Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Παπανδρέου: Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας μας καλεί και πάλι! Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!


gap-iraklio
Καταχειροκροτούμενος ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του στο Ηράκλειο  ο Γιώργος Παπανδρέου απ όπου και διακήρυξε« Διψάμε για αναγέννηση του κινήματός μας, που θα συμβάλλει καταλυτικά στην αναγέννηση της χώρας. Θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες», έκανε αναδρομή στην υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Υπερασπίστηκε τις επιλογές του  2010 διερωτώμενος «τί θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;»
«Δε μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια»  είπε ο κ.Παπανδρέου και ανέφερε σκωπτικά: «τώρα αντιλαμβάνονται τί σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν που θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεωκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια έμεινα στα λόγια.»

Βολές σε Καραμανλή για το 2009

Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η εποχή προ του 2009 ήταν «φούσκα» και δήλωσε αποφασιστικά « Καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, στα ρουσφετολογικά προνόμια για «ημέτερους» που είχαν γονατίσει το Δημόσιο και γι’αυτό γονατίζουν το φορολογούμενο σήμερα. Καμία επιστροφή στο έγκλημα κατά της Ελλάδας και των παδιών μας».
Ο ίδιος, αναφερόμενος, στις σκληρές επιλογές του ως πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή αρχή το 2009″, η οποία «αν είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, η Ελλάδα δε θα χρειαζόταν μνημόνιο»
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι επιλογές έγιναν μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες και τόνισε ότι «μέσα σε δύο χρόνια ξεκινήσαμε πραγματική επανάσταση στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση».
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «πέραν της διαχείρισης του χρέους, στόχος μας ήταν να παράξουμε υγιώς νέο πλούτο, γιατί αν αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας ορθά, χρηστά και παραγωγικά, δεν έχουμε ανάγκη κανένα».
Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά όχι «το μεγαλύτερο: να μείνουμε αδρανείς».
Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δε θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας

Απαιτείται εθνική στρατηγική για να γεφυρώσει τις διαφορές

«Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά» - είπε ο κ.Παπανδρέου και προέταξε την ανάγκη για συναίνεση όχι για «να μην αλλάξει τίποτα ή να μοιραστούν, πελατειακά, τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-3-1».

Να μην τιναχθούν όλα στον αέρα για τα αντιμνημονιακά καλιστεία

Ο κ.Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία,«απαιτείται εθνική στρατηγική που θα γεφύρωνε τις διαφορές των κομμάτων».
Δεν μπορεί η συγκλονιστική προσπάθεια του λαού για πέντε χρόνια, να τιναχθεί στον αέρα, γιατί τα κόμματα ξεκίνησαν δήθεν αντιμνημονιακά καλλιστεία.
«Δεν μπορεί η συγκλονιστική προσπάθεια του λαού για πέντε χρόνια, να τιναχθεί στον αέρα, γιατί τα κόμματα ξεκίνησαν δήθεν αντιμνημονιακά καλλιστεία.Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή προοπτική για τη χώρα και το λαό με την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής διαπραγματευτικής τακτικής» είπε.

Ο δρόμος των αξιών μας καλεί και πάλι. Πάμε μαζί

«Το έργο και οι πολιτικές μας δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, ας τις υπερασπιστούμε, έχουμε στελεχιακό δυναμικό, ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αξίες που θα ενώσουν δυνάμεις, αντί να πολώνουν την κοινωνία» – είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν όλα, δομές, πρόσωπα, ας γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε. Τότε και μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο και στους Έλληνες. Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δε θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας».
Ο πρώην πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία, του δήλωσε το comeback στα πολιτικά πράγματα, λέγοντας: «Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας μας καλεί και πάλι! Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!».
πηγή: TheTOC
smartpost.gr

Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Ας ξαναβρεθούμε, να γίνουμε εμείς η Αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά»

