Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ Προς επιστράτευση των καθηγητών κινείται η κυβέρνηση


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το υπουργείο Παιδείας κινείται προς πολιτική επιστράτευση των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης αμέσως μόλις επιδοθεί η απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής το ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Η ΟΛΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου και πενθήμερη απεργία την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, από τις 20 Μαΐου. Οι πρόεδροι των κατά τόπους ΕΛΜΕ καλούνται να λάβουν την τελική απόφαση στις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται διατεθειμένο να αρχίσει τις διαδικασίες για την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών χωρίς να αναμένει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών και μόλις επιδοθεί στο υπουργείο Παιδείας η απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία.
Συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ επέκριναν τις κινήσεις του υπουργείου για επιστράτευση, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατικό κατήφορο».
«Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους για κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας. Οι προληπτικές απαγορεύσεις σε κάθε κινητοποίηση είναι το τελευταίο της όπλο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Αντιδράσεις προκαλεί μεταξύ των κομμάτων η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απόφαση το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει «Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, η οποία καλεί την ηγεσία της ΟΛΜΕ «να επανεξετάσει τη στάση της».
«Μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των Πανελληνίων εξετάσεων και τις οικογένειές τους» αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΝΔ σημειώνοντας ότι «Με αδίστακτο τρόπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν την ομηρία των μαθητών και δεν διστάζουν (όπως ο κ. Κουράκης στο ραδιόφωνο Realfm) να εκστομίσουν φράσεις όπως “για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής”». Για μας, αναφέρει το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος «προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους.»
Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων τονίζει σε ανακοίνωσή του για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προσθέτει: Η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζει, «δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι δύο πρόσθετες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης διάλυση των δημόσιων σχολείων. «Οι τραγικές ελλείψεις τους σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και οι σχεδιαζόμενες απολύσεις πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών, συνιστούν το μνημονιακό καμβά της πλήρους υποβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία».
Σε δήλωσή της, η τομεάρχης Παιδείας των ΑΝΕΛ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «Με την επιμονή της και την αδιαλλαξία της, η τρικομματική Κυβέρνηση επιβάλλει δικτατορικά το «Διαίρει και Βασίλευε» στην κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. Όπως σημειώνει, (η κυβέρνηση) «Δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σταμάτησαν οι εξετάσεις για το AIDS στα Κέντρα Αναφοράς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης...


Κίνδυνο για την δημόσια υγεία αποτελεί η διακοπή διαγνωστικών εξετάσεων από τα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS. Από τον περασμένο μήνα τα ειδικά κέντρα έχουν κατεβάσει…ρολά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να...
μην υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά των απαραίτητων αντιδραστηρίων.

Ειδικότερα, τα κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δεν γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το AIDS που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ: Τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ) σε σχετική ανακοίνωσή του, «το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για την χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 έχει μπλοκάρει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει μάλιστα, ότι «τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιδημία του AIDS στους τοξικομανείς», υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κονδύλι, ετήσιου ύψους 180.000 ευρώ έχει «παγώσει» από την κ. Σκοπούλη, μετά τον οικονομικό έλεγχο που διενήργησε στα οικονομικά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η ίδια ωστόσο σε δηλώσεις της στο «Βήμα» αναφέρει μεταξύ άλλων : «Τα χρήματα του 2012 δεν ζητήθηκαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή δεν ζητήθηκαν εγκαίρως».

Μετά εξελίξεις αυτές, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητά «να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για την διάγνωση της ασθένειας».

Οι ίδιες πηγές πάντως, αναφέρουν ότι μετά από απόφαση της υφυπουργού Υγείας θα κατατεθούν στον σχετικό λογαριασμό 62.000 ευρώ, πόσο που ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα καλύψει τις ανάγκες μόνον μερικών μηνών.

Read more...

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και υψηλές χρηματικές εγγύησεις, οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής ...


Έπειτα από προφυλάκιση περίπου δύο μηνών!!!
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής, με απόφαση του...
Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με πρόεδρο τον κ. Μανώλη Φουκαράκη.
Ο δικηγόρος τους, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τους υπερασπίστηκε μαζί με τον Θέμη Σοφό, δήλωσε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη διόρθωσε το λάθος της».

Μετά την προφυλάκισή τους, η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο μηνών, οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και
χρηματική εγγύηση, ύψους 200.000 ευρώ για τον πρώτο και 100.000 ευρώ για τον δεύτερο...

Read more...

Δένδιας: Αν οι πλούσιοι θέλουν αστυνομική προστασία θα πρέπει να πληρώσουν...


