Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ


Αρχίζει αύριο ο διάλογος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου. Στη διακομματική επιτροπή δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ...


Η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα προεδρεύσει η Άννα Διαμαντοπούλου και θα μετέχει η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου.


Όπως επισημαίνει, σε συνένετυξή της στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" η Άννα Διαμαντοπούλου "το πλαίσιο διαβούλευσης βάζει στο τραπέζι όλα τα μεγάλα ζητήματα του χώρου, με στόχο να ενσωματωθούν οι προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων".

"Ένα προς πέντε η αναλογία προσλήψεων σε δασκάλους και καθηγητές"

Η υπουργός Παιδείας διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους, τονίζοντας ότι "παρόμοια σενάρια δεν είναι μέσα στις επιλογές και τα σχέδια που συζητάει η χώρα". Υπογράμμισε, δε, πως και οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών θα υπαχθούν στην αναλογία 1 προς 5.

Read more...

Βραζιλία: Ξεκίνησε η επιχείρηση-σκούπα


Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες ξεκίνησαν να εισβάλουν στις φαβέλες στο βόρειο Ρίο, όπου έχουν καταφύγει έμποροι ναρκωτικών, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από τις δεκαπέντε φαβέλες του Κομπλέξο ντο Αλεμάο, όπου έχουν καταφύγει περίπου 600 έμποροι ναρκωτικών, ενώ στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Περίπου 600 αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, μέλη του επίλεκτου σώματος της αστυνομίας και της στρατιωτικής αστυνομίας, υποστηριζόμενοι από τανκς και ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για να εισβάλουν στις φτωχογειτονιές στα βόρεια του Ρίο.

Χθες οι αρχές είχαν δώσει στους εμπόρους ναρκωτικών τελεσίγραφο λίγων ωρών για να παραδοθούν.


Read more...

4,3% μπροστά το ΠΑΣΟΚ


Στο 4,3% η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με τηλεφωνική πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για το "ΠΑΡΟΝ της Κυριακής". Συγκεκριμένα στη πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 27,4%, η ΝΔ 23,1%, το ΚΚΕ 8,2%, ο ΛΑΟΣ 4,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 21,9%.
Στο ερώτημα, τι πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, το 53,3% των πολιτών θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεωκοπία, ενώ το 39,9% εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τη κρίση.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα είναι ικανότερο να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 64,8% απαντά ο "Κανένας".





Read more...

Mια Νταλάρα θέλει το παρκέ της ....για τις ψιλοτάκουνες γόβες της!


sibilla-grΠερίπου δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα αποφάσισε να βάλει για λίγο στην άκρη τις «μικρότητες» του μνημονίου και να ασχοληθεί με το… παρκέ του γραφείου της.
Επέλεξε λοιπόν να τοποθετηθεί laminate, ένα υλικό που έχει χαρακτηριστεί «αριστοκρατικό», καθώς αναβαθμίζει την αισθητική του χώρου - το συναντάμε σε χώρους υψηλής αισθητικής, όπως καταστήματα πώλησης επώνυμων ρούχων και υποδημάτων και σε επιλεγμένα εστιατόρια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, θεωρείται κατάλληλο για ψηλοτάκουνες γόβες διότι είναι ηχομονωτικό, ενώ η ελαφρά ανάγλυφη επιφάνειά του κάνει το περπάτημα πιο διακριτικό, αλλά και άνετο.
Το συνολικό κόστος έφτασε περίπου 7.000 ευρώ. Όσα, δηλαδή, περίπου παίρνει σε έξι μήνες ένας συμβασιούχος του...
υπουργείου Εργασίας, στο οποίο η κυρία Νταλάρα είναι υφυπουργός. Και ίσως και λιγότερα, μετά τη συνάντηση της τρόικας με την υπουργό κυρία Κατσέλη, έξι ορόφους πιο πάνω…
http://www।newsbeast.gr/



Read more...

Mετράει μέρες

Οι δεσμεύσεις της τρόικας «πνίγουν» τον υπουργό Οικονομικών


http://img.protothema.gr
Οι νέες εντολές που δόθηκαν για το επόμενο τρίμηνο είναι οι πιο σκληρές, καθώς τώρα μπαίνουν στην καρδιά του προβλήματος και ο χρόνος για την υλοποίηση είναι απελπιστικά περιορισμένος, με τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής της χρηματοδότησης να επικρέμαται πάνω από την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο διάστημα αυτό πρέπει να ετοιμαστούν νομοσχέδια (φορολογικό, εργασιακό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση ενέργειας, αναλογιστικές μελέτες για επικουρικά ταμεία κ.λπ.) και να συνεργαστούν υπουργοί ετερόκλητων προσωπικών απόψεων με σαφή έλλειψη συντονιστή.

Ολα κρέμονται κυριολεκτι- κά από μια κλωστή για να μην περάσουμε στα σκληρά σε- νάρια της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας.

97-2 μας έμειναν...

Ο μόνος ίσως από τους υπουργούς που έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης είναι ο κ. Πα- πακωνσταντίνου, ο οποίος, δεν είναι τυχαίο, σε προχθεσινή σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες ξεκίνησε λέγοντας όλο αγωνία: «Μας μένουν μόνο 97 μέρες...».
Δεν είναι τυχαία επίσης η προχθεσινή αγωνία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και η αυστηρότητα προς όλους τους υπουργούς για σκληρή και επίμονη δουλειά ώστε να μη χαθεί ούτε ώρα. Κανείς όμως δεν έχει πειστεί ότι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και ότι θα ξυπνήσουν επιτέλους για να δουλέψουν «μνημονιακά», εφόσον δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Το διακύβευμα αυτών των τριών μηνών είναι η σωτηρία της χώρας από τον όλεθρο και στον βωμό αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα θυσιαστούν πολλά «κεκτημένα» και προνόμια από άλλες εποχές. Στην προσπάθεια αυτή αστάθμητοι παράγοντες φαίνεται ότι είναι τρεις-τέσσερις υπουργοί, μεταξύ αυτών η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ακολουθεί προσωπικές πολιτικές και «απεχθάνεται» τις συνεργασίες με άλλους συναδέλφους της. Επιπρόσθετα, στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκεται και ο υπουργός Μεταφορών κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Ποιους «καυτούς φακέλους» πρέπει να κλείσει κάθε υπουργείο Ο επόμενος χειμώνας θα είναι «σκληρός», αφού όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένο έργο χωρίς άλλες παρεκκλίσεις πλέον:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στην κορυφή βρίσκεται η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, για την οποία η τρόικα αλλά και συνάδελφοί της υπουργοί λένε ότι έχει χαράξει δική της αυτόνομη πορεία. Δεν ακούει κανέναν, ενώ τις τελευταίες ημέρες τής καταλογίζουν ότι τα έχει βρει με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που της περνάνε τη γραμμή τους. Μάλιστα, μεγάλο μέρος του έργου της που έχει καθυστερήσει έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα πήρε παράταση έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τις επόμενες εβδομάδες υποχρεούται να καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, τη σταδιακή πρόσβαση των ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Η ίδια πάντως εννοεί την απελευθέρωση με εισαγωγή ενέργειας, καθώς ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες για τη χώρα στιγμές βάζει πάνω απ’ όλα τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και δεν κάνει «σκόντο» με το εγχώριο αλλά ρυπογόνο καύσιμο, τον λιγνίτη.

