Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκίνησε αναστενάζοντας…


«Πρώτο μικρό βήμα, η συμφωνία»…

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό κι άρχισε να μιλάει. Οι πρώτες του λέξεις: Χρειάστηκαν 3 συνεδριάσεις, ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως…
Ελλάδα και ως Ευρώπη.

Στη συνέχεια μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού και υπογράμμισε, πως «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα». Χαρακτήρισε τη συμφωνία σαν «το πρώτο μικρό βήμα».

Και όσον αφορά το χρέος είπε, πως «όλοι έχουν να κερδίσουν από μία έξυπνη αναδιάρθρωσή του»…

Read more...

Κουτσούμπας: Παράταση μνημονίου η συμφωνία


koutsoumpas-a-566x330
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -ανεξαρτήτως του πώς θα ονομαστεί- «αποτελεί παράταση της δανειακής σύμβασης, παράταση δηλαδή μνημονίου», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μιλώντας πριν από λίγο σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «όλα τ’ άλλα που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη περί τέλους του μνημονίου και διαχωρισμού της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
«Γιατί δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό. Το μνημόνιο είναι η εξειδίκευση των μέτρων που περιγράφονται στη δανειακή σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι όπως κι αν βαφτιστούν οι μηχανισμοί επιτήρησης και ανεξαρτήτως ποσοστού ισχύος των μνημονιακών μέτρων και αντικαταστάσεων των υπολοίπων με ισοδύναμα κατά τη συνταγή του ΟΟΣΑ, «η κυβέρνηση τον λογαριασμό στον λαό θα τον στείλει να τον πληρώσει, όπως ακριβώς έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε σημείωσε ακόμη ότι διά στόματος πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών και άλλων στελεχών η κυβέρνηση αναγνώρισε τη στενή συνεργασία και τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, «δηλαδή την τρόικα», από μόνη της ζήτησε παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων της, «δηλαδή του μνημονίου», δεσμευόμενη ότι θα υλοποιήσει το 70% όσων είχαν συμφωνηθεί, αναγνώρισε ως επίτευγμα το «ματωμένο πλεόνασμα» που πέτυχε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και ότι δεν είναι δογματική με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Χαρακτήρισε ως το πλέον εξοργιστικό την ανακοίνωση «πως τα ψίχουλα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως η 13η σύνταξη, αφορά μόνο συνταξιούχους που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό και είναι λιγότερο από δύο ευρώ τη μέρα για κάθε δικαιούχο».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ολική επιστροφή στο Μνημόνιο από την κυβέρνηση Τσίπρα


djissel_708
 Ως ολική επιστροφή στο Μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συμφωνία Ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ντάισεμπλουμ – Μοσκοβισί – Λαγκάρντ η κυβέρνηση αποδέχεται όλες τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, και εφόσον η Τρόικα (οι Θεσμοί) μετά από αξιολόγηση εγκρίνουν τις ελληνικές προτάσεις για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, θα εισηγηθούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Οι δηλώσεις
Ντάισλεμπλουμ: Υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για σχέσεις εμπιστοσύνης και σήμερα και κάναμε ένα σημαντικό νήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος.
Θα ήθελα να τονίσω τα κύρια σημεία αυτής της συμφωνίας. Αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών. Η επιτυχής συμφωνίας θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα. Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις
Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης
Ο σκοπός του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη. Απόψε έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται.
Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.
Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη
Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.
Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος
Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές. Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα
Λακάρντ: Το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε. Κουραστική και εποικοδομητική η συμφωνία. Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων. Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων
Ρέγκλινγκ:  Από το EFSF θα κατατεθούν στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ θα παραταθούν για ακόμη 4 μήνες.
Αυτή είναι η συμφωνία των Βρυξελλών


Read more...

