Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η Eurobank εξετάζει πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής Tekfen

Ανακατανομή πόρων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
H Eurobank EFG ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην τουρκική θυγατρική της Eurobank Tekfen.

«H Eurobank EFG ανακοινώνει ότι εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές της στην Τουρκία και βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για τη διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της τοπικής θυγατρικής της», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η ενδεχόμενη διάθεση του πλειοψηφικού μεριδίου της τουρκικής τράπεζας θα επιτρέψει την ανακατανομή πόρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank EFG σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία και παράλληλα, θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση», πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Γιώργος «αδειάζει» τον «Παπακ»: 14.000 άνθρωποι, χρωστούν στο κράτος 36 δισ. ευρώ!

newpost.gr
Ο Γιώργος «αδειάζει» τον «Παπακ»: 14.000 άνθρωποι, χρωστούν στο κράτος 36 δισ. ευρώ!
Ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Financial Times Deutschland. Δήλωσε ότι θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες το έργο είσπραξης των φόρων, προσθέτοντας ότι η κρατική μηχανή «αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική».

Με δεδομένο ότι τα έσοδα έχουν ρίξει στα βράχια τον προϋπολογισμό και ουσιαστικά έχουν μηδενίσει τον «φόρο αίματος» που καταβάλλει ο ελληνικός λαός με πρωτεύουσα ευθύνη του υπουργού οικονομικών ως και πρίν περίπου ένα μήνα, είναι σαφές αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους», δήλωσε στην Financial Times Deutschland και πρόσθεσε:

«Σ' αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ' αυτό το έργο», λέει ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι «ο μηχανισμός του Δημοσίου είναι πολύ γραφειοκρατικός και αδιαφανής» και σημειώνει ότι «χρειάζονται βαθιές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες πρέπει να αλλάξει κανείς ριζικά νοοτροπίες».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι ο κ. Παπανδρέου από την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρεται σε γιατρούς και ιδιοκτήτες επαύλεων με πισίνες στην Αθήνα, που δεν πληρώνουν φόρους. Το δημοσίευμα της εφημερίδας 'FTD' επισημαίνει ότι η χώρα πληρώνει το τίμημα της μη ύπαρξης μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης και επιπλέον της άνθησης της διαφθοράς.

Σ' αυτά προστίθεται το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι σε θέση να τιμωρήσει τις φορολογικές παραβάσεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, γράφει η εφημερίδα και παραπέμπει σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι συνολικά 900.000 Έλληνες περίπου χρωστούν φόρους μικρού αριθμού, δισεκατομμυρίων.

Κατά την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η εθνική φορολογική διοίκηση απλούστατα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την είσπραξη αυτών των ποσών. «Οι 900.000 φορολογικοί οφειλέτες θα ήταν ένα τεράστιο έργο, που πιθανόν να διαρκούσε 30 χρόνια», λέει ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το δικαστικό μας σύστημα». Ο πρωθυπουργός αναφέρει επ΄αυτού ότι «το σύστημα δικαιοσύνης λειτουργεί ως εξής: όποιος χρωστά φόρους και δικάζεται γι αυτό, συχνά παίρνει αναστολή τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχεια, συχνά του επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο ή του δίνεται ακόμα περισσότερος χρόνος».

Εκτός από τη μη καταβολή και είσπραξη φόρων, η χώρα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Υπάρχει φοροδιαφυγή προς την Ελβετία», δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «γι΄ αυτό και συνομιλούμε με την Ελβετία, όπως άλλωστε και η Γερμανία».
Read more...

Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Fitch

Συνέπεια της υποβάθμισης της Ελλάδας

Αθήνα
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ο οίκος Fitch επανήλθε υποβαθμίζοντας πέντε ελληνικές τράπεζες στο Β- από Β+ διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγησή τους (rating watch negative).

Πρόκειται για τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ATEbank.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το rating watch negative των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισής τους εάν υπάρξει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συμφωνία με την Κομισιόν - 14 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω ΕΣΠΑ










Συμφωνία με την Κομισιόν - 14 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω ΕΣΠΑ
Οικονομικό όφελος, που προσεγγίζει τα 14 δισ ευρώ, για την πραγματική οικονομία, αποφέρει η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, στην οποία κατέληξαν, σήμερα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%. Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκ ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δισ ευρώ σε εθνικούς πόρους.

«Η συμφέρουσα για τη χώρα μας αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων δεν ήταν αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Έχουμε κάνει πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ για να φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας δεν θα μπορούσε να καρποφορήσει, εάν, μεθοδικά και με σχέδιο, δεν ξαναχτίζαμε σε νέες βάσεις το ΕΣΠΑ, που όπως είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα διαχειριστικό τερατούργημα. Ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της διάσωσης της χώρας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος τόνισε, ότι η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και μήνες, με καθοριστική συμβολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

«Ακόμα δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, έχουμε όμως στα χέρια μας ορισμένα πρώτα, σαφή και μετρήσιμα για την οικονομία οφέλη» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να οικοδομήσουμε μια Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Read more...

ΔΝΤ: Κίνδυνος κατάρρευσης για τράπεζες της Ε.Ε.!

Αυξήσεις κεφαλαίου φέρνει η ελληνική κρίση


http://img.protothema.gr/1016E454D760AF494B5BFE6CDE3F11C3.jpg
Μια νέα δραματική έκκληση απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτή τη φορά προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τις οποίες καλεί να “θέσουν άμεσα σε εφαρμογή αξιόπιστα σχέδια” για την ενίσχυση όσων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω της σοβούσας ελληνικής – και εσχάτως πλέον “ευρωμεσογειακής” - κρίσης!

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι ιθύνοντες του Ταμείου προειδοποιούν, ενόψει μάλιστα και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ότι “η μη επίλυση της ελληνικής κρίσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χρησιμοποιεί βαρύτατες εκφράσεις – κατηγορίες προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να επιδείξουν “μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος στην αντιμετώπιση της κρίσης προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι διάχυσής της” ...

Ακριβώς λόγω αυτής της αναβλητικότητας το ΔΝΤ εκφράζει φόβους πως παρά τις αυξήσεις κεφαλαίων στις οποίες έχουν προχωρήσει αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, η έκθεσή τους στο ελληνικό εξωτερικό χρέος (τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατέχουν) τις καθιστά επίφοβες για απομείωση της βάσης τους.

Το Ταμείο επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η κρίση χρέους συνολικά συσσωρεύει κινδύνους που απειλούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ιδίως τις πιο αδύναμες τράπεζες, ενώ καταλήγει και στο γενικό συμπέρασμα πως “τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη παραμένουν σχετικά χαμηλά”, ιδίως σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες.
Read more...

Στις 21 Ιουλίου η ψηφοφορία για Προανακριτική στην υπόθεση Siemens

Βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση για σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου λαμβάνεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών
Η απόφαση για σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου λαμβάνεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την Πέμπτη 21 Ιουλίου τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Oλομέλεια της Βουλής η πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών στην υπόθεση Siemens.

Οι βουλευτές προτείνουν την ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, του νομικού ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, κατόπιν της υποβληθείσας από τους ίδιους τους βουλευτές πρότασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, που αφορούν την υπόθεση Siemens.

Σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση διεξάγεται με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης επερώτησης.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της των προσώπων κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση για άσκηση δίωξης, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους. Σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα αυτά έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν στη Βουλή έγγραφα υπομνήματα.

Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση ή μη του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στη μυστική ψηφοφορία δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

Η απόφαση για σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Η ώρα έναρξης της ψηφοφορίας ορίστηκε στις 2:00 το μεσημέρι εκτός αν λήξει η συνεδρίαση νωρίτερα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι αγορές πιέζουν για άμεση λύση

Η Μέρκελ θέλει συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής


http://img.protothema.gr/9ECC366F8A8436EBF921839F4AC4E0DD.jpg
Την ώρα που οι αγορές αναμένουν με αγωνία την λήψη μιας απόφασης για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης – που πλέον έχει ήδη πυροδοτήσει τις “επιθέσεις” κατά της Ιταλίας, η οποία σήμερα δανείστηκε με 6% στα 10ετή ομόλογα – η Γερμανία επιμένει να κινείται στην ... κόψη του ξυραφιού, με το Βερολίνο να προβάλλει ενστάσεις στην διενέργεια μιας νέας, έκτακτης Συνόδου Κορυφής άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και φωνές στο εσωτερικό της Γερμανίας, για παράδειγμα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, ουσιαστικά απευθύνουν δραματική έκκληση για επίλυση του ελληνικού θέματος και κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι με τις απαιτήσεις της για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης δυναμιτίζει το ίδιο το ευρωσύστημα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει ότι η συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης, έχει νόημα να γίνει ΑΦΟΥ προηγουμένως έχουν τελεσφορήσει οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη μορφή που θα λάβει τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και το χρονοδιάγραμμα της νέας βοήθειας!

Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι η ... αγωνία παίρνει παράταση αρκετών (;) ημερών και μαζί της οι κερδοσκοπικές επιθέσεις χρόνο για να εκδηλωθούν ακόμα πιο έντονα!

Στο ενδιάμεσο τόσο οι ξένοι οίκοι, όσο και τα διεθνή ΜΜΕ, δείχνουν να έχουν απηυδήσει από τις εξελίξεις και την αναβλητικότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

Ενδεικτικό είναι το τελευταίο δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται στη “διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για την στήριξη του τραπεζικού κλάδου εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης”.

