Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τι προβλέπει για τα Στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ το προσχέδιο προϋπολογισμού έτους 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή


Του Αποστόλη Παπαπαρίση
Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι μετά από προσπάθειες φορέων και μεμονωμένων συναδέλφων ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τόνο, αντικαταστάθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η απαράδεκτη λέξη - φράση "ένστολοι" που εισήγαγε ο Μπεγλίτης με το ορθό "Στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ" 
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό το ποσοστό επιστροφής - αποκατάστασης των μισθών - συντάξεων των Στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ...
παραθέτω τα σημεία του προϋπολογισμού που ακτατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταϊκούρα (στο τέλος της ανάρτησης το πλήρες προσχέδιο των 47 σελίδων) που μας αφορούν άμεσα, προκειμένου στο μέτρο του δυνατού, να βγάλει ο καθένας μας τα δικά του συμπεράσματα.
 
Ακολουθεί το πλήρες προσχέδιο

Read more...

Κρίση αλά 1930...


Η ελληνική οικονομία εισήλθε σε βαθιά ύφεση μετά το 2007, όταν έσκασε η φούσκα διεθνώς. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε και παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με...
την προ κρίσης εποχή και έχει φτάσει στα επίπεδα του 2000, ενώ η μακροχρόνια ανεργία αυξάνεται, αναφέρει μεταξύ άλλων η 3μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από το οικονομικό σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν σημαντικές. Μεταξύ του 2004 και του 2007 το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμούς ψηλότερους από αυτούς της οικονομίας, ενώ στη συνέχεια οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώθηκαν σημαντικά από το 2010. Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι τα εισοδήματα των ασθενέστερων ομάδων είναι αυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αναλυτικότερα, το πραγματικό εισόδημα στα χαμηλότερα στρώματα είναι μειωμένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003, ενώ στα άλλα στρώματα του πληθυσμού οι μειώσεις είναι της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι αυξήθηκαν οι ανισότητες σε σχέση με το 2010.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση εργάστηκαν περισσότερο στην Ελλάδα με 41,9 ώρες/εβδομάδα και ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες, οι Γερμανοί 41,4 και οι Βρετανοί με 41,3 ώρες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα, καθώς και στην Ισπανία, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι είναι ανησυχητικό πως τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ανεργία των νέων κυμάνθηκε από το 10% ή και λιγότερο σε κράτη-μέλη που επηρεάστηκαν με περιορισμένο τρόπο από την επιδείνωση της αγοράς εργασίας, όπως στην Αυστρία και τη Γερμανία, και σε πάνω από το 50% του οικονομικού ενεργά πληθυσμού μεταξύ των νέων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων είναι τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2008.

Η βελτίωση στην παραγωγικότητα της εργασίας σημείωσε επιβράδυνση στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανάπτυξης, τονίζει η Επιτροπή. Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εμφανίζουν μεγάλες συρρικνώσεις, ενώ στην Εσθονία παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% στην Κύπρο, κατά 1,2% στην Εσθονία, 0,9% στην Ιταλία, 0,7% στη Φινλανδία και 0,5% στην Ελλάδα, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις το ποσοστό απασχόλησης παραμένει σε χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 στα τρία τέταρτα των χωρών της ΕΕ.



Εξάλλου, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα επλήγησαν αισθητά με μειώσεις που έφτασαν το 9,8%, το 10,3% και το 14%, αντίστοιχα, μεταξύ του 2008 και του πρώτου τριμήνου του 2014. Την ίδια περίοδο η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία 2,0%, στην Ουγγαρία 3% και στη Μάλτα 6%.

Παραηρείται μια διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του υψηλότερου ποσοστού απασχόλησης (Σουηδία με 79,8%) και του χαμηλότερου (Ελλάδα με 53,1%).

Η μακροχρόνια ανεργία φαίνεται πως σταθεροποιείται στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, ωστόσο εξακολούθησε να αυξάνεται σε χώρες που ήταν υψηλή, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Κύπρος εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση με 2%, ενώ η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στην Ελλάδα, στο 19,6% και αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 0,2%, μετά από μια μείωση 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ελλάδα με -4,8% και η Κύπρος με -5,1% συνέχισαν να εμφανίζουν μεγάλες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές ανά εργαζόμενο το δεύτερο τρίμηνο το 2014. Τέλος, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το μοναδιαίο κόστος εργασίας συνέχισε να μειώνεται με υψηλούς ρυθμούς στην Ελλάδα με -5% και στην Κύπρο με -4,3%, τονίζει η Επιτροπή...
enet.gr

Read more...

