Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Διαφωνούσαν στα αυθαίρετα, τα βρήκαν... στις καμπάνες!


newpost.gr
Διαφωνούσαν στα αυθαίρετα, τα βρήκαν... στις καμπάνες!
Τί και αν το ζήτημα με τους ΧΥΤΑ στη χώρα μας δεν έχει λυθεί ακόμα, τι και αν η περιβαλλοντική καταστροφή στον Ασωπό συνεχίζεται και τα σκουπίδια από εργοστασιακές μονάδες μολύνουν ακόμη πολλούς ελληνικούς ποταμούς το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε μια καθοριστικής σημασίας απόφαση για το οικολογικό μέλλον του τόπου.

Το υπουργείο, με πρωτοβουλία (φυσικά) της Τίνας Μπιρμπίλη και συνεχιστή της εμπνευσμένης αυτής ιδέας τον κ. Παπακωσταντίνου, δίνει τέλος στη χρήση της καμπάνας των απανταχού εν Ελλάδι εκκλησιών!

Ο ενοχλητικός αυτός ήχος της καμπάνας που ταλανίζει εδώ και χρόνια τα ευαίσθητα αυτιά του έλληνα επιτέλους θα σταματήσει. Διότι κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ήχος μιας καμπάνας ίσως λειτουργεί ως αφύπνιση ή ως υπενθύμιση υποχρεώσεων ( για ποίον χτυπάει καμπάνα; Μήπως ξεχάσαμε να πληρώσουμε την δόση του δανείου, μήπως έρχονται νέες περικοπές μισθών στους εργαζομένους;) Πως αλλιώς, δίχως λίγη δόση χιούμορ, να αντιμετωπίσει και να ερμηνεύσει κανείς τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το ΥΠΕΚΑ για την χρήση της καμπάνας ως ρολογιού κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Μάλιστα στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση προτείνεται, όπως αναφέρεται, «και ρύθμιση για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου την οποία έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον περιορισμό και έλεγχο της έντασης με την οποία θα χτυπούν τούδε και στο εξής οι καμπάνες των εκκλησιών».

Εξάλλου, όσοι διαμένουν κοντά σε εκκλησίες θα μπορούν πλέον να ακούνε πιο καθαρά τους θορύβους από τις χαλασμένες εξατμήσεις των αυτοκινήτων και τις ασταμάτητες κόρνες των οδηγών.

Υ.Γ: Έπειτα από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ Μπιρμπίλη και Παπακωσταντίνου σε προσωπικό και σε... υπουργικό επίπεδο για την ρύθμιση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων – διαφωνία που στοίχισε στην «πράσινη» Τίνα την θέση της στο ΥΠΕΚΑ- οι δύο συνάδελφοι τα βρήκαν τουλάχιστον στη ρύθμιση για τις... καμπάνες!

Α.Γ

Read more...

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής καταθέτει την Τρίτη ο Γ.Παπαντωνίου

Υπόθεση των υποβρυχίων

Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου
Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου έχει προγραμματιστεί να καταθέσει αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής που διερευνά την εξέλιξη των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια από το 2002 μέχρι το 2009.

Η κατάθεση του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας την περίοδο 2002 -2004, αναμένεται με ενδιαφέρον από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς, όπως τόνιζαν, θα ρίξει φως σχετικά με την εξέλιξη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, θέμα στο οποίο εστιάζεται κυρίως η έρευνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δημοψήφισμα, αυθαίρετα και βία στα γήπεδα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Πέντε νομοσχέδια επί τάπητος

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός κατά το Υπουργικό Συμβούλιο
Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός κατά το Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει την Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

1. Σχέδιο νόμου: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Γ.Παπακωνσταντίνου)

2. Σχέδιο νόμου: Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών (Γ.Παπακωνσταντίνου)

3. Σχέδιο νόμου: Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις (Φ.Γεννηματά)

4. Σχέδιο νόμου: Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος (Χ.Καστανίδης)

5. Σχέδιο νόμου: Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (Π.Γερουλάνος)

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο άγνωστος καβγάς Βενιζέλου - Λοβέρδου...



Όπως έχουν γράψει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αποκτήσει προβάδισμα μέσα στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολλούς.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως την προηγούμενη εβδομάδα ο... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε λεκτική διαμάχη σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η αιτία; Ο χειρισμός της υπόθεσης "επιλεκτική χρεοκοπία". Μάλιστα, οι δύο άνδρες λογομάχησαν λεκτικά για αρκετά λεπτά, ωστόσο στη συνέχεια δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και επήλθε η... συμφιλίωση.

Πάντως, και άλλοι υπουργοί αναμένεται να σηκώσουν μπαϊράκι τις επόμενες ημέρες. Και ο στόχος τους θα είναι πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπερ - συντονιστής...
parapolitika.gr



Read more...

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα ενδεικτική λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι νέα λίστα δεν είναι οριστική και το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι νέα λίστα δεν είναι οριστική και το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στα χέρια του υπουργού Εργασίας βρίσκεται η νέα ενδεικτική λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τίθεται σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Η εφαρμογή της θα αφορά κατ' αρχήν το 80% των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή, ενώ για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζομένους και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000 εργαζομένους.

Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.

Ο αριθµός αυτός, είναι ήδη µειωµένος εξαιτίας της ανεργίας που έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες οικοδόµους.

Η διαρκής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Κωνσταντινίδη, έχει εισηγηθεί συγκεκριμένα κριτήρια μετά τα οποία θα γίνεται στο εξής και κάθε τρία χρόνια η αξιολόγηση.

Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα.

Τα κριτήρια βαρύτητας και ανθυγιεινότητας είναι τα κυλιόμενα ωράρια, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο και η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων, εργατικών ατυχημάτων, το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασία, η διεθνής βιβλιογραφία και στοχαστικές (πιθανολογικές) προσεγγίσεις και εμπειρικά δεδομένα.

Εκτός λίστας

Εκτός λίστας θα βρεθούν τελικά οι (περί τις 60.000) διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και κάποιες ειδικότητες στον χώρο του τουρισµού και επισιτισµού.

Ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών κ.α.

Ακόμη εργαζόμενοι σε αντικείμενα που έχουν καταργηθεί όπως οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία αμιάντου η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί.

Τέλος, ειδικές κατηγορίες οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα.

Εντός λίστας

Εντάσσονται σε καθεστώς ΒΑΕ οι αγρεργάτες και οι αλλιεργάτες, το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων

Επίσης, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται σε χώρους βαρειάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, σε βιολογικούς καθαρισμούς, τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας ή έρευνας και ανάπτυξης, μηχανοδηγοί (μετρό) και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Ειδικές ρυθμίσεις

Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3600 ένσημα), δεν θα θιγούν και θα διατηρήσουν το σημερινό - ευνοϊκότερο - ασφαλιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ασφαλιστικού νόμου, (ν.3863/2010), οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα, εφόσον μέχρι τις 31/12/2015 έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, έχουν δηλαδή πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε ΒΑΕ και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον Πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ν. 1902/90).

