg?w=400&h=191
Ερ.: Η κριτική σας στην κυβέρνηση για τα θέμα του Μνημονίου είναι πολύ σκληρή και δημιουργεί αίσθηση διότι είναι εκ των έσω. Ζητάτε να απομακρυνθεί ο υπουργός Οικονομικών. Μα δεν είναι μόνο δική του πολιτική. Είναι της κυβέρνησης συνολικά.Έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού.Απ.: Εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις μου για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και δυστυχώς οι εξελίξεις με επιβεβαιώνουν. Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική είναι αντιλαϊκή, μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μισθωτών, αντιαναπτυξιακή και άρα αναποτελεσματική. Μια πολιτική που στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας και μπροστά στην αναγκαιότητα του δανεισμού υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, διαλύει τον κοινωνικό ιστό, εκτοξεύει σε δυσθεόρατα ύψη την ανεργία και καταλύει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης. Τρομάζω στην ιδέα της εικόνας της χώρας και των πολιτών της μετά από πέντε χρόνια! Αυτή η πολιτική σχεδιάστηκε, εισηγήθηκε και υποστηρίχθηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα, που λειτούργησαν περισσότερα με βάση την παλιά τους επαγγελματική απασχόληση και λιγότερο ως στελέχη μιας Κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις. Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα, ζητώ την αλλαγή της. Είναι αλήθεια ότι την αποκλειστική ευθύνη για την αποτελεσματική και ορθή λειτουργία της ορχήστρας την έχει ο μαέστρος. Οι μουσικοί κρίνονται για την τέλεια εκτέλεση των εντολών που λαμβάνουν. Ο μαέστρος ευθύνεται για τις επιλογές που συνθέτει το μουσικό σύνολο που διευθύνει και ο μουσικός για την ικανότητα της δεξιοτεχνίας του. Συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση η κριτική στον υπουργό των οικονομικών αφορά το ειδικό βάρος που πρέπει να διαθέτει ο πολιτικός, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από την αρχή της υπουργικής του θητείας ενήργησε επιπόλαια, αποσπασματικά, αντιφατικά, απρογραμμάτιστα, χωρίς ίχνος συγκεκριμένης στρατηγικής διεξόδου και με απειρία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας και αυταρχικά με το λαό. Από το “η οικονομία της χώρας μοιάζει με τον Τιτανικό” καταλήξαμε στην σκληρή μονομερή λιτότητα και αποδιάρθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός αποδείχθηκε ικανός να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις για να μειώσει δαπάνες αλλά αδυνατεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Ήδη το έλλειμμα βρίσκεται σήμερα στο 9,2%. Οι πολιτικές τους εισηγήσεις αποδεικνύονται λοιπόν ατελέσφορες και μάταιες και παγιδεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας με τις εμμονές του. Τώρα αν ο πρωθυπουργός επιμένει να διατηρεί στην ορχήστρα του στο λειψό έργο που διευθύνει το βασικό του όργανο αναρμόνιστο και ασυγχρόνιστο το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι μόνο κακόγουστο… Εξ’ άλλου η ιστορία μας διδάσκει ότι το βάρος της ευθύνης σε ανάλογες περιστάσεις την είχε μόνο ένας: Ο Χαρίλαος Τρικούπης.
Ερ.: Τι προβλέπετε, πολιτικά, για τη συνέχεια;
Απ.: Σε μία χώρα που κυριαρχεί η απαισιοδοξία, ο φόβος για το αύριο και η ανασφάλεια για τη δουλειά και την ίδια τη ζωή των περισσότερων πολιτών, δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις. Πολύ περισσότερο όταν το πληγωμένο πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου για διαφάνεια, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Στις τελευταίες εκλογές τιμωρήθηκε με απόλυτο τρόπο μια Κυβερνητική πολιτική που κατάστρεψε τη χώρα αλλά και ένα πολιτικό σύστημα αξιών που προκάλεσε. Ζητήθηκε αλλαγή και ο λαός εμπιστεύθηκε το ΠΑΣΟΚ, απαιτώντας να κάνει πράξη αυτά για τα οποία προεκλογικά δεσμεύτηκε. Δυστυχώς η Κυβερνητική πολιτική απέχει κατά πολύ από την υλοποίηση των υποσχεθέντων! Και αυτό είναι ένα επιπλέον πλήγμα στην αξιοπιστία των πολιτικών και των κομμάτων. Αυτή η απογοήτευση και η κρίση αξιοπιστίας καταγράφεται σε κάθε δημοσκόπηση με καταλυτικό τρόπο. Πορευόμαστε χωρίς σχέδιο χωρίς στρατηγική. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό ενεργεί με βάση το προσωπικό του συμφέρον και τις αυστηρά ατομικές πολιτικές του φιλοδοξίες. Απαιτείται λοιπόν, με σύνεση και φρονιμάδα, ένα Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση μακριά από ιδεολογικά φληναφήματα. Οι λέξεις έχουν πλέον χάσει την σημασία τους και η αναξιοκρατία χωρίς κόπο βαπτίζεται αξιοκρατία, και ο νεοφιλελευθερισμός σοσιαλισμός. Είναι η ώρα πλέον της υπεύθυνης και σοβαρής πράξης. Πρέπει να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και να του δώσουμε πυξίδα πλεύσης γιατί έχουμε υποχρέωση να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα. Επειδή πιστεύω ότι η μόνη δύναμη πραγματικής αλλαγής στη χώρα είναι το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώ ότι η αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναλειτουργήσει, να συζητήσει, να ενεργοποιηθεί και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί άμεση αναγκαιότητα να οδηγηθούμε σε Συνέδριο προκειμένου να απαντήσουμε καθαρά στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, να καθορίσουμε την πολιτική και οργανωτική μας «γραμμή», να ξεκαθαρίσουμε την ιδεολογική μας βάση. Δεν μπορεί να μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη και να υλοποιούμε πολιτικές κοινωνικής αδικίας. Δεν μπορεί να μιλάμε για διαφάνεια και να συνεχίζουμε την ατιμωρησία των υπευθύνων για το μεγάλο φαγοπότι, που οδήγησε εδώ τη χώρα. Δεν μπορεί να μιλάμε για Ανεξαρτησία και να πορευόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικα και του ΔΝΤ. Δεν μπορεί να φορολογούμε τους μη έχοντες και να «ξαλαφρώνουμε» τους έχοντες! Δεν μπορεί να είμαστε σοσιαλιστές και να κλείνουμε το μάτι σε θατσερικές λογικές. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας. Αν δεν το κάνει οι ευθύνες του θα είναι ιστορικές…
Ερ.: Βλέπετε πρόωρες εκλογές;
Απ.: Οι εκλογές δεν είναι πανάκεια. Ούτε μπορεί να ευτελίζεται το ύστατο καθοριστικό δικαίωμα του λαού με εκβιαστικά διλήμματα. Δεν γίνεται να απαιτούνται εκλογές όπως θέλει η αριστερά για να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων μια μη εγκεκριμένη πολιτική. Οι εκλογές στην παρούσα κατάσταση θα είχαν νόημα αν μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική λύση ή να προσδώσουν περισσότερη ισχύ στην κυβέρνηση που θα επιλεγεί να προωθήσει αναγκαίες πολιτικές για την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό πριν από τις εκλογές χρειάζεται η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου για να δείξουμε πως θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο και στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για να πάρει μπρος η οικονομία. Και πάνω απ’ όλα απαιτείται ειλικρινής πολιτικός λόγος για να ξέρουν όλοι πως θα βαδίσουν. Οι πολίτες απαιτούν πάνω απ’ όλα να ξέρουν τι θα δώσουν και γιατί θα το δώσουν και όχι να τους μεταχειρίζονται οι πολιτικοί ως συνένοχους για ότι οι ίδιοι αποφάσισαν χωρίς να τους ρωτήσουν. Είναι η ώρα της αλήθειας, της ειλικρίνειας, διαφορετικά όταν τους καλέσεις να σε επιδοκιμάσουν μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεων. Οι εκλογές γίνονται για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και όχι για να προσφέρουν διέξοδο στα αδιέξοδα του πολιτικού. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα και ηρεμία. Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η Κυβέρνηση το θέμα είναι να αλλάξουν οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μας και τις προεκλογικές μας εξαγγελίες. Το θέμα είναι να παράξει αποτελέσματα αυτή η Κυβέρνηση προς όφελος του λαού και των κοινωνικών στρωμάτων που την οδήγησαν στην εξουσία.
Ερ.: Εξελέγητε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, στις εκλογές για την αναπλήρωση μελών, και μάλιστα πρώτος σε ψήφους. Τι στάση θα τηρήσετε; Τι θα πείτε στον πρωθυπουργό σε κάποια από τις συνεδριάσεις του οργάνου στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος;
Απ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που εκλέγομαι σε όργανα του κόμματος. Και μπορεί η εκλογή να δημιουργεί επιπλέον ευθύνες αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τα πιστεύω μου ούτε τις απόψεις μου. Η στάση μου όλα τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής είναι σταθερή και δεν αλλάζει. Πίστευα και πιστεύω ότι το Πολιτικό Συμβούλιο ενός προοδευτικού κόμματος όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι πολιτικό όργανο και ως τέτοιο πρέπει να λειτουργεί για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια κυβερνητική πολιτική. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως εκτελεστική γραμματεία της κυβέρνησης και πρέπει να ξαναγίνει εκείνο το καθοδηγητικό όργανο που προβλέπει το καταστατικό. Το κόμμα δεν είναι εχθρός της κυβέρνησης, ούτε βέβαια άκριτος απολογητής των πράξεων της. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαβουλεύεται και συνθέτει απόψεις για να διευκολύνει στο μέτρο του δυνατού την κυβέρνηση. Γι’ αυτό χρειάζεται να επαναφέρουμε το κόμμα σε δράση ώστε να μπορεί να είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία. Χωρίς δομημένο και σοβαρό κόμμα δεν μπορούμε να πάμε μακριά.Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να βγει από το λήθαργο του και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Σε επίπεδο ιδεολογίας, πολιτικής και στρατηγικής. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινητοποιηθεί, οι οργανώσεις του να επαναλειτουργήσουν και να σταθούν δίπλα στον πολίτη. Σε επίπεδο πολιτικής όπου οι κυβερνητικοί χειρισμοί και αποφάσεις είναι σύμφωνες με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις θα υπάρχει στήριξη, όπου όχι θα υπάρχει κριτική. Δεν φοβάμαι την αντιπαράθεση ούτε θεωρώ κακό το να διαφωνεί κάποιος. Η συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το τι θα ειπωθεί εξαρτάται από το θέμα της συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο. Θα λέω τα πράγματα με το όνομα τους.
Ερ. : Σκληρή γλώσσα έχετε χρησιμοποιήσει και για τα εθνικά θέματα. Ζητάτε την απομάκρυνση και του υπουργού Εξωτερικών. Και εδώ θα σας πω ότι δεν χαράσσει μόνος του πολιτική.
Απ.: Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται σ’ ένα σύνθετο, δύσκολο και σχεδόν εχθρικό περιβάλλον. Η πολιτική μας πρέπει να είναι μελετημένη, προσεχτική και μετρημένη γιατί ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να απεμπολήσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Βλέπουμε π.χ τον κ. Νταβούτογλου να αμφισβητεί άμεσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εμείς παραμένουμε απαθείς ή στην καλύτερη περίπτωση αναιμικοί στις αντιδράσεις μας. Γιατί δεν προβαίνουμε σε οριοθέτηση της ΑΟΖ τουλάχιστον στο Ιόνιο; Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο σε συμφωνία με την Κύπρο για το Καστελόριζο; Με την ιδιαίτερη έκφρασή μου δηλώνω κυρίως την ανησυχία μου για το μέλλον των δικαιωμάτων της πατρίδας μου. Το κριτήριο είναι η επιβίωση της πατρίδας μας και βεβαίως βρίσκεται πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα και όλες τις πολιτικές που δεν αρμόζουν. Καλή είναι η διπλωματική διαχείριση των ζητημάτων αλλά κάποτε θα πρέπει να βλέπουμε απτά τα πράγματα για να είμαστε ασφαλείς, σίγουροι και εθνικά υπερήφανοι. Και κάτι τελευταίο: Οι εξελίξεις στη Β. Αφρική θέτουν επι τάπητος την αναγκαιότητα να επανεξετάσουμε την πολιτική των διεθνών συμμαχιών μας. Η Ελλάδα πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διπλωματία στο χώρο της Μεσογείου και όχι να καλείται να συνδράμει σε διφορούμενες πολιτικές αποφάσεις. Καλό είναι να υλοποιούμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο που παραμένουν χωρίς υλοποίηση πολλά χρόνια τώρα! Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά..
*ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ 24/03/11. Αναδημοσίευση από το www.sosialismos.grpapaioannou

