Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δύο τύπους γενικών λυκείων, πρακτικό και θεωρητικό, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Από τον Σεπτέμβριο οι πρώτες αλλαγές

Στο λύκειο προβλέπεται μείωση μαθημάτων, πιθανότατα στα 8 από τα 14 που είναι σήμερα
Στο λύκειο προβλέπεται μείωση μαθημάτων, πιθανότατα στα 8 από τα 14 που είναι σήμερα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται οι αλλαγές για το νέο λύκειο που μελετά η κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν για όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο λύκειο δεν θα υπάρξει πιλοτική περίοδος, αφού προβλέπεται μείωση μαθημάτων, πιθανότατα στα 8 από τα 14 που είναι σήμερα, η οποία θα πρέπει να ισχύσει ταυτόχρονα για όλους.

Αντιθέτως, στα δημοτικά και τα γυμνάσια οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πιλοτικά.

Σύμφωνα με το Βήμα online, η άποψη στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η αντικατάσταση των πέντε επιστημονικών πεδίων που υπάρχουν σήμερα από δύο τύπους γενικών λυκείων: το πρακτικό (θετικές επιστήμες) και θεωρητικό (κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες). Οι κλίσεις του κάθε μαθητή θα ανιχνεύονται και θα καλλιεργούνται μέσα από τα μαθήματα επιλογής που θα παίρνει.

Ωρολόγιο πρόγραμμα ανάλογα με τον μαθητή

Τέλος του 45λεπτου μαθήματος στα σχολεία και διδασκαλία που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή: Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε δημοτικά και γυμνάσια από τη νέα χρονιά. Στο εξής οι μαθητές θα αντιμετωπίζονται στην τάξη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους.

Παράλληλα, έχουν οριστεί οκτώ νέες «ομάδες» μαθημάτων βάσει των οποίων θα «στηθεί» το πρόγραμμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το μάθημα στα σχολεία (όπου προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και όχι τρεις) θα γίνεται σε ενιαίες δίωρες διδασκαλίες.

Στο πρώτο μέρος θα εισάγονται οι βασικές έννοιες του κεφαλαίου κάθε μαθήματος και στο δεύτερο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χωρίζονται σε ομάδες και θα προχωρούν σε σχέδια και εργασίες πάνω σε ό,τι έμαθαν.

Τι αλλάζει στα σχολεία

Έντεκα ομάδες εκπαιδευτικών μελετούν τις αλλαγές για τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, οι οποίες θα συνδυαστούν με προγράμματα επιμόρφωσης-«μαμούθ» για 150.000 εκπαιδευτικούς ως το 2013. Οι αλλαγές που προωθούνται στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας αφορούν:

-Οκτώ νέα επιστημονικά πεδία που θα «περιέχουν» τα αντίστοιχα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία. Νέα «είσοδος» στον διδακτικό χρόνο: η ενότητα που θα αφορά τη Σχολική και Κοινωνική Ζωή με δραστηριότητες που θα γίνονται από τους μαθητές στα σχολεία ώστε να αναπτύσσουν τις ικανότητες επικοινωνίας.

-Νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών και κατάταξή τους σε τέσσερα ή πέντε επίπεδα βάσει των επιδόσεών τους σε μαθήματα αλλά και στις εργασίες που θα γίνονται στην τάξη. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα αυτοαξιολόγησής τους, ενώ θα συγκεντρώνουν δραστηριότητες και εργασίες τους σε προσωπικούς φακέλους που θα τηρούνται στα σχολεία.

-«Διαφοροποιημένη παιδαγωγική». Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που χρειάζονται διαφορετικές «ταχύτητες» δεν θα εξαναγκάζονται σε ένα κοινό εκπαιδευτικό μοντέλο για όλα τα σχολεία.

Όλες οι αλλαγές θα προωθηθούν αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ενώ το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με ειδικούς από τη Φινλανδία, την Αμερική, τη Σκωτία, την Αυστραλία και την Κύπρο. Επίσης για το ολοήμερο πρόγραμμα των σχολείων προτείνεται:

-Για το δημοτικό έναρξη της σχολικής ημέρας στις 8.00 π.μ. και λήξη στις 3.00 μ.μ. με περίπου μία ώρα διάλειμμα για γεύμα και με μικρότερα διαλείμματα ενδιαμέσως των μαθημάτων. Για την Ε' και τη Στ' τάξη προτείνεται να λήγει η σχολική ημέρα στις 3.30 μ.μ.

-Για το γυμνάσιο έναρξη της σχολικής ημέρας στις 8.00 π.μ. και λήξη στις 4.00 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιαμέσως των μαθημάτων.

-Πρόσθετες διδακτικές ώρες για ξένες γλώσσες (η διδασκαλία τους θα βασίζεται σε επιλογές και επίπεδα).

-Τουλάχιστον πέντε πρόσθετες ώρες την εβδομάδα για το διδακτικό πεδίο Σχολική και Κοινωνική Ζωή. Πρόκειται για ώρες που θα περιλαμβάνουν προσωπική μελέτη και ενίσχυση, εργασίες/projects που προτείνονται στο πλαίσιο των μαθησιακών-διδακτικών αντικειμένων και θέματα όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες, καθώς και οι όμιλοι.

-Θα οργανώνονται δίωρα ελεύθερης, συλλογικής, συνθετικής δραστηριότητας (ελεύθερο project) με πρωτεύοντα στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, δημιουργικότητας και ανάληψης πρωτοβουλιών από τους μαθητές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι κυβερνητικές εκκρεμότητες που…καίνε

Και εντολές από Μαξίμου για επιχείρηση «μάντρωμα»


http://img.protothema.gr/
Γεμάτη είναι η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης για τους δύο πρώτους μήνες του 2011 με τις περισσότερες «εκκρεμότητες» να αποτελούν «καυτή πατάτα» και πεδία σκληρών συγκρούσεων με αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, «μνημόνιο» για τις ΔΕΚΟ, αναδιάρθρωση δημόσιων οργανισμών είναι μόνο λίγοι από τους πονοκέφαλους που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι στενοί συνεργάτες του κ. Γιώργου Παπανδρέου καλούνται να συγκρατήσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και να βάλουν τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση χάνει και το πλεονέκτημα περί πάταξης της διαφθοράς. Σχεδόν, 15 μήνες στην εξουσία δεν έχει καταφέρει να διαλευκάνει τα μεγάλα σκάνδαλα και να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Το γεγονός φαίνεται πως έχει εξοργίσει τον πρωθυπουργό που ζητά άμεσα αποτελέσματα.

Επιχείρηση «μάντρωμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή από το Μαξίμου προς την Ιπποκράτους να μην συγκληθεί κανένα «μεγάλο» όργανο του κόμματος τους επόμενους μήνες όπως εθνικό συμβούλιο, συνέδριο ή συνέδριο νεολαίας. Εκτιμάται ότι αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο για να μην εκδηλωθούν μαζικές διαφωνίες και γκρίνιες από πλευράς στελεχών και ειδικότερα βουλευτών. Πραγματικότητα είναι πάντως ότι η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι έκρυθμη, τα μέλη της σε κάθε κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και την απογοήτευσή τους ενώ όταν δίνεται ευκαιρία, όπως στην περίπτωση Πάγκαλου, δημόσια εκδηλώνουν τον θυμό τους. Η διαχείριση των βουλευτών και στελεχών που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι ένα από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη την στιγμή μάλιστα που αυτοί οι βουλευτές μέρα με την ημέρα πληθαίνουν.

Σενάριο Εκλογών

Στην πολιτική ατζέντα των ημερών έχει «παρεισφρήσει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Μπορεί οι πολιτικοί αναλυτές να μην το αποκλείουν και τα κομματικά στελέχη να το θεωρούν μια «καλή λύση» για να καμφθεί η αμφισβήτηση προς την κυβέρνηση ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού το διαψεύδουν κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του στις 9.01.2011 στον 9.84 το χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Πεδίο συγκρούσεων τα κλειστά επαγγέλματα

Η απελευθέρωση ων κλειστών επαγγελμάτων – πλην φαρμακοποιών-που θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο σύνολό του μετά τις 15 Ιανουαρίου, αποτελεί το βασικό πεδίο συγκρούσεων για την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί, επιθυμία του κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι να σταματήσει το φαινόμενο της κληρονομικότητας αδειών – η συνέχιση του οποίου αποτελεί βασική επιδίωξη όσων αντιμάχονται το άνοιγμα των επαγγελμάτων- και να μην υπάρξει καμία υποχώρηση από τις αρχές που πρέπει να διέπουν την πρόσβαση στα επαγγέλματα.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση φαίνεται μάλιστα πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού ο οποίος στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας για τα κλειστά επαγγέλματα, απόντος του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ουσιαστικά επέκρινε τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοποιούς.

Να σημειωθεί πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπολογίζουν ότι η διαδικασία μέχρι την οριστικοποίηση και τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Στον χρόνο αυτόν υπολογίζουν ακόμη και τις ενδεχόμενες ενστάσεις από επαγγελματικούς κλάδους. Θεωρούν πάντως ότι, σε γενικές γραμμές, το ίδιο το Σύνταγμα δίνει επαρκή κάλυψη στην κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα με ένα μόνο νομοσχέδιο.

«Μνημόνιο» για τις ΔΕΚΟ

Ενας επιπλέον πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η πρακτική εφαρμογή όσων έχουν αποφασιστεί για τις ΔΕΚΟ και κυρίως στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών. Το Μαξίμου, γνωρίζοντας πως δεν αρκούν τα νομοσχέδια για να διασφαλιστεί η πορεία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας με τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ελέγχου, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία όλων των ΔΕΚΟ. Βέβαια είναι σαφές ότι με τα τριμηνιαία τσεκάπ στα οικονομικά των οργανισμών η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο στο μέλλον για επιπλέον περικοπές λειτουργικών δαπανών.

Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έχει σχεδιάσει ένα «μίνι μνημόνιο» για τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο θα αποτελέσει πιλότο για όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου. Θα προβλέπει αυστηρό οικονομικό έλεγχο προκειμένου να διακόπτει κάθε λειτουργία που επιδεινώνει τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και να προλαμβάνει φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

Κάθε τρεις μήνες θα πραγματοποιείται από ορκωτούς λογιστές έλεγχος των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου, και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει απόκλιση θα υποβάλλεται αναθεωρημένο σχέδιο. Παράλληλα θα αξιολογείται η διοίκηση και σε περιπτώσεις μεγάλης αστοχίας θα παύεται. Το «μνημόνιο» αρχικά θα ισχύσει για ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες και ακολούθως θα εφαρμοσθεί σε όλους τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναδιάρθρωση φορολογικών μηχανισμών


Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρχει και η ρύθμιση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αναδιάρθρωση των φορολογικών μηχανισμών. Στον νόμο αυτό πιθανότατα θα περιληφθεί και η ρύθμιση για τον συμψηφισμό ΦΠΑ και οφειλών.

