Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ένας Λουδοβίκος για την Κεντροαριστερά...


Αν χαρακτηρίζει κάτι τη σοβαρή ηγεσία είναι η υπευθυνότητα. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν φοβήθηκαν ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στους μικρότερους φταίνε πάντα οι...
συνεργάτες τους· στους ελάχιστους φταίνε οι συνθήκες, ο καιρός, το γήπεδο.

Υπό την έννοια αυτή είναι αποκαλυπτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η δήλωση που έκανε το πρωτοπαλίκαρο του κ. Βενιζέλου κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ότι στις εκλογές της 25ης Μαΐου «δεν κρίνεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται η σταθερότητα της χώρας». Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ απέκτησε τον ανεύθυνο άρχοντά του. Αν κερδίσει η «Ελιά» κερδίζει ο ίδιος. Αν συντριβεί, χάνει η Ελλάδα. Ξέραμε ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αλλά το να ταυτίζει την τύχη του με τη χώρα ξεπερνά και το «L’État, c’est moi» του 14ου Λουδοβίκου.

Θα συμφωνήσουμε ότι ο εκβιασμός είναι μέρος του πολιτικού παιγνίου. Τον έχουν ασκήσει σοβαρότερες ηγεσίες από αυτή που έχει σήμερα το συγκυβερνών κόμμα της χώρας. Μόνο που ο καλός εκβιασμός χρειάζεται επιδέξιους χειρισμούς. Κατ’ αρχάς αυτός που τον ασκεί δεν πρέπει να μοιάζει με τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του...
parapolitiki.com

Read more...

Καταπέλτης τα κατηγορητήρια...


...για τους τέσσερις χρυσαυγίτες βουλευτές...

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τις αρχές της και δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μιλά το...
κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις βουλευτές της ΧΑ που έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τον Ιούνιο.


Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρη Κουκούτση, Νίκο Κούζηλο και Μιχάλη Αρβανίτη και για τους οποίους αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κατηγορητήριο αναφέρει πως οι τέσσερις βουλευτές, αφού εντάχθηκαν στην Χρυσή Αυγή, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τις ως άνω αρχές της, ανελίχθηκαν στην ιεραρχία αυτής και αναδείχθηκαν ως εκ των επίσημων εκφραστών των θέσεων και παράνομων δράσεών της, «διευθύνοντάς την από κοινού με άλλους, αναφερόμενοι απευθείας στον αρχηγό Νικόλαο Μιχαλολιάκο, διακηρύσσοντας τις παραπάνω αρχές της οργάνωσης, με δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών, αλλά και εναντίον ομάδων ή ατόμων, που στοχοποιούνται από τη “Χρυσή Αυγή” ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της».

Όσον αφορά στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «αρχικά είχε τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών), με αρχηγό και επικεφαλής τον εκ των συγκατηγορουμένων σου Νικόλαο Μιχαλολιάκο του Γεωργίου και της Ουρανίας, μετεξελίχθηκε δε σε πολιτικό σχηματισμό υπό την επωνυμία «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», με την ίδια ως άνω ιδεολογική κατεύθυνση, κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hitler, με κυρίαρχο, πάντοτε, τον “Αρχηγό”».

Το κόμμα διαχωρίζεται στο «πολιτικό» τμήμα της οργανώσεως, στις διακηρυσσόμενες αρχές της οποίας περιλαμβάνεται η εξόντωση των «εχθρών του Έθνους», δηλαδή των ατόμων με διαφορετικές από τις υπ’ αυτής υποστηριζόμενες πολιτικές, ιδεολογικές κλπ θέσεις, αντιλήψεις και επιλογές, ως και των ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στη (Αρία) Λευκή Φυλή, που, κατά τη Χρυσή Αυγή, αποτελεί το «φυλετικό υπόβαθρο του Ελληνικού Έθνους» και β) το «επιχειρησιακό» τμήμα αυτής, το οποίο, υπό την ίδια ως άνω ηγεσία και την, υπό την αυτήν, κατά τόπους διοίκηση (βουλευτές, περιφερειάρχες, πυρηνάρχες), λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανώτερων, με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες δράσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κομμάτι αυτό του ναζιστικού μορφώματος δρούσε πάντα, υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στελέχους, από επίλεκτες ομάδες μελών του («τάγματα εφόδου»), με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ειδικά εκπαιδευμένων υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν στην εκπαίδευση των υπηρετούντων στις επίλεκτες μονάδες των ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «ενεργούντων συντεταγμένα ως παραστρατιωτικές ομάδες, με ομοιόμορφη ενδυμασία και χρήση όπλων, με σκοπό τη δια της βίας επιβολή των παραπάνω αρχών της οργάνωσης, με προπηλακισμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον των ως άνω στοχοποιημένων ημεδαπών και αλλοδαπών, στα πλαίσια δε της εγκληματικής αυτής δράσης, διαπράχθηκαν, ενδεικτικά, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, ληστείες, εκβιάσεις κλπ.»...
efsyn.gr

Read more...

«Αντέξαμε στα δύσκολα, θα αντέξουμε και τώρα» Σαμαράς: Διακύβευμα των ευρωεκλογών να μην γυρίσουμε στην κρίση


Σαμαράς: Διακύβευμα των ευρωεκλογών να μην γυρίσουμε στην κρίση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την άποψή του για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, που όπως είναι «να μην γυρίσει η χώρα στην περίοδο της κρίσης», περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του την οποία μεταδίδει ο ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «ο κόσμος δεν θα πάει εκεί που είναι ο λαϊκισμός» και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές.

«Η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, θα αντέξει και τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «επιζεί από την κρίση και θα εξαφανιστεί μαζί με αυτή», εκπροσωπεί «το νέο λεφτά υπάρχουν» και «καπηλεύεται την οδύνη και τον πόνο», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ούτε νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ζητήσουμε νέο χρηματοδοτικό πακέτο».

«Η ψυχολογία αλλάζει και ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι βγαίνουμε από την κρίση» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δείξαμε ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της» πρόσθεσε.