Η έγκριτη εφημερίδα κάνει λόγο για παρασκηνιακές πιέσεις των πολιτικών, “αρχικώς για να πιεστεί η Αθήνα να αποδεχτεί τα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας”, κάτι όμως που οδηγεί σε καθυστέρηση της λήψης της τελικής απόφασης για την βοήθεια προς τη χώρα μας, επιδείνωσε το πρόβλημα ελλείψης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που έχουν αποκλειστεί από την διατραπεζική αγορά τους τελευταίους 18 μήνες και εν τέλει καλλιέργησε τις απαραίτητες συνθήκες για μετάσταση της κρίσης στη γειτονική Ιταλία και ενδεχομένως και στην Ισπανία!

Στο ίδιο φύλλο των Financial Times και στη στήλη Lex, φιλοξενείται μια πρόταση για ένα άμεσο haircut στα ελληνικά ομόλογα, και δη μεταξύ του 60% και του 80%, καθώς “μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το αξιόχρεο της Ελλάδας”.
Ο αρθρογράφος στην ουσία υιοθετεί την πρόταση της Barclays και τονίζει πως για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της η χώρα μας θα χρειαστεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7,4% επί του ΑΕΠ ως το 2015.

Αλλά ακόμα κι αν εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η δυνατότητα της οικονομίας μας εξαντλείται στην επίτευξη πλεονασμάτων περί το 2,5%. Κάτι που σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει όχι απλά μη διατηρήσιμο, αλλά θα διογκωθεί ως το 400% (!) επί του ΑΕΠ μέχρι το 2050.
Συνεπώς η μόνη λύση είναι ένα άμεσο, “γενναίο” κούρεμα για να πέσει αυτοστιγμή το χρέος μας σε διατηρήσιμα επίπεδα.
Τη λύση του “έμμεσου κουρέματος” φαίνεται να προκρίνει και η Morgan Stanley. Που στην τελευταία της έκθεση τονίζει ότι το σενάριο για ήπια αναδιάρθρωση χρέους (μετακύλιση του 50% του χρέους σε 30ετείς τίτλους με παροχή “καθαρής” χρηματοδότησης για το 30%) είναι και ενδιαφέρον και το λιγότερο “επώδυνο” για τους συμμετέχοντες ομολογιούχους που θα επωφεληθούν από την εγγύηση ΑΑΑ που θα έχουν οι νέοι ελληνικοί 30ετείς τίτλοι από το ταμείο ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί για να τους στηρίξει...
Read more...

Νομοσχέδιο μαμούθ για συντάξεις, τουρισμό και φρουτάκια

Το υπ. Οικονομικών προλαβαίνει το κλείσιμο της Βουλής στις 5 Αυγούστου

http://img.protothema.gr/5BAA2466C6BB64C56DB8C6C7E5D4ABC8.jpg
Ένα νομοσχέδιο – μαμούθ κατέθεσε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επιδιώκοντας να προλάβει το κλείσιμο της Βουλής για δύο εβδομάδες στις 5 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία, για την απόσυρση παλαιών τουριστικών καταλυμάτων, ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό καθώς και ρυθμίσεις για την προώθηση τουριστικών επενδύσεων.

Επίσης, σε δεύτερο κεφάλαιο ορίζονται ζητήματα για τις συντάξεις του Δημοσίου και για τη σύνταξη των διαζευγμένων, ενώ προβλέπονται νέες φορολογικές ρυθμίσεις καθώς και διαδικασία περαίωσης για τα επαγγελματικά σκάφη.

Τέλος, σε τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις μισθώσεις του ελληνικού Δημοσίου, την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων καθώς και για τα τυχερά παιχνίδια, τα “φρουτάκια” και την ατομική κάρτα παίκτη.
Read more...

Βενιζέλος: «Αναγκαία η επιλεκτική χρεοκοπία»


newpost.gr
Βενιζέλος: «Αναγκαία η επιλεκτική χρεοκοπία»
Σαφές μήνυμα προς όλους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκoπίας και κίνδυνος για τις καταθέσεις και το τραπεζικό σύστημα έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Η επιχειρηματολογία του όμως, οδήγησε όλους στο συμπέρασμα ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι επιβεβλημένη.


«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία απειλή χρεοκοπίας, δεν θα παίξει κανείς με τις λέξεις και την αγωνία των πολιτών. Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας. Κι αυτό όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της. Καλώ την Αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε»

Ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε και στους καταθέτες λέγοντας «διαβεβαιώνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας και χρηματοδότησης, αυτό ίσχυσε και χθες με υποβάθμιση Fitch, χωρίς καμία πραγματική επίπτωση τράπεζες μας.»

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει λαϊκισμός γύρω από την λέξη επιλεκτική χρεοκοπία.

«Κάποιοι επιθυμούν για λόγους λαικισμού να χρησιμοποιήσουν τον όρο selective default. Δεν είναι πραγματική κατάσταση δεν είναι πραγματικό γεγονός, είναι προσωρινή βαθμολόγηση ελληνικών ομολόγων στο βαθμό sd για ένα χρονικό διάστημα. Xρειάζεται σοβαρότητα αυτοπεποίθηση και εθνική ενότητα. Ελεος πια εθνική ενότητα γιατί αυτοί που την πληρώνουν είναι οι αδύναμοι. Για αυτούς μιλάω τώρα με την δική τους φωνή μιλώ.
Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και λογοπαίγνια. Και η παραμικρή πράξη συναίνεσης ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση και μειώνει το βάρος των πολιτών. Τόσο απλό και τόσο κρίσιμο να είμαστε εδώ ενωμένοι. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με εθνική συστράτευση. Θέλουμε λίγο ζωτικό χρόνο για να κάνουμε όσα έχουμε πει.. Είναι η ώρα της βοήθειας, της ενότητας, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση».


Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ομιλία Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης ιδίως για τη φράση ότι πρέπει να παρακολουθεί αυτά που λέει η κυβέρνηση με στρατιωτική πειθαρχία.

Ο Νικος Λέγκας από την πλευρά της ΝΔ ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει τα περί στρατιωτικής πειθαρχίας.

"Προς Θεού. Ήταν ένα σχήμα λόγου, τι να ανακαλέσω ένα σχήμα λόγου" απαντησε ο υπουργός, ενω ο κ. Λέγκας επέμεινε ότι πειθαρχία χρειάζονται τα μέλη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε οτι όλοι όσοι πλήττονται από τα μέτρα έχουν ήδη χρεοκοπήσει, και να μην μιλάει η κυβέρνηση για χρεοκοπία. "Στρατιωτική πειθαρχία στο πλευρό της κυβέρνησης; Μερικές λέξεις είναι πολύ φορτισμένες, ακούσαμε και για τανκς. Γιατί; Για να σωθούν όλοι όσοι έβγαλαν 600 δις στην ελβετία;" κατέληξε ο κ. Χαλβατζης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

"Μην μας ξενίζει ο όρος στρατιωτική πειθαρχία προέρχεται από το χώρο της εθνικής άμυνας και του μένουν κάποια κουσούρια" είπε για τον κ.Βενιζέλο.
Read more...

Φυλακή για ληξιπρόθεσμα από τη 1η Αυγούστου


newpost.gr
Φυλακή για ληξιπρόθεσμα από τη 1η Αυγούστου
Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης περιμένουν από την 1 Αυγούστου 2011 όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου. Διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016 μετά την πάροδο 5ετίας.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της δίκης η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο. Υ. για ρύθμιση της οφειλής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν τη δικάσιμο.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.3.2011 η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι θα θεωρηθούν ποινικό αδίκημα την 1.8.2011, στις εξής περιπτώσεις:

- Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

- Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις.

Αντίθετα, για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31.3.2011 - δηλαδή είχε διαπραχθεί το αδίκημα - εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προγενέστερες διατάξεις.

Read more...

Βαρόμετρο Public Issue: Έξι μονάδες μπροστά η ΝΔ - Στο 9% ο ΣΥΡΙΖΑ

newpost.gr








Βαρόμετρο Public Issue: Έξι μονάδες μπροστά η ΝΔ - Στο 9% ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πολιτικό Βαρόμετρο Ιουλίου της Ρublic Issue για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 32,6% ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 26,6% αυξάνοντας την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις 6 μονάδες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο του σημερινού Βαρόμετρου επικεντρώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ όπου φαίνεται να συγκεντρώνει το 9% το ψηφοφόρων. Οι αναλυτές κρίνουν ότι αυτή η αύξηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στις συνεχείς επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ύψη βρίσκεται η αποχή με ποσοστό της τάξης του 38%

Περισσότερα μετά την αναλυτική παρουσίαση των καρτών από το Γιάννη Μαυρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Read more...

Βιώσιμο χρέος σε βάθος χρόνου και μικρότερο κόστος αποπληρωμής επιθυμεί η κυβέρνηση

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο


Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν σημαίνει στάση πληρωμών και υπογράμμιζαν ότι «δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ορολογία, δίνοντας την δική του ερμηνεία»
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν σημαίνει στάση πληρωμών και υπογράμμιζαν ότι «δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ορολογία, δίνοντας την δική του ερμηνεία» (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Βιώσιμο χρέος, σε βάθος χρόνου, μικρότερο κόστος αποπληρωμής του και εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, είναι τα χαρακτηριστικά της λύσης που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ευρωπαϊκή λύση πρέπει να εξασφαλίζει ένα μακροχρόνιο πλαίσιο σταθερότητας και όχι να λειτουργεί αντανακλαστικά ή «πυροσβεστικά» στις εξάρσεις της κρίσης.