Πόθεν έσχες


Το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανότατα έως το τέλος Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης θα έχει φέρει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής τις προτάσεις της διαεπιστημονικής επιτροπής που δημιουργησε για την αλλάγή του ελέγχου του πόθεν έσχες των βουλευτών και των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων. Οι προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις και από πλευράς της ΝΔ – κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει – και από το ΚΚΕ – αρνείται την κατάργηση κουπονιών - . Βέβαια, συζήτηση θα προκαλέσει και ο αναδρομικός έλεγχος των πόθεν έσχες των νυν βουλευτών – ο έλεγχος των πρώην βουλευτών δεν έχει διευκρινιστεί - αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για κάποιους θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τέλος, στις προτάσεις Ραγκούση θα προβλέπεται τόσο ο περιορισμένος δανεισμός των κομμάτων – ιδιαίτερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – όσο και η δημοσιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο και ο έλεγχος των στοιχείων αυτών από επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Εξεταστικές Επιτροπές

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens. Πάντως, εως σήμερα και παρά τους 12 μήνες έρευνας τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν βρει εκείνους τους πολιτικούς που χρηματίστηκαν από τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού, ωστόσο αυτό δεν τους εμποδίζει να παραπέμψουν την υπόθεση σε προανακριτική έρευνα. Αναλυτικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν και συμφωνούν ως προς τα βασικά σημεία του σκανδάλου, διαφωνούν ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών. Ως εκ τούτου τα δύο κόμματα θα καταθέσουν ξεχωριστό «δια ταύτα» όπου θα καταγράφονται τα ονόματα των πρώην υπουργών για τους οποίους θα ζητείται σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Εως αυτή στη στιγμή τα επιτελεία των δύο κομμάτων κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν μπαίνουν στο παιχνίδι διαρροής ονομάτων ενώ όσο και αν Μαξίμου και Ρηγίλλης διατείνονται πως δεν θα παρέμβουν στην κατάρτιση της λίστας με τους παραπεφθέντες υπουργούς κατι τέτοιο πρέπει να θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Παράλληλα με την προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens που από ότι φαίνεται θα συσταθεί τους επόμενους μήνες εκκρεμεί και αυτή για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Να θυμίσουμε πως το πόρισμα της εξεταστικής που διερευνούσε το συγκεκριμένο σκάνδαλο κατέληξε στην παραπομπή των κ.κ. Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα. Ερωτηματικό μπαίνει ως προς την προαναγγελθείσα εξεταστική για την οικονομία από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερες δηλώσεις του έδειξε να επιθυμεί την διαλεύκανση του σκανδάλου των «greek statistics» αν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει δημόσια την αντίρρησή τους.

Πάντως, η κυβέρνηση και παρά τις αρχικές υποσχέσεις δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει το περι δικαίου αίσθημα των πολιτών. Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να θεωρεί πως το πολιτικό σύστημα παρέχει «προκλητική προστασία» σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή δεν ελέγχει ουσιαστικά εκείνους που τα τελευταία χρόνια αύξησαν υπερβολικά τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει πέσει στην αντίληψη του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες αυστηρούς ελέγχους, κυρώσεις ακόμα και δήμευση περιουσιών. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Καπελέρης έχει συγκεντρώσει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για πέντε πρώην υπουργούς και βουλευτές. Ενας εξ αυτών, γνωστός πολιτικός που αγόρασε σπίτι σε πανάκριβη ιστορική περιοχή της Αθήνας.

Read more...

“Ψαλίδι” στο ΕΚΑΣ αλλά και εκπτώσεις στις εισφορές

Έρχεται νόμος για αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας με...


http://img.protothema.gr/
Εισοδηματικά κριτήρια, για εισοδήματα από άλλες πηγές, καθιερώνονται στο εξής για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, μετά τη διαπίστωση ότι περίπου 10.000 δικαιούχοι του επιδόματος, όχι μόνο δεν ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά ήταν και μέτοχοι σε εταιρίες.

Στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προβλέπεται πλαφόν και για εισοδήματα από άλλες πηγές όπως τα ενοίκια, τα αγροτικά εισοδήματα αλλά και τη συμμετοχή σε εταιρίες.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και η χορήγηση σταδιακής έκπτωσης 25% έως το 2012 στις ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς εργοδότες, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της κάρτας εργασίας.

Επιπλέον, μεταβατική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας, όσοι κλείνουν 35ετία στο τέλος του 2010. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων - σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο - θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2012, με 37 χρόνια και να γλιτώσει τη 40ετία που επέβαλε το Μνημόνιο.

Επίσης, θα χορηγείται υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη σε όλα τα ταμεία ίση έως και με το 90% της σε δύο - τρεις μήνες μετά την αίτηση του εργαζόμενου για συνταξιοδότηση. Το πρόβλημα των καθυστερήσεων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να απαιτούνται από 4 μήνες έως ένα έτος για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης και έως 2 χρόνια για τη χορήγηση των επικουρικών (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΚ).

Στις περιπτώσεις διαδοχικής σύνταξης, η οδύσσεια του ασφαλισμένου μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια. Ειδικά για την Αττική, σχεδιάζεται η δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις όπου εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα ελέγχουν τα στοιχεία για να διαπιστώνουν αν ο ασφαλισμένος έχει τις προϋποθέσεις για την απονομή της σύνταξης.

Στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ θα περιληφθούν και επιμέρους ασφαλιστικές ρυθμίσεις που εκκρεμούσαν.

Ειδικότερα:

- Χορηγείται η διαφορά του επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται περίπου 2000 εποχικοί συμβασιούχοι που απολύθηκαν από την πρώην Ολυμπιακή. Οι συμβασιούχοι, με τη ρύθμιση, θα εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ από 1000-4.000 ευρώ.

- Προβλέπεται αυστηρός διαχωρισμός των προϋποθέσεων ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ των ξενοδόχων ή ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίών που δηλώνουν έδρα της επιχείρησής τους πόλη κάτω των 2000 κατοίκων. Εως τώρα, επαγγελματίες με πανελλαδική δραστηριότητα δήλωναν ώς έδρα της επιχείρησής τους μια μικρή πόλη ώστε να έχουν το δικαίωμα να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ αντί στον ΟΑΕΕ και να καταβάλουν σχεδόν τα μισά ασφάλιστρα με αποτέλεσμα το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να καταγράφει σοβαρές απώλειες. Στο εξής, όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από 5 δωμάτια, θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

- Ικανοποιείται το αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών που ζητούσαν αναβάθμιση της σύνταξής τους από την 3η στην 5η κατηγορία και σταδιακή αύξηση του ποσού έως και 30%.

- Τέλος, με το σχέδιο νόμου θα δίνεται το δικαίωμα εξαγοράς ασφαλιστικού χρόνου για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Read more...

Αγωνία στο “κόκκινο” για το επιτόκιο στα έντοκα!

Μας έλειψε, βάσει ...Τρόικας, 1 δισ. πέρσι και ...


http://img.protothema.gr/
Τρίτη και ... 13 ίσως αποδειχτεί τελικά σήμερα, εάν η χώρα δε μπορέσει να δανειστεί με επιτόκιο κοντά στο 5%, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων που διεξάγεται το πρωί της Τρίτης. Το ελληνικό Δημόσιο αναζητεί 1,5 δισ. ευρώ και το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου είναι το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 5%, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 4,82%.

Τα μηνύματα πάντως είναι κάτι παραπάνω από απειλητικά αφού, με βάση τις διαθέσεις των αγορών, η Ελλάδα γύρισε στην ...προ Μνημονίου εποχή. Τα επιτόκια τη Δευτέρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ακόμα και αυτά πριν προσφύγουμε στην Τρόικα για δανεικά. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσεις, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των κερδοσκόπων, στο "παρά ένα" της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ποντάρουν πολλά στα σωρευμένα προβλήματα και τις δανειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης.

Από νωρίς το πρωί εχθές τα spreads των ελληνικών ομολόγων έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων, επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονταν επί μισή ώρα. Έντονη ήταν η πίεση και στα ασφάλιστρα κινδύνου. Από την αρχή της ημέρας βρέθηκαν στις 1.060 μονάδες βάσης, καθιστώντας τη χώρα μας ... πρώτη «υποψήφια» για χρεοκοπία.

Το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς: Στις Βρυξέλες η ευρωπαϊκή πλευρά της Τρόικα αποφασίζει για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης περιμένουν, με το δάχτυλο στην σκανδάλη τη νέα προσπάθεια δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, αλλά και της Ισπανίας. Και όλοι φοβούνται -αλλά σχεδόν προεξοφλούν και περιμένουν- την είσοδο της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης.

Βάσει του Μνημονίου πάντως το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να βγαίνει κάθε μήνα στις αγορές με εκδόσεις γραμματίων. Μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να αποπληρωθούν -με δανεικά και ταμειακά διαθέσιμα- ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Και ...οσμή νέων μέτρων

Την ίδια στιγμή, Τρόικα και κυβέρνηση "κάνουν ταμείο" για το 2010, που είναι και η αφετηρία των μέτρων του 2011. Μπορεί το υπουργείο Oικονομικών να ...πανηγυρίζει για το ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να βρίσκεται 1 δισ. χαμηλότερα από ό,τι υπολόγιζε, η σύγκριση όμως του τι πετύχαμε με το τι ζητά το μνημόνιο, δείχνει μεγάλες αποκλίσεις που μπορεί να μεταφραστούν σε νέα μέτρα το 2011

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για το 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

* μειώθηκε στα 19,6 δισ. ευρώ

* χαμηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο που είχε τεθεί στα 20,6 δισ.

* σύμφωνα με το Μνημόνιο όμως, το έλλειμμα θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 18,6 δισ., δηλαδή 1 δισ. χαμηλότερα

Και όλα αυτά με ανοιχτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των μεγαλοφειλετών που φθάνουν τα 24 δισ. ευρώ.