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να «εξαγοράσουν» ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσουν περισσότερα ένσημα στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδοτικής αναγνώρισης μέρους του εργασιακού χρόνου που έχει προηγηθεί.

Δηλώσεις Κουτρουμάνη

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, με τη νέα λίστα επιχειρείται η επίλυση μιας δεκαετούς εκκρεμότητας από την ψήφιση του Ν.3029 το 2002 που πήρε πολλές παρατάσεις και αναβολές και ο εξορθολογισμός ενός συστήματος που διαμορφώθηκε τα τελευταία 60 χρόνια, χωρίς να έχει ρυθμιστεί ουσιαστικά.

Ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι νέα λίστα δεν είναι οριστική και το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων ώστε να αποτυπωθεί τελικά ένα πόρισμα επιστηµονικά τεκµηριωµένο και κοινωνικά δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι οι συνέπειες αφορούν μόνο τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και δεν σχετίζεται ούτε με την καταβολή των επιδομάτων ούτε συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ

Την αντίθεσή της με κάθε περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που δεν βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Στη σχετικά ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, ότι «το πόρισμα της επιτροπής που παραδόθηκε σήμερα στον υπουργό Εργασίας, έχει σημαντικές αδικίες και αυθαιρεσίες, την ώρα που τα συνδικάτα επιθυμούν και διεκδικούν μια αγορά εργασίας η οποία θα διασφαλίζει την υγεία και την ακεραιότητα των εργαζομένων».

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να αυθαιρετεί με τον ατεκμηρίωτο αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων επειδή προβλέφθηκε στο Μεσοπρόσθεσμο σχέδιο η μείωση κατά 10% των ΒΑΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ομόφωνο «όχι» των πρυτάνεων στο νομοσχέδιο

Θα ζητήσουν συναντήσεις με Παπανδρέου και Παπούλια


http://img.protothema.gr/563B603A78B1601D7DE2C00C1F9962EA.jpg
Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επαναβεβαίωσαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών.

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αποδομεί το δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνοεί τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφωρα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια.

«Ζητούμε από τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις μας» τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τη Δευτέρα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου.

Όπως σημείωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.

Ως προς τις αντιδράσεις, σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο. «Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν» τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου» πρόσθεσε, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι «οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας».

Πάντως, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών διέψευσε την πληροφορία, που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο ίδρυμα που διοικεί, σε περίπτωση που γίνει το νομοσχέδιο, νόμος του κράτους από τη Βουλή. «Ανέφεραν το πανεπιστήμιο ως ταραχοποιό. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο» τόνισε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στην τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. «Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε, γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Αλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες 20 και 30 χρόνια» ανέφερε.

Ο κ. Μυλόπουλος πρόσθεσε ότι καθήκον των καθηγητών είναι να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αποτρέψουν τη μετατροπή του «σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς», ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής επέμεναν στο ομόφωνο της απόφασης τους. «Κάποιοι λένε ότι διαφωνούν οι πρυτάνεις» τόνισε ο πρύτανης του Παν/μιου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Η αλήθεια είναι ότι διαφωνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο κείμενο στήριξης του νομοσχεδίου, που έχουν υπογράψει περισσότερα από 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 2.500 μέλη. Οι 250 δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές».

Read more...

Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Προσεχώς στο Υπουργικό

Ο Χάρης Καστανίδης στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου νόμου
Ο Χάρης Καστανίδης στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου νόμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία», χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, τη σύνταξη νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, το οποίο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα «είναι θεσμός άμεσης και, εν πολλοίς, συμμετοχικής δημοκρατίας και με την ενεργοποίησή του ενισχύεται η πολιτική συμμετοχή, τονώνεται η αντιπροσώπευση, διευρύνεται η δημοκρατία και εμβαθύνεται η λαϊκή κυριαρχία».

Επισήμανε ότι στο Σύνταγμά μας, όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του 1985/1986, προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος:

Το πρώτο αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα μπορεί να τεθούν και άλλα, πέρα από την εξωτερική πολιτική, όπως η λειτουργία της δημοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της δεσμευτικότητάς του, που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Πάντως, το υπουργείο προσανατολίζεται προς τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του.

Ο δεύτερος τύπος κατοχυρώθηκε στην αναθεώρηση του 1985/1986. Αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 (δηλαδή 180 ψήφους) του συνόλου του βουλευτών.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού. Οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου καταστρώνονται σε οκτώ κεφάλαια και οι κυριότερες επιλογές του είναι οι εξής:

  • οροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα,
  • ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας,
  • η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια,
  • οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,
  • επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,
  • η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς,
  • η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές
  • το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε «εξαιρετική πολιτική ιδέα» να έχουμε στο μέλλον δημοψηφίσματα μετά από πρωτοβουλία των πολιτών, αλλά σημείωσε ότι αυτό, επί του παρόντος, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς το κόστος ενός δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, μετά το δημοψήφισμα για τη βασιλεία, αλλά το υπολογίζει περίπου στο κόστος των ευρωεκλογών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ θα γιορτάσουν οι μουσουλμάνοι της Αττικής το ραμαζάνι

Σε στεγασμένους χώρους

Στιγμιότυπο από τον περσινό εορτασμό, ο οποίος έγινε στο Κέντρο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από τον περσινό εορτασμό, ο οποίος έγινε στο Κέντρο της Αθήνας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών θα γιορτάσουν οι μουσουλμάνοι της Αθήνας, το ραμαζάνι.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποφασίσθηκε οι δύο στεγασμένοι χώροι στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ να παραχωρηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα σε σύσκεψη των γγ Κοινωνικής Συνοχής και Πληθυσμού, Ανδρέα Τάκη, γγ Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, γγ Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρη Τασούλα και γγ Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής,

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις, ή σωματεία, που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα Διοικητικά Συμβούλια του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ τις αιτήσεις τους έως τις 17 Αυγούστου 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μονομαχία Ραγκούση- Ρέππα στο... Ελ Ταξί


newpost.gr
Μονομαχία Ραγκούση- Ρέππα στο... Ελ Ταξί
Η αυριανή συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ θα κρίνει πολλά για την έκβαση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα ταξί.

Αν υπάρξει μπαράζ αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρά την εμμονή του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Ραγκούση, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε να υπάρξει εντολή ή ακόμη και απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και το θέμα να κλείσει με νίκη της... συμπαθούς τάξης των ταξιτζήδων.