Ακόμη υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση εξαρχής είχε επισημάνει, πως ανεξάρτητα από το ελληνικό θέμα, η κρίση είχε ευρύτερα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, τα οποία τώρα αναδύονται, γι'αυτό και ζητούσε ριζικές λύσεις από νωρίς, αλλά η Ευρώπη εστίαζε την προσοχή της μόνο στην διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Από την άλλη στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου η πολυπλοκότητα της εξεύρεσης λύσης, καθώς το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο εσωτερικό κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ, με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, π.χ. συμμαχικές κυβερνήσεις και τις συνθήκες που έχει κάθε μία.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί μετά την τελευταία συζήτηση στο Eurogroup, η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει, παίρνοντας επώδυνα μέτρα, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία» ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει και σε μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευθυνών τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ΕΕ, αναφερόταν το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας μόνο για το 2011, ανέρχονται στο ύψος των 355 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το συνολικό ελληνικό χρέος και επιπλέον το συνολικό χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 25% του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, συνολικά, είναι 6%.

Οπωσδήποτε, πρόσθεταν, στο τραπέζι τώρα βρίσκονται περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις για συνολική λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η «επιλεκτική χρεοκοπία».

Επί τούτου στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε εκτενής συζήτηση και εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, στην οποία, όπως λένε, «θα προσδιορίζουν την έννοια του όρου».

Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, λένε οι ίδιες πηγές, το θέτουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι και όχι η Ελλάδα και υπενθύμισαν ότι η ατζέντα των συζητήσεων προσδιορίζεται περισσότερο από τους δανειστές και λιγότερο από τους δανειζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν σημαίνει στάση πληρωμών και υπογράμμιζαν ότι «δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ορολογία, δίνοντας την δική του ερμηνεία».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν «επικίνδυνη κινδυνολογία» την στάση που κράτησε για το θέμα ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, των Άννας Διαμαντοπούλου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Χρήστου Παπουτσή, οι οποίοι ζήτησαν να επικεντρωθεί η κριτική της κυβέρνησης στην ΝΔ, με στόχο να απομονωθεί και να αναδειχθεί η τακτική που ακολουθεί.

Τη στιγμή που απαιτείται ψυχραιμία και συστράτευση, κάποιοι κινούνται με βάση σενάρια χρεοκοπίας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία κάνουν κακό στη χώρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι μόλις επιτευχθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θα αναζητήσει συναίνεση για την τελική επιλογή, που, όπως σημειώθηκε, είναι πάγια επιδίωξή της.

Από την άλλη, έλεγαν, η συναίνεση αφορά κυρίως τα άλλα κόμματα και όχι μόνο την κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα παραλύσει, επειδή κάποιοι δεν συναινούν.

Σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής λύσης, οι πηγές αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, στην Ρώμη με αντικείμενο την καταγραφή και διαμόρφωση των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων.

Και πρόσθεταν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι μια νομισματική ένωση, ή αν θα προχωρήσει στην οικονομική διακυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τονίζει πως η
μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο την ταχεία και ριζική μείωση του ελλείμματος στην Ελλάδα, πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως της τελικής ευρωπαϊκής διευθέτησης.

Ο συνδυασμός υψηλού χρέους και υψηλών ελλειμμάτων συνιστούν το ελληνικό πρόβλημα και αν το έλλειμμα δεν μειωθεί το χρέος δεν θα εξαλειφθεί, τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι απλό αριθμητικό δεδομένο, αλλά ανοίγει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην χώρα.

Οι κυβερνητικές πηγές έφεραν ως παράδειγμα την πορεία του ελλείμματος στην χώρα, λέγοντας ότι η ΝΔ άφησε έλλειμμα 36 δισ. το 2009, που, όπως είπαν, μόνο ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί, και συνέχισαν λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το κατέβασε στα 24 δισ., με στόχο να κατεβεί στα 17 δισ.

Από τα 24 δισ., τα 12,5 είναι τόκοι και τα 11,5 έλλειμμα και αυτό πρέπει να εξαλειφθεί σύντομα, συνεπώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμώνται οι μεταρρυθμίσεις.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε αρεστοί στη χώρα, αλλά με το έλλειμμα στο 15,5% του ΑΕΠ. Όμως για να μην γίνει η Ελλάδα μια πολύ μακρινή περιφέρεια της Ευρώπης πρέπει να παρθούν και μέτρα», έλεγαν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ενημέρωση και συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πάνος Μπεγλίτης έθεσαν και εξέφρασαν επιφυλάξεις εφιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων, που έχει τεθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αναφορικά εξάλλου με τα stress tests των ελληνικών τραπεζών οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για τις ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο του
υπουργείου του που περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ενιαίο μισθολόγιο που θα είναι έτοιμο εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέχρι το τέλος του 2015 παρατείνεται η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων

Σε 100.000 ευρώ ανά κατάθεση

Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση
Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με απόφαση (23384/27.5/2011) του υπουργείου Οικονομικών, η ισχύς του νόμου για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, η οποία έληγε στα τέλη του έτους, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η εγγύηση δίνεται μέσω του Ταμείου Εγγύσης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και αφορά το ποσό των 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις του ίδιου καταθέτη σε κάθε τράπεζα.

Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

Το ΤΕΚΕ καλύπτει και όλους τους επενδυτές-πελάτες των συμμετεχόντων στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ πιστωτικών ιδρυμάτων για τις επενδυτικές υπηρεσίες, έως ποσού 30.000 ευρώ και για το σύνολο των απαιτήσεων επενδυτή-πελάτη ανεξάρτητα από τις επενδυτικές υπηρεσίες, αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου παροχής της υπηρεσίας.

Το ΤΕΚΕ προχωρεί σε αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, κάνοντας χρήση των άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του, που στο τέλος του 2010 ήταν 1,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι πόροι που διαχειρίζεται ανέρχονται σε 2,97 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ που προέρχονται από τακτικούς πόρους δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες ιδρύματος που τελεί σε αδυναμία να τους επιστρέψει τις καταθέσεις τους, οι υπόλοιπες τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Η συμπληρωματική εισφορά πάντως δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο της ετήσιας τακτικής εισφοράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ήταν προμελετημένο το έγκλημα ...



Αίσθηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη που κυκλοφόρησε από το περιοδικό «Επίκαιρα», που δημοσίευσε συνέντευξη στον Θανάση Αυγερινό ο ομογενής βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης, που... παλαιότερα το όνομά του έπαιξε και για αγορά μετοχών της ομάδας του ΠΑΟΚ, αποκαλύπτει ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έτοιμος να δώσει στην Ελλάδα 25 δις ευρώ πριν το ΔΝΤ, ως πρώτη δόση, αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν το άφησαν..

«Πιο βέβαιος από ποτέ για τις απόψεις του, αλλά και εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο ομογενής βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας και επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ Ιβάν Σαββίδης μόλις εξελέγη για άλλη μια τετραετή θητεία πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μας είναι ξένο».

Στην πρώτη του συνέντευξη στα «Επίκαιρα» λίγο μετά την πανηγυρική ψηφοφορία στο Ροστόφ, στις όχθες του ήρεμου Δον, έδρα των πολυάριθμων επιχειρήσεων και των πολιτικών - κοινωνικών δραστηριοτήτων του, ο Σαββίδης δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
metrogreece.gr



Read more...

Διοικητής του ΙΚΑ χωρίς πτυχίο...



«Πέσανε» τα μικρόφωνα το πρωί στην εκπομπή του Αυτιά στο Alter όταν αποκαλύφθηκε ότι ο διοικητής του ΙΚΑ , του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως δεν κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο!

Όπως εξελισσόταν η ... συζήτηση μεταξύ του Γ. Ρωμανιά και του Ν. Νικολόπουλου, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ κατήγγειλε ότι το ΙΚΑ δεν έχει προσλάβει ακόμη τους επιτυχόντες πτυχιούχους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ παρά το γεγονός ότι εμφανίζει τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό.

«Προφανώς είναι άχρηστοι οι πτυχιούχοι για τον κ. Σπυρόπουλο αφού ο ίδιος δεν έχει τελειώσει πανεπιστήμιο αλλά τη Σιβιτανίδειο» ανέφερε ο Νικολόπουλος.

Επεσήμανε δε ότι ο μόνος … επιστημονικός τίτλος του διοικητή του κορυφαίου ασφαλιστικού ιδρύματος είναι η κομματική του ταυτότητα και η προσωπική του σχέση με τον πρωθυπουργό.
parapolitika.gr



Read more...

O Bαρδής ενοχλημένος από τις στενές επαφές Παπανδρέου-Λάτση


newpost.gr
O Bαρδής ενοχλημένος από τις στενές επαφές Παπανδρέου-Λάτση
Στο κόκκινο η αγωνία για τα stress tests των τραπεζών τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να ανακοινωθούν τη Παρασκευή.

Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτό το «στρες» ήταν ο δεύτερος λόγος που οδήγησε τον Βαρδή να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο Βαρδής ανησυχεί για την τύχη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία όπως είναι γνωστό έχει δώσει μεγάλο αριθμό δανείων σε εκδότες και καναλάρχες.

«Άπλωσε το τραχανά και δεν μπορεί να τον μαζέψει…», όπως θάλεγε κι ο Μπάμπης.

Ο πρώτος λόγος όμως της συνάντησης του Βαρδή με τον Βενιζέλο, έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο μεγαλοεπιχειρηματίας στον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι Βαρδινογιάννηδες θεωρούν πλέον εχθρική τη στάση του πρωθυπουργού απέναντί τους, εξαιτίας της «προσκόλλησής του» στο στρατόπεδο του Λάτση!