Αγκάθι στον προϋπολογισμό παραμένει και η είσπραξη του ΦΠΑ

* με τα έσοδα να φθάνουν το 2010 στα 17,3 δισ.

* κοντά δηλαδή στον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού,

* μακριά όμως από τα 19 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο.

Αστοχίες καταγράφονται και στις δημόσιες δαπάνες. Παρά τα σκληρά μέτρα στο δημόσιο...

* οι συνολικές δαπάνες του 2010 περιορίστηκαν στα 65,3 δισ.

* έναντι αναθεωρημένου στόχου 66,4 δισ. στον προϋπολογισμό

* και του ακόμη μεγαλύτερου στόχου 67,8 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο

Το 2011 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 14,3 δισ. ευρώ για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.
Read more...

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ : "Η ΝΤΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ"


Την ευκαιρία να βγάλει όλα τα απωθημένα του απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως τη Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε πριν από λίγο ο Ν. Χατζηνικολάου στον πρώην υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στον Real fm. Ο Κεφαλογιάννης κατηγόρησε...
την πρόεδρο της ΔΗΣΥ ότι στηρίζει την κυβέρνηση και ότι δεν ενδιαφέρεται για την ενότητα της κεντροδεξιάς. Από πολύ παλιά τα απωθημένα, απολύτως δικαιολογημένα όμως έτσι όπως συμπεριφέρεται σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη...
Read more...

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ


Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα...


Οι δικηγόροι αντιτάσσονται κυρίως στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, αντιπροτείνοντας το γερμανικό μοντέλο, το οποίο καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.

Επίσης αντίθετοι είναι με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών.

Τις παραπάνω «κόκκινες γραμμές» θα θέσουν και στη δεύτερη νέα συνάντησή τους με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που ορίστηκε για τις 13 Ιανουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα οι δικηγόροι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας αν η κυβέρνηση επιμείνει στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης μετέφερε στους δικηγόρους τις θέσεις του μνημονίου, αλλά και της Κυβέρνησης σε όλα τα «καυτά» για το δικηγορικό σώμα θέματα, χωρίς να λάβει ο ίδιος θέση.

Πάντως, όπως έλεγαν οι πρόεδροι της συντονιστικής επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που απασχολούν τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ως δικηγόρος Θεσσαλονίκης, αλλά βρίσκεται κάτω από τις πιέσεις του ΔΝΤ και του συναδέλφου του υπουργού Οικονομικών.

Οι δικηγόροι αντιτάχθηκαν στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των ασφαλιστικών τους Ταμείων και των Συλλόγων τους, αλλά και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό πρότειναν να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καστανίδης έχει ταχθεί δημοσίως όχι μόνον υπέρ της διασφάλισης των ελάχιστων αμοιβών, αλλά και υπέρ της ποσοτικής αύξησης και της οριζόντιας επέκτασής τους στο σύνολο των νομικών υπηρεσιών, καθώς εξασφαλίζει φορολογικά έσοδα για το κράτος στην πηγή, αλλά και σταθερά έσοδα για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δικηγόροι και στην κατάργηση της διάταξης του Κώδικά τους, που απαγορεύει και τιμωρεί ως πειθαρχικό αδίκημα τη διαφήμιση, όπως αντίθετοι είναι και στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών (που μπορούν οι δικηγόροι να παρασταθούν).

Στον υπουργό Δικαιοσύνης τονίστηκε ότι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Παράλληλα, οι δικηγόροι επισήμαναν στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι αν η Κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και ειδικά για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, τότε θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι δικηγόροι μετά τη σύσκεψη ανέφεραν «δεν θέτουμε εμείς θέμα αλλαγών, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης» και προσέθεσαν: «εμείς παραμένουμε σταθεροί σε όσα ορίζει ο Κώδικας περί Δικηγόρων».

Άλλοι είπαν ότι «η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης θα σημάνει την αρχή του τέλους για τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα ασφαλιστικά Ταμεία».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και το όλο θέμα του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι σε εκκρεμότητα».

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι εκτιμούν ότι περί το τέλος της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα τους γνωστοποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, θα συγκληθεί στην Αθήνα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις της.

Read more...

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ, ΦΠΑ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εντολή στους εφόρους να τελειώνουν µε την περαίωση, να αρχίσουν ελέγχους µε συγκεκριµένα κριτήρια σε όσους δεν µπήκαν στη ρύθµιση και να καλέσουν όσους δεν υπέβαλαν ΦΠΑ τον Δεκέµβριο να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, θα...
δώσει σήµερα ο υφυπουργός Οικονοµικών Δηµήτρης Κουσελάς.

Σε σύσκεψη που θαέχει µε τους προϊσταµένους των 27 µεγαλύτερων εφοριών, που αντιπροσωπεύουν το 70% των συνολικών εισπράξεων του ∆ηµοσίου, θα τεθούνµηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδωνσε καθεµία από αυτές.

Τέσσερις προτεραιότητες θα θέσει, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο υφυπουργόςστους εφόρους, µε πρώτη αυτήν της περαίωσης. Μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι ∆ΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και να έχουν ταχυδροµήσει τα σηµειώµατα περαίωσης στους φορολογουµένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του 2010 Η προθεσµία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου, εισπράχθηκαν ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ και βεβαιώθηκαν φόροι άνω των 2 δισ. ευρώ.

∆εύτερο µέληµα για τουςεφόρους θα είναι ο έλεγχος όσωνέχει προκύψει µέσωτων διασταυρώσεων που έγιναν ότι δενείχαν καταβάλει το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Πολλοί ήταν αυτοί που δεν υπέβαλαν δήλωση όταν ήταν σε ισχύ ο ΦΜΑΠ και εντοπίστηκαν στη συνέχεια, το 2008, από την υποχρεωτική υποβολή του Ε9, στο πλαίσιο εφαρµογής του νέου µέτρου για την καταβολή του ΕΤΑΚ.

Για τον ΦΠΑ
Το τρίτο µέτωπο είναι οι προσωρινοί έλεγχοι για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Εχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί επιχειρηµατίες προτίµησαν να µηναποδώσουν ΦΠΑτον ∆εκέµβριο, προκειµένου νατακτοποιήσουν ταποσά της περαίωσης. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από αυτούς και όσοι εντοπίζονταινα έχουν εκκρεµότητες µε τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε µέσα σε πέντε ηµέρες να επισκεφθούν τη ∆ΟΥ και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις, αλλά και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν µε τις προσαυξήσεις.

Για την περαίωση
Το τέταρτο µέτωποαφορά τους τακτικούς ελέγχους τόσογιαόσουςδενθέλησαν να ενταχθούν στην περαίωση όσο και για όσους εξαιρέθηκαν απόαυτήν.Στην πρώτη κατηγορία, ηΕφορία θαπροχωρήσεισε δειγµατοληπτικούς ελέγχουςµε συγκεκριµένακριτήρια κινδύνου, δηλαδή θα ξεκινήσει από όσους οι δηλώσεις εισοδήµατος παρουσιάζουν «δυσαρµονία» µε την ακίνητη περιουσία που εµφανίζουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µετζίρο άνωτων 20 εκατ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που έχουν στην κατοχήτους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Read more...

ΝΔ : ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Τερζής
(από την Καθημερινή)
Πανστρατιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον μηχανισμό του κόμματος κήρυξε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, προχωρώντας στον πρώτο, επί των ημερών του, γαλάζιο ανασχηματισμό. Στο νέο σχήμα συμμετέχει σχεδόν το...
«όλον» της Νέας Δημοκρατίας, αφού 70 από τα 86 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέχουν πλέον θέσεις ευθύνης, είτε στους τομείς είτε στις γραμματείες του κόμματος.
Δημιουργώντας αυτό το πολυπληθές σχήμα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί αφενός την πλήρη κινητοποίηση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ανοιχτό πάντοτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα «κλείνει» κάθε περιθώριο κριτικής περί αποκλεισμών, καθώς στο σχήμα συμμετέχουν στελέχη που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια της κ. Ντόρας Μπακογιάννη κατά την εσωκομματική αναμέτρηση του 2009. Ως εκ τούτου, μειώνει και τις φυγόκεντρες τάσεις προς το κόμμα της τελευταίας.
Με τα φώτα να στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στο νέο εκπρόσωπο του κόμματος, τον δημοσιογράφο Γιάννη Μιχελάκη, στις υπόλοιπες επιλογές του κ. Σαμαρά κυριάρχησε το στοιχείο του «μη αποκλεισμού» και του περιορισμού των όποιων αντιδράσεων, αλλά και η παροχή της δυνατότητας να «δοκιμασθούν» παλαιά και νέα στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχήμα των τομεαρχών που αριθμούσε μαζί με τους αντιπροέδρους 25 μέλη, φθάνει πλέον στα 70 μέλη, κοινοβουλευτικά και μη. Ως εκ τούτου οι αποχωρήσεις περιορίστηκαν σε μόλις τρεις (Μ. Σαλμάς, Κ. Κουκοδήμος, Μιχ. Χαλκίδης), ενώ στον μέχρι πρότινος τομεάρχη Τ. Νεράτζη ανατέθηκε η διαμόρφωση της γαλάζιας πρότασης για τον εκλογικό νόμο.
Κρίσιμο στοίχημα πλέον αποτελεί η λειτουργικότητα και ο συντονισμός του νέου πολυπρόσωπου σχήματος. Μόνον στον τομέα οικονομίας, τον κ. Αντ. Σαμαρά επικουρούν ως αναπληρωτές δύο βουλευτές (Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης), ο Ν. Μηταράκης, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να ενισχυθεί ο τομέας και με τρία στελέχη της «αγοράς» τους Π. Καρέλα, Γ. Κασσιμάτη και Β. Κορκίδη, που δεν αποκλείεται να προαλείφονται και για κάθοδο στον πολιτικό στίβο.
Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα σχήμα «πιο συμμετοχικό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και πιο λειτουργικό για το κόμμα. Με διακριτούς ρόλους, αλλά και με συμπληρωματικότητα μεταξύ μας». Για το νέο σχήμα, σημείωσε, ότι «δεν διαχωρίζει τα στελέχη μας σε “παλαιά” και “νέα”. Αξιοποιεί όλες τις εφεδρείες της παράταξης και αλλάζει όσα την πλήγωσαν». Παράλληλα, έθεσε ευθέως το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αρνείται τη λογική του ώριμου φρούτου. «Υπηρετώ τη λογική των αναγκαίων ανατροπών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη φθάσει στα μισά ή πέρα από τα μισά της διαδρομής που θα τη φέρει ξανά στην εξουσία. «Αυτή την κρίσιμη απόσταση που θα επισφραγίσει την τελική μας νίκη, πρέπει να τη διανύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ξεπερνώντας ο καθένας μας τον εαυτό του».
«Για να φτάσει η Ν.Δ. στα μισά ή πέρα από τα μισά, όπως αναφέρει ο αρχηγός της, θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε ως κυβέρνηση στη χώρα, να αποκτήσει υπευθυνότητα και σαφείς θέσεις», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Η Ν.Δ. δεν έχει πρόβλημα προσώπων αλλά πολιτικής, σχολίαζαν στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Read more...