Read more...

Δικογραφία- μαμούθ για 217 κατηγορούμενους Στο φως οι τέσσερις συμμορίες που «είχαν στο χέρι» όλη την Ελλάδα!

Όλη η «νύχτα» της Αθήνας, η δράση των αρχιμαφιόζων, οι τέσσερις σκληρές ομάδες νονών της νύχτας αλλά και τα μελλοντικά σχέδια των «ντον» ξεδιπλώνονται μέσα από την ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία στη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση της ιστορίας της.

Η αστυνομία στη δικογραφία εμπλέκει το όνομα γνωστής τραγουδίστριας, η οποία φέρεται να συνομιλεί με τους αρχινονούς, προκειμένου να «μεσολαβήσουν» να πάρει μισό εκατομμύριο ευρώ που της χρωστάει ένας γνωστός της.
Ως αντάλλαγμα οι νονοί θα εισέπρατταν το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την επιχείρηση που μοιάζει με αυτή των Ιταλών καραμπινιέρι όταν έκοψαν τα μεγάλα κεφάλια της σισιλιάνικης και ναπολιτάνικης μαφίας: Κατηγορούνται 217 άτομα, από τα οποία οι 70 είναι τα μεγάλα κεφάλια. Συνελήφθησαν 22 άτομα ενώ περίπου δέκα από τους κατηγορουμένους είναι πρώην η νυν αστυνομικοί. Πολλοί από τους κατηγορουμένους είναι ήδη μέσα στις φυλακές για διάφορα αδικήματα ενώ για πρώτη φορά εκτός από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών, υπήρχε και καταγραφή με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές των βρώμικων συναλλαγών τους. Προέκυψε ότι από το 2006 μέχρι το 2009 που ξεκίνησε η έρευνα δολοφονήθηκαν 19 άτομα που μετείχαν σε διάφορες οργανώσεις εκβιαστών, ενώ ερευνώνται και περιπτώσεις συμβολαίων θανάτου που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξιχνιαστεί.

Όπως προέκυψε, στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος δραστηριοποιούνταν τέσσερις μεγάλες συμμορίες μπράβων που συνολικά εκβίαζαν και πουλούσαν προστασία σε 268 καταστήματα. Εκβίαζαν από μεγάλες πίστες της Αθήνας μέχρι κυλικεία πανεπιστημίων και λαϊκές αγορές! Έπαιρναν από 100 ευρώ μέχρι 3000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, πουλούσαν ναρκωτικά, όπλα, έβαζαν βόμβες, έκαναν ληστείες ενώ ετοίμαζαν και ένα μεγάλο κόλπο με ανταλλαγή παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων με πραγματικά στην τράπεζα της Ελλάδος. Διαφθορά, σε τέτοιο βαθμό που για να πετύχει το colpo grosso είχαν βάλει στο παιχνίδι και δημόσιους υπαλλήλους.

Ηγετικά στελέχη των τεσσάρων οργανώσεων ήταν …μεγάλες μορφές της παρανομίας ενώ μεταξύ τους είχαν θανάσιμη έχθρα και ετοίμαζαν επιχειρήσεις εξόντωσης μελών αντίπαλων ομάδων. Ο πιο ισχυρός, θα επέκτεινε την κυριαρχία του.

Προστασία σε 268 καταστήματα
Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος διακοσίων δέκα επτά ατόμων, από τα οποία τα εβδομήντα άτομα αποτελούσαν βασικά μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες προέβαιναν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με το πρόσχημα της «Παροχής Προστασίας».

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται συνολικά για 268 καταστήματα, ενώ τα μέλη των 4 ομάδων προέβαιναν σε εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για κατά περίπτωση αξιόποινες πράξεις, όπως, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μαστροπεία, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, παράβαση καθήκοντος. Για τα άτομα αυτά δεν προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ενεργός ρόλος και συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.

22 συλλήψεις και το οπλοστάσιο
Το πρωί της Τρίτης και βάσει ενταλμάτων συνελήφθησαν είκοσι δύο άτομα, ενώ δυο επιπλέον άτομα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για απείθεια και παροχή ψευδών στοιχείων. Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής αλλά και επαρχιακών πόλεων βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
• Επτά πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
• Εννέα γεμιστήρες.
• Τετρακόσια πενήντα φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
• Το χρηματικό ποσό των ογδόντα ένα ευρώ.
• Μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
• Επίσης κατασχέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), αστυνομικοί ράβδοι, φωτοβολίδες, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, βιβλιάρια τραπεζών με μεγάλα χρηματικά ποσά καταθέσεων, μεγάλων αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών, αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα κλπ.

Τους κατέγραψαν με κάμερες
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2009 όταν έφτασαν στα γραφεία της Ασφάλειας τρεις ανώνυμες επιστολές στις οποίες περιγράφονταν όλη η δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων. Έτσι από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:
Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και «λοιποί χώροι» που διατηρούσαν.
Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη - εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, κ.λπ.) .
Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi ) οι διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις με άλλες εγκληματικές οργανώσεις τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο (Αγρίνιο, Λουτράκι, Κόρινθος Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Χαλκίδα, Κρήτη κ.λπ.).
Εξακριβώθηκαν τα 268 καταστήματα - επιχειρήσεις που εκβιάζονταν οι ιδιοκτήτες τους με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, καθώς και τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (εισπράκτορες), στα οποία κατέβαλαν διάφορα χρηματικά ποσά.
Καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συναλλαγών και «εισπράξεων» από ιδιοκτήτες καταστημάτων – επιχειρήσεων, καθώς και συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.
Διαπιστώθηκε η εμπλοκή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι, κατά περίπτωση, παρείχαν πληροφορίες ή συνεργούσαν με μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.
Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (συμβόλαια «δολοφονιών», εκρήξεις, εκβιάσεις καταστημάτων) και σε ένα ευρύ φάσμα αξιοποίνων πράξεων (απάτες, απάτες σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, πλαστογραφίες εγγράφων, παραχάραξη χαρτονομισμάτων, προμήθεια-κατοχή και διάθεση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, προμήθεια-κατοχή και διάθεση ναρκωτικών, τοποθέτηση ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων σε καταστήματα, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.).
Υπολογίσθηκε μηνιαία, κατά προσέγγιση, το οικονομικό όφελος για κάθε εγκληματική οργάνωση.
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη αντιπαλότητας κυρίως μεταξύ δύο εγκληματικών οργανώσεων και ο «ανταγωνισμός» επικράτησης της μίας σε βάρος της άλλης και παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και εξιχνιάστηκαν προπαρασκευαστικές πράξεις και εγκληματικές ενέργειες τους (συμβόλαια “δολοφονίας” σε βάρος αρχηγικών μελών αντίπαλων ομάδων, εκρήξεις σε νυχτερινά καταστήματα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος προσώπων κ.λπ.), που αποσκοπούσαν είτε στην φυσική εξόντωση προσώπων, είτε στην πρόκληση υλικών ζημιών σε καταστήματα στα οποία παρείχε «προστασία» η αντίπαλη ομάδα.