Πανικόβλητες υποσχέσεις...


Για ακόμα μια φορά ο Βενιζέλος απέδειξε ότι το μόνο που θέλει είναι να παραμένει να κυβερνά λέγοντας-απειλώντας τον ελληνικό λαό ότι αν αποφευχθούν...
πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, η
χώρα θα αλλάξει σελίδα και δεν θα υπάρξουν νέο δάνειο, νέο μνημόνιο και νέα τρόικα εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αλλά για ποιο μνημόνιο άραγε μιλάει; Γιατί οι υπογραφές του σε όλα αυτά τα χρόνια σε τόσα μνημόνια και εντολές της Τρόικας έχουν καταδικάσει την Ελλάδα στην οικονομική "σκλαβιά" για 100 χρόνια.

"Με τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν ζητούμε προκαταβολή της προεδρικής πλειοψηφίας, αλλά ανατροπή των τεχνητών εντυπώσεων" υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής".

Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε για άλλη μία φορά δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για τυχοδιωκτισμό με μόνο στόχο την εξουσία.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη λύση για το χρέος ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Προφανώς. Σε σχέση με την αντιπολίτευση, ισχύει το όταν εμείς γυρίζαμε αυτοί πήγαιναν" και νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει την πυρίτιδα"...
ksipnistere.blogspot.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ και οι "μικροί Κασιδιάρηδες"...


Το άρθρο του Ηλία Κασιδιάρη για το σχέδιο δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου από την Χούντα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε. Αναλυτικά η...
ανακοίνωση:

"Ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει η ναζιστική χουντική ακροδεξιά το φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου και φαντασιώνεται τις εξελίξεις αν ο μεγάλος ηγέτης, που άλλαξε τη μοίρα του λαού μας, στέριωσε την ισοπολιτεία και κατοχύρωσε την εθνική συμφιλίωση, είχε δολοφονηθεί.

Οι μικροί και ασήμαντοι κασιδιάρηδες δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία που θα τους αποβάλει και πάλι"...
enikos.gr

Read more...

Άκυρη η εκλογή δημάρχου στην Καισαριανή...


Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με τον δήμαρχο Καισαριανής Γιώργο ΚοντόσταυλοΤο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο των Αθηνών, που λειτουργεί ως εκλογοδικείο, ακύρωσε την εκλογή του δημάρχου Καισαριανής Γεώργιου Κοντόσταυλου, με το...
συνδυασμό «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι εξελέγη πρώτος στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 26,26% και στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 61,55%.

Aποφασίστηκε να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος μεταξύ των υποψηφίων Γεωργίου Κοντόσταυλου και Ηλία Σταμέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ηλία Σταμέλο, ο οποίος είχε συγκεντρώσει 2.766 ψήφους στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση, μία λιγότερη από τις 2.767 του Αντώνη Καμπάκα, ο οποίος είχε κατέλθει υποψήφιος με το συνδυασμό "Καισαριανή - Δημιουργία" και είχε έρθει δεύτερος.

Ο Ηλίας Σταμέλος αρχικά ζήτησε επανακαταμέτρηση, στην οποία βρέθηκε δύο ψήφους πίσω από τον Αντώνη Καμπάκα, αλλά σε δεύτερο βαθμό, πέτυχε τη δικαίωση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στην ένστασή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής επικαλείται ακυρότητα του δεύτερου γύρου, υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος θα έπρεπε να έχει πάρει μέρος στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι στην καταμέτρηση των ψήφων κακώς ακυρώθηκαν εννέα ψηφοδέλτια σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Καισαριανής.