Κοντά σε συμφωνία με το Κατάρ

Υπό άκρα μυστικότητα διεξάγονται οι συνομιλίες με το αραβικό εμιράτο। Πιθανόν και σήμερα οι ανακοινώσεις, εφόσον επέλθει συμφωνία, για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση, που θα αφορά το Ελληνικό και πέντε ακόμη περιοχές εκτός Αττικής

Σπάει σήμερα η... «κατάρα» του Ελληνικού. Αν όλα πάνε καλά στις τελικές διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, που διεξάγονται υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία «για το Ελληνικό και όχι μόνο» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό
Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό

Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα την εποχή του μνημονίου και θα αφορά ακόμη πέντε περιοχές εκτός λεκανοπεδίου και Αττικής.

Κοντά σε συμφωνία με το Κατάρ

Το παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών ήταν οργιώδες τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε κατά την εορταστική περίοδο. Με απόλυτη μυστικότητα βρέθηκαν στην Αθήνα αξιωματούχοι του επενδυτικού ομίλου του αραβικού εμιράτου, ενώ και κυβερνητικά στελέχη συμμετείχαν σε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Προκειμένου, μάλιστα, να παρακαμφθεί η... διαύγεια, υπήρξε συμφωνία ορισμένα ταξίδια να γίνουν με ιδιωτικές δαπάνες των συμμετεχόντων και άλλα να περάσουν στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχουν δοθεί τα χέρια.

Προσεκτικοί χειρισμοί
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «φιάσκο» με το Αστακό και γι' αυτό μεγάλο τμήμα της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα αποτέλεσε ο επικοινωνιακός χειρισμός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και η ανακοίνωση να γίνει με μια λιτή κυβερνητική ανακοίνωση, συν ίσως κάποια φωτογραφία ή λίγα πλάνα από την υπογραφή. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση και νέας συμφωνίας με αραβικά κεφάλαια για την οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και θεματικών πάρκων.

Οι στόχος του όλου προγράμματος είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Σήμερα το τουριστικό κύμα έχει ως προορισμούς πέντε νησιά, για πέντε μήνες, από δύο χώρες.

«Θέλουμε να φέρουμε τουρίστες στην Αθήνα, να ενισχύσουμε τη Θεσσαλονίκη και να βάλουμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και άλλους προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία και ο Ολυμπος» λένε χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη που συμμετέχουν στις παρασκηνιακές διεργασίες.

Σύσκεψη
Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για ενεργειακές επενδύσεις που «παίζουν» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από νέες γεωτρήσεις και αγωγούς μέχρι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η κυβέρνηση συζητά, ακόμη, τον φωτισμό των πόλεων με συστήματα φωτοβολταϊκών, που θα τοποθετηθούν στις κολόνες της ΔΕΗ!

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στον τομέα της καθαρής ενέργειας, εξοικονομώντας και δισ. ευρώ που χρειάζεται το Δημόσιο για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων.

Γιάννης Αντύπας

ethnos.gr
Read more...

Θρίλερ με τον Πάγκαλο

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον «άδειαζε» παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν στο Κατάρ σε κυβερνητική αποστολή

Ενα πολυδαίδαλο παρασκήνιο έντονων κυβερνητικών διεργασιών κρύβεται πίσω από τη χθεσινή «επάνοδο» του κυβερνητικού εκπροσώπου στην υπενθύμιση των σαφών αποστάσεων από την «καταιγίδα» των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου.

Και ενώ οι 15 απαντήσεις που αναγκάστηκε να δώσει χθες σε αντίστοιχο αριθμό ερωτήσεων ο Γ. Πεταλωτής έδειχναν διάθεση πλήρους αποδοκιμασίας προσωπικών απόψεων του κ. Πάγκαλου (π.χ. για τον διορισμό κάποιου «κοπρίτη» στο Δημόσιο), στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου «ακροβατούσε» μεταξύ της απόφασης να αποτραβήξει την «εικόνα» της κυβέρνησης από τις αιχμηρές δηλώσεις και της «μυστικής» αποστολής του αντιπροέδρου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η «καταιγίδα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου εξακολουθεί να προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο
Η «καταιγίδα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου εξακολουθεί να προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο

Τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάτο αν οι αιχμηρές δηλώσεις εκφράζουν ή χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και απαντούσε ορθά-κοφτά ότι «χαρακτηρίζουν αυτόν που κάνει τις δηλώσεις», ο κ. Πάγκαλος, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, βρισκόταν στο «μακρινό» Κατάρ (μαζί με τον υφυπ. Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη) για την προώθηση της συνεργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα που δεν αφορούν όμως το Ελληνικό.

Το αντιφατικό τοπίο με το «άδειασμα» από τη μια του «τρόπου έκφρασης του Θ. Πάγκαλου, όχι όμως για κυβερνητικά θέματα», και την προσπάθεια από την άλλη να κρατήσει ψηλά το νήμα για τη δημιουργία ασφαλών προϋποθέσεων για κυβερνητικά άλματα λέγεται ότι ίσως και σήμερα θα «ερμηνευτεί» με επίσημες ανακοινώσεις, που ενδεχομένως θα υποβαθμίσουν προσωρινά τις αντιδράσεις από τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου.

Την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Πάγκαλου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας Π. Μπεγλίτης, ενώ καυστική κατά του αντιπροέδρου ήταν ανακοίνωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» της οποίας ηγείται ο Γ. Παναγ
Την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Πάγκαλου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας Π. Μπεγλίτης, ενώ καυστική κατά του αντιπροέδρου ήταν ανακοίνωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» της οποίας ηγείται ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

Ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο η αναστάτωση, η αμηχανία και ο έντονος προβληματισμός από τις «ενστάσεις», ακόμη και από υπουργούς, υφίστανται και προτρέπουν το Μαξίμου στην αποστολή σαφών μηνυμάτων. Αυτό επιχείρησε να κάνει χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως συνάδελφοί του υπουργοί ομολογούν ότι φράσεις του οδήγησαν σε συμπεράσματα για ακραίες λύσεις, που δεν απέκλειαν ακόμη και την «παραίτηση» του αντιπροέδρου.

Αναζητούν διέξοδο
Το ένα σενάριο διαδεχόταν το άλλο και σε λίγα λεπτά οι επισημάνσεις του κ. Πεταλωτή έκαναν πολλούς κύκλους σχολιασμού, αλλά από το Μαξίμου φρόντισαν να ρίξουν τους τόνους και να αναδείξουν την τεράστια σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης του κρίσιμου κυβερνητικού έργου.

«Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με τον δικό του τρόπο κάποιες απόψεις. Υπάρχουν όμως θεσμικά εκφρασμένες όχι μόνο απόψεις, αλλά και η πρακτική της κυβέρνησης για το πώς βλέπει τον δημόσιο τομέα, πώς βλέπει τις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη» τόνισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι κάθε άλλη συζήτηση αδικεί τη δημόσια συζήτηση για την πορεία της χώρας. Είναι γεγονός ότι στο Μαξίμου δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον χειρισμό του θέματος που τους ταλανίζει τις τελευταίες μέρες, αλλά αναζητούν τρόπο «διαφυγής» και αντιμετώπισης των αρνητικών μηνυμάτων από οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, τον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου άλλωστε επιχειρούν μεγάλες τομές.

«Οσο ο πρωθυπουργός δεν έχει πει την τελευταία λέξη, δεν μπορούμε να στοιχηματίσουμε για τη συνέχεια» υπογραμμίζει έμπειρος συνεργάτης του, υποστηρίζοντας πάντως ότι καλό θα ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις των κυβερνητικών να μην προκαλούν, αλλά να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων και στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης. Κάποιοι υπουργοί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις προέβλεπαν ότι η πιθανή «παραίτηση» του κ. Πάγκαλου αποτελεί ανοιχτό κεφάλαιο και σχετικές αλλαγές μέχρι τον ανασχηματισμό, όποτε κι αν γίνει.

Βέβαια, το πρωθυπουργικό επιτελείο «έκλεινε» αποφασιστικά κάθε ενδεχόμενο «αρνητικής δημοσιότητας» εφεξής και «επέστρεφε» στη συλλογική ευθύνη για το ξεπέρασμα της κρίσης με μεταρρυθμίσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες, στην οικονομία και στους άλλους τομείς. Ο κ. Θ. Πάγκαλος, εν τω μεταξύ, από το Κατάρ διευκρίνιζε στους συνομιλητές του ότι στόχος του είναι το «ξεκλείδωμα» αποφάσεων που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της κυβερνητικής πορείας και την υπέρβαση της κρίσης.

Παρεμβάσεις από υπουργούς και στελέχη
Βολές για τη «ρητορική» και τους χαρακτηρισμούς

Είτε δημοσίως, είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ενόχλησή τους για τη «ρητορική» του αντιπροέδρου και ζητούν την περαίωση των... παρενοχλήσεων του κυβερνητικού έργου.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του για τις κατά καιρούς δηλώσεις του αντιπροέδρου. Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε πρόσφατες «αιχμές» του κ. Πάγκαλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις και πρόσθεσε επίσης: «Δεν με βρίσκει σύμφωνο και αισθητικά ο χαρακτηρισμός «κοπρίτες»». Κατά τον κ. Μπεγλίτη, ο καταγγελτικός λόγος δεν συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να γίνουν παραγωγικοί οι εργαζόμενοι. «Θα ήταν άδικο ορισμένες δηλώσεις να σκιάσουν μια συλλογική προσπάθεια», κατέληξε.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αποδοκίμασε τις δηλώσεις Παγκάλου η Αριστερή Πρωτοβουλία (σ.σ.: με επικεφαλής τον Γ. Παναγιωτακόπουλο). Σε ανακοίνωσή της «καταδικάζονται» οι «ανοίκειοι χαρακτηρισμοί που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιτών, την ώρα που ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος αποτελούν την καθημερινή συνθήκη του ελληνικού λαού». Η Αριστερή Πρωτοβουλία συνεχίζει, υποστηρίζοντας για τον «υπουργό του φιάσκου των Ιμίων», ότι «η αισθητική διάσταση των λόγων του αντανακλά τις αντιλήψεις του περί πολιτικής, όπου ως φεουδάρχης καθυβρίζει τους υπηκόους του για να τους έχει υποταγμένους». Τέλος, καλεί τον Γ. Παπανδρέου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γιατί «οι προκλήσεις έχουν και τα όριά τους και στο τέλος συμπαρασύρουν όσους τις ανέχονται», ενώ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες».

