Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τα έσοδα

nooz.gr
Εντείνεται ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία των εσόδων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μηνου "Ιανουάριος- Αύγουστος", τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Παράλληλα, μείωση 32,2% κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας απόκλιση από τον ετήσιο στόχο του Μνημονίου, που αναφέρεται σε μείωση 39,5%. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση στα 14,49 δισ. ευρώ, έναντι 21,38 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σημειώνεται πως ο ετήσιος στόχος για το έλλειμμα που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι τα 18,69 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%.

Η πορεία μείωση του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού
στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Read more...

"Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για δουλειά"

.nooz.grΤρία σημαντικά νομοσχέδια για επενδύσεις, ΟΣΕ και Δικαιοσύνη συζητά το υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση στη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, με σταθερό, σοβαρό, διαφανές, αξιόπιστο περιβάλλον ευνομίας", για τον ΟΣΕ σημείωσε ότι "τολμάμε να τον αλλάξουμε, για να σταματήσουν οι μαύρες τρύπες, για να αποκτήσει η Ελλάδα ποιοτικές και αξιόπιστες σιδηροδρομικές υπηρεσίες", ενώ για τη Δικαιοσύνη υπογράμμισε ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται σε εύλογο χρόνο.

"Ήρθαμε για δουλειά"


"Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση".

Σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, επισημαίνοντας ότι "κανένας ανασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε μπορεί από μόνος του να δώσει λύσεις. Στόχος δικός μας είναι καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη, αποτελεσματικότερη λειτουργία για το κράτος. Η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια, από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις, σε θέματα που χρειάζονται διυπουργική αντιμετώπιση".

"Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή κρίση και καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή", είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει "καμία λήξη συναγερμού. Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και δεν επιτρέπεται η χαλάρωση".

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους υπουργούς ότι είναι "είμαστε αντιεξουσιαστές της εξουσίας", καλώντας τους να ταυτιστούν με το πρόβλημα του πολίτη: "Είμαστε μέρος της λύσης, δημιουργούμε τις δομές για να δώσουμε λύσεις στους πολίτες". "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Δύναμή μας είναι οι δημιουργικές και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας. Να βάλουμε τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος σε όσα μας πλήγωσαν".

Δύο Διυπουργικές Επιτροπές

Τη συγκρότηση δύο Διυπουργικών Επιτροπών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Η πρώτη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις. Η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

Η δεύτερη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο Δ. Ρέππας, η Τ. Μπιρμπίλη, ο Π. Γερουλάνος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκη αναφέρεται στο νομοσχέδιο που προωθεί, όπου θα υπάρχουν ταχύτατες διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις.
Read more...

Αρχισαν τα όργανα στη ΔΕΘ

Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΟΣΕ


protothema.gr

Συγκέντρωση με μοτοσικλέτες, πάνω στις οποίες είχαν αναρτήσει μαύρες σημαίες, έξω από τη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο σχετικά με την εξυγίανση του ΟΣΕ, που αναμένεται να να συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

«Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε εξυγίανση, αλλά αυτό δε σημαίνει ακρωτηριασμός του δικτύου, εργασιακός μεσαίωνας και ιδιωτικοποίηση. Είμαστε υπέρ του δημόσιου δικτύου του ΟΣΕ και του κοινωνικού του ρόλου. Η ετήσια μισθοδοσία είναι 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι ταμειακές ανάγκες του ΟΣΕ για το 2010 είναι 2.144 εκατ. ευρώ. Εκεί πρέπει να ψάξουν το πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Νίκος Κιουτσούκης.

Στο ίδιο σημείο, συγκεντρώθηκαν και συμβασιούχοι πυροσβέστες, που ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ μετέβησαν αργότερα με τις μοτοσικλέτες τους στην παραλιακή, απέναντι από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να εκφράσουν «ειρηνικά» την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο.


Read more...

Όλη η κυβέρνηση μετακομίζει Θεσσαλονίκη!

Πρεμιέρα με γκρίνιες για τα έξοδα


protothema.gr
Εν μέσω γκρίνιας και δυσφορίας για τη «μετακόμιση» σύσσωμης της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση, συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής, για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέλει με αυτόν τον τρόπο να δώσει έναν ηχηρό συμβολισμό για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σε αντιστάθμισμα της έλλειψης εξαγγελιών κοινωνικού χαρακτήρα.

Ωστόσο το γεγονός ότι «κουβαλήθηκαν» στη Θεσσαλονίκη 48 υπουργοί και υφυπουργοί μαζί με τις πολυπληθείς συνοδείες τους προκαλεί αρνητικά σχόλια και την κριτική της αντιπολίτευσης για πολυδάπανες εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είπε ότι «εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Ζήτησε δε από τους υπουργούς στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη να έρθουν σε επαφή με τοπικούς φορείς και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές και αυτό, χάρη στην πλάτη που έβαλαν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή την πατριωτική προσπάθεια.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» ζητώντας από τους υπουργούς να μην ταυτιστούν με το υπουργείο αλλά με τα προβλήματα του πολίτη και το πώς, το υπουργείο θα δώσει λύση. «Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Δύναμή μας είναι οι δημιουργικές και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας. Να βάλουμε τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος σε όσα μας πλήγωσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη λειτουργία δυο διϋπουργικών επιτροπών, μία για την ανάπτυξη και μια για θέματα κοινωνικής πολιτικής και μετανάστευσης.

Συγκροτούνται δύο Διϋπουργικές Επιτροπές

Τη συγκρότηση δύο Διϋπουργικών Επιτροπών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

Η δεύτερη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.


Read more...