Γ. Παπανδρέου: «Ας ξαναβρεθούμε, να γίνουμε εμείς η Αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά»Κάλεσμα από το Ηράκλειο έκανε πριν λίγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου «να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι κίνημα θέλουμε, τι κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος. Να γίνουμε εμείς η Αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά».
Το μήνυμά του κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο και σαφές. Έκανε λόγο για την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα ζητώντας από όλους την ενεργό συμμετοχή τους.
«Ας ξαναβρεθούμε», δήλωσε και τόνισε ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είναι η λύση του τόπου.
44
«Ο σοσιαλισμός μπορεί να ελιχθεί και να βοηθήσει τη χώρα. Αυτός είναι ο πόλος που μπορεί να γίνει κυρίαρχος. Δεν αξίζει σε αυτό το χώρο να μπαίνουν δεξιές και αριστερές πρακτικές. Εμείς μπορούμε. Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Αξίες που θα ενώσουν και δεν θα διχάζουν τον λαό. Μπορούμε να το κάνουμε. Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί τι κίνημα θέλουμε τι κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά».
PAPANDREOY
Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο ξενοδοχείο του Ατλαντίς όπου και εγκαινιάστηκε η έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» για τον Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δικές του αλήθειες για το 2010 ενώ υπογράμμισε για μία ακόμα φορά ότι «αν είχε γίνει τότε το δημοψήφισμα θα είχαμε περάσει ήδη τον κάβο».
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές συμμαχίες και συναινέσεις λέγοντας «ναι στις συναινέσεις αλλά για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να ενδυναμώσουμε την εξωτερική πολιτική όχι για να μείνουμε στα ίδια και να μοιράσουμε καρέκλες».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με την λέξη «Πάμε» που ήταν σλόγκαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2009.
Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του κατέθεσε και δύο προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση του χρέους.
Η πρώτη ήταν να καθίσουν τα κόμματα σ’ ένα τραπέζι και να συζητήσουν χωρίς μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις με μόνο στόχο την εθνική στρατηγική.
Η δεύτερη ήταν να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο θα πάρουν μέρος όλα τα «φωτεινά» μυαλά του κόσμου με αντικείμενο την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης χρέους.
226800
Τι είπε ο Φ. Πετσάλνικος
Νωρίτερα ο Φ. Πετσάλνικος ανέφερε στην ομιλία του ότι «αυτή η έκθεση δεν είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο. Αυτή η έκθεση αποτελεί μία αφετηρία για μία νέα πορεία της χώρας».
Ο κ. Πετσάλνικος ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας την πολιτική διαδρομή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα της Ελλάδος ενώ χαρακτήρισε την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 ως ανατροπή.
Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι «ακρωτηριάστηκε το ΠΑΣΟΚ για να μην ακρωτηριαστεί η χώρα» (δείτεεδώ).
Το παρόν στα εγκαίνια δίνουν παλαιά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο  περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και βουλευτές παλαιοί και νέοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και παλαιοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης όπως οι κ.κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη και Γιάννης Κουράκης (δείτε εδώ).
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόντες στην έκθεση είναι πολλοί νέοι .
cretapost.gr
226784226783226780226778226775226773226768226766226764




Read more...

Νέο ξεκίνημα βασισμένο σε αρχές...


Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Κρήτη...

Για ένα νέο ξεκίνημα, στηριγμένο στις αρχές και τις αξίες του χώρου που πάντα υπηρέτησε μίλησε από την Κρήτη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στα...
εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Ο ίδιος, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, έστειλε σαφή μηνύματα προς την κατεύθυνση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα στο θέμα του χρέους και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου στην χώρα μας, με αντικείμενο ακριβώς την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα σημερινά δεδομένα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται. «Όλοι αναζητάμε μία νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούριο ξεκίνημα. Μία αναγέννηση του Κινήματός μας, που με τη σειρά του θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

«Το ίδιο αισθάνομαι και εγώ. Και θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία όσο πιο σωστά και ενωτικά μπορώ, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του. Εξηγώντας όμως το «νέο ξεκίνημα», έδωσε έμφαση στις στέρεες βάσεις, στις οποίες πρέπει να εδράζεται. Και «δεν υπάρχει στέρεη βάση χωρίς αλήθειες, χωρίς αξίες και χωρίς αυτούς που θα τις υπηρετούν», είπε. Θυμίζοντας τι έλεγαν οι αντίπαλοί του το 2010, υποστήριξε ότι «δεν τους βόλευε η αλήθεια, δεν τους βόλευε η πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα στοιχεία». Και για αυτόν τον λόγο «δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη» με συνομωσίες. 

Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι η προσωπική του δικαίωση. «Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα περήφανα στα πόδια της, και ας μην έρθει η δικαίωση αυτή ποτέ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι η πατρίδα θα σταθεί στα πόδια της όχι όταν θα βγει από το μνημόνιο, αλλά όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά μνημόνιο.«Ξεκινάμε με βάση τις προοδευτικές αξίες και αρχές μας», έδωσε το σύνθημα, επαναφέροντας στον δημόσιο λόγο αξίες όπως η Αλληλεγγύη, η Διαφάνεια, η Ευνομία, η Ισότητα, η Βιώσιμη Ευημερία και εμμένοντας βεβαίως στη Δημοκρατία.

Βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ο Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ως προτεραιότητες : το Δημόσιο για τον πολίτη, την Φορολογική Δικαιοσύνη, την Υγιή παραγωγή νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του, το βιώσιμο σύστημα συντάξεων και πρόνοιας,την Παιδεία της προκοπής που θα είναι ανοιχτή στην ελεύθερη σκέψη, την έρευνα και την Καινοτομία και πάνω από όλα την σύγχρονη, λειτουργική, διάφανη και συμμετοχική Δημοκρατία.

Θύμισε άλλωστε όσα έκανε η κυβέρνησή του σε αυτή την κατεύθυνση και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα...

matrix24.gr

Read more...

Διαφωνίες για τα μάτια του κόσμου...


Για το θεαθήναι αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι διενέξεις εντός της συγκυβέρνησης και οι υποτιθέμενες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ σε πρωτοβουλίες του μεγαλύτερου εταίρου.

Μερικά...
μόνο 24ωρα διήρκεσε ως φαίνεται η αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, καθώς χθες, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Χαριλάου Τρικούπη διέψευσε ότι διαφωνεί και προβάλλει αντιρρήσεις επί της ουσίας.

Την ίδια ώρα, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο από τις Βρυξέλλες για μια «συνετή έξοδο από το Μνημόνιο», ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί σε γαλλικό επιχειρηματικό ακροατήριο, σημείωσε ότι η απαλλαγή από το Μνημόνιο θα είναι «σταδιακή» και η επιστροφή στη λεγόμενη «κανονικότητα» θα πραγματοποιηθεί σε συμφωνία και με κοινό σχέδιο με τους δανειστές...

Read more...

Έδωσε «προαγωγή» στον κολλητό του…


Η «προαγωγή» από τη θέση του ειδικού γραμματέα, σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπεγράφη από τον νυν υπουργό και αφορά τον Α. Οικονόμου, που...
αποτελεί προσωπικό φίλο -όπως δεν κρύβει και ο ίδιος στο Πεντάγωνο- του πρωθυπουργού, ενώ έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις και με τον Ευ. Βενιζέλο. 

Οσοι βλέπουν τον Α. Σαμαρά να αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας βλέπουν την αναβάθμιση του γραμματέα ως απαραίτητη κίνηση. 

Γενικό γραμματέα είχε το υπουργείο και την πρώτη διετία της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όταν είχε τοποθετηθεί ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς. Μόνο που ο τελευταίος είχε υπό την εποπτεία του και τα εξοπλιστικά...

ΠΑΣ - enet.gr

Read more...

''ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ'' Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2015...


...ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ;
 Στον «αέρα» βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Δεκέμβριο του 2014 καθώς δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί ...
το ζήτημα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, όπως προκύπτει από την απάντηση του  Γίρκι Κατάινεν, αντιπροέδρου της Κομισιόν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη.


«Πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του ηθικού κινδύνου και την παροχή προστασίας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» δήλωσε ο Γίρκι Κατάινεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, έθετε το θέμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από Κυβέρνηση και Τρόικα, αναφορικά με το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οφειλετών.