Η Τρόικα επιστρέφει τον Απρίλιο, τετράμηνη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος

ntaiseleurogroup-thumb-large

Τετράμηνη επέκταση του προγράμματος με όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπει η συμφωνία επί χάρτου που επετεύχθη στο Eurogroup.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ «δένει» ουσιαστικά την ελληνική πλευρά ώστε να πάρει άλλο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσει το πακέτο ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο συμφώνησε η ελληνική πλευρά.
Πρόκειται για ένα κείμενο συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα.
Οπως ορίζει η συμφωνία θα υπάρχει κανονικά πρόγραμμα με τη γνωστή διαδικασία αξιολόγησης καθώς και απόφαση του Eurogroup πριν από κάθε εκταμίευση δόσης.
Η αξιολόγηση θα γίνει από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ τον Απρίλιο.
Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του χρέους, ενώ για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το non paper του Μαξίμου για την συμφωνία


ImageHandler.ashx (2)
Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, χρόνος που θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει  όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Για τη «λίστα Λαγκάρντ» Ξεκινάει στις 25 Φεβρουαρίου στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

papakonstantinouΗ δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015. Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Η έναρξη της δίκης θα γίνει πρωί, αλλά όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκινούν αργά το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας. Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από την Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου. Πάντως, το νομικό παράδοξο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως έλεγαν νομικοί, είναι ότι στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν και μετέχουν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (και ένας αναπληρωματικός αντιπρόεδρος του ΣτΕ), αλλά πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτης. Δηλαδή, στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι χαμηλότερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ. Οι δικαστές Από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο τα εξής τακτικά μέλη: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Γεννήθηκε στον Πειραιά και τον ερχόμενο Ιούνιο εγκαταλείπει το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήχθη στο δικαστικό σώμα τον Απριλίου 1997. Προήχθη σε αντιπρόεδρο τον Ιούλιο του 2010. Από νέα ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά δρώμενα του ΣτΕ. Ξεκίνησε το 1982 ως γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, το 1993 εκλέγεται αντιπρόεδρος της Ένωσης και την τριετία 1996-1999 πρόεδρος. Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ. Το απολυτήριο του εξατάξιου Γυμνασίου το έλαβε από το Κοπανάκι Μεσσηνίας. Εισήχθη στην Νομική Σχολή Αθηνών και το 1973 έλαβε το πτυχίο του. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών το 1977 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (D.E.A.) από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I), ενώ την διετία 1983-1984 παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Paris I σε θέματα Δημοσίου και Κοινοτικού Δικαίου. Τον Ιανουάριο του 1978 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και στο βαθμό του αντιπροέδρου προήχθη τον Ιούλιο του 2009. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος (2010-2011) και του Γ΄ Τμήματος (2011-2013). Την τριετία 2009-2012 διετέλεσε μέλος της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών. Ήταν πρόεδρος της ¨Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ την διετία 1987-1988. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σύμβουλος Επικρατείας. Ο πατέρας της, ο αείμνηστος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, συμμετείχε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου στην δίκη του Ανδρέου Παπανδρέου (Μάρτιο του 1991). Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πρώτα χρόνια δικηγόρησε στην Αθήνα (1980-1982), αλλά στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 1982, εισήχθη στο δικαστικό σώμα. Στον βαθμό τής συμβούλου Επικρατείας προήχθη το 2000. Το μεγαλύτερο μέρος της δικαστικής της σταδιοδρομίας υπηρέτησε στο Ε΄ Τμήμα (υπηρετεί και σήμερα). Ήταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις περιβαλλοντικού κατά κανόνα ενδιαφέροντος, τόσο στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όσο και στο Ε΄ Τμήμα. Το 1989 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I. Δύο θητείες (1993-1995 και 2000-2001) διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Μαρίνα Παπαδοπούλου, σύμβουλος Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το