Συνεπώς, αποφασίστηκε να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος μεταξύ των υποψηφίων Γεωργίου Κοντόσταυλου και Ηλία Σταμέλου αυτή τη φορά...
enet.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης Νομιμοποιήθηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στο ΟΑΚΑ


Νομιμοποιήθηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στο ΟΑΚΑ
  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Νόμιμες είναι πλέον όλες οι αυθαίρετες κατασκευές του ΟΑΚΑ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, μεταξύ των οποίων και οι μεταλλικές κατασκευές «Καλατράβα», οι οποίες είχαν υλοποιηθεί χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η τακτοποίηση αφορά τις εξής κατασκευές:

  • Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου
  • Tο στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου
  • H μετατροπή του Ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση
  • H θολωτή περιοχή περιπάτου «Αγορά»
  • Tο Τείχος των Εθνών
  • Τα δύο στέγαστρα στις πύλες εισόδου επί της Κύμης και επί της Νεραντζιωτίσσης
  • Τα pavilions που είναι κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις (χώροι υγιεινής κοινού, γραφεία ομοσπονδιών, κλπ)
  • Όλες οι περιφράξεις και όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
  • Επεκτάσεις στο Ανοικτό Κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία
  • Τέσσερα κτίσματα υποσταθμών της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο
  • Αλλαγή χρήσεως στα κτίρια των ξενώνων, τα οποία πλέον στεγάζουν υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και διαφόρων Ομοσπονδιών
Για όσο διάστημα οι παραπάνω κατασκευές ήταν αυθαίρετες, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και επισκευής.

Για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που είχε να γίνει από το 2004, έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 600.000 ευρώ έχουν δοθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Φύλλο και φτερό Με κλειδιά του Σταμπούλου μπήκε η Αντιτρομοκρατική σε σπίτι στην Κυψέλη


Με κλειδιά του Σταμπούλου μπήκε η Αντιτρομοκρατική σε σπίτι στην Κυψέλη
Ο Αντ. Σταμπούλος παραμένει στο μεταγωγών και την Τρίτη αναμένεται να αποφασιστεί σε ποια φυλακή θα μεταφερθεί   (Φωτογραφία:  Intime )

Σε εξέλιξη είναι, όπως αναφέρουν πηγές, έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, μέσα στο οποίο οι αστυνομικοί μπήκαν με τα κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή του 31χρονου. Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικά ευρήματα.

Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο Αντ. Σταμπούλος ήταν μαζί με τον Ν. Μαζιώτη στη ληστεία του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας που έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Διαπράχτηκε μάλιστα συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία σκοτώθηκε το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Λάμπρος Φούντας το 2010 σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη.

Οι αστυνομικοί ερευνούν και άλλες ληστείες στις οποίες φέρεται να έχει συμμετοχή ο Μαζιώτης, προκειμένου να εντοπίσουν παρουσία του 31χρονου προφυλακισμένου.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων από τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε χώρους, όπου ήταν ο Αντ. Σταμπούλος και ερευνήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κόστος για το Δημόσιο άνω των 10 δισ. ευρώ Διώξεις για τα ολυμπιακά ακίνητα που ρημάζουν


Διώξεις για τα ολυμπιακά ακίνητα που ρημάζουν
Σπασμένα καθίσματα στις κερκίδες του ανοιχτού ολυμπιακού κολυμβητηρίου   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Ποινικές ευθύνες στους αρμοδίους για τη συντήρηση και χρήση ακινήτων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αποδίδει η εισαγγελία έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Η πολύμηνη έρευνα της εισαγγελίας οδήγησε ήδη στην άσκηση ποινικής δίωξης για την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» -η οποία έχει απορροφηθεί πλέον από άλλο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου- Κωνσταντίνου Ματάλα.

Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκε στη Βουλή αίτημα της εισαγγελίας για άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Σταμενίτη, διαδόχου του κ. Ματάλα στην προεδρία της εταιρείας, προκειμένου να δοθεί έγκριση για την άσκηση δίωξης σε βάρος του, επίσης για κακουργηματική απιστία.