«Σύμφωνα με τον νόμο, το προσωρινό καθεστώς όσον αφορά τις δημοπρασίες των οφειλετών για πρώτη κατοικία λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 καθώς, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών» πρόσθεσε, απαντώντας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/10/2015_35.html

Read more...

Μώραλης: Ανοχύρωτοι δήμοι…


Στους δρόμους και σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του δήμου…

«Οι δήμοι είναι ανοχύρωτοι για τέτοιους είδους φαινόμενα», είπε στο MEGA ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης.

Μίλησε για θλιβερές εικόνες – αναφερόμενος κυρίως στην Παλαιά Κοκκινιά - και…
για «ένα πρόβλημα που υπάρχει για δεκαετίες».

Υπηρεσίες του δήμου, πρόσθεσε, είναι στους δρόμους σε ετοιμότητα έτοιμες να βοηθήσουν, όπου κι αν κληθούν…

Read more...

Θρίλερ στο Ίλιον...…



Φόβοι για εγκλωβισμένους... 

Συνεχίζονται οι έρευνες…


Και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες στο πλημμυρισμένο υπόγειο του σούπερ μάρκετ στο Ίλιον για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων.

Όπως…
μετέδωσε από το σημείο η Κωνσταντίνα Καζαντζή, η στάθμη του νερού έχει καλύψει σχέδον όλο το υπόγειο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, 12 αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί ενώ γίνονται έρευνες από τους άντρες της πυροσβεστικής για τυχόν εγκλωβισμένους ανθρώπους, ενώ προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά…

Read more...

Βιβλική καταστροφή στη Νίκαια...


Βιβλική καταστροφή στη Νίκαια: Δρόμοι-χείμαρροι διέλυσαν 30 αυτοκίνητα -Το ποτάμι πέρασε μέσα από την πόλη [εικόνες] Δρόμοι-χείμαρροι διέλυσαν 30 αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)...


Βιβλική καταστροφή στη Νίκαια όπου το ποτάμι ξεχείλισε και πέρασε κυριολεκτικά μέσα από την πόλη με...
τις εικόνες να είναι πραγματικά πρωτοφανείς.

Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και 25ης Μαρτίου υπάρχει μια τεράστια καραμπόλα είκοσι με τριάντα αυτοκινήτων τα οποία παρέσυραν τα ορμητικά νερά και κυριολεκτικά πέταξαν το ένα πάνω στο άλλο.


Το σκηνικό καταστροφής συμπληρώνεται από τις τεράστιες ζημιές που υπάρχουν σε καταστήματα της περιοχής με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για ζημιές από 70 -100.000 ευρώ.



Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι το νερό έφτασε έως και τους 70 πόντους, ενώ κυριαρχεί η οργή για τα βουλωμένα φρεάτια και τα έργα που δεν έγιναν ποτέ.




Πλημμυρισμένοι δρόμοι και στο κέντρο του Πειραιά:










iefimerida.gr

Read more...

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,4 μονάδες σε νέα δημοσκόπηση...


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση. Το 47% δηλώνει επίσης πως...
υπάρχει βάση στις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στο ερώτημα αν επιθυμούν πρόωρες εκλογές ή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντούν «εκλογή του Προέδρου».


Ειδικότερα στη δημοσκόπηση της Alco για το Newsitστην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,9% έναντι 23,5% της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή 5,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,0%, το ΠΟΤΑΜΙ, 4,5%, το ΚΚΕ 4,3%, οι ΑΝΕΛ 2,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,7% , ενώ η ΔΗΜΑΡ μένει εκτός Βουλής .

Στο ερώτημα «ποιος ευθύνες περισσότερο για την αναταραχή στις αγορές», το μεγαλύτερο ποσοστό (41%) απαντάει η κυβέρνηση, ενώ μόλις το 15% καταλογίζει ευθύνες αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στους δύο ευθύνες επιρρίπτει το 33%.

Τέλος σχετικά με την αξιοπιστία των δύο πολιτικών αρχηγών η μεταξύ τους διαφορά βρίσκεται στο 1%. Ειδικότερο ο Σαμαράς συγκεντρώνει το 32%, ενώ ο Τσίπρας το 31%. «Κανένας από τους δύο» απαντάει το 34%. «Δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ» δήλωσε το 3%...