Τέλος η δωρεάν φύλαξη ατόμων από αστυνομικούς. Οπως επεσήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, εκείνοι που έχουν υψηλά εισοδήματα θα πληρώνουν από την τσέπη τους την αστυνομική παρουσία δίπλα τους.

Μιλώντας στη...
ΝΕΤ, ο κ. Δένδιας είπε ότι εφόσον πρόσωπο που φυλάσσεται έχει φορολογική δήλωση άνω των 100.000 ευρώ, θα καταβάλει το κόστος της ασφάλειάς του.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή ανέφερε πως από τον Αύγουστο του 2012 αποδεσμεύτηκαν 460 αστυνομικοί από την προστασία προσώπων. Παράλληλα ο κ. Δένδιας ενημέρωνε πως εκκρεμούν προς εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές και άλλες περιπτώσεις αποδέσμευσης αστυνομικών, που έχουν διατεθεί για την προσωπική ασφάλεια πολιτικών και λοιπών προσώπων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως ο αριθμός των διατιθέμενων αστυνομικών σε πρόσωπα (πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους κλπ) μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με τις κάθε φορά διαμορφούμενες συνθήκες ασφαλείας και σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρμοδίων υπηρεσιών μας. Παράλληλα διευκρίνισε πως τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα περαιτέρω στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για την προστασία- ασφάλεια πολιτικών και λοιπών προσώπων, διευκρινίζει ότι αυτή γίνεται μετά από απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ και ύστερα από γνωμοδότηση των αρμοδίων Επιτροπών των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

«Ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται για το σκοπό αυτό αυξομειώνεται συνεχώς, λόγω των απαιτήσεων για προστασία προσώπων που ανακύπτουν, κυρίως σε δικαστές, οι οποίοι εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, σε διπλωματικές αποστολές κλπ» αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Προσθέτει μάλιστα πως «οι επιτροπές εξετάζουν τα αιτήματα λήψης μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων και καταρτίζουν έκθεση εκτίμησης κινδύνου για καθένα από αυτά, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο ιδιαίτεροι λόγοι ασφάλειας βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων του ΠΔ 141/1991. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η υπηρεσία, από την οποία διατίθεται το προσωπικό για την προστατευτική φύλαξη των εν λόγω στόχων. Διευκρινίζεται δε, ότι δεν επιτρέπεται η διάθεση συνοδευτικών οχημάτων σε ιδιώτες».

H προστασία αυτή παρέχεται για το απαραίτητο χρονικό διάστημα, με την πάροδο του οποίου επανεξετάζεται, από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, η συνέχιση ή η διακοπή τής προστασίας, ανάλογα με την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα, τις πληροφορίες- εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας ή εάν οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν την προστασία αυτή, προσθέτει ο υπουργός.

Οι συγκεκριμένες Επιτροπές συνεδριάζουν ανά εξάμηνο, προκειμένου να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα διατήρησης, ενίσχυσης ή μείωσης των μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων που έχουν ήδη ληφθεί, χωρίς αυτά να υπολείπονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ειδικώς τα μέτρα προστασίας ιδιωτών, επανεξετάζονται ανά τρίμηνο.

Διαμήνυσε, ακόμη, ότι φαινόμενα ανοχής ρατσιστικής βίας από το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας θα τιμωρούνται αυστηρά.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλου, για τα «προνόμια σε επίπεδο φύλαξης και μετακινήσεων που απολαμβάνει από το ελληνικό κράτος», ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος διαθέτει τέσσερις αποσπασμένους αστυνομικούς για τη φύλαξή του και όλα τα έξοδα των μετακινήσεών του από την οικία του στο Λαγονήσι μέχρι το κέντρο των Αθηνών και αντίστροφα καλύπτονται από το ελληνικό Δημόσιο.

Στην απάντηση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως ο αριθμός των διατιθέμενων αστυνομικών σε πρόσωπα (πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους κλπ) μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με τις κάθε φορά διαμορφούμενες συνθήκες ασφαλείας και σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρμοδίων υπηρεσιών μας. Παράλληλα διευκρίνισε πως τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα περαιτέρω στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας.
iefimerida.gr

Read more...

ΟΛΜΕ: Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές...


Στην απόφαση να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων και σε πενθήμερη απεργία από τις 20 του ίδιου μήνα, κατέληξαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, παρατείνοντας την...
αγωνία χιλιάδων μαθητών. Αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σχετικά απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.

Η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου.