Μία Μπατζελή όσο…100 Νταλάρες


Του Θανάση Ι. Νικολαΐδη thanikolaidi@hotmail.com

ΓΙΟΣ ρεμπέτη ο κ. Γ. Νταλάρας κι έκανε το μπουζούκι χρήμα και «δόξα». Επιμελώς χαμηλών τόνων, για τη δουλειά του και μόνο. Με εκατομμύρια στις τσέπες από επιδοτούμενες συναυλίες (τι κακοποίηση του όρου!) κι απ’ τη τσέπη (νεο)ελλήνων που, στην πλειοψηφία τους, εκστασιάζονται με την πενιά.
ΚΑΙ εταιρεία βρήκε και σύζυγο «εναρμονισμένη» με τα κέρδη του. Τα πράγματα κύλησαν…φυσιολογικά. Βουλευτής η κα Άννα, υπολογισμένα λαϊκός τροβαδούρος ο Γιώργος, χωρίς να’ χει μετρήσει γι αυτόν το «εβραία». Ωστόσο, εμείς στρέψαμε και σε άλλες τη ματιά (Δαμανάκη-ευρωβουλευτή, Χριστοφιλοπούλου …) και βγάλαμε το συμπέρασμα πως...
ο διεθνής σιωνισμός κρατάει θέσεις για τα παιδιά του. Εντός είτε εκτός Ελλάδας, «θαμώνες» είτε όχι της Λέσχης (Μπίλντερμπεργκ), (κατ)έχουν πόστο, αποστολή και προορισμό. Δεν αγνοούνται, δεν υποτιμούνται, δεν χάνονται.
ΑΠ’ την άλλη, η κα Μπατζελή. Μόνη, χριστιανή το θρήσκευμα, από πατέρα «μακρονησιώτη» και με την αξιοπρέπειά της. Υπουργός που άντεξε τη θύελλα της ξεσηκωμένης αγροτιάς. Κράτησε την ψυχραιμία και τη θέση της. Τότε ήταν «χρήσιμη». Η μπόρα πέρασε, η Κατερίνα άντεξε. Περίμενε την αναγνώριση. Η πολιτική έχει δόξες, έχει πίκρες, έχει και σκοπιμότητες. Με τα κριτήριά του ο Γιώργος, με τα δικά μας εμείς και πάνω απ’ όλους μας ένας αδιόρατος(;) και ιδιότυπος ρατσισμός. Για επιλογές περίεργες, χωρίς την κρησάρα για ικανούς/ικανές, την ελληνικότητα και το θρήσκευμα. Ο Πρωθυπουργός (και το περιβάλλον του;) «άλλα εκέλευε» και η Κατερίνα μένει «εκτός». Η κα Νταλάρα «εντός» και υφυπουργός!
ΗΤΑΝ αψυχολόγητο από πλευράς Γιώργου να κάνει «γέλιο» της «ετεροκίνητης» Άννας (Νταλάρα) τη μελαγχολία της «αυτόφωτης» Κατερίνας. Όσο γρηγορότερα το κατανοήσει, τόσο κοντύτερα θα’ ναι στο δίκαιο και στη λογική, τόσο μακρύτερα απ’ τις δυνάμεις που κινούν τα νήματα. Όπως φαίνεται, η κα Μπατζελή είχε αποχρώντες (οικογενειακούς) λόγους να παράμεινε στην Αθήνα και ο Πρωθυπουργός δεν τους σεβάστηκε. Του (υπ)ενθυμίζουμε πως «μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στην πηγή, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιει νερό». Όλα γράφονται και καταγράφονται. Φωναχτά είτε σιωπηρά και είναι το ίδιο.

Read more...

Η ώρα της αλήθειας για την "Αριστερή Πρωτοβουλία"...


Από το http://mhpronomiouxos.blogspot.com/

Κάποτε όλα έχουν ένα τέλος... Κάποτε έρχετε η ώρα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Η "συνάντηση" των Διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό και τον Αλέξη Τσίπρα για την υποστήρηξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου για την περιφέρεια Αττικής δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και την κεντροαριστερά, σε συνάρτηση βέβαια με...
την αυτο-περιθωριοποίηση του Αλέκου Αλαβάνου.
Έτσι στο ΠΑΣΟΚ δεν μένει πια ιδεολογική "εκκρεμότητα" η διαφοροποίηση, αφού σε επίπεδο βουλευτών η στελεχών οι 3 διαγράφηκαν και οι 157 υπέγραψαν, ενώ σε επίπεδο ιδεολογικών ρευμάτων η σιώπησαν η αποχώρησαν. Μένει όμως η Αριστερή Πρωτοβουλία.... Αλήθεια Κύριε Παναγιωτακόπουλε.. τι επιλέγετε;... Θα στηρίξετε τον Σύντροφο Αλέξη Μητρόπουλο η θα απολαύσετε τις δάφνες του κύριου Παπουτση;
Έχετε 2 επιλογές, η βγαίνετε με θάρρος και πάτε με τους συντρόφους που στρατεύονται στην Αττική ενάντια την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα η... θα συνεχίσετε ως "γκρινιάρης" στο Πασοκ στηρίζοντας το σε ότι πράττει ενάντια στο λαό και στην ιστορία της Σοσιαλιστικής Αριστεράς...
Στη δεύτερη περίπτωση να ξέρετε ότι θα μείνετε μόνος... δεν παραμυθιαζόμαστε πια.. και βέβαια δεν παραμυθιάζουμε κανέναν... και κυρίως του εαυτούς μας.

Read more...

Δύο νέες Διϋπουργικές Επιτροπές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

i-reportergr


Τη συγκρότηση δύο Διϋπουργικών Επιτροπών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει. Η δεύτερη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.-




Read more...

Η "ΤρανσΝέφτ" προτιμά τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

.i-reportergr.

Το τουρκικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν είναι λιγότερο επιθυμητό στη ρωσική εταιρεία "ΤρανσΝέφτ" από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σχέδιο που προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ", Ίγκορ Ντιόμιν, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Ρωσίας".

Ο κ. Ντιόμιν εκτίμησε πως το σχέδιο συμφέρει τη Βουλγαρία, επειδή τα τέλη διέλευσης, ύψους 30 εκ. ευρώ στην πρώτη φάση και 50 εκ. ευρώ στη συνέχεια, θα αποτελούσαν μια αξιόλογη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Βουλγαρίας, το οποίο εκτιμάται σε 30 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ" συνέδεσε την καθυστέρηση του έργου με την αλλαγή της βουλγαρικής ηγεσίας, σημειώνοντας ότι "οι δεξιοί ανήλθαν στην εξουσία, σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της αντιρωσικής ρητορικής τους αλλά, με το πέρασμα του χρόνου, τα οικονομικά συμφέροντα επικράτησαν έναντι των πολιτικών και η νέα κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό στο Μπελένε, ενώ η στάση της για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη παραμένει ασαφής".