Την υπόθεση των επίμαχων ακινήτων, των οποίων η διαχείριση είχε ανατεθεί στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», ερεύνησαν οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου, ύστερα από καταγγελίες στον Τύπο για πλημμελή συντήρηση και μη μεταολυμπιακή αξιοποίηση της επίμαχης περιουσίας του Δημοσίου, που είχε κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, με το πέρας της έρευνάς τους, κρίνουν ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες των επικεφαλής της ελεγχόμενης εταιρείας, στους οποίους καταλογίζεται ότι δεν μερίμνησαν για την καλή συντήρηση και χρήση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία πέρασαν στη διαχείριση της «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει τη μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση σταθερών και των κινητών κατασκευών, που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα, εκτός από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.

Η δικογραφία, που αφορά τη διοίκηση του κατηγορουμένου Κ. Ματάλα, ανατέθηκε σε ανακριτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τα τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους που ανοίγουν τον Οκτώβριο

Ποια είναι τα προγράμματα και ποιοι είναι οι ωφελούμενοι άνεργοι
Τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα ανοίξουν σύμφωνα με το dikaiologitika.gr μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Τα προγράμματα αφορούν άνεργους εγγεγραμμένους του Οργανισμού και τα κριτήρια διαφέρουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.
Το ένα πρόγραμμα αφορά 5.000 προσλήψεις ανέργων από επιχειρήσεις ,το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 10.000 προσλήψεις με πεντάμηνα στους δήμους της χώρας μέσω της κοινωφελούς εργασίας, το τρίτο πρόγραμμα αφορά την χορήγηση voucher σε 16.600 ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων και το τελευταίο πρόγραμμα θα επιδοτεί την δημιουργία επιχειρήσεων ΚοινΣεπ.
Επιδοτούμενο πρόγραμμα για 5.000 άνεργους απο τον ΟΑΕΔ
Στις 7/10/2014 ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επιχορήγησης επιχειρήσεων, με σκοπό την δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος του ΟΑΕΔ για ανέργους απο 25-66 ετών θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 27.000.000 ευρώ.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
  • Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
  • Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  • Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες. Σημειώνεται ότι δεν υπάρξει καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, καθώς αυτές θα μπορούν να υποβληθούν για όσο διάστημα υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε αντίστοιχο περσινό πρόγραμμα που είχε εκπονήσει ο ΟΑΕΔ, οι θέσεις καλύφθηκαν μέσα σε περίπου 48 ώρες.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
Προσλήψεις 10.000 ανέργων σε Δήμους από τον ΟΑΕΔ
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασίας σε δήμους και φορείς σύμφωνα με το dikaiologitika.grαναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο και όσοι θα προσληφθούν θα εργαστούν για πέντε μήνες.
Οι αμοιβές όσων εργαστούν στην Κοινωφελή Εργασία θα είναι 19,6 ? Ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 Ευρώ το μήνα για ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 Ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερο από 427 Ευρώ το μήνα για ανέργους κάτω των 25 ετών.
Κατά προτεραιότητα οι ειδικότητες θα είναι:
-ΥΕ Εργατών Καθαριότητας
- ΥΕ Εργατών Κήπου
- ΥΕ Εργατών Πυρασφάλειας & Πυροπροστασίας
- ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων.
Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση
α) εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ,
 β) μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
γ)εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ,
δ) εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ και
ε) άνεργοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.
Κριτήρια
1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
3. Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
4. Ηλικία.
5. Αριθμός ανήλικων τέκνων.
Νέο πρόγραμμα για ανέργους 29 - 64 ετών
Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα για 16.600 ανέργους 29 έως 64 ετών που θα ξεκινήσει από την 10η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου. Επίσης η Διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε και την εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες του προγράμματος
Στην έναρξη του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ, προώθησης στην αγορά εργασίας μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης, 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών, προχωρά ο ΟΑΕΔ μετά από απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού, κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Το πρόγραμμα εμπεριέχει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων υπέρ των ωφελουμένων στην οποία περιλαμβάνονται:
1) Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
2) Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
3) Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
4) Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
5) Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.
Νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις ΚοινΣεπ
Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την δημιουργία από ανέργους εγγεγραμμένους του Οργανισμού επιχειρήσεων ΚοινΣεπ όπου θα προβλέπει την στήριξη τους μέσω καθοδήγησης αλλά και οικονομικής ενίσχυσης μέσω επιδότησης που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εργασίας κ.Πλακιωτάκη μέσα στην εβδομάδα υπογράφεται υπουργική απόφαση για την δημιουργία 13 περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης των επιχειρήσεων ΚοινΣεπ ενώ θα προβλέπει και τους όρους του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των εν λόγω επιχειρήσεων.
Στις Περιφέρειες θα δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες υποστήριξης των επιχειρήσεων ενώ η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνει γνωστή στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η Κοιν.Σ.Επ. είναι επιχείρηση η οποία ανήκει και διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.
http://news247.gr/