«Κάναμε σε δύο χρόνια πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και δεκαετίες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει η συμφωνία για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους. «Η ρύθμιση είναι δεδομένη» όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών και διαβεβαίωσε: «Το 2020 θα έχουμε ξανακερδίσει όσα χάσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού μετά τις κάλπες του Μαΐου, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει. «Επειδή ό,τι και να πω θα θεωρηθεί ότι το προαναγγέλλω ή το αποκλείω, δεν θα απαντήσω» δήλωσε.

«Δεν θα απαντήσω» ήταν επίσης η αντίδραση του πρωθυπουργού στο ερώτημα για το ενδεχόμενο μετακίνησης, ή μη, του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που με πρωτοβουλία της πήγε το θέμα στον μόνο αρμόδιο, όπως είπε, την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Μπαλτάκου και για το εάν ενοχλήθηκε που ένας συνεργάτης του είχε τις σχέσεις που δημοσιοποιήθηκαν, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Γι' αυτό και δεν είναι πλέον συνεργάτης μου».

Για Το Ποτάμι, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αντίθετα από άλλους» θεωρεί «καλοδεχούμενο» το καινούργιο, εκτίμησε όμως ότι υπάρχει ασάφεια στις θέσεις του. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πέρασε η νέα ρύθμιση Υπερψηφίστηκαν, μετά τις αλλαγές, οι επίμαχες διατάξεις για τις λαϊκές


Υπερψηφίστηκαν, μετά τις αλλαγές, οι επίμαχες διατάξεις για τις λαϊκές
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Με 141 ψήφους «υπέρ» έναντι 98 «κατά» πέρασε η νέα ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την υιοθέτηση από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη των ενστάσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα πριν από τη διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για το επίμαχο άρθρο 5 όσο και για μια σειρά άλλων άρθρων του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αναδιατυπωμένη διάταξη που αφορά στη διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις (θρησκευτικές, τοπικές κλπ.) η οποία επιμηκύνεται έως και τις 15 ημέρες (για την περίοδο των Χριστουγέννων), ενώ αρμόδια να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις ορίζονται τα δημοτικά συμβούλια των κατά τόπους δήμων της χώρας, όπως ζητούσε το ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ...


Η Μαριαλένα Μπλάχα, η αδερφή της αδικοχαμένης Φαίης, που έχασε τη ζωή της από άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη, ...
μίλησε σήμερα για όλα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της δίκης.

Η ίδια αντιμετωπίζει κατηγορίες, καθώς φαίνεται πως γνώριζε τα πάντα και κάλυπτε τον κατηγορούμενο, με τον οποίο διατηρούσε παράλληλη σχέση, ενώ αυτός ήταν ζευγάρι με την αδερφή της.

Ο Στεφανάκης την εκβίαζε με ροζ βίντεο και αυτός ήταν ο λόγος που δεν μίλησε εξαρχής, δηλώνει η Μαριαλένα Μπλάχα, που παραδέχθηκε ότι είχε σχέση μαζί του η οποία διήρκεσε μόλις μια εβδομάδα και τελείωσε δυο μέρες πριν ο κατηγορούμενος τα φτιάξει με την Φαίη.

«Αν μπορούσα να πατήσω ένα κουμπί και να τα διαγράψω όλα θα το έκανα γιατί ο κατηγορούμενος έκανε κακό και στην Φαίη και στην οικογένεια ολόκληρη»

Διηγήθηκε ακόμα ότι στην αρχή της σχέσης του κατηγορούμενου με την Φαίη, αυτή για να δείξει ότι δεν τον διεκδικεί, τους είχε φιλοξενήσει και στο σπίτι της, όταν και αποκάλυψε στην αδερφή της πως είχε κι εκείνη σχέση με τον κατηγορούμενο, κάτι που την έκανε έξαλλη.

Υποστήριξε ακόμα ότι επανηλλειμένα είχε πει στην αδερφή της να χωρίσει από τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί είχε διακρίνει ότι είναι πολύ οξύθυμος χαρακτήρας. Μάλιστα είπε ότι είχαν τσακωθεί και μπροστά της.

Παραδέχθηκε πάντως ότι όσο καιρό η Φαίη τα είχε μαζί του εκείνη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατηγορούμενο με μοναδικό στόχο όπως είπε, να τον πείσει να χωρίσει από την Φαίη.

Μάλιστα λέει για να δείξει ότι δεν είχε πρόβλημα με την σχέση αυτή είπε ότι όσες φορές ήταν έξω μαζί και διασκέδαζαν εκείνη τον είχε γυρίσει στο σπίτι του στον Γέρακα.

Η Μαριαλένα, υποστήριξε ότι της τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος στις 5 το πρωί και της ζήτησε να συναντηθούν στην Μεσογείων γιατί «κάτι σοβαρό συνέβαινε με την Φαίη».
Όμως, όπως υποστηρίζει, ο κατηγορούμενος είχε ήδη μεταφέρει την Φαίη στον Ερυθρό.
Τον συνάντησε μαζί με άλλους τρεις φίλους του στην Μεσογείων και πήγαν όλοι μαζί στο νοσοκομείο.

Όταν έφτασαν, εκείνη την ώρα της έκαναν ακτινογραφίες και είδε την Φαίη την ώρα που την μετέφεραν στην εντατική.

Τότε όπως είπε, την έπιασε πανικός και ένας γιατρός τον οποίο ρώτησε της είπε ότι η κατάσταση της αδερφής της είναι κρίσιμη και σοβαρή.

«Είδα την Φαίη να είναι χτυπημένη στο πρόσωπο με πρησμένο το αριστερό μάτι. Φορούσε κολλάρο και είχε αίμα στα χείλη και στα χέρια».

Όταν πανικόβλητη άρχισε να ρωτάει τον κατηγορούμενο τι έχει συμβεί στην Φαίη αυτός απάντησε ότι μαλωσαν γιατί του είπαν ότι εκείνη είχε δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα. «Εγώ νευρίασα και έτσι μαλώσαμε».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος της είπε: «Θα πεις στην αστυνομία, ότι βρήκαμε την Φαίη λιπόθυμη σε κοντινή απόσταση από το σπίτι και την μεταφέραμε στο νοσοκομείο».