Ο κ. Ντιόμιν αναφέρθηκε στην παρουσίαση, που οργανώνει η "ΤρανσΝέφτ" για τη βουλγαρική αντιπροσωπεία, λέγοντας: "Έχουμε την πρόθεση να δείξουμε στη βουλγαρική πλευρά όλα τα πλεονεκτήματα του έργου από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αυτός θα διασχίσει τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, η άλλη ενδιαφερόμενη χώρα, η Ελλάδα, δεν έχει καμία αμφιβολία για το δικό της όφελος από τη συμμετοχή της στο σχέδιο, ενώ οι Βούλγαροι διστάζουν. Λένε ότι έχουν φόβους σχετικά με το περιβάλλον, λόγω της κατασκευής του τερματικού σταθμού στο Μπουργκάς, αλλά εκεί ήδη λειτουργεί διυλιστήριο, οπότε ο καινούργιος τερματικός σταθμός δεν θα επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Προτιθέμεθα να δείξουμε στους Βουλγάρους συναδέλφους μας πώς λειτουργούν παρόμοιες υποδομές της 'ΤρανσΝέφτ', που είναι ο τερματικός σταθμός του αγωγού Ανατολική Σιβηρία- Ειρηνικός Ωκεανός στο Κόζμινο και αυτός στο λιμάνι του Πριμόρσκ στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Μετά την έναρξη της λειτουργίας των εν λόγω τερματικών σταθμών η οικολογική κατάσταση βελτιώθηκε αντί να επιδεινωθεί, επειδή συντηρούμε μια ολόκληρη υπηρεσία περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η οποία εντοπίζει ακόμη και την παραμικρή κηλίδα , κάθε διαρροή πετρελαίου κι αμέσως ανιχνεύει από που προκαλείται. Πιστέψτε με, αν αρχίσει η 'ΤρανσΝέφτ' να δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Μπουργκάς, το λιμάνι θα γίνει πιο καθαρό".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ" αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης κατασκευής αγωγού, που θα παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επειδή το 2012-2013 θα ολοκληρωθεί η διεύρυνση του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα του Καζακστάν με το Νοβοροσίσκ (ο Αγωγός της Κασπίας, που κατασκευάζεται από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, CPC) και από τη Μαύρη Θάλασσα θα μεταφέρονται 135-140 εκ. τόνοι πετρελαίου ετησίως. Μέσω των Στενών όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της "ΤρανσΝέφτ", δεν μπορούν να διοχετεύονται περισσότερα από 110-115 εκ. τόνοι, ετησίως.

"Αγωγοί που θα παρακάμπτουν τα Στενά είναι ζωτικής σημασίας και ανταποκρίνονται στην πολιτική της Ε.Ε. για διαφοροποίηση των οδεύσεων μεταφοράς ενεργειακών πόρων", δήλωσε ο κ. Ντιόμιν.

"Αφού, λοιπόν, οι Βούλγαροι φρέναραν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία πρότεινε να κατασκευαστεί ο αγωγός Σαμψούντα-Τζεϊχάν. Να σας μιλήσω με ειλικρίνεια, το τουρκικό σχέδιο προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, η οποία απολαμβάνει τεράστια οικονομικά οφέλη μόνο χάρη στη γεωγραφική της θέση. Το τουρκικό σχέδιο μας αρέσει λιγότερο", τόνισε ο εκπρόσωπος της "ΤρανσΝεφτ".

Σύμφωνα με τον κ. Ντιόμιν, η ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται για το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επειδή πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρως μελετημένο και τεκμηριωμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι και το μήκος του αγωγού, που είναι επίσης μικρότερο στην περίπτωση της Βουλγαρίας. "Εάν όμως οι Βούλγαροι δείξουν αδιαλλαξία, θα πάμε στους Τούρκους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιόμιν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το σχέδιο του αγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν είναι πλήρως υλοποιήσιμο και τόνισε ότι η βουλγαρική πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτή την πραγματικότητα.





Read more...

"Προσωρινός αποκλεισμός από το δικαίωμα ψήφου"

nooz.gr
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ τάσσεται υπέρ του προσωρινού αποκλεισμού των χωρών της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες από το δικαίωμα ψήφου στα όργανα της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εξοστρακισμού μίας χώρας από την Ευρωζώνη, είπε ότι "θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τον προσωρινό αποκλεισμό από τα δικαιώματα ψήφου".

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης νέας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών-μελών της.

Ήδη, στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει τακτικά η Επιτροπή που έχει ορισθεί υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Herman Van Rompuy, η οποία θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες τις προτάσεις της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν πιστεύει ότι το ευρώ ήταν ποτέ "κοντά στην καταστροφή", βλέποντας, όπως είπε, τα πράγματα από μέσα. Και πρόσθεσε: " Γνωρίζω πώς λειτουργεί η Ευρώπη…Είναι πάντοτε δύσκολο για τους έξω παρατηρητές να κρίνουν και να αναλύσουν σωστά την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες".

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε υπερβολικό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει. Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για τη Σύνοδο στη Βασιλεία της Ελβετίας που θα γίνει αύριο και μεθαύριο, με σκοπό να διαμορφώσει τους νέους κανόνες για τη λειτουργία και τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Είπε, όμως, ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να αναμένουν στο μέλλον ότι οι φορολογούμενοι σε όλο τον κόσμο θα διαθέσουν τόσο μεγάλα ποσά, όπως στα τελευταία τρία χρόνια, για να τις σώσουν. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε δύο φορές αυτό. Οι πολίτες στις δημοκρατίες μας δεν θα το δεχόντουσαν".

Read more...

Παραιτείται απο βουλευτής...


Για να προσδώσει βαρύτητα στην υποψηφιότητα του -ως Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ- ο Βασίλης Μιχαλολιάκος παραιτείται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από το αξίωμα του βουλευτή.

Την...

...πρόταση την έκανε ο Σαμαράς και ο Μιχαλολιάκος την αποδέχτηκε ασμένως. Και χε...μένος...


Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Μήνυμα στις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ημερίδας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ...


Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης, παρατηρείται μια δυστοκία, με τις τράπεζες να μην δίνουν εύκολα χρηματοδότηση.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν το ρίσκο της χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ημερίδα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί και πρόσθεσε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων. Κατα τ' άλλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονόμησε στη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Όταν δεν έχεις αξιοπιστία ό,τι και να πεις, δεν μπορείς να πείσεις» και έφερε ως παράδειγμα τη σημασία που έχει η αξιοπιστία κάποιου όταν πάει να πάρει δάνειο από τράπεζα.

Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι και οι τράπεζες δεν μετρούν πάντα σωστά την αξιοπιστία» και αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περίπτωση της Wall Street για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την κρίση που πληρώνουμε σήμερα.

«Στην Ελλάδα περάσαμε την κρίση ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, «αλλά τους 11 μήνες που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση χτίζεται πάλι σιγά -σιγά η αξιοπιστία και αυτή είναι η βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι -όπως είπε- με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από την κυβέρνηση. Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες, όπως είπε.

Read more...

ΔΝΤ: ΝΑΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ...


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
«Ναι» για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα λέει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποδεικνύοντας όμως παράλληλα- σύμφωνα με πληροφορίες- την ανάγκη να γίνουν πιο δραστικές παρεμβάσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών και την τόνωση της ανάπτυξης...


Ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τη χορήγηση της συνεισφοράς του, 2,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τη θετική γενική κατεύθυνση («το πρόγραμμα ξεκίνησε δυνατά»), η εισήγηση των τεχνοκρατών του επισημαίνει απερίφραστα αδυναμίες, εκφράζει ανησυχίες και διατυπώνει υποδείξεις στην κυβέρνηση για νέα μέτρα. Το πρώτο είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών φέτος ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Η περικοπή θα αφορά κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις αμυντικές δαπάνες. Οι τεχνοκράτες που καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για να προετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2011, τονίζουν ότι αυτό είναι μέτρο προσωρινό, μέχρις ότου υπάρξει πραγματικός έλεγχος των δαπανών και των εσόδων.