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Ομόφωνo «Oχι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης...



kouvelis
Την άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αποφάσισε ομόφωνα η Κ.O. της ΔHMAΡ, μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.
Η...
απόφαση ελήφθη σε σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Συνεδρίασε, σήμερα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, για να συζητήσει και να λάβει απόφαση σχετικά με την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 1 του Συντάγματος και 141 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
«Ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φώτη Κουβέλη αποφασίστηκε ομόφωνα η άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση.


Read more...

Ο Τσίπρας δέχτηκε ευγενικά το ράντισμα...



...χωρίς να φιλήσει τον σταυρό. 
Ποιοι απουσίαζαν.
Ψυχρό το κλίμα στα έδρανα της ΔΗΜ.ΑΡ., παρά τη χειραψία Κουβέλη - Πανούση(ΦΩΤΟ)
Τα απρόοπτα του αγιασμού στη Βουλή...
Με την κατάθεση της επιστολής του πρωθυπουργού με την οποία ζητά της ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του, αλλά και με πολλά...
απρόοπτα, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός με αφορμή την έναρξη της νέας συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιερά Συνόδου, με τον Ιερώνυμο να εύχεται στα μέλη του κοινοβουλίου «καλή και πολλή εργασία». Στον αγιασμό παρευρέθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από την Αλ. Παπαρήγα και, φυσικά, τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Κατά την διάρκεια της τελετής μια κυρία από τα έδρανα των κυβερνητικών αξιωματούχων ένιωσε αδιαθεσία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλια, από τα βουλευτικά έδρανα και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γ. Καλαντζή, να σπεύδουν να την συνοδεύσουν εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας. Λίγο μετά επανήλθαν διαβεβαιώνοντας ότι δεν ήταν κάτι το σοβαρό.

Ο Αρχιεπίσκοπος έρανε με αγιασμό όλες τις πτέρυγες της Βουλής, με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλου, να ασπάζονται τον σταυρό, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δέχτηκε ευγενικά το ράντισμα χωρίς να φιλήσει τον σταυρό.

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα, όπως και κάποιοι από τους υπουργούς της Ν.Δ., όπως ο Β. Κικίλιας, ο Μ. Βορίδης κι ο Γ. Γιακουμάτος. Ο Β. Βενιζέλος ήταν ο τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς που εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας. Από το υπουργικό συμβούλιο πρώτος εισήλθε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, κι από τους υπουργούς ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλο.

Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στα έδρανά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπό τον Π. Καμμένο, αλλά κι οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές που συγκεντρώθηκαν στα έδρανα πάνω από αυτά του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας, χαιρέτησε θερμά αρκετούς βουλευτές από τα έδρανα της Αριστεράς, δίνοντας μάλιστα μία από τις εφημερίδες που κρατούσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη.

Ψυχρό το κλίμα στα έδρανα της ΔΗΜ.ΑΡ. μετά την ένταση του συνεδρίου, παρά τηΗ χειραψία του Κουβέλη με τον Πανούση...

πηγη avgi.gr

Read more...

Ψαλίδισμα των συντάξεων έως και 25%...


Ψαλίδισμα των συντάξεων έως και 25% -Ποιοι το γλιτώνουν -Ολες οι αλλαγές από 1/1/2015 [λίστα] 

Ποιοι το γλιτώνουν -Ολες οι αλλαγές από 1/1/2015...


Κύμα φυγής στη σύνταξη καταγράφεται τη φετινή χρονιά και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι επισπεύδουν την έξοδό τους υπό τον φόβο...
νέων αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Ηδη τα όσα έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω στον υπολογισμό της σύνταξης, αλλά και τα κριτήρια εξόδου σε αυτή από 1η Ιανουαρίου του 2015, έχουν προκαλέσει φυγή τεραστίων διαστάσεων. Επιπλέον λόγος για το κύμα εξόδου από το Δημόσιο είναι και τα νέα κριτήρια που πρόκειται να ισχύσουν από το 2015, στο μισθολόγιο.