εξατάξιο Γυμνάσιο πέτυχε στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 έλαβε το πτυχίο της. Δικηγόρησε στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 1985, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο και το 2009 προήχθη στο βαθμό του συμβούλου Επικρατείας. Σήμερα είναι ενταγμένη στην δύναμη του ΣΤ΄ Τμήματος. Την διετία 2003-2004 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, σύμβουλος Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το εξατάξιο Γυμνάσιο πέτυχε στην Νομική Σχολή Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1976. Την επταετία 1979-1986 δικηγόρησε στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 1987 εισήλθε στο δικαστικό σώμα και τον Αύγουστο του 2010 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας. Υπηρετεί στο Δ΄ Τμήμα και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η πολιτική σκέψη του Θουκυδίδη». Ταξιαρχία Κόμβου, σύμβουλος Επικρατείας. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούλιο του 1989 εισήλθε στο χώρο της Δικαιοσύνης και τον Σεπτεμβρίου 2011 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας. Υπηρετεί στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών και της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και της Ελευθερίες. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ταμίας) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ. Παράλληλα, από το ΣτΕ έχουν κληρωθεί τρία αναπληρωματικά μέλη τα οποία είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και Εμμανουήλ Κουσιούρης. Από τον Άρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο συμμετέχουν τα εξής τακτικά μέλη: Νικόλαος Πάσσος, αρεοπαγίτης και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Γεννήθηκε Στην Αθήνα και έλαβε το πτυχίο του από την Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Απρίλιο του 1977 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Αύγουστο του 2008. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου. Κατάγεται από το Αίγιο και είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον εισαγγελικό κλάδο εισήχθη τον Νοέμβριο του 1978 και προήχθη στην θέση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Κωνσταντίνος Τσόλας, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στις Χαλκιάδες Άρτας. Τον Μάιο του 1978 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και τον Αυγούστου του 2009 ανέλαβε καθήκοντα αρεοπαγίτη. Δημήτριος Κράνης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στη Λαμία και το πτυχίο του το έλαβε από την Νομική Σχολή Αθηνών. Από τις 10 Μαΐου του 1978 είναι στον δικαστικό κλάδο και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Αύγουστο του 2010. Δημήτριος Κόμης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής και έλαβε το πτυχίο του από την Νομική Σχολή Αθηνών. Στο δικαστικό σώμα εισήχθη τον Αύγουστο του 1978 και τον Ιούλιο του 2010 ανέλαβε καθήκοντα αρεοπαγίτη. Αντώνης Ζευγώλης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου και έλαβε το πτυχίο τους από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 23 Αυγούστου 1978 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και μετά από 32 χρόνια κατέλαβε τη θέση του αρεοπαγίτη. Αργύριος Σταυράκης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Κοινότητα Λόγγα Μεσσηνίας. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1978 και τον Νοέμβριο του 2010 έλαβε το βαθμό του αρεοπαγίτη. Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Καβάλα και έλαβε το πτυχίο της από την Νομική Σχολή Αθηνών. Η είσοδος της στο δικαστικό σώμα έγινε τον Νοέμβριο του 1978 και το 2012 προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη. Να επισημανθεί ότι οι αρεοπαγίτες (εκτός του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσου) εισήλθαν όλοι στο δικαστικό σώμα το 1978. Αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο είναι οι αρεοπαγίτες, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης, ενώ αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπομπόλης. Οι πρώτοι μάρτυρες Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσος συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων. Οι πρώτοι μάρτυρες είναι: Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο), Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ, Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του, Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ετοίμαζαν «ξαφνικό θάνατο»…


Συμφωνία για παράταση 4 μηνών…

Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στη Μάρα Ζαχαρέα, η παράταση που μας ‘δωσαν είναι 4 και όχι 6 μηνών (μέχρι τέλος Ιουνίου).

Κι ακόμη, πως στη Γερμανία τα επιτελεία Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν κάνει εισήγηση για «ξαφνικό θάνατο» της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν θα είχαμε απόψε συμφωνία. 