Οι 19 δολοφονίες νονών
Το γεγονός ότι δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν καθημερινά τις κινήσεις των συλληφθέντων είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπούν διάφορες εγκληματικές πράξεις και έτσι να μην διαπραχθεί καμία ανθρωποκτονία σε βάρος μελών εγκληματικών οργανώσεων το 2010 και το 2011. Μάλιστα από 2006 έως το 2009 είχαν διαπραχθεί συνολικά δεκαεννέα ανθρωποκτονίες, σε βάρος άλλων ομάδων εκβιαστών. Εξιχνιάσθηκαν όλες οι εκρήξεις που έγιναν κατά το 2009 και 2010 από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις σε βάρος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Τέλος, διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους, τα οποία επένδυαν σε αγορές ακινήτων (οικόπεδα, καταστήματα, οικίες), σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις.

Οι συνθέσεις των 4 οργανώσεων
Μέσα από τη δικογραφία περιγράφεται αναλυτικά η κάθε εγκληματική οργάνωση. Έτσι και σύμφωνα πάντα με την αστυνομία:

Α. ΟΜΑΔΑ

Αποτελούνταν από είκοσι μέλη, εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, με τις εντολές των οποίων τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
Παρείχαν «προστασία» σε σαράντα οχτώ καταστήματα – επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Αθήνας, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Πετρούπολης κ.λπ.), καθώς και στις ευρύτερες περιοχές των επαρχιακών πόλεων Λουτρακίου, Κορίνθου και Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από οκτακόσια έως τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ το μήνα.

Προκάλεσαν πέντε εκρήξεις σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Συγκεκριμένα:
• Την 27-04-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην οδό Λιοσίων 325 κατάστημα-νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’FOCUS’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
• Την 18-08-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στο επί της οδού Μελίνας Μερκούρη στην Πετρούπολη κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία ‘’TERRA PETRA’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
• Την 31-10-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στο επί της οδού Πέτρου Ράλλη 18-20 στην Αθήνα κατάστημα - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’POLIS STUDIO’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ‘’έκρηξη’’ και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
• Την 02-12-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στο επί της Λ. Ποσειδώνος 3-5 στον Άλιμο κατάστημα - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία "ΘΕΑ", με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα. Ως φυσικός αυτουργός για την έκρηξη αυτή, είχε συλληφθεί ένας 24χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος ενεργούσε κατόπιν εντολών τους.
• Την 31-12-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στο επί της οδού Λαγουμιτζή 25 στην Αθήνα κατάστημα- νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’FEVER’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
Όπως πρόκυψε τα μέλη της οργάνωσης ανέθεσαν σε «εκτελεστή» αφού κατέβαλαν σε αυτόν το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ για την δολοφονία δυο αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης. Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους. Προμηθεύονταν και κατείχαν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους. Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και συμμετείχαν στην παράνομη διακίνηση ατόμων, με σκοπό την πορνεία.
Την 13-12-2010, συνελήφθησαν, δυο βασικά μέλη της ομάδας αυτής διότι, σε αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή τους ένας Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός αποτελούμενος από πέντε κιλά ζελατοδυναμίτιδα, δύο καλώδια, δύο κοινούς πυροκροτητές και δύο φυτίλια, τον οποίο είχαν σκοπό να τοποθετήσουν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Τέλος, σε ότι αφορά την ομάδα αυτή, εξιχνιάστηκε και η υπόθεση επικίνδυνων σωματικών βλαβών την οποία είχαν διαπράξει την 8-9-2010 εννέα άτομα, σε βάρος ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Πετρούπολης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εννέα ράστες συνεργάζονταν περιστασιακά με μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.

Β. ΟΜΑΔΑ

Σ΄αυτήν την οργάνωση τα βασικά μέλη ήταν 29, εκ των οποίων τα τρία ήταν αρχηγικά. Με εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.
Παρείχαν «προστασία» σε εκατόν τριάντα καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής ( Λαύριο, Μεσόγεια, Γλυφάδα, Παραλιακή οδό, Πειραιά, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Νίκαια, Κέντρο Αθηνών, Βόρεια προάστια, Αρτέμιδα κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από χίλια έως και τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης και προμηθεύτηκαν εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό (όπλο ελεύθερου σκοπευτή SVD), για να προβούν στη δολοφονία τους.
Προμηθεύονταν όπλα, πυρομαχικά και εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
Επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με υπαλλήλους της, ανταλλάσσοντας πλαστά χαρτονομίσματα χρηματικού ποσού 1.500.000 € με γνήσια, αφού προηγουμένως είχαν προβεί σε δοκιμαστικές ενέργειες εισαγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων εντός της τράπεζας από τα μηχανήματα ελέγχου. Η προσπάθειά τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς, την 22-07-2010, συνελήφθη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τους για κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων.
Αρχηγικό μέλος αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που ήδη έχει συλληφθεί με ένταλμα, οργάνωσε την ληστεία που διαπράχθηκε την 26- 08-2010 στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.

Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από έντεκα βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.
Παρείχαν «προστασία» σε σαράντα ένα καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe , λαϊκές αγορές κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Περιστερίου - Μπουρνάζι, Γλυφάδας κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια έως και χίλια ευρώ το μήνα.
Διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μέσω των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία «εργάζονταν» στις εισόδους των καταστημάτων, που παρείχαν «προστασία».
Εξανάγκαζαν, με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, ιδιοκτήτες καταστημάτων να τοποθετήσουν παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, αποκομίζοντας ποσοστό κέρδους από την εκμετάλλευσή τους.
Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
Ενεργούσαν πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος Τραπεζών, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Δ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εννέα βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.
Παρείχαν προστασία σε δεκατέσσερα καταστήματα – επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, κρεπερί, κυλικεία Πανεπιστημίου κ.α.) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια έως και δυο χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
Προέβαιναν σε τοκογλυφίες και όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και προέβαιναν σε απειλές σε βάρος της ζωής τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους. protothema.gr

Read more...

Συγκλονίζει το σκάνδαλο του υπουργού Express Service

Αναπάντητα ερωτήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/163B3FD8CC74B311E0F91DA62DE042CC.jpg

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ανάρτησε το protothema.gr παραμένουν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όπως παραμένουν ακόμα αναπάντητα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου – ή υπουργό Express Service - τα ερωτήματα γύρω από τις πρωτοφανείς εξυπηρετήσεις προς τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Ραπτόπουλο, ο οποίος χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και την Τετάρτη ήταν η σειρά του κεντρικού δελτίου του Mega Channel να παρουσιάσει τις πτυχές του απίστευτου σκανδάλου που έχει ξετυλίξει με κάθε λεπτομέρεια η δημοσιογραφική έρευνα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στο protothema.gr.

Μια έρευνα που επιχειρεί να πνίξει ο μεγαλοοφειλέτης κ. Ραπτόπουλος με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε την Τετάρτη…

Στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Θάνου Πασχάλη στο Mega έγινε αναφορά στις επισημάνσεις της Α’ ΔΟΥ Καλλιθέας, στην οποία υπάγεται η εταιρία του κ. Ραπτόπουλου, προς το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις οποίες είχε ζητηθεί όχι μόνο να μην επιστραφεί ο ΦΠΑ που ζητά ο επιχειρηματίας αλλά να κληθεί να καταβάλει επιπλέον ποσά Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που έχει κακώς εισπράξει από τους πελάτες του!

Αδικαιολόγητος πλουτισμός και …θέλει κι άλλα!
Η Α΄ΔΟΥ ελέγχει τον επιχειρηματία για αδικαιολόγητο πλουτισμό αφού ο επιχειρηματίας όχι μόνο δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 13 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει από τους πελάτες του, αλλά ζήτησε και ισόποση επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο!

Το Mega Channel φιλοξένησε δηλώσεις του κ. Απόστολου Αλωνιάτη, μέλους του δ.σ. του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών, με τις οποίες χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ από τον mr. Express Service, την άρση της δέσμευσης των καταθέσεων του οποίου – είχαν δεσμευθεί για χρέη προς το Δημόσιο -έχει υπογράψει με δύο αποφάσεις του ο υπουργός Οικονομικών το περσινό καλοκαίρι.