Φώφη Γιωτάκη

Θ. Πάγκαλος
Διαμηνύει πως δεν θα δώσει συνέχεια

Eνα απίστευτο μπλέξιμο, που θυμίζει περισσότερο τρικυμία στο ποτήρι (σ.σ. το οποίο όμως κινδυνεύει να σπάσει), στήθηκε γύρω από τον σχολιασμό των δηλώσεων Πάγκαλου από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην αντιπροεδρία πιστεύουν πως πίσω από τις εναντίον του επιθέσεις κρύβεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «ο οποίος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον διορισμό του Θόδωρου». Οποια κι αν είναι η αλήθεια, στο παρασκήνιο ο Θ. Πάγκαλος διαμηνύει πως δεν θα δώσει συνέχεια, γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Αλλαγές
«Είμαι αντιπρόεδρος, δεν έχω ανταγωνισμούς με υπουργούς και δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα παιχνίδια» είναι μια φράση που του αποδίδεται από συνεργάτες του. Η ουσία, όμως, είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη εξουσίας, που γεννά «ευκαιρίες» για συγκρούσεις κορυφής. Μπορεί το συντονιστικό να κέρδισε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά πολλά στελέχη που ένιωσαν να παραγκωνίζονται από την αναβάθμιση Ραγκούση και τη διατήρηση ενός ισχυρού Πάγκαλου επιμένουν να ζητούν αλλαγές.

ethnos.gr
Read more...

Προσωρινή σύνταξη εξπρές Θα χορηγείται από το ΙΚΑ και θα αντιστοιχεί στο 80% - 90% της οριστικής

Οικονοµική ανάσα στους υποψήφιους συνταξιούχους επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Εργασίας, καθιστώντας υποχρεωτική τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία.

Οι απλές συντάξεις του ΙΚΑαπονέµονται σε 8 - 10 µήνες, ενώ για συντάξεις µε διαδοχική ασφάλιση το διάστηµα µπορεί να ξεπεράσει ακόµη και τους 18 µήνες!Μεγάλος είναι οχρόνος αναµονής και στα άλλα Ταµεία. Η προσωρινή σύνταξη θα διευκολύνει τον ασφαλισµένο ώστε να µη µένει για πολύ καιρό χωρίς εισόδηµα, µέχρις ότου γίνει η οριστική απονοµή της σύνταξης που δικαιούται και θα του καταβάλλεται µέσα σε ένα µήνα. Σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουµάνη έπειτα και από σχετική πρόταση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, µε στόχο να µειωθεί ο χρόνοςαπονοµής των συντάξεων και να αποσυµφορηθούν οι υπηρεσίες του Ιδρύµατος.

Η προσωρινή σύνταξη θα ανέρχεται στο 80%-90% της οριστικής σύνταξηςκαι θα χορηγείται µέχρις ότου απονεµηθεί ητελική σύνταξη οπότε θα γίνεται η εκκαθάριση και θα αποδίδονται τα επιπλέον ποσά στον συνταξιούχο. Σηµειώνεται ότι νοµοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπάρχειήδη, λειτουργεί όµως σε εκούσια βάση, δηλαδή απαιτείται αίτηση του ασφαλισµένου προκειµένου να απονεµηθεί η προσωρινή σύνταξη. Ο κ. Κουτρουµάνης επισήµανε ότι «όλες οι βελτιώσεις θα γίνουν µέσα σε δυόµισι µήνες ώστε µετά να γίνειη κατάλληλη επεξεργασία και να µην υπάρχει καθυστέρηση και στην κύρια σύνταξη» και συµπλήρωσε ότι η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα Ταµεία, και για τη διαδοχική ασφάλιση. Αναµονή έως και 18 µήνες
Τονίζεται ότι σχετικήπρόταση είχε υποβάλειστην ηγεσίατου υπουργείου Εργασίας η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ). Οπως σηµειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος, «στον τοµέα των συντάξεων, παράτις τεράστιες προσπάθειες απόπλευράς του προσωπικού, οι απλές συντάξεις του ΙΚΑσήµερα, έχουν φτάσει στοσηµείο να απονέµονται σε8 - 10 µήνες, ενώ για συντάξεις µε διαδοχική ασφάλιση µπορεί να ξεπεράσουµε και τους 18 µήνες. Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ που περιµένουν να πάρουν µια πενιχρή σύνταξη (το 70% των συντάξεων του ΙΚΑ είναι κάτω από 700 ευρώ) ύστερα από κόπους µιας ολόκληρης ζωής πληρώνοντας συνεπέστατα κάθε µήνα τις υπέρογκες εισφορές τους, οδηγούνται σε οικονοµικό αδιέξοδο, προσφεύγουνστον δανεισµό για να επιβιώσουν και καταλήγουν σε οικονοµικό καιηθικό εξευτελισµό στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής».

Από την πλευρά της, η γενική γραµµατέας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ιωάννα Τσιαπαρίκου θεωρεί ότι το µέτρο τηςυποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης αποτελεί την πλέον ενδεδειγµένη λύση στο πρόβληµα της καθυστέρησης αφούαπονέµεται εύκολα και πρακτικά, ύστεραφυσικά απόέλεγχο των προϋποθέσεων κάθευποψήφιου συνταξιούχου.

Κάθε συνταξιούχος θαλαµβάνει ένα ποσό έναντι,το οποίο θα του επιτρέπει να διαβιώνει αξιοπρεπώς µέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απονοµής της οριστικής σύνταξης। Παράλληλα το ΙΚΑ θα αποσυµφορηθεί από τη διαρκή πίεση του κοινού γιαενηµέρωση καιπληροφορίες για την πορεία της σύνταξης.
tanea.gr/
Read more...

Ξαναρίχνει τις μπάρες ο Γκλέτσος στην Πελασγία Παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λαμίας

Νέα κινητοποίηση στα διόδια της Πελασγίας
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί στα διόδια της Πελασγίας, προκειμένου να ξηλώσει ξανά τις προστατευτικές μπάρες που επανατοποθετήθηκαν στα διόδια.

Ο κ.Γκλέτσος παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λαμίας, όταν χθες με τη βοήθεια συνεργείων του δήμου γκρέμισε τις προστατευτικές μπάρες των διοδίων, δημιουργώντας παράπλευρο δρόμο, ώστε οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας να έχουν ελεύθερη διέλευση χωρίς να πληρώνουν.

Ωστόσο, οι μπάρες επανατοποθετήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί από νωρίς σήμερα το πρωί νέα κινητοποίηση στην περιοχή.

«Την πρωί στις 8:00 θα είμαι πάλι εκεί έχοντας κατοίκους στο πλευρό μου», τόνισε ο δήμαρχος Στυλίδας σχολιάζοντας την είδηση της παραπομπής του στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λαμίας.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα online, η εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της εθνικής οδού έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα κάνει πλέον δεκτές τις κάρτες ελεύθερης διέλευσης που είχε παραχωρήσει- και η ισχύς των οποίων έληξε χθες, Δευτέρα. Η αντίδραση του κ.Γκλέτσου είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λαμίας και την παραπομπή του στο Τριμελές Εφετείο.

«Μας κοροϊδεύουν» σημειώνει ο κ. Γκλέτσος, επισημαίνοντας ότι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επικαλούνται για τη διάνοιξη δρόμων την ανάγκη απαλλοτριώσεων αλλά και το υπέρογκο κόστος τους.

«Πήγαμε με συνεργεία του δήμου και εντοπίσαμε ήδη έτοιμους, δημοτικούς δρόμους·εμείς απλώς βγάλαμε τους πασσάλους» προσθέτει ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι το σημείο των διοδίων βρίσκεται στη μέση του δήμου, ως εκ τούτου η υπόθεση αυτή αφορά περίπου 3.000 ανθρώπους.

«Δεν μπορεί ο φτωχός αγρότης που διανύει ακόμη και 10-20 φορές την ίδια απόσταση για να πάει στο λιοτρίβι του να πληρώνει κάθε φορά 2,60 ευρώ», τονίζει ο Απόστολος Γκλέτσος.
tanea.gr
Read more...

Στον Κάρολο Παπούλια ο Πρωθυπουργός

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επισκέψεων σε Γαλλία και Τουρκία



Ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου σε παλαιότερη συνάντηση τους - Φωτο αρχείου

Στη μία μετά το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών του στη Γαλλία και την Τουρκία. Το απόγευμα συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή εντός του μήνα.

Αύριο Τετάρτη, ο Κάρολος Παπούλιας θα υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Η συνάντηση θα γίνειν στις 13:30.


Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για όλα τα τρέχοντα θέματα. Στο επίκεντρο της συνάντησης η οικονομία και οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του κατά το πρόσφατο ταξίδι του, στο Ερζερούμ.


Το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Δημήτρη Δρούτσα. Στην ατζέντα του Συμβουλίου, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και οι εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο κ।Πεταλωτής, ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή, όπου -όπως είπε- ο Πρωθυπουργός θα κάνει με τον «ευκρινέστερο και αναλυτικότερο» τρόπο ενημέρωση για τα εθνικά θέματα.

tanea.gr

Read more...

Ωράριο, Κυριακές στο τραπέζι Οι έµποροι θέτουν θέµα αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς

Αλλαγές στο ωράριο των καταστηµάτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, άνοιγµά τους περισσότερες από µία Κυριακές τον χρόνο και νέο καθεστώς προσφορών και εκπτώσεων θα θέσει προς συζήτηση στους κοινωνικούς εταίρους και στην κυβέρνηση η Εθνική Συνοµοσπονδία Ελληνικού Εµπορίου.

Συνεχές ωράριο και σε τοπικές αγορές, αλλά µε άνοιγµατων καταστηµάτων στις 11.00 το πρωί, είναι στις σκέψεις τωνεµπόρων καθώς, όπως λένε, τα καταστήµατα θα πρέπει να είναι ανοιχτά τις παραγωγικές ώρες της ηµέρας.

Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδροςτης Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλης Κορκίδης, αν και δεν χρειάζεται να αλλάξει το ισχύον γενικό θεσµικό πλαίσιο που ορίζει το άνοιγµα των εµπορικών καταστηµάτων στις 9.00

το πρωί και το κλείσιµότους στις 9.00

το βράδυ, θα µπορούσε να αλλάξουν τα κατά τόπους ωράρια σεορισµένες περιοχές. Οπως λέει, σε κάποιεςπεριο χές όπου τα καταστήµατακλείνουν το µεσηµέρι (Τρίτη, Πέµπτη, Σάββατο) θα µπορούσαν να ανοίγουν µια - δύο ώρες αργότερα (στις 11.00) και να µη µένουν κλειστά το µεσηµέρι, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόµενοι καταναλωτές καθώς, όπως σηµειώνει, έχει διαπιστωθεί µειωµένη εµπορική κίνηση τις πρώτες ώρες λειτουργίας των καταστηµάτων.

Οι έµποροι εκτιµούν ότι οι συνθήκες πλέον απαιτούν αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά επισηµαίνουν ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν οι εργαζόµενοι, µε τους εκπρόσωπους των οποίων θα επιδιώξουν να λάβουν από κοινού αποφάσεις. ΟπρόεδροςτηςΕΣΕΕΒασίλης Κορκίδης, επικαλούµενος τις νέες καταναλωτικές ανάγκες αλλά και τις διοικητικές αλλαγές σε όλη την Ελλάδα λόγω του «Καλλικράτη», δήλωσε χθες ότι θα πρέπει το επόµενο διάστηµα όλοι οι εκπρόσωποι του λιανεµπορίου και των εργαζοµένων στο λιανικό εµπόριο να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τις αλλαγές που χρειάζεται το θεσµικό πλαίσιο το οποίο σήµερα διέπει την αγορά.

Αν και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου επιµένουν στη θέση που µέχρι σήµερα έχουν εκφράσει για το άνοιγµα των καταστηµάτων τις Κυριακές και δηλώνουν αντίθετοι στο ενδεχόµενο απελευθέρωσης των Κυριακών, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων έως και τρεις Κυριακές τον χρόνο αντί για µία που ισχύει σήµερα. Συγκεκριµένα, η πρότασή τους αφορά δύο Κυριακές στο διάστηµα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και µία το Πάσχα (την Κυριακή των Βαΐων). «Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανέναν και θα πρέπει να αναθεωρηθεί µε πολλή προσοχή», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Νόµος ώς το καλοκαίρι
Στόχος της Εθνικής Συνοµοσ-πονδίας Ελληνικού Εµπορίου είναι να µαζέψει όλες τις προτάσεις εµπόρων, εργαζοµένων, ακόµα και των µεγάλων επιχειρήσεων, και να βρεθεί µια κοινή συνισταµένη. Σκοπός είναι οι αλλαγές να γίνουν µε νόµο. Ο σχεδιασµός είναι ο νέος νόµος να έχει ψηφιστεί έως το ερχόµενο καλοκαίρι. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν έχει προγραµµατιστεί στις 24 Ιανουαρίου συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου της ΕΣΕΕ, στην οποία έχει κληθεί και ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσµος Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος), προκειµένου να εξεταστούν όλα τα θέµατα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙ∆ΗΣ
«Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε και θα πρέπει να αναθεωρηθεί µε πολλή προσοχή»

Για εκπτώσεις, προσφορές

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το θέµα των εκπτώσεων και των προσφορών, όπως λένε οι έµποροι, έχει διαµορφωθεί µια άναρχη κατάσταση µε εκπτώσεις και προσφορές σχεδόν όλον τον χρόνο. Η πρόταση της ΕΣΕΕ για τις χειµερινές εκπτώσεις είναι να αλλάξει το ισχύον καθεστώς (σήµερα διαρκούν από τις 15 Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουάριου). Συγκεκριµένα, στο τραπέζι του διαλόγου θα ρίξουν πρόταση οι χειµερινές εκπτώσεις να ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου και να διαρκούν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις θερινές εκπτώσεις, επί του παρόντος δεν θεωρούν ότι χρειάζονται αλλαγές. Για τις προσφορές, η θέση τους είναι η καθιέρωση τεσσάρων δεκαήµερων προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες να πραγµατοποιούνται στο τέλος κάθε εποχής.
tanea.gr
Read more...

Το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου (΄89-2005), στην Εξεταστική...



Με ποιους πολιτικούς είχε δούναι και λαβείν. 15.000 σελίδες παραδίδονται αύριο στον πρόεδρο της Επιτροπής...

Πολιτικά πρόσωπα -ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργοί- παρελαύνουν από τις σελίδες του ημερολογίου του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Τα ραντεβού, οι...οικονομικές δοσοληψίες.
Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα αποκρυπτογράφησε τα μυστικά που έκρυβε ο σκληρός δίσκος της Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του mr.Siemens.
Αύριο παραδίδονται σε μία έκθεση 15.000 σελίδων στον πρόεδρο της Εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη...



Read more...

Ενημερωτική εγκύκλιος της ΠΟΜΙΔΑ για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Υποχρεωτική έκδοση

Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος
Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Βιοτεχνικά - βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και μικρά ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα) εμβαδού κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που εφαρμόζεται από σήμερα, Δευτέρα, στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Από την έκδοση απαλλάσσονται επίσης οι γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, ενώ στις περισσότερες μισθώσεις (εκτός αν ενοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο) το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από τον Ιούλιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εξέδωσε, την Δευτέρα, ενημερωτική εγκύκλιο για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος και τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ως πρόβλημα τις υψηλές, όπως αναφέρει, κατώτατες αμοιβές των μηχανικών που καθόρισε το κράτος για την έκδοση των πιστοποιητικών, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης ζητεί εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης που απαιτείται από την 1η Ιανουαρίου για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά πιστοποιητικά καθιερώνονται σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας και η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη έγκαιρη συμμόρφωσή της σε αυτήν.

Αναλυτικά:

- Την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές ζητεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε απελευθέρωση επαγγελμάτων και κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, να δημιουργείται μια νέα προνομιούχος τάξη επαγγελματιών, με κατοχυρωμένες κατώτατες αμοιβές, και με αναγκαστικό πελάτη ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών και όχι με το συμφέρον των επαγγελματιών που θα εισπράττουν επί δεκαετίες τις αμοιβές αυτές» και χαρακτηρίζει υπερβολικό το ύψος των αμοιβών που ξεκινά από 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις κατοικίες και κλιμακώνεται μέχρι 3,07 ευρώ ανά τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους.

- Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Δημήτρης Καψιμάλης ζητεί να δοθεί επαρκής χρόνος για ενημέρωση - επιμόρφωση των μηχανικών στα νέα δεδομένα για την έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς από την 1η του έτους απαιτείται η εκπόνηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης της οικοδομής.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι 6μηνη αναβολή ή παράλληλη εφαρμογή για το ίδιο διάστημα του παλιού με το νέο καθεστώς (δηλαδή να γίνεται είτε η παλιά μελέτη θερμομόνωσης, είτε η νέα ενεργειακής απόδοσης). Το ζήτημα της έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα κτίρια που μεταβιβάζονται ημιτελή λύθηκε με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει ότι το πιστοποιητικό θα εκδίδεται με την αποπεράτωση της κατασκευής.

- Υπέρ της χορήγησης μιας περιόδου προσαρμογής 6 - 12 μηνών για ενημέρωση των μηχανικών στα νέα δεδομένα αναφορικά με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης τάσσεται και ο Σταμάτης Περδίος, μηχανολόγος-μηχανικός, τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πλήθος των ενεργειακών επιθεωρητών δεν επαρκεί σε όλες τις περιοχές της χώρας για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΠΟΜΙΔΑ, η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει από 9-1-11 για αγοραπωλησίες, και για τις νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων. Για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.) η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ αναβλήθηκε για ένα εξάμηνο και θα ισχύσει από 9/7/11.

Αναλυτικά, το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών (ΠΕΑ) διαμορφώνεται ως εξής:

Α) ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ υφίσταται για τις πωλήσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολοκλήρων, όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες συμβάσεων μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων:

1. Μεταβιβάσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών, (τόσο για τα ήδη αποπερατωμένα, όσο και για τα υπό κατασκευή κτίρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.

2. Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

3. Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου

4. Μεταβιβάσεις διατηρητέων ή ιστορικών κτιρίων.

5. Διανομές συνιδιόκτητων ακινήτων και ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα.

6. Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.

7. Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφισταμένων ή μελλοντικών κτισμάτων.

8. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

9. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.

10. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Β) ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ υφίσταται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, μόνον για μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. Έξι μήνες αργότερα (από την 9.7.2011) η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί και στις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. (μεμονωμένων διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ.), με εξαίρεση και πάλι όλων των αποθηκών και των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων οι οποίες αφορούν ακίνητα με ή χωρίς κτίσματα και συγκεκριμένα:

1. Μισθώσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών, (τόσο για τα ήδη αποπερατωμένα, όσο και για τα υπό κατασκευή κτίρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.

2. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

3. Παρατάσεις - ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

4. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (όπως οι μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή
κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών (κατώτατες αμοιβές) διαμορφώνεται ως εξής:

- Διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

- Μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

- Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

- Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ/τ.μ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γκρέμισε τις μπάρες στα διόδια της Πελασγίας ο Γκλέτσος...



Τις προστατευτικές μπάρες κοντά στα διόδια της Πελασγίας γκρέμισε επιστρατεύοντας μηχανήματα του Δήμου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, δημιουργώντας έναν παράπλευρο δρόμο, ώστε οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας, να έχουν ελεύθερη διέλευση χωρίς να πληρώνουν διόδια.
Μάλιστα, ανέβηκε και...
ο ίδιος στο χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου, για να γκρεμίσει τις μπάρες, ενώ
αστυνομικοί προσπάθησαν μάταια να τον εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Στην περιοχή βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας από την Φθιώτιδα και τη Μαγνησία, ενώ συνεργεία της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα διόδια, παραμένουν στο σημείο, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μόλις απομακρυνθούν τα μηχανήματα του Δήμου.

Σημειώνεται, πως οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας δεν έχουν άλλο δρόμο για να μετακινηθούν εσωτερικά στο δήμο και είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τα διόδια.