Για την στάση της τόσο στην κηδεία της αδερφής της που πήγε συνοδεία αστυνομικών, είπε ότι το έκανε αυτό γιατί φοβόταν ότι κάποιοι θα την λιντσάρουν. Για τις κατηγορίες του πατέρα ότι δεν πήγε στα 40 της αδελφής της αλλά σε καλλιστεία σκύλων, είπε ότι το έκανε αυτό γιατί είχε ανάγκη τα 100 ευρώ γιατί ο πατέρας της της ζητούσε ενοίκιο για το σπίτι που της είχε παραχωρήσει, ενώ για το ετήσιο μνημόσυνο της αδερφής της είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα γινόταν στις 6 Απριλίου.

Σημειώνεται το αίτημα του δικηγόρου της αδερφής της Φαίης Θανάση Πλεύρη για ακυρότητα της διαδικασίας απορρίφθηκε και ο ίδιος παραιτήθηκε από την πολιτική αγωγή.

Η κατάθεση της αδερφής της Φαίης διεκόπη και η διαδικασία θα συνεχιστεί με άλλο μάρτυρα.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/05/blog-post_1932.html

Read more...

"Το δίλημμα του Βενιζέλου οδηγεί τους ψηφοφόρους στη ΝΔ"...


Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας...

Ως προτροπή μετακίνησης ψηφοφόρων προς τη ΝΔ, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης το δίλημμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι θα κλονισθεί η...
κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, αν δεν πάρουν ένα καλό εκλογικό ποσοστό η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα δίλημμα που θέλει να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία, διότι περί αυτού ο λόγος. Το δίλημμα, το οποίο αναδεικνύει η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και με συστηματικό τρόπο, ουσιαστικά μετακινεί ψηφοφόρους προς τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάστασή του δεν επιτρέπει πολιτική συνεννόηση και επαφή. «Με την άρνηση, δηλαδή, οποιασδήποτε δημοκρατικής μεταρρύθμισης και με υποσχέσεις επαναφοράς των πραγμάτων στην παλαιότερη κατάσταση, δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του, παρά τα χαμηλά ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Φ. Κουβέλης συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με την ελληνική τριμελή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Λόμπυ Γυναικών, παρουσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά Προοδευτική Συνεργασία» Δήμητρα Αλεβίζου, Σοφία Ανδριοπούλου, Τζένη Αρσένη, Μαρία Ευαγγελίδου, Δώρα Καλλιπολίτη, Ελένη Καραντζόλα και Μαριλέννα Κοππά...
newsbeast.gr

Read more...

Ενδοκυβερνητική ταραχή λόγω ΠΑΣΟΚ...


Οι προειδοποιήσεις Βενιζέλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την «Ελιά» κριθεί μη ικανοποιητικό, έφεραν σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών και προκάλεσαν...
ταραχή στο Μαξίμου, την ώρα που η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μετατέθηκε για μετά το καλοκαίρι.

Η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης εάν η «Ελιά» δεν καρποφορήσει στις ευρωεκλογές άνοιξε αιφνιδίως το σενάριο των εθνικών εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, και προκάλεσε ταραχή στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς το πολιτικό κλίμα, στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, βαραίνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση.

«Αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, φυσικά δεν μπορούμε να αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δεν μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απειλώντας με έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Απευθυνόμενος δε στο εσωκομματικό κοινό που ασκεί αυστηρή κριτική για τη συνεργασία της Χαριλάου Τρικούπη με τη Συγγρού, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η «Ελιά» «δεν είναι ούτε τσόντα ούτε ουρά».

Είναι σαφές ότι στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανακόψουν την πιθανότητα διαρροών και άρα τη δική τους εκλογική συντριβή, επιστρατεύουν την τακτική του έμμεσου εκβιασμού και της κινδυνολογίας, εξαρτώντας τη συνέχιση της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση από την έκβαση της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου.

Στο ίδιο κλίμα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν η επίμαχη διάταξη θα μείνει ως έχει ή θα αποσυρθεί.




Κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν κάθε αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το ποιο θα είναι τελικά το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται σήμερα το μεσημέρι, επισήμως για την οικονομία και τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά η ατζέντα, όπως λένε συνεργάτες και των δύο, είναι ανοιχτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψυχρολουσία στην κυβέρνηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετέθεσε για το φθινόπωρο τη λήψη ενδεχόμενων αποφάσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...

efsyn.gr

Read more...

Πυρά Άδωνι προς το ΠΑΣΟΚ για τις λαϊκές αγορές

Πυρά Άδωνι προς το ΠΑΣΟΚ για τις λαϊκές αγορές
Εμφανώς εκνευρισμένος με την αλλαγή της στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των λαϊκών αγορών εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ακόμη και για τις λαϊκές αγορές πρέπει να φωνάξουμε τον Τόμσεν, αυτό είναι ντροπή του ελληνικού πολιτικού συστήματος» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και πρόσθεσε αρκούντως αιχμηρά:
«Αδικεί πρωτίστως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αυτό που έγινε... σχεδόν ντροπή να γίνονται περικοπές συντάξεων και να υποχωρεί σε αυτούς που αγοράζουν τις θέσεις με λεφτά κάτω από το τραπέζι» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Όσοι είναι ευχαριστημένοι με την Ελλάδα της μίζας και της ρεμούλας ας πάνε από τη μια πλευρά και όσοι πιστεύουν στην Ελλάδα της προόδου ας πάνε από την άλλη. Ο καθένας ας πάρει θέση. Πολύ λάθος θέση να υποχωρούμε σε κάθε συντεχνία. Ποια Ελλάδα θέλουμε;».
Τόνισε ότι οι εκλογές θα έφερναν στη χώρα πολιτική αστάθεια και ότι ο τόπος, δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες για τις λαϊκές.
«Χθες είχαμε τεράστια επιτυχία στο Eurogroup και ασχολούμαστε με το θέμα της κλήρωσης επειδή άλλαξε άποψη ο κ. Κασσής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Ανατροπές στην ασφάλιση αυτοκινήτων...