Read more...

Αμφίπολη: Ποιοι επιμένουν ότι μπορεί να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο;...


Τι δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία και γιατί κάποιοι επιμένουν ότι ο Αλέξανδρος δεν τάφηκε στην Αλεξάνδρεια
- Η εντολή για...
ταφή αντάξια των αιγυπτιακών από τον ίδιο τον Αλέξανδρο
- Ποια στοιχεία δείχνουν τον τάφο της Αμφίπολη ως την τελευταία κατοικία του Μ. Αλεξάνδρου


Όσο η ανασκαφή δεν δίνει νέα στοιχεία τόσο έρχονται στο φως θεωρίες. Αξιόπιστες ή μη, είναι πάντως απλά θεωρίες και μένει να αποδειχθούν.
Μια από αυτές που κερδίζει μάλιστα έδαφος τον τελευταίο καιρό ανατρέπει εκείνη που θέλει τον τάφο του Αλεξάνδρου να βρίσκεται επί εκατοντάδες χρόνια στην Αλεξάνδρεια και ύστερα να χάνεται κάτω από τη θάλασσα σε μια μεγάλη φυσική καταστροφή.


Φτιαχτηκε ο τάφος για τον Αλέξανδρο αλλά η σωρός του δεν έφτασε στη Μακεδονία;
Όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή ανατρέχουν στις πηγές. Στους ιστορικούς της εποχής αλλά και τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.



Όλοι συμφωνούν σε ένα μόνο. Ότι η σωρός του μεγάλου στρατηλάτη ξεκίνησε από τη Βαβυλώνα για να ταφεί αλλού.
Που;
Ο ιστορικός Παυσανίας απαντά στις Αιγές, ενώ ο ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει στην Αίγυπτο.
Ακολουθεί η αρπαγή της σωρού από τον Πτολεμαίο, μιλάμε για τον σύντροφο του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα άρχοντα της Αιγύπτου, τον άνθρωπο που τον είχε σώσει από βέβαιο θάνατο σε μια μάχη και από τότε ονομαζόταν Πτολεμαίος Σωτήρ.



Εδώ λοιπόν συνεχίζεται το μυστήριο.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία ο Αλέξανδρος ετάφη στην Μέμφιδα σύμφωνα με τον Μακεδονικό νόμο.
Τι σημαίνει αυτό;


Υπάρχουν στοιχείοα ότι το σώμα του Αλεξάνδρου κάηκε και δεν μουμιοποιήθηκε
Ότι ο Αλέξανδρος κάηκε, ότι δεν υπάρχει μουμιοποιημένο σώμα του Αλεξάνδρου το οποίο προσκυνούσαν οι Ρωμαίοι επιφανείς στις συνέχεια.
Βέβαια εδώ τίθεται ένα ερώτημα.
Έφτασε το σώμα του Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο όπου είχε ανακηρυχθεί Θεός και το σώμα του τάφηκε σύμφωνα με το μακεδονικό και όχι το Αιγυπτιακό τυπικό που προέβλεπε μουμιοποίηση;



Μια απάντηση δίδεται ξανά από τα ιστορικά στοιχεία και δείχνει ότι ο Πτολεμαίος ήταν προσηλομένος στα μακεδονικά έθιμα. Μετά τη νίκη του επί του Περδίκα επέτρεψε να αποδοθούν όλες οι τιμές και να επιστρέψουν τα οστά στη Μακεδονία.
Άλλο ένα μεγάλο κενό που προκύπτει σε ό,τι έχει να κάνει με την ταφή του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια έχει να κάνει με το Πάριο Χρονικό.
Πρόκειται για την επιγραφή που φτιάχτηκε μεταξύ 263 και 262 και αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος τάφηκε στη Μέμφιδα, αλλά δεν αναφέρει τίποτε για μεταφορά του στην Αλεξάνδρεια.
Η καταγραφή στο Πάριο Χρονικό σταματάει στο 299 π.Χ. και ως τότε δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά για μεταφορά του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια. Έτσι διαψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι ο Αλέξανδρος μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια από τον Πτολεμαίο Σωτήρ.