Εάν η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκινήσει η απεργία, νέες γενικές συνελεύσεις θα γίνουν έως τις 24 Μαΐου για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η αγωνία χιλιάδων οικογενειών και υποψηφίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραταθεί και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ομαλότητα, να εξαλείψει την αγωνία των υποψηφίων. «Ούτε ένα λεπτό περαιτέρω αγωνία» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Από το υπουργείο Παιδείας διαμηνύουν ότι «μετά τις απειλές της Μεγάλης Εβδομάδας ο υπουργός κάλεσε σε διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ο διάλογος αυτός έφερε παράταση της αγωνίας, όξυνση, και απειλή πενθήμερων επαναλαμβανομένων, με πρωγωνιστή το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ» και προσθέτουν ότι «ο διάλογος που κάποιοι επικαλούνται το μοναδικό που μπορεί να επιτύχει λοιπόν είναι να παρατείνει την αγωνία των υποψηφίων».

Νίκος Παπαχρήστος: Θα ζητήσουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17 Μαϊου, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και πενθήμερη απεργία από τις 20 Μαϊου, διαμαρτυρόμενοι για την μετακύλιση 4.000 μονίμων υπαλλήλων σε ακριτικές περιοχές.

Δηλώνουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει την ευκαιρία να κάνει πίσω και να μην ταλαιπωρηθούν χιλιάδες μαθητές», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε: Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στο μέτρο της επιστράτευσης. Εμείς λέμε στην κοινωνία ότι αυτό θα είναι έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και θα γυρίσουμε με το κεφάλι κατεβασμένο απέναντι στους συναδέλφους μας που θα απολυθούν».

Τέλος, ο κ. Παπαχρήστος γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Στα άκρα η κόντρα συνδικαλιστών - υπουργείου Παιδείας

Την ίδια ώρα σκληρή επίθεση στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ εξαπολύει εκ νέου σήμερα το υπουργείο Παιδείας με ένα δεύτερο non paper, παρουσιάζοντας τη δική του στάση στην απόφαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξαπολύει τη βαριά κατηγορία ότι «το 11μελές Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επιλέγει το χρονικό σημείο της σύγκρουσης με την Κυβέρνηση, μόνο και μόνο γιατί τώρα έχει «συνδικαλιστική δύναμη πυρός» - όπως δήλωσαν μέλη του στη συνάντηση τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου- και προσχηματικά κατηγορεί την Κυβέρνηση για το χρόνο της σύγκρουσης, επικαλούμενο την ψήφιση της αύξησης του ωραρίου διδασκαλίας την Κυριακή των Βαΐων και το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις».

ΔΗΜΑΡ: «Εκβιαστική ενέργεια της ΟΛΜΕ»

Για μια «εκβιαστική ενέργεια» που, όπως τονίζει, «πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ.

Το κόμμα του κ. Κουβέλη επισημαίνει ότι «η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ η οποία καταλήγει: «Καλούμε και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει»...
 newpost.gr

Read more...

Στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης τη διαφθοράς στις εφορίες...


Παρεμβάσεις σε νόμους και θεσμούς καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου και ανταλλαγής πληροφοριών προβλέπει μεταξύ άλλων το στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που εγκρίθηκε από το συμβούλιο μεταρρύθμισης.
Το ...
συμβούλιο μεταρρύθμισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ειδικότερα τα μέτρα που θα ληφθούν ανά τομέα παρέμβασης είναι τα ακόλουθα:

1. Για την ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου προβλέπονται άμεσα νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές σε τομείς όπως στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στη διαδικασία επιστροφών φόρων, στις ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τις φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, στις εγγυήσεις που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις του δημοσίου, στη θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών πειθαρχικής αντιμετώπισης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, στους νόμους προστασίας τόσο των πληροφοριοδοτών περιπτώσεων διαφθοράς όσο και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από κακόβουλες ενέργειες. Επίσης προβλέπεται βελτίωση των νόμων περιουσίας με στόχο να γίνουν απλούστεροι, δικαιότεροι και βασισμένοι σε διεθνείς πρακτικές.

2. Για την ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων προβλέπονται:

- Δημιουργία και ενίσχυση λειτουργίας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

- Ενδυνάμωση και ενίσχυση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

- Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για υποθέσεις διαφθοράς υπαλλήλων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

- Δημιουργία δεικτών αποδοτικότητας - αποτελεσματικότητας στην ανίχνευση και τη δίωξη εγκληματικών πράξεων διαφθοράς.

- Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πειθαρχικών διαδικασιών και της τελικής έκβασής τους.

- Αξιολόγηση για το πώς να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για θέματα που σχετίζονται με την απάτη και συνδέονται ειδικά με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

- Ειδική εκπαίδευση και σεμινάρια από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου προς τους ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (προϊσταμένους, διευθυντές κλπ) σε σχέση με την πρόληψη και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς.

- Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας.