Συγκεκριμένα για το Ασφαλιστικό, από 1/1/2015 τα Ταμεία θα καταβάλλουν χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τα όσα θα καταβάλλουν σε εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη ή θεμελίωσαν δικαίωμα ως τις 31/12/2014. Κατά συνέπεια, γλιτώνουν εκείνοι που είτε έχουν θεμελιώσει είτε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως το τέλος του χρόνου, αφού δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα τους καταβάλλεται.

Οι αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα αφορούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που καθιερώνει ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (Ν. 3863/10). Πρόκειται για το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία εισάγεται στο Ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά και οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25% ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και τις εισφορές στα Ταμεία τους.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα υποστούν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ενώ μικρότερες θα είναι για τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και των τραπεζών που αποχωρούν με 35 έτη ασφάλισης.

Ο νέος υπολογισμός

Αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού της σύνταξης είναι να έχει προκληθεί ένα κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, από 1/1/2015, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

Για το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2011, οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν αναλογικό ποσό που θα διαμορφώνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%.
Η βασική σύνταξη, που θα ονομαστεί εθνική σύνταξη, θα φτάνει τα 360 ευρώ, και σε αυτά θα προστεθεί το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου και τις εισφορές που έχει καταβάλει -η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
Μετά το 2015 θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος που θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το εν λόγω έτος.
Πιο αναλυτικά, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, θα δουν το τελικό ποσό της σύνταξης να αποτελείται από δύο τμήματα:

Το πρώτο τμήμα θα αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί μεχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και προσδιορίζεται με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.
Το δεύτερο θα αφορά τον χρόνο που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ο υπολογισμός αυτού του τμήματος γίνεται πολλαπλασιάζοντας τις συντάξιμες αποδοχές με συγκεκριμένους συντελεστές αναπλήρωσης.

Δηλαδή:

Συντάξιμος χρόνος μέχρι 15 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,80% για κάθε έτος.
Από 15 έτη και 1 ημέρα έως 18 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,86% για κάθε έτος.
Από 18 έτη και 1 ημέρα έως 21 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,92% για κάθε έτος.
Από 21 έτη και 1 ημέρα έως 24 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,99% για κάθε έτος.
Από 24 έτη και 1 ημέρα έως 27 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,06% για κάθε έτος.
Από 27 έτη και 1 ημέρα έως 30 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,14% για κάθε έτος.
Από 30 έτη και 1 ημέρα έως 33 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,22% για κάθε έτος.
Από 33 έτη και 1 ημέρα έως 36 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,31% για κάθε έτος.
Από 36 έτη και 1 ημέρα έως 39 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,40% για κάθε έτος...
iefimerida.gr

Read more...

Σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων...






ΦΩΤΟ...

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν  κατά τη διάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που συντελείται στο ναυάγιο των Αντικυθήρων υπό την εποπτεία της...
διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με την συμμετοχή διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.
Πλήθος επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου είχαν κληθεί σε ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στα Κύθηρα, για την παρουσίαση της ανασκαφικής σοδειάς από τις υποθαλάσσιες έρευνες οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου. Τα ευρήματα της ενάλιας ανασκαφικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά, παραμένουν μυστικά αφού αρχαιολόγοι δύτες, συμμετέχοντες φορείς, χορηγοί και τοπικοί άρχοντες δεν φανέρωσαν το παραμικρό, ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, - εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής  - ανέφερε πως η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει τις επόμενες ημέρες, από τον υπουργό Κώστα Τασούλα.

Κατά πάσα πιθανότητα οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προγραμματίζει  επίσκεψη στο νησί για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.


Προηγμένης τεχνολογίας σκάφανδρο

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, Έλληνες, Αμερικανοί και Ελβετοί αναζητούν σε βάθος 300 μέτρων, υπολείμματα από το αρχαίο ναυάγιο, ενώ έχουν ξεκινήσει καταδύσεις και γεωφυσικές έρευνες, με ανιχνευτές μετάλλων. Τις έρευνες θα βοηθήσει και ένα νέο προηγμένης τεχνολογίας σκάφανδρο, καναδικής κατασκευής και κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ονομάζεται Εxosuit, και προσδίδει στους δύτες μεγαλύτερη ευελιξία και την ικανότητα να παραμείνουν επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν αργότερα από τη διαδικασία της αποσυμπίεσης.