Πώς θα γίνεται από εδώ και στο εξής...

Αλλαγές στον τρόπο ασφάλισης των αυτοκινήτων φέρνει νέος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση της...
αυτόματης ανανέωσης του συμβολαίου, αλλά και του αυτοκόλλητου σήματος.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, επέρχονται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:


Καταργείται η αυτόματη ανανέωση της ασφάλισης αυτοκινήτου και η αναγνώριση της πληρωμής του ασφαλίστρου ως απαραίτητης προϋπόθεσης, τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα απαιτείται πλέον ακύρωση/καταγγελία της ασφάλισης από τον ασφαλιστή, κατά τον χρόνο λήξης της ασφαλιστικής σύμβασης.
Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και το σήμα προσωρινής ασφάλισης.
Αναγνωρίζεται θεσμικά η ηλεκτρονική επικοινωνία ασφαλιστή, ασφαλισμένου και δικαιούχου αποζημίωσης σε όλες τις διαδικασίες (πχ σύναψη ασφάλισης, διακανονισμό ζημιών κλπ).

«Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει και διασφαλίζει τον ασφαλισμένο αλλά και τον τρίτο ζημιωθέντα, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ενώ, παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν και θωρακίζουν τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Α. Σαρρηγεωργίου...

Read more...

Αλέξης Τσίπρας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση"

Την απαραίτητη πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Διαβάστε τι απάντησε σε ερώτηση του NEWS 247, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης στον Guardian (Pic)
Αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή του συνέντευξη στον Guardian.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, που υπέβαλαν  οι συντάκτες του NEWS 247, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην επόμενη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση και πάλι θα αναζητήσουμε συνεργασίες με άλλες δυνάμεις, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε βέβαιοι ότι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν μαζί μας, στον αγώνα μας κατά της λιτότητας και στη μάχη για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, αλλά και στο να προωθήσουμε το εθνικό αναπτυξιακό μας πλάνο, ώστε να σωθεί η χώρα και να φτιάξουμε το δρόμο για τις επόμενες γενιές".
http://news247.gr/

Read more...

Η αστυνομία θα αποφασίσει αν οι Γερμενής - Μπούκουρας θα προσέλθουν με χειροπέδες στη Βουλή...





Θα τηρηθούν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις, υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή την παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α., Γιώργου Γερμενή και Ευστάθιου Μπούκουρα, την Τετάρτη στην Ολομέλεια, η οποία καλείται να ...
αποφασίσει επί νέων αιτήσεων άρσης της βουλευτικής ασυλίας τους.
Σημειώνεται ότι ειδικά για τον κ. Μπούκουρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο Κανονισμός να μιλήσει.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν οι βουλευτές της ΧΑ θα προσέλθουν στη Βουλή με χειροπέδες, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της αστυνομίας και πως ο ίδιος έχει ζητήσει να τηρηθούν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις.
Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν ο βουλευτής που θα λάβει άδεια να προσέλθει στη Βουλή από το χώρο όπου είναι προφυλακισμένος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Read more...

Αυτοκτονία θεωρεί ο Πάγκαλος τη στάση Βενιζέλου με την «Ελιά»..



«Πράξη αυτοκτονίας» χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου ότι εάν η «Ελιά» δεν λάβει ικανοποιητικά ποσοστά στις ευρωεκλογές θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Σχολιάζοντας τον...
αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε:«Δεν με εκπλήσσει ο κ. Τσίπρας, διότι θα υποσχεθεί μέχρι τις εκλογές και άλλα πράγματα και ο θεός να μας δώσει κουράγιο να τα ακούσουμε». 
Μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM» ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος σε επικριτικά σχόλιο προς τον ίδιο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ,  είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον η παράταξή του, κι ούτε έχει μέλλον  με την παρούσα ηγετική ομάδα υπό τις εντολές του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παράλληλα, ανέφερε πως κανείς δεν τον προσκάλεσε στις πρώτες εκδηλώσεις της «Ελιάς», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαι τόσο ψώνιο για να παραπονιέμαι ότι ήταν απαραίτητη η παρουσία μου. Μπορεί να υπήρχαν πιο σημαντικές παρουσίες, αλλά είναι λίγο περίεργο να μην καλεί ο κ. Βενιζέλος αυτόν που ήταν (υψηλότερα) στην κυβερνητική ιεραρχία του κόμματος του οποίου σήμερα ηγείται. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο Παπανδρέου και μετά εγώ, ως πρώτος αντιπρόεδρος, και μετά ο Βενιζέλος».
Δήλωσε απόλυτα αντίθετος με την αντίδραση του κ. Βενιζέλου στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει την ορθή κατεύθυνση: «Το νομοσχέδιο κάνει δύο πράγματα: χωρίζει τις λαϊκές σε παραγωγούς και εμπόρους και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Δεν βλέπω σε τι κακό μπορεί να οδηγήσει αυτό είτε τους παραγωγούς είτε τους καταναλωτές».
Υποστήριξε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ότι εάν η «Ελιά» δεν λάβει ικανοποιητικά ποσοστά στις ευρωεκλογές θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι πράξη αυτοκτονίας αυτό που έκανε ο κ. Βενιζέλος και είπε. Είναι σε ένα άλλο επίπεδο».
Προσέθεσε ακόμη ότι «γιατί να ψηφίσω Βενιζέλο που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει και δεν μας το έχει πει – ούτε καν το ποσοστό, αν θέλει 4, 5 ή 6% ή 10% και 12 και 15%, διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 45% και βρέθηκε στο 4% και αυτό έγινε επί αρχηγίας Βενιζέλου;».
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει την δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας με νόημα ότι «δεν με εκπλήσσει ο κ. Τσίπρας, διότι θα υποσχεθεί μέχρι τις εκλογές και άλλα πράγματα και ο θεός να μας δώσει κουράγιο να τα ακούσουμε».
Για τον Στ. Θεοδωράκη, είπε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός «διότι κάπου έχει αρχίσει να τον βαριέται ο κόσμος».