3. Για την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών προβλέπονται εκτός των άλλων:

- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Γενικό Επιθεωρητή, τον Εισαγγελέα και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

- Ενίσχυση και επέκταση της δυνατότητας διασταύρωσης στοιχείων από τρίτες πηγές και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Γ.Γ.Π.Σ. αναφορικά με την ηλεκτρονική (on-line) λήψη στοιχείων από τρίτους, μέσω συμφωνίας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κρατικό τομέα.

- Ενίσχυση και αξιοποίηση των πληροφοριακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών.

4. Για την ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- Η ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο υπουργείο Οικονομικών.

- Η δυνατότητα χρήσης βραβείων και κινήτρων για καινοτόμες λύσεις μείωσης της διαφθοράς.

- Η καθιέρωση μαθημάτων στα σχολεία σε θέματα ακεραιότητας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, αναφορικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις της διαφθοράς σε σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο.

- Η δημιουργία κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας στον οποίο εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Φορολογική & Τελωνειακή Διοίκηση.

- Η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με την ενίσχυση της ενημέρωσης μέσω διαδικτυακής πύλης και παροχή νομοθεσίας, ερμηνείας νόμων, διαδικασιών αλλά και παροχή συμβουλών και απαντήσεων σε ερωτήματα.

- Η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με τη δημιουργία και στελέχωση τμήματος ενημέρωσης πολιτών σε κάθε μεγάλη Δ.Ο.Υ αφού η άγνοια αποτελεί σημαντική πηγή διαφθοράς.

- Η δημιουργία σύγχρονης και αντικειμενικής αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπηρεσιακή εξέλιξή τους βάσει αυτής.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Στρατηγικού Σχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε:

«Στη διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό. Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων»...
ethnos.gr

Read more...

Ξανά στον τελικό, 69-52 την ΤΣΣΚΑ Θρύλος και στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός!


Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα   (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός είναι στον τελικό του Final 4 του Λονδίνου και θα υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν εύκολα με 69-52 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που πήγε για... ρεβάνς του περσινού χαμένου τελικού και βγήκε ξανά χαμένη από την σιδερένια άμυνα των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ηγετική εμφάνιση από τον Βασίλη Σπανούλη, ανίκητος και πάλι ο Κάιλ Χάινς που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον τελικό της Κυριακής, όπου θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του έτερου ημιτελικού ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα (22:00).

30 φωτογραφίες


Στο μισοάδειο αλλά εντυπωσιακό Ο2 Arena, ο Ολυμπιακός έδειξε εξ αρχής τις διαθέσεις του. Με ενέργεια που θύμιζε το τελευταίο 5λεπτο του περυσινού τελικού της Κωνσταντινούπολης, άμυνα για σεμινάριο, προσύλωση στο πλάνο του προπονησή και σωστές επιλογές μπλόκαρε τη ρωσική ομάδα, που είχε σε τραγική ημέρα τον Τεόντοσιτς (είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους του πόντους με βολές τις έβαλε στο 32 του αγώνα!)

Ο Μεσίνα γενικά δεν πήρε καμία βοήθεια από τους γκαρντ του, ενώ ο Χριάπα (που ξεκίνησε πολύ δυνατά παίρνοντας και τα δύο φάουλ του Παπανικολάου που τον έθεσαν νωρίς εκτός) τελικά δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό επηρρεασμένος από την κακή εμφάνιση των συμπαικτών του.

Ακόμα και όταν στο τρίτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολλά κενά διαστήματα κατάφεραν να κλείσουν το 30λεπτο προηγούμενοι με 17 πόντους. 

Με τη ψυχολογία στα ύψη, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να «τιμωρούν» την ΤΣΣΚΑ και στον επίλογο του αγώνα, με τη διαφορά να φτάνει στο 33' τους +20 πόντους (40-60), μετά από τρίποντο του Περπέρογλου.

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά είχαν χάσει την ψυχραιμία τους με αποκορύφωμα την αγκωνιά του Τεόντοσιτς στον Άντιτς στο 37', με την οποία χρεώθηκε με αντιαθλητικό και ο σέντερ του Ολυμπιακού έκανε το 47-64 με βολές...

Τυπικής διαδικασίας το υπόλοιπο της αναμέτρησης με τους «ερυθρολευκους» να φτάνουν πανηγυρικά στο τελικό 52-69.

Οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν στο δυνατό σημείο της ΤΣΣΚΑ τα ριμπάουντ (41 έναντι 29 των Ρώσων), ενώ η σεμιναριακή άμυνα, που είχε κλείσει τη ρακέτα, οδήγησε την ΤΣΣΚΑ σε μόλις 7 εύστοχα δίποντα σε 21!

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ετορε Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Ουίμς 13 (2), Ερτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Καούν 2, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (10ρ.), Λο 6, Αντιτς 13 (2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8 (1), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης. 

Read more...