Επιπρόσθετα, πρέπει να εκπονήσει σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Να δημιουργήσει μηχανισμό για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει στην καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και προσωπικού των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Τέλος, πρέπει να ολοκληρώσει και το Κτηματολόγιο. Ασπονδος φίλος-συνάδελφος της κυρίας Μπιρμπίλη έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Να δείτε ότι στο τέλος θα τα έχουμε καταφέρει όλοι οι υπόλοιποι και οι τροϊκανοί θα μας κόψουν τη δόση μόλις δουν τι έκανε η Τίνα».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΟΣΕ

Ψηλά στη λίστα των καθυστερήσεων είναι και ο κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον ΟΑΣΑ και το επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΣΕ, αλλά εξαρτάται μοιραία κι αυτός για τις μετατάξεις από τη συνεργασία του με τους άλλους υπουργούς και οργανισμούς που πρέπει σύντομα να του πουν πόσους εργαζόμενους αντέχουν.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβερδος φαίνεται ότι πάει καλά, καθώς οι τροΐκανοί τον εμπιστεύονται και γι’ αυτό τον άφησαν αυτό το τρίμηνο να «τρέξει» την περιστολή των δαπανών στον χώρο της υγείας και αν όλα πάνε καλά, από τον Απρίλιο θα ασχοληθεί με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι να περικόψει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των 800 εκατ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο το Δημόσιο για τα οικογενειακά επιδόματα. Επιπρόσθετα, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να προχωρήσει στη δημοσίευση πλήρους λίστας για όλα τα φάρμακα της αγοράς με βάση το νέο σύστημα τιμολόγησης, να μεταφέρει την ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας, να υιοθετήσει ελεγκτικό μηχανισμό για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών δαπανών κάθε μήνα και να επεκτείνει τη λειτουργία ολοήμερων νοσοκομείων.Τέλος τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ψηλά στη λίστα των υπουργών που έχουν να κάνουν πολλά είναι και η κυρία Λού- κα Κατσέλη. Επίκειται η νομοθέτηση του νέου καθεστώτος με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την επιβολή των επιχειρησιακών. Θα προηγηθεί διάλογος και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα αναθεωρηθεί και το σύστημα διαμεσολάβησης και διαιτησίας. Θα πρέπει να ρυθμιστεί ακόμα η πρόβλεψη ότι η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς, κυρίως όσον αφορά στο ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακόμα θα καταργηθεί η πρόβλεψη που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Τέλος, πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναλο- γιστικές μελέτες (μέχρι 15 Δεκεμβρίου) για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ με βάση το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και για τα επικουρικά ταμεία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΔΕΚΟ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται ως ο υπουργός που μέχρι στιγμής δεν έχει σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο του, αλλά μέχρι 31-12-10 έχει κυριολεκτικά δουλειές με φούντες, καθώς θα πρέπει να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με ουσιαστικό αυτή τη φορά περιεχόμενο και όχι προβλέψεις του στυλ «θα πουλήσουμε το 10% της ΕΥΔΑΠ»! Στο ίδιο διάστημα πρέπει να νομοθετηθεί η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ πρέπει να συντονίσει άμεσα το σχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα απ’ όπου αναμένονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις. Επίσης θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2011 (π.χ. ΦΠΑ, εισοδηματική πολιτική) και να ολοκληρωθεί η ενιαία αρχή πληρωμών (με το ΥΠΕΣ).

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει τους κανόνες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και να υποβάλει στην Ε.Ε. τις πρώτες αιτήσεις για την αναγνώρισή τους μέσα στο 2010.

ΑΓΟΡΑ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ

Δύσκολο έργο έχει μπροστά του και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρέπει έως το τέλος του έτους να υιοθετήσει νέο θεσμικό πλαί- σιο για την Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού και να παρουσιάσει δράσεις για την προώθηση των εξαγωγών. Επίσης να δημιουργήσει σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών. Κύριο μέλημα του ιδίου πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και των κονδυλίων συνοχής όπως ορίζονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ πρέπει να φροντίσει και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΛΗΛΩΝ, «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Ο υπουργός που θα βρεθεί αναμφισβήτητα σε μεγαλύτερη πίεση είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκουσης, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με βάση τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Ακόμα θα πρέπει να εκδοθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πράξεις για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», να ολοκληρωθεί η ενιαία αρχή πληρωμών και να εκπονηθεί μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο.
Read more...

Κρητική βεντέτα. Όλγα εναντίον Ντόρας...



Δεν μπαίνει στη Βουλή η ΔΗΣΥ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS...
Για παλαιοκομματικές μεθόδους και συμμαχίες που χτίζονται λόγω εντοπιότητας, κατηγόρησε η Όλγα Κεφαλλογιάννη την συντοπίτισσα της Ντόρα Μπακογιάννη. (Ειδέ Αυγενάκης Μαρκογιαννάκης). Από την άλλη πλευρά το "Παρόν" του Κουρή με...
δημοσκόπηση της RASS βγάζει τη Ντόρα εκτός Βουλής. 2,4% της δίνει.
Την "ειδησούλα" είχε τσιμπήσει πριν δύο μέρες το nonews-NEWS και σας είχε ενημερώσει...


Read more...

ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μέγας
(απο Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κραχ αλλά και πλήρη αυθαιρεσία στην αγορά αναφορικά με την απόδοση του ΦΠΑ καταδεικνύουν τα στοιχεία των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για βελτίωση των...
εισπρακτικών μηχανισμών και τη συλλογή των αναλογούντων φόρων και από τους μεγάλους οφειλέτες, προωθεί τώρα διάταξη με την οποία θα προσάγεται σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιος παρακρατά τον ΦΠΑ ή εκδίδει πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα δελτία ελέγχου του ΣΔΟΕ, η μία στις δύο επιχειρήσεις στις οποίες καταλογίζονται πρόστιμα από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι (και) για τη μη απόδοση ΦΠΑ. Η τάση αυτή τείνει να εξελιχθεί σε καθεστώς. Οχι μόνο μεταξύ των εταιρειών που αποκρύβουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή δεν εκδίδουν (νόμιμες) αποδείξεις, αλλά και μεταξύ εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν εκδώσει παραστατικά, έχουν καταχωρίσει τον φόρο στα βιβλία τους αλλά δεν τον αποδίδουν. Τον παρακρατούν παράνομα ενισχύοντας το εισόδημά τους από πόρους του Δημοσίου. Και αυτό το ποσοστό είναι εκτός της παραοικονομίας, η οποία υπολογίζεται κοντά στο 30%.

Η άρνηση απόδοσης των έμμεσων φόρων -που παρακρατεί μια επιχείρηση από τους πελάτες αλλά δεν αποδίδει στο Δημόσιο- τείνει να μετατραπεί στον κανόνα της αγοράς. Οι επιχειρήσεις μετακυλίουν στο κράτος το κόστος της ύφεσης, παρανομώντας ενσυνείδητα. Αφενός λόγω της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου λόγω μη επιβολής διοικητικών και δικαστικών μέτρων για αποτελεσματική συλλογή των φόρων. Ετσι οι καταναλωτές με τους φόρους που πληρώνουν δεν στηρίζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή το κοινωνικό κράτος, παρά μόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλως το εισόδημα των επιχειρηματιών. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχουν εκδώσει τιμολόγια και πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ αλλά αντί για μετρητό έχουν πάρει επιταγές που λήγουν ύστερα από πολλούς μήνες.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επαναφορά της αυτόφωρης διαδικασίας, τουλάχιστον για όσους αποκρύπτουν ή δεν αποδίδουν ΦΠΑ που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό (για παράδειγμα τα 3.000 ευρώ). Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής, δεν θα υπάρχει ποσοτικό όριο στην παρανομία. Παράλληλα, με την ίδια αυτόφωρη διαδικασία θα διώκονται και όσοι εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια (σήμερα κατατίθεται μήνυση).

Φόβοι διαφθοράς

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και πρόταση να δώσει την ευχέρεια στους εφοριακούς, και κυρίως τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, να επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα. Το μέτρο αυτό εισηγήθηκε και η τρόικα, αλλά το οικονομικό επιτελείο τηρεί αποστάσεις -όπως και πολλοί εργαζόμενοι του ΣΔΟΕ- καθώς κάτι τέτοιο αφήνει περιθώρια ανάπτυξης νέων φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής.

Οι διατάξεις για την αυτόφωρη δίωξη όσων παρακρατούν τον ΦΠΑ αναμένεται να κατατεθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής στις αρχές του 2011. Μέτρο που θεωρείται διαρθρωτικό από την τρόικα, αλλά και προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου στην αρχή της άνοιξης (Μάρτιος).

Read more...

ΤΡΑΙΝΟΣΕ : ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ


Μείωση του προσωπικού, εξορθολογισμός των υπερωριών, περικοπές δρομολογίων, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των κομίστρων μεταφοράς και εμπορευμάτων, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία...

το επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχει κερδοφορία.Η μισθολογική δαπάνη αναμένεται να συρρικνωθεί από 116,7 εκατομμύρια που ήταν το 2009 σε μόλις 47,5 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Την ίδια στιγμή οι περικοπές συγκεκριμένων ζημιογόνων δρομολογίων που το 2009 γέννησαν λειτουργικές ζημίες ύψους 50,5 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που λειτουργούσαν θα γεννούσαν ζημίες 34,123 εκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η εταιρία θα αποκτήσει μεικτά κέρδη από το 2011 ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έως το τέλος του 2013 θα διαμορφωθούν στα 33,7 εκατομμύρια.


Read more...

ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Σαρωτικές αλλαγές επίκεινται στη δομή λειτουργίας του Δημοσίου από τις αρχές του 2011, με ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, μετακινήσεις των υπεράριθμων υπαλλήλων, αλλά και μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές τονίζουν ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος απολύσεων για χιλιάδες εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν και από την κυβέρνηση προκρίνεται το σχέδιο μετατάξεων για τις προβληματικές ΔΕΚΟ.