Τι προτείνουν

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία εστιάζονται οι ανησυχίες των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και οι υποδείξεις τους για νέα μέτρα, με βάση το κείμενο της εισήγησής τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι τα εξής: 1Υστέρηση εσόδων. Πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και της αναποτελεσματικής λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Μιλούν για την ανάγκη πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 2Αναποτελεσματικός έλεγχος δαπανών. Παρά τη μείωση των δαπανών που σημειώθηκε, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, θεωρούν ότι οι δαπάνες αποτελούν πάντα πρόβλημα γιατί εκτός ελέγχου παραμένουν οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι βασικός στόχος, σημειώνουν οι τεχνοκράτες στο κείμενό τους σύμφωνα με πληροφορίες. 3Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Θεωρούν ότι είναι κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος και γι΄ αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυσή τους. Ειδικότερα, ζητούν να προχωρήσει το άνοιγμα των αγορών (π.χ. της ενέργειας) και των κλειστών επαγγελμάτων, να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο και τον τουρισμό και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ικανοποίηση για την Εθνική Για τις τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είδαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν μονόδρομο την προσφυγή της κυβέρνησης σε ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το κείμενο του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι «σφικτή», αλλά εκφράζει την πεποίθηση πως με τη βοήθεια της ΕΚΤ και της επέκτασης του μηχανισμού στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.

Read more...

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Ρεπορτάζ : Δώρα Αντωνίου
(από την Καθημερινή)
Απογοήτευση για την ικανότητα των κομμάτων εξουσίας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια απέναντί τους διακατέχουν τους πολίτες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που...
πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Το 60% των πολιτών θεωρούν ότι καμιά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Το 27% θεωρεί περισσότερο ικανή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 7% μια κυβέρνηση Ν.Δ. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση (80%), όσο και από την αντιπολίτευση (88%). Παρά ταύτα, δεν διατυπώνεται ισχυρό αίτημα για εκλογές. Μόλις το 21% εκτιμούν πως μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, έναντι 72% που απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων δείχνει σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 44%, έναντι 27% της Ν.Δ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%. Η απογοήτευση των πολιτών είναι ισχυρή και όσον αφορά την άσκηση αντιπολίτευσης. Το 22% απαντά ότι κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν μπορεί να κάνει καλή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σήμερα. Απαισιοδοξία για την κατεύθυνση της χώρας Εμφανής είναι η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους πολίτες ως προς τις προοπτικές για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας. Μάλιστα, η σχετική μέτρηση δείχνει ότι η απαισιοδοξία κυριαρχεί επί μακρόν, τουλάχιστον για τους τελευταίους πέντε μήνες, με τις πλέον ζοφερές διαπιστώσεις να καταγράφονται τον περασμένο Ιούνιο και μικρή βελτίωση έκτοτε. Ετσι, το 66% των πολιτών θεωρούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα, γενικά, πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%, ενώ εκτινάχθηκε στο 72% τον Ιούνιο. Στη σωστή κατεύθυνση θεωρούν ότι κινούνται τα πράγματα το 22% των πολιτών. Και εδώ καταγράφεται μεγαλύτερη απαισιοδοξία σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το ποσοστό ήταν 38% και ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν μόλις το 18% των πολιτών έβλεπε θετικά τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, απογοήτευση επικρατεί και όσον αφορά τις προσδοκίες για την οικονομία, που, εκ των πραγμάτων, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα. Το 55% των πολιτών εκτιμά πως και στον τομέα αυτό η κατάσταση θα επιδεινωθεί, έναντι μόλις 19% που εμφανίζεται αισιόδοξο για καλύτερη πορεία της οικονομίας και 25% που βλέπει στασιμότητα. Και στην ερώτηση αυτή, καταγράφεται κάποια βελτίωση στις απόψεις σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, το 69% των πολιτών εξέφραζε την άποψη ότι η οικονομία πορεύεται προς το χειρότερο και μόλις ένα 12% εμφανιζόταν αισιόδοξο για βελτίωση της κατάστασης. Η απαισιοδοξία κυριαρχεί και όσον αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση. Μόλις το 8% των πολιτών εκτιμά πως υπάρχουν προοπτικές βελτίωσής της. Το 57% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει και το 35% βλέπει στασιμότητα. Μοιρασμένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών έναντι της πολιτικής, με ελαφρά υπερίσχυση εκείνων που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται (52%), ενώ 47% δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται. Σαφέστατη, όμως, είναι η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, με το 81% των πολιτών να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και μόλις το 18% να δηλώνει ικανοποιημένο. Δείγμα ανησυχίας Αυτός ο δείκτης ουσιαστικά συμπυκνώνει την απογοήτευση για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που αποτυπώνεται και στα υπόλοιπα ερωτήματα της δημοσκόπησης, αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και δείγμα ανησυχίας για τη λειτουργία συνολικά των θεσμών που εγγυώνται τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της Δημοκρατίας. Θετικό το «ισοζύγιο» του κ. Γ. Παπανδρέου Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει ο πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο ποσοστό τη θετική γνώμη των πολιτών. Εμφανίζεται να έχει 50% θετικές γνώμες, έναντι 44% αρνητικών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει 42% θετικές γνώμες έναντι 49% αρνητικές. Ως προς τις θετικές γνώμες ακολουθούν ο πρόεδρος του ΛΑOΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης με 35%, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας με 30% και η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα με 27%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικών γνωμών για τον πρωθυπουργό παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο κ. Σαμαράς με +2%. Περισσότερο από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενισχυμένη ως προς τις θετικές γνώμες είναι η κ. Παπαρήγα, με +5%, ελαφρά κερδισμένος ο κ. Τσίπρας με +1%, ενώ στο ίδιο ακριβώς ποσοστό παραμένει ο κ. Καρατζαφέρης. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου χάνει μέρος της υποστήριξης στην καταλληλότητά του για πρωθυπουργός, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 41% έναντι 49% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ μικρή βελτίωση, από 17% στο 18%, εμφανίζει για το ίδιο διάστημα ο κ. Σαμαράς στο αντίστοιχο ερώτημα.

Read more...

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη από τις 18 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, για να παραστεί και να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, καθώς και στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ...
την Τρίτη 21 του μηνός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για σειρά επαφών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου θα έχει αρκετές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, όπως επίσης και με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν. Το πρόγραμμά του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί (τοπική ώρα), με συνάντηση που θα έχει με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Την επομένη, 20 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσει κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου για τη Χιλιετία και θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Την ίδια μέρα, ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή τού προέδρου του και σημαντικών στελεχών της Γουόλ Στριτ, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Το απόγευμα, θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με στελέχη του Κογκρέσου. Την Τετάρτη, εκτός από συναντήσεις με ξένους ηγέτες, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε αξιωματούχους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών, και ομογενείς ακαδημαϊκούς, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Το ίδιο βράδυ, θα δώσει το «παρών» και στη δεξίωση που πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μέσα στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του οργανισμού του. Την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα παρευρεθεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία θα μιλήσει και ο Αμερικανός ηγέτης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα για τη νέα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, όπου αναμένεται να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή πέραν των τριακοσίων ατόμων. Πρόκειται για άτομα με ειδική βαρύτητα στη διαμόρφωση της εξωτερικής, αλλά και της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
Read more...