Επίσης το ΔΕΚ απάντησε στο δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ότι εκκρεμεί ακόμη ο έλεγχος για ποσά 14 εκατ. ευρώ που αφορούν επίσης αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ. Το ΔΕΚ απαντά ότι ο έλεγχος για το κατά πόσον έχουν αποδοθεί αυτά τα 14 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και όμως ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη χαρακτηρίσει συνολικά τα 27 εκατ. ευρώ ΦΠΑ ως επιστρεπτέα στον μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου!

Δεν στέκει με τίποτε…
Όπως έχει επισημάνει, με βάση τις εκτιμήσεις έγκριτων φοροτεχνικών, το protothema gr.

- Η εταιρία οδικής βοήθειας θα έπρεπε να κάνει αναμόρφωση όλων των λογιστικών καταστάσεων του παρελθόντος, χωρίς να απολαμβάνει και έκπτωσης ΦΠΑ για τις δαπάνες που κάνει. Με αυτήν την έννοια, αν εισέπραξε συνολικά π.χ. 40 εκατ. ευρώ και αφήρεσε τον ΦΠΑ των δαπανών της για να αποδώσει τελικά στο δημόσιο τα 27 εκατ. ευρώ (τα οποία και αναζητεί να της επιστραφούν), τότε χρωστάει και τα άλλα 13 εκατ. ευρώ τα οποία συμψήφισε και αφαίρεσε ως έξοδά της, για να μην τα αποδώσει με προηγούμενες δηλώσεις της στο Κράτος.

- Ο ΦΠΑ που εισπράχθηκε από πελάτες θα έπρεπε να αποδοθεί σε εκείνους που τον πλήρωσαν ως «αχρεωστήτως καταβληθείς», και όχι στην εταιρία, γιατί τα λεφτά αυτά δεν αποτελούν αμοιβή αλλά έμμεσο φόρο του κράτους.

- Ακόμα και στη φανταστική και εντελώς απίθανη περίπτωση, όπου τυχόν το Κράτος επέστρεφε τα 27 εκατ. ευρώ στην εταιρία του κυρίου Ραπτόπουλου, "βαπτίζοντάς" τα ως δικά της χρήματα, τότε αυτομάτως θα έπρεπε επιπλέον να θεωρηθούν και εισόδημά της. Τότε θα έπρεπε να πληρωθούν φόροι μέχρι και 40% του ποσού, πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, λένε, είτε από ΦΠΑ που γλίτωσε η επιχείρηση (επειδή συμψηφίστηκε και δεν αποδόθηκε αν και εισπράχθηκε από τους πελάτες της Express Service), είτε και ως φόρος εισοδήματος ακόμη που δεν καταβλήθηκε, το δημόσιο δεν οφείλει να επιστρέψει τα 27 εκατ। ευρώ τα οποία χαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος

Read more...

Η Βουλή ζητά στοιχεία για τον εκατομμυριούχο «γαλάζιο» υπουργό

Και νέος έλεγχος για Τσοχατσόπουλο - Αλογοσκούφη

http://img.protothema.gr/4609C3EFE6F7B0E29872BD7F80F73CE5.jpg
Τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό στους λογαριασμού του οποίου έχουν εντοπιστεί 178 εκατομμύρια ευρω βάζει στο μικροσκόπιό της η επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Βαγγέλης Αργύρης, ετοιμάζεται να ζητήσει όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως αυτή την ώρα το ΣΔΟΕ.

Πέραν όμως του ελέγχου που θα ξεκινήσει για τον εκατομμυριούχο πρώην υπουργό η επιτροπή συναντήθηκε σήμερα με τους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι ερευνούν τα πόθεν έσχες και τους λογαριασμούς δέκα πρώην υπουργών που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες οι λογιστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία για τους κ.κ. Ακη Τσοχατσόπουλο και Γιώργο Αλογοσκούφη προκειμένου να ολοκληρώσουν το πόρισμα της έρευνας. Στην κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής και προέδρου της επιτροπής κ. Βαγγέλη Αργύρη, οι ορκωτοί λογιστές επισήμαναν πως «τα επιπλέον στοιχεία δεν σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο αλλά ότι υπήρχαν κενά στα στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν έτσι ώστε η επιτροπή να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα». Να σημειωθεί η επιτροπή έχει ζητήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο από το ΣΔΟΕ και τους ορκωτούς εκτιμητές την έρευνα πιθανών αποκλίσεων μεταξύ των δηλώσεων ‘’πόθεν έσχες’’ και των τραπεζικών λογαριασμών 10 πρώην Υπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένα στους Γ. Βουλγαράκη, Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Β. Πολύδωρα, Α. Τσοχατζόπουλο, Χρ. Βερελή, Ν. Χριστοδουλάκη, Τ. Μαντέλη, Γ. Παπαντωνίου οι οποίοι διετέλεσαν Υπουργοί το κρίσιμο διάστημα της υπογραφής συμβάσεων της Siemens με το Δημόσιο. Από τις μεχρι σήμερα πληροφορίες έχει εντοπιστεί αναντιστοιχία μεταξύ ποθεν έσχες και λογαριασμών για τους κ.κ. Γιώργο Βουλγαράκη και Γιάννο Παπαντωνίου.

Πάντως, η αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη ήταν άμεση καθώς συνεργάτες του δήλωσαν ότι «Η προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού είναι απαράδεκτη. Τα στοιχεία του πόθεν έσχες του πρώην Υπουργού κ. Αλογοσκούφη είναι κατατεθειμένα διαχρονικά με ακρίβεια και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε έχει δώσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος».

Κλειστή συνεδρίαση στο γραφείο του στην Βουλή πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής για τα ποθεν εσχες κ. Βαγγέλης Αργύρης με τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής αλλά και με τους ορκωτούς λογιστές που ερευνούν τα στοιχεία για τους δέκα πρώην υπουργούς
Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ"


Κριτική στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκης Ενωσης για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας άσκησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα του συνεδρίου των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το απόγευμα της Τετάρτης...


Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε μεν στις θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά δήλωσε ότι δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις όσον αφορά στη γενική τους κατεύθυνση για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και κυρίως γι' αυτές που αντιμετωπίζουν την πίεση των αγορών.

«Ασφυκτικό το δημοσιονομικό πλαίσιο»

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ακραίο και υπερβολικά περιοριστικό και κυρίως στερείται ευελιξίας, ενώ για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι «δεν λύνει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συμπληρωθεί από μοχλούς ανάπτυξης και επενδύσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι φωνές για την έκδοση ομολόγων έργων και ευρωομολόγων δεν ήταν αρκετά ισχυρές μέσα στην Ευρώπη.

«Οι οίκοι αγνοούν την τρόικα»

Με αφορμή τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν θετικές για την Ελλάδα τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα που γίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην εκτίμηση της Standard & Poor’s ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους πριν ενταχθεί στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) το 2012.

«Στις αγορές το 2012»

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα θα ακολουθήσει τον ανηφορικό δρόμο της επιστροφής στις αγορές, σημείωσε ότι η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από την καλή διάθεση των ευρωπαίων φορολογουμένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Απείχαμε μέρες από τη χρεοκοπία»

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του περασμένου Απριλίου που οδήγησαν την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η χώρα απείχε «λίγες μόλις ημέρες από τη χρεοκοπία». «Οταν αναλάμβανα υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα προχωρούσα σε περικοπές μισθών 15%, συντάξεων 10% και σε αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έξι μόλις μήνες» σημείωσε. Αναρωτήθηκε αν αυτό είναι σοσιαλιστική πολιτική για να δώσει την παρακάτω απάντηση: «Σίγουρα δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική να αφήσεις μια χώρα να χρεοκοπήσει και να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από την έναρξη της κρίσης και από γεγονότα όπως η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.

Στο απογευματινό τραπέζι διαλόγου με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία και την σοσιαλιστική διακυβέρνηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Μάρτιν Σουλτς, ο αντιπρόεδρος κ. Στίβεν Χιουζ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Βιτσέντζο Βίσκο. Συντονιστής του τραπεζιού ήταν ο Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Π. Καψής.

Read more...

ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ


Όλοι οι Έλληνες θα είναι στο εξής εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι προϋποθέσεις μεταμόσχευσης οργάνων από ζώντα πρόσωπα όπως και οι τράπεζες βλαστοκυττάρων...

Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση) με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην μετά θάνατον αφαίρεση οργάνων του, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.
Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη.
Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση.
Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.
Read more...

Μας στοίχισε 2.2 εκατομμύρια ευρώ...η ιστοσελίδα του ΙΚΑ


Μόλις 2.2 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο με τις "ευλογίες" φυσικά του Υπουργείου Εργασίας και της υπουργού, Λούκα Κατσέλη, η ιστοσελίδα του ΙΚΑ. Σύμφωνα, με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.ΟΣ., κ. Κωσταντίνος Αϊβαλιώτης, το υπέρογκο ποσό διατέθηκε για την ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη κατα τα άλλα ιστοσελίδα του ΙΚΑ καταγράφωντας....πανευρωπαική πρωτιά στο κόστος κατασκευής ιστοσελίδας.