Πολλές από τις χρόνιες δυσλειτουργίες του Δημοσίου μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα, εκτιμά ο υπ. Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος εστιάζει στον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού κυρίως με μετατάξεις από αντιπαραγωγικές υπηρεσίες σε άλλες, όπου υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις προσωπικού.
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, που θα διευκολύνει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς σήμερα κυριαρχεί μια γραφειοκρατική δυσκινησία στις μετατάξεις· με αποτέλεσμα ένα ντόμινο δυσλειτουργιών με βασικό θύμα τον πολίτη. Δεν μπορεί, π. χ., να μετακινηθεί εργαζόμενος από έναν δήμο σε έναν κρατικό φορέα.
Κεντρικό σημείο για την ανασύνταξη του Δημοσίου και τις αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι η «απογραφή» των εργαζομένων, την οποία καλούνται οι φορείς να ολοκληρώσουν έως το τέλος του χρόνου. Πρέπει δηλαδή να καταγράψουν αναλυτικά τι «είδους» προσωπικό απασχολούν και βεβαίως εάν έχουν οργανικά κενά ή πλεονάζον προσωπικό.
Η καταγραφή των δεδομένων θα συνοδεύεται από την εκτίμηση των αναγκών που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αποτύπωση των υπεράριθμων υπαλλήλων θα προκύψει, πάντως, και από το πλήθος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στις υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν, π. χ., ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ σε μια επαρχιακή πόλη 10.000 κατοίκων να απασχολεί πολλαπλάσιους υπαλλήλους από ένα αντίστοιχο κατάστημα σε ένα αστικό κέντρο. Επίσης, μια υπηρεσία εφορίας σε έναν μικρό δήμο της Αττικής δεν μπορεί να έχει το ίδιο προσωπικό με την εφορία στον Δήμο Περιστερίου, που αριθμεί 80.000 κατοίκους, λέγεται χαρακτηριστικά.
7 απαντήσεις για τις αλλαγές
1. Πού θα γίνουν μετατάξεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Πρώτον, υπάρχουν οι μετατάξεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Οι υπάλληλοι από τις καταργούμενες νομαρχίες, περίπου 19.000, μετακινούνται αυτοδίκαια σε δήμους και περιφέρειες.
Δεύτερον, οι μετατάξεις που θα προκύψουν από το σχέδιο νόμου που αφορά την Κατάργηση και Συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι των συγχωνευόμενων φορέων θα μεταταγούν σε συναφείς θέσεις του Δημοσίου, κατά προτεραιότητα στον νομό στον οποίο εργάζονται. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό.
Τρίτον, οι μετατάξεις που επιφέρουν οι αλλαγές στον ΟΣΕ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος του υπουργείου Υποδομών προβλέπει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταταγούν, περίπου 1.800, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να εξετάσει ανά νομό τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Με βάση την ενημέρωση που θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους τους ΟΣΕ να επιλέξουν μέσω αιτήσεων τις θέσεις στις οποίες θέλουν να πάνε. Θα τους δίνεται η δυνατότητα τριών επιλογών.
2. Πόσοι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις θα μεταταγούν;
Τον δρόμο της μετάταξης θα πάρουν περίπου 15.000 εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 οι 6.000 φορείς θα συγχωνευθούν και το προσωπικό τους είτε θα μεταταγεί στις νέες δομές (αιρετές περιφέρειες) είτε σε κεντρικές υπηρεσίες των ενοποιημένων δήμων. Η μεταφορά τους θα γίνει με απόφαση των νέων δημοτικών συμβουλίων και θα καταλάβουν προσωποπαγείς θέσεις - δηλαδή θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.
3. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους που «περισσεύουν» από τις προβληματικές ΔΕΚΟ (αστικών συγκοινωνιών κ. ά.);
Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ μεταφορών θα οδηγηθούν σε... σειρά μετατάξεων. Από τη μια, το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα (μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις) και από την άλλη δεκάδες πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής μετατάσσονται στον ελλειμματικό ΗΣΑΠ ή στις επιχειρήσεις ΟΑΣΑ (περίπου 90), ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι συγκεκριμένοι απολυμένοι που μετατάσσονται στις θυγατρικές του ΟΑΣΑ θα ακολουθήσουν και πάλι τον δρόμο της μετάταξης σε κάποιον άλλο αυτή τη φορά οργανισμό του Δημοσίου.
4. Σε ποια φάση είναι η διαδικασία μετάταξης των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής;
Από τους 2.100 που έχουν καταθέσει εδώ και 11 μήνες αιτήσεις μετάταξης σε κάποιον οργανισμό του Δημοσίου, μόλις 550 άτομα έχουν καταφέρει να προσληφθούν, ένα χρόνο μετά, σε θέσεις ορισμένων δήμων, στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, την ΥΠΑ, τα ΕΛΤΑ, τον ΗΣΑΠ και τον ΟΑΕΔ.
5. Τι γίνεται με τη μετάταξη των πιλότων και των τεχνικών της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας;
Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τις περισσότερες από τις 700 μετατάξεις, που προβλέπονται μετά το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα. Προειδοποιούν μάλιστα με απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις 325 πιλότων, 162 τεχνικών και περίπου 200 εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων.
Οι συμβασιούχοι
6. Θα απομακρυνθούν συμβασιούχοι από Δημόσιο και ΟΤΑ;
Περίπου 25.000 συμβασιούχοι αναμένεται να απομακρυνθούν από τον στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Αν και ο υπ. Οικονομικών έκανε λόγο για 10.000 άτομα, στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αφορά περικοπές σε μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων, που δεν αποκλείεται να υπερβούν τις 25.000. Από τους 14.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις περίπου 6.000 θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ για τους υπόλοιπους 8.000, οι οποίοι εργάζονται σε προνοιακά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε. Ε., καταβάλλεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά. Δεν θα ανανεωθούν επίσης οι συμβάσεις σε 5.000 εποχικούς υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων.
7. Υπάρχει κίνδυνος απολύσεων για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις που καταργούνται;
Κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφ. Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες μετά τις συγχωνεύσεις θα παραμείνουν μόλις 2.000.
Read more...

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΟΤΑΝ Η ΙΣΧΥΡΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ...