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΛΟΥΚΕΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Χιλιάδες λουκέτα πνίγουν την αγορά, σβήνοντας από τον χάρτη όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πέντε πόλεις της...
Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κοζάνη, Εδεσσα, Βέροια) και μία της Θεσσαλίας (Λάρισα), πάνω από μια στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει τα ρολά μέσα σε λίγους μήνες. Σε σύνολο 4.455 εμπορικών επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους μήνες οι 507, ποσοστό 11,4%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Κοζάνη (18%), σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία διεξήχθη μεταξύ 24 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι εκτός από τα μικρά μαγαζιά υπάρχουν πλέον, σύμφωνα με την έρευνα, και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, καθώς επίσης ότι δημιουργούνται «πιάτσες» κλειστών μαγαζιών, αφού εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν σύντομα κι άλλες. Αντίστοιχη έρευνα της ΕΣΕΕ το καλοκαίρι για την καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, είχε δείξει ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας τα λουκέτα έχουν φτάσει το 17%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην οδό Σταδίου, όπου οι κλειστές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 25%, και ακολουθούν η Πανεπιστημίου (20%) και η Ερμού (15%). Δύο κλείνουν, μία ανοίγει Την ίδια στιγμή στην Αθήνα για κάθε δύο βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κλείνουν, ανοίγει μόλις μία, σύμφωνα με άλλη χθεσινή ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ). Σε σύνολο οκταμήνου, και με βάση τα μητρώα του ΒΕΑ ιδρύθηκαν 1.088 νέες επιχειρήσεις ενώ στο ίδιο διάστημα έκλεισαν 2.076. Αλλά όπως αναφέρεται, η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που κλείνουν δεν ενημερώνουν το Επιμελητήριο και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως λειτουργούσες... Τι συμβαίνει στις άλλες πόλεις Στην Καβάλα μπήκαν λουκέτα σε 43 καταστήματα από σύνολο 412 (τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% του συνόλου όσων εξετάστηκαν). Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η κατάσταση σε κάθε εμπορικό δρόμο δεν είναι ίδια, ενώ οι μεγαλύτεροι - σε έκταση και συγκέντρωση επιχειρήσεων - δρόμοι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της Καβάλας (στην οδό Ομονοίας) το 12,2% των καταστημάτων έχουν κλείσει. Στον Νομό Κοζάνης εμφανίζεται ο υψηλότερος αριθμός λουκέτων σε σύγκριση με τους άλλους γειτονικούς νομούς της Δ. Μακεδονίας. Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων της πόλης σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό λουκέτων από 22% έως 30% (όπως για παράδειγμα η οδός Βενιζέλου όπου από τα 59 καταστήματα έκλεισαν τα 18!). Από το σύνολο των 456 καταστημάτων που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει τα 82 (ποσοστό 18%). Στην Εδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 15,7% (από τα 437 καταστήματα μπήκε λουκέτο σε 68). Και σε αυτήν την περίπτωση η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα στην οδό Εγνατία, (22,3%), Παύλου Μελά (18,2%) και Ηρώων Πολυτεχνείου (22,2%). Τέλος στη Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 8,9% (από τις 655 εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν οι 58). Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο (σε μήκος) και σημαντικότερο σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, την οδό Κεντρικής, η αναλογία των κλειστών καταστημάτων είναι η υψηλότερη στην πόλη, καθώς αγγίζει το 14%. Κορκίδης: Βίαιο crash test Βίαιο και επώδυνο crash test περνάει το λιανεμπόριο, σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. «Τα υφιστάμενα αλλά και τα αναμενόμενα λουκέτα δημιουργούν βίαιες αλλαγές, ανατρέποντας τις ισορροπίες και τον χάρτη του λιανεμπορίου και στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με λιγότερες συνέπειες απ΄ αυτές που παρατηρούνται στην έρευνα για την Αττική», αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ. Στόχος της έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες, όπως αναφέρει, είναι να εντοπίσει τις εμπορικά πιο κορεσμένες περιοχές καθώς και εκείνες όπου καταγράφονται ελλείψεις αλλά και ευκαιρίες, ώστε αλλάζοντας είτε αντικείμενο είτε περιοχή, να διατηρηθούν στην αγορά οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις.
Read more...

O ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΙΝΕ... ΤΣΑΚΝΗΣ


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε θέατρο του παραλόγου παραπέµπουν όλα όσα διαδραµατίζονται τις τελευταίες ηµέρες στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η υποψηφιότητα του χώρου για την Περιφέρεια Αττικής. Τελικώς ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του, ο Συνασπισµός ενέκρινε την πρόταση του...
Αλέξη Τσίπρα για υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, η Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε και τους δύο, αλλά εξέτασε την πιθανότητα καθόδου των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θοδωρή Δρίτσα και Νάντιας Βαλαβάνη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αρνήθηκε αλλά πρότεινε την κ. Βαλαβάνη, η κ. Βαλαβάνη απέσυρε την υποψηφιότητά της και µε τη σειρά του ο κ. Μητρόπουλος µε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι αν οι ΠΑΣΟΚογενείς φορείς της Δηµοκρατικής Συνεννόησης συµφωνήσουν στην υποψηφιότητα του Γιάννη Δηµαρά θα τη στηρίξει άνευ όρων! Γεγονός είναι πάντως ότι µέσα σε τρεις µήνες ο ΣΥΡΙΖΑ τριχοτοµήθηκε, κάτι που θα έχει συνέπεια να συγκροτηθούν τουλάχιστον δύο χωριστά ψηφοδέλτια για την Περιφέρεια Αττικής. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος χθες στις 12 το µεσηµέρι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής. «Γνωρίζουµε ότι το περιβάλλον των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι νοσηρό και τοξικό από προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν µάς ενδιαφέρουν τα αξιώµατα της περιφερειακής αρχής αλλά η ενεργοποίηση της κοινωνίας», είπε επισηµοποιώντας την κάθοδό του. Είχε προηγηθεί µαραθώνια µεταµεσονύχτια συνεδρίαση της Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αντιπροσωπεία της Κουµουνδούρου µετέφερε στις συνιστώσες της συµµαχίας την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισµού για υποστήριξη της υποψηφιότητας του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς τα στελέχη του Αριστερού Ρεύµατος δεν συµµετείχαν, ενώ κάποια µέλη του οργάνου ζήτησαν την κάθοδο του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εκ παραλλήλου, ο ΣΥΝ είχε ως εναλλακτική πρόταση την υποψηφιότητα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα µε το σκεπτικό ότι θα µπορούσε να προκαλέσει τη συσπείρωση όλων των συνιστωσών. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε τεταµένο κλίµα, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις από στελέχη του Μετώπου (Νταβανέλλος, Θεωνάς, Τσακνιάς) που επέµεναν στην υποψηφιότητα Βαλαβάνη. Η συνεδρίαση κατέληξε περί τις 03.30 σε αδιέξοδο. Ηδη, το ΔΗΚΚΙ και µέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ είχαν καταθέσει πρόταση υπέρ της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το πρωί σε νέα συνεδρίαση, παρουσία και της Ν. Βαλαβάνη και του Θ. Δρίτσα και του Π. Λαφαζάνη, οµόφωνα όλοι οι παρόντες τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Λαφαζάνη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όµως την απέρριψε και αργότερα µε δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Ν. Βαλαβάνη. Η ίδια, πάλι, µε δήλωσή της επισηµαίνει πως παρότι αποδέχθηκε αρχικά την πρόταση του Αριστερού Ρεύµατος και του Μετώπου να είναι υποψήφια, τώρα την απορρίπτει καθώς µεσολάβησε η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου από τον Συνασπισµό. Κοµφούζιο Στην Κουµουνδούρου µετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «η συµµαχία δεν είναι κόµµα για να διασπαστεί», προέβλεπαν ωστόσο ζοφερό το µέλλον του εγχειρήµατος. Παράλληλα τόνιζαν ότι θα αρχίσουν και οι οργανωτικές διαδικασίες για την καλύτερη υποστήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου. Ο Αλέξης Μητρόπουλος όµως µε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» απέφυγε να παρουσιάσει την κάθοδό του µε τον Συνασπισµό ως δεδοµένη. Αντιθέτως, το µέλος του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από εκδήλωση που συγκαλεί τη Δευτέρα η Δηµοκρατική Συνεννόηση, που έχει επικεφαλής τον Βασίλη Οικονόµου. Οπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, σε περίπτωση που οι ΠΑΣΟΚογενείς φορείς (Δηµοκρατική Συνεννόηση, Νέοι Αγωνιστές και η Ενωση για την Εργασία και το Κοινωνικό Κράτος) οµόφωνα αποφασίσουν τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Δηµαρά, τότε «θα στηρίξω άνευ όρων τον φίλο µου τον Γιάννη και θα κατέβω µαζί του». Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» τι θα πράξει αν ο Συνασπισµός αρνηθεί τη στήριξη στον κ. Δηµαρά – κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο – ο κ. Μητρόπουλος απάντησε ότι τότε θα δούµε τα πράγµατα από την αρχή.

Read more...

Η ΤΡΟΪΚΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Στον «σκληρό πυρήνα» των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα αποτελέσουν τη βάση ανασυγκρότησης και μόνιμης δημοσιονομικής σταθεροποίησης της οικονομίας, εισέρχεται πλέον η οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη...
ξεκινήσει εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία προβάλλοντας την επιτυχία μείωσης του ελλείμματος τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στις δομές του κράτους ώστε να περιοριστεί σε μόνιμη βάση το κόστος λειτουργίας του και να συγκρατηθεί το έλλειμμα το επόμενο έτος στο 7,6% του ΑΕΠ (17-18 δισ. ευρώ) από 8%-8,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται ότι θα κλείσει εφέτος. Μετά την πρώτη φάση των μέτρων λιτότητας (περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων) που επέβαλε η κρίση του χρέους και η αδυναμία δανεισμού, η τρόικα υπό τον κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα με έτοιμο τον νέο προϋπολογισμό και με 10 εντολές τις οποίες καλείται να προετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο ως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2011, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), στον δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτες τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς, και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «πού πάνε οι κοινωνικές δαπάνες;» και επίσης να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης (του κράτους), για τη λειτουργία του οποίου δαπανώνται ετησίως άνω των 65 δισ. ευρώ. Η τρόικα επανέρχεται στο θέμα του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο ζητώντας να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από το 2011, με στόχο να κοπούν τα επιδόματα και να εξομοιωθούν οι αποδοχές από υπουργείο σε υπουργείο. Επίσης, για πρώτη φορά απαιτεί να τεθούν υπό έλεγχο οι αμοιβές του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Ψηλά στην ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών που ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ετσι, μετά τις οδικές μεταφορές (φορτηγά) σειρά παίρνουν τα επιστημονικά επαγγέλματα, δηλαδή οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες και άλλες κατηγορίες, που σήμερα προστατεύονται από τη νομοθεσία με περιορισμούς στην είσοδο νέων επαγγελματιών ή τον διοικητικό καθορισμό των αμοιβών τους. Οι αλλαγές αυτές και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θεωρούνται από την τρόικα «κλειδιά» για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Για το 2011, παρ΄ ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος είναι μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ και εκ πρώτης όψεως ο στόχος φαίνεται εφικτός, τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αυτό γιατί η ύφεση όπου βρίσκεται η οικονομία για έκτο συνεχές τρίμηνο προβλέπεται ότι θα επιμείνει και η ανεργία θα αυξηθεί, στοιχεία που αποτυπώνονται στην πορεία των φορολογικών εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος επί του προϋπολογισμού υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης εκτιμούν ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, κατεύθυνση στην οποία δίνει πλέον βάρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος και θα παρουσιάσει όλα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» και τις πρωτοβουλίες σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Read more...

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ "ΦΘΗΝΑ "ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Απο:ΤΑ ΝΕΑ




Αύξηση της φορολογίας έρχεται στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα, εφόσον υλοποιηθεί το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων...
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται να αυξήσει τον πάγιο φόρο και όχι τον αναλογικό που επιβάλλεται επί των τσιγάρων (και οι δύο απαρτίζουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης), γεγονός που αναμένεται να πλήξει τα «φθηνά» ελληνικά σήματα, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα «ακριβά» ξένα.


Αν για παράδειγμα ο πάγιος φόρος από 5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 αυξηθεί στο 20%, τότε σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς το μεικτό περιθώριο κέρδους για τις «φθηνές» ελληνικές μάρκες (αξίας 2,40-2,80 ευρώ) θα μειωθεί έως και 33%, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί το περιθώριο για τις ξένες μάρκες (3,60-4,40 ευρώ) μέχρι και 22,6%.


Η πλέον ζητούμενη λιανική τιμή για ένα πακέτο 20 τσιγάρων είναι τα 3,20 ευρώ, εκ των οποίων το 85,7% είναι φόροι. Το 67% είναι ο συνολικός ειδικός φόρος (που αποτελείται από τον πάγιο και από τον αναλογικό φόρο) και το 18,70% προέρχεται από τον ΦΠΑ.