Οι εξελίξεις είναι καυτές, το μίγμα εκρηκτικό και συνεπώς τα καλύτερα έρχονται.


Πηγή: Kourdisto Portokali

Read more...

Σπείρα 8 ατόμων «πίσω» από τη δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ

newpost.gr
Σπείρα 8 ατόμων «πίσω» από τη δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ
Ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της δολοφονίας των δυο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, στην περιοχή του Ρέντη τον περασμένο Μάρτιο.

Απο τις έρευνες της Αστυνομίας αποκαλύπτεται ότι για τη δολοφονία ευθύνεται σπείρα 8 ατόμων, εξαιρετικά επικίνδυνη, στην οποία η συντριπτική πλειονότητα των μελών είναι αλλοδαποί. Μετέχουν όμως και Έλληνες πολίτες και μάλιστα το μεγαλύτερο, σε ηλικία, μέλος της σπείρας είναι 54χρονος Έλληνας.

Πέρα λοιπόν από την αρχική σύλληψη εννέα ατόμων για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών, στη λίστα προστίθενται και δύο ακόμη - ένας ο οποίος συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα και ένας στη Αττική για τους οποίους η Αστυνομία ερευνά τη συμμετοχή τους και σε άλλες πράξεις.

Έρευνες διεξάγονατι και τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας.

Απο τις έρευνες προέκυψε ότι η σπείρα είχε ιδρύσει δική της «αντιπροσωπεία» αυτοκινήτων, καθώς με αδίστακτο τρόπο έκλεβε και λήστευε πραγματικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και αφαιρούσε μαζικά αυτοκίνητα, τα οποία προφανώς διέθετε σε παραεμπόριο εντός ή και εκτός Ελλάδας.

Από τις έως τώρα έρευνες, προέκυψε οτι μέσα στο τελευταίο εξάμηνο είχαν αφαιρέσει πάνω απο 60 αυτοκίνητα από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σε μία περίεργη επίθεση σε ψητοπωλείο στη Βάρη αφαίρεσαν...20 αρνιά, ποσότητες άλλων κρεάτων, κρασιά και λάδι!

Η Αστυνομία ερευνά προσεκτικά και τα κριτήρια επιλογής στόχων, καθώς στην περιοχή Μαρκόπουλου, στις 9 Δεκεμβρίου του 2010, αφού έκλεψαν από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων έξι αυτοκίνητα, επανήλθαν μετά από δύο ημέρες φανερά, έδεσαν και έκλεισαν τον υπάλληλο σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου και αφαίρεσαν μαζικά άλλα οκτώ αυτοκίνητα.

Με τον ίδιο τρόπο είχαν αφαιρέσει και το αυτοκίνητο ΒΟΛΒΟ, στο οποίο επέβαιναν όταν καταδιώχθηκαν απο την ομάδα ΔΙΑΣ και στη συνέχεια δολοφόνησαν τους δυο νεαρούς ασυνομικούς.
Read more...

Ο Ιερώνυμος καλεί τους επιχειρηματίες να «σταθούν στο πλευρό του λαού»

newpost.gr
Ο Ιερώνυμος καλεί τους επιχειρηματίες να «σταθούν στο πλευρό του λαού»
Να σταθούν αρωγοί και προστάτες για την αναζωογόνηση της οικονομίας της πατρίδας μας, ζητεί με ανοιχτή επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, από τους επιχειρηματίες της χώρας. Ο αρχιεπίσκοπος, επικαλείται τα αισθήματα φιλοπατρίας, γενναιοδωρίας, αλλά και αυταπάρνησης, ώστε οι επιχειρηματίες να προστρέξουν στο πλευρό του "χειμαζόμενου" από την οικονομική κρίση ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα η επιστολή του αρχιεπισκόπου έχει ως εξής :

«Σε εποχή κρίσεως, δοκιμασιών και εθνικών περιπετειών, οι δυσκολίες, οι ταλαιπωρίες και τα βάσανα των ανθρώπων μεγενθύνονται και φανερώνουν τις διαστάσεις του δράματος που διέρχεται ο τόπος. Όμως στις δύσκολες περιστάσεις είναι που αναδεικνύονται με λαμπρότητα αρετές όπως η φιλοπατρία, η γενναιοδωρία, η αυταπάρνηση και η μεγαλοθυμία.

Τις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας κοσμούν εικόνες ηρώων, εθνομαρτύρων, μεγάλων πολιτικών και εκκλησιαστικών ανδρών αλλά και των μεγάλων ευεργετών που στήριξαν την Πατρίδα σε δύσκολες ώρες οικονομικά και δια της επιρροής τους σε έθνη και προσωπικότητες ανά την οικουμένη. Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Εκκλησία προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανασύσταση και την επιβίωση της πατρίδας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι σήμερα δεν το αναγνωρίζουν ή τεχνηέντως διαστρεβλώνουν την Ιστορία.

Σήμερα είμαστε και πάλι πρόθυμοι για όλα, αρκεί η Πολιτεία να μας το επιτρέψει σύμφωνα με όσα ήδη συζητούμε και προτείνουμε προς υλοποίηση.

Με αυτά τα δεδομένα παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ και προς Εσάς.

Στις μέρες μας, καλούμαστε και πάλι, ο καθένας από τη θέση του και αναλόγως των δυνάμεών του, να αποδείξουμε έμπρακτα τη φιλοπατρία και την ευαισθησία στο κάλεσμα της ιστορικής ευθύνης.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, από τη θέση μου ως Αρχιεπισκόπου, με βαθειά ανησυχία για το μέλλον του λαού μας, να απευθυνθώ στην αγάπη σας, στην ευαισθησία σας και στο ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας.

Επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω και να σας παρακαλέσω να σταθείτε αρωγοί και προστάτες στην αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας και αιμορραγούσης οικονομίας της Πατρίδας μας.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα πως να κινηθείτε και τι πρέπει να πράξετε. Εμείς, απλώς, παρατηρούμε με πόση οδύνη και αγωνία ο λαός μας πληροφορείται ότι χρήματα και καταθέσεις μετακινούνται στο εξωτερικό, ενώ η ανάγκη είναι να βρίσκονται εδώ η ακόμα και να επαναπατρισθούν.

Επιχειρήσεις κλείνουν, μεταφέρονται σε άλλες χώρες και οι επενδύσεις και τα έργα σταματούν, κάνοντας την ανεργία να καλπάζει, τους νεότερους να ξενιτεύονται και την αβεβαιότητα να δηλητηριάζει την ελπίδα και το κουράγιο των Ελλήνων. Πιστεύουμε ότι σε όλα αυτά τα τραγικά μπορείτε να έχετε καίρια διορθωτική παρέμβαση και ανατρεπτική συμβολή.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως σε ό,τι και όπου η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει θα είμεθα πρόθυμοι και παρόντες. Εύχομαι και προσεύχομαι η παράκλησή μου να βρει ώτα ευήκοα και καρδιές ανοικτές και είμαι βέβαιος όχι μόνο ότι ο Θεός θα σας ανταμείψει αλλά και ότι κάποιοι από εσάς θα προσθέσουν τα ονόματά τους στους κρίκους της χρυσής αλυσίδας των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών.

Με αισθήματα ελπίδας και ευγνωμοσύνης, διάπυρος προς Θεόν ευχέτης».

Read more...

Πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's

Θυελλώδης συνάντηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία


http://img.protothema.gr/8FF087BBE6A46887D254091279F4A2DA.jpg
Πρωτοφανής ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει απότομα τη συνάντηση και, σύμφωνα με μέλος των Δημοκρατικών, απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους να πει: "Αρκετά, ως εδώ! Έφτασα στα όρια μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω".

Η θυελλώδης συνάντηση των δύο πλευρών αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα των ξένων πρακτορείων, όπως του Ρόιτερς και του Γαλλικού, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναδεικνύοντας το δυσεπίλυτο, ή, ακόμη και αδιέξοδο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, όχι μόνο σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά και με την αδυναμία να βρουν συναινετική λύση.

Η μη διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, τροφοδότησαν το ενδεχόμενο ο Οίκος αξιολόγησης Moody 's να εξετάσει εντός των προσεχών εβδομάδων την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, που είναι η μικρότερη δυνατή.

Το χρέος των ΗΠΑ φτάνει σε τέτοιο ύψος που δεν αποκλείεται ακόμη και στάση πληρωμών, καθώς η δυνατότητα πληρωμής του αμερικάνικου δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, πλειοψηφική στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνείται να αυξήσει το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει συμπληρώσει τα 14.294 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 1.600 δισ. δολάρια μόνο φέτος, εφόσον δε μειώνει τις δημόσιες δαπάνες η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα -τουλάχιστον σε ισόποση βάση.

Οι Δημοκρατικοί, πλειοψηφικοί στη Γερουσία, αρνούνται με τη σειρά τους να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ ευνοούν καταργήσεις φορο-απαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται...

Ο Οίκος Moody 's έχει υποβιβάσει την Ιρλανδία, την Ισπανία και φυσικά την Ελλάδα. Στην περίπτωση πάντως, που προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης , που οδηγούνται σε παρόμοια απόφαση για τις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη οικονομική κρίση μετά το κραχ.




ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Χατζημαρκάκης: «Η Ελλάδα δεν βγαίνει χωρίς ανάπτυξη»


newpost.gr
Χατζημαρκάκης: «Η Ελλάδα δεν βγαίνει χωρίς ανάπτυξη»
Τη στάση των ευρωπαίων ηγετών στην οικονομική κρίση στηλίτευσε ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Ελευθερων Δημοκρατών (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης ενώ άφησε αιχμές και κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν βγαίνει ούτε με 'Μνημόνιο νούμερο 1' ούτε με 'Μνημόνιο νούμερο 2' αν δεν καταλάβουν οι πολιτικοί ότι χρειάζεται ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν είναι βιώσιμο το χρέος χωρίς ανάκαμψη της Ελλάδας» σημείωσε.

«Πού είναι η κυβέρνηση για να απορροφήσει τα 18 δισ. ευρώ κονδυλίων που δεν πάνε στο χρέος αλλά στην ανάπτυξη;» διερωτήθηκε.

Ο ευρωβουλευτής επιτέθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες σημειώνοντας ότι οι αγορές μας δοκιμάζουν και δεν το αντιλαμβάνονται, ειδικά στη Γερμανία. «Είναι μεγάλος κίνδυνος για το ευρώ, σταδιακά χαλάει το κλίμα της Ευρώπης. Φτάσαμε σε πολύ επικίνδυνο σημείο και δεν βλέπω τους πολιτικούς που θα μπορούσαν να πάρουν το τιμόνι στην Ευρώπη» επισήμανε.

Για την Ελλάδα τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους σημειώνοντας ότι το πιο εύκολο θα ήταν η ένταξή της στο EFSF.

Για την καγκελάριο Μέρκελ επισήμανε ότι δεν έχει ερμηνεύσει σωστά την κατάσταση, και μόλις τώρα οι Γερμανοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. «Χρειάζεται ένας ηγέτης, και ο (σ.σ: πρόεδρος του Eurogroup) Zαν Κλοντ Γιουνκέρ θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο» πρόσθεσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Read more...

Για αδύναμη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης κάνει λόγο η ΕΚΤ

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις


Ο Γάλλος προέδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δέχονται σκληρή κριτική για έλλειψη αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους
Ο Γάλλος προέδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δέχονται σκληρή κριτική για έλλειψη αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Περίπλοκες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την ελληνική κρίση χρέους το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Χοσέ Μανουέλ Γκονσάλες Πάραμο, αποδίνοντας τις καθυστερήσεις στην «αδύναμη διακυβέρνηση» της Ευρωζώνης.

«Σύντομα θα υπάρξει συμπέρασμα. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι περίπλοκες λόγω της αδύναμης διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Πάραμο σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, τη Δευτέρα, το Eurogroup για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.

Ανάλογα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα λάβει και την απόφαση για το πότε θα συγκληθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέχρι και 100% διαγραφή προστίμων για τα ληξιπρόθεσμα

Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη στην εφορία


http://img.protothema.gr/672A3F701BDE40DC2951D6B08B52405D.jpg

Έκπτωση 50%-100% στις προσαυξήσεις, αλλά και έως 45 δόσεις προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους χρωστάνε στο δημόσιο και θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκούς όρους, προς πλήρη επιβεβαίωση ρεπορτάζ που ανάρτησε την Παρασκευή το protothema.gr

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να μπουν όσοι για πρώτη φορά καταθέτουν αίτηση, αλλά και όσοι έχασαν την προηγούμενη του Οκτωβρίου πέρυσι, επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις. Με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ξαναμπούν στη ρύθμιση, χωρίς την υποχρέωση να αποπληρώσουν και τις 10 δόσεις που δεν έχουν καταβάλει έως τώρα, από τον Οκτώβριο πέρυσι.

Το οφειλόμενο ποσό θα επιμεριστεί σε ισόποσες δόσεις, ενώ κάθε δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% ανά μήνα.

Η ελάχιστη δόση και οι εκπτώσεις θα είναι ίδιες με εκείνες στη ρύθμιση του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή :

- για εφάπαξ εξόφληση, απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- από 2 μέχρι τρεις 3 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ.

-από 4 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ,

-από 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.

-από 25 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.

-από 37 μέχρι 45 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.

Read more...

Ήξερε για την επιλεκτική χρεοκοπία και δεν έλεγε τίποτε!

Η πιο μεγάλη πολιτική απάτη του Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/3894DB506D16E574DB0DA7F4182E08D4.jpg
Μια ημερομηνία – κλειδί έρχεται να εκθέσει για άλλη μια φορά στα μάτια της κοινής γνώμης, αλλά και των συναδέλφων του, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δρομολόγησε ένα απίστευτα σκληρό πρόγραμμα για τους πολίτες, όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, συνοδευόμενο από οδυνηρά μέτρα για όλους, με “καρότο” ότι η ψήφισή του θα οδηγούσε την χώρα με ασφάλεια προς τη λήψη της 5ης δόσης από την Τρόικα αλλά και προς τη νέα βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πλην, όμως, ο ίδιος αποδεικνύεται ότι γνώριζε το -πολύ πιθανό πλέον – ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, το οποίο έως τώρα έχει αποσιωπήσει στις δεκάδες ομιλίες του στη Βουλή και στις συνεντεύξεις που έχει δώσει.

Και, προφανως, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι το γνώριζαν καν τα μέλη της κυβέρνησης, αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει στις 23 Ιουνίου στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο διάδοχός του στο υπουργείο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τις οποίες “ Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα με την Τρόικα και στο Eurogroup τους βρήκα έξω φρενών!”

Ποια είναι η ημερομηνία – κλειδί; Μα η 4η Ιουλίου, η οποία είναι η ημερομηνία που φέρει η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία είναι χαρακτηριστική η αναφορά ότι η επιλεκτική χρεοκοπία “ίσως είναι αδύνατο να αποφευχθεί σε προσωρινή βάση!”.

Προφανώς η έκτασης 172 σελίδων έκθεση δεν συντάχθηκε μέσα σε ...δύο μέρες, άρα δεν είναι δυνατό το συγκεκριμένο συμπέρασμα να προέκυψε μετά το έκτακτο Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο και ενέκρινε, μεν, την καταβολή της πέμπτης δόσης, αλλά δεν έδωσε καμία λύση στο θέμα της βοήθειας.

Οι επαφές με την Τρόικα είχαν ολοκληρωθεί πριν τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου και ήδη οι ελεγκτές είχαν ξεκινήσει να συνθέτουν την έκθεση για την ελληνική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 23 Ιουνίου με την Τρόικα με αντικείμενο απλώς την οριστικοποίηση των διατάξεων του εφαρμοστικού νόμου και όχι για τις λύσεις που θα εξετάζονταν για την Ελλάδα καθώς ήταν κοινή η αντίληψη πως με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου – ολοκληρώθηκε, εν μέσω δραματικών επεισοδίων στην Αθήνα, στις 30 Ιουνίου, “καθαρίζαμε” με την 5η δόση και την βοήθεια.

Κοινή η αντίληψη, με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε πάρει μια γεύση από την Τρόικα περί επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά είχε φροντίσει να την κρατήσει για τον εαυτό του, ώστε το πρόβλημα να σκάσει στον επόμενο...


Δείτε εδώ την έκθεση της Τρόικας

Read more...

«Στα κάγκελα» οι «γαλάζιοι» βουλευτές για την πρωτοβουλία του ...πορφυρογέννητου!

newpost.gr
«Στα κάγκελα» οι «γαλάζιοι» βουλευτές για την πρωτοβουλία του ...πορφυρογέννητου!
Σοβαρή ενδοκοινοβουλευτική αναταραχή έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΝΔ, με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος και τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκης να επιστρέψει το αυτοκίνητο που του έχει διαθέσει η Βουλή, στο πλαίσιο των βουλευτικών προνομίων των οποίων τυγχάνει αλλά και να ζητήσει την εξαίρεσή του από την καταβολή της αποζημίωσης για τις παραστάσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές –οι οποίες, μετά τις τελευταίες αποφάσεις με διακομματική στήριξη, θα μειωθούν περαιτέρω, από τα 245 στα 150 ευρώ.

Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, μάλλον αιφνιδίασε την Συγγρού, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί προ μηνός σχετική ανακοίνωση- μανιφέστο του βουλευτή της ΝΔ για περιορισμό των βουλευτικών προνομίων αλλά και γενικότερες θεσμικές αλλαγές που αφορούν στο κοινοβουλευτικό σύστημα, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει τις προτάσεις του στο «γαλάζιο» επιτελείο, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική κίνηση από πλευράς των βουλευτών της ΝΔ.

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς «καλοείδε» τις προτάσεις, χρειάστηκε να συνυπολογίσει τα συνολικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά της πλειονότητας των βουλευτών της Κ.Ο. της ΝΔ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» την εφαρμογή των σχετικών προτάσεων, συνεκτιμώντας και το ενδεχόμενο να ανακοινώσει κάποιες, θεσμικής κατεύθυνσης πρωτοβουλίες από πλευράς της ΝΔ, κατά την παρουσίαση του αποκαλούμενου «θεσμικού Ζαππείου», η παρουσίαση του οποίου εξετάζεται για το Φθινόπωρο.

Αυτό δεν εμπόδισε τον «γαλάζιο» βουλευτή της Β’ Αθήνας, ο οποίος προχώρησε μόνος του, προκαλώντας αναταράξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ. Βουλευτές Αθήνας και περιφέρειας, όπως η Φωτεινή Πιπιλή και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εξέφρασαν δημόσια και σε πολύ οξείς τόνους την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία αυτή, κυρίως από τη στιγμή που δεν αποτελεί ενιαία κομματική απόφαση, η οποία προηγουμένως θα είχε συζητηθεί στα κομματικά όργανα.