Ωστόσο, το θέμα κρατά ψηλά τη μονομαχία δύο κορυφαίων υπουργών. Των Δημήτρη Ρέππα και Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Ρέππας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, άφησε ανοικτό το παράθυρο επανεξέτασης του θέματος αν οι ταξιτζήδες σταματήσουν τις ακραίες κινητοποίησεις «που συμβάλουν στην εθνική καταστροφή». Ταυτοχρόνως, χαρακτήρισε τον διάδοχό του στο υπουργείο, σημαντικό και ελπιδοφόρο πολιτικό...

Η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση ήρθε σήμερα με άρθρο του στα ΝΕΑ στο οποίο σημειώνει ότι « Τη στιγμή που η μεγάλη μάστιγα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες είναι η φοροδιαφυγή, το να μην ανοίξει το επάγγελμα σημαίνει ότι ρίχνουμε κι άλλο νερό στο μύλο της, στην πιο προκλητική και επιζήμια εκδοχή της: την παραοικονομία με τη σφραγίδα του ίδιου του κράτους» επισημαίνει.

«Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα παραμείνει κλειστό, τι πετυχαίνουμε; Προστατεύουμε τα αδικαιολόγητα προνόμια των λίγων-και δεν μιλώ βέβαια για το σύνολο των ιδιοκτητών ταξί, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι-και όχι τα δικαιώματα των πολλών» προσθέτει.

Σημειώνουμε ότι αμφότεροι επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους από τις εφημερίδες του ΔΟΛ.
Read more...

«Δεν έχει αποφευχθεί η στάση πληρωμών» για την Ελλάδα!

«Βόμβα» από Τρισέ!


http://img.protothema.gr/A17BAACFEA7E53E1790C43F3473C688A.jpg

Όσοι πιστεύουν πως, μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους λύθηκε ως δια μαγείας, μάλλον θα απογοητευτούν από τις τελευταίες δηλώσεις ενός εκ των κορυφαίων παραγόντων της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής και εκ των πρωταγωνιστών αυτής της τελευταίας συμφωνίας!

Ο λόγος για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δήλωσε ευθαρσώς ότι παραμένει «αβέβαιος για το αν τελικά η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών»!!!

Τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της χώρας μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποτελέσουν αφετηρία για τη νέα προσπάθεια αναδιάταξης της οικονομίας μας και σίγουρα «σχεδιάστηκαν», ώστε κατά το δυνατόν «να αποφευχθεί η πρόκληση πιστωτικού γεγονότος», όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, ούτε μπορεί να προδικάσει πως... «αποφεύχθηκε η έστω και μερική στάση πληρωμών».

Έσπευσε δε να διευκρινίσει πως, στην περίπτωση μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, η ΕΚΤ θα ζητήσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναβάθμιση της φερεγγυότητας για τις εγγυήσεις που της έχουν κατατεθεί, κάτι για το οποίο εν τέλει προβλέφθηκε η εμπλοκή του EFSF!!!

Read more...

Στις Βρυξέλλες «μίλησε» το DNA των Παπανδρέου


newpost.gr
Στις Βρυξέλλες «μίλησε» το DNA των Παπανδρέου
Με την ασφάλεια που δίνει η ψυχραιμία - αυτή που εκπορεύεται από την απόσταση λίγων ημερών, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν πλέον την αποτίμηση της ιστορικής απόφασης των Βρυξελλών την περασμένη Τετάρτη.


Με δεδομένη και την σημερινή απόφαση της Moody's που υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας θέτοντάς το σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», κοινή πεποίθηση είναι ότι ο κίνδυνος μιας πραγματικής χρεοκοπίας της χώρας μας όπως και της εξόδου από το ευρώ έχει αποτραπεί οριστικά. Οι εταίροι μας και κυρίως οι Γερμανοί, έχουν πάρα πολλά πλέον να χάσουν για να αφήσουν την Ελλάδα να γίνει Αργεντινή.

Αυτό που δεν έχει καταστεί απολύτως σαφές και αποτελεί «γκρίζα ζώνη» για πολλά στελέχη της κυβέρνησης, είναι αν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής συνεπάγεται αυτομάτως και μια ίσου χρόνου περίοδο λιτότητας με αποτέλεσμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα.

Ωστόσο οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την ανάγκη της οποίας δείχνουν να έχουν καταλάβει και οι εταίροι μας, μιλώντας για νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Αυτό που έχει εντυπωσιάσει πολλούς υπουργούς είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την σημαντική απόφαση μόνος του, χωρίς να ρωτήσει κανένα την κρίσιμη εκείνη στιγμή.

Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η τριμερής συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί που προηγήθηκε της Συνόδου και στην οποία κλήθηκαν να μετάσχουν και οι Μπαρόζο, Ρομπάι, Τρισέ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ.

Λέγεται ότι ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε εγγυήσεις ώστε η διαβάθμιση της επιλεκτικής χρεοκοπίας να έχει περιορισμένη διάρκεια και να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών δεν θα επηρεαστεί. Από την στιγμή που αυτό διασφαλίστηκε- λένε, την απόφαση την είχε λάβει. Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν ότι ο Γιώργος είναι εκ φύσεως άνθρωπος του διαλόγου και των συλλογικών αποφάσεων, λένε ότι η πίεση υπό την οποία λειτούργησε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, έβγαλε στην επιφάνεια το... DNA των Παπανδρέου, καθώς είναι γνωστό ότι και ο πατέρας του και ο παππούς του, μπορεί να συζητούσαν με πολλούς, αλλά τις τελικές αποφάσεις τις έπαιρναν μόνοι.

Για την ιστορία, αναφέρουμε όλη την «ομάδα» των Βρυξελλών:
Στη Σύνοδο Κορυφής μετείχαν ο Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς.
Την ομάδα πολιτικής υποστήριξης αποτελούσαν ο Ευ. Βενιζέλος, ο Ηλ. Μόσιαλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Γλυνός, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της ΕΤΕ.
Στο γραφείο της Ελλάδας (τεχνική γραμματεία) ήταν ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου και ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Στην Αθήνα, υπήρχε ομάδα υποστήριξης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, με τη συμμετοχή κρατικών στελεχών και επιφανών οικονομολόγων, όπως οι Γιόζεφ Στίγκλιτς και Κεμάλ Ντερβίς.

Read more...

Αυτόφωρο για τους οφειλέτες του Δημοσίου από 1η Αυγούστου


newpost.gr
Αυτόφωρο για τους οφειλέτες του Δημοσίου από 1η Αυγούστου
Οδηγίες προς τις εφορίες να ειδοποιήσουν άμεσα - με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo - τους οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών.

Από 1 Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Για αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις.