Στους κατοίκους της περιοχής έχουν δοθεί κάρτες ελεύθερης διέλευσης μόνο από τα διόδια της Πελασγίας, αλλά για ένα μικρό διάστημα είχαν ακυρωθεί.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όμως και μετά από διαβουλεύσεις, ισχύουν εκ νέου οι συγκεκριμένες άδειες.

Πάντως ο κ. Γκλέτσος ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι “να αποκαταστήσει την απρόσκοπτη και χωρίς κόστος επικοινωνία μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου του”, προειδοποιώντας πως εάν χρειαστεί, θα επανέλθει στην περιοχή των διοδίων.

Υπενθυμίζεται, πως μία ημέρα πριν, για πέντε ώρες το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων σήκωσε τις μπάρες κατά μήκος των εθνικών οδών, αντιδρώντας στην υποχρέωση των οδηγών να καταβάλλουν το αντίτιμο στους σταθμούς των διοδίων.

Ήδη πάντως, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχει δώσει την έγκρισή της στις κοινοπραξίες, που διαχειρίζονται τους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες, να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των οχημάτων που διερχονται χωρίς να πληρώσουν, αξιώνοντας εν συνεχεία δικαστικά την καταβολή του αντιτίμου, μέσω έκδοσης διαταγής πληρωμής.

Μέχρι στιγμής, μόνο μία από τις κοινοπραξίες έχει κάνει χρήση των στοιχείων, ενώ οργανωμένοι πολίτες που αντιτίθενται στην υποχρέωση πληρωμής των διοδίων και νομικοί, αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής.


cosmo.gr



Read more...

"Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ"... Η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2011
Οι Έλληνες βιώνουν επώδυνα και τρομαγμένα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας αυξάνει δραματικά τις συνθήκες της ύφεσης με αποτέλεσμα η οικονομία να αποδιαρθρώνεται. Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και μετρούν 40.000 λουκέτα σε σχέση με τη περασμένη χρονιά. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 34% και θα ξεπεράσουν φέτος τους 800.000. Το συνολικό ποσοστό της ανεργίας θα αγγίξει το 15%.
Η γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια είναι το μέλλον του εργαζόμενου λαού. Στο δημόσιο τομέα έρχεται νέο κούρεμα μισθών και επιδομάτων.
Οι αγρότες βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών.
Η εκπαίδευση δοκιμάζεται από τους ανώφελους νεωτερισμούς άκαπνων μανδαρίνων και το σύστημα υγείας μοιάζει να βρίσκεται υπό κατάρρευση θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών.
Την ώρα που ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος αποτελούν την καθημερινή συνθήκη του ελληνικού λαού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με ανοίκειους χαρακτηρισμούς δοκιμάζει την αντοχή όλων των πολιτών. Μετά το «μαζί τα φάγαμε», την «ανακάλυψη» της αντιπαραγωγικής δραστηριότητας των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, ήρθαν οι...

βαρύτατοι και παντελώς άδικοι χαρακτηρισμοί για τους δημόσιους υπάλληλους, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το στόχο των δηλώσεων.
Ο Υπουργός του φιάσκου των Ιμίων αναγορεύει αυτοβούλως τον εαυτό του σε τιμητή των πάντων και προφανώς τον εκλαμβάνει ως παράδειγμα για να κρίνει τους άλλους. Η αισθητική διάσταση των λόγων αντανακλά τις αντιλήψεις του περί πολιτικής όπου ως φεουδάρχης καθυβρίζει τους υπηκόους του για να τους έχει υποταγμένους. Η κρίση δεν απαιτεί αυταρχική απαξίωση των πολιτών αλλά φρόνιμη συναίνεση την οποία ο κος Πάγκαλος την αντιλαμβάνεται με τη λογική “σκάσε και μη μιλάς”. Η έξοδος από την παρούσα πολιτικοοικονομική κατάσταση απαιτεί δημοκρατικό φρόνημα και ήθος που ο κος Πάγκαλος από τα λεγόμενά του και την ιστορία του δεν φαίνεται να διαθέτει. Γι' αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γιατί οι προκλήσεις έχουν και τα όρια τους και στο τέλος συμπαρασύρουν όσους τις ανέχονται. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες.

Υ.Γ. Ο κος Πάγκαλος οφείλει μια απάντηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ορισμό της διαφθοράς: Αυτός δίδαξε την διαφθορά στην κόρη του για να τον διαφθείρει ή γονιδιακά εκείνη ενήργησε για να μπορέσει να διορισθεί;
sibilla

Read more...

Κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Αθήνα - Αλεξανδρούπολη»: Αντάλλαγμα Παπανδρέου στο τουρκικό προξενείο;


Η κυβέρνηση του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου αποφάσισε να κόψει την άμεση σιδηροδρομική σύνδεση της Θράκης με την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αναρωτιέστε γιατί; Οικονομικοί λόγοι και περιορισμένη επιβατική κίνηση είναι η επίσημη δικαιολογία. Οι «άγονες γραμμές», όμως, στις συγκοινωνίες πάντοτε διατηρούνταν και χρηματοδοτούνταν είτε αφορούσαν αεροπορική σύνδεση είτε επιβατικά πλοία του. Γιατί εξαιρούν το τραίνο; Μήπως διότι είναι άμεση σύνδεση του εδάφους της Ελληνικής πρωτεύουσας με το έδαφος της Θράκης; Πραγματικά, αυτός είναι ο λόγος. Ο ΓΑΠ δεν είναι ανόητος, ξέρει τι κάνει.
Απομονώνει τη Θράκη από την Ελληνική επικράτεια.
Αρκετοί από εσάς θα πρέπει να θυμάστε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μιλούσαμε για ανταλλάγματα που δεσμεύθηκε να δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Τουρκία, ώστε το τουρκικό προξενείο να δώσει γραμμή για να υποστηριχθεί ο συνδυασμός Γιαννακίδη και η ίδια η Τουρκία να στείλει με λεωφορεία και αυτοκίνητα χιλιάδες άτομα για τον ψηφίσουν. Μερικές ημέρες μετά από ................
την εκλογή του ως περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τουρκικές εφημερίδες υπενθύμισαν ότι τον εξέλεξαν οι «τουρκικοί» πληθυσμοί της περιφέρειας.
Αρχίσαμε να επιβεβαιωνόμαστε για όσα μιλούσαμε σχετικά με ανταλλάγματα. Δυστυχώς. Θα προτιμούσαμε να είχαμε κάνει λάθος, αλλά λίγες μόνο εβδομάδες μετά από τις εκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πρόδωσαν την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (στην οποία το τουρκικό προξενείο ανέδειξε το δικό τους κομματικό συνδυασμό) και συμμορφώθηκαν με τα ανταλλάγματα που δεσμεύτηκαν να δώσουν. Η κατάργηση της άμεσης σιδηροδρομικής σύνδεσης με την πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ένα από τα πρώτα ανταλλάγματα βλέπουμε, ίσως το πρώτο, γιατί υπάρχουν και όσα δεν είδαμε ακόμη.
Ακούσατε καμία διαμαρτυρία ή παραίτηση από οποιονδήποτε του συνδυασμού του Γιαννακίδη; Όχι. Από τους αντιπεριφερειάρχες του; Όχι. Κάτι από τον «αγανακτισμένο» υπουργό κ. Ρέππα ή κανέναν υφυπουργό όπως ο γνωστός Σηφουνάκης που πολεμάει την Ορθόδοξη Εκκλησία; Όχι βέβαια, κρίμα γιατί ο Ρέππας ήθελε να δείχνει ότι δεν συμφωνεί με όλα τα καμώματα του ΓΑΠ. Τελικά βιτρίνα ήταν όλα.
Δείτε και αυτό. Στην αμαξοστοιχία Intercity 75 που έφυγε από την Αλεξανδρούπολη στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου 2011 για Αθήνα (ένα από τα τελευταία απευθείας δρομολόγια για Αθήνα) οι επιβάτες αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή κατάσταση διότι για πρώτη φορά είδαν πολλές ξένες ασιατικές και αφρικανικές φυσιογνωμίες που έφτασαν μαζικά με τραίνο από τα βόρεια και ακούστηκε ότι ήταν λαθρομετανάστες, που μόλις καταγράφηκαν από τις Αρχές και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ακούστηκε επίσης ότι ήταν μεν λαθρομετανάστες χωρίς όμως να έχουν συλληφθεί πρόσφατα και τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αρκετοί επιβάτες φοβήθηκαν γιατί τους έβλεπαν να κάθονται σε οποιαδήποτε θέση ακόμη και όταν οι ελεγκτές τους έλεγαν ότι δεν είναι αυτή η θέση τους και να πάνε σε άλλο βαγόνι. Δεν άκουγαν και κινούνταν όπως ήθελαν.
Μερικοί επιβάτες έστειλαν ακόμη και φωτογραφίες μέσω μηνυμάτων MMS από τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να γινόταν κάτι, τουλάχιστον φίλοι και συγγενείς τους να είχαν κάποιο στοιχείο.

Θα μας πει κάποιος (αντιπεριφερειάρχης, αστυνομικός διευθυντής κ.λπ.) τι ακριβώς έγινε γιατί δεν νομίζω να βάζουν τους λαθρομετανάστες να κάνουν βόλτα με τραίνα ώστε να αυξηθεί η επιβατική κίνηση. Επίσης λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας και μέτρα υγιεινής γιατί αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν από χίλιες δυο τοποθεσίες μέχρι να φτάσουν στον Έβρο. Τουλάχιστον δύο τουαλέτες από τις έξι τα τρία βαγόνια του τραίνου δεν λειτουργούσαν ή ήταν μόνιμα «κατειλημμένες».

Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης
πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ
υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό "Περιφερειακή αναγέννηση" στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010


Read more...

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανητικός βραχώδης πλανήτης

Ανακοίνωσε η NASA


http://img.protothema.gr/
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε τον πρώτο βραχώδη πλανήτη εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος, που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης.

Ο πλανήτης αυτός, που βαφτίστηκε «Κέπλερ 10β», καθώς ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το άστρο του συστήματος του που δεν του επιτρέπει να είναι κατοικήσιμος. Είναι όμως ο πρώτος από τους περίπου 500 πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995 που είναι βραχώδης, αφού οι υπόλοιποι είναι πλανήτες αερίων.

Ο Κέπλερ 10β έχει επίσης διαστάσεις παρόμοιες με αυτές της Γης και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με το δικό μας Ήλιο, στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 560 ετών φωτός από τη Γη.

«Η ανακάλυψη του Κέπλερ 10β είναι ένα σημαντικό βήμα στην αναζήτηση ενός «δίδυμου» με τη Γη πλανήτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντάγκλας Χάτζινς, επιστήμονας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Κέπλερ.