Πολλοί βουλευτές εκφράζουν σειρά διαφωνιών με την απόφαση Μητσοτάκη, ξεκινώντας από τη δεδομένη ανάγκη μετακίνησης που εξυπηρετεί το βουλευτικό αυτοκίνητο για όσους εκλέγονται στην περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι την οικονομική άνεση που θα πρέπει να έχουν οι βουλευτές, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση η κοινοβουλευτική παρουσία θα αποτελεί προνόμιο μόνο για εκείνους που προέρχονται είτε από πολιτικά, είτε από οικονομικά «τζάκια», περιορίζοντας σημαντικά την κοινωνική εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Το βέβαιο είναι ότι, σε ό,τι αφορά την Συγγρού, δε προσδιορίστηκε εξ’ αρχής κομματική γραμμή απέναντι στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αντίθετο μάλιστα. Κάτι που, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής του τρίτου ορόφου, ο οποίος στεγάζει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, στενοί συνεργάτες του οποίου θεώρησαν ότι ήταν προτιμότερο το ζήτημα να ...λυθεί, από τις ομόφωνες αντιδράσεις των υπολοίπων βουλευτών –και όχι μόνον της ΝΔ. Άνθρωπος του προεδρικού περιβάλλοντος μάλιστα, πληροφορούμενος την επιστολή Μητσοτάκη, φέρεται να σχολίασε ότι «ο συμβολισμός της κίνησης ακυρώνεται και μόνο από το γεγονός ότι η ίδια η κίνηση έγινε από τον Κυριάκο».

Read more...

Σβήνει αβοήθητη η... φωνή της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη


newpost.gr
Σβήνει αβοήθητη η... φωνή της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
H «Απογευματινή», μία από τις παλαιότερες εφημερίδες στην Τουρκία, μετά από 86 χρόνια κυκλοφορίας κινδυνεύει τώρα να κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων τα οποία εντάθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης της εφημερίδας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τύπος στην Κωνσταντινούπολη, όταν αυτός αποτελεί πλέον κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας σε μια μειονότητα που μαραζώνει στην Πόλη.

Η «Απογευματινή» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 12 Ιουλίου 1925. Πρόκειται για μία καθημερινή εφημερίδα γραμμένη στα ελληνικά με ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και όλο τον κόσμο. Ο κ. Βασιλειάδης την ανέλαβε το 2002 και συνεχίζει να την εκδίδει μόνος του με τη βοήθεια του γιού του, Μηνά Βασιλειάδη, δουλεύοντας 18 ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, είχε προβλήματα με το νόμο και στην Τουρκία, αφού τον κατηγόρησαν για προπαγάνδα υπέρ της Ελλάδας αλλά και μετά το 1975, όταν ήρθε στην Ελλάδα, ίδρυσε την εφημερίδα «Επτάλοφος» και κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι δε χρησιμοποιούσε αρκετά «σκληρή» γλώσσα εναντίον των Τούρκων. Τελικά, αθωώθηκε βέβαια από όλες τις κατηγορίες.

Δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί με την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και η οικονομική κρίση δε βοηθούν την εφημερίδα. Ο ελληνικός πληθυσμός λόγω και των μη ευνοϊκών συνθηκών στην Τουρκία συνεχώς μειωνόταν. Το 1964, η ελληνική κοινότητα αποτελείτο από 90.000 άτομα. Μετά όμως από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τους διωγμούς που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι ο αριθμός μειώθηκε δραματικά και σήμερα υπάρχουν μόνο 610 ελληνικές οικογένειες, περίπου 2000 άτομα δηλαδή. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός, για να μπορέσει να συντηρείται μια εφημερίδα. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης ελληνικές επιχειρήσεις και ιδρύματα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εφημερίδα μέσω διαφημίσεων και τα κονδύλια για πολιτιστικά ζητήματα έχουν μειωθεί και δε χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των εφημερίδων. Πρόκειται για την τελευταία ελληνική εφημερίδα που καταφέρνει (για πόσο ακόμα) να εκδίδεται στην Πόλη.

Ο κ. Βασιλειάδης έχει επανειλημμένως με δηλώσεις του τονίσει τη σημασία της εφημερίδας για την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, καθώς είναι άρρηκτα δεμένη με την πορεία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των χρόνων. Μάλιστα, το αρχείο της εφημερίδας μελετάται στα πλαίσια διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών σε ελληνικά και τουρκικά πανεπιστήμια.

Η Απογευματινή έφτασε πολύ κοντά στο λουκέτο αλλά δεν ανέστειλε την κυκλοφορία της προς το παρόν. Ωστόσο, το μέλλον της είναι δυσοίωνο...Το έντυπο πέρασε μια προσωρινή οικονομική κρίση. Ο Βασιλειάδης δήλωσε πως έγιναν συνδρομητές άνθρωποι που δεν ξέρουν ελληνικά. Το κλείσιμο της εφημερίδας ανεστάλη καθώς έγιναν 60 περίπου εγγραφές συνδρομητών, την ημέρα που το έντυπο γιόρταζε τα 87 του χρόνια και είχε ανακοινωθεί το επερχόμενο λουκέτο στην επιχείρηση, στις 12 Ιουλίου.

Οι ισορροπίες άλλαξαν χάρη στην καμπάνια που άρχισε στο τουρκικό πανεπιστήμιο Μπιλγκί και έτσι βρέθηκε μια προσωρινή λύση. Ο κ. Βασιλειάδης όμως θέτει το ερώτημα «με κουβαλητό νερό μέχρι πότε μπορείς να κινείς τον μύλο» ; Εξήγησε ακόμη πως «Αγγελίες 7-8 χιλιάδων λιρών θα μας έσωζαν. Κάθε μέρα όμως έχουμε 200-300 λίρες ζημιά. Δουλεύω χωρίς να παίρνω χρήματα. Λογαριασμοί τηλεφώνου και νοίκια μαζεύονται. Από το 1964 και μετά ωστόσο το ποτήρι γεμίζει. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν αποτέλεσε τον λόγο για την δική μας οικονομική κρίση, ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»


«Στην Κωνσταντινούπολη ζούνε 610 οικογένειες Ρωμιών. Το τιράζ της εφημερίδας είναι 600 φύλλα. Φτάσαμε στο 100% του κόσμου μας. Αυτή η εφημερίδα κατά την δεκαετία του 20 και του 30 πουλούσε 30 χιλιάδες φύλλα, πουλώντας περισσότερα από κάθε άλλη στην Τουρκία. Ακόμα και οι ανταλλάξιμοι που ήρθαν από την Ελλάδα αυτήν διάβαζαν. Η κατάσταση άλλαξε μετά το 1964. Πουλήσαμε το διαμέρισμά μας στην Αθήνα για να ενισχύσουμε την εφημερίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στα τουρκικά μέσα χτες ο κ. Βασιλειάδης.

Συγκινητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, πλήρης αδιαφορία από την Ελλάδα

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπάρχουν και ελπιδοφόρα μηνύματα για τον εκδότη της εφημερίδας. Όπως ένας καθηγητής που έγινε συνδρομητής λίγο πριν να πάει για εγχείρηση.

Ο Βασιλειάδης αναφέρει σε τουρκική εφημερίδα : «Άνθρωποι που δεν ξέρουν ελληνικά γράφτηκαν συνδρομητές μόνο για να βοηθήσουν. Είδαμε μια στήριξη που μας συγκίνησε. Μας πήρε τηλέφωνο μια κυρία και μας είπε 'Δώστε μου αμέσως τον αριθμό λογαριασμού σας, δεν μπορώ να το αφήσω για αύριο γιατί αύριο εγχειρίζομαι'. Δηλαδή την ώρα που πήγαινε για εγχείρηση σκεφτόταν να γραφτεί συνδρομήτρια». Τούρκοι φοιτητές ακόμη ξεχώρισαν από το χαρτζιλίκι τους χρήματα για να γίνουν συνδρομητές σε μια εφημερίδα που δεν μπορούνε να διαβάσουν.

Καθώς φαίνεται από την Ελλάδα όμως δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το μέλλον της εφημερίδας όχι μόνο από το αρμόδιο υπουργείο αλλά ούτε από πολιτισμικούς φορείς και ας πρόκειται για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη...



Αναστασία Γαλάνη

Read more...

Τέσσερις μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ

newpost.gr
Τέσσερις μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ
Μεγαλώνει και άλλο η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την πρόθεση ψήφου. Συγκερκιμένα, διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, από 2,5 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα, που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται με 29,5% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 25,5%, το ΚΚΕ με 13%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4%.

Η δημοσκόπηση δίνει Βουλή με έξι κόμματα, ενώ εντύπωση προκαλεί και η αύξηση του ποσοστού αποχής, το οποίο μέσα σε ένα μήνα διευρύνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ότι αφορά τα κόμματα που, σύμφωνα με την VPRC, μένουν εκτός Βουλής, η Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να λαμβάνει 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, η Χρυσή Αυγή 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 1%, ενώ 5,5% παίρνουν τα «λοιπά» κόμματα. Επίσης η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά συγκεντρώνουν συνολικά 38,6%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς απέναντι στην κρίση είναι μόνο το 8%, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα για την κατάσταση της χώρας.



Πηγή: Επίκαιρα

Read more...

Δάνειο 310 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης 310 εκατ. ευρώ προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η ΔΕΗ, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση χορηγείται για επενδύσεις σε υπερσύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για την ενίσχυση, επέκταση και βελτίωση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας.