Read more...

Παραμένει η τιμωρία Απορρίφθηκε η έφεση του ΠΑΟΚ, -3 βαθμούς από τα πλέι οφ


Απορρίφθηκε η έφεση του ΠΑΟΚ, -3 βαθμούς από τα πλέι οφ
  (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην απόφαση αφαίρεσης των τριών βαθμών και των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, για τα επεισόδια που έγιναν στη Τούμπα, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι τρεις βαθμοί μάλιστα αφαιρούνται από την βαθμολογία των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα 2014.

O δικέφαλος θα υποδεχθεί χωρίς φιλάθλους Ατρόμητο και Παναθηναϊκό στα πλέι οφ, ενώ διατηρήθηκε και το πρόστιμο των 50.000 ευρώ.

Ανακοίνωση απάντηση του ΠΑΟΚ σε σκληρή γλώσσα για την ΕΠΟ.

H απόφαση:

«Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με την υπ΄αριθμ. 45/6-5-2014 απόφασή της δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ΄ ουσίαν την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της υπ΄ αριθμ. 203/30-4-2014 απόφασης της ΠΕ/EΠΟ.

Συμπληρώνει την πρωτοβάθμια απόφαση της ΠΕ/ΕΠΟ κατά την υπό στοιχείο Γ΄ διάταξη του διατακτικού της από «…αφαιρεί από αυτή (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) τρεις (3) βαθμούς από τον βαθμολογικό πίνακα» στο «…αφαιρεί από αυτή (ΠΑΕ ΠΑΟΚ ) τρείς (3) βαθμούς από τον βαθμολογικό πίνακα που συντάχθηκε, για την κατάταξη των ομάδων που έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις χρονικής περιόδου 2013-2014».

Ετσι η βαθμολογία των πλέι οφ διαμορφώνεται ως εξής:

Σε 2 αγώνες


1. Αστέρας Τρ. 4
2. Παναθηναϊκός 4
3. Ατρόμητος 3
4. ΠΑΟΚ 1
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διασύνδεση χρέους με δημοσιονομική βιωσιμότητα ΟΟΣΑ: Ύφεση 0,3% το 2014 στην Ελλάδα, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015


ΟΟΣΑ: Ύφεση 0,3% το 2014 στην Ελλάδα, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Aθήνα
Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση το 2014 επιμένει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στην νέα ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα. Ωστόσο, τώρα την υπολογίζει χαμηλότερα στο 0,3%, απέχοντας όμως σημαντικά από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν για ανάκαμψη 0,6% του ΑΕΠ.
Επαναφορά στην ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ προβλέπει το 2015 και την τοποθετεί στο 1,9% του ΑΕΠ, επίσης αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν για 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι η όποια ανάκαμψη θα συνοδεύεται από πολύ υψηλή ανεργία.
Η ανεργία θα αποκλιμακωθεί αργά τονίζει ο Οργανισμός, κρατώντας τους μισθούς και τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο Οργανισμός προειδοποιεί πως πρόσθετη ελάφρυνσή του μπορεί να είναι αναγκαία και για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό ΑΕΠ θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του 2014 (αν και τελικά θα σημειωθεί πτώση ΑΕΠ κατά 0,3%), κερδίζοντας επιπλέον δυναμική για το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015, επισημαίνοντας πως το ποσοστό ανεργίας θα αποκλιμακωθεί αργά, ενώ η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πιέσεις του προγράμματος προσαρμογής θα διατηρήσουν τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, αν και ο ρυθμός μείωσης τους θα μετριαστεί σε σχέση με το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως ο αποπληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2015. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, αλλά τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να συμβάλουν στην πορεία εξυγίανσης.
Για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 θεωρεί πως θα μειωθεί στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2015.
«Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για παράδειγμα μέσω της επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και χαμηλότερων επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Υπογραμμίζει ακόμη πως η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από την καλύτερη πρόσβαση της οικονομίας σε δανεισμό και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των σχεδίων για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.
Τέλος, αναφέρει πως η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά πως η μέση ανάπτυξη στα κράτη-μέλη του θα ανέλθει στο 2,2% φέτος και στο 2,6% το 2015. Για τον πληθωρισμό εκτιμά πως θα αυξηθεί σε μέσα επίπεδα από το 1,6% το 2014 στο 1,9% το 2015.
Για την ανεργία εκτιμά πως θα αποκλιμακωθεί από το 7,5% εφέτος στο 7,2% το επόμενο έτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μέσα επίπεδα αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 3,9% εφέτος στο 3,2% το 2015.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος (έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%) και 3,9% το 2015. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης 2,9%), ενώ η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,2% (αρχική πρόβλεψη 1%).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατέθεσε τροπολογία Να θεωρηθεί η «Ελιά» διάδοχος του ΠΑΣΟΚ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη


Να θεωρηθεί η «Ελιά» διάδοχος του ΠΑΣΟΚ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τροπολογία, με την οποία ζητεί η «Ελιά» να θεωρηθεί καθολικός διάδοχος του ΠΑΣΟΚ ως προς τις οικονομικές οφειλές του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο το συγκυβερνών κόμμα.
Όπως αναφέρεται σχετικά «κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ  και κατέθεσε  νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1  του νόμου 3023/2002».
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι:
1. Με την παρ.1 δημιουργείται η νομική έννοια της διαδοχής στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τις οφειλές τους από τη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίζονται το Δημόσιο και οι Τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι σε περίπτωση αλλαγής της νομικής προσωπικότητας ή και φορολογικής ταυτότητας.
2. Με την παρ.2 ορίζεται η έννοια του μετασχηματισμού και της δημιουργίας καθολικής διαδοχής μεταξύ κομμάτων ενδεικτικά, προκειμένου να περιλαμβάνονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες αλλαγής,  δημιουργείται δε αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να  αποφαίνεται επί αμφισβητήσεων καθενός που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή της διάταξης, είτε αυτό είναι το νέο κόμμα, ή τα μέλη του συλλογικού οργάνου του μετασχηματισθέντος κόμματος, είτε οι δανειστές τους.