Με βάση τη νομοθεσία από 1 Αυγούστου 2011 το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα αν επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν αρχικά από τους 10.000 μεγαλοφειλέτες.
Read more...

«Ήθελα να σώσω την Ευρώπη από το Ισλάμ»

Στην απομόνωση για οχτώ εβδομάδες ο σφαγέας


http://img.protothema.gr/8A24A7A43D2683DEE9D772943E0911A2.jpg

Μισή ώρα κράτησε η ακροαματική διαδικασία του Νορβηγού μακελάρη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία ΜΜΕ στο δικαστήριο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Και μπορεί ο δράστης να παραδέχτηκε τις πράξεις του, ωστόσο, δεν αναλαμβάνει την ποινική ευθύνη, αφού όπως λέει, συνεργάστηκε στο σχεδιασμό με άλλες δύο ομάδες.

"Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι 'υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'", σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είπε μάλιστα ότι έκανε ότι έκανε για να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ και ότι στόχος του ήταν να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες, να σταματήσει την κατάληψη της Ευρώπης από Μαρξιστές και Μουσουλμάνους καθώς και να πλήξει το Εργατικό Κόμμα που «πρόδωσε τη χώρα».

Ο δικαστής διέταξε την κράτηση του 32χρονου για οκτώ εβδομάδες, ενώ τον επόμενα μήνα ο μακελάρης θα βρίσκεται στην απομόνωση όπου δεν θα μπορεί να δέχεται γράμματα ή να έχει επισκέψεις. Ο μόνος που θα μπορεί να βλέπει τον δράστη είναι ο δικηγόρος του.

Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, μπορεί να χρειαστεί έως και ένας χρόνος μέχρι τη δίκη.

Οι Νορβηγοί πάντως είναι οργισμένοι και ζητούν μέχρι και την επαναφορά της θανατικής καταδίκης για την περίπτωση του Μπρέιβικ.

Νωρίτερα, έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος πολίτών οι οποίοι αποδοκίμασαν τον δράστη, κατά την άφιξή του, ενώ ζητούσαν τον θάνατό του.


Read more...

Τριήμερο «χλιδής» με κρατικό χρήμα για 98 στελέχη του ΔΕΣΦΑ


newpost.gr
Τριήμερο «χλιδής» με κρατικό χρήμα για 98 στελέχη του ΔΕΣΦΑ
Τριήμερο χλιδής απήλαυσαν οι κρατικοδίαιτοι εργαζόμενοι στην Εταιρία Φυσικού Αερίου. Ήδη από προχτές τα μεγαλοστελέχη της εταιρίας καταλύοουν σε πολυτελές ξενοδοχείο της Πελοπποννήσου χάριν στο τουριστικό τριήμερο που προβλέπεται μια φορά το χρόνο για τα στελέχη της επιχείρησης με τα έξοδα πληρωμένα από... το Δημόσιο.

Εν καιρώ κρίσης λοιπόν η κρατική εταιρεία του Φυσικού Αερίου -αν και είναι από τις πρώτες εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων με βάση και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση- προσφέρει στους εργαζομένους της μοναδικής χλιδής εκδρομές εκτός Αθηνών χωρίς μάλιστα να υπόκειται σε προγραμματισμένο συνέδριο όπως είθισται σε άλλες εταιρίες.

Η ειρωνία στην εν λόγω περίπτωση ωστόσο βρίσκεται κυρίως στο ότι η διοίκηση της εταιρείας ενέκρινε ένα τουριστικό τριήμερο για 98 εργαζόμενους της εταιρείας και... τους συγγενείς τους.

Με όλα τα έξοδα πληρωμένα τα στελέχη καταλύουν στο πεντάστερο ξενοδοχείο Aldemar Olympian Village Hotel στη δυτική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Press-gr, μάλιστα, οι 98 εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ δεν χρειάστηκε να πληρώσουν ούτε τα οδοιπορικά τους έξοδα για το ταξίδι, ακόμη και η βενζίνη για τα αυτακίνητά τους πληρώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε σήμερα και λογικά αυτή την ώρα οι τυχεροί εκδρομείς βρίσκονται... στο δρόμο της επιστροφής.

Όσο για το... λιτό και απέριττο ξενοδοχειακό συγκρότημα, πρόκειται για το Olympian Village της Πελοποννήσου. Ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα χτισμένο πάνω στη θάλασσα, απλωμένο σε αμμουδιά και στολισμένο με δεκάδες πισίνες, ενώ είναι ιδανικό για οικογενειακές διακοπές. Εξού και οι συγγενείς των εργαζομένων που κατέφθασαν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Ωστόσο, αναριωτόμαστε αν και πότε θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οικονομικών, καθότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Μανιάτης είναι οι αρμόδιοι για την έγκριση τέτοιων κονδυλίων.
Read more...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες ταξί - Σκληρή στάση από τον Γ.Ραγκούση

Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές

Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταφορών τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί
Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταφορών τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ανυποχώρητοι είναι οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Η «καρδιά» των κινητοποιήσεών τους χτυπά στα διόδια, όπου σηκώνουν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και στα εκδοτήρια αρχαιολογικών χώρων, όπου επιτρέπουν την δωρεάν είσοδο των τουριστών.

Από το πρωί της Δευτέρας ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας και έχουν σηκώσει τις μπάρες.

Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιούν οι αυτοκινητιστές στα διόδια της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Ρίου και στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Στα Χανιά ιδιοκτήτες ταξί έχουν αποκλείσει την εφορία.

Στο Ηράκλειο οι αυτοκινητιστές απέκλεισαν την Α' και Β' ΔΟΥ του νομού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους. Την Τρίτη αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Οι αυτοκινητιστές προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Τρίτη, καθώς θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, από τα μέλη του οποίου έχει κληθεί ο υπουργός Μεταφορών Γ.Ραγκούσης, προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις του σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών με άρθρο του στα «Νέα» στέλνει μήνυμα εφαρμογής του νόμου. «Τη στιγμή που η μεγάλη μάστιγα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες είναι η φοροδιαφυγή, το να μην ανοίξει το επάγγελμα σημαίνει ότι ρίχνουμε κι άλλο νερό στο μύλο της, στην πιο προκλητική και επιζήμια εκδοχή της: την παραοικονομία με τη σφραγίδα του ίδιου του κράτους» επισημαίνει.

«Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα παραμείνει κλειστό, τι πετυχαίνουμε; Προστατεύουμε τα αδικαιολόγητα προνόμια των λίγων-και δεν μιλώ βέβαια για το σύνολο των ιδιοκτητών ταξί, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι-και όχι τα δικαιώματα των πολλών» προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Τι ηθικό έρεισμα έχει μία πολιτική που εμφανίζεται άτεγκτη με τους αδύναμους και ευέλικτη με όσου πλήττουν με έκνομες ενέργειες το δημόσιο συμφέρον;».