Από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, και 160 εκατ. ευρώ για την επέκταση και ενίσχυση των ελληνικών δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλο το φάσμα, από την υψηλή τάση των 400kV έως τη χαμηλή τάση.

Τα σχετικά με τη χρηματοδότηση έγγραφα υπεγράφησαν στο γραφείο της ΕΤΕπ στην Αθήνα από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχο Σακελλάρη και από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό.

Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της Τράπεζας στην Ελλάδα και για τα ενεργειακά θέματα, δήλωσε τα εξής: «Η χρηματοδότηση που υπογράφουμε σήμερα για επενδύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την προώθηση αειφόρου ανάπτυξης.

»Oι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα συνάδουν πλήρως με το "Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη" και με τις προτεραιότητες που έχει καθορίσει το Συμβούλιο ECOFIN. Χάρη στην καλή συνεργασία μας με την ΔΕΗ, η οποία διαρκεί επί 48 χρόνια, έχουμε προσφέρει σημαντική στήριξη σε έργα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε: «Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα, η ΔΕΗ μεταμορφώνεται δυναμικά σε μια νέα επιχείρηση, με πολλαπλούς στόχους: αφενός, τη στήριξη των στρατηγικών επιλογών που αφορούν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την αξιοπιστία των συστημάτων, και, αφετέρου, τη διατήρηση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος σε μια απελευθερωμένη αγορά, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος περιβαλλοντικών επενδύσεων.

»Επί 48 χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν και παραμένει στρατηγικός χρηματοδοτικός εταίρος μας. Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σήμερα στην υποστήριξη των νέων στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΔΕΗ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών για την αντικατάσταση παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων, καθώς και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την επέκταση και αναβάθμιση δικτύων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ανάπτυξη της Ελλάδας θα έχει οφέλη και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, τονίζει το Βερολίνο

Συνέντευξη Γερμανού υπουργού Οικονομίας


(Φωτογραφία: Bloomberg )
Aθήνα
Για αναπτυξιακή στήριξη της Γερμανίας στην ελληνική οικονομία δεσμεύθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Ρέσλερ επισημαίνει ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας θα βοηθήσει προκειμένου να αναπτυχθούν νέες οικονομικές δομές στην Ελλάδα.

«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης για την ελληνική οικονομία. Θα πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντλήσουν οφέλη από μια μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα», είπε ο Ρέσλερ.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται κάποιο ενδιαφέρον του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ έχει ωστόσο δηλώσει ότι προϋπόθεση για γερμανικές επενδύσεις είναι ένα επενδυτικό πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και θα εγγυάται την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ακόμη ότι θεωρεί απίθανη την μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ιταλία, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας είναι θετικά. «Η ιταλική οικονομία έχει ευρεία βάση και είναι γενικά ανταγωνιστική», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για την «τεχνητή παρεξήγηση» των δηλώσεων του πρωθυπουργού

«Σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης»

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο για τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο για τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων» καταγγέλλει η κυβέρνηση, μετά τον αντίκτυπο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στους Financial Times Deutschland περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναλύοντας ότι «θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία».

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος την Τρίτη ότι δεν θα πρέπει να τρομάζει η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία», φανερώνει την ένταση με την οποία συζητείται το ενδεχόμενο στους κόλπους της Ευρωζώνης, καθώς και το γεγονός ότι πλέον η κυβέρνηση συζητά ακόμη κι αυτή τη λύση, σε περίπτωση που υπάρξουν εγγυήσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος παρείχε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης», ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά όσων αντέδρασαν στο άκουσμα αυτής της τοποθέτησης.

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε: «Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει
από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις.

»Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default [επιλεκτική χρεοκοπία] εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

»Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η δήλωση του πρωθυπουργού φανερώνει την αλλαγή στάσης της Αθήνας, να δημοσιοποιεί τις αντιδράσεις και να μην αφήνει πολλά περιθώρια για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξή του στους FT υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων «δεν βοηθά να βγούμε από την κρίση», αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση της κυβέρνησης στη νέα δημόσια τοποθέτηση που θα κάνει το πρωί κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τέλος της σύσκεψης που συγκάλεσε ο κ. Παπανδρέου με τη συμμέτοχη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου, του υπουργού Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, και άλλων, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής, με βάση την παραδοχή ότι η πρωτοφανής αδυναμία της ΕΕ να λάβει αποφάσεις βάζει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι όροι της είναι τρεις και απολύτως σαφείς:

1. Εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με σημαντική μείωσή του έως και 50%.
2. Εξασφάλιση μικρότερου κόστους για το ελληνικό χρέος.
3. Προστασία της χώρας, των πολιτών και των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, αν αυτοί οι όροι εκπληρωθούν στο ακέραιο, μαζί προφανώς με την απαλλαγή της χώρας από την υποχρέωση να λάβει και νέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μπορούσε να σημάνει -σε εντελώς τεχνικό επίπεδο- στάση πληρωμών για τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για μια - δυο ημέρες και αμέσως μετά επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την ερχόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το νέο πακέτο βοήθειας

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις


Η Μέρκελ τελικά επικράτησε και η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, μολονότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, πίεζαν να γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο
Η Μέρκελ τελικά επικράτησε και η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, μολονότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, πίεζαν να γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο (Φωτογραφία: AΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα συναντηθούν τελικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης και τη μορφή που θα λάβει τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η αρχή του να έχουμε μια συνάντηση ηγετών είναι αποδεκτή από τους βασικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», είπε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στην μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας.

Τελικά, η γερμανική κυβέρνηση επιβλήθηκε ανάμεσα στις χώρες που ζητούσαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως μεταξύ άλλων η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, όμως η οριστική ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή ιδιωτών.

Το Βερολίνο είχε κάνει σαφές από το πρωί της Τετάρτης ότι δεν θα επρόκειτο να «συρθεί» σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς λόγο».

Το διατύπωσε με εύσχημο τρόπο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Oικονομικών δρομολόγησαν μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και ότι τώρα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς σε επίπεδο ομάδων εργασίας, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διατυπωμένη κάποια συνολική πρόταση που να δικαιολογούσε τη συνάντηση.

Αυτές τις ημέρες η κ. Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδεία σε Αγκόλα, Νιγηρία και Κένυα, με επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα και τη διασφάλιση πρώτων υλών, όπως είπε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Πέτερ Χίντσε. Η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχέδιο Αφρική» της γερμανικής κυβέρνησης.

«Έχουμε προτάσεις στήριξης»


Να αντιμετωπίζουν «ψύχραιμα» την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, καλεί τους πολίτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και παράλληλα υπόσχεται γερμανική βοήθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την DW.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, ο κ. Ρέσλερ επισημαίνει ότι θεωρεί απίθανη την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας είναι θετικά.

«Η ιταλική οικονομία έχει ευρεία βάση και είναι γενικά ανταγωνιστική», είπε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο Φίλιπ Ρέσλερ επισήμανε ότι το υπουργείο του θα έχει τη δική του συμβολή στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ρέσλερ πρόσθεσε ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας θα βοηθήσει προκειμένου να αναπτυχθούν νέες οικονομικές δομές.

«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης για την ελληνική οικονομία [...] Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντλήσουν οφέλη από μια μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα», διευκρίνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ενδιαφέρον του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ, επανέλαβε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι προϋπόθεση για γερμανικές επενδύσεις είναι ένα επενδυτικό πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και θα εγγυάται την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρώτα οι πιστωτές, μετά τα κοινωνικά επιδόματα, σε περίπτωση αδιεξόδου στις ΗΠΑ

Πληρωμές κατά προτεραιότητα;

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι
Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους έως τις 2 Αυγούστου, η Ουάσινγκτον θα πληρώσει πρώτα τους πιστωτές της και θα παύσει τη χορήγηση πάσης φύσεως επιδομάτων, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζα της χώρας Μπεν Μπερνάνκι, ενώπιον μελών του Κογκρέσου.

Η ομιλία του επικεφαλής της Fed παρείχε την πρώτη ένδειξη για το πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να διαβαθμίσει τις πληρωμές της χώρας στην περίπτωση που μετά τις -2 Αυγούστου- η χώρα μείνει χωρίς λεφτά στα ταμεία για να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

«Η υπόθεση είναι ότι, για όσο αυτό είναι δυνατόν, το υπουργείο Οικονομικών θα θέλει να πληρώνει κεφάλαιο και τόκους του χρέους, διότι η αποτυχία να κάνει κάτι τέτοιο θα ρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα σε μία τεράστια αστάθεια και θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο Μπερνάνκι.

Επισήμως, πάντως, και με τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις η ιδέα των «πληρωμών κατά προτεραιότητα», παρά μόνο θεωρητικά, στο πλαίσιο μίας «αναγκαστικής φιλοπονίας».

«Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Είτε τιμάς τις υποχρεώσεις σου, είτε δεν τις τιμάς [...] ώστε να μην χρειαστεί κατόπιν να κάνεις τρομερές επιλογές: τι να πληρώνεις στη συνέχεια, και τι όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του Ομπάμα, ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν στάση πληρωμών».

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περικοπές κρατικών δαπανών προκειμένου να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου χρέους και εναντιώνονται στις καταργήσεις φοροελαφρύνσεων που δόθηκαν επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη προωθούν την κατάργηση αυτών των φοροελαφρύνσεων και δεν συζητούν περικοπή κρατικών δαπάνες με κοινωφελή σκοπό, όπως στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Το πάρτυ της κόλασης αρχίζει!

http://newpost.gr/var/thumbs/acker_man_davos_137_300___.jpgnewpost.grΗ Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και το μόνο που θα μπορούσε να τη σώσει από αυτήν είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες. Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και στην ουσία το Αφεντικό του περίφημου Club Bilderberg.