Η αποκάλυψη που έφερε στο φώς ο κ. Αιβαλιώτης συνέπεσε, διόλου τυχαία, με την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ περιμένοντας ατελείωτες ώρες στην ουρά είτε για ένα έγγραφο είτε για να εξετασθούν από τους γιατρούς του εν λόγω ασφαλιστικού ταμείου...

"Πρόκειται για σκάνδαλο και για τραγική ειρωνία, κυρίως όταν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ταλαιπωρούνται για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό και δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει" επεσήμανε σχετικά με το θέμα ο κ। Αιβαλιώτης σε ραδιοφωνική εκπομπή σήμερα το πρωί.

newpost.gr

Read more...

Ο Σμπώκος "δείχνει" Παπαντωνίου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων


Την περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν πλέον στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "δείχνει" για τα υποβρύχια και τις μίζες, ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών και πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας την περίοδο κατά την οποία υπουργός Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Σμπώκος είπε ότι, αφού έφυγε από το υπουργείο- έχοντας ήδη υπογράψει ο ίδιος την ανάθεση των συμβάσεων για τα υποβρύχια- έγιναν 11 τροποποιήσεις.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Δεν έχω καμία εμπλοκή, το θέμα αφορά τους Γερμανούς και τη Δικαιοσύνη να αναδείξει υπευθύνους", προσθέτοντας πως "ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να συγκρατηθεί όσο μεγαλύτερο κομμάτι των εξοπλισμών στην Ελλάδα, και για αυτό έγινε ανάθεση του έργου στη γερμανική εταιρεία που θα χρησιμοποιούσε τα κρατικά τότε ναυπηγεία Σκαραμαγκά".

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ανακοίνωσε τη πρόθεση του Δημοσίου να παραστεί ως πολιτικός ενάγων για την υπόθεση των υποβρυχίων, τονίζοντας πως "έχουν προκύψει στοιχεία, ιδίως από γερμανικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή έρευνα στη γερμανική Δικαιοσύνη, στην ελληνική Δικαιοσύνη, το πόρισμα του ΣΔΟΕ και όλα αυτά έχουν συγκροτήσει μια δικογραφία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή"।

newpost.gr

Read more...

Ο Άρης Συγγρός από τη “Διεθνή Διαφάνεια” και τη Siemens στο “Invest in Greece”

Ο Άρης Συγγρός από τη “Διεθνή Διαφάνεια” και τη  Siemens στο “Invest in Greece” eurokinissi

Πολλά ερωτηματικά έχουν διατυπωθεί για το ρόλο του κ. Άρη Συγγρού στο "Invest in Greece". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης Συγγρός υπήρξε αντιπρόεδρος επί σειρά ετών της ΜΚΟ “Διεθνής Διαφάνεια”. Το γεγονός ότι ο κ. Συγγρός εργαζόταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και στην εταιρεία Siemens δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα.

Γιατί, η αξιοποίηση του από την κυβέρνηση ενδεχομένως να εγείρει άλλου τύπου πολιτικά ερωτήματα.

Άλλωστε είναι γνωστές οι σχέσεις του κ. Συγγρού με τη ΝΔ. Προκειμένου να διευκρινιστούν αλλά και να απαντηθούν τα ερωτηματικά 10 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Γρ. Αποστολάκο κατέθεσαν επερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας για την λειτουργία και τον ορισμό της διοίκησης της ανώνυμης εταιρείας “Επενδύστε στην Ελλάδα”, με τον διακριτικό τίτλο “Invest in Greece”.

Στην επερώτηση αναφέρουν ότι ο κ. Συγγρός, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, ως εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της Siemens AG (μητρική) από το 1995 έως το 2000, ανέλαβε την επίλυση σοβαρών προβλημάτων της εταιρείας σε μεγάλα projects με διάφορες χώρες και ρωτούν εάν μεταξύ των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεδομένου ότι το ίδιο χρονικό διάστημα υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ κλπ.

Μεταξύ των 12 ερωτημάτων που απευθύνουν στο Χ. Παμπούκη, είναι επίσης εάν έχει καταρτισθεί ο προγραμματισμός δράσης της εταιρείας αυτής κι ειδικότερα αν έκανε έρευνα αγοράς και διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις της Siemens στην Ελλάδα।

newpost.gr/

Read more...

Kατασχέσεις για μεγάλο αριθμό οφειλετών του δημοσίου

Κατασχέσεις απαιτήσεων εις χείρας τρίτων για μεγάλο αριθμό οφειλετών του δημοσίου ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης το δημόσιο να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν οι οφειλέτες προς αυτό.

Έτσι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε εις χείρας μεγάλης αλυσίδας Super Market στις 18 Μαρτίου 2011 και αφορούσε σε 290 προμηθευτές της - οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 28.499.301 ευρώ.

Η εταιρεία κατέθεσε θετική δήλωση στις 28 Μαρτίου 2011 και θα καταβάλει άμεσα ποσό 1.100.059 ευρώ για εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων της, σε πίστωση μέρους των οφειλών 86 οφειλετών και για εξόφληση οφειλών 42 από αυτές.

Επίσης, η εταιρεία με την δήλωση της δεσμεύεται να αποδίδει στο μέλλον και κάθε άλλο ποσό που θα γεννηθεί από την συνεργασία της με τους 290 οφειλέτες αυτούς και μέχρις εξοφλήσεως των υποχρεώσεων κάθε ενός από αυτούς.

Σε άλλη περίπτωση όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και ειδικότερα, στις 24 Μαρτίου 2011 επιβλήθηκε δεύτερη κατάσχεση εις χείρας άλλης μεγάλης αλυσίδας, που αφορά σε 302 προμηθευτές της - οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 38.127.101 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο, "πέραν της αύξησης των εσόδων, την εμπέδωση της φορολογικής συνέπειας των πολιτών ως συστατικό στοιχείο για την επίτευξη της φορολογικής δικαιοσύνης"।
.nooz.gr
Read more...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ S&P 30/03

Ημερομηνία: 30/03/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η νέα διπλή υποβάθμιση από τον οίκο Standar & Poor’s για την αναξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, αν μη τι άλλο διαψεύδει όσα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι… «έξω πάμε καλά».

Πέρα από το ρόλο που διαδραματίζουν οι περίφημοι αυτοί «οίκοι αξιολόγησης» για να διαφεντεύουν και να ελέγχουν λαούς και κράτη, οι απόψεις τους δεν παύουν να επηρεάζουν αγορές και επενδυτές.

Αν λοιπόν συνδυάσουμε αυτή την «αξιολόγηση» της S&P με τη δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου ότι: «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομία», δημιουργείται ένα ερώτημα: Ποια είναι η αλήθεια για την οικονομία που δεν ξέρουμε;

Και μαζί με αυτό το ερώτημα γεννάται και μια απαίτηση: Η κυβέρνηση να βγει και να πει την αλήθεια, αναλαμβάνοντας επιτέλους τις ευθύνες που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός।

papaioannou
Read more...

Γ. Βούρος για Π. Γερουλάνο: “είναι ανύπαρκτος…”

“Παύλο λες ψέμματα…”

Γ. Βούρος: "Παύλο λες ψέμματα..."Δριμεία κριτική άσκησε ο αναπληρωτής εισηγητής του ΚΤΕ Πολιτισμού Γ. Βούρος στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τονίζοντας ότι ο κ. Γερουλάνος “είναι ανύπαρκτος, δεν σηκώνει το τηλέφωνο και κοροϊδεύει τους ανθρώπους του Πολιτισμού” υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι ο υπουργός “τον κορόιδεψε”.

“Τα ψέμματα τελείωσαν και τα κεράκια έλιωσαν. Υπάρχει και νοημοσύνη και αξιοπρέπεια περισσότερη από όσο νομίζουν ορισμένοι” προσέθεσε.

Newpost


Read more...

ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΠ ΣΕ 405 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
«Μαχαίρι» θα κόβονται οι κρατικές επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και γενικότερα σε όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τα οποία δεν αποστέλλουν κάθε μήνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικές...
καταστάσεις με τα οικονομικά τους στοιχεία. Παράλληλα θα ψαλιδίζονται οι αμοιβές των προέδρων ή γενικών διευθυντών των φορέων αυτών και θα δεσμεύεται το 50% των εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα παραπάνω προβλέπονται σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με στόχο να μπει μια τάξη στο «χάος» των στατιστικών δεδομένων της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών, 405 φορείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κρατική επιχορήγηση, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2010 από τους 1.601 οργανισμούς οικονομικά στοιχεία είχαν αποστείλει μόνο οι 1.196.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί 296 δεν ενημέρωσαν για την οικονομική τους κατάσταση έως το τέλος της περσινής χρονιάς. Η κατάσταση περιπλέκεται με το σκεπτικό πως με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τις συνενώσεις των δήμων παρατηρείται δυστοκία στην καταγραφή οικονομικών δεδομένων. Επίσης 21 ασφαλιστικά ταμεία και 88 λοιπά Νομικά Πρόσωπα δεν απέστειλαν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο. Από την άλλη, και τα 134 νοσοκομεία ενημέρωσαν το ΓΛΚ.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν έχει κοπεί η επιχορήγηση σε δημόσιο φορέα, αλλά από εδώ και στο εξής θα ακολουθηθεί αυστηρή γραμμή γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει, «είναι αδιανόητο να μην έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για τα οικονομικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης». Η ασυνέπεια που παρατηρείται έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν... σκελετοί ελλειμμάτων.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης ανέρχονται σε 1,58 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων ύστερα από σειρά ρυθμίσεων σε 2,2 δισ. ευρώ. Οι δήμοι τον Δεκέμβριο χρωστούσαν 551,9 εκατ. ευρώ από 448,5 εκατ. έναν μήνα πριν. Τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα έχουν οφειλές ύψους 159,4 εκατ. ευρώ.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
«Ψαλίδι» στον μισθό για κάθε ημέρα καθυστέρησης
Αυστηρές κυρώσεις προβλέπονται στην υπουργική απόφαση.
Το υπουργείο ζητά να ενημερώνεται κάθε μήνα (υπάρχει άλλωστε και σχετική υποχρέωση στο μνημόνιο) για στατιστικά στοιχεία σε ταμειακή βάση που αφορούν τα έσοδα, τις δαπάνες, τη χρηματοδότηση, τις εκκρεμείς υποχρεώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των οργανισμών. Μάλιστα αποστέλλει και σχετικά υποδείγματα που πρέπει να συμπληρώνονται από τις οικονομικές υπηρεσίες.
Στην υπουργική απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η υποβολή των στοιχείων είναι υποχρεωτική».
Οσον αφορά τις επιχορηγήσεις αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Φορείς που δεν θα έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα στοιχεία δεν θα επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των στοιχείων, το ΓΛΚ θα καταρτίζει κατάσταση με τους φορείς που έχουν υποβάλει στοιχεία και θα την αναρτά στο Διαδίκτυο. Η κατάσταση αυτή θα επέχει θέση βεβαίωσης και θα αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή επιχορήγησης. Επίσης στην ίδια υπουργική απόφαση προσδιορίζονται και άλλες κυρώσεις για τους φορείς που δεν θα συμμορφωθούν.
Ειδικότερα, μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας, ο πρόεδρος ή ο γενικός διευθυντής του φορέα μπορεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων. Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 (ή ένα ημερομίσθιο) του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στο μισό θα κόβονται τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τους φορείς που δεν συμμορφώνονται. Στην απόφαση αναφέρεται πως μετά παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το ΠΔΕ ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού. Τα έσοδα αποδεσμεύονται όταν υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία. Η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά έσοδα ή δαπάνες σχετικές με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι σχετικές προτάσεις από τα αρμόδια όργανα.
Read more...

ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΑ...


Από το : iefimerida
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο στρατόπεδο του Γιάννη Δημαρά και του Βασίλη Οικονόμου, καθώς οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, έχουν βάλει πλώρη για τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού με «αντιμνημονιακά» και...
«πατριωτικά» χαρακτηριστικά και με στόχο τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ανακοίνωση του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» στις 14 Απριλίου θα… περιλαμβάνει εκπλήξεις, αφού θα δηλώσουν πως συμμετέχουν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν οι πρώην αντιπρόεδροι της Βουλής Π. Σγουρίδης και Ν. Γαλανός, οι πρώην βουλευτές Ευτ. Κοντομάρης, Γ. Καλούδης, Ν. Έξαρχος, Γ. Παπαηλιού, Στ. Παναγούλης, ο κ. Ν. Μαρκάτος κ.ά.

Read more...

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ SIEMENS


Από τις : Αποκαλύψεις
«Βόμβα» διαπλοκής μεταξύ της υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου, των «μαύρων ταμείων» της Siemens και του σχετικά πρόσφατου έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν εντοπίσει –σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του apokalypseis.gr- οι...
δικαστικές αρχές (σχετικός φάκελος έχει ήδη σχηματισθεί από νεαρή και προβεβλημένη εισαγγελέα).
Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο σύζυγος γνωστής δικηγόρου που ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του νεοκλασικού του πρώην υπουργού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η οποία έχει διορισθεί σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων επιχειρήσεων από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.

Ο σύζυγος, λοιπόν, της δικηγόρου είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών και διετέλεσε σε διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εισηγμένης ΔΕΚΟ επί Σημίτη που θα μπει στο νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο διετέλεσε CEO στην εταιρεία «Μ», στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετείχε σε προγενέστερη περίοδο εις εκ των διαχειριστών των μαύρων ταμείων της Siemens, ο κ. Πρόδρομος Μαυρίδης. Σύμπτωση;

Η «Μ» διεκδίκησε το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έργο για το οποίο ενδιαφέρθηκε και η Siemens με εκπρόσωπο τον Π. Μαυρίδη!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΣΔΟΕ έχει αποφασίσει να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για ...συνάφεια με υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη
Read more...

Δώρα της Άννας Νταλάρα στους εργατοπατέρες...



Η αρμόδια για την εργασία υφυπουργός στην εποχή του ΔΝΤ υπέγραψε υπερωρίες έως και 40 ωρών ανά μήνα που θα κοστίσουν 2,7 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011 αλλά κι επιχορηγήσεις 19,2 εκατ. ευρώ στα Σωματεία των εργαζόμενων.

Την στιγμή που το σύνολο του ελληνικού λαού καλείται σε αιματηρές θυσίες, άθικτα παραμένουν τα...
οικονομικά προνόμια που απολαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κι αυτό μάλιστα δια χειρός της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας κας. Άννας Νταλάρα. Όπως σήμερα παρουσιάζουμε ούτε λίγο, ούτε πολύ 19,2 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν συνολικά σε επιχορηγήσεις προς τις εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις μέσα στο 2011 από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας με υπογραφή της κυρίας υφυπουργού.

Πρόκειται για χρήματα που θα...διανεμηθούν στις διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως είναι για παράδειγμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Εργασίας ή ο Πανελλήνιος Σύλλογος προσωπικού εργατικής Εστίας. Κοινώς η κυβέρνηση δια χειρός της υφυπουργού κας Άννας Νταλάρα για να διατηρεί κοινωνικές ισορροπίες και να μην δει τη συμμετοχή κι άλλων συνδικάτων στις κινητοποιήσεις και τις ογκούμενες πορείες διαμαρτυρίας για το Μνημόνιο, από την πίσω πόρτα δεν φείδεται να δώσει πολύ χρήμα κι ας ζητά κατόπιν θυσίες από τον υπόλοιπο λαό για «συμμάζεμα του Κράτους».

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι πόροι αυτοί διαχειρίζονται από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως ο γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα πρόεδρος των εργαζόμενων στο υπουργείο Εργασίας κ. Ηλίας Κιούλος. O Γορτύνιος συνδικαλιστής μάλιστα συμμετέχει ενεργά σε πολιτικές εκδηλώσεις υποψηφίων βουλευτών της ιδιαίτερης πατρίδας του ενώ αποτελεί σύμφωνα με πηγές τον «κυματοθραύστη» της κάθε πολιτικής ηγεσίας στον τομέα ευθύνης του.
από την iefimerida
Σχόλιο Ζείδωρον: Είναι δυνατόν αυτή η είδηση να αληθεύει;Από τη μία ξεζουμίζουν τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους,ακούμε για νέα μέτρα και φορολογίες κι από την άλλη δίνουν αφειδώς χρήματα δια της πλαγίας οδού στους συνδικαλιστές ώστε να κρατάνε το στόμα τους κλειστό;

Ακόμα και το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ σκέφτονται να περικόψουν,τα φαρμακεία και οι προμηθευτές των νοσοκομείων είναι απλήρωτοι με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και αρρώστων κι αυτοί βουλώνουν στόματα από το παράθυρο;Σήμερα κιόλας να διευκρινιστεί τι είδους παροχές είναι αυτές προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κι αν υπάρχει έστω και δόση αλήθειας στο δημοσίευμα να ξεκουμπιστούν όλοι τους!
http://apneagr.blogspot



Read more...

Ζητούν το «πόθεν έσχες» των πρώην και νυν υπουργών


Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη έστειλαν έξι βουλευτές του ΠαΣοΚ με την οποία ζητούν να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1984 ως σήμερα...Επίσης ζητούν το νομοσχέδιο να προβλέπει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων στην περίπτωση που διαπιστωθεί παραβατικότητα. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Ι. Δριβελέγκας, Β. Γιουμαρτσίδης, Ν. Ζωίδης, Τ. Δημητρουλόπουλος και Ολγα Ρενταρή-Τέντε.tovima.gr


Read more...

Αλλάζει η διαδικασία ελέγχου του «πόθεν έσχες»...



Ηλεκτρονική βάση υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων «πόθεν έσχες» συστήνει η κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου. Ταυτόχρονα, αλλάζει ριζικά η υφιστάμενη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των περίπου 300.000 υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Συγκεκριμένα, μετά από ...σχετική εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής υπέγραψε προγραμματική συμφωνία, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε», ορίζοντάς την ως δικαιούχο για τη σύσταση «υπηρεσίας για την ηλεκτρονική υποβολή, τον έλεγχο και την επεξεργασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».

Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης

Η προγραμματική συμφωνία, όπως διευκρίνησε προς το «Βήμα» ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής, προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Οι δηλώσεις, μ΄ άλλα λόγια, θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχός τους.
Η βάση δεδομένων θα δέχεται όλες ανεξαιρέτως τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα σε ποιο φορέα ελέγχου θα υπάγονται. Παράλληλα, αλλάζουν και οι φορείς που θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Αλλάζουν οι φορείς ελέγχου

Ετσι, στη δικαιοδοσία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θα εξακολουθήσει να υπάγεται η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εφοριακών και των υπαλλήλων των πολεοδομιών. Ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, που είναι υπεύθυνος σήμερα για τον έλεγχο των δηλώσεων περίπου 300.000 ατόμων, θα κρατήσει μόνον τον έλεγχο των δηλώσεων των δικαστικών λειτουργών.
Ετσι, αντί για τον Αρειο Πάγο οι υπόχρεοι θα υποβάλουν πλέον τις δηλώσεις τους στην Αρχή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου Χρήματος», στην οποία θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου με την πρόσληψη, εκτός των άλλων, και του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.

Στην Αρχή Ξεπλύματος

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με άλλα λόγια, αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη για την επεξεργασία των δηλώσεων των βουλευτών, των δημοσιογράφων, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των γιατρών, των εκπαιδευτικών κ. λπ οι οποίοι, έως σήμερα, υπέβαλαν δηλώσεις στον Αρειο Πάγο.
Η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τον έλεγχο των στοιχείων περιουσιακής κατάστασης. Ως σήμερα ήταν «κοινό μυστικό» ότι οι δηλώσεις δεν ελέγχονταν καθώς ο Αρειος Πάγος δεν διέθετε την αναγκαία υποδομή.
Η εξέλιξη αυτή, από την άλλη πλευρά, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την ενοποίηση των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και ανεξάρτητου για ολόκληρο το Δημόσιο, που, όπως επισημαίνεται, δεν έχει προχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε λόγω των αντιδράσεων των υπουργών, οι οποίοι θέλουν να έχουν υπό την εποπτεία τους τους ξεχωριστούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των υπουργείων των οποίων προϊστανται.
Αναρτήθηκε από Nonews


Read more...

Στο...φως τα κυκλώματα της νύχτας



Δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων, εκ των οποίων τα 70 περίπου άτομα αποτελούσαν βασικά μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που προέβαιναν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με το πρόσχημα της «Παροχής Προστασίας», σχηματίσθηκε...

από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με αστυνομία, προέβαιναν επίσης σε εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ΄ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για κατά περίπτωση αξιόποινες πράξεις, όπως, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μαστροπεία, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π., τις οποίες διέπραξαν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με συνεργούς κάποιον από τα αρχηγικά ή άλλα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ή και μεμονωμένα, καθότι από την αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε ενεργός ρόλος και συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων.



Read more...

Εκ βάθρων αλλαγές στο Λύκειο

Μετατρέπεται σε βαθμίδα σταδιακής εξειδίκευσης


http://img.protothema.gr/F1CAB222CC1000885E6190CC68377AE0.jpg
Σε βαθμίδα σταδιακής εξειδίκευσης μετατρέπεται το Λύκειο. Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Α' τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και η Β' Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις, ενώ ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17. Στη Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις, με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16, αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία, την οποία θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα Αγγλικά.

Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία, που δεν θα απαιτούν αποστήθιση. Οι εξετάσεις, όπως είπε, θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο, ενώ τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων, στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.

«Όλο το λύκειο παίζει ρόλο» είπε επίσης, όταν ρωτήθηκε αν θα προσμετράται η βαθμολόγια και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Read more...

Τα νέα μέτρα για την «τρύπα» του 2010

Ξεπουλάμε, για να ξεχρεώσουμε


http://img.protothema.gr/C88A9E3331607F913CFECE5CA8E14AD1.jpg

Επαναγορά μέρους του χρέους με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις προανήγγειλε σε δηλώσεις του o Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του χρέους της, κάνοντας χρήση των εσόδων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-15) βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου του Δημοσίου θα υλοποιήσουν σημαντικό μέρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 40 από τα 50 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αρχικά, μεσοπρόθεσμος στόχος ως το 2013 παραμένει η είσπραξη 15 δισ., εκ των οποίων τα 5 δισ. από ακίνητα του Δημοσίου, άλλα 5 δισ. από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τα υπόλοιπα 5 δισ. από συμμετοχές του Δημοσίου σε μη εισηγμένες εταιρείες.

Αλλάζει το έλλειμμα του 2010

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ενδείξεις πως και το έλλειμμα του 2010 θα είναι υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, λόγω του ότι δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατόν να ελεγχθούν πλήρως οι δαπάνες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ενημερώσει αύριο την Eurostat για τα τελικά στοιχεία του 2010. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 στις 26 Απριλίου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επέμεινε ότι η χώρα έχει μπει σε διαδικασία ανάκαμψης και επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα του 2010 θα «κλειδώσει» σε υψηλότερα ποσοστά απ' όσο αρχικά είχε υπολογιστεί.



Ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 ήταν να μειωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ αν και υπάρχουν κάποιες ακραίες εκτιμήσεις, υπό το βάρος και της μεγαλύτερης ύφεση που καταγράφηκε το 2010, που δεν αποκλείουν το έλλειμμα της περσινή χρόνια να κλειδώσει ακόμα στο 10,3% του ΑΕΠ

Read more...

«Καταγγελία του Μνημονίου» ζητά ο Παντελής Οικονόμου!

Νέα δήλωση-σοκ για την κυβέρνηση

http://img.protothema.gr/4115866DB947DE479BB34F4DC8F004BE.jpg
Νέα «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης βάζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ο οποίος, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τη σφοδρή κριτική των «πράσινων» βουλευτών στην κυβερνητική πολιτική, προχώρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην... αποκήρυξη του Μνημονίου.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Οικονόμου άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Υπήρχε το πρόβλημα χρέους, αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο».

Η μόνη λύση συνεπώς, όπως υποστήριξε, είναι «να καταγγείλουμε το Μνημόνιο».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου σημείωσε η Ελλάδα στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, πέραν της καταγγελίας του Μνημονίου, θα πρέπει να ζητήσει την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012 και όχι το 2013, καθώς τότε θα είναι πολύ αργά για τη χώρα. Επιπροσθέτως, ο «πράσινος» βουλευτής άφησε αιχμές και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, λέγοντας: «Διαισθάνομαι, με όλα αυτά που βλέπω, ότι ανήκουμε στη Δύση περισσότερο απ' ό,τι μας συμφέρει ως χώρα…».

Read more...

Μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημόσιο γίγνεσθαι πρότεινε στον Πρόεδρο ο Γ.Καρατζαφέρης

Δεκτός από τον Κ.Παπούλια

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε δεκτός ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προτείνοντάς του μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημόσιο γίγνεσθαι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «ο κ. Παπούλιας "έχει και το κύρος και τη σοβαρότητα και την αποδοχή να δρομολογήσει εξελίξεις».

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει τι είδους πρωτοβουλίες εννοεί, ο κ. Καρατζαφέρης περιορίστηκε να πει ότι δεν θα κάνει υποδείξεις στον Πρόεδρο: «Γνωρίζει τι είδους πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει».

Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε τον Γιώργο Καρατζαφέρη με τη φράση του Περικλή «οι καιροί ου μενετοί».

Λίγο προτού αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι «αν και έξω έχει έρθει άνοιξη, κοινωνικά είμαστε ακόμη σε βαρυχειμωνιά. Πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο απ' αυτόν τον λήθαργο για να κάνουμε κάποια βήματα προς τα εμπρός.»

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι οι καιροί επιβάλλουν «να είμαστε καλά για να δίνουμε αγώνες», για να απαντήσει ο κ. Καρατζαφέρης: «Πρέπει να επιστρατεύσει κανείς τον αθλητή, γιατί τώρα η κατάσταση θέλει μόνο αθλητικές προσπάθειες και δη πρωταθλητικές.»


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ρευστότητα και τον ρόλο των τραπεζών

«Τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες;»

Από παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Από παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε ή να αναγκαστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά με δικά τους κεφάλαια ή να παρακαμφθούν οι ιδιωτικές τράπεζες και να εισρεύσει τουλάχιστον το δημόσιο χρήμα στην αγορά, είτε μέσω των κρατικών τραπεζών που έχουν απομείνει, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ν.Γιαννακοπούλου, Π.Κουρουμπλής, Γ.Αρβανιτίδης, Λ.Γρηγοράκος, Λ.Μίχος, Χ.Κεφαλίδου, Ιω.Μιχελογιαννάκης και Α.Τόλκας επισημαίνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αναπνεύσει η αγορά και η οικονομία, δεν θα υπάρξει σύντομα ανάπτυξη και η χώρα θα βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, φτώχεια και οπισθοδρόμηση.

Οι βουλευτές θέτουν στον υπουργό Οικονομικών τα ερωτήματα:

- εάν η Πολιτεία μέσα σε δύο μόλις χρόνια χρηματοδοτεί τις τράπεζες, ιδίως με ζεστό χρήμα και εγγυήσεις ύψους 100 δισ. τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες, εκτός από το να πλουτίζουν και να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες;

- τι εγγυώνται τελικά οι ιδιωτικές τράπεζες στους καταθέτες τους και τι προσφέρουν στην οικονομία της χώρας;

- ποια συμμετοχή έχουν με ίδια κεφάλαια στην αντιμετώπιση της κρίσης, στην οποία τουλάχιστον με την τακτική τους συνέβαλαν καθοριστικά;

- πώς χειρίστηκαν το θέμα της αθρόας ανάληψης και φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό και πως διαχειρίστηκαν τα δικά τους κεφάλαια το διάστημα αυτό;

- τι έκανε και τι κάνει ελεγκτικά για όλα τα παραπάνω η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και οι αρμόδιες αρχές της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος; Ποιες είναι οι όποιες ευθύνες τους; Πώς και πότε θα καταλογιστούν, αν όντως υπάρχουν;

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική

Αιχμηρές τοποθετήσεις


Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση
Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Ανέβηκαν οι τόνοι στην καθιερωμένη δεκαπενθήμερη συνάντηση μεταξύ των εισηγητών των ΚΤΕ και των προέδρων των επιτροπών της Βουλής με τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Πέτρο Ευθυμίου, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Μπετενιώτη.