Τέλος αναφέρει ότι όταν το υπουργείο γνωστοποιήσει το επόμενο διάστημα τη συνολική πρόταση και τους κανόνες που διέπουν την απελευθέρωση του επαγγέλματος, θα δώσει στους ιδιοκτήτες ταξί χρόνο για να επισημάνουν τα στοιχεία που συμφωνούν και τα στοιχεία που διαφωνούν.

«Μέχρι τότε είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποίησης και μάλιστα με θύμα το κοινωνικό σύνολο και την τουριστική οικονομία».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στον υπουργό Υποδομών για την απελευθέρωση των ταξί κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας μεταξύ άλλων να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξει διάλογος με τους αυτοκινητιστές ώστε να βρεθεί μία λύση εν μέσω τουριστικής περιόδου.

«Η αιφνίδια και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα έχει ως πρόσθετο αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, με τον τουρισμό να δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ.Παπαδημούλης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ζητά η ΕΣΕΕ

Για την αναθέρμανση της αγοράς

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή μόνο για τα είδη πρώτης ανάγκης επαναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) επί του σχεδίου Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του συστήματος ΦΠΑ.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η πολιτική των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ είναι αδιέξοδη και δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην ελληνική αγορά, ενώ τα οφέλη που υποτίθεται ότι προέκυψαν πέρσι για τα κρατικά ταμεία τόσο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 23%, όσο και από την ένταξη για πρώτη φορά πολλών κλάδων στο ΦΠΑ αμφισβητούνται έντονα.

«Ο εμπορικός κόσμος πιστεύει ότι η άμεση εφαρμογή αυτής της πρότασης μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτικότερη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την αναθέρμανση της αγοράς» τονίζει η Συνομοσπονδία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Mόσχα προς Άγκυρα: "Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι αν κινδυνεύσει η Κύπρος" ...



Προειδοποιητική "σφαλιάρα" από αυτές που είχαν χρόνια να πέσουν στο σβέρκο της Άγκυρα έριξε η Ρωσία με αφορμή της παραληρηματικές δηλώσεις Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς της Ρωσίας, αφού υπενθύμισε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα...

νόμιμο κράτος μόνο και κανένα άλλο (!), απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του Ρ.Τ.Ερντογάν, τόνισε ότι "Μόνο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα επιτρέψουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση» και ότι "Οι δηλώσεις Εντογάν είναι πολύ σκληρές".

Εντύπωση προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν περιορίστηκε σε τυπικές διατυπώσεις, αλλά εμμέσως πλην σαφώς υπενθύμισε την παράνομη ύπαρξη του κατοχικού ψευδοκράτους (σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 του 1983 και 550 του 1984), υπενθυμίζοντας ότι εκεί καλούνται τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να μην αναγνωρίζουν κανένα κυπριακό κράτος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να μη διευκολύνουν και να μην παρέχουν κατ' ουδένα τρόπο βοήθεια στο αποσχιστικό μόρφωμα στο βορρά της νήσου της Κύπρου».

Παρασκηνιακά έχει υπάρξει ενημέρωση της Άγκυρας, αναφέρουν πηγές από την Μόσχα ότι "Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα μείνουν αδιάφορες αν κινδυνεύσει η ασφάλεια της κυπριακής δημοκρατίας και έχουν τρόπους να το καταστήσουν αυτό σαφές"!

Η θέση που έλαβε η Μόσχα άφησε άφωνή την Άγκυρα που θεωρούσε ότι λόγω της ανάπτυξης καλών οικονομικών σχέσεων η Ρωσία θα "έριχνε νερό στο κρασί της" σε ότι αφορά την Κύπρο, αλλά η Ρωσία έφτασε να υπενθυμίσει μέχρι και την απορριπτική απόφαση του ΟΗΕ στο αυθαίρετο ψευδοκράτος που έστησαν οι κατοχικές δυνάμεις στην Βόρεια Κύπρο.

Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Λουκασέβιτς, «η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, των ενδοκυπριακών συμφωνιών υψηλού επιπέδου (των ετών 1977 και 1979) και της εθελουσίας, χωρίς έξωθεν πίεση, συναίνεσης των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η τύχη της κυπριακής διευθέτησης βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων», όμως το «ευαίσθητο υλικό» των συνεχιζόμενων εφ' όλης της ύλης διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο δεν πρέπει να υφίσταται πίεση έξωθεν, πολύ περισσότερο στις παρούσες συνθήκες που η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρά εξαιρετικά δύσκολα, γι' αυτό και το βασικότερο είναι να βοηθηθεί ο διάλογος και όχι «να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τα κοινά συμφέροντα των Κυπρίων με τα συμφέροντα άλλων πλευρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επαναβεβαίωσε ότι στηρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνοντας ότι «μόνο αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση».

«Είναι προφανές ότι η Μόσχα θέλει να δείξει με σαφήνεια ότι η Κύπρος τελεί υπό την υψηλή διπλωματική και στρατηγική της προστασία» εκτιμούν διπλωματικές πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι Ρώσοι τάχθηκαν εκ νέου υπέρ ενός ενιαίου κράτους με βάση το πρότυπο «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», κάτι το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε στις δηλώσεις της και η Αμερικανίδα υπουργός, Χίλαρι Κλίντον, κάτι το οποίο διέφυγε από τα ελληνικά ΜΜΕ, πολλά εκ των οποίων θεώρησαν – εκτίμησαν ότι συντάχθηκε με τις θέσεις της Τουρκίας.

Η Μόσχα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει την άριστη σχέση που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορεί οι σχέσεις της με την κυβέρνηση Χριστόφια - παρά τις πολιτικές ρίζες στην Σοβιετική Ένωση που έχει ο τελευταίος - να μην είναι το ίδιο καλές όπως ήταν με τον μακαρίτη τον Τάσσο Παπαδόπουλο (υπάρχουν κύκλοι στη Μόσχα που λένε ότι ο Χριστόφιας ανέκαθεν ήταν πιο κοντά στο Λονδίνο παρά στην Μόσχα), αλλά το μέγεθος των ρωσικών επενδύσεων στη Κύπρο και η γνώση του γεγονότος ότι τυχόν επανένωση υπό τουρκική κηδεμονία θα ανατρέψει όλη της στρατηγική ισορροπία στην Α.Μεσόγειο σε βάρος της Ρωσίας, κάνει να μην "σηκώνει μύγα στο σπαθί της".

Μία αιτία "παγώματος" των σχέσεων με την κυβέρνηση Χριστόφια είναι η ματαίωση σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Ρωσία, όπως των ρουκετοβόλων Smerch, των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E κλπ.

Επίσης η Μόσχα ενδιαφέρεται μέσω της Gazprom, να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο ενεργειακό "Ελ Ντοράντο" της Α.Μεσογείου.