Η στολή, που μοιάζει με εκείνες των αστροναυτών, έχει βάρος 240 κιλά και είναι κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου. Το σκάφανδρο συνδέεται με την επιφάνεια με λώρο, με τον οποίο τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και επικοινωνίες οπτικών ινών. Ένας χημικός παράγοντας δεσμεύει μέσα στην καμπίνα το διοξείδιο και ένας μηχανισμός επαναπληρώνει τον χώρο με το απαιτούμενο οξυγόνο. Το Εxosuit, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αναμένεται να καταδυθεί στα νερά των Αντικυθήρων την Τρίτη.
Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του σχήματος του πλοίου ενώ οι υποθαλάσσιες ανασκαφές (σε βάθος 55 μέτρων) έχουν σκοπό να ανακαλύψουν τον «κρυμμένο θησαυρό» του ναυαγίου όπως και τον εντοπισμό του δεύτερου κομματιού του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που απεικονίζει τις κινήσεις των πλανητών.


Δύο χρόνια προετοιμασίας

Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεργασίας της εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, και την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν οι καταδύσεις και οι γεωφυσικές έρευνες, με ανιχνευτές μετάλλων, ενώ το πρόγραμμα των ερευνών στο βυθό των Αντικυθήρων θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπιστεί ολόκληρος ο θησαυρός που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρωμαίων στρατηγών.

Εντοπισμός μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Έφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.
Το Ναυάγιο

Στο 60 με 50 π.Χ. χρονολογείται το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ.. Το ναυάγιο είχε εντοπιστεί σε βάθος 55 μέτρων αλλά πιστεύεται πως το ρωμαϊκό πλοίο, γεμάτο λάφυρα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έπεσε σε θαλασσοταραχή και βούλιαξε, κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς, θαμμένους επί αιώνες στο βυθό των Αντικυθήρων.



Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες, σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900-1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ. Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Ο μοναδικός Έλληνας, που όχι μόνο έλαβε μέρος στις πολύμηνες τότε υποβρύχιες έρευνες με το Καλυψώ αλλά είχε και την εποπτεία όλης της επιχείρησης, ήταν ο αρχαιολόγος - αυτοδύτης και πρώην γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας.
naftemporiki.gr

Read more...

«Η δολοφονία του Παπανδρέου θα είχε αλλάξει τη μοίρα μας»...


kasidiaris


Ο προκλητικός Κασιδιάρης αρθρογραφούσε για τη «χαμένη ευκαιρία»...
 Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης αρθρογραφούσε για τη «χαμένη ευκαιρία» με αφορμή την πρόταση του χουντικού Ιωάννη Λαδά. Οι Χρυσαυγίτες, νοσταλγοί της διδακτορίας της 21ης Απριλίου, επικρίνουν ...
το καθεστώς των συνταγματαρχών επειδή δεν ήταν τόσο σκληρό όσο θα έπρεπε. Έφτασαν δε, στο σημείο να διαλαλούν δημόσια τη θέση τους ότι θα έπρεπε η Χούντα ηα είχε δολοφονήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Κασιδιάρης, που υπογράφει το άρθρο ως «εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», «θρηνεί» για την αμέλεια των πραξικοπηματιών να δολοφονήσουν τον Παπανδρέου και να το φορτώσουν σε ακραία στοιχεία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27.4.2011, με τίτλο «Ο Τζέφρυ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967» και στόχο έχει να δείξει τι καλά που φέρθηκαν στην οικογένεια Παπανδρέου η χουντική ομάδα κρούσης που πήγε να συλλάβει τον Ανδρέα και πόσο άβουλος υπήρξε ο μετέπειτα ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.
Γράφει μεταξύ άλλων:
«Ένας από τους κύριους στόχους εκείνης της νύχτας [σ.σ. του πραξικοπήματος] ήταν φυσικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τον οποίο μάλιστα είχε γίνει ολόκληρη συζήτηση σε ένα από τα «προεπαναστατικά» συμβούλια της ιθύνουσας ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, είχε προταθεί ακόμη και η δολοφονία του, καθώς και η μετέπειτα απόδοσή της σε ανεύθυνους. Την άποψη αυτή υποστήριξε ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς, λέγοντας ότι αν ο Ανδρέας παρέμενε ζωντανός, οι Αμερικανοί θα πίεζαν άμεσα για την απελευθέρωσή του. Διαφώνησε όμως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί παμψηφεί Αρχηγός του Επαναστατικού συμβουλίου και τελικώς επέβαλε την άποψή του. Προφανώς η νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας θα ήταν διαφορετική εάν είχε εισακουστεί ο Λαδάς. Το βέβαιο είναι πως είχε απόλυτο δίκιο ως προς το τεράστιο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον «αντιαμερικανό» Ανδρέα Παπανδρέου».
arthro-kasidiari
Από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Read more...