Μόνο η ανασκαφή θα δώσει απαντήσεις
Ένα άλλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι και αυτό. Από τη στιγμή που η σωρός του Αλεξάνδρου είχε πάρει το δρόμο για τη Μακεδονία πριν την αρπάξει ο Πτολεμαίος που θα ενταφιαζόταν ο μεγάλος στρατηλάτης.
Σίγουρα θα έπρεπε να είχε αρχίσει κάπου η ανέγερση ενός μνημείου για εκείνον.



Εδώ έρχονται εκείνοι που υποστηρίζουν τη θεωρία της Αμφίπολης και θυμίζουν την εντολή του Αλέξανδρου να κατασκευαστεί ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο στη Μακεδονία αντάξιο με εκείνα των Φαραώ της Αιγύπτου.
Μήπως λοιπόν, λένε όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία, είχε ξεκινήσει η κατασκευή του τύμβου της Αμφίπολης για να μεταφερθούν εκεί οι νεκροί βασιλείς Μήπως εκεί κατευθύνονταν αρχικά η σωρός του Αλεξάνδρου; Ήταν δηλαδή ο τάφος της Αμφίπολης το μνημείο που θα φιλοξενούσε και τον Φίλιππο και την Ολυμπιάδα, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξανδρο;...
ksipnistere.blogspot.gr

Read more...

Απόφαση Ιταλικού δικαστηρίου ανοίγει δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις...


 
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν ...
αποζημιώσεις από τη Γερμανία θα προκαλέσει νέες διαμάχες μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου και ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Αυτό υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι η Γερμανία φοβάται πληθώρα προσφυγών στη δικαιοσύνη και ενδεχομένως την κατάσχεση γερμανικών περιουσιών στην Ιταλία και τον αναγκαστικό πλειστηριασμό τους.

«Κυοφορείται νέα γερμανοϊταλική διαμάχη»

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας, το οποίο έπρεπε να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθούν οι δικαστικές διεκδικήσεις των πολιτών αυτών.

Όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα «μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας κυοφορείται μια σύγκρουση με πολλές επιπτώσεις, η οποία αφορά αποζημιώσεις για εγκλήματα των ναζί». Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, «δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας των κρατών, η οποία αποκλείει τέτοιου είδους προσφυγές, όταν πρόκειται για παράνομες πράξεις ενός κράτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου ή ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το Βερολίνο δεν θα αλλάξει στάση

Με την απόφασή του αυτή, το ιταλικό δικαστήριο έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο το 2012 είχε δικαιώσει τη Γερμανία, καθώς είχε αποφανθεί ότι η ασυλία των κρατών ισχύει και στην περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα αναλύσει την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, ωστόσο, όπως επισημαίνεται το Βερολίνο δεν πρόκειται να αλλάξει την νομική του θέση επί του θέματος, καθώς εκτιμά ότι τo Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την συμμερίζεται πλήρως. Πάντως ο ιταλός εισαγγελέας Μάρκο ντε Παόλις, που έχει ασχοληθεί με πολλές προσφυγές θυμάτων του ναζισμού, δήλωσε χθες ότι η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου «είναι ιδιαίτερα σημαντική και ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να την αγνοήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλικός τύπος. Όπως αναφέρει το Πρώτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, «τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια ιστορική απόφαση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Σε σχετικό σχόλιο της, με τίτλο «Μεταξύ δικαίου και ηθικής», η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση, αποσαφηνίζοντας τη συγκεκριμένη θεματική στο ιταλικό Σύνταγμα. Παράλληλα, όμως, «θα πρέπει και η γερμανική κυβέρνηση να διερωτηθεί εάν έχει κάνει ικανοποιητικές παραχωρήσεις στα θύματα του ναζισμού από την Ιταλία. Δεν αρκεί να επιμένει η Γερμανία στο δικαίωμα της ετεροδικίας», καταλήγει το σχόλιο.

 dw.de
 

Read more...