Εφόσον το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, κάποιες ελληνικές μάρκες τσιγάρων θα σβήσουν από τον χάρτη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου.


Την ίδια ώρα, οι συνεχόμενες αυξήσεις των φόρων έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στους περιπτερούχους.


Σε επιστολή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προς τον κ. Παπακωνσταντίνου ενόψει της ΔΕΘ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό κέρδους των περιπτέρων έχει μειωθεί πάνω από 50% και τα μισά εξ αυτών απειλούνται με λουκέτο.


Ήδη, από τα 2.134 περίπτερα-μέλη του Σωματείου Περιπτερούχων Αττικής, έχουν κλείσει γύρω στα 100.

Read more...

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ STAGE


Το δρόμο για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με stage άνοιξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό αυτό το καθεστώς...
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)». Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.


Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια. Η απόφαση αυτή του ΔΕΚ αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νόμιμων ορίων, αλλά αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου, καθ΄ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.


Εν τω μεταξύ, φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους. Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.


Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.
Read more...

Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας με 100 εκατ. ευρώ


Στη σύσταση «Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας», το οποίο θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους έως 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με ιδιωτικούς πόρους, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα -πιθανότατα εντός του 2010- η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, το Ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις, που συνδυάζουν κοινωνικούς σκοπούς και επιχειρηματικότητα, «πατώντας» πάνω και στο νομοσχέδιο για τις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας (ΕΚΟ), που ανακοίνωσε πρόσφατα ο προκάτοχός της στο υπουργείο, Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ. η συνολική δημόσια δαπάνη -κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση- για την ενίσχυση των ΕΚΟ ως το 2013 εκτιμάται στα 260 εκατ. ευρώ).

Στο περιθώριο εκδήλωσης για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κα Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Νοέμβριο οι επιχειρηματίες να μπορούν να κάνουν χρήση του νέου «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με ίση συνεισφορά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (σύντομα θα βγει στον «αέρα» σχετική προκήρυξη).

Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει τη δράση του και το Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, που μπαίνει στη γραμμή εκκίνησης με 40 εκατ. ευρώ.
Η υπουργός αναφέρθηκε και στα προγράμματα εγγυήσεων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών και πληρωμή προμηθευτών βάσει τιμολογίων, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόνο 18 εκατ. ευρώ.

«Τα δύο προγράμματα δεν προχωρούν», παραδέχτηκε, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην έλλειψη σχετικής νομοθετικής κάλυψης, την κρίση ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα τα συγκεκριμένα δάνεια να τιτλοποιούνται και να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (οι οποίες, σημειωτέον, εγγυώνται για το 20% των δανείων, έναντι ποσοστού 80% για το δημόσιο).
Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι η ΤτΕ πρέπει να ενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσθεσε δε, ότι ο νέος υπουργός καλό θα ήταν να κάνει μια αναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, ώστε ακόμη κι αν μείνουν λιγότερες για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, αυτές να συνεργάζονται με πιο ξεκάθαρους όρους.




Read more...

«Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής» ο Γιώργος Σανιδάς

.i-reportergr

Εντάσεις πυροδότησε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που γινόταν η εξέταση του μάρτυρα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους τονίζεται, ότι ο κ. Σανιδάς, εμφανίστηκε πάλι, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Ακολούθησε η κατάθεση της Ουρανίας Ζυγογιάννη, γραμματέως του Παντελή Καρακώστα, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, ότι είχε ενεργό ρόλο, στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η πολύωρη εξέταση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κατηγορείται από το κυβερνών κόμμα ότι κινούσε τα νήματα μέσω του Δ' ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού, για τη συγκάλυψη της διερευνώμενης υπόθεσης Siemens, ενώ κατηγορείται και για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της απόδρασης των Καραβέλα και Χριστοφοράκου.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ο ειδικός ανακριτής αμέλησε για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που δεν έγιναν δεκτά, ενώ επέμεινε ότι ορθά δεν έδωσε την υπόθεση σε εφέτη - ανακριτή, «έχοντας προσωπική γνώση της ενεργητικότητας και της εργατικότητάς του», χαρακτηρίζοντας πάντως λάθος την άρνηση της Ολομέλειας Πρωτοδικών να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής.

Ο μάρτυρας άφησε υπαινιγμούς ότι η Γερμανική Δικαιοσύνη δεν βοήθησε και καθυστέρησε τουλάχιστον 8 μήνες στην αποστολή στοιχείων και το άνοιγμα λογαριασμών, δεν απάντησε όμως λόγω άγνοιας, γιατί αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Παπανικολάου η δικογραφία της πειθαρχικής δίωξης Ζαγοριανού.

«Η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι επιβαλλόταν και ό,τι μπορούσε» με την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που άσκησε τελικώς τις ποινικές διώξεις», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.


Δεν ήταν ωστόσο λίγες οι φορές που βουλευτές της ΝΔ ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους, του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας οι μεν «απαξιωτική συμπεριφορά με ενεργοποίηση κομματικών αντανακλαστικών» στους δε και οι δε στους μεν προστασία και υποστήριξη στη συγκάλυψη.

Δεν μπορεί να έρχεται εδώ και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλά, την ώρα που του έφευγαν δύο βασικοί μάρτυρες, σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

«Ο κ. Σανιδάς ευλόγησε τη βραδυπορία και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και λειτούργησε ως απόλυτος υπερασπιστής του προστατευόμενού του, Ζαγοριανού. Με τέτοια Δικαιοσύνη, λογικό είναι πρόσωπα, όπως ο Μαντέλης, ο Τσουγκράνης και ο Καρακώστας να μετατρέπονται σε κατηγορουμένους μετά την κατάθεσή τους στην εξεταστική», δήλωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης.

Προκύπτουν όμως σημαντικές εξελίξεις από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είτε από το κατασχεθέν υλικό του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα, είτε από τη δικαστική συνδρομή.

Από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, προκύπτει ένα έμβασμα 1,1 εκ. ευρώ που κατευθύνεται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στην εξωχώρια εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ International ltd» και από εκεί στα Σκόπια, πιθανόν για να δοθούν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την εξασφάλιση της μοναδικής άδειας κινητής τηλεφωνίας.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο να γίνεται κρατική εταιρεία, έστω εξωχώρια, αποδέκτης «μαύρου χρήματος», αλλά υπάρχει υπόνοια ότι το χρήμα μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων κατευθύνθηκε και σε Έλληνες πολιτικούς, σχολίασε ο κ. Π. Καμμένος.

Στοιχεία όμως προέκυψαν και διακομματικώς. Χαρακτηρίζονται ως σημαντικά τα ευρήματα σε ξενοδοχείο, όπου διέμενε επί πολλά χρόνια ο μηχανικός Παντελεήμων Καράκωστας, κατηγορούμενος ήδη για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του υλικού, ο Καρακώστας αποδεικνύεται μεγαλομεσάζων, αφού αλληλογραφεί με υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΔΣ του ΟΤΕ από το 2000 ως το 2005, όπου παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ, αλλά και ως συνομιλητής και συνεργάτης της Deutsche Telekom.

Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από τα έγγραφα, έχει καταβάλει χρήματα σε ελεγκτές της Price Waterhouse & Coopers του οίκου αξιολόγησης που πραγματοποίησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ τουλάχιστον από το 2000-2003, ώστε χειραγωγούμενοι να μην ενεργοποιήσουν τις αυστηρές ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, από τις οποίες θα κέρδιζε ο ΟΤΕ κι αντιθέτως έβγαινε κερδισμένη η Siemens.

Έτσι απαξιωνόταν ο ΟΤΕ και έπεφτε η αξία του για να φτάσει τελικώς να πωληθεί στην Deutsche Telekom. Για τη διαδικασία αυτή ο Καρακώστας έστηνε δεκάδες εξωχώριες εταιρείες για κάθε υπόθεση και συνεργασία που ανελάμβανε, και τα χρήματα ακολουθούσαν δαιδαλώδεις διαδρομές για να φτάσουν στους αποδέκτες τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Παντελής Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θέλει μεγάλη και προσεκτική μελέτη το υλικό που βρέθηκε, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Καρακώστας επικοινωνούσε με στελέχη της διοίκησης του ΟΤΕ, τα οποία σήμερα προτείνει η γερμανική πλευρά ως αντικαταστάτες του κ. Βουρλούμη. Άλλωστε Deutsche Telekom και Siemens δεν είναι δύο άγνωστες μεταξύ τους οντότητες, αφού και οι δύο στοχεύουν στη στήριξη του γερμανικού δημοσίου»

Από τη ΝΔ ο Κων. Τζαβάρας έκανε λόγο για «κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο του Καρακώστα στην προώθηση και επίτευξη σκοπών που συνδέονται με δραστηριότητες που από το 2003 δημιούργησαν το έδαφος κατά των συμφερόντων του ΟΤΕ υπέρ διαφόρων οίκων του εξωτερικού όπως της Siemens»

«Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από το αρχείο Καρακώστα επιβεβαιώνουν ότι μόνον μαρίδα δεν είναι, αλλά είχε κεντρικό οργανικό ρόλο στο αμαρτωλό τρίγωνο ΟΤΕ- Siemens- Ιντρακόμ που τείνει να μετατραπεί σε τετράγωνο με τη συμμετοχή και της Deutsche Telekom που στη συνέχεια απέκτησε τον έλεγχο του ΟΤΕ», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.



Τέλος εξετάστηκε και η πρώην γραμματέας του Καρακώστα Ουρανία Ζυγογιάννη που αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πρώην εργοδότη της.




Read more...

Ανοίγει πάλι ο φάκελος για τις υποκλοπές...



Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι.Σακελάκου, ανοίγει ο φάκελος των υποκλοπών που είχε πάει στο αρχείο.
Ο...
κύριος Σακελάκος έδωσε εντολή στον εισαγγελέα να ερευνήσει αν έχει τελεστεί και το αδίκημα της κατασκοπίας.
Η υπόθεση παρά το γεγονός ότι παρακολουθούσαν και το τηλέφωνο του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, έκλεισε βιαστικά. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βουλγαράκης δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία και να εντοπίσει τους δράστες...


Read more...

Συνομιλία, όχι συνέντευξη, λέει η Μπατζελή...


Η απάντηση από το kourdistoportocali...
Το μετάνιωσε, την πίεσαν, ενοχλήθηκε από τις φωτογραφίες (τότε, γιατί στήθηκε αγκαλιά με το σκύλο της; ) . Μετά την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που διαβάσαμε στο kourdistoportocali, η Κατερίνα Μπατζελή με επιστολή της προς τα μέσα ενημέρωσης, μας λέει πως "οι συνομιλίες δεν μπορούν να θεωρηθούν συνέντευξη" .
Ο Βασίλης Μπόνιος, που υπέγραψε τη συνέντευξη στο kourdistoportocali απαντά: ...

Η επιτυχία του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" με τη συνέντευξη και τη φωτογράφιση της κας Κατερίνας Μπατζελή (η φωτογράφιση, η οποία δεν είναι paparazzi έγινε με μία PENTAX Optio Z10 στο γραφείο της στον 5ο όροφο της οδού Αμερικής 20, το πρωί της Πέμπτης), ενόχλησε προφανώς τους παραδοσιακούς νταβατζήδες των ΜΜΕ και τον εγωισμό κάποιων πολιτικών συντακτών, οι οποίοι είδαν ένα ανεξάρτητο μέσο του διαδικτύου να τους χαλάει τη σούπα.

Η ιδέα ότι είναι απλά νεκροί που προχωρούν, είναι πράγματι επώδυνη για τους ίδιους, αλλά καλά θα κάνουν να το συνειδητοποιήσουν και να συμβιβασθούν με τη νέα πραγματικότητα.

Προφανώς κάποιοι από δαύτους πίεσαν τη Κατερίνα να προχωρήσει σε μια "διάψευση" της πραγματικότητας.
Σ όλη τη διάρκεια της συζήτησης η συνομιλία μας καταγράφηκε.

Δεν άλλαξα ούτε κεραία απο τα λεγόμενά μας.

Δεν το συνηθίζω άλλωστε μ όποιον κι αν συνομιλώ, ακόμη και με τον διάβολο, που λέει ο λόγος.

Η Κατερίνα γνώριζε ότι θα δημοσίευα τη συνομιλία μας στην ιστοσελίδα "Κουρδιστό Πορτοκάλι".
Έχουμε μάλιστα στη διάθεσή μας σχετικά mail απο το γραφείο της, τα οποία ακολούθησαν τη συνέντευξη.

Οπως επίσης κι άλλο υλικό που αφορά την πολύ ουσιαστική δουλειά που έκανε όλους αυτούς τους μήνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ίδια μας τα απέστειλε ηλεκτρονικά.

Δεν χρειάζεται ν απολογείται σε κανέναν, είτε συνάδελφό της πολιτικό, είτε δημοσιογράφο.

Άλλωστε η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να τη θέσει εκτός κυβέρνησης ήταν άστοχη-αυτό δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση, είναι κοινή πεποίθηση.

Η ίδια απλά ήταν ο αδύναμος κρίκος σ εκείνο τον μεταμεσονύχτιο μαραθώνιο του ανασχηματισμού.

Όσο για το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" με τις πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και τις συνεντεύξεις κορυφαίων πολιτικών απ όλα τα κόμματα, δεν έχει ανάγκη ν αποδείξει τ αυτονόητα.

Είναι η δύναμη των ανεξάρτητων φωνών του διαδικτύου αυτή που ενοχλεί.
Ωσπου να μας καθαρίσετε όλους, το πάρτυ θα συνεχίζεται...


Read more...