Ρεπορτάζ : Παναγής Γαλιατσάτος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Τα σημαντικότερα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα από το 1981 ώς το 1985 –οι σταδιακές αλλαγές, η προσαρμογή μέσω της ανάπτυξης και ο δημοκρατικός σχεδιασμός– θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σα βάση για ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό παράδειγμα». Αυτή ήταν η αποτίμηση της κ. Λούκας Κατσέλη...
για την οικονομική πολιτική της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία μάλιστα υποστήριξε σε γεύμα του CEPR, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνας Οικονομικής Πολιτικής.
Από τότε πέρασαν χρόνια, όμως η άποψή της δεν άλλαξε. Η οικονομική πρόταση και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τον Σεπτέμβρη του 2009, είχαν βγει από το χέρι της και συνέκλιναν στον ίδιο παρονομαστή: προσαρμογή μέσω της ανάπτυξης, σταδιακές αλλαγές, και δημοκρατικός σχεδιασμός, αν σε αυτόν τον όρο της κ. Κατσέλη μπορεί να εντάξει κανείς παρεμβάσεις στην παραγωγική δομή, όπως την πρόθεση για επαναφορά του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο...
Στις συνθήκες άγριου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που παρέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009, το πρόγραμμα αυτό δεν είχε καμιά τύχη. Ωστόσο, ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ήταν από εκείνους που αντιστάθηκαν ώς το τέλος στο να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη μείωση των ελλειμμάτων. Η ατάκα της για τις αγορές –«όταν τους δώσεις το ένα χέρι θέλουν να σου δαγκώσουν και το άλλο»– πέρασε στην ιστορία. Η πρόσφατη κόντρα της κ. Κατσέλη με την τρόικα για το θέμα των επιχειρησιακών και συλλογικών συμβάσεων, αλλά και εκείνη η δηλητηριώδης κατακλείδα στο τελευταίο άρθρο της, ότι «όπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία» δεν αιφνιδίασε όσους γνωρίζουν τη λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της και τις δημοσιεύσεις της: Το ΔΝΤ και οι μέθοδοί του ήταν πάντα στο επίκεντρο των ερευνών της, μάλιστα μια από τις πλέον γνωστές δημοσιεύσεις της φέρει τον τίτλο: «Υποτίμηση: μια κριτική αποτίμηση των συνταγών πολιτικής του ΔΝΤ» (1983). Η υπουργός Απασχόλησης ανήκει σε μια σχολή οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι η υποτίμηση (και η εσωτερική που δείχνει να θέλει να προωθήσει η τρόικα στη χώρα μας) μπορεί να έχει αποτελέσματα αντίθετα του προσδοκώμενου.
Εν κατακλείδι πάντως, αυτή η σύγκρουση δεν έβλαψε την κ. Κατσέλη η οποία μετά τον συμβιβασμό για τις επιχειρησιακές συμβάσεις μπορεί να περηφανεύεται, ότι «πέτυχε ό,τι ήθελε». Επιβεβαίωσε όμως τη φήμη της, ως η πλέον «θορυβώδης» υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οπως μπορεί να διαβεβαιώσει σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Απασχόλησης διαθέτει πολύ ισχυρές απόψεις, όχι μόνον ακαδημαϊκές αλλά και πολιτικές. Η ισχυρή θεωρία πάντως δεν έχει βρει αντιστοιχία στις πράξεις. Από τον Οκτώβριο του ’09 ώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματά της στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν πενιχρά.
• Η πρόθεσή της για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco έφερε τους Κινέζους στα όριά τους και υποχρέωσε τον κ. Θ. Πάγκαλο να παρέμβει.
• Η προγραμματική της εξαγγελία ότι θα απλοποιήσει το καθεστώς ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων παρήγαγε μόνο ένα νομοσχέδιο για απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, για το οποίο εκκρεμεί ακόμα το προεδρικό διάταγμα.
• Ο αναπτυξιακός νόμος παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο, δεν πέρασε όμως ποτέ το κατώφλι της Βουλής.
• Το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες σκόνταψε στις αντιρρήσεις της ΕΚΤ και ψηφίστηκε τελικά σημαντικά αλλαγμένο και πιο περιορισμένο από τα αρχικά σχέδια.
• Η λίστα τιμών για το φάρμακο χρειάστηκε τέσσερις προσπάθειες για να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Περισσότερο έλαμψε η κ. Κατσέλη μέσω των συγκρούσεων με τους συναδέλφους της, κατά προτίμηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Γενικά όμως οι σχέσεις της με τους συναδέλφους της δεν είναι καλές. Δεν ήταν ούτε με τους υφισταμένους της. Στον ανασχηματισμό πολλοί περίμεναν ότι θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, όμως ο πρωθυπουργός είχε άλλη άποψη. Η σχέση τους άλλωστε πάει δεκαετίες πίσω, στο Smith και στο Amherst και οι οικογενειακοί θεσμοί είναι στενοί. Τον Οκτώβριο του 2009 άλλωστε, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού σκέφτονταν να της εμπιστευτούν το Οικονομικών.
Read more...

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 2011...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Νέδος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο στη Λιβύη. Το βράδυ της Τρίτης θα επιστρέψει στην Αθήνα για λίγες ώρες και έπειτα θα μεταβεί στο Καζακστάν. Στις τέσσερις ημέρες που θα λείπει από την Αθήνα, η κυβέρνηση θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη των τριών τοποτηρητών, τους οποίους ο ίδιος έχει...
ορίσει: Τους κ. Θ. Πάγκαλο, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούση, οι οποίοι πρακτικά είναι επιφορτισμένοι με το έργο του συντονισμού της κυβέρΣχεδίου, του παράλληλου δηλαδή εσωτερικού πλάνου για τη στροφή της ατζέντας από τα αμιγώς οικονομικά θέματα, σε εκείνα των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές στην Παιδεία, την Υγεία, αλλά και ο εκλογικός νόμος. Στοιχεία του, με κύριο την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ατζέντα συναίνεσης, την οποία φιλοδοξεί να θέσει ο κ. Παπανδρέου στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Tι προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Οτι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τρία πρόσωπα για την παρακολούθηση των ισάριθμων δρόμων που θεωρεί ότι είναι απαραίτητοι για να καταστεί δυνατή η τήρηση σε πορεία εξυγίανσης το 2011. Το θέμα, όμως, είναι αν μπορούν και να συντονίζονται. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονται μεν ότι η κατεύθυνση είναι σωστή, σημειώνουν δε ότι σπάνια έχει «θεσμοθετηθεί» στο παρελθόν με τόση σαφήνεια η ύπαρξη τριών πόλων που θα συνυπάρχουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο-κάτω από τον πρωθυπουργό.
Αν και οι τρεις δεν έχουν μεταξύ τους ανοιχτά θέματα, μένει να αποδειχθεί αν οι αλληλοεπικαλύψεις -οι οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβούν-θα οδηγήσουν και σε υπόγειες συγκρούσεις. Μέχρι τότε πάντως οι μοναδικές υπαρκτές έριδες αφορούν τις αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου. Ο ορισμός του αντιπροέδρου στην κεφαλή της ευθύνης περί την ανάπτυξη δεν ικανοποίησε ορισμένους υπουργούς. Στη σύσκεψη που έγινε μάλιστα την Τετάρτη για την ανάπτυξη, ο κ. Χ. Παμπούκης διέκοπτε τακτικά τον κ. Πάγκαλο προκειμένου να επιδείξει ότι κατέχει καλύτερα τα ζητήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε σε μια γκάμα θεμάτων που ξεκινούσε από τις σκέψεις του για τα επόμενα... φαστ τρακ μέχρι και τον τρόπο εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κ. Παμπούκης δεν επιστρέφει στον λεγόμενο κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης, διατηρεί ωστόσο τη στενή, προσωπική επαφή του με τον πρωθυπουργό.

Οσον αφορά τα σενάρια περί ανάληψης κάποιου ρόλου από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αυτά διαψεύδονται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Ο κ. Βενιζέλος, όπως και πολλοί από τους υπόλοιπους κορυφαίους υπουργούς, βρίσκεται την περίοδο αυτή απλά αντιμέτωπος με το φάσμα των αλλαγών που θα πρέπει να φέρει εις πέρας τις επόμενες 100 ημέρες.
Read more...

ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Το πατριωτικό και αντιμνημονιακό ΠαΣοΚ συναντάται στη... Φιλοθέη. Οχι όμως το όλον πατριωτικό κομμάτι του, αφού ορισμένοι πλέον αποκαλούμενοι και «παλαιοπασόκοι» δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα» μεταξύ τους και προτιμούν να πίνουν τον καφέ τους σε άλλα μέρη, στο Κολωνάκι ή στα καφενεία της...
Στοάς Σπυρομήλιου. Στη Φιλοθέη όμως το πατριωτικό ΠαΣοΚ ξορκίζει κάθε Κυριακή το μνημόνιο. Και όχι μόνο. Ξορκίζει την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, στην οικονομία και κυρίως στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ξορκίζει, τέλος, τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και τα νέα πολιτικά τζάκια στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ.Παπασπύρος , ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Αλ.Μητρόπουλος, παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ, πρώην γενικοί γραμματείς και διευθυντές υπουργείων και ορισμένοι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί μετέχουν κάθε Κυριακή σε πολιτικές συζητήσεις. Οχι, ο επίσης αντιμνημονιακός κ. Ι. Δημαράς πίνει αλλού τον καφέ του. Αλλωστε, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογές, αποφεύγει τον κ. Μητρόπουλο. Συναντήθηκαν ωστόσο πριν από λίγες ημέρες στο Σύνταγμα, ο κ. Μητρόπουλος του ενεχείρισε τη διακήρυξή του, αλλά ο κ. Δημαράς δεν τη δέχθηκε, λέγοντας ότι δεν την κατανοεί. Και αφού δεν την καταλαβαίνει αυτός, πώς θα την καταλάβει ο κόσμος, λέγεται ότι είπε.

Παλαιότερα στη Φιλοθέη έβλεπε κανείς και τον κ. Κ.Σκανδαλίδη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρέα με τον κ. Παπασπύρο της ΑΔΕΔΥ και με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ. Τώρα όμως που έγινε υπουργός αραίωσε τις επισκέψεις του. Ισως επειδή στη Φιλοθέη τελευταίως ασκείται σκληρή κριτική για το μνημόνιο και δεν θέλει τέτοιες κουβέντες, μέλος της κυβέρνησης που είναι. Την τελευταία φορά πάντως που ο κ. Σκανδαλίδης που εμφανίστηκε έφαγε χταποδάκι στη σχάρα συνοδευόμενο από ελιές και ουζάκι, μόνο με δημοσιογράφους.

Για ορισμένους πολιτικούς, επίδοξους πολιτικούς, ωσεί υποψηφίους, συνδικαλιστές, ποδοσφαιριστές, ακόμη και καλλιτέχνες, η Φιλοθέη είναι χώρος για αιρετικές συζητήσεις. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι συναντώνται ξαφνικά, την ίδια ώρα, την ίδια ημέρα και σε διπλανά τραπεζάκια; Η λέξη «μνημόνιο» πάντως ακούγεται περισσότερη από κάθε άλλη στη Φιλοθέη. Ωσάν, είπαν ορισμένοι, να βάλθηκαν όλοι αυτοί να «συνωμοτήσουν» εναντίον του μνημονίου. Και το πατριωτικό ΠαΣοΚ - ανάμεσα στους οποίους και πρώην συνεργάτες του κ. Α. Τσοχατζόπουλου - θυμάται τις παλαιές και ένδοξες ημέρες εξουσίας.

Πολλοί θαμώνες της Φιλοθέης, βλέποντας τόσο πολλούς πολιτικούς και γενικά επωνύμους να συναθροίζονται σ΄ ένα συγκεκριμένο καφέεστιατόριο, μάλλον θα διερωτηθούν τι ακριβώς κάνουν. Το τελευταίο ίσως που θα σκεφθούν είναι ότι όλοι αυτοί, αταίριαστοι μεταξύ τους, με διαφορετικές φιλοδοξίες και ενδιαφέροντα... ίσως να συνωμοτούν ή να οργανώνουν κάτι τέλος πάντων κυριακάτικα, χωρίς τύπους και πρωτόκολλο, μακριά από τις κάμερες. Και όμως ορισμένοι από τους θαμώνες του συγκεκριμένου καφέ-εστιατορίου πέρασαν ως μάρτυρες από την... Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Στο λεγόμενο απόρρητο ημερολόγιο του κ. Μ. Χριστοφοράκου αναγράφονται ορισμένα από τα ραντεβού του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στην «Παλαιά Αγορά». Ολα τα ονόματα που βρέθηκαν σε αυτό το ημερολόγιο κλήθηκαν πάραυτα και έδωσαν εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή, γιατί και πώς συναντήθηκαν με τον κ. Χριστοφοράκο.

ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Στη Φιλοθέη συναντάς ορισμένες φιγούρες πολιτικά.... αταίριαστες.Για παράδειγμα,βλέπει κανείς τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ.Ι.Παπαθανασίου να συνομιλεί με την πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ,καρδιολόγο σήμερα,κυρία Ρόζα Βρεττού.Θέμα της συζήτησης; Πώς θα περιορισθεί το δημόσιο χρέος.Τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου μαζί με την ολλανδή σύζυγό του κ.Ζασλίν Βίνκε και τα παιδιά τους να τρώνε σε διπλανό τραπέζι,με τον κ.Παπαθανασίου πολύ κοντά στο τραπέζι όπου απολαμβάνει τον καφέ της με παρέα δημοσιογράφων η πρώην υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή.Αλλά για τον κ. Σκανδαλίδη το στέκι της Φιλοθέης με τα τραπεζάκια έξω έχει ξεχωριστή σημασία...

Εκεί πήρε την απόφασή του,τον Σεπτέμβριο του 2007, να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ,μαζί με τους κκ.Γ. Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλο.Ολες τις συναντήσεις που είχε,τότε,τις έκανε στο συγκεκριμένο καφέεστιατόριο,ίσως για να θολώνει τα νερά,ίσως επειδή εκεί ένιωθε σαν το δεύτερο πολιτικό γραφείο του.Εκεί συναντούσε πολιτικούς συντάκτες,εκεί συναντούσε τον επιστήθιο φίλο του πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ.Σπ.Παπασπύρο,εκεί συναντούσε τους ψηφοφόρους του από την Α΄ Αθήνας.Και όταν ένα μεσημέρι της Κυριακής,σε μια πολιτικο-συνδικαλιστικο-δημοσιογραφική παρέα, τον ρώτησαν ποιον θα στηρίξει,Παπανδρέου ή Βενιζέλο,ο κ.Σκανδαλίδης τούς είπε: «Πιθανώς δεν ξέρετε.