Οι Σφίγγες της Αμφίπολης με τα κεφάλια και τα φτερά τους...


sfigges1ΦΩΤΟ...

Έπειτα από την ανακάλυψη του κεφαλιού της Σφίγγας στην Αμφίπολη, ο blogger Παναγιώτης Κρουκλίδης θέλησε να «αποκαταστήσει» τα αγάλματα των Σφιγγών όπως θα ήταν με ...τα κεφάλια και τα φτερά στη θέση τους.

Στο προσωπικό του blog από την Ιταλία απεικόνισε με τον δικό του τρόπο και τις δύο Σφίγγες ολόκληρες, βάζοντας ακόμη και τα χρώματα που πιθανότατα κοσμούσαν τα μαλλιά τους.
sfiggaΤαυτόχρονα έχουν εμφανιστεί και τα τρισδιάστατα βίντεο περιήγησης εντός του τάφου. Το πιο πρόσφατο βίντεο δημιούργησε και ανήρτησε στο YouTube ο χρήστης Νικόλαος Αλεξάνδρου. Με τίτλο «Ο Τάφος της Αμφίπολης» ο χρήστης ξεκινά την περιήγησή του από την είσοδο που κοσμούν οι δύο ακέφαλες σφίγγες και φτάνει έως το εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την Αρπαγή της Περσεφόνης. Εκεί ανοίγει η μαρμάρινη θύρα και εμφανίζεται ένας σκοτεινός θάλαμος, στον οποίο όλοι ανυπομονούν να δουν τι κρύβει στο εσωτερικό του.
Με τη φράση «συνεχίζεται...» ο Ν. Αλεξάνδρου «υπόσχεται» να συνεχίσει την περιήγηση με όσα ευρήματα προκύψουν από τον επόμενο θάλαμο.

Read more...

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Ζάκυνθο...




 anemostrovilos 
ΦΩΤΟ...
Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους, ενώ κατέστρεψε...
μπαλκόνια και σάρωσε ότι βρέθηκε στο διάβα του. Το θετικό είναι ότι δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, ή κάποιο θύμα.



Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, που έπληξε την περιοχή.

Το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων στο Καλαμάκι αλλά και στη γειτονική περιοχή του Αργασίου, είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, πράγμα που ανησυχεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

 ΑΜΠΕ / ΦΩΤΟ: imerazante.gr

Read more...

Επίσκεψη Παπούλια στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου..




Το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο...
κ. Παπούλιας θα μεταβεί τη Δευτέρα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Ορφανό. Το πρωί της Τρίτης θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην παρέλαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την παραμονή της εθνικής επετείου, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην οδό Τσιμισκή, και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Ορφανός.
Στις παρελάσεις που θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου δεν θα τοποθετηθούν εξέδρες επισήμων σε ορισμένους περιφερειακούς Δήμους, όπως στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του δημάρχου Πέτρου Σούλα.
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί η επίσημη πανηγυρική δοξολογία για τον τριπλό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο και την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ", στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ΥΜΑ-Θ Γιώργος Ορφανός.
Στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα τελετών), με ομιλητές τον πρύτανη Περικλή Μήτκα και τον καθηγητή και πρώην υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Το Σάββατο, στις 11 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Τριφώτισσας, μετά των χαριτοβρύτων λειψάνων και της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου.
ΑΜΠΕ

Read more...

Έκρηξη σε καφετέρια χρυσαυγίτη υπάλληλου της Βουλής...