Πηγή: ΑΠΕ
Read more...

Έκρηξη της ακρίβειας καταγγέλλουν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση στη Βουλή προς Χρυσοχοϊδη και Σκανδαλίδη


http://img.protothema.gr/
Κερδοσκοπία, αδιαφανείς συναλλαγές, αθέμιτο ανταγωνισμό και οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, που έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση στις τιμές των προϊόντων, που πληρώνουν οι καταναλωτές, σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν οι παραγωγοί καταγγέλλουν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι βουλευτές ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και κάνουν λόγο για ένα πρόβλημα, που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι βουλευτές, που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση στη Βουλή είναι οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κατρίνης Μιχάλης, Καρτάλης Κωνσταντίνος, Οικονόμου Αθανάσιος, Σαλαγιάννης Νικόλαος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Γιαννακοπούλου Νάντια, Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Νασιώκας Έκτορας, Αντωνίου Τόνια, Γιαννακά Σοφία, Μίχου Μαρία, Σκραφνάκη Μαρία, Κουτμερίδης Ευστάθιος, Περλεπέ Σηφουνάκη Αικατερίνη, Αμοιρίδης Ιωάννης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης με τίτλο «διεύρυνση της ψαλίδας των αγροτικών προϊόντων μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή» έχει ως εξής:

«Όλοι βιώνουμε τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τις υπέρογκες τιμές που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι καταναλωτές στα βασικά είδη διατροφής τους, την ίδια στιγμή που το όφελος για τους παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν την αγορά, μειώνεται συνεχώς.

Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, παρά τις διαχρονικά διακηρυγμένες προθέσεις από τις πολιτικές ηγεσίες, διευρύνεται συνεχώς όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η ζημία για τους έλληνες παραγωγούς είναι διπλή, καθώς από τη μια αναγκάζονται να πωλούν με μικρότερο κέρδος την ίδια στιγμή που, ελέω… μεσαζόντων, πηγαίνοντας στο «ράφι» για να προμηθευτούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και πολλά άλλα, «χρυσοπληρώνουν» τη διαδρομή μεταξύ χωραφιού ή στάβλου και του ραφιού.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι παραγωγοί να είναι διπλά ζημιωμένοι, από τη μία ως αγρότες - κτηνοτρόφοι και από την άλλη, μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες, ως καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530% (όπως π.χ. το νωπό κοτόπουλο, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές).

Tο κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην κερδοσκοπία, τις αδιαφανείς συναλλαγές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών είναι οι έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες παραγωγοί κερδίζουν λιγότερα.

Η έλλειψη αγοραστικής δύναμης από το καταναλωτικό κοινό και η συνεχώς αυξανόμενη ύφεση καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των προϊόντων και να προστατευτεί ο καταναλωτής από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ήδη διαπιστώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
Ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, την προστασία του καταναλωτή και τον εξορθολογισμό των τιμών των προϊόντων;».

Read more...

Απόπειρα κλοπής στο Δήμο Αθηναίων

Στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου…


http://img.protothema.gr/
Επίδοξοι διαρρήκτες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για την Υπηρεσία του δήμου η οποία πληρώνει τις ενταλματοποιημένες οφειλές προς τρίτους.

Οι δράστες εγκατέλειψαν την προσπάθεια την προσπάθεια, καθώς επιχειρώντας να ανοίξουν την πόρτα τέθηκε σε λειτουργία ο συναγερμός με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Πηγή: ΑΠΕ
Read more...

Πράσινο φως από το ΣτΕ για ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Απέρριψε την αίτηση του τοπικού Δήμου


http://img.protothema.gr/
Υπέρ της συνέχισης των έργων για την κατασκευή της «ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων» στη θέση Βραγόνι στην Κερατέα τάχθηκε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή του. Το έργο αναπτύσσεται μέσα σε έκταση 154 στρεμμάτων.

Το ΣτΕ, με την απόφασή του, απέρριψε την αίτηση του Δήμου Κερατέας, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί υπουργική απόφαση, με την οποία παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 η διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων στην περιοχή.

Στην αίτησή του ο Δήμος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και ότι η εφαρμογή της θα προκαλέσει βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας, αλλά και βλάβη στην υγεία των κατοίκων της.

Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έκανε δεκτούς τους παραπάνω ισχυρισμούς του Δήμου και έκρινε για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν τη δημιουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, ότι τα έργα πρέπε να συνεχιστούν.

Read more...

Πολυπρόσωπο το νέο ηγετικό σχήμα του κ. Σαμαρά

Ο κ. Μιχελάκης εκπρόσωπος της ΝΔ


http://img.protothema.gr/245E5A4F72B48058006BC0EAD4E69E7A.jpg
«Το κόμμα είμαι εγώ» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς με τον ανασχηματισμό της «σκιώδους κυβέρνησης» που έκανε τη Δευτέρα, έπειτα από κυοφορία πολλών εβδομάδων.

Ο κ. Σαμαράς αντικατέστησε τον εκπρόσωπο Τύπου, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, και έδωσε θέσεις τομεαρχών σε μία σειρά βουλευτές που ήταν επίφοβοι για αποχώρηση από τη ΝΔ και προσχώρηση στο κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ανασυγκρότηση των κομματικών οργάνων με περίπου 100 άτομα σε θέσεις επικεφαλής τομέων και γραμματειών του κόμματος. Από τους περίπου 90 βουλευτές που διαθέτει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, οι 65 εντάχθηκαν στο ευρύτατο ηγετικό σχήμα, στο οποίο όμως δεν ξεχωρίζουν πρόσωπα ή στενή ηγετική ομάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιόρισε τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ διόρισε τομεάρχη Εξωτερικών τον μέχρι τώρα εκπρόσωπο του κόμματος. Επέλεξε ένα πρόσωπο εκτός πολιτικής για τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος -τον κ. Γιάννη Μιχελάκη, μέχρι τώρα διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»-, που να μπορεί να ταυτιστεί μαζί του και να εμφανίζεται porte parole.

Καθώς στο πολυπρόσωπο σχήμα του κ. Σαμαρά δεν ξεχωρίζει κανείς, μένει στο προσεχές διάστημα να αναδειχθούν από την καθημερινή πρακτική και από τη συμμετοχή στον «πρωινό καφέ» τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το ηγετικό επιτελείο του κόμματος.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς θέλησε να δείξει ότι, εκτός από ομάδα μάχης για τις εκλογές -τις οποίες θεωρεί ότι μπορεί να γίνουν μέσα στο 2011- διαθέτει και πολλές επιλογές για τη μελλοντική του κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διατήρησε τους δύο αντιπροέδρους με ευρύτερες αρμοδιότητες, αλλά χωρίς συγκεκριμένους τομείς. Διατήρησε μία σειρά βουλευτές στο σχήμα, όπως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον τομέα Περιβάλλοντος, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στον τομέα Ανάπτυξης, ο κ. Χρήστος Ζώης στον τομέα Εσωτερικών, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στον τομέα Τουρισμού, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στον τομέα Ναυτιλίας.

Διατήρησε στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τον κ. Κώστα Μαρκόπουλο, ενώ μετέθεσε τον έτερο εκπρόσωπο κ. Κώστα Τζαβάρα στη θέση του τομεάρχη Δικαιοσύνης και στη θέση του έβαλε τον μέχρι τώρα τομέαρχη κ. Νίκο Δένδια.

Με σκοπό να περιορίσει τις ενδεχόμενες διαρροές προς την κα. Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς εμπιστεύθηκε θέσεις τομεαρχών σε μία σειρά βουλευτές που συνομιλούν μαζί της.

Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου ανέλαβε επικεφαλής του τομέα Μέσων Ενημέρωσης, ο άλλοτε υπαρχηγός της κας. Μπακογιάννη Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε τον τομέα Παιδείας, ο κ. Κώστας Καραγκούνης διορίστηκε αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, οι κ.κ. Θανάσης Γιαννόπουλος και Γεράσιμος Γιακουμάτος ανέλαβαν τομεάρχης και αναπληρωτής, αντίστοιχα, του τομέα Υγείας, καθότι γιατροί και οι δύο.

Ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος ανέλαβε τον τομέα Μεταφορών και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης τον τομέα Αθλητισμού, ενώ ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναπληρωτής στον τομέα Εμπορίου και ο κ. Σπύρος Γαληνός αναπληρωτής στον τομέα Περιφερειακής Πολιτικής. Στο ευρύ ηγετικό σχήμα εντάχθηκε και ο κ. Μαργαρίτης Τζήμας ως τομεάρχης Άμυνας και ο κ. Νίκος Νικολόπουλος ως τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην επικοινωνία παρέμεινε αναπληρώτρια η κυρία Βασιλική Τζότζολα και ορίστηκε αναπληρωτής ο κ. Άκης Γεροντόπουλος, ενώ επίσης παραμένει επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόμματος ο εκ των στενών συνεργατών του προέδρου κ. Γιώργος Μουρούτης.

Στο επιτελείο του προέδρου παραμένουν ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι δύο σύμβουλοι, κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιώργος Χαρβαλιάς. Τον τομέα Οικονομίας τον κρατά ο κ. Σαμαράς -για να δείξει τη σημασία που αποδίδει- με αναπληρωτές τους κ.κ. Σταϊκούρα, Μηταράκη και Βρούτση.

Στον ίδιο τομέα ενέταξε και ανθρώπους από την αγορά -τους κ.κ. Παναγή Καρέλα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Κασσιμάτη πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Επιμελητηρίων και τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Στη δήλωση, με την οποία συνόδευσε τις οργανωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι για πρώτη φορά κόμμα που προέρχεται από τόσο βαρυά ήττα μηδενίζει την διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και προσθέτει ότι «δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου. Υπηρετώ αντίθετα τη λογική των αναγκαίων ανατροπών».

Αναφέρει ακόμη ότι προχώρησε στις αλλαγές με «με στόχο, ακόμα καλύτερη αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που παραπαίει, χωρίς όραμα, χωρίς λύσεις και χωρίς προοπτική, σε μια εποχή πρωτοφανούς κρίσης, που ταλαιπωρεί τον κάθε Έλληνα. Αλλά προχωρώ στις αλλαγές αυτές και με στόχο να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία περισσότεροι συνάδελφοι και συνεργάτες».

Όλα να πρόσωπα του νέου ηγετικού σχήματος εδώ
Read more...