Η Ρωσία με δεδομένη την πολιτική αναταραχή στην Συρία και την έκθεση σε κίνδυνο της μοναδικής ναυτικής βάσης στην Α.Μεσόγειο, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κινδυνεύσουν τα πολιτικά κεκτημένα στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό δηλώνει τώρα "παρούσα" και κόβει τον αέρα του Ερντογάν, όπως δεν τόλμησε να τον κόψει κανένας άλλος μέχρι τώρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Read more...

Λουκέτο στα πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο ...



Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα μεταξύ Διαμαντοπούλου και πρυτάνεων οι οποίοι χθες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο και να προσβάλλουν ως... αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου της για τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων.

«Ούτε η Χούντα δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοιες αλλαγές» ανέφεραν κατατείνοντας στο συμπέρασμα ότι τα ελατήρια που υπαγόρευσαν ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι α) τα αλλότρια συμφέροντα και β) η πρόκληση κοινωνικής έκρηξης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
metrogrece.gr



Read more...

Παραδίδεται στον Γ. Κουτρουμάνη η λίστα με τα βαρέα...



Παραδίδεται σήμερα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη από την αρμόδια επιτροπή νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Η λίστα θα δοθεί σε όλους τους φορείς, προκειμένου να... ακολουθήσει διαβούλευση και, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κουτρουμάνης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα καταλήξει σε απόφαση μετά το τέλος της διαβούλευσης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού.

Σήμερα στα ΒΑΕ εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Από το νέο μέτρο δεν θίγονται όλοι όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν.

\Θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ όσοι εξαιρεθούν εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.

Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα ΒΑΕ.

Όσοι εργάζονται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα υποστούν µείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.

Αλλά και όσοι παραµένουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τη σταδιακή αύξηση από 1/1/2012 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.

Ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για µειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσηµα, από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ.

Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συµπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσηµα, από τα οποία τα 3.600 σε ΒΑΕ (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).

Η Επιτροπή, μετά τη μελέτη όλων των αιτημάτων που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ένταξη στο καθεστώς ΒΑΕ, εκτός από τα αιτήματα που έχει μελετήσει η Επιτροπή Λινού (πέντε συνολικά) και τα αιτήματα που αφορούν ομοειδείς εργασίες και ως τέτοια είναι:

• Οδηγοί σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά την 1η/8/2008.
• Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και τον εφελκυσμό πλαστικών.
• Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες.
• Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου.
• Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων.
• Εργαζόμενοι εντός φρεατίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
newsbeast.gr



Read more...

Κατάληψη στα ορυχεία της ΔΕΗ ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης


newpost.gr
Κατάληψη στα ορυχεία της ΔΕΗ ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης
Την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι η επιτροπή αγώνα ενάντια στο Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) Μεγαλόπολης, αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη των ταινιόδρομων τροφοδοσίας λιγνίτη των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Να σημειώσουμε ότι με πρωτοβουλία του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, την Πέμπτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου Μεγαλόπολης και εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον δήμο, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το ΧΔΒΑ Μεγαλόπολης.

Read more...

«Η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης»









«Η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης»
Aνάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης κοντά στον οικισμό Θωκνίας (αναρτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2011 στη Διαύγεια).

Όπως τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λαφαζάνης, σε επικαιρή ερώτηση στη Βουλή :
«Ήδη υπάρχει αρνητική ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης σε έκτακτη συνεδρίασή του, στις 15/07/2011 με ομόφωνη απόφαση του, κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ και αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτηθεί επιτροπή(αποτελούμενη από όλες τις παρατάξεις) που θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει άμεσες κινητοποιήσεις.

Ο προτεινόμενος ΧΔΒΑ, βρίσκεται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική γωνία της εσωτερικής απόθεσης του ορυχείου Θωκνίας, 400.μ βορειανατολικά από τον οικισμό Θωκνίας και 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης.

Η συνολική έκταση θα φθάνει τα 291 στρέμματα περίπου, η συνολική χωρητικότητα ως προς τα διατιθέμενα απόβλητα 113.000 κ.μ. ενώ η χρονική διάρκεια λειτουργίας του εκτιμάται σε 30 χρόνια. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ΧΔΒΑ που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ήδη μια επιβαρημένη περιοχή από την λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών, η κατασκευή ΧΔΒΑ θα είναι ότι χειρότερο, που όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι, θα καταστήσει τη Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή, όπως επίσης στo λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας της Πελοποννήσου και ο προτεινόμενος ΧΔΒΑ είναι πολύ κοντά στον Αλφειό ποταμό.

Η ενέργεια του ΥΠΕΚΑ αιφνιδίασε τους πάντες, γιατί έχουν προηγηθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κ. Ρέππα (τότε Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), που απέρριπτε τη δημιουργία ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, ο οποίος δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2010 στον ραδιοφωνικό σταθμό «Megalopoli fm»: «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Κυβέρνησή μας».

Όσο είμαι εγώ, η Μεγαλόπολη δεν διατρέχει κίνδυνο να γίνει χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων», ενώ στην ίδια συνέντευξη έλεγε ότι ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε να γίνει ΧΔΒΑ για όλη τη Νότια Ελλάδα στη Μεγαλόπολη, ήταν ένας σχεδιασμός ο οποίος έφερνε στην σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Με βάση τα παραπάνω και από το γεγονός ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου και ο προτεινόμενος χώρος κατασκευής του ΧΔΒΑ πλησίον του Αλφειού ποταμού και σε περιοχή όπου κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν μετακινήσεις του εδάφους με εμφανείς επιπτώσεις ακόμη και σήμερα.
Read more...

Μία στις τρεις ειδικότητες εκτός βαρέων και ανθυγιεινών

Στη δημοσιότητα εντός της ημέρας


http://img.protothema.gr/BAAD8ECB168D222F0384AA2EE610813B.jpg
Μία στις τρεις ειδικότητες θα βρεθεί εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, βάσει του πορίσματος της ειδικής επιτροπής, που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα. Διοικητικοί υπάλληλοι της βαριάς βιομηχανίας, των επιστημονικών εργαστηρίων, ιχθυόσκαλας, αλλιεργατών και ειδικότητες που θεωρούνται παρωχημένες και έχουν ξεπεραστεί από την τεχνολογία -πάνω από 60.000 άτομα- θα δουν πρώτοι την πόρτα της εξόδου.