Την τροπολογία υπογράφουν οι Ευ. Τσακαλώτος, Π. Λαφαζάνης, Ν. Βούτσης, Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Διακάκη, Δ. Γελαλής, Δ. Γάκης, Ευ. Διαμαντόπουλος, Κατερίνα Ιγγλέζη, Κ. Δερμιτζάκης, Στ. Σαμοίλης, Χ. Ζεϊμπέκ και Αλ. Μεϊκόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη σκιά του διλήμματος για την «Ελιά»


Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη σκιά του διλήμματος για την «Ελιά»
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και κρατά χαμηλούς τόνους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις 3:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Επισήμως το ραντεβού προγραμματίστηκε για να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup.

Ανεπισήμως, όμως, αυτό που εκτιμάται ότι θα απασχολήσει τη συνάντηση είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που συνέδεσε το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας με τα ποσοστά που θα λάβει η «Ελιά» στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Χθες, Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση αν η «Ελιά» δεν πιστωθεί «αυτά που δικαιούται», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ» αλλά «η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια» τόνισε.

Στο θέμα επανήλθε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δηλώνοντας στον Σκάι πως «κυβέρνήσεις δεν πέφτουν για τις λαϊκές αγορές, αλλά πέφτουν για το δίλημμα που έθεσε ο Ευ.Βενιζέλος».

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και κρατά χαμηλούς τόνους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να κληθεί να απαντήσει στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (ΑΝΤ1) εν όψει των εκλογών, που θα μεταδοθεί στις 8 το βράδυ.

Αρνητικά έχουν σχολιαστεί οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στον Σκάι εξέφρασε τη διαφωνία της με το να ταυτίζεται «η πολιτική σταθερότητα με την προσωπική πολιτική σταδιοδρομία».

Με καυστικό τρόπο παρενέβη και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα 99,5, χαρακτήρισε «πράξη αυτοκτονίας» το δίλημμα που έθεσε ο Ευ.Βενιζέλος. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον με την παρούσα ηγεσία» είπε χαρακτηστικά.

Οι λαϊκές αγορές

Ο συσχετισμός της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας με τα ποσοστά τις «Ελιάς» στις ευρωεκλογές δεν είναι το μόνο θέμα που έχει προκαλέσει τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τη Δευτέρα, σε μία κίνηση που αιφνιδίασε, το ΠΑΣΟΚ μπλόκαρε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, αξιώνοντας από το υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει δύο βασικές διατάξεις. Υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οφείλεται «στο πλαίσιο της πολιτικής τακτικής για την αύξηση του ποσοστού της Ελιάς».

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Επίσης, την Τετάρτη ο Αντ.Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος -γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενδεικτικός του κλίματος είναι ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε μόλις έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία και πως «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις», με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου να απαντά ότι πρόκειται για «αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα» του κόμματος να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι εξαγγελίες για τους άστεγους

Τέλος, ενδοκυβερνητικό μέτωπο προκάλεσε στα μέσα Απριλίου η σύσκεψη και εν συνεχεία οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των αστέγων.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στο γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν ούτε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ούτε η γενική γραμματέας Πρόνοιας κυρία Έφη Πέγκου και έκανε λόγο για σύσκεψη «παλαιοκομματικού χαρακτήρα με λογική μαυρογιαλούρου, που προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».

Η κρίση εκτονώθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ.Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλου, στην οποία -κατά τη Χαριλάου Τρικούπη- ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος στον χειρισμό του θέματος.

Άννα Ανδίρα
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαβάστε τι διαπίστωσαν οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης Πόρισμα-καταπέλτης κατά του δημάρχου Ελληνικού για την τραγωδία στο λούνα παρκ