Στο μεταξύ στην Ελλάδα , Παπανδρέου και Βενιζέλος προετοιμάζουν ήδη τον κόσμο για τη χρεοκοπία! Στη βάση του σχεδίου-Άκερμαν, όπως ονομάσθηκε ήδη το μυστικό έγγραφο, ο IIF πιέζει τις χώρες της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επισπεύσουν τη λύση της ελληνικής κρίσης, για να εμποδίσουν έτσι τη μετάδοσή της και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η λύση αυτή, όπως σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», έχει εκπληκτικά συγκεκριμένη μορφή.
Ένα μέρος της συνίσταται στην εθελούσια επαναγορά των κρατικών χρεών από την Ελλάδα, που θα πρέπει να οργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η ολιγωρία, αναφέρεται στο έγγραφο, δεν αποφέρει τίποτα, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας πρέπει να μειωθούν ουσιωδώς - εδώ και τώρα.

«Οι ιδιώτες τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στη λύση» τονίζεται. Η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από το γεγονός, ότι τα χρεόγραφά της στην αγορά έχουν χάσει - ανάλογα με το χρόνο διάρκειάς τους - το 10-50% της ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, τυχόν εφαρμογή του σχεδίου-Άκερμαν, θα είχε άνισες συνέπειες για τις ιδιωτικές τράπεζες.

Εκείνες, που έχουν ήδη καταγράψει στα βιβλία τους τη μείωση της αξίας των χρεογράφων, δεν θα χάσουν τίποτα από την επαναγορά.

Οι χαμένοι, αντίθετα, θα είναι οι τράπεζες που συνεχίζουν να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους τα ελληνικά ομόλογα στην αρχική τιμή τους.

Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν, ότι το σχέδιο-Άκερμαν δεν είναι απότοκο κάποιου «φιλελληνισμού», αλλά του γεγονότος, ότι ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, οι ορκωτοί λογιστές θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες να προβούν σε απόσβεση μεγάλου μέρους των ελληνικών δανείων τους.

Η επαναγορά των χρεογράφων, σύμφωνα τον IIF, δεν πρόκειται να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» - έτσι όπως αυτό θα προκαλούταν σε περίπτωση εφαρμογής των ποικιλώνυμων γαλλικών και γερμανικών μοντέλων.

Παράλληλα, ο IIF ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ να αποσαφηνίσει τη θέση της σε σχέση με τη λύση του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ έχει αποφύγει μέχρι τώρα να απαντήσει στο ερώτημα, ποιος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την επαναγορά των χρεών. Για τον IIF, ο χρηματοδότης μπορεί και πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: Η ευρωπαϊκή προστατευτική ομπρέλα EFSF.

Μέχρι πρότινος, οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν ακόμα στο portofolio τους περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρούσαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ταμπού. Ο ίδιος ο κ. Άκερμαν την έβλεπε σαν πολύ μακρινή δυνατότητα, και μόνο εφόσον θα είχε παραμεριστεί ενδιάμεσα ο κίνδυνος της διάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.
Τα γεγονότα όμως προφανώς ξεπέρασαν τους τραπεζίτες. Η κρίση δεν τους αφήνει άλλη λύση από την αναδιάρθρωση. Διαφορετικά απειλούνται με μερική διαγραφή των δανείων τους. Το σχέδιο-Άκερμαν επιχειρεί λοιπόν να επιβάλει μια αναδιάρθρωση σε χρόνο-αστραπή και υπό τις πιο ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες.

Το Σεπτέμβριο του 2010 ο γερμανικός τύπος έκανε εκτενή αναφορά στην απόφαση του πρόεδρου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό στη διάρκεια της βράβευσης του Έλληνα πρωθυπουργού με το βραβείο Quadriga.

Η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε αντικείμενο διαφωνίας στην επιτροπή απονομής. Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και τώρα εργάζεται υποδειγματικά για να τα διορθώσει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Το ίδιο διάστημα ο καθηγητής κος Γκίκας Χαρδούβελης αρθρογραφούσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με θέμα την ελληνική κρίση.

Δέκα μήνες μετά τη βράβευση οι αρχικοί φόβοι του Άκερμαν, ότι η Ελλάδα δύσκολα θ αποφύγει τη χρεοκοπία αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά μέρα με τη μέρα.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε έναν Παπανδρέου από τα βραβεία (εμπιστοσύνης) και τις παραινέσεις του Αρχόντων του Συστήματος στη κόψη του ξυραφιού που βρίσκεται σήμερα ο ίδιος και η χώρα του, θα χρειασθούμε τη βοήθεια του Ρόμπερτ Λάνγκτον ήρωα του Νταν Μπράουν στον "Κώδικα Ντα Βίντσι" για να το εξιχνιάσουμε.

Όσο για τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, μόλις λίγα 24ωρα πριν συμμετείχε στη Σύνοδο της Λέσχης Bilderberg στο St. Mortitz.
Τυπικά Νο2 αλλά στην ουσία Αφεντικό της Λέσχης Bilderberg σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του club είναι ο πολύς Γιόζεφ Άκερμαν.

Από την ιστοσελίδα της DW διαβάζαμε σχετικά τον Σεπτέμβριο του 2010:

Με την απονομή του πολιτικοκοινωνικού βραβείου Quadriga - το οποίο απονέμεται από το 2003 - στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ασχολείται άρθρο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η απονομή του βραβείου Quadriga θα γίνει την ημέρα της επετείου της γερμανικής επανένωσης στις 3 Οκτωβρίου και τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

H εφημερίδα σημειώνει:

«Πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι με το τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί η ανεργία και θα συρρικνωθούν οι μισθοί. Το 70% των νέων απόφοιτων ανώτερων και ανώτατων σπουδών από 22 ως 35 ετών σκέφτεται να μεταναστεύσει. Η μόνη ευχάριστη είδηση αυτήν την εποχή έρχεται από το Βερολίνο. Την ημέρα που οι Γερμανοί γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την επανένωση, στις 3 Οκτωβρίου ο Παπανδρέου θα παραλάβει το βραβείο για τη «δύναμη της ειλικρίνειάς» του.
Τα βραβεία απονέμονται από το 2003 και ανάμεσα σε αυτούς που το έχουν πάρει είναι ο Χέλμουτ Κολ, ο Γκέρχανρτ Σρέντερ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας. Το περίεργο δεν είναι αυτό, το περίεργο είναι ότι αυτός που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Άκερμαν αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν το δημοσιονομική κρίση με αποτέλεσμα να γίνει φόβητρο στην Αθήνα».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Άκερμαν όμως ήταν ανάμεσα σε αυτούς που στη συνέχεια προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για τους κινδύνους από μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Αργότερα μάλιστα η Deutsche Bank υπολόγισε ότι θα ήταν πολύ πιο φθηνό για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες εάν βοηθούσαν οικονομικά τη χώρα νωρίτερα .Όταν προτάθηκε στον Άκερμαν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό για τον Γιώργο Παπανδρέου δέχθηκε αμέσως. Η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε αντικείμενο διαφωνίας στην επιτροπή απονομής. Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και τώρα εργάζεται υποδειγματικά για να τα διορθώσει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Την είδηση αναφέρει και η εφημερίδα Bild με τίτλο «Ο Άκερμαν θα τιμήσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες και αναφέρει τα εξής:

«Το κοινωνικο-πολιτικό βραβείο Quadriga του συλλόγου «Εργαστήρι Γερμανία» θα απονεμηθεί φέτος στο γερμανικό στρατό και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γερμανικός στρατός θα λάβει τη διάκριση για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές και ο Παπανδρέου για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Γκίκα Χαρδούβελη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με τον τίτλο «Τύχη μέσα στην ατυχία». Το άρθρο κάνει μια αναδρομή στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ελλάδας εξηγώντας στο γερμανικό κοινό πως η κρίση ήρθε απροσδόκητα. Αναφέρει πως το χρονικό διάστημα από το 1996 μέχρι το 2008 η χώρα ζούσε ένα οικονομικό θαύμα και πως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού κάλπαζε. Ο κ. Χαρδούβελης εξηγεί πως η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά οφειλόταν στις προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη, στα κριτήρια του Μάαστριχτ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μέλος της Ευρωζώνης.

Λίγο παρακάτω, ο καθηγητής διευκρινίζει πως παράλληλα η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη την έθεσε προ νέων προβλημάτων, μια και θα έπρεπε να μπει μια τάξη στα δημοσιονομικά, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Σε άλλο σημείο του άρθρου ο κ. Χαρδούβελης παραδέχεται: «Δεν θα είναι εύκολο να τεθούν υπό έλεγχο τα χαοτικά δημοσιονομικά. Μια άλλη δυσκολία είναι η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των οικονομικών αγορών. Δεν θα πρέπει όμως να παραβλεφθεί πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για βαθιές τομές. Όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο το πάγωμα των μισθών και την αύξηση των έμμεσων φόρων, τα δυο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας αντέδρασαν θετικά».

Το μακροσκελέστατο άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κρίση αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα και σημειώνει. Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δει τις ελλείψεις της και να κάνει μια νέα αρχή. Η χώρα έχει τύχη μέσα στην ατυχία της, μια και η κυβέρνηση διαθέτει τον κοινοβουλευτικό χρόνο αλλά και την πολιτική δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της.

ΠΗΓΗ: kourdistoportocali.com

Read more...