Οι καμαριέρες θα υπαχθούν στο γενικότερο καθεστώς των καθαριστριών, ενώ θα εξαιρεθούν επίσης φύλακες και επιστάτες εργοστασίων, λεμβούχοι, απασχολούμενοι στα χαμάμ, μηχανοξυλουργοί, απασχολούμενοι στην ιχθυαγορά, στην Κρεαταγορά, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Επίσης, θα διαγραφούν οι ταμίες σουπερ μάρκετ και στις συγκοινωνίες οι ελεγκτές-εισπράκτορες, συντηρητές, βοηθοί οδηγών και φορτοεκφορτωτες. Εξαιρούνται οι τηλετυπιστές και οι χειριστές μηχανογραφικών μηχανημάτων διάτρησης. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για τους εργαζόμενους στην επεξεργασία αμιάντου, με την επισήμανση ότι απαγορεύεται η παραγωγή και η χρήση του σε όλη την Ευρώπη.

Την οριστική απόφαση για τη νέα λίστα, η οποία θα ισχύσει άμεσα, θα πάρει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Όσοι εξαιρεθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Σίγουρα, από το νέο μέτρο δε θίγονται όσοι συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δε θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ. Για όσους δε θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στο μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα, θα επιβαρυνθούν με πέντε έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και 20%.

Read more...

Ένας άνθρωπος για τις γρήγορες αποφάσεις

newpost.gr









Ένας άνθρωπος για τις γρήγορες αποφάσεις
Το ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις το γνώριζαν όσοι τον είχαν ζήσει από κοντά στην ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά και στη σύντομη θητεία του ως υπουργός Ανάπτυξης. Τις τελευταίες δέκα μέρες το κατάλαβε και ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις.

Την πρώτη, πριν από δέκα μέρες, όταν ο υπουργός Οικονομικών του ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει δημόσια για ελεγχόμενη χρεοκοπία για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, κάτι που έκανε αμέσως μόλις επέστρεψε από το Γιούρογκρουπ. Τότε όλοι έσπευσαν να πουν ότι ο Βενιζέλος βιάστηκε πάλι, οι υπουργοί πήραν αποστάσεις και το Μαξίμου που δεν αντέχει καθόλου τα δυσάρεστα, καμώθηκε το προβληματισμένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μάλιστα μίλησε για «κόκκινες γραμμές».

Σημασία είχε εν τέλει, ότι η ελληνική κοινή γνώμη ήξερε πολύ καλά τι της ερχόταν και δεν αιφνιδιάστηκε ούτε έπεσε σε πανικό, όπως σίγουρα θα συνέβαινε αν είχε επικρατήσει η άποψη των ουκ ολίγων συνεργατών του Πρωθυπουργού που δεν ήθελαν να ακουστεί η λέξη χρεοκοπία ως το τέλος.

Την δεύτερη φορά ο Παπανδρέου την έζησε από πρώτο χέρι στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής.

Όπως όλοι γνωρίζουν, η διαπραγμάτευση στη διάρκεια της Συνόδου ήταν καλά προετοιμασμένη. Ο Πρωθυπουργός είχε τις τρεις ομάδες υποστήριξης, την ομάδα των πολιτικών (Βενιζέλος, Ξενογιανακοπούλου, Μόσιαλος που βρισκόταν στις Βρυξέλλες), των εμπειρογνωμόνων υπό τον κ. Φ. Σαχινίδη που βρισκόταν στην Αθήνα και των ξένων συμβούλων Τζότζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρι Σακς και Ρίτσαρντ Πάρκερ επίσης στην Αθήνα. Ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο λέγοντας στη ΝΕΤ: «Σαφέστατα, υπήρχαν ομάδες και στις Βρυξέλλες με την ομάδα των τεχνοκρατών και των τεχνικών συμβούλων, αλλά και στην Αθήνα υπήρχαν δύο ομάδες. Αλλά και η πολιτική διαδικασία με τους υπουργούς και πρώτα και κύρια με τον Πρωθυπουργό. Και υπήρχε συνεχής επικοινωνία, γιατί επεξεργαζόμασταν και τα σενάρια των επιτοκίων για τις ιδιωτικές τράπεζες».

Συνεχής επικοινωνία στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής δεν υπήρχε, στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε δύο διαλλείματα, για να βγει έξω και να συζητήσει με το επιτελείο του τις προτάσεις των εταίρων. Αυτά αφορούσαν στα προσχέδια τρία και τέσσερα, το πρώτο ήταν η πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί-Τρισέ και το είχε συζητήσει η ελληνική αντιπροσωπεία νωρίς το πρωί, το δεύτερο το πήρε στα χέρια της μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ. Το πρώτο διάλλειμα ήταν το μεγαλύτερο, το τρίτο προσχέδιο εξετάστηκε από τις δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων και συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες οι απαραίτητες αλλαγές και ο Πρωθυπουργός ξαναγύρισε στην αίθουσα να το διαπραγματευτεί. Στο δεύτερο διάλλειμα, το προσχέδιο στάλθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ο κ. Σαχινίδης έδωσε σχεδόν αμέσως πράσινο φως. Δεν είχαν περάσει ούτε τρία λεπτά που ο Παπανδρέου ήταν έξω από την αίθουσα και τον αναζήτησε ο Βενιζέλος: «εντάξει είναι, το παίρνουμε» του είπε.

Ο Παπανδρέου στριμώχτηκε. Είναι γνωστό ότι δυσκολεύεται την ώρα τις απόφασης: «είμαστε σίγουροι;» Ο Βενιζέλος όμως ήταν κατηγορηματικός: «εντάξει είναι, πήγαινε μέσα και πες το ναι!» Ο Παπανδρέου είχε επιφυλάξεις: «Μήπως πρέπει να το ξαναδούμε;» Ο Βενιζέλος επέμενε. Τελικά ο Πρωθυπουργός ξαναμπήκε στην αίθουσα και αποδέχτηκε το σχέδιο. Ήταν αναστατωμένος, πιθανότατα λιγότερο από την ίδια απόφαση και περισσότερο από την απορία, πως είναι δυνατόν να παίρνει αποφάσεις μέσα σε τρία λεπτά.
Read more...

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζητά ο πρωθυπουργός

Σπριντ εν μέσω θέρους

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επιστολή, με την οποία θα ζητά να μην χαθεί το καλοκαίρι, αλλά αντίθετα να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων θα απευθύνει στους υπουργούς του ο Γ.Παπανδρέου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμφανιστεί με απτά αποτελέσματα στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη και εν συνεχεία τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Παπανδρέου, με την επιστολή που θα αποστείλει εντός των επομένων 24ωρων, θα ζητάει από τα μέλη της κυβέρνησης να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να μην αφήσουν να χαθεί ούτε μια ημέρα, επιδιώκοντας να εμφανιστεί η κυβέρνηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου σε πλήρη λειτουργία και με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτεται ότι συζητήθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή της περασμένης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος στο διάστημα των επτά εβδομάδων που μεσολαβούν έως τη ΔΕΘ, χρόνος που παραδοσιακά εθεωρείτο πολιτικά νεκρός, η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος στο σκέλος των τομών και των μεταρρυθμίσεων.