Πόρισμα-καταπέλτης κατά του δημάρχου Ελληνικού για την τραγωδία στο λούνα παρκΤα 16 εγκληματικά λάθη του «εκλεκτού» της αριστεράς που οδήγησαν στην τραγωδία - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το λούνα παρκ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λειτουργήσει» Καταπέλτης για τους χειρισμούς του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι το πόρισμα του Σώματος των Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με τη λειτουργία του λούνα παρκ όπου σκοτώθηκε ο 13χρονος Βασίλης. Αποκαρδιωτικά χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του πορίσματος ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Το λουνα παρκ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λειτουργήσει». Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε: «Τέρμα η ατιμωρησία!». Σύμφωνα με την έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης: Η χορήγηση άδειας λειτουργίας ήταν αρμοδιότητα του δήμου Ελληνικού. Η παραχώρηση του δημοτικού πάρκου όπου σημειώθηκε το δυστύχημα έγινε «μη νόμιμα». Δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ στην «HAPPY FUN ΕΠΕ» από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Η μισθώτρια εταιρεία, μη νομίμως εγκατέστησε και λειτούργησε στον παραχωρηθέντα δημοτικό χώρο το λούνα παρκ. Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η εταιρία, ήταν 2.450 τ.μ., έναντι των 700 τετραγωνικών μέτρων που είχαν μισθωθεί. Δεν υποβλήθηκε από τη μισθώτρια εταιρεία αίτηση για χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, παρά τη μίσθωση του χώρου για το σκοπό αυτό και την εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Οι υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου Ελληνικού, παρά το γεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και συγκεκριμένα στην πρόσκληση του ενδιαφερόμενου (μισθωτή) για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αδειοδότησης της εγκατάστασης, άλλως στην αποβολή του από τον παραχωρηθέντα χώρο και τη μονομερή άρση της σχετικής παραχώρησης. Παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του Δήμου γνωστό, ο Δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο Δήμαρχος όφειλε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να παράσχει στο αρμόδιο όργανο (Α.Τ Ελληνικού) την εντολή για τη σφράγιση της εγκατάστασης. Λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της επιχείρησης, δεν διασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας καθ’ όσον όπως προέκυψε από τις διενεργηθείσες αυτοψίες, η φουσκωτή πισίνα που συνδέεται με το θανατηφόρο ατύχημα, που έλαβε χώρα στο εν λόγω λούνα παρκ στις 27-4-2014, τοποθετήθηκε παράλληλα με τον άξονα της Λ. Κύπρου, σε μικρή απόσταση από το οδόστρωμα χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα και στο χώρο υπήρχαν υπέργειες και υπόγειες καλωδιώσεις μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και διάσπαρτα αδρανή ή μη υλικά. Αναλυτικά το πόρισμα: 1. «Η χορήγηση, ανάκληση και αφαίρεση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας διάφορων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως λούνα παρκ, τσίρκο, πίστες αυτοκινητιδίων κ.λπ. αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Σε περιπτώσεις παραχώρησης δημοτικού κοινοχρήστου χώρου, απαιτείται απαραιτήτως για την εκμετάλλευση τους η διενέργεια δημοπρασίας» 2. Η παραχώρηση – εκμίσθωση από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ, επί του δημοτικού πάρκου Αφροδίτης (Διομήδη Κομνηνού) το 2013, καθώς και έναντι της υπεραγοράς στο τέρμα της Λ. Κύπρου παλαιότερα (2011), με απευθείας συμφωνία, έγινε μη νόμιμα. 3. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκαν σε διατάξεις που δεν εφαρμόζονται για την εγκατάσταση και λειτουργία λούνα παρκ, αλλά μόνο σε περιπτώσεις παραχώρησης δημοτικών χώρων για επιστημονικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς. 4. Δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ στην «HAPPY FUN ΕΠΕ» από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και συνεπώς η μισθώτρια εταιρεία, μη νομίμως εγκατέστησε και λειτούργησε στον παραχωρηθέντα κατά τα ανωτέρω δημοτικό χώρο τη δραστηριότητα λούνα παρκ, καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του συγκεκριμένου χώρου. 5. Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η εταιρία, ήταν 2.450μ2, έναντι των 700μ2 που είχαν μισθωθεί. 6. Δεν υποβλήθηκε από τη μισθώτρια εταιρεία αίτηση για χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, παρά τη μίσθωση του χώρου για το σκοπό αυτό και την εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας. 7. Οι υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου, παρά το γεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και συγκεκριμένα στην πρόσκληση του ενδιαφερόμενου (μισθωτή) για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αδειοδότησης της εγκατάστασης, άλλως στην αποβολή του από τον παραχωρηθέντα χώρο και τη μονομερή άρση της σχετικής παραχώρησης. 8. Λόγω του ότι δεν εκδόθηκε ποτέ άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ δεν ελέχθησαν αν ο παραχωρηθείς χώρος πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από νόμιμες κατοικίες, ούτε εξετάστηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει γειτνίαση της εγκατάστασης με δασικού χαρακτήρα έκταση, καθώς και η επίδραση της επίμαχης εγκατάστασης στις εν γένει λειτουργίες της πόλης. 9. Παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του Δήμου γνωστό, ο Δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο Δήμαρχος όφειλε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να παράσχει στο αρμόδιο όργανο (Α.Τ Ελληνικού) την εντολή για τη σφράγιση της εγκατάστασης. 10. Λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της επιχείρησης, δεν διασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας καθ’ όσον όπως προέκυψε από τις διενεργηθείσες αυτοψίες, η φουσκωτή πισίνα που συνδέεται με το θανατηφόρο ατύχημα, που έλαβε χώρα στο εν λόγω λούνα παρκ στις 27-4-2014, τοποθετήθηκε παράλληλα με τον άξονα της Λ. Κύπρου, σε μικρή απόσταση από το οδόστρωμα χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα και στο χώρο υπήρχαν υπέργειες και υπόγειες καλωδιώσεις μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και διάσπαρτα αδρανή ή μη υλικά. 11. Το πάρκο βρίσκεται σε θέση που κατά το παρελθόν υπήρχε ρέμα το οποίο δεν υφίσταται πλέον, καθώς στη θέση του δημιουργήθηκαν οικοδομικά τετράγωνα και οδοί, δενδροφυτεύτηκε και αποτελεί έναν χώρο πρασίνου, 15 στρεμμάτων, περίπου, όπως αποτυπώνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Δήμου Ελληνικού. 12. Μέρος της εγκατάστασης του λούνα παρκ ηλεκτροδοτείται από παροχή ρεύματος του Δήμου, ενώ δεν είχε χορηγηθεί παροχή ρεύματος για ηλεκτροδότηση υπαίθριου λούνα παρκ στη συμβολή των οδών Κύπρου και Αφροδίτης, στο πάρκο Αφροδίτης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, σύμφωνα με το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ). 13. Παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2014 υπάλληλος του Δήμου είχε ενημερώσει ότι είχε λήξει ο χρόνος της σύμβασης και δεν είχε υποβληθεί αίτημα παράτασης, ο χώρος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από την εταιρία ως λούνα παρκ και έπρεπε να επιβάλλει τις προβλεπόμενες συμβατικές κυρώσεις και όχι να εισπράξει μίσθωμα ενός μήνα παραπάνω, καθώς η ίδια η σύμβαση προέβλεπε προσαύξηση 100% του μισθώματος, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν προέβησαν, ως όφειλαν, σε καμία ενέργεια για την αποβολή της μισθώτριας εταιρείας από το μίσθιο και την απόδοση της χρήσης του στο Δήμο. 14. Η ίδια εταιρία είχε μισθώσει δημοτικούς χώρους (1.750μ2) από τον ίδιο Δήμο και δραστηριοποιήθηκε εγκαθιστώντας και λειτουργώντας λούνα παρκ και κατά το παρελθόν (2011) με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.000 ευρώ, με την ίδια ακριβώς διαδικασία και είχε υπογραφεί συμφωνητικό μεταξύ του Δημάρχου και της επιχείρησης. 15. Οι υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου, παρά την άνευ αδείας λειτουργίας της επιχείρησης, δεν μερίμνησαν για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων και την άμεση διακοπή λειτουργίας του λούνα παρκ. Η παράλειψη της ανωτέρω οφειλόμενης ενέργειας συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 80 παρ. 6 του ΚΔΚ). 16. Παρά το μέγεθος (2.450μ2), τη θέση (επί της Λ. Κύπρου και εντός δημοτικού πάρκου), το είδος (έντονος φωτισμός, μουσική κ.λπ.), τη φύση (συνάθροιση κοινού), την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων (φουσκωτή πισίνα παράλληλα και σε μικρή απόσταση από τον άξονα της Λ. Κύπρου) και την επί μακρό χρονικό διάστημα δραστηριοποίηση του λούνα παρκ, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος και δεν βεβαιώθηκε, έως την έναρξη του ελέγχου, καμία παράβαση για τη μη νόμιμη λειτουργία της εγκατάστασης από το Δήμο. protothema.gr

Read more...