Και… 
αν αυτό γινόταν, όπως είπε ο σχολιαστής του STAR, θα υπήρχαν και επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, από την ερχόμενη Τρίτη, κιόλας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του καναλιού, Θ. Αθανασίου, στη συμφωνία δεν προβλέπονται μέτρα λιτότητας, αλλά κι άλλες μεταρρυθμίσεις...

Read more...

Υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup


eurogroup
Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο Ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπάρχει συμφωνία.
Την είδηση επιβεβαιώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το Eurogroup στο οποίο παρουσιάζεται στους 19 ΥΠΟΙΚ της ΕΕ, η πρόταση για το νέο Μνημόνιο που όπως φαίνεται αποφάσισε να υπογράψει η Ελλάδα.
Για συμφωνία επί γραπτού κειμένου κάνουν λόγο πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ειχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης και του ΔNΤ με την ελληνική και τη γερμανική πλευρά.
Πηγή της ΕΚΤ: Υπάρχει κείμενο στα χέρια του Ντάισελμπλουμ και έχει την υπογραφή πολύ σπουδαίων προσώπων.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αναβάλλονται για δύο μήνες οι κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα


pirosvestiki
Αναβάλλονται οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, έτους 2015, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες. Αυτό ορίζεται σε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 (τεύχος Β΄, Αρ. Φύλλου 251).
Όπως σημειώνεται, η αναβολή των τακτικών κρίσεων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος 2015 αποφασίστηκε διότι «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, με την δημοσίευση των συναφών διοικητικών πράξεων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης, που συστάθηκε με το υπ’ αριθμ. 24/27.1.2015 Προεδρικό Διάταγμα (Α΄ 20)».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ο Δ. Τσουκαλάς νέος γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο Δ. Τσουκαλάς νέος γενικός γραμματέας Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΝέος γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσουκαλάς υπήρξε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.
http://www.zougla.gr/politiki/article/o-d-tsoukalas-neos-genikos-gramateas-dikitikis-metari8misis


Απίστευτο και όμως ελληνικό...

Πόθεν έσχες: Ο Δημήτρης Τσουκαλάς του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1.000.000 ευρώ εφάπαξ

Ο Δημήτρης ΤσουκαλάςΤίτλους ιδιοκτησίας σε 13 ακίνητα απέκτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τη διετία 2010-2011 - Η μοτοσυκλέτα των 26.000 ευρώ και το ΙΧ των 44.000 ευρώ

Στις τραπεζικές καταθέσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατούσε επι χρόνια στην Ελλάδα και που τώρα καλούνται να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια. 



Ειδικότερα, ο πρώην συνδικαλιστής και νυν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 350.000 ευρώ και 650.000 ευρώ και ως προέλευση χρημάτων δηλώνει «αποζημίωση συνταξιοδότησης». Δηλαδή 1.000.000 για εφάπαξ!

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και άλλους λογαριασμούς στην Ελληνική και Alpha Bank ύψους 36 χιλιάδων ευρώ και 30 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα . 

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι τη διετία 2010-2011 που η χώρα έμπαινε στο μνημόνιο ο κ. Τσουκαλάς αγόραζε διαμέρισμα στην Βάρη αντικειμενικής αξίας 170 χιλιάδων ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα απέκτησε από κληρονομία ακόμη επτά τίτλους ιδιοκτησίας από κληρονομιά 

Επιπλέον διαθέτει 2 ΙΧ  εκ των οποίων το ένα 2300 cc και αξίας αγοράς 44 χιλιάδων ευρώ μίας μοτοσυκλέτας 1200cc αξίας 26 χιλίαδων ευρώ .

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τα εισοδήματα καθώς ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε το 2012 840.831,07 ευρώ, το 2011 529.538 ευρώ και το 2010 102.670 ευρώ.
http://www.protothema.gr/politics/article/337318/o-dimitris-tsoukalas-tou-suriza-pire-1000000-euro-os-efapax/

Read more...