Η επιστολή αυτή δεν είναι η μοναδική που αποστέλλει το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανδρέου στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως έγινε γνωστό, άλλη επιστολή με αποδέκτες τους υπουργούς είχε αποσταλεί πριν από μία εβδομάδα. Με εκείνη την επιστολή ο κ. Παπανδρέου επισήμαινε σε κάθε έναν αποδέκτη τα όσα «στραβά» ανέφερε στην έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λεωνίδας Ρακιτζής κατά την πρόσφατη έκθεσή του.

Ο κ. Παπανδρέου τόνιζε στους υπουργούς ότι οφείλουν να διορθώσουν άμεσα τη λειτουργία των υπηρεσιών των υπουργείων τους με βάση τις επισημάνσεις του κ. Ρακιτζή, προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση των πολιτών μαζί τους.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Τετάρτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, την Τετάρτη και πιθανόν την Πέμπτη, ο Γ.Παπανδρέου θα έχει τετ - α - τετ με τους πολιτικούς αρχηγους για το ίδιο θέμα. Τα ραντεβού για τις συναντήσεις θα «κλειστούν» σήμερα, Δευτέρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψάχνουν τον Έλληνα σύνδεσμο του Νορβηγού εκτελεστή!

Συνεργασία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Ιντερπόλ


http://img.protothema.gr/DCCEFC52045C36824DA5E9260B06C9D2.jpg

Υπάρχει σύνδεσμος του Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στην Ελλάδα, μέλος της ομάδας των «Ναϊτών Ιπποτών» και μάλιστα, μέλος της ομάδας διερεύνησης στόχων για εκτέλεση ανάμεσα σε μαρξιστές και οπαδούς του πολυπολιτισμού!

Ως σταυροφόρο πολεμιστή, μέλος του νέου τάγματος των Ναϊτών ιπποτών -στα ιδρυτικά μέλη του οποίου περιλαμβάνει και έναν Έλληνα- και με αποστολή του να σώσει το χριστιανισμό στην Ευρώπη από την εξάπλωση του ισλαμισμού βλέπει τον εαυτό του ο 32χρονος Νορβηγός, που φέρεται ως δράστης για την τραγωδία στη Νορβηγία.

Στο πολυσέλιδο αντισλαμικό μανιφέστο που δημοσίευσε λίγο πριν το μακελειό αναφέρει ότι είναι μέλος του τάγματος των Ναϊτών, που όπως λέει ανασυστάθηκε στο Λονδίνο το 2002.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη λέει ότι είναι δύο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Έλληνας, ένας Ρώσος, ένας Νορβηγός και ένας Σέρβος, χωρίς όμως να τους κατονομάζει.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, που επικαλείται, αλλά δεν κατονομάζει το Associated Press, δήλωνουν ότι είναι ενήμεροι για συχνές συνομιλίες το τελευταίο διάστημα μέσω διαδικτύου ατόμων που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στο τάγμα των Ναϊτών ιπποτών, στο οποίο αναφέρεται μέσα από το μανιφέστό του ο Μπρέιβικ.

Επίσης, είπαν ότι ερευνούν τη βασιμότητα των πληροφοριών που θέλουν τον Μπρέιβικ και άλλα άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο να έχουν συναντηθεί στο Λονδίνο, το 2002.

Ποιος νεοναζί συμμετείχε στην ιδρυτική συνάντηση στο Λονδίνο το 2002 από την Ελλάδα; Και ποιά είναι η δράση του σήμερα; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τα τελευταία 24ωρα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, αναζητά τα ηλεκτρονικά ίχνη του Αντερς Μπρέιβικ στη χώρα μας.

Στο στόχαστρο των ελληνικών διωκτικών αρχών βρίσκονται από χθες συγκεκριμένοι ιστότοποι ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων, που ταυτίζονται με τις ναζιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις του Νορβηγού εκτελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπρέιβικ διατηρούσε τακτική ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Έλληνα ομοϊδεάτη του, με τον οποίο τον συνέδεαν στενοί ιδεολογικοί δεσμοί. Οι έρευνες στρέφονται σε γνωστό Έλληνα εθνικοσοσιαλιστή, το όνομα του οποίου βρίσκεται πολύ ψηλά στη νεοναζιστική επετηρίδα, λόγω της δράσης του στο παρελθόν που, παρά τις ακραίες πολιτικές απόψεις του, κρατά τον εαυτό του μακριά από τη δράση των γνωστών οργανώσεων του χώρου.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει πάψει να απασχολεί τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας, καθώς έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό πολιτική δράση και διατηρεί το ρόλο του πολιτικού μέντορα και καθοδηγητή στο χώρο των νοσταλγών του Χίτλερ στη χώρα μας.

Στα email του Νορβηγού νεοναζί εκτιμάται πως κρύβεται ένα ολόκληρο δίκτυο με «πλοκάμια» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν πλέον πως, πέραν της γνωστής μέχρι σήμερα ακραίας συνθηματολογίας και των καθημερινών μικροεπιθέσεων κατά μεταναστών, κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο και πραγματικά επικίνδυνο.

Read more...

Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την Ελλάδα ο Moody's


newpost.gr
Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την Ελλάδα ο Moody's
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις βαθμίδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας θέτοντάς το σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές, αφήνοντας όμως αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια.

H Eλλάδα βρίσκεται μια βαθμίδα υψηλότερα από την διαβάθμιση «χρεοκοπία», υποστηρίζοντας ότι πλέον η πιθανότητα υλοποίησής της είναι «σχεδόν 100%», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες», οι οποίες υπολογίζονται περίπου στο 20%. «Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ από κοινού με την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής (χρέους), και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σχεδόν 100%» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Moody's, παρά την υποβάθμιση, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων, αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας, ενώ δηλώνει ότι στηρίζει το πακέτο προκειμένου να επωφεληθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.

Πάντως είναι αναμενόμενες οι υποβαθμίσεις από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας της ανταλλαγής ομολόγων που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με αναβαθμίσεις να αναμένονται με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Οι οίκοι Standard & Poor's και Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο «CCC», ήτοι μια βαθμίδα υψηλότερα εκείνου της Moody's.
Read more...

«Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο Μιχάλης Κακογιάννης

Μεγάλη απώλεια


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
«Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο Μιχάλης Κακογιάννης. O μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε εισαχθεί πριν δέκα ημέρες με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Ο γεννημένος Κύπριος αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος Φιλέλλην, ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά, και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, μα περισσότερο, ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου έφυγε σήμερα, 25 Ιουλίου 2011.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».



Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έγραψε και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.



Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ).

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College, Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...