bristol1

Νωρίς σήμερα το πρωί έγινε έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού στη συμβολή των οδών Σεβαστουπόλεως και Δαβάκη, στους Αμπελόκηπους, στην καφετέριας "Bristol", την οποία, μάρτυρας της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, έχει αναφέρει ότι αποτελεί ...
στέκι μελών της Χρυσής Αυγής. Ο δε ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι διορισμένος υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, όπως ανέφερε ο εν λόγω μάρτυρας.Η τοποθέτηση του μηχανισμού στην καφετέρια φαίνεται ότι έγινε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα από άγνωστο άτομο, που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή. Το εν λόγω μαγαζί βρίσκεται πολύ κοντά στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής και έχει εμπλακεί στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που ερευνούν οι Αρχές, μέσω των καταθέσεων που έχει δώσει ο «μάρτυρας Γ», λίγο μετά την δολοφονία Φύσσα.
Ο «μάρτυρας Γ» σημείωσε στην κατάθεσή του ότι «ο ιδιοκτήτης του καφέ είναι διορισμένος υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή». Πρόκειται για τον Χρήστο Ζέρβα, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2012 διορίστηκε υπάλληλος στη Βουλή και ειδικότερα στο γραφείο του προέδρου Νίκου Μιχαλολιάκου. Η καφετέρια, σύμφωνα και με καταγγελίες, λειτουργεί ως τοποτηρητήριο αλλά και «ορμητήριο» χρυσαυγιτών στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων.
matrix24.gr

Read more...

Το «πείραμα» της Αμφίπολης που συγκίνησε όσους ήταν μπροστά...


Αμφίπολη: Το θαύμα συνεχίζεται -Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας [εικόνες]Μία συγκλονιστική στιγμή πριν λίγες ημέρες...
Μία σκηνή που σίγουρα σημάδεψε όλους όσοι ήταν παρόντες εκτυλίχθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αμφίπολη. 
Ηταν τότε που...
βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, αυτό το μοναδικό δημιούργημα που γοητεύει αιώνες μετά τη σμίλευσή του. 

Μόλις βρέθηκε το κεφάλι το απόγευμα της Τρίτης και κατά τη διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»!
 

Οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της ανατολικής σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!
 

Μετά από 2.300 χρόνια, οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μια σκηνής μοναδικής!
 

Είδαν εικόνες και έζησαν αυτό, που έζησαν και όσοι ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού, ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής.
 

Δίπλα στο κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκαν και εκατοντάδες κομμάτια από τα σπασμένα φτερά, όπου μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί στην είσοδο ανασυνθέτουν το σύνολο των γλυπτών, αρκεί βέβαια στη συνέχεια της ανασκαφής να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας.
 

Αυτή η σκήνη με το απόλυτο ταίριασμα της Σφίγγασ έρχεται να απαντήσει σε διάφορες θεωρίες καθώς από πολλούς διατυπώθηκε το ερώτημα: Είναι το κεφάλι που βρέθηκε όντως το ποθούμενο κεφάλι της Σφίγγας; Διατυπώθηκε για παράδειγμα η άποψη ότι επειδή τις σφίγγες τις τοποθετούσαν για να αποτρέπουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τα πρόσωπά τους είχαν κάτι απόκοσμο και μυστηριώδες, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει καλοφτιαγμένα και γήινα χαρακτηριστικά. Αλλη παρατήρηση είναι ότι υπάρχει και μια διαφορά στο υλικό. Αλλο είναι το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε ο κορμός της σφίγγας και άλλο το κεφάλι. Εδώ, ίσως συνέβη κάτι το παράδοξο, δηλαδή το σώμα της σφίγγας να κατασκευάστηκε από θασίτικο μάρμαρο όπως το υπόλοιπο μνημείο, ενώ το κεφάλι από άλλο μάρμαρο, ίσως πεντελικό, καθώς ο χρωματισμός και η υφή του παραπέμπει σε αττικά γλυπτά με μάρμαρο από την Πεντέλη. Ίσως ο γλύπτης, επιδίωξε να φτιάξει το κεφάλι από διαφορετικό μάρμαρο – τόσο στην υφή όσο και στην απόχρωση του λευκού, για να υπογραμμίσει κάτι, ως ένα συμβολισμό τον οποίο σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε...
 

Υπάρχει τέλος μια ακόμη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, το κεφάλι δεν ανήκει στην σφίγγα αλλά σε κάποιο άγαλμα που θα βρεθεί στον τρίτο ταφικό θάλαμο… οπότε τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν από το κεφάλι. Η σκηνή που περιγράψαμε παραπάνω δίνει τη δική της απάντηση...
 

  xronometro.gr  


Read more...