Μέρκελ: Όταν μιλάμε για παράταση του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό


018DE670DAD8AE6AAC5DA1CB36D9456E

Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ήταν το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup επί του ελληνικού αιτήματος.
Έχουμε την ευθύνη ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, όπως επίσης και να εισακουστεί η ψήφος του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση.
Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο που να μιλά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ο γάλλος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα του Spiegel ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit.
Η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Ολάντ. Πρέπει να κάνουμε το παν, τόσο εμείς, όσο και η ελληνική κυβέρνηση για τη μέγιστη συνοχή στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ολάντ απάντησε πως δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Ευχόμαστε να υπάρξει μία βελτίωση στην ουσία των όσων είπαμε, ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε στην ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα».
Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες για αυτό. Θα καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να γίνει αυτό, δήλωσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι όταν μιλάμε για παράταση του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μελίνα, Ελύτης, Καστοριάδης, Κάλλας και Παπανικολάου στα νέα χαρτονομίσματα της δραχμής (εικόνες)


kallas
Πάρτι γίνεται στο Twitter, όπου οι χρήστες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, έχουν… τυπώσει ήδη τα χαρτονομίσματα της δραχμής, βλέποντας μπροστά τους τον κάβο, στον οποίο οδηγούν το καράβι Ελλάδα, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, μαζί με τις πλατφόρμες και τις συνιστώσες τους.
Οι ευφυείς, εκ του αποτελέσματος, χρήστες έχουν δώσει δε και την απεικόνιση του κάθε χαρτονομίσματος με πρόσωπα υψηλού κύρους και κοινής αποδοχής, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Απολαύστε τις εικόνες και τα… χάλια μας:
– Το χαρτονόμισμα των 50 δραχμών να είναι πράσινου χρώματος και να φιλοξενεί τον Κορνήλιο Καστοριάδη
kastoriadis
– Το χαρτονόμισμα των 100 δραχμών να είναι ροζ και να φιλοξενεί τη Μελίνα Μερκούρη
melina
– Το 200αρικο να είναι χρώματος πορτοκαλί με τον Οδυσσέα Ελύτη
elytis
– Το χαρτονόμισμα των 500 δραχμών να είναι μπλε και να έχει τη Μαρία Κάλλας
kallas
– Το χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών να είναι γκρι και να έχει, όπως και το παλιό χαρτονόμισμα, τον Γεώργιο Παπανικολάου
papanikolaou

Read more...

Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ: Πρόθυμη η Γερμανία να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ


p1-Waterfront
Πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι μία ομάδα με «μπροστάρη» την Γερμανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Edward Scicluna.
«Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι κανόνες και το Eurogroup», ανέφερε σε συνέντευξή του πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Είναι πολύ νέοι και αυτό είναι μειονέκτημα για αυτούς», δήλωσε αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
«Νομίζω πως έχουμε φθάσει ένα σημείο που θα πούνε στην Ελλάδα, εάν στα αλήθεια θέλεις να φύγεις, φύγε. Και νομίζω ότι το εννοούν, διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι θα είναι σκληροί και θα επιμείνουν η Ελλάδα να ξεπληρώσει την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη-μέλη, σεβόμενοι τους όρους», τόνισε ο Μαλτέζος υπουργός.
http://lykavitos.gr/

Read more...

«Βόμβα» Spiegel: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη


Spiegel
Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί στο Eurogroup τους όρους παράτασης του δανειακού προγράμματος, στο παρασκήνιο εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Αυτό αναφέρει στο κύριο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» -στην ηλεκτρονική του έκδοση- επικαλούμενο πηγές από τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη ετοιμάσει σενάρια έκτακτης ανάγκης για να εξετάσουν τις συνέπειες της εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση και το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι υπόλοιπες χώρες.
Όπως αναφέρει το περιοδικό η Ε.Ε και η Ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει ένα τοίχος προστασίας της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια με σκοπό να διαχειριστούν καλύτερα τις όποιες συνέπειες μιας αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την Νομισματική Ένωση.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
http://lykavitos.gr/

Read more...