Θα είμαι και εγώ υποψήφιος».Ρώτησε,βλέπετε,τη γνώμη της παρέας του και πήρε την απόφασή του.Την επομένη κιόλας ημέρα,αφού προηγήθηκαν τρία τηλεφωνήματα,ένα στον κ.Ν.Αθανασάκη,ένα στο γραφείο του κ.Γ. Παπανδρέου και ένα στον κ.Βενιζέλο,ανακοίνωνε στις τηλεοπτικές κάμερες- αλλά όχι στην «Παλαιά Αγορά»- την υποψηφιότητά του.
Read more...

ΦΟΡΟΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΙΧ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Η διαρκής πίεση των αγορών στην ευρωζώνη, η ταχεία υποχώρηση του ευρώ και οι απειλές μετανάστευσης της κρίσης χρέους από την Ιρλανδία στην Πορτογαλία και από εκεί στην Ισπανία, προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες έντονη ανησυχία στη Γερμανία και στη Γαλλία και ενίσχυσαν τις διεργασίες για την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από το κλίμα διαρκούς φθοράς. Πληροφορίες από τις...
ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα κυρίαρχα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν ότι εντάθηκαν οι διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο τόσο για το ιρλανδικό θέμα όσο και για την οριστικοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, που εδώ και καιρό συζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ιρλανδικό πακέτο βοήθειας από Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οριστικοποιείται πιθανότατα σήμερα το βράδυ: θα ανέρχεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ και η διάρκειά του μπορεί να φθάνει στα οκτώ χρόνια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντιλαμβάνονται πως οι μικρές διάρκειες είναι εξουθενωτικές, αντιστρατεύονται τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που αναλαμβάνουν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα και δείχνουν διατεθειμένες να προσφέρουν περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή τους. Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο ανοίγεται ένα παράθυρο ελπίδας για την αυτόματη επιμήκυνση του μεγάλου ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση θα έχει μια ευκαιρία άμεσης διαπραγμάτευσης για την αντίστοιχη επιμήκυνση του δανείου μας από τα τρία στα οκτώ χρόνια. Κάτι τέτοιο θα μετρίαζε την πίεση των αγορών και θα αναιρούσε ένα βασικό επιχείρημα των αγορών, του Ρουμπινί και των κερδοσκόπων, που επιμένουν στην ελληνική χρεοκοπία και κάθε τόσο φτιάχνουν δυσμενές κλίμα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είναι ήδη ενήμερος και προτίθεται να διατυπώσει αυτομάτως το ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα η πίεση στο ευρώ και συνολικά στην ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη μετανάστευση της κρίσης στην Ιβηρική Χερσόνησο επισπεύδει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανών και Γάλλων για την οριστικοποίηση του πάγιου ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων που θα ενεργοποιηθεί από το 2013 και θα έλθει να υποκαταστήσει τον σημερινό, ο οποίος θεωρείται προσωρινός και ατελής. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συνομιλίες και εκτιμάται ότι μπορεί και εντός της προσεχούς εβδομάδας να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία με σκοπό να αναιρεθεί η πίεση των αγορών στην ευρωζώνη και να αποκατασταθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη για τη σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης. Πληροφορίες από το Βερολίνο και το Παρίσι αναφέρουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες έφθασαν πολύ κοντά στο επίμαχο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στα προγράμματα διάσωσης, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε τελικώς αποτέλεσμα. Ωστόσο καταβάλλονται έντονες προσπάθειες να λυθούν οι διαφορές ώστε να πάψουν οι αγγλοσαξονικές αμφισβητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν και αυτές οι πληροφορίες, η Ελλάδα θα ελευθερωθεί διπλά. Θα έχει τη δυνατότητα άμεσης επιμήκυνσης του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ από τρία σε οκτώ χρόνια και επίσης θα έχει συμφωνημένο ένα διάδοχο σχήμα πάγιου μηχανισμού διάσωσης που θα έλθει να καλύψει την Ελλάδα μετά το 2013. Πράγμα που θα την απαλλάξει από τη διαβρωτική απειλή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και θα της επιτρέψει να αφοσιωθεί πραγματικά στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον κύκλο της διαρκούς αμφισβήτησης που την εξουθενώνει και την παραλύει.
Read more...

ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ "ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ" ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ


Τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του παλιού Ορφανοτροφείου Πριγκήπου θα παραλάβει τη Δευτέρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από τη διεύθυνση κτηματολογίου του νησιού της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη.Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει τον κύκλο της μια ιστορία που ξεκίνησε το 1897 με την κατασκευή του κτιρίου, τη μετατροπή του σε ορφανοτροφείο, το κλείσιμο του τελευταίου από τις τουρκικές αρχές το 1964 και την αμφισβήτηση, αρχικά, και αφαίρεση στη συνέχεια, του τίτλου ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου, την περίοδο 1999-2005...
Στις αρχές του μήνα, το Πρωτοδικείο της Πριγκήπου έλαβε την απόφαση περί επιστροφής του κτιρίου στο Πατριαρχείο. Για να γίνει αυτό όμως χρειάστηκε να καταδικαστεί η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αφαίρεση του τίτλου, με μία απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 2010.Η έκβαση της μακρόχρονης αυτής πορείας συνιστά δικαίωση της προσφυγής του Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.Το θεόρατο ξύλινο κτίριο στην κορυφή "του Χριστού" στην Πρίγκηπο είχε κατασκευαστεί με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο-καζίνο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1897, αλλά δεν λειτούργησε ως ξενοδοχείο επειδή οι Οθωμανικές αρχές δεν επέτρεψαν τη λειτουργία καζίνου. Έτσι η γαλλική εταιρία που το είχε κατασκευάσει αποφάσισε να το πουλήσει. Αυτό συνέβη το 1902. Το "Πρίγκηπος Παλλάς" αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη και παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χρησιμοποιηθεί ως ορφανοτροφείο.Το Ορφανοτροφείο άρχισε να λειτουργεί το 1903. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάθηκε από τις τουρκικές αρχές και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική σχολή. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε και πάλι ως ορφανοτροφείο.Το 1964 όμως, το έτος κατά το οποίο ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης υπέστη σωρεία δεινών, έφερε και το τέλος για το Ορφανοτροφείο. Οι αρχές το έκλεισαν με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Μαζί με το Ορφανοτροφείο, έκλεισαν και το παρακείμενο δημοτικό σχολείο. Κατά το ίδιο έτος, έγινε η περίφημη απέλαση περίπου 12.000 ελλήνων της Πόλης που είχαν ελληνική ιθαγένεια με βάση την Ελληνοτουρκική συμφωνία εγκατάστασης του 1930. Πλήγμα δέχθηκε κατά το ίδιο έτος η ελληνική εκπαίδευση στην Πόλη, αλλά ειδικά στην Ίμβρο και την Τένεδο, αφού οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την ελληνική μειονοτική εκπαίδευση στα νησιά αυτά.Από το 1964 μέχρι και τη δεκαετία του 90, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Τη διετία 1990-1991 ο Τούρκος επιχειρηματίας Μπεσίμ Τιμπούκ, πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΝΕΤ που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε ενδιαφέρον για μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο-καζίνο. Στόχος του ήταν να επισκευάσει το κτίριο και να το εκμεταλλευτεί για πενήντα χρόνια. Οι τουρκικές αρχές όμως δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Μετά από μερικά χρόνια άρχισε και η διαδικασία για αμφισβήτηση του τίτλου του Πατριαρχείου. Οι τουρκικές αρχές χαρακτήρισαν "κατειλημμένο" το κτίριο του Ορφανοτροφείου. Στη συνέχεια η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη, εναντίον του Πατριαρχείου. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας.Το 2005 το Πρωτοδικείο Πριγκήπου αποφάσισε ότι το κτίριο δεν ανήκει στο Πατριαρχείο. Ακολούθησε το ίδιο έτος η προσφυγή του Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Έμελλε όμως το θέμα που είχαν προβάλει οι τουρκικές αρχές για να κλείσουν το Ορφανοτροφείο, να είναι ένα από τα σημαντικά σημεία που άνοιξαν το δρόμο για την επιστροφή του κτιρίου στο Πατριαρχείο. Στις 6 Οκτωβρίου 2003 σημειώθηκε καταστροφική πυρκαγιά σε ένα από τα Πριγκηπόνησα, στην Αντιγόνη. Αμέσως μετά την πυρκαγιά αυτή, το Πατριαρχείο απευθύνθηκε στο Δήμο Πριγκηπονήσων αναφέροντας ότι μπορεί να κινδυνεύσει και το Ορφανοτροφείο σε ενδεχόμενη πυρκαγιά στην Πρίκηπο. Το Φεβρουάριο του 2004 ο Δήμος απάντησε στο Πατριαρχείο δεχόμενος το αίτημα, με αποτέλεσμα το Πατριαρχείο να δημιουργήσει σύστημα πυρασφάλειας στο κτίριο του Ορφανοτροφείου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλαβε υπόψη του τη σχετική αλληλογραφία, πράγμα που αναφέρεται στην αρχική απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο στις 8 Ιουλίου 2008.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 15 Ιουνίου 2010 εξέδωσε την τελική του απόφαση. Η Τουρκία καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Αποφασίστηκε να επιστραφεί ο τίτλος στο Πατριαρχείο και για καταβολή 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη στο Πατριαρχείο. Το Δικαστήριο ανέφερε ότι ο τίτλος πρέπει να επιστραφεί εντός τριών μηνών.Αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν η αποκατάσταση. Με εισήγηση των δικηγόρων του Πατριαρχείου, ζητήθηκε από το Πρωτοδικείο της Πριγκήπου να γίνει αναψηλάφηση της απόφασης που είχε ληφθεί το 2005. Η αναψηλάφηση έγινε και το Πρωτοδικείο στις 3 Νοεμβρίου διόρθωσε ουσιαστικά την προηγούμενη απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφερόταν ότι «ο τίτλος του κτιρίου θα επιστραφεί στο Ρωμέϊκο Πατριαρχείο».Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει ότι το κτίριο θα επισκευαστεί και θα λειτουργήσει ως διεθνές οικολογικό κέντρο. Πράγμα για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμόδιου επιτρόπου.


Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΣΥΝΑΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ"...


Τη ρητή βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένης της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, που συνιστούν πλέον μονόδρομο λόγω και των πιέσεων της τρόικας, καθιστά σαφή μέσω συνέντευξης προς την «Καθημερινή της Κυριακής» ο...
πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει συγκεκριμένα πως «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» καθώς η «κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια», ενώ ειδικά για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ σημειώνει πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι».

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι η τέταρτη δόση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει και απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα άλλα κόμματα σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση στην παιδεία, οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ. «Εκ μέρους μου η πόρτα είναι και θα είναι πάντα ανοικτή», αναφέρει χαρακτηριστικά, παρότι αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τη σύσταση Εξεταστικής για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της χώρας.
Read more...

ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας, κάτι που μπορεί να συμβεί και μέσα στην Κυριακή, ανοίγει τον δρόμο για να διατυπωθεί και- κυρίως να ικανοποιηθεί αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρέους. Το πακέτο στήριξης της...
Ιρλανδίας θα κυμανθεί μεταξύ 80- 90 δισ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 8- 9 χρόνια. Αντιθέτως, το χρέος της Ελλάδας είναι 110 δισ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς της τρόικας άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αδύναμες οικονομίες όπως της Ιρλανδίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να πετύχουν δημοσιονομική αναδιάρθρωση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ταυτοχρόνως, ο χρόνος αποπληρωμής της Ιρλανδίας θα δημιουργήσει «στήριξη δύο ταχυτήτων» με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας, γεγονός που θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στο ευρώ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τον προβληματισμό της τρόικας και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας.
Δεν αποκλείεται όμως η χώρα μας να βρεθεί και πάλι το έλεος των διεθνών αγορών για κάποιο χρονικό διάστημα, μιας και η επιμήκυνση του χρέους δεν γίνεται αυτομάτως αλλά χρειάζεται να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις που μετέχουν στον μηχανισμό και σε κάποιες περιπτώσεις- όπως της Γερμανίας από τα εθνικά κοινοβούλια.

Read more...