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι βουλευτές με τις αιχμηρές τοποθετήσεις τους θέλησαν να στείλουν στην κυβέρνηση το μήνυμα «ανοχή τέλος» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις: την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat και την προοπτική να επιβληθούν επιπλέον μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ εντός του 2011, σε συνδυασμό με τη υποβάθμιση από τη Standard & Poors και την υστέρηση στα έσοδα.

Πολλοί παριστάμενοι βουλευτές επισήμαιναν ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες προς τους πολίτες· «πώς θα δικαιολογήσουμε νέα μέτρα;» ήταν το ερώτημα βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Κ.Σπηλιώπουλος, Δ.Κρεμαστινός, Δ.Παπουτσής, Όλγα Ρεντάρη, Ν.Ζωίδης, κ.ά.

Ο βουλευτής Αχαΐας κ. Σπηλιώπουλος έθεσε επιπλέον ερωτήματα για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επειδή δεν υφίστανται οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί. Επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Κρεμαστινός μιλήσε για τη σωρεία νόμων που ψηφίζει η Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζονται, «και αυτό» όπως είπε «είναι αποκλειστική ευθύνη των υπουργών».

Παίρνοντας αφορμή από αυτή την παρατήρηση, ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης πρότεινε να υπάρχουν συνεδριάσεις των γραμματέων των ΚΤΕ και των προέδρων των επιτροπών με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ.Ραγκούση, Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που είναι αρμόδιοι για θέματα της καθημερινότητας και της ανάπτυξης.

Επίσης, πρότεινε να συσταθεί μια επιστημονική ομάδα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Φ.Πετσάλνικου, η οποία να παρακολουθεί αν το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που εκδίδονται σε εφαρμογή των νόμων ακολουθούν και το γράμμα και το πνεύμα τους.

Επιπλέον, οι βουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να μην περάσει από τη Βουλή. «Δεν θα μετατρέψουμε όλη την Ελλάδα σε καζίνο» είπαν.
Επίσης, ένα θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές ήταν οι διαφοροποιήσεις των υπουργών έπειτα από υπουργικά συμβούλια, με αφορμή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η μεγάλη έκρηξη όμως έγινε όταν διατυπώθηκε το παράπονο ότι ορισμένοι υπουργοί αγνοούν συστηματικά τους βουλευτές και δεν απαντούν ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο βουλευτής Γιάννης Βούρος, μιλώντας με μεγάλη ένταση κατηγόρησε τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο ότι «είναι ανύπαρκτος, δεν σηκώνει το τηλέφωνο και κοροϊδεύει τους ανθρώπους του Πολιτισμού». «Έχει κοροϊδέψει εμένα προσωπικά! Τα ψέματα τελείωσαν και τα κεράκια έλιωσαν. Υπάρχει και νοημοσύνη και αξιοπρέπεια περισσότερη από όσο νομίζουν ορισμένοι» είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνολικό «πακέτο» για την οικονομία ανακοινώνει στις 15 Απριλίου η κυβέρνηση

Αποκρατικοποιήσεις και διορθώσεις

Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Νομοσχέδιο-«πακέτο» για την οικονομία πρόκειται να παρουσιάσει στις 15 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο έως το 2015, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και οι δημοσιονομικές «διορθώσεις» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής συμφωνήθηκε ότι σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αυτό θα εξειδικεύεται ανά έτος, ενώ, όπως διευκρίνιζε αρμόδια ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει θέση της κυβέρνησης η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές.

Στη διυπουργική έλαβαν μέρος και οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλοντος, Τ.Μπιρμπίλη, Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνος, Επικρατείας Χ.Παμπούκης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης.

Παρέμβαση για να τηρηθεί κοινή γραμμή στα σχέδια αποκρατικοποιήσεων έκανε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της διυπουργικής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς ενιαία στρατηγική και στήριξη για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε τα σχέδια να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού

Στη συνεδρίαση του υπουργικού θα τεθούν επί τάπητος το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών και το νομοσχέδιο για την προστασία αδέσποτων και κατοικίδιων ζώων.

Οι υπουργοί θα ασχοληθούν επίσης με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ενημέρωση Λοβέρδου στη Βουλή για Ωνάσειο


nooz.gr
Αύριο (Τετάρτη) θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ στις 7 Απριλίου θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο - ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την σημερινή, δεύτερη ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, για την κατάσταση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις του Αθανάσιου Γιαννόπουλου (ΝΔ), σχετικά με την ύπαρξη υποκοστολογημένων ιατρικών υπηρεσιών στο Ωνάσειο, ο κος Λοβέρδος παραδέχθηκε πως κοστολογήσεις έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1991, αλλά «το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ολοκλήρωσε την δουλειά της κοστολόγησης και τιμολόγησης 10.000 ιατρικών πράξεων, εκ των οποίων οι 102 αφορούν παρακλινικές εξετάσεις - και έχουν υπογράψει οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ωστόσο, οι κοστολογήσεις του 1991 που δεν ανανεώθηκαν, εμφανίζονται υπολειπόμενες των κοστολογήσεων του ιταλικού Δημοσίου του 2009, μόνον κατά 10%. Ο νοών νοήτω. Εγώ δεν είμαι ειδικός για να προσθέσω κάτι περισσότερο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Κατά τα άλλα, και κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, το σύνολο των βουλευτών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την διακρινόμενη αναστολή των μεταμοσχεύσεων και τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα του Κέντρου, ενώ σφοδρό έλεγχο δέχθηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Πέτρος Αλιβιζάτος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Κώστας Κιλτίδης, κατέθεσε καταστατικό εταιρείας «στην οποία συμμετέχει συνάδελφος ιατρός που εργάζεται στο Ωνάσειο και το προμηθεύει παράλληλα με υλικά». Ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ) μετέφερε στην συνεδρίαση τις κατηγορίες περί «διάλυσης της μεταμοσχευτικής μονάδας» και σπατάλης πόρων με ευθύνη του κου Αλιβιζάτου, ενώ την ανάγκη ενός νέου «ορθολογικού συστήματος στις λίστες αναμονής για τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για το ποιος πρέπει να χειρουργείται πρώτος και ποιος δεύτερος» υπέδειξε ο Ηλίας Μόσιαλος (ΠΑΣΟΚ), προτείνοντας «η διαχείριση του συστήματος να ξεφύγει από τις εσωτερικές λειτουργίες των νοσοκομείων».

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Ελευθέριος Περράκης, ανέφερε από πλευράς του πως «δεν υπάρχει προμήθεια που να υπερβαίνει τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σε πολλές προμήθειες, οι τιμές είναι χαμηλότερες. Δυστυχώς όμως, δεν είναι ενταγμένα όλα τα υλικά στο Παρατηρητήριο». Ο κος Περράκης παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε άλμα στην μισθοδοσία του Ωνασείου, συνεπεία προσλήψεων και αυξήσεων - ωστόσο «οι αποδοχές είναι νόμιμες: Υπάρχει νομοθεσία, συλλογική σύμβαση, πηγαίναμε στην διαιτησία, ακολουθείτο η γνωστή διαδικασία, τα δίναμε».

Ο γενικός διευθυντής του Ωνασείου, ζήτησε να δοθεί πίστωση χρόνου στο Κέντρο, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί στο επίπεδο που λειτουργεί, «καθαρά τεχνοκρατικά όμως - και με στόχο μείωση του ελλείμματος κατά 4 εκ. ευρώ το χρόνο. Είναι εφικτό να μειώσουμε το έλλειμμα στα 15 εκ.. Άλλωστε, με το σημερινό κόστος λειτουργίας, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες» παρατήρησε.

Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνασείου, Πέτρος Αλιβιζάτος, εμφανίστηκε εξαιρετικά ενοχλημένος από τις αιτιάσεις που δέχθηκε και υποστήριξε πως «ο Οργανισμός του Νοσοκομείου έχει προκαλέσει την μήνιν ιατρών μας, που διαβλέπουν ότι θα μείνουν πίσω και θα χάσουν τις απολαβές των 150.000 ευρώ, με 120 περιστατικά τον χρόνο».

«Το να λέμε ότι δεν υπάρχει μονάδα μεταμοσχεύσεως και ότι ευθύνεται η παρούσα διοίκηση είναι ψεύδος. Υπάρχουν οι άνθρωποι να τις κάνουν, υπάρχει η ομάδα, αλλά δεν έχει βγει δότης» ανέφερε ο κος Αλιβιζάτος. «Επί των ημερών μου έγιναν 73 μεταμοσχεύσεις με 95% επιβίωση. Οι Αμερικανοί ήρθαν στο συνέδριο του Ωνασείου και μας εθαύμασαν» συμπλήρωσε.

Ανδρέας Μακρίδης
Read more...