Τσίπρας: Αν ο Μπόμπολας θέλει τα ΜΜΕ του...




... θα πρέπει να πληρώσει όλα όσα χρωστάει ...
«Κλεμμένη Άνοιξη» λέγεται το βιβλίο που έγραψε η Σουηδή δημοσιογράφος Κάισα Εκις Έκμαν, αφού πρώτα πήρε συνεντεύξεις από Έλληνες πολιτικούς (Γ. Παπανδρέου, Αλ. Τσίπρας κλπ). Στο βιβλίο η Έκμαν δημοσιεύει τους αποκαλυπτικούς διαλόγους ...
που είχε μαζί τους, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στη Βουλή.
Εκεί -εκτός των άλλων- της αποκαλύπτει τι θα κάνει με τους μεγάλους επιχειρηματίες και εκδότες, όταν γίνει πρωθυπουργός. Τον ρωτάει η Εκμαν -όπως το γράφει στο βιβλίο της:
«Σε παίρνουν τηλέφωνο ο Μπόμπολας και ο Κόκκαλης και λένε, για παράδειγμα, Τσίπρα, όταν γίνεις πρωθυπουργός θέλω να...».
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού απαντά πως δεν πρόκειται να εμπιστευθεί κανέναν τους, συμπληρώνει:
«Τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα! Σκοπεύουμε να καθιερώσουμε τους κανόνες εκείνους για τα ΜΜΕ που είναι απαραίτητοι σε κάθε δημοκρατία, όπως έγινε και στην Αργεντινή. Εδώ είμαστε ζούγκλα, οι καπιταλιστές κάνουν ό,τι θέλουν.
Θα πω λοιπόν του Μπόμπολα ότι αν θέλει να κρατήσει τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ του, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει τους φόρους και τα χρέη που του αναλογούν στην τράπεζα. Ο Μπόμπολας χρωστάει 280 εκατ. ευρώ για τις εφημερίδες του και κανείς δεν του τα έχει ζητήσει. Ιδού το διεφθαρμένο τρίγωνο: τράπεζες, πολιτικοί, ΜΜΕ
».
zoornalistas.blogspot.gr

Read more...

Θα μετακινηθούν στρατεύματα αν χρειαστεί Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την Τουρκία έναντι των τζιχαντιστών


Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την Τουρκία έναντι των τζιχαντιστών
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βαρσοβία, Πολωνία
Η Συμμαχία έχει την επιλογή της μετακίνησης χερσαίων δυνάμεων στην Τουρκία εάν κριθεί απαραίτητο για την προστασία της ασφάλειας της χώρας μπροστά στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (IS), δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πολωνία με φόντο την ουκρανική κρίση.

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ από τη Βαρσοβία έρχεται τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους τζιχαντιστές να έχουν υψώσει τη σημαία τους στην ανατολική πλευρά της κουρδικής πόλης Κομπανί στη μεθόριο με την Τουρκία έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του ΝΑΤΟ για τις συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ίδιος διεμήνυσε ακόμη ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει, σε σχόλια που φαίνεται να αμφισβητούν τις συμφωνίες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που έχουν κλονιστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία.

Κατά την επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα στη Βαρσοβία, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι αναχαιτίσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία προσέγγιζαν τον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της χρονιάς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...