Το Κίεβο «σφραγίζει» τα σύνορα με την Κριμαία Ουκρανία: Περιμένουν νύχτα-φωτιά, μιλούν για 116 νεκρούς στην Οδησσό


Ουκρανία: Περιμένουν νύχτα-φωτιά, μιλούν για 116 νεκρούς στην ΟδησσόΔεν έχουν τέλος τα βίαια επεισόδια - Νέα κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού από φιλορώσους - Η Ρωσία καλεί σε διαπραγματεύσεις το Κίεβο ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία


Τη στιγμή που η ανατολική Ουκρανία έχει παραδοθεί στον εμφύλιο πόλεμο, με νέες αιματηρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ και έπειτα από το σοκ που προκαλεί η είδηση ότι στην Οδησσό έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες σε κυβερνητικό κτίριο τουλάχιστον 39 άνθρωποι, το Κίεβο «σφραγίζει» τα σύνορα με την Κριμαία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, με αποτέλεσμα τα σημεία εισόδου στην Ουκρανία να κλείσουν προσωρινά, ώστε να «στεγανοποιηθούν» τα σύνορα και να αποτραπεί η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων.
«Το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει τους διπλωματικούς εκπροσώπους ξένων κρατών στην Ουκρανία, ότι τα προξενεία της Ουκρανίας είναι προσωρινά κλειστά σε κάθε σημείο εισόδου και σημείου ελέγχου», επισημαίνει η ανακοίνωση, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία αποδέχεται την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην ανατολική Ουκρανία, καλώντας το Κίεβο να σταματήσει την αιματοχυσία.
«Καλούμε και πάλι το Κίεβο κι όσους διοργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού λαού, να συνέλθουν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τα στρατεύματα και να καθίσουν αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. 
Νωρίτερα, η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακυρώνει της πτήσεις προς το Χάρκοβο, καθώς δεν της έχει δοθεί εντολή να μπει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Παρόλα αυτά, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η ουκρανική πολιτική αεροπορία δεν έχει απαγορεύσει στις ρωσικές αερογραμμές να εκτελούν δρομολόγια στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ, αλλά υποστηρίζουν ότι έδωσαν εντολή «για περιορισμό πτήσεων ανάμεσα στο Ντόνετσκ και τη Ρωσία».
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, υποστηρίζει ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν περιλαμβάνει κατοικημένες περιοχές για την αποφυγή θυμάτων ανάμεσα στους πολίτες.
«Δεν εισβάλουμε σε κατοικημένες περιοχές για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση και έχουμε ορίσει τον περιορισμό να μην πραγματοποιούνται επιθέσεις σε περιοχές όπου βρίσκονται πολίτες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ βρισκόταν στο Σλαβιάνσκ.
Τόνισε, μάλιστα, πως ανεξαρτήτως αν κάποιος υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση ή όχι, ο στρατός της χώρας έχει λάβει ρητή εντολή να μην πυροβολεί σε πολίτες.
«Πρόκειται για περιορισμό που ο εχθρός δεν υπολογίζει. Ο εχθρός κρύβεται πίσω από τις πλάτες τους (των πολιτών) και πυροβολεί», συμπλήρωσε ο Αβάκοφ.


Τουρτσίνοφ: Η Ρωσία εξαπολύει πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Την ώρα που νέα αιματηρά επεισόδια σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία με φιλορώσους αυτονομιστές να στήνουν ενέδρες στις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Σλαβιάνσκ, ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δηλώνει πως η Ρωσία εξαπολύει πόλεμο κατά της χώρας του.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ουκρανικό σταθμό Channel 5 TV ο Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ενώ δήλωσε πως η Οδησσός είναι ένας από τους κύριους στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, επισήμανε πως «πατριώτες» Ουκρανοί εμπόδισαν τις δυνάμεις «ντόπιων προβοκατόρων και αυτονομιστών», οι οποίοι όπως είπε «διοργανώνουν βίαια επεισόδια» σε μία προσπάθεια να «γονατίσουν» την Οδησσό.


Όσο για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Οδησσό με πολλούς νεκρούς και σοβαρά τραυματίες, ο Τουρτσίνοφ δήλωσε πως σε αυτά ενεπλάκησαν «πολλοί με ρωσικό διαβατήριο καθώς και guest stars από τη Μολδαβία».
Την ίδια στιγμή, ισχυρίστηκε ότι πολλοί αστυνομικοί στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν τους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Λούχανσκ και το Ντόνετσκ να είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
«Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν πολλές περιοχές της νότιας, ανατολικής ακόμα και της κεντρικής Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό που καταφέρνουν είναι να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την ουκρανική απάντηση και την αντιτρομοκρατική επιχείρηση που έχει στηθεί, ο Τουρτσίνοφ παραδέχθηκε ότι τα αντανακλαστικά ήταν αργά, καθώς «ας είμαστε ειλικρινείς, πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών υποστηρίζουν τους αυτονομιστές ή ακόμα και τρομοκράτες».


Νέα κατάρριψη ελικοπτέρου από φιλορώσους
Την ίδια στιγμή, νέα κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού πραγματοποίησαν οι φιλορώσοι στο Σλαβιάνσκ.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας το ελικόπτερο τύπου MI-24 συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή, με τους πιλότους να το έχουν εγκαταλείψει εγκαίρως.


 